BELEIDSVISIE STICHTING APELDOORNS KANAAL (SAK) INZAKE DE ONTWIKKELING VAN HET APELDOORNS KANAAL Uitgave 1, November 2006.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BELEIDSVISIE STICHTING APELDOORNS KANAAL (SAK) INZAKE DE ONTWIKKELING VAN HET APELDOORNS KANAAL Uitgave 1, November 2006."

Transcriptie

1 BELEIDSVISIE STICHTING APELDOORNS KANAAL (SAK) INZAKE DE ONTWIKKELING VAN HET APELDOORNS KANAAL Uitgave 1, November 2006.

2 X

3 1. INLEIDING Maar ook zal het bevaarbaar maken van het riviertje Uwer Majesteits Domeinen considerabel voordelig zijn, daar tog het moeijelijke van het transport van het hout uit de Soerensche bosschen wegens derzelver verren afstand van de zee en rivier de waarde van het hout niet weinig verminderd Met deze zinsnede bepleitte in 1808 de Baljuw van de Neder-Veluwe, E.A. Daendels, het bevaarbaar maken van de Grift. Het leidde uiteindelijk tot het aanleggen van het Apeldoorns Kanaal. Nadat in 1972 het kanaal voor de beroepsvaart werd gesloten zijn vele betrokken instanties op zoek naar een nieuwe functionaliteit voor het kanaal en is nu, bijna 200 jaar na het pleidooi van Daendels, de vraag naar de bevaarbaarheid wederom aan de orde. De betrokken instanties hebben, ieder vanuit een eigen invalshoek en de daarbij betrokken belangen, daarop een andere genuanceerde of nuancerende visie. Dat het kanaal in de afgelopen 5 jaar volop in de belangstelling heeft gestaan moge blijken uit de plannen en beleidsnota s van de diverse overheden. De Stichting Apeldoorns Kanaal wil met deze Beleidsvisie een stimulans leveren aan een integrale en voortvarende ontwikkeling van het Apeldoorns Kanaal. 3

4 2. VISIE STICHTING APELDOORNS KANAAL Het Apeldoorns Kanaal is gegraven als vaarweg en is een fysiek verbindend element in de regio. De Stichting Apeldoorns Kanaal kiest voor een koers gericht op een volledig herstel van het kanaal als vaarweg. Een herstel als vaarweg biedt de beste waarborg om majeure waarden die aan het kanaal worden toegekend, duurzaam voor het nageslacht te behouden: De cultuurhistorische waarden Het kanaal bevat een schat aan informatie over het culturele en economische verleden van de streek. Het bepaalt mede de identiteit van de streek. Behoud en herstel van de oorspronkelijke functie maakt het kanaal tot een levend en levendig monument. Recreatie en toerisme in de regio Het kanaal wordt hoog gewaardeerd om zijn landschappelijk belevingswaarden en om recreatieve gebruiksmogelijkheden voor routerecreatie: wandelen, fietsen, (spele)varen, vissen e.d. Het Apeldoorns Kanaal biedt een katalysator voor de ontwikkeling van recreatie en toerisme (cultuurtoerisme) in de gehele regio. Het is een fantastische aanvulling op het Veluwse natuurtoerisme en versterkt de marketing van de gehele regio. 4 Daarnaast wordt onderkend dat het hedendaagse kanaal inmiddels enkele belangrijke andere maatschappelijke functies in zich herbergt: de ecologische kwaliteit (watervegetaties) de waterkwaliteit. De Stichting onderkent het maatschappelijk belang van deze waarden en spant zich in om bij te dragen aan oplossingen gericht op verenigbaarheid van functies. Het is daarom dat gekozen wordt voor een behoedzame en gefaseerde ontwikkeling, gericht op de instandhouding en versterking van ook deze kwaliteiten. Naast het behoud en versterking van bestaande waarden ziet de Stichting het kanaal als een geweldige en unieke kans voor een economische impuls van de regio. Een bevaarbaar kanaal is een noodzakelijk decor voor de ontwikkeling van horeca, recreatieve bedrijvigheid, landgoederen, landelijk wonen, verblijfsrecreatie en verbrede landbouw c.q. plattelandsvernieuwing. Tevens geeft het een push en biedt het een economische drager voor het oplossen van milieuknelpunten zoals de sanering van de kanaalbodem. Er is het besef dat de ontwikkelings- en uitvoeringskosten niet voor de volle 100% terugvloeien naar de partijen die de kosten maken. Opbrengsten liggen voor een belangrijk deel bij economische activeiten en in waardevermeerdering door vastgoedontwikkeling. Dat resulteert bovendien in werkgelegenheid en inkomen voor inwoners en in een vitale sociaal-economische structuur. Dat heeft vervolgens weer een aanzuigende werking op andere economische activiteiten.

5 De Stichting Apeldoorns Kanaal streeft er naar dat publiek-private partnerships worden uitgewerkt en geïmplementeerd om ook directe opbrengsten uit de kanaalontwikkeling terug te kunnen laten vloeien naar investerende (overheids)partijen. Te denken valt aan onderbrenging in een nieuwe kanaalexploitatiemaatschappij. Een uitvoerings- en businessplan, uitgaande van een gefaseerde ontwikkeling van het noordelijke kanaal en het zuidelijke kanaal is nodig om het economisch perspectief van de kanaalontwikkeling concreet te maken. Kanalen in onder meer Engeland, Frankrijk, België, Zweden, maar ook elders in Nederland, mogen een inspiratie en een voorbeeld zijn voor de concrete haalbaarheid. Een bevaarbaar kanaal is een vitaliserend decor, een metafoor voor een brede economische ontwikkeling van de gehele regio. 5

6 3. INVALSHOEKEN Cultuurhistorie IN BEELD In alle stukken wordt uitgegaan van de belangwekkende cultuurhistorische waarde van het Apeldoorns Kanaal inclusief de meeste van de bij het kanaal behorende opstallen en kunstwerken. Zowel het kanaal zelf als die opstallen en kunstwerken verkeren in een staat van achterstallig onderhoud. Daar zal dus zonder meer in dienen te worden geïnvesteerd. Door samenwerking met de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) kan de cultuurhistorische component extra betekenis krijgen. 6 Recreatie Eveneens wordt in alle tot nu uitgebrachte publicaties, rapporten en beleidsnota s uitgegaan van de wenselijkheid het recreatieve gebruik van het kanaal en dus de verlevendiging ervan te stimuleren. Eenvoudige vormen van recreatief gebruik zijn ook nu reeds mogelijk (kano s, roeiboten), maar de stimulering daarvan komt, door de bestaande fysieke barrières, slechts mondjesmaat op gang. Vermoedelijk komt dat mede omdat deze kleinschalige activiteiten nauwelijks of geen economische spin off genereren. Het Kanaal als bewegend decor heeft behoefte aan méér. Natuur Daarnaast is ook de natuurwaarde van het kanaal onweersproken. Handhaving c.q. uitbreiding daarvan behoort tot de noodzakelijke activiteiten. Daarbij kan worden gedacht aan een transferium bij het Kievitsveld, aan een uitbouw van de ecologische verbindingszone noord-zuid mede in relatie tot de natuurontwikkeling langs de Grift en aan de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs het kanaal. Bovendien werkt de noodzakelijke sanering van de vervuilde waterbodem positief op de ontwikkeling van flora en fauna. De bijzondere natuur bij de uitmonding van sprengen op het kanaal kan door eenvoudige technische ingrepen worden beschermd.

7 Economie Ook de economische potentie van een bevaarbaar kanaal wordt in meerdere of mindere mate onderschreven De bijgestelde versie van de Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA), opgesteld door het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) bevestigt dat ook. In de rode variant werd in eerste instantie gerekend met veel waterrecreatie (4 jachthavens), met het saneren van de waterbodem en met de bouw van 100 woningen. In de groene variant met 100 ha meer natte natuur, met 50 ha bos, met het afdekken van de waterbodem en met de aanleg van 4 landgoederen. Zo extreem liggen de opties evenwel niet uiteen. Vandaar dat een bijgestelde variant is ontwikkeld, waardoor ook in de rode variant o.a. rekening is gehouden met de ontwikkeling van 4 landgoederen, met iets meer opbrengst van de woningen en met een lager bedrag voor de drinkwaterwinning i.v.m. de lager ingeschatte vervuiling door motorboten (nieuwe wettelijke eisen). Resultaat is dat niet sprake is van een tekort van bijna 70 milj. maar van 0,3 milj. Verwacht wordt dat het op een integrale wijze benaderen van de functionaliteit van het Kanaal een uitstraling tot gevolg heeft op de vernieuwing van het landelijk gebied, waaraan grote behoefte bestaat. Tot op heden kwam die vernieuwing niet echt op gang en de prikkels daarvoor zijn ook gering bij continuering van de huidige situatie. Drinkwatervoorziening Tot slot bestaat mede door verdroging van de bodem van de veluwerand behoefte aan onttrekking aan Grift en Kanaal van grondstof (water) voor de drinkwatervoorziening en infiltratie van oppervlaktewater in de (Veluwe)bodem. 7 Verschillen van inzichten zijn overbrugbaar De belangrijkste verschillen van inzicht hebben betrekking op de aard van de verlevendiging, de wijze waarop de bevaarbaarheid van het kanaal wordt ingevuld. Daarbij bestaat bij enkelen zorg over de negatieve invloed van het varen met motorboten op de kwaliteit van het oppervlaktewater en de zg. verstilde rust op en rond het Kanaal. Verder worden de hoge kosten die met het bevaarbaar maken samenhangen als bezwaar genoemd. Waar zoveel overeenstemming is met betrekking tot de toe te kennen functionaliteiten van het Kanaal en slechts op een beperkt aantal onderdelen verschil van inzicht (waterkwaliteit, ecologie, verstilde rust, kostenaspect) bestaat, dan ligt het voor de hand te zoeken naar oplossingen hoe de functionaliteit terug te brengen, rekeninghoudend met de belangen van waterkwaliteit, ecologie en milieu (afweging en harmonisering).

8 4. KANSEN VOOR DE REGIO Het Apeldoorns Kanaal biedt bijzonder grote kansen voor de regio om te komen tot een breed gedragen ontwikkeling vanuit de recreatieve, cultuur-historische en natuurlijke waarde(n). Het Apeldoorns Kanaal staat niet opzichzelf. In Engeland, Wales, Frankrijk en ook in Nederland zijn voorbeelden van vergelijkbare ontwikkelingen van historische kanalen. Vanuit Europese Unie-programma s (bijvoorbeeld Interreg) liggen belangrijke mogelijk- heden om te leren van ervaringen in het buitenland en om EU-fondsen te genereren voor investeringen in onze regio. Ook de Stichting Recreatietoervaart Nederland (SRN) ziet het Apeldoorns Kanaal als een kansrijke verbinding en levert een financiële bijdrage om daartoe tot uitvoering te komen. Aandacht voor het Apeldoorns Kanaal in EU- en nationaal verband Enkele concrete resultaten uit EU-/Rijks- en Provinciale fondsen zijn de Haalbaarheidsstudie naar de bevaarbaarheid, restauratie van de Hezenbergersluis, restauratie van de Manenbergerbrug in Heerde, aanpassingen van kunstwerken in de gemeente Apeldoorn en passantenplaatsen in de uit te breiden jachthaven Hattem. Internationale uitwisseling versterkt de inspiratie en het zelfvertrouwen van de regio voor een succesvolle ontwikkeling. 8 Na 2006 worden alle Rijkssubsidies (waaronder de subsidies van de SRN) samengebundeld in het Investeringsfonds Landelijke Gebied (ILG) en wel voor de periode Een adequate bundeling van krachten in de regio is essentieel om de co-financiering vanuit het ILG te benutten Er komt meer aandacht voor het Kanaal als geheel. Het behoud van cultuurhistorische waarden door ontwikkeling en door gebruik is elders (Engeland/Wales, British Waterways, bijvoorbeeld Kenneth and Avon Canal, Llangollen canal, Montgomery Canal, Dordrecht, Gorkum, Leiden, Turfroute) een goede aanpak gebleken.

9 Economie Er wordt een economische impuls bewerkstelligd: Voor de Kanaalgemeenten: Voor de gemeenten Hattem, Heerde en Apeldoorn zal sprake zijn van waardevermeerdering van het langs het kanaal gelegen vastgoed. De aanleg en/of verbetering van havens zal eveneens economische activiteiten tot gevolg hebben. Voor de plattelandsvernieuwing: De gemeenten Brummen en Epe hebben gelegenheid een impuls te geven aan het toerisme en bij de gemeente Rheden zal rond de sluis van Dieren (Poort van Dieren) sprake kunnen zijn van de ontwikkeling van horeca. Ontwikkeling van nieuwe landgoederen en woningbouw kan aan de plattelandsontwikkeling in de gehele kanaalzone een impuls geven. Voor het product Veluwe : Er wordt een nieuwe dimensie (bijv. monumenten in hun natuurlijke omgeving) toegevoegd aan het product Veluwe. Herstel van die monumenten en toevoeging van de waterrecreatie zal een nieuwe impuls geven aan het toerisme op de Veluwe en aan de regionale economie. Sanering waterbodem Er wordt een impuls gegeven aan de sanering van de waterbodem. Uitbaggeren levert eventueel ook een bijdrage aan de waterbergingscapaciteit doordat het kanaal dieper wordt. 9 Veiligheid beroepsvaart De veiligheid wordt bevorderd op de IJssel door méér scheiding van beroeps- en en recreatie pleziervaart. Bovendien ontstaat er een uitbreiding van het toervaartnetwerk Gelderland. Er ontstaat méér aandacht voor verlevendiging en verduurzaming van de landschap- lijke betekenis. Waar het nu veelal als een scheidslijn wordt beleefd, ontstaat een verbindende factor tussen Veluwe en IJsselvallei, maar ook tussen de noorden zuidzijde van de Veluwe, zowel door de vaarroute als door de samenwerking tussen de gemeenten. Verlevendiging en verduurzaming Beleving Terwijl wonen aan het water in het algemeen als waardevol wordt ervaren geldt zulks des te meer als er sprake is van een bewegend decor ; de verhoogde belevingswaarde leidt veelal ook tot een waardevermeerdering van het vastgoed.

10 5. BELEMMERINGEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN Alhoewel een duidelijke beweging gaande is naar gemeenschappelijk denken inzake de ontwikkelingsrichting van het Apeldoorns Kanaal, wordt onderkend dat er door verschillende partners knelpunten worden gesignaleerd. Zorg over haalbaarheid Niet bij alle instanties/organisaties bestaat in gelijke mate de overtuiging èn het vertrouwen dat een dergelijke ingrijpende operatie (met zijn grote en meerjarige investeringen) gaat lukken. Dat hangt begrijpelijkerwijs samen met de gedachte dat niet halverwege het (langdurig en kostbaar) traject kan worden gestopt. Eenmaal gestart betekent afmaken van het gehele project omdat anders de beoogde effecten zeker niet zullen worden bewerkstelligd. Onzekerheid of noodzakelijke investeringen zullen gaan renderen is daarbij onmiskenbaar een zorg. (Zie ook onder 3. sub. Economie) Ook 200 jaar geleden was dat het geval. Uiteindelijk heeft koning Willem I het Kanaal laten aanleggen en het grotendeels uit eigen middelen betaald. Alhoewel het Apeldoorns Kanaal niet het best renderend kanaal was dat door Willem I werd geïnitieerd, is toch ook dit kanaal renderend gebleken. 10 Het maken van een uitvoerings- en businessplan, uitgaande van een gefaseerde ontwikkeling van het noordelijke kanaal en het zuidelijke kanaal, is in de visie van de SAK van belang om het economisch perspectief van de kanaalontwikkeling concreet te maken. Vastgesteld wordt voorts dat zowel provincie Gelderland als Waterschap Veluwe met een "open mind" kijken naar de wijze waarop nieuwe mogelijkheden kunnen worden gecreëerd voor de verenigbaarheid van maatschappelijke functies. De SAK wil daarop op een goede wijze inspelen.

11 Verenigbaarheid varen en waterwinning Niet allen geloven in de verenigbaarheid van bevaarbaarheid en waterwinning. Niet alleen wordt zulks ook elders in den lande gedaan, waar zelfs beroepsvaart mogelijk is, het is ook mogelijk met behulp van keuren e.e.a. zodanig te reguleren dat aan strenge eisen moet worden voldaan vooraleer men toestemming krijgt om over het Kanaal met een motorboot te varen. De noodzakelijk strenge eisen worden steeds meer regulier beleid en regelgeving waaraan de betreffende boten (-bouw en aanpassing) zich conformeren. 11 Verstilde rust Aantasting van de verstilde rust wordt gevreesd. Gezien het verwachte aantal vaarbewegingen (met name geconcentreerd in het vaarseizoen) zal dat het beeld van de verstilde rust niet zozeer aantasten. De geluidsbelasting (bij 6 km/u) zal nauwelijks waarneembaar zijn bij het huidig verkeersaanbod, waardoor reeds een forse geluidsbelasting wordt veroorzaakt op de naast het kanaal gelegen provinciale weg. Er bestaan zelfs opties voor verkeersingrepen die een verdere toename van de geluidsbelasting van die zijde tot gevolg zullen hebben. Verkeer De verkeersgevolgen bij openstaande bruggen worden gevreesd. Het openstellen van de bruggen kan evenwel zodanig geschieden dat de hinder voor het verkeer minimaal is. Die beperkte openstelling heeft als bijkomend voordeel (voor horeca, e.d.) dat passanten ter plekke enige tijd kunnen worden vastgehouden.

12 Rendement/ economische haalbaarheid Verder wordt door enkele organisaties opgezien tegen de hoge kosten, die op zich niet renderend zouden zijn. Hoewel berekeningen altijd afhankelijk zijn van aannames is het de verwachting dat zulks wèl het geval is (zie ook onder 3. sub. Economie en de bijgestelde versie van de MKBA-analyse, bijlage 4). Bovendien behoeven de investeringen niet allemaal op korte termijn te worden gedaan. Spreiding in de tijd is een reële optie. Een reëel probleem wordt evenwel gevormd door het gegeven dat in het huidig bestel de kosten door andere partijen worden gedragen dan die welke de baten zullen realiseren. Met name op dit vlak ziet de Stichting Apeldoorns Kanaal dat in de sfeer van maatschappelijk ondernemerschap het e.e.a. af te spreken is. Winstgevende projecten dienen dan te worden gegund aan die partijen die bereid zijn afspraken te maken over het (grotendeels) terugploegen van de winstmarge. Te denken valt aan het leggen van de exploitatie in handen van een door belanghebbende partijen op te richten kanaalexploitatiemaatschappij, gericht op de integrale ontwikkeling van het kanaal als geheel. 12 Natuur Met betrekking tot bezwaren die op het gebied van de bijzondere natuurontwikkeling worden genoemd, kan worden gesteld dat daarvan voornamelijk sprake is op plaatsen waar de sprengen (Vrijenberg) in het Apeldoorns Kanaal uitmonden (zacht Veluwewater). Door technische maatregelen (scheiden natuur en varen) kan dat probleem worden ondervangen. Voor het overige is de oevervegetatie van het Kanaal niet als bijzonder aan te merken (zie bijlage 1C, Bewaren door Varen). Het opwervelen van verontreinigd slib zal zich na sanering van de waterbodem niet meer aandienen.

13 6. AANPAK EN STRATEGIE 1. Fasering van de uitvoering (eerst de noordelijke panden, herstel sluizen en bruggen) De aandacht dient vooralsnog te worden gericht op de noordelijke panden en het deel van het zuidelijke pand van de Lange Amerikaweg (grens van het gebied met de aanwijzing Specifiek Ecologische Doeleinden) tot aan de Apeldoornse sluis. In de daarbij betrokken gemeenten dienen de besluitvormingsorganen dus van de belangen en mogelijkheden te worden overtuigd en doordrongen. De rest van het zuidelijk pand wordt tot 2009 met rust gelaten tot een nieuw Waterhuishoudplan gereed is. 2. Samenwerking en financieringsbronnen De Stichting Apeldoorns Kanaal pleit voor een volle inzet (ambtelijk en bestuurlijk) op externe financieringsbronnen (ILG en EU) en op samenwerking met o.a. Engeland, Frankrijk; kennisuitwisseling in EU-verband. Gezien de omvang en complexiteit van het project kan door internationale samenwerking de kwaliteit worden verhoogd en een slimme procesvoering worden gehanteerd. De Stichting pleit er tevens voor dat het regionale bedrijfsleven bij de samenwerking wordt betrokken. 3. Expertise Stichting Apeldoorns Kanaal De SAK is bereid de in de stichting aanwezige kennis en expertise beschikbaar te stellen ten behoeve van toekomstige ontwikkelingen. De stichting beschikt over een ruime documentatie betreffende de geschiedenis van het kanaal en beschikt over expertise inzake overheidsbestuur, Kamer van Koophandel, vastgoed, VVV, recreatieve projectontwikkeling en recreatietoervaart. 13

14 B. Bijlage 1: KORTE INHOUD / ESSENTIES VAN BELEIDSTUKKEN A. Ontwikkelingsvisie Apeldoorns Kanaal + Ontwikkelingsvisie Apeldoorns Kanaal, gebiedsgerichte uitwerkingen; opdrachtgever: provincie Gelderland, uitgevoerd door Witteveen + Bos, 2000 De ontwikkelingsvisie Apeldoorns Kanaal is in opdracht van de provincie Gelderland tot stand gebracht teneinde een integrale ruimtelijke visie voorhanden te hebben m.b.t. de functionele ontwikkelingsmogelijkheden van het kanaal en de aangrenzende kanaalzone voor provincie, waterschap, de kanaalgemeenten en monumentenzorg. De visie is gericht op vernieuwing van de ruimtelijk-functionele, cultuurhistorische, recreatieve en (hydro)ecologische kwaliteit en op herstel van de watersystemen en vormt als zodanig een richtinggevend kader voor betrokken partijen. Twee thema s zijn in de visie leidend: a. levend monument, hetgeen staat voor cultuurhistorische waarde, streekidentiteit en herkenbaarheid van de eigen leefomgeving. b. kracht van water, hetgeen staat voor een schoon watersysteem, met voldoende water van goede kwaliteit t.b.v. de realisatie van meerdere maatschappelijke wensen en functies. 14 De volgende onderwerpen zijn daarbij aan een nadere beschouwing onderworpen: 1. het kanaal als bron voor ontspanning en spanning; cultuurhistorie, recreatie, toerisme, kwaliteitsverbetering woonomgeving, e.d. 2. schoon water; natte ecologische hoofdstructuur, verdrogingbestrijding Veluwe, sanering waterbodem en herstelbeeksystemen, waterwinning, e.d. 3. monumentaal landschap; versterking van drie landschappelijke identiteiten in drie deelgebieden (Noord, stad Apeldoorn en Zuid), e.d. 4. wervende woon- en werkomgeving; nieuwe landgoederen en buitenplaatsen, hergebruik agrarische gebouwen, aantrekkelijk milieu voor wonen en kennisintensieve en schone werkgelegenheid, e.d. 5. landbouw; bijdrage aan plattelandsvernieuwing door recreatie en toerisme, biologische productie, e.d. 6. historische transportas; in de ontwikkelingsvisie is gekozen voor herstel van de traagheid van het verkeer door aanpassing doorgaand karakter, bevorderen openbaar vervoer en recreatietransferia en het niet opwerpen van belemmeringen voor herstel van de bevaarbaarheid als historische functie, e.d.

15 Voor vijf locaties zijn gebiedsgerichte uitwerkingen tot stand gebracht als voorbeeld hoe met de visie kan worden omgegaan. Deze zijn in een afzonderlijke notitie neergelegd. B. Veluwe 2010, een kwaliteitsimpuls; Provincie Gelderland, 2000 In dit plan wordt onder project 5.1.Integraal Waterbeheer Oost Veluwe en Apeldoorns Kanaal gerefereerd aan de voorstellen die gedaan zijn in de Ontwikkelingsvisie Apeldoorns Kanaal (zie onder A).: Aangegeven wordt de mogelijkheid tot een grote kwaliteitsimpuls voor dit gehele gebied door een integratie van verdrogingsbestrijding, ontwikkeling natte natuur, gebruik van sprengenwater voor de watervoorziening, behoud en promotie van cultuurhistorie en bevaarbaarheid t.b.v. recreatie. C. Haalbaarheidsstudie Bewaren door Varen Opdrachtgever: gemeente Apeldoorn, Waterschap Veluwe, Stichting Apeldoorns Kanaal, ANWB; uitgevoerd door Arcadis; 2001 Uit de studie blijkt dat het technisch mogelijk is het kanaal weer bevaarbaar te maken en door werk met werk te maken en te profiteren van de diverse noodzakelijke activiteiten teneinde voldoende aandacht voor de onderscheiden belangen te waarborgen. 1. Ontwikkeling van een systeem om met kanaaleigen water te schutten. 2. Eisen stellen aan boten en schippers om vervuiling tegen te gaan. 3. Saneren van de waterbodem. 4. Slechten van dammen. 5. Herstellen van bruggen en sluizen. 6. Aanleggen van een vaargeleidesysteem. 7. Ontwikkeling van nieuwe landgoederen en buistenplaatsen. 8. Kwaliteitsverbetering van natuurvriendelijke oevers. 9. Verbetering ecologische verbindingszones. 10. Plattelandsvernieuwing. 15 De kosten bedragen grofweg 80 miljoen. Een nadere studie zal moeten uitwijzen wie de dragers zullen zijn en op welke wijze kan worden geregeld dat de opbrengsten zoveel mogelijk bij de kostendragers zullen kunnen terechtkomen. Ontwikkeling van het kanaal leidt tot nieuwe impulsen op het platteland. Een kwalitatief hoogwaardig waterlint leidt tot spontane investeringen, verbetering van bebouwing, nieuw leven voor oude kades, kortom verbetering van de leefbaarheid (zie ook project Engeland, e.d.). Bovendien leidt e.e.a. ertoe dat de IJssel wordt ontlast van de recreatietoervaart hetgeen de veiligheid van de recreatietoervaart en de beroepsvaart ten goede komt. Ook dit leidt tot nieuwe investeringen.

16 D. Toelichting te beschermen gezicht Apeldoorns Kanaal; Gelders Genootschap, 2002 Het rapport van het Gelders Genootschap leidt uiteindelijk tot de volgende motivering om te komen tot beschermd gezicht Apeldoorns Kanaal : 1. Hoge cultuurhistorische waarde door goede afleesbaarheid van de ontwikkelingsgeschiedenis.goed bewaard gebleven. Door voeding door sprengen voor Nederland uniek. Van betekenis geweest voor de ontsluiting van de Oost-Veluwe, van landbouwgronden en van grote arealen woeste gronden. Belangrijke impuls geweest voor de ontwikkeling van het gebied. 2. Hoge stedenbouwkundige waarde door samenhang kanaal met de bijbehorende bouw- en kunstwerken, vaak als ankerpunt voor nieuwe nederzettingen. 3. Hoge landschappelijke waarde; door monumentale beplanting (Zuid) en door verhoogde ligging (Noord) een markant groen lint en van ver herkenbaar. E. Reconstructieplan Veluwe In onderdeel B van het Reconstructieplan, in de deelgebieden waarin het Apeldoorns Kanaal is gelegen (Blauwe Bron en Weids Landschap), in de paragraaf Ontwikkelingsrichtingen en maatregelen, onder Recreatie en toerisme, luidt de tekst als volgt: 16 De lange termijn strategie voor het Apeldoorns Kanaal is erop gericht om het herstel van de oorspronkelijke vaarfunctie voor het gehele kanaal niet onmogelijk te maken. Op korte termijn zal het accent liggen op herstel van monumentale civieltechnische werken als sluiscomplexen, kleinschalige watersportactiviteiten, fietsen en wandelen. Veluwecommissie; vastgesteld door Provinciale Staten 2005 F. Streekplan Gelderland; Provincie Gelderland, 2005 Onder regiospecifiek beleid (hfdst. 3) is het volgende opgenomen: Voor het Apeldoorns Kanaal (op de oostflank van het Veluwemassief en op de overgang naar het open landschap van de IJsselvallei) geldt een gebiedsgericht beleid. Beoogd wordt daarbij een integrale ontwikkeling van een zone langs het kanaal, waarbij functies als waterberging, extensieve (water)recreatie, natuurontwikkeling en mogelijke verstedelijking worden gecombineerd en gekoppeld aan cultuurhistorische thema s. Met inachtneming van deze aspecten, bestaat er tegen de bevaarbaarheid van het noordpand van het Apeldoorns Kanaal (Hattem-Apeldoorn) geen bezwaar. Uit een oogpunt van ecologie en waterbeheer is bevaarbaarheid van het zuidelijke pand (Apeldoorn-Dieren) in deze planperiode niet aan de orde.

17 G. Gezamenlijk standpunt zes kanaalgemeenten De kanaalgemeenten kiezen voor het uiteindelijk bevaarbaar maken van het kanaal voor een specifiek deel van de gemotoriseerde recreatietoervaart voor kleine motorboten met een maximale diepgang van 1.40 m. en een opbouwhoogte van 2.75 m. Wel zullen er extra eisen worden gesteld die waarborgen dat de motorboten een duurzaam karakter hebben en geen bedreiging vormen voor de waterkwaliteit (vuilwatertank, schone motoren en geen milieu-onvriendelijke antifouling. Het passeerbaar maken van het kanaal geschiedt gefaseerd, waarbij het noordelijk deel het eerst aan bod komt. Ook inzake de soort boten kan de bevaarbaarheid gefaseerd worden ingevoerd. Er zal gezamenlijk, in samenwerking met de rijksdienst, worden gestreefd naar aanwijzing tot beschermd gezicht. Wel dienen nog diverse nadere onderzoeken plaats te vinden, b.v. naar de totale kosten, de kostendragers, de financiering, het terugploegen van opbrengsten, verkeerseffecten, passeerbaar maken A50, e.d. H. Visie Kanaal en Grift van het Waterschap Veluwe. Het Waterschap heeft aangegeven bevaarbaarheid door kano s, waterfietsen en evt. fluisterboten te kunnen accepteren maar vooralsnog door motorboten af te wijzen. Dit hangt samen met de beoogde functietoekenning als water met Specifiek Ecologische Doelstelling (SED) en oppervlaktewater voor de bereiding van drinkwater. Ook het handhaven van de zg. verstilde rust acht het Waterschap van groot belang. 17 Bijlage 2: NATUUR Handhaving c.q. uitbreiding van de natuurwaarden behoort tot de noodzakelijke activiteiten. Daarbij kan worden gedacht aan een natuurtransferium bij het Kievietsveld, aan een uitbouw van de ecologische verbindingszones waar het kanaal deel van uitmaakt, mede in relatie tot de natuurontwikkeling langs de Grift en aan de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs het kanaal door door de overgang van nat naar droog te verbreden. Speciale aandacht zal uit moeten gaan naar het opheffen van de barrière in de oost-westverbindingen. Door werk met werk te maken kan de barrièrewerking van het kanaal worden verminderd. Daarnaast werkt de noodzakelijke sanering van de vervuilde waterbodem positief op de ontwikkeling van flora en fauna. De bijzondere natuur bij de uitmonding van sprengen op het kanaal kan door eenvoudige technische ingrepen worden beschermd. Voor nadere informatie wordt verwezen naar de studie van Arcadis Bewaren door varen.

18 Bijlage 3: VERONTREINIGING MOTORBOTEN Eén van de regelmatig terugkerende tegenwerpingen tegen het weer bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal is de gedachte dat motorboten veel verontreiniging zouden veroorzaken. Daartegen is (verkort) het volgende in te brengen: * Nieuw gebouwde recreatievaartuigen moeten vanaf 2006 met een vuilwatertank zijn uitgerust. * Bestaande recreatievaartuigen mogen vanaf 2009 niet meer lozen (toiletten) op het oppervlaktewater en zullen dan ook uitgerust moeten zijn met een vuilwatertank. * Er zijn thans reeds meer dan 200 vuilwaterstations in Nederland; aan het AK zouden deze geplaatst moeten worden in Hattem, Apeldoorn en Dieren. * Emissie van uitlaatgassen en geluid van scheepsdieselmotoren wordt bij nieuwe schepen steeds minder (ontwikkeling duurzame motoren); de watersportsector speelt hier op in, ook al in verband met de strengere Europese regelgeving. * Er is reeds eenverbod op koper- en tinhoudende antifoulings (onderwaterverven). Deze zijn niet meer in de handel. Voor nadere informatie wordt verwezen naar het Stowa-rapport Watervervuiling door motoren van pleziervaartuigen en de notitie Recreatietoervaart, Mensen, motorboten en milieu. 18 Bijlage 4: POWERPOINTPRESENTATIE INZAKE DE MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN/BATENANALYSE Hier wordt de powerpoint-presentatie ingevoegd inzake de aangepaste Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse door LEI, Wageningen.

19 X

20 Stichting Apeldoorns Kanaal, Leliestraat 2, 7151 GJ Eibergen.

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Gedeputeerde Staten STATENNOTITIE Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Apeldoorns Kanaal HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

Beleidsagenda Stichting Apeldoorns. Kanaal in beeld Apeldoorn in zicht

Beleidsagenda Stichting Apeldoorns. Kanaal in beeld Apeldoorn in zicht Beleidsagenda Stichting Apeldoorns Kanaal Kanaal in beeld Apeldoorn in zicht I. Inleiding 2. Stichting Apeldoorn Kanaal (SAK) Nu het einde van de scope van het Beleidsplan 20 I 1-2015 van de Stichting

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Gedeputeerde Staten STATENNOTITIE Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Apeldoorns Kanaal HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN Terneuzen Cultuurhistorische Waardenkaart Datum: februari 2013 Opgesteld door: Gemeente Terneuzen Gemeente Terneuzen Stadhuisplein 1 Postbus 35 4530 AA Terneuzen

Nadere informatie

25 oktober 2017 Inventarisatie Apeldoorns Kanaal

25 oktober 2017 Inventarisatie Apeldoorns Kanaal 25 oktober 2017 Inventarisatie Apeldoorns Kanaal Motie Provinciale Staten Inventarisatie technische obstakels die verhoging van recreatieve mogelijkheden in de weg staan Inventarisatie van wensen en streefbeeld

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

VELUWEKROON TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES

VELUWEKROON TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES VELUWEKROON TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES IN OPDRACHT VAN PROVINCIE GELDERLAND UITGEVOERD DOOR LAND-ID AANLEIDING EN DOEL In de Stuurgroep Veluwekroon van oktober 2012

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Bijeenkomst 23 juni

Ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Bijeenkomst 23 juni Ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Bijeenkomst 23 juni Plangebied 21,17 ha Wat willen we bereiken? Een heldere ruimtelijke en economische visie en een uitvoeringstrategie hoe er te komen. Samen

Nadere informatie

zorg voor ons landschap

zorg voor ons landschap Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl zorg voor ons landschap Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG): Stichting met ideële doelstelling. Missie: Zorg voor een vitaal, beleefbaar

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN Onderzoek naar cultuurhistorische structuren, landschappen en panden Aansluitend op Belvedere- (Behoud door ontwikkeling) en het MoMo-beleid (Modernisering

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare Nota Ruimte budget 20 miljoen euro Planoppervlak 160 hectare IJsselsprong Zutphen Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Waterveiligheid als motor Bescherming tegen

Nadere informatie

Toelichting locatiekeuze nieuwe sluis

Toelichting locatiekeuze nieuwe sluis Bijlage 2 Toelichting locatiekeuze nieuwe sluis Bijlage 2 : Toelichting locatiekeuze nieuwe sluis Locatieafweging tweede Sluis Eefde Uitgangspunten en werkwijze Een extra sluiskolk kan op verschillende

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie ! Uitgangspunten vertrekken vanuit de hoofddoelstelling van het onderzoek: het

Nadere informatie

UitvoeringsagendaCONCEPT Beleef het Apeldoorns Kanaal

UitvoeringsagendaCONCEPT Beleef het Apeldoorns Kanaal UitvoeringsagendaCONCEPT Beleef het Apeldoorns Kanaal Uitvoeringsagenda Beleef het Apeldoorns Kanaal Inhoud Inleiding en ambitie Inleiding en ambitie Beleefbaar 6 Bewegen 8 Waterpret 10 Genieten 12 Beleven

Nadere informatie

2 BELEIDSKADER EN WETGEVING

2 BELEIDSKADER EN WETGEVING 2 BELEIDSKADER EN WETGEVING De kern van deze bewonersvisie is dat natuur de belangrijkste beleidsfunctie is van het gebied waarbij de gebiedswaarden rust, stilte en donkerte centraal moeten staan en dat

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Eigenaar/beheerder traject percentage sluizen/bruggen/dammen

Eigenaar/beheerder traject percentage sluizen/bruggen/dammen Stichting Apeldoorns Kanaal Bevaarbaar maken Apeldoorns Kanaal Stand van zaken Datum: 1 juli 2014 Overzicht kanaaltrajecten en kunstwerken Vaarwegbeheerders: Rijkswaterstaat (monding IJssel in Hattem tot

Nadere informatie

VNG. 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam

VNG. 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam VNG 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam Kerntaken provincies Duurzame ruimtelijke ontwikkeling (o.a. waterbeheer) Milieu, energie en klimaat Vitaal platteland, natuurbeheer en ontwikkeling natuurgebieden Regionale

Nadere informatie

Vriezenveen. (Bron:

Vriezenveen. (Bron: Vriezenveen (Bron: www.twenterand.gemeentedocumenten.nl) Introductie In 2002 fuseerde de Overijsselse gemeente Vriezenveen met een aantal omliggende plaatsen tot de nieuwe gemeente Twenterand. Vriezenveen,

Nadere informatie

erklaring van Altena

erklaring van Altena Verklaring van Altena Gezamenlijk willen wij, Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch, Samenwerkingsverband Ondernemersverenigingen Altena (SOVA), Gemeente Aalburg, Gemeente Werkendam, Gemeente Woudrichem,

Nadere informatie

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie 2015 Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, Toekomstvisie 2015 Doel van de VISIE Voor de bewoners van

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

1. Streekplan Brabant in balans

1. Streekplan Brabant in balans 1. Streekplan Brabant in balans Het plangebied is gelegen in de AHS-landschap; subzone leefgebied dassen en voor een deel (duinrand) binnen de GHS-natuur. De Interimstructuurvisie Noord-Brabant Brabant

Nadere informatie

6. Kansen en Bedreigingen (verbreding N279)

6. Kansen en Bedreigingen (verbreding N279) 6. Kansen en Bedreigingen (verbreding N279) 6.1 Inleiding De N279 en de naastgelegen Zuid-Willemsvaart zijn een sterk lijnelement dat het landschap doorsnijdt. Opwaardering is niet alleen negatief maar

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 5 Bevaarbaarheid Apeldoorns Kanaal

Raadsvoorstel. 5 Bevaarbaarheid Apeldoorns Kanaal Raadsvoorstel Raadsvergadering Afdeling en opsteller 3 oktober 2016 LO/G. Haas g.haas@heerde.nl Commissie Ruimte Portefeuille 19 september 2016 W.I. Meijer Programma Ruimte Opnemen in Bestuursagenda Ja

Nadere informatie

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied 4. beplanting 3. erven 2. ontsluiting 1. water en reliëf Gebiedsvisie Beers-Vianen Vernieuwd

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INHOUD kenschets geschiedenis veranderingen ambities visie in varianten uitwerking geschiedenis KENSCHETS Forse, gegraven waterpartijen KENSCHETS Berg van Dudok KENSCHETS

Nadere informatie

Dick Veen April / mei 2008

Dick Veen April / mei 2008 Dick Veen April / mei 2008 Inhoud Wat is de Mastercase A59? Waarom een Mastercase? Deelnemers Resultaat: de gebiedsvisie A59 Baardwijkse Overlaat Engelermeer, Moerputten, Diezemonding Het vervolg Wat is

Nadere informatie

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer POL Grensmaas 2005 + uitvoering Grensmaasproject Van Beheerakkoord Grensmaas naar Samenwerkingsovereenkomst Grensmaas

Nadere informatie

In opdracht van de gemeente Hattem heeft Tauw een bodemfunctiekaart opgesteld. Deze notitie vormt de toelichting bij de gemaakte keuzes.

In opdracht van de gemeente Hattem heeft Tauw een bodemfunctiekaart opgesteld. Deze notitie vormt de toelichting bij de gemaakte keuzes. Notitie Contactpersoon Mirjam Bakx - Leenheer Datum 18 september 2009 Kenmerk N001-4598028LNH-cmn-V01-NL In opdracht van de gemeente Hattem heeft Tauw een bodemfunctiekaart opgesteld. Deze notitie vormt

Nadere informatie

Bewaren door varen. Gemeente Apeldoorn Waterschap Veluwe Stichting Apeldoorns kanaal ANWB

Bewaren door varen. Gemeente Apeldoorn Waterschap Veluwe Stichting Apeldoorns kanaal ANWB Bewaren door varen Haalbaarheidsstudie naar het bevaarbaar maken Apeldoorns kanaal als boegbeeld van cultuurhistorische en toeristische waarden op de Veluwe Gemeente Apeldoorn Waterschap Veluwe Stichting

Nadere informatie

INLEIDING EN LEESWIJZER

INLEIDING EN LEESWIJZER INHOUD BLZ INLEIDING EN LEESWIJZER De talenten van Oirschot...3 Wat is een structuurvisieplus?...3 Het planproces...5 Opbouw van de structuurvisieplus...7 028-252 gemeente Oirschot StructuurvisiePlus "Inleiding

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp Multifunctionele wieleraccommodatie westzijde Erflanden

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp Multifunctionele wieleraccommodatie westzijde Erflanden Onderwerp Multifunctionele wieleraccommodatie westzijde Erflanden Voorgesteld besluit 1. De westzijde van Erflanden definitief benoemen als nieuwe plek voor de wielerbaan van de Peddelaars 2. De structuurschets

Nadere informatie

Harderbos en Harderbroek verbonden

Harderbos en Harderbroek verbonden Harderbos en Harderbroek verbonden De Ganzenweg is een verbinding voor mensen, maar een barrière voor dieren. Er ligt al een faunapassage onderdoor. De route daar naar toe is voor dieren nog niet ideaal.

Nadere informatie

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland)

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) De gemeente Berkelland vraagt voor het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, Kieftendijk Haaksbergseweg

Nadere informatie

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen Beleidskader Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen In het buitengebied 1. Inleiding Het Streekplan Gelderland (2005) biedt nieuwe beleidsruimte voor

Nadere informatie

Stadsrand Hengelo-Noord >>>

Stadsrand Hengelo-Noord >>> Stadsrand Hengelo-Noord >>> HOSPER - STADSRAND HENGELO-NOORD p.2/6 Stadsrand Hengelo-Noord project integrale visie tot 2030 locatie Hengelo-Noord, Borne en Deurningen ontwerpers Remco Rolvink Ronald Bron

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen een proces om onze ambities en ideeën scherper te krijgen. De inhoud in dit verslag kan dus op allerhande

Nadere informatie

TOELICHTEND. VERORDENEND Stedenbouwkundige voorschriften. toelichting en visie. 1. bestemmingsvoorschriften. 2. inrichting en beheer

TOELICHTEND. VERORDENEND Stedenbouwkundige voorschriften. toelichting en visie. 1. bestemmingsvoorschriften. 2. inrichting en beheer voorschriften art. 1: natuurgebied VERORDENEND Stedenbouwkundige voorschriften 1. bestemmingsvoorschriften Onderhavige zone wordt bestemd voor de instandhouding, de ontwikkeling en het herstel van de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn memo aan: van: c.c.: Inge Eising Gemeente Utrechtse Heuvelrug Mariël Gerritsen Pieter Birkhoff Van Wijnen Groep N.V. datum: 14 december 2015 betreft: Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg

Nadere informatie

Provincie Zuid-Holland www.zuid-holland.nl. oduct&productid=2930. oduct&productid=15495

Provincie Zuid-Holland www.zuid-holland.nl. oduct&productid=2930. oduct&productid=15495 Update Subsidiemogelijkheden d.d. 5 december 2013 Inleiding Het project Versterken oeverwallen Bodegraven-Woerden richt zich op het behoud en het versterken van de landschappelijke kwaliteiten van de oeverwallen

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 10 februari 2009 Briefnummer : 2009-04825/7/A.8, EZ Zaaknummer : 145014 Behandeld door : Westerink A.J. Telefoonnummer : (050) 316 4078 Antwoord op : Bijlage

Nadere informatie

RIJKSWEG 4 TE GULPEN NIEUWE WAALRESEWEG 189 VALKENSWAARD

RIJKSWEG 4 TE GULPEN NIEUWE WAALRESEWEG 189 VALKENSWAARD RIJKSWEG 4 TE GULPEN NIEUWE WAALRESEWEG 189 VALKENSWAARD WWW.KLEMENT2.COM 043 323 35 11 Presentatie studiedag Rentmeesterschap en groen erfgoed De balans tussen lusten en lasten op een particuliere buitenplaats,

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Verordening vastgesteld: 26-06-2003 In werking getreden: 15-09-2003 COMPENSATIEVERPLICHTING Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

BIJLAGE 3: Toetsingskader

BIJLAGE 3: Toetsingskader BIJLAGE 3: Toetsingskader In dit toetsingskader geven partijen een nadere invulling en uitwerking aan de kaders die in de PKB Plus PMR met betrekking tot het deelproject 750 hectare natuur en recreatie

Nadere informatie

Almere 2.0. studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband)

Almere 2.0. studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband) Almere 2.0 studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband) Voor de derdejaarsopdracht Ecologie van de opleiding TenL stond de woningopgave van Almere centraal. Almere is in korte tijd uitgegroeid tot een stad

Nadere informatie

ONDERZOEK RUIMTELIJKE KWALITEIT Zoektocht Drinkwater Twente. 2e ontwerpatelier. locaties: Goor Lochemseberg Daarle Vriezenveen Sallandse Heuvelrug

ONDERZOEK RUIMTELIJKE KWALITEIT Zoektocht Drinkwater Twente. 2e ontwerpatelier. locaties: Goor Lochemseberg Daarle Vriezenveen Sallandse Heuvelrug ONDERZOEK RUIMTELIJKE KWALITEIT Zoektocht Drinkwater Twente 2e ontwerpatelier locaties: Goor Lochemseberg Daarle Vriezenveen Sallandse Heuvelrug 5 locatiesin beeld Proces Principes waterwinning Bestaande

Nadere informatie

Oostende - Middenkust

Oostende - Middenkust Oostende - Middenkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 26/01/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven en oranje gekleurd en met

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND 1. INLEIDING Aanleiding De gemeente Schagen is voornemens om het bedrijventerrein Kolksluis langs de Koning Willem II-weg in t Zand

Nadere informatie

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015)

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) 4.2 Natuur en landschap in Gelderland De provincie en haar partners streven samen naar een compact en hoogwaardig stelsel van onderling verbonden natuurgebieden

Nadere informatie

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING, BEHOREND BIJ DE AANGEVRAAGDE VERGUNNING OMG-12-181 Voor de inrichting en het gebruik van een evenemententerrein in deelgebied De Druppels, tegenover Wagenweg 22/24 te Oudkarspel

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

Relatie recreatie en natuur Veluwe

Relatie recreatie en natuur Veluwe Relatie recreatie en natuur Veluwe Kwaliteitsverbetering voor natuur 3 september, Martin Goossen Inleiding State of the art recreatie en toerisme Wat bepaalt kwaliteit van natuur vanuit recreatie en toerisme

Nadere informatie

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen NL.IMRO.1730.ABdorpsstr74zuidlv-0301 Projectgebied Situatie Dorpsstraat 74 Zuidlaarderveen 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige en beoogde

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet 18 april Martin van Bleek

Erfgoed en de Omgevingswet 18 april Martin van Bleek Erfgoed en de Omgevingswet 18 april 2018 Martin van Bleek Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed Uitgangspunten van de Verdragen van Granada en Valletta worden benoemd in de Omgevingswet. Op

Nadere informatie

12 landschapsaspecten

12 landschapsaspecten 12 landschapsaspecten Voor de analyse van een landschap zijn onderstaande aspecten van belang. Ze geven een nadere invulling aan de kernkwaliteiten. 12 landschapsaspecten... 1 1. Opbouw landschap... 1

Nadere informatie

Notitie ontwikkeling haven

Notitie ontwikkeling haven Notitie ontwikkeling haven november 2017 1 Gemeente Maassluis - november 2017 - Notitie ontwikkeling haven 1. Inleiding Tijdens de behandeling in de gemeenteraad van 9 september 2014 van de Nota lokale

Nadere informatie

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist.

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Ten behoeve van de stroomlijning van het vooroverleg over: - voorontwerpbestemmingsplannen

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Dit uitvoeringsprogramma, behorende bij de Structuurvisie Borger- Odoorn, geeft aan op welke wijze de integrale gebiedsvisie

Nadere informatie

Bijlage: beoordeling duurzame locatie

Bijlage: beoordeling duurzame locatie Bijlage: beoordeling duurzame locatie Het bedrijf is gelegen in een verwevingsgebied. In een verwevingsgebied is een bouwblokvergroting voor intensieve veehouderijen toegestaan indien het bedrijf is gelegen

Nadere informatie

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 2 december 2015 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 2 december 2015 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie 2015 Datum: 2 december 2015 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, Toekomstvisie 2015 Doel van de VISIE Voor de bewoners van

Nadere informatie

Ontwikkeling Oudega aan het Water

Ontwikkeling Oudega aan het Water School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Dhr Wim Mulder, werkzaam als projectleider Oudega aan het Water bij de Gemeente Smallingerland. Situatie In 2008 zijn de provincie Fryslân en

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 september 2014 Agendanr. 12

Raadsvergadering : 22 september 2014 Agendanr. 12 Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Project: 16M8038 Onderwerp: Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Datum: 15 maart 2018 Auteur: Ing. D. van der Veen (ecoloog LievenseCSO) Bestemd

Nadere informatie

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76)

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) Veurne - Westkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven, in oranje gekleurd en met de letters

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF juli/augustus 2012

NIEUWSBRIEF juli/augustus 2012 Stichting Apeldoorns Kanaal Leliestraat 2 7151 GJ Eibergen (T) 0545-472477 (E) mail@apeldoornskanaal.com (W) www.apeldoornskanaal.com Rabobank nr. 3177.52.189 Kamer van Koophandel nr. 08079368 NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen Hatertse en Overasseltse Vennen Maatregelplan aanpak verdroging en natuur Harro Kraal Waterschap Rivierenland Beleid Rijksbeleid TOP-gebieden EHS Provinciaal Waterhuishoudingsplan Actiegebieden Waterberging

Nadere informatie

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl)

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Introductie De Friese gemeente Tytsjerksteradiel ligt pal ten oosten van de provinciehoofdstad Leeuwarden. De gemeente bestaat uit 17 kernen;

Nadere informatie

Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008)

Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008) Bijlagen Gebiedsvisie Bethlehem Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008) J F Kennedylaan Terborgseweg Ondernemingsweg Lijsterbeslaan Abdijlaan Bedrijvenweg Oude Terborgseweg Rekhemseweg

Nadere informatie

Stichting Apeldoorns Kanaal

Stichting Apeldoorns Kanaal Stichting Apeldoorns Kanaal Reactie op rapport Ecorys Datum: 20 november 2016 Inleiding Enkele van de vele (beleids)rapporten en besluiten In 2007 ging het Algemeen Bestuur van het Waterschap Veluwe akkoord

Nadere informatie

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG ENERGIE VOOROP Het scenario energie voorop gaat uit van een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders en bestaat uit winden zonne-energie. De gemeenteraad heeft expliciet gevraagd om zo n maximale

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Informatie over de integrale effectenanalyse Zuid-West 380 kv Oost (13 april 2017)

Informatie over de integrale effectenanalyse Zuid-West 380 kv Oost (13 april 2017) Informatie over de integrale effectenanalyse Zuid-West 380 kv Oost (13 april 2017) Inleiding Het Rijk en TenneT zijn voornemens om de Zuid-West 380 kv hoogspanningsverbinding van Borssele naar Tilburg

Nadere informatie

NAUTISCHE PAREL. Comfortabel wonen en recreëren aan het water Ketelhaven - Dronten

NAUTISCHE PAREL. Comfortabel wonen en recreëren aan het water Ketelhaven - Dronten NAUTISCHE PAREL Comfortabel wonen en recreëren aan het water Ketelhaven - Dronten INHOUD PRESENTATIE Inleiding: een korte terugblik. Plan Nautische Parel: Visualisatie Programma Doelgroep Haalbaarheid

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand De sluis bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk heeft beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen bepaalde

Nadere informatie

Centrumgebied Groene Peelvallei. Openbare informatiebijeenkomst over het planmer

Centrumgebied Groene Peelvallei. Openbare informatiebijeenkomst over het planmer Centrumgebied Groene Peelvallei Openbare informatiebijeenkomst over het planmer Programma Opening en korte toelichting project Presentatie PlanMER Vragen Hoe verder? (20.15 20.25 uur) (20.25 20.55 uur)

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 Voor raadsvergadering d.d.: 29-09-2015 Agendapunt:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF juni 2012

NIEUWSBRIEF juni 2012 Stichting Apeldoorns Kanaal Leliestraat 2 7151 GJ Eibergen (T) 0545-472477 (E) mail@apeldoornskanaal.com (W) www.apeldoornskanaal.com Rabobank nr. 3177.52.189 Kamer van Koophandel nr. 08079368 NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF augustus 2016

NIEUWSBRIEF augustus 2016 Stichting Apeldoorns Kanaal Leliestraat 2 7151 GJ Eibergen (T) 0545-472477 (E) mail@apeldoornskanaal.com (W) www.apeldoornskanaal.com Rabobank nr. 3177.52.189 Kamer van Koophandel nr. 08079368 NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

Presentatie gezamenlijke cie. s van Duiven en Zevenaar. 5 november 2007

Presentatie gezamenlijke cie. s van Duiven en Zevenaar. 5 november 2007 Presentatie gezamenlijke cie. s van Duiven en Zevenaar 5 november 2007 Landschapsanalyse Goed kijken Goed luisteren Contouren Gebiedsvisie A15 Opzet werkboek: 5 sporen Spoor 1: landschapsanalyse Spoor

Nadere informatie

Maastricht Belvédère. Nota Ruimte budget 10 miljoen euro

Maastricht Belvédère. Nota Ruimte budget 10 miljoen euro Maastricht Belvédère Nota Ruimte budget 10 miljoen euro Planoppervlak 56 hectare (als onderdeel van 280 hectare herstructurering oude bedrijventerreinen) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand De sluis bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk dateert van 1928 heeft beperkte afmetingen. Hierdoor

Nadere informatie

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn Ambitieverklaring Samenwerken aan groen-recreatieve ontwikkeling in de Leidse regio 9/12/2009 Ambitieverklaring 1 Ambitieverklaring Partijen 1. De gemeente Kaag en Braassem, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie