OPLEIDINGEN MEDEZEGGENSCHAP 3.0 Mens & Organisatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPLEIDINGEN MEDEZEGGENSCHAP 3.0 Mens & Organisatie"

Transcriptie

1 Erkende MZ-opleidingen OPLEIDINGEN MEDEZEGGENSCHAP 3.0 Mens & Organisatie Versterk als OR-lid uw strategische vaardigheden en vergroot uw loopbaanperspectieven

2 Inleiding Maatschappelijke en economische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Ondernemingsraden krijgen te maken met het nieuwe werken, flexibiliseren van arbeid, sociale innovatie (flexibele organisatie, verbeteren arbeidsproductiviteit, nieuwe arbeidsverhoudingen, talentmanagement), het outsourcen van activiteiten en de opkomst van shared service centra. Door de economische crisis zijn zeggenschap en medezeggenschapsverhoudingen onder druk gezet. Uit recent onderzoek blijkt dat bestuurders de ondernemingsraad niet tot nauwelijks ervaren als een strategische partner bij het aanpakken en oplossen van complexe organisatievraagstukken. De ondernemingsraden willen wel als strategische partner optreden maar hebben (soms) onvoldoende kennis en vaardigheden om die rol op een goede manier in te (kunnen) vullen. Uit het onderzoek van het NCSI blijkt dat: ondernemingsraden vaak (te) weinig representatief zijn voor het personeelsbestand van organisaties. Dit komt door de hoge drempel om te starten met een opleidingstraject en door het gebrek aan goede opleidingsmogelijkheden; OR-leden een kloof ervaren tussen competenties die naar hun mening belangrijk zijn bij OR-werk en de mate waarin zij zelf zeggen die competenties te hebben. Zo vindt men het belangrijk om kennis te hebben op het gebied van HRM, arbeidsrecht, organisatieveranderingen, het onderhouden van sociale relaties, sociale vaardigheden en onderhandelen; de werkdruk van OR-leden hoog is; het vertrouwen in het management niet hoog is; de aantrekkingskracht voor het OR-werk gering is en onvoldoende carrièreperspectieven biedt. Het is aan de ondernemingsraden en bestuurders zelf om de bal op te pakken en de kwaliteit van arbeidsverhoudingen en (mede)zeggenschapsverhoudingen te verbeteren. De moderne OR leunt niet achterover, maar toont initiatief, is proactief en in staat om een effectieve dialoog aan te gaan met zijn bestuurder en de achterban. Het Consortium MZ 3.0, vertegenwoordigd door Hogeschool Windesheim, ROC van Twente, Moovs en BMC, heeft een aantal opleidingen ontwikkeld die een belangrijke bijdrage leveren aan: het versterken van de strategische positie van de ondernemingsraad; het versterken van de persoonlijke vaardigheden en competenties van OR-leden; het vergroten van de loopbaanperspectieven van OR-leden na hun zittingsperiode.

3 Doelgroep De MZ 3.0 opleidingen zijn gericht op (toekomstige) individuele leden van (centrale) ondernemingsraden of medezeggenschapsorganen in de private en de publieke sector. Leden van OR-commissies kunnen zich inschrijven voor specifieke modules die aansluiten op de rol en de werkzaamheden van de desbetreffende commissie. Opleidingen Deelnemers kunnen zich inschrijven voor één van de volgende opleidingen: modulaire opleiding kerntaken Personeel & Arbeid (mbo-4); modulaire opleiding Operationeel Management (post-hbo). Uniek opleidingsconcept De opleidingen worden modulair aangeboden en worden gegeven door ervaren docenten van het ROC van Twente of de Hogeschool Windesheim. Voor specifieke onderdelen wordt gebruik gemaakt van gecertificeerde MZ-trainers of consultants van Moovs of BMC. Alle modules voldoen aan de specifieke wettelijke exameneisen. Het unieke van het onderwijsmodel is dat alle opdrachten op maat zijn gemaakt voor de dagelijkse OR-praktijk. Het onderwijsmodel omvat de volgende opleidingsactiviteiten: modules met erkende studiepunten; praktijkopdrachten en een portfolio gericht op de eigen OR-praktijk; intervisiebijeenkomsten; individuele leerbegeleiding. De cursusgroep bestaat uit individuele OR-leden uit diverse organisaties. Met behulp van een digitale intake bepalen de opleider en de deelnemer welke opleidingsvariant het beste aansluit op de werkervaring, eerdere opleidingen en de OR-praktijk.

4 Uitgangspunten van de opleiding: gericht op het versterken en vergroten van de expertise en competenties van de leden van de (centrale) ondernemingsraad of MZ-commissies; versterkt de rol van strategische functie van de ondernemingsraden rondom thema s als: sociale innovatie, het nieuwe organiseren en het nieuwe werken; levert een bijdrage aan het loopbaanbeleid van OR-leden; motiveert medewerkers om lid te worden van een ondernemingsraad; resulteert in een mbo-certificaat of een (post) hbo-certificaat. Aansluiting bij erkende opleidingen ( civiel effect ) Al deze opleidingen hebben een zo groot mogelijk civiel effect. Dat houdt in dat de deelnemers na afloop van de opleiding of module beschikken over een erkend mbo-certificaat of (post) hbo-certificaat. Deelnemers ontvangen per hbo-module EC-punten. Het mbo-certificaat en EC-punten kunnen gebruikt worden om na de opleiding een mbo- of hbo-opleiding af te ronden. Voorbeeld Financieel management Na een interactief college van de docent financieel management krijgen de deelnemers de opdracht om de verworven inzichten toe te passen in de dagelijkse OR praktijk: geef aan wat de rechten zijn van de ondernemingsraad, bespreek en analyseer de meerjarenbegroting in uw ondernemingsraad en formuleer en onderbouw de specifieke aandachtspunten vanuit de (centrale) ondernemingsraad.

5 Voorbeeld Human Resources Management In het interactieve college bespreekt de docent de uitgangspunten van strategisch HRMbeleid. Vervolgens krijgen de deelnemers de opdracht om met de ondernemingsraad een analyse te maken van het strategisch HRM-beleid in de eigen organisatie. Daarbij komen vragen aan de orde als: Is er een strategisch HRM-beleid, wordt daarbij onderscheid gemaakt in de korte en de lange termijn en wat is de visie van de ondernemingsraad op het strategisch personeelsbeleid van de organisatie? Voorbeeld gastcollege Sociale innovatie In het gastcollege geeft een consultant van BMC of Moovs een uiteenzetting over sociale innovatie. Na afloop van het college krijgen de deelnemers de opdracht om een paper te schrijven over de betekenis van het begrip sociale innovatie in hun sector en organisatie inclusief de specifieke invalshoeken voor de ondernemingsraad en hoe zij het thema een plaats kunnen bezorgen op de strategische agenda van de bestuurder. Resultaten op individueel niveau Na afloop van de opleiding heeft de deelnemer: kennis en inzicht in de (veranderende) rol van de ondernemingsraad; een aantal modules afgerond die aansluiten op het werk van de medezeggenschap; inzicht hoe hij de verworven kennis en vaardigheden door middel van praktijkopdrachten kan inzetten in de dagelijkse OR-praktijk; praktijkervaringen en/of dilemma s kunnen delen met OR-leden uit andere organisaties of sectoren; zijn persoonlijke vaardigheden en loopbaanperspectieven vergroot; een erkende opleiding met een zo hoog mogelijk civiel effect, waarmee de opleidingen meer mogelijkheden bieden dan alleen het OR-werk. Resultaten ondernemingsraad Een tweede doelstelling van de MZ 3.0 opleidingen is dat deze opleidingen een bijdrage leveren aan: het verhogen van de kwaliteit van de ondernemingsraden; het versterken van het strategisch profiel van de ondernemingsraad; het versterken van de dialoog tussen de raad, de bestuurder en medewerkers; het imago en de wervingskracht van de ondernemingsraad binnen de organisatie.

6 Duur en studiebelasting van de MZ 3.0 opleidingen De duur van de opleiding verschilt. Voor de exacte duur van de opleiding kunt u terecht op onze websites. Kijk voor de mbo-opleiding op en voor de post-hbo-opleiding op Gemiddelde kenmerken van de opleidingen zijn: minimaal 2 en maximaal 3 jaar; twee aaneengesloten dagen per maand onderwijs; waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van leren op afstand (E-learning en videopresentaties); de studiebelasting bedraagt circa 4 uur per week bij een tweejarig traject; gemiddeld eenmaal per maand een supervisiebijeenkomst of een gesprek met een studiecoach; de opdrachten sluiten aan op de werkpraktijk en leersituatie(s) van de dagelijkse OR-praktijk; het laatste jaar bestaat uit een proeve van bekwaamheid van een op de OR-praktijk gerichte leeropdracht of scriptie.

7 Kosten De totale kosten van de opleiding bedragen 2.800,- per jaar. Daarbij zijn inbegrepen: de cursuskosten; het lesmateriaal; gebruik van de digitale leeromgeving; examinering en toetsing (excl. landelijke taal- en rekentoetsen); accommodatie; lunch; intervisiebijeenkomsten. Toelatingseisen Om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen, gelden de volgende toelatingseisen: voor de mbo-opleiding is een vooropleiding op mbo niveau 3 gewenst; voor de post-hbo-opleiding is een afgeronde hbo-opleiding of hbo werk- en denkniveau gewenst; deelnemer is lid van een gekozen (centrale) ondernemingsraad of medezeggenschapsorgaan (bijv. een personeelsvertegenwoordiging) of stelt zich op korte termijn kandidaat voor een medezeggenschapsorgaan; deelnemer verplicht zich gedurende de opleidingstijd lid te zijn en te blijven van de OR/ medezeggenschapsorgaan; een intake is onderdeel van het selectieproces.

8 Maatwerk op bedrijfsniveau Bedrijven en centrale ondernemingsraden kunnen zich ook aanmelden met de vraag om voor hun bedrijf een maatwerkvariant te maken. Ook dan geldt dat wordt aangesloten op de erkende opleidingen met een zo groot mogelijk civiel effect. Meer weten of inschrijven? ROC van Twente Studie Informatiepunt Punt ROC van Twente Tel Windesheim Windesheim Informatiecentrum Tel Consortium MZ 3.0 In 2013 is het Consortium MZ 3.0 opgericht dat als doel heeft de zeggenschap en medezeggenschap in Nederland en Europa te moderniseren en te versterken. Participanten in het consortium zijn: Hogeschool Windesheim, ROC van Twente, MOOVS en BMC. De MZ 3.0 opleidingen zijn één van de activiteiten van het Consortium.

PlanMen Academy Opleiden is ook Plannen. Brochure 2015

PlanMen Academy Opleiden is ook Plannen. Brochure 2015 PlanMen Academy Opleiden is ook Plannen Brochure 2015 PlanMen is exclusief specialist op het gebied van personeelsplanning / Workforce Management (WFM). Met de jarenlange kennis en ervaring van onze gecertificeerde

Nadere informatie

Associate degree Management in de Zorg

Associate degree Management in de Zorg Bekijk de video van Dido met Layar 2015 2016 Associate degree Management in de Zorg Associate degree of Health Care Management / duaal Deze brochure is verrijkt met Student Wilma de Vreugd bij Verpleeghuis

Nadere informatie

1 Inleiding... 4. 2 Wie, wat, waar en waarom... 5. 3 Opleidingsgegevens in het kort... 7. 4 Inschrijving, intake en toelating...

1 Inleiding... 4. 2 Wie, wat, waar en waarom... 5. 3 Opleidingsgegevens in het kort... 7. 4 Inschrijving, intake en toelating... Studiegids SOD-I Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Wie, wat, waar en waarom... 5 3 Opleidingsgegevens in het kort... 7 4 Inschrijving, intake en toelating... 10 5 Visie op onderwijs... 11 6 Opleidingsstructuur...

Nadere informatie

STUDIEJAAR 2011 2012. Hbo Bedrijfskunde. toegespitst op de afstudeervariant Informatievoorziening. Hogeschool NOVI 2011-2012 Versie 1.

STUDIEJAAR 2011 2012. Hbo Bedrijfskunde. toegespitst op de afstudeervariant Informatievoorziening. Hogeschool NOVI 2011-2012 Versie 1. STUDIEJAAR 2011 2012 Hbo Bedrijfskunde toegespitst op de afstudeervariant Informatievoorziening Hogeschool NOVI 2011-2012 Versie 1.2 1. VOORWOORD Hogeschool NOVI richt zich op de verdere ontwikkeling van

Nadere informatie

Post HBO Loopbaancoach. Algemene Informatie

Post HBO Loopbaancoach. Algemene Informatie Post HBO Loopbaancoach Algemene Informatie Aanvang oktober 2015 Start oktober 2015 Inleiding Het doel van onze Post HBO Loopbaancoach is om de deelnemers op te leiden tot zelfstandige, kwaliteitsgerichte

Nadere informatie

Bedrijfskundig Management

Bedrijfskundig Management Transfergroep Post-hbo-opleidingen & masters Bedrijfskundig Management Bedrijfskunde Register Bedrijfskunde veranderend ondernemen: kennis - inzicht - toepassen Bedrijfskundig Management Ondernemen in

Nadere informatie

Hogeschool SDO. Studiegids 2011-2012. Partner in maatwerk erkend HBO voor werkenden

Hogeschool SDO. Studiegids 2011-2012. Partner in maatwerk erkend HBO voor werkenden Partner in maatwerk erkend HBO voor werkenden HBO Bedrijfskunde HBO Bedrijfskundige Informatica HBO Payrollopleidingen Korte HBO Leergangen HBO Maatwerk en incompany Erkend door het Ministerie van OCW

Nadere informatie

Vergroot de meerwaarde van de (c)mr en de deelraden

Vergroot de meerwaarde van de (c)mr en de deelraden Cursussen, conferenties en advies Vergroot de meerwaarde van de (c)mr en de deelraden Cursusaanbod voor (c)mr en in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs 2009/2010 Volg een cursus bij AOb scholing Professionele

Nadere informatie

Intern Begeleider in het Primair Onderwijs. Tweejarige post-hbo registeropleiding

Intern Begeleider in het Primair Onderwijs. Tweejarige post-hbo registeropleiding Intern Begeleider in het Primair Onderwijs Tweejarige post-hbo registeropleiding Programmagids 2015-2017 Intern Begeleider in het Primair Onderwijs 2015/2017 Inhoud pagina Inleiding 2 Doelgroep, profiel

Nadere informatie

Executive Master of Health Business Administration

Executive Master of Health Business Administration Executive Master of Health Business Administration Versterken van visie en vaardigheden De MHBA is bestemd voor hogere leidinggevenden in de gezondheidszorg die hun competenties en visie verder willen

Nadere informatie

StrategiSch management in de non-profit Sector

StrategiSch management in de non-profit Sector faculteit recht, economie, bestuur en organisatie Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) Executive & Masterprogramma s tweejarige masteropleiding in de bestuurs- en organisatiewetenschap

Nadere informatie

Studentenstatuut Opleidingsdeel

Studentenstatuut Opleidingsdeel Studentenstatuut Opleidingsdeel Christelijke Hogeschool Windesheim Bachelor Human Resource Management [34609] voltijd / deeltijd Accreditatietermijn: 01-01-2012 t/m 31-12-2017 INHOUDSOPGAVE INLEIDING:

Nadere informatie

OPLEIDING SCHOOLLEIDER 2015-2016. Basisbekwaam / Vakbekwaam. 4e leergang

OPLEIDING SCHOOLLEIDER 2015-2016. Basisbekwaam / Vakbekwaam. 4e leergang OPLEIDING SCHOOLLEIDER Basisbekwaam / Vakbekwaam 2015-2016 4e leergang Voorwoord Scholen worden steeds grotere en complexere organisaties. De taken van het management in deze scholen worden daardoor ingewikkelder

Nadere informatie

RAPPORTAGE (VER)KORTE EN VERSNELDE OPLEIDINGEN IN HET HOGER ONDERWIJS. Stichting Deeltijdopleidingen (SDO)

RAPPORTAGE (VER)KORTE EN VERSNELDE OPLEIDINGEN IN HET HOGER ONDERWIJS. Stichting Deeltijdopleidingen (SDO) RAPPORTAGE (VER)KORTE EN VERSNELDE OPLEIDINGEN IN HET HOGER ONDERWIJS INSTELLING: Stichting Deeltijdopleidingen (SDO) OPLEIDINGEN: hbo-bachelor Bedrijfskundige Informatica (dt) Definitieve versie, vastgesteld

Nadere informatie

Brochure. Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie

Brochure. Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie Brochure Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie OR en contact met de achterban OR Academy Inhoudsopgave Over OR Academy 3 Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie 4 Algemene informatie

Nadere informatie

Tijd voor scholing Antwoorden op veelgestelde vragen over scholing van werknemers

Tijd voor scholing Antwoorden op veelgestelde vragen over scholing van werknemers Tijd voor scholing Antwoorden op veelgestelde vragen over scholing van werknemers Het belang van scholing van werknemers Beroepen en taken van werknemers veranderen sneller dan vroeger. Het is belangrijk

Nadere informatie

ERK&OPLEIDING. Strategisch personeelsbeleid voor gevorderden. HR-Masterevent op 17 maart. Succes door kennisontwikkeling

ERK&OPLEIDING. Strategisch personeelsbeleid voor gevorderden. HR-Masterevent op 17 maart. Succes door kennisontwikkeling J A N U A R I 2 0 1 1 - N U M M E R 1 speciale uitgave VAN NCOI Opleidingsgroep ERK&OPLEIDING Strategisch personeelsbeleid voor gevorderden Case van de gemeente Zoetermeer HR-Masterevent op 17 maart NCOI

Nadere informatie

NyVU EXECUTIVE MBA gericht op besturen en ondernemen met bijzondere aandacht voor food & finance

NyVU EXECUTIVE MBA gericht op besturen en ondernemen met bijzondere aandacht voor food & finance NyVU EXECUTIVE MBA gericht op besturen en ondernemen met bijzondere aandacht voor food & finance inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Karakteristieken van het programma 6 De partners 6 Aanmelding en kosten 7 Rollen

Nadere informatie

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop Over Afkijken mag Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC Auteur: Ria van Dinteren Cinop Redactie: Bianca Hierck - GOC Els Frankenmolen

Nadere informatie

OPLEIDINGEN SCHOOLLEIDERS PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS

OPLEIDINGEN SCHOOLLEIDERS PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS OPLEIDINGEN SCHOOLLEIDERS PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS 2015-2016 Inhoudsopgave Penta Nova, Academie voor Schoolleiderschap 2 Opleidingen Penta Nova 4 Overzicht van de opleidingen 4 Voorlichtingsbijeenkomsten

Nadere informatie

Magistrum 2015-2016. Leiderschapsontwikkeling voor leidinggevenden in het onderwijs

Magistrum 2015-2016. Leiderschapsontwikkeling voor leidinggevenden in het onderwijs Magistrum 2015-2016 Leiderschapsontwikkeling voor leidinggevenden in het onderwijs Colofon Opdrachtgever Redactie Ontwerp Fotografie Druk Magistrum Magistrum Studio Beige Corné Clemens, Clemens Communicatie

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

OR op cursus. Wim Dolmans, Kenniscentrum SBI training & advies. Mogelijke thema's voor een nieuwe OR

OR op cursus. Wim Dolmans, Kenniscentrum SBI training & advies. Mogelijke thema's voor een nieuwe OR OR op cursus Wim Dolmans, Kenniscentrum SBI training & advies 1. Inleiding Uit diverse trendanalyses blijkt dat een meerderheid van zowel OR en als bestuurders vindt dat de OR veel invloed heeft op de

Nadere informatie

opleidings overzicht Toonaangevend opleidingsinstituut voor online marketing, communicatie, sales en klantgericht management.

opleidings overzicht Toonaangevend opleidingsinstituut voor online marketing, communicatie, sales en klantgericht management. Beeckestijn Business School opleidings overzicht Toonaangevend opleidingsinstituut voor online marketing, communicatie, sales en klantgericht management. Postdoctorale opleidingen Post-HBO opleidingen

Nadere informatie

Handvatten voor de PVT. Voortvarend aan de slag met de personeelsvertegenwoordiging

Handvatten voor de PVT. Voortvarend aan de slag met de personeelsvertegenwoordiging Handvatten voor de PVT Voortvarend aan de slag met de personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe wordt een personeelsvertegenwoordiging succesvol? 4 Wetgeving 6 De bevoegdheden van de PVT?

Nadere informatie

the best CRM Bachelor Customer Relationship Management HBO Bedrijfskunde met speciale aandacht voor CRM

the best CRM Bachelor Customer Relationship Management HBO Bedrijfskunde met speciale aandacht voor CRM The Best CRM biedt in samenwerking met Hogeschool SDO een functiegerichte leergang met een specifieke aandacht voor Customer Relationship Management. Door ontwikkeling van competenties bij eigen medewerkers

Nadere informatie

Management in de Zorg

Management in de Zorg Bekijk de video van Michelle met Layar 2015 2016 Management in de Zorg Bachelor of Health Care Management / duaal Deze brochure is verrijkt met Student Iris Dorgelo-Westerveld bij het Diaconessehuis in

Nadere informatie

Goed voorbereid de toekomst in LEIDRAAD VOOR STRATEGISCH OPLEIDEN EN ONTWIKKELEN IN UW GEMEENTE

Goed voorbereid de toekomst in LEIDRAAD VOOR STRATEGISCH OPLEIDEN EN ONTWIKKELEN IN UW GEMEENTE Goed voorbereid de toekomst in LEIDRAAD VOOR STRATEGISCH OPLEIDEN EN ONTWIKKELEN IN UW GEMEENTE INHOUDSOPGAVE 1 WAAROM DEZE BROCHURE? 2 2 ONTWIKKELING EN MOBILITEIT BIJ GEMEENTEN 4 3 LOOPBAAN- EN ONTWIKKELBELEID

Nadere informatie

Opleidingsgids. Zorg en Welzijn

Opleidingsgids. Zorg en Welzijn 2015 Opleidingsgids Zorg en Welzijn Samen werken aan ontwikkeling Inleiding Wie is WerkendLeren WerkendLeren is een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van mens en organisatie. Door praktijkgeïntegreerd

Nadere informatie