ONDERWIJSRAAD 17 DEC. 19W '$-GRAVENHAGE, o.rj/630 WO AAN. de minister van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERWIJSRAAD 17 DEC. 19W '$-GRAVENHAGE, o.rj/630 WO AAN. de minister van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage."

Transcriptie

1 ONDERWIJSRAAD o.rj/630 WO '$-GRAVENHAGE, Nauaulaan JS 's-gravenhase 17 DEC. 19W Bericht op het schrijven van 17 juni 1981, DG.HW 38338U/I. Betreffende: doctoraalprogramma bedrijfskunde Stichting Nijenrode. AAN de minister van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage. M/AK In antwoord op' bovengenoemd schrijven bericht de Eerste Afdeling van de Onderwijsraad - na ontvangst van het advies van de Academische Raad op 10 november jl. - u als volgt naar aanleiding van uw verzoek om het studieprogramma van de Stichting Nijenrode, instituut voor bedrijfskunde te Breukelen te beoordelen in het kader van de procedure ex artikel II8 e.v. van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs. Karakter van de adviesaanvrage. Het bevreemdt de Afdeling dat haar niet ter advisering wordt voorgelegd een volledig verzoek tot toepassing van artikel II8 met bijbehorende stukken, welke dan getoetst kunnen worden aan de aanwijzingsvoorwaarden vermeld in de artikelen 119 en volgende van de Wet, maar slechts een studieprogramma, waarvan u' stelt dat dit beoordeeld moet worden in het kader van de procedure ex artikel II8 e.v. van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs. Moet de Afdeling hieruit begrijpen, dat zij slechts behoeft te bezien of het curriculum gelijkwaardig is aan dat van een soortgelijke opleiding aan de bestaande universiteiten? Een beperkte adviesaanvrage als.hier voorgelegd is voor de Afdeling moeilijk te aanvaarden, zeker niet met de rechtvaardiging - als door u gegeven in uw brief van 5 augustus 1981 aan de Academische Raad (gecorrigeerd bij'uw brief van 12 augustus 1981, DGHW ) - dat de andere aspecten, die met de aan- ' vrage samenhangen, zich in een ander circuit afspelen dan die, welke de kwaliteit van het studieprogramma betreffen. Moet de Afdeling uit de in uw laatstgenoemde brief - kennelijk ook voor haar bedoelde - gestelde beperking begrijpen, dat u noch aan de Academische Raad noch aan de Afdeling uw aanvankelijke toezegging (zie brief van 1? mei 1981, DGHW 38338U, laatste alinea) gestand zult doen omtrent de andere aspecten nog afzonderlijk te berichten en dat er dus ook geen nadere adviesaanvrage zal komen? Het is voor de Afdeling trouwens de vraag krachtens welk onderdeel van de bepalingen var. de artikelen II8 en volgende de beoordeling van het studieprogramma moet geschieden. Geen van deze artikelen schrijft immers uitdrukkelijk de beoordeling van het studieprogramma in dit kader voor. Men gelieve bij hel antwoord dagtekening en nummer van dit schrijven re vermelden

2 .- OR I/63O WO. -2- De beperkte adviesaanvrage en het ontbreken van vrijwel alle daarvoor relevante stukken maken het in ieder geval voor de Afdeling onmogelijk, om een oordeel te vellen over de vraag of althans aan de wettelijk gestelde voorwaarden voor de aanwijzing als bedoeld in artikel II8 van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs is voldaan. In weerwil van het voorgaande meent de Afdeling niettemin, dat zij evenals de Academische Raad zich moet kunnen uitspreken over de meer algemene aspecten van het verzoek tot aanwijzing. Voorgeschiedenis. In 19^6 startte het Nederlands opleidingsinstituut voor het buitenland (N.O.I.B.) met een tweejarige A studie gericht op het afleveren van afgestudeerden voor het bedrijfsleven. Na een voorspoedige ontwikkeling besliste de toenmalige minister zonder portefeuille op 22 september 1971, dat gerekend vanaf 1 januari 1971, de subsidiëring van het N.O.I.B. zou plaatsvinden door het Directoraat-Generaal der Wetenschappen van uw ministerie. Tevens stemde genoemde bewindsman ermee in, dat de cursusduur met één jaar werd verlengd en daardoor op drie jaar werd gebracht en deed de toezegging, dat onder bepaalde voorwaarden abituriënten van de driejarige opleiding zouden worden toegelaten tot de doctoraal opleiding aan de interfaculteit bedrijfskunde met vrijstelling van het kandidaatsexamen. Vervolgens werd - om het vereiste kandidaatsniveau te bereiken - het curriculum geherstructureerd en verzwaard. Daarna werd bij notariële akte, op 31 januari 1973 de naam gewijzigd in "Stichting Nijenrode, Instituut voor Bedrijfskunde", gevestigd te Breukelen. Bovenbedoelde toezegging leidde tot de Wet van 5 november 1975, houdende wijziging van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs, waarbij aan het tweede lid van artikel 25 van deze wet de Stichting Nijenrode is toegevoegd. De Afdeling merkt hierbij op, dat de subsidiëring van het instituut tot nu toe buiten de onderwijswetgeving om gebeurt krachtens een afzonderlijk artikel in de rijksbegroting. Deze wijze van bekostiging houdt in, dat "Nijenrode" tot op heden een aparte, plaats inneemt naast de bestaande instellingen van hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs. De procedure. De Afdeling leidt uit de stukken af, dat de Stichting Nijenrode voorstaat de driejarige opleiding uit te bouwen tot een vierjarige om aan deze vervolgens een status te geven gelijkwaardig aan de opleiding tot een doctoraal examen in de bedrijfskunde aan de Nederlandse instellingen van wetenschappelijk onderwijs. Omtrent de motieven voor een dergelijke uitbouw tast de Afdeling echter in het duister.

3 OR 1/630 WO -3- Voor de Stichting Nijenrode gaat het bij deze uitbouw kennelijk erom, dat de bestaande opleiding, gesubsidieerd buiten de onderwijswetgeving, wordt omgezet in een instelling van wetenschappelijk onderwijs. In feite gaat het dus om de stichting alsmede de bekostiging van eèn nieuwe instelling van wetenschappelijk onderwijs, waarbij evenwel de weg wordt gevolgd van de aanwijzingsprocedure van artikel 118 van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs. Naar het oordeel van de Afdeling past een dergelijke weg niet in het systeem van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs. De Afdeling verwijst hierbij naar de Memorie van Antwoord bij het wetsontwerp tot regeling van het hoger onderwijs, zitting , 2597 nr. 7 blz. 6, welke geleid heeft tot de bestaande Wet op het wetenschappelijk onderwijs. Hierin wordt uitdrukkelijk gesteld, dat aanwijzing en bekostiging duidelijk moeten worden onderscheiden en dat in de tegenwoordige tijd, gezien de omvang en differentiatie van de universiteiten en hogescholen, de beslissing of tot bekostiging van een nieuwe bijzondere instelling moet worden overgegaan, een aangelegenheid is, welke zeker niet buiten de Staten-Generaal om, door de Kroon beslist zou mogen worden. De bevoegdheid tot bekostiging van nieuwe bijzondere instellingen is derhalve in het systeem van dit ontwerp voorbehouden aan de wetgever. In dezelfde Memorie van Antwoord werd ook uitdrukkelijk gesteld, dat in het vervolg krachtens de wet bekostigde instellingen niet meer gebruik behoeven te maken van de aanwijzingsprocedure om het civiel effect voor hun examens te verkrijgen. Een en ander betekent, dat voor het oprichten van een nieuwe, bekostigde, bijzondere instelling van wetenschappelijk onderwijs, zij het ook in de beperkte vorm van een enkele studierichting, te weten die van de bedrijfskunde, in principe bij wet dient te geschieden. Voorts houdt dit in, dat_ de aanwijzingsprocedure van artikel II8 van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs hierbij niet van toepassing is en ook niet behoeft te zijn, omdat in de bekostigingsregeling de civiele erkenning en de voorwaarden hiertoe liggen opgesloten. Bij toepassing van artikel II8 van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs gaat het om een officiële erkenning van een reeds als hogeschool of universiteit bestaande instelling. In het geval van het Instituut Nijenrode is er pas een begin van een uitbouw naar een instelling van wetenschappelijk onderwijs. Bovendien is de opzet zo beperkt - namelijk één studierichting -, dat niet kan worden gesproken van een hogeschool of universiteit in de zin van de artikelen US en volgende van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs.

4 In dit verband is nog op te merken, dat bij de invoering van de nieuwe Wet op het wetenschappelijk onderwijs 1981, deze instelling de naam "universiteit" zou moeten krijgen, hetgeen onder de vigerende wet, zie artikel 120 onder a, niet mogelijk is. De Afdeling is derhalve van -oordeel, dat er sprake is van een oneigenlijke toepassing van artikel 118 en volgende van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs, indien de voorgenomen uitbouw hieraan opgehangen zou worden. Naar het inzicht van de Afdeling zou er een volkomen ongerijmde situatie ontstaan wanneer enerzijds "Nijenrode" door middel van toepassing van artikel II8 van de Wet de wettelijke status van hogeschool c.q. universiteit zou verkrijgen, maar anderzijds voor wat betreft de bekostiging en de hieraan verbonden voorwaarden en plichten volledig buiten het bestaande wettelijke kader zou blijven vallen. Voor wat betreft de oprichting van een nieuwe, gesubsidieerde instelling van wetenschappelijk onderwijs door middel van de zogenaamde uitbouw van "Nijenrode" is naar het oordeel van de Afdeling de aangewezen weg, een wijziging c.q. aanvulling van de bestaande wetgeving met zonodig, eventueel bij afzonderlijke wet te regelen, een voorlopige, experimentele fase. Bij een dergelijke oprichting komt uiteraard de vraag aan de orde of de nieuwe instelling in een behoefte voorziet. Ook hieromtrent bevatten de overgelegde stukken in het geheel geen gegevens. Bij het ontbreken hiervan kan men, bezien zowel vanuit de meer" algemene optiek (de maatschappelijke behoefte aan dit soort opleidingen), als vanuit de meer specifiek eigen optiek van de Stichting Nijenrode (wat wil "Nijenrode" uiteindelijk bereiken), de vraag stellen, of.de bedoelde oprichting wel zo verstandig c.q. gewenst is. "Nijenrode" heeft in. zijn huidige vorm, zowel in binnen- als buitenland, een uitstekende reputatie. Deze reputatie heeft zij verworven door haar specifieke selectiemethode en door het campussysteem. Ook internationaal heeft het instituut erkenning gekregen. Bij het aanname-beleid in binnen- en vooral in het buitenland geeft toch veelal eerder de kwaliteit dan de juridische status van de opleiding de doorslag. In het algemeen is derhalve de vraag te stellen, of het aantreden van "Nijenrode" als nieuw instituut van wetenschappelijk onderwijs zich wel verdraagt met het verlangen van "Nijenrode" om de eigen aard zoveel mogelijk te behouden. De maatschappelijke behoefte aan een nieuwe opleiding welke de Stichting Nijenrode nu voorstaat zal moeten worden aangetoond door haar zelf. Hoewel het aan de Afdeling bekend is, dat de studierichting bedrijfskunde, waarschijnlijk mede

5 . OR 1/630 WO. -5- vanwege het feit dat zij op de een of andere wijze het imago heeft gekregen dat men afgestudeerd zijnde met het diploma overal terecht kan, een warme belangstelling geniet en dat thans reeds studenten niet geplaatst kunnen worden, stelt de Afdeling zich wegens het ontbreken van een cijfermatig overzicht, voorshands toch terughoudend op. Hiertoe is te meer aanleiding, omdat de omzetting bij de huidige nullijn zeker repercussies zal hebben op het budget van de wetenschappelijke instituten, daar zij de voor.de omzetting en uitbouw noodzakelijke middelen zullen moeten afstaan.. Conclusie en aanbevelingen. De Afdeling concludeert, dat de aanwijzingsprocedure ex artikel 118 en volgende van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs ter zake van het voornemen van de Stichting Nijenrode niet van toepassing kan zijn en ook overbodig is, gelet op de eigenlijke bedoeling zijnde de stichting van een nieuwe bekostigde instelling van wetenschappelijk onderwijs. Met de Academische Raad geeft de Afdeling er de voorkeur aan, dat de Stichting Nijenrode een aantal jaren experimenteert met de door haar voorgestelde vierjarige opleiding. Teneinde dit te kunnen realiseren, denkt zij aan dezelfde constructie als die indertijd gebruikt is bij de rijksuniversiteit Rotterdam'en die thans nog gebruikt wordt bij de rijksuniversiteit Limburg. Met andere woorden bij aparte (formele) wet. Aan het einde van de nog te bepalen proefperiode kan vervolgens worden uitgemaakt op welke wijze tot inpassing in de bestaande structuren (Wet en Academisch Statuut) kan worden overgegaan. De Afdeling merkt in dit verband op, dat de experimentele opzet van een instelling van wetenschappelijk onderwijs als hier voorgestaan, het nodig maakt zich te bezinnen op de toekomstige status van het Instituut Nijenrode. In theorie ziet de Afdeling twee mogelijkheden: een' uitbouw tot een aparte, volwaardige hogeschool c.q. universiteit, dan wel het uiteindelijk verbonden worden met c.q. opgaan of geïntegreerd worden in een bestaande universitaire instelling. De Afdeling ziet vooralsnog eerder een realisering van de laatstgenoemde mogelijkheid dan van de eerstgenoemde. Wellicht is daarom ook een heroverweging van de voornemens van het Instituut Nijenrode wenselijk. De Afdeling acht met de Academische Raad nader overleg over het eventuele experiment met de vierjarige opleiding in ieder geval noodzakelijk. Het curriculum. De Afdeling heeft in het begin reeds opgemerkt, dat een advies - in het kader van de aanwijzingsprocedure ex ar-

6 OR 1/630 wo tikel 118 en volgende van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs - dat zich zou beperken tot enkel een beoordeling van het voorgelegde studieprogram, weinig zinvol is. Hierbij komt nog dat de Afdeling heeft geconcludeerd dat deze procedure in casu niet op haar plaats is. Bovendien heeft zij in verband met de experimentele opzet van dit curriculum nader overleg aanbevolen. In dit stadium volstaat zij daarom met een enkele opmerking over dit curriculum.. Kennelijk op grond van de opdracht in uw schrijven van 9 september 1980, HW/BOP IV, aan het bestuur van de Stichting Nijenrode, "dat de uitbouw van de opleiding bedrijfskunde tot een doctoraalopleiding moet voldoen aan de uitgangspunten van de Wet twee-fasenstructuur", heeft "Nijenrode" een curriculum ter toetsing aangeboden dat voorziet in een eerste fase-opleiding. Naar de mening van de Afdeling leent het curriculum door zijn bijzondere profilering met de sterke nadruk op het economisch aspect zich moeilijk tot een vergelijking met de reeds bestaande universitaire opleidingen bedrijfskunde in Nederland. Dit in aanmerking genomen neigt de Afdeling tot een positiever oordeel over het voorgelegde studieprogramma dan de Academische Raad. Namens de Afdeling voornoemd, (prof. dr. I.A. Diepenhorst, voorzitter), \jt^ (mr. H. Drop-^secretaris).

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Zitting 1982-1983 Nr. 51 16106 Wijziging van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs, de Wet universitaire bestuurshervorming 1970 en de Wet van 12 november 1975, Stb.

Nadere informatie

Öt.% ONDERWIJSRAAD. 30 september Eerste Afdeling O.E. 229 H.O. Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I

Öt.% ONDERWIJSRAAD. 30 september Eerste Afdeling O.E. 229 H.O. Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 M Öt.% % O.E. 229 H.O. 30 september 1966 Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I Onderwerp: ontwerp-besluit

Nadere informatie

Ontwerp-Experimentenwet onderwijs. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage.

Ontwerp-Experimentenwet onderwijs. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage. ONDE RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 f* jo^s/u^-*,. O^f 4 oktober 1968 Bericht op schrijven dd. 3 juli 1968, D.G.O. 940. Betreft: D/AB Ontwerp-Experimentenwet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Zitting 1980-1981 16815 Toelatingscriteria numerus fixus-studierichtingen voor het studiejaar 1981-1982 Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS EN WETENSCHAPPEN Aan de

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Onderwijsraad

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Onderwijsraad ÜT? R>2 3 Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Onderwijsraad Aan de minister van onderwijs en wetenschappen, de heer drs. W.J. Deetman, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. AcMés nïet-ambtelijke adviescommissie WOB. 3 GMAÂRT m. 's-gravenhage, Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage Tel.

ONDERWIJSRAAD. AcMés nïet-ambtelijke adviescommissie WOB. 3 GMAÂRT m. 's-gravenhage, Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage Tel. ONDERWIJSRAAD O.R. I/I62 T Bericht op het schrijven van 30 december 1983, HW/IS-i+30.193 II Betreffende : goedkeuring ex artikel 20 W.W.O. van opleidingen in de tweede fase als bedoeld in artikel 32, derde

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1988-1989 Rijksbegroting voor het jaar 1989 20 800 Hoofdstuk VIII Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen Nr. 77 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS EN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1979-1980 16199 Voornemen inzake beperking van de inschrijving van eerstejaarsstudenten van de Landbouwhogeschool Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS EN

Nadere informatie

Onderwijsraad. Aan de minister van onderwijs. 2700 LZ Zoetermeer. Tel. 070-6379 55. vy/eb d.d. 2k november 1988

Onderwijsraad. Aan de minister van onderwijs. 2700 LZ Zoetermeer. Tel. 070-6379 55. vy/eb d.d. 2k november 1988 Onderwijsraad Aan de minister van onderwijs en vetenschappen, Nassaulaanß Postbus 25000, 2514 JS 's-gravenhage 2700 LZ Zoetermeer. Tel. 070-6379 55 Ons kenmerk Uw kenmerk, _ 's-gravenhage,2 H JAN, laöa

Nadere informatie

College voor geschillen medezeggenschap defensie

College voor geschillen medezeggenschap defensie ADVIES Dossiernr: Advies van het College voor geschillen medezeggenschap defensie aan de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten naar aanleiding van een verzoek om advies inzake een tussen: de Commandant Maritieme

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1979-1980 15 637 Casinospelen Nr. 2 Het vroegere stuk is gedrukt in de zitting 1978-1979 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de heer Voorzitter

Nadere informatie

1 s-gravenhage, 18 januari 1972.

1 s-gravenhage, 18 januari 1972. ONDERWIJSRAAD (^>-L^»v^ yu *r^c SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-836194 OR 363 W.O. Bericht op schrijven: dd. 11 november 1971, DGW/215083. Betreffende: Voorlopige disciplineindeling,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 370 Besluit van 13 september 2000 tot wijziging van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren en het Besluit opleiding rechterlijke ambtenaren

Nadere informatie

^3> MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN NR. 128168 4FD. H.O.W. Betreffende Studie in de sociale Wetenschappen. 25 November Î949 '

^3> MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN NR. 128168 4FD. H.O.W. Betreffende Studie in de sociale Wetenschappen. 25 November Î949 ' MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN % Bericht op schrijven van NR. 128168 4FD. H.O.W. Betreffende Studie in de sociale Wetenschappen. 's-gravenhage, M.n gelieve bij het antwoord nauwkeurig

Nadere informatie

Onderwijsraad. Nassaulaan JS 's-gravenhage Telefoon Telefax

Onderwijsraad. Nassaulaan JS 's-gravenhage Telefoon Telefax Onderwijsraad Aan de minister van onderwijs en wetenschappen, dr. ir. J.M.M. Ritzen, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage Telefoon 070-3637955 Telefax 070-3561474 Ons kenmerk

Nadere informatie

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van xxx, nr. xxx);

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van xxx, nr. xxx); Besluit van houdende vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van het bepaalde in artikel 5a.11, vierde lid, artikel 5a.12a, eerste lid, en artikel 5a.13d, zesde lid, van de Wet

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD WOB. VGRAVENHA G E, 23 APR. 1987

ONDERWIJSRAAD WOB. VGRAVENHA G E, 23 APR. 1987 Advies niet-ambtelijke adviescommissie ONDERWIJSRAAD WOB. VGRAVENHA G E, 23 APR. 1987 O.R. 4/152 K Natsaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage Tel. 070-63 79 55 Bericht op het schrijven van 26 januari 1987, WJZ

Nadere informatie

D/W ONDERWIJSRAAD ZEVENDE AFDELING O.R. 53 W.V.O. 8 januari I970.

D/W ONDERWIJSRAAD ZEVENDE AFDELING O.R. 53 W.V.O. 8 januari I970. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 O.R. 53 W.V.O. Bericht op schrijven vanj I4 november 1969, kenmerk BVO/j-164549. Betreffende: ontwerp algemene maatregel

Nadere informatie

»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968

»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968 ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZU1DENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968 Bericht op het schrijven van 31 juli 1968, D.G.W- 167279 Betreft; ontwerp-besluit

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. Eerste Afdeling O.R. 162 H.O. s-gravenhage,zfjuli I960.

ONDERWIJSRAAD. Eerste Afdeling O.R. 162 H.O. s-gravenhage,zfjuli I960. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE Eerste Afdeling OR 162 HO Voorstel tot wijziging van hot Koninklijk besluit van 29 februari 1932, Staatsblad 66, ter uitvoering van artikel

Nadere informatie

U I T S P R A A K en

U I T S P R A A K en U I T S P R A A K 0 9-0 3 3 en 0 9-0 4 1 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake de beroepen van de heer XXX te Breda, appellant tegen de Centrale Examencommissie Geneeskunde,

Nadere informatie

EFFECTIVITEIT EN EFFICIËNTIE VAN HET HOGER ONDER- WIJS: BELEIDSMATIGE ONTWIKKELINGEN

EFFECTIVITEIT EN EFFICIËNTIE VAN HET HOGER ONDER- WIJS: BELEIDSMATIGE ONTWIKKELINGEN 1. EFFECTIVITEIT EN EFFICIËNTIE VAN HET HOGER ONDER- WIJS: BELEIDSMATIGE ONTWIKKELINGEN De minister heeft in 1995 de instellingen voor Hoger Onderwijs 500 miljoen gulden in het vooruitzicht gesteld om

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2001 2002 Nr. 199e 27 728 Wijziging van de Wet op de expertisecentra, de Wet op het primair onderwijs en de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD <,. G RAVENHAGE, 2 2 OKT. 1986

ONDERWIJSRAAD <,. G RAVENHAGE, 2 2 OKT. 1986 A3vks niet-ambtelijke adviescommissie ONDERWIJSRAAD

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommii-,.. WOB.

Advies niet-ambtelijke adviescommii-,.. WOB. Advies niet-ambtelijke adviescommii-,.. WOB. Onderwijsraad Aan de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, mevrouw drs. N.J. Ginjaar-Maas, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Nassaulaan 6 2514JS

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 24 606 Het onderbrengen van de zorg, bestaande uit duurzaam verblijf en verzorging in een verzorgingshuis, in de aanspraken op grond van de Algemene

Nadere informatie

Tegen eerstvermeld besluit heeft appellant bij een beroepschrift, ingekomen bij het College op 19 februari 1996, beroep ingesteld.

Tegen eerstvermeld besluit heeft appellant bij een beroepschrift, ingekomen bij het College op 19 februari 1996, beroep ingesteld. Zaaknummer: 1996/162 Rechter(s): mrs. Loeb, Martens, Olivier Datum uitspraak: 1 juli 1996 Partijen: X tegen het college van bestuur van de Universiteit Utrecht Trefwoorden: Bevoegdheid, inschrijvingsduur,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 980 Uitvoering van het op 19 oktober 1996 te s-gravenhage tot stand gekomen verdrag inzake de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning,

Nadere informatie

OMffiRWIJSRAAD. 'S-GRAVENHAGE, mjttbbjçgassamigqi Stat 125.

OMffiRWIJSRAAD. 'S-GRAVENHAGE, mjttbbjçgassamigqi Stat 125. OMffiRWIJSRAAD. Bericht op schrijven van.,...: i 13. ff ebruari 1930»Nr.436» Af d.h.o» Betreffende: eer-s-toexes.--vo-or de moderne...talen aim de Ri jksuniversi t ei t en# 'S-GRAVENHAGE, mjttbbjçgassamigqi

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 --------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 -------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 -------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 7, 3

Nadere informatie

Advies niet-embtelijke adviescomrrcssfe WOB. 't-gravenhage, Nasiauloan JS 's-g raven h a ge Tel

Advies niet-embtelijke adviescomrrcssfe WOB. 't-gravenhage, Nasiauloan JS 's-g raven h a ge Tel r ONDERWIJSRAAD O.R.. /681 Alg. Bericht op hat schrijven van 6 oktober 1987, WJZ 9554/4633. betreffende voorstel van wet harmonisatie collegegelden h.b.o. en w.o.; invoering één inschrijvingsduur eerste

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 5 februari 2008 (07.02) (OR. en) 5952/08 JUR 25 COUR 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 5 februari 2008 (07.02) (OR. en) 5952/08 JUR 25 COUR 1 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 5 februari 2008 (07.02) (OR. en) 5952/08 JUR 25 COUR 1 BEGELEIDENDE NOTA van: de heer V. SKOURIS, Voorzitter van het Hof van Justitie d.d.: 4 februari 2008 aan: de heer

Nadere informatie

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein "Invoerrechten en accijnzen" over de periode

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Invoerrechten en accijnzen over de periode Raad voor Cultuur Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein

Nadere informatie

Bericht op schrijven van 88,,,,,. Men gelieve bij het antwoord dagteekening 3.Q.QGjtLQT&ejr...^ en nummer van dit schrijven te vermelden.

Bericht op schrijven van 88,,,,,. Men gelieve bij het antwoord dagteekening 3.Q.QGjtLQT&ejr...^ en nummer van dit schrijven te vermelden. ONDERWIJSRAAD. No 107oa> 'S-GRAVENHAGE M Haart 193.1, f Statenlaan 125. Bericht op schrijven van 88,,,,,. Men gelieve bij het antwoord dagteekening 3.Q.QGjtLQT&ejr...^ en nummer van dit schrijven te vermelden.

Nadere informatie

CBE-1142 (030)

CBE-1142 (030) CBE-1142 (030) 253 1745 6 april 2004 beroep A. UITSPRAAK Het College van beroep voor de examens aan de Universiteit Utrecht (hierna: het College) heeft de volgende uitspraak gedaan op het beroep van: A.,

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 59.529/1 van 1 september 2016 over een voorontwerp van decreet betreffende de re-integratie van het Universitair Ziekenhuis Gent in de Universiteit Gent 2/6 advies

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 2-0 6 8 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen de Bachelor Examencommissie Geneeskunde, verweerder 1. Ontstaan

Nadere informatie

Advies- en Arbitragecommissie Rijksdienst

Advies- en Arbitragecommissie Rijksdienst Advies- en Arbitragecommissie Rijksdienst AAN: De Centrales van Overheidspersoneel toegelaten tot de Centrale Commissie voor Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken De voorzitter van het overleg met de

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies Omrekening van kapitaal bij grensoverschrijdende fusies

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies Omrekening van kapitaal bij grensoverschrijdende fusies COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN Omrekening van kapitaal bij grensoverschrijdende fusies Advies van 16 december 2009 I. INLEIDING De Belgische wetgever heeft de grensoverschrijdende fusie, voorzien

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1996 1997 Nr. 9a 24 138 Wijziging van de Wet op het basisonderwijs, de Interimwet op het speciaal onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs en de Wet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 26 807 Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan 2000 Nr. 26 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETEN- SCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1976-1977 14 501 Wijziging van de Overgangswet W.V.O. (herziene regeling t.a.v. de bewijzen van bekwaamheid tot het geven van voortgezet onderwijs) Nr. 3 MEMORIE

Nadere informatie

20 augustus H.O. 23 duli Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

20 augustus H.O. 23 duli Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. 123 H.O. Nr. 21.377 I 23 duli 1956 Afdeling H.O.1 Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. D/AB 20 augustus 56 Zijne Excellentie de Minister van Onderwijs, Kunsten en

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 09-03 Datum : 22 juli 2009 Partijen : de (zorgaanbieder), vertegenwoordigd door de raad van bestuur, mevrouw (naam), hierna aangeduid

Nadere informatie

de Examencommissie PABO van de Academie voor Pedagogisch Onderwijs van Avans Hogeschool, locatie Breda, hierna te noemen: verweerster

de Examencommissie PABO van de Academie voor Pedagogisch Onderwijs van Avans Hogeschool, locatie Breda, hierna te noemen: verweerster COLLEGE van BEROEP voor de EXAMENS BEROEPSCHRIFT 2016-130 AVANS HOGESCHOOL Breda UITSPRAAK in de zaak van XXX wonende te xxx hierna te noemen: appellante tegen: de Examencommissie PABO van de Academie

Nadere informatie

Van moeilijke naar toegankelijkere woorden

Van moeilijke naar toegankelijkere woorden Van moeilijke naar toegankelijkere woorden aandachtig goed aan de hand van met, door aangaande aangezien omdat aanstonds dadelijk, gauw, binnenkort aanvankelijk eerst, eerder, in het begin achten vinden,

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 4 2 3 4 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen het Bestuur van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen, verweerder 1. Ontstaan en loop

Nadere informatie

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië)

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) De artikelen 43 EG en 49 EG leggen overigens geen algemene verplichting tot gelijke behandeling op, maar een verbod van discriminatie

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van:

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van: Raad vanstate 201111794/1 A/2. Datum uitspraak: 12 oktober 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep

Nadere informatie

LCV m.m. een zelfde criterium als bij artikel 3 lid 1 onder i WMCZ. Met het sluiten c.q. niet meer toegankelijk zijn van de kapel c.q. de recreatieruimte hebben cliënten niet meer de mogelijkheid gebruik

Nadere informatie

Zaak A 2005/1 - Bovemij Verzekeringen N.V. / Benelux-Organisatie voor de Intellectuele Eigendom

Zaak A 2005/1 - Bovemij Verzekeringen N.V. / Benelux-Organisatie voor de Intellectuele Eigendom COUR DE JUSTICE BENELUX GERECHTSHOF ~ Zaak A 2005/1 - Bovemij Verzekeringen N.V. / Benelux-Organisatie voor de Intellectuele Eigendom Nadere conclusie van de Advocaat-Generaal L. Strikwerda (stuk A 2005/1/13)

Nadere informatie

Aan dtkv. 10 juni 2015 17 juni 2015

Aan dtkv. 10 juni 2015 17 juni 2015 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Economische Ontwikkeling De heer Stanley M. Palm AmiDos Building, Pletterijweg 43 Alhier Uw nummer (letter): 2015/027730 2015/027741 2015/029746 Uw brieven

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB.

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Onderwijsraad Aan de staatssecretaris van onderwijs Nassaulaan 6 en wetenschappen, 2514JS 's-gravenhage mevrouw drs. N.J. Ginjaar-Maas, Tel. 070-63 79 55 Postbus

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Postadres : Ministerie van Justitie Waterloolaan 115 Kantoren : Regentschapsstraat 61 Tel. : 02 / 542.72.00 Fax : 02 / 542.72.12 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD 2 J» JAN. TO. Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. 's-gravenhage, AAN

ONDERWIJSRAAD 2 J» JAN. TO. Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. 's-gravenhage, AAN ONDERWIJSRAAD O.R./172 T Bericht op het schrijven van Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. 's-gravenhage, Nassauloan ó 2514 JS 's-gravenhage Tel. 070-63 79 55 2 J» JAN. TO Betreffende: meerjarig

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1986-1987 15317 Jeugdwelzijnsbeleid Nr. 163 BRIEF VAN DE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN CULTUUR Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 1-0 2 6 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van xxx, appellante tegen de Examencommissie Instituut Bestuurskunde, verweerder 1. Ontstaan

Nadere informatie

Aan d.t.k.v. Uw nummer (letter): 2012/ Uw brief van: 30 mei 2012 Ons nummer: Willemstad, 31 mei Afd:

Aan d.t.k.v. Uw nummer (letter): 2012/ Uw brief van: 30 mei 2012 Ons nummer: Willemstad, 31 mei Afd: CURAÇAO Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten Aan d.t.k.v. de Raad van Ministers de Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Fort Amsterdam z/n Alhier Uw nummer (letter): 2012/030716

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. 's-gravenhage, Nassaulaan JS 's-gravenhage Tel

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. 's-gravenhage, Nassaulaan JS 's-gravenhage Tel ONDERWIJSRAAD O.R. V/193 T Bericht op het schrijven van 29 februari 1984, HW/HB/KUO/BB- 694.069-III. Betreffende: concept-beleidsnotitie beeldend kunstonderwijs. Advies niet-ambtelijke adviescommissie

Nadere informatie

Artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen

Artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen Memo Van prof. Mr. Ch.P.A. Geppaart Onderwerp Artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen 1. Via het hoofd van de afdeling Directe belastingen van het Ministerie van Financiën ontving ik Uw

Nadere informatie

O 8OKT 2015 Het tentoonstellen van genetisch gemodificeerde organismen

O 8OKT 2015 Het tentoonstellen van genetisch gemodificeerde organismen Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Datum Betreft O 8OKT 2015 Het tentoonstellen

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 7-3 3 9 Rapenburg 70 Postbus 9500 2300 RA Leiden T 071 527 81 18 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen het bestuur van de Faculteit der Wiskunde

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2006:AV7682

ECLI:NL:RBARN:2006:AV7682 ECLI:NL:RBARN:2006:AV7682 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 09-03-2006 Datum publicatie 30-03-2006 Zaaknummer AWB 05/4258 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Ambtenarenrecht Eerste

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 24 770 Invoering van en aanpassing van wetgeving aan de Vaststellingswet titel 7.10 Burgerlijk Wetboek (arbeidsovereenkomst) (Invoeringswet titel

Nadere informatie

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag Paramaribo, 30 juni 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD:

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag Paramaribo, 30 juni 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD: MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag. 4401 Paramaribo, 30 juni 2017 Onderwerp: Instellen van een Numerus Fixus Bedrijfskunde 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD:

Nadere informatie

UITSPRAAK. de Ondersteuningsplanraad van de Stichting A te F, verzoeker, hierna te noemen de OPR gemachtigde: de heer mr. W.H.

UITSPRAAK. de Ondersteuningsplanraad van de Stichting A te F, verzoeker, hierna te noemen de OPR gemachtigde: de heer mr. W.H. 107862 18.01 Instemmingsgeschil en nalevingsgeschil. De OPR heeft geen instemmingsrecht op een wijziging van de rechtsvorm van het samenwerkingsverband. Het verzoek tot naleving is afgewezen. in het geding

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2017:4009

ECLI:NL:RBROT:2017:4009 ECLI:NL:RBROT:2017:4009 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 23052017 Datum publicatie 30052017 Zaaknummer 5663098 VZ VERZ 17981 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Arbeidsrecht

Nadere informatie

Aan dtkv. 2015/ Uw brief van: 3 augustus 2016 Ons nummer: Willemstad, 23 augustus 2016

Aan dtkv. 2015/ Uw brief van: 3 augustus 2016 Ons nummer: Willemstad, 23 augustus 2016 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Economische Ontwikkeling De heer E. Rhuggenaath AmiDos Building, Pletterijweg 43 Curaçao Uw nummer (letter): Onderwerp: Bijlage(n): 2015/046319 Uw brief van:

Nadere informatie

ONDE RWIJS RAAD. 7 december 1967 O.R. 12 W.V.O. Bericht op het schrijven dd. 25 oktober 1967, A.V.O

ONDE RWIJS RAAD. 7 december 1967 O.R. 12 W.V.O. Bericht op het schrijven dd. 25 oktober 1967, A.V.O ONDE RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 115 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194 O.R. 12 W.V.O.

Nadere informatie

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dr. ir. J.M.M. Ritzen Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer. 21 januari 1998.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dr. ir. J.M.M. Ritzen Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer. 21 januari 1998. Nassaulaan 6 2514 JS Den Haag Telefoon (070) 363 79 55 De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dr. ir. J.M.M. Ritzen Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Fax (070) 356 14 74 E-mail secretariaat@onderwijsraad.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 832 Wijziging van onder meer de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met onder meer versterking van de rechtspositie

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 4 2 0 3 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellante tegen het Bestuur van de Faculteit der Sociale Wetenschappen,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 Rapport Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Particulieren/Ondernemingen Venlo tot het moment van indienen van de klacht bij de Nationale

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 870 Regels met betrekking tot de begroting en verantwoording van de kosten van het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche

Nadere informatie

i/m^^ 1 CW *» **<! *#~^::ïa ' 3 9-#0. N. ^Z-JJLZ MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. 's-gravenhage, /»T^/k^L-*erz^C

i/m^^ 1 CW *» **<! *#~^::ïa ' 3 9-#0. N. ^Z-JJLZ MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. 's-gravenhage, /»T^/k^L-*erz^C MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. N. ^Z-JJLZ 's-gravenhage, /»T^/k^L-*erz^C ï^x/ti AFDEELING /&U/ 1 CW *» **

Nadere informatie

U I T S P R A A K 1 3-0 87

U I T S P R A A K 1 3-0 87 U I T S P R A A K 1 3-0 87 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep XXX, appellant tegen het Bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, verweerder

Nadere informatie

het college van bestuur van de Universiteit Leiden, gevestigd te Leiden, verweerder.

het college van bestuur van de Universiteit Leiden, gevestigd te Leiden, verweerder. Zaaknummer: 2008/008 Rechter(s): mrs. Loeb, Lubberdink, Mollee Datum uitspraak: 20 juni 2008 Partijen: appellant tegen college van bestuur van de Universiteit Leiden Trefwoorden: Bijzondere omstandigheden,

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD.. IVjo 148 00. 'S-GRAVENHAGE, Jjf&jj>Jfl... 193 & 2 i j ne Sxc.e Henti de n Minis t er van Onderwijs». Kunsten en Wetenschappen

ONDERWIJSRAAD.. IVjo 148 00. 'S-GRAVENHAGE, Jjf&jj>Jfl... 193 & 2 i j ne Sxc.e Henti de n Minis t er van Onderwijs». Kunsten en Wetenschappen ONDERWIJSRAAD.. IVjo 148 00. 'S-GRAVENHAGE, Jjf&jj>Jfl... 193 & Statenlaan 125. Bericht op schrijven van Meiv^gsèïieve bij het antwoord dagteekening 17. JU\XJ

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei A D V I E S Nr. 2.036 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 mei 2017 ------------------------------------------ Activerend beleid bij herstructureringen Wijziging van het KB van 9 maart

Nadere informatie

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet#

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# 162 30. SJb Mei 8. 19 Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# De Berste Af deeling van den Onderwijsraad heeft de eer hierbij ter kennis van Uwe Excellentie te brengen

Nadere informatie

MINISTERIE VAN ONDERWIJS WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag Paramaribo, 30 juni 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD:

MINISTERIE VAN ONDERWIJS WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag Paramaribo, 30 juni 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD: MINISTERIE VAN ONDERWIJS WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag. 4407 Paramaribo, 30 juni 2017 Onderwerp: Instellen van een Numerus Fixus Psychologie 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR De Directeur

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç WOB.

Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç WOB. Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç oz.b*> WOB. Onderwijsraad Aan de staatssecretaris van onderwijs Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage en wetenschappen, Tel. 070-63 79 55 mevrouw drs. N.J. Ginjaar-Maas,

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. 2 6 FEB.i*885. A'dvïes niet-ambtelijke adviescomnissi« 's-gravenhage, 26 oktober 1984, DGVO 12943; ingekomen op 8 november 1984, AAN

ONDERWIJSRAAD. 2 6 FEB.i*885. A'dvïes niet-ambtelijke adviescomnissi« 's-gravenhage, 26 oktober 1984, DGVO 12943; ingekomen op 8 november 1984, AAN ONDERWIJSRAAD OR - /624 S Bericht op het schrijven van 26 oktober 1984, DGVO 12943; ingekomen op 8 november 1984, Betreffende: A'dvïes niet-ambtelijke adviescomnissi«wob - C en D-eindexamenprogramma's

Nadere informatie

Adv-.es niet-ambteläke adviescommissie.

Adv-.es niet-ambteläke adviescommissie. " Adv-.es niet-ambteläke adviescommissie. 1/585 wo WOB - 2 5 JUNI 1981 5 juni 19Ö1, HW/J 3851S8; ingekomen 9 juni 19Ö1. Voorontwerp van een Besluit, de minister van ondervijs en wetenschappen, houdende

Nadere informatie

No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012

No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012 ... No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012 Bij Kabinetsmissive van 18 juni 2012, no.12.001344, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Veiligheid en Justitie, bij de Afdeling advisering

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 5-2 2 0 Rapenburg 70 Postbus 9500 2300 RA Leiden T 071 527 81 18 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellante tegen het Bestuur van de Faculteit der Wiskunde

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

Onderwijsraad. 'SSlftiaftg: Wratollö/SA/T ^^021429 d.d. 31 maart 1993 vl/ak Onderwerp...,, Studierichting psychologie Rijksuniversiteit Limburg.

Onderwijsraad. 'SSlftiaftg: Wratollö/SA/T ^^021429 d.d. 31 maart 1993 vl/ak Onderwerp...,, Studierichting psychologie Rijksuniversiteit Limburg. Onderwijsraad Aan de Minister van Onderwijs en Wetenschappen, dr. ir. J.M.M. Ritzen, postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage Telefoon 070-3637955 Telefax 070-3561474 Wratollö/SA/T

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1985-1986 18623 Verslagen van de Commissie voor de Verzoekschriften Nr. 314 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN CULTUUR Aan de

Nadere informatie

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Wet van.. tot wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, de Wet op het onderwijstoezicht en het Wetboek van Strafrecht, in verband met het tegengaan van misleidend gebruik

Nadere informatie

Aan dtkv. 2017/ Uw brief van: 8 maart 2017 Ons nummer: Willemstad, 13 april 2017

Aan dtkv. 2017/ Uw brief van: 8 maart 2017 Ons nummer: Willemstad, 13 april 2017 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Financiën Mevr. L.D Alberto Pietermaai # 4-4A Curaçao Uw nummer (letter): Onderwerp: Bijlage(n): 2017/009183 Uw brief van: 8 maart 2017 Ons nummer: 13042017.01

Nadere informatie

Personele gevolgen De voorgenomen reorganisatie brengt een wijziging in de

Personele gevolgen De voorgenomen reorganisatie brengt een wijziging in de ADVIESCOMMISSIE MELDING VOORGENOMEN REORGANISATIE Advies 2010/06 Aan: De leden van de CGOP, d.t.v. CAOP t.a.v. mw. drs. C.L.D. van Agten Postbus 556 2501 CN Den Haag 1/5 Ter behandeling in het overleg

Nadere informatie

Bedrijfscommissiekamer voor de Overheid voor Rijk en Politie

Bedrijfscommissiekamer voor de Overheid voor Rijk en Politie Bedrijfscommissiekamer voor de Overheid voor Rijk en Politie Rolnummer: RP98.041 DE BEDRIJFSCOMMISSIEKAMER VOOR RIJK EN POLITIE, ADVISERENDE NAAR AANLEIDING VAN EEN VERZOEK OM BEMIDDELING INZAKE EEN GESCHIL

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB.

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Aan de minister van onderwijs, cultuur en wetenschappen dr. ir. J.M.M. Ritzen Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Onderwijsraad Nassaulaan 6 2514 JS Den Haag Telefoon

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 0 9-1 2 6 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van mevrouw XXX te Den Haag, appellante tegen het bestuur van de Faculteit der Sociale

Nadere informatie

Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inschrijving van auditors

Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inschrijving van auditors North Gate III 6 e verdieping Koning Albert II laan 16 1000 Brussel Tel. 02/277.64.11 Fax 02/201.66.19 E-mail : CSPEHREB@skynet.be Internet : www.cspe-hreb.be Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp

Nadere informatie

Rapport. Datum: 11 april 2000 Rapportnummer: 2000/148

Rapport. Datum: 11 april 2000 Rapportnummer: 2000/148 Rapport Datum: 11 april 2000 Rapportnummer: 2000/148 2 Klacht Op 1 februari 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer Y. te Zwolle, ingediend door de Stichting Rechtsbijstand Asiel

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2018 93 Besluit van 14 maart 2018 tot aanpassing van enige koninklijke besluiten inzake uitstel inwerkingtreding meetellen resultaat keuzedelen bij

Nadere informatie

MEMO WGR. 1. Inleiding

MEMO WGR. 1. Inleiding MEMO WGR Aan : de heer E. Lionarons Van : Bart van Meer en Jasper Molenaar Inzake : Voorstel herziening Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek 24e herziening Datum : 12 maart 2018 1. Inleiding 1.1. De

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. Q&teJfa^M* J*-n*~~(* *^ O.R. 1/351 w.o.-r AAN

ONDERWIJSRAAD. Q&teJfa^M* J*-n*~~(* *^ O.R. 1/351 w.o.-r AAN ONDERWIJSRAAD O.R. 1/351 w.o.-r Bericht op het schrijven van 9 februari 1972, DOW/JW 218776 II 's-gravenhage, Bezuidenhoutseweg 125 Q&teJfa^M* J*-n*~~(* *^ 11 april 1972 AAN Betreffende: wijzigingen herstructurering

Nadere informatie