Uitvraag Duurzame Renovatiewinkel Zoetermeer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitvraag Duurzame Renovatiewinkel Zoetermeer"

Transcriptie

1 Uitvraag Duurzame Renovatiewinkel Zoetermeer De gemeente Zoetermeer zoekt slimme ondernemers voor de start van een lokale Renovatiewinkel. Komende drie jaar is er totaal euro beschikbaar voor de ondernemer met het beste plan om bewoners tot actie aan te zetten. In dit document staan alle criteria waar de inzending aan moet voldoen. De deadline is 4 december 2016 en op 30 januari 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt. Opgave: verduurzaming van koopwoningen In Zoetermeer staan zo n dertigduizend koopwoningen die in aanmerking komen voor kleine energiebesparende maatregelen tot totale Nul op de Meterverbouwingen. De Renovatiewinkel is een middel om de bewoners van Zoetermeer te informeren en inspireren over comfortabel en duurzaam wonen en aan te zetten tot het verduurzamen van hun woning. De gemeente wil in 2040 energieneutraal zijn voor wat betreft de gebouwde omgeving. Ze zet komende jaren in op een besparing van het energieverbruik van minimaal 1,5% per jaar. Tevens moet het aandeel van hernieuwbare energie per jaar minimaal 1,5% groeien. Praktisch betekent dit dat de gemeente met een breed programma Duurzaamheid huiseigenaren, woningcorporaties en bedrijven zal stimuleren tot het nemen van vergaande maatregelen. De Renovatiewinkel moet de centrale spil worden in de communicatie naar en met de inwoners. Zoetermeer landelijke koploper Het vergaand verduurzamen van woningen wordt steeds aantrekkelijker. Losse maatregelen als zonnepanelen worden goedkoper en de bouwsector ontwikkelt in een rap tempo kant en klare renovatiepakketten inclusief energieprestatiegarantie. Een overzicht van de groeiende groep aanbieders met een integraal product is te vinden op woningconcepten.nl. Landelijk worden de condities gecreëerd, zoals snelle vergunningverlening maar ook een financieringsproduct om deze Nul op de Meter-renovaties mogelijk te maken. De gemeente Zoetermeer is een van de koplopers in het land. Op 15 oktober 2015 was de eerste particuliere Nul op de Meter-renovatie voltooid. Huiseigenaar Jan Jennissen draaide die dag samen met de wethouder en minister Blok symbolisch de gaskraan dicht. De op te richten renovatiewinkel is een belangrijke schakel om ook buren en andere wijkbewoners te enthousiasmeren. Het is het eerste loket waar bewoners, huurders en kopers, aankloppen met vragen over het verduurzamen van hun woning. Van hieruit worden ze verder geholpen om hun woning daadwerkelijk te verduurzamen euro cofinanciering en gemeentelijke support De cofinanciering vanuit de gemeente bedraagt maximaal euro verdeeld

2 over drie jaar. Bij voortijdige beëindiging van de winkel of als na de jaarlijkse evaluatie blijkt dat de winkel haar doel niet bereikt stopt ook de bijdrage. De eerste tranche van euro wordt na opdrachtverstrekking uitgekeerd. De tweede tranche van euro wordt na de opening van de Renovatiewinkel overgemaakt. De volgende tranches zullen worden uitgekeerd na overleg en gekoppeld aan behaalde mijlpalen. Tijdens het overleg met de initiatiefnemer en de gemeente wordt de rapportage en voortgang besproken. Onderdeel van de rapportage is financieel en inhoudelijk verslag en bijgewerkte begroting en planning. Naast financiële stimulans zal de gemeente de renovatiewinkel opnemen in haar marketing en duurzaamheidscampagnes. De gemeente faciliteert ook het contact tussen de renovatiewinkel en bestaande duurzaamheidsinitiatieven en de woningcorporaties in de stad. Aanmelding en selectie Inzending: Deelnemers dienen een ondernemersplan in (maximaal 5 x A4 exclusief financiële bijlage) waarin het volgende is opgenomen: 1. Samenvatting Korte samenvatting van het ondernemersplan die voor gemeentelijke communicatiedoelen kan worden gebruikt. (maximaal 100 woorden) 2. De ondernemer Omschrijving van ervaring en achtergrond van de initiatiefnemers en rol bij oprichting van de Renovatiewinkel: gegevens, relevante ervaring, motivatie en kwaliteit van de initiatiefnemers. 3. Het marketingplan Omschrijving en beeld van de Renovatiewinkel. Welke producten en diensten zijn er te koop? Hoe vinden klanten de winkel, hoe worden klanten verleid tot aankoop? Wat wordt het verdienmodel van de winkel? Omschrijving van: product, prijs, plaats, promotie, personeel. 4. Mijlpalen Hoe draagt deze onderneming bij aan het behalen van de gemeentelijke doelstelling om in 2040 energieneutraal te zijn? Omschrijving van concrete en meetbare doelen en mijlpalen de komende drie jaar. Strategie en langetermijnvisie, waarin het voortbestaan van de winkel in de toekomst wordt beschreven. 5. Begroting Financieel plan bestaande uit: kosten van het gereed maken van de fysieke plek; kosten van marketing en communicatie; kosten van 1 e jaar van exploitatie en voortuitblik tot 2019 en daarna.

3 6. Planning Wat zijn de voorbereidende werkzaamheden voor opening van de winkel uiterlijk voorjaar Welke mijlpalen staan na opening op de planning? Wat merkt de huiseigenaar in Zoetermeer hier van? Toelatingseisen > De inzending moet, uiterlijk 4 december om u 's middags door de gemeente Zoetermeer zijn ontvangen op energieloket@zoetermeer.nl > Volledigheid. Alle onder inzending genoemde punten moeten in het plan aan bod komen. Beoordelingscriteria Na toelating zullen de plannen kritisch bekeken worden door een panel van experts uit diverse disciplines. Dit panel heeft een adviserende rol, de uiteindelijke keuze voor de winnaar wordt door de gemeente gemaakt. Leidend voor de selectie van de beste plannen is: 1. Organisatiekracht van de ondernemers De professionaliteit die uit het plan blijkt, de mate waarin de initiatiefnemer zelf investeert en de mate waarin kennis van de diverse expertises gegarandeerd is (retail en marketing en sales kennis, ervaring met bouwpraktijk en verduurzaming). De partij heeft aantoonbare ervaring met het enthousiasmeren en mobiliseren van mensen. 2. Concept van Renovatiewinkel De mate waarin aannemelijk wordt gemaakt of het voorgestelde concept van de Renovatiewinkel (winkel, voorbeeldwoning, rijdende wagen, infostand op station etc.) ook werkelijk zal leiden tot verkoop van (vergaande) verduurzamingsmaatregelen aan particulieren (toegankelijkheid van locatie, openingstijden etc). 3. Aanbod van Renovatiewinkel De range van de producten en diensten die in de Renovatiewinkel verkrijgbaar zijn (van informatie tot product en concept). De mate waarop het de klant gemakkelijk wordt gemaakt door middel van een compleet aanbod en no regret maatregelen. Minimaal één Nul op de Meter-concept 1 is onderdeel van het assortiment van de winkel. De mate waarop nieuwe ontwikkelingen en innovaties een plaats krijgen in het aanbod. 4. Marketingstrategie Overtuigingskracht die uit het plan spreekt dat huiseigenaren worden verleid om hun woning te verduurzamen. De mate waarin de verschillende mijlpalen 1 Bij een Nul op de Meter-woning zijn de in- en uitgaande energiestromen voor ruimteverwarming, ruimtekoeling, warm tapwater gebruik, ventileren, het gebruik van alle huishoudelijke en overige elektrische apparatuur inclusief verlichting en eigen opwekking van energie op jaarbasis in balans, zodat de som nul is. Een Nul op de Meter-renovatie garandeert niet alleen grote stappen op het gebied van energiebesparing, maar ook een gezond en comfortabel binnenmilieu. De garantietermijn is hierbij overeenkomstig de termijn voor de bijbehorende financiering; in de meeste gevallen dus 30 jaar.

4 voelbaar zijn in Zoetermeer en bijdragen aan de doelstelling om in 2040 energieneutraal te zijn. 5 Haalbaarheid en toekomstvisie De mate waarin de planning en begroting realistisch zijn voor de start van de Renovatiewinkel uiterlijk per voorjaar 2017, en voor voortgang van de winkel na Couleur locale De mate waarin verbinding wordt gezocht met lokale en of regionale initiatieven rondom energiebesparing of wonen in bredere zin. Selectieprocedure Na inzending van de plannen op 4 december 2016 zal de gemeente maximaal vijf initiatiefnemers selecteren. Inzenders krijgen uiterlijk 16 december 2016 bericht of zij geselecteerd zijn. Op 23 januari 2017 worden de geselecteerde initiatiefnemers uitgenodigd hun plan toe te lichten in een korte pitch in aanwezigheid van het expertpanel. Uit deze initiatiefnemers wordt het beste plan geselecteerd. De winnaar wordt op 30 januari 2017 bekend gemaakt. Alle inzendingen zullen op de website van de gemeente worden geplaatst. Tevens spant de gemeente zich in om zoveel mogelijk media-aandacht en publiciteit te genereren. Communicatie & Inschrijving Alle communicatie verloopt via Joyce Scheenaard (energieloket@zoetermeer.nl) Vragen kunnen voor 20 november 2016 per worden gesteld en antwoorden zullen geanonimiseerd op de website worden geplaatst U dient uiterlijk woensdag 4 december 2016 om 12 uur uw inschrijving per in te dienen aan energieloket@zoetermeer.nl, of indien uw bestand groter is dan 9 MB via een de datatransfer website zoals Voorwaarden De kosten van de inschrijving zijn voor rekening van de inschrijver. In het geval dat de opdracht niet of gedeeltelijk gegund wordt, is opdrachtgever geen vergoeding op welke grond dan ook verschuldigd aan inschrijver. De inzender gaat akkoord met het delen van de samenvatting via gemeentelijke communicatiekanalen, de volledige inzendingen worden vertrouwelijk behandeld. De gemeente Zoetermeer behoudt zich het recht voor de opdracht in te trekken. De inschrijving is onvoorwaardelijk en onherroepbaar. De Algemene Subsidieverordening van de gemeente Zoetermeer is van toepassing.

5 Planning Voor het selectietraject en de realisatie van de opdracht wordt onderstaande planning gehanteerd. 20 november 2016 deadline gelegenheid tot stellen van vragen. Vragen en antwoorden op vragen worden (geanonimiseerd)op de website van de gemeente geplaatst 4 december s middags sluiting inschrijving op de uitvraag Beoordeling inschrijvingen 16 december 2017 Selectie en bekendmaking top 5 van de inschrijvingen 23 januari 2017 Pitches top 5 van inschrijvingen 30 januari 2017 Officiële Bekendmaking winnaar Realisatie januari 2017 start uitvoering plan en verstrekking eerste tranche voorjaar 2017 Opening Duurzame Renovatiewinkel en uitkering 2 e tranche van

Nadere subsidieregels "Nul op de Meter 2015"

Nadere subsidieregels Nul op de Meter 2015 Nadere subsidieregels "Nul op de Meter 2015" Besluit van burgemeester en wethouders van Zoetermeer d.d. 10 februari 2015, nr. 2015-000474 tot vaststelling van de nadere subsidieregels Nul op de Meter 2015.

Nadere informatie

REIMARKT SLUIT AAN BIJ WENSEN VAN BEWONERS, DEZE RENOVATIEWINKEL IS EEN AANWINST VOOR DE STAD!

REIMARKT SLUIT AAN BIJ WENSEN VAN BEWONERS, DEZE RENOVATIEWINKEL IS EEN AANWINST VOOR DE STAD! Juryrapport Duurzame Renovatiewinkel s-hertogenbosch REIMARKT SLUIT AAN BIJ WENSEN VAN BEWONERS, DEZE RENOVATIEWINKEL IS EEN AANWINST VOOR DE STAD! Reimarkt start dit jaar nog met de eerste Duurzame Renovatiewinkel

Nadere informatie

Wedstrijdreglement. Connected Health Challenge. Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving

Wedstrijdreglement. Connected Health Challenge. Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving Wedstrijdreglement Connected Health Challenge Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving 16 juli 2014 Wedstrijdreglement Dit reglement is van toepassing op de Connected

Nadere informatie

OPEN CALL: creatieve ondernemers met toekomstplan voor Huis vol Energie

OPEN CALL: creatieve ondernemers met toekomstplan voor Huis vol Energie OPEN CALL: creatieve ondernemers met toekomstplan voor Huis vol Energie 1 Bedenk een toekomstplan voor Huis vol Energie We zoeken: creatieve ondernemers! Energiesprong roept creatieve ondernemers op om

Nadere informatie

DEAL STROOMVERSNELLING KOOPWONINGEN

DEAL STROOMVERSNELLING KOOPWONINGEN augustus 2014 DEAL STROOMVERSNELLING KOOPWONINGEN 1. AANLEIDING EN MOTIVATIE De markt voor vergaande energiebesparingsconcepten ontwikkelt zich snel. Het aantal bouwbedrijven dat een vergaand energiebesparingsconcept

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op de artikelen 32, onderdeel a en b, 4 en 6 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op de artikelen 32, onderdeel a en b, 4 en 6 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 4342 16 juli 2015 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 14 juli 2015, nr. 81581F5F tot wijziging van de Uitvoeringsverordening Economic

Nadere informatie

Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015

Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015 Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van, nr., tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling

Nadere informatie

nzeb markt Nederland

nzeb markt Nederland Ad Straub, TU Delft nzeb markt Nederland Initiatieven overheid: Subsidieprogramma Blok voor Blok Innovatieprogramma Energiesprong: Gemeenten: Lokaal Alle Lichten op Groen Pioniers: Huis Vol Energie Het

Nadere informatie

Duurzaamheidsvisie BUURTTEAM

Duurzaamheidsvisie BUURTTEAM Duurzaamheidsvisie BUURTTEAM 1. Onze droom Seghwaert is over tien jaar nog steeds een van de leukste wijken in Zoetermeer om in te wonen en te verblijven. Met haar groene karakter en diversiteit is het

Nadere informatie

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Bij een nul-op-de-meter woning zijn alle in- en uitgaande energiestromen op jaarbasis in balans. Dat wil zeggen dat de woning op jaarbasis voldoende energie

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Regeling van 19 september 2017, met kenmerk , tot wijziging van de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân

PROVINCIAAL BLAD. Regeling van 19 september 2017, met kenmerk , tot wijziging van de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Fryslân Nr. 4241 27 september 2017 Regeling van 19 september 2017, met kenmerk 1446569, tot wijziging van de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Gedeputeerde

Nadere informatie

WIJKAANPAK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM

WIJKAANPAK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM OVER BERKUM Geschiedenis en ligging Berkum is een grote wijk in het oosten van Zwolle. Ten oosten van Berkum stroomt de rivier

Nadere informatie

Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren

Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren Wie zijn wij? Onafhankelijke aanjagers van de bouwsector in opdracht van Min. BZK Programma Energiesprong (sinds 2010) onder Platform31 (semi-overheid)

Nadere informatie

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Gerben van Lunteren, Feike van der Zandt, Aernoud Olde, Renske den Exter, Raoul Santibanez Gemeenten: Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden,

Nadere informatie

Gelderse Gaten. Voortgang GEA gemeenten. Prof.dr. Derk Loorbach, Nijmegen,

Gelderse Gaten. Voortgang GEA gemeenten. Prof.dr. Derk Loorbach, Nijmegen, Gelderse Gaten Voortgang GEA gemeenten Prof.dr. Derk Loorbach, Nijmegen, 1-2-2018 loorbach@drift.eur.nl twitter: @drk75 Dutch Research Institute For Transitions Academisch onderzoek, advies, onderwijs

Nadere informatie

Almere. Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015

Almere. Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015 Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015 Natuur en Milieufederatie Flevoland heeft ook dit jaar weer een verkenning gedaan naar het klimaatneutrale gehalte van de

Nadere informatie

Nadere regels initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2015-2017

Nadere regels initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2015-2017 Nadere regels initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2015-2017 Het college van burgemeester en wethouders van Almere, Gelet op artikel 2, eerste lid aanhef en onder h en artikel 3

Nadere informatie

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth Workshop VvE Energieloket Gelderland 29-05-2018 Fletcher Hotel Doorwerth Vanavond Kennismaking Ondersteuning VvE Energieloket Gelderland Waarom verduurzamen? Mogelijkheden verduurzamen VvE s Subsidie en

Nadere informatie

BRIEFING - HEMA design daten op Dutch Design Week 2017

BRIEFING - HEMA design daten op Dutch Design Week 2017 BRIEFING - HEMA design daten op Dutch Design Week 2017 HEMA design daten Jouw idee samen met experts verder ontwikkelen tijdens HEMA design daten op Dutch Design Week 2017? HEMA nodigt jonge ontwerpers

Nadere informatie

Proces & besluitvorming

Proces & besluitvorming Proces & besluitvorming Wat wordt er tijdens de komende ALV (Algemene Ledenvergadering) medio oktober aan de leden gevraagd? Waar gaat het over? In de ALV (Algemene Ledenvergadering) wordt aan de leden

Nadere informatie

BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER

BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER PERSOONLIJKE GEGEVENS Naam Adres Te bereiken op mail Telefoon Facebook; LinkedIn;Twitter profiel: Korte beschrijving van je achtergrond, CV IDEE VOOR ANIMATIE

Nadere informatie

Programma Welkom / inleiding Rondje Reflectie / pauze Pitches Integratie en afsluiting 21.

Programma Welkom / inleiding Rondje Reflectie / pauze Pitches Integratie en afsluiting 21. Programma 19.30 Welkom / inleiding 19.45 Rondje 2040 20.10 Reflectie / pauze 20.20 Pitches 21.30 Integratie en afsluiting 21.50 Borrel 1 2 3 Pitches Energieakkoord 2.0 4 Eric Jan Tuininga Nagekomen pitch

Nadere informatie

Samen voor positieve energie. Zonder invloed op het klimaat. Gratis!

Samen voor positieve energie. Zonder invloed op het klimaat. Gratis! Samen voor positieve energie Zonder invloed op het klimaat. Gratis! 1 VISIE OP DE ENERGIETRANSITIE 2050 Geen fossiele brandstoffen gebruik De mens beïnvloedt het klimaat niet Energie is gratis Wij richten

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS Colofon Meer informatie over mogelijke ondersteuning op de verschillende onderwerpen: Ieke Benschop, NMU (i.benschop@nmu.nl;

Nadere informatie

Reglement voor deelname

Reglement voor deelname Reglement voor deelname Artikel 1. Algemeen 1.1 Dit reglement is van toepassing op de LEEG PAND=PITCHPAND actie. 1.2 De aanmelding voor LEEG PAND=PITCHPAND actie loopt tot en met donderdag 8 juni 2017.

Nadere informatie

STROOMVERSNELLING KOOPWONINGEN

STROOMVERSNELLING KOOPWONINGEN STROOMVERSNELLING KOOPWONINGEN Bijgaand document is het resultaat van de inspanningen van onderstaande partijen. Door zich te verbinden aan deze deal geven zij hiermee invulling aan de ambitie om met vereende

Nadere informatie

Subsidie energieneutrale woningen 2016

Subsidie energieneutrale woningen 2016 Gemeenteblad Texel 2016 nr 84 datum 23-dec-16 Uitvoeringsregeling Subsidie energieneutrale woningen 2016 Subsidie energieneutrale woningen 2016 Uitvoeringsregeling Vastgesteld door het college van burgemeester

Nadere informatie

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Industrie Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 1% besparing op gas en elektra per jaar. Totaal is dat 8 % besparing in 2020. Opbrengst: 100 kiloton.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 27 november 2014 Agendanummer : 09 Datum collegebesluit : 9 september 2014 Onderwerp : Evaluatie beleidsuitgangspunten en vervangingsplannen

Nadere informatie

Routekaart Energietransitie procesafspraken

Routekaart Energietransitie procesafspraken Routekaart Energietransitie procesafspraken Energiebesparing en transformatie van gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie en landbouw & landgebruik Samenwerking met inwoners(initiatieven), ondernemers

Nadere informatie

Deel 3: voorbeeldaanpak bedrijven en maatschappelijk vastgoed

Deel 3: voorbeeldaanpak bedrijven en maatschappelijk vastgoed Deel 3: voorbeeldaanpak bedrijven en maatschappelijk vastgoed Inhoud 1. Maak van uw gemeente een Energieke Regio... 2 2. De start... 3 3. Het vervolg... 4 4. Aanbod... 5 1 1. Maak van uw gemeente een Energieke

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017

Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017 Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017 Inleiding In dit Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid staan de belangrijkste projecten en activiteiten op het gebied van Duurzaamheid opgenoemd die voor 2017 op de planning

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009. My first energy contract.

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009. My first energy contract. Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009 My first energy contract. Inleiding Nuon produceert, levert en handelt in (duurzame) energie. Ook bieden we aanvullende diensten en technische innovaties. Daarnaast

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Subsidieregeling Prijsvraag nul-op-de-meter Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

Nadere informatie

OPENBARE INSCHRIJVING PERCEEL BOUWTERREIN LAAN NAAR EMICLAER AMERSFOORT INSCHRIJFVOORWAARDEN

OPENBARE INSCHRIJVING PERCEEL BOUWTERREIN LAAN NAAR EMICLAER AMERSFOORT INSCHRIJFVOORWAARDEN OPENBARE INSCHRIJVING PERCEEL BOUWTERREIN LAAN NAAR EMICLAER AMERSFOORT INSCHRIJFVOORWAARDEN Artikel 1 Procedure 1. De gemeente Amersfoort ( hierna te noemen: de gemeente) kiest ervoor om een perceel bouwterrein

Nadere informatie

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Gedeelde geschiedenis amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Inleiding De keuze voor een Call Vereiste gegevens Planning Procedure toetsing en beoordeling

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIËRING Nulop-de-Meter

BELEIDSREGEL SUBSIDIËRING Nulop-de-Meter BELEIDSREGEL SUBSIDIËRING Nulop-de-Meter WONINGEN 2019 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sint Anthonis; overwegende dat het van belang is dat particuliere woningbezitters versneld

Nadere informatie

Creëer succes door samen te werken

Creëer succes door samen te werken Middels samenwerking uitgegroeid tot stevige innovatieve zuivelspecialist in Griekse, Turkse en Bulgaarse yoghurt. Creëer succes door samen te werken LED S LOCAL Bijeenkomst 12 MEI 2014 1 AGENDA Impressie

Nadere informatie

Masterclass Slim&Snel/ Stroomversnelling 18-1-2013

Masterclass Slim&Snel/ Stroomversnelling 18-1-2013 Masterclass Slim&Snel/ Stroomversnelling Heel veel voorbeelden! Residential: 71.108 Industrial zone: 1 Offices: 17 Final result Kerkrade 153 woningen Day 1 Plaatsing houtskelet gevelelementen Achtergevel

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

dutch nrgy EEN ENERGIENEUTRALE BUURT. HET KÁN SAMEN!

dutch nrgy EEN ENERGIENEUTRALE BUURT. HET KÁN SAMEN! dutch nrgy EEN ENERGIENEUTRALE BUURT. HET KÁN SAMEN! STREEF ZELF NAAR NUL OP UW ENERGIEREKENING! Zou het niet geweldig zijn om geen energierekening meer te hebben? Of om die rekening in ieder geval drastisch

Nadere informatie

CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE

CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS Colofon Meer informatie over mogelijke ondersteuning op de verschillende onderwerpen: Ieke Benschop, NMU (i.benschop@nmu.nl;

Nadere informatie

Zoek de verschillen kg/j kg/j

Zoek de verschillen kg/j kg/j Zoek de verschillen Voor verbouwing Na verbouwing 6.446 kg/j 2.475 kg/j 1.987 1.003 Watt voor Watt Energieprijs stijgt sterker dan gemiddelde kosten levensonderhoud Iedere Haarlemmer heeft recht op een

Nadere informatie

Rapport Wat vinden Nederlanders van de Nul op de Meter woningen? PR-onderzoek in opdracht van Eneco

Rapport Wat vinden Nederlanders van de Nul op de Meter woningen? PR-onderzoek in opdracht van Eneco Rapport Wat vinden Nederlanders van de Nul op de Meter woningen? PR-onderzoek in opdracht van Eneco Project: 15083773 Datum: 22 december 2015 Inhoudsopgave 2 Onderzoeksopzet 4 Conclusies 6 Belangrijkste

Nadere informatie

Stichting Duurzaam Lopikerwaard

Stichting Duurzaam Lopikerwaard Stichting Duurzaam Lopikerwaard Dick Nederend Presentatie d.d. 31 mei 2018 voor bedrijventerrein de Copen te Lopik Agenda Voorstellen Doelstelling Stichting Duurzaam Lopikerwaard Wat is het energieverbruik

Nadere informatie

Welkom. Agenda Introductie Ontstaan & Doel 20duurzaam20 Pijlers Juiste Klimaat Bundelen van Kennis

Welkom. Agenda Introductie Ontstaan & Doel 20duurzaam20 Pijlers Juiste Klimaat Bundelen van Kennis Welkom Agenda Introductie Ontstaan & Doel 20duurzaam20 Pijlers Juiste Klimaat Bundelen van Kennis Voorstellen Stefan van der Laan Eigenaar Groene-Woningen Bedrijf voor verduurzamen van MKB / Particulieren

Nadere informatie

Pedagogenbuurt Duurzaam programma

Pedagogenbuurt Duurzaam programma Pedagogenbuurt Duurzaam programma Buurtbewoners met ervaring o Enquête Maarten van Deursen, bewoner o IR Warmtefoto s Bert Bongaerts, bewoner Uitleg Pedagogenbuurt Duurzaam o Wat kunnen we voor u doen?

Nadere informatie

s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling 1

s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling 1 Subsidieaanvraag : oprichten buurtenergiebedrijf in de schilderswijk 1 s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling

Nadere informatie

Partijen, hierna samen te noemen: Partijen;

Partijen, hierna samen te noemen: Partijen; CONVENANT GROOTSCHALIGE PROEFTUIN MET EEN AARDGASVRIJE WIJK Partijen, De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrjksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren, handelend in haar hoedanigheid van bestuursorgaan,

Nadere informatie

gemeente Bunnik INFORMATIENOTA De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017

gemeente Bunnik INFORMATIENOTA De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017 gemeente Bunnik INFORMATIENOTA Aan: Van: De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017 Onderwerp: Tussentijdse evaluatie Bunnik Duurzaam In december 2014 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Subsidieregeling maatschappelijke initiatieven voor energiebesparing en/of duurzame energieopwekking Berkelland 2017

Subsidieregeling maatschappelijke initiatieven voor energiebesparing en/of duurzame energieopwekking Berkelland 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Berkelland Nr. 160674 18 september 2017 Subsidieregeling maatschappelijke initiatieven voor energiebesparing en/of duurzame energieopwekking Berkelland 2017

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere Nadere regels initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Het college van burgemeester en wethouders van Almere, Gelet op artikel 2, eerste lid aanhef en onder h en artikel 3 van de

Nadere informatie

Deelnamevoorwaarden Deelnemers What If Lab: kies Brabant! (2018)

Deelnamevoorwaarden Deelnemers What If Lab: kies Brabant! (2018) Deelnamevoorwaarden Deelnemers What If Lab: kies Brabant! (2018) Artikel 1: Doel 1.1. De Provincie Noord-Brabant ( PNB ) organiseert in samenwerking met de Dutch Design Foundation ( DDF ) en innovatiebureau

Nadere informatie

Convenant. Gemeente Steenwijkerland. N-TRA B.V. (onderdeel van RENDO Holding)

Convenant. Gemeente Steenwijkerland. N-TRA B.V. (onderdeel van RENDO Holding) Convenant tussen en N-TRA B.V. (onderdeel van RENDO Holding) 13 november 2017 PARTIJEN:, gevestigd aan Vendelweg 1 te Steenwijk, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de wethouder de heer O. Akkerman,

Nadere informatie

Nieuwbouw aardgasvrij. Akkoord 26 juni 2018

Nieuwbouw aardgasvrij. Akkoord 26 juni 2018 Nieuwbouw aardgasvrij Akkoord 26 juni 2018 Sectortafel Gebouwde omgeving Akkoord Nieuwbouw Aardgasvrij 2 6-7-2018 Nieuwbouw zonder aardgas: klaar voor de toekomst Nederland gaat de komende decennia van

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

Doe mee en ga snel aan de slag! Je kunt je ontwerp insturen tot en met 5 juli 2013. We kijken uit naar je deelname.

Doe mee en ga snel aan de slag! Je kunt je ontwerp insturen tot en met 5 juli 2013. We kijken uit naar je deelname. LLENG Fashionclash Shoe Design Challenge powered by Invito Beste artist / designer, Graag nodigen we je uit om deel te nemen aan de 1e editie van de Fashionclash Shoe Design Challenge powered by Invito.

Nadere informatie

Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant!

Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant! Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant! Op vrijdag 25 mei worden de kanshebbers op een top 3 plek uitgenodigd om hun concept te komen pitchen voor de Battle jury. Op basis van deze

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Naar energieneutrale sociale woningvoorraad in 2050

Naar energieneutrale sociale woningvoorraad in 2050 Naar energieneutrale sociale woningvoorraad in 2050 Datum mei 2017 1 Naar energieneutrale sociale woningvoorraad in 2050 Datum mei 2017 Samenvatting 1 2 3 Betreft Naar energieneutrale sociale woningvoorraad

Nadere informatie

Marktconsultatie nederzetting Marker Wadden. Lelystad, 19 april 2017

Marktconsultatie nederzetting Marker Wadden. Lelystad, 19 april 2017 Marktconsultatie nederzetting Marker Wadden Lelystad, 19 april 2017 Agenda 14:00-14:45 Presentatie door André Rijsdorp, Natuurmonumenten; - Introductie Marker Wadden; - Toelichting concept mood-board;

Nadere informatie

Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel. 4 maart 2013

Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel. 4 maart 2013 Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel 4 maart 2013 Verduurzamingsambitie woningcorporaties onder druk Het belang van verduurzaming van het corporatiebezit wordt erkend: Convenant Energiebesparing

Nadere informatie

19.30 Welkom door wethouder Prinsen De competitie Arien Scholtens vertelt. 21.45 Resultaat van de avond. 22.25 Op naar de Finale

19.30 Welkom door wethouder Prinsen De competitie Arien Scholtens vertelt. 21.45 Resultaat van de avond. 22.25 Op naar de Finale February 26, 2013 Programma Energieke dorpen 19.30 Welkom door wethouder Prinsen De competitie Arien Scholtens vertelt 20.15 Energieke dorpen bij elkaar/ Energiemarkt Energiemarkt Beeld kansen per dorp

Nadere informatie

Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie

Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie 1 Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie Wij willen Betaalbare, Duurzame, Eigen Energie in Oosterhout 3 Waarom ONE Betaalbaar Duurzaam Eigen Samen Goedkoper dan de markt Winsten

Nadere informatie

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen Voorbereidende raadsvergadering: 12 juni 2012 Besluitvormende raadsvergadering: 26 juni 2012 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018 Riedsútstel Ried : 22 januari 2015 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 6 november 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : mw. R.M.A. van Sonsbeek

Nadere informatie

Nadere regels stimuleringsfonds voor circulaire bedrijvigheid Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere;

Nadere regels stimuleringsfonds voor circulaire bedrijvigheid Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere; Nadere regels stimuleringsfonds voor circulaire bedrijvigheid 2019 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere; gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 van

Nadere informatie

De Bouwagenda. Bouwen aan de kwaliteit van leven

De Bouwagenda. Bouwen aan de kwaliteit van leven De Bouwagenda Bouwen aan de kwaliteit van leven MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 2 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 3 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 4 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 5 %

Nadere informatie

Routekaart. CO2-neutraal HANDLEIDING. Inleiding. Contact

Routekaart. CO2-neutraal HANDLEIDING. Inleiding. Contact HANDLEIDING Inleiding Woonagenda & Routekaart In het voorjaar van 2017 heeft Aedes met haar leden de Woonagenda 2017-2021 vastgesteld. Een van de onderwerpen hierin is de verduurzaming van het corporatiebezit.

Nadere informatie

Sander Leenders Directeur Energie+, innogy NL

Sander Leenders Directeur Energie+, innogy NL De energetische MJOP Welkom namens Essent en GEAS Sander Leenders Directeur Energie+, innogy NL 2 Vier megatrends waar we als energiebedrijf op inspelen Decarbonisatie Decentralisatie Digitalisering Democratisering

Nadere informatie

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Inleiding Het streven van Almere is om in 2022 energieneutraal te zijn. Met het programma Energie Werkt! wordt

Nadere informatie

26 november 2015 Rapportage & achtergronden

26 november 2015 Rapportage & achtergronden 26 november 2015 Rapportage & achtergronden Inhoud 1. Inleiding 1. Onderzoeksopdracht 2. Onderzoeksmethode 3. Respons en betrouwbaarheid 2. Steekproefsamenstelling 3. Resultaten 1. Eerder onderzoek 2.

Nadere informatie

nearly Zero Energy Buildings

nearly Zero Energy Buildings nearly Zero Energy Buildings samen op weg naar energieneutraal Jan-Maarten Elias Unica Ecopower Naslag werk in whitepaper www.unica.nl Visie Gebouwen Faciliteren bedrijfsprocessen. Duurzame gebouwen zijn

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet?

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Introductie Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor een veilig

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

Naar energieneutrale sociale woningvoorraad in 2050

Naar energieneutrale sociale woningvoorraad in 2050 Naar energieneutrale sociale woningvoorraad in 2050 1 Naar energieneutrale sociale woningvoorraad in 2050 Samenvatting 1 2 3 Betreft Naar energieneutrale sociale woningvoorraad in 2050 4 Betreft Naar energieneutrale

Nadere informatie

JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN

JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN Foto: Jeroen Mul/Flickr, Creative Commons JA: STEVIG INZETTEN OP BETAALBAAR EN GOED WONEN VOOR IEDEREEN! De afgelopen jaren is er dankzij

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2016Z15884

Nadere informatie

Zaanse Energie Agenda Massa maken en versnellen 24 maart 2016

Zaanse Energie Agenda Massa maken en versnellen 24 maart 2016 Zaanse Energie Agenda Massa maken en versnellen 24 maart 2016 Vandaag staat 3-luik centraal RAAD WORDT BIJGEPRAAT OVER Versnellingsbeeld (motie 109 12 november 2015) en daartoe ook over: Voortgangsrapportage

Nadere informatie

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren,

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren, en Partijen, handelend in haar hoedanigheid van bestuursorgaan, hierna te noemen: de Minister; De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren, CONVENANT GROOTSCHALIGE

Nadere informatie

DEELNEMERSREGLEMENT. 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op het project Mijn Droomwinkel Roermond, hierna te noemen Mijn Droomwinkel.

DEELNEMERSREGLEMENT. 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op het project Mijn Droomwinkel Roermond, hierna te noemen Mijn Droomwinkel. DEELNEMERSREGLEMENT Overweging Roermond heeft de ambitie de binnenstad levendig te houden en dé retailstad van Limburg te zijn en te blijven. Ook wil Roermond een stad zijn waar nieuw ondernemerschap welkom

Nadere informatie

VOORWAARDEN KIOSK PRINS HENDRIKBRUG LEEUWARDEN

VOORWAARDEN KIOSK PRINS HENDRIKBRUG LEEUWARDEN VOORWAARDEN KIOSK PRINS HENDRIKBRUG LEEUWARDEN De gemeente Leeuwarden wil met deze openbare inschrijving de (toekomstige) ondernemer te vinden, die in staat is een geschikt plan voor de kiosk voor te leggen

Nadere informatie

Uitnodiging marktontmoeting FUMO-gebouw vol energie

Uitnodiging marktontmoeting FUMO-gebouw vol energie Uitnodiging marktontmoeting FUMO-gebouw vol energie De opgave De gemeente Leeuwarden heeft de ambitie om in de komende jaren haar gemeentelijke vastgoedvoorraad gefaseerd te gaan verduurzamen. Het verduurzamen

Nadere informatie

Verduurzamen van VvE-complexen

Verduurzamen van VvE-complexen Verduurzamen van VvE-complexen Energieneutrale Drentse woonomgeving in 2040 Droom Een reductie van 14% van het fossiele energieverbruik in de Drentse woonomgeving in 2020 Doel Bewustwording Innovatie

Nadere informatie

Hooghalen Duurzaam, Energie neutraal in 2020 KENNISMAKING MET STICHTING HOOGHALEN DUURZAAM

Hooghalen Duurzaam, Energie neutraal in 2020 KENNISMAKING MET STICHTING HOOGHALEN DUURZAAM Hooghalen Duurzaam, Energie neutraal in 2020 KENNISMAKING MET STICHTING HOOGHALEN DUURZAAM Stichting Hooghalen Duurzaam 1. Introductie, doelstelling en ambities 2. Werkgroep Collectiviteit 3. Collectieve

Nadere informatie

Couwenhoven Duurzaam. Uitleg Couwenhoven Duurzaam Reinier Pijnenburg, bestuurslid SEZ. o Waar staan we? o Wat kunnen we voor u doen?

Couwenhoven Duurzaam. Uitleg Couwenhoven Duurzaam Reinier Pijnenburg, bestuurslid SEZ. o Waar staan we? o Wat kunnen we voor u doen? Couwenhoven Duurzaam Uitleg Couwenhoven Duurzaam Reinier Pijnenburg, bestuurslid SEZ o Waar staan we? o Wat kunnen we voor u doen? Integrale verduurzamingsmaatregelen Youri van Bergen, Directeur BouwHulpGroep)

Nadere informatie

DOEL EN OPZET PROGRAMMA

DOEL EN OPZET PROGRAMMA Groeiprogramma 4 DOEL EN OPZET PROGRAMMA Wat willen we met het programma bereiken? Wie kunnen deelnemen? Wat bieden we de deelnemers? Wat verwachten we van de deelnemers? Hoe ziet het programma er op hoofdlijnen

Nadere informatie

Bachelor s Award 2014

Bachelor s Award 2014 Bachelor s Award 2014 Betreft: Opdracht en beoordelingscriteria Bachelor s Award 2014 Beste studenten, Welkom bij de speciale jubileumeditie van de Voedingscentrum Bachelor s Award. Slepen jullie straks

Nadere informatie

hierna samen te noemen: Partijen;

hierna samen te noemen: Partijen; CONVENANT GROOTSCHALIGE PROEFTUIN MET EEN AARDGASVRIJE WIJK Partijen, De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren, handelend in haar hoedanigheid van bestuursorgaan,

Nadere informatie

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel *Z7348DBDA7D* raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 20-07-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Roij, Maaike van; Arts, Marian : G.J.W. (Geert) Gabriëls Raadsvoorstel:

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

Energieproject De Groene Vogel in de gemeente Beesel

Energieproject De Groene Vogel in de gemeente Beesel Energieproject De Groene Vogel in de gemeente Beesel Door: Mat Schatorje Bijeenkomst : Inspiratie uit de regio (VKKL) donderdag 22 mei 2014 Inhoud Hoe het begon Van inzending tot prijs Wat is De Groene

Nadere informatie

Nul-op-de-Meter. Waardevolle ontwikkeling voor ontwikkelaars. Stroomversnelling

Nul-op-de-Meter. Waardevolle ontwikkeling voor ontwikkelaars. Stroomversnelling Nul-op-de-Meter Waardevolle ontwikkeling voor ontwikkelaars Dr. Ivo J. Opstelten Lector Nieuwe Energie in de Stad Expert PIAF Wonen Hogeschool Utrecht Stroomversnelling Wat betekend COP21/Parijs voor Energieambities

Nadere informatie

Financiering. Mentoring

Financiering. Mentoring De Accelerator De Accelerator bestaat uit drie belangrijke componenten: financiering, coaching en opleiding. Hieronder wordt toegelicht wat deze drie componenten inhouden en welke voorwaarden voor elk

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

Onze bijdrage als gemeente aan de Stroomversnelling

Onze bijdrage als gemeente aan de Stroomversnelling Onze bijdrage als gemeente aan de Stroomversnelling Overhandiging boekwerkje Taskforce Vergunningen aan minister Blok op 26 februari 2015 Wat is Stroomversnelling? Initiatief om totaal vernieuwde comfortabele

Nadere informatie

Fase 2. NOM Nul Op de Meter. type C, D

Fase 2. NOM Nul Op de Meter. type C, D Fase 2 NOM Nul Op de Meter type C, D 232 technische omschrijving Gefeliciteerd met de aankoop van uw woning! Uw woning is een nul-op-de-meter (NOM) woning. Dit houdt in dat BAM garandeert dat uw meterstand

Nadere informatie

Financieringsvoorwaarden ondersteuning regionale allianties 2014-2016

Financieringsvoorwaarden ondersteuning regionale allianties 2014-2016 1. Inleiding In september 2013 is door een groot aantal partijen, waaronder de Rijksoverheid, werkgevers- en werknemersorganisaties, natuur- en milieuorganisaties, financiële instellingen en de VNG, het

Nadere informatie