Stichting Apeldoorns Kanaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Apeldoorns Kanaal"

Transcriptie

1 Stichting Apeldoorns Kanaal Reactie op rapport Ecorys Datum: 20 november 2016 Inleiding Enkele van de vele (beleids)rapporten en besluiten In 2007 ging het Algemeen Bestuur van het Waterschap Veluwe akkoord met een totaal bevaarbaar Apeldoorns Kanaal, van Hattem naar Dieren) voor alle recreatievaart, dus inclusief gemotoriseerde recreatietoervaart van de BM-categorie. Dit besluit is nog steeds van kracht. Maart 2009 Gelders Debat over Apeldoorns Kanaal. Meer dan 90% van de ca. 300 aanwezigen was voorstander van het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal voor de recreatietoervaart (groot publiek draagvlak). November 2010 Gebiedsagenda 5 e en 6 e pand Apeldoorns Kanaal Het kanaal terug in beeld Juli 2012 Samenwerkingsovereenkomst Gebiedsontwikkeling Apeldoorns Kanaal ondertekend door de provincie Gelderland, het waterschap Veluwe en de kanaalgemeenten Hattem en Heerde. 15 april 2013 Ambitiedocument Veluwekroon vastgesteld: Naast de mogelijkheid van roeien en kanoën, moeten volgens dit document motorboten van de BM-categorie en schepen van het varend erfgoed op het kanaal kunnen varen. Veluwekroon omvat het gebied tussen Hattem en Heerde (5 e en 6 e pand). 30 oktober 2013 Ondertekening Realisatieovereenkomst.

2 -2- In de nieuwe Beleidsvisie Recreatietoervaart Nederland ( ) staat het bevaarbaar maken van het hele Apeldoorns Kanaal, van Hattem naar Dieren, voor de BM-categorie op de kaart. Voor het tot stand komen van de definitieve versie van de nieuwe BRTN is door de Stichting Waterrecreatie Nederland overleg gevoerd met alle 12 provincies en heeft ook de provincie Gelderland deze visie op 16 november 2016 onderschreven. De vrijetijdseconomie is voor de provincie Gelderland erg belangrijk en leidt tot een verhoging van de inkomsten uit toerisme en recreatie. In het coalitieakkoord Ruimte voor Gelderland wordt onder recreatie en toerisme benoemd dat watergebonden recreatie belangrijk is. Op 1 juli 2016 besluit de Stuurgroep Veluwekroon de ambitie om het kanaal bevaarbaar te maken voor de recreatietoervaart en het varend erfgoed te verlaten. Ingezet wordt nu op bevaarbaarheid voor kano s, roeiboten en kleine sloepjes met een maximale doorvaarthoogte van slechts 1,30 m. N.B. Kleine sloepjes die onder vaste bruggen met een hoogte van 1,30 m kunnen doorvaren zijn er niet op het Apeldoorns Kanaal. Ze zullen ook niet van elders komen, omdat de IJssel een te groot vaarwater is voor dit type bootjes. Een tweetal bruggen zal echter opgehoogd worden voor een categorie (sloepjes) niet zich niet zal laten zien; in onze visie een vorm van kapitaalverspilling. Alleen kano s en roeiboten zullen van het kanaal gebruik kunnen maken, dat is in feite de huidige situatie. Het 5 e pand van het kanaal is in 2014/2015 gebaggerd tot op de oorspronkelijke diepte van 2,10 m, mede met het oog op toekomstige recreatietoervaart en varend erfgoed. Als er uiteindelijk alleen met kano s en roeiboten gevaren gaat worden heb je zo n vaardiepte niet nodig en was het baggeren aanzienlijk goedkoper geweest. Reactie op rapport Ecorys Het onderzoek in opdracht van de provincie Gelderland - richt zich met name op de baten van een bevaarbaar kanaal voor kano s, roeiboten en kleine sloepjes. Hierdoor hoeft een tweetal bruggen niet beweegbaar te worden gemaakt, waardoor de recreatietoervaart (BM-categorie) en schepen van het varend erfgoed, die de grootste spin-off zullen genereren, het kanaal niet kunnen bevaren. Eigenaardig, als er gesproken wordt over de baten van een bevaarbaar kanaal. Er wordt in het rapport duidelijk ingezet op gebiedsontwikkeling. Daar is op zich niets mis mee, maar het belang van de recreatietoervaart en varend erfgoed op het kanaal wordt in onze visie bewust gemarginaliseerd.

3 -3-1. Onderzochte mogelijkheden bevaarbaarheid a b c Basisvariant (kano s, roeiboten, sloepen 5e en 6 e pand); Hattem-Heerde; Verlengde variant (kano s, roeiboten, sloepen 2 e t/m 6 e pand); Hattem-Apeldoorn; Plus variant (motorboten BM-categorie klasse 5 e en 6 e pand); Hattem-Heerde Opmerking: Er is in de opdrachtformulering sprake van een bestuurlijke breuk m.b.t. het beweegbaar maken van de bruggen. Op voorhand wordt de BMcategorie buiten beschouwing gelaten, behalve in de zgn. plus variant. Geconstateerd wordt, dat het ingezette beleid vanaf 2012/2013 inconsistent is en dat bestuurlijk gewekte verwachtingen niet worden nagekomen. Feit: Voor het bevaarbaar maken van het hele Apeldoorns Kanaal is in de loop der jaren reeds een bedrag van ca. 25 mln uitgegeven (renovatie 4 sluizen, voorbereiding van een zevental bruggen op toekomstige beweegbaarheid, 5 e pand: sanering vervuilde kanaalbodem, nieuwe beschoeiing, natuurvriendelijke oever, aanlegplaatsen). Feit: Voor het beweegbaar en bedienbaar maken van enkele bruggen in het 5e en 6 e pand is in 2015 door Provinciale Staten een bedrag van 3,1 mln beschikbaar gesteld. Dit bedrag is helaas niet meer toereikend, doordat er ca. 3,5 ton is verdampt door allerlei voorbereidende onderzoeken. De onderbouwing van de benodigde publieke investeringen voor de uitvoering van de maatregelen om het kanaal weer bevaarbaar te maken ontbreekt. a. Basisvariant: 2,5 mln; b. Verlengde variant: - 6,8 mln; c. Plusvariant: - 13,0 mln Waar zijn deze bedragen op gebaseerd? Roeiboten, kano s, fluisterboten en gemotoriseerde sloepen worden onder de noemer kleinere, c.q. lagere boten geplaatst. De doorvaarthoogte van fluisterboten en gemotoriseerde sloepen wordt niet aangegeven. Waarschijnlijk wordt er van uit gegaan, dat deze onder de huidige vaste bruggen door kunnen varen. Niets is echter minder waar! N.B. Gemotoriseerde sloepen, bv. een Jan van Gent 1035, hebben een opbouwhoogte van ca. 1,50 m. Conclusie: Ten onrechte wordt de noodzaak voor te lage doorvaarthoogten niet genoemd noch in de raming van vereiste kosten meegenomen. Zo worden appels met peren vergeleken.

4 -4- Overzicht van de huidige doorvaarthoogte van de bruggen op het 5 e en 6 e pand: 6 e pand 53,8 Hattem Hattemerbrug 2,40 m bij MR IJssel + 0,43 NAP ophaalbrug beweegbaar 52,4 Hattem Keersluis Het Bastion 4,30 m bij MR IJssel + 0,43 NAP vaste brug 51,4 Hattem Hezenbergerbrug 2,00 m bij MR IJssel + 0,43 NAP ophaalbrug beweegbaar 51,4 Hattem Hezenbergersluis verval ca. 3,60 m 5 e pand 50,7 Wapenveld vml.. Berghuizer Papierfabriek zwaaiplaats max. 22 m 49,8 Wapenveld Kloosterbrug 0,90 m laagste vaste brug 48,4 Wapenveld Manenbergerbrug 1,25 m vaste brug 47,6 Wapenveld Flessenbergerbrug 1,10 m vaste brug 46,9 Wapenveld Suikerbrug 1,25 m vaste brug 44,9 Hoorn Oostindische brug 1,50 m ophaalbrug, niet bew.b. 43,0 Heerde Griftbrug 1,70 m vaste brug Conclusie: Ook voor gemotoriseerde sloepen en fluisterboten zullen bruggen beweegbaar moeten worden gemaakt. Deze investeringen zijn niet in het rapport opgenomen. 2. Vaarbewegingen Rapport: Bij ramingen vaarbewegingen wordt uitgegaan van aantallen boten. a. Basisvariant: (kleinere boten) b. Verlengde variant: (kleinere boten) c. Plus variant: (BM-categorie) Hierbij wordt nota van de Stichting Apeldoorns Kanaal aangehaald (zie blz. 7 ) (Verwachte vaarbewegingen Apeldoorns Kanaal (traject Hattem Heerde)); Het Ecorys-rapport betreft echter alleen boten van de BM-categorie in de plus-variant. Hattem-Heerde (5 e en 6 e pand): 600 tot 750 per jaar Hattem-Apeldoorn (2 e t/m 6 e pand): per jaar; Hattem-Dieren (1 e t/m 6e pand) tot per jaar. In het rapport wordt in de basisvariant en de verlengde variant alleen uitgegaan van kleinere boten (kano s, roeiboten en sloepen). In de Plus variant wordt uitgegaan van uitsluitend motorboten van de BM-categorie. Vergeten wordt, dat er dan tevens ook kleinere boten kunnen varen (jaarlijks zie Basis variant). Daar komen dan 600 à 750 motorboten bij; totaal dus tot vaartuigen. In de verlengde variant is alleen onderzoek gedaan naar bevaarbaarheid voor kleinere boten. Het vaarseizoen loopt van 1 april tot 1 november. 80% van de vaarbewegingen zal in de maanden juni, juli en augustus plaatsvinden (92 dagen). Dat zijn in de Plus variant dus tot vaarbewegingen (all-in), resp. 480 tot 600

5 vaarwegingen alleen van de BM-categorie Bestedingen aan de wal Rapport: Bij geraamde bestedingen wordt uitgegaan van een bedrag per persoon per dag. Ook het liggeld in een jachthaven wordt per persoon per nacht berekend. Bij geraamde bestedingen van watersporters wordt uitgegaan van een bedrag per persoon per dag. De bestedingen van watersporters zullen naar verwachting beperkt zijn. Het gaat op jaarbasis om een bedrag tussen en a. Basisvariant: ; b. Verlengde variant: ; c. Plus variant Het is onduidelijk en niet transparant waarop deze bedragen zijn gebaseerd. Het heeft er alle schijn van, dat de bestedingen in de plus variant (BMcategorie) bewust laag zijn gehouden. Ter informatie onderstaande informatie: Praktijkvoorbeeld: IJsseldelta Marina (jachthaven Hattem) liggeld 10 meter motorboot 1,20 per meter+ 2,00 elektra = totaal 14,00 per overnachting. Onderzoek Waterrecreatie Advies Lelystad (2014). Zie hiervoor ook de nieuwe Basisvisie Recreatietoervaart Nederland Gemiddelde bestedingen per dag aan de wal. Enquête onder 511 passanten en 73 ligplaatshouders in IJsselmeergebied; totaal 584 boten van de BM-categorie. Liggeld jachthaven 18,84 (16%); Brug- en sluisgeld - 0,24 ( 0%); Brandstof - 11,86 (10%); Boodschappen/supermarkt - 27,53 (24%); Recreatief winkelen - 12,53 (11%); Cultuur/musea - 1,22 ( 1%); Horeca - 40,79 (35%); Overig - 3,81 ( 3%). Totaal 116,82 (100%) per dag*) De 584 respondenten hebben op één dag bijna uitgegeven, het meeste aan de horeca. Er zijn geen cijfers beschikbaar over bestedingen door kano s, roeiboten en sloepen (kleinere boten). Met uitzondering wellicht van de categorie sloepen zullen deze echter minimaal zijn, daar het hoofdzakelijk dagtochtjes betreft (geen recreatietoervaart). Vertaald naar bestedingen van alleen de BM-categorie in de Plus variant betekent een totale jaarlijkse besteding van (600 boten) tot (750 boten).

6 Daar komen dan nog de verwachte bestedingen van de kleinere boten (1.000) bij. Geschat wordt, dat de totale jaarlijkse bestedingen dan ca kunnen bedragen. Scheepvaart op het kanaal ( reuring bij sluizen en bruggen en aanlegplaatsen) zal ook de nodige aantallen landtoeristen aantrekken (bootjes kijken) die ook weer het nodige geld uitgeven in de onmiddellijk omgeving van het kanaal Stijging waarde onroerend goed Verder mag niet onvermeld worden gelaten, dat de WOZ-waarde van woningen aan bevaarbaar water voor motorboten met 30 pct zal stijgen. De belevingswaarde van het wonen aan het kanaal wordt erdoor vergroot. Dit komt ook weer via de OZB ten goede aan de kanaalgemeenten. (Bron: Stichting Recreatietoervaart Nederland, BRTN ) 5. Tenslotte over het Ecorys rapport Dat het Apeldoorns Kanaal toevallig door het gebied loopt, is mooi meegenomen, maar volgens het rapport is dat in wezen volstrekt onbelangrijk, want er wordt niets of nauwelijks iets mee gedaan en de kansen worden op een onvoorstelbare wijze gebagatelliseerd. Hoe anders is dat in Drenthe en Groningen! Frappant is bovendien, dat in het rapport diverse malen gebruik wordt gemaakt van de woorden raming, geraamde, naar verwachting, inschatting ; ook wordt er veel met aannames gewerkt. Rapport: Het bevaarbaar maken van het kanaal is geen doel op zich, maar een middel om de beleving van het gebied vanaf en langs het water te versterken en daarmee een extra cultuurhistorische dimensie toe te voegen aan het bestaande toeristisch recreatief product. Stichting Apeldoorns Kanaal Nota Verwachte vaarbewegingen Apeldoorns Kanaal Apeldoorns Kanaal traject Hattem Heerde) Dit kanaaltraject heeft een lengte van ca. 12 km. Het gebied ligt tussen de IJsselvallei en de Veluwe en heeft veel natuurschoon met veel fiets- en wandelroutes. Kleinschalige kernen (Wapenveld en Heerde) met voldoende winkelaanbod. Bezienswaardigheden: Nationaal Zuivelmuseum en molencomplex Vrieze s Erfgoed in Wapenveld, landgoederen, locatie klooster Hulsbergen (in ontwikkeling). Prachtige historische stadskern van Hattem met ruime jachthaven (Waterpoort naar de Veluwe).

7 Het aantal jaarlijkse vaarbewegingen op dit traject is vooralsnog moeilijk te bepalen, maar wordt geschat op 600 tot à 80 pct van deze vaarbewegingen vindt plaats in de vakantiemaanden juli en augustus. Dat betekent, dat er in die periode naar verwachting dagelijks tussen 8 en 10 vaarbewegingen op dit traject plaatsvinden. In het voor- en naseizoen -7- zullen vooral rust zoekende oudere watersporters ( de grijze golf ) dit kanaaldeel bevaren. Wanneer het kanaal verder bevaarbaar wordt gemaakt en Apeldoorn bereikbaar is, zal het aantal vaarbewegingen naar schatting stijgen tot ca , zeker als d.m.v. een boat conveyor de A50 moet worden gepasseerd (uniek in Europa). Het maximaal aantal vaarbewegingen, naar schatting à per jaar, zal worden bereikt wanneer het gehele Apeldoorns Kanaal weer bevaarbaar is. Waarom zou een watertoerist het Apeldoorns Kanaal bevaren? 1. Doelbestemming (Oostelijke Veluwe en Apeldoorn) 2. Alternatieve route voor de Gelderse IJssel De Gelderse IJssel is een belangrijke Noord-Zuid route in het Nederlandse toervaartnet. Per jaar passeren rond de recreatievaartuigen de IJsselkop bij Arnhem (bron: Rijkswaterstaat). Voor een aantal watertoeristen, met name uit Duitsland, is deze route in de afvaart (stroom mee) een snelle verbinding met de watersportgebieden IJsselmeer en Friesland. De beroepsvaart op een deel van de Gelderse IJssel (IJsselkop-Twenthekanaal) zal de komende jaren belangrijk toenemen, zeker wanneer de 2 e sluis bij Eefde in het Twenthekanaal gerealiseerd is. Dat maakt het varen op dit relatief smalle deel van de rivier voor de recreatievaart minder aantrekkelijk en minder veilig. Een belangrijk deel van de recreatievaart zal in verband hiermee, zeker in de opvaart met veel tegenstroom, dan ook kiezen voor de alternatieve route via het Apeldoorns Kanaal. Hoe verder het kanaal bevaarbaar wordt gemaakt, des te hoger zullen de baten zijn, mede door de interactie tussen water- en landtoeristen. Het traject Hattem-Heerde is daartoe een eerste aanzet.

8 Recreatietoervaart BM-categorie -8- Rapport Ecorys Baten van een bevaarbaar Apeldoorns Kanaal Enkele kanttekeningen Voorwoord 1 e alinea, laatste regel, toevoegen: plus aanlegplaatsen en steigers voor motorboten van de BM-categorie. Voor het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal voor de recreatietoervaart is in de loop der jaren reeds een bedrag van ca. 25 mln uitgegeven. 2 e alinea, 3 e en 4 e regel ( ) zijn nieuwe investeringen nodig., wijzigen in: ( ) zijn nog enkele aanvullende investeringen nodig voor het beweegbaar en bedienbaar maken van enkele bruggen; hiervoor is reeds een bedrag van 3,1 mln beschikbaar gesteld. Blz. 7

9 Samenvatting 1 Aanleiding en doel Aanpak van 5 e en 6 e pand Apeldoorns Kanaal 1 e regel: De aanvankelijke plannen om het gehele kanaal van Hattem naar Dieren weer bevaarbaar te maken bleken te ambitieus vanwege de (te) hoge kosten. Reactie: Deze zin is in hoge mate suggestief; De plannen om het hele kanaal uiteindelijk bevaarbaar te maken zijn nooit van tafel geweest. Deze zin als volgt wijzigen: Teneinde de aanvankelijke plannen om het gehele kanaal van Hattem naar Dieren weer bevaarbaar te maken een aanzet te geven werd besloten om als eerste de aandacht te richten op de aanpak van het 5 e en 6 e pand. In 2007 ging het Algemeen Bestuur van het Waterschap Veluwe akkoord met een totaal bevaarbaar Apeldoorns Kanaal, van Hattem naar Dieren) voor alle recreatievaart, dus inclusief motorboten van de BM-categorie. Dit besluit is nog steeds van kracht. Op de kaart behorende bij de nieuwe Beleidsvisie Recreatie Toervaart Nederland staat het hele kanaal ingetekend als toekomstige vaarweg voor motorboten van de BM-categorie. Deze Beleidsvisie is tot stand gekomen na afzonderlijke goedkeuring van de 12 provinciebesturen. 6 e regel: Wisselse Poort. Deze ligt niet in het 5 e of 6 e pand, maar in het 4 e pand. -9- Na laatste regel van deze alinea toevoegen: Opgemerkt zij, dat een tweetal ophaalbruggen in het verleden reeds werden gerenoveerd en handmatig bedienbaar zijn. Ook de Hezenbergersluis is gerenoveerd en weer passeerbaar voor motorboten. Inzicht baten wenselijk om verdere stappen te kunnen zetten Eigenaardig uitgangspunt: Bij de aanleg van fietspaden, klompenpaden, wandelpaden, e.d. wordt nooit de vraag gesteld wat daarvan de baten zijn. De kosten van het luxe Rijn-Waal fietspad (tussen Arnhem en Nijmegen) hebben in totaal 70 mln bedragen. Welke baten staan daar tegenover? Blz.8 2 Inkadering en werkwijze Afbakening varianten Roeiboten, kano s, fluisterboten en gemotoriseerde sloepen worden onder de noemer kleinere, c.q. lagere boten geplaatst. De benodigde doorvaarthoogte

10 van fluisterboten en gemotoriseerde sloepen wordt niet aangegeven (zie verder overzicht doorvaarthoogte bruggen). Waarom ook geen onderzoek naar het bevaarbaar maken van het 2 e t/m het 6 e pand voor motorboten van de BM-categorie? Referentiesituatie Vaag omschreven met veel grijstinten. 3 Investeringen Omvang investeringen De onderbouwing van de benodigde publieke investeringen voor de uitvoering van de maatregelen om het kanaal weer bevaarbaar te maken ontbreekt. a. Basisvariant: 2,5 mln; b. Verlengde variant: - 6,8 mln; c. Plusvariant: - 13,0 mln. Waar zijn deze bedragen op gebaseerd? Motorboten van de BM-categorie hebben maximale opbouwhoogte van 2,75 m. Gemotoriseerde sloepen, bv. een Jan van Gent 1035, heeft een opbouwhoogte van ca. 1,50 m Conclusie: Ten onrechte wordt de noodzaak voor te lage doorvaarthoogten niet genoemd, noch in de raming van de te maken kosten meegenomen. Zo worden appels met peren vergeleken. Blz. 9 4 Structurele effecten Bestedingsimpuls 2 e alinea. De bestedingen van watersporters zullen naar verwachting beperkt zijn. Het gaat op jaarbasis om een bedrag tussen en Waar is die verwachting op gebaseerd? De investeringen voor een bevaarbaar kanaal voor motorboten van de BMcategorie komen niet alleen ten goede aan de watersporters. Een bevaarbaar kanaal voor dit type boten brengt meer reuring op het kanaal dan een bevaarbaarheid alleen voor kano s en roeiboten. Aangezien er reeds fietsroutes langs het kanaal aanwezig zijn zal dit extra toeristen naar het kanaal trekken

11 om bv. te kijken naar het schutten van de boten in de sluizen. Fietsen langs een kanaal waarop echt gevaren wordt is vele malen interessanter en levendiger dan langs een dood kanaal waar af en toe een kano zich tussen hoge rietoevers zal vertonen. Er ontstaat interactie tussen watertoeristen en landtoeristen; deze beide vormen versterken elkaar. De meeste watersporters hebben fietsen aan boord en gaan vanaf hun ligplaats de omgeving verkennen. Voorbeeld: De nieuwe vaarroutes in Zuidoost-Drenthe (Veenkanaal en Koning Willem Alexander Kanaal). Verder mag niet onvermeld worden gelaten, dat de WOZ waarde van woningen aan bevaarbaar water voor motorboten met pct zal stijgen. Dit komt ook via de OZB weer ten goede aan de kanaalgemeenten (Bron BRTN) 6 Tenslotte Frappant is, dat in het rapport diverse malen gebruik wordt gemaakt van de woorden raming, geraamde, naar verwachting, inschatting ; ook wordt er veel met aannames gewerkt. Opvallend is ook, dat er in het rapport veel onderzoek is gedaan naar ontwikkelingen rond het kanaal, maar niets of nauwelijks iets aan activiteiten op het kanaal. Ook komt de maritieme cultuurhistorie van het kanaal niet uit de verf. Het lijkt erop, dat alles wat met scheepvaart te maken heeft bewust wordt gemarginaliseerd Opmerkelijk is, dat t.a.v. ontwikkelingen rond de effecten van een bevaarbaar kanaal geen of weinig onderzoek is gedaan. Er wordt gesproken van een jongerenboot op het kanaal, zonder dit nader te omschrijven. Voorbeeld van activiteit op het kanaal: Het jagen (trekken door mensen) van een oud binnenvaartschip door het kanaal als toeristische attractie. De uitkomsten van deze studie laten zien dat het gebied rondom het Apeldoorns Kanaal veel toeristische kansen bevat die, wanneer deze benut worden, omvangrijke economische effecten kunnen hebben. Dat het Apeldoorns Kanaal toevallig door dit gebied loopt, is mooi meegenomen, maar in wezen is dat volstrekt onbelangrijk, want er wordt niets of nauwelijks iets mee iets gedaan en de kansen worden op een onvoorstelbare wijze gebagatelliseerd. Hoe anders is dat in Drenthe en Groningen! Blz Inkadering en werkwijze

12 Versterking van de beleving van het gebied is het belangrijkste doel van dit onderzoek Hiermee is eigenlijk alles gezegd. Het gaat niet om het kanaal, het gaat om het omringende gebied. Het kanaal maakt er slechts deel van uit, maar fungeert niet als katalysator! Het bevaarbaar maken van het kanaal is geen doel op zich, maar een middel om de beleving van het gebied vanaf en langs het water te versterken en daarmee een extra dimensie toe te voegen aan het bestaande toeristisch recreatief product.

NIEUWSBRIEF augustus 2016

NIEUWSBRIEF augustus 2016 Stichting Apeldoorns Kanaal Leliestraat 2 7151 GJ Eibergen (T) 0545-472477 (E) mail@apeldoornskanaal.com (W) www.apeldoornskanaal.com Rabobank nr. 3177.52.189 Kamer van Koophandel nr. 08079368 NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 2. November 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 2. November 2016 Nieuwsbrief 2 November 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Attentie langsdammen in Waal ter hoogte van Tiel. v Sterke Gelderse

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 5 Bevaarbaarheid Apeldoorns Kanaal

Raadsvoorstel. 5 Bevaarbaarheid Apeldoorns Kanaal Raadsvoorstel Raadsvergadering Afdeling en opsteller 3 oktober 2016 LO/G. Haas g.haas@heerde.nl Commissie Ruimte Portefeuille 19 september 2016 W.I. Meijer Programma Ruimte Opnemen in Bestuursagenda Ja

Nadere informatie

Eigenaar/beheerder traject percentage sluizen/bruggen/dammen. 2 spoorbruggen (Apeldoorn en Dieren) Rijkswaterstaat 3 bruggen (A50-Noord, A50-Zuid, A1)

Eigenaar/beheerder traject percentage sluizen/bruggen/dammen. 2 spoorbruggen (Apeldoorn en Dieren) Rijkswaterstaat 3 bruggen (A50-Noord, A50-Zuid, A1) Stichting Apeldoorns Kanaal Bevaarbaar maken Apeldoorns Kanaal Stand van zaken Datum: 1 oktober 2010 Overzicht kanaaltrajecten en kunstwerken Vaarwegbeheerders: Rijkswaterstaat (monding IJssel in Hattem

Nadere informatie

25 oktober 2017 Inventarisatie Apeldoorns Kanaal

25 oktober 2017 Inventarisatie Apeldoorns Kanaal 25 oktober 2017 Inventarisatie Apeldoorns Kanaal Motie Provinciale Staten Inventarisatie technische obstakels die verhoging van recreatieve mogelijkheden in de weg staan Inventarisatie van wensen en streefbeeld

Nadere informatie

Eigenaar/beheerder traject percentage sluizen/bruggen/dammen

Eigenaar/beheerder traject percentage sluizen/bruggen/dammen Stichting Apeldoorns Kanaal Bevaarbaar maken Apeldoorns Kanaal Stand van zaken Datum: 1 juli 2014 Overzicht kanaaltrajecten en kunstwerken Vaarwegbeheerders: Rijkswaterstaat (monding IJssel in Hattem tot

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF mei/juni 2016

NIEUWSBRIEF mei/juni 2016 Stichting Apeldoorns Kanaal Leliestraat 2 7151 GJ Eibergen (T) 0545-472477 (E) mail@apeldoornskanaal.com (W) www.apeldoornskanaal.com Rabobank nr. 3177.52.189 Kamer van Koophandel nr. 08079368 NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

VELUWEKROON TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES

VELUWEKROON TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES VELUWEKROON TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES TOERISTISCH RECREATIEVE AMBITIES IN OPDRACHT VAN PROVINCIE GELDERLAND UITGEVOERD DOOR LAND-ID AANLEIDING EN DOEL In de Stuurgroep Veluwekroon van oktober 2012

Nadere informatie

Beleidsagenda Stichting Apeldoorns. Kanaal in beeld Apeldoorn in zicht

Beleidsagenda Stichting Apeldoorns. Kanaal in beeld Apeldoorn in zicht Beleidsagenda Stichting Apeldoorns Kanaal Kanaal in beeld Apeldoorn in zicht I. Inleiding 2. Stichting Apeldoorn Kanaal (SAK) Nu het einde van de scope van het Beleidsplan 20 I 1-2015 van de Stichting

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF juli/augustus 2012

NIEUWSBRIEF juli/augustus 2012 Stichting Apeldoorns Kanaal Leliestraat 2 7151 GJ Eibergen (T) 0545-472477 (E) mail@apeldoornskanaal.com (W) www.apeldoornskanaal.com Rabobank nr. 3177.52.189 Kamer van Koophandel nr. 08079368 NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

Movares Nederland B.V. A. van Weert Kenmerk A40-AWE-KA Versie 2.0. Arnhem, 4 december 2012 Vrijgegeven

Movares Nederland B.V. A. van Weert Kenmerk A40-AWE-KA Versie 2.0. Arnhem, 4 december 2012 Vrijgegeven Hezenbergersluis, Bron: Stichting Apeldoorns Kanaal Opdrachtgever Provincie Gelderland J. Rocks Ondertekenaar Movares Nederland B.V. A. van Weert Kenmerk A40-AWE-KA-1200085- Versie 2.0 Arnhem, 4 december

Nadere informatie

Sprong over het IJ Kaders

Sprong over het IJ Kaders Betreft: Input waterrecreatie MKBA Sprong over het IJ Datum: 20 oktober 2016 Contactpersonen: Jaap Brouwer Waterrecreatie Nederland Auke Bender ANWB / Watersportverbond Sprong over het IJ De gemeente Amsterdam

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Gedeputeerde Staten STATENNOTITIE Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Apeldoorns Kanaal HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

Baten bevaarbaar Apeldoorns Kanaal

Baten bevaarbaar Apeldoorns Kanaal Baten bevaarbaar Apeldoorns Kanaal Eindrapport Opdrachtgever: Provincie Gelderland Rotterdam, 4 maart 2015 Baten bevaarbaar Apeldoorns Kanaal Opdrachtgever: Provincie Gelderland Michel Briene Karel van

Nadere informatie

Cijfers in de watersport, trends en ontwikkelingen

Cijfers in de watersport, trends en ontwikkelingen Trends en ontwikkelingen Cijfers in de watersport, trends en ontwikkelingen Reinier Steensma, www.waterrecreatieadvies.nl Een PDF van de meeste onderzoeken kunnen worden gedownload via www.waterrecreatieadvies.nl

Nadere informatie

Te verwachten bedieningstijden kunstwerken Naardertrekvaart. ten behoeve van op te stellen verkeersmodel

Te verwachten bedieningstijden kunstwerken Naardertrekvaart. ten behoeve van op te stellen verkeersmodel Te verwachten bedieningstijden kunstwerken Naardertrekvaart ten behoeve van op te stellen verkeersmodel Lelystad, 14 september 2018 Voorwoord In verband met het opstellen van een verkeersmodel heeft de

Nadere informatie

Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013

Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013 Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013 Hiswa jachthaven symposium 21 november 2013 Kees van der Most Opbouw presentatie 1. Waterrecreatie binnen de totale vakantie- en vrijetijdsmarkt 2. Onderzoek naar

Nadere informatie

Overtoom en ondertoom Waterrecreatiefestival Noord-Holland Fort Uitermeer, 6 juli 2018

Overtoom en ondertoom Waterrecreatiefestival Noord-Holland Fort Uitermeer, 6 juli 2018 Overtoom en ondertoom Waterrecreatiefestival Noord-Holland Fort Uitermeer, 6 juli 2018 Welk water is geschikt voor welk type boten? Meten is weten! Inventarisatie kansen en knelpunten in West-Friesland

Nadere informatie

UitvoeringsagendaCONCEPT Beleef het Apeldoorns Kanaal

UitvoeringsagendaCONCEPT Beleef het Apeldoorns Kanaal UitvoeringsagendaCONCEPT Beleef het Apeldoorns Kanaal Uitvoeringsagenda Beleef het Apeldoorns Kanaal Inhoud Inleiding en ambitie Inleiding en ambitie Beleefbaar 6 Bewegen 8 Waterpret 10 Genieten 12 Beleven

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen een proces om onze ambities en ideeën scherper te krijgen. De inhoud in dit verslag kan dus op allerhande

Nadere informatie

Actualisatie gegevens recreatievaart Bypass Kampen 2010-2015

Actualisatie gegevens recreatievaart Bypass Kampen 2010-2015 Actualisatie gegevens recreatievaart Bypass Kampen 2010-2015 -1- Lelystad, maart 2015 Opdrachtgever: Opgesteld door: Ministerie I&M Contactpersoon: Mevrouw P. van Schooten Bataviahaven 1, 8242 PR Lelystad

Nadere informatie

Kansen BRTN-route Kop van Noord-Holland. 12 november 2013

Kansen BRTN-route Kop van Noord-Holland. 12 november 2013 Kansen BRTN-route Kop van Noord-Holland 12 november 2013 1 Programma 15:35 P.B. Zwaan - Aanleiding van de bijeenkomst 15:45 G.J. Nijpels - Toelichting passantenplaatsen Opmeer 15:55 R. Steensma - Waterrecreatie

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

Project Varen doe je samen!

Project Varen doe je samen! Project Varen doe je samen! Nederland: - 10.000 km recreatieve vaarwegen - ongeveer 1 miljoen watersporters - ongeveer 300.000 recreatievaartuigen + vele Duitse, Engelse, Belgische en Scandinavische watersporters

Nadere informatie

Aansluiting van de jachthaven bij het recreatieve aanbod in de omgeving versterkt het eigen aanbod;

Aansluiting van de jachthaven bij het recreatieve aanbod in de omgeving versterkt het eigen aanbod; Jachthavens Jachthavens verhuren ligplaatsen voor pleziervaartuigen. Er zijn drie typen jachthavens te onderscheiden, namelijk: commerciële havens, verenigingshavens en gemeentelijke havens. Ruim driekwart

Nadere informatie

Aansluiting van de jachthaven bij het recreatieve aanbod in de omgeving versterkt het eigen aanbod;

Aansluiting van de jachthaven bij het recreatieve aanbod in de omgeving versterkt het eigen aanbod; Jachthavens Jachthavens verhuren ligplaatsen voor pleziervaartuigen. Er zijn drie typen jachthavens te onderscheiden, namelijk: commerciële havens, verenigingshavens en gemeentelijke havens. Ruim driekwart

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016 Nieuwsbrief 1 April 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Voorwoord van onze voorzitter. v Uitbreiding Beatrixsluis te Vreeswijk

Nadere informatie

Stichting Apeldoorns. Beleidsplan. Kanaal. Waardevol Bekoorlijk Ontspannend. 1 Gerenoveerde Hezenbergersluis Hattem (2007)

Stichting Apeldoorns. Beleidsplan. Kanaal. Waardevol Bekoorlijk Ontspannend. 1 Gerenoveerde Hezenbergersluis Hattem (2007) 2011 1 Gerenoveerde Hezenbergersluis Hattem (2007) 2 Historisch schip Walravina opent gerenoveerde Hezengergersluis Hattem (juli 2007) Beleidsplan Stichting Apeldoorns Kanaal Waardevol Bekoorlijk Ontspannend

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer;

gelet op het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer; Ontwerp-Verkeersbesluit Oude IJssel Tekst van de regeling Overwegingen Het college van dijkgraaf en heemraden van het Waterschap Rijn en IJssel; gezien het voorstel d.d. dd mm jjjj, kenmerk Nr. xxxxxxxxx

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF juni 2012

NIEUWSBRIEF juni 2012 Stichting Apeldoorns Kanaal Leliestraat 2 7151 GJ Eibergen (T) 0545-472477 (E) mail@apeldoornskanaal.com (W) www.apeldoornskanaal.com Rabobank nr. 3177.52.189 Kamer van Koophandel nr. 08079368 NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Gedeputeerde Staten STATENNOTITIE Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Apeldoorns Kanaal HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

Aan het Algemeen Bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest. Aan het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest.

Aan het Algemeen Bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest. Aan het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest. Verwijderde Barmaheerdstertil in Helwerdermaar (14 aug. 2012). Foto: G.W. de Jager. Aan het Algemeen Bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest. Aan het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest.

Nadere informatie

Reeve - Kampen. Bootbezit in dit waterrijke plan

Reeve - Kampen. Bootbezit in dit waterrijke plan Reeve - Kampen Bootbezit in dit waterrijke plan 25-8-2017 Versie C Datum 20170825 1 Rapport Datum: 25 augustus 2017 Van: Boiten Ingenieurs; Betreft: Woningbouw Reeve - Kampen Inleiding BPD heeft samen

Nadere informatie

Het betreft hier de volgende wateren: Geldersche IJssel Neder-Rijn Lek Twentekanalen Zwartewater Zwolle-IJsselkanaal Meppelerdiep

Het betreft hier de volgende wateren: Geldersche IJssel Neder-Rijn Lek Twentekanalen Zwartewater Zwolle-IJsselkanaal Meppelerdiep CONVENANT Samen veiilliig varen Roeiivereniigiingen en Riijjkswaterstaat Oost-Nederlland Doel Ter verbetering van de veiligheid van de beroepsschippers en de roeiers is het wenselijk om tussen Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Manifest De waarde van Gelders water Versie 1

Manifest De waarde van Gelders water Versie 1 Manifest De waarde van Gelders water Versie 1 Met medewerking van Saxion Hogeschool en Alterra/WUR Kansen verzilveren voor waterrecreatie, sport & gezondheid, economie en landschap &waterveiligheid in

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Jachthavens Jachthavens verhuren ligplaatsen voor pleziervaartuigen. Er zijn drie typen jachthavens te onderscheiden, namelijk: commerciële havens, verenigingshavens en gemeentelijke havens. Ruim driekwart

Nadere informatie

April 2017 Regio Brabant Watersportverbond Nieuwsbrief mei 2017 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: 1.

Nadere informatie

Toerisme in Cijfers. INSTITUUT SERVICE MANAGEMENT T.a.v. Toerdata Noord CG Leeuwarden drs. P.H. Huig tel: fax:

Toerisme in Cijfers. INSTITUUT SERVICE MANAGEMENT T.a.v. Toerdata Noord CG Leeuwarden drs. P.H. Huig tel: fax: Toerisme in Cijfers 2009 Toerdata Noord is een samenwerkingsverband op toeristisch recreatief gebied van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. De uitvoering is in handen van het Instituut Service

Nadere informatie

Klooster Hulsbergen.

Klooster Hulsbergen. Welkom op Klooster Hulsbergen Wandelroute over Klooster Hulsbergen Lengte: 3,5 km 'In het spoor van de fraters' Het Kloosterpad brengt je door natuurgebied Klooster Hulsbergen. In 1407 vestigden zich hier

Nadere informatie

Vaartocht naar Berlijn met de ONDINE

Vaartocht naar Berlijn met de ONDINE Vaartocht naar Berlijn met de ONDINE Verslag van Reint en Lotte Nieveen Voorbereidingen voor de reis: Brandstoffilters vernieuwen, kleppen motor gesteld, keerkoppelingolie ververst, marifoon geïnstalleerd.

Nadere informatie

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit Mijn naam is Peter van Steensel Directeur van het Programmabureau Groene Hart Programmabureau Groene Hart is de werkorganisatie van De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart De Stuurgroep verenigt

Nadere informatie

Watersport in Noordwijk

Watersport in Noordwijk Watersport in Noordwijk WSV Noordwijk Oktober 2006 2 Watersport in Noordwijk WSV Noordwijk Oktober 2006 Inhoud Watersport in Nederland...5 Watersport in Noordwijk....7 Het bestemmingsplan landelijk gebied....8

Nadere informatie

M E M O. Reg.nr.: Aan: Commissie BOD, 12 september Cc: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer. Datum: 21 augustus 2012

M E M O. Reg.nr.: Aan: Commissie BOD, 12 september Cc: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer. Datum: 21 augustus 2012 Reg.nr.: 12.41175 Aan: Commissie BOD, 12 september 2012 Van: D&H Cc: Onderwerp: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer Datum: 21 augustus 2012 Inleiding Hierbij wordt u nader geïnformeerd over de

Nadere informatie

12 maart 2013 Corr.nr , BO Nummer 12/2013 Zaaknr

12 maart 2013 Corr.nr , BO Nummer 12/2013 Zaaknr 12 maart 2013 Corr.nr. 2013-09411, BO Nummer 12/2013 Zaaknr. 446617 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende het beschikbaar stellen van een bedrag van 203.730,--

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 september 2014 Agendanr. 12

Raadsvergadering : 22 september 2014 Agendanr. 12 Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Notitie ontwikkeling haven

Notitie ontwikkeling haven Notitie ontwikkeling haven november 2017 1 Gemeente Maassluis - november 2017 - Notitie ontwikkeling haven 1. Inleiding Tijdens de behandeling in de gemeenteraad van 9 september 2014 van de Nota lokale

Nadere informatie

Veilig varen doen we samen

Veilig varen doen we samen 10 gouden tips voor roeiers Veilig varen doen we samen Roeien op de Geldersche IJssel, Neder-Rijn, Lek, Pannerdensch Kanaal, Twentekanalen, Zwarte Water, Zwolle-IJsselkanaal en Meppelerdiep Veilig roeien

Nadere informatie

Vaarroute IJsselmeer-Amstelmeer Verkenning meerwaarde en moeite, 1 september 2017

Vaarroute IJsselmeer-Amstelmeer Verkenning meerwaarde en moeite, 1 september 2017 Projectbureau Vrolijks, Breda Parkstraat 1B 4818 SJ Breda 076-5339850 info@vrolijks.nl I www.vrolijks.nl Vaarroute IJsselmeer-Amstelmeer Verkenning meerwaarde en moeite, 1 september 2017 Aanleiding verkenning

Nadere informatie

Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied

Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied Diverse belangenorganisaties waaronder HISWA Vereniging en een aantal watersportondernemers waren op 18

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 14 juli 2009, nr. PS2009-593 inzake de Vaarwegverordening Gelderland 2009;

Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 14 juli 2009, nr. PS2009-593 inzake de Vaarwegverordening Gelderland 2009; Provinciale Staten Vergadering d.d. 11 november 2009 Besluit nr. PS2009-593 PROVINCIALE STATEN VAN GELDERLAND Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 14 juli 2009, nr. PS2009-593 inzake de Vaarwegverordening

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Gebiedsontwikkeling Apeldoorns Kanaal

Samenwerkingsovereenkomst Gebiedsontwikkeling Apeldoorns Kanaal Samenwerkingsovereenkomst Gebiedsontwikkeling Apeldoorns Kanaal Ondergetekenden:. De gemeente Hattem zetelend te Hattem, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer L. Teuben, handelend ter uitvoering

Nadere informatie

Jacques van Dijk Wim Holdrinet Erno van Dijk Herman van Wijnen Herman Janssen

Jacques van Dijk Wim Holdrinet Erno van Dijk Herman van Wijnen Herman Janssen Jaarverslag 2017 - Regioteam Brabant Inleiding De Regio Brabant is iets groter dan de provincie Brabant en loopt tot de Waal/Merwede. De regio kenmerkt zich door een grote diversiteit aan watersportactiviteiten.

Nadere informatie

Het ROEIEN en de vaarregels

Het ROEIEN en de vaarregels Het ROEIEN en de vaarregels Net als op de openbare weg gelden op het openbare water verkeersregels. En dus ook varend met de roeiboten van de K.W.V.L. moeten we ons daar aan houden. Veel van de regelgeving

Nadere informatie

A. Wat is uw geslacht? 40,5% 1) Vrouw. 2) Man 59,5%

A. Wat is uw geslacht? 40,5% 1) Vrouw. 2) Man 59,5% A. Wat is uw geslacht? 1) Vrouw 40,5% 2) Man 59,5% B. Wat is uw leeftijd? 1) Jonger dan 45 jaar 22,2% 2) 45 Jaar of ouder 77,8% C. Wat is uw achtergrond? 1) Bestuurder overheid 10,5% 2) Medewerker overheid

Nadere informatie

Raadsvoorstel Samenvatting Aanleiding

Raadsvoorstel Samenvatting Aanleiding Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 26 mei 2016 Agendanummer : * Datum collegebesluit : 12 april 2016 Onderwerp : Dieper baggeren recreatievaart De Donge 0. Samenvatting In

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek scheepvaartlawaai bestemmingsplan De Eilanden

Akoestisch onderzoek scheepvaartlawaai bestemmingsplan De Eilanden Notitie Contactpersoon ir. Harald Dickhof Datum 29 juni 2012 Kenmerk N001-1210295HDI-pws-V02-NL Akoestisch onderzoek scheepvaartlawaai bestemmingsplan De Eilanden Inleiding Naar aanleiding van een zienswijze

Nadere informatie

Voortgang Programma Waterrecreatie Groene Hart. Sander Kwakkernaat Projectleider Waterrecreatie Groene Hart Programmabureau Groene Hart

Voortgang Programma Waterrecreatie Groene Hart. Sander Kwakkernaat Projectleider Waterrecreatie Groene Hart Programmabureau Groene Hart Voortgang Programma Waterrecreatie Groene Hart Sander Kwakkernaat Projectleider Waterrecreatie Groene Hart Programmabureau Groene Hart Opbouw presentatie Waar staan we nu met het programma Waterrecreatie?

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR608633_1

CVDR. Nr. CVDR608633_1 CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rijn en IJssel. Nr. CVDR608633_1 9 maart 2018 Besluit van het college van dijkgraaf en heemraden van het Waterschap Rijn en IJssel houdende regels omtrent het varen

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Gouden Balbrug / Kruising Langegracht - Mare

Gouden Balbrug / Kruising Langegracht - Mare LeidenPanel 2019 Gouden Balbrug / Kruising Langegracht - Mare BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding De gemeente Leiden werkt aan het verbeteren van

Nadere informatie

Gemeenteraad Hattem Verslag vergadering d.d. 14 november 2016

Gemeenteraad Hattem Verslag vergadering d.d. 14 november 2016 Gemeenteraad Hattem Verslag vergadering d.d. 14 november 2016 Aanwezig: Raadsleden: mevrouw K. Broekhuis-Bonte (PvdA), de heer L.S. van Dijk (CDA), de heer M. van Duinen (CDA), mevrouw G.J.T. Guldenaar

Nadere informatie

Recreatievaart in de Bypass van Kampen. Schets Voorkeursalternatief van de Bypass Kampen, H+N+S Landschapsarchitecten, november 2009

Recreatievaart in de Bypass van Kampen. Schets Voorkeursalternatief van de Bypass Kampen, H+N+S Landschapsarchitecten, november 2009 Recreatievaart in de Bypass van Kampen Schets Voorkeursalternatief van de Bypass Kampen, H+N+S Landschapsarchitecten, november 2009 Lelystad, september 2010 Voorwoord Het project Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Gemeenteraad Gooise Meren Schriftelijke vragen ex. Artikel 33

Gemeenteraad Gooise Meren Schriftelijke vragen ex. Artikel 33 Gemeenteraad Gooise Meren Schriftelijke vragen ex. Artikel 33 Van Hart voor BNM Datum indiening 17 januari 2018 Betreft Vraag en beantwoording Naardertrekvaart Openbaar Datum toezending antwoord 16 februari

Nadere informatie

MEMO. Van : het college. Aan : de raad. Datum : datum. Betreft : Motie Doorvaart Achtkarspelen

MEMO. Van : het college. Aan : de raad. Datum : datum. Betreft : Motie Doorvaart Achtkarspelen MEMO Van : het college Aan : de raad Datum : datum Betreft : Motie Doorvaart Achtkarspelen Inleiding Met deze memo worden onderstaande moties afgewikkeld: P5-M1 - Ontwikkeling van recreatie, toerisme en

Nadere informatie

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen.

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen. H3 PR 3.1 Het innenvaartpolitiereglement Voordat we het water op kunnen moeten we goed weten wanneer je wel of geen voorrang hebt. Daarvoor bestaat het innenvaartpolitiereglement. Wanneer je de regels

Nadere informatie

Economisch belang haven en vaarroute Opmeer. Lokaal en regionaal economisch perspectief

Economisch belang haven en vaarroute Opmeer. Lokaal en regionaal economisch perspectief Economisch belang haven en vaarroute Opmeer Lokaal en regionaal economisch perspectief Lelystad, 27 maart 2013 Watermanagement Zelf was ik al enthousiast over het aanleggen van een haventje, of aanlegsteiger

Nadere informatie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand De sluis bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk heeft beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen bepaalde

Nadere informatie

LANDSCHAP WATERLAND Adviescommissie 2 april 2012 (mededeling) agendapunt 5. Algemeen bestuur 28 juni 2012. Aantal bijlagen 2

LANDSCHAP WATERLAND Adviescommissie 2 april 2012 (mededeling) agendapunt 5. Algemeen bestuur 28 juni 2012. Aantal bijlagen 2 LANDSCHAP WATERLAND Adviescommissie 2 april 2012 (mededeling) agendapunt 5 Dagelijks bestuur 12 april 2012 (mededeling) Algemeen bestuur 28 juni 2012 Aantal bijlagen 2 Onderwerp Uitwerking meekoppelingsprojecten

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer;

gelet op het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer; Verkeersbesluit Oude IJssel Overwegingen Het college van dijkgraaf en heemraden van het Waterschap Rijn en IJssel; gezien het voorstel d.d. 13 oktober 2015; gelet op het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet,

Nadere informatie

Regionale Factsheets watersportsector. December 2011

Regionale Factsheets watersportsector. December 2011 Regionale Factsheets watersportsector December 2011 Regio s Gooi- en vechtstreek Amstelland-Meerlanden Amsterdam Haarlem Waterland Zaanstreek IJmond West-Friesland Alkmaar e.o. Kop van Noord-Holland Noordzeekustgebied

Nadere informatie

Grenzeloos varen in Fryslân

Grenzeloos varen in Fryslân Grenzeloos varen in Fryslân Vorderingen in het bevaarbaar maken van het vaarnetwerk van Fryslân Sytse Kroes Projectbureau Friese Meren Visie en doelen FMP Een algemene kwaliteitsverbetering van het Friese

Nadere informatie

Visie op het vaarwegbeheer Definitief. Datum 16 april 2014 Opgemaakt door afdeling Planvorming Kenmerk

Visie op het vaarwegbeheer Definitief. Datum 16 april 2014 Opgemaakt door afdeling Planvorming Kenmerk Definitief Datum 16 april 2014 Opgemaakt door afdeling Planvorming Kenmerk Pagina 2 van 12 INHOUDSOPGAVE 1. Waterschappen en vaarwegbeheer... 4 1.1. Vormen van beheer... 4 1.2. Vaarwegbeheer... 5 1.3.

Nadere informatie

Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica Ter Apel

Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica Ter Apel Waterways for Growtn *TJ7V Ettlltten Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica Ter Apel De Veenvaart, Kanaal met een verhaal Spreker: Oennis van Heteren Datum: 14 januari 2013! i Ca O land r \ 4 Aanleiding

Nadere informatie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie ! Uitgangspunten vertrekken vanuit de hoofddoelstelling van het onderzoek: het

Nadere informatie

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens.

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens. Ministerie van Verkeer en Waterstaat De heer H. Taal Postbus 20904 2500 EX 'S-GRAVENHAGE Leeuwarden, 3 juni 2009 Verzonden, Ons kenmerk : 00831993 Afdeling : Verkeer en Vervoer Behandeld door : G.C.A.

Nadere informatie

aan: de gemeenteraad van Noordoostpolder initiatiefvoorstel van de fractie ChristenUnie - SGP datum: 13 mei 2008 OP HET WATER WONEN IN EMMELOORD

aan: de gemeenteraad van Noordoostpolder initiatiefvoorstel van de fractie ChristenUnie - SGP datum: 13 mei 2008 OP HET WATER WONEN IN EMMELOORD aan: de gemeenteraad van Noordoostpolder initiatiefvoorstel van de fractie ChristenUnie - SG datum: 13 mei 2008 O HET WATER WONEN IN EMMELOORD Inhoud Aanleiding 2 Voorstel 3 Schetsplan Op het water wonen

Nadere informatie

Bewaren door varen. Gemeente Apeldoorn Waterschap Veluwe Stichting Apeldoorns kanaal ANWB

Bewaren door varen. Gemeente Apeldoorn Waterschap Veluwe Stichting Apeldoorns kanaal ANWB Bewaren door varen Haalbaarheidsstudie naar het bevaarbaar maken Apeldoorns kanaal als boegbeeld van cultuurhistorische en toeristische waarden op de Veluwe Gemeente Apeldoorn Waterschap Veluwe Stichting

Nadere informatie

De brugbediening buiten de huidige bedieningstijden in het weekend te laten uitvoeren door medewerkers van de jachthaven.

De brugbediening buiten de huidige bedieningstijden in het weekend te laten uitvoeren door medewerkers van de jachthaven. , Voorstel Aan : Burgemeester en Wethouders Zaaknummer : Status : Openbaar / Ter bespreking Datum : 8 april 2014 Afdeling : Beheer en Vastgoed Paraaf Medewerk(st)er : ing. R.W. van Keulen medewerk(st)er:

Nadere informatie

Het kanaal terug in beeld

Het kanaal terug in beeld c o n c e c c o n c e p t c o n c e p t t c o n p c e c e p c o n t o n c e p t p t p t c e c o n gebiedsagenda 5e en 6e pand Apeldoorns Kanaal Het kanaal terug in beeld 2 GEBIEDSAGENDA 5E EN 6E PAND APELDOORNS

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 2012 HR Haarlem. Betreft: Samenwerkingsovereenkomsten Afsluitdijk. Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. 2012 HR Haarlem. Betreft: Samenwerkingsovereenkomsten Afsluitdijk. Geachte leden, POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Eindrapportage enquête Varen doe je samen! 2009

Eindrapportage enquête Varen doe je samen! 2009 Eindrapportage enquête Varen doe je samen! 2009 x - 0 - Voorwoord Varen doe je samen! is een project met als doel de risico s te beperken die ontstaan als de beroepsen recreatievaart in elkaars vaarwater

Nadere informatie

Kanosport in Nederland

Kanosport in Nederland TOERISTISCHE KANO BOND NEDERLAND Postbus 715 info@tkbn.nl KvK: 40.398.191 2600 AS Delft www.tkbn.nl Iban: NL8INGB0003054019 Kanosport in Nederland Projecten en cijfermateriaal Kenmerken van de kanorecreatie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

SLOEPENNETWERK NATIONAAL LANDSCHAP GROENE HART

SLOEPENNETWERK NATIONAAL LANDSCHAP GROENE HART SLOEPENNETWERK NATIONAAL LANDSCHAP GROENE HART RICHTLIJNEN VOOR DE UNIFORME UITROL VAN HET SLOEPENNETWERK HOLLANDSE PLASSEN IN GROENE HART EN OMGEVING Roald Fekken (Holland Rijnland) en Sander Kwakkernaat

Nadere informatie

BELEIDSVISIE STICHTING APELDOORNS KANAAL (SAK) INZAKE DE ONTWIKKELING VAN HET APELDOORNS KANAAL Uitgave 1, November 2006.

BELEIDSVISIE STICHTING APELDOORNS KANAAL (SAK) INZAKE DE ONTWIKKELING VAN HET APELDOORNS KANAAL Uitgave 1, November 2006. BELEIDSVISIE STICHTING APELDOORNS KANAAL (SAK) INZAKE DE ONTWIKKELING VAN HET APELDOORNS KANAAL Uitgave 1, November 2006. X 1. INLEIDING Maar ook zal het bevaarbaar maken van het riviertje Uwer Majesteits

Nadere informatie

Toename recreatievaart in de Naardertrekvaart. na realisatie van een verbinding met het Gooimeer

Toename recreatievaart in de Naardertrekvaart. na realisatie van een verbinding met het Gooimeer Toename recreatievaart in de Naardertrekvaart na realisatie van een verbinding met het Gooimeer Lelystad, mei 2015 Foto voorpagina: de A1 kruist het landschap van de Naardertrekvaart Opdrachtgever: Opgesteld

Nadere informatie

Vaarnetwerk Voorne-Putten-Rozenburg

Vaarnetwerk Voorne-Putten-Rozenburg Vaarnetwerk Voorne-Putten-Rozenburg kapstok voor een uitvoeringsagenda 2015-2020 (vervolg op Herverdeling Vrijvallende Middelen) Projectopzet Vaarnetwerk Voorne-Putten-Rozenburg kapstok voor een Uitvoeringsagenda

Nadere informatie

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV Datum 30 september Beleidsregels voor nautische Ons kenmerk 16.089057/BBV16.0425 Versie vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 27 september vergunningen Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

Inspraakreactie Dagelijks Bestuur Regio Stedendriehoek bij de behandeling van Voorjaarsnota van de provincie Gelderland in Commissie Algemeen Bestuur en Financiën op 15 juni 2016. ------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

H4 Lichten, seinen & termen

H4 Lichten, seinen & termen Kielboot 4.4 Verkeerstekens algemeen Net zoals in het verkeer kan je op het water ook verkeerstekens tegen komen. Deze tekens zijn in 4 groepen te verdelen; - Verbodstekens, - Aanbevelingstekens, - Aanwijzingstekens,

Nadere informatie

Verkeersbesluit Vaarwegen

Verkeersbesluit Vaarwegen Verkeersbesluit Vaarwegen Het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas, overwegende dat; het dagelijks bestuur door de provincie Noord-Brabant is aangewezen als bevoegd gezag in de zin van artikel 2,

Nadere informatie

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen;

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Nr. CVDR418890_1 12 september 2017 Beleidsregels voor nautische vergunningen Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse IJsselmeerkust /2017

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse IJsselmeerkust /2017 Waterrecreatie Advies BV Overstag 20 8221 RG Lelystad T 0320-21 88 47 E info@waterrecreatieadvies.nl www.waterrecreatieadvies.nl Lelystad, 4 december 2017 Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse

Nadere informatie

.1.? Kooistra, Josina. Van: Kooistra, Josina namens Statengriffie provinsje Fryslân Verzonden: dinsdag 07 maart :5 5

.1.? Kooistra, Josina. Van: Kooistra, Josina namens Statengriffie provinsje Fryslân Verzonden: dinsdag 07 maart :5 5 Kooistra, Josina Van: Kooistra, Josina namens Statengriffie provinsje Fryslân Verzonden: dinsdag 07 maart 2017 09:5 5 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: FW: Brief voor de Statenleden Bijlagen:

Nadere informatie

Aanleiding verkenning en aanpak

Aanleiding verkenning en aanpak Aanleiding verkenning en aanpak Aanleiding In de Provincie Noord-Holland werkte de laatste aan verschillende beleidsstukken omtrent waterrecreatie en vaarverbindingen. In de nieuwe Basisvisie Recreatie

Nadere informatie

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht Goed geregeld, blijvend genieten Projectbureau Vrolijks, Breda, 21 januari 2016 Wat ging vooraf? Analyse markt, aanbod en vraag Gesprekken stakeholders, gebruikers Varend

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer

Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer Opdrachtgever: Projectgroep Watervisie Lauwersmeer Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer Fase 2 110202.000570 februari 2006 Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer, fase 2 2 HKV

Nadere informatie

ACTIEPLAN 'WATERTOERISME'

ACTIEPLAN 'WATERTOERISME' ACTIEPLAN 'WATERTOERISME' Purmerend, augustus 2010 (versie 2.0) INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk/ Paragraaf Titel Pagina 1. Inleiding 3 1.1: Aanleiding 3 1.2: Missie en doelstelling 3 1.3: Opbouw van het actieplan

Nadere informatie