Aansprakelijkheid van de organen van de VME na de Wet van 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aansprakelijkheid van de organen van de VME na de Wet van 2010"

Transcriptie

1 Aansprakelijkheid van de organen van de VME na de Wet van 2010 VILLA JURIS ADVOCATEN Koningin Astridlaan HASSELT 011/

2 Situering Art B.W. : De beginselen met betrekking tot de gedwongen mede eigendom,( ), en de bepalingen van deze afdeling zijn van toepassing op - Ieder gebouw - of groep van gebouwen - waarvan het eigendomsrecht tussen verschillende personen is verdeeld volgens kavels, - die elk een gebouw privatief gedeelte - en een aandeel in de gemeenschappelijke onroerende bestanddelen bevatten.

3 Situering Gevolgen : 1. Statuten Van zodra de wet toepassing vindt, moet het gebouw of de groep van gebouwen worden beheerst door : Een basisakte (privatief v gem.?, aandeel priv. v. gem.) Een reglement van mede eigendom (wijze van verdeling lasten, spelregels ) (in het dagelijks taalgebruik vaak kortweg, samen, de statuten genoemd)

4 Situering 2. Vereniging van Mede Eigenaren Er ontstaat een Vereniging van Mede Eigenaren, deze heeft als doel, en handelt enkel in die context, het behoud en het beheer van het gebouw of de groep van gebouwen. Deze Vereniging bekomt mits voldaan aan enkele voorwaarden (ontstaan onverdeeldheid + overschrijving statuten oh Hypotheekkantoor) rechtspersoonlijkheid, dit is een praktisch gegeven waarmee men het vehikel dat de VME is toelaat om makkelijker naar voor te treden.

5 Situering Maar een rechtspersoon is geen persoon van vlees en bloed zoals een natuurlijk persoon dat wel is. Een rechtspersoon is slechts een juridische fictie Wie is de VME? Wie belichaamt de VME bij contractssluiting, procedure (aansprakelijkheid? Incasso?) voor de Rechtbank, consultatie bij de advocaat, besprekingen met leveranciers,? --Oplossing : ORGANEN

6 De VME en haar Organen Voor de VME zijn de door de Wetgever voorgeschreven organen, en dit is niet geheel nieuw sedert 2010 : - De Algemene Vergadering - De Syndicus - De Raad van Mede Eigendom (nieuw 2010!) (verplicht indien minstens 20 VOLWAARDIGE kavels) - De Commissaris van de Rekeningen (nieuw 2010!) - NIET : De Voorzitter - NIET : De Secretaris (alleszins niet in deze hoedanigheid)

7 De Algemene Vergadering Art B.W. : Ieder eigenaar van een kavel is lid van de algemene vergadering en neemt deel aan de beraadslagingen. Van de Algemene Vergadering maakt derhalve elke eigenaar deel uit. Het is dit orgaan waarbinnen op democratische wijze beslissingen worden genomen. Daarmee draagt elke eigenaar in principemee in de verantwoordelijkheid voor het gebouw of groep van gebouwen, dit in verhouding tot zijn aandeel.

8 De Algemene Vergadering! Niet elke mede eigenaar moet in de geval apart worden gedagvaard. De wet voorziet uitdrukkelijk dat de VME de hoedanigheid en het vereiste belang heeft om in rechte de eigenaars te vertegenwoordigen. --Een ellenlange dagvaarding met een opsomming van de vele eigenaren kan daarmee vermeden worden. De VME zal dus worden gedagvaard. Dit kan zijn omdat de AV in gebreke bleef om beslissingen te nemen, of zelfs op basis van een objectieve of contractuele aansprakelijkheid.

9 De Algemene Vergadering Toepassingsgevallen. Contractuele aansprakelijkheid Art B.W. : Elke daad van de mens waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden. --Subjectieve aansprakelijkheid, fout, schade en oorzakelijk verband aantonen.

10 De Algemene Vergadering Art B.W. : Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad, maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door de daad van personen voor wie men moet instaan, of van zaken die men onder zijn bewaring heeft. De vader en de moeder zijn aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door hun minderjarige kinderen. De meesters en zij die anderen aanstellen, voor de schade door hun dienstboden en aangestelden veroorzaakt in de bediening waartoe zij hen gebezigd hebben. De onderwijzers en de ambachtslieden, voor de schade door hun leerlingen en leerjongens veroorzaakt gedurende de tijd dat deze onder hun toezicht staan. De hierboven geregelde aansprakelijkheid houdt op indien de ouders, onderwijzers en ambachtslieden bewijzen dat zij de daad welke tot die aansprakelijkheid aanleiding geeft, niet hebben kunnen beletten. ---Kwalitatieve aansprakelijkheid! Objectieve aansprakelijkheid! Fout of onzorgvuldigheid moeten niet eens bewezen worden!

11 De Algemene Vergadering Art B.W. De eigenaar van een gebouw is aansprakelijk voor schade door de instorting ervan veroorzaakt, wanneer deze te wijten is aan verzuim van onderhoud of aan een gebrek in de bouw. --Hier is wel een verzuim aan onderhoud aan te tonen, of een gebrek aan het gebouw

12 De Algemene Vergadering Dit is erg actueel : Oud gebouwenpark. Terrassen of balkons waar zich betonrot manifesteert. Terwijl men zich in de AV beraadt over wie de kosten van herstelling moet dragen, is de hele VME wel objectief aansprakelijk voor schadegevallen die zich intussen voordoen! Bouwgebreken als gevolg van een constructie die het na jaren begeeft, misschien zelfs omdat zij van meet af aan niet voldeed, doch de 10-jarige vorderingstermijn overleefde

13 De Algemene Vergadering Cass. (1e k.) AR C F, 28 mei De bewaarder van een zaak in de zin van art. 1384, lid 1 BW is de persoon die er gebruik van maakt voor zijn eigen rekening of die er het genot van heeft of die ze bewaart met de mogelijkheid om er toezicht, leiding en controle op uit te oefenen. De vereniging van mede-eigenaars beschikt over de mogelijkheid om toezicht, leiding en controle uit te oefenen over de gemene delen van het gebouw of de gebouwengroep, die ze dus bewaart en beheert voor haar eigen rekening. Zij heeft bijgevolg in principe de bewaring van die gemene delen in de zin van art. 1384, lid 1 BW. De artikelen 577-5, 3, en 577-7, 1, 1, b), van het Burgerlijk Wetboek verlenen de vereniging van mede-eigenaars een bevoegdheid van toezicht, leiding en controle op de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw of van de groep van gebouwen, die zij bewaart en die zij bijgevolg voor eigen rekening beheert; zij heeft bijgevolg, in de regel, de bewaring van de gemeenschappelijke gedeelten.

14 De Algemene Vergadering Rb. Antwerpen (5e B k.) 9 november 2010 De artikelen 577-5, 3, en 577-7, 1, 1, b) BW verlenen de vereniging van mede-eigenaars een bevoegdheid van toezicht, leiding en controle op de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw of van de groep van gebouwen, die zij bewaart en die zij bijgevolg voor eigen rekening beheert. Zij heeft bijgevolg, in de regel, de bewaring van de gemeenschappelijke gedeelten in de zin van artikel 1384, lid 1 BW.

15 De Algemene Vergadering De boodschap van de verzekeringsmakelaar? - Is de VME goed verzekerd? Welke schade dekt de blokpolisverzekeraar, welke schade niet? Vraag van de (Vereniging van mede-) eigenaren : transparante duiding over het voorwerp van dekking! (instorting gebouw..?! ) Is er rechtsbijstand voorzien? (kosten expertise, advocaat, )

16 De Algemene Vergadering Toemaatje Toolkit voor de paniekerige minderheidsaandeelhouder 1. Art , 2 B.W. : Iedere mede eigenaar kan aan de rechter vragen een onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing van de AV te vernietigen of te wijzigen (termijn : 4M) 2. Art , 3 B.W. : Ieder mede eigenaar kan aan de rechter vragen, binnen een termijn die deze laatste vaststelt, de bijeenroeping van de algemene vergadering te gelasten ten einde over een door voornoemd mede eigenaar bepaald voorstel te beraadslagen, wanneer de syndicus verzuimtof onrechtmatig weigert zulks te doen.

17 De Algemene Vergadering 3. Art , 4 B.W. : Wanneer in de AV de vereiste meerderheid niet wordt gehaald, kan iedere mede eigenaar aan de rechter de toestemming vragen om zelfstandig op kosten van de VME, dringende en noodzakelijke werken uit te voeren aan de gemeenschappelijke gedeelten. Hij kan eveneens de toestemming vragen om op eigen kosten de werken uit te voeren die hij nuttig acht, zelfs aan de gemeenschappelijke gedeelten, wanneer de AV zich zonder gegrond reden daartoe verzet. 4. Vanaf het instellen van de vorderingen onder 2 en 3, en voor zover de eis niet wordt afgewezen, is de eiser van iedere aansprakelijkheid bevrijd voor alle schade die zou kunnen voortvloeien uit het ontbreken van een beslissing!!!

18 De Syndicus Verplicht aan te duiden, door de Algemene Vergadering. --Uitvoerend orgaan! In de uitvoering dient deze de wettelijke opdrachten volgens de regels van de kunst te vervullen.

19 De Syndicus Wettelijke taken (abstractie makend van de syndicusovereenkomst en bepalingen in het RvME) : - de beslissingen die de algemene vergadering heeft genomen, uitvoeren of laten uitvoeren, - Alle bewarende maatregelen treffen en daden van voorlopig beheer stellen!!! - het vermogen van de vereniging van mede-eigenaars te beheren; verplicht een afzonderlijke rekening voor het werkkapitaal en een afzonderlijke rekening voor het reservekapitaal; al deze rekeningen moeten op naam van de vereniging van mede-eigenaars worden geplaatst;

20 De Syndicus -de vereniging van medeëigenaars, zowel in rechte als voor het beheer van de gemeenschappelijke zaken vertegenwoordigen. -de lijst van de schulden bedoeld in [1 artikel , 2]1, over te leggen binnen dertig dagen te rekenen van het verzoek van de notaris; -aan elke persoon, die het gebouw bewoont krachtens een persoonlijk of zakelijk recht, maar die in de algemene vergadering geen stemrecht heeft, de datum van de vergaderingen mede te delen om hem in staat te stellen schriftelijk zijn vragen of opmerkingen met betrekking tot de gemeenschappelijke gedeelten te formuleren. Deze zullen als zodanig aan de vergadering worden medegedeeld. De mededeling wordt aangeplakt op een goed zichtbare plaats in de gemeenschappelijke delen van het gebouw.

21 De Syndicus -indien zijn mandaat op om het even welke wijze een einde heeft genomen, binnen een termijn van dertig dagen na de beëindiging van zijn mandaat het volledige dossier van het beheer van het gebouw aan zijn opvolger of, in diens afwezigheid, aan de voorzitter van de laatste algemene vergadering te overhandigen, met inbegrip van de boekhouding en de activa die hij beheerde, van elk schadegeval, van een historiek van de rekening waarop de schadegevallen zijn vereffend, alsmede van de stukken die de bestemming bewijzen welke werd gegeven aan elke som die niet op de financiële rekeningen van de mede-eigendom terug te vinden is; -een aansprakelijkheidsverzekering aan te gaan die de uitoefening van zijn taak dekt, alsook het bewijs van die verzekering te leveren; in geval van een mandaat om niet, wordt die verzekering aangegaan op kosten van de vereniging van mede-eigenaars; eigenaars;

22 De Syndicus -het de mede-eigenaars mogelijk te maken inzage te nemen van alle niet-private documenten of gegevens over de mede-eigendom, en wel op alle wijzen die zijn bepaald bij het reglement van mede-eigendom, of door de algemene vergadering ; - kostenramingen over te leggen, op grond van een vooraf opgemaakt bestek; -aan de gewone algemene vergadering een evaluatierapport voor te leggen in verband met de overeenkomsten voor geregeld verrichte leveringen; -de algemene vergadering vooraf om toestemming te verzoeken voor alle overeenkomsten tussen de vereniging van mede-eigenaars en de syndicus, diens aangestelden, naaste familieleden, bloedverwanten of aanverwanten tot en met de derde graad, dan wel die van zijn of haar echtgeno(o)t(e) tot in dezelfde graad; hetzelfde geldt voor de overeenkomsten tussen de vereniging van mede-eigenaars en een onderneming waarvan de hierboven vermelde personen eigenaar zijn of in het kapitaal waarvan ze een aandeel bezitten, een onderneming waarin zij directiefuncties of toezichthoudende functies bekleden, dan wel een onderneming waarbij zij als loontrekkende in dienst zijn of waarin zij zijn aangesteld; indien de syndicus een rechtspersoon is, mag hij, zonder daartoe specifiek te zijn gemachtigd bij wege van een beslissing van de algemene vergadering, geen overeenkomst voor rekening van de vereniging van mede-eigenaars sluiten met een onderneming die direct of indirect een aandeel bezit in zijn kapitaal.

23 De Syndicus -de lijst en de persoonsgegevens bij te werken van wie gerechtigd is deel te nemen aan de beraadslagingen van de algemene vergadering, en de mede-eigenaars op hun eerste verzoek en de notaris indien hij de syndicus hiertoe verzoekt in het kader van de overschrijving van akten die overeenkomstig artikel 1, eerste lid, van de hypotheekwet van 16 december 1851 op het hypotheekkantoor worden overgeschreven, de naam, het adres, de gedeelten en de referenties van de kavels van de andere mede-eigenaars te bezorgen; -de boekhoudingvan de vereniging van mede-eigenaars te voeren op een duidelijke, nauwkeurige en gedetailleerde wijze, volgens het door de Koning op te stellen minimum genormaliseerd rekeningenstelsel. Elke mede-eigendom die met uitzondering van de kelders, de garages en de parkeerplaatsen minder dan twintig kavels omvat, mag een vereenvoudigde boekhouding voeren die ten minste een weerspiegeling is van de ontvangsten en uitgaven, van de toestand van de kasmiddelen, alsook van de mutaties van beschikbare middelen in contant geld of op de rekeningen, van het bedrag van het werkkapitaal en het reservekapitaal bedoeld in artikel , 5, tweede en derde lid, van de schuldvorderingen en de schulden van de mede-eigenaars; -de begrotingsraming voor te bereiden voor de lopende uitgaven voor het onderhoud, de werking en het beheer van de gemeenschappelijke delen en de gemeenschappelijke uitrusting van het gebouw, alsook een begrotingsraming voor te bereiden voor de buitengewone te verwachten kosten; die begrotingsramingen worden jaarlijks ter stemming voorgelegd aan de vereniging van mede-eigenaars; zij worden toegevoegd aan de agenda van de algemene vergadering die over die begrotingen moet stemmen.

24 De Syndicus De verzekeringsmakelaar onthoudt Men onderscheidt : A. De persoonlijke aansprakelijkheid van de syndicus wegens foutieve / onzorgvuldige / gebrekkige.. uitvoering van zijn mandaat. (beoordeling geval per geval) B. De syndicus is als uitvoerder niet aansprakelijk voor de door de AV genomen beslissingen; nuance : professionele informatieplicht C. Spanningsveld : Syndicus uitvoerder v. AV als beslisser en dringend en bewarende maatregelen

25 De Syndicus Rb. Brugge nr. 12/2451/A, 7 oktober 2013 Wanneer een mede-eigenaar in zijn appartement door overlopend afvalwater schade lijdt en zijn schade wordt vergoed na expertise tussen de vereniging van mede- eigenaars en die mede-eigenaar, is het verwijt aan de syndicus dat hij onvoldoende informatie over het rechtsgeding heeft gegeven, de brandverzekeraar niet in het geding heeft betrokken en een dading heeft afgesloten onterecht, wanneer uit de feitelijke elementen blijkt dat de syndicus op de algemene vergaderingen volledig aan zijn informatieplicht heeft voldaan.

26 De Syndicus Pol. Antwerpen nr. 13A670, 13A671, 13A672, 13A673, 13A674, 11 maart Gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes), gesteld voor het ontbreken van betaalstickers op afvalcontainers van appartementsgebouwen, kunnen niet ten laste van de syndicus in eigen naam worden gelegd. Het buitenzetten van een container zonder de vereiste betaalsticker is bovendien geen daad van beheer.

27 De Raad van Mede Eigendom In elk gebouw of groep van gebouwen van minstens twintig volwaardige kavels, wordt een Raad van Mede Eigendom opgericht. Deze raad wordt er mee belast erop toe te zien dat de syndicus zijn taken naar behoren uitvoert. De Rv ME bezorgt de mede eigenaren halfjaarlijks een omstandig verslag over de uitoefening van zijn taak. [waakhondfunctie]

28 De Raad van Mede Eigendom Mogelijke aansprakelijkheid? Individuele mede eigenaren kunnen schade lijden doordat deze controlefunctie niet correct werd uitgevoerd. Transparante berichtgeving is de moeder van de porseleinkast.. De verslaggevingsplicht lijkt vandaag nochtans in vele gebouwen dode letter Of wordt gepasseerd

29 De Raad van Mede Eigendom Maar de verzekeringsmakelaar onthoudt De taak van de leden van de RvMEis bij wet voorzien en veelal verder omschreven in het Reglement van Mede Eigendom. Dit is géén vrijblijvend takenpakket meer!! Men neemt wel degelijk juridische verantwoordelijkheid op zicht! De leden van de RvMEmoeten MEE verzekerd worden! (nb : de wetgever voorziet dit alleen nadrukkelijk voor de syndicus)

30 Commissaris van de Rekeningen De AV wijst een commissaris van de rekeningen aan. Welke bevoegdheden? Professional of niet? Ook een eigen verantwoordelijkheid!

31 Commissaris van de Rekeningen De verzekeringsmakelaar onthoudt De taak van de Commissaris van de Rekeningen is bij wet voorzien en veelal verder omschreven in het Reglement van Mede Eigendom. Dit is géén vrijblijvend takenpakket meer!! Men neemt wel degelijk juridische verantwoordelijkheid op zicht! De Commissaris van de rekeningen moet MEE verzekerd worden! (nb: de wetgever voorziet dit alleen nadrukkelijk voor de syndicus)

32 De Voorzitter Geen orgaan. Wél drie specifieke taken : Vergadering leiden Notulen mee ondertekenen Dossier in ontvangst nemen bij vacuüm syndicusaanstelling Titel die tegenwoordig, sedert 2010, ten onrechte lijkt af te schrikken

33 De Secretaris Geen orgaan.

34 Slotsom Niet enkel de syndicus, doch ook de andere organen, behoeven op degelijke wijze verzekerd te zijn. Zie de toekomstige renovatiewerken die in vele gebouwen nodig zullen zijn, de daarbij de verwachten financiële issues (geen reservekapitalen aangelegd, slechte opvolging van contracten, het mondiger worden van andere mede eigenaren ). Een goed verzekerd mede eigenaar is er twee waard!

35 Dank voor uw aandacht! Astrid CLABOTS Advocaat VILLA JURIS ADVOCATEN Koningin Astridlaan HASSELT

36 VILLA JURIS Is een Waar -uw open vraag huis wordt waar steeds de rechtszoekende behandeld vanuit altijdwelkom een onderlinge is en aanpak graag binnenshuis, geholpen wordt desgevallend door een team bijgestaan van gespecialiseerde door externe advocaten. specialisten. regelingsvoorstel -de wel een of realistische cliënt geloven niet onmiddellijk dat mag kosten een verwachten. oplossing batenanalyse uitgenodigd niet Wij gebruiken noodzakelijk wordt op en voor adviseren klare een volledig taal. de tussentijds einduitspraak en duidend blijvend van gesprek. de over rechter Wij best moet luisteren te vervat volgen aandachtig liggen. strategie. Wij en maken lichten Beter tijdens ingaan cliënt de op procedure een in goed over wat geregeld deze -wij verzekeringsmaatschappij transparant tijdens moet onze kunnen dan samenwerking eindigen informeren met met bijzondere garant een over staan pyrrusoverwinning. het aandacht verloop voor een voor van vlotte de de procedure. verzekeringsmakelaar, communicatie op geregelde die vaak tijdstippen het eerste met aanspreekpunt cliënt, makelaar blijft, én en zijn cliënt steeds Tt

I DE SYNDICUS, BEGRIPSOMSCHRIJVING VOORWAARDEN 13 II AANSTELLING EN BENOEMING SYNDICUS 27

I DE SYNDICUS, BEGRIPSOMSCHRIJVING VOORWAARDEN 13 II AANSTELLING EN BENOEMING SYNDICUS 27 PROLOOG 11 I DE SYNDICUS, BEGRIPSOMSCHRIJVING VOORWAARDEN 13 A. Definitie 15 B. Aard van de opdracht 16 C. Omvang van de taak 17 D. Wie kan als syndicus worden aangesteld? 20 II AANSTELLING EN BENOEMING

Nadere informatie

Heibel in het appartementsgebouw Renoveer als een heer

Heibel in het appartementsgebouw Renoveer als een heer Heibel in het appartementsgebouw Renoveer als een heer V I L L A J U R I S A D V O C AT E N K o n i n g i n A s t r i d l a a n 7 9 3 5 0 0 H A S S E LT 0 1 1 / 2 5. 2 0. 2 0 w w w.v i l l a j u r i s.

Nadere informatie

Schets van de problematiek. Schets van de problematiek. Schets van de problematiek 21/11/2017

Schets van de problematiek. Schets van de problematiek. Schets van de problematiek 21/11/2017 CLABOTS Advocaten Advocaten en bemiddelaars Ilgatlaan 9 (Office Capital) B 3500 HASSELT info@clabotsadvocaten.be www.clabotsadvocaten.be Isolatiebeurs 12.11.2017 Renovatieproblematiek appartementsgebouwen

Nadere informatie

VOORSTEL WIJZIGING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM (21/05/11)

VOORSTEL WIJZIGING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM (21/05/11) VOORSTEL WIJZIGING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM (21/05/11) AFDELING 1 RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE EIGENAAR MET BETREKKING TOT DE PRIVATIEVE DELEN Nihil AFDELING 2 RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE EIGENAARS MET

Nadere informatie

A.1. De Raad van Mede-eigendom van de residentie. Samengesteld uit:... Of de heer en/of mevrouw..., wonende te...

A.1. De Raad van Mede-eigendom van de residentie. Samengesteld uit:... Of de heer en/of mevrouw..., wonende te... OVEREENKOMST SYNDICUS VAN MEDE-EIGENDOM Tussen ondergetekende partijen: A.1. De Raad van Mede-eigendom van de residentie.... Samengesteld uit:............ Of de heer en/of mevrouw..., wonende te... Handelend

Nadere informatie

APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM (WET 2 JUNI 2010 B.S. 28 JUNI 2010)

APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM (WET 2 JUNI 2010 B.S. 28 JUNI 2010) APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM (WET 2 JUNI 2010 B.S. 28 JUNI 2010) OUDE WETTEKST HOOFDSTUK III MEDE-EIGENDOM AFDELING I - GEWONE MEDE- EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE- EIGENDOM IN HET ALGEMEEN Artikel 577-2 1. Bij

Nadere informatie

Voorstelling syndicus

Voorstelling syndicus Voorstelling syndicus 1. Te beheren mede-eigendom Vereniging der mede-eigenaars Residentie 8660 DE PANNE 2. Algemene informatie omtrent Agence Mulier NV : Erkend lid B.I.V. (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars).

Nadere informatie

AANPASSING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM RESIDENTIE ZONNEHOEK

AANPASSING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM RESIDENTIE ZONNEHOEK AANPASSING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM RESIDENTIE ZONNEHOEK Met het oog op de aanpassing van het reglement van medeeigendom van de RESIDENTIE ZONNEHOEK, met zetel te 8430 Middelkerke, Leopoldlaan en ondernemingsnummer

Nadere informatie

De vernieuwde regeling inzake gedwongen mede-eigendom

De vernieuwde regeling inzake gedwongen mede-eigendom De vernieuwde regeling inzake gedwongen mede-eigendom Mrs. Katrien Kempe Advocaat / Avocat kakempe@laga.be Mr. Stefaan Van Dyck Advocaat / Avocat svandyck@laga.be De wet van 2 juni 2010 versterkt en verfijnt

Nadere informatie

AFDELING I. - GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN

AFDELING I. - GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN HOOFDSTUK III. - MEDE-EIGENDOM. AFDELING I. - GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN Art. 577-2. Burg. Wetb. 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen,

Nadere informatie

Aandachtspunten voor de vastgoedmakelaar na wijziging van de Appartementswet.

Aandachtspunten voor de vastgoedmakelaar na wijziging van de Appartementswet. Aandachtspunten voor de vastgoedmakelaar na wijziging van de Appartementswet. Na de recente wijzigingen van de appartementswet, bestaan er óók voor de vastgoedmakelaar enkele aandachtspunten. Enkele daarvan

Nadere informatie

OVEREENKOMST SYNDICUS van de MEDE-EIGENDOM

OVEREENKOMST SYNDICUS van de MEDE-EIGENDOM OVEREENKOMST SYNDICUS van de MEDE-EIGENDOM Tussen ondergetekende partijen : A.1. De vereniging van mede-eigenaars van de residentie Azalea ingeschreven in de KBO onder het nr. en waarvan de zetel gelegen

Nadere informatie

AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN.

AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN. WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het Burgerlijk Wetboek) (zoals gewijzigd door de Wet van 15 mei 2012 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de mede- eigendom betreft) HOOFDSTUK III. MEDE-EIGENDOM.

Nadere informatie

Wet van 2 juni 2010. ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Wet van 2 juni 2010. ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. Wet van 2 juni 2010 2 JUNI 2010. - Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de mede- eigendom te moderniseren en transparanter te maken. ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen

Nadere informatie

Wet op de mede-eigendom van 2 juni 2010

Wet op de mede-eigendom van 2 juni 2010 Wet op de mede-eigendom van 2 juni 2010 Deze wet wordt van kracht op 1 september 2010. Een samenvatting van deze nieuwe wet kunt u hier lezen, de tekst hieronder is de volledige wettekst. Deze tekst is

Nadere informatie

AANPASSING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM RESIDENTIE COSTA DEL SOL

AANPASSING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM RESIDENTIE COSTA DEL SOL AANPASSING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM RESIDENTIE COSTA DEL SOL Met het oog op de aanpassing van het reglement van medeeigendom van de RESIDENTIE COSTA DEL SOL, met zetel te 8430 Middelkerke, Leopoldlaan

Nadere informatie

Gecoördineerde versie van de wet op de Mede-eigendom

Gecoördineerde versie van de wet op de Mede-eigendom AGENTUUR PHILIP Gecoördineerde versie van de wet op de Mede-eigendom Agentuur Philip bvba Zeedijk 30 Esplanadeplein 11 8430 MIDDELKERKE 9300 AALST Tel.: (+32)059/30.20.88 Tel.: (+32)059/30.20.88 Fax: (+32)059/31.15.27

Nadere informatie

B U R G E R L I J K W E T B O E K (W.21.III.1804, Nederlandse tekst W.30.XII.1961, BS 18.V.1962) MEDE-EIGENDOM

B U R G E R L I J K W E T B O E K (W.21.III.1804, Nederlandse tekst W.30.XII.1961, BS 18.V.1962) MEDE-EIGENDOM B U R G E R L I J K W E T B O E K (W.21.III.1804, Nederlandse tekst W.30.XII.1961, BS 18.V.1962) BOEK II GOEDEREN EN VERSCHILLENDE BEPERKINGEN VAN DE EIGENDOM TITEL II EIGENDOM HOOFDSTUK III MEDE-EIGENDOM

Nadere informatie

Wet op de mede-eigendom Aangepast aan hervorming verschenen in Belgisch Staatsblad op 2 juli 2018

Wet op de mede-eigendom Aangepast aan hervorming verschenen in Belgisch Staatsblad op 2 juli 2018 Wet op de mede-eigendom Aangepast aan hervorming verschenen in Belgisch Staatsblad op 2 juli 2018 AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN Art. 577-2 1. Bij ontstentenis

Nadere informatie

BEMIDDELING IN HET APPARTEMENTSGEBOUW. Astrid CLABOTS CLABOTS Advocaten

BEMIDDELING IN HET APPARTEMENTSGEBOUW. Astrid CLABOTS CLABOTS Advocaten BEMIDDELING IN HET APPARTEMENTSGEBOUW Astrid CLABOTS CLABOTS Advocaten Algemene actualiteit Toenemend aantal appartementsgebouwen Nieuwe woonvormen (co housing, ) Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Renovatievraagstukken

Nadere informatie

HERVORMING APPARTEMENTSRECHT 2018

HERVORMING APPARTEMENTSRECHT 2018 HERVORMING APPARTEMENTSRECHT 2018 De wijzigingen van het appartementsrecht ingevolge de wet van 2 juni 2010 geraken net goed ingeburgerd en daar is de wetgever al met nieuwe wijzigingen in de hoop het

Nadere informatie

AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN.

AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN. WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het BW) (zoals gewijzigd door de Wet van 15 mei 2012 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de mede- eigendom betreft) HOOFDSTUK III. MEDE-EIGENDOM. AFDELING I.

Nadere informatie

2 JUNI Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de mede-eigendom te moderniseren en transparanter te maken (1)

2 JUNI Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de mede-eigendom te moderniseren en transparanter te maken (1) pagina 1 van 10 einde Publicatie : 2010-06-28 FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE 2 JUNI 2010. - Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de mede-eigendom te moderniseren en transparanter

Nadere informatie

Op 1 september 2010 verandert de wetgeving voor medeeigenaars

Op 1 september 2010 verandert de wetgeving voor medeeigenaars Op 1 september 2010 verandert de wetgeving voor medeeigenaars van appartementen. september 7th, 2010 De nieuwe wet op de mede-eigendom heeft als doel de werking van de mede-eigendom te moderniseren en

Nadere informatie

(artikelen tot en met Burgerlijk Wetboek)

(artikelen tot en met Burgerlijk Wetboek) Gecoördineerde versie nieuwe appartementswet Bron: Belgisch Staatsblad dd. 28/06/2010 (artikelen 577-2 tot en met 577-14 Burgerlijk Wetboek) Wet van 2 juni 2010 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek

Nadere informatie

Gecoördineerde versie nieuwe appartementswet (artikelen 577-2 tot en met 577-14 Burgerlijk Wetboek)

Gecoördineerde versie nieuwe appartementswet (artikelen 577-2 tot en met 577-14 Burgerlijk Wetboek) Gecoördineerde versie nieuwe appartementswet (artikelen 577-2 tot en met 577-14 Burgerlijk Wetboek) Bron: Wet van 2 juni 2010 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de medeeigendom

Nadere informatie

Burgerlijk wetboek Titel 2 Hoofdstuk III

Burgerlijk wetboek Titel 2 Hoofdstuk III Redactie Bron: Juridat Bron: Juridat 1 Bijgewerkt tot 15.05.2012 Inhoud 1 Bron: Juridat...1 Bijgewerkt tot 15.05.2012... 1 Inhoud... 1 AFDELING I. GEWONE MEDEEIGENDOM EN GEDWONGEN MEDEEIGENDOM IN HET ALGEMEEN.

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL VOORWOORD 11 VOORAFGAAND 13

INHOUDSTAFEL VOORWOORD 11 VOORAFGAAND 13 INHOUDSTAFEL VOORWOORD 11 VOORAFGAAND 13 DE SYNDICUS EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE DELEN NALEVING VAN DE STATUTEN 17 1. Dient een bouwpromotor voor onverkochte kavels bij te dragen in de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Gecoördineerde versie wet op de mede-eigendom na de wet van 18 juni Wet op de mede-eigendom 18 juni 2018 (B.S. 2 juli 2018)

Gecoördineerde versie wet op de mede-eigendom na de wet van 18 juni Wet op de mede-eigendom 18 juni 2018 (B.S. 2 juli 2018) Gecoördineerde versie wet op de mede-eigendom na de wet van 18 juni 2018 Wet op de mede-eigendom 18 juni 2018 (B.S. 2 juli 2018) HOOFDSTUK III. - MEDE-EIGENDOM. AFDELING I. - GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN

Nadere informatie

WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het Burgerlijk Wetboek) AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN.

WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het Burgerlijk Wetboek) AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN. WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het Burgerlijk Wetboek) Historiek: Gewijzigd bij artikel 2 van de wet van 15 december 2005 houdende administratieve vereenvoudiging II, BS 28 december 2005 (GEWIJZIGDE

Nadere informatie

Programma. 1. Juridisch kader. 1. VME en haar organen. 1. Voorbeelden verplichte verzekeringen

Programma. 1. Juridisch kader. 1. VME en haar organen. 1. Voorbeelden verplichte verzekeringen Hanna Vleeschouwers Programma 1. Juridisch kader 1. VME en haar organen 1. Voorbeelden verplichte verzekeringen 1. Juridisch kader en historiek Appartementswet van 30 juni 1994 Wet van 02/06/2010 met het

Nadere informatie

LEVEN IN MEDE-EIGENDOM

LEVEN IN MEDE-EIGENDOM LEVEN IN MEDE-EIGENDOM LEVEN IN MEDE-EIGENDOM Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde Wet tot de wijziging werking van van het de Burgerlijk mede-eigendom Wetboek teneinde te moderniseren

Nadere informatie

APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM WAT VERANDERT ER VANAF 1 JANUARI 2019? mr. Yves Loix & mr. Stephanie Wernaers

APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM WAT VERANDERT ER VANAF 1 JANUARI 2019? mr. Yves Loix & mr. Stephanie Wernaers APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM WAT VERANDERT ER VANAF 1 JANUARI 2019? mr. Yves Loix & mr. Stephanie Wernaers Huidige wetgeving: 2 juni 2010 WETSHISTORIEK Regeerakkoord 11 oktober 2014: hervorming van de wet

Nadere informatie

De achtste editie van de Dag van de Mede-eigenaar

De achtste editie van de Dag van de Mede-eigenaar De achtste editie van de Dag van de Mede-eigenaar De twee nieuwe organen binnen de Vereniging van Mede-eigenaars: de Raad van Mede-eigendom en de Commissaris van de Rekeningen inhoud Voorwoord... 1 DEEL

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Newsletter Laga www.laga.be Onderwerp De vernieuwde regeling inzake gedwongen mede-eigendom Datum 27 januari 2011 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan

Nadere informatie

Supplement bij M. Bax (Ed.), Burgerlijk wetboek 17de uitgave, Maklu-Uitgevers, Isbn 978-90-466-0289-8

Supplement bij M. Bax (Ed.), Burgerlijk wetboek 17de uitgave, Maklu-Uitgevers, Isbn 978-90-466-0289-8 Onderhoudsbijdragen Wet Mede-eigendom Supplement bij M. Bax (Ed.), Burgerlijk wetboek 17de uitgave, Maklu-Uitgevers, Isbn 978-90-466-0289-8 Bij de raadpleging van dit wetboek moet in het bijzonder rekening

Nadere informatie

Immo Dominique b.v.b.a.

Immo Dominique b.v.b.a. Wet op de mede-eigendom van 30 juni 1994 (Belgisch Staatsblad 26.07.94) (Art. 577) Wet tot wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek betreffende de mede-eigendom. Deze wet is

Nadere informatie

WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het BW) AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN.

WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het BW) AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN. WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het BW) HOOFDSTUK III. MEDE-EIGENDOM. AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN. Art. 577-2. 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en

Nadere informatie

LEVEN IN MEDE-EIGENDOM

LEVEN IN MEDE-EIGENDOM LEVEN IN MEDE-EIGENDOM LEVEN IN MEDE-EIGENDOM Wet van 2 juni 2010 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde Wet de tot werking wijziging van van de het medeeigendom te moderniseren en Burgerlijk

Nadere informatie

BRAND AANSPRAKELIJKHEDEN

BRAND AANSPRAKELIJKHEDEN BRAND AANSPRAKELIJKHEDEN Brokers Training Devlamynck Luc 1 Extra-contractuele Diverse benamingen Artikels burgerlijk wetboek 1382 tot 1386 bis Waarborgen BA gebouw Verhaal van derden 2 Extra contractuele

Nadere informatie

WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het BW) AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN.

WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het BW) AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN. WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het BW) HOOFDSTUK III. MEDE-EIGENDOM. AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN. Art. 577-2. 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en

Nadere informatie

AANSPRAKELIJKHEID VAN DE VME EN DE SYNDICUS IN HET APPARTEMENTSRECHT.

AANSPRAKELIJKHEID VAN DE VME EN DE SYNDICUS IN HET APPARTEMENTSRECHT. AANSPRAKELIJKHEID VAN DE VME EN DE SYNDICUS IN HET APPARTEMENTSRECHT. Wie is aansprakelijk voor schadegevallen en hoe kan deze aansprakelijkheid worden vermeden? Een mede-eigenaar in een appartementsgebouw

Nadere informatie

30 JUNI Wet tot wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek betreffende de medeëigendom.

30 JUNI Wet tot wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek betreffende de medeëigendom. 30 JUNI 1994. - Wet tot wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek betreffende de medeëigendom. Bron : JUSTITIE Publicatie : 26-07-1994 Inwerkingtreding : 01-08-1995 Dossiernummer

Nadere informatie

BRAND AANSPRAKELIJKHEDEN. Brokers Training Mei 2007 Devlamynck Luc

BRAND AANSPRAKELIJKHEDEN. Brokers Training Mei 2007 Devlamynck Luc BRAND AANSPRAKELIJKHEDEN Brokers Training Mei 2007 Devlamynck Luc Extra-contractuele Diverse benamingen Artikels burgerlijk wetboek 1382 tot 1386 bis Waarborgen BA gebouw Verhaal van derden Extra contractuele

Nadere informatie

Aansprakelijkheid en verzekering bij betonherstelling. Frank Burssens Gastprofessor KULeuven

Aansprakelijkheid en verzekering bij betonherstelling. Frank Burssens Gastprofessor KULeuven Aansprakelijkheid en verzekering bij betonherstelling Frank Burssens Frank.Burssens@everest-law.be Gastprofessor KULeuven Titel Inhoud 1. BETROKKEN PARTIJEN EN HUN AANSPRAKELIJKHEID 1. Opdrachtgever 2.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 28 MEI 2010 C.09.0233.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0233.F ASSOCIATION DES COPROPRIETAIRES DE LA RESIDENCE JEAN VIVES III, Mr. Isabelle Heenen, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen

Nadere informatie

De vereniging van mede-eigenaars

De vereniging van mede-eigenaars Inleiding De vastgoedbeheerder De vastgoed-beheerder is een persoon die de activiteiten van rentmeester of syndicus uitoefent. De syndicus van een gebouw is belast met het beheer van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Leven in mede-eigendom

Leven in mede-eigendom Leven in mede-eigendom Gecoördineerde tekst van Boek II, Titel II, Hoofdstuk III van het Burgerlijk Wetboek m.b.t. Mede-eigendom na de Wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk

Nadere informatie

Leven in mede-eigendom

Leven in mede-eigendom Leven in mede-eigendom Gecoördineerde tekst van Boek II, Titel II, Hoofdstuk III van het Burgerlijk Wetboek m.b.t. Mede-eigendom na de Wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk

Nadere informatie

verzekeringsvoorstel BA raad van mede-eigendom commissaris syndicus

verzekeringsvoorstel BA raad van mede-eigendom commissaris syndicus BA raad van mede-eigendom commissaris syndicus verzekering van de burger rechtelijke BA raad van mede-eigendom commissaris syndicus Dienstcode D07/448 FAX : 02/622.81.85 e-mail : professionalliability.production@axa.be

Nadere informatie

VLAAMSE ROEILIGA vzw VERZEKERINGEN. Bart Hannes 23 oktober 2013

VLAAMSE ROEILIGA vzw VERZEKERINGEN. Bart Hannes 23 oktober 2013 VLAAMSE ROEILIGA vzw VERZEKERINGEN Bart Hannes 23 oktober 2013 1 Sport beoefenen Sportactiviteiten organiseren = Risico s nemen. Beschermen tegen risico s = Preventie Verzekeren Verzekeringen I. Burgerlijke

Nadere informatie

VLAAMSE JUDOFEDERATIE vzw WEGWIJS IN DE ONGEVALLENPOLIS VJF. Bart Hannes september 2013

VLAAMSE JUDOFEDERATIE vzw WEGWIJS IN DE ONGEVALLENPOLIS VJF. Bart Hannes september 2013 VLAAMSE JUDOFEDERATIE vzw WEGWIJS IN DE ONGEVALLENPOLIS VJF Bart Hannes september 2013 1 Sport beoefenen Sportactiviteiten organiseren = Risico s nemen. Beschermen tegen risico s = Preventie Verzekeren

Nadere informatie

OFFERTE voor VME Tennisbaanstraat te Gent Appartementen & Garages.

OFFERTE voor VME Tennisbaanstraat te Gent Appartementen & Garages. OFFERTE voor VME Tennisbaanstraat 26-54 te Gent Appartementen & Garages. Gavere, 11/07/2017 Geachte heer Bertels, U bent op zoek naar een beheerder voor uw gebouw en u bent op de één of andere manier met

Nadere informatie

Wij zetten de belangrijkste wijzigingen alvast op een rijtje

Wij zetten de belangrijkste wijzigingen alvast op een rijtje Hervorming appartementsrecht vanaf 01/01/2019 Inleiding Op 18 06 2018 werden diverse wijzigingen inzake de Wet op de Mede-eigendom gestemd die in voege treden per 01 01 2019. De statuten van het gebouw

Nadere informatie

Commission de Contro le :

Commission de Contro le : Commission de Contro le : Bulletin d information #5 (Nl versie) Commission de Contrôle du Conseil de Copropriété du Domaine du Bonsoy, association indépendante de copropriétaires 24 Mei 2016 De commissie

Nadere informatie

Inhoud. Wat is de algemene vergadering? Hoe beslist zij? Wat met de bijdrage in de kosten voor de gemeenschappelijke delen en wie betaalt?...

Inhoud. Wat is de algemene vergadering? Hoe beslist zij? Wat met de bijdrage in de kosten voor de gemeenschappelijke delen en wie betaalt?... Mede-eigendom Deze brochure is gepubliceerd in november 2018. De inhoud weerspiegelt de wetgeving van toepassing vanaf 1 januari 2019. In het kader van de hervorming van het burgerlijk wetboek zal een

Nadere informatie

Appartementsrecht Feiten over uw positie in het appartementsrecht. Deze brochure is een uitgave van de advocaten Toon Kool en Paul Veerman

Appartementsrecht Feiten over uw positie in het appartementsrecht. Deze brochure is een uitgave van de advocaten Toon Kool en Paul Veerman Appartementsrecht Feiten over uw positie in het appartementsrecht Deze brochure is een uitgave van de advocaten Toon Kool en Paul Veerman 1087 CE AMSTERDAM T 020 398 01 50 E ERFRECHT@KBGADVOCATEN.NL WWW.

Nadere informatie

Bestuurder zijn is niet vrijblijvend.

Bestuurder zijn is niet vrijblijvend. Bestuurder zijn is niet vrijblijvend. Ook in België wordt de verantwoordelijkheid van bestuurders met de dag belangrijker. Nieuwe wetgeving en procedures verplichten bestuurders om meer dan ooit bewust

Nadere informatie

AKTIVIA VZW VERZEKERINGEN. Bart Hannes oktober 2011

AKTIVIA VZW VERZEKERINGEN. Bart Hannes oktober 2011 AKTIVIA VZW VERZEKERINGEN Bart Hannes oktober 2011 1 Verzekeringen I. Burgerlijke aansprakelijkheid II. III. IV. Lichamelijke ongevallen AKTIVIA-polissen Andere risico s 2 I. Burgerlijke aansprakelijkheid

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR

HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR 2 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR Inhoud Wat is een mede-eigendom?... 3 Wie maakt deel uit van de mede-eigendom?... 4 Wat is de algemene vergadering?... 4 Bent u verplicht

Nadere informatie

AFDELING 2 - WET OP DE APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM

AFDELING 2 - WET OP DE APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM AFDELING 2 - WET OP DE APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM BURGERLIJK WETBOEK (W.21.III.1804, Ndl.tekst W.30.XII.1961, BS 18.V.1962) BOEK II GOEDEREN EN VERSCHILLENDE BEPERKINGEN VAN DE EIGENDOM TITEL II EIGENDOM

Nadere informatie

POLIS BA VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS

POLIS BA VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS POLIS BA VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS 2 Polisnummer van het raamcontract : 730.379.384 Tussen : VZW CIB VLAANDEREN Kortrijksesteenweg 1005 B-9000 GENT Hierna genoemd : de onderschrijver van de polis En

Nadere informatie

CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS

CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS De bepalingen die hierna zijn voorzien vullen het lexicon, het hoofdstuk "B.A. Uitbating" en het hoofdstuk "Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Volmacht 1 voor de Buitengewone Algemene Vergadering van aandeelhouders van 11 september 2019

Volmacht 1 voor de Buitengewone Algemene Vergadering van aandeelhouders van 11 september 2019 Volmacht 1 voor de Buitengewone Algemene Vergadering van aandeelhouders van 11 september 2019 Ondergetekende (Naam en voornaam aandeelhouder):..... Volledige adres van de aandeelhouder:......... Houder

Nadere informatie

Juridisch statuut van studentenverenigingen

Juridisch statuut van studentenverenigingen Juridisch statuut van studentenverenigingen Inleiding & Structuur Wat Feitelijke Vereniging VZW 29-9-2016 2 Feitelijke vereniging Kenmerken Vanaf moment dat twee of meer personen het idee ontwikkelen om

Nadere informatie

Verklarende nota betreffende de polis BA VME

Verklarende nota betreffende de polis BA VME Verklarende nota betreffende de polis BA VME 730.379.384 2 1 Wie is de onderschrijver van dit verzekeringsprogramma? VZW CIB VLAANDEREN 2 Wie is de verzekeringsnemer? De door deze polis verzekerde Vereniging

Nadere informatie

INFORMATIE OVER AANDEELHOUDERSRECHTEN 23 MAART 2012

INFORMATIE OVER AANDEELHOUDERSRECHTEN 23 MAART 2012 Delhaize Groep NV Osseghemstraat 53 1080 Brussel, België Rechtspersonenregister 0402.206.045 (Brussel) www.delhaizegroep.com INFORMATIE OVER AANDEELHOUDERSRECHTEN 23 MAART 2012 Deze nota tracht de belangrijkste

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 KORTRIJK, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat, en hierna te noemen

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet in verband met het verbeteren van de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen alsmede de uniformering van enkele bepalingen

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 Kortrijk, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor), en hierna te

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING MEESMAN BELEGGINGSFONDSEN

STATUTEN STICHTING MEESMAN BELEGGINGSFONDSEN 20140163 1 STATUTEN STICHTING MEESMAN BELEGGINGSFONDSEN doorlopende tekst van de statuten van de stichting: Stichting Meesman Beleggingsfondsen (vóór statutenwijziging genaamd: Stichting Bewaarder Meesman

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR. Heeft u net een appartement gekocht of bent u van plan om er één te kopen? Dan koopt u meer dan u denkt.

HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR. Heeft u net een appartement gekocht of bent u van plan om er één te kopen? Dan koopt u meer dan u denkt. HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR Heeft u net een appartement gekocht of bent u van plan om er één te kopen? Dan koopt u meer dan u denkt. 2 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR Inhoud Wat is een mede-eigendom?...

Nadere informatie

TALENSIA. Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s. Aanvullende specifieke bepalingen

TALENSIA. Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s. Aanvullende specifieke bepalingen TALENSIA Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s Aanvullende specifieke bepalingen Inlasblad Building Brand Eenvoudige risico s Dit inlasblad is een aanvulling op de specifieke bepalingen Talensia

Nadere informatie

Burgerlijk wetboek - boek 2 - rechtspersonen

Burgerlijk wetboek - boek 2 - rechtspersonen Burgerlijk wetboek - boek 2 - rechtspersonen Arikel 30 Vereniging kan geen registergoederen verkrijgen 1.Een vereniging waarvan de statuten niet zijn opgenomen in een notariële akte, kan geen registergoederen

Nadere informatie

Aansprakelijkheid Verzekeringen

Aansprakelijkheid Verzekeringen Aansprakelijkheid Verzekeringen Vlaamse Stichting Verkeerskunde Verkeer op School 4 en 8 oktober 2012 Ethias Verzekering Geert Van Aken 1 Risico? Excursies met de fiets Fietsvaardigheidstraining Verkeersroute

Nadere informatie

STATUTEN VAN HET BELGISCH ARBITRAGEHOF VOOR DE SPORT (BAS)

STATUTEN VAN HET BELGISCH ARBITRAGEHOF VOOR DE SPORT (BAS) STATUTEN VAN HET BELGISCH ARBITRAGEHOF VOOR DE SPORT (BAS) I. Rechtsvorm, benaming, maatschappelijke zetel, duur, doel artikel 1: rechtsvorm - benaming De vereniging is opgericht als een vereniging zonder

Nadere informatie

Aansprakelijkheid bij verkeers- en mobiliteitseducatie

Aansprakelijkheid bij verkeers- en mobiliteitseducatie Aansprakelijkheid bij verkeers- en mobiliteitseducatie Vlaamse Stichting Verkeerskunde 28/05/2013 Ethias Verzekering Geert Van Aken 1 Risico? Excursies met de fiets Fietsvaardigheidstraining Verkeersroute

Nadere informatie

Naamloze Vennootschap Calesbergdreef 5 te 2900 Schoten RPR ANTWERPEN 0404.491.285 ----------------

Naamloze Vennootschap Calesbergdreef 5 te 2900 Schoten RPR ANTWERPEN 0404.491.285 ---------------- Naamloze Vennootschap Calesbergdreef 5 te 2900 Schoten RPR ANTWERPEN 0404.491.285 ---------------- BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING De aandeelhouders worden vriendelijk uitgenodigd tot het bijwonen op

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

IB / blad 1 DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN: WONINGSTICHTING BARNEVELD GEVESTIGD TE BARNEVELD PER 6 NOVEMBER 2018 Hoofdstuk I. AL

IB / blad 1 DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN: WONINGSTICHTING BARNEVELD GEVESTIGD TE BARNEVELD PER 6 NOVEMBER 2018 Hoofdstuk I. AL IB / 2018.002601.01 blad 1 DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN: WONINGSTICHTING BARNEVELD GEVESTIGD TE BARNEVELD PER 6 NOVEMBER 2018 Hoofdstuk I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 - Naam De stichting is

Nadere informatie

Machtiging tot inkoop en vervreemding van eigen aandelen in geval van ernstig en dreigend nadeel wijziging statuten coördinatie en volmacht

Machtiging tot inkoop en vervreemding van eigen aandelen in geval van ernstig en dreigend nadeel wijziging statuten coördinatie en volmacht EXMAR naamloze vennootschap De Gerlachekaai 20 2000 Antwerpen Rechtspersonenregister: Antwerpen BTW-nummer BE 860.409.202. Ondernemingsnummer 0860.409.202 Machtiging tot inkoop en vervreemding van eigen

Nadere informatie

LOTUS BAKERIES NV VOLMACHTFORMULIER GEWONE & BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 15 MEI 2018

LOTUS BAKERIES NV VOLMACHTFORMULIER GEWONE & BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 15 MEI 2018 LOTUS BAKERIES NV VOLMACHTFORMULIER GEWONE & BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 15 MEI 2018 Lees en volg aandachtig de volgende instructies: - Duid slechts één enkele gevolmachtigde aan op p. 1 - VUL

Nadere informatie

1. Algemene voorwaarden Rechtsbijstand L.A.V.A.

1. Algemene voorwaarden Rechtsbijstand L.A.V.A. 1. Algemene voorwaarden Rechtsbijstand L.A.V.A. Art. 6.1. Definities Club : De entiteit die de rechtsvorm heeft van een vzw en beroep kan doen op de waarborgen van de waarborg RECHTSBIJSTAND-LAVA door

Nadere informatie

Naam, voornaam/benaming: Adres/Maatschappelijke zetel: eigenaar van.. aandeel/aandelen op naam en/of.. gedematerialiseerde aandeel/aandelen

Naam, voornaam/benaming: Adres/Maatschappelijke zetel: eigenaar van.. aandeel/aandelen op naam en/of.. gedematerialiseerde aandeel/aandelen Volmacht Gewone Algemene Vergadering van de vennootschap SOFINA Naamloze Vennootschap Maatschappelijke zetel: Nijverheidsstraat 31, 1040 Brussel Ondernemingsnummer: 0403 219 397 (RPR Brussel) ( Sofina

Nadere informatie

HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen

HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen GERECHTELIJK WETBOEK - Deel IV : BURGERLIJKE RECHTSPLEGING. HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen Afdeling II. Echtscheiding door onderlinge toestemming. Art.

Nadere informatie

Kick-off voor presidia

Kick-off voor presidia Kick-off voor presidia 13.05.2014 JURIDISCH STATUUT EN AANSPRAKELIJKHEID VAN EEN STUDENTENVERENIGING Stad Antwerpen/ juridische dienst Inhoud 1. Feitelijke vereniging vs. vzw 2. Aansprakelijkheid feitelijke

Nadere informatie

Inhoud. (Bijna) 3 jaar nieuwe appartementswet Nicolas Carette en Koen Swinnen...1

Inhoud. (Bijna) 3 jaar nieuwe appartementswet Nicolas Carette en Koen Swinnen...1 Voorwoord...v (Bijna) 3 jaar nieuwe appartementswet Nicolas Carette en Koen Swinnen...1 Inleiding...1 Hoofdstuk 1. De statuten...2 Afdeling 1. Tegenwerpbaarheid t.a.v. huurders...2 Afdeling 2. Eenzijdige

Nadere informatie

De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt:

De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt: Adventure Diving vzw H. Theresialaan 79, bus 3 1700 Dilbeek NIEUWE STATUTEN De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt: HOOFDSTUK I Naam, zetel, doel

Nadere informatie

Art. 1.: De vereniging draagt de naam: Olympia Badmintonclub, vereniging zonder winstoogmerk, afgekort: "Olympia B.C.", v.z.w.

Art. 1.: De vereniging draagt de naam: Olympia Badmintonclub, vereniging zonder winstoogmerk, afgekort: Olympia B.C., v.z.w. Olympia Badmintonclub Vereniging zonder winstoogmerk Oogststraat 1A bus 6B 2600 Berchem Verenigingsnummer : 865787 Ondernemingsnummer : 433509034 Tel. : 03/440.34.19 e-mail : cornelis.vanlaer@skynet.be

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR KINDERRIJK Inclusief bijlage stroomschema besluitvorming

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR KINDERRIJK Inclusief bijlage stroomschema besluitvorming 1 Begripsbepaling REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR KINDERRIJK Inclusief bijlage stroomschema besluitvorming 1.1 In dit reglement van de Raad van Bestuur wordt verstaan: a) KinderRijk: Stichting KinderRijk gevestigd

Nadere informatie

Burgerlijke aansprakelijkheid in schoolverband

Burgerlijke aansprakelijkheid in schoolverband Burgerlijke aansprakelijkheid in schoolverband Prof. dr. Alois VAN OEVELEN Gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen 1 BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID EN STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID A. Begrip burgerlijke

Nadere informatie

FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011

FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011 Mededeling FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011 Mededeling inzake de wet van 20 december 2010 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders van genoteerde vennootschappen Toepassingsveld:

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Fleuren Van Veldhuizen advocaten

Algemene Voorwaarden Fleuren Van Veldhuizen advocaten Algemene Voorwaarden Fleuren Van Veldhuizen advocaten 1. Toepasselijkheid Onder de naam Fleuren Van Veldhuizen advocaten werken de individuele advocaten mr. W.L.M Fleuren en mr. W.E. van Veldhuizen samen,

Nadere informatie

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld.

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. SPORTRAAD pagina 1/1 STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. WETTELIJK KADER Bij toepassing van het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

Het samenstellen van reservekapitalen door de mede-eigenaars. door Dhr Winand Van Coillie

Het samenstellen van reservekapitalen door de mede-eigenaars. door Dhr Winand Van Coillie Het samenstellen van reservekapitalen door de mede-eigenaars door Dhr Winand Van Coillie uitgave van de Unie Vlaamse Syndici vzw 3-2011 Inhoudstafel 0. Ter inleiding... 2 1. Begroting van de investeringskosten

Nadere informatie

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde.

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. STATUTEN Projectvereniging Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. 1. BENAMING, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De voornoemde stads- en gemeentebesturen sluiten een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

TELENET GROUP HOLDING NV

TELENET GROUP HOLDING NV TELENET GROUP HOLDING NV Naamloze Vennootschap naar Belgisch Recht Neerveldstraat 105 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, Belgium RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling 0477.702.333 (de Vennootschap) OPROEPING

Nadere informatie

De mede-eigendom: 15 tips

De mede-eigendom: 15 tips De mede-eigendom: 15 tips Inhoud 1. Wanneer is er sprake van gedwongen mede-eigendom?...3 2. Wanneer is de wet van 30 juni 1994 van toepassing?...3 3. Hoe vullen we deze begrippen in?...4 4. Hoe maken

Nadere informatie

ARVICOLA ZWEMCLUB KALMTHOUT KALMTHOUT STATUTEN

ARVICOLA ZWEMCLUB KALMTHOUT KALMTHOUT STATUTEN ARVICOLA ZWEMCLUB KALMTHOUT KALMTHOUT STATUTEN 1. BENAMING, MAATSCHAPPELIJKE ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De vereniging draagt de benaming "Arvicola Zwemclub Kalmthout, evenwaardig afgekort tot "AZK. Deze

Nadere informatie