(Voortgezet) speciaal onderwijs voor leerlingen met een langdurige ziekte en/of lichamelijke beperking. Piramide werkt op het Podium

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "(Voortgezet) speciaal onderwijs voor leerlingen met een langdurige ziekte en/of lichamelijke beperking. Piramide werkt op het Podium"

Transcriptie

1 Piramide werkt op het Podium 1. De school De Piramide is een (V)SO school in cluster 3 ziekte en of lichamelijke beperking in de leeftijd van 3 t/m 20 jaar. De school is gevestigd in Den Haag Zuidwest en heeft een regionale functie. 2. Het onderwijs op de VSO afdeling. Het onderwijs is ingericht in een Praktijkstroom (niet diploma-gericht onderwijs) en een Theoriestroom (VMBO t/m HAVO). Het onderwijs in de Praktijkstroom en het Havo duurt 6 leerjaren, in het VMBO duurt het onderwijs 5 leerjaren. De leerlingen doen gespreid examen. De meeste leerlingen stromen na afsluiten van de opleiding door naar MBO niveau , BBL of BOL. Enkele leerlingen stromen door naar een beschermde werkplek of leerwerkbaan. 3. Beschrijving van onze doelgroep Op de Piramide volgen ca. 60 leerlingen met een langdurige ziekte en/of lichamelijke beperking voortgezet onderwijs. De leerlingen zijn toelaatbaar met een beschikking voor Cluster 3. De afgelopen jaren is de doelgroep complexer geworden, mede ten gevolge van de verbrede toelating. Alle leerlingen zijn aangewezen op aanpassingen in het onderwijsprogramma m.b.t. duur en omvang. De meeste leerlingen zijn ook aangewezen op hulpmiddelen, zoals daar zijn rolstoel, looprek, aangepast meubilair, aangepaste leermiddelen e.d. Opvallend aan onze leerlingen is de hoge prestatie-motivatie voor onderwijs en werk. De school ziet het als haar opdracht leerlingen zo op te leiden dat er een reëel perspectief is voor deze leerlingen op de arbeidsmarkt en dat zij niet afhankelijk zijn/blijven van een Wajong uitkering. Aan het realiseren van deze opdracht kan dit plan een belangrijke bijdrage leveren. 4. Belemmeringen voor de arbeidsparticipatie van onze doelgroep De volgende belemmeringen kunnen onderscheiden worden: Onze leerlingen bewegen zich in een klein netwerk van school en thuis. Ze maken onvoldoende kennis met de wereld daarbuiten. Ze zijn voor een belangrijk deel onbekend met de eisen die in een werkomgeving worden gesteld en de competenties die voor een goed functioneren in zo n omgeving vereist zijn en/of hebben deze onvoldoende ervaren. Onze leerlingen vertrouwen onvoldoende op hun talenten. Ze bevinden zich in een beschermde omgeving en zijn afhankelijk van volwassenen, zoals de ouders/verzorgers en het personeel van de school. Vaak hebben en krijgen ze niet voldoende mogelijkheden om te experimenteren en hun mogelijkheden te ontdekken.

2 Onze leerlingen worden meer dan gemiddeld in het algemeen dagelijks leven geconfronteerd met lichamelijke beperkingen, ziekte en achteruitgaan van fysieke mogelijkheden. Dit beïnvloedt hun zelfvertrouwen en geloof in de toekomst negatief. 5. Doel Het hoofddoel is de aansluiting van de schoolopleiding met vervolgopleiding en arbeidsmarkt voor de leerlingen, waarvan de scholen participeren in het netwerk, te verbeteren en de arbeidsparticipatie van deze leerlingen te bevorderen. Dit wil de projectgroep bereiken door het realiseren van een leerling-werkplaats op afstand van de school in de vorm van een kantoorsimulatie. Het project richt zich op de talentontwikkeling van de leerlingen met als doel dat elke leerling zijn talent leert ontdekken en ontplooien en leert vertrouwen op zijn mogelijkheden binnen de arbeidsmarkt. Dit sluit bij de visie en missie van de Piramide, waarbinnen zelfstandig handelen de belangrijkste te ontwikkelen competentie is. De leerlingen verwerven kennis, vaardigheden en competenties in een context-rijke leer- en werkomgeving en leren werken in een bedrijfsmatige setting in opdracht van en ondersteund door de participerende ondernemingen. De leerlingen verkrijgen een reëel beeld van hun mogelijkheden, ontwikkelen ondernemers- en werknemersvaardigheden en zijn in staat een positieve beroepskeuze te maken. Daarbij heeft de leerling-werkplaats voor de leerlingen van de Piramide het doel bij te dragen aan de empowerment van de betreffende leerlingen, gericht op succesvolle participatie in de valide wereld. Het project beoogt tevens de beeldvorming omtrent de leerlingen als volwaardige toekomstige werknemers en ondernemers in positieve zin te beïnvloeden. 6. Samenstelling netwerk Het betreft een nieuw netwerk. Het netwerk bestaat uit de volgende deelnemers: De Piramide, Scholengroep Zuidwest (SGZW); locatie De Haagse. ROC Mondriaan, opleiding ICT VR-diensten De keuze van de deelnemers: De Piramide is initiatiefnemer. Deze school is vanuit haar missie en visie op arbeidstoeleiding gestart met het vormgeven van het project voor haar leerlingen. De school vindt het belangrijk dat de leerlingen (met een beperking en/of langdurige ziekte) in contact komen met de valide wereld en hun talenten kunnen laten zien en delen met anderen. Daarom is contact gezocht met Scholengroep Zuidwest.

3 Scholengroep Zuidwest. De VMBO afdeling, BBL (uitstroom Eigen Onderneming) van de school heeft voor een groot deel een leerling-populatie die vanuit een achterstandspositie een plaats op de arbeidsmarkt moet verwerven. Het participeren op de arbeidsmarkt is voor hen ook lastiger. De leerwerkplaats geeft deze leerlingen de kans op een goede stage en werkervaringsplaats. ROC Mondriaan. Het Mondriaan is de logische vervolgopleiding voor het grootste deel van de leerlingen van de Piramide en van SGZW. De werkzaamheden binnen de leerling-werkplaats zijn dienen te worden ondersteund door een goede ICT infrastructuur. Het project biedt de studenten ICT van het Mondriaan een uitstekende werkervaringsplaats voor BPV (Beroeps Praktijk Vorming), waarbinnen ze veel verantwoordelijkheid krijgen voor het product en proces. VR-diensten is een ICT bedrijf dat graag jongeren een kans geeft en een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van de leerling-werkplaats. 7. Organisatie netwerk De Piramide is eindverantwoordelijk. Projectleiders Loes Aarts de sectieleider VSO Piramide Nelleke Hartog coördinator arbeidstoeleiding VSO Piramide Overlegstructuur 6 wekelijks overleg met de netwerkpartners. 8. Opzet De leerling-werkplaats op afstand is een dienstencentrum. De leerlingen werken zowel aan interne opdrachten van de school als aan externe opdrachten van buiten de school. De opdrachten zijn echte opdrachten. De leerlingen stellen zich ondernemend op en zijn zo veel mogelijk zelf verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, zoals de acquisitie van opdrachten, het realiseren van opdrachten, het bewaken van de kwaliteit e.d. De school of externe opdrachtgever is klant. Het dienstencentrum is 5 dagen geopend, analoog aan de schooltijden, van uur op ma-di-do-vr en van 9.00 uur uur op woensdag. In het dienstencentrum werken op een schooldag ca. 8 tot 10 leerlingen van de Piramide, ca. 2 leerlingen van de Haagse en ca. 3 tot 4 studenten van ROC Mondriaan. De begeleiding bestaat uit 1 tot 2 werkplekcoaches (docent(en) en/of studenten van het ROC Mondriaan) en 1 onderwijsassistent (voor de ADL) van de Piramide. Studenten van het ROC begeleiden/coachen de leerlingen en sturen de leerlingen aan bij het leren ondernemen en de bedrijfsvoering. Het participerende bedrijf geeft externe ondersteuning en treedt op als coach voor de deelnemers.

4 9.Activiteitenoverzicht De leerlingen werken begeleid door een werkplaatscoach (docent en/of student van ROC Mondriaan) aan interne en externe opdrachten. Het zwaartepunt ligt op de vakgebieden Facilitaire Dienstverlening, Grafische vormgeving, ICT en alle voorkomende werkzaamheden binnen een kantoorsetting. Activiteiten binnen de leerling-werkplaats Receptie en administratie; ontvangst klanten en gasten, telefoon, planning en organisatie van vergaderingen en aannemen van opdrachten Commercieel werk; acquisitie van opdrachten, opdrachten bespreken met klanten Grafisch vormgeving: uitvoeren van opdrachten Reproductiewerk: licht drukwerk verzorgen, kopieerwerk verzorgen Ict beheer; beheer van soft en hardware binnen de leerling-werkplaats. Facilitair en onderhoud: vergaderingen faciliteren, onderhoud en gebouwbeheer. 10. Verankeren Tot nu toe gerealiseerd Schooljaar Project werken aan werk; met inzet van impulsgelden van de Gemeente Den Haag heeft de arbeidstoeleiding een prominentere plaats gekregen binnen het onderwijs. De visie op arbeidstoeleiding is aangescherpt en er is een transitieplan geschreven en geïmplementeerd. Schooljaar Prioject leerling-werkplaats op afstand. ESF subsidie aangevraagd en gekregen. LOB gelden aangevraagd en gekregen. Activiteiten uitgebreid met als doel het realiseren van een leerling-werkplaats op afstand. Geschikte locatie gevonden en gehuurd, ontwerp gerealiseerd dat aansluit op de doelen van het plan. Netwerkpartners gezocht en gevonden. PSO modules ontwikkelt. Continuïteit. Het huurcontract is aangegaan voor 3 jaar met een optie op 2 jaar. Edunova begeleidt de projectgroep bij de realisatie. Het bestuur van de Haagse Scholen, afdeling Facilitair bedrijf adviseert en ondersteunt de realisatie. Plaats binnen de arbeidstoeleiding De leerlingen in de bovenbouw van het VSO (Praktijkgroep, VMBO en Havo) en bovenbouw BBL van de Haagse nemen deel aan het project. Zij worden toegeleid naar vervolgopleiding en/of arbeid door middel van het volgen van modules Praktische Sector- oriëntatie (PSO), praktijklessen, interne en externe stage. Binnen de leerling-werkplaats passen de leerlingen de opgedane kennis en vaardigheden toe. De leerling-werkplaats verwerft een vaste plek binnen het traject arbeidstoeleiding en biedt veel mogelijkheden tot competentieverwerving (zie doel (5))

5 11. Tijdpad September tot heden onderwijsinhoudelijke realisatie verbetering arbeidstoeleiding gericht op talentontwikkeling. Januari- mei 2010 realiseren definitief ontwerp Melis Stokelaan 1898 Oktober 2010 November-December 2010 Vanaf Januari 2010 oplevering Melis Stokelaan 1898 volgens ontwerp verhuizen van bestaande activiteiten en start nieuwe activiteiten m.b.t. de arbeidstoeleiding op nieuwe locatie leerling-werkplaats is volledig operationeel

VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO

VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO April 2014 Kenschets 1963 Ons onderwijsbestel 1963 (opmaat voor Mammoetwet ) Van Mammoet 1968 Industriële vormgeving: lineair

Nadere informatie

30 april 2015 Tweede nieuwsbrief voor ouders/verzorgers

30 april 2015 Tweede nieuwsbrief voor ouders/verzorgers datum betreft 30 april 2015 Tweede nieuwsbrief voor ouders/verzorgers contactpersoon Loes Aarts - bijlage(n) Beste ouders/verzorgers en leerlingen, U leest de tweede nieuwsbrief voor ouders/verzorgers

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Versie: definitief Januari 2014 Inhoud 1. Menukaart... 3 2.

Nadere informatie

De kwaliteit van ons onderwijs Examenresultaten Stedelijk College Zoetermeer

De kwaliteit van ons onderwijs Examenresultaten Stedelijk College Zoetermeer De kwaliteit van ons onderwijs Examenresultaten Stedelijk College Zoetermeer schooljaar 2005-2006 schooljaar 2006-2007 schooljaar 2007-2008 Gemiddelde examenresultaten over de laatste drie schooljaren

Nadere informatie

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Versie: definitief Maart 2014 Inhoud 1. Menukaart... 3 2. Toelichting...

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Bij De Rotonde werkt een jong team in de onderbouw. Onze docenten staan daarom dicht bij de leerlingen. De

Nadere informatie

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 16/17 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

Leren en werken voor je toekomst VAKSCHOOL ALTRA COLLEGE ZUIDOOST

Leren en werken voor je toekomst VAKSCHOOL ALTRA COLLEGE ZUIDOOST 2018-2019 VAKSCHOOL ALTRA COLLEGE ZUIDOOST Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! We zijn blij dat je er bent.

Nadere informatie

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Versie: definitief Maart 2014 Inhoud 1. Menukaart... 3 2. Toelichting...

Nadere informatie

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent?

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent? Onderwijsassistent Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Een school, een groepsleraar en een lokaal met vaak 25 of meer kinderen. Dat kan heel gezellig zijn voor de leerlingen, maar voor de leraar

Nadere informatie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie Inleiding Per 1 januari 2015 hebben zowel de gemeente Enschede als het Leger des Heils zich aangesloten bij het landelijk programma

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

Bijlage 1: Nadere analyse van de vrije inloop jongerenloket

Bijlage 1: Nadere analyse van de vrije inloop jongerenloket Bijlage 1: Nadere analyse van de vrije inloop jongerenloket Cijfers WIL en reguliere resultaten Het instroompercentage van jongeren bij WIL is relatief hoog. Dit is mede het gevolg van het grotere aantal

Nadere informatie

SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO. Noord - Limburg Gemeente Venlo. 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief)

SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO. Noord - Limburg Gemeente Venlo. 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief) SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO Noord - Limburg Gemeente Venlo 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief) Inleiding Hierbij ontvangt u de gegevens voor het aanvragen van ESF subsidie voor PRO/VSO scholen in uw arbeidsmarktregio.

Nadere informatie

Brug naar arbeid. 'Iedere jongere perspectief op werk. Hans Maas en Matthieu Mes. 1 december Directieberaad SWV vo/vso

Brug naar arbeid. 'Iedere jongere perspectief op werk. Hans Maas en Matthieu Mes. 1 december Directieberaad SWV vo/vso Brug naar arbeid 'Iedere jongere perspectief op werk Hans Maas en Matthieu Mes 1 december 2015 Directieberaad SWV vo/vso Even voorstellen Aloysius Stichting, (V)SO scholen in diverse regio s Regulier VSO

Nadere informatie

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Casus: Leerling Praktijkonderwijs IQ 55 80 Leerachterstand 3 jaar of meer Vaak instabiele

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo

Sectoren - bovenbouw vmbo LifeTech College Sectoren - bovenbouw vmbo 2015-2016 Locatie Oude Bossche Baan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet

Nadere informatie

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Uit Ik Verken! Project 3 Ik verken het D&P-profiel A Het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) is een breed oriënterend profiel. Dit profiel biedt

Nadere informatie

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als manager retail geef je leiding aan een

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 16 september 2010

Voorlichtingsavond 16 september 2010 Voorlichtingsavond 16 september 2010 Programma Opening en welkom Plenaire voorlichting Structuur VMBO in bovenbouw Vervolgopleidingen School- en beroepskeuze Overgangsnormen Voorlichting in mentorklas

Nadere informatie

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat.

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat. SLIM LEREN Plus school met intensieve begeleiding op maat. Over Roekhorst Wij zijn een particuliere middelbare school. We bieden kwaliteitsonderwijs op alle niveaus met een duidelijke identiteit. Modern

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Profiel- en vakkenpakketkeuze

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Profiel- en vakkenpakketkeuze KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Profiel- en vakkenpakketkeuze Onderwerpen Inrichting opleiding Mogelijkheden vervolgonderwijs Opties keuze leerjaar 3 Lentiz Dalton MAVO Tijdlijnen keuzeproces Hoe ziet onze

Nadere informatie

Actieplan Schooljaar 2014-2015

Actieplan Schooljaar 2014-2015 Talententijd, een uniek concept Actieplan Schooljaar 2014-2015 Mei 2014 BRF/LTS Pagina 1 Inhoudsopgave Visie pag. 3 Inhoud lessen pag. 4 LOB pag. 6 Sectoren ZuidWest en Stadion pag. 7 Planning en organisatie

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

Bijlage 3 Inhoudelijk en financieel resultaat van het Plan Bedrijf Onderwijs

Bijlage 3 Inhoudelijk en financieel resultaat van het Plan Bedrijf Onderwijs Bijlage 3 Inhoudelijk en financieel resultaat van het Plan Bedrijf Onderwijs De inhoudelijke rapportage en de resultaten van het BIB-project bij de afdeling Horeca zijn opgesteld door de projectleider

Nadere informatie

Welkom! Scholingsmiddag Spirit4you. 20 maart uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen in het algemeen

Welkom! Scholingsmiddag Spirit4you. 20 maart uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen in het algemeen Welkom! Scholingsmiddag Spirit4you 20 maart 2014 Programma 14.30 uur Welkom 14.35-14.55 uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen in het algemeen 14.55-15.10 uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Welkom Als er sprake is van leer- en/of gedragsproblemen, waarbij meer ondersteuning nodig is dan het reguliere

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Bij De Rotonde werkt een jong team in de onderbouw. Onze docenten staan daarom dicht bij de leerlingen. Ze

Nadere informatie

expertise in het regulier onderwijs jeugdhulp met onderwijs observatie/diagnostiek training/therapie leertrajecten 2013 ONDERSTEUNINGSPROFIEL

expertise in het regulier onderwijs jeugdhulp met onderwijs observatie/diagnostiek training/therapie leertrajecten 2013 ONDERSTEUNINGSPROFIEL jeugdhulp met expertise in het regulier leertrajecten observatie/diagnostiek training/therapie 2013 ONDERSTEUNINGSPROFIEL Eduvier groep t en begeleidt kinderen en jongeren met een (tijdelijke) ernstige

Nadere informatie

voorkomt schooluitval en afstand tot de arbeidsmarkt voorkomt jeugdwerkloosheid en uitkeringsafhankelijkheid

voorkomt schooluitval en afstand tot de arbeidsmarkt voorkomt jeugdwerkloosheid en uitkeringsafhankelijkheid voorkomt schooluitval en afstand tot de arbeidsmarkt voorkomt jeugdwerkloosheid en uitkeringsafhankelijkheid biedt jongeren Entreeopleiding- / Startkwalificatie biedt leerwerk-trajecten, stages en baangaranties;

Nadere informatie

Welzijn-breed (Pedagogisch Werk Kinderopvang)

Welzijn-breed (Pedagogisch Werk Kinderopvang) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25486 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Einsteinweg, Elst verschillende gebieden te stimuleren. Ook draag je zorg voor een veilige, gezellige

Nadere informatie

BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE

BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE BINK 36 BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE BINK 36 RUIMTE TONEN: GANG BINK 36 RUIMTE TONEN: BINK 36 VESTIA EN JOHAN DE WITT SCHOLENGROEP PRESENTEREN: MEDIA OPEN/INSPIREREND GALERIERUIMTES/PRESENTATIES INDUSTRIEEL/WERKEN

Nadere informatie

Opbrengsten. Verantwoording

Opbrengsten. Verantwoording Opbrengsten VSO Inleiding Iedere school heeft tot taak onderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en houdingen verwerven. Uitgangspunt voor dat aanbod zijn de kerndoelen (voortgezet)

Nadere informatie

Leren en werken voor je toekomst

Leren en werken voor je toekomst 2017-2018 ALTRA COLLEGE ZUIDOOST/NOORD Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! We zijn blij dat je er bent. Bij

Nadere informatie

Instellingsrapportage 2018 SOMA College. Vraagscores SOMA College totaal. Informatie. Onderwijs(inhoud) Lessen / programma. Vakken.

Instellingsrapportage 2018 SOMA College. Vraagscores SOMA College totaal. Informatie. Onderwijs(inhoud) Lessen / programma. Vakken. Instellingsrapportage 2018 SOMA College Vraagscores SOMA College totaal Informatie Je hebt informatie gekregen over je opleiding voordat je aan je opleiding begon. Klopt deze informatie met wat je nu over

Nadere informatie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie Drechtsteden College De school waar ik mezelf kan zijn! Techniek Zorg & Welzijn Economie vmbo Je zit in groep 8 en je hebt een VMBOadvies gekregen. Maar welke school past nu het beste bij je? Waar voel

Nadere informatie

VSV Analyse RMC regio Zuid-Holland Noord Voorlopige cijfers

VSV Analyse RMC regio Zuid-Holland Noord Voorlopige cijfers VSV Analyse 2017-2018 RMC regio Zuid-Holland Noord Voorlopige cijfers 2017-2018 Even terughalen wat waren de conclusies over het schooljaar 2016-2017? Aantal VSV ers stijgt licht, maar is al afgelopen

Nadere informatie

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12 BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12 Kleinschalig BBL-onderwijs INHOUDS OPGAVE 2 3 4 5 6 8 10 12 13 Welkom bij ROC A12 Professionalisering in de praktijk BBL, de uitleg Subsidie

Nadere informatie

Elke afstand tot werk kan worden verkleind

Elke afstand tot werk kan worden verkleind Opus Coaching Elke afstand tot werk kan worden verkleind Opus Coaching is een erkende Re-integratie, Loopbaan- en Jobcoachorganisatie. Wij ondersteunen werkzoekenden bij het vinden en behouden van werk.

Nadere informatie

MEMO. Aan: Pho Sociale Agenda Datum: 29 augustus 2011 Van: Paul Duijvensz. Onderwerp:Pilot Wajong De Zijl Bedrijven

MEMO. Aan: Pho Sociale Agenda Datum: 29 augustus 2011 Van: Paul Duijvensz. Onderwerp:Pilot Wajong De Zijl Bedrijven In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie

DAVINCI-LAMMENSCHANS.NL

DAVINCI-LAMMENSCHANS.NL DAVINCI-LAMMENSCHANS.NL Op de locatie Lammenschans van het Da Vinci College kun je terecht met ieder vmbo- of mavoadvies (dit is inclusief lwoo). We leggen de basis voor ons onderwijs met een breed gedragen

Nadere informatie

Onderwijs in realistische context

Onderwijs in realistische context https://youtu.be/g_z6zrf1h44 Onderwijs in realistische context Wat we belangrijk vinden Onderwijs in realistische context Brede oriëntatie Persoonlijke vorming Mentoraat en coaching Loopbaanleren Waarom

Nadere informatie

Loopbaan. Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3. Economie & Ondernemen leerjaar 3. Ondernemen, Welzijn & Sport leerjaar 4

Loopbaan. Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3. Economie & Ondernemen leerjaar 3. Ondernemen, Welzijn & Sport leerjaar 4 christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Loopbaan Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3 Economie & leerjaar 3, Welzijn & Sport leerjaar 4 Algemeen Tijdens de beroepsgerichte opleiding

Nadere informatie

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht Ingradodag 31 maart Ontwikkelingen Nieuw landelijk beleid op 1. RMC vernieuwing 2. Regionale aanpak VSV 3. Jongeren in een kwetsbare positie

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Februari 2017 Onderwerpen Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Entree opleiding 1 Opleiding 1 Kwalificatiedossier 9 uitstroomprofielen Keuze uit: Reguliere

Nadere informatie

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN Ben je uitgeleerd op het (speciaal) voortgezet onderwijs of loop je vast op het MBO? Wil je graag een volgende stap zetten

Nadere informatie

Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16

Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16 Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard 2010/'11 2011/'12* Onderwijssoorten Leeftijd Lingewaard Lingewaard Totaal voortgezet onderwijs Leeftijd totaal 2751 2853

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

Praktijkonderwijsin het Hart van Holland

Praktijkonderwijsin het Hart van Holland Praktijkonderwijsin het Hart van Holland 10 december 2014 Roland Loos Dé Praktijkgroep Projectmanager Gegevens op flyer Vraag Wie van u is positief over de kansen van onze jongeren op de arbeidsmarkt?

Nadere informatie

Het Trivium College helpt je op weg!

Het Trivium College helpt je op weg! Het Trivium College helpt je op weg! Zoek je een school die bij je past en waar je je thuis voelt? Het Trivium College zorgt ervoor dat je in vier tot vijf jaar klaar bent voor de overstap naar het Middelbaar

Nadere informatie

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie taakgroep arbeidstoeleiding Lecso 2 december 2015 Jose Houben & Ruud van de Rakt Aanleiding

Nadere informatie

Werken en leren bij The Colour Kitchen

Werken en leren bij The Colour Kitchen Werken en leren bij The Colour Kitchen The Colour Kitchen The Colour Kitchen is een professioneel en commercieel horeca concept met een groot maatschappelijk hart. Wij willen samen met onze gasten én onze

Nadere informatie

MELANCHTHON KRALINGEN. christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ

MELANCHTHON KRALINGEN. christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ MELANCHTHON KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ Je bent iemand, je kunt iets en je hoort erbij het is hier klein, veilig en gezellig onze mavo/tl-afdeling

Nadere informatie

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1 Welkom! Accent Nijkerk Waar staat AKA? ARBEIDSMARKT 1 2 3 4 1 AKA VMBO PRO (BL, GL, KL, TL) Niveaus in het MBO Niveau

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders. Kempenhorst College: Hart voor de leerling Klein en Betrokken. Kempenhorst, een fijne school!

Informatiefolder voor ouders. Kempenhorst College: Hart voor de leerling Klein en Betrokken. Kempenhorst, een fijne school! Informatiefolder voor ouders Kempenhorst College: Hart voor de leerling Klein en Betrokken Kempenhorst, een fijne school! Structuur van de school Leerjaar 4 Leerjaar 3 Theoretische leerweg Keuze uit 2

Nadere informatie

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee!

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Leer/werktrajecten voor jongeren uit het speciaal en praktijkonderwijs Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Werk is belangrijk voor een mens. Het is een goede

Nadere informatie

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING Armoede in Nederland neemt toe, steeds meer mensen staan aan de zijlijn en kunnen sociaal, economisch en maatschappelijk niet mee doen. Uitstroom uit armoede lukt

Nadere informatie

FAQ lijst Hooghuisbreed

FAQ lijst Hooghuisbreed FAQ lijst Hooghuisbreed Algemeen Hoe is passend onderwijs in deze regio geregeld? Sinds 2014 is passend onderwijs ingevoerd op alle scholen in Nederland. Dat houdt in dat de leerlingen zoveel mogelijk

Nadere informatie

Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN

Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN 2017 2018 Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN HET STEDELIJK COLLEGE EINDHOVEN Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet onderwijs; de

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de aanmeldprocedure krijgt u tijdens de informatieavonden in november en december op de vo-scholen. Inrichting

Nadere informatie

Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands

Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO - arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands Visie op doorstroom en samenwerking vroegmeting op

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Datum: 20 februari 2012 Ons kenmerk: JK1.12.009 Begeleidingsmodel Werknemer in opleiding Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Wout Schafrat Gijs van de Beek Preventie en duurzaamheid

Nadere informatie

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces Mbo avond Minkema Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces MBO-avond Minkema Voorstellen Doel en inhoud presentatie (verschillen vmbo-mbo, aanbieders, opleidingen, studiekeuzeproces, aanmelden etc.)

Nadere informatie

Business Online. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Business Online. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4 een ander bij ministeriële regeling aangewezen

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo locatie Avignonlaan

Sectoren - bovenbouw vmbo locatie Avignonlaan Sectoren - bovenbouw vmbo 2013-2014 locatie Avignonlaan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is de enige school voor openbaar voortgezet onderwijs in

Nadere informatie

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 Collegebesluit Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 1 Inleiding; Sinds mei 2014 is er een nieuwe ESF-subsidieregeling van kracht. Een belangrijke wijziging

Nadere informatie

Signmaker Desktop Publishing (DTP)

Signmaker Desktop Publishing (DTP) Signmaker Desktop Publishing (DTP) Voor grafische opleidingen in Zeeland moet je op het ROC Westerschelde zijn! In Zeeland kun je voor grafische opleidingen alleen terecht op het ROC Westerschelde in Terneuzen.

Nadere informatie

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! We zijn blij dat je er bent. Bij de beroepsopleiding

Nadere informatie

Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan

Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Leerlingen met goede informatievaardigheden maken betere werkstukken en houden interessantere spreekbeurten.

Nadere informatie

Stevige basis voor je toekomst

Stevige basis voor je toekomst Stevige basis voor je toekomst Dienstverlening en producten ipad Jij de baas Bèta Challenge met mavo, mavo + of mavo Bèta Challenge op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je

Nadere informatie

Welzijn-breed (Begeleider Gehandicaptenzorg)

Welzijn-breed (Begeleider Gehandicaptenzorg) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25475 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Einsteinweg, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen vmbo bb, kb en tl 500 leerlingen Leren door te doen Wij zijn een open christelijke school voor voortgezet onderwijs in de stad Groningen. Onze school is een plek waar

Nadere informatie

Begeleider gehandicaptenzorg BBL

Begeleider gehandicaptenzorg BBL Crebo Duur Niveau Leerweg 25475 3 jaar Niveau 3 BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus Locatie(s) Kronenburgsingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Je werkt met cliënten die door hun beperking

Nadere informatie

Middelbaar beroepsonderwijs (zie verder uitleg na dit schema) Beroeps Opleidende Leerweg (zie verder uitleg na dit schema)

Middelbaar beroepsonderwijs (zie verder uitleg na dit schema) Beroeps Opleidende Leerweg (zie verder uitleg na dit schema) Lijst met afkortingen voor de bloemist-winkelier m.b.t. het onderwijs Gebruikte term Toelichting MBO BOL BBL deelnemer BPV protocol Beroeps Praktijk Vorming (afgekort BPV) BPV verlener BPV-begeleider BPV-deelnemer

Nadere informatie

Vestiging basis, kader, mavo, mbo. Plaatsingsregeling

Vestiging basis, kader, mavo, mbo. Plaatsingsregeling Vestiging basis, kader, mavo, mbo Plaatsingsregeling 2015 2016 Afkortingen vmbo - voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs lwoo - leerwegondersteunend onderwijs * rvc - regionale verwijzingscommissie

Nadere informatie

Entree, kom verder! 25-2-2016 1

Entree, kom verder! 25-2-2016 1 Entree, kom verder! 25-2-2016 1 Voor wie is Entree bedoeld? Leerlingen die zonder een diploma het voortgezet onderwijs verlaten Minimaal 16 jaar, liever wat ouder 2 Risico s doorstroom Entree vanuit VO,

Nadere informatie

Metameer Jenaplan VMBO 3 en 4

Metameer Jenaplan VMBO 3 en 4 Leerwegen VMBO Theoretisch Gemengd Kader beroepsgericht Basis beroepsgericht 4e klas 4e klas 4e klas 4e klas T G G K B 3e klas TG 3e klas K 3e klas B Tweede Klas TG K BK - B Brugklas KTG BKTG - B 2 Wat

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo

Sectoren - bovenbouw vmbo LifeTech College Sectoren - bovenbouw vmbo 2016-2017 Locatie Oude Bossche Baan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet

Nadere informatie

Switch, een kort oriëntatietraject voor jongeren die nog een keuze gaan maken

Switch, een kort oriëntatietraject voor jongeren die nog een keuze gaan maken Switch, een kort oriëntatietraject voor jongeren die nog een keuze gaan maken Beschrijving doelgroep: Switch, het korte oriëntatietraject is bedoeld voor jongeren die als gevolg van het niet kunnen maken

Nadere informatie

3 oktober 2013. Ouderavond BK4

3 oktober 2013. Ouderavond BK4 3 oktober 2013 Ouderavond BK4 Mevrouw Hartman Mevrouw Van den Broek Mevrouw Larmené Meneer Verhoef Mentoren (opening) (PTA) (modules D&C) (decanaat) PTA (1) (Programma van Toetsing en Afsluiting) PTA is

Nadere informatie

Stichting Samenwerkingsschool. Stuknummer: b!09.00353. Nota. Huisvesting. te Den Helder" Praktijkschool De Pijler Voortgezet Onderwijs in de Praktijk

Stichting Samenwerkingsschool. Stuknummer: b!09.00353. Nota. Huisvesting. te Den Helder Praktijkschool De Pijler Voortgezet Onderwijs in de Praktijk ~ Stuknummer: b!09.00353 Nota ^i Huisvesting Stichting Samenwerkingsschool te Den Helder" Praktijkschool De Pijler Voortgezet Onderwijs in de Praktijk 9' Inleiding. De afgelopen jaren heeft het speciaal

Nadere informatie

Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland

Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland Legenda kleuren Kleur Toelichting GROEN project is volgens plan verlopen ORANJE er waren knelpunten en/of het project is niet volgens planning

Nadere informatie

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit.

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Mededelingen Overgangsrichtlijnen van klas 2 naar 3; Determinatie: keuze kader-, basis beroepsgerichte Leerweg; of gemengde Leerweg. Zorg

Nadere informatie

Decanaat. Decaan: Marbella Uhlenbeck lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO

Decanaat. Decaan: Marbella Uhlenbeck lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO Welkom!. Decanaat Decaan: Marbella Uhlenbeck m.uhlenbeck@montaigne lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO http://www.montaignelyceum.nl/schoolinfo/decanaat Communicatie in beeld Wat na het examen? 1. Werken

Nadere informatie

Opening avond door: Hans van Alphen (stage coördinator) Presentatie door : Guus de Wolf (onderwijscoach)

Opening avond door: Hans van Alphen (stage coördinator) Presentatie door : Guus de Wolf (onderwijscoach) VERSLAG THEMA-AVOND: PARTICIPATIEWET WERK EN INKOMEN (03-02-2015) Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). Opening avond door: Hans van

Nadere informatie

Keuze vervolgopleiding en wiskunde-plus

Keuze vervolgopleiding en wiskunde-plus Keuze vervolgopleiding en wiskunde-plus Naam: Klas 3: Mentor: Vul in: 1e Profiel keuze: Eventueel 2e Profiel keuze: Vul ook de onderstaande gegevens zorgvuldig in. Dan kan bekeken worden of het gekozen

Nadere informatie

Ondersteuning bij leven, leren, wonen en werken.

Ondersteuning bij leven, leren, wonen en werken. Ondersteuning bij leven, leren, wonen en werken. De Boxtelse Praktijk Bruggencongres 10 mei 2007 1 Koraal Groep zorg onderwijs werk Bruggencongres 10 mei 2007 2 Full-service Verschillende ondersteuningsvormen

Nadere informatie

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016 Schoolverlaters informatie avond FOCUS Informatieavond 22 november 2016 Wie ben ik? Mieke Pelger Stage coördinator en transitiecoach Samen met de mentoren tevens stagedocenten zorgen wij dat iedereen op

Nadere informatie

Ik heb gekoz voor de leer techniek. Ik volg de leerroute hore. zaterdag 27 januari :00-15:00 uur. prinsentuinoudenbosch.nl

Ik heb gekoz voor de leer techniek. Ik volg de leerroute hore. zaterdag 27 januari :00-15:00 uur. prinsentuinoudenbosch.nl Ik heb gekoz en voor de leer route techniek. Jerem y van Merrië nboer Ik volg de ca. leerroute hore der Ivo van Vorst OPEN DAG zaterdag 27 januari 2018 10:00-15:00 uur prinsentuinoudenbosch.nl SPECIAAL

Nadere informatie

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Missie en Visie 4 1.1 Praktijkonderwijs 1.2 Allemaal anders, ieder zijn talent 2. De juiste plek voor iedere leerling 6 2.1 Toelating

Nadere informatie

* Vanaf 9 september is onze nieuwe website online : www.pentacollege-attendiz.nl

* Vanaf 9 september is onze nieuwe website online : www.pentacollege-attendiz.nl Opbrengsten Penta College 2014-2015 Inleiding Iedere school heeft tot taak onderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en houdingen verwerven. Uitgangspunt voor dat aanbod zijn de kerndoelen

Nadere informatie