Energie Expeditie Apeldoorn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Energie Expeditie Apeldoorn"

Transcriptie

1 Energie Expeditie Apeldoorn Energieneutraal renoveren mogelijk maken De Energie Expeditie Apeldoorn (Enexap) gaat het pad effenen voor het grootschalig energieneutraal renoveren van bestaande woningen. 1 Het experiment behelst het onderzoek, de voorbereiding en de uitvoering van de energieneutraal renovatie van minimaal twintig koopwoningen binnen een periode van twee jaar. Deze woningen wekken daarna evenveel of meer hernieuwbare energie op dan wat er nodig is voor zowel het gebouwgebonden als het huishoudelijk energiegebruik. Het gaat daarbij om het werkelijke energiegebruik en niet om het bereiken van een bepaald label, index of genormeerd verbruik. Doel van Enexap is er voor te zorgen dat het voor particulieren organisatorisch, technisch en financieel haalbaar wordt om hun woning energieneutraal te laten renoveren. Hiervoor moeten de marktcondities substantieel verbeteren. Dat wordt mogelijk doordat de bewoners tijdens het gehele traject intensief worden begeleid en geadviseerd door een expeditieteam dat bestaat uit bedrijven, een hogeschool, private organisaties, specialisten van de lokale overheid en andere betrokken bewoners. Dit zijn voor een deel lokale partijen. De professionals delen hun kennis over specifieke onderwerpen zoals de bouwfysica, het ontwerp, de bouw, de installatie en de financiering met de bewoners en zorgen ervoor dat belemmeringen zoveel mogelijk worden weggenomen. De huiseigenaren kiezen uiteindelijk zelf bedrijven voor financiering en uitvoering. De activiteiten ten behoeve van de energieneutraalrenovatie van de individuele woningen en die voor het realiseren van het overkoepelende doel grijpen zo in elkaar, dat ze elkaar zullen versterken. 1 Samen met vijf andere experimenten in Nederland vormt Enexap het project Lokaal alle lichten op groen, onderdeel van het programma Energiesprong van Platform 31.

2 Jan-Coen Dragt Voor mij is het zo langzamerhand meer een sport geworden om zoveel mogelijk energie te besparen en te winnen. Het huis waar we wonen stamt uit de jaren zestig en toen wij erin trokken, kon je met je sleutel zo door de kozijnen prikken. We hebben er veel aan laten doen en zo duurzaam mogelijk. Ik heb alle generaties zonnepanelen verzameld in de loop der tijd. Tien jaar geleden begonnen via de Nuon met wat subsidie en laatst via dea, het Apeldoornse energiebedrijf vanuit de bewoners, er weer zes bijgeregeld. Zelfs via Marktplaats kun je panelen regelen. Ik ben zelf aan het experimenteren met een draaisysteem die sommige panelen nog beter op de zon kunnen zetten. Zoals ik al zei, het is een soort liefhebberij geworden. Dat is voor ons ook de reden om mee te doen aan de Energie Expeditie: kijken of we nog iets kunnen leren van anderen. Petra Dragt: Soms ga je voor de lol naar de teruglopende meter kijken. Leuk gevoel om zo je eigen stroom te maken! Jan-Coen en Petra Dragt voor een zonnepaneel in hun tuin. Foto: E.J. Peters

3 Bewoners aan het roer De bewoners staan centraal. Aan de ene kant staan zij bij Enexap aan het roer, anderzijds worden ze ontzorgd. Het comfort van hun woning wordt verhoogd en de renovatie leidt tot een gezonder binnenmilieu. De drastische verlaging van de energierekening is natuurlijk ook een belangrijk effect. Het toepassen van milieuvriendelijke producten en het verbeteren van de functionaliteit, gebruiksgemak, levensloopbestendigheid en toekomstwaarde van de woning zijn ook belangrijke doelen die op verzoek van de bewoner door het expeditieteam meegenomen worden. Energiesprong Platform 31 Expeditieteam Dagelijks Bestuur Landelijke community Volgersgroep Professional enz. Bewoner enz. Projectmedewerker Energieregisseur Auditor Andere ALLOGgemeenten De elf professionele partijen en 29 gezinnen vormen samen het expeditieteam van de Energie Expeditie Apeldoorn. Het team komt éénmaal per zes weken bijeen om de voortgang te bespreken en besluiten te nemen. De besluiten van het expeditieteam worden voorbereid en uitgevoerd door een bestuur, dat bestaat uit vier bewoners en de projectleider van de gemeente. Het bestuur wordt ondersteund door twee projectmedewerkers. Voor de voorbereiding en uitvoering zijn zes werkgroepen ingesteld met zowel professionals als bewoners als leden. De werkgroepen rapporteren aan het bestuur.

4 Vraagsturing Voor het slagen van het experiment is het noodzakelijk dat de bewoners zelf sturen op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten die nodig zijn om de energieneutrale verbouwing succesvol te realiseren. Vraagsturing wordt geborgd door bewoners actief te laten participeren in het bestuur en in werkgroepen die van meet af aan bezig gaan met de ontwikkeling van producten en diensten. Wethouder Prinsen tekent namens één van de elf professionele partijen de samenwerkingsovereenkomst met Platform 31. Foto: Medea Huisman Daarnaast worden er presentaties, cursussen en excursies aangeboden, waardoor bewoners steeds bewuster keuzes kunnen maken en volwaardige gesprekspartners en opdrachtgevers worden van uitvoerende partijen.

5 Energiemaatregelen De maatregelen die nodig zijn om zowel het woninggebonden als het huishoudelijk energiegebruik op jaarbasis naar nul terug te brengen zijn in een aantal categorieën onder te brengen: 1. bouwkundige maatregelen om het energiegebruik voor ruimteverwarming en koeling te beperken (bijvoorbeeld isolatie, verminderen koudebruggen, naad- en kierdichting, beglazing, daglichtsysteem, tochtportaal, serre, warmtebuffering, buitenzonwering); 2. woninggebonden installatietechnische maatregelen om het energiegebruik voor ruimteverwarming, koeling en warm tapwater te beperken (bijvoorbeeld warmteterugwinning uit ventilatielucht en douchewater, verwarmingsinstallatie, grondbuisventilatie, hotfill aansluitingen, CO2-sturing, zonneboiler); 3. woninggebonden installatietechnische maatregelen om het elektriciteitsgebruik te beperken (bijvoorbeeld pompen, ventilatoren, slimme besturing, zonnepanelen, micro- WKK); 4. vervangen of verwijderen van niet-woninggebonden apparaten om het energiegebruik te beperken (bijvoorbeeld wasmachine, koelkast, waterbed, vaatwasmachine, kooktoestel, verlichting, TV, hobby-apparaten en computer); 5. inregelen van apparaten voor verwarming, koeling, warm tapwater bereiding, ventilatie, verlichting en warmteterugwinning; 6. wijzigen van het gebruikersgedrag om het energiegebruik voor ruimteverwarming, koeling, warm tapwater, koken, verlichting en huishoudelijke apparaten te beperken. Hierbij kunnen meet- en monitoringsystemen behulpzaam zijn. Uiteraard wordt er bij de keuze van maatregelen rekening gehouden met het belang dat de bewoners hebben bij een gezond binnenmilieu, beperking van geluidhinder, hogere comfortbeleving, esthetica, bedieningsgemak, onderhoud, sturingsmogelijkheden, ruimtebeslag, toekomstwaarde, beperken van de hinder bij uitvoering, beperken investering en beperken van de woonlasten. Daarnaast moet rekening gehouden worden met de technische mogelijkheden, juridische randvoorwaarden (bijvoorbeeld rooilijngrenzen in bestemmingsplan, monumentale status) en de schaduw van gebouwen en beplanting.

6 Stapsgewijs naar het einddoel Het expeditieteam gaat in twee jaar tijd in grote lijnen de volgende stappen doorlopen: Ontwikkelen en uitvoeren quickscan Identificeren potentie woning Bepalen van motivatie, situatie en financiën bewoners Instellen Volgersgroep Aanstellen projectmedewerker, auditor en energieregisseur Ontwikkelen en uitvoeren EPA-super-de-luxe Opstellen persoonlijk financieel advies Opstellen plan van aanpak per woning Begeleiden offertetrajecten Begeleiden uitvoering Controle op advisering, planning en uitvoering door onafhankelijke auditor Opstellen businesscase voor continuering energieneutraal-renovaties na beëindiging van de expeditie Opstellen evaluatie In fase 1 zal de huiseigenaar begeleid worden in het maken van de goede keuzes. Hiervoor zullen speciale producten worden ontwikkeld: de EPA-super-de-luxe en het plan van aanpak per woning. De projectmedewerker is in deze fase de vaste vraagbaak en intermediair tussen de bewoners en de backoffice die bestaat uit de professionele leden en het bestuur. Voor fase 2 zal een energieregisseur aangesteld worden. De taak van de energieregisseur is het overleg te faciliteren tussen een opdrachtgevende woningeigenaar en de bedrijven die eventueel de uitvoering gaan verzorgen. De energieregisseur functioneert als ondersteuner van de bewoner, maar gaat niet op diens stoel zitten. De bewoner bepaalt zelf het tempo en de stappen die hij wil zetten. Hij vraagt daarom zelf offertes aan, maar zowel hij als de bedrijven worden in het offertetraject ondersteund door de energieregisseur. Voor fase 3 is het coördineren van werkzaamheden van de verschillende bedrijven die bij een woning zijn betrokken van belang. Dat gebeurt door de energieregisseur die het contact onderhoudt tussen de eigenaar en de uitvoerende bedrijven.

7 Gijs Linthorst, technisch directeur bij Linthorst Installatietechniek uit Apeldoorn: Mijn vader, Henk Linthorst, begon in 1978 al met duurzaamheidsprojecten. Er was een oliecrisis, energie was duur en er was veel behoefte aan oplossingen waarbij energie werd gewonnen of bespaard. Eigenlijk zien we die beweging weer helemaal terugkomen. Daar is dan ook nog bij gekomen dat de overheid allerlei eisen stelt aan energieprestaties. Wij zijn al jaren bezig met het verduurzamen van grootverbruikers en bedenken energiezuinige concepten voor hotels, zwembaden en bedrijven. Voor ons bedrijf is werken aan duurzaamheid een combinatie tussen idealisme en strategische bedrijfsvoering. We leveren werk dat een toegevoegde waarde heeft voor de klant, maar óók voor de samenleving als geheel. Daarom doen we ook graag mee aan de Energie Expeditie. Het verduurzamen van bestaande woningen, sámen met bewoners, is de manier om een grote slag met elkaar te maken in energiebesparing. Gijs Linthorst, technisch directeur bij Linthorst Installatietechniek. Foto: E.J. Peters De planning van Enexap is erop gericht dat er per woning een plan van aanpak wordt opgesteld waarmee alle deelnemende bewoners in 2014 daadwerkelijk hun woning energieneutraal kunnen renoveren. Bewoners geven zelf aan wat ze aan hun huis willen doen, in welk tempo, en met welke partijen. Hoewel één van de doelen van het experiment is om uiterlijk in 2014 minimaal twintig energieneutraal renovaties te hebben gerealiseerd, kunnen er bewoners bij zijn die eind 2014 pas enkele stappen hebben gezet op het pad naar energieneutraliteit. De begeleiding vanuit het experiment is na 2014 niet meer beschikbaar, bewoners kunnen dan aan de hand van het plan van aanpak zelf de uitvoering organiseren.

8 De toekomst is aan de Volgersgroep De Volgersgroep bestaat uit woningeigenaren, bedrijven en andere organisaties die op de hoogte gehouden willen worden van de vorderingen van Enexap, maar geen deel uitmaken van het expeditieteam. Bedrijven die lid zijn van de Volgersgroep zullen samen met de professionele leden van het expeditieteam worden betrokken bij het ontwikkelen van een businesscase voor het uitvoeren van energieneutraalrenovaties ná beëindiging van de expeditie in Mogelijke klanten vinden zij ook in de Volgersgroep. Ook zonder subsidie van Platform 31 en intensieve ondersteuning van Gemeente Apeldoorn zal er een verdienmodel voor bedrijven moeten zijn om energieneutraalrenovaties gemeengoed te laten worden. De uitkomsten van Enexap, en de resultaten van de vijf experimenten elders in het land, zullen moeten aantonen dat er een businesscase is. Olaf Prinsen, wethouder duurzaamheid in Apeldoorn: Het mooie van de Energie Expeditie Apeldoorn vind ik dat het pioniers en koplopers met elkaar verbindt waardoor die nog enthousiaster aan het werk gaan voor het verminderen van het energiegebruik en de overschakeling naar duurzame energiebronnen. Ik denk dat het ook een grote inspiratie kan zijn voor anderen. Dat hebben we nodig. En we willen iets maken dat niet alleen vanuit de gemeente wordt gedragen, maar meer nog vanuit de gemeenschap. We hebben elkaar hard nodig: bedrijven, bewoners en bestuurders. Wij verbinden en faciliteren, en dan kan de samenleving weer een stuk zelf oppakken. Bij de Energie Expeditie gaat dat goed, óók omdat bewoners en bedrijven met elkaar in gesprek zijn. Zo geeft de Energie Expeditie energie op meer dan één manier. Olaf Prinsen, wethouder duurzaamheid in Apeldoorn; Foto: E.J. Peters

9 De quickscan geeft inzicht in de route naar energieneutraal De professionals in het expeditieteam hebben de quickscan ontwikkeld om bewoners snel inzicht te geven in belangrijke aspecten van een energieneutraal renovatie. De quickscan gaat verder dan een regulier EPA-maatwerkadvies omdat de quickscan ook een traject aangeeft dat leidt tot een energieneutrale woning. Daarbij wordt rekening gehouden met de woningkenmerken, de gezinssituatie en het werkelijke huidige energiegebruik. De input voor het quickscanrapport bestaat uit een digitale enquête over de woning, het energiegebruik en de persoonlijke situatie, een digitale financiële scan, een woningopname en een persoonlijk gesprek met een financieel adviseur. Met behulp van EPA-software wordt er in het rapport één realistisch en afgestemd pakket aan maatregelen gepresenteerd om de woning energieneutraal te renoveren, met de daarbij behorende kostenraming en met vaststelling van het huidige energielabel. Het expeditieteam heeft een eenvoudige tool ontwikkeld om het besparingspotentieel van het huishoudelijk elektriciteitsgebruik te bepalen. Dit gebeurt aan de hand van het werkelijke elektriciteitsgebruik, het referentiegebruik van vergelijkbare gezinnen in Apeldoorn in vergelijkbare woningen, en het standaard elektriciteitsgebruik dat staat vermeld op het energielabel. Het idee is, dat wanneer het werkelijke verbruik relatief hoger is, er door het vervangen van onzuinige apparaten en door het aanpassen van het gedrag procentueel ook meer valt te besparen. Met behulp van dit besparingspotentieel wordt het resterende elektriciteitsgebruik berekend en de benodigde hoeveelheid zonnepanelen om dit gebruik op jaarbasis te dekken. Het quickscanrapport bevat ook een berekening van de jaarlijkse kostenbesparing aan de hand van drie prijsstijgscenario s. Deze kostenbesparing wordt samen met de bruto hypotheeklasten voor de benodigde investering in grafiekvorm gepresenteerd Jaarlijkse kostenbesparing scenario 2 en bruto jaarlijkse lasten annuïtaire hypotheek Jaarlijkse energiebesparing scenario 2 Bruto jaarlijkse hypotheeklasten Aantal jaren na renovatie Bovenstaande grafiek is afkomstig uit het quickscanrapport voor een twee-onder-een-kap woning uit 1938 met een energie-index van 2,39, een gasverbruik van m 3 en een elektriciteitsverbruik van kwh per jaar. De maatregelen om de woning naar energieneutraal te renoveren zijn geraamd op (incl. BTW). Er wordt gerekend met een besparing van 35% op het huishoudelijk gebruik van elektriciteit en een hypotheek met een nominale rente van 5,6 % per jaar en een looptijd van 30 jaar. Het getoonde scenario gaat uit van jaarlijkse prijsstijgingen van 8% voor aardgas en 6% voor elektriciteit.

10 De beschrijvingen, berekeningen, grafieken en adviezen worden in een compleet en leesbaar rapport gepresenteerd. Een onafhankelijke deskundige van Energiesprong heeft onlangs de energieneutraalrapporten van een aantal projecten naast elkaar gelegd en beoordeeld. Het Apeldoornse quickscanrapport is beoordeeld als duidelijk, overzichtelijk en volledig. De tekst verleidt de bewoner : Het rapport geeft duidelijk weer wat het plan is en hoe dit uitgevoerd moet worden. Na het lezen van het rapport is de stap klein om verdere actie te ondernemen door middel van het aansluiten bij de organisatie. Voor ruim veertig woningen is in 2012 een quickscanrapport opgesteld en besproken bij de bewoners thuis aan de keukentafel. Dertig gezinnen hebben vervolgens een intentieverklaring getekend waarmee ze lid zijn geworden van het expeditieteam. Onderstaand diagram geeft een beeld van de grote spreiding in ouderdom en energieprestatie van de onderzochte woningen. Energie-index en bouwjaar 3 2,5 2 Energie-index 1,5 1 0, Bouwjaar Onlangs is gestart met een belangrijk element van Enexap, het opstellen van EPA-super-de-luxe rapporten. Het onderzoek hiervoor bestaat uit een uitgebreide woningopname, een inventarisatie van het gebruik van huishoudelijke apparatuur, een analyse van het geïnstalleerde monitoringsysteem, thermografisch, bouwtechnisch en bouwfysisch onderzoek en gesprekken met de bewoners over comfortbeleving, gezinsveranderingen en wensen. Het rapport bevat naast de technische rapportages een met de bewoner afgestemd advies voor een energieneutraalrenovatie, en een begroting. Meer informatie over het experiment is te vinden op de website Theo van Es Gemeente Apeldoorn, senior adviseur energieneutraliteit Penningmeester binnen het bestuur van Enexap t.vanes@apeldoorn.nl

Energieneutraal renoveren koopwoningen

Energieneutraal renoveren koopwoningen Energieneutraal renoveren koopwoningen Theo van Es estuurslid Energie Expeditie Apeldoorn 16 oktober 2013 Overzicht Ontwikkelingen Energieneutraal renoveren Energie Expeditie Apeldoorn Wat is energieneutraal?

Nadere informatie

Woonlastengarantie. Woonlastengarantie Uw Woning in de Watten. Uw Woning in de Watten

Woonlastengarantie. Woonlastengarantie Uw Woning in de Watten. Uw Woning in de Watten Woonlastengarantie Uw Woning in de Watten Theo van Es Senior adviseur Apeldoorn Energieneutraal Projectleider Uw Woning in de Watten 28 juni 2011 Woonlastengarantie Apeldoorn Energieneutraal Uw Woning

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Aangeboden door: Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Rob Timmermans MFP Het klimaatakkoord Is het van belang hoe jouw klant denkt over het klimaatakkoord? De meeste

Nadere informatie

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven Datum Referentie Behandeld door 13 december 2011 20111278-07 P. Smoor/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis Winst en comfort uit duurzaamheid Bouw op onze kennis Even voorstellen "Het verschil tussen gewoon en uitzonderlijk is vaak dat kleine beetje extra, waarin samenwerking en krachtenbundeling mijn drijfveer

Nadere informatie

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten Cursus Verwarm je woning 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten DUW Parkstad DUW is een initiatief van Stichting EnviAA in samenwerking

Nadere informatie

Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015

Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015 Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van, nr., tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling

Nadere informatie

+HUIS renovatie. Het beste energieneutraal renovatieconcept voor de Sparrenhoeven

+HUIS renovatie. Het beste energieneutraal renovatieconcept voor de Sparrenhoeven +HUIS renovatie Het beste energieneutraal renovatieconcept voor de Sparrenhoeven Dirk de Vroome Door Zon en Wind Atelier 10/15 Zehnder J.E.StorkAir GeoEnergie Datum: 11 november 2013 1 +HUIS renovatie

Nadere informatie

Energielabel rapportage

Energielabel rapportage Pagina : 1 van 13 Energielabel rapportage Folgeren 32 te DRACHTEN Pagina : 2 van 13 Rapportgegevens en verantwoording Opdrachtgever Keuringsinstantie Naam mevrouw D Lee Naam Adres Postbus 574 Adres Kerkstraat

Nadere informatie

Conceptoplossingen door samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten

Conceptoplossingen door samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Conceptoplossingen door samenwerking Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Waarom bouwen we zoveel muren en slaan we zo weinig bruggen? Brink Climate Systems 1903 Smederij te Assen 2013 Fabrikant

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Informatie over: - Duurzaam (ver)bouwen - Energie besparen - Zelf duurzame energie opwekken - Duurzame financiering - Subsidies

Duurzaam Bouwloket. Informatie over: - Duurzaam (ver)bouwen - Energie besparen - Zelf duurzame energie opwekken - Duurzame financiering - Subsidies Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Informatieronden Workshop isolatie Workshop duurzame energie opwekken; 5. Warmtepompen (centraal); 6. Subsidies

Nadere informatie

ENERGIE PRESTATIE ADVIES VOOR WONINGEN

ENERGIE PRESTATIE ADVIES VOOR WONINGEN Beta Testbedrijf E. van Dijk 007 Kleveringweg 12 2616 LZ Delft info@vabi.nl Delft, 8 februari 2007 ENERGIE PRESTATIE ADVIES VOOR WONINGEN Opdrachtgever: Opdrachtgever BV A. Bee Projectgegevens: Voorbeeldproject

Nadere informatie

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Aanleiding vereniging voor energiebesparing: 1 hogere gemeentelijke tarieven voor verenigingen

Nadere informatie

Energiebesparing bestaande koopwoningen. Effecten stimuleringspakket

Energiebesparing bestaande koopwoningen. Effecten stimuleringspakket Energiebesparing bestaande koopwoningen Effecten stimuleringspakket Notitie Delft, juli 2013 Opgesteld door: Cor Leguijt Frans Rooijers 2 2 juli 2013 3.B17.1 Energiebesparing bestaande koopwoningen 1 Inleiding

Nadere informatie

Energiebesparing in onze huurwoning. ALV De Klink 5 april 2016. Maarten Visschers Gelderse Natuur en Milieufederatie/ Stookjerijk

Energiebesparing in onze huurwoning. ALV De Klink 5 april 2016. Maarten Visschers Gelderse Natuur en Milieufederatie/ Stookjerijk Energiebesparing in onze huurwoning ALV De Klink 5 april 2016 Maarten Visschers Gelderse Natuur en Milieufederatie/ Stookjerijk Onderwerpen Lustrumjaar Stookjerijk Nieuwe Nijmeegse prestatieafspraken Verbetering

Nadere informatie

3 Energiegebruik huidige situatie

3 Energiegebruik huidige situatie 3 Energiegebruik huidige situatie 3.1 Het Energie Prestatie Certificaat In het kader van de Europese regelgeving (EPBD) bent u verplicht om, bij verkoop of verhuur van de woning, een energiecertificaat

Nadere informatie

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda Wilt u weten hoe? Ga stap voor stap door onze aanpak: - Kennismaking Building4life - De Building4life werkwijze - Uitgewerkte case Amarant Tilburg Building4life Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus

Nadere informatie

Conceptoplossingen en samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten

Conceptoplossingen en samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Conceptoplossingen en samenwerking Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Waarom bouwen we zoveel muren en slaan we zo weinig bruggen? Brink Climate Systems 1903 Smederij te Assen 2013 Fabrikant

Nadere informatie

Route kaart naar aardgasvrij

Route kaart naar aardgasvrij Route kaart naar aardgasvrij Aanpak en benadering Bewoner/eigenaar: Comfort / gezondheid Lagere woonlasten Waarde / toekomst Maatregelen: Isolatie en ventilatie Installatie Duurzame energie No-Regret 2

Nadere informatie

De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals

De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals Voor van uw klanten of huurders Breng de mogelijkheden voor energiebesparing snel en gemakkelijk in beeld energiebesparingsverkenner.rvo.nl Wilt

Nadere informatie

ENERGIENEUTRAAL VERBOUWEN. West-Overijssel

ENERGIENEUTRAAL VERBOUWEN. West-Overijssel ENERGIENEUTRAAL VERBOUWEN West-Overijssel Hoe verbouw ik mijn woning energieneutraal? Wat komt hierbij kijken? Gerard Salemink Chef werkplaats Duurzaamheid (www.pioneering.nl) Programmamanager Lectoraat

Nadere informatie

Startadvies Energiebesparing

Startadvies Energiebesparing Startadvies Stephanusplein 1, 7772 BR Hardenberg Startadvies : Op basis van de besparingscheck (zie bijlage) heeft uw woning een indicatief energielabel F. Het energielabel voor woningen loopt van A tot

Nadere informatie

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3.

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3. Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. CO₂ uitstoot (ton per jaar ) Investeringen

Nadere informatie

B (zie toelichting in bijlage)

B (zie toelichting in bijlage) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden B (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

Energiebesparing Gemeente Huizen

Energiebesparing Gemeente Huizen Energiebesparing Gemeente Huizen Programma presentatie Duurzaam Bouwloket De aanpak en landelijke ontwikkelingen Stapsgewijs naar aardgasvrij Subsidies en regelingen Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke

Nadere informatie

ENERGIE PRESTATIE ADVIES VOOR WONINGEN

ENERGIE PRESTATIE ADVIES VOOR WONINGEN 4 juli 2007 19:11 uur Blz. 1 / 8 cursus Luc Volders - 2-7-2007 ENERGIE PRESTATIE ADVIES VOOR WONINGEN Opdrachtgever: FB Projectgegevens: testpand 1234AB Software: EPA-W Kernel 1.09 07-06-2007 Vabi Software

Nadere informatie

Deelsessie Nul op de Meter. 11 juni 2019 Gemeente Nijmegen

Deelsessie Nul op de Meter. 11 juni 2019 Gemeente Nijmegen Deelsessie Nul op de Meter 11 juni 2019 Gemeente Nijmegen Wat wil de VvE? Mogelijkheid 1: Regulier onderhoud Mogelijkheid 2: Stapsgewijs verbeteren Mogelijkheid 3: Grote renovatie in één keer Checklist

Nadere informatie

A (zie toelichting in bijlage)

A (zie toelichting in bijlage) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden A (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

Hoe investeer ik slim? Regel het op Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Hoe investeer ik slim? Regel het op   Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Hoe investeer ik slim? Regel het op www.energiebespaarlening.nl Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen Er zijn veel mogelijkheden om te besparen op energie! Echt slim besparen op energie

Nadere informatie

Energielabel. SKG-IKOB gecertificeerd BRL & BRL

Energielabel. SKG-IKOB gecertificeerd BRL & BRL Energielabel SKG-IKOB gecertificeerd BRL 9500-01 & BRL 9500-03 Geachte heer/mevrouw, Hierbij ontvangt u het energielabel welke wij voor u hebben opgenomen. Dit label hebben wij vervaardigd in samenwerking

Nadere informatie

Energie Expeditie Apeldoorn 2012-2014 Avonturiers gezocht die met moderne middelen energieneutraal willen renoveren

Energie Expeditie Apeldoorn 2012-2014 Avonturiers gezocht die met moderne middelen energieneutraal willen renoveren Experiment Programma #ENEXAP Energie Expeditie Apeldoorn 2012-2014 Avonturiers gezocht die met moderne middelen energieneutraal willen renoveren www.energieexpeditieapeldoorn.nl Experimentprogramma Apeldoorn

Nadere informatie

Programma. 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Resultaten maatwerkadviezen 4. Informatieronden 5. Aanbod lokale bedrijven 6.

Programma. 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Resultaten maatwerkadviezen 4. Informatieronden 5. Aanbod lokale bedrijven 6. Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Resultaten maatwerkadviezen 4. Informatieronden 5. Aanbod lokale bedrijven 6. Afsluiting Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Nadere informatie

Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016

Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016 Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016 Energiebesparende voorzieningen zijn in meerdere opzichten interessant: Structurele besparing tot 30% op

Nadere informatie

Verduurzaming en energiebesparing bij sportverenigingen 6

Verduurzaming en energiebesparing bij sportverenigingen 6 Verduurzaming en energiebesparing bij sportverenigingen 6 16 november 2015 Even voorstellen Klaas Smink, projectleider VSU Energie Werkzaam bij VSU (Vereniging Sport Utrecht) VSU: belangenbehartiger en

Nadere informatie

Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Voor onafhankelijke informatie en advies over: Raoul Santibanez Voor onafhankelijke informatie en advies over: Energie besparen en energie opwekken Luchtkwaliteit in huis Comfortverbetering in huis Levensloopbestendig wonen Klimaat adaptief wonen Subsidies,

Nadere informatie

Pré Wonen Postbus CA HAARLEM Etalage Geprint op : Blekersvaartweg 48 D. galerijwoning

Pré Wonen Postbus CA HAARLEM  Etalage Geprint op : Blekersvaartweg 48 D. galerijwoning Pré Wonen Postbus 2008 2002 CA HAARLEM www : www.prewonen.nl Etalage Geprint op : 24-08-2016 Adres Blekersvaartweg 48 D Postcode 2101 CD Plaats HEEMSTEDE Omschrijving Woning Type galerijwoning Wijk omschrijving

Nadere informatie

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Bij een nul-op-de-meter woning zijn alle in- en uitgaande energiestromen op jaarbasis in balans. Dat wil zeggen dat de woning op jaarbasis voldoende energie

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd, u gaat straks uw eigen woning (ver) bouwen! Dit betekent heel veel mogelijkheden en complexe vraagstukken. En moet u dan ook nog iets met

Nadere informatie

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Industrie Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 1% besparing op gas en elektra per jaar. Totaal is dat 8 % besparing in 2020. Opbrengst: 100 kiloton.

Nadere informatie

Energieprestatie in de toekomst Verdouw Beurs 2.0

Energieprestatie in de toekomst Verdouw Beurs 2.0 Energieprestatie in de toekomst Verdouw Beurs 2.0 ing. A.F. (André) Kruithof Oktober 2015 Programma Op weg naar 2050: doelstellingen bestaande bouw & nieuwbouw BENG-indicatoren Energiezuinigheid in de

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Relatie tussen energielabel en energiegebruik

Nadere informatie

Prioriteiten 2011 / 2012

Prioriteiten 2011 / 2012 Vandaag: Introductie DHPA Wat zijn lucht/water (hybride) warmtepompen Achtergronden bij toepassing Integrale benadering Mogelijke labelstappen/resultaten Hoe nu verder? 1 Ondersteund door: Prioriteiten

Nadere informatie

Wierden Europaring 7 woningen nul-op-de-meter groot onderhoud. 12 februari 2019

Wierden Europaring 7 woningen nul-op-de-meter groot onderhoud. 12 februari 2019 Wierden Europaring 7 woningen nul-op-de-meter groot onderhoud 12 februari 2019 2 EVEN VOORSTELLEN Johan Kleinjan Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg Berto Boeve Loohuis Installatietechnieken Wouter Ribberink

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Duurzame financiering Subsidies ~45% Energielabel D of lager Een gemiddeld

Nadere informatie

Energieprestatie. Energieprestatie van gebouwen en de rol van de installatiesector. Kees Arkesteijn (ISSO)

Energieprestatie. Energieprestatie van gebouwen en de rol van de installatiesector. Kees Arkesteijn (ISSO) Energieprestatie Energieprestatie van gebouwen en de rol van de installatiesector Kees Arkesteijn (ISSO) Programma 1. Inleiding Energieprestatie gebouwen 2. Methoden bepaling Energieprestatie 3. Wet en

Nadere informatie

Informatieavond verduurzaming VvE s. 25 juni 2019 Gemeente Berg en Dal

Informatieavond verduurzaming VvE s. 25 juni 2019 Gemeente Berg en Dal Informatieavond verduurzaming VvE s 25 juni 2019 Gemeente Berg en Dal Kennismaking Bart van de Velde Annabel van Zante VvE Energieloket Gelderland Ondersteunt alle Gelderse VvE s Helpt bij vraagstukken

Nadere informatie

Inhoud. Achtergrond Begrippen en definities Facts and figures. Uitdagingen richting energieneutraal

Inhoud. Achtergrond Begrippen en definities Facts and figures. Uitdagingen richting energieneutraal Inhoud Achtergrond Begrippen en definities Facts and figures Woningen nieuw en renovatie utiliteit: scholen en kantoren als voorbeeld Uitdagingen richting energieneutraal RVO en energieneutrale gebouwen

Nadere informatie

A (zie toelichting in bijlage)

A (zie toelichting in bijlage) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden A (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

F (zie toelichting in bijlage)

F (zie toelichting in bijlage) Energielabel gebouw Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden F (zie toelichting in bijlage) Dit gebouw Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

Welkom aan de Energietafel!

Welkom aan de Energietafel! Welkom aan de Energietafel! 23 januari 2018 Introductie Martine van der Woude, gemeente Wijk bij Duurstede Welkomstwoord Hans Marchal, wethouder duurzaamheid Inzicht in energieverbruik en besparing Arno

Nadere informatie

Proces & besluitvorming

Proces & besluitvorming Proces & besluitvorming Wat wordt er tijdens de komende ALV (Algemene Ledenvergadering) medio oktober aan de leden gevraagd? Waar gaat het over? In de ALV (Algemene Ledenvergadering) wordt aan de leden

Nadere informatie

Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen. Verschillen naar woningtype en energielabel

Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen. Verschillen naar woningtype en energielabel Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen Verschillen naar woningtype en energielabel Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen Verschillen naar woningtype

Nadere informatie

Verduurzamen zonder eigen geld

Verduurzamen zonder eigen geld Verduurzamen zonder eigen geld DUURZAAM WONEN NIJKERK (Woonabonnement) 29 november 2016 Waarom je woning verduurzamen? Comfortverbetering Voor een duurzame wereld Goed voor je portemonnee Woningverbetering

Nadere informatie

Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s

Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s 16 februari 2017 HET RAADHUIS, Wehl Programma 1. Energiecoach Chris Buijk Energie besparen: kansen en mogelijkheden 2. Adviseur Erwin Reuterink Wat is een warmtefoto

Nadere informatie

installatie-arm ontwerpen verleden tijd?

installatie-arm ontwerpen verleden tijd? installatie-arm ontwerpen verleden tijd? 1 situatie tot enkele jaren geleden was duurzaamheid bij klimaatinstallaties comfort en vooral energiebesparing de koplopers bij het besparen op het energie waren

Nadere informatie

C (zie toelichting in bijlage)

C (zie toelichting in bijlage) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden C (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

Energietransitie. Bouw op onze kennis

Energietransitie. Bouw op onze kennis Energietransitie Bouw op onze kennis Programma Introductie Energieverbruik van een woning Energieverbruik in de praktijk Energieneutraal + Opslag van energie Bewoner centraal Wat doen wij? Een greep uit

Nadere informatie

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove Lindenhove Renovatie & Transformatie Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove ' Duurzaam & Comfortabel Met slimme combinaties van energiebesparende maatregelen en opwekking van duurzame energie komen

Nadere informatie

7 maart 2012. Welkom. Jaap Overeem

7 maart 2012. Welkom. Jaap Overeem 7 maart 2012 Welkom Jaap Overeem 7 maart 2012 Programma 20.05 20.15 u. - Introductie 20.15 21.05 u. - Presentatie 21.05 21.25 u. - Pauze 21.25 21.45 u. - Beantwoorden vragen 21.45 21.50 u. - Wijkplatform

Nadere informatie

Samenvatting bevindingen Energiescan

Samenvatting bevindingen Energiescan techniplan adviseurs bv R A A D G E V E N D I N G E N I E U R S B U R E A U SIH-103X1-E-MV002A blad 1 van 6 Status: CONCEPT Project : Hogeschool Windesheim Zwolle Onderwerp : Samenvatting bevindingen Energiescan

Nadere informatie

Zuinig met energie. waar je thuis bent...

Zuinig met energie. waar je thuis bent... Zuinig met energie waar je thuis bent... Goed voor het milieu en voor uw portemonnee HEEMwonen investeert fors in energiebesparende maatregelen. Dit doen we heel bewust. Zo verlagen we de energielasten

Nadere informatie

Energielabel gebouw Dit gebouw Straat (zie bijlage) Gebruiksoppervlak Adviesbedrijf Nummer/toevoeging Opnamedatum Inschrijfnummer Postcode

Energielabel gebouw Dit gebouw Straat (zie bijlage) Gebruiksoppervlak Adviesbedrijf Nummer/toevoeging Opnamedatum Inschrijfnummer Postcode Energielabel gebouw Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden Dit gebouw Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking met gebouwen met overeenkomstige

Nadere informatie

2020: 8 miljoen woningen belasten ons milieu onevenredig zwaar?

2020: 8 miljoen woningen belasten ons milieu onevenredig zwaar? Erik Franke Franke Architekten 1 oktober 2008 Den Haag 2008: 7 miljoen woningen belasten ons milieu onevenredig zwaar! 2020: 8 miljoen woningen belasten ons milieu onevenredig zwaar? 2020: 4,3 miljoen

Nadere informatie

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen 2 Slimme investeerder Familie Roubos: We wonen in een hoekhuis met veel ramen en hebben

Nadere informatie

Kees Bakker

Kees Bakker Kees Bakker info@energiehuishelmond.nl Vrijwilliger Energiehuis op cover blad Eigen Huis! Ervaringsdeskundige! Verwarmen van een woning verwarmt met aardgas gestookte CV verwarmt elektrisch met warmtepomp

Nadere informatie

Eize-Jan Bakker Pieter Nap

Eize-Jan Bakker Pieter Nap Eize-Jan Bakker Pieter Nap Programma: eigenaar-bewoners www.beng2030.nl Door het initiëren en uitvoeren van verschillende projecten/initiatieven op het gebied van verduurzamen, proberen BENG! energie-ambassadeurs

Nadere informatie

B (zie toelichting in bijlage)

B (zie toelichting in bijlage) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden B (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

De weg van de energietransitie d.d VEBOA - Alphen aan den Rijn Dhr. E.J. Reemst

De weg van de energietransitie d.d VEBOA - Alphen aan den Rijn Dhr. E.J. Reemst De weg van de energietransitie d.d. 20-11-2018 - VEBOA - Alphen aan den Rijn Dhr. E.J. Reemst M3E groep (Vestigingen Rotterdam, Breda, Amsterdam ) M3E Kostenmanagement M3E Brandveiligheid consultants M3E

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Bewonershandleiding. Woningen met EnergiePrestatieVergoeding

KLIMAATGARANT. Bewonershandleiding. Woningen met EnergiePrestatieVergoeding KLIMAATGARANT Bewonershandleiding Woningen met EnergiePrestatieVergoeding 2018 Bewonershandleiding Woningen met EnergiePrestatieVergoeding Inhoud Introductie 3 Wat is de EPV? 4 Wat is de Energiebundel?

Nadere informatie

Energieprestaties grondgebonden woningen

Energieprestaties grondgebonden woningen Energieprestaties grondgebonden woningen Meer wooncomfort met minder energie Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Stap voor stap naar minder energiegebruik De overheid stelt steeds scherpere

Nadere informatie

GEN Methodiek kansrijk aanbod. Tools voor energieneutrale gebiedsontwikkeling op gebouwniveau

GEN Methodiek kansrijk aanbod. Tools voor energieneutrale gebiedsontwikkeling op gebouwniveau GEN Methodiek kansrijk aanbod Tools voor energieneutrale gebiedsontwikkeling op gebouwniveau Methodiek kansrijk aanbod (Mka) Centrale begrippen Energieneutraal en laagste woonlasten Grootschalig werken

Nadere informatie

Energieneutraal via de Passief bouwen route

Energieneutraal via de Passief bouwen route Energieneutraal via de Passief bouwen route ing. J.J.P. (Jan Pieter) van Dalen Slotsymposium 14 september 2015 Verbouw monument Verbouw van een monument Monument als bedoeld in art. 1 onder d (Monumentenwet

Nadere informatie

Aanpak energiebesparing woningvoorraad Portaal Nijmegen. 13 mei 2014 Stephan Huisman afdeling Strategie & Vastgoed Senior projectleider

Aanpak energiebesparing woningvoorraad Portaal Nijmegen. 13 mei 2014 Stephan Huisman afdeling Strategie & Vastgoed Senior projectleider Aanpak energiebesparing woningvoorraad Portaal Nijmegen 13 mei 2014 Stephan Huisman afdeling Strategie & Vastgoed Senior projectleider Wat loopt er allemaal? Duurzaamheid is: Energiebesparing Gezond wonen

Nadere informatie

Uitvraag Duurzame Renovatiewinkel Zoetermeer

Uitvraag Duurzame Renovatiewinkel Zoetermeer Uitvraag Duurzame Renovatiewinkel Zoetermeer De gemeente Zoetermeer zoekt slimme ondernemers voor de start van een lokale Renovatiewinkel. Komende drie jaar is er totaal 75.000 euro beschikbaar voor de

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 Milieu - Aandacht in de tijd 2/31

Nadere informatie

Het kan minder! ing. P. Hameetman

Het kan minder! ing. P. Hameetman Het kan minder! ing. P. Hameetman manager innovatie BAM Vastgoed bv Inleiding Afbakening: Presentatie is toegespitst op woningbouw Verdieping van technische mogelijkheden 2 Klimaatakkoord Gemeenten en

Nadere informatie

EEN DUURZAME ENERGIEVOORZIENING VOOR IEDEREEN

EEN DUURZAME ENERGIEVOORZIENING VOOR IEDEREEN A SUSTAINABLE ENERGY SUPPLY FOR EVERYONE A SUSTAINABLE ENERGY SUPPLY FOR EVERYONE o o o o Portaal (6x) Bo-Ex Stanleylaan Bo-Ex Livingstonelaan Isolatie Geen Wel Wel Glas enkel Dubbel Dubbel

Nadere informatie

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met stadswarmte Bestaande woningen, nieuwbouwwoningen en

Nadere informatie

4 Energiebesparingsadvies

4 Energiebesparingsadvies 4 Energiebesparingsadvies 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk wordt het energiebesparingsadvies voor het gebouw gepresenteerd. Allereerst wordt een inventarisatie gegeven van de reeds getroffen en onderzochte

Nadere informatie

Snelle transitie van de bestaande gebouwen

Snelle transitie van de bestaande gebouwen Urban Energy research agenda for TU Delft Snelle transitie van de bestaande gebouwen Inleider: Henk Visscher TUDelft Bouwkunde Referent: Ronald Franken Portaal 30 Mei, 2018 1 Het Doel Hoe kunnen we grootschalige

Nadere informatie

ISSO-publicatie 75.2 EPA-maatwerkadvies

ISSO-publicatie 75.2 EPA-maatwerkadvies ISSO-publicatie 75.2 EPA-maatwerkadvies Programma EP-certificaat vs maatwerkadvies Inhoud ISSO-publicatie 75.2 Kansen/bedreigingen voor de installatiesector Kees Arkesteijn ISSO EP-certificaat vs maatwerk

Nadere informatie

Kerschoten als voorbeeld voor heel Nederland: Ontwikkelplan voor de bestaande bouw

Kerschoten als voorbeeld voor heel Nederland: Ontwikkelplan voor de bestaande bouw Kerschoten als voorbeeld voor heel Nederland: Ontwikkelplan voor de bestaande bouw 1 Kerschoten als voorbeeld voor heel Nederland De ontwikkeling van grootschalige energieneutrale gebieden is een hoge

Nadere informatie

Hoe investeer ik slim? Regel het op Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Hoe investeer ik slim? Regel het op   Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Hoe investeer ik slim? Regel het op www.energiebespaarlening.nl Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen Er zijn veel mogelijkheden om te besparen op energie! Echt slim besparen op energie

Nadere informatie

Energiezuinig bouwen; Wat is wat?

Energiezuinig bouwen; Wat is wat? Inhoud 1. Prestaties... 2 Nul-op-de-meter (NOM)... 2 Nul-op-de-rekening... 2 BENG (Bijna energieneutraal gebouw)... 2 Energieleverend... 2 All-electric... 3 Energieneutraal... 3 Energieprestatievergoeding

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015

Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015 Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015 Projectcode GEMEENTE 1 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen Doelstelling Het verbeteren van de energieprestatie van gemeentelijke gebouwen door 3%

Nadere informatie

RENOVATIE KANTOOR NOTITIE ENERGIEBESPARING EN INVESTERINGEN INHOUDSPOGAVE

RENOVATIE KANTOOR NOTITIE ENERGIEBESPARING EN INVESTERINGEN INHOUDSPOGAVE RENOVATIE KANTOOR NOTITIE ENERGIEBESPARING EN INVESTERINGEN INHOUDSPOGAVE SAMENVATTING 0. INLEIDING 1. ISOLATIE 2. INSTALLATIE 3. RAMEN EN KOZIJNEN 4. ZONWERING EN KOELING 5. VERLICHTING DIA duurzame auteur:

Nadere informatie

A (zie toelichting in bijlage)

A (zie toelichting in bijlage) Energielabel gebouw Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden A (zie toelichting in bijlage) Dit gebouw Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014

2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014 2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 2.500 tot 4.000 woningen te verduurzamen.

Nadere informatie

Deel 3: voorbeeldaanpak bedrijven en maatschappelijk vastgoed

Deel 3: voorbeeldaanpak bedrijven en maatschappelijk vastgoed Deel 3: voorbeeldaanpak bedrijven en maatschappelijk vastgoed Inhoud 1. Maak van uw gemeente een Energieke Regio... 2 2. De start... 3 3. Het vervolg... 4 4. Aanbod... 5 1 1. Maak van uw gemeente een Energieke

Nadere informatie

Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal

Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal 1 Intentie Bedrijvenkring Veenendaal, de coöperatieve verenigingen van Ondernemend Veenendaal, de deelnemende bedrijven en de gemeente Veenendaal

Nadere informatie

Genomineerd Nationaal Energie Toekomst Trofee 2006

Genomineerd Nationaal Energie Toekomst Trofee 2006 Winnaar Nationaal Energieprijs 2004 Winnaar Nationaal Energie Toekomst Trofee 2005 Genomineerd Nationaal Energie Toekomst Trofee 2006 2e Prijs Nationaal Energie Toekomst Trofee 2007 European Energy Efficiency

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Hoe komt energielabel tot stand Relatie (of niet!)

Nadere informatie

Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars. tegen geringe kosten energieneutraal of zelfs Nul op Meter te maken.

Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars. tegen geringe kosten energieneutraal of zelfs Nul op Meter te maken. Eteck gaat voor 0. Want de 0 is zo dicht bij, dat het verboden zou moeten zijn om er niet voor te gaan Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars en woningcorporaties om nieuwbouwwoningen

Nadere informatie

Welkom Fijn dat u er bent!

Welkom Fijn dat u er bent! Welkom Fijn dat u er bent! Informatieavond / maandag 3 oktober 2016, Noordkade Veghel Agenda informatieavond maandag 3 oktober 2016 : Opening Inleiding Resultaat haalbaarheidsonderzoek Stand van zaken

Nadere informatie

28-10-2011. Welkom. Comfortabeler wonen zonder hogere woonlasten! Wat is er voor uw woning mogelijk? Namens; gemeente Súdwest Fryslân

28-10-2011. Welkom. Comfortabeler wonen zonder hogere woonlasten! Wat is er voor uw woning mogelijk? Namens; gemeente Súdwest Fryslân Comfortabeler wonen zonder hogere woonlasten! Wat is er voor uw woning mogelijk? Welkom Namens; gemeente Súdwest Fryslân EXTRA infoavond de Domp Objectieve en niet commerciele informatie 1 Goed nieuws

Nadere informatie

Project Verduurzaming gemeentelijk vastgoed 2015

Project Verduurzaming gemeentelijk vastgoed 2015 Project Verduurzaming gemeentelijk vastgoed 2015 Voortgang (Lester Agten en Hans de Groot) Wat hebben we tot nu toe gedaan? Onderzoeksfase: Vastgesteld is Ambitie (gemiddeld energielabel A, minimaal B),

Nadere informatie

Duurzaam Castricum 2030. Door vanuit ons vakgebied en met onze kennis de woningen in Castricum energie op te laten wekken in plaats van te laten

Duurzaam Castricum 2030. Door vanuit ons vakgebied en met onze kennis de woningen in Castricum energie op te laten wekken in plaats van te laten Duurzaam Castricum 2030. Door vanuit ons vakgebied en met onze kennis de woningen in Castricum energie op te laten wekken in plaats van te laten verbruiken. Hoe we werken De woning krijgt als het ware

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie