HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR. Heeft u net een appartement gekocht of bent u van plan om er één te kopen? Dan koopt u meer dan u denkt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR. Heeft u net een appartement gekocht of bent u van plan om er één te kopen? Dan koopt u meer dan u denkt."

Transcriptie

1 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR Heeft u net een appartement gekocht of bent u van plan om er één te kopen? Dan koopt u meer dan u denkt.

2 2 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR Inhoud Wat is een mede-eigendom?... 3 U en de andere mede-eigenaars vormen de VME... 4 Wat is het verschil tussen gemeenschappelijke en privatieve delen?... 5 Wat is de algemene vergadering?... 6 Bent u verplicht aanwezig te zijn op de algemene vergadering?... 7 Hoeveel aandelen heeft u in een VME als mede-eigenaar?... 7 De beslissingen van de algemene vergadering gelden als... 8 Hoe wordt er gestemd tijdens de algemene vergadering?... 9 Wat als u het niet eens bent met de beslissing van de algemene vergadering?... 9 Wat is de rol van de syndicus? Het administratieve beheer Het boekhoudkundige beheer Wat is het verschil tussen werkkapitaal en reservekapitaal? Het technische beheer Wat zijn de belangrijke documenten? Basisakte Reglement van mede-eigendom Reglement van orde Bent u van plan om een appartement te kopen? Conclusie Over Syncura

3 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR 3 Wat is een mede-eigendom? Heeft u net een appartement gekocht? Of bent u van plan om er één te kopen? U wordt dan niet alleen eigenaar van uw nieuwe woonst, maar u wordt ook mede-eigenaar van het gebouw. Iedereen die een appartement in het gebouw gekocht heeft, is mede-eigenaar. De medeeigenaars zijn dus de verschillende eigenaars van de privatieven (appartement, garage, kantoor, winkel ). Wanneer verschillende privatieven van verschillende eigenaars onder één dak vallen, is er sprake van mede-eigendom. Om hieromtrent verwarring te vermijden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetgeving en de verschillende termen. Verder kan u lezen wie de verschillende partijen zijn, wat uw rechten en plichten zijn en hoe alles verloopt. Kortom, deze handleiding wil u een handig overzicht bieden over de werking van de medeeigendom en over wat u mag verwachten na aankoop van een appartement. Bovendien geeft dit document u tips met uw rechten mee als kandidaat-koper om zo de werking en de financiële situatie van het gebouw te weten te komen.

4 4 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR U en de andere mede-eigenaars vormen de VME U en de andere mede-eigenaars vormen samen de Vereniging van Mede- Eigenaars of afgekort de VME. De VME is niet de eigenaar van het gebouw, maar wel degene die instaat voor het beheer ervan. De VME kan vergeleken worden met een bedrijf. Zoals elk bedrijf heeft de VME ook aandeelhouders, namelijk de mede-eigenaars. De mede-eigenaars komen periodiek samen in de algemene vergadering. De zaakvoerder van het bedrijf is de syndicus. Die voert de beslissingen van de algemene vergadering uit of laat ze uitvoeren en vertegenwoordigt de VME naar buiten toe.

5 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR 5 Wat is het verschil tussen gemeenschappelijke en privatieve delen? Wanneer u een appartement koopt en dus eigenaar wordt van het privatief gedeelte, wordt u ook mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen. De privé delen zijn de delen van het gebouw die eigendom zijn van één eigenaar, zoals het appartement, het kantoor, de garagebox, de winkel De gemeenschappelijke delen zijn die delen welke nuttig zijn voor meerdere of voor alle mede-eigenaars. Het betreft de structuur van het gebouw: dak, gevel, draagmuren, de inkomhallen, traphallen en dergelijke meer, maar ook gemeenschappelijke installaties zoals de lift, een gemeenschappelijke waterontharder enz. Elke mede-eigenaar draagt bij tot de onderhouds- en herstellingskosten van deze gemene delen, tenzij het reglement van mede-eigendom hierop uitzonderingen voorziet. Denk maar aan een gelijkvloers bankkantoor, met een rechtstreekse toegang tot de straat die bijgevolg geen gebruik maakt van de inkomhal of de lift.

6 6 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR Wat is de algemene vergadering? Elke eigenaar van een privatief in het gebouw is lid van de algemene vergadering. U en de andere mede-eigenaars komen minstens eenmaal per jaar samen in de statutaire algemene jaarvergadering, die altijd in de statuten is vastgelegd. De syndicus stuurt de uitnodiging tenminste vijftien dagen op voorhand. Naast de uitnodiging krijgt u ook de agenda, een volmacht, de globale en detailafrekening van de kosten van het voorbije werkjaar, een begroting voor de gewone en de buitengewone uitgaven voor het lopende werkjaar en verder alle andere relevante stukken die verband houden met de agendapunten. U ontvangt van de syndicus deze documenten met een aangetekende brief, tenzij u individueel en expliciet koos voor een andere verzendingswijze (per mail, per gewone brief ). De algemene vergadering neemt de beslissingen over de gemeenschappelijke delen. Die stelt het budget samen, bepaalt hoeveel de mede-eigenaars jaarlijks zullen bijdragen, keurt de rekeningen goed, beslist over het uitvoeren van bepaalde werken enz. De algemene vergadering komt in principe eenmaal per jaar samen. In dringende of uitzonderlijke omstandigheden of wanneer mede-eigenaars, die minstens 20% van de aandelen vertegenwoordigen, erom vragen, kan ook een bijzondere algemene vergadering worden bijeengeroepen. De algemene vergadering wijst jaarlijks ook een commissaris van de rekeningen aan. De commissaris van de rekeningen controleert de boekhouding van de VME en brengt jaarlijks verslag uit op de algemene vergadering. Die persoon kan, maar hoeft niet noodzakelijk een mede-eigenaar te zijn. In gebouwen met meer dan 20 kavels (appartementen, kantoren, maar exclusief kelders en garages), moet de algemene vergadering ook een raad van mede-eigendom aanstellen. Die raad bestaat alleen uit mede-eigenaars en moet erop toezien dat de syndicus zijn opdracht goed uitvoert. De raad kan ook andere bevoegdheden krijgen van de algemene vergadering: zoals het voorbereiden van een renovatiedossier, het opvolgen van bepaalde werken enz. Deze bevoegdheidsoverdracht geldt enkel voor welomschreven opdrachten en is beperkt tot maximaal 1 jaar.

7 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR 7 bent U VErPliCHT aanwezig TE ZiJn OP DE algemene VErgaDEring? Als mede-eigenaar bent u niet verplicht om aanwezig te zijn op de algemene vergadering, maar u moet weten dat daar de beslissingen worden genomen die een impact kunnen hebben op het financieel, administratief of technisch beheer van de mede-eigendom. Bent u verhinderd, dan kan u steeds een volmacht geven aan een andere mede-eigenaar of aan om het even welk andere persoon (met uitzondering van de syndicus) om u te vertegenwoordigen tijdens de geplande algemene vergadering. Dit kan een algemene volmacht zijn voor alle punten op de agenda, of een specifieke volmacht voor welbepaalde punten. Op het volmachtformulier kan u aanduiden hoe u wenst dat uw volmachtdrager in uw naam u stemt. (1) (1) Tenzij het een notariële volmacht betreft, is op vandaag een volmacht enkel geldig voor de geplande algemene vergadering. En dus niet voor een eventuele hernieuwde vergadering als de eerste wegens onvoldoende aanwezigen niet kon doorgaan. HOEVEEl aandelen HEEFT U als MEDE-EigEnaar in EEn VME? Aan elke kavel (appartement, garage, kelder ) worden aandelen toegekend, onder meer op basis van het type, de grootte en de ligging van het privatief. Hoeveel dat er precies zijn, vindt u terug in de basisakte deel 1 van de statuten van de mede-eigendom (hierover later meer). Die aandelen bepalen uw stemrecht op de algemene vergadering en uw bijdrage in de gemeenschappelijke kosten en lasten. Elke mede-eigenaar draagt bij in de gemeenschappelijke kosten in verhouding tot zijn aandelen. Dus hoe meer aandelen u heeft, hoe meer u zal betalen voor bijvoorbeeld het onderhoud van de lift, de elektriciteit van de gang en het onderhoud van het gebouw.

8 8 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR De beslissingen van de algemene vergadering gelden als Om geldig te zijn, moeten alle vormvoorwaarden zijn nageleefd. De belangrijkste vormvoorwaarden zijn: de algemene vergadering werd tijdig bijeengeroepen; de agendapunten zijn duidelijk geformuleerd met vermelding van de vereiste meerderheden per agendapunt; De helft + 1 van de mede-eigenaars is aanwezig tijdens algemene vergadering. De algemene vergadering kan alleen rechtsgeldig worden beschouwd wanneer aan het begin van de vergadering meer dan de helft van de mede-eigenaars aanwezig of rechtsgeldig vertegenwoordigd zijn en zij meer dan de helft van de aandelen vertegenwoordigen. (1) (1) Uitzondering: als de aanwezige of vertegenwoordigde mede-eigenaars samen meer dan 3/4e van de aandelen vertegenwoordigen, kan de algemene vergadering eveneens rechtsgeldig beraadslagen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde mede-eigenaars. Is dat niet het geval, dan dient een nieuwe algemene vergadering te worden bijeengeroepen, die wel rechtsgeldig zal kunnen beraadslagen over de punten van de eerste agenda, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde mede-eigenaars/aandelen. de beslissingen worden met de vereiste meerderheid genomen. eventueel werd de stemkrachtbeperking toegepast. Daarmee wordt bedoeld dat niemand mag deelnemen aan de stemming, zelfs niet als lasthebber, voor een groter aantal stemmen dan het totaal van de stemmen waarover de andere aanwezige of vertegenwoordigde mede-eigenaars beschikken. de beslissingen worden genoteerd, met vermelding van de mede-eigenaars die tegenstemden of zich onthielden. de notulen worden op het einde van de vergadering ondertekend door de voorzitter, de secretaris en alle op dat moment nog aanwezige mede-eigenaars of hun lasthebbers.

9 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR 9 HOE WOrDT Er gestemd TiJDEns DE algemene VErgaDEring? Beslissingen worden genomen bij een volstrekte meerderheid van de stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde mede-eigenaars, dat betekent dus de helft + 1. Belangrijke beslissingen vereisen echter een strengere meerderheid, namelijk: 100% om het gebouw volledig te herbouwen of voor elke wijziging in de verdeling van de aandelen in de mede-eigendom 80% bij wijziging van de lasten, bij gedeeltelijke afbraak, bij wijziging van de bestemming van het gebouw in zijn geheel of van een deel ervan, bij aankoop van een onroerend goed dat gemeenschappelijk zal worden en over alle daden van beschikking van gemeenschappelijke onroerende goederen. 75% voor het oprichten van een raad van mede-eigendom of voor een wijziging van de statuten met betrekking tot het genot, het gebruik of het beheer van de gemeenschappelijke gedeelten, voor alle werken aan de gemene delen, met uitzondering van de werken waarover de syndicus alleen kan beslissen (dringende en noodzakelijke werken). WaT als U HET niet EEns bent MET DE beslissing Van DE algemene VErgaDEring? U of een andere mede-eigenaar hoeft zich niet noodzakelijk neer te leggen bij een beslissing van de algemene vergadering. Elke mede-eigenaar kan aan de Vrederechter vragen om een in zijn ogen onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing te vernietigen of te wijzigen. Opgepast: dit is natuurlijk een zware beslissing en dergelijke vordering moet worden ingesteld binnen de 4 maanden die volgen op de algemene vergadering die de beslissing nam. Ook wanneer een minderheid van de mede-eigenaars op onrechtmatige wijze belet dat de algemene vergadering tot een beslissing zou komen, kan de mede-eigenaar een beroep doen op de vrederechter. Vandaar het belang om bij de besluitvorming de namen te vermelden van de mede-eigenaars die zich hebben onthouden of die tegenstemden. Een mede-eigenaar die op de vergadering akkoord ging met een beslissing, zal deze later niet redelijkerwijs kunnen aanvechten voor de Vrederechter.

10 10 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR Wat is de rol van de syndicus? De syndicus wordt door de algemene vergadering aangesteld voor een duur van maximum drie jaar, waarna zijn mandaat kan worden hernieuwd. De algemene vergadering kan de syndicus ook steeds ontslaan. Hij is de vertegenwoordiger van de VME en staat als dusdanig in voor de gemene delen van het gebouw. De syndicus is niet bevoegd voor louter privatieve aangelegenheden. Hij komt met andere woorden niet tussen in geschillen tussen een eigenaar en zijn huurder. Vroeger werd er vaak een mede-eigenaar aangesteld als syndicus, maar doordat de markt complexer wordt, wordt er minder beroep gedaan op een vrijwillige syndicus en meer op een professionele, externe syndicus, erkend door het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars). Een syndicus moet altijd op de hoogte blijven van de vaak wijzigende wetgeving en van de nieuwste ontwikkelingen binnen zowel het technisch, financieel als administratief beheer. Daarbovenop moet hij bepaalde sociale vaardigheden hebben om, indien nodig, als bemiddelaar tussen de mede-eigenaars op te treden. De syndicus voert de beslissingen uit die tijdens de algemene vergadering genomen zijn, of laat ze uitvoeren, en zorgt voor het administratief, boekhoudkundig en technisch beheer. HET administratieve beheer Algemeen gesteld is de syndicus de contactpersoon in alle communicatie met de mede-eigenaars en derden (administraties, leveranciers, aannemers, rechtbanken ). De administratieve rol van de syndicus omvat ook de bijeenroeping van de algemene vergadering, de exacte en gedetailleerde formulering van de agendapunten, de notulering van de beslissingen van de algemene vergadering en de tijdige verzending van de notulen naar alle mede-eigenaars. De syndicus is tevens de archivaris van alle relevante stukken van de mede-eigendom. Ook bij overdrachten (verkopen) van een privatief, heeft de syndicus een bijzondere wettelijke verantwoordelijkheid, hierover later meer uitleg. In VME s waar een raad van medeeigendom (RVME) is opgericht, zal de syndicus meestal ook met raadgevende stem de vergadering van de RVME bijwonen en de notulering van deze samenkomsten verzorgen.

11 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR 11 HET boekhoudkundige beheer De syndicus volgt de boekhouding op van de VME. Hij zorgt ervoor dat het nodige geld voor de algemene kosten tijdig worden opgevraagd, de betalingen strikt worden opgevolgd en indien nodig rappels worden verstuurd. Indien een mede-eigenaar in gebreke blijft, zal hij zo nodig een advocaat aanduiden om de achterstallen te innen. Hij betaalt de facturen van de leveranciers, de aannemers en de dienstverleners. Elk jaar maakt hij de globale en individuele afrekening op, legt deze ter controle voor aan de rekencommissaris en bezorgt deze, samen met de uitnodiging, aan alle mede-eigenaars om ter bespreking en goedkeuring te worden voorgelegd op de statutaire jaarvergadering. De syndicus maakt tevens jaarlijks een begroting op voor de te verwachten klassieke uitgaven én buitengewone uitgaven (investeringen). Hij stimuleert de mede-eigenaars tot oprichting van een reservefonds ter financiering van toekomstige te verwachten investeringen (zie verder). Elke VME beschikt over een geïndividualiseerde rekening, geopend op naam van de VME en waarvan enkel de syndicus de handtekeninghouder is. Wat is het verschil tussen werkkapitaal en reservekapitaal? Aan de hand van het werkkapitaal worden de periodieke kosten zoals verwarmings- en elektriciteitskosten van de gemeenschappelijke delen betaald. Dit is de som van de voorschotten die gestort zijn door de mede-eigenaars op de rekening van de VME. De algemene vergadering kan ook beslissen om een reservekapitaal aan te leggen. Het reservekapitaal is bestemd voor het dekken van niet-periodieke uitgaven. Denk maar aan herstelling van de lift, renovatie van de gevel Het is dus als het ware een spaarpot van de mede-eigenaars om onverwachte of grote onderhouds- en herstellingskosten te betalen. Als een mede-eigenaar zijn appartement verkoopt, dan blijft zijn aandeel in het reservekapitaal eigendom van de VME.

12 12 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR HET TECHnisCHE beheer De syndicus negotieert en sluit de nodige o n d e r h o ud sco n tr a c ten af, verzorgt de communicatie met de verschillende leveranciers, vraagt offertes op en voert de beslissingen van de algemene vergadering uit. Bij dringende en noodzakelijke werken kan de syndicus autonoom optreden zonder voorafgaandelijke akkoord van de algemene vergadering. Daarbovenop zorgt de syndicus ervoor dat alle installaties naar behoren functioneren, periodiek worden onderhouden en dat de overeenkomsten met de nutsmaatschappijen worden afgesloten en opgevolgd.

13 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR 13 Wat zijn de belangrijke documenten? Er zijn drie belangrijke documenten in een mede-eigendom: de basisakte, het reglement van mede-eigendom en het reglement van orde. De basisakte en het reglement van mede-eigendom vormen samen de statuten van het gebouw. Die documenten zijn de spelregels van het gebouw en moeten door iedereen gerespecteerd worden. Zij worden vastgelegd in een notariële akte. basisakte In de basisakte worden de beschrijving van het onroerend goed, de verdeling van de privatieve en gemeenschappelijke delen en de aandelen van elke mede-eigenaar aangehaald. Door die basisakte wordt het voor u en de andere mede-eigenaars duidelijk wat er wordt beschouwd als privatief en wat als gemeenschappelijk gedeelte. reglement van mede-eigendom Het reglement van mede-eigendom bestaat uit de beschrijving van de rechten en plichten van de mede-eigenaars, de verdeling voor de onderhouds- en de herstellingskosten van de gemeenschappelijke delen. De spelregels en werking van de algemene vergadering (voorbeeld: de aanwezigheids- en meerderheidsvereisten) worden hier ook in vermeld.

14 14 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR reglement van orde Dit reglement is, in tegenstelling tot de voorgaande documenten, niet verplicht. Het reglement van orde beschrijft vooral de leef-, woon- en orderegels over het gebruik van de privatieve en de gemeenschappelijke delen. In het reglement wordt eigenlijk beschreven op welke manier met elkaar moet geleefd worden. In zo n reglement kunnen ook afspraken worden gemaakt in verband met geluidsoverlast, toelating huisdieren, sluitingsuur deuren enz. Een mede-eigenaar die zijn privatief verhuurt, moet dit reglement vooraf bezorgen aan zijn huurder. De verhuurder (mede-eigenaar) is immers verantwoordelijk voor de naleving van dit huishoudelijk reglement door zijn huurder. In de praktijk zal de verhuurder dit reglement als bijlage bij de huurovereenkomst hechten.

15 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR 15 Bent u van plan om een appartement te kopen? Voor u een appartement koopt, is het belangrijk te weten hoe de kosten binnen het gebouw zijn verdeeld en wat de rechten zijn van de verschillende mede-eigenaars. U kan die informatie krijgen van uw makelaar of notaris. Die is verplicht om verschillende informaties op te vragen bij de syndicus en die moet hij aan u, de kandidaat-koper, geven. U kan bij de notaris een kopie opvragen van de basisakte van het gebouw, het reglement van de mede-eigendom en het eventuele reglement van de inwendige orde. Wanneer u interesse toont in het appartement, moet de syndicus de volgende info geven: Bedrag van het werkkapitaal en reservekapitaal Bedrag van de eventueel verschuldigde achterstallen van de verkoper Overzicht van de stortingen die zullen moeten gedaan worden voor het reservekapitaal. Overzicht van de hangende gerechtelijke procedures Notulen van alle algemene vergaderingen van de laatste drie jaar Kopie van de laatst goedgekeurde balans

16 16 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR Van zodra de notaris de notariële akte voorbereidt, zal die ook onderstaande info opvragen bij de syndicus. het bedrag van de uitgaven voor onderhoud, herstelling en renovaties een overzicht van de oproepen tot kapitaalinbreng en de kostprijs van de dringende werkzaamheden. een overzicht van de kosten verbonden aan het verkrijgen van gemeenschappelijke delen een overzicht van de door de vereniging van mede-eigenaars vaststaande verschuldigde bedragen, ten gevolge van geschillen Deze vier bovenstaande uitgaven, die afgesproken zijn voor de datum van eigendomsoverdracht, vallen in principe ten laste van de koper. De algemene vergadering heeft deze beslissingen genomen voor de overdracht, maar de betaling wordt pas gevraagd door de syndicus na de overdracht. De koper en de verkoper kunnen wel anders overeenkomen dat alle of sommige van de uitgaven ten laste van de verkoper zullen blijven. Dit wordt dan vastgelegd in de notariële akte. Maar als er dus niets bijzonders is overeengekomen, dan is het de koper die deze uitgaven betaalt. Bovendien kan het voor u handig zijn om na te gaan of er veel panden te koop staan in het gebouw. Is dit het geval? Dan betekent dit meestal dat er veel werken moeten worden uitgevoerd die worden gefinancierd door de verschillende mede-eigenaars. Conclusie Wanneer u een appartement koopt in mede-eigendom, is het belangrijk dat de VME van uw gebouw een goede en ervaren syndicus aanduidt die u als professioneel wegwijs maakt in de wetgeving op de mede-eigendom en op het gebouw, deze regelgeving strikt toepast en ervoor zorgt dat uw investering meerwaarde genereert.

17 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR 17 Over Syncura Met meer dan 30 jaar ervaring is Syncura één van de toonaangevende syndici in Vlaanderen. Vandaag beheert Syncura appartementsgebouwen, industrieterreinen, parkeergarages, winkelcentra, studentenkamers, assistentiewoningen enz. Syncura streeft naar een optimaal beheer van uw mede-eigendom en stelt daarom hoge eisen aan haar dienstverlening. Enkel gekwalificeerde medewerkers, allen specialisten in hun vakgebied, dragen zorg voor uw mede-eigendom. Wenst u meer informatie over uw mede-eigendom of wenst u een offerte aan te vragen bij Syncura? Bezoek onze website scheldekant Oudenaarde 055 / Kantoren: KNOKKE OOSTENDE ANTWERPEN GENT DEINZE AALST KORTRIJK OUDENAARDE RONSE BRUSSEL LEUVEN

HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR

HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR 2 HANDLEIDING VOOR DE MEDE-EIGENAAR Inhoud Wat is een mede-eigendom?... 3 Wie maakt deel uit van de mede-eigendom?... 4 Wat is de algemene vergadering?... 4 Bent u verplicht

Nadere informatie

Wij zetten de belangrijkste wijzigingen alvast op een rijtje

Wij zetten de belangrijkste wijzigingen alvast op een rijtje Hervorming appartementsrecht vanaf 01/01/2019 Inleiding Op 18 06 2018 werden diverse wijzigingen inzake de Wet op de Mede-eigendom gestemd die in voege treden per 01 01 2019. De statuten van het gebouw

Nadere informatie

APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM WAT VERANDERT ER VANAF 1 JANUARI 2019? mr. Yves Loix & mr. Stephanie Wernaers

APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM WAT VERANDERT ER VANAF 1 JANUARI 2019? mr. Yves Loix & mr. Stephanie Wernaers APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM WAT VERANDERT ER VANAF 1 JANUARI 2019? mr. Yves Loix & mr. Stephanie Wernaers Huidige wetgeving: 2 juni 2010 WETSHISTORIEK Regeerakkoord 11 oktober 2014: hervorming van de wet

Nadere informatie

VOORSTEL WIJZIGING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM (21/05/11)

VOORSTEL WIJZIGING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM (21/05/11) VOORSTEL WIJZIGING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM (21/05/11) AFDELING 1 RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE EIGENAAR MET BETREKKING TOT DE PRIVATIEVE DELEN Nihil AFDELING 2 RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE EIGENAARS MET

Nadere informatie

Op 1 september 2010 verandert de wetgeving voor medeeigenaars

Op 1 september 2010 verandert de wetgeving voor medeeigenaars Op 1 september 2010 verandert de wetgeving voor medeeigenaars van appartementen. september 7th, 2010 De nieuwe wet op de mede-eigendom heeft als doel de werking van de mede-eigendom te moderniseren en

Nadere informatie

Aandachtspunten voor de vastgoedmakelaar na wijziging van de Appartementswet.

Aandachtspunten voor de vastgoedmakelaar na wijziging van de Appartementswet. Aandachtspunten voor de vastgoedmakelaar na wijziging van de Appartementswet. Na de recente wijzigingen van de appartementswet, bestaan er óók voor de vastgoedmakelaar enkele aandachtspunten. Enkele daarvan

Nadere informatie

Schets van de problematiek. Schets van de problematiek. Schets van de problematiek 21/11/2017

Schets van de problematiek. Schets van de problematiek. Schets van de problematiek 21/11/2017 CLABOTS Advocaten Advocaten en bemiddelaars Ilgatlaan 9 (Office Capital) B 3500 HASSELT info@clabotsadvocaten.be www.clabotsadvocaten.be Isolatiebeurs 12.11.2017 Renovatieproblematiek appartementsgebouwen

Nadere informatie

HERVORMING APPARTEMENTSRECHT 2018

HERVORMING APPARTEMENTSRECHT 2018 HERVORMING APPARTEMENTSRECHT 2018 De wijzigingen van het appartementsrecht ingevolge de wet van 2 juni 2010 geraken net goed ingeburgerd en daar is de wetgever al met nieuwe wijzigingen in de hoop het

Nadere informatie

De vernieuwde regeling inzake gedwongen mede-eigendom

De vernieuwde regeling inzake gedwongen mede-eigendom De vernieuwde regeling inzake gedwongen mede-eigendom Mrs. Katrien Kempe Advocaat / Avocat kakempe@laga.be Mr. Stefaan Van Dyck Advocaat / Avocat svandyck@laga.be De wet van 2 juni 2010 versterkt en verfijnt

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL VOORWOORD 11 VOORAFGAAND 13

INHOUDSTAFEL VOORWOORD 11 VOORAFGAAND 13 INHOUDSTAFEL VOORWOORD 11 VOORAFGAAND 13 DE SYNDICUS EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE DELEN NALEVING VAN DE STATUTEN 17 1. Dient een bouwpromotor voor onverkochte kavels bij te dragen in de gemeenschappelijke

Nadere informatie

De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt:

De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt: Adventure Diving vzw H. Theresialaan 79, bus 3 1700 Dilbeek NIEUWE STATUTEN De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt: HOOFDSTUK I Naam, zetel, doel

Nadere informatie

De vereniging van mede-eigenaars

De vereniging van mede-eigenaars Inleiding De vastgoedbeheerder De vastgoed-beheerder is een persoon die de activiteiten van rentmeester of syndicus uitoefent. De syndicus van een gebouw is belast met het beheer van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS

STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS 1. Naam, zetel, doel en duur van de vereniging. Artikel 1: De vereniging draagt de naam VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS, afgekort VOR. Artikel 2: De zetel

Nadere informatie

AFDELING I. - GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN

AFDELING I. - GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN HOOFDSTUK III. - MEDE-EIGENDOM. AFDELING I. - GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN Art. 577-2. Burg. Wetb. 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen,

Nadere informatie

De mede-eigendom: 15 tips

De mede-eigendom: 15 tips De mede-eigendom: 15 tips Inhoud 1. Wanneer is er sprake van gedwongen mede-eigendom?...3 2. Wanneer is de wet van 30 juni 1994 van toepassing?...3 3. Hoe vullen we deze begrippen in?...4 4. Hoe maken

Nadere informatie

I DE SYNDICUS, BEGRIPSOMSCHRIJVING VOORWAARDEN 13 II AANSTELLING EN BENOEMING SYNDICUS 27

I DE SYNDICUS, BEGRIPSOMSCHRIJVING VOORWAARDEN 13 II AANSTELLING EN BENOEMING SYNDICUS 27 PROLOOG 11 I DE SYNDICUS, BEGRIPSOMSCHRIJVING VOORWAARDEN 13 A. Definitie 15 B. Aard van de opdracht 16 C. Omvang van de taak 17 D. Wie kan als syndicus worden aangesteld? 20 II AANSTELLING EN BENOEMING

Nadere informatie

Betreft: Offerte Syndicusbeheer van een appartementsgebouw D_Factory gelegen te Plankenbergstraat 112-118 te Deurne.

Betreft: Offerte Syndicusbeheer van een appartementsgebouw D_Factory gelegen te Plankenbergstraat 112-118 te Deurne. AMERIKALEI 163 2000 ANTWERPEN TEL 03 230 68 84 FAX 03 230 71 52 info@jurimmo.be www.jurimmo.be VERZEKERINGEN IMMOBILIËN JURIDISCH ADVIES Dhr. Peter Sels Sels.peter@gmail.com. Antwerpen, 09/03/2011 Betreft:

Nadere informatie

A.1. De Raad van Mede-eigendom van de residentie. Samengesteld uit:... Of de heer en/of mevrouw..., wonende te...

A.1. De Raad van Mede-eigendom van de residentie. Samengesteld uit:... Of de heer en/of mevrouw..., wonende te... OVEREENKOMST SYNDICUS VAN MEDE-EIGENDOM Tussen ondergetekende partijen: A.1. De Raad van Mede-eigendom van de residentie.... Samengesteld uit:............ Of de heer en/of mevrouw..., wonende te... Handelend

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 : benaming, zetel, doel, duur

Hoofdstuk 1 : benaming, zetel, doel, duur Statuten FNIP vzw Hoofdstuk 1 : benaming, zetel, doel, duur Artikel 1 - De vereniging wordt genoemd "Federatie van Nationale en Internationale Postzegelhandelaren" vzw, afgekort, FNIP vzw. Artikel 2 -

Nadere informatie

INFORMATIE OVER AANDEELHOUDERSRECHTEN 23 MAART 2012

INFORMATIE OVER AANDEELHOUDERSRECHTEN 23 MAART 2012 Delhaize Groep NV Osseghemstraat 53 1080 Brussel, België Rechtspersonenregister 0402.206.045 (Brussel) www.delhaizegroep.com INFORMATIE OVER AANDEELHOUDERSRECHTEN 23 MAART 2012 Deze nota tracht de belangrijkste

Nadere informatie

DE ARK VERKOOPT. 1 appartement. Project Soldatenpad Soldatenpad 5/1 2300 TURNHOUT

DE ARK VERKOOPT. 1 appartement. Project Soldatenpad Soldatenpad 5/1 2300 TURNHOUT DE ARK VERKOOPT 1 appartement Project Soldatenpad Soldatenpad 5/1 2300 TURNHOUT LIGGING In de residentie Soldatenpad, langs de Lokerenstraat in Turnhout wordt 1 appartement terug verkocht. Het appartement

Nadere informatie

Heibel in het appartementsgebouw Renoveer als een heer

Heibel in het appartementsgebouw Renoveer als een heer Heibel in het appartementsgebouw Renoveer als een heer V I L L A J U R I S A D V O C AT E N K o n i n g i n A s t r i d l a a n 7 9 3 5 0 0 H A S S E LT 0 1 1 / 2 5. 2 0. 2 0 w w w.v i l l a j u r i s.

Nadere informatie

CHARTER VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS

CHARTER VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS CHARTER VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS 1. PLAATS EN DATUM... 2 2. AGENDAPUNTEN... 2 3. OPROEPING... 2 4. DEELNAME AAN DE ALGEMENE VERGADERING... 3 5. PUNTEN OP DE AGENDA EN RECHT OM VRAGEN

Nadere informatie

Programma. 1. Juridisch kader. 1. VME en haar organen. 1. Voorbeelden verplichte verzekeringen

Programma. 1. Juridisch kader. 1. VME en haar organen. 1. Voorbeelden verplichte verzekeringen Hanna Vleeschouwers Programma 1. Juridisch kader 1. VME en haar organen 1. Voorbeelden verplichte verzekeringen 1. Juridisch kader en historiek Appartementswet van 30 juni 1994 Wet van 02/06/2010 met het

Nadere informatie

Het verloop van de algemene vergadering en de taken van de voorzitter

Het verloop van de algemene vergadering en de taken van de voorzitter Inleiding Deze steekkaarten zijn bedoeld om de voorzitter van de algemene vergadering te helpen met een overzicht van zijn taken, bevoegdheden en mogelijkheden om problemen aan te pakken. Ze zijn natuurlijk

Nadere informatie

Akte Oprichting gecoördineerde versie

Akte Oprichting gecoördineerde versie Akte Oprichting gecoördineerde versie Benaming: OVED: Overlegplatform voor energiedeskundigen Rechtsvorm: Vereniging zonder Winstoogmerk Zetel: 9050 Gentbrugge, Kerkstraat 108 TITEL 1 NAAM ZETEL DOEL -

Nadere informatie

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD Goedgekeurd door de cultuurraad op 26 november 2008. Goedgekeurd op de Gemeenteraad van 17 december 2008 Hoofdstuk

Nadere informatie

De Syndicus Professioneel beheer

De Syndicus Professioneel beheer Datum: 4 mei 2016 Uur: 20:00 Plaats: Parketzaal CC Aanwezig: 45.520/100.000 ste = aantal aandelen aanwezig 67/150 = aantal eigenaars aanwezig Notulen 0. Verwelkoming en stemopneming David Wellens, optredend

Nadere informatie

STATUTEN VAN HET BELGISCH ARBITRAGEHOF VOOR DE SPORT (BAS)

STATUTEN VAN HET BELGISCH ARBITRAGEHOF VOOR DE SPORT (BAS) STATUTEN VAN HET BELGISCH ARBITRAGEHOF VOOR DE SPORT (BAS) I. Rechtsvorm, benaming, maatschappelijke zetel, duur, doel artikel 1: rechtsvorm - benaming De vereniging is opgericht als een vereniging zonder

Nadere informatie

De Syndicus Professioneel beheer

De Syndicus Professioneel beheer Datum: 2 februari 2012 Uur: 20u00 Plaats: Singelhoeve, bronstraat 12 te 3730 Werm Aanwezig: 791/1.000 ste = aantal aandelen aanwezig 13/16 = aantal eigenaars aanwezig Notulen 0. Verwelkoming en stemopneming

Nadere informatie

Het sluiten van vastgoedcontracten door de Vereniging van Mede-eigenaars

Het sluiten van vastgoedcontracten door de Vereniging van Mede-eigenaars 3 de Dag van de Syndicus 3202 Rillaar Het sluiten van vastgoedcontracten door de Vereniging van Mede-eigenaars door Prof. Dirk Meulemans Unie Vlaamse Syndici vzw 5-2013 Inhoudstafel 1. De vereniging van

Nadere informatie

PROCES VERBAAL VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN MEDE-EIGENAARS VAN DE RESIDENTIE NORDSTAR DD. 27/04/2019 OM 10:00 U

PROCES VERBAAL VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN MEDE-EIGENAARS VAN DE RESIDENTIE NORDSTAR DD. 27/04/2019 OM 10:00 U Ref. NORD Residentie NORDSTAR KBO : 0838.383.965 Servimo Koksijde Bvba PROCES VERBAAL VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN MEDE-EIGENAARS VAN DE RESIDENTIE NORDSTAR DD. 27/04/2019 OM 10:00 U De vergadering

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT ZONNEWIND CVBA

INTERN REGLEMENT ZONNEWIND CVBA INTERN REGLEMENT ZONNEWIND CVBA AFDELING 1 : VOORAFGAANDE BEPALINGEN Artikel 1.1: Bij toepassing van artikel 37 van de Statuten wordt een intern reglement opgesteld. Zonder strijdig te zijn met de bindende

Nadere informatie

Hoe werkt een (gemengde) VvE?

Hoe werkt een (gemengde) VvE? Hoe werkt een (gemengde) VvE? De regels en de praktijk 25 april 2012 VVEgemak: Michiel Hopman Wordt het nu heel anders na oprichting van een VvE? Nee, huurders en eigenaren hebben beiden belang bij een

Nadere informatie

Welke algemene vergaderingen zijn er?

Welke algemene vergaderingen zijn er? Welke algemene vergaderingen zijn er? Inhoudsopgave : Er zijn 3 soorten, nl:... Waarom is de agenda van de jaarvergadering belangrijk?... Wie stelt de agenda van de jaarvergadering op?... Hoe gebeurt de

Nadere informatie

VERPLICHTINGEN VOOR DE BESTUURDERS TIJDENS HET BESTAAN VAN EEN VZW

VERPLICHTINGEN VOOR DE BESTUURDERS TIJDENS HET BESTAAN VAN EEN VZW VERPLICHTINGEN VOOR DE BESTUURDERS TIJDENS HET BESTAAN VAN EEN VZW Gedurende het bestaan van een VZW rusten er verschillende administratieve verplichtingen op de bestuurders. Het is zeer belangrijk dat

Nadere informatie

Inhoud. Wat is de algemene vergadering? Hoe beslist zij? Wat met de bijdrage in de kosten voor de gemeenschappelijke delen en wie betaalt?...

Inhoud. Wat is de algemene vergadering? Hoe beslist zij? Wat met de bijdrage in de kosten voor de gemeenschappelijke delen en wie betaalt?... Mede-eigendom Deze brochure is gepubliceerd in november 2018. De inhoud weerspiegelt de wetgeving van toepassing vanaf 1 januari 2019. In het kader van de hervorming van het burgerlijk wetboek zal een

Nadere informatie

APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM (WET 2 JUNI 2010 B.S. 28 JUNI 2010)

APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM (WET 2 JUNI 2010 B.S. 28 JUNI 2010) APPARTEMENTSMEDE-EIGENDOM (WET 2 JUNI 2010 B.S. 28 JUNI 2010) OUDE WETTEKST HOOFDSTUK III MEDE-EIGENDOM AFDELING I - GEWONE MEDE- EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE- EIGENDOM IN HET ALGEMEEN Artikel 577-2 1. Bij

Nadere informatie

Uittreksel uit het verslag van de algemene vergadering van 11 april 2008. Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt als naam Zevenbunder.

Uittreksel uit het verslag van de algemene vergadering van 11 april 2008. Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt als naam Zevenbunder. vzw Zevenbunder, NIEUWE STATUTEN Uittreksel uit het verslag van de algemene vergadering van 11 april 2008 De statuten van de vzw worden gewijzigd door de volledige vervanging van de teksten, zoals gepubliceerd

Nadere informatie

Hoe werkt een (gemengde) VvE?

Hoe werkt een (gemengde) VvE? Hoe werkt een (gemengde) VvE? De regels en de praktijk 20 februari 2013 VVEgemak: Michiel Hopman Wordt het nu heel anders na oprichting van een VvE? Nee, huurders en eigenaren hebben beiden belang bij

Nadere informatie

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde.

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. STATUTEN Projectvereniging Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. 1. BENAMING, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De voornoemde stads- en gemeentebesturen sluiten een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Commission de Contro le :

Commission de Contro le : Commission de Contro le : Bulletin d information #5 (Nl versie) Commission de Contrôle du Conseil de Copropriété du Domaine du Bonsoy, association indépendante de copropriétaires 24 Mei 2016 De commissie

Nadere informatie

VZW BBSF - FSBB. De statuten werden aangepast door de beslissing van de Algemene Vergadering van 21/11/2013.

VZW BBSF - FSBB. De statuten werden aangepast door de beslissing van de Algemene Vergadering van 21/11/2013. VZW BBSF - FSBB De statuten werden aangepast door de beslissing van de Algemene Vergadering van 21/11/2013. TITEL I: NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 - Naam De vereniging draagt de naam Belgische Bowlingsport

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

BEMIDDELING IN HET APPARTEMENTSGEBOUW. Astrid CLABOTS CLABOTS Advocaten

BEMIDDELING IN HET APPARTEMENTSGEBOUW. Astrid CLABOTS CLABOTS Advocaten BEMIDDELING IN HET APPARTEMENTSGEBOUW Astrid CLABOTS CLABOTS Advocaten Algemene actualiteit Toenemend aantal appartementsgebouwen Nieuwe woonvormen (co housing, ) Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Renovatievraagstukken

Nadere informatie

De Syndicus Professioneel beheer

De Syndicus Professioneel beheer Datum: 12 maart 2014 Uur: 20u00 Plaats: Cultureel Centrum, Kunstlaan 5 te Hasselt Aanwezig: 38.755/100.000 ste = aantal aandelen aanwezig Notulen 0. Verwelkoming en stemopneming David Wellens, optredend

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM Bestemd om de parkeerplaatsen gelegen te Leuven (Heverlee), nabij de Zwaluwenlaan, te beheren. HOOFSTUK I.

ALGEMEEN REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM Bestemd om de parkeerplaatsen gelegen te Leuven (Heverlee), nabij de Zwaluwenlaan, te beheren. HOOFSTUK I. ALGEMEEN REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM Bestemd om de parkeerplaatsen gelegen te Leuven (Heverlee), nabij de Zwaluwenlaan, te beheren. HOOFSTUK I. - ALGEMENE UITEENZETTING. Sectie 1: - Melding van de wet.

Nadere informatie

Statuten Lubko vzw. 1 De vereniging heeft tot doel de beoefening en bevordering van korfbal.

Statuten Lubko vzw. 1 De vereniging heeft tot doel de beoefening en bevordering van korfbal. Statuten Lubko vzw Titel I NAAM - ZETEL - DOEL DUUR Artikel 1 1 De vereniging wordt genoemd Korfbalclub Lubko, afgekort Lubko. 2 Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen,

Nadere informatie

S T A T U T E N. FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort " F T G " Vossekotstraat Zichem

S T A T U T E N. FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort  F T G  Vossekotstraat Zichem S T A T U T E N FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort " F T G " Vossekotstraat 130 3271 Zichem Identificatienummer 10729/83 - Ondernemingsnummer 424828326 -------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Lokaal Fonds Uitvoerend Comité Mol REVISIENUMMER: 0 Huishoudelijk Reglement Lokaal Fonds Uitvoerend Comité Mol Goedgekeurd door Uitvoerend Comité Mol op 03/07/2018, revisienummer

Nadere informatie

Project Koekhoven Dijkbeemd 20 bus 201 2310 RIJKEVORSEL DE ARK VERKOOPT

Project Koekhoven Dijkbeemd 20 bus 201 2310 RIJKEVORSEL DE ARK VERKOOPT Project Koekhoven Dijkbeemd 20 bus 201 2310 RIJKEVORSEL DE ARK VERKOOPT LIGGING Binnen het project Koekhoven, fase I wordt 1 appartement opnieuw verkocht. Het gebouw is zeer rustig gelegen. Het terras

Nadere informatie

Momenteel zijn volgende bedragen nog verschuldigd aan de eigenaars : Volgende invorderingsprocedure wordt aan de algemene vergadering meegedeeld:

Momenteel zijn volgende bedragen nog verschuldigd aan de eigenaars : Volgende invorderingsprocedure wordt aan de algemene vergadering meegedeeld: FONCIA WONEN ICDIEN Graaf Van Vlaanderenplein 26 9000 GENT Tel : +32(0)9/ 267 85 70 Fax : +32(0)9/ 223 09 18 AAN DE MEDE-EIGENAARS V.H. GEBOUW FR. ROOSEVELTLAAN 23/41 / HOFSTRAAT3/41 (Cabedelo) (Ond.Nr.

Nadere informatie

WEGI-VOLLEY GROOT-Lille vzw (afgekort: Wegi Volley vzw)

WEGI-VOLLEY GROOT-Lille vzw (afgekort: Wegi Volley vzw) WEGI-VOLLEY GROOT-Lille vzw (afgekort: Wegi Volley vzw) HUISHOUDELIJK REGLEMENT Gelet op de goedgekeurde statuten van 2014 Hoofdstuk 1: Algemene vergadering Art.1 De algemene vergadering komt minstens

Nadere informatie

STATUTEN VZW LET US CHANGE ETHIOPIË ADRES: MINNEVELD 13, 3000 L EUVEN ONDERNEMINGSNUMMER: 0836.951.434 GERECHTERLIJK ARRONDISSEMENT: LEUVEN

STATUTEN VZW LET US CHANGE ETHIOPIË ADRES: MINNEVELD 13, 3000 L EUVEN ONDERNEMINGSNUMMER: 0836.951.434 GERECHTERLIJK ARRONDISSEMENT: LEUVEN STATUTEN VZW LET US CHANGE ETHIOPIË VZW LET US CHANGE ETHIOPIË ADRES: MINNEVELD 13, 3000 L EUVEN ONDERNEMINGSNUMMER: 0836.951.434 GERECHTERLIJK ARRONDISSEMENT: LEUVEN I. NAAM // ADRES // DOEL // DUUR Statuten

Nadere informatie

Nieuwe statuten - Naamswijziging

Nieuwe statuten - Naamswijziging Reigerstraat 10 9000 Gent T 09 220 84 31 info@dewerkplekarchitecten.be www.dewerkplekarchitecten.be Nieuwe statuten - Naamswijziging De algemene vergadering van 12 juni 2015 geldig samengeroepen en beschikkend

Nadere informatie

Nieuwe regels moeten ruzies in appartement vermijden

Nieuwe regels moeten ruzies in appartement vermijden Pagina 1 van 6 Nieuwe regels moeten ruzies in appartement vermijden Samenleven onder hetzelfde dak in een appartement verloopt niet altijd zonder strubbelingen. Eigenaars kunnen vrij autonoom beslissen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van FOPAS. Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2

Huishoudelijk reglement van FOPAS. Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2 Huishoudelijk reglement van FOPAS Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2 Hoofdstuk II Beheerscomité Opdracht Art. 3 Samenstelling Art. 4 Stemming Art. 5 Voorzitter- en ondervoorzitterschap Art. 6 Secretariaat

Nadere informatie

Artikel 3 Duur De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur, zij kan ten allen tijde ontbonden worden.

Artikel 3 Duur De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur, zij kan ten allen tijde ontbonden worden. STATUTEN. Verschenen in het Belgisch staatsblad van 30 juli 2018. Titel I. Algemeen Artikel 1 Naam De vereniging draagt de naam Koninklijk werk der Volkstuinen afdeling Merksem vzw en heeft als maatschappelijke

Nadere informatie

KONINKLIJKE ANTWERPSE VERENIGING VAN VRIENDENCLUBS

KONINKLIJKE ANTWERPSE VERENIGING VAN VRIENDENCLUBS KONINKLIJKE ANTWERPSE VERENIGING VAN VRIENDENCLUBS HOOFDSTUK I Naam en doel (I.1 I.4) HOOFDSTUK II Raad van Bestuur : a) aanstelling, bevoegdheid en samenstelling (II.1 II.7) b) algemene punten (II.8 II.11)

Nadere informatie

AANPASSING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM RESIDENTIE ZONNEHOEK

AANPASSING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM RESIDENTIE ZONNEHOEK AANPASSING REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM RESIDENTIE ZONNEHOEK Met het oog op de aanpassing van het reglement van medeeigendom van de RESIDENTIE ZONNEHOEK, met zetel te 8430 Middelkerke, Leopoldlaan en ondernemingsnummer

Nadere informatie

BEROEPSVERENIGING VAN WEDKANTOREN. Erkende Beroepsvereniging Waversesteenweg 1100/ OUDERGEM. Ondernemingsnummer van de Vereniging:

BEROEPSVERENIGING VAN WEDKANTOREN. Erkende Beroepsvereniging Waversesteenweg 1100/ OUDERGEM. Ondernemingsnummer van de Vereniging: BEROEPSVERENIGING VAN WEDKANTOREN Erkende Beroepsvereniging Waversesteenweg 1100/3 1160 OUDERGEM Ondernemingsnummer van de Vereniging: 0507.687.805 HUISHOUDELIJK REGLEMENT Huidig huishoudelijk reglement

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur. STATUTEN JEUGDRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "jeugdraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15 juli

Nadere informatie

Akte Oprichting TITEL 1 NAAM ZETEL DOEL - DUUR. De vereniging heeft als naam overlegplatform voor energiedeskundigen, afgekort OVED.

Akte Oprichting TITEL 1 NAAM ZETEL DOEL - DUUR. De vereniging heeft als naam overlegplatform voor energiedeskundigen, afgekort OVED. Akte Oprichting Benaming: OVED: Overlegplatform voor energiedeskundigen Rechtsvorm: Vereniging zonder Winstoogmerk Zetel: 9000 Gent, Kortrijksesteenweg 1007 De ondergetekenden, - E-STER bvba, Koning Albertlaan

Nadere informatie

C O N F E R E N T I E V A N V L A A M S E G E R E C H T S D E U R W A A R D E R S

C O N F E R E N T I E V A N V L A A M S E G E R E C H T S D E U R W A A R D E R S CONFERENTIE VAN VLAAMSE GERECHTSDEURWAARDERS, vereniging zonder winstgevend doel, te 2000 Antwerpen, Drukkerijstraat 16. ----------------------------------------- GECOORDINEERDE TEKST DER STATUTEN ---------------------------------------

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk

Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk Artikel 1 - Verwijzing naar wettelijke basis De gemeenteraadbeslissing van 7 maart 2013 tot de delegatie van budgethouderschap aan wijkcomités en burgerinitiatieven.

Nadere informatie

MONTEA VOLMACHT. Ondergetekende: NAAM WOONPLAATS NAAM VENNOOTSCHAP RECHTSVORM MAATSCHAPPELIJKE ZETEL ONDERNEMINGSNUMMER VERTEGENWOORDIGD DOOR

MONTEA VOLMACHT. Ondergetekende: NAAM WOONPLAATS NAAM VENNOOTSCHAP RECHTSVORM MAATSCHAPPELIJKE ZETEL ONDERNEMINGSNUMMER VERTEGENWOORDIGD DOOR MONTEA Openbare Gereglementeerde Vastgoedvennootschap naar Belgisch recht Commanditaire Vennootschap op Aandelen die een openbaar beroep doet op het spaarwezen Industrielaan 27-9320 Erembodegem (Aalst)

Nadere informatie

Immo Dominique b.v.b.a.

Immo Dominique b.v.b.a. Wet op de mede-eigendom van 30 juni 1994 (Belgisch Staatsblad 26.07.94) (Art. 577) Wet tot wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek betreffende de mede-eigendom. Deze wet is

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden uitoefent overeenkomstig zijn statuten. Algemene

Nadere informatie

VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING Ondergetekende: naam en voornaam / (vennootschaps)naam: adres / zetel: eigenaar van: aandelen op naam 1 ; en/of eigenaar van: gedematerialiseerde

Nadere informatie

Koninklijke Liberty Yacht Club vzw. Thonetlaan Antwerpen Statuten. 24 maart 2012

Koninklijke Liberty Yacht Club vzw. Thonetlaan Antwerpen Statuten. 24 maart 2012 Koninklijke Liberty Yacht Club vzw Thonetlaan 131 2050 Antwerpen 03 219 06 82 www.klyc.be info@klyc.be Statuten 24 maart 2012 Gesticht op 10 april 1934 als Arbeidersvereeniging voor Watertoerisme. Benaming

Nadere informatie

S T A T U T E N W I J Z I G I N G goedgekeurd op AV 08/04/2014 TITEL I: NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR

S T A T U T E N W I J Z I G I N G goedgekeurd op AV 08/04/2014 TITEL I: NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR S T A T U T E N W I J Z I G I N G goedgekeurd op AV 08/04/2014 TITEL I: NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR ARTIKEL 1 De vereniging draagt de naam: Regionaal WelzijnsPlatform Noord-West-Vlaanderen vzw ARTIKEL 2

Nadere informatie

Statuten projectvereniging Berg en Nete

Statuten projectvereniging Berg en Nete 1 STATUTEN Statuten projectvereniging Berg en Nete Hoofdstuk 1: naam, zetel, doelstellingen en duur Artikel 1 - Naam van de projectvereniging De projectvereniging wordt genoemd projectvereniging Berg en

Nadere informatie

VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING Ondergetekende: naam en voornaam / (vennootschaps)naam: adres / zetel: eigenaar van: aandelen van de vennootschap; en/of eigenaar van: warrants

Nadere informatie

OFFERTE voor VME Tennisbaanstraat te Gent Appartementen & Garages.

OFFERTE voor VME Tennisbaanstraat te Gent Appartementen & Garages. OFFERTE voor VME Tennisbaanstraat 26-54 te Gent Appartementen & Garages. Gavere, 11/07/2017 Geachte heer Bertels, U bent op zoek naar een beheerder voor uw gebouw en u bent op de één of andere manier met

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Gecoördineerde versie nieuwe appartementswet (artikelen 577-2 tot en met 577-14 Burgerlijk Wetboek)

Gecoördineerde versie nieuwe appartementswet (artikelen 577-2 tot en met 577-14 Burgerlijk Wetboek) Gecoördineerde versie nieuwe appartementswet (artikelen 577-2 tot en met 577-14 Burgerlijk Wetboek) Bron: Wet van 2 juni 2010 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de medeeigendom

Nadere informatie

Wet op de mede-eigendom van 2 juni 2010

Wet op de mede-eigendom van 2 juni 2010 Wet op de mede-eigendom van 2 juni 2010 Deze wet wordt van kracht op 1 september 2010. Een samenvatting van deze nieuwe wet kunt u hier lezen, de tekst hieronder is de volledige wettekst. Deze tekst is

Nadere informatie

AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN.

AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN. WET MEDE-EIGENDOM (uittreksel uit het Burgerlijk Wetboek) (zoals gewijzigd door de Wet van 15 mei 2012 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de mede- eigendom betreft) HOOFDSTUK III. MEDE-EIGENDOM.

Nadere informatie

STOS, vzw STATUTEN. Oprichting en zetel.

STOS, vzw STATUTEN. Oprichting en zetel. STOS, vzw STATUTEN Oprichting en zetel. Artikel 1. De sinds 1956 opgerichte Soc. Turnrkirng Ontwikkeling Schoten is op 22 september 1998 omgevormd in een vereniging zonder winstoogmerk onder de benaming

Nadere informatie

VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING Ondergetekende: naam en voornaam / (vennootschaps)naam: adres / zetel: eigenaar van: aandelen van de vennootschap; en/of eigenaar van: warrants

Nadere informatie

Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel

Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel STATUTEN Goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 8 maart 2014 1. Omschrijving en zetel 1.1. Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel,

Nadere informatie

ARVICOLA ZWEMCLUB KALMTHOUT KALMTHOUT STATUTEN

ARVICOLA ZWEMCLUB KALMTHOUT KALMTHOUT STATUTEN ARVICOLA ZWEMCLUB KALMTHOUT KALMTHOUT STATUTEN 1. BENAMING, MAATSCHAPPELIJKE ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De vereniging draagt de benaming "Arvicola Zwemclub Kalmthout, evenwaardig afgekort tot "AZK. Deze

Nadere informatie

TITEL I.- NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR

TITEL I.- NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR TITEL I.- NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR 1 2 3 4 De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam "ACADEMIA OPHTHALMOLOGICA BELGICA", in het kort "AOB". Beide namen mogen afzonderlijk worden gebruikt. De zetel

Nadere informatie

VOLMACHT VOOR DE JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 24 JULI 2017 OM 10 UUR. Ondergetekende: [naam], met woonplaats te.

VOLMACHT VOOR DE JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 24 JULI 2017 OM 10 UUR. Ondergetekende: [naam], met woonplaats te. RETAIL ESTATES Naamloze Vennootschap Openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap naar Belgisch Recht Zetel: Industrielaan 6, B-1740 Ternat Ondernemingsnummer: 0434.797.847 (RPR Brussel) VOLMACHT VOOR

Nadere informatie

VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VOLMACHTFORMULIER VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING Ondergetekende: naam en voornaam / (vennootschaps)naam: adres / zetel: eigenaar van: aandelen van de vennootschap; en/of eigenaar van: warrants

Nadere informatie

FOVIG V.Z.W. ONDERNEMINGSNUMMER: Statuten volgens de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002.

FOVIG V.Z.W. ONDERNEMINGSNUMMER: Statuten volgens de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002. FOVIG V.Z.W. ONDERNEMINGSNUMMER: 0431976236 Statuten volgens de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002. BENAMING EN ZETEL Art. 1. De vereniging heeft als naam: Federatie van ouderverenigingen

Nadere informatie

Gecoördineerde statuten Turnkring Volharding Essen vzw (vroeger Socialistische Turnkring Volharding Essen)

Gecoördineerde statuten Turnkring Volharding Essen vzw (vroeger Socialistische Turnkring Volharding Essen) Gecoördineerde statuten Turnkring Volharding Essen vzw (vroeger Socialistische Turnkring Volharding Essen) Stationsstraat 136,2910 Essen Identificatienummer : 2007/84 Ondernemingsnummer : 425.464.269 Voorafgaande

Nadere informatie

NAAM, ZETEL, DUUR & DOEL

NAAM, ZETEL, DUUR & DOEL Koninklijk Werk Volkstuinen Gentbrugge Vereniging zonder winstoogmerk Boswachterstraat 42 9050 Gent KBO 0411.014.140 STATUTEN NAAM, ZETEL, DUUR & DOEL 1. De vereniging draagt de naam Koninklijk Werk Volkstuinen

Nadere informatie

BELGIAN FINANCE CLUB - STATUTEN

BELGIAN FINANCE CLUB - STATUTEN BELGIAN FINANCE CLUB - STATUTEN Ondergetekenden Marc Lambrechts Comequi Integrale Raymond James Fédérale Past President BIRA Banque Transatlantique P&V Gdf-Suez L'Echo AB Inbev CMI (France) Dexiam Zijn

Nadere informatie

Wet op de mede-eigendom Aangepast aan hervorming verschenen in Belgisch Staatsblad op 2 juli 2018

Wet op de mede-eigendom Aangepast aan hervorming verschenen in Belgisch Staatsblad op 2 juli 2018 Wet op de mede-eigendom Aangepast aan hervorming verschenen in Belgisch Staatsblad op 2 juli 2018 AFDELING I. GEWONE MEDE-EIGENDOM EN GEDWONGEN MEDE-EIGENDOM IN HET ALGEMEEN Art. 577-2 1. Bij ontstentenis

Nadere informatie

S.K.I.F BELGIUM asbl/vzw

S.K.I.F BELGIUM asbl/vzw S.K.I.F BELGIUM asbl/vzw Shotokan Karate-Do International Federation Belgium www.skifb.be Member of S.K.I.F. Federation of Master KANAZAWA, 10 th Dan Tokyo Japan "Shotokan Karate-Do International Federation

Nadere informatie

30 JUNI Wet tot wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek betreffende de medeëigendom.

30 JUNI Wet tot wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek betreffende de medeëigendom. 30 JUNI 1994. - Wet tot wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek betreffende de medeëigendom. Bron : JUSTITIE Publicatie : 26-07-1994 Inwerkingtreding : 01-08-1995 Dossiernummer

Nadere informatie

HOOFDSTUK I: BENAMING - ZETEL - DOEL - DUUR

HOOFDSTUK I: BENAMING - ZETEL - DOEL - DUUR STATUTEN Verbond der clubs van Golfbiljart van Tienen en Omstreken VZW Oude Leuvensestraat 93 te 3300 Tienen Arrondissement Leuven Ondernemingsnummer: 0410770056 HOOFDSTUK I: BENAMING - ZETEL - DOEL -

Nadere informatie

Syndicus: een knelpuntberoep?

Syndicus: een knelpuntberoep? Uw logo Syndicus: een knelpuntberoep? Overuren : kantooruren + avondvergaderingen = 70u per week soms ook vergadering in het weekend ook zich gaan voorstellen op externe Av's Lange dagen : problem solving,

Nadere informatie

Volmacht Algemene Vergadering WDP Comm. VA 27 april 2016 VOLMACHT

Volmacht Algemene Vergadering WDP Comm. VA 27 april 2016 VOLMACHT VOLMACHT Dit behoorlijk ingevulde, gedateerde en ondertekende papieren formulier moet door WDP Comm. VA worden ontvangen ten laatste op donderdag 21 april 2016 en kan overgemaakt worden: (i) per gewone

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Newsletter Laga www.laga.be Onderwerp De vernieuwde regeling inzake gedwongen mede-eigendom Datum 27 januari 2011 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan

Nadere informatie

TITEL II: LEDEN ART. 5

TITEL II: LEDEN ART. 5 STATUTEN VAN DE FEITELIJKE VERENIGING RED MERCATORPARK Inhoud: Titel I : Omschrijving van de vereniging Titel II : Leden Titel III : Bestuur Titel IV : Algemene vergadering Titel V : Problemen binnen de

Nadere informatie