Visa & MasterCard beschermen zowel de handelaar als de klantkaarthouder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visa & MasterCard beschermen zowel de handelaar als de klantkaarthouder"

Transcriptie

1

2

3 Visa & MasterCard beschermen zowel de handelaar als de klantkaarthouder tegen fraude. Alhoewel deze betaalkaarten tot de veiligste manieren behoren om goederen en diensten te betalen, is het toch in het belang van alle partijen om steeds waakzaam te blijven teneinde fraude te vermijden. Indien de fraude evenwel ontstaan is wegens nalatigheid van de handelaar of zijn medewerkers, dan kan deze handelaar aansprakelijk gesteld worden voor alle ontstane schade en financiële verliezen. De huidige gids is ontworpen om de handelaar alsmede zijn medewerkers te helpen om dergelijke situaties te vermijden. De gids vestigt speciaal uw aandacht op de verplicht uit te voeren routinecontroles bij het ter betaling aanvaarden van de Visakaart en de MasterCard-kaart. Door de eenvoudige procedures te volgen die in huidige gids uitgelegd worden zal u ons ongetwijfeld helpen om uw handelszaak te beschermen tegen financiële verliezen. Vergeet niet dat uw waakzaamheid - observatie en ervaring de belangrijkste wapens zijn om fraude te bestrijden! Handelszaken wiens medewerkers goed opgeleid, efficiënt en waakzaam zijn, zullen ongetwijfeld minder snel het doelwit worden van fraudeurs. EUROPABANK zal steeds al het mogelijke doen om umet raad en daad bij te staan. Hebt u op vragen of problemen, aarzel dan niet om ons onmiddellijk te contacteren. Wij zijn van 7.00 u. 's morgens tot u. 's nachts ~ook op zaterdag en op zon- en feestdagen ~ telefonisch bereikbaar! Van u. tot u. kan u een boodschap inspreken. Wij zullen u dan zo snel mogelijk contacteren.

4 Is de aangeboden kredietkaart een geldige kaart? Werd de kaart aangeboden door de rechtmatige kaarthouder? Verzeker u ervan en voer steeds onderstaande controles uit!!! Op elke Visa en MasterCard-kredietkaart staat de naam en/of het logo van de kaartuitgevende maatschappij. Ingeval van twijfel kunnen wij op uw verzoek controleren of het geen vervalsing betreft. Op de meeste Visa en MasterCard kaarten zal u een chip aantreffen. Er zijn echter nog steeds landen die de chip-technologie niet gebruiken of die zich nog in een overgangsfase bevinden. Het is dus mogelijk dat u een kredietkaart wordt aangeboden zonder chip. Dit betekent geenszins dat u deze kaart moet weigeren. Enkel de manier waarop ude kaart dient te gebruiken zal verschillend zijn. Zie hieromtrent ook pagina 8-9. De eerste 4cijfers van het geëmbosseerde kaartnummer (= het nummer in reliëf) MOETEN onder het geëmbossseerde kaartnummer GEDRUKT staan en ermee overeenstemmen. Is dit niet het geval dan gaat het over een valse/vervalste kaart. Tracht in dit geval de kaart met vreedzame middelen in beslag te nemen en neem onmiddellijk telefonisch contact met ons op.

5 De naam van de rechtmatige kaarthouder staat op de kaart. De kaart mag enkel en alleen door die persoon gebruikt worden. Vergewis u ervan dat het geslacht en het voorkomen van de aanbieder overeenstemmen met de naam op de kaart!is dat niet zo, vraag een identiteitsbewijs met foto en neem onmiddellijk contact met ons op. Vergewis u ervan dat de vervaldag van de kaart niet verstreken is. De kaart is slechts geldig tot de laatste dag van de maand die op de kaart vermeld staat. Komt de vervaldag niet voor op de kaart dan gaat het om een valse kaart. Hou de kaart in uw bezit en neem onmiddellijk contact met ons op! Op elke " Visa"-kaart moet een Visa-logo (in specifieke Visa-kleuren en lettertype) en een Visa- hologram (een driedimensionale bewegende en verkleurende duif op een spiegelend oppervlak) afgebeeld staan. Hiernaast een voorbeeld. Op elke " MasterCard"-kaart moet een MasterCardlogo (in elkaar lopende rode en gele cirkels met in het midden ervan het woord " MasterCard ")en een MasterCard-hologram (een driedimensionaal beeld van twee wereldbollen) afgebeeld staan. De laatste 4 cijfers van de kaart staan steeds in het hologram. Hiernaast een voorbeeld. Indien u afwijkingen opmerkt in het logo en/of het hologram, dan gaat het vermoedelijk om een valse kaart. Hou de kaart in uw bezit en neem onmiddellijk contact met ons op!

6 Op de keerzijde van elke VISA en MASTERCARD kredietkaart vindt u een handtekeningstrook. Het patroon van deze handtekeningstrook moet voldoen aan de vormvereisten. Hieronder vindt u een voorbeeld. In de handtekeningstrook MOET de handtekening van de kaarthouder staan. Umag de kaart niet aanvaarden indien de handtekening ontbreekt, tenzij de aanbieder u een identiteitsbewijs met foto en handtekening kan voorleggen en onmiddellijk de kaart ondertekent. Indien de kaarthouder betaalde met gebruikmaking van zijn PIN-code, dient hij het ticket niet te tekenen. Indien hij echter geen PIN heeft gebruikt, moet hij het ticket wel tekenen. Controleer in dat geval of de handtekening op het ticket zeer goed overeenstemt met die op de handtekeningstrook. Contacteer ons in geval van twijfel. Elke kaart heeft een magneetstrip. Zowel bij Visa als bij MasterCard is dit een donkerkleurige strook. Zie voorbeeld bovenaan.

7 Zowel bij Visa als bij MasterCard bevindt zich op de rug van de kaart een veiligheidscode, bestaande uit 3 cijfers. Deze code bevindt zich in of rechts van de handtekeningstrook en wordt vaak voorafgegaan door het kaartnummer ofde laatste 4cijfers van het kaartnummer. De code en het -eventueel -vermelde (deel van) het kaartnummer MOETEN gedrukt zijn in "Indent Printing" (= een naar links overhellend lettertype). Twijfelt u eraan of de gegevens wel in de voorgeschreven vorm vermeld zijn, dan kan het gaan om een valse kaart. Hou in dat geval de kaart in uw bezit en neem onmiddellijk contact met ons op! Bij verkoop op afstand (MailOrder/TelephoneOrder/Internet) is deze code noodzakelijk om transacties te kunnen uitvoeren. Vraag ze dus zeker aan uw klant. Op de keerzijde van elke " MasterCard"-kaart moeten de letters "ICA" gevolgd door 4 cijfers staan. Dit ICA-nummer is een verplichte vermelding en identificeert de kaartuitgevende maatschappij. Dit nummer kan op om het even welke plaats op de keerzijde van de kaart staan in kleine letters/cijfers. Op de keerzijde van een Visa of MasterCard-kredietkaart zal u eveneens nog bijkomende algemene informatie vinden omtrent de kaartuitgevende maatschappij, al dan niet vergezeld van bijkomende logo's i.v.m. andere aan de kaart verbonden betaalmogelijkheden.

8 Sedert 2004 worden de meeste kredietkaarten uitgerust met een chip. Dit heeft de manier waarop u transacties uitvoert grondig veranderd. Waar vroeger de magneetstrook van de kaart diende gelezen te worden, en het verkregen ticket getekend door de kaarthouder, dient nu de chip te worden gelezen door het elektronisch betaaltoestel en moet de kaarthouder zijn PINcode ingeven, in plaats van het ticket te ondertekenen. Er zijn echter nog steeds landen en organisaties die de chip niet in gebruik hebben genomen of die zich nog in een overgangsfase bevinden van magneetstrook naar chip. Het is dus mogelijk dat men ueen kredietkaart aanbiedt zonder chip. Dit betekent geenszins dat u deze kaart moet weigeren. In dit hoofdstuk leggen we uuit hoe utewerk dient te gaan wanneer u een transactie wenst uit te voeren met een Visa of MasterCard kaart. De meeste betaaltoestellen zijn in staat om zowel de chip als de magneetstrook te lezen en de meeste kaarten zullen zowel een chip als een magneetstrook hebben. Dit betekent echter niet dat u mag kiezen op welke wijze u de transactie wenst door te voeren. U dient steeds de volgende richtlijnen te respecteren: Indien de kaart een chip heeft, moet u proberen de transactie uit te voeren door lezing van de chip en ingave van de geheime PIN-code door de kaarthouder. Indien de transactie niet slaagt, mag u NIET proberen ze alsnog uit te voeren met behulp van de magneetstrook. Indien u een kaart ter betaling wordt aangeboden, waarop (nog) geen chip is aangebracht, dan dient ude transactie uit te voeren door lezing van de magneetstrook door het elektronisch betaaltoestel. Het ticket MOET ondertekend worden door de kaarthouder. Vergelijk steeds de handtekening op het ticket met die op de rug van de kaart.

9 Het is zeer belangrijk deze volgorde te respecteren. Indien uimmers een transactie doorvoert door lezing van de magneetstrook terwijl de kaart over een chip beschikte, wordt u volledig aansprakelijk, zonder enige mogelijkheid van verweer, indien deze transactie later wordt betwist. Onthoud steeds de volgende principes. 1. Het gebruik van de Chip en PIN heeft steeds voorrang op de magneetstrook. U mag deze voorrang nooit negeren, tenzij omwille van technische redenen. 2. Indien de PIN-code wordt gebruikt, moet de kaarthouder het ticket niet ondertekenen. 3. Indien de transactie wordt doorgevoerd door middel van de magneetstrook, omdat de kaart niet over een chip beschikt dan moet de kaarthouder het ticket wel tekenen. 4. Bij niet gebruik van Chip en PIN zal u volledig aansprakelijk zijn, zonder enige mogelijkheid tot verweer, indien de transacties later worden betwist.

10 U werkt met een elektronisch betaaltoestel = Is dit een "on line" of een "semi-on line" betaaltoestel? Kent u de juiste gebruiksprocedure van uw betaaltoestel? Op de display van uw betaaltoestel komen belangrijke berichten! Negeer deze berichten nooit!! Contacteer ons onmiddellijk indien u twijfelt omtrent de betekenis van een bericht en dit vóór u dezelfde kaart opnieuw tracht te gebruiken. De berichten die ukrijgt via de display van uw betaaltoestel betreffen steeds informatie omtrent de door u aangevraagde verrichting. Hou er rekening mee dat die berichten slechts enkele seconden zichtbaar blijven op de display! Hou er ook rekening mee dat niet elke door u aangevraagde verrichting zal goedgekeurd worden! Blijf dus bij uw betaaltoestel en volg nauwkeurig de berichtgeving op de display tot de verrichting beëindigd is. Uwerkt met een "semi-on line betaaltoestel"? Dit type betaaltoestel is ontworpen om verrichtingen voor de horecasector snel te kunnen afhandelen. Dergelijk toestel komt slechts af en toe in verbinding met de computers van ons kredietkaartcentrum. Het zéér strikt respecteren van de berichtgeving op de display van dit type betaaltoestel is dus ook uiterst belangrijk!negeert u een bericht en "nadien" bekomt utoch "een ticket" bij een volgende poging met dezelfde kaart, dan handelt u uiteraard op eigen risico en riskeert u GEEN betaling te ontvangen.

11 De belangrijkste berichten op de display van uw betaaltoestel zijn : VERRICHTING GEWEIGERD = dit betekent dat de kaartuitgevende bank/ maatschappij de gevraagde verrichting niet wil aanvaarden. Vraag een ander betaalmiddel aan uw klant of contacteer ons indien nodig. KAART INHOUDEN = dit betekent dat de uaangeboden kaart geblokkeerd werd door de kaartuitgevende bank/maatschappij. Tracht met vreedzame middelen de kaart in beslag te nemen en stuur ze onmiddellijk door naar Europabank. U ontvangt hiervoor een beloning (op voorwaarde dat het geen vervallen kaart betreft). TEL = dit betekent dat -op speciaal verzoek van de kaart-uitgevende bank/maatschappij -een veiligheidscontrole MOET uitgevoerd worden! Telefoneer ons onmiddellijk voor verdere instructies en tracht in geen geval om nog transacties uit te voeren met diezelfde kaart. De controle op de geldigheid van een Visa of MasterCard- kredietkaart en op o.a. de beschikbare provisie op de uitgavenlimiet van de kaart verloopt totaal anders dan bijvoorbeeld bij een Bancontact-kaart. Voer dus nooit meerdere verrichtingen uit met éénzelfde kaart en tracht na een weigering voor een bepaald bedrag NOOIT om dat bedrag op te splitsen in twee of meerdere verrichtingen voor een lager bedrag. Zelfs indien umeerdere tickets zou ontvangen via uw elektronisch betaaltoestel, dan riskeert u hiervoor GEEN betaling te ontvangen! Indien uw "klant" aandringt om dit toch te doen, aarzel dan niet en contacteer ons onmiddellijk. Vergeet niet om nadat uw betaaltoestel de sales voucher uitgeprint heeft te controleren of u wel degelijk het juiste bedrag ingetikt hebt. Indien uw klant geen PIN-code heeft kunnen gebruiken, laat hem dan het ticket ondertekenen en controleer de handtekening. Op de sales voucher zal meestal enkel de laatste vier cijfers van het kaartnummer worden afgedrukt, terwijl de rest wordt verborgen. Vb: xxxx xxxx xxxx Controleer of deze vier cijfers overeenstemmen met de laatste vier cijfers van het kaartnummer op de voorkant van de kredietkaart. Is dit niet het geval, contacteer ons dan onmiddellijk. Hou de kaart in uw bezit en geef in geen geval goederen mee aan uw klant. Vraag, zelfs bij gebruik van de Chip en PIN-code, steeds aan uw klant om ude kaart te overhandigen en plaats zelf de kaart in het betaaltoestel. Dit geeft u de gelegenheid de in deze brochure beschreven controles uit te voeren. Geef de kaart slechts terug aan uw klant nadat u alle controles hebt uitgevoerd.

12 U wil verkopen/reservaties realiseren via post, telefoon of fax of internet? MOTO CNP E-COMMERCE Mail Order/Telephone Order Card Not Present Betalingen via internet e-commerce Wanneer een klant via de post, via telefoon/fax of via Internet goederen of diensten bestelt/reserveert en wil betalen met Visa ofmet MasterCard, dan hebt u die kaart niet in handen om de nodige controles uit te voeren en een geldige sales-voucher op te maken! Wees dus zéér voorzichtig en dit in het bijzonder met onbekende/nieuwe klanten want uwerkt steeds volledig op eigen risico!!! Voor electronic commerce transacties (internet) stellen Visa en MasterCard systemen ter beschikking die umeer veiligheid bieden. Indien uhieromtrent informatie wenst, kan uons steeds contacteren op Vraag uw klant in elk geval om volgende gegevens : Het volledige kaartnummer + de vervaldag van de kaart De veiligheidscode = de laatste 3cijfers van het nummer inde handtekeningstrook (zie blz. 7 van deze brochure) De naam van de kaarthouder zoals die op de kaart staat Het volledige adres van de kaarthouder. Een handtekening van de klant (voor een bestelling via post/fax). Vraag eventueel een kopie van de kaart. Het telefoonnummer van uw klant voor eventuele latere contacten.

13 Vraag voor ELKE verrichting een autorisatiecode aan. Vraag de autorisatiecode aan via telefoon/fax bij Europabank. Deel ons duidelijk mede dat het gaat over een bestelling via telefoon/fax of internet. Bezorg ons alle gegevens die u van uw klant bekomen hebt en vergeet niet om de veiligheidscode van de kaart mee te delen. Indien u deze toelating niet heeft bekomen, maar u zou wel op deze wijze willen werken, contacteer ons dan. Indien u de toelating hebt om via uw betaaltoestel de autorisatiecode elektronisch aan te vragen, vergeet dan niet om eveneens op de gepaste manier de veiligheidscode in te tikken. VERGEET IN GEEN GEVAL dat, indien ueen autorisatiecode bekomen hebt voor de verrichting, deze autorisatiecode in geen enkel geval de betaling kan " garanderen"!de autorisatiecode betekent enkel en alleen dat de kaart op het ogenblik van de aanvraag niet als gestolen/verloren gemeld staat en dat de nodige provisie voorhanden is. Deze autorisatiecode betekent evenmin dat het door de klant opgegeven adres correct is of dat de aanvraag gebeurde door de rechtmatige kaarthouder. Bijkomende raadgevingen : Vraag uw klant naar de naam van de kaartuitgevende bank Wij kunnen dit meestal controleren op basis van het kaartnummer. Vraag aan uw klant het ICA-nummer van de kaartuitgevende maatschappij (=terug te vinden op de keerzijde van de kaart) indien het over een MasterCard-kaart gaat. Wees argwanend tegenover meerdere bestellingen die naar hetzelfde adres dienen verstuurd te worden, maar betaald worden met verschillende kaartnummers of wanneer men een bestelling doet voor een hoog bedrag en men u een aantal kaartnummers geeft waarover u dit bedrag mag "verdelen". Bewaar zorgvuldig alle documentatie waarover u beschikt. Noteer steeds de datum en het tijdstip van elk telefoongesprek met uw klant. Controleer het telefoonnummer van uw klant via het scherm van uw telefoontoestel indien dit over die functie beschikt. Zorg steeds voor een bewijs van verzending van de goederen en een door de klant ondertekend ontvangstbewijs bij aflevering. Contacteer Europabank vooraleer u de transactie laat doorgaan indien u enige verdenking koestert of indien u bijkomende raad of informatie wenst.

14

15

16 Bewaar enkel de gegevens van uw klanten voor zover deze absoluut nodig zijn voor het voeren van uw handelszaak. Wat u niet bewaard kan ook immers niet gestolen worden. Deel in geen geval kaarthoudersgegevens mee aan derden. Laat documenten waarop kaartgegevens voorkomen (facturen, sales vouchers, mail order bestellingen per fax of brief, s, ) niet onbewaakt rondslingeren, waar anderen ze kunnen zien. Bewaar ze steeds op een veilige plaats, bij voorkeur achter slot en grendel. Beperk het aantal mensen dat toegang heeft tot deze documenten tot diegenen die ze echt nodig hebben voor het uitoefenen van hun functie. Sales vouchers dient u slechts gedurende twee jaar te bewaren. Vernietig ze wanneer deze periode verstreken is op een veilige manier. Werp ze niet zomaar in de vuilnisbak, maar versnipper of verbrand ze, zodat de kaartgegevens niet langer leesbaar zijn. Hetzelfde geldt voor alle documenten waarop kaartgegevens voorkomen en die u niet langer nodig heeft. Betreffende de kaartgegevens mag u hoogstens het kaartnummer en de vervaldatum van de kaart bewaren. Het is NIET toegestaan om gelijk welke andere informatie die u omtrent de kaart zou bekomen in enigerlei vorm te bewaren. Indien u gegevens van uw klanten, inclusief kaartgegevens, bewaart op een computer, zorg er dan voor dat deze systemen beveiligd zijn via een gebruikersidentificatie (user-id) met bijhorend paswoord. Net zoals bij fysieke documenten dient ude toegang tot deze bestanden te beperken tot die personen die de gegevens echt nodig hebben. Geef iedere gebruiker zijn eigen user-id met paswoord, zodat u kan nagaan wie het systeem op welk ogenblik heeft gebruikt. Indien iemand die vroeger toegang had tot de "gevoelige" bestanden, dit op een bepaald moment om welke reden dan ook, niet meer heeft (ontslag, andere functie,enz ), verwijder dan meteen zijn gebruikers ID en paswoord uit uw systeem. Zorg ervoor dat uw computer beveiligd is tegen virussen en hackers door middel van een adequate beveiliging; de zogenaamde firewall. Zorg er tevens voor dat u steeds beschikt over een recente versie van uw firewall zodat u ook beveiligd bent tegen de meest recente virussen.

17 Laat geen computerdiskettes of cd-roms met kaartgegevens onbeheerd en onbewaakt rondslingeren. Bewaar deze op een veilige plaats, bij voorkeur achter slot en grendel Wanneer u de gegevens op uw computer niet langer nodig heeft, wis ze dan. Zorg er voor dat uw elektronisch betaaltoestel niet onbeheerd wordt achtergelaten, zodat onbevoegden er geen gebruik van kunnen maken. Let er ook op dat er geen "vreemde voorwerpen" aan worden bevestigd. Via deze apparaten zouden derden immers de communicatie tussen de kaart en uw toestel kunnen aftappen en zodoende kaartgegevens Alle opmerkingen die onder punt 1 werden gemaakt, gelden vanzelfsprekend ook en in nog sterkere mate, indien u bestellingen ontvangt via het internet. Het grootste gevaar dat in dat geval kan optreden is dat uw website wordt "gehacked". Onbekenden breken in in uw website, stelen alle gegevens betreffende kaartnummers en kaarthouders die ze daar kunnen vinden en misbruiken vervolgens deze gegevens. Voor electronic commerce handelaars is het dan ook absoluut vitaal dat de beveiliging tegen hacking en virussen optimaal is. Zorg er dan ook voor dat u over een ijzersterke firewall beschikt. Zorg ervoor dat de bestanden waarin u de gegevens van uw klanten bewaard niet rechtstreeks vanop het internet bereikbaar zijn. Bewaar ze liever indien mogelijk op een computer die geen internet verbinding heeft. Indien u ooit vaststelt of vermoedt dat de kaarthouders-gegevens die u bewaart toch werden gecompromiteerd, informeer ons dan ogenblikkelijk op het nummer

18 Zorg ervoor dat al uw medewerkers die in contact komen met betaalkaarten perfect op de hoogte zijn van de te volgen procedures. Zorg ervoor dat uw medewerkers deze procedures steeds respecteren. Ga nooit overhaast tewerk "op drukke momenten" of tegen sluitingstijd. Net op die ogenblikken is de kans immers het grootst dat oneerlijke individuen zullen trachten om gestolen/valse/vervalste kaarten te misbruiken. Het is uiteraard in het belang van uzelf en van al uw bonafide klanten dat fraude vermeden wordt. Voorkomen is dus beter dan genezen. Het feit dat een verrichting geautoriseerd werd en dat uw betaaltoestel een sales-voucher geprint heeft betekent niet dat er geen fraude heeft plaatsgehad. Diverse controles kunnen enkel en alleen door u visueel uitgevoerd worden. Elke handelszaak zal vroeg of laat geconfronteerd worden met fraude of een poging tot. Blijf dus steeds alert! Observeer "het koopgedrag" van uw klanten! Wantrouw klanten die bijvoorbeeld kleding/schoenen e.d.m. kopen zonder ze aan te passen of zonder enige aandacht te besteden aan kwaliteit/ kwantiteit/prijs! Wees voorzichtig met grote aankopen in uw handelszaak waarvan het bedrag van de aankoop buiten het normaal gemiddelde aankoopbedrag valt en de klant u totaal onbekend is. Wantrouw klanten die zeer snel na een vorige aankoop nogmaals uw handelszaak bezoeken voor een volgende aankoop met dezelfde of met een andere kaart. Laat u niet verleiden om kaart- en handtekeningcontrole achterwege te laten omdat de klant eerlijk "lijkt". U kan zich vergissen!!! Hebt u op om het even welk ogenblik twijfels omtrent de geldigheid van een bepaalde kaart of koestert u achterdocht omtrent enigerlei situatie, aarzel dan geen ogenblik en neem onmiddellijk telefonisch contact met ons op. Desgewenst vraagt u een "code-10 autorisatie". Wij stellen u dan de gepaste vragen waarop u discreet kan antwoorden waarna wij onmiddellijk een oplossing zullen zoeken voor het probleem.

19

Infogids België. Handleiding voor acceptatie op locatie

Infogids België. Handleiding voor acceptatie op locatie Infogids België Handleiding voor acceptatie op locatie Inhoudsopgave 1. Online acceptatie met een 6 EMV-gecertificeerde betaalautomaat 1.1 Acceptatievoorschriften bij een betaalkaart met 7 (EMV-)chip 1.2

Nadere informatie

Infogids België en Luxemburg. Handleiding voor acceptatie op uw betaalautomaat

Infogids België en Luxemburg. Handleiding voor acceptatie op uw betaalautomaat Infogids België en Luxemburg Handleiding voor acceptatie op uw betaalautomaat Inhoudsopgave 1. Online acceptatie met een pag. 6 EMV-gecertificeerde betaalautomaat 1.1 Acceptatievoorschriften bij een betaalkaart

Nadere informatie

Infogids België. Handleiding voor acceptatie op locatie

Infogids België. Handleiding voor acceptatie op locatie Infogids België Handleiding voor acceptatie op locatie Inhoudsopgave 1. Online acceptatie met een pag. 6 EMV-gecertificeerde betaalautomaat 1.1 Acceptatievoorschriften bij een betaalkaart met pag. 7 (EMV-)chip

Nadere informatie

Kaartacceptatie. uit één hand eenvoudig en veilig

Kaartacceptatie. uit één hand eenvoudig en veilig Kaartacceptatie uit één hand eenvoudig en veilig Betaalkaarten aanvaarden Een eenvoudige en veilige oplossing Wij danken u voor het vertrouwen met de afhandeling van uw kaartbetalingen. ierna vindt u een

Nadere informatie

Infogids. Handleiding voor kaartacceptatie via de betaalautomaat

Infogids. Handleiding voor kaartacceptatie via de betaalautomaat Infogids Handleiding voor kaartacceptatie via de betaalautomaat Veilige acceptatie van betaalkaarten op uw betaalautomaat 4 1 Handleiding kaartacceptatie 6 1.1 Acceptatievoorschriften bij een betaalkaart

Nadere informatie

Misbruik betaalkaarten...over skimming & shouldersurfing... Copyright 2008 Federale politie. All rights reserved.

Misbruik betaalkaarten...over skimming & shouldersurfing... Copyright 2008 Federale politie. All rights reserved. Misbruik betaalkaarten...over skimming & shouldersurfing... Misbruik betaalkaarten Misbruik betaalkaart Ingrediënten betaalkaart pincode - diefstal - skimming - genoteerd - vals klavier - camera - shouldersurfen

Nadere informatie

Sodexo Card. Praktische gids van de Sodexo Card. Gebruiksaanwijzing en aanbevelingen voor een veilig gebruik

Sodexo Card. Praktische gids van de Sodexo Card. Gebruiksaanwijzing en aanbevelingen voor een veilig gebruik Sodexo Card Praktische gids van de Sodexo Card Gebruiksaanwijzing en aanbevelingen voor een veilig gebruik Inhoud Welkom, De Sodexo Card is gewoon eenvoudig 1. De Sodexo Card in het kort 4 2. Ontvangst

Nadere informatie

Sinds 16 oktober 2017 is een nieuwe versie van het reglement kredietkaarten in werking getreden.

Sinds 16 oktober 2017 is een nieuwe versie van het reglement kredietkaarten in werking getreden. Sinds 16 oktober 2017 is een nieuwe versie van het reglement kredietkaarten in werking getreden. De nieuwe kredietkaart voor professionelen Visa4pro vervangt nu de Mastercard Business. Bijgevolg werden

Nadere informatie

Deze handleiding werd speciaal voor u gemaakt. U vindt hier alles terug om probleemloos met uw betaalterminal te kunnen werken.

Deze handleiding werd speciaal voor u gemaakt. U vindt hier alles terug om probleemloos met uw betaalterminal te kunnen werken. Beste Klant, Proficiat met de van uw nieuwe betaalterminal. U hebt gekozen voor een toestel dat u in staat stelt om uw betalingen te kunnen ontvangen naar de meest recente normen. Deze handleiding werd

Nadere informatie

Deutsche Bank. Veilig online bankieren met uw sprekende digipass. Handleiding

Deutsche Bank. Veilig online bankieren met uw sprekende digipass. Handleiding Deutsche Bank Veilig online bankieren met uw sprekende digipass Handleiding Inhoud Wat is een sprekende digipass?...3 De toetsen van uw sprekende digipass...4 De taal van uw sprekende digipass veranderen...6

Nadere informatie

Opslag van Creditcard Gegevens if you don t need it, don t store it

Opslag van Creditcard Gegevens if you don t need it, don t store it E-commerce & Mail Order-Telephone Order Opslag van Creditcard Gegevens if you don t need it, don t store it Opslag van Creditcard Gegevens Creditcard accepterende bedrijven vormen een potentieel doelwit

Nadere informatie

Fraudepreventiebrief FAQ

Fraudepreventiebrief FAQ Fraudepreventiebrief FAQ Onderstaande vragen richten zich enkel tot de kaarthouders die onlangs een brief ontvangen hebben waarin hen gemeld werd dat hun kaart omwille van een frauderisico geblokkeerd

Nadere informatie

Praktische gids van de Sodexo Card

Praktische gids van de Sodexo Card Praktische gids van de Sodexo Card Gebruiksaanwijzing en aanbevelingen voor een veilig gebruik Praktische gids van de Sodexo Card Praktische gids van de Sodexo Card INHOUD 1. De Sodexo Card in het kort

Nadere informatie

Transactietypen V1 TS1408

Transactietypen V1 TS1408 Transactietypen.007 V TS08 INLEIDING Dit document beschrijft de verschillende transactietypen die mogelijk zijn op een Worldline (C-TAP 0.) betaalautomaat. De transactietypen zijn zowel mogelijk op een

Nadere informatie

Veilig bankieren met Online Banking en MyBank. Snelle handleiding van de digipass

Veilig bankieren met Online Banking en MyBank. Snelle handleiding van de digipass Veilig bankieren met Online Banking en MyBank Snelle handleiding van de digipass Inhoud Waarvoor dient uw digipass? 3 Uw digipass gebruiksklaar maken 4 Inloggen met uw digipass op Online Banking 6 Uw transacties

Nadere informatie

Voorschriften Moneycard

Voorschriften Moneycard Voorschriften Moneycard Voorschriften Moneycard Rabobank. Een bank met ideeën. Deze voorschriften zijn een onderdeel van de Algemene Voorwaarden Verstrekken en opladen Moneycards 2013. 1. Starten met de

Nadere informatie

De Sodexo Card in beeld. De Sodexo Card in 2 min 30! www.youtube.com

De Sodexo Card in beeld. De Sodexo Card in 2 min 30! www.youtube.com De Sodexo Card in beeld De Sodexo Card in 2 min 30! www.youtube.com 2 Agenda Wat is de Sodexo Card? De Sodexo Card in de praktijk: Hoe uw Sodexo Card gebruiken? Hoe verloopt een transactie? Hoe uw uitgaven

Nadere informatie

ING Luxembourg - Visa GEWOON KLACHTENFORMULIER

ING Luxembourg - Visa GEWOON KLACHTENFORMULIER P a g e 1 ING Luxembourg - Visa GEWOON KLACHTENFORMULIER DIT DOCUMENT IS NIET BEDOELD VOOR FRAUDES MET VISA-KAARTEN IN GEVAL VAN FRAUDE MET UW KAART, GELIEVE CONTACT OP TE NEMEN MET DE DIENST VISA OP HET

Nadere informatie

Artema Hybrid Kombi. Beknopte handleiding. Functiebeschrijving. Papierrol vervangen

Artema Hybrid Kombi. Beknopte handleiding. Functiebeschrijving. Papierrol vervangen Artema Hybrid Kombi Beknopte handleiding unctiebeschrijving Papiervak van de thermische printer Klep papiervakdeksel Hybride kaartlezer Display Menutoetsen unctietoets Bevestigingstoets Correctietoets

Nadere informatie

PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD

PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD GEBRUIKSAANWIJZING EN AANBEVELINGEN VOOR EEN VEILIG GEBRUIK 2 PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD INHOUD 1. De Sodexo Card in het kort 5 2. Ontvangst van uw Sodexo Card

Nadere informatie

PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD

PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD GEBRUIKSAANWIJZING EN AANBEVELINGEN VOOR EEN VEILIG GEBRUIK DOWNLOAD THE APP sodexobenefits.be PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD EXP.: 02 / 2014 INHOUD 1. De Sodexo

Nadere informatie

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK Veilig online SNEL EN MAKKELIJK 2 Veilig online Veilig online Sparen en beleggen waar en wanneer het u uitkomt Gemak, snelheid en op elk gewenst moment inzage in uw rekeningen; online sparen en beleggen

Nadere informatie

PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD

PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD GEBRUIKSAANWIJZING EN AANBEVELINGEN VOOR EEN VEILIG GEBRUIK INHOUD 1. De Sodexo Card in het kort 5 2. Ontvangst van uw Sodexo Card en PIN/PUK-codes 6 3. Hoe zal ik mijn

Nadere informatie

Deze handleiding werd speciaal voor u gemaakt. U vindt hier alles terug om probleemloos met uw betaalterminal te kunnen werken.

Deze handleiding werd speciaal voor u gemaakt. U vindt hier alles terug om probleemloos met uw betaalterminal te kunnen werken. Beste Klant, Proficiat met de van uw nieuwe betaalterminal. U hebt gekozen voor een toestel dat u in staat stelt om uw betalingen te kunnen ontvangen naar de meest recente normen. Deze handleiding werd

Nadere informatie

POS Gebruikshandleiding Cardacceptatie

POS Gebruikshandleiding Cardacceptatie POS Gebruikshandleiding Cardacceptatie 02 5100 1234 5678 9000 PHILIP SCHUMAN 5100 1234 5678 9000 PHILIP SCHUMAN Inhoud 01. Inleiding 04 02. Zo herkent u een geldige Visa-, Master-, Buitenlandse Maestro

Nadere informatie

Secure eid Pinpad Reader

Secure eid Pinpad Reader Secure eid Pinpad Reader ontents Aan de slag... 3 Installatie... 5 Ondersteunde kaarttypes... 6 Belgische Eidkaartdetectie... 7 Het contrast aanpassen... 8 Rekenmachine... 9 Taal... 10 Authenticatiepincode...

Nadere informatie

Visa Business FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Visa Business FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Visa Business FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. 4595 BusinessCard U hebt net uw Visa Business ontvangen. Proficiat! Wat kunt u doen met uw kaart? Deze gebruiksaanwijzing bevat alle nuttige informatie

Nadere informatie

PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD

PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD GEBRUIKSAANWIJZING EN AANBEVELINGEN VOOR EEN VEILIG GEBRUIK PRAKTISCHE GIDS VAN DE SODEXO CARD INHOUD 1. De Sodexo Card in het kort 4 2. Ontvangst van uw Sodexo Card

Nadere informatie

Deutsche Bank Digipas

Deutsche Bank Digipas Deutsche Bank Global Transaction Banking Deutsche Bank Digipas Experience our Online Services Inhoud Wat is een Digipas?...3 Uw Digipas gebruiksklaar maken...4 Inloggen met uw Digipas...6 Uw transacties

Nadere informatie

Zo werkt de bankautomaat

Zo werkt de bankautomaat Zo werkt de bankautomaat Inleiding Wat met een bankautomaat doen Een bankautomaat is een toestel bij de bank waarmee je zelf je geld beheert. Met de bankautomaat kan je altijd: bekijken welk bedrag op

Nadere informatie

Alles wat u dient te weten over Uncleared transacties

Alles wat u dient te weten over Uncleared transacties Alles wat u dient te weten over Uncleared transacties Inleiding Voor u treft u een whitepaper over Uncleared transacties. In de volgende hoofdstukken wordt beschreven wat de status Uncleared inhoudt, waarom

Nadere informatie

App4Broker : uw nieuwe app!

App4Broker : uw nieuwe app! App4Broker : uw nieuwe app! Pagina 1 van 20 Inhoudsopgave 1. U GEBRUIKT MYBROKER AL... 3 1.1. APP4BROKER DOWNLOADEN OP UW TABLET... 3 1.2. INSTALLATIE VAN HET CERTIFICAAT... 4 2. U HEEFT NOG NOOIT MET

Nadere informatie

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdiefstal!

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdiefstal! POLITIEZONE GAVERS HARELBEKE-DEERLIJK Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 Datum : 13/12/2014 Afzender : Dit is een bericht van de POLITIEZONE GAVERS BIN-BERICHT

Nadere informatie

SafeKey - Bijzondere voorwaarden voor de Merchant Versie 1.0: 15 mei 2016

SafeKey - Bijzondere voorwaarden voor de Merchant Versie 1.0: 15 mei 2016 SafeKey - Bijzondere voorwaarden voor de Merchant Versie 1.0: 15 mei 2016 Deze bijzondere voorwaarden zijn een aanvulling op de algemene voorwaarden voor acceptatie van de American Express Kaart (hierna:

Nadere informatie

Handleiding Web Banking Digipass

Handleiding Web Banking Digipass Handleiding Web Banking Digipass 1 : Uw codes PIN De PIN-code, die u per post ontvangen hebt, dient u in te voeren in uw Digipass telkens u wenst in te loggen in Web Banking of wanneer u een omschrijving

Nadere informatie

wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend

wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend 1. Laat u niet misleiden door het weggeven van vertrouwelijke informatie Reageer nooit op e-mails of telefoontjes

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VISAKAAR T- 1/6

ALGEMENE VOORWAARDEN VISAKAAR T- 1/6 ABK Bank coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Ledeganckkaai 7 2000 ANTWERPEN ALGEMENE VOORWAARDEN VISAKAART Voorafgaande bepalingen Art. 1 Onderhavige voorwaarden regelen de bijzondere

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden AMERICAN EXPRESS CORPORATE PROGRAMMA

Algemene Voorwaarden AMERICAN EXPRESS CORPORATE PROGRAMMA In deze Overeenkomst worden de algemene voorwaarden beschreven voor onze corporate klanten in Nederland met betrekking tot de American Express Corporate Card, American Express Corporate Meeting Card, American

Nadere informatie

Bescherm uw onderneming tegen fraude.

Bescherm uw onderneming tegen fraude. Bescherm uw onderneming tegen fraude. 1 Fraude aan bedrijven 1 Fraude aan bedrijven 3 Welke informatie vindt u in deze brochure? Hoe gebruikt u deze brochure? 2 Social engineering of CEO-fraude 4 Wat is

Nadere informatie

FAQ VERVALSTE FACTUREN

FAQ VERVALSTE FACTUREN FAQ VERVALSTE FACTUREN Algemeen... 2 1. Wat is factuurfraude?... 2 2. Hoe gaan oplichters te werk bij factuurfraude?... 2 3. Gebeurt factuurfraude enkel met papieren facturen of ook met elektronische?...

Nadere informatie

1. Inleiding. e-terminal

1. Inleiding. e-terminal Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Een nieuwe betaling verzenden 2.1 Creditcards 2.2 Direct Debits 3. Transactiefeedback 3.1 Op het scherm 3.1.1 Creditcards 3.1.2 Direct Debits AT 3.1.3 Direct Debits DE / ELV

Nadere informatie

2016 KBC CBC PAYPAGE. e-terminal

2016 KBC CBC PAYPAGE. e-terminal e-terminal Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Een nieuwe betaling verzenden 2.1 Creditcards 3. Transactiefeedback 3.1 Op het scherm 3.1.1 Creditcards 3.2 Backoffice 3.3 Per e-mail Page 1 of 10-08/09/2017 1.

Nadere informatie

professionelen Visa & MasterCard Business Gebruiksaanwijzing

professionelen Visa & MasterCard Business Gebruiksaanwijzing professionelen Visa & MasterCard Business Gebruiksaanwijzing U hebt net uw Visa of MasterCard Business ontvangen. Proficiat! Deze gebruiksaanwijzing bevat alle nuttige informatie over het correct en veilig

Nadere informatie

Privacy Statement RAIL

Privacy Statement RAIL Privacy Statement RAIL RAIL wordt georganiseerd door Expobizz BV. Expobizz BV hecht veel belang aan het beschermen van de privacy van hun (potentiële) klanten en de bezoekers, de website www.rail.nl. Om

Nadere informatie

Hartelijk dank voor uw aanvraag van een Colruyt-kaart op naam van uw organisatie.

Hartelijk dank voor uw aanvraag van een Colruyt-kaart op naam van uw organisatie. Beste klant, Hartelijk dank voor uw aanvraag van een Colruyt-kaart op naam van uw organisatie. Om uw Colruyt-kaart zo snel mogelijk te kunnen bezorgen heb ik nog enkele gegevens nodig. Gelieve daarvoor

Nadere informatie

Communicatie en persoonsgegevens

Communicatie en persoonsgegevens Privacy Policy Stinstra BV, Stinstra Montage BV, Stinstra Projecten BV en aanverwante partijen (hierna verder te noemen Stinstra ) verbinden zich ertoe persoonsgegevens van gebruikers van onze website

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden 1/16 In dit document worden de algemene voorwaarden beschreven voor onze corporate klanten in Nederland met betrekking tot de American Express Corporate Card, American Express Corporate Meeting Card, American

Nadere informatie

Handleiding digitale geschenkkaart Bilzen

Handleiding digitale geschenkkaart Bilzen Handleiding digitale geschenkkaart Bilzen 1 Inhoud 1. De ontwaardingsmethoden... 3 1.1 Internet... 3 1.2 Bankterminal... 6 1.3 Smartphone of tablet... 7 2. Transacties raadplegen..9 3. Wachtwoord aanpassen

Nadere informatie

AANDACHT: Na het versturen van je gegevens krijg je van ons dadelijk een bevestigingsmail.

AANDACHT: Na het versturen van je gegevens krijg je van ons dadelijk een bevestigingsmail. Producten bestellen Online winkelen en bestellen bij Festarent is eenvoudig en veilig.. Hoe producten bestellen? Om te kunnen bestellen, heb je een 'account' nodig. Deze account bevat je persoonlijke gegevens,

Nadere informatie

ABN AMRO Multi Corporate Card

ABN AMRO Multi Corporate Card Informatie: ABN AMRO Creditcard Services 0342-429 010 www.abnamro.nl/creditcards ABN AMRO Multi Corporate Card Zó gebruikt u uw ABN AMRO Multi Corporate Card 75373/AAB/BRO/035 Inhoud Wereldwijd betaalgemak

Nadere informatie

PRIVACY- EN COOKIEVERKLARING

PRIVACY- EN COOKIEVERKLARING PRIVACY- EN COOKIEVERKLARING FIASCODE is een eenmanszaak en is als volgt te bereiken: Post-/Vestigingsadres : Wilgendijk 12 Postcode : 7136JJ Plaats : Zieuwent KvK nr. : 60654899 BTW nr. : NL206463844B01

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Digipas. Onlinebankieren met uw Deutsche Bank Digipas

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Digipas. Onlinebankieren met uw Deutsche Bank Digipas Deutsche Bank Global Transaction Banking Digipas Onlinebankieren met uw Deutsche Bank Digipas Inhoud Wat is een Digipas?...3 Uw Digipas gebruiksklaar maken...4 Inloggen met uw Digipas...6 Uw transacties

Nadere informatie

online reserveren van LOSSE TICKETS

online reserveren van LOSSE TICKETS HANDLEIDING online reserveren van LOSSE TICKETS 1 HANDLEIDING online reserveren van losse tickets Wat heb je nodig om online één of meerdere tickets te reserveren? NOODZAKELIJK: een computer (of tablet)

Nadere informatie

Samen sterker 4875 GOOD THRU

Samen sterker 4875 GOOD THRU Handleiding Moneycard Samen sterker 4875 GOOD THRU Start gebruik Moneycard U heeft een Moneycard en bijbehorende pincode in twee gesloten enveloppen ontvangen. U kunt uw Moneycard nu direct gebruiken samen

Nadere informatie

Privacyverklaring. DuaConnect B.V. levert verschillende diensten, waaronder: - vaste telefonie - mobiele telefonie - internetdiensten - clouddiensten

Privacyverklaring. DuaConnect B.V. levert verschillende diensten, waaronder: - vaste telefonie - mobiele telefonie - internetdiensten - clouddiensten Privacyverklaring DuaConnect B.V., gevestigd aan het Tasveld 24 in IJsselmuiden, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring. Contactgegevens:

Nadere informatie

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdieven! KERSTPERIODE = SHOPPINGPERIODE VOOR GAUWDIEVEN :

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdieven! KERSTPERIODE = SHOPPINGPERIODE VOOR GAUWDIEVEN : POLITIE PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 POLITIEZONE GAVERS DEERLIJK-HARELBEKE Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 BIN-BERICHT PREVENTIEF Datum : 10/12/2015 Afzender : Dit is een bericht

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE Inhoudstafel

TECHNISCHE FICHE Inhoudstafel TECHNISCHE FICHE Inhoudstafel 1 KENMERKEN 1.1 Definitie Voordelen 1.1.1. Definitie 1.1.2. Doel 1.1.. Voordelen voor het OCMW 1.1.. Voordelen voor de begunstigde 1.2 Beschrijving van de prepaid SSB-kaart

Nadere informatie

Bronboek ISBN conversie naar EAN

Bronboek ISBN conversie naar EAN Bronboek ISBN conversie naar EAN Onderstaande procedure beschrijft hoe u in een aantal stappen uw artikelgegevens in Bronboek kunt converteren van ISBN naar EAN (ISBN13). Het is belangrijk dat u deze stappen

Nadere informatie

Acceptatie creditcards. Zo werkt het

Acceptatie creditcards. Zo werkt het Acceptatie creditcards Zo werkt het Acceptatie creditcards Steeds meer consumenten hebben de afgelopen jaren het betaalgemak van creditcards ontdekt. Het accepteren van betalingen met een creditcard biedt

Nadere informatie

Paybox Mail Beheren van transactionele email berichten

Paybox Mail Beheren van transactionele email berichten 1 Paybox Mail Beheren van transactionele email berichten PAYBOX/POINT TRANSACTION SYSTEMS Point Transaction Systems, 11 A, rue Jacques Cartier - 78280 Guyancourt - FRANCE Tél. : +33 (0)1 61 37 05 70 -

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden. Algemene Voorwaarden 1/16 In dit document worden de algemene voorwaarden beschreven voor onze corporate klanten in Nederland met betrekking tot de American Express Corporate Card, American Express Corporate Meeting Card, American

Nadere informatie

de goodpay Mastercard

de goodpay Mastercard de goodpay Mastercard GOODPAY stap voor stap Uw GoodPay kaart bestellen Enkele tips om u te helpen 1 Afspraak op onze website https://goodpay.coop Selecteer de kaart van uw keuze en klik op Ik bestel mijn

Nadere informatie

Whitepaper Veilig online betalen met 3-D Secure

Whitepaper Veilig online betalen met 3-D Secure Whitepaper Veilig online betalen met 3-D Secure Inhoudsopgave INLEIDING... 2 WAT IS 3-D SECURE?... 3 HOE HET WERKT?... 3 DE VOORDELEN... 4 MEER WETEN?... 4 Pagina 1 Inleiding Voor u treft u een whitepaper

Nadere informatie

Meest gestelde vragen:

Meest gestelde vragen: Meest gestelde vragen: Voor welke vragen ga ik naar de klantenservice van Philips en Shell? Philips Voor vragen over Philips producten of over je bestelling, kun je contact opnemen met de Philips Online

Nadere informatie

FAQ versie 19-05-2011

FAQ versie 19-05-2011 Internetbankieren:... 3 Wanneer is het systeem beschikbaar?... 3 Wie kan er een rekening openen?... 3 Kunnen personen die van oorsprong niet Nederlands zijn een rekening openen?... 3 Kunnen Nederlanders

Nadere informatie

FAQ VERVALSTE FACTUREN

FAQ VERVALSTE FACTUREN FAQ VERVALSTE FACTUREN FAQ VERVALSTE FACTUREN...1 Algemeen... 2 1. Wat is factuurfraude?... 2 2. Wat is het verschil tussen spookfacturen en factuurfraude?... 2 3. Hoe gaan oplichters te werk bij factuurfraude?...

Nadere informatie

ABN AMRO Credit Card. Zó gebruikt u uw ABN AMRO Credit Card. Informatie: ABN AMRO Creditcard Services 0900-80 16 (Lokaal tarief)

ABN AMRO Credit Card. Zó gebruikt u uw ABN AMRO Credit Card. Informatie: ABN AMRO Creditcard Services 0900-80 16 (Lokaal tarief) Informatie: ABN AMRO Creditcard Services 0900-80 16 (Lokaal tarief) www.abnamro.nl/creditcards ABN AMRO Credit Card Zó gebruikt u uw ABN AMRO Credit Card 75373/AAB/BRO34 augustus 2009 Inhoud Overal ter

Nadere informatie

DE HAKRINBANK CREDITCARD. Comfort in een kaartje.

DE HAKRINBANK CREDITCARD. Comfort in een kaartje. DE HAKRINBANK CREDITCARD Comfort in een kaartje. Met de creditcard van de Hakrinbank wordt betalen een stuk makkelijker. U HEEFT OVERAL EN ALTIJD GELD OP ZAK. U kunt wereldwijd bij meer dan 24 miljoen

Nadere informatie

Samen sterker 4875 GOOD THRU

Samen sterker 4875 GOOD THRU Handleiding Moneycard Samen sterker 4875 GOOD THRU Start gebruik Moneycard U heeft een Moneycard en bijbehorende pincode in twee gesloten enveloppen ontvangen. U kunt uw Moneycard nu direct gebruiken samen

Nadere informatie

Handleiding sftp. External Classification 1

Handleiding sftp. External Classification 1 Handleiding sftp External Classification 1 1. Introductie sftp, waarover deze handleiding spreekt, is een secure file transfer systeem, ter beschikking gesteld door de Stichting Kankerregister aan haar

Nadere informatie

BelfiusWeb. Elektronisch bankieren en gegevens uitwisselen in een handomdraai

BelfiusWeb. Elektronisch bankieren en gegevens uitwisselen in een handomdraai BelfiusWeb Elektronisch bankieren en gegevens uitwisselen in een handomdraai Verantwoordelijke uitgever: Dirk Smet, Belfius Bank NV, Pachecolaan 44, 1000 Brussel IBAN BE23 0529 0064 6991 BIC GKCCBEBB RPR

Nadere informatie

HELP-DESK : 0900 / 70.300. KEYWARE PayFix 4/6. Handleiding. www.keyware.com. 1 P a g e

HELP-DESK : 0900 / 70.300. KEYWARE PayFix 4/6. Handleiding. www.keyware.com. 1 P a g e HELP-DESK : 0900 / 70.300 KEYWARE PayFix 4/6 Handleiding www.keyware.com 1 P a g e 0. Inhoud 0. Inhoud... 2 1. Algemene Info... 3 1.1. Terminal... 3 1.2. Terminal Display... 4 1.3 Terminal Keyboard...

Nadere informatie

XENTISSIMO SOL EMV GEBRUIKERSHANDLEIDING

XENTISSIMO SOL EMV GEBRUIKERSHANDLEIDING XENTISSIMO SOL EMV GEBRUIKERSHANDLEIDING De informatie in dit document kan aangepast worden zonder enige verwittiging en mag niet gezien worden als een verbintenis van Atos Worldline nv. De inhoud van

Nadere informatie

Gebruik van onze diensten

Gebruik van onze diensten privacyverklaring en cookies Wij zijn er ons van bewust dat u vertrouwen stelt in ons. Wij zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om uw privacy te beschermen. Op deze pagina laten we u weten welke

Nadere informatie

Privacyverklaring ThePerfectWedding

Privacyverklaring ThePerfectWedding Privacyverklaring ThePerfectWedding Voor ons van ThePerfectWedding, onderdeel van WebLab.nl B.V., is een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens van groot belang. De persoonlijke gegevens waar wij de beschikking

Nadere informatie

Voorwaarden Gebruik Web Portal TFS

Voorwaarden Gebruik Web Portal TFS Voorwaarden Gebruik Web Portal TFS 1. INLEIDING Dit document geeft de voorwaarden voor het gebruik van de Web Portal TFS van de Minister van Infrastructuur en Milieu beheert door de Inspectie Leefomgeving

Nadere informatie

Privacyverklaring Repairspot Zundert

Privacyverklaring Repairspot Zundert Privacyverklaring Repairspot Zundert Hier vindt u de privacyverklaring van Repairspot Zundert. Hierin wordt omschreven hoe er met uw persoonlijke gegevens om wordt gegaan die worden verzameld door Repairspot

Nadere informatie

SmartWalletPlatform Module Gift Vouchering Handleiding Deelnemer

SmartWalletPlatform Module Gift Vouchering Handleiding Deelnemer SmartWalletPlatform Module Gift Vouchering Handleiding Deelnemer 1 Dit document is het vertrouwelijke en beschermde product van Bvba Het Opzet. Onbevoegde verspreiding, gebruik, reproductie, wijziging,

Nadere informatie

Mutatieprocedure per aangetekende . proefproject

Mutatieprocedure per aangetekende  . proefproject Mutatieprocedure per aangetekende e-mail proefproject 1. Algemeen principe en voorwaarden... 3 2. Procedure... 3 3. Handleiding... 4 1. Algemeen principe en voorwaarden a) Dezelfde formulieren dienen gebruikt

Nadere informatie

Welkom op My Degroof Petercam

Welkom op My Degroof Petercam Welkom op My Degroof Petercam Hoe logt u de allereerste keer in op My Degroof Petercam vanop uw computer? 1 het Uw digipass en serienummer Als u uw digipass voor de eerste keer gebruikt: De toegang tot

Nadere informatie

Samen Sterker 4875 GOOD THRU

Samen Sterker 4875 GOOD THRU Gebruikshandleiding Moneycard Samen Sterker 4875 GOOD THRU Start gebruik Moneycard UW MONEYCARD IS PAS TE GEBRUIKEN BIJ GELD EN BETAALAUTOMATEN NADAT U DE CARD HEEFT GEACTIVEERD. ACTIVEREN MONEYCARD Zorg

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) MOZILLA THUNDERBIRD (WINDOWS) VERSIE 1.1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge eventuele

Nadere informatie

HANDLEIDING. online reserveren van losse tickets

HANDLEIDING. online reserveren van losse tickets HANDLEIDING online reserveren van losse tickets Seizoen 2013-2014 1 HANDLEIDING online reserveren van losse tickets Wat heb je nodig om online één of meerdere ckets te reserveren? NOODZAKELIJK: een computer

Nadere informatie

Privacy Policy v Stone Internet Services bvba

Privacy Policy v Stone Internet Services bvba Privacy Policy v09.16 Stone Internet Services bvba Stone Internet Services Privacy Policy Dit document heeft als doel te beschrijven hoe Stone Internet Services bvba omgaat met het opslaan en beheren van

Nadere informatie

Privacyverklaring. Ons beleid

Privacyverklaring. Ons beleid 1 Privacyverklaring Confident Limburg is een volmachtbedrijf dat producten en diensten aanbiedt via onafhankelijke verzekeringsadviseurs. Wij ontvangen uw persoonsgegevens via uw verzekeringsadviseur,

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden Toepassing. Betreffende de website van de handelszaak: Karo schoenen & lederwaren het bezoek en het gebruik ervan en de online en afstandsverkoop die er uit voortvloeit. Zowel Schoenen

Nadere informatie

7.4 DRUKWERK EN FACTURATIE

7.4 DRUKWERK EN FACTURATIE 7.4 DRUKWERK EN FACTURATIE Deze rubriek verzamelt alle programma s die men nodig heeft om zijn drukwerk te beheren en zijn facturatie in goede banen te leiden. Het volledige menu ziet er als volgt uit

Nadere informatie

Gebruikershandleiding User Management Scenario 2

Gebruikershandleiding User Management Scenario 2 Gebruikershandleiding User Management Scenario 2 Inhoud Stap 1 Aanvraag van de hoedanigheid Beheerder aanvullende pensioenen... 3 Stap 2 Activeren van een hoedanigheid Beheerder aanvullende pensioenen

Nadere informatie

Privacyverklaring. 2 Wie is de verantwoordelijke voor de verwerking van uw gegevens?

Privacyverklaring. 2 Wie is de verantwoordelijke voor de verwerking van uw gegevens? Privacyverklaring Laatste update privacyverklaring: 21.01.2019 Omdat we bij Pillar Plates graag zorgzaam en correct omgaan met de persoonsgegevens van onze klanten, leveranciers en websitegebruikers willen

Nadere informatie

ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch. Product Informatieblad. Maestro Betaalpas

ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch. Product Informatieblad. Maestro Betaalpas ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch Product Informatieblad Maestro Betaalpas V e r s i o n 0 8-0 4-2 0 1 5 1 Inhoudsopgave 1. Wat kunt u verwachten?... 3 2. De kenmerken en voordelen... 3 3. Tarieven,

Nadere informatie

BEA (Budget voor Economisch Advies)

BEA (Budget voor Economisch Advies) BEA (Budget voor Economisch Advies) OFTEWEL HET ONDERNEMERSCHAPSPORTEFEUILLE Onze rijschool is erkend als opleidingsverstrekker bij de Vlaamse Overheid. Kleine en Middelgrote ondernemingen kunnen in dat

Nadere informatie

ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch. Product Informatieblad UnionPay Betaalpas

ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch. Product Informatieblad UnionPay Betaalpas ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch Product Informatieblad UnionPay Betaalpas V e r s i o n 2 0 1 5 1 Inhoudsopgave 1. Wat kunt u verwachten?... 3 2. De kenmerken en voordelen... 3 3. Tarieven, limieten

Nadere informatie

X Privacy- en cookieverklaring

X Privacy- en cookieverklaring X Privacy- en cookieverklaring (Versie juli 2018) Fijn dat je de tijd neemt deze privacyverklaring te lezen. In deze privacyverklaring leggen we je graag uit welke persoonsgegevens we verzamelen en verwerken,

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Het ISD is voortdurend in ontwikkeling. Er zullen regelmatig uitbreidingen en/of wijzigingen zijn in de keuzemenu s.

Het ISD is voortdurend in ontwikkeling. Er zullen regelmatig uitbreidingen en/of wijzigingen zijn in de keuzemenu s. 1. Het Internet Schooldossier (ISD) Het Internet Schooldossier (ISD) is een beveiligde website van de Inspectie van het Onderwijs waarlangs de onderwijsinstellingen gegevens met de Inspectie kunnen uitwisselen.

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING BESPAARMETJEDAK B.V.

PRIVACYVERKLARING BESPAARMETJEDAK B.V. PRIVACYVERKLARING BESPAARMETJEDAK B.V. Privacystatement Bespaarmetjedak B.V. (hierna: Bespaarmetjedak) respecteert de privacy van haar klanten en de bezoekers van haar website. Bespaarmetjedak begrijpt

Nadere informatie

We kunnen de volgende informatie over jou verzamelen en verwerken:

We kunnen de volgende informatie over jou verzamelen en verwerken: Privacybeleid Maxi Miliaan BV, handelend onder de naam Dorel Netherlands ("Dorel", "wij", "ons"), hecht er belang aan jouw privacy en persoonlijke gegevens te beschermen en te respecteren. Dit privacybeleid

Nadere informatie

SwimMere zwemsport en uw privacy

SwimMere zwemsport en uw privacy SwimMere zwemsport en uw privacy SwimMere zwemsport respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u haar verschaft vertrouwelijk wordt

Nadere informatie

gebruikershandleiding

gebruikershandleiding gebruikershandleiding 1 Bedankt voor uw aankoop! INHOUD Deze praktische gids vertelt u alles over de wereld van PostMobile, de herlaadbare GSM-kaart van De Post. Een handige oplossing waarmee u zorgeloos

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers de regels, de toelichting, de actie bij overtreding juni 2010 Bergen op Zoom, juni 2010 Het Lievensberg ziekenhuis wil graag een gastvrij ziekenhuis voor zijn patiënten

Nadere informatie