Rekentips voor kinderen in groep 1 tot en met groep 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rekentips voor kinderen in groep 1 tot en met groep 8"

Transcriptie

1 Rekentips voor kinderen in groep 1 tot en met groep 8 Rekenen is overal! Ga met deze tips direct thuis aan de slag om je kind te helpen zijn rekenvaardigheden te verbeteren. Kleuters: tafeldekken Je kind kan helpen bij het tafeldekken. Handig... vooral om je kind te leren hoeveelheden te bepalen. Stel tijdens het tafeldekken vragen als: Hoeveel borden hebben we nodig? Hoeveel vorken? Hoeveel messen? Zet ook eens 4 soepkommen of bekers op tafel, terwijl er 5 nodig zijn. Hebben we genoeg soepkommen? Kleuters: getalbegrip Een van de onderdelen bij getalbegrip is de aanduiding van een hoeveelheid: '4' betekent 'het aantal is vier'. Meestal komen kleine kinderen aan het aantal door te tellen. Daarna realiseren ze zich dat het laatste telgetal de hoeveelheid aangeeft, bijvoorbeeld: , het zijn er vier. Vervolgens wordt het symbool toegekend: 4 voor vier.

2 Ouders kunnen thuis het getalbegrip van hun kind bevorderen. Tel samen met je kind het aantal poten van een stoel. Het zijn er vier. We tekenen een mooie 4 op een post-it en plakken dit op de stoel. Hierna begint het spel pas echt. Vraag: 'Vier? Ik zie maar één stoel. Hoe kan dat?' Hopelijk herinnert je kind zich nog dat '4' staat voor het aantal stoelpoten. Uiteraard geloof je dit niet en laat je je kind het aantal poten tellen. En ja hoor: het klopt! Zo kun je samen verschillende post-its in huis opplakken. Bouw het langzaam op. Voorbeelden Aan de kast hangt een 3. Jij: 'Maar het is toch maar 1 kast?' Je kind: 'Jawel, maar deze kast heeft 3 deuren. Kijk maar: Dus daarom een 3.' Aan de lamp hangt een 5. Jij: 'Maar het is toch maar 1 lamp?' Je kind: 'Zie je dan niet dat de lamp 5 kleine lampjes heeft? Tel maar mee...' Aan de kamerdeur hangt een 4. Jij: 'Maar ik zie maar 1 deur.' Je kind: 'Het is wel 1 deur, maar er zitten 4 kleine ruitjes in.' Kortom, vraag steeds wat het cijfer betekent en laat je kind het uitleggen. Op deze manier komt de kamer lekker vol te hangen met getallen en het mooie is: elk getal verwijst naar een 'geheime' hoeveelheid. Juist dat geheim wekt een bijzondere interesse bij je kind en dit zorgt ervoor dat het getalbegrip verdiept wordt. Kleuters: ruimtelijke begrippen Met onderstaande activiteit leert je kind spelenderwijs allerlei ruimtelijke begrippen. Verzamel met je kind verschillende verpakkingsmaterialen, zoals doosjes, zakjes, flesjes, blikjes, kartonnetjes, tubes, enzovoort. Stop verder allerlei kleine materialen in een schoenendoos, zoals rietjes, touw, rolletjes, wol, paperclips, knijpers, watjes, enzovoort. Bespreek met je kind dat jullie samen iets gaan maken met het materiaal. Dat kan van alles zijn: een trein, een vliegtuig, een schip, een droomhuis, een beeld, een fantasiedier, een moderne auto, een superkast, een droombed, of welk (fantasie)ding dan ook.

3 Bepaal samen met je kind wat jullie gaan maken. Geef je kind de ruimte en reik ook suggesties aan om het geheel nog mooier te maken. Je kind bevestigt de elementen aan elkaar met behulp van (een van) de materialen in de schoenendoos. Help daar eventueel bij. Bespreek welk materiaal het kind gebruikt en wat voor vorm het heeft. Is het rond, bol, vierkant? Is het dik, klein, smal, lang, kort, recht, krom? Zet het eindproduct op een mooie plaats neer en laat je kind eventueel aan anderen vertellen wat jullie gemaakt hebben. Kleuters: telboek maken Materiaal: Licht karton of wat zwaarder papier van ongeveer 20 x 20 cm. Het materiaal is bij voorkeur ook licht van kleur zodat je kind erop kan tekenen, kleuren, schilderen, plakken. Getallenrij tot en met 10 Het beheersen van de getallenrij tot en met 10 is een basisvoorwaarde voor het rekenen. Een eigen telboek kan het leren van de getallen ondersteunen, doordat eigen emoties, ervaringen en herkenningspunten het proces positief beïnvloeden. Kies een object We beginnen bij 1. Bespreek met je kind van welk object het er één heeft. Denk bijvoorbeeld aan: een lievelingspop, mascotte, knuffel; lievelingsspeelgoed; het eigen lichaam: 1 neus, 1 mond etc.; lievelingskleding: pet, sjaaltje etc.; lievelingssieraad. Hij kiest 1 object. Belangrijk is het verhaal erachter. De beleving/het gevoel zorgt ervoor dat hij het aantal (het getal) onthoudt. Kies verwerkingsvormen Bespreek met je kind hoe we het getal gaan schrijven. Met pen of met (kleur)potlood? Gaan we het getal schilderen? Knippen we het uit en plakken we het op? Het getal 1 wordt vervolgens mooi op het papier van 20 x 20 cm geplaatst. Daarna bespreek je hoe we het gekozen object bij de 1 zetten. Ga samen na wat hij leuk vindt: tekenen en kleuren; schilderen; fotograferen, afdrukken en opplakken; uitknippen en opplakken enzovoort. Zo komen op een gegeven moment alle getallen van 1 t/m 10 aan bod. (Uiteraard hoeft het telboekje niet binnen 1 week af te zijn.) Bespreek steeds mogelijke objecten en de manieren waarop het gekozen object vormgegeven kan worden. Verzamel ten slotte alle vellen, maak er gaatjes in en bindt alles bijeen tot een mooi boekje. Regelmatig bespreken Bespreek het telboekje regelmatig en laat hij vertellen wat bijvoorbeeld '4' is. Aandachtspunten: Hoe ziet het cijfer 4 eruit? Teken het in de lucht, teken het met je vinger op tafel, schrijf het op papier. Wat houdt het getal 4 in? Dat zijn in dit geval de gekozen objecten, bijvoorbeeld 4 vingers naast mijn duim, 4 knopen aan je jas, we zijn thuis met 4 mensen,

4 ik heb 2 tantes en 2 ooms (= samen 4), mijn zusje is 4 jaar, de tafel heeft 4 poten, er staan 4 planten voor het raam enzovoort. Bewaar het telboekje. Het krijgt steeds meer waarde! Groep 3 en groep 4: vleksommen Zogenaamde 'vleksommen' zijn een uitstekende manier om sommen tot bijvoorbeeld 10 te oefenen. De meeste leerlingen van groep 3 en 4 zullen de werkwijze wel kennen. Met onderstaande tip kun je thuis extra oefenen. Laat je kind optelsommen tot 10 op een groot vel papier schrijven. Bijvoorbeeld: = = = = = = = = = = = = 8 Vervolgens mag je kind 12 'vlekken' (stukjes) uit krantenpapier scheuren. Elk stukje papier heeft de grootte van een geschreven getal. Hierna bedek je met een stukje papier steeds een getal in de sommen, naar het voorbeeld van de afbeelding. Kan je kind de sommen vlot oplossen? Controleer de oplossing steeds door het stukje papier weg te halen nadat je kind een uitkomst genoemd heeft. Hierna legt je kind stukjes papier neer en probeer je zelf de sommen vlot op te lossen. Je kind controleert de uitkomsten. Als deze optelsommen vlot gaan, laat je kind dan plus- én min-sommen tot de 10 door elkaar opschrijven. Vervolgens legt hij weer stukjes papier op getallen in de sommen. Nu wordt het knap lastig. Zou het lukken? Groep 4 en hoger: de tafeltrainer app De tafels train je natuurlijk spelenderwijs met een leuke, educatief goed onderbouwde app. Zwijsen maakte de Tafeltrainer voor ipad, iphone en Android in samenwerking met de makers van Wizwijs, de rekenmethode.

5 Groep 4-6: getallen plaatsen In de middenbouw van de basisschool leren kinderen getallen plaatsen. Positioneren noemen we dat. Kinderen moeten weten dat bijvoorbeeld 45 vóór 54 staat en 34 vóór 43. Met dit eenvoudige spel kun je het positioneren op een leuke manier thuis oefenen. Je kunt het spel met 2, 3 of 4 personen spelen. Elke speler krijgt een vel papier en tekent hierop 5 hokjes naast elkaar: Verder heb je 2 dobbelstenen nodig en voor elke speler een pen of een potlood. Met de 2 dobbelstenen kun je een getal maken. Een 2 en een 4 bijvoorbeeld maken samen 24 of 42. Vraag van tevoren aan je kind wat het kleinst mogelijk getal en het grootst mogelijke getal is dat met de dobbelstenen samengesteld kan worden (dat zijn 11 en 66). Degene die aan de beurt is, gooit met de dobbelstenen. Deze speler bepaalt ook welk getal met de gegooide ogen gemaakt wordt. Dit getal schrijft elke speler in een van de hokjes op zijn eigen papier. Let op: plaats je bijvoorbeeld het getal 14 in het eerste hokje, dan kun je daar niet meer het getal 11, 12 of 13 plaatsen. Het gaat er dus om de getallen slim te plaatsen. Wie het eerste alle hokjes goed ingevuld heeft met de gegooide getallen (bijvoorbeeld 14, 21, 33, 45 en 62), heeft gewonnen. Veel plezier!

6 Groep 4-6: plattegrond Je kunt samen met je kind een plattegrond maken. Bijvoorbeeld van de woonkamer, van de tuin of van de slaapkamer van je kind. Het enige wat je nodig hebt, is ruitjespapier, potloden, een gum en eventueel een liniaal. Bespreek vooraf hoe een plattegrond ontstaat: je kijkt eigenlijk van bovenaf naar bijvoorbeeld de meubels die in een kamer staan. Je tekent alles veel kleiner dan in werkelijkheid. Want als je een kamer op ware grootte zou tekenen, zou je een vel papier nodig hebben dat net zo groot is als de kamer. Teken om de beurt een stukje van de plattegrond naar aanleiding van de werkelijkheid. Beredeneer ook samen hoe groot de afbeelding van elk object is. 'Als de tafel zo groot is, dan zijn de stoelen zo groot.' (Aantal vierkantjes van het ruitjespapier.) Op deze manier ontstaat een mooie plattegrond. Verstop hierna een klein voorwerp. Je kind mag niet zien waar je het voorwerp verstopt. Wijs vervolgens op de plattegrond aan waar je het voorwerp verstopt hebt. Je kind gaat het zoeken. Bespreek aan de hand van de plattegrond of hij in de goede richting of goede hoek zoekt. Als het voorwerp gevonden is, is je kind aan de beurt om iets te verstoppen. Vervolgens wijst hij op de plattegrond aan waar het voorwerp verstopt is.

7 Groep 5-8: grafieken Het komt niet vaak voor dat we thuis met grafieken te maken krijgen. Hooguit staat er zo nu en dan een grafiek in de krant. Niettemin kan het voor je kind leuk en leerzaam zijn om mooie grafieken te maken naar aanleiding van zelf verzamelde gegevens. We onderscheiden staafgrafieken en lijngrafieken: Voor de activiteiten heb je alleen ruitjespapier nodig. Activiteit 1 We gaan dagelijks bijhouden hoeveel telefoongesprekjes er in huis gevoerd worden. Maak hier na een week een staafgrafiek van. Verticaal noteert u het aantal telefoontjes, horizontaal de dagen. Zo krijg je een staaf voor maandag, een staaf voor dinsdag, enzovoort. Bespreek het resultaat: Op welke dag waren er de meeste telefoontjes? Op welke dag waren er de minste telefoontjes? Activiteit 2 We gaan dagelijks bijhouden hoeveel folders, kranten, brieven enzovoort het huis binnenkomen. Maak hier na een week een mooie lijngrafiek van en bespreek deze met je kind: Hoeveel materialen hebben we op woensdag gekregen? Op welke dag krijgen we het meest?

8 Activiteit 3 We gaan de temperatuur bijhouden. Voordat je kind naar school gaat en nadat hij 's middags thuisgekomen is, meet u samen de buitentemperatuur. Maak aan het eind van de week een mooie lijngrafiek. Verticaal noteer je de temperatuur (in graden), horizontaal de dagen. De grafiek telt nu twee lijnen: een lijn voor de ochtendtemperatuur (bijvoorbeeld een oranje lijn) en een lijn voor de middagtemperatuur (bijvoorbeeld een blauwe lijn). Bespreek het resultaat: Op welke dag was de temperatuur het laagst? Op welke dag was de temperatuur het hoogst? Op welke dag was het temperatuurverschil het grootst? Op welke dag was het temperatuurverschil het kleinst? Op deze manier kun je samen met je kind allerlei gegevens in een grafiek opnemen. Denk maar aan: Hoeveel boterhammen eet iedereen per dag? (Lijngrafiek met meerdere lijnen.) Hoeveel aardappelen eet het gezin per dag?(staafgrafiek.) Hoe vaak gebruikt iedereen de trap? Iedereen die boven aan de trap komt, zet een streepje op een stukje papier. (Staafgrafiek.) Enzovoort. Veel plezier! Groep 6-8: inhoudsmaten We gaan nauwkeurig inhoudsmaten als liter, deciliter, centiliter en milliliter meten. Materiaal Verzamel samen met je kind voorwerpen waarvan je de inhoud kunt meten, zoals een maatbeker, verschillende soorten lepels, potjes, flessen, vazen, pannen, enzovoort. Activiteiten Bekijk samen verschillende flesjes en flacons waarop de inhoud vermeld staat. Bijvoorbeeld

9 een fles afwasmiddel van 500 ml, een kartonnetje frisdrank van 0,2 liter (200 ml) of een fles schoonmaakmiddel van 750 ml. Wat betekenen deze maten? (Ze geven de inhoud aan, oftewel: ze geven aan hoeveel erin zit/kan.) Bekijk de maataanduidingen op de maatbeker. De liter wordt verdeeld in 10 deciliter, 100 centiliter en 1000 milliliter (cc). Pak een fles. Schat samen hoeveel water in de fles gaat. Ga vervolgens met behulp van de maatbeker na wat de werkelijke inhoud is. Wie heeft er nauwkeurig geschat? Herhaal met een thee- of limonadeglas. Kijk nog eens naar de spullen die je verzameld hebt. Zien we materiaal waar méér dan 1 liter in kan? (Bijvoorbeeld de pan of de vaas.) Meet het na. Meet vervolgens de hoeveelheid water die in de verschillende soorten lepels kan. Hoeveel milliliter kan een soeplepel hebben? Hoeveel een theelepeltje? Wat zou een handige manier zijn om nauwkeurig te bepalen hoeveel er in een theelepeltje kan? (Bijvoorbeeld 50 theelepeltjes water in een maatbeker doen en dan meten. Het totaal delen door het aantal lepeltjes.) Tot slot krijgt je kind 200 milliliter melk of frisdrank. Of wil hij liever 0,2 liter...?

Rekenen Met rekenen gaan we de aankomende periode bezig met de volgende onderwerpen:

Rekenen Met rekenen gaan we de aankomende periode bezig met de volgende onderwerpen: Wat gaan we leren? Taal Met taal gaan we de komende periode met de volgende onderdelen aan de slag: Met zinsdelen. We leren dat een zin uit zinsdelen bestaat en dat je die van plek kan veranderen. We leren

Nadere informatie

Nieuwsbrief N U M M E R 9

Nieuwsbrief N U M M E R 9 Nieuwsbrief N U M M E R 9 1 5 O K T O B E R 2 0 1 5 Van maandag 19 t/m vrijdag 23 oktober Nieuws uit het team Juf Paulien wordt geopereerd aan haar stembanden, ze mag dan een aantal dagen (bijna) niet

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

Leesboekje de school

Leesboekje de school Leesboekje de school Leesboekje De School Pagina 1 Dit is de juf. Dit is de meester. Dit is de leerling. Dit is de groep. Dit is de pen. Dit is het potlood. Dit is het boek. Dit is de map. Dit is het papier.

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen 1 Basisstof t/m 10 Lesdoelen De kinderen: kunnen hoeveelheden t/m ; kunnen een optelsom met voorwerpen t/m in de abstracte vorm noteren; kunnen werken met de rekentekens en. Materialen Klassikaal: Per

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

MAAL- en DEELTAFEL van ZES

MAAL- en DEELTAFEL van ZES MAAL- en DEELTAFEL van ZES Luc Cielen Tweede klas. Aanbrengen en oefenen van de tafel van 6 (gespreid over 2 of 3 periodelessen) 01: Tellen van eieren, appelen en andere voorwerpen die per zes verpakt

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs recept voor glazen bananenmilkshake bananen, l ijs, l melk,1 l limonadesiroop 1 cl ijs 1 liter Schil de bananen. Snijd ze in grote

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

antwoorden werkboek blok jaargroep 6 In welke maanden worden de minste auto s vervoerd? Reken ongeveer.

antwoorden werkboek blok jaargroep 6 In welke maanden worden de minste auto s vervoerd? Reken ongeveer. jaargroep Zwijsen reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs blok januari februari maart juli augustus april mei juni oktober november Transportbedrijf De Haas vervoert elke dag. werkboek september

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 8 Hoeveel kilometer na 10 minuten? Kleur. Zwijsen naam: na 1 minuut: 0,200 km na 1 minuut: 0,040 km na 1 minuut: 0,008 km

rekentrainer jaargroep 8 Hoeveel kilometer na 10 minuten? Kleur. Zwijsen naam: na 1 minuut: 0,200 km na 1 minuut: 0,040 km na 1 minuut: 0,008 km Zwijsen jaargroep 8 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs na 1 minuut: 0,200 km 0 10.000 m 0 10 km na 1 minuut: 0,040 km 0 1000 m 0 1 km na 1 minuut: 0,008 km 0 100 m 0 0,1 km rekentrainer

Nadere informatie

a a Leg 3 getallen van 2 cijfers en tel ze op. b d Bedenk sommen waar 180 uitkomt. Meer antwoorden. b Uit welke som komt 103?

a a Leg 3 getallen van 2 cijfers en tel ze op. b d Bedenk sommen waar 180 uitkomt. Meer antwoorden. b Uit welke som komt 103? les 4 blok 5 4 Hoeveel kilogram samen? Eerst schatten. a a 64 kg b 164 kg 3 2 k g 232 kg 1 5 k g 115 kg 1 1 1 k g 511 kg c 8 kg 32 kg 125 kg 244 kg b d 16 kg 185 kg 143 kg 495 kg CD2 Maak sommen met deze

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs rekentrainer Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Vul in. Groep blad 1 0 + 10

Nadere informatie

opdrachtenboek groep 5

opdrachtenboek groep 5 opdrachtenboek groep 5 blok 8 les Ik wil precies 00 gram, dus nog 400 erbij. Maak de tabellen af. 600 g samen 00 600 500 00 0 samen 00 750 890 970 60 80 samen 00 645 995 75 85 5 Kijk op de weegschaal.

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren?

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren? Checklist Rekenen Groep 3 1. Tellen tot 20 Als kleuters, in groep 1 en groep 2, zijn de kinderen bezig met de zogenaamde voorbereidende rekenvaardigheid. Onderdelen hiervan zijn ordenen en seriatie. Dit

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep 6 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs recept voor 6 glazen bananenmilkshake 2 bananen 0,25 l ijs 0,40 l melk 0,10 l limonadesiroop 100 cl 0 ijs 1 liter 0 Schil de bananen.

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs rekentrainer Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Groep blad Vul in. 0 0 7 70

Nadere informatie

Opzet onderwijsexperiment

Opzet onderwijsexperiment Opzet onderwijsexperiment Huub de Beer Eindhoven, 27 maart 2011 Inhoudsopgave 1 Introductie 1 2 Smal longdrink glas 3 2.1 Maak een maatbeker....................... 3 2.2 Lees de grafiek..........................

Nadere informatie

LES: Snelle sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Snelle sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Snelle sommen DOEL oefenen van het snel uitrekenen van keersommen die worden weergegeven door een aantal muntjes van gelijke waarde; bewust worden dat strategieën kunnen helpen om keersommen snel

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 8 Hoeveel kilometer na 10 minuten? Kleur. Zwijsen naam: na 1 minuut: 0,200 km na 1 minuut: 0,040 km na 1 minuut: 0,008 km

rekentrainer jaargroep 8 Hoeveel kilometer na 10 minuten? Kleur. Zwijsen naam: na 1 minuut: 0,200 km na 1 minuut: 0,040 km na 1 minuut: 0,008 km Zwijsen jaargroep 8 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs na 1 minuut: 0,200 km 0 10.000 m 0 10 km na 1 minuut: 0,040 km 0 1000 m 0 1 km na 1 minuut: 0,008 km 0 100 m 0 0,1 km rekentrainer

Nadere informatie

BLAD 16: HAM EN KAAS. b. Bij de maatbeker horen verschillende inhoudsmaten. Hiernaast staan ze op een rij. Schrijf op de stippeltjes wat het betekent.

BLAD 16: HAM EN KAAS. b. Bij de maatbeker horen verschillende inhoudsmaten. Hiernaast staan ze op een rij. Schrijf op de stippeltjes wat het betekent. BLAD 16: HAM EN KAAS 1. Hoeveel is het goedkoper? a. Twee aanbiedingen bij de supermarkt. Hoeveel cent is het goedkoper? 6 witte bolletjes:... 10 scharreleieren:... b. Reken van deze aanbiedingen ook uit

Nadere informatie

Toets gecijferdheid augustus 2005

Toets gecijferdheid augustus 2005 Toets gecijferdheid augustus 2005 Naam: Klas: score: Datum: Algemene aanwijzingen: - Noteer alle berekeningen en oplossingen in dit boekje - Blijf niet te lang zoeken naar een oplossing - Denk aan de tijd

Nadere informatie

antwoorden jaargroep 4 reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs blok werkboek Bedenk zelf maar sommen met poffertjes!

antwoorden jaargroep 4 reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs blok werkboek Bedenk zelf maar sommen met poffertjes! jaargroep Zwijsen reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs blok 7 + 6 werkboek Bedenk zelf maar sommen met poffertjes! Les Overal getallen Wie heeft de meeste stenen? Kruis aan. Overal Vul de getallenlijnen

Nadere informatie

40 Suggesties met...

40 Suggesties met... 40 Suggesties met... kleine rode zakken Heb jij ze al gezien? De kleine rode zakken van het Sinterklaasjournaal 2014. Je kunt er allerlei leuke en leerzame activiteiten mee doen. Hier vind je 40 suggesties

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan.

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. P. 0-05 Getallenkennis BINGO De leerlingen lezen kommagetallen.

Nadere informatie

richten de kinderen het restaurant bij de safarihoek in en hebben een gesprek.

richten de kinderen het restaurant bij de safarihoek in en hebben een gesprek. 15. Even pauze! Tijdens deze activiteit: richten de kinderen het restaurant bij de safarihoek in en hebben een gesprek. Inrichting speelleeromgeving Aan de safarihoek wordt een restaurant toegevoegd. Denk

Nadere informatie

5. Introductie van de standaardmaat liter

5. Introductie van de standaardmaat liter 5. Introductie van de standaardmaat liter Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 4 De leerlingen leren meten en wegen en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 De dozen uit het magazijn (15 min)

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 De dozen uit het magazijn (15 min) WAT EEN SPULLEN! In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Het magazijn wordt leeggeruimd omdat het geschilderd wordt. Elke klas moet een deel van de spullen opslaan. Groep 3 en 4 gaat in

Nadere informatie

TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN BREUKEN

TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN BREUKEN TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN BREUKEN 1 2 3 Rekenvlinder_betekenis_geven_aan_breuken.indd 2 27-06-13 21:57 4 5 6 13226_rv_wb_betekenis_geven_aan_breuken_bw.indd 3 04-07-13 17:26 liter 1 0 Rekenvlinder

Nadere informatie

20 Ideeën met speelkaarten

20 Ideeën met speelkaarten Kinderboekenweek 2016 Voor altijd jong! Opa en oma spelen graag een kaartspelletje. Met hun speelkaarten kun je nog veel meer doen! Zorg voor één of twee stokken kaarten en ga aan de slag. Deze download

Nadere informatie

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Begin 1 ste leerjaar Voor de afname leg je aan iedereen kort de betekenis uit van de tekens =, < en > a.d.h.v.

Nadere informatie

GETALLEN Onderdeel: Getalbegrip Doel: Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen hebben.

GETALLEN Onderdeel: Getalbegrip Doel: Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen hebben. Leerroute 3 Jaargroep: 8 GETALLEN Onderdeel: Getalbegrip Doel: Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen hebben. Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen kunnen hebben. (hoeveelheidsgetal,

Nadere informatie

Instapmodule Niveau AA

Instapmodule Niveau AA Instapmodule Niveau AA Instapmodule ter voorbereiding op Nieuwsrekenen in het S(B)O: Geleid probleemoplossen augustus 2012 www. nieuwsrekenen.nl Inhoudsopgave Gebruikswijzer... 3 Deel 1: Samen... 4 Deel

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuws uit de groep: Woensdag 4 oktober deden we met maar liefst 4 teams mee met het korfbaltoernooi voor groep 3 en 4. De kinderen hebben het ontzettend goed gedaan! Wat

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij.

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. Tijd voor een getallenfeest! Doen jullie mee? Zoek de getallen en speel bij elk getal

Nadere informatie

bijlagen groep 7 en 8

bijlagen groep 7 en 8 bijlagen groep 7 en 8 bijlage 1 roosterloopdiagram tips met 5 eindpunten Is ook beschikbaar als PowerPoint-slide. Zet bij elke splitsing twee kleine pijltjes die de looprichting aangeven om te voorkomen

Nadere informatie

TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN

TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN 1 2 3 11628_rv_wb_breuken_bw.indd 2 13-11-12 23:2611628_rv_wb_breuken_bw.indd 3 13-11-12 23:27 4 5 6 Rekenvlinder Rekenen met breuken Toelichting Uitgeverij Zwijsen B.V.,

Nadere informatie

wizsmart 2016 Veel succes en vooral veel plezier.!! je hebt 50 minuten de tijd rekenmachine is niet toegestaan

wizsmart 2016 Veel succes en vooral veel plezier.!! je hebt 50 minuten de tijd rekenmachine is niet toegestaan www.zwijsen.nl www.e-nemo.nl www.education.ti.com wizsmart 206 Veel succes en vooral veel plezier.!! Stichting Wiskunde Kangoeroe rekenmachine is niet toegestaan je hebt 50 minuten de tijd www.smart.be

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met dieren in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Samenhang tussen liter en deciliter, centiliter en milliliter (spel)

Samenhang tussen liter en deciliter, centiliter en milliliter (spel) Samenhang tussen liter en deciliter, centiliter en milliliter (spel) Domein Plaats in de leerlijn Moment van aanbieden - Inhoud - Inh 7.1, 7.2 en 7.3-2 e helft groep 7 Doel - Inh 7.1: in betekenisvolle

Nadere informatie

getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis!

getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis! getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis! Flitsen voor de allerkleintjes. (kind met ouder) de getalkaartjes 1 t/m 10 worden samen uit het doosje gezocht het kind legt de getalkaartjes zelf voor zich

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

naam :... datum :... klas :... Vul de juiste data in. Vandaag is het... (dag van de week). Ik schrijf de datum van vandaag

naam :... datum :... klas :... Vul de juiste data in. Vandaag is het... (dag van de week). Ik schrijf de datum van vandaag naam :... datum :... klas :... Vul de juiste data in. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Vandaag is het... Ik schrijf de datum van vandaag (dag van de week).

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 5 en 6

ACTIVITEITEN GROEP 5 en 6 ACTIVITEITEN GROEP 5 en 6 De klas in beeld Voorafgaand aan de Grote Rekendag vullen de kinderen de drinklijst in. Die wordt tijdens de Grote Rekendag gebruikt. De indeling van de ochtend is als volgt:

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Routeboekje. bij Alles telt. Groep 3 Blok 1. Van...

Routeboekje. bij Alles telt. Groep 3 Blok 1. Van... Routeboekje bij Alles telt Groep 3 Blok 1 Van... Groep 3 Blok 1 Les 1 Leerkrachtgebonden LB 3A 2 1 Weer naar school. meedoen JJ LB 3A 2 2 Kijk en vertel. meedoen JJ GM 3 3.1 GM 3 3.2 LB 3A 3 3 Hoeveel

Nadere informatie

Onthoudboekje rekenen

Onthoudboekje rekenen Onthoudboekje rekenen D_eze _werkbundel _is _van < > 1 Inhoudsopgave Wat moet je wanneer kennen? eindtoets paastoets kersttoets herfsttoets Getallenkennis 1. Soorten getallen (p.4 5) 2. Duizendtal, honderdtal,

Nadere informatie

Groot enthousiasme van de organisatoren. Reneken; dyslexie, dyscalculie of gewoon een glaasje te veel op?

Groot enthousiasme van de organisatoren. Reneken; dyslexie, dyscalculie of gewoon een glaasje te veel op? Grote Rekendag 2005, een observatie Op schoolbezoek bij SBO Het Mozaiek te Hilversum. Als ik bij de school aankom, zie ik de vlag uithangen; Is er iemand jarig of gaat er iemand trouwen van het koningshuis?

Nadere informatie

MAAL- en DEELTAFEL van ZEVEN

MAAL- en DEELTAFEL van ZEVEN MAAL- en DEELTAFEL van ZEVEN Luc Cielen Tweede klas. Aanbrengen en oefenen van de tafel van 7 (gespreid over 2 of 3 periodelessen) 01: Tellen van voorwerpen die per zeven verpakt zijn. Van elk van deze

Nadere informatie

Getallen. 1 Doel: getallen plaatsen op de getallenlijn. 2 Doel: getallen invullen op het 60-veld. 3 Doel: 5-structuur aangeven.

Getallen. 1 Doel: getallen plaatsen op de getallenlijn. 2 Doel: getallen invullen op het 60-veld. 3 Doel: 5-structuur aangeven. 1 Getallen Basisstof getallenstructuur t/m 60 Lesdoelen De kinderen: kunnen tellen/doortellen t/m 60; kunnen de getallen in het 60-veld schrijven; kunnen werken met de begrippen 2 en meer en 2 en minder

Nadere informatie

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Schrijf op een velletje met zelfklevende stickers een aantal keren de volgende woorden: oog - neus - buik - teen. Zet alle knuffels van uw kind bij elkaar. Laat

Nadere informatie

Wiskunde - MBO Niveau 4. Eerste- en tweedegraads verbanden

Wiskunde - MBO Niveau 4. Eerste- en tweedegraads verbanden Wiskunde - MBO Niveau 4 Eerste- en tweedegraads verbanden OPLEIDING: Noorderpoort MBO Niveau 4 DOCENT: H.J. Riksen LEERJAAR: Leerjaar 1 - Periode 2 UITGAVE: 2018/2019 Wiskunde - MBO Niveau 4 Eerste- en

Nadere informatie

Examen VBO-MAVO-C. Wiskunde

Examen VBO-MAVO-C. Wiskunde Wiskunde Examen VBO-MAVO-C Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 18 mei 13.30 15.30 uur 19 99 Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

REKENEN. Kerndoel 1: De leerlingen herkennen hoeveelheden en kunnen deze vergelijken. 1.1. Ordeningsbegrippen kennen 1.2. Ordenen van hoeveelheden

REKENEN. Kerndoel 1: De leerlingen herkennen hoeveelheden en kunnen deze vergelijken. 1.1. Ordeningsbegrippen kennen 1.2. Ordenen van hoeveelheden REKENEN Kerndoel 1: De leerlingen herkennen hoeveelheden en kunnen deze vergelijken. 1.1. Ordeningsbegrippen kennen 1.2. Ordenen van hoeveelheden Kerndoel 2: De leerlingen kunnen in alledaagse situaties

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag In dit artikel zal ik je uitleggen wat automatiseren is, hoe je kind dit leert op school, waarom automatiseren zo belangrijk is en ik geef

Nadere informatie

10 Stappen voor het maken van een Mindmap

10 Stappen voor het maken van een Mindmap 10 Stappen voor het maken van een Mindmap Benodigdheden Om een mindmap te maken heeft u de volgende materialen nodig: papier stiften Gebruik bij voorkeur A3-formaat blanco papier, lijntjes of ruitjes leiden

Nadere informatie

Wiskunde - MBO Niveau 4. Eerste- en tweedegraads verbanden

Wiskunde - MBO Niveau 4. Eerste- en tweedegraads verbanden Wiskunde - MBO Niveau 4 Eerste- en tweedegraads verbanden OPLEIDING: Noorderpoort MBO Niveau 4 DOCENT: H.J. Riksen LEERJAAR: Leerjaar 1 - Periode 2 UITGAVE: 2018/2019 Wiskunde - MBO Niveau 4 Eerste- en

Nadere informatie

Veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas: hoeveel nachtjes slapen nog? - Versie 2013

Veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas: hoeveel nachtjes slapen nog? - Versie 2013 veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas Hoeveel? Versie 2013 Auteur: Josée Warnaar Kinderen verheugen zich enorm op het sinterklaasfeest. De tijd tot Sinterklaas is vol van spanning en leuke gebeurtenissen.

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Omtrek en oppervlakte (1) Werkblad 1 Van een rechthoek die mooi in het rooster past zijn lengte en breedte hele getallen. Lengte en breedte zijn samen gelijk

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Inlage. Balans & evenwicht

Inlage. Balans & evenwicht Inlage Balans & evenwicht Proef 1 De weegschaal - Werkblad 1 - Pen Waar kom je eigenlijk weegschalen tegen? Maak werkblad 1. Proef 2 In de winkel - Werkblad 2 - Lege verpakkingen - Pen In de winkel zijn

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

In de 4som-puzzel kun je de gegeven sommen variëren. Nog zo eentje.

In de 4som-puzzel kun je de gegeven sommen variëren. Nog zo eentje. 4som kaart a In een 4som-puzzel moeten in vier hokjes getallen worden geschreven. Van de (horizontale) rijen en van de (verticale) kolommen is de som gegeven en ook van de diagonalen. Welke getallen moeten

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep.

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Bovenbouw: Een eigen onderzoek

Bovenbouw: Een eigen onderzoek Bovenbouw: Een eigen onderzoek Grote Rekendag 2005 www.rekenweb.nl 67 68 www.rekenweb.nl Grote Rekendag 2005 Bovenbouw Overzicht van de activiteiten activiteit 1 activiteit 2 activiteit 3 activiteit 4

Nadere informatie

Eten en drinken in de dierentuin

Eten en drinken in de dierentuin Eten en drinken in de dierentuin Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen leren

Nadere informatie

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord.

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. groep 4 vakantie instaples 1 taal Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. Materiaal Oefenblad

Nadere informatie

Wa W rm r t m e Inlage

Wa W rm r t m e Inlage Inlage Proef 1 nattigheid - 1 Erlenmeyer (nr. 10) - 1 Rubberen stop (nr. 18) - Heet water Doe wat heet water in de erlenmeyer. Doe de stop erop en kijk wat er gebeurt. Kun je dit beschrijven? Proef 2 Frisse

Nadere informatie

BLAD 6: KARWEITJES EN KOZIJNEN

BLAD 6: KARWEITJES EN KOZIJNEN BLAD 6: KARWEITJES EN KOZIJNEN 1. Samen een karweitje doen a. Vier vrienden hebben een karweitje gedaan. Samen hebben ze daarmee 60 euro verdiend. Hoeveel krijgt ieder?... b. Hoeveel zou iedereen krijgen

Nadere informatie

De betekenis van schema's en tabellen in de kleuterperiode

De betekenis van schema's en tabellen in de kleuterperiode Scores noteren De betekenis van schema's en tabellen in de kleuterperiode Tijdens het buitenspel komen veel spelletjes aan bod waarbij het gaat om punten verzamelen. Over het algemeen is het belangrijk

Nadere informatie

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de ARRANGEMENTKAART REKENEN maart 2013 VSO- AFDELING Standaarden VSO Leeftijd à 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 25% 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende 75% 7 7 8 8 9 9 10 Minimum 90% 3 4 4 4 5 5 5 Arrangementen

Nadere informatie

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan!

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! spelregels z SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! Spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! HOERA, IK BEN 4! inhoud: - 30 getallen memokaarten - grote zachte dobbelsteen - 4 Bobolino-puzzels

Nadere informatie

wizsmart Veel succes en vooral veel plezier.!! je hebt 50 minuten de tijd rekenmachine is niet toegestaan

wizsmart Veel succes en vooral veel plezier.!! je hebt 50 minuten de tijd rekenmachine is niet toegestaan www.zwijsen.nl www.e-nemo.nl www.education.ti.com WWW.W4KNGORO.NL Veel succes en vooral veel plezier.!! Stichting Wiskunde Kangoeroe rekenmachine is niet toegestaan je hebt 50 minuten de tijd www.smart.be

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

groep 8 blok 12 Malmberg s-hertogenbosch naam:

groep 8 blok 12 Malmberg s-hertogenbosch naam: blok 12 groep 8 naam: Malmberg s-hertogenbosch blok 12 les 1 1 Vul de enquête in. Hoe oud ben je precies? Welk schoolvak vind je het leukst? Hoe lang ben je? Hoeveel boterhammen eet je gemiddeld per dag?

Nadere informatie

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog Kern 2: teen - een - neus - buik - oog In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog De letters i - m - r - v - s aa - p e zijn bekende letters geworden. De letters

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Lesopbouw: instructie. Lesinhoud. 1 Start. 2 Instructie. Blok 4 Week 2 Les 1. Vermenigvuldigen: rekenen met de factor 10, 100 en

Lesopbouw: instructie. Lesinhoud. 1 Start. 2 Instructie. Blok 4 Week 2 Les 1. Vermenigvuldigen: rekenen met de factor 10, 100 en Blok Week Les 6 6 7 7 6 7 96 7 6 6 7 9 a 7 c 76 e 7 6 g 7 79 b d f h 7 7 9 9 () 6 7 6 6 6 9 7 7 6 799 9 6 6 77 6 6 79 7 6 66 6 6 6 7 9 6 Lesinhoud Vermenigvuldigen: rekenen met de factor, en Bewerkingen:

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Post DOEL bewust worden dat bij een aantal postzegels met dezelfde waarde een keersom hoort; oefenen van keersommen; bewust worden dat gerelateerde keersommen gebruikt kunnen worden bij het uitrekenen

Nadere informatie

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Auteur Els van Herpen www.fi.uu.nl/speciaalrekenen Freudenthal Instituut, Utrecht

Nadere informatie