OPLEIDINGEN MEDEZEGGENSCHAP 3.0 Mens & Organisatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPLEIDINGEN MEDEZEGGENSCHAP 3.0 Mens & Organisatie"

Transcriptie

1 Erkende MZ-opleidingen OPLEIDINGEN MEDEZEGGENSCHAP 3.0 Mens & Organisatie Versterk als OR-lid uw strategische vaardigheden en vergroot uw loopbaanperspectieven

2 Inleiding Maatschappelijke en economische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Ondernemingsraden krijgen te maken met het nieuwe werken, flexibiliseren van arbeid, sociale innovatie (flexibele organisatie, verbeteren arbeidsproductiviteit, nieuwe arbeidsverhoudingen, talentmanagement), het outsourcen van activiteiten en de opkomst van shared service centra. Door de economische crisis zijn zeggenschap en medezeggenschapsverhoudingen onder druk gezet. Uit recent onderzoek blijkt dat bestuurders de ondernemingsraad niet tot nauwelijks ervaren als een strategische partner bij het aanpakken en oplossen van complexe organisatievraagstukken. De ondernemingsraden willen wel als strategische partner optreden maar hebben (soms) onvoldoende kennis en vaardigheden om die rol op een goede manier in te (kunnen) vullen. Uit het onderzoek van het NCSI blijkt dat: ondernemingsraden vaak (te) weinig representatief zijn voor het personeelsbestand van organisaties. Dit komt door de hoge drempel om te starten met een opleidingstraject en door het gebrek aan goede opleidingsmogelijkheden; OR-leden een kloof ervaren tussen competenties die naar hun mening belangrijk zijn bij OR-werk en de mate waarin zij zelf zeggen die competenties te hebben. Zo vindt men het belangrijk om kennis te hebben op het gebied van HRM, arbeidsrecht, organisatieveranderingen, het onderhouden van sociale relaties, sociale vaardigheden en onderhandelen; de werkdruk van OR-leden hoog is; het vertrouwen in het management niet hoog is; de aantrekkingskracht voor het OR-werk gering is en onvoldoende carrièreperspectieven biedt. Het is aan de ondernemingsraden en bestuurders zelf om de bal op te pakken en de kwaliteit van arbeidsverhoudingen en (mede)zeggenschapsverhoudingen te verbeteren. De moderne OR leunt niet achterover, maar toont initiatief, is proactief en in staat om een effectieve dialoog aan te gaan met zijn bestuurder en de achterban. Het Consortium MZ 3.0, vertegenwoordigd door Hogeschool Windesheim, ROC van Twente, Moovs en BMC, heeft een aantal opleidingen ontwikkeld die een belangrijke bijdrage leveren aan: het versterken van de strategische positie van de ondernemingsraad; het versterken van de persoonlijke vaardigheden en competenties van OR-leden; het vergroten van de loopbaanperspectieven van OR-leden na hun zittingsperiode.

3 Doelgroep De MZ 3.0 opleidingen zijn gericht op (toekomstige) individuele leden van (centrale) ondernemingsraden of medezeggenschapsorganen in de private en de publieke sector. Leden van OR-commissies kunnen zich inschrijven voor specifieke modules die aansluiten op de rol en de werkzaamheden van de desbetreffende commissie. Opleidingen Deelnemers kunnen zich inschrijven voor één van de volgende opleidingen: modulaire opleiding kerntaken Personeel & Arbeid (mbo-4); modulaire opleiding Operationeel Management (post-hbo). Uniek opleidingsconcept De opleidingen worden modulair aangeboden en worden gegeven door ervaren docenten van het ROC van Twente of de Hogeschool Windesheim. Voor specifieke onderdelen wordt gebruik gemaakt van gecertificeerde MZ-trainers of consultants van Moovs of BMC. Alle modules voldoen aan de specifieke wettelijke exameneisen. Het unieke van het onderwijsmodel is dat alle opdrachten op maat zijn gemaakt voor de dagelijkse OR-praktijk. Het onderwijsmodel omvat de volgende opleidingsactiviteiten: modules met erkende studiepunten; praktijkopdrachten en een portfolio gericht op de eigen OR-praktijk; intervisiebijeenkomsten; individuele leerbegeleiding. De cursusgroep bestaat uit individuele OR-leden uit diverse organisaties. Met behulp van een digitale intake bepalen de opleider en de deelnemer welke opleidingsvariant het beste aansluit op de werkervaring, eerdere opleidingen en de OR-praktijk.

4 Uitgangspunten van de opleiding: gericht op het versterken en vergroten van de expertise en competenties van de leden van de (centrale) ondernemingsraad of MZ-commissies; versterkt de rol van strategische functie van de ondernemingsraden rondom thema s als: sociale innovatie, het nieuwe organiseren en het nieuwe werken; levert een bijdrage aan het loopbaanbeleid van OR-leden; motiveert medewerkers om lid te worden van een ondernemingsraad; resulteert in een mbo-certificaat of een (post) hbo-certificaat. Aansluiting bij erkende opleidingen ( civiel effect ) Al deze opleidingen hebben een zo groot mogelijk civiel effect. Dat houdt in dat de deelnemers na afloop van de opleiding of module beschikken over een erkend mbo-certificaat of (post) hbo-certificaat. Deelnemers ontvangen per hbo-module EC-punten. Het mbo-certificaat en EC-punten kunnen gebruikt worden om na de opleiding een mbo- of hbo-opleiding af te ronden. Voorbeeld Financieel management Na een interactief college van de docent financieel management krijgen de deelnemers de opdracht om de verworven inzichten toe te passen in de dagelijkse OR praktijk: geef aan wat de rechten zijn van de ondernemingsraad, bespreek en analyseer de meerjarenbegroting in uw ondernemingsraad en formuleer en onderbouw de specifieke aandachtspunten vanuit de (centrale) ondernemingsraad.

5 Voorbeeld Human Resources Management In het interactieve college bespreekt de docent de uitgangspunten van strategisch HRMbeleid. Vervolgens krijgen de deelnemers de opdracht om met de ondernemingsraad een analyse te maken van het strategisch HRM-beleid in de eigen organisatie. Daarbij komen vragen aan de orde als: Is er een strategisch HRM-beleid, wordt daarbij onderscheid gemaakt in de korte en de lange termijn en wat is de visie van de ondernemingsraad op het strategisch personeelsbeleid van de organisatie? Voorbeeld gastcollege Sociale innovatie In het gastcollege geeft een consultant van BMC of Moovs een uiteenzetting over sociale innovatie. Na afloop van het college krijgen de deelnemers de opdracht om een paper te schrijven over de betekenis van het begrip sociale innovatie in hun sector en organisatie inclusief de specifieke invalshoeken voor de ondernemingsraad en hoe zij het thema een plaats kunnen bezorgen op de strategische agenda van de bestuurder. Resultaten op individueel niveau Na afloop van de opleiding heeft de deelnemer: kennis en inzicht in de (veranderende) rol van de ondernemingsraad; een aantal modules afgerond die aansluiten op het werk van de medezeggenschap; inzicht hoe hij de verworven kennis en vaardigheden door middel van praktijkopdrachten kan inzetten in de dagelijkse OR-praktijk; praktijkervaringen en/of dilemma s kunnen delen met OR-leden uit andere organisaties of sectoren; zijn persoonlijke vaardigheden en loopbaanperspectieven vergroot; een erkende opleiding met een zo hoog mogelijk civiel effect, waarmee de opleidingen meer mogelijkheden bieden dan alleen het OR-werk. Resultaten ondernemingsraad Een tweede doelstelling van de MZ 3.0 opleidingen is dat deze opleidingen een bijdrage leveren aan: het verhogen van de kwaliteit van de ondernemingsraden; het versterken van het strategisch profiel van de ondernemingsraad; het versterken van de dialoog tussen de raad, de bestuurder en medewerkers; het imago en de wervingskracht van de ondernemingsraad binnen de organisatie.

6 Duur en studiebelasting van de MZ 3.0 opleidingen De duur van de opleiding verschilt. Voor de exacte duur van de opleiding kunt u terecht op onze websites. Kijk voor de mbo-opleiding op en voor de post-hbo-opleiding op Gemiddelde kenmerken van de opleidingen zijn: minimaal 2 en maximaal 3 jaar; twee aaneengesloten dagen per maand onderwijs; waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van leren op afstand (E-learning en videopresentaties); de studiebelasting bedraagt circa 4 uur per week bij een tweejarig traject; gemiddeld eenmaal per maand een supervisiebijeenkomst of een gesprek met een studiecoach; de opdrachten sluiten aan op de werkpraktijk en leersituatie(s) van de dagelijkse OR-praktijk; het laatste jaar bestaat uit een proeve van bekwaamheid van een op de OR-praktijk gerichte leeropdracht of scriptie.

7 Kosten De totale kosten van de opleiding bedragen 2.800,- per jaar. Daarbij zijn inbegrepen: de cursuskosten; het lesmateriaal; gebruik van de digitale leeromgeving; examinering en toetsing (excl. landelijke taal- en rekentoetsen); accommodatie; lunch; intervisiebijeenkomsten. Toelatingseisen Om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen, gelden de volgende toelatingseisen: voor de mbo-opleiding is een vooropleiding op mbo niveau 3 gewenst; voor de post-hbo-opleiding is een afgeronde hbo-opleiding of hbo werk- en denkniveau gewenst; deelnemer is lid van een gekozen (centrale) ondernemingsraad of medezeggenschapsorgaan (bijv. een personeelsvertegenwoordiging) of stelt zich op korte termijn kandidaat voor een medezeggenschapsorgaan; deelnemer verplicht zich gedurende de opleidingstijd lid te zijn en te blijven van de OR/ medezeggenschapsorgaan; een intake is onderdeel van het selectieproces.

8 Maatwerk op bedrijfsniveau Bedrijven en centrale ondernemingsraden kunnen zich ook aanmelden met de vraag om voor hun bedrijf een maatwerkvariant te maken. Ook dan geldt dat wordt aangesloten op de erkende opleidingen met een zo groot mogelijk civiel effect. Meer weten of inschrijven? ROC van Twente Studie Informatiepunt Punt ROC van Twente Tel Windesheim Windesheim Informatiecentrum Tel Consortium MZ 3.0 In 2013 is het Consortium MZ 3.0 opgericht dat als doel heeft de zeggenschap en medezeggenschap in Nederland en Europa te moderniseren en te versterken. Participanten in het consortium zijn: Hogeschool Windesheim, ROC van Twente, MOOVS en BMC. De MZ 3.0 opleidingen zijn één van de activiteiten van het Consortium.

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

Brochure. Training effectief onderhandelen voor de OR. Meer resultaat uit de Overlegvergadering

Brochure. Training effectief onderhandelen voor de OR. Meer resultaat uit de Overlegvergadering Brochure Training effectief onderhandelen voor de OR Meer resultaat uit de Overlegvergadering Inhoudsopgave Over OR Academy 3 Training effectief onderhandelen voor de OR 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

Medezeggenschap verzilveren

Medezeggenschap verzilveren Steven van Slageren Medezeggenschap verzilveren 2 maart 2010 OR-ervaring niet meenemen in je loopbaan is een vorm van kapitaalsvernietiging Medezeggenschap verzilveren Stappenplan/spoorboekje/handleiding:

Nadere informatie

ZUYD HOGESCHOOL

ZUYD HOGESCHOOL ZUYD HOGESCHOOL 2018-2019 Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal

Nadere informatie

STAP IN. Register MZ-Opleiders. Registreer je nu op www.mz-opleiders.nl

STAP IN. Register MZ-Opleiders. Registreer je nu op www.mz-opleiders.nl STAP IN STAP IN Register MZ-Opleiders Register MZ-Opleiders (RMZO) Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam www.mz-opleiders.nl 020-320 43 02 Registreer je nu op www.mz-opleiders.nl Vanaf 15 mei 2012 start het

Nadere informatie

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA)

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Academie Mercuur en AdviCo verzorgen in samenwerking met Hogeschool SDO de opleiding HBO Bachelor Bedrijfskunde. Het programma

Nadere informatie

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Deze éénjarige leergang bereidt u voor op de functie van praktijkondersteuner/-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH). Het lesprogramma sluit

Nadere informatie

Brochure. Basiscursus (W)OR in 1 dag. Goed van start in de OR

Brochure. Basiscursus (W)OR in 1 dag. Goed van start in de OR Brochure Basiscursus (W)OR in 1 dag Goed van start in de OR Inhoudsopgave Over OR Academy 3 Basiscursus (W)OR 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact 7 Checklist een training kiezen

Nadere informatie

Leergang januari - juni 2013. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders

Leergang januari - juni 2013. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders Leergang januari - juni 2013 HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders In de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen de wereld van de cao en het sociaal beleid binnen ondernemingen.

Nadere informatie

MSc Management van de Publieke Sector

MSc Management van de Publieke Sector MSc Management van de Publieke Sector September 2015 augustus 2016 Management van de Publieke Sector (MPS) Voor wie bedoeld? Het profiel van het programma De organisatie van het programma Het curriculum

Nadere informatie

EVC bij Windesheim. Windesheim Erkend EVC-aanbieder is. Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat. Erkennen van Verwoven Competenties

EVC bij Windesheim. Windesheim Erkend EVC-aanbieder is. Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat. Erkennen van Verwoven Competenties EVC bij Windesheim Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat Erkennen van Verwoven Competenties EVC staat voor het Erkennen van (elders) Verworven Competenties. EVC is gericht op het beoordelen

Nadere informatie

Meedenken over werk en organisatie

Meedenken over werk en organisatie CONGRES MEDEZEGGENSCHAP ANDERS, MEESTER IN BEWEGEN Meedenken over werk en organisatie Door: Walter Baardemans / Fotografie: Kees Winkelman Veranderingen binnen gemeenten vragen grotere flexibiliteit en

Nadere informatie

MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW

MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW MASTERCLASS DE DIGITALE OVERHEID SERVICE-INNOVATIE IN DE 21STE EEUW De publieke

Nadere informatie

Informatie Associate degree. Human Resource Management. 1 Pagina 1 van 7

Informatie Associate degree. Human Resource Management. 1 Pagina 1 van 7 Informatie Associate degree Human Resource Management 1 Pagina 1 van 7 HBO Human Resource Management (Associate degree) GGeenEE Geen HALF WERK Heb je je mbo-opleiding afgerond, maar wil je meer? Dan ga

Nadere informatie

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Professionaliseringsaanbod Pabo 2010 2011 OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Inleiding Nieuw in ons aanbod! Een vervolg op de Post-HBO Coach en opleider in de school!

Nadere informatie

Nieuw in de OR. Vaardigheidstraining

Nieuw in de OR. Vaardigheidstraining Nieuw in de OR Vaardigheidstraining Nieuw in de OR Introductie U bent gekozen, al dan niet met stemmen, in de ondernemingsraad. Gefeliciteerd! Het is een boeiende wereld waar u in gestapt bent. Waar /hoe

Nadere informatie

BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) SAXION Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel

Nadere informatie

OR op cursus. Wim Dolmans, Kenniscentrum SBI training & advies. Mogelijke thema's voor een nieuwe OR

OR op cursus. Wim Dolmans, Kenniscentrum SBI training & advies. Mogelijke thema's voor een nieuwe OR OR op cursus Wim Dolmans, Kenniscentrum SBI training & advies 1. Inleiding Uit diverse trendanalyses blijkt dat een meerderheid van zowel OR en als bestuurders vindt dat de OR veel invloed heeft op de

Nadere informatie

School voor PraktijkManagement:

School voor PraktijkManagement: School voor PraktijkManagement: Het opleidingsinstituut voor praktijkmanagers in de eerstelijns zorg. Praktijken worden steeds groter. Meerdere kamers en meer personeel zorgt voor een grotere complexiteit.

Nadere informatie

Brochure. Training OR en financiën in 2 dagen. Wegwijs in het financiële doolhof

Brochure. Training OR en financiën in 2 dagen. Wegwijs in het financiële doolhof Brochure Training OR en financiën in 2 dagen Wegwijs in het financiële doolhof 1 Inhoudsopgave Over OR Academy 3 Training OR en financiën in 2 dagen 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7

Nadere informatie

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014 Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen Tijs Pijls 18 november 2014 Programma 14.00 uur Opening en presentatie Valideren, ECVET en het NLQF door Tijs Pijls, Partnerschap Leven

Nadere informatie

Management in de Zorg - Associate degree. Associate degree in Health Care Management - Duaal

Management in de Zorg - Associate degree. Associate degree in Health Care Management - Duaal 2019 2020 Management in de Zorg - Associate degree Associate degree in Health Care Management - Duaal In het kort Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als professional in de zorg, maatschappelijke

Nadere informatie

Management in de Zorg - Associate degree. Associate degree in Arts - Duaal

Management in de Zorg - Associate degree. Associate degree in Arts - Duaal 2019 2020 Management in de Zorg - Associate degree Associate degree in Arts - Duaal In het kort Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als professional in de zorg, maatschappelijke dienstverlening

Nadere informatie

Kent u de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een manager;

Kent u de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een manager; Middle Management I Middle Management I is opgebouwd uit drie van de zes modules die in het programma van de Leergang Middle Management zitten; te weten; leidinggeven aan teams, organiseren en plannen;

Nadere informatie

Brochure. Basiscursus personeelsvertegenwoordiging. De PVT en de WOR in 1 dag

Brochure. Basiscursus personeelsvertegenwoordiging. De PVT en de WOR in 1 dag Brochure Basiscursus personeelsvertegenwoordiging De PVT en de WOR in 1 dag Inhoudsopgave Over OR Academy 3 Basiscursus personeelsvertegenwoordiging 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7

Nadere informatie

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL MBO HBO Maritieme techniek Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL DEELTIJD MBO- EN HBO-OPLEIDINGEN Nederlandse scheeps- en jachtwerven horen tot de absolute wereldtop. De voorsprong op

Nadere informatie

PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER. PM Academie

PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER. PM Academie PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER PM Academie PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER Na een succesvol voorjaarsprogramma,

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

NIEUW IN DE OR. Introductie. Inhoud van de training. Aantal deelnemers. Open inschrijving. Garantie

NIEUW IN DE OR. Introductie. Inhoud van de training. Aantal deelnemers. Open inschrijving. Garantie NIEUW IN DE OR NIEUW IN DE OR Introductie U bent gekozen, al dan niet met stemmen, in de ondernemingsraad. Gefeliciteerd! Het is een boeiende wereld waar u in gestapt bent. Waar /hoe nu verder? Waar moet

Nadere informatie

Studiegids. Ik word docent

Studiegids. Ik word docent Studiegids Ik word docent Ik word docent Het zij-instroomprogramma Ik word docent is een omscholingstraject dat een versnelling geeft bij een overstap naar een baan binnen het mbo of hbo onderwijs. Het

Nadere informatie

Leergang Personeelsmanagment op hbo-niveau

Leergang Personeelsmanagment op hbo-niveau Leergang Personeelsmanagment op hbo-niveau De meest succesvolle P&O- opleiding- Mogelijkheid naar volledig bachelor Als personeelsmanager werkt u altijd met mensen. U weet alles van personele kwesties,

Nadere informatie

Sportleider SeniorenSport (SSS)

Sportleider SeniorenSport (SSS) Sportleider SeniorenSport (SSS) Een leven lang bewegen We worden steeds ouder en genieten gelukkig steeds langer van een goede gezondheid. Sport en bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Steeds meer

Nadere informatie

Brochure. Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie

Brochure. Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie Brochure Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie OR en contact met de achterban OR Academy Inhoudsopgave Over OR Academy 3 Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie 4 Algemene informatie

Nadere informatie

Programma van vandaag

Programma van vandaag Programma van vandaag Welkom Wie is wie en verwachting SwitchZ, aanleiding en uitgangspunten SwitchZ traject in vogelvlucht Het curriculum en begeleiding: Rollen leerwerkplaats/ SwitchZ Opbouw curriculum

Nadere informatie

E-TRAINING VOOR OR-LEDEN. Het nieuwe OR-lid

E-TRAINING VOOR OR-LEDEN. Het nieuwe OR-lid E-TRAINING VOOR OR-LEDEN Het nieuwe OR-lid E-training voor nieuwe OR-leden Introductie In deze training komen vijf, voor nieuwe leden van een Ondernemingsraad zeer belangrijke, thema s aan de orde: - de

Nadere informatie

Management in de Zorg - Bachelor degree. Bachelor of Arts - Duaal

Management in de Zorg - Bachelor degree. Bachelor of Arts - Duaal 2019 2020 Management in de Zorg - Bachelor degree Bachelor of Arts - Duaal In het kort Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als leidinggevende of manager in de zorg, maatschappelijke dienstverlening

Nadere informatie

VOORBEELDPROGRAMMA 2-DAAGSE MAATWERKCURSUS. voor een startende OR

VOORBEELDPROGRAMMA 2-DAAGSE MAATWERKCURSUS. voor een startende OR VOORBEELDPROGRAMMA 2-DAAGSE MAATWERKCURSUS voor een startende OR Dit cursusprogramma is bedoeld als voorbeeld voor een tweedaagse scholing voor een startende ondernemingsraad (OR). Uitgangspunt voor dit

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master het zorgonderwijs Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het zorgonderwijs? Of ben je werkzaam in de zorg en wil je toekomstige zorgprofessionals

Nadere informatie

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

Deeltijd voor professionals

Deeltijd voor professionals Deeltijd voor professionals Presentatie informatiedossier 13-04-2016 Aanvraag Vooraf Gemeenschappelijk onderwijsmodel Informatiedossier Bijlagen Onze vraag voor NVAO Voldoet opzet en uitwerking 2 Inleiding

Nadere informatie

Master Innovation & Leadership in Education

Master Innovation & Leadership in Education Master Innovation & Leadership in Education Splinternieuwe opleiding voor het bereiken van het hoogste niveau als schoolleider. Daarmee bedoelen we: in staat zijn de ontwikkeling van een school te leiden

Nadere informatie

Informatie over het Afstuderen

Informatie over het Afstuderen Informatie over het Afstuderen In dit document ontvangt u een overzicht van het doel, de verwachtingen, eisen en voorbeelden van afstudeeropdrachten van studenten van de Academie voor Algemeen en Financieel

Nadere informatie

White paper. Hoe is de postbacheloropleiding Professioneel HR-adviseur tot stand gekomen? Personeel & Organisatie

White paper. Hoe is de postbacheloropleiding Professioneel HR-adviseur tot stand gekomen? Personeel & Organisatie Hoe is de postbacheloropleiding White paper Auteur: Marjon Francois Januari 2014 Personeel & Organisatie Avans +, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties. www.avansplus.nl Intro Wat

Nadere informatie

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving -

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - Het vak van intern adviseur De meeste interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak

Nadere informatie

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM)

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) VERDIEP JE IN SPECIFIEKE LEIDERSCHAPSTHEMA S De Master of Educational Management is een NVAO-geaccrediteerde masteropleiding voor ervaren schoolleiders (PO, VO, MBO

Nadere informatie

Opleidingen tot praktijkondersteuner (POH, 2-jarig)

Opleidingen tot praktijkondersteuner (POH, 2-jarig) Opleidingen tot praktijkondersteuner (, 2-jarig) Instelling 2018 2019 vereist Intake gesprek (assessment) Vrijstelling mogelijk Lesgeld Lesmateriaal per jaar Aantal lesdagen Breederode Hogeschool Inholland

Nadere informatie

Flexibel leren op maat

Flexibel leren op maat Flexibel leren op maat Oplossingen bij instroom, doorstroom en uitstroom? Tilburg, Transvorm Actueel op 20 december 2017 Programma 1. Introductie 2. Voorbeeld uit de praktijk ASVZ 3. Presentatie denkkader

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Werkplekscan International Hospitality Management Duaal

Werkplekscan International Hospitality Management Duaal Werkplekscan International Hospitality Management Duaal Associate degree duaal (2jaar) Bachelor degree duaal (4 jaar) Naam kandidaat E-mailadres Naam bedrijf Naam contactpersoon bedrijf Datum werkplekscan

Nadere informatie

Werkend Leren in de Procestechniek Training en certificering assessoren Bevoegd en Bekwaam

Werkend Leren in de Procestechniek Training en certificering assessoren Bevoegd en Bekwaam Werkend Leren in de Procestechniek Training en certificering assessoren Bevoegd en Bekwaam Certiforce 1 INHOUDSOPGAVE 1. Aanleiding van dit voorstel 3 Aanleiding 3 2. Werkwijze 3 3. Procedure 5 A. Trainen

Nadere informatie

Post-HBO Beïnvloeden op strategisch niveau

Post-HBO Beïnvloeden op strategisch niveau Hoe zorgt u er als manager voor dat uw plannen en ideeën door de organisatie als net zo waardevol worden ervaren als door uzelf? In deze cursus beïnvloeden leert u hoe u met geavanceerde technieken op

Nadere informatie

Leergang Opleidingsmanagement

Leergang Opleidingsmanagement Leergang Opleidingsmanagement Voor Trainingscoördinatoren Opleidingsmanagers Leidinggevenden met opleidingstaken Hoe kan ik gezond verstand plannen onderbouwen met bewezen modellen en inzichten? Hoe overtuig

Nadere informatie

Technische Bedrijfskunde

Technische Bedrijfskunde Transfergroep Post-hbo-opleidingen & masters Technische Bedrijfskunde Management op het snijvlak van techniek, economie en organisaties Bedrijfskundig Management Ondernemen in de profit- en non-profitsector

Nadere informatie

TSI-Opleidingstraject Gedrag en Drijfveren

TSI-Opleidingstraject Gedrag en Drijfveren TSI-Opleidingstraject Gedrag en Drijfveren Het opleidingsproces in beeld Om zelfstandig met Gedrag en Drijfveren gerelateerde TSI-Profielen aan de slag te gaan is het van belang dat de gebruiker TTI Success

Nadere informatie

Leergang Opleidingsmanagement. inclusief gratis: Dell Inspiron Netbook. trainingscoördinatoren opleidingsmanagers leidinggevenden met opleidingstaken

Leergang Opleidingsmanagement. inclusief gratis: Dell Inspiron Netbook. trainingscoördinatoren opleidingsmanagers leidinggevenden met opleidingstaken Leergang Opleidingsmanagement inclusief gratis: Dell Inspiron Netbook Voor : trainingscoördinatoren opleidingsmanagers leidinggevenden met opleidingstaken 2 Hoe kan ik gezond verstand plannen onderbouwen

Nadere informatie

Masterclass. Strategisch Arbeidsmarktbeleid voor de gehandicaptenzorg

Masterclass. Strategisch Arbeidsmarktbeleid voor de gehandicaptenzorg Masterclass Strategisch Arbeidsmarktbeleid voor de gehandicaptenzorg Masterclass Strategisch Arbeidsmarktbeleid voor de gehandicaptenzorg De gehandicaptenzorg staat voor enkele uitdagingen als we kijken

Nadere informatie

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Medical Imaging/ Radiation Oncology Verschillende studies laten zien dat de druk op de gezondheidszorg

Nadere informatie

HABEKO WONEN. lid raad van commissarissen. profiel

HABEKO WONEN. lid raad van commissarissen. profiel HABEKO WONEN profiel MAATSCHAPPELIJK ONDERNEMERSCHAP / HRM Juni 2019 Pagina 1 De organisatie Habeko wonen Habeko wonen is dé woningcorporatie voor Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Benthuizen en

Nadere informatie

NEDERLANDSE BASKETBALL BOND

NEDERLANDSE BASKETBALL BOND NEDERLANDSE BASKETBALL BOND Rolstoelbasketbal Scheidsrechter 3 (RS-3) Opleidingsplan Versie 1.1 Inleiding Voor je ligt het opleidingsplan van het Rolstoelbasketbal Scheidsrechter 3 traject (RS-3)Dit opleidingsplan

Nadere informatie

OPLEIDING DOCENT NT2

OPLEIDING DOCENT NT2 OPLEIDING DOCENT NT2 IN DE VOLWASSENENEDUCATIE VU-NT2 PROFESSIONAL CURSUSJAAR 2016/2017 De opleiding Docent NT2 in de volwasseneneducatie is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

DE FLEXIBELE DEELTIJD: MODULAIR MET EXTRA S. NNK 30 mei 2013 Lucie te Lintelo

DE FLEXIBELE DEELTIJD: MODULAIR MET EXTRA S. NNK 30 mei 2013 Lucie te Lintelo DE FLEXIBELE DEELTIJD: MODULAIR MET EXTRA S NNK 30 mei 2013 Lucie te Lintelo 1 INHOUD Een flexibele opleiding: studenten kunnen -binnen bepaalde kaders- eigen keuzes maken in inhoud, tempo en vorm, zodat

Nadere informatie

De OR competentiescan

De OR competentiescan De OR competentiescan 17 april 2012 Helen Hol Benjamin van der Waart FNV Formaat Zelfstandig trainingsbureau in Woerden 70 professionals met diverse specialiteiten: Trainers Coaches van groepen en individuen

Nadere informatie

Opleiden in het zorgonderwijs? Modules leergangen master

Opleiden in het zorgonderwijs? Modules leergangen master het zorgonderwijs? Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het hoger gezondheidszorg onderwijs (HGZO)? Of ben je werkzaam in de zorg en

Nadere informatie

PROFESSIONAL RESTAURATIE

PROFESSIONAL RESTAURATIE PROFESSIONAL RESTAURATIE NLEIDING Waarom hebben we professionals nodig? Oude gebouwen en monumenten vertellen een verhaal. Ze vormen een stukje geschiedenis in de omgeving. Dat verhaal interesseert steeds

Nadere informatie

hbo-opleiding Engineering - Werktuigbouwkunde

hbo-opleiding Engineering - Werktuigbouwkunde hbo-opleiding Engineering - Werktuigbouwkunde De beste manier om aan goed opgeleid hbo personeel te komen! Informatie en aanvragen Onno Niessen, Programmamanager Vanessa Fleuren, Start People M: 06 13

Nadere informatie

Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie. Instituut Archimedes. Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE

Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie. Instituut Archimedes. Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie Versie definitief Instituut Archimedes Datum 20 mei 2015 Hogeschool Utrecht Bronvermelding

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Master Leiderschap wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Durf uzelf (verder) te ontwikkelen tot de inspirerende leider met

Nadere informatie

Vakopleidingen. MBO² opleiding Chauffeur Goederenvervoer. CCV Gecertificeerde opleidingen. Onze kennis en ervaring is de kracht achter ons verhaal.

Vakopleidingen. MBO² opleiding Chauffeur Goederenvervoer. CCV Gecertificeerde opleidingen. Onze kennis en ervaring is de kracht achter ons verhaal. Vakopleidingen MBO² opleiding Chauffeur Goederenvervoer CCV Gecertificeerde opleidingen Gecertificeerd opleider Transport en Logistiek MBO erkend opleider Ministerie van OC&W Brinnr. 30NY Vakopleidingen

Nadere informatie

or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT

or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT INHOUDSOPGAVE 2Work Arbeidsjuristen Organisatie...1 Docenten...1 Aanbod Vast programma...2 Op maat...2 Extra s...2 Opleidingen (vast programma) OR &

Nadere informatie

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

Succesvol Veranderingen Realiseren

Succesvol Veranderingen Realiseren Training Succesvol Veranderingen Realiseren Effectief resultaten boeken door de kern aan te pakken. Training Succesvol veranderingen realiseren ph advies Organisaties kunnen niet bloeien zonder verandering,

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

PROGRAMMA. Bouwen aan de ondernemingsraad. Trainer/adviseur: n.o.t.k.

PROGRAMMA. Bouwen aan de ondernemingsraad. Trainer/adviseur: n.o.t.k. PROGRAMMA Bouwen aan de ondernemingsraad Data: n.o.t.k. Accommodatie: n.o.t.k. Trainer/adviseur: n.o.t.k. Inleiding Welkom in de wereld van de medezeggenschap! Hoe ziet die wereld er eigenlijk uit? Voor

Nadere informatie

Enquêtes - Vernieuwing in inspraak/inspraak in vernieuwing. Voorafgaand aan het congres konden de volgende enquêtes ingevuld worden:

Enquêtes - Vernieuwing in inspraak/inspraak in vernieuwing. Voorafgaand aan het congres konden de volgende enquêtes ingevuld worden: Enquêtes - Vernieuwing in inspraak/inspraak in vernieuwing Voorafgaand aan het congres konden de volgende enquêtes ingevuld worden: Moderne manieren van medezeggenschap: uw praktijkvoorbeelden! Flexwerkers

Nadere informatie

Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014

Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014 Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014 1. Op welke dag wordt lesgegeven? Er is één vaste lesdag per week. Tijdens het cursusjaar 2013-2014 zijn de lessen als volgt: De

Nadere informatie

Van start in de PVT. Cursusprogramma

Van start in de PVT. Cursusprogramma Van start in de PVT Cursusprogramma Tweedaagse cursus Consultaat info@consultaat.nl T 073 6900334 Inleiding Dit tweedaagse programma is speciaal ontwikkeld voor een nieuw gekozen PVT. In de cursus komen

Nadere informatie

HBO-BACHELOR (MODULAIR) Social Work DEELTIJD

HBO-BACHELOR (MODULAIR) Social Work DEELTIJD HBO-BACHELOR (MODULAIR) & K E ER DI W TU S Social Work 2019-2020 DEELTIJD WIL JIJ WERKEN ALS ALLROUND SOCIAAL WERKER MÉT SPECIALISTISCHE KENNIS? Social Work Als jij je wilt inzetten voor mensen met alle

Nadere informatie

Basis leergang opleider medezeggenschap. Dr. Martha Meerman

Basis leergang opleider medezeggenschap. Dr. Martha Meerman Basis leergang opleider medezeggenschap Dr. Martha Meerman Wat is AIAS/UvA Onderzoek, opleidingen en conferenties over arbeidsmarkt, sociale zekerheid, zeggenschap, beleid etc. Interdisciplinair, vergelijkend,

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015 Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties Tijs Pijls, 17 november 2015 Programma 13.30: Opening en welkom, toelichting programma. Mijlpalen in de ontwikkeling EVC van de afgelopen

Nadere informatie

Het opleidings- en kenniscentrum van Nederland

Het opleidings- en kenniscentrum van Nederland Welkom Maart 2017 ALLES OVER DIERVERZORGING LEER JE IN BARNEVELD Het opleidings- en kenniscentrum van Nederland Ideale mix van theorie en praktijk Meer dan 2.000 dieren verdeeld over 100 diersoorten Unieke

Nadere informatie

Financieel Management op hbo-niveau

Financieel Management op hbo-niveau Financieel Management op hbo-niveau Als bedrijfskundig professional is uw visie heel belangrijk. Ontwikkelingen in de organisatie signaleert u direct en deze gebruikt u als basis voor uw bedrijfsstrategie.

Nadere informatie

Slim opleiden. Kostenbewust opleiden voor OR-werk. Door: Nico Siffels en Liesbeth Blanken. Slim opleiden. Kostenbewust opleiden voor OR-werk MEDE -1-

Slim opleiden. Kostenbewust opleiden voor OR-werk. Door: Nico Siffels en Liesbeth Blanken. Slim opleiden. Kostenbewust opleiden voor OR-werk MEDE -1- Slim opleiden Kostenbewust opleiden voor OR-werk Door: Nico Siffels en Liesbeth Blanken Slim opleiden. Kostenbewust opleiden voor OR-werk MEDE -1- Kostenbewust opleiden voor OR-werk OR-werk is voor de

Nadere informatie

Erkennen van Verworven Competenties

Erkennen van Verworven Competenties Erkennen van Verworven Competenties Wat is EVC? EVC staat voor het Erkennen van Verworven Competenties. Het is een instrument om uw talenten, kennis en vaardigheden (competenties) in beeld te brengen.

Nadere informatie

Leergang januari - juli 2014. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders

Leergang januari - juli 2014. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders Leergang januari - juli 2014 HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders In de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen de wereld van de cao en het sociaal beleid binnen ondernemingen.

Nadere informatie

De wervende verenigingsadviseur

De wervende verenigingsadviseur De wervende verenigingsadviseur Inzet op energie en wervend vermogen van de vereniging WHISE ACADEMY De wervende verenigingsadviseur Het boeien en binden van mensen en organisaties in de lokale samenleving

Nadere informatie

Ervaringsdossier Wethouders

Ervaringsdossier Wethouders Ervaringsdossier Wethouders Het is noodzakelijk dat (ex-)wethouders een beeld hebben van hun competenties en talenten. Voor hen is investeren in de eigen loopbaan steeds belangrijker. Als enige universiteit

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider installatie

Instructie en informatie voor de begeleider installatie Instructie en informatie voor de begeleider installatie Masterplan Dit is een product van het project Masterplan Zuid- Holland. Hierin werken de volgende organisaties samen: - de ROC s Albeda College,

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider

Instructie en informatie voor de begeleider Instructie en informatie voor de begeleider Masterplan Instructie en informatie over: - Begeleiden en Beoordelen - Startgesprek (BOL/BBL) - Ontwikkelingsgericht opleiden en beoordelen - Overgang naar de

Nadere informatie

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn Algemeen De post-hbo opleiding Management in Zorg en Welzijn is een opleiding van 1,5 jaar voor mensen met een afgeronde hbo-opleiding die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn en

Nadere informatie

or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT

or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT or-opleidingen ADVIES EN OPLEIDINGEN IN ARBEIDSRECHT INHOUDSOPGAVE 2Work Arbeidsjuristen Organisatie...1 Docenten...1 Aanbod Vast programma...2 Op maat...2 Extra s...2 Opleidingen (vast programma) OR &

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 4 Opleidingsdeel hbo-pedagogiek

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 4 Opleidingsdeel hbo-pedagogiek Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 4 Opleidingsdeel hbo-pedagogiek 2018-2019 Opleidingsdeel voor de bachelor pedagogiek van Driestar hogeschool (onderdeel van Driestar educatief) Onderwijs- en examenregeling

Nadere informatie