Voorliggende voorzieningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorliggende voorzieningen"

Transcriptie

1 B095 Kosten van sociaal culturele en educatieve activiteiten Wijziging: aanpassing van de bedragen. Voorliggende voorzieningen Er bestaat geen recht op bijzondere bijstand als een beroep kan worden gedaan op een voorliggende voorziening (artikel 15 lid 1 WWB; zie ook B3.2). In het kader van welzijnsbeleid kent de gemeente Venray de declaratieregeling "bijdrage maatschappelijke participatie". Deze regeling geldt voor kosten van sociaal culturele, educatieve en sportieve activiteiten als een voorliggende voorziening die toereikend en passend is. Doel van de regeling De declaratieregeling "bijdrage maatschappelijke participatie" voorziet in een bijdrage in de kosten van sociaal culturele, educatieve en sportieve activiteiten. Voorbeelden van deze activiteiten zijn (niet limitatief!): - lidmaatschap van een sport- of andere recreatieve vereniging; - lidmaatschap bibliotheek; - bezoek musea, schouwburg, bioscoop, zwembad; - voordeeluren jaarkaart van de NS. Doelgroep Alleenstaanden/gehuwden/samenwonenden/alleenstaande ouders van 21 jaar of ouder maar jonger dan 65 jaar. Voor thuiswonende ten laste komende kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar kan door de ouder(s) ook een vergoeding aangevraagd worden. Studerenden (met studiefinanciering) komen niet in aanmerking voor een bijdrage ingevolge de declaratieregeling "bijdrage maatschappelijke participatie". Voorwaarden - ingeschreven staan als inwoner van de gemeente Venray; - een netto inkomen tot maximaal 120% van de geldende bijstandsnorm; - een vermogen dat niet hoger is dan de vermogensgrens zoals deze is vastgesteld in het kader van de Wet werk en bijstand. Met het vermogen in de eigen woning of andere register goederen (boven de vrijlatingsgrens) wordt ook rekening gehouden; - de kosten moeten gemaakt zijn in het jaar waar de aanvraag betrekking op heeft en hiervan moeten de bewijsstukken overlegd kunnen worden. Uitsluiting Door de inwerkingtreding van het Jeugdsportfonds worden kosten in verband met sportactiviteiten voor kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar van de declaratieregeling "bijdrage maatschappelijke activiteiten" uitgesloten. Dit is slechts anders in individuele gevallen, waarin het Jeugdsportfonds niet in de kosten kan voorzien.

2 Hoogte bijdrage De hoogte van de bijdrage voor: - volwassenen is maximaal 117,- per kalenderjaar, per persoon; - kinderen is maximaal 256,- per kalenderjaar, per persoon. Aanvraag Een aanvraag kan worden gedaan via het aanvraagformulier "bijdrage maatschappelijke activiteiten" en kan worden ingediend bij de afdeling Publieksdiensten van de gemeente Venray. Uiterste indieningtermijn van de aanvraag is telkens voor 1 februari van het jaar volgend op het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft. Men kan slechts eenmaal per jaar een aanvraag indienen, het wordt dus aangeraden om kosten op te sparen. De enige uitzondering op deze regel is gemaakt voor gezinnen met meer dan 2 personen.

3 B138 Aangewezen groepen voor categoriale bijzondere bijstand Wijziging: aanpassing van de bedragen. De richtlijn bevat de volgende regelingen: - Regeling bijdrage ouderen, chronisch zieken en gehandicapten - Regeling bijdrage maatschappelijke participatie Regeling Collectieve ziektekostenverzekering minima Regeling bijdrage ouderen, chronisch zieken en gehandicapten Doel van de regeling De regeling "bijdrage ouderen chronisch zieken en gehandicapten" voorziet in een bijdrage ten behoeve van de veronderstelde (verborgen) meerkosten waarmee zelfstandig wonende ouderen of mensen met een chronische ziekte of handicap zich geconfronteerd zien. In het gemeentelijk beleid wordt er van uitgegaan dat deze mensen als gevolg van hun omstandigheden meerkosten hebben die niet of slechts gedeeltelijk door andere regelingen worden vergoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (niet limitatief!): - extra kosten in verband met energie - extra kosten in verband met kledingslijtage dan wel bewassing - hogere telefoon- en portikosten - hogere kosten in verband met aangepaste voeding/dieet - extra kosten in verband met klusjes in en rondom het huis - etcetera Doelgroep Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten, gedefinieerd als personen die zelfstandig wonen en die: - 65 jaar en ouder zijn, of; - een WIA (WAO) uitkering met een arbeidsongeschiktheidspercentage van % ontvangen, of; - een WVG of een WMO voorziening hebben, of; - een CIZ indicatie hebben voor langdurige thuiszorg (te weten alle AWBZ-functies minus verblijf, dus een indicatie voor: persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding, activerende begeleiding en behandeling), waarbij langdurig gedefinieerd wordt als minimaal 1 jaar. Voorwaarden - ingeschreven staan als inwoner van de gemeente Venray, en - een inkomen tot maximaal 120% van de geldende bijstandsnorm, en - een vermogen dat niet hoger is dan de vermogensgrens zoals deze is vastgesteld in het kader van de Wet werk en bijstand. Met het vermogen in de eigen woning of andere register goederen (boven de vrijlatingsgrens) wordt ook rekening gehouden.

4 Hoogte bijdrage De hoogte van de bijdrage is 164,- per kalenderjaar, per persoon (bedrag geldt voor 2011). Aanvraag Een aanvraag kan worden gedaan via het formulier "Regeling bijdrage ouderen chronisch zieken en gehandicapten" en kan worden ingediend bij de afdeling Publieksdiensten van de gemeente Venray. Uiterste indieningtermijn van de aanvraag is telkens vóór 1 februari van het jaar volgend op het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft. Regeling bijdrage maatschappelijke participatie 65+ Doel van de regeling De regeling "bijdrage maatschappelijke participatie 65+" voorziet in een bijdrage in de kosten van sociaal culturele activiteiten voor ouderen. Omdat ouderen voor het participeren aan sociaal culturele activiteiten vaak aangewezen zijn op enige vorm van openbaar vervoer is de bijdrage hoger dan bij de declaratieregeling maatschappelijke participatie. Voorbeelden van sociaal culturele activiteiten zijn (niet limitatief!): - lidmaatschap van een sport- of andere recreatieve vereniging - lidmaatschap bibliotheek - bezoek musea, schouwburg, bioscoop, zwembad - voordeeluren jaarkaart van de NS Doelgroep Alleenstaanden/gehuwden/samenwonenden/alleenstaande ouders van 65 jaar en ouder. Voorwaarden - ingeschreven staan als inwoner van de gemeente Venray, en - een inkomen tot maximaal 120% van de geldende bijstandsnorm, en - een vermogen dat niet hoger is dan de vermogensgrens zoals deze is vastgesteld in het kader van de Wet werk en bijstand. Hoogte bijdrage De hoogte van de bijdrage is 168,- per kalenderjaar, per persoon (bedrag geldt voor 2011). Aanvraag Een aanvraag kan worden gedaan via het formulier "Regeling bijdrage maatschappelijke activiteiten 65+" en kan worden ingediend bij de afdeling Publieksdiensten van de gemeente Venray. Uiterste indieningtermijn van de aanvraag is telkens vóór 1 februari van het jaar volgend op het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft. Regeling Collectieve ziektekostenverzekering minima Doel van de regeling De gemeente biedt aan mensen met een laag inkomen een collectieve ziektekostenverzekering aan. Hiervoor heeft zij een contract afgesloten met zorgverzekeraar VGZ. Hierin is afgesproken, dat de VGZ korting geeft op de Standaard- en Zorg Compleet Aanvullende Verzekering en dat de gemeente bijdraagt in de premiekosten. Van deze regeling kan alleen gebruik gemaakt worden wanneer het totaal pakket wordt afgenomen.

5 Voordelen van dit aanbod Een goed verzekeringspakket - Een korting van 6% op de standaardverzekering (2011) - Een korting van 30% op de zorg compleet aanvullende verzekering (2011) - Een bijdrage van de gemeente van 108,- op jaarbasis per verzekerde; dit is 9,- per maand. Hoogte voor 2011 Voor de standaardverzekering betaalt men in ,40 en voor het aanvullende pakket 30,50 per maand. De totale premie bedraagt dus 129,90 per maand per verzekerde. De gemeente draagt daar 9,- per maand aan bij, zodat het eigen aandeel op 120,90 uitkomt. Doelgroep Alleenstaanden/gehuwden/samenwonenden en alleenstaande ouders v.a. 18 jaar. Studenten die gebruik maken van de WSF zijn hiervan uitgesloten. Voorwaarden - Ingeschreven staan als inwoner van de gemeente Venray, en - Voor ziektekosten (standaard + zorg compleet aanvullende verzekering) verzekerd zijn bij Zorgverzekeraar VGZ, en - Een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm, en - Een vermogen dat niet hoger is dan de vermogensgrens zoals vastgesteld in het kader van de Wet Werk en Bijstand, - De waarde van de eigen woning wordt buiten beschouwing gelaten, - Evenals een reservering voor begrafenis- en crematiekosten (resp ,- en 4.250,-). De aanvrager moet aan kunnen tonen dat de reservering ook werkelijk bedoeld is voor begrafenis- en crematiekosten. Aanvraag - Mensen met een uitkering van de gemeente kunnen zich telefonisch melden bij hun bijstandsconsulent tijdens het telefonisch spreekuur. De consulent zorgt voor verdere afhandeling (aanmelding bij de VGZ en toekenning premiebijdrage in de vorm van bijzondere bijstand). - Overige minima (mensen zonder uitkering van de gemeente) kunnen een aanvraagformulier ophalen en indienen bij de afdeling Publieksdiensten van de gemeente Venray. Uitbetaling - Uitkeringsgerechtigden: de bijdrage ad 9,- per maand per verzekerde in de premiekosten in de vorm van bijzondere bijstand wordt maandelijks (vooraf) aan de cliënt uitbetaald. De cliënt dient te totaalpremie zelf aan de VGZ te betalen. - Overige minima: betaling van de bijdrage ad 108,- per verzekerde op jaarbasis vindt eens per jaar plaats: in principe in januari of zoveel later als de bijdrage is toegekend (de bijdrage wordt dan bepaald op het aantal resterende maanden van het jaar x 9,-).

6 Beëindiging van de regeling Uitkeringsgerechtigden: Bij einde van de uitkering loopt de collectieve ziektekostenverzekering (en betaling van de bijdrage in de premie) door tot het eind van het kalenderjaar. Uitzonderingen (beëindiging bij einde uitkering): - Verhuizing naar een andere gemeente - Overlijden van de uitkeringsgerechtigde - Detentie - Niet woonachtig op het opgegeven adres - Aanvang opleiding WSF - Niet inleveren van ROFjes Overige minima: De bijdrage wordt per kalenderjaar (of deel daarvan, wanneer de bijdrage later dan 1 januari ingaat) toegekend en eenmalig uitbetaald en eindigt ieder jaar op 31 december. Om de bijdrage voort te zetten wordt jaarlijks in oktober (voorafgaan aan een nieuw jaar) aan deelnemers een nieuw aanvraagformulier toegezonden.

7 B145 Berekening woonkostentoeslag huurders Wijziging: aanpassing van de vragenvolgorde. Daarnaast wordt het bedrag van de maximale huurgrens niet meer genoemd (alleen omschreven), zodat dit bedrag niet meer ieder jaar aangepast hoeft te worden. Vooraf: Voor de beantwoording van de vraag of er recht bestaat op bijzondere bijstand zullen telkens in het individuele geval de volgende vier vragen beantwoord moeten worden (zie paragraaf B7.2): 1. Doen de kosten zich voor? 2. Zijn de kosten in het individuele geval noodzakelijk? 3. Vloeien de kosten voort uit bijzondere individuele omstandigheden? 4. Kunnen de kosten worden voldaan uit de bijstandsnorm, de langdurigheidstoeslag, het vermogen en het inkomen voor zover dit meer bedraagt dan de bijstandsnorm? Ad 1. Doen de kosten zich voor? De huurprijs blijkt uit de huurovereenkomst. Ad 2. Zijn de kosten in het individuele geval noodzakelijk? De kosten van het wonen in een passende woonruimte - dat wil zeggen: niet ruimer of duurder dan nodig is en passend bij de situatie van belanghebbende - moeten worden aangemerkt als noodzakelijke kosten van het bestaan. Ad 3 Vloeien de kosten voort uit bijzondere individuele omstandigheden? Indien belanghebbende een woning bewoont met hoge woonkosten maar op zoek is naar een woning waaraan woonkosten zijn verbonden die meer in overeenstemming met diens financiële situatie zijn, en hij het aannemelijk kan maken dat hij die woonruimte nog niet gevonden heeft, is er sprake van uit bijzondere individuele omstandigheden. Ad 4. Kunnen de kosten worden voldaan uit de bijstandsnorm, de langdurigheidstoeslag, het vermogen en het inkomen voor zover dit meer bedraagt dan de bijstandsnorm? Belanghebbende wordt geacht uit zijn inkomen de woonkosten tot de basishuur te kunnen betalen. De basishuur is dat deel van de huur dat iemand, rekening houdend met de hoogte van zijn inkomen, zelf geacht wordt te kunnen betalen. De meerkosten die verbonden zijn aan een passende woonruimte komen in aanmerking voor bijstandsverlening. Recht op bijzondere bijstand Indien geen aanspraak bestaat op huurtoeslag omdat de woonkosten de maximale huurgrens te boven gaan, dan kan gedurende één jaar een toeslag worden verstrekt, gelijk aan het verschil tussen de woonlasten en de maximaal mogelijke huurtoeslag van een huurwoning. Besteed in dit verband in ieder geval aandacht aan het betoonde besef van verantwoordelijkheid: was de

8 ontstane situatie te voorzien en dus te voorkomen? Daarnaast speelt de situatie op de lokale woningmarkt een rol. Ten aanzien van extra woonkosten moet de WHT als voorliggende voorziening worden aangemerkt. Hoogte woonkostentoeslag Stap 1: rekenhuur Bepaal of bereken de rekenhuur overeenkomstig de WHT is (zie onderdeel 2.3 van deze paragraaf). Stap 2: basishuur Het volgen van de berekening van de huurtoeslag betekent, dat bij de berekening van de woonkostentoeslag rekening moet worden gehouden met de inkomsten van medebewoners. Het gezamenlijk inkomen bepaalt in de WHT immers de hoogte van de basishuur. De WWB daarentegen houdt geen rekening met inkomen en vermogen van medebewoners die niet tot het gezin van belanghebbende behoren. Derhalve wordt bij de berekening van de woonkostentoeslag bij aanwezigheid van medebewoners geen rekening gehouden met het vermogen of inkomen van de medebewoners. Bij het toekennen van een woonkostentoeslag telt een partner (in de zin van de WWB) echter niet mee als medebewoner (in de zin van de WHT). Dit heeft drie gevolgen: - het eventuele vermogen van de partner bepaalt mede het recht op een woonkostentoeslag; - bij het bepalen van draagkracht van de aanvrager wordt het eventuele inkomen van de partner meegerekend; - de aanwezigheid van een partner heeft geen invloed op de hoogte van de basishuur. Wanneer de woonkostentoeslag wordt berekend bij een huishouden met meerdere bewoners met een eigen inkomen (anders dan belanghebbende en zijn partner) wordt de basishuur verhoogd (Zie voor de bedragen B7.17.3, schema WHT/WKT.) Stap 3: maximale WKT Bereken met in achtneming van stap 2 overeenkomstig de WHT-systematiek (zie onderdeel 3 van deze paragraaf) de maximale WKT. Stap 4: ontvangen huurtoeslag in mindering brengen Wanneer de woonkostentoeslag een aanvulling is op de (te lage) huurtoeslag, moet het bedrag dat aan huurtoeslag wordt ontvangen in mindering worden gebracht op de berekende maximale woonkostentoeslag (zie stap 3). Stap 5: aanvullende WKT bij huur boven maximum huurgrens De WHT kent grenzen waarboven geen huurtoeslag wordt verstrekt (maximale huurgrens; zie onderdeel 2.1 van deze paragraaf). Er zijn uitzonderingen mogelijk waarbij ondanks overschrijding van de huurgrens, toch huurtoeslag wordt verleend (zie onderdeel 2.7 van deze paragraaf). Voor de berekening woonkostentoeslag geldt dat, overeenkomstig stap 1, eerst de rekenhuur wordt bepaald volgens de methode van de WHT. Vervolgens wordt voor het gedeelte van de rekenhuur tot de maximale huurgrens de rekenmethode van de WHT gevolgd. Bij het uitgerekende bedrag wordt het verschil tussen de rekenhuur en de maximale huurgrens opgeteld, waarmee het bedrag van de woonkostentoeslag is bepaald.

9 Draagkrachtpercentage In afwijking van de draagkrachtregels zoals vermeld in richtlijn B063 geldt een draagkrachtpercentage van 100. Vorm van de bijzondere bijstand De bijstand wordt om niet verstrekt. Indien belanghebbenden verwijtbaar geen recht op huurtoeslag (voorliggende voorziening) hebben geclaimd, dan is er sprake van een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid en kan WKT in beginsel worden geweigerd. Er is i.c. immers geen sprake van bijzondere omstandigheden/noodzakelijke kosten. De nogal zware effecten van een dergelijke weigering op de bestedingsruimte van een belanghebbende kunnen eventueel worden "gematigd" door een WKT toe te kennen in de vorm van een geldlening. De WKT dient dan volgens de regels betreffende leenbijstand te worden terugbetaald. Aan de bijstand te verbinden verplichtingen Verbind indien nodig een of meer van de volgende verplichtingen aan de toe te kennen bijzondere bijstand: - Bestedingsverplichting: de bijstand te besteden aan het doel waarvoor het bestemd is. - Verhuisverplichting: Zoeken naar (goedkopere) huisvesting waarvoor wel recht bestaat op huursubsidie bestaat.

10 B146 Berekening woonkostentoeslag eigenaren Wijziging: aanpassing van de vragenvolgorde. De tekst is daar waar mogelijk meer gelijk getrokken met richtlijn B145. Daarnaast wordt het bedrag van de maximale huurgrens niet meer genoemd (alleen omschreven), zodat dit bedrag niet meer ieder jaar aangepast hoeft te worden. Vooraf: Voor de beantwoording van de vraag of er recht bestaat op bijzondere bijstand zullen telkens in het individuele geval de volgende vier vragen beantwoord moeten worden (zie B7.1): 1 Doen de kosten zich voor? 2. Zijn de kosten in het individuele geval noodzakelijk? 3. Vloeien de kosten voort uit bijzondere individuele omstandigheden? 4. Kunnen de kosten worden voldaan uit de bijstandsnorm, de langdurigheidstoeslag, het vermogen en het inkomen voor zover dit meer bedraagt dan de bijstandsnorm? Ad 1. Doen de kosten zich voor? De kosten verbonden aan de woning bestaan onder meer uit de hypotheeklasten. Daarbij zijn enkel de lasten van een hypotheek voorzover de lening is afgesloten ten behoeve van de woning als woonkosten te beschouwen. Ad 2. Zijn de kosten in het individuele geval noodzakelijk? De kosten van het wonen in een passende woonruimte - dat wil zeggen: niet ruimer of duurder dan nodig is en passend bij de situatie van belanghebbende - moeten worden aangemerkt als noodzakelijke kosten van het bestaan. Ad 3. Vloeien de kosten voort uit bijzondere individuele omstandigheden? Indien belanghebbende een woning bewoont met hoge woonkosten maar op zoek is naar een woning waaraan woonkosten zijn verbonden die meer in overeenstemming met diens financiële situatie zijn, en hij het aannemelijk kan maken dat hij die woonruimte nog niet gevonden heeft, is er sprake van uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten. Ad 4. Kunnen de kosten worden voldaan uit de bijstandsnorm, de langdurigheidstoeslag, het vermogen en het inkomen voor zover dit meer bedraagt dan de bijstandsnorm? Belanghebbende wordt geacht uit zijn inkomen de woonkosten tot de basishuur te kunnen betalen. De basishuur is dat deel van de huur dat iemand, rekening houdend met de hoogte van zijn inkomen, zelf geacht wordt te kunnen betalen. De meerkosten die verbonden zijn aan een passende woonruimte komen in aanmerking voor bijstandsverlening. Recht op bijzondere bijstand Indien sprake is van woonkosten, hoger dan de maximaal subsidiabele huur op grond van de WHT dan kan een woonkostentoeslag worden verstrekt, gelijk aan de huurtoeslag waarop een huurder met een maximaal subsidiabele huur aanspraak kan maken. Besteedt ook in dit verband in ieder geval aandacht aan het betoonde besef van verantwoordelijkheid: was de ontstane situatie te voorzien en dus te voorkomen? Daarnaast speelt de situatie op de lokale woningmarkt een rol.

11 Hoogte woonkostentoeslag De berekening van de hoogte van de woonkostentoeslag voor eigenaren komt grotendeels overeen met die voor huurders. Alleen stap 1 is verschillend. Hieronder volgt derhalve een opsomming van de woonkosten van eigenaren die in aanmerking komen voor woonkostentoeslag. Stap 1: woonkosten De woonkosten van eigenaren die in aanmerking komen voor woonkostentoeslag zijn: - De rente die verband houdt met de woning. o Het gaat hier meestal om hypotheekrente. Het is niet van belang of de eigenaar de hypotheekrente ook daadwerkelijk betaalt. Verder geldt dat jaarlijks te ontvangen rijkssubsidie die betrekking heeft op de verschuldigde hypotheekrente hierop in mindering moet worden gebracht. o Hypotheekrente voor leningen anders dan voor de woning, bijvoorbeeld voor een auto of caravan, mogen niet worden meegeteld. o De aflossing van de hypotheek telt niet mee, dit geldt dus ook voor de premies van zogenaamde spaarhypotheken. - Zakelijke lasten in verband met het hebben van eigendom, zoals: o rioolrechten; o eigenaarsdeel waterschapslasten; o erfpachtcanon; o premies van verzekeringen tegen brand- en stormschade (alleen voor de opstallen); o eigenaarsdeel onroerende zaakbelasting (dus niet het gebruikersdeel). - Een naar omstandigheden vast te stellen bedrag voor onderhoud o Alleen kosten van groot onderhoud komen in aanmerking voor woonkostentoeslag. Bedoeld zijn de onderhoudskosten die in geval van bewoning van een huurhuis voor rekening van de verhuurder komen (bijvoorbeeld buitenschilderwerk). o Kosten van klein onderhoud moeten worden voldaan uit de bijstandsnorm of het daarmee vergelijkbare inkomen. Voor kosten van ingrijpende reparaties moet afzonderlijk bijstand worden verleend. o Als richtlijn voor de kosten van groot onderhoud gelden de bedragen die zijn opgenomen in het actuele overzicht van normen en bedragen. Deze bedragen zijn door het ministerie van VROM vastgesteld. Afwijking van deze bedragen kan alleen in bijzondere omstandigheden. Niet als een bijzondere omstandigheid kan gelden dat de betrokkene een zeer grote woning bewoont en derhalve hogere onderhoudskosten heeft. De bovengemiddelde kosten zijn niet-noodzakelijk en komen daarom niet in aanmerking voor bijstandsverlening. Stap 2 t/m 4 Voor het overige zij verwezen naar de stappen 2 t/m 4 van de berekening van de woonkostentoeslag voor huurders (zie hiervoor). Draagkrachtpercentage In afwijking van de draagkrachtregels zoals vermeld in richtlijn B063 geldt een draagkrachtpercentage van 100.

12 Vorm van de bijzondere bijstand De bijstand wordt om niet verstrekt. Indien belanghebbenden verwijtbaar (nog) een woning met te hoge woonlasten heeft dan bestaat in beginsel geen recht op woonkostentoeslag. De nogal zware effecten van een dergelijke weigering op de bestedingsruimte van een belanghebbende kunnen eventueel worden "gematigd" door een WKT toe te kennen in de vorm van een geldlening. De WKT dient dan volgens de regels betreffende leenbijstand te worden terugbetaald. Aan de bijstand te verbinden verplichtingen Verbind indien nodig een of meer van de volgende verplichtingen aan de toe te kennen bijzondere bijstand: - Bestedingsverplichting: de bijstand te besteden aan het doel waarvoor het bestemd is. - Verhuisverplichting: Zoeken naar (goedkopere) huisvesting waarvoor recht op huursubsidie bestaat. - Verplichting om een voorlopige teruggaaf IB te vragen (Bij maandelijkse teruggave kan hiermee rekening gehouden bij de bepaling van draagkracht; indien inkomstenteruggave achteraf volgt op grond van belastingaangifte lukt dit niet. In dat laatste geval mag namelijk verondersteld worden dat slechts de werkelijke woonkosten (dus woonlasten na aftrek woonkostentoeslag) zijn opgegeven.

Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen

Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen B138 - Aangewezen groepen voor categoriale bijzondere bijstand Wijziging: toevoeging van de Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen. De richtlijn bevat de volgende regelingen: Regeling

Nadere informatie

Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen

Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen B138 Aangewezen groepen voor categoriale bijzondere bijstand Wijziging: aanpassing van de bedragen voor 2013. Bij de regeling collectieve ziektekostenverzekering minima is de term bijstandsconsulent gewijzigd

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL Beleidsregels bijzondere bijstand HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Begripsbepalingen 1. In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. de wet: de Wet werk en bijstand (WWB);

Nadere informatie

B&W-nr.:06.0700 d.d. 06-06-2006. Wijziging Beleidsregels Bijzondere Bijstand

B&W-nr.:06.0700 d.d. 06-06-2006. Wijziging Beleidsregels Bijzondere Bijstand Raadsaanbiedingsformulier Rv nr. Opsteller Naam: Piet Minderhoud B&W.nr.: 06.0700 Dienst: SOZA Telefoon: 516 7393 Verantwoordelijk portef.houder: Sociale Zaken B&W-besluit d.d: 6 juni 2006 en Cultuur Meningsvormend

Nadere informatie

Beleidsregels woonkostentoeslag gemeente Krimpen aan den IJssel. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel;

Beleidsregels woonkostentoeslag gemeente Krimpen aan den IJssel. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Krimpen aan den IJssel. Nr. 146120 24 oktober 2016 Beleidsregels woonkostentoeslag gemeente Krimpen aan den IJssel Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

GEMEENTELIJK BESLUIT BIJZONDERE BIJSTAND WWB

GEMEENTELIJK BESLUIT BIJZONDERE BIJSTAND WWB CVDR Officiële uitgave van Smallingerland. Nr. CVDR58228_1 21 november 2018 GEMEENTELIJK BESLUIT BIJZONDERE BIJSTAND WWB Burgemeester en wethouders van de gemeente Smallingerland besluiten; gelet op het

Nadere informatie

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? Bijzondere bijstand is een uitkering die bedoeld is om extra of hoge kosten mee te kunnen betalen. U kunt recht hebben op bijzondere

Nadere informatie

Beleidsregels Bijzondere Bijstand Noordoostpolder 2015

Beleidsregels Bijzondere Bijstand Noordoostpolder 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Noordoostpolder. Nr. 11769 10 februari 2015 Beleidsregels Bijzondere Bijstand Noordoostpolder 2015 Inhoud 1. Algemeen 1.1. Begrippen 1.2. Aanvraag 1.3. Vormen

Nadere informatie

Beleidsregels RegelRecht 2015

Beleidsregels RegelRecht 2015 Beleidsregels RegelRecht 2015 Pag. Beleidsregels tegemoetkoming collectieve aanvullende zorgverzekering 2015 2 Beleidsregels strippenkaart 2015 7 Beleidsregels bijdrage zwemdiploma A 2015 10 Beleidsregels

Nadere informatie

TOESLAGENVERORDENING WWB GEMEENTE PUTTEN

TOESLAGENVERORDENING WWB GEMEENTE PUTTEN CVDR Officiële uitgave van Putten. Nr. CVDR198725_1 22 mei 2018 TOESLAGENVERORDENING WWB GEMEENTE PUTTEN De raad der gemeente Putten gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 22 juni 2012,nr.

Nadere informatie

- Intrekking van publicatie GB2010-058 op 7 april 2011. Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2011 / 042

- Intrekking van publicatie GB2010-058 op 7 april 2011. Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2011 / 042 Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2011 / 042 Naam Beleidsregels bijzondere bijstandsverlening Wet werk en bijstand (2011) Publicatiedatum 6 april 2011 Opmerkingen - Vaststelling van de beleidsregels

Nadere informatie

Beleidsregels bijzondere bijstand GEMEENTE WADDINXVEEN BELEIDSREGELS BIJZONDERE BIJSTAND

Beleidsregels bijzondere bijstand GEMEENTE WADDINXVEEN BELEIDSREGELS BIJZONDERE BIJSTAND GEMEENTE WADDINXVEEN BELEIDSREGELS BIJZONDERE BIJSTAND 1 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet in lid 2

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2012-A)

ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2012-A) ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2012-A) Lente-akkoord Per 1 januari 2012 zijn de regels van de WWB aangescherpt. Onderdeel van deze aanscherping was de invoering van de zogenaamde huishoudinkomenstoets.

Nadere informatie

TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE DOETINCHEM 2012. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 maart 2012;

TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE DOETINCHEM 2012. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 maart 2012; TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE DOETINCHEM 2012 De raad van de gemeente Doetinchem; gezien het advies van de sociale raad; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28

Nadere informatie

TOELICHTING TOESLAGEN- EN VERLAGINGENVERORDENING WWB

TOELICHTING TOESLAGEN- EN VERLAGINGENVERORDENING WWB TOELICHTING TOESLAGEN- EN VERLAGINGENVERORDENING WWB Algemene toelichting De Wwb kent voor de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan een systeem van basisnormen, toeslagen en verlagingen. De normen

Nadere informatie

Collectieve zorgverzekering. Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand)

Collectieve zorgverzekering. Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand) Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand) In dit informatieblad staan voorbeelden van bijzondere kosten die vaak voorkomen. Het is geen volledige

Nadere informatie

Meer vóór mensen met minder

Meer vóór mensen met minder Meer vóór mensen met minder Iedereen zit wel eens krap bij kas. Maar wie al jarenlang een laag inkomen heeft, zit altijd krap. Door de steeds maar stijgende lasten, onverwachte uitgaven of bijzondere kosten

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen JANUARI, 2010 In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de volgende onderwerpen: de individuele bijzondere bijstand; de categoriale bijzondere bijstand;

Nadere informatie

Deze richtlijn bevat de volgende kosten: Kosten bewindvoering beschermingsbewind Kosten bewindvoering WSNP Kosten budgetbegeleiding

Deze richtlijn bevat de volgende kosten: Kosten bewindvoering beschermingsbewind Kosten bewindvoering WSNP Kosten budgetbegeleiding B027 Waarde auto bij vermogensvaststelling Wijziging: Er was niets geregeld voor auto s met een waarde van 1.000,-. Daarom auto s en motoren met een waarde tot en met 1.000,- als algemeen gebruikelijk

Nadere informatie

Algemene toelichting Toeslagenverordening WWB 2012 gemeente Oldebroek

Algemene toelichting Toeslagenverordening WWB 2012 gemeente Oldebroek Algemene toelichting Toeslagenverordening WWB 2012 gemeente Oldebroek De WWB kent voor de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan een systeem van basisnormen, toeslagen en verlagingen. De normen

Nadere informatie

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012 CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR226482_1 3 oktober 2017 Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012 De raad van de gemeente Delft; Gelezen het voorstel van het college van 4 september 2012;

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2013)

ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2013) ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2013) De leeftijd waarop men recht krijgt op het AOW-ouderdomspensioen wordt vanaf 1 januari 2013 stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar in 2023 en vanaf 2024

Nadere informatie

B e s l u i t: Vast te stellen de Beleidsregels bijzondere bijstand zorg en minimabeleid gemeente Aalten.

B e s l u i t: Vast te stellen de Beleidsregels bijzondere bijstand zorg en minimabeleid gemeente Aalten. Beleidsregels bijzondere bijstand zorg en minimabeleid Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht: B e s l u i t: Vast te stellen de Beleidsregels

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB 2012-A gemeente Diemen

Toeslagenverordening WWB 2012-A gemeente Diemen Toeslagenverordening WWB 2012-A gemeente Diemen Toeslagenverordening WWB 2012-A De raad van de gemeente Diemen; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders [datum], met overneming van de daarin

Nadere informatie

Overzicht huidige minimaregelingen

Overzicht huidige minimaregelingen Datum 10 juni 2014 1 (7) Overzicht huidige minimaregelingen Auteur Eveline Bal, Beleidsadviseur Werk & Inkomen Het huidige minimabeleid van de gemeente Nieuwegein kent verschillende instrumenten ter bestrijding

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen De raad van de gemeente Houten; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders 4 september 2012; gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel c en artikel 30 van de Wet werk en bijstand; BESLUIT: vast te stellen

Nadere informatie

Beleidsregels verlagen van de bijstandsnorm in verband met lagere algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan gemeente Arnhem 2017

Beleidsregels verlagen van de bijstandsnorm in verband met lagere algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan gemeente Arnhem 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Arnhem Nr. 43926 20 maart 2017 Beleidsregels verlagen van de bijstandsnorm in verband met lagere algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan gemeente Arnhem

Nadere informatie

- vast te stellen de beleidsregel bijzondere bijstand 2015 (Participatiewet); - en tegelijk in te trekken de huidige beleidsregel bijzondere bijstand

- vast te stellen de beleidsregel bijzondere bijstand 2015 (Participatiewet); - en tegelijk in te trekken de huidige beleidsregel bijzondere bijstand Beleidsregels bijzondere bijstand 2015 (Participatiewet) Het college van burgemeester en wethouders van Delft: - houdt rekening met artikel 35 van de Participatiewet, en besluit op basis hiervan: - vast

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR466900_1. Beleidsregels bijzondere bijstand Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

CVDR. Nr. CVDR466900_1. Beleidsregels bijzondere bijstand Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR466900_1 3 oktober 2017 Beleidsregels bijzondere bijstand 2015 Het college van burgemeester en wethouders van Delft: - houdt rekening met artikel 35 van de Participatiewet,

Nadere informatie

Met ingang 2015 zijn er op het gebied van de bijzondere bijstand een aantal zaken veranderd.

Met ingang 2015 zijn er op het gebied van de bijzondere bijstand een aantal zaken veranderd. Bijzondere bijstand U kunt onverwacht voor noodzakelijke uitgaven komen te staan als gevolg van bijzondere individuele omstandigheden. Als u daarbij een laag inkomen heeft en geen of weinig vermogen dan

Nadere informatie

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Informatie Gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail: info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Bijzondere bijstand Als u als gevolg van bijzondere

Nadere informatie

Algemene uitgangspunten bijzondere bijstandsbeleid ISD Bollenstreek

Algemene uitgangspunten bijzondere bijstandsbeleid ISD Bollenstreek Algemene uitgangspunten bijzondere bijstandsbeleid ISD Bollenstreek Artikel 1 Uitgangspunten Bij het tot stand komen van het bijzondere bijstandsbeleid spelen de volgende uitgangspunten een rol: 1. Geen

Nadere informatie

Beleidsregels Draagkracht Minimaregelingen Gemeente Boxtel en Gemeente Haaren Participatiewet

Beleidsregels Draagkracht Minimaregelingen Gemeente Boxtel en Gemeente Haaren Participatiewet GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haaren. Nr. 124649 23 december 2015 Beleidsregels Draagkracht Minimaregelingen Gemeente Boxtel en Gemeente Haaren Participatiewet 1 Begrippen In deze draagkrachtrichtlijnen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Beleidsregels Bijzondere Bijstand gemeente Schouwen-Duiveland 2016

Beleidsregels Bijzondere Bijstand gemeente Schouwen-Duiveland 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Schouwen-Duiveland. Nr. 22792 13 februari 2017 Beleidsregels Bijzondere Bijstand gemeente Schouwen-Duiveland 2016 De begripsbepalingen van de Participatiewet

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting op de Toeslagenverordening WWB ISD Bollenstreek 2012

Artikelsgewijze toelichting op de Toeslagenverordening WWB ISD Bollenstreek 2012 Artikelsgewijze toelichting op de Toeslagenverordening WWB ISD Bollenstreek 2012 Artikel 1 Begripsomschrijving Om te voorkomen dat de betekenis van de begrippen van de WWB en de verordening uiteen lopen

Nadere informatie

TOESLAGENVERORDENING WWB 2012 NOORD-BEVELAND 1 JULI 2012

TOESLAGENVERORDENING WWB 2012 NOORD-BEVELAND 1 JULI 2012 TOESLAGENVERORDENING WWB 2012 NOORD-BEVELAND 1 JULI 2012 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen 1 Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven

Nadere informatie

Beleidsregels Draagkracht bijzondere bijstand Gemeente Boxtel Participatiewet

Beleidsregels Draagkracht bijzondere bijstand Gemeente Boxtel Participatiewet Beleidsregels Draagkracht bijzondere bijstand Gemeente Boxtel Participatiewet Artikel 1. Begrippen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB gemeente Kerkrade 2012

Toeslagenverordening WWB gemeente Kerkrade 2012 Bijlage behorende bij ontwerpbesluit nr. 12Rb020 d.d. 25 april 2012. Toeslagenverordening WWB gemeente Kerkrade 2012 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begrippen 1. Alle begrippen die in deze verordening

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Uw aantekeningen ... Inhoudsopgave Inleiding 3 ...

Inhoudsopgave. Uw aantekeningen ... Inhoudsopgave Inleiding 3 ... Uw aantekeningen... Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 De mogelijkheden op een rij 4 1. Bijdrage maatschappelijke activiteiten (RBMA) 4 2. Extra bijdrage voor ouderen 4 3. Tegemoetkoming voor chronisch

Nadere informatie

Beleidsregels bijzondere bijstand, kindregeling en maatschappelijke participatie Purmerend 2018

Beleidsregels bijzondere bijstand, kindregeling en maatschappelijke participatie Purmerend 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Purmerend Nr. 14217 23 januari 2018 Beleidsregels bijzondere bijstand, kindregeling en maatschappelijke participatie Purmerend 2018 Het college van Burgemeester

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB 2013 gemeente Doesburg

Toeslagenverordening WWB 2013 gemeente Doesburg CVDR Officiële uitgave van Doesburg. Nr. CVDR296899_1 13 maart 2018 Toeslagenverordening WWB 2013 gemeente Doesburg De raad van de gemeente Doesburg; gehoord de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012

VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012 VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012 De raad van de gemeente Geldermalsen, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 20 maart 2012, nummer

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB ISD BOL 2012

Toeslagenverordening WWB ISD BOL 2012 Toeslagenverordening WWB ISD BOL 2012 De raad van de gemeente Onderbanken; Gezien het advies van de Commissie WAS van 22 mei 2012; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Onderbanken d.d.

Nadere informatie

Voorblad aanvraag- en inlichtingenformulier bijzondere bijstand Voor klanten zonder een bijstandsuitkering of een lopende draagkrachtperiode

Voorblad aanvraag- en inlichtingenformulier bijzondere bijstand Voor klanten zonder een bijstandsuitkering of een lopende draagkrachtperiode Voorblad aanvraag- en inlichtingenformulier bijzondere bijstand Voor klanten zonder een bijstandsuitkering of een lopende draagkrachtperiode Wanneer komt u mogelijk in aanmerking voor bijzondere bijstand?

Nadere informatie

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN Het college van de gemeente Hoogeveen, gelet op artikel 35, Wet Werk en Bijstand, besluit vast te stellen de volgende beleidsregels: beleidsregels minimabeleid

Nadere informatie

Lid 2: De begrippen die niet zijn omschreven in de WWB of Awb, of die verduidelijkt moeten worden, zijn in het tweede lid omschreven.

Lid 2: De begrippen die niet zijn omschreven in de WWB of Awb, of die verduidelijkt moeten worden, zijn in het tweede lid omschreven. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING Artikel 1 Begripsomschrijving Om te voorkomen dat de betekenis van de begrippen van de WWB en de verordening uiteen lopen wordt in de verordening een algemene verwijzing naar

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB II gemeente Hellevoetsluis.Nummer:

Toeslagenverordening WWB II gemeente Hellevoetsluis.Nummer: CVDR Officiële uitgave van Hellevoetsluis. Nr. CVDR227775_1 7 november 2017 Toeslagenverordening WWB 2012 - II gemeente Hellevoetsluis.Nummer: Nummer: 13-09-12/11 De raad der gemeente Hellevoetsluis; gehoord

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Wethouder Edwin Voorbij Aan de gemeenteraad Postbus 15 1440AA Purmerend

Wethouder Edwin Voorbij Aan de gemeenteraad Postbus 15 1440AA Purmerend gemeentebestuur PURMEREN Postbus 15 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Wethouder Edwin Voorbij Aan de gemeenteraad Postbus 15 1440AA Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

Artikel 7 Citeertitel Deze verordening kan worden aangehaald als Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012-A.

Artikel 7 Citeertitel Deze verordening kan worden aangehaald als Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012-A. De raad van de gemeente Woerden; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 augustus 2012 met overneming van de daarin vermelde motieven; gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel c en artikel

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB 2013 versie 1

Toeslagenverordening WWB 2013 versie 1 Toeslagenverordening WWB 2013 versie 1 De raad van de gemeente [naam gemeente]; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders [datum], met overneming van de daarin vermelde motieven; gelet op artikel

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB gemeente Kerkrade 2012 / A

Toeslagenverordening WWB gemeente Kerkrade 2012 / A Bijlage behorende bij ontwerpbesluit nr. 12Rb047 d.d. 31 oktober 2012. Toeslagenverordening WWB gemeente Kerkrade 2012 / A Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begrippen 1. Alle begrippen die in deze

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Raadsbesluit Z/ AB/ De raad van de gemeente Boekel;

GEMEENTE BOEKEL. Raadsbesluit Z/ AB/ De raad van de gemeente Boekel; GEMEENTE BOEKEL Raadsbesluit De raad van de gemeente Boekel; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2012 gelet op: artikel 8 lid 1 onderdeel c en artikel 30 van de Wet werk

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening toeslagen en verlagingen van uitkeringsnormen op grond van de Wet werk en bijstand (Wwb).

Onderwerp: Verordening toeslagen en verlagingen van uitkeringsnormen op grond van de Wet werk en bijstand (Wwb). Nummer: Onderwerp: Verordening toeslagen en verlagingen van uitkeringsnormen op grond van de Wet werk en bijstand (Wwb). De Gemeenteraad van Haaksbergen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht,

gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, Onderwerp: 23 januari 2018 nummer 17.0018674 Beleidsregel Financiële Tegemoetkoming meerkosten Wmo 2018 Burgemeester en wethouders van Heumen; gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet

Nadere informatie

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen In Beek doet iedereen mee Regelingen voor mensen met een laag inkomen De gemeente Beek heeft een aantal regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Dit doen wij omdat wij het belangrijk

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB gemeente Borsele 2012

Toeslagenverordening WWB gemeente Borsele 2012 Toeslagenverordening WWB gemeente Borsele 2012 1 Toeslagenverordening WWB gemeente Borsele 2012 Datum inwerkingtreding : 01-02-2013 Terugwerkende kracht : n.v.t. Datum uitwerkingtreding : n.v.t. Betreft

Nadere informatie

"Verordening voor de bevordering van jeugdparticipatie aan sportieve activiteiten Aalten.

Verordening voor de bevordering van jeugdparticipatie aan sportieve activiteiten Aalten. "Verordening voor de bevordering van jeugdparticipatie aan sportieve activiteiten Aalten. Artikel 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. Het jeugd participatiefonds: -een door de raad ingesteld

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 augustus 2012;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 augustus 2012; Verordening activiteitenbijdrage 2013-A kenmerk 106100 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 augustus 2012; gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel g,

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR138719_2

CVDR. Nr. CVDR138719_2 CVDR Officiële uitgave van Vlaardingen. Nr. CVDR138719_2 10 oktober 2017 Beleidsregels bijzondere bijstand 2012 Het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen; VLD/2011/35165 overwegende dat

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van Onderbanken d.d. 19 februari 2013;

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van Onderbanken d.d. 19 februari 2013; CVDR Officiële uitgave van Onderbanken. Nr. CVDR327860_1 8 mei 2018 Toeslagenverordening WWB ISD BOL 2013 De raad van de gemeente Onderbanken; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van Onderbanken

Nadere informatie

Toeslagenverordening Wwb 2010

Toeslagenverordening Wwb 2010 D E RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 oktober 2010; gelet op de artikelen 8, eerste lid onderdeel c, en 30 van de Wet werk en bijstand; overwegende dat

Nadere informatie

Beleidsregels Compensatieregeling Schoonmaakondersteuning WMO

Beleidsregels Compensatieregeling Schoonmaakondersteuning WMO Beleidsregels Compensatieregeling Schoonmaakondersteuning WMO Inleiding Door omstandigheden kan zich de situatie voordoen dat het inkomen van een belanghebbende niet (volledig) toereikend is ter voorziening

Nadere informatie

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2013

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2013 Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2013 Paragraaf 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijving Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen juli 2019

Informatie over minimaregelingen juli 2019 Informatie over minimaregelingen juli 2019 Inhoud Deze folder is voor u... 3 Vooraf aanvragen... 3 Inkomen en vermogen... 4 Woonkosten... 5 Gezondheid... 6 Opgroeiende kinderen... 8 Overige regelingen...

Nadere informatie

VERORDENING TOESLAGEN EN VERLAGINGEN WWB GEMEENTE NIEUWKOOP 2012

VERORDENING TOESLAGEN EN VERLAGINGEN WWB GEMEENTE NIEUWKOOP 2012 nieuwkoop II III IIIIIII11IIIIII G12.0240 VERORDENING TOESLAGEN EN VERLAGINGEN WWB GEMEENTE NIEUWKOOP 2012 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 4 Algemeen 4 Artikel 1 Begripsbepalingen 4 Artikel 2 Cumulatie 4 HOOFDSTUK

Nadere informatie

NORMEN VANAF 1 JULI 2017

NORMEN VANAF 1 JULI 2017 (5%) Alleenstaande, jonger dan 21 jaar 231,34 12,18 243,52 Gehuwd, beiden jonger dan 21 jaar 462,69 24,35 487,04 Gehuwd één 18, 19 of 20 jaar, ander 21 + 900,77 47,41 948,18 (5%) Alleenstaande, jonger

Nadere informatie

Beleidsregels Draagkracht Minimaregelingen Gemeente Boxtel Participatiewet

Beleidsregels Draagkracht Minimaregelingen Gemeente Boxtel Participatiewet Beleidsregels Draagkracht Minimaregelingen Gemeente Boxtel Participatiewet Artikel 1 Begrippen In deze draagkrachtrichtlijnen gelden de definities zoals opgenomen in de Participatiewet. Wet: Participatiewet

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 januari 2012;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 januari 2012; De raad van de gemeente Kaag en Braassem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 januari 2012; gelet op artikel 8 eerste lid, onderdeel c, artikel 30 van de Wet werk en bijstand; b

Nadere informatie

Toelichting bij de verordening. Algemeen

Toelichting bij de verordening. Algemeen Toelichting bij de verordening Algemeen Het Rijk heeft per 1 januari jl. de Wet werk en bijstand (WWB) en de Wet investeren in jongeren (WIJ) samengevoegd tot een nieuwe Wet werk en bijstand. Net zoals

Nadere informatie

B E R A A D S G R O E P

B E R A A D S G R O E P Deze Beraadsgroep kent negentien deelnemers. Voor de pauze zal John van der Pauw de deelnemers aan deze Beraadsgroep informeren over de diverse overheidsbijdragen die het wonen betaalbaar houden. Na de

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/308

Raadsvoorstel 2004/308 Raadsvoorstel 2004/308 Onderwerp Portefeuillehouder Raadsvergadering H. Tuning Datum 14 september 2004/25914 Inleiding Bij de parlementaire behandeling van de Wet werk en bijstand (WWB) is nadrukkelijk

Nadere informatie

gelezen voorstel 2013/24 van burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2013;

gelezen voorstel 2013/24 van burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2013; CVDR Officiële uitgave van Laren. Nr. CVDR306717_1 30 januari 2019 Toeslagenverordening WWB 2013 De raad van de gemeente Laren; gelezen voorstel 2013/24 van burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2013;

Nadere informatie

Beleidsregels Participatiewet gemeente Rijssen-Holten 2015;

Beleidsregels Participatiewet gemeente Rijssen-Holten 2015; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijssen-Holten. Nr. 80177 23 december 2014 Beleidsregels Participatiewet gemeente Rijssen-Holten 2015 Burgemeester en wethouders van de gemeente Rijssen - Holten

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 5 februari 2013, nr. 0188; gelet op de Wet werk en bijstand (WWB),

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 5 februari 2013, nr. 0188; gelet op de Wet werk en bijstand (WWB), V E R G A D E R I N G G E M E E N T E R A A D 2013 B E S L U I T Registratienummer: R-2013-0188 D E R A A D V A N D E G E M E E N T E B E E M S T E R ; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

De gemeente Hulst hanteert geen drempelbedrag als bedoeld in artikel 35 lid 2 WWB.

De gemeente Hulst hanteert geen drempelbedrag als bedoeld in artikel 35 lid 2 WWB. Burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst, overwegende, dat het van belang is in het kader van de uitvoering van artikel 35 van de Wet Werk en Bijstand (WWB) beleidsregels te hanteren; gelet op

Nadere informatie

De beleidsregels treden in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013.

De beleidsregels treden in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 039 Naam Beleidsregels inkomensondersteuning Wet werk en bijstand 2013 Publicatiedatum 20 februari 2013 Opmerkingen - Besluit van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen De raad van de gemeente Oldebroek; Toeslagenverordening WWB 2013 kenmerk 113346 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 december 2012; gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel c en artikel

Nadere informatie

Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en

Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en weinig eigen vermogen heeft. Uitgave van de gemeente

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijker rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen

Nadere informatie

Nadere regels compensatie eigen risico ziektekosten gemeente Heemskerk 2015

Nadere regels compensatie eigen risico ziektekosten gemeente Heemskerk 2015 Nadere regels compensatie eigen risico ziektekosten gemeente Heemskerk 2015 15 december 2015 BIVO/2015/30197 *Z01C4EFF199* NADERE REGELS COMPENSATIE EIGEN RISICO ZIEKTEKOSTEN GEMEENTE HEEMSKERK 2015 Inhoudsopgave

Nadere informatie

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018 BIJSTANDSNORM EXCL. VT VT (5%) Alleenstaande, jonger dan 21 jaar 232,66 12,25 244,91 Gehuwd, beiden jonger dan 21 jaar 465,33 24,49 489,82 Gehuwd één 18, 19 of 20 jaar, ander 21 + 905,89 47,68 953,57 NORMEN

Nadere informatie

De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen!

De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen! NIEUWSBRIEF SOCIALE ZEKERHEID JANUARI 2007 De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen! In deze nieuwsbrief leest u eerst over de nieuwe

Nadere informatie

goede voorlichting over de verlening van bijzondere bijstand van groot belang is;

goede voorlichting over de verlening van bijzondere bijstand van groot belang is; Richtlijn bijzondere bijstand Utrecht 2015 Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht, gelet op de artikelen 5,11,12,13,14,15,16,18,35,49 van de Participatiewet; overwegende dat goede voorlichting

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Verordening bijzondere bijstand 2015 gemeente Heerde.

besluit vast te stellen de Verordening bijzondere bijstand 2015 gemeente Heerde. Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 11 november 2014; gelet op artikel 35 van de Participatiewet; besluit vast te stellen de Verordening bijzondere bijstand

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 18 maart 2013 aangaande de wijziging van de Toeslagenverordening WWB

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 18 maart 2013 aangaande de wijziging van de Toeslagenverordening WWB RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 18 maart 2013 aangaande de wijziging van de Toeslagenverordening WWB gehoord het

Nadere informatie

Moment aanvragen bijzondere bijstand (terugwerkende kracht) (B062)

Moment aanvragen bijzondere bijstand (terugwerkende kracht) (B062) Samenvatting wijzigingen Algemeen Over het algemeen zijn er voor bijgevoegde richtlijnen weinig inhoudelijke wijzigingen. Wel is het beleid weer meer in overstemming gebracht met Venlo. We willen in plaats

Nadere informatie

Iedereen doet mee inspiratiebundel. Minimaregelingen

Iedereen doet mee inspiratiebundel. Minimaregelingen Iedereen doet mee inspiratiebundel Minimaregelingen Inhoudsopgave Minimaregelingen zijn regelingen voor mensen met een laag inkomen. Kijk voor de voorwaarden op www.geldermalsen.nl, zoek op minimaregelingen.

Nadere informatie

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018 BIJSTANDSNORM EXCL. VT VT (5%) Alleenstaande, jonger dan 21 jaar 232,66 12,25 244,91 Gehuwd, beiden jonger dan 21 jaar 465,33 24,49 489,82 Gehuwd één 18, 19 of 20 jaar, ander 21 + 905,89 47,68 953,57 NORMEN

Nadere informatie

Verordening verhoging en verlaging bijstandsnormen

Verordening verhoging en verlaging bijstandsnormen Verordening verhoging en verlaging bijstandsnormen Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als

Nadere informatie

Beleidsregels bijzondere bijstand 2015 gemeente Velsen

Beleidsregels bijzondere bijstand 2015 gemeente Velsen Beleidsregels bijzondere bijstand 2015 gemeente Velsen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Velsen besluit vast te stellen de Beleidsregels bijzondere bijstand 2015 gemeente Velsen.

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum);

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum); Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Leeuwarden 2015-2 De raad van de gemeente Leeuwarden; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum); gelet op artikel

Nadere informatie

Geconsolideerde Verordening individuele inkomenstoeslag participatiewet gemeente Oegstgeest 2015

Geconsolideerde Verordening individuele inkomenstoeslag participatiewet gemeente Oegstgeest 2015 Geconsolideerde Verordening individuele inkomenstoeslag participatiewet gemeente Oegstgeest 2015 De raad van de gemeente Oegstgeest gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 november 2014,

Nadere informatie

0 ft)}y. Onderwerp Aanpassing Toeslagenverordening WWB Datum 17 januari 2012. Instemmen met de aanpassing van de Toeslagenverordening WWB

0 ft)}y. Onderwerp Aanpassing Toeslagenverordening WWB Datum 17 januari 2012. Instemmen met de aanpassing van de Toeslagenverordening WWB Nieuwegein 0 ft)}y Gemeenteraad 2012-o ;z Raadsvoorstel. \.\ \. ' '-,. ' Onderwerp Aanpassing Datum 17 januari 2012 Afdeling Programma's en Projecten Portefeuillehouder mr. A.w. Kolff 1 Onderwerp Aanpassing

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. rv 126. Voorstel van het college inzake aanpassing verordening langdurigheidstoeslag 2012 ten gevolge van vervallen huishoudtoets.

Gemeente Den Haag. rv 126. Voorstel van het college inzake aanpassing verordening langdurigheidstoeslag 2012 ten gevolge van vervallen huishoudtoets. rv 126 Dienst Sociale zaken en Werkgelegenheidsprojecten BSW/2012.129 RIS 254101_121211 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake aanpassing verordening langdurigheidstoeslag 2012 ten gevolge van

Nadere informatie

VERORDENING TOESLAGEN EN VERLAGINGEN WWB GEMEENTE BUREN

VERORDENING TOESLAGEN EN VERLAGINGEN WWB GEMEENTE BUREN VERORDENING TOESLAGEN EN VERLAGINGEN WWB GEMEENTE BUREN De Raad van de gemeente Buren, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 mei 2012, gelet op artikel 8, lid 1, onderdeel

Nadere informatie

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren.

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren. Weet u hoe u een bijdrage kunt krijgen voor de kosten die u maakt? Verschillende vergoedingen van de gemeente zijn mogelijk als de kosten voor u te hoog oplopen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd lastig.

Nadere informatie

Artikel 4 Draagkracht verstrekkingen op grond van hoofdstuk 4

Artikel 4 Draagkracht verstrekkingen op grond van hoofdstuk 4 CVDR Officiële uitgave van Nijkerk. Nr. CVDR2626_1 22 mei 2018 Beleidsregels Bijzondere Bijstand Burgemeester en wethouders van de gemeente Nijkerk, d.d. 2 juni 2008 nr. 3 b e s l u i t vast te stellen

Nadere informatie