Jaarverslag COC Eindhoven en regio. Prins Hendrikstraat 54, 5611 HL Eindhoven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2015. COC Eindhoven en regio. Prins Hendrikstraat 54, 5611 HL Eindhoven. www.coceindhoven.nl 040 245 5700. info@coceindhoven."

Transcriptie

1 Jaarverslag 2015 COC Eindhoven en regio Prins Hendrikstraat 54, 5611 HL Eindhoven

2 Inhoudsopgave Inhoud Inleiding... 1 COC Eindhoven en regio... 2 Missie en visie... 3 Beleidsdomeinen... 4 Bestuur COC Eindhoven en regio... 5 Werkgroepen... 6 Activiteiten Informatieverstrekking Samenwerking: Verbinden en versterken Kwantitatief overzicht Slotwoord Contactinformatie Organisatie gegevens... 33

3 Pg. 01 Inleiding Inleiding Voor u ligt het jaarverslag Het jaar 2015 was in vele opzichten een goed jaar voor COC Eindhoven en regio. We zijn door de grens van de 200 leden gegaan wat een mijlpaal is voor onze mooie organisatie en een waardering voor onze vrijwilligers dat ons werk gewaardeerd wordt. Werk dat nog steeds hard nodig is want in 2015 verscheen er een schrijnend onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dat aangaf dat het met de sociale acceptatie in van Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen en Transgenders (LHBT) nog lang niet goed is gesteld. Zo vindt 35% van de Nederlanders het aanstootgevend als twee mannen met elkaar zoenen terwijl slechts 12% het aanstootgevend vindt bij een hetero paar. Daarnaast vindt 29% van de bevolking dat er iets mis is met mensen die zich niet thuis voelen in het lichaam waarin ze zijn geboren. Het COC blijft dus hard nodig om te vechten voor de sociale acceptatie van LHBT s in Nederland en in de regio Eindhoven. Hierdoor moeten we continu blijven werken om onze organisatie verder te professionaliseren, om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen maar ook om onze bestaande activiteiten te versterken. Met een record aantal leden en vrijwilligers en wederom meer voorlichtingen op scholen kunnen we als organisatie tevreden terugkijken. Maar er is nog veel te doen en daarom zijn we eind 2015 nieuwe ontwikkelingen gestart op het gebied van migratie en asiel om de toenemende stoom LHBT asielzoekers adequaat te kunnen begeleiden in Nederland. In 2016 hopen we hier belangrijke stappen te kunnen zetten. In dit jaarverslag lichten we de jaarprestaties van onze organisatie toe. Het is een lijvig document geworden, maar door het harde werk in 2015 is er ook veel te vertellen over COC Eindhoven en regio.

4 Pg. 02 COC Eindhoven en regio COC Eindhoven en regio Op 19 juli 2000 werd de vereniging met de statutaire naam Nederlandse Vereniging tot integratie van Homoseksualiteit COC Eindhoven en regio, kortweg COC Eindhoven en regio, opgericht en in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel opgenomen onder nummer Alle afzonderlijke verenigingen van het COC in Nederland zijn per genoemde datum verzelfstandigd en vormen samen de Federatie van de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit, het COC Nederland. In 2015 steeg het ledenaantal van COC Eindhoven en regio tot 201 leden, een stijging van bijna 20% ten opzichte van Een belangrijk signaal dat ons werk wordt gewaardeerd. Pand54 werd in 2015 door diverse groepen veelvuldig bezocht, zowel voor de gezelligheid tijdens onze reguliere openingstijden als voor informatie en de activiteiten van de verschillende teams. Tijdens het jaar 2015 waren er 60 vrijwilligers actief in de diverse teams en in het bestuur van COC Eindhoven en regio. COC Eindhoven en regio is een van de 20 afdelingen van de landelijke federatie COC. De afdeling heeft een omvangrijk werkgebied dat de volgende gemeenten beslaat: Asten Eindhoven Reusel-de Mierden Beesel Geldrop-Mierlo Someren Bergeijk Gemert-Bakel Son en Breugel Best Heeze-Leende Valkenswaard Bladel Helmond Veldhoven Cranendonck Laarbeekl Waalre Deurne Eersel Nuenen, Gerwen, Nederwetten Oirschot In het onderhavige gebied wonen ca mensen, waarvan ongeveer 1/3 in de gemeente Eindhoven. Tot slot werkt COC Eindhoven en regio samen met LHBT-organisaties in de regio Eindhoven in het Regenboog platform en is COC Eindhoven en regio betrokken bij diverse overleggen van de Gemeente Eindhoven en Geldrop-Mierlo.

5 Pg. 03 Missie en visie Missie en visie Doelgroep Tot de doelgroep van COC Eindhoven en regio behoren in eerste instantie, maar niet uitsluitend: 1. lesbiennes, bi- en homoseksuelen en transgenders in Eindhoven en regio; 2. partners, ouders en andere familie of belanghebbenden van lesbiennes, bi- en homoseksuelen en transgenders; 3. inwoners van het gebied, maatschappelijke organisaties en onderwijs- /zorginstellingen in Eindhoven en regio; 4. media en andere partijen. Doelstellingen COC Eindhoven en regio stelt zich tot doel zoals geformuleerd in de statuten: 1. het bevorderen van maatschappelijke hervormingen om daardoor tot integratie van homoseksualiteit te komen; 2. het bevorderen van persoonlijke emancipatie door het stimuleren van de bewustwording omtrent de eigen en de maatschappelijke situatie (en de relatie daartussen) ten aanzien van homoseksualiteit en man/vrouwrollen. Missie COC Eindhoven en regio komt op voor de belangen, gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van Lesbienne s, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders (LHBT s). COC Eindhoven en regio ondersteunt en adviseert zodat LHBT ers kunnen deelnemen en bijdragen aan de samenleving, op een manier die ieder individu zelf verkiest. Dat betekent dat elk individu ongehinderd voor zijn/haar seksuele geaardheid of genderidentiteit kan en mag uitkomen zonder dat dit nadelige consequenties voor hem/haar heeft. Visie COC Eindhoven en regio wil hét expertise- en adviescentrum zijn voor individuen, verenigingen, (maatschappelijke) organisaties, onderwijsinstellingen, gemeenten in haar werkgebied, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en de Provincie Noord-Brabant op het gebied van sociale acceptatie van seksuele diversiteit en veiligheid van LHBT s. COC Eindhoven en regio biedt voor LHBT ers die vragen hebben en/of met problemen zitten in relatie tot hun geaardheid of genderidentiteit, persoonlijke en/of groepsgewijze ondersteuning.

6 Pg. 04 Beleidsdomeinen Beleidsdomeinen COC Eindhoven en regio heeft haar organisatie ingedeeld in vijf verschillende domeinen. Deze domeinen zullen ook in de volgende jaren terug komen in het kader van het strategische beleidsplan Domein 1: Jongeren en onderwijs Domein 2: Pand54 en ontmoetingen Domein 3: Beleid op maat voor LHBT s met een bijzondere achtergrond (Dit domein gaat vanaf hernoemd worden naar Zorg en Welzijn ). Domein 4: Interne organisatie Domein 5: Communicatie De campagne van COC Nederland: Tijd voor Echte Acceptatie tijdens de Gaypride naar aanleiding van het rapport "Wel trouwen, niet zoenen' [1]. Ook vrijwilligers van COC Eindhoven en regio voerden actie.

7 Pg. 05 Bestuur COC Eindhoven en regio Bestuur COC Eindhoven en regio Samenstelling bestuur in 2015: Functie 1 Januari tot en met 29 maart Voorzitter Jeroen Vermeiren Ton Ditewig Penningmeester Pedro Daniëls 29 maart tot en met 31 december Pedro Daniëls Secretaris Thea Smits Thea Smits Algemene bestuurders Ivar Voets Jelle Scheepens (aspirant) Ivar Voets Tijdens de ALV van 29 maart 2015 werden alle bestuursleden voor een termijn van 2 jaar gekozen. Het jaar 2015 kenmerkt zich door bestuurlijke rust. Door constructieve- en effectief samen te werken kan het bestuur prachtige resultaten over het jaar2015 voorleggen. Het bestuur van COC Eindhoven en regio vergadert circa 20 keer per jaar met tussendoor regelmatig contact per telefoon, of whatsapp. Het bestuur hield zich vooral bezig met de volgende taken: 1. Onderhouden en antwoorden van inkomende vragen en stukken van diverse organisaties en individuen; 2. Onderhouden van contacten met de gemeente Eindhoven ambtenaren en verantwoordelijke wethouders; 3. Onderhouden van politieke contacten; 4. Werven van subsidies; 5. Bijhouden financiën en het nodige investeren om de financiële reserve op een normaal peil te brengen; 6. Werven van vrijwilligers; 7. Onderhouden en versterken van de banden met collega verenigingen; 8. Zichtbaar houden van COC Eindhoven en regio in de media; 9. Onderhouden contacten met COC Nederland.

8 Pg. 06 Werkgroepen Werkgroepen In COC Eindhoven en regio waren in 2015 de volgende werkgroepen actief: 1. Team Jongeren 2. Team Voorlichting 3. Team Anders Roze 4. Team Oud Roze 50 plus groep 5. Team Cocktail NB dit team is vanaf eind 2015 in de opstartfase. 6. Team Horeca 7. Team 40+ café 8. Roze Leesclub 9. Team PR/communicatie 10. Kascommissie Onafhankelijk team 11. Team activiteiten 12. Orpheus Onafhankelijk team 13. LHBT-geschiedenis Eindhoven

9 Pg. 07 Werkgroepen Team Jongeren COC Eindhoven en regio is een succesvolle organisatie als het gaat over jongeren. Via diverse activiteiten georganiseerd door en voor LHBT-jongeren. Want naast zichzelf op school te zijn, hebben LHBT-jongeren nog steeds de behoefte om elkaar te ontmoeten in een veilige omgeving. COC Eindhoven en regio organiseert iedere maand verschillende activiteiten gericht op de LHBT- doelgroep. Jong & Out Het Jong&Out team organiseerde 10 bijeenkomsten voor jongeren in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar. In het najaar van 2015 zijn de bijeenkomsten op verzoek van de jongeren verplaatst van de 1 e zaterdag van de maand naar de 1 e zondag van de maand wat een gunstige invloed heeft gehad op de bezoekersaantallen. Expreszo activiteit Max26 De Max26 ontmoetingsavonden in Pand54 zijn een onverminderd succes. Op de tweede zaterdagavond van de maand vinden deze ontmoetingsbijeenkomsten plaats met bezoekersaantallen varieren van 25 tot 40 bezoekers. Het succes voor dit team ligt in de combinatie van vrijwilligers die fungeren als gastheer en de vaste barmedewerkers Oscar en Peter.

10 Pg. 08 Werkgroepen ExpresZo Expreszo Eindhoven verzorgt de speciale activiteiten voor LHBT jongeren in de regio Eindhoven. Expreszo Eindhoven organiseerde in 2015 diverse activiteiten zoals een Karaoke middag, een Barbecue, Pubquiz en een gezamenlijk bezoek aan het PANN feest in Tilburg. Individuele begeleiding/maatjes Het jongerenteam van COC Eindhoven en regio begeleidt ook LHBT jongeren die worstelen met hun identiteit. Naast de individuele één-op-één gesprekken die regelmatig plaatsvinden is er ook een maatjesproject waar jongeren gebruik van maken, veelal online maar ook enkele malen per jaar via persoonlijk contact. Max26 Fitness In 2015 is in samenwerking met Gay Sportclub Kouros een pilot gestart om LHBT jongeren tot maximaal 26 jaar een veilige avond fitness te bezorgen. De fitnessavonden vinden plaats in de sportschool Kees Sport aan de Brederolaan 50 te Eindhoven. In de loop van 2016 zal worden geëvalueerd of de fitnessgroep voldoende bestaansrecht heeft. Activiteit Frequentie Leeftijd Aantal deelnemers Mannen Vrouwen Jong & Out 10 x per jaar 13 18j Max26-café 12 x per jaar 18 26j Max26- Fitness 44 x per jaar 16 26j Expreszo 4 x per jaar 18 26j

11 Pg. 09 Werkgroepen Team Voorlichting Team voorlichting verzorgde in 2015 wederom meer voorlichtingen dan het voorgaande jaar. In totaal werden er 163 voorlichtingen gegeven (2014: 135) en spendeerden onze voorlichters in totaal 363 uur voor de klas (2 a 3 voorlichters per voorlichting). Sinds medio 2015 werkt het voorlichtingsteam alleen nog met gecertificeerde voorlichters. Evaluatie van voorlichtingen door scholen en intervisie hebben een plaats gekregen in de interne organisatie van het voorlichtingsteam. Ook is er in 2015 gestart met het ontwikkelen van materiaal voor het primair onderwijs. Voorlichterstraining van COC Nederland waar de voorlichters van COC Eindhoven en regio ook aan deelnamen. Naast de vele voorlichtingen organiseerde Lorenzo en Hermes van het voorlichtingsteam een studiedag homoseksualiteit en cultuur waar gastsprekers Gert Hekma van de universiteit van Amsterdam en Dino Suhonic van Stichting Marruf waren utigenodigd om de voorlichters van COC Eindhoven en regio beter in te kunnen laten spelen op bi-culturele leerlingen in het onderwijs.

12 Pg. 10 Werkgroepen Studiedag Homoseksualiteit en Cultuur georganiseerd door Team Voorlichting Ook gaf het voorlichtingsteam een aantal voorlichtingsbijeenkomsten aan docenten over hoe ze naast de voorlichting van het COC ook in de eigen lessen het LHBT-thema kunnen verwerken en was er persoonlijke begeleiding van leerlingen die op school uit de kast wilden komen. Een voorbeeld: In één geval is samen met de Transgender Groep Eindhoven een begeleidingstraject gestart om een transgender in haar klas uit de kast te laten komen. Na overleg met ouders, docent en de leerling werd een speciale voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd waar de leerling uit de kast kwam. Aan de leerlingen van de klas werd een brief uitgereikt zodat er éénduidige informatie is en er geen andere verhalen rondgaan. De coming out is goed verlopen en de reacties waren positief. Een mooi voorbeeld hoe team voorlichting naast klassikale voorlichting ook in individuele gevallen leerlingen helpt. Activiteit Totaal bezochte scholen 1) Totaal aan uren/voorlichters Aantal gastlessen Aantal deelnemers Voorlichting uur leerlingen en 163 docenten (gem 20 leerlingen per klas) 1) Scholen hebben vaak meerdere locaties en/of schooltypes, dat is in dit getal niet meegenomen.

13 Pg. 11 Werkgroepen Team Anders Roze Team Anders Roze organiseert iedere laatste zaterdag van de maand iedere keer weer met een warm hart professioneel en deskundig een bijeenkomst voor LHBT s met een beperking. Met een gemiddelde opkomst van deelnemers per bijeenkomst zijn we er trots op dat wij hen in huis hebben. Tijdens de Anders Roze soos staat gezelligheid voorop waar ook regelmatig thema s worden aangesneden. Zo was Uniek Dating aanwezig om de deelnemers te leren om veilig online te daten. Verder organiseerde Team Anders Roze onder andere een Sinterklaasfeest, een barbecue en een filmmiddag. Verder werd er een uitstapje georganiseerd naar de landelijke Soosdag, dit jaar georganiseerd in Nijmegen. Activiteit Frequentie Leeftijd Aantal deelnemers Mannen Vrouwen Anders Roze Excursie Landelijke Soosdag 10 18j tot 70j j tot 70j Anders Roze café: Iedere laatste zaterdagmiddag van de maand

14 Pg. 12 Werkgroepen Team Oud Roze Roze50plus Bij deze activiteiten staan veiligheid en openheid in een besloten groep centraal. Tijdens de bijeenkomsten hebben roze ouderen de kans om zichzelf te zijn en elkaar te ontmoeten. Naast de gezelligheid met elkaar proberen we regelmatig een gastspreker of een themamiddag te regelen. Inbreng en inzet van de deelnemers is mogelijk en wordt ook zeer gewaardeerd. Activiteit Frequentie Leeftijd Aantal deelnemers Mannen Vrouwen Woensdag bijeenkomst Donderdag bijeenkomst 12 x per jaar 55j tot 88j x per jaar 55j tot 88j In februari 2015 werd er een een zogenaamde Roze Loper uitgereikt door het Roze50plus consortium aan de zorginstelling St. Anna Klooster. Het Roze50plus consortium is een samenwerkingsverband tussen het COC en de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). Binnen de ouderen- en welzijnssector is nog steeds te weinig aandacht voor seksuele diversiteit. Doelgroepen zoals LHBT-ouderen zijn niet zichtbaar. Bij professionals en het management van instellingen leeft niet alleen het idee dat seksuele diversiteit niet voorkomt bij de bewoners, maar ook dat het verder geen issue is. Vandaar dat het op meerdere fronten geen aandacht krijgt met alle gevolgen voor LHBT s van dien. LHBT-bewoners die wel open zijn over hun geaardheid krijgen vaak te maken met discriminatie en pesterijen. Daarom worden er sinds 2008 Roze Lopers uitgereikt aan woon- en zorginstellingen die meedoen aan het Roze Loper project, om vooroordelen tegen te gaan en te komen tot een LHBT vriendelijke instelling.

15 Pg. 13 Werkgroepen Waarom een Roze Loper? 1. Binnen de ouderenzorg en welzijnssector is weinig aandacht voor Roze 50-plussers. De doelgroep is niet zichtbaar 2. Onder professionals en management van instellingen leeft het idee dat ouderen niet homo, lesbisch of transgender zouden zijn 3. Men is nog altijd beducht voor negativiteit ten aanzien van homoseksualiteit. Roze bewoners die wel open zijn over hun geaardheid krijgen te maken met discriminatie 4. Woonzorginstellingen die meedoen aan de Tolerantiescan willen vooroordelen tegengaan en komen tot een organisatie waar iedereen wil verblijven en werken Team Cocktail Eind 2015 is een team gevormd die in maart 2016 van start gaat om LHBT asielzoekers uit hun sociale isolement te halen. Op 31 december 2015 had dit team 5 vrijwilligers en een coördinator. Voorafgaand aan de vorming van dit team zijn er in 2015 diverse contacten geweest met het COA en Stichting vluchtelingenwerk. Er zijn 5 individuele gesprekken geweest met LHBT asielzoekers op 18 en 19 mei Daarnaast is er aan Stichting Vluchtelingenwerk op 30 oktober 2015 een overzichtspresentatie over COC Eindhoven en regio gegeven waarin we het voornemen tot de vorming van een cocktail groep kenbaar hebben gemaakt. Team Horeca Pand54 is het ontmoetingscafé van COC Eindhoven en regio. Hier kunnen LHBT s zich op een laagdrempelige manier ontmoeten. Het pand is op een veilige plek gesitueerd waarbij privacy ook is gewaarborgd. Het café bestaat uit een bar en een gezellige binnentuin en heeft een ruim assortiment aan verschillende dranken. De bar is het gezellige en vrijblijvende ontmoetingsmoment en de ontmoetingslocatie voor vrijwilligers, leden, bezoekers en sympathisanten van COC Eindhoven en regio. Activiteit Frequentie Leeftijd Aantal deelnemers Mannen Vrouwen Baropening Dinsdag Vrijdag Zondag 3x per week jaar % 30%

16 Pg. 14 Werkgroepen Team 40plus 40plus stelt zich tot doel te zorgen voor opvang en ruimte voor een gesprek, gecombineerd met gezelligheid, veiligheid en geborgenheid wat leidt tot een drempelverlagend effect binnen Pand54. De 40plus cafés werden in 2015 onverminderd goed bezocht Activiteit Frequentie Leeftijd Aantal deelnemers 40pluscafé 1 x per maand Mannen jaar % 10% Vrouwen Eén van de vele activiteiten van de 40plus groep.

17 Pg. 15 Werkgroepen Team Roze Leesclub Begin 2015 is een er een leesclub gestart binnen COC Eindhoven en regio. De leesgroep komt eens in de zes weken bij elkaar. De leeslijst wordt samengesteld door de leden, waarbij de keuze zich niet enkel tot roze literatuur beperkt. Activiteit Frequentie Leeftijd Aantal deelnemers Mannen Leesclub 8 x per jaar jaar 96 50% 50% Vrouwen Team Communicatie In het afgelopen jaar is er verder gebouwd aan de communicatie activiteiten van COC Eindhoven en regio. Via de website en diverse sociale media zijn er tientallen berichten verspreid. Daarnaast verscheen in 2015 voor het eerst sinds jaren weer een maandelijkse nieuwsbrief. De Facebook pagina van COC Eindhoven en regio heeft eind volgers en de twitterpagina heeft 1020 volgers. Daarnaast hebben diverse werkgroepen van het COC hun eigen Facebook pagina met in totaal eveneens circa 700 volgers. Ook werden er diverse persberichten verspreid wat leidde tot een aantal artikelen in lokale en landelijke media. Team communicatie nam in 2015 de website Het Roze Circuit over van Stichting PHLEE. Op deze website staan alle LHBT gerelateerde activiteiten die in de regio Eindhoven worden georganiseerd. De website is te vinden op Kascommissie De kascommissie kwam in het verslagjaar 2015 één keer samen in aanloop naar de ALV van 20 maart. Het verslag wordt verwerkt in het verslag van de ALV van 20 maart Team activiteiten Er werden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, Coming out dag, Wereld Aidsdag etc. Een compleet overzicht van de activiteiten staat op pagina 17. Het team kent een gevarieerde samenstelling afhankelijk van de activiteit.

18 Pg. 16 Werkgroepen Orpheus Een onafhankelijk team met een verbondenheid met COC Eindhoven en regio. Dit team organiseert iedere tweede woensdag van de maand een bijeenkomst voor LHBT s binnen een hetero relatie en hun partners. Activiteit Frequentie Leeftijd Aantal deelnemers Orpheus 1 x per maand Mannen jaar % 40% Vrouwen LHBT geschiedenis In 2015 is een project gestart om de LHBT geschiedenis van Eindhoven in kaart te brengen. Hiervoor is een projectgroep in het leven geroepen die het project gaat begeleiden. Het Prof. Dr. Van der Eerenbeemdfonds, de gemeente Eindhoven en private donateurs maken het project mogelijk. Een historicus is eind 2015 begonnen om de geschiedenis van de homoen lesbische emancipatie in kaart te brengen.

19 Pg. 17 Activiteiten Activiteiten Vele activiteiten werden er georganiseerd in De volgende activiteiten willen we graag even extra belichten: Nieuwjaarsreceptie De Nieuwjaarsreceptie op 4 januari 2015 werd zoals elk jaar weer druk bezocht door ongeveer 150 leden, vrijwilligers, COC Nederland en vertegenwoordigers van LHBT organisaties uit de regio Eindhoven. Lezing over de geschiedenis van de homo- en lesbische emancipatie Op 19 april hield Luc Brants een lezing over de geschiedenis van de homo- en lesbische emancipatie in Eindhoven. Dit naar aanleiding van pogingen van de projectgroep LHBT geschiedenis om fondsen te vinden voor het vastleggen van deze geschiedenis. 35 mensen bezochten de lezing. Nationale Dodenherdenking Zoals elk jaar wordt er in samenwerking met het PHLEE een krans gelegd ter herdenking van de oorlogsslachtoffers van WO II, met name voor de LHBT slachtoffers die door hun seksuele geaardheid vervolgd werden door de nazi s. Dit jaar werd de krans gelegd door Lisa van Gaal van het jongerenteam en Ivar Voets (Algemeen Bestuurslid). Na afloop van de kranslegging was Pand54 speciaal geopend voor degenen die wilden napraten. Internationale dag tegen Homofobie en Transfobie De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT), jaarlijks op 17 mei, is een dag waarop LHBT-organisaties aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.

20 Pg. 18 Activiteiten Naar aanleiding van deze 17 e mei opende COC Eindhoven en regio het eerste officiële genderneutrale toilet van Nederland. De opening werd verricht door Sylvia Kuijpers, voorzitter van de Stichting Transgender Groep Eindhoven. Omroep Brabant en diverse andere media berichtten hierover. Een genderneutraal toilet is niet anders dan een gewoon toilet maar met de aanduiding dat deze door iedereen te gebruiken is. Dit is van grote betekenis voor Transgenders. Beperking onnodige geslachtsregistratie Op 20 augustus deed COC Eindhoven en regio een oproep aan gemeentes in de regio Brabant ZuidOost om geslachtsregistratie in de gemeentelijke formulieren zoveel als wettelijk mogelijk te schrappen. De gemeente Eindhoven gaf hieraan gehoor en zegde toe onnodige geslachtsregistratie te zullen schrappen. Coming out dag Op 11 oktober was er de internationale coming out dag. De dag viel samen met de Eindhovense marathon. COC Eindhoven en regio organiseerde een running in en Pand54 waar mensen kennis konden maken met het werk van het COC. Aangezien coming out dag op een zondag viel waren er ook activiteiten op maandag 12 oktober. COC Eindhoven en regio hield een presentatie op het gemeentehuis van Eindhoven voor de wethouders

21 Pg. 19 Activiteiten diversiteit van Eindhoven en Helmond. Tevens was er een interview met onze voorzitter op Omroep Brabant in het kader van Coming Outdag. Verder voerde COC Eindhoven en regio actie tegen de gemeente Geldrop-Mierlo die weigerde om de Regenboog vlag te hijsen. Vrijwilligerswervingsmiddag Op 21 november organiseerde COC Eindhoven en regio een wervingsmiddag voor nieuwe vrijwilligers. De geinteresseerden kregen een overzicht van de organisatie en de mogelijheden voor vrijwilligerswerk. Er werden twee nieuwe vrijwilligers aangenomen Weerbaarheidstraining Op zaterdagmorgen 21 november organiseerde COC Eindhoven en regio in samenwerking met de sportschool van Kees Tempel aan de Brederolaan een fysieke weerbaarheidstraining voor LHBT s. De bedoeling was om LHBT eenvoudige technieken te leren om zichzelf te verdedigen in de publieke ruimte. Helaas was de belangstelling te gering waardoor we deze activiteit hebben moeten annuleren. Vrijwilligersdag Onze vrijwilligers zijn goud waard. Zonder deze mensen, die zich belangeloos uit de naad werken om de acceptatie van LHBT s in Nederland en de regio Eindhoven te verbeteren, zou het COC zijn activiteiten niet kunnen uitvoeren. Op de vrijwilligersdag (12 december) is het de beurt van het COC om iets terug te doen. Een heerlijk buffet werd aan onze vrijwilligers aangeboden en aansluitend werd door de Wethouder Diversiteit Bianca van Kaathoven de Tuinkamer officieel geopend. Ontmoetingsactiviteiten In 2015 zijn er 16 ontmoetingsactiviteiten georganiseerd waar LHBT s van diverse pluimage elkaar op een laagdrempelige en veilige wijze kunnen ontmoeten. Deze ontmoetingsactiviteiten zijn dus georganiseerd naast onze reguliere activiteiten en de activiteiten die de werkgroepen organiseren. Er werden onder andere drie drukbezochte vrouwenavonden georganiseerd, Nieuwjaarsreceptie op 4 januari Bierproeverij op 22 maart Vrouwenavonden op 1 januari, 25 april en 2 mei Vrouwenactiviteit: Gezamenlijk Boer zoekt Vrouw kijken (6 avonden)

22 Pg. 20 Activiteiten Liberty Drink 18 september naar aanleiding van de festiviteiten op 18 september Presentatie van de inzending van COC Eindhoven en regio voor het Nationale COC Songfestival op 12 december in Nijmegen. Kandidaat Dick Boonman nam deel met het liedje Vieze Vuile Flikker en behaalde een verdienstelijke vijfde plaats in Nijmegen. Kerstavond in Pand54. Opening aansluitend aan de Fakkeltocht met een heerlijk minibuffet Opening 1 e kerstdag. Voor de LHBT s de mogelijkheid geboden om op de eerste kerstdag gezellig bijeen te komen. Opening 31 december. Op oudjaarsavond is Pand54 traditioneel geopend tot in de kleine uurtjes met lekkere hapjes. Roze wensouderbijeenkomst Op zaterdag 24 oktober vond er in Pand54 de eerste Noord-Brabantse informatiemiddag met speeddate voor roze wensouders plaats. Deze werd georganiseerd samen met COC Tilburg/Breda. Steeds meer homostellen en lesbische stellen willen graag ouders worden. Door allerlei wettelijke en juridische constructies echter kan het zijn dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Tijdens deze informatiebijeenkomst werd er veel informatie over de juridische en sociale aspecten gegeven. Ervaringsdeskundigen vertelden hun verhaal en daarnaast was er veel ruimte voor het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen en gedachten. Frappant detail bij deze bijeenkomst was dat we ook drie heterovrouwen met kinderenwens konden verwelkomen. Ze kwamen niet alleen voor de informatie maar ook om te zoeken naar een donor. Studiedag homoseksualiteit en cultuur Op 17 oktober werd er een een studiedag homoseksualiteit en cultuur georganiseerd door team voorlichting waar gastsprekers Gert Hekma van de universiteit van Amsterdam en Dino Suhonic van Stichting Marruf waren utigenodigd om de voorlichters van COC Eindhoven en regio beter in te kunnen laten spelen op bi-culturele leerlingen in het onderwijs.

23 Pg. 21 Activiteiten Aandacht voor LHBT s in de gemeente Geldrop-Mierlo In 2015 heeft COC Eindhoven en regio twee keer deelgenomen aan een raadsronde om meer aandacht te vragen voor LHBT s in de gemeente Geldrop-Mierlo. Ook protesteerde COC Eindhoven en regio tegen de weigering van de gemeente om de regenboog vlag te hijsen op coming outdag op 11 oktober. Wereld Aidsdag Op dinsdag 1 december (Wereld aidsdag) organiseerde COC Eindhoven en regio een fundraiser voor het Aids-fonds. Bezoekers konden informatie krijgen over de laatste stand van zaken omtrent de bestrijding van HIV. De bezoekers kregen koffie met vlaai aangeboden waarvan de helft van de opbrengst ging naar het aidsfonds. Fakkeltocht In 2015 participeerde COC Eindhoven en regio voor het eerst in de organisatie van de Fakkeltocht. Met de Fakkeltocht geeft Eindhoven aan hoeveel mensen in onze regio zich willen inzetten voor een samenleving, waarin verdraagzaamheid en respect voor elkaar centraal staan. Samen leven vraagt om tolerantie en respect naar elkaar, daar wil COC Eindhoven en regio graag aan bijdragen. De organisatie van de Fakkeltocht bestaat uit de Catharina kerk, COC Eindhoven en regio, de Fatih moskee, het Vredesbureau, Stichting OVAA, Turkish Professional Network Eindhoven, World Peace Flame en de Eindhovense Studenten Kapel.

24 Pg. 22 Activiteiten Concreet houdem de werkzaamheden van Team Fakkeltocht het volgende in: Deelname aan de Fakkeltocht stuurgroepvergadering die de uitvoerende organisatie aanstuurt. PR en Communicatie verspreiden ten behoeve van de Fakkeltocht. Voorverkoop van Fakkel-muntjes in Pand54 in de periode 5 december t/m 24 december. Afsluitende opening van Pand54 op Kerstavond met mini buffet. COC Eindhoven en regio draagt niet financieel bij, uitsluitend met uren die onze vrijwilligers hier insteken. Overzicht Activiteiten In onderstaande tabel staan de extra georganiseerde activiteiten samengevat Activiteit datum Leeftijd Aantal deelnemers Mannen (%) Nieuwjaarsreceptie 4 januari j Bier proeverij 22 maart j Vrouwenavonden Lezing LHBT geschiedenis 1 januari 25 april 2 mei j april 25-88j Vrouwen (%)

25 Pg. 23 Activiteiten Gezamenlijk Boer zoekt Vrouw kijken. Vrouwenactiviteit 6 data j Kranslegging 4 mei 18 85j Liberty Drink remember september Presentatie inzending COC songfestival Studiedag Voorlichting Homoseksualiteit en Cultuur Roze Wensouder bijeenkomst Weerbaarheidstraining (geannuleerd) 18 september j november 18 85j oktober j oktober j november 25-45j Wervingsdag 21 november 18 45j Wereld aidsdag 1 december 18 99j Vrijwilligersdag 12 december 16 70j Fakkeltocht 24 december j Kerstavond met buffet 24 december 18j 65j Kerst in Pand54 25 december 18j 65j Oud & Nieuw in Pand54 31 december 18j 65j

26 Pg. 24 Informatieverstrekking Informatieverstrekking Ook in 2015 hebben we op diverse manieren de nodige informatie verstrekt: zowel telefonisch als op s die op het secretariaat binnen zijn gekomen op het adres op de website dat door steeds meer mensen als informatiebron wordt gebruikt; aan verschillende kleine groepen en individuen door onze werkgroep Voorlichting op diverse scholen; aan studenten die in het kader van verschillende onderzoeksopdrachten contact met het COC zoeken om deskundig advies in te winnen door het Team jongeren dat jongeren helpt bij vragen omtrent hun comingout; door onze barmedewerkers tijdens de openingstijden van Pand54.

27 Pg. 25 Samenwerking: Verbinden en versterken Samenwerking: Verbinden en versterken COC Eindhoven en regio investeert veel tijd en energie om LHBT organisaties in de regio Eindhoven met elkaar te verbinden en te versterken. Met vele organisaties hebben we regelmatig overleg. Met Kouros de gay sportvereniging is het contact en de samenwerking intensief. Regelmatig stellen wij ons pand ter beschikking voor diverse activiteiten en vergaderingen van Kouros. COC Nederland constateert tevreden dat COC Eindhoven en regio in een nieuwe flow zit en is blij met de aandacht die COC Eindhoven en regio schenkt aan het Bi-culturele LHBT s Met de Stichting Transgendergroep Eindhoven (TGGE) zijn er dit jaar diverse contacten geweest. Zo heeft de voorzitter van de TGGE het eerste officiele genderneutrale toilet van Nederland geopend in Pand54. Heeft onze voorlichtingsgroep gebruik gemaakt van de expertise van de Transgendergroep om een coming-out traject van een jonge transgender te begeleiden en zijn er verder diverse formele- en informele overleggen geweest. Met Stichting Outway heeft een bestuurlijk overleg plaatsgevonden naar tevredenheid van beide besturen. COC Eindhoven en regio en Outway gaan dit bestuurlijke overleg op regelmatig basis herhalen. Daarnaast werkt COC Eindhoven en regio samen met de GGD en Outway in het project seksuele diversiteit. Met Nese Divers, een Turkse migranten organisatie, neemt COC Eindhoven en regio deel in de stuurgroep die homoseksualiteit in de Turkse gemeenschap bespreekbaar moet maken. COC Eindhoven en regio participeert in de organisatie van de Fakkeltocht en werkt daarin samen met de Catharina kerk, de Fatih moskee, het Vredesbureau, Stichting OVAA, Turkish Professional Network Eindhoven, World Peace Flame en de Eindhovense Studenten Kapel. Verder zijn er formele en informele contacten geweest met COC Nederland, gemeentelijke instanties, politieke partijen, andere roze verenigingen (o.a. een werkbezoek aan onze Antwerpse zusterorganisatie Cavaria) en studentenverenigingen. Daarnaast heeft er een overleg over het LHBT-thema plaatsgevonden met de Raad van Bestuur van de TU Eindhoven.

28 Pg. 26 Samenwerking: Verbinden en versterken Regenboogplaform Het regenboogplatform is voortgekomen uit de werkgroep Educatie & Dialoog van de Roze Zaterdag. Eind maart 2014 werd de stichting Roze Zaterdag Eindhoven Roze Stad 2014 geconfronteerd met het uiteenvallen van de werkgroep Initiatieven. Hierdoor kwam o.a. de werkgroep Educatie & Dialoog zonder voorzitter/coördinator te zitten. Voor de stichting Roze Zaterdag Eindhoven Roze Stad 2014 werd het lastig om op korte termijn een nieuwe werkgroep Initiatieven samen te stellen. Het bestuur van COC Eindhoven en regio heeft zich daarop bereid verklaard om de voorzittersrol c.q. het coördinatorschap van de werkgroep Educatie & Dialoog over te nemen. In 2015 werd de werkgroep Educatie & Dialoog hernoemd naar Regenboogplatform. In 2015 waren er twee overleggen tussen LHBT organisaties in Eindhoven (regenboogplatform en het Platform Homo- en Lesbische Emancipatie). In overleg is overeengekomen om deze overleggen samen te voegen in het regenboogplatform. De agenda site van het Roze Circuit wordt sindsdien verzorgd door het communicatieteam van COC Eindhoven en regio. Taken van het regenboogplatform zijn verbinden, samenwerken, elkaar ondersteunen, expertise delen in een vrijblijvend karakter. Verbinden In Eindhoven zijn veel organisaties actief bezig met het LHBT-thema. Voorbeelden zijn de GGD, Gay Sportclub Kouros, Amnesty international, stichting NESE, OVAA, FNV bondgenoten, Stichting Outway, Roze-in-Blauw, etc. COC Eindhoven en regio wil deze organisaties samen brengen om elkaar te ontmoeten en de lijnen tussen contactpersonen kort(er) te maken. Samenwerken Tijdens de bijeenkomsten van het regenboogplatform worden de lopende projecten besproken met de deelnemende partners. Op deze manier vermijden we dat er in Eindhoven verschillende projecten rond het zelfde thema naast elkaar zullen lopen. Zo vermijden we dat kostbare middelen, beroeps- en vrijwilligersuren verspild worden. Hierdoor kunnen organisaties met elkaar in plaats van naast elkaar gaan werken Expertise delen Verschillende organisaties bieden producten aan die in elkaars verlengde liggen. Deze producten kunnen wij dan meer op elkaar af stemmen en mogelijk hierdoor verbeteren. In het kader van de eigen ambitie van het COC Eindhoven en regio om een kennis- en expertisecentrum te zijn is contact met deze organisaties noodzakelijk.

29 Pg. 27 Samenwerking: Verbinden en versterken Deelnemers Regenboogplatform 1. COC Eindhoven en regio 2. GGD Brabant Zuidoost 3. Stichting Nese divers 4. Amnesty International 5. Roze ouderen ambassadeurs 6. Out of Office Network 7. Transgendergroep Eindhoven 8. Gay Sportclub Kouros 9. FNV Roze 10. Effe Anders 11. Roze in Blauw 12. Stichting Outway 13. ZsaZsa feest 14. Vollemaan feest Tuinkamer Om het verbinden en versterken van de LHBT organisaties een impuls te geven is in 2015 het oude secretariaat verbouwd tot een multifunctionele ruimte waar kan worden gewerkt, vergaderd en mensen elkaar kunnen ontmoeten. De Tuinkamer werd op 12 december officieel geopend door Wethouder Bianca van Kaathoven. De Tuinkamer wordt gratis ter beschikking gesteld aan LHBT organisaties uit de regio Eindhoven voor diverse bijeenkomsten en vergaderingen. De Tuinkamer: de multifunctionele ruimte van COC Eindhoven en regio.

30 Pg. 28 Samenwerking: Verbinden en versterken Terras Het terras van Pand54 was slecht te begaan voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht te been zijn. Daarom is het terras in 2015 opnieuw gelegd zodat het terras beter toegankelijk is voor minder validen. Overzicht samenwerkingen Samenwerking Frequentie Omschrijving Nederland Spoort 1x Bijeenkomst in Pand54 van de workplace groep van de Nederlandse spoorwegen HIV-vereniging Zuid 1x Ontmoetingsbijeenkomst in Pand54 Roze50plus 5x Intervisie bijeenkomsten in Pand54 Kouros 6x Faciliteren Pand54 voor activiteiten Regenboogplatform 4x Overleg in Pand54 tussen LHBT organisaties uit regio Eindhoven. PHLEE 2x Overleg tussen LHBT organisaties uit regio Eindhoven Orpheus 10x Ontmoetingsbijeenkomsten in Pand54. Regionale werkgroep seksuele diversiteit Stuurgroep seksuele diversiteit 2x 3x Bijeenkomst georganiseerd door de GGD- BZO Bijeenkomst georganiseerd door de GGD- BZO Landelijk overleg 4x Bijeenkomsten georganiseerd door COC Nederland Interregionaal overleg 3x COC Limburg, COC Tilburg/Breda en Cavaria Antwerpen

31 Pg. 29 Kwantitatief overzicht Kwantitatief overzicht Ontmoetingen en activiteiten In onderstaande tabellen staan de activiteiten van COC Eindhoven en regio samengevat. Activiteit Frequentie Leeftijd Aantal deelnemers Mannen Vrouwen Regulier terugkerende activiteiten Jong & Out 10 x per jaar 13 18j Max26 maandelijks 18 26j Expreszo 4x per jaar 18 26j Max26 Fitness (pilot) Reguliere baropening 44 keer per jaar 16 26j x per week 16 99j plus café maandelijks 40 99j Plus 2x per maand 55 99j Anders Roze café Vrouwen activiteit 10x per jaar 18 70j x per jaar 18 99j Orpheus 10x per jaar 18 55j Roze leesclub 8 x per jaar 18 80j Vergaderingen 58 x per jaar 16 80j Nieuwjaarsreceptie Lezing LHBT geschienis Jaarlijks terugkerende of eenmalige georganiseerde activiteiten 4 januari 18 99j april 25 88j Kranslegging 4 mei 18 85j IDAHO activiteit 17 mei 18 99j Coming out day 11 oktober 18 99j Studiedag voorlichting Bijeenkomst roze wensouders 17 oktober 18-38j oktober 25 40j

32 Pg. 30 Kwantitatief overzicht Wervingsdag 21 november 18 45j Wereld aidsdag activiteit Weerbaarheidstraining (geannuleerd) 1 december 18 99j november 18 60j Vrijwilligersdag 12 december 16 70j Fakkeltocht 24 december j Kerstavond met buffet Kerst in Pand54 Oud & Nieuw in Pand54 24 december 18j 65j december 18j 65j december 18j 65j Voorlichting Activiteit Totaal bezochte scholen 1) Totaal aan uren/voorlichters Aantal gastlessen Aantal deelnemers Voorlichting uur leerlingen en 163 docenten (gem 20 leerlingen per klas) Informatie en advies verstrekking Activiteit Frequentie Leeftijd Algemene Informatie verstrekking via mail Algemene Informatie verstrekking via telefoon Advies en opvang via 1 op 1 gesprekken in Pand54 100x per jaar jaar 50 x per jaar jaar 12 x per jaar jaar

33 Pg. 31 Kwantitatief overzicht Communicatie Activiteit Frequentie Extra informatie Website Doorlopend bezoekers per jaar Digitale Nieuwsbrief 12 x per jaar Voor leden en belangstellenden. Social Media Facebook COC Eindhoven en subpagina s 2 a 3 berichten per week Volgers COCEindhoven: 730 Subpagina s: 700 Social Media- Twitter Circa 52 tweets 1020 volgers Flyers en Posters Doorlopend Vooral uitgereikt op scholen (ca 3000), via organisaties waarmee we samenwerken en gayhoreca.

34 Pg. 32 Slotwoord Slotwoord Een dankwoord aan onze vrijwilligers die de vele werkzaamheden van COC Eindhoven en regio mogelijk maken mag natuurlijk niet ontbreken. Vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om de acceptatie van LHBT s in de regio Eindhoven daadwerkelijk inhoud geven. Wij zijn hen veel dank verschuldigd. Zonder hen zou het COC haar werk niet kunnen doen. We danken ook onze leden voor hun steun aan het werk van COC Eindhoven en regio. Eveneens een dankwoord aan de vele organisaties en instellingen waar we mee samenwerkten en inspiratie opdeden. Als bestuur zijn we trots op wat er het afgelopen jaar is neergezet door onze vrijwilligers waardoor we de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen treden. Namens het bestuur van COC Eindhoven en regio nogmaals hartelijk dank aan iedereen die zich verbonden voelt met onze organisatie. Ton Ditewig Voorzitter

35 Pg. 33 Contactinformatie Contactinformatie Conctact informatie van bestuurders van COC Eindhoven en regio. Naam Functie Telefoon Ton Ditewig Voorzitter Bgg Thea Smits Secretaris Pedro Daniëls Penningmeester Ivar Voets Pand Voor algemene vragen kan g d worden naar Voor voorlichting kan g d worden naar Het bestuur als geheel kan worden g d door een mail te sturen naar Organisatie gegevens COC Eindhoven en regio Prins Hendrikstraat 54, 5611 HL Eindhoven Tel

Voorwoord. Jaarplan 2016

Voorwoord. Jaarplan 2016 1 Voorwoord Dit jaarplan beschrijft in grote lijnen de activiteiten die COC Eindhoven en regio in 2016 wil uitvoeren. Het is de uitwerking van het Strategisch beleidsplan 2015-2018 [1]. COC Eindhoven en

Nadere informatie

Voorwoord. Jaarplan 2018

Voorwoord. Jaarplan 2018 1 Voorwoord 2016 was een goed jaar voor het COC Eindhoven en regio. Dat heeft ons de mogelijkheid gegeven in 2017 nog meer activiteiten op te zetten en onze vereniging nog breder in te kunnen zetten. Het

Nadere informatie

Jaarplan In dit jaarplan kunt u in grote lijnen de activiteiten lezen die het COC Eindhoven en regio in 2019 wil gaan uitvoeren.

Jaarplan In dit jaarplan kunt u in grote lijnen de activiteiten lezen die het COC Eindhoven en regio in 2019 wil gaan uitvoeren. 1 2017was een goed jaar voor het COC Eindhoven en regio. Dat heeft ons de mogelijkheid gegeven om ook in 2018 weer meer activiteiten op te zetten en onze vereniging nog breder in te zetten. Het aantal

Nadere informatie

Jaarverslag COC Eindhoven en regio. Prins Hendrikstraat 54, 5611 HL Eindhoven

Jaarverslag COC Eindhoven en regio. Prins Hendrikstraat 54, 5611 HL Eindhoven Jaarverslag 2016 COC Eindhoven en regio www.coceindhoven.nl 040 245 5700 Prins Hendrikstraat 54, 5611 HL Eindhoven info@coceindhoven.nl Inhoudsopgave Inhoud Inleiding... 1 COC Eindhoven en regio... 3 Missie

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. www.coceindhoven.nl Inschrijving K.v.K. nr.: 171.26.549 Bank ING: 1156739 IBAN: NL65INGB0001156739

Jaarverslag 2014. www.coceindhoven.nl Inschrijving K.v.K. nr.: 171.26.549 Bank ING: 1156739 IBAN: NL65INGB0001156739 Jaarverslag 2014 Pagina1 1. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2014. 2014 was een uitzonderlijk jaar voor onze mooie stad Eindhoven. Voor de eerste keer mocht onze stad zich de roze stad van Nederland

Nadere informatie

1. Inleiding Een geweldige tijd

1. Inleiding Een geweldige tijd Jaarplan 2015 1. Inleiding Een geweldige tijd 2015 wordt het startjaar van de verandering voor COC Eindhoven en regio. Nu het Roze Jaar achter ons ligt en het nieuwe bestuur zich heeft ingewerkt kan er

Nadere informatie

jaarplan mensen die zich inzetten voor de acceptatie van lesbiennes, homo s, biseksuelen en transgenders in de samenleving.

jaarplan mensen die zich inzetten voor de acceptatie van lesbiennes, homo s, biseksuelen en transgenders in de samenleving. Homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld maken. Dat is waar we ook in 2015 voor gaan. In dit jaarplan vind je meer informatie over onze doelstellingen voor het komende jaar. Onmisbaar daarbij

Nadere informatie

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam Introductie COC Rotterdam vervult als belangenbehartiger voor de LHBT-gemeenschap al 67 jaar een belangrijke maatschappelijke rol in Rotterdam

Nadere informatie

Roze Nieuwjaarstoespraak 2015

Roze Nieuwjaarstoespraak 2015 Roze Nieuwjaarstoespraak 2015 Deze nieuwjaarsreceptie is van de volgende organisaties: COC Eindhoven en regio, De Kringen afdeling Eindhoven, Stichting Outway, Gay Sportclub Kouros Eindhoven, Platform

Nadere informatie

ANBI STATUS 2015. Datum: 1 juni 2015 Auteurs: Manon van Driel, Gert- Jan Verboom, Arwin de Beer

ANBI STATUS 2015. Datum: 1 juni 2015 Auteurs: Manon van Driel, Gert- Jan Verboom, Arwin de Beer ANBI STATUS 2015 Datum: 1 juni 2015 Auteurs: Manon van Driel, Gert- Jan Verboom, Arwin de Beer Inleiding Stichting The Hang- Out 010 is een nieuwe organisatie. De stichting is begin 2015 opgericht bij

Nadere informatie

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam Sinds decennia is de stad Amsterdam één van de onbetwiste koplopers als het gaat om acceptatie en tolerantie van lesbiennes, homo s en biseksuelen en transgenders. Deze

Nadere informatie

MEE Zuidoost Brabant. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE helpt u op weg

MEE Zuidoost Brabant. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE helpt u op weg MEE Zuidoost Brabant Ondersteuning bij leven met een beperking MEE helpt u op weg We redden het niet met de opvoeding van ons kind. Wie wijst ons de weg? Thuis, begeleid zelfstandig of groepswonen. Wat

Nadere informatie

Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem

Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015 2017 1. Inleiding Het Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015-2017 is een uitwerking van het Haarlems diversiteitbeleid. We hebben dit beleid verwoord in

Nadere informatie

Verslag Algemene Ledenvergadering COC Eindhoven en regio d.d. 29 maart 2015

Verslag Algemene Ledenvergadering COC Eindhoven en regio d.d. 29 maart 2015 Verslag Algemene Ledenvergadering COC Eindhoven en regio d.d. 29 maart 2015 1. Opening Scheidend voorzitter Jeroen Vermeiren opent de vergadering en heet de aanwezige leden van harte welkom. Afmeldingen

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. COC Noord-Holland Noord. (vast te stellen tijdens de algemene ledenvergadering van 18 april 2013)

Jaarverslag 2012. COC Noord-Holland Noord. (vast te stellen tijdens de algemene ledenvergadering van 18 april 2013) n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t Jaarverslag 2012 COC Noord-Holland Noord (vast te stellen tijdens de algemene ledenvergadering

Nadere informatie

INHOUDELIJK JAARVERSLAG 2017 Stichting uitvoering Peer to peer Interventie (SPINT)

INHOUDELIJK JAARVERSLAG 2017 Stichting uitvoering Peer to peer Interventie (SPINT) INHOUDELIJK JAARVERSLAG 2017 Stichting uitvoering Peer to peer Interventie (SPINT) 1 2 1. Inleiding Dit is het inhoudelijk jaarverslag van de Stichting SPINT over het jaar 2017. In 2017 bestonden de activiteiten

Nadere informatie

Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen

Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen Inleiding Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen 2012 2014 De gemeente Deventer heeft afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan de homoemancipatie i.h.k.v. de nota Plasterk

Nadere informatie

Jaarplan COC Nijmegen

Jaarplan COC Nijmegen Jaarplan COC Nijmegen 2013 Voorwoord Geachte lezer, Voor u ligt het jaarplan 2013 van COC Nijmegen. Eind 2011 is een ambitieus document goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering: het meerjarenbeleidsplan

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 COC Noord-Holland Noord

Jaarverslag 2013 COC Noord-Holland Noord n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t Jaarverslag 2013 COC Noord-Holland Noord (vast te stellen tijdens de algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Oss: actieve LHBT-gemeente

Oss: actieve LHBT-gemeente Meerjarenplan 2015-2017 Oss: actieve LHBT-gemeente (LHBT: Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders) Project Oss: actieve LHBT-gemeente Datum Mei 2015 Versie 1 Auteur A. de Bruijn Project

Nadere informatie

ruimte voor verschil

ruimte voor verschil ruimte voor verschil Jaarplan 2012 Stichting LGBT Groningen VOORWOORD 2011 was een rijk jaar. We lanceerden de eerste LGBT / GIDS voor stad en provincie. We voerden samen met het Alfa-college het project

Nadere informatie

PLATFORM VRIJE POLITIEK

PLATFORM VRIJE POLITIEK Roze kandidaten lijst COC Eindhoven en regio Ten behoeve van de website www.coceindhoven.nl. SVP retourneren naar COC Eindhoven en regio via jeroen@coceindhoven.nl PLATFORM VRIJE POLITIEK, wij zijn geen

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Jaarverslag 2014 Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs (SVA) De Ontmoeting 49 3823 HH Amersfoort Contactpersoon: Linda Rook (voorzitter) T 06 244 34 397 E info@vluchtelingenambassadeurs.nl

Nadere informatie

Jaarplan 2016 COC Noord-Holland Noord

Jaarplan 2016 COC Noord-Holland Noord n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t Jaarplan 2016 COC Noord-Holland Noord Auteur: Maaike Kardinaal, Voorzitter COC Noord-Holland Noord

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda. Jaarverslag 2014

Stichting Seniorenplatform Gouda. Jaarverslag 2014 Gouda, 20 februari 2015 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2014 De topics in 2014: Lancering van de website van de SSG Het forum rond de gemeenteraadsverkiezingen In gesprek met de ouderenbonden

Nadere informatie

Jaarplan 2015 COC Noord-Holland Noord

Jaarplan 2015 COC Noord-Holland Noord n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t Jaarplan 2015 COC Noord-Holland Noord Auteur: Maaike Kardinaal, Voorzitter COC Noord-Holland Noord

Nadere informatie

Juryrapport LHBT-innovatieprijs 2015

Juryrapport LHBT-innovatieprijs 2015 Juryrapport LHBT-innovatieprijs 2015 17 mei 2015 Koninklijke Schouwburg Den Haag Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie & Bifobie Advies van de jury voor de LHBT-innovatieprijs

Nadere informatie

Beleidsmatrix lokaal LHBT-emancipatiebeleid 2015 t/m 2017

Beleidsmatrix lokaal LHBT-emancipatiebeleid 2015 t/m 2017 Beleidsmatrix lokaal LHBT-emancipatiebeleid 2015 t/m 2017 Gemeente: Breda Verantwoordelijk wethouder: Miriam Haagh Gemeentelijke contactpersoon: Gerard van Gestel Bestuurlijke portefeuille: Zorg, Wijkontwikkeling,

Nadere informatie

Werkgroep Café: Café 2.0 Lunch (ma t/m vr) November 2015

Werkgroep Café: Café 2.0 Lunch (ma t/m vr) November 2015 Werkgroep Café: Café 2.0 Lunch (ma t/m vr) November 2015 Doel Een grotere diversiteit aan groepen binnen halen in het COC Café (jongeren, zakenmensen, expats, studenten, multi-culti, vrouwen) Het bieden

Nadere informatie

Van Bestuur COC Limburg Aan Wethouder Hans Teunissen Betreft Voorstel LHBT-beleid gemeente Venray Datum 23 september 2014.

Van Bestuur COC Limburg Aan Wethouder Hans Teunissen Betreft Voorstel LHBT-beleid gemeente Venray Datum 23 september 2014. Van Bestuur COC Limburg Aan Wethouder Hans Teunissen Betreft Voorstel LHBT-beleid gemeente Venray Datum 23 september 2014. De missie van COC Limburg is: Het maatschappelijk denken over homoseksualiteit,

Nadere informatie

Rainbowvote.nu GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Partij. Gemeente* pagina 1 van 12

Rainbowvote.nu GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Partij. Gemeente* pagina 1 van 12 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Partij Gemeente* * biedt informatie over de gemeenteraadsverkiezingen. Wij kunnen helaas géén informatie plaatsen over stadsdeelcommissies en gebiedscommissies. Dit document

Nadere informatie

Jaarplan. biseksuelen en transgenders in de samenleving.

Jaarplan. biseksuelen en transgenders in de samenleving. Jaarplan 2013 Homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld maken. Dat is waar we ook in 2013 voor gaan. In dit jaarplan vind je meer informatie over onze doelstellingen voor het komende jaar. Onmisbaar

Nadere informatie

STICHTING PINK EVENTS MEERJARENBELEIDSPLAN

STICHTING PINK EVENTS MEERJARENBELEIDSPLAN STICHTING PINK EVENTS STICHTING PINK EVENTS COLOFON BESTUUR REDACTIE Rick Blezer ONTWERP Bryan Schleipen Henrik Fokke Rick Blezer Philippe Courbois Jan Karel Bolleman Yvo Kesler Gerrit-Jan Meulenbeld Stichting

Nadere informatie

Amstelveen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Amstelveen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Amstelveen PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Activiteitenplan voor meer tolerantie en aandacht voor diversiteit in HWW Zorg Verpleeghuis De Eshoeve

Activiteitenplan voor meer tolerantie en aandacht voor diversiteit in HWW Zorg Verpleeghuis De Eshoeve Aanleiding: van HWW Zorg wil de sociale acceptatie en veiligheid binnen de woonvoorzieningen verbeteren en handhaven voor iedereen, met name voor lesbische, homo-, biseksuele en transgender ( LHBT) bewoners,

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?!

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: MEERWAARDE?! Welkom en inleiding Marjan Enning: Netwerkcoördinator Ervaringsdeskundigheid bij NAH Jeroen Kwak: Manager Zorgbelang/ Senior Beleidsadviseur

Nadere informatie

Jaarplan COC Amsterdam 2016

Jaarplan COC Amsterdam 2016 Jaarplan COC Amsterdam 2016 Beste COC Amsterdam leden en vrijwilligers, voor je ligt het Jaarplan 2016, op hoofdlijnen. Doel van dit plan is om je te informeren over de geplande activiteiten van COC Amsterdam

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC Tilburg-Breda en omgeving

Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC Tilburg-Breda en omgeving Jaarverslag COC Tilburg Breda 2018. Bestuur: We hebben 2 keer een Algemene Leden Vergaderingen (ALV) georganiseerd. Het bestuur begint in 2018 met 2 personen, Laila Hassouna-Jansen (voorzitter) en Thijs

Nadere informatie

Belangenbehartiging, ontmoeting, hulp, advies en voorlichting voor LHBTI s in Midden Gelderland.

Belangenbehartiging, ontmoeting, hulp, advies en voorlichting voor LHBTI s in Midden Gelderland. Informatiepakket: Voorlichting seksuele diversiteit voor middelbare scholen Lid van federatie COC Nederland St. Catharinaplaats 10 6811 BS Arnhem Postbus 359 6800 AJ Arnhem Telefoon: 026 442 31 61 E mail:

Nadere informatie

Heemskerk. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Heemskerk. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Heemskerk PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Stichting Utrecht Canal Pride Factsheet

Stichting Utrecht Canal Pride Factsheet Stichting Utrecht Canal Pride Factsheet Februari 2017 Onderwerp Rechtsvorm en naam Doelstelling Omschrijving Stichting Utrecht Canal Pride (non-profit) Het organiseren van een jaarlijks terugkerend evenement,

Nadere informatie

Jaarplan Jaarp l a n C O C Z e e l a n d Pagina 1. Federatie van Nederlandse verenigingen

Jaarplan Jaarp l a n C O C Z e e l a n d Pagina 1. Federatie van Nederlandse verenigingen Jaarplan 2019-2020 Jaarp l a n 2019-2 0 2 0 C O C Z e e l a n d Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. COC Zeeland 3 2.1 De vereniging 3 3. Plan 2019 2020 5 3.1 Werkgroep Voorlichting 6 3.2 Werkgroep

Nadere informatie

COC NOORD-HOLLAND NOORD

COC NOORD-HOLLAND NOORD n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t COC NOORD-HOLLAND NOORD CONCEPT JAARVERSLAG 2011 (vast te stellen tijdens de algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Hoe doen we het nu? Een inventarisatie van het erfgoedbeleid in de regiogemeenten. Ria Berkvens

Hoe doen we het nu? Een inventarisatie van het erfgoedbeleid in de regiogemeenten. Ria Berkvens Hoe doen we het nu? Een inventarisatie van het erfgoedbeleid in de regiogemeenten Ria Berkvens Wat gaat er veranderen door nieuwe wetgeving? Erfgoedwet: Onderhoudsplicht voor beschermde monumenten; Opgravingsvergunning

Nadere informatie

Vroeghulp Zuidoost Brabant. Jaarverslag 2012. Hulp op maat voor ouders van kinderen van 0 tot 8 jaar met ontwikkelingsproblemen

Vroeghulp Zuidoost Brabant. Jaarverslag 2012. Hulp op maat voor ouders van kinderen van 0 tot 8 jaar met ontwikkelingsproblemen Vroeghulp Zuidoost Brabant Jaarverslag 01 Hulp op maat voor ouders van kinderen van 0 tot 8 jaar met ontwikkelingsproblemen Waarom Vroeghulp? Sommige kinderen hebben een achterstand in hun Hoe werkt Vroeghulp?

Nadere informatie

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012 Stichting Bos der Onverzettelijken Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 1.0. Voorwoord.... 3 2.0. Projecten en Activiteiten... 4 2.1. Groot onderhoud Bos der Onverzettelijken... 4 2.2.

Nadere informatie

Jaarplan COC Noord-Holland Noord

Jaarplan COC Noord-Holland Noord n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t Jaarplan 2014 COC Noord-Holland Noord Auteur: Maaike Kardinaal, Voorzitter COC Noord-Holland Noord

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2015 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2015 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Regenboogstad Doorgaan op de ingeslagen weg

Regenboogstad Doorgaan op de ingeslagen weg Regenboogstad 2019-2022 Doorgaan op de ingeslagen weg 8 maart 2019 David van Wesel Maatschappelijk Ontwikkeling 1. Inleiding Haarlem wil een stad zijn waarin iedereen meetelt en kan meedoen, ongeacht seksualiteit,

Nadere informatie

voorlichting Hulp en De interactie die tijdens de bijeenkomsten met de vrouwengroepen tot stand kwam was respectvol, nieuwsgierig, open en eerlijk

voorlichting Hulp en De interactie die tijdens de bijeenkomsten met de vrouwengroepen tot stand kwam was respectvol, nieuwsgierig, open en eerlijk Jaarverslag 2012 Met ruim honderd vrijwilligers heeft COC Zwolle zich in 2012 ingezet voor de acceptatie van lesbiennes, homo s, biseksuelen en transgenders in de samenleving. In dit jaarverslag vind je

Nadere informatie

seksuele diversiteit op school

seksuele diversiteit op school Aandacht voor seksuele diversiteit op school Voorlichting en onderwijs Leerlingen die lesbisch, homo, bi of transgender (lhbt er) zijn worden op school nog té vaak gepest en uitgescholden. Volgens de PestThermometer

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2019 Stichting Akyazili Nederland Dit document maakt inzichtelijk welke plannen het bestuur heeft gemaakt naar aanleiding van haar toekomst. Het bestuur 3 februari 2016 Diergaardesingel

Nadere informatie

STICHTING PINK EVENTS MEERJARENBELEIDSPLAN

STICHTING PINK EVENTS MEERJARENBELEIDSPLAN COLOFON BESTUUR REDACTIE Jan Karel Bolleman ONTWERP Bryan Schleipen Gerrit-Jan Meulenbeld Jan Karel Bolleman Philippe Courbois Joop Renkers Odin Westen Esther Bruekers Jessica Maes Stichting Pink Events

Nadere informatie

Sociaal kwetsbare burgers in Eersel. Antje Eugster Onderzoeksfunctionaris

Sociaal kwetsbare burgers in Eersel. Antje Eugster Onderzoeksfunctionaris Sociaal kwetsbare burgers in Eersel Antje Eugster Onderzoeksfunctionaris Prestatievelden Wmo 1. Het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid dorpen 2. Op preventie gerichte ondersteuning van jeugdigen

Nadere informatie

Haarlem. PvdA GEMEENTE: PARTIJ:

Haarlem. PvdA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Haarlem PARTIJ: PvdA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Enschede. PvdA GEMEENTE: PARTIJ:

Enschede. PvdA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Enschede PARTIJ: PvdA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen A. De bestuurlijk I. Algemeen Het huishoudelijk reglement mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de statuten. Het huishoudelijk reglement wordt samengesteld en goedgekeurd door het voltallige

Nadere informatie

Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant

Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Tabellen- en trendboek Vestigingenregister 2015 juni 2016 Uitgave: Inlichtingen: Gemeenten Eindhoven en Helmond In samenwerking met Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

Homo-emancipatie behouden voor volgende generaties. moet zichzelf kunnen zijn

Homo-emancipatie behouden voor volgende generaties. moet zichzelf kunnen zijn Homo-emancipatie behouden voor volgende generaties Ieder mens moet zichzelf kunnen zijn Daarom bewaakt en versterkt Het Blauwe Fonds de rechten van homoseksuelen. We nodigen je uit om Het Blauwe Fonds

Nadere informatie

Beleid Regenbooggemeente Velsen ( )

Beleid Regenbooggemeente Velsen ( ) Beleid Regenbooggemeente Velsen (2019 2022) 1. Inleiding Een gemeente is gebaat bij een en vitale woon- en ondernemersgemeenschap met een goede sociale cohesie. Hieruit vloeit voor de gemeente de maatschappelijke

Nadere informatie

Amsterdam D66 GEMEENTE: PARTIJ:

Amsterdam D66 GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Amsterdam PARTIJ: D66 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Nijmegen GEMEENTE: PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0

Nijmegen GEMEENTE: PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0 GEMEENTE: Nijmegen PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo

Nadere informatie

THE PROJECT De eerste twee internationale uitwisselingen tussen leraren en leerlingen zij georganiseerd in ItalIë en Nederland.

THE PROJECT De eerste twee internationale uitwisselingen tussen leraren en leerlingen zij georganiseerd in ItalIë en Nederland. Dit is de tweede nieuwsbrief van het LeGoP project. Wij zoeken naar innovatieve leerwegen voor jongeren uit Italië, Spanje en Nederland om te vechten tegen homofobie, en om de integratie van leerlingen

Nadere informatie

Project Regenboogstad Oss: uitvoeringsplan Datum Maart Ivo van Harmelen & Leontien van Hassel

Project Regenboogstad Oss: uitvoeringsplan Datum Maart Ivo van Harmelen & Leontien van Hassel Project Regenboogstad Oss: uitvoeringsplan 2019-2022 Datum Maart 2019 Auteurs Ivo van Harmelen & Leontien van Hassel Doel van het plan De gemeente Oss is Regenboogstad Oss. Wij streven naar een inclusieve

Nadere informatie

Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn?

Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn? Juul van Hoof Senior adviseur participatie en inclusie MOVISIE Symposium Roze Ouderenzorg Utrecht, 27 juni 2013 Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn? 7/17/2013 Inhoud 1. Wat betekent LHBT? 2. Ontdekking

Nadere informatie

Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018

Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018 Aan: De programmacommissie gemeenteraadsverkiezingen 2018 Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018 Geachte programmacommissie, Ongeveer zes procent van de

Nadere informatie

Naast alle bestuurlijke activiteiten is er weer veel werk verricht door de werkgroepen van COC Nijmegen.

Naast alle bestuurlijke activiteiten is er weer veel werk verricht door de werkgroepen van COC Nijmegen. Jaarverslag 2016 COC Nijmegen Met dit jaarverslag wil het bestuur van COC Nijmegen u op de hoogte brengen van activiteiten, gebeurtenissen en inspanningen die in het afgelopen verslagjaar hebben plaatsgevonden.

Nadere informatie

Thijs Emmerik, verantwoordelijk voor het vrijwilligersbeleid, heeft ervoor gezorgd dat de vrijiwlligerspool aanzienlijk is gegroeid afgelopen jaar.

Thijs Emmerik, verantwoordelijk voor het vrijwilligersbeleid, heeft ervoor gezorgd dat de vrijiwlligerspool aanzienlijk is gegroeid afgelopen jaar. Voorwoord COC Tilburg Breda en omgeving heeft ook in 2017 weer veel activiteiten verricht ten behoeve van onze LHBTI-gemeenschap. Hieronder vindt u hiervan een verslag. Bestuur Het bestuur bestond in 2017

Nadere informatie

Het voorstel betreft de beleidsvoorbereiding van Regenboogstad 2015-2017, welke past binnen de vastgestelde programmabegroting.

Het voorstel betreft de beleidsvoorbereiding van Regenboogstad 2015-2017, welke past binnen de vastgestelde programmabegroting. B&W-voorstel Onderwerp: Uitvoeringsprogramma Regenboogstad 2015-2017 1) Status Het voorstel betreft de beleidsvoorbereiding van Regenboogstad 2015-2017, welke past binnen de vastgestelde programmabegroting.

Nadere informatie

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen A. De bestuurlijk I. Algemeen Het huishoudelijk reglement mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de statuten. Het huishoudelijk reglement wordt samengesteld en goedgekeurd door het voltallige

Nadere informatie

PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier is ingevuld):

PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier is ingevuld): GAYVOTE FORMULIER Ten behoeve van de website www.gayvote.nl. GEMEENTE (Naam van gemeente of deelraad): Westervoort PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier

Nadere informatie

Emancipatie: Ondersteuning Externe Initiatieven November 2015

Emancipatie: Ondersteuning Externe Initiatieven November 2015 Emancipatie: Ondersteuning Externe Initiatieven November 2015 Doel Externe initiatieven t.b.v. de LHBT-ers mogelijk maken die anders niet gehouden kunnen worden (stimulans voor doelgroep én voor de initiatiefnemer(s))

Nadere informatie

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning Illlllllll IIII llllllll II IO16004186 21/01/2016 IVBOB Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant Gemeente Oosterhout T.a.v. College van Burgemeesters en Wethouders Postbus 10150 4900 GB OOSTERHOUT NB

Nadere informatie

De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in de periode zijn:

De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in de periode zijn: Lelystad Regenboogstad 2019-2022. uitvoering: Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in de periode 2019-2022 zijn: - Zichtbaarheid,

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 van Vereniging COC Nijmegen

Jaarrekening 2014 van Vereniging COC Nijmegen Jaarrekening 2014 van Vereniging COC Nijmegen INHOUDSOPGAVE RAPPORT blz. 1 Opdracht 2 2 Samenstellingsverklaring 2 3 Algemeen 2 4 Administratie 3 5 Bespreking van de restultaten 3 6 Grondslagen voorde

Nadere informatie

4 augustus Onderzoek: Pride Amsterdam en homo-acceptatie

4 augustus Onderzoek: Pride Amsterdam en homo-acceptatie 4 augustus 2017 Onderzoek: Pride Amsterdam en homo-acceptatie Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen

Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen FACTSHEET Thema: Veiligheid, Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen Publicatiedatum: oktober 2010 Bron: Bureau O+S Toelichting Ingevoegd rapport geeft goed weer hoe Amsterdammers

Nadere informatie

Stichting Al Mohcinine Feijenoord. Beleidsplan 2012-2014

Stichting Al Mohcinine Feijenoord. Beleidsplan 2012-2014 Stichting Al Mohcinine Feijenoord Beleidsplan 2012-2014 1. Het beleidsplan Vrijwilligers van Stichting Al Mohcinine hebben veel geïnvesteerd in het buurt ouders project. Een project die gedragen wordt

Nadere informatie

Deventer. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Deventer. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Deventer PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Actieplan LHBTIQ+ beleid Wijdemeren

Actieplan LHBTIQ+ beleid Wijdemeren Actieplan LHBTIQ+ beleid Wijdemeren Aanleiding Twee in de gemeenteraad aangenomen moties zijn de directe aanleiding voor het opgestelde uitvoeringsplan. De cijfers die in de inleiding tussen haakjes in

Nadere informatie

Eindhoven. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Eindhoven. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Eindhoven PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID

DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID Discussienota voor de raadscommissie Samenleving 1 februari 2018 Inhoud I. Achtergrond... 3 i. Aanleiding: waarom is het deze nota opgesteld?... 3 ii. Opbouw...

Nadere informatie

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2016 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting. Dit plan beschrijft

Nadere informatie

Rotterdam VVD GEMEENTE: PARTIJ:

Rotterdam VVD GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Rotterdam PARTIJ: VVD AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Slotconferentie Lokaal LHBT-beleid: Een veilig sportklimaat voor LHBTers in gemeenten!

Slotconferentie Lokaal LHBT-beleid: Een veilig sportklimaat voor LHBTers in gemeenten! Slotconferentie Lokaal LHBT-beleid: Een veilig sportklimaat voor LHBTers in gemeenten! 12 december 2014 Utrecht Hey, raak die bal nou eens een keer goed! Je bent toch geen homo! Wie hoort het niet langs

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland Secretariaat: Bertha von Suttnerlaan 98 1187 SX Amstelveen Telefoon: 020-345 34 29 Fax: 084-837 73 45 E-mail: info@olga-amstelland.nl Internet: www.olga-amstelland.nl

Nadere informatie

ROZE ZATERDAG VENLO-KREFELD 2019 LESBIENNE HOMOSEKSUEEL BISEKSUEEL TRANSGENDER INTERSEKSUEEL

ROZE ZATERDAG VENLO-KREFELD 2019 LESBIENNE HOMOSEKSUEEL BISEKSUEEL TRANSGENDER INTERSEKSUEEL LESBIENNE HOMOSEKSUEEL BISEKSUEEL TRANSGENDER INTERSEKSUEEL ROZE ZATERDAG VENLO-KREFELD 2019 Stichting Roze Zaterdag organiseert sinds 1977 jaarlijks in Nederland een zaterdag ter bevordering van integratie

Nadere informatie

Regionale programmaraad Zuidoost Brabant

Regionale programmaraad Zuidoost Brabant Regionale programmaraad Zuidoost Brabant 06-53775317 Postbus 1744 info@programmaraadzuidoostbrabant.nl 5602 BS EINDHOVEN giro 4896818 Regionale programmaraad Zuidoost Brabant Definitief radioadvies #29,

Nadere informatie

In deze uitgave is er aandacht voor:

In deze uitgave is er aandacht voor: In deze uitgave is er aandacht voor: Nieuwsbrief Zomerse tafarelen Partybus naar Gaypride Amsterdam Met het COC naar een hoger niveau! Roze 50+ Vacature ambassadeurs Algemene Ledenvergadering Agenda Zomerse

Nadere informatie

Dordrecht. Beter Voor Dordt GEMEENTE: PARTIJ:

Dordrecht. Beter Voor Dordt GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Dordrecht PARTIJ: Beter Voor Dordt AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Ede. GroenLinks/Progressief Ede GEMEENTE: PARTIJ:

Ede. GroenLinks/Progressief Ede GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Ede PARTIJ: GroenLinks/Progressief Ede AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s

Nadere informatie

Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) Tel: 14040 Brabant Noordoost

Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) Tel: 14040 Brabant Noordoost Routing aanmelding EED gemeenten Regio Gemeenten Aanmelding EED Dommelvallei + Geldrop-Mierlo * (zie bijlage onderaan pagina), Nuenen, Son en Breugel, Waalre Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD)

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor

Nadere informatie

Beleidsplan stichting Pink Marrakech 2019

Beleidsplan stichting Pink Marrakech 2019 Beleidsplan stichting Pink Marrakech 2019 Organisatie Stichting Pink Marrakech Mobiele nummer 0652301812 Email: pinkmarrakech@gmail.com KvK nummer van de stichting is 72606614 Opnamenummer bij de belastingdienst

Nadere informatie

Leiden. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Leiden. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Leiden PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

JAARPLAN 2018 COC ZWOLLE

JAARPLAN 2018 COC ZWOLLE JAARPLAN 2018 COC ZWOLLE COC Zwolle is een vereniging die een algemeen belang dient, met als doel het streven naar een diverse en inclusieve samenleving die werk maakt van gelijkheid en emancipatie, zodat

Nadere informatie

Sponsorplan 2015. Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen!

Sponsorplan 2015. Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen! Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen! Inleiding De Stichting Rondje Bergen is 35 jaar geleden opgericht om een hardloopevenement in het mooie Bergen te organiseren. De prachtige

Nadere informatie

voorwoord 145 deelnemers - 86 mannen - 55 vrouwen - 4 anders

voorwoord 145 deelnemers - 86 mannen - 55 vrouwen - 4 anders voorwoord oktober 2017 Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is een onafhankelijke organisatie die werkt aan het stimuleren van een tolerante samenleving en het tegengaan van ongelijke behandeling. Iedereen

Nadere informatie