Etrusca disciplina: de term voor het voorspellen van de toekomst wat de Romeinen aan de Etrusken te danken hadden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Etrusca disciplina: de term voor het voorspellen van de toekomst wat de Romeinen aan de Etrusken te danken hadden."

Transcriptie

1 KCV: Rome 7.1: DE KONINGSTIJD: v Chr 753 vc: Rome werd volgens de overlevering gesticht door Romulus en Remus. Archeologisch onderzoek toonde aan enkele heuvels al in de 9 e eeuw bewoond werden: -de Palatinus: bewoners: Latijnen -de Quirinalis bewoners: Sabijnen -de Esquilinus bewoners: Sabijnen In de loop van de 7 e eeuw zijn deze stammen wrs. samengegaan. In de eerste eeuwen werde Rome geregeerd door koningen: 1 e was: Romulus (de legendarische stichter) 2 e was: Numa (veel gedaan op gebied van bestuur en religie) De laatste 3: waren wrs allemaal Etrusken Rome behoorde in de 6e eeuw tot het Etruskisch machtsgebied. ETRUSKEN waren indertijd het machtigste volk in Italië. Het oorspronkelijke woongebied was het huidige TOSCANE dit werd uitgebreid van de Povlakte tot Napels. een hoog ontwikkelde cultuur: archeologische vondsten: fresco s, keramiek, bronzen kunstvoorwerpen en gouden sierraden. Cloaca maxima: het afwateringskanaal dat in Rome onder de macht van de Etrusken ontstond. Hierdoor werd het moeras tussen de heuvels drooggelegd het Forum Romanum ontstond. Etrusca disciplina: de term voor het voorspellen van de toekomst wat de Romeinen aan de Etrusken te danken hadden. 7.2: De eerste fase van de republiek: ca vc. De standenstrijd en de onderwerping van Italië Tegen 500 vc: Romeinen verdreven de laatste koning/tiran Tarquinius Superbus, hiermee bevrijdden ze zich van de Etrusken. De Republiek begon! -belangrijke functies van de koning werden overgenomen door 2 consuls. -grootste politieke macht werd bij de Senaat gelegd (Raad van Ouden = hoofden van aanzienlijke families) Standenstrijd Republiek leidde tot tweespant (spanningen) tussen: De Patriciërs: hadden grondbezit, bestuur en rechtspraak in handen De Plebejers: hadden slechts een klein beetje rechten. De rijke plebs wilden meer invloed op het bestuur v/d staat. De arme plebs wilden geen armoede meer (leidde tot schuldslavernij)

2 In een aantal fasen is aan de eisen van de Plebejers voldaan: - 494vC: het instituut van het volkstribuun werd ingesteld: Moest het volk beschermen Speciale functionarissen hadden vetorecht over maatregelen van de consuls en belangrijke magistraten vC: Wetten van de 12 Tafelen: er werd een halt toegeroepen aan de willekeur van (patricische) rechters vC: 1 van beide consuls moest voortaan een PLEBEJER zijn vC: Lex Hortensia: het einde van de standenstrijd: besluiten van de vergaderingen van plebejers kregen kracht van wet. Machtsverhoudingen In theorie: Volksvergadering: bestond uit volwassen manlijke burgers, zij hadden de meeste macht. Kozen bestuurders en namen besluiten over wetsvoorstellen. Magistraten: legden de wetsvoorstellen voor aan de volksvergadering. Zij werden echter beperkt in hun macht door het feit dat een magistraat maar 1 jaar magistraat was en iedereen minstens 1 collega had. Senaat: het adviesorgaan, kon alleen door de magistraat bijeengeroepen worden. In praktijk: Senaat: had de werkelijke macht in handen. Had een enorm gezag Op een gegeven moment vormde zich uit de oude patricische en rijke plebejische families een nwe bestuurlijke elite: de Nobiles ( de aanzienlijken ). consuls behoorden altijd tot deze klasse. De Ambten Jaarlijks werden magistraten gekozen die hun ambt uitoefenden volgens het beginsel van collegialiteit: collega s in ambt hadden het vetorecht over elkaars besluiten. In de loop van tijd ontstonden de volgende ambten [hoog-laag]: Magistraten Aantal Functie (ambt) Censoren 2 Volkstelling; indeling van vermogensklassen; aanvulling van de senaat tot 300 leden; aanbesteding van openbare bouwprojecten. Consuls 2 Opperbevel over het leger; openbare orde; algemeen bestuur; bestuur van provincies (als proconsuls). Praetoren [eerst 2, later 4, later 8]. Rechtspraak; bestuur van provincies (als propraetoren) Aedilen 4 Politie/brandweer; toezicht op de markt en de korenvoorziening; organisatie van de Spelen. Quaestoren Beheer van staatsfinanciën De strijd om de macht in Italië In de eerste eeuwen van de Republiek waren o.a. de Latijnse stammen de Aequi, de Volsci en de Samnieten geduchte vijanden van de Romeinen. 386vC: Rome werd verwoest door een inval van Gallische stammen.

3 Ook Etrusken deden nog herhaaldelijk pogingen om de Romeinse kracht te breken. 3 e eeuw: Romeinen versloegen hun verenigde vijanden en bezetten heel Italië ten zuiden van de Po (behalve Griekse steden in het Zuiden 270 vc ingenomen). Vanaf nu nog 2 grootmachten over in het Westelijk Middelandse-Zeegebied: ROME en CARTHAGO (de rijke/machtige handelsstad aan de kust van N. Afrika). 7.3: De Romeinen veroveren het Middellandse Zeegebied: ca Rome en Carthago: de strijd tussen de grootmachten: De Romeinen en de Carthagers en hebben 3 oorlogen met elkaar gevoerd, de Punische oorlogen. DE 1 E PUNISCHE OORLOG: De Carthagers (ook wel Puniërs) verloren deze en moeste ongunstige vredesvoorwaarden accepteren; o.a. Sicilië kwam in bezit van de Romeinen. De Romeinen profiteerden in de jaren erna van de Carthaagse zwakte door ook Sardinië en Corsica in te nemen. De Carthagers wilden hun verlies compenseren, en veroverden delen van Spanje. zilvermijnen leverden rijkdom bewoners werden huurlingen voor het Carthaagse leger. De drijvende kracht achter de 1 e oorlog was Hamilcar Barcas (vader van Hannibal) DE 2 E PUNISCHE OORLOG: Volgens de Romeinen kwam deze 2 e oorlog door de onbetrouwbaarheid van de Carthagers. Ze gebruikten hiervoor het spreekwoord: punica fides. Deze oorlog werd de gevaarlijkste die de Romeinen ooit gehad hebben. Onverwachts wist Hannibal met een leger en met olifanten de alpen over te trekken. hij viel N. Italië binnen. grote nederlagen bij de Romeinen (o.a. bij Cannae). Rome zelf kwam in gevaar, het gerucht ging dat Hannibal voor de poorten zou staan. Maar Hannibal kwam niet. Uiteindelijk wonnen de Romeinen: zij gingen grote slagen uit de weg; ze hadden de hele zee rond Italië waardoor Hannibals leger niet voldoende voedsel aangeleverd kon krijgen; ze veroverde Spanje Hannibal had geen huurlingen meer. P. Cornelius Scipio veroverde laatste stukje Spanje, stak de zee over en begon Afrika te veroveren! Hannibal moest terug om zijn vaderland te verdedigen, en werd daar verslagen door Scipio (Zama, 202vC). Scipio keerde in triomftocht terug naar Rome, en kreeg de eretitel Africanus. 201vC: de vrede werd ondertekend; Carthago verloor al haar buitengewesten, oorlogsvloot en heel veel geld. Rome was dus bijna kapot geweest, de angst was groot geweest. Het gevolg van de angst was

4 DE 3 E PUNISCHE OORLOG: De Romeinen bleven bang voor de Carthagers. Zij stelden militair niks meer voor, maar hadden zich in economisch opzicht goed hersteld. M. Porcius Cato (van de Senaat) vond dat Carthago verwoest moest worden. Deze 3 e oorlog was in feite niets minder dan de Romeinse belegering van Carthago. De eerste 2 jaar gebeurde er vrijwel niets. Tenslotte slaagde Scipio Aemilianus erin het verzet te breken. stad werd verwoest de overlevenden werden slaaf het grondgebied werd een provincie van het Romeinse Rijk, genaamd Africa. Rome en de Hellenistische wereld 215: de militaire confrontatie van Rome met de Hellenistisch wereld begon. Oorzaak: de Macedonische koning Phillipus V ging een coalitie aan met Hannibal. In de eerste helft van de 2 e eeuw hebben de Romeinen 4 Macedonische oorlogen gevoerd. Resultaat: 146: heel Macedonië en Griekenland werden bij het Romeinse Rijk ingelijfd. 133: het gebied Pergamum kwam erbij (geërfd van koning Attalus III) werd de provincie Asia. Romeinen kwamen in aanraking met de Hellenistische cultuur. Romeinen en Grieken wisselden kennis en cultuur uit. 7.4: Crisis en burgeroorlog: v. Chr. Sociale omwentelingen Voor de oorlog met Hannibal: Romeinse maatschappij bestond voornamelijk uit zelfst. boeren. zorgden voor eigen voedsel, brachten dus weinig op de markt. dienden tevens als legioensoldaten Na de oorlog: Veel boeren waren in de oorlog gestorven of hun landerijen waren door Hannibal verwoest. OP HET LAND: zochten hun toevlucht binnen de stadsmuren verlaten boerderijen kwamen in handen van rijke senatoren en equites (ridders van de 2 e stand). kleine boerderijen werden verdrongen door grootgrondbezitters dezen lieten hun land bewerken door slaven uit Africa. IN DE STAD: vanwege de gevluchte boeren ontstond binnen Rome grote armoede = het bezitloze stadsproletariaat (kon geen deel meer uitmaken van het leger). deze burgers stelden zich als clientes onder bescherming van de rijke rijke patroni (ze kregen dan politieke steun) Hervormingsvoorstellen Tiberius en Gaius Gracchus (broers): de eersten die met voorstellen kwamen en de problemen aan de orde stelden ( ).

5 Zij wilden: -het grootgrondbezit beperken -het vrijkomende land verdelen onder de bezitloze proletariërs. De rijken vreesden machtsverlies van de Senaat ten gunste van de Volksvergadering en aantasting van hun materiële bezit. De gebroeders Gracchus werden vermoord door hun tegenstanders. Nu kwamen in de politiek 2 stromen tegenover elkaar te staan: De populares: traden in het voetspoor van de gebroeders Gracchus. Zij vormden in de Senaat een minderheid, dus wendden zich met hun voorstellen tot de Volksvergadering. De optimates: werkten via de Senaat. de senaat en de volksvergadering raakten steeds meer met elkaar in conflict. Burgeroorlog Eind 2 e eeuw: gevaarlijke situatie: De popularis Marius voerde als consul een belangrijke legerhervorming door: hij nam de proletariërs tegen betaling op in de legioenen er ontstond een beroepsleger. RISICO: de loyaliteit van de soldaten ging nu in eerste plaats uit naar hun generaals (vanwege beloningen), ipv naar de Senaat : uitbarsting: de Senaat vroeg de consul Sulla om een militaire operatie in het oosten. MAAR, de volksvergadering kende dit commando toe aan de andere consul, Marius. felle strijd Sulla won. 82: Sulla liet zich tot dictator uitroepen nam maatregelen om de positie van de optimaten te versterken. 79: Sulla trad vrijwillig af. 49: een nwe burgeroorlog: een machtsstrijd tussen Caesar (populares) en Pompeius (senaat). nederlaag en dood van Pompeius zware slag voor de Republiek. Caesar werd alleenheerser, maar er bleef verzet heersen in de senaat. 44: Caesar werd door een groep senatoren olv Brutus en Cassius vermoord. 7.5: Het einde van de Republiek Maar ondanks de moord op Caesar werd het doel niet bereikt: herstel van de Republiek. Caesar had namelijk een grote populariteit bij het volk. 43: de leidende figuren van de Caesar-partij (Marcus Antonius (consul/naaste medewerker van Caesar); C. Octavianus (18 jarige achterneef van Caesar); Lepidus) vormden een driemanschap. DOEL: orde van de staat herstellen. zij kregen uitgebreide volmachten. 42: in de slag bij Philippi werden de moordenaars van Caesar door Antonius en Octavianus verslagen. De 2 overwinnaars zetten Lepidus buiten spel en maakten een verdeling van het werkterrein: Antonius: ging orde op zaken stellen in het OOSTEN.

6 Octavianus: richtte zich op het WESTEN. Er kwam een steeds grotere kloof tussen Octav. en Ant. Antonius raakte onder de indruk van de Egyptische koningin Cleopatra. 37: Antonius trouwde met Cleopatra (terwijl hij eigenlijk al getrouwd was met Octavianus zus Octavia). Anton. ging zich steeds meer gedragen als oosters vorst. Octav. stelde zich hierdoor op als opvolger van Caesar en belangrijkste beschermer van de Romeinse traditie. 32: Anton. liet zich van Cleopatra scheiden breuk was definitief oorlog onvermijdelijk. 31: de beslissing: zeeslag bij Actium: Anton. en Cleopatra werden verpletterend verslagen pleegden zelfmoord Octavianus was heer en meester in het Romeinse Rijk definitieve einde van de Republiek 7.6: De eerste eeuwen van de keizertijd Augustus, de eerste keizer van het Romeinse Rijk: 27vChr 14nChr. Octavianus had een hoge status: -veel steun van de legers -had een groot informeel gezag (auctoritas) -werd staatsman die boven de partijen stond -een staatsman die vrede en herstel bracht -hij kon zich een zoon van god noemen 27vC: hij kreeg de eretitel Augustus (de Verhevene). zijn bevoegdheden werden meer officieel vastgesteld en bekrachtigd. Republikeinse functies bleven bestaan, maar allemaal in de handen van Augustus. Qua buitenlandse politiek streefde Augustus naar rust en voorspoed in de provincies en vrede aan de grenzen. De Pax Augusta: de periode waarin door de senaat tot driemaal toe de poort van Ianus te sluiten, wat gebeurde als in het HELE rijk (zee + land) vrede heerste. Augustus stierf in 14 n Chr., de alleenheerschappij was hevig gegrondvest. Culturele bloei onder het bewind van Augustus Augustus bemoeide zich met de godsdienst, zo ontstonden er vele tempels. Ook kunst en literatuur bloeiden op tijdens Augustus bewind. Door Maecenas (een naaste medewerker van de keizer) werd een aantal dichters vrijgesteld om zich geheel in poëzie wijden. Bekenden: -Vergilius -Horatius De gehele geschiedenis van Rome werd beschreven in 142 boeken van de historicus Livinius (de Ab Urbe Condita).

7 Augustus opvolgers: het Julisch-Claudische huis: nc Augustus had geen zoon die hem kon opvolgen, maar wilde wel de opvolging binnen de familie houden. Augustus - Tiberius; Stiefzoon; 14 37; Bekwaam bestuurder, maar gespannen verhoudingen met de senaat, dit leverde hem een slechte naam op (majesteitsschennis) - Caligula; Achterneef Tiberius; 37 41; Ging zich als een despoot gedragen vertoonde trekken van waanzin: zag zichzelf als god, was van plan zijn geliefde paard tot consul te maken niemand was zijn leven meer zeker Caligula werd vermoord. - Claudius; Oom van Caligula; 41 54; Enige familielid dat Caligula kon opvolgen. Was nooit met politieke functies belast. Maar het viel mee: hij hield zich bezig met de organisatie van het bestuur en voegde de provincie Brittania aan het Rijk toe. Ook hij had slechte verhoudingen met de Senaat. 48: Claudius veroordeelde op verzoek van een van zijn vrijgelatenen zijn vrouw ter dood (ze had een verhouding met een aristocraat, samen waren ze van plan de keizer te vermoorden). hij trouwde zijn nicht Agrippina; was veel jonger en bracht een zoon mee uit een vorig huwelijk: Nero. Zij was van mening dat de keizer Nero moest adopteren en hem als zijn opvolger moest maken Claudius gehoorzaamde Agrippina vergiftigde Claudius Nero werd keizer. - Nero; Geadopteerd zoon van Claudius; 54 68; Nero was 17 jr oud toen hij begon als keizer. De eerste 5 jaren werd de regering uitgeoefend door zijn adviseurs. Maar ook zijn moeder wilde zoveel

8 mogelijk invloed Nero en de adviseurs werden haar tegenstanders 59: Nero liet zijn moeder vermoorden. Nero maakte er een zooitje van. De schatkist raakte leeg door Nero s fouten. Om aan geld te komen liet de keizer een reeks van processen wegens majesteitsschennis doorvoeren (de eigendommen werden van de veroordeelden afgepakt). 64: het grootste gedeelte van Rome werd verwoest door een enorme brand. Nero gebruikte de ruimte die ontstond voor de bouw van een nieuw paleis. Men dacht hierdoor dat Nero de brand zelf had aangestoken. 65: er kwamen samenzweringen om Nero te vermoorden. Nero veroordeelden een hele hoop medeplichtigen ter dood. hij maakte zich nog meer gehaat hierdoor. 68: legers kwamen in opstand, olv de Spaanse gouverneur Galba werd de nwe keizer. Het vierkeizerjaar: Galba kwam aan de macht mbv zijn garde, de praetorianen. maar Otho wist deze garde voor zich te winnen en liet Galba doden: nwe keizer. intussen hadden Germaanse legioenen hun bevelhebber Vitellius tot keizer uitgeroepen: hij versloeg Otho in N. Italië, die daarna zelfmoord pleegde: nwe keizer. de troepen in het Oosten besloten dat hùn generaal keizer moest worden, Vespasianus: nwe keizer, die erin slaagde zich te handhaven. De Flavische dynastie: Met Titus Flavius Vespasianus (69-79) begon de Flavische dynastie. Hij stierf de rust en de financiën in het Rijk waren weer hersteld. Hij gaf de opdracht tot de bouw van het Colosseum. werd opgevolgd door zijn zonen Titus en Domitianus. Domitianus vertoonde dictatoriale neigingen. hij werd vermoord olv zijn vrouw + 2 officieren van de keizerlijke garde. opvolger werd gekozen door de senaat: de bejaarde senator Nerva (96-98) De adoptiekeizers: In de 2 e eeuw werd de opvolging via adoptie geregeld. Deze keizers noemde men adoptiekeizers. Nerva adopteerde Trajanus (98-117). Hij was uitermate bekwaam en energiek bestuurder het Romeinse Rijk bereikte zijn grootste omvang. Opvolgers: Hadrianus Antonius Pius Marcus Aurelius brak de traditie van adoptie. Zijn eigen zoon werd opvolger: Commodus bleek een zeer slechte keizer 192: hij werd vermoord. er ontbreekt een periode van grote moeilijkheden aan voor het Romeinse Rijk. 7.7: De late keizertijd: De 3 e eeuw: de dynastie van de Severi en de soldatenkeizers De nwe opvolger werd Septimius Severus. hij en zijn opvolgers kregen te kampen met de druk van de Germanen. Maar de rust bleef.

9 235: de dynastie verdween: het ging mis aan alle grenzen oorlog economie ging hard achteruit geen algemeen erkende machthebber Soldatenkeizers kwamen: tientallen keizers die het leger steunden : Diocletianus slaagde erin de macht stevig in handen te krijgen. Hij splitste het Romeine Rijk in een westelijk en een oostelijk deel. De vierde en de vijfde eeuw: het christendom, de volksverhuizingen en de val van het West-Romeinse Rijk. Maar deze indeling van het Rijk hield geen stand. In de 4 e eeuw riepen troepen een zeker Constantinus tot keizer uit. werd bekend onder de naam Constantijn de Grote. bekend vanwege zijn bekering tot het Christendom. 313: hij vaardigde het Edict van Milaan uit: het christendom had dezelfde rechten als de andere godsdiensten. 380: het Christendom werd de staatsgodsdienst, alle andere religies waren verboden

De koningstijd: v. Chr.

De koningstijd: v. Chr. Samenvatting door een scholier 2439 woorden 20 juli 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum - K L A S S I E K E C U L T U U R - Romeinse geschiedenis De koningstijd: 753-509 v. Chr. Volgens het verhaal

Nadere informatie

Samenvatting KCV Rome

Samenvatting KCV Rome Samenvatting KCV Rome Samenvatting door een scholier 1943 woorden 21 september 2003 5,3 45 keer beoordeeld Vak KCV Blz 176 - Koningstijd = 753-509 v. Chr. - 1e Koning = Romulus à de legendarische stichterà

Nadere informatie

Samenvatting KCV Hoofdstuk 7: De geschiedenis van Rome

Samenvatting KCV Hoofdstuk 7: De geschiedenis van Rome Samenvatting KCV Hoofdstuk 7: De geschiedenis van Rome Samenvatting door een scholier 1658 woorden 29 juni 2012 8,2 8 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum 7.1 DE KONINGSTIJD Rome 7 heuvels Oudste nederzetting

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

Samenvatting KCV Hoofdstuk 7, Griekse en Romeinse geschiedenis

Samenvatting KCV Hoofdstuk 7, Griekse en Romeinse geschiedenis Samenvatting KCV Hoofdstuk 7, Griekse en Romeinse geschiedenis Samenvatting door een scholier 1447 woorden 21 januari 2003 7 67 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum Forum Hoofdstuk 7 Griekenland 1. Myceense

Nadere informatie

Samenvatting KCV Hoofdstuk 7

Samenvatting KCV Hoofdstuk 7 Samenvatting KCV Hoofdstuk 7 Samenvatting door een scholier 2873 woorden 20 december 2006 4,3 9 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum Griekenland b. 750-500: Archaïsche tijd - Is afgeleid van het Griekse

Nadere informatie

Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning

Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning DE ROMEINEN Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning van Alba Longa * Numitor afgezet door zijn

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting door Sophie 1766 woorden 27 februari 2013 6,2 24 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Romeinse Koninkrijk 753-509 (500) voor Chr.

Nadere informatie

Machtsuitbreiding en de Punische oorlogen.

Machtsuitbreiding en de Punische oorlogen. Machtsuitbreiding en de Punische oorlogen. In de eeuw nadat de Galliërs vertrokken waren, begonnen de Romeinen hun macht in Italië uit te breiden. Ze kwamen in botsing met de hun naburige volken. Hun machtigste

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen Samenvatting door een scholier 2171 woorden 14 juni 2016 7,9 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1 Tussen

Nadere informatie

(Het einde van) de republiek HOOFDSTUK 1: DE VEROVERING VAN ITALIË 1) De veroveringen In de 5 e 4 e eeuw v.c. Verschillende fasen Etrusken Tegenslag in 390: Galliërs plunderen Rome Volsci Latini Samnieten

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis De Romeinen Samenvatting Geschiedenis De Romeinen Samenvatting door Esmee 1641 woorden 18 februari 217 6,5 68 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 2 De verovering van

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting door Anisha 1170 woorden 23 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Het verval van het uitgestrekte keizerrijk

Het verval van het uitgestrekte keizerrijk Het verval van het uitgestrekte keizerrijk Problemen in Rome Problemen in Rome Uitgestrekte grenzen / groot leger nodig Groot leger kost geld: belastingen Crisis en burgeroorlogen Volksverhuizing (Hunnen...)

Nadere informatie

Antonia minor: 31 januari 36 v.chr., Rome 1 mei 37 n. Chr., Rome

Antonia minor: 31 januari 36 v.chr., Rome 1 mei 37 n. Chr., Rome Antonia minor: 31 januari 36 v.chr., Rome 1 mei 37 n. Chr., Rome Antonia, ook bekend als Antonia minor of Antonia de Jongere, was een van de meest prominente vrouwen van de Julisch-Claudische dynastie

Nadere informatie

Wie was keizer Nero? Wat zijn de successen die Nero heeft geboekt tijdens zijn regeerperiode als keizer van het Romeinse Rijk?

Wie was keizer Nero? Wat zijn de successen die Nero heeft geboekt tijdens zijn regeerperiode als keizer van het Romeinse Rijk? Keizer Nero Inleiding Deze PO gaat over keizer Nero, een zoon van Gnaeus Domitius Ahenobarbus en opvolger van Claudius als keizer van het Romeinse Rijk. Maar dit is lang niet alles wat er te zeggen valt

Nadere informatie

- Buste van Gaius Julius Caesar, - midden 1 e eeuw v.chr. 100 n.c. - Groen Egyptisch steen. - 41cm hoog. - Staatliche Museen (museum), East Berlin.

- Buste van Gaius Julius Caesar, - midden 1 e eeuw v.chr. 100 n.c. - Groen Egyptisch steen. - 41cm hoog. - Staatliche Museen (museum), East Berlin. - Buste van Gaius Julius Caesar, - midden 1 e eeuw v.chr. 100 n.c. - Groen Egyptisch steen - 41cm hoog - Staatliche Museen (museum), East Berlin. ijdele machthebber met de markante neus. Komt keizerlijk

Nadere informatie

Van niets tot wereldmacht.

Van niets tot wereldmacht. Van niets tot wereldmacht. Latijn heeft Europa voor de eerste maal verenigd. Het ligt voor de hand dat wij Latijn nog steeds bestuderen: de Romeinen hebben als eersten in West-Europa een groot rijk hebben

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld

Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld Samenvatting door een scholier 2160 woorden 7 januari 2010 6,8 13 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 2, De Grieks-Romeinse

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting door Lotte 2036 woorden 19 juni 2017 5,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie

GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID. Inhoudstafel. Emma Vanden Berghe (2013-2014)

GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID. Inhoudstafel. Emma Vanden Berghe (2013-2014) GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID Inhoudstafel 1 Inleiding: p. 23-46 I. INLEIDING 1. Bronnen en chronologie Bronnen Geschreven bronnen Ongeschreven bronnen Brongebruik Chronologie Relatieve en absolute

Nadere informatie

Situering in tijd en ruimte

Situering in tijd en ruimte Situering in tijd en ruimte Rome groeide tussen 753 v.c. en 476 uit tot een echt wereldrijk. Binnen deze tijdspanne kunnen we drie periodes onderscheiden: Rome als koninkrijk, als republiek en tenslotte

Nadere informatie

Samenvatting KCV Forum - H7 Geschiedenis Griekenland en Rome

Samenvatting KCV Forum - H7 Geschiedenis Griekenland en Rome Samenvatting KCV Forum - H7 Geschiedenis Griekenland en Rome Samenvatting door een scholier 5182 woorden 17 november 2011 5 20 keer beoordeeld Vak KCV Samenvatting KCV Hoofdstuk 7 1 De Myceense beschaving:

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de

Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de Tijdvakken Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid K.A. * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat * klassieke vormentaal

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

- 1876: Heinrich Schliemann groef Mycene op de Peloponnesus op en ontdekte dodenmasker

- 1876: Heinrich Schliemann groef Mycene op de Peloponnesus op en ontdekte dodenmasker Samenvatting door een scholier 2711 woorden 20 maart 2004 6 31 keer beoordeeld Vak Grieks G R I E K E N L A N D Myceense beschaving: 1600-1200 v. Chr. - 1876: Heinrich Schliemann groef Mycene op de Peloponnesus

Nadere informatie

Septimius Severus: Leptis Magna (het huidige Al Khums, Libië), 11 april 145 Eboracum (nu: York), 4 februari 211.

Septimius Severus: Leptis Magna (het huidige Al Khums, Libië), 11 april 145 Eboracum (nu: York), 4 februari 211. Septimius Severus: Leptis Magna (het huidige Al Khums, Libië), 11 april 145 Eboracum (nu: York), 4 februari 211. Lucius Septimius Severus, ook wel Septimus Severus was keizer van Rome van 193 tot 211.

Nadere informatie

Tijd van Grieken (Athene en Sparta zijn hier als voorbeelden gebruikt!) en Romeinen/ Klassieke oudheid/ Klassieke beschavingen

Tijd van Grieken (Athene en Sparta zijn hier als voorbeelden gebruikt!) en Romeinen/ Klassieke oudheid/ Klassieke beschavingen Samenvatting door F. 1532 woorden 19 juni 2016 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden SV GS H2 Tijd van Grieken (Athene en Sparta zijn hier als voorbeelden gebruikt!) en Romeinen/

Nadere informatie

6,2. Praktische-opdracht door een scholier 2704 woorden 24 mei keer beoordeeld. Wat hebben Caesar en Nero betekend voor het Romeinse Rijk?

6,2. Praktische-opdracht door een scholier 2704 woorden 24 mei keer beoordeeld. Wat hebben Caesar en Nero betekend voor het Romeinse Rijk? Praktische-opdracht door een scholier 2704 woorden 24 mei 2005 6,2 67 keer beoordeeld Vak KCV Wat hebben Caesar en Nero betekend voor het Romeinse Rijk? Welke Romeinse keizers zijn er allemaal aan de macht

Nadere informatie

De passages met (*) worden in vertaling gelezen. Daarvan wordt de inhoud bekend verondersteld. Cicero. Epistulae ad Atticum 5.16 12.14.

De passages met (*) worden in vertaling gelezen. Daarvan wordt de inhoud bekend verondersteld. Cicero. Epistulae ad Atticum 5.16 12.14. Met deze de syllabus kun je je een goed beeld vormen van wat in het centraal examen wel en niet gevraagd kan worden. Deze syllabus is niet een volledig gesloten en afgebakende beschrijving van alles wat

Nadere informatie

Periodeschrift gelijnd 1 om 1. Tekst voor in het periodeschrift: Geschiedenis Rome. Klas 6 schooljaar 2013-2014

Periodeschrift gelijnd 1 om 1. Tekst voor in het periodeschrift: Geschiedenis Rome. Klas 6 schooljaar 2013-2014 Periodeschrift gelijnd 1 om 1 Bart Mulder Tekst voor in het periodeschrift: Geschiedenis Rome Klas 6 schooljaar 2013-2014 1 Geografie Italië is een schiereiland dat in het noorden begrensd wordt door de

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

MICROTEACHING GESCHIEDENIS De Punische oorlogen en Hannibal

MICROTEACHING GESCHIEDENIS De Punische oorlogen en Hannibal MICROTEACHING GESCHIEDENIS De Punische oorlogen en Hannibal Doelstellingen: De leerlingen: 1-kunnen vertellen dat er ten tijde van het Romeinse rijk drie Punische oorlogen waren, waarvan -de eerste begon

Nadere informatie

Wim Jurg. De vierde eeuw. of hoe het christendom staatsgodsdienst werd DAMON. JURG, De vierde eeuw.indd 3 18-07-11 10:40

Wim Jurg. De vierde eeuw. of hoe het christendom staatsgodsdienst werd DAMON. JURG, De vierde eeuw.indd 3 18-07-11 10:40 Wim Jurg De vierde eeuw of hoe het christendom staatsgodsdienst werd DAMON JURG, De vierde eeuw.indd 3 18-07-11 10:40 Inhoud Vooraf 7 1. De tuinierende god 9 2. Een net niet heilige keizer 34 3. Het nieuwe

Nadere informatie

Keizer Hadrianus. Door Bram Huis in t Veld 5havo

Keizer Hadrianus. Door Bram Huis in t Veld 5havo Keizer Hadrianus Door Bram Huis in t Veld 5havo Inleiding. De reden waarom ik dit onderwerp heb gekozen, is omdat ik altijd al de Romeinse keizers fascinerend heb gevonden. Ik heb namelijk al veel oude

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Over land en over zee. Veroveraars

Over land en over zee. Veroveraars De Romeinen hadden een heel groot rijk van Azië, Noord- Afrika en ook nog Europa. Ze hadden sterke legers en hele slimme generaals met stevige wegen en snelle boten. Over land en over zee In Nederland

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Romeinse Volksverhuizing

Werkstuk Geschiedenis De Romeinse Volksverhuizing Werkstuk Geschiedenis De Romeinse Volksverhui Werkstuk door een scholier 1810 woorden 23 januari 2005 5,8 164 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Wat waren de oorzaken van de grote volksverhui

Nadere informatie

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047 Geschiedenis Tijdvak 02 01 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 10 mei 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/101047 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Geschiedenis van China

Geschiedenis van China Geschiedenis van China Periodes: Shang dynastie 1766 1046 v.chr. Zhou dynastie 1046 256 v.chr. Han 206 v. Chr. 220 n.chr. Tang dynastie 618 907 Song dynastie 960 1279 Ming dynastie 1368 1644 Qing dynastie

Nadere informatie

Relatieve aansluiting.

Relatieve aansluiting. Relatieve aansluiting. Vaak begint een nieuwe zin met een relativum, maar het antecedent daarvan staat in de vorige zin of is de vorige zin. Het relativum moet je dan vervangen door et/sed/nam en een corresponderende

Nadere informatie

LESPAKKET ROMEINSE INVAL IN DE LAGE LANDEN

LESPAKKET ROMEINSE INVAL IN DE LAGE LANDEN @ LESPAKKET ROMEINSE INVAL IN DE LAGE LANDEN pagina 2 en 3! inleiding HET ROMEINSE RIJK Het Romeinse Rijk bestond van 753 voor Christus tot 476 na Christus. Het viel in 285 na Christus uit elkaar in het

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen Tijdvak 3 Toetsvragen 1 Op veel afbeeldingen wordt de Romeinse keizer Constantijn als een heilige afgebeeld met een stralenkrans om zijn hoofd. Welke reden was er om Constantijn als christelijke heilige

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Het Romeinse Rijk. Wannes Coolen

Het Romeinse Rijk. Wannes Coolen Het Romeinse Rijk Wannes Coolen Inleiding Het Romeinse Rijk was het rijk dat zich vanaf de 6e eeuw v.chr. uit de stadstaat Rome ontwikkelde en op zijn hoogtepunt in de 2e eeuw na Chr. alle landen rond

Nadere informatie

Naam: FLORIS DE VIJFDE

Naam: FLORIS DE VIJFDE Naam: FLORIS DE VIJFDE Floris V leefde van 1256 tot 1296. Hij was een graaf, een edelman. Nederland zag er in de tijd van Floris V heel anders uit dan nu. Er woonden weinig mensen. Verschillende edelen

Nadere informatie

6.4. Het recht. De wetgeving. De rechtspraak. Boekverslag door M woorden 23 mei keer beoordeeld. De rechtspraak bij de Romeinen

6.4. Het recht. De wetgeving. De rechtspraak. Boekverslag door M woorden 23 mei keer beoordeeld. De rechtspraak bij de Romeinen Boekverslag door M. 2413 woorden 23 mei 2004 6.4 204 keer beoordeeld Vak KCV bij de Romeinen De Koningstijd en de periode van de Vroege Republiek De koningstijd was van 753 voor Chr tot ongeveer 500 voor

Nadere informatie

Profielwerkstuk door een scholier 7026 woorden 12 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Voorwoord

Profielwerkstuk door een scholier 7026 woorden 12 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Voorwoord Profielwerkstuk door een scholier 7026 woorden 12 juni 2002 6 429 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord In Havo 4 werden we al bang gemaakt en in Havo 5 kwam die dan eindelijk. Het profielwerkstuk

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode De Romeinen en de Grieken zijn in hun tijd twee machtige volkeren. Ze hebben beiden zaken bedacht en uitgevoerd die ook nu voor ons eigen, hedendaagse leven belangrijk zijn.

Nadere informatie

4,9. Samenvatting door Rubien 1966 woorden 6 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. Geschiedenis 3.1 Van stad tot wereldrijk

4,9. Samenvatting door Rubien 1966 woorden 6 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. Geschiedenis 3.1 Van stad tot wereldrijk Samenvatting door Rubien 1966 woorden 6 februari 2017 4,9 44 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis 3.1 Van stad tot wereldrijk - Rome eerste stad met koning - Ze jagen de koning

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

De dynastie van Valentinianus ( n. C)

De dynastie van Valentinianus ( n. C) De dynastie van Valentinianus (364-394 n. C) De dynastie van Valentinianus werd vernoemd naar Valentinianus I die wordt beschouwd als de laatste grote West-Romeinse keizer. Hij was eerlijk en hardwerkend,

Nadere informatie

Van Principaat tot Dominaat

Van Principaat tot Dominaat Van Principaat tot Dominaat Eerste druk, april 2012 2012 Ben Esser isbn: 978-90-484-2339-2 nur: 683 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

ROMEINSE Legioenen ROMEINSE. Legioenen. Adrian Goldsworthy. Op het moment is dit de beste verhandeling over het onderwerp in één boek The Historian

ROMEINSE Legioenen ROMEINSE. Legioenen. Adrian Goldsworthy. Op het moment is dit de beste verhandeling over het onderwerp in één boek The Historian ADRIAN GOLDSWORTHY (1969) publiceerde zeer succesvolle romans en historische werken over de klassieke oudheid zoals Augustus, Caesar en De val van Rome. Voor hij fulltime auteur werd, doceerde hij in Cardiff

Nadere informatie

Paragraaf 4: De Germaanse cultuur - TL 1

Paragraaf 4: De Germaanse cultuur - TL 1 Auteur Floris Sieffers Laatst gewijzigd 28 October 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/65939 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Voordat Cleopatra werd geboren, waren er al zes prinsessen geweest die ook Cleopatra heetten. Cleopatra was

Voordat Cleopatra werd geboren, waren er al zes prinsessen geweest die ook Cleopatra heetten. Cleopatra was Werkstuk door een scholier 1571 woorden 7 april 2013 5,6 45 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Historia Inhoud Blz. 3 Voorwoord Blz. 4 Cleopatra s leven Blz. 5 Eerste vrouwelijke Farao Blz. 5 Cleopatra

Nadere informatie

Boekverslag door A woorden 10 augustus keer beoordeeld. Geschiedenis

Boekverslag door A woorden 10 augustus keer beoordeeld. Geschiedenis Boekverslag door A. 1896 woorden 10 augustus 2010 7 36 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 2.1 Polis> stadstaat met eigen politiek. De Griekse polis>ontstond als versterkte burcht in de bergen>

Nadere informatie

Samenvatting SO Latijn, cultuur les 26 t/m 28

Samenvatting SO Latijn, cultuur les 26 t/m 28 Samenvatting SO Latijn, cultuur les 26 t/m 28 Annemarie Les 26 van republiek naar keizerrijk Ca. 510-27 v.c republiek 44 Caesar vermoord, Antonius en Octavianus grijpen de macht 31 Slag bij Actium, Octavianus

Nadere informatie

Spreekbeurt door een scholier 2154 woorden 31 mei keer beoordeeld. Geschiedenis

Spreekbeurt door een scholier 2154 woorden 31 mei keer beoordeeld. Geschiedenis Spreekbeurt door een scholier 2154 woorden 31 mei 2006 6 367 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoe zijn de Romeinen ontstaan? 600 voor Christus was Italië bewoond door verschillende volken. De Grieken hadden

Nadere informatie

Week les 2. Keizer en Kerst

Week les 2. Keizer en Kerst Week les 2. Keizer en Kerst Je ouders kennen het begin van het kerstevangelie misschien nog wel uit het hoofd: En het geschiedde.... Dit lijkt heel veel op het woord geschiedenis eschiedenis. Er is ook

Nadere informatie

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin Examen Geschiedenis Geef de 7 tijdsvakken: Prehistorie :... 3500 v.c Stroomculturen : 3500 v.c 800 v.c Klassieke Oudheid : 800 v.c 500 n.c Middeleeuwen : 500 n.c 1450 n.c Nieuwe tijd : 1450 n.c 1750 n.c

Nadere informatie

Romeinse Rijk. In het korten in beeld.

Romeinse Rijk. In het korten in beeld. Romeinse Rijk In het korten in beeld. Het rijk HetRomeinse rijkwas het rijk dat zich vanaf de 6e eeuw v.chr. uit de stadstaat Rome ontwikkelde, in 63 voor Chr. het landisraëlveroverde en op zijn hoogtepunt

Nadere informatie

Profielwerkstuk Geschiedenis Keizer Augustus

Profielwerkstuk Geschiedenis Keizer Augustus Profielwerkstuk Geschiedenis Keizer Augustus Profielwerkstuk door een scholier 2331 woorden 11 februari 2004 5 104 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Profiel Werkstuk Keizer Augustus INHOUDS OPGAVE: - Plan

Nadere informatie

Rome <> Tablet versie 1. Rome. Forum Romanum

Rome <> Tablet versie 1. Rome. Forum Romanum Rome Forum Romanum Het Forum Romanum was het centrum van het publieke leven in het Romeinse keizerrijk wat blijkt uit de vele overblijfselen van triomfbogen, tempels en basilicas. Ondanks dat er van de

Nadere informatie

Kopstukken: Constantijn de Grote I. Prof.dr. L.V. Rutgers

Kopstukken: Constantijn de Grote I. Prof.dr. L.V. Rutgers Kopstukken: Constantijn de Grote I Prof.dr. L.V. Rutgers Thema s Politieke geschiedenis Geschiedschrijving Religie Kunst Voorgeschiedenis: Problemen in de 3e eeuw 1. Erfopvolging: keizers = beroepssoldaten:

Nadere informatie

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 1. Leg uit wat een sofist was. score: 2. Welke rol speelden de sofisten in de Atheense democratie? 3. Waarom is het niet juist te spreken van Griekenland in de tijd

Nadere informatie

Klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur.

Klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur. Onderzoeksvraag: Hoe beïnvloedde de uitbreiding van het Romeinse Rijk de cultuur van de volken in West Europa? De (beeldhouw)kunst en architectuur uit de Grieks Romeinse tijd werd in de eeuwen daarna als

Nadere informatie

De tijd van Grieken en Romeinen:

De tijd van Grieken en Romeinen: De tijd van Grieken en Romeinen: Tijdvak 2: Tijd van Grieken en Romeinen (-300 tot 500 na Christus) - de ontwikkeling van wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap en politiek - De klassieke

Nadere informatie

6.5. Boekverslag door J woorden 17 december keer beoordeeld. Geschiedenis. 1 De Griekse Democratie

6.5. Boekverslag door J woorden 17 december keer beoordeeld. Geschiedenis. 1 De Griekse Democratie Boekverslag door J. 2640 woorden 17 december 2013 6.5 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 1 De Griekse Democratie Rond 500 v. Christus was het Griekse rijk verdeeld in verschillende poleis.

Nadere informatie

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september 1601 - Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII, bijgenaamd de Rechtvaardige (le Juste), koning van Frankrijk van 1610 tot aan zijn dood,

Nadere informatie

Samenvatting door Daniëlle 1946 woorden 24 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 2 De Klassieke Oudheid. 2.1 De Griekse democratie

Samenvatting door Daniëlle 1946 woorden 24 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 2 De Klassieke Oudheid. 2.1 De Griekse democratie Samenvatting door Daniëlle 1946 woorden 24 april 2017 1 2 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 2 De Klassieke Oudheid 2.1 De Griekse democratie De Atheense democratie in de 5e eeuw voor Chr. In Athene

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw 3.1 Leenheren en nen 3.1 Leenheren en nen Gallië was rond 450 n. Chr. al meer dan 4 eeuwen (sinds Caesar) onder Romeins bestuur en een sterk geromaniseerd gebied, cultuur, bestuur, economie, taal en geloof

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen:

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen: Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november 2012 5,8 118 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Begrippen: Atheense democratie: een vorm waarbij het bestuur het volk (demos) via stemming

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

Geschiedenis. Quintie Beerens. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61253

Geschiedenis. Quintie Beerens. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61253 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Quintie Beerens 17 May 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61253 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

1.3. Boekverslag door F woorden 2 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Kenmerkend aspect #1: Levenswijze van jagers-verzamelaars.

1.3. Boekverslag door F woorden 2 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Kenmerkend aspect #1: Levenswijze van jagers-verzamelaars. Boekverslag door F. 1883 woorden 2 november 2014 1.3 3 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Kenmerkend aspect #1: Levenswijze van jagers-verzamelaars. Uitleg: De periode waarin de jagers-verzamelaars

Nadere informatie

Samenvatting door O woorden 29 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. De Romeinen

Samenvatting door O woorden 29 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. De Romeinen Samenvatting door O. 1213 woorden 29 juni 2016 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Romeinen Haroon Inhoud Inleiding Het ontstaan van Rome Het Romeinse Rijk Het Romeinse Leven Wapens & Kleding Religie

Nadere informatie

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat de romeinen vroeger heel machtig waren en heel veel landen en gebieden hebben veroverd.

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat de romeinen vroeger heel machtig waren en heel veel landen en gebieden hebben veroverd. Werkstuk door een scholier 2630 woorden 19 mei 2002 5,8 544 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Inleiding Waarom heb ik dit onderwerp gekozen? Ik heb dit onderwerp gekozen omdat de romeinen vroeger heel

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Tijdlijn van het oude Israël - 800 v.chr. tot 400 v. Chr.

Tijdlijn van het oude Israël - 800 v.chr. tot 400 v. Chr. Tijdlijn van het oude Israël - 800 v.chr. tot 400 v. Chr. Jesaja is de zoon van Amoz, de broer van Uzzia, koning van Juda. Uzzia werd op 16- jarige leeftijd koning, tijdens het 27 e regeringsjaar van Jerobeam

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

Romeinen. Door Daan, Karol, Kayleigh en Wies

Romeinen. Door Daan, Karol, Kayleigh en Wies Romeinen Door Daan, Karol, Kayleigh en Wies Les 1 Over land en over zee De tijd van de Romeinen was tussen 3000 voor Christus en 500 na Chr. De Romeinen hadden een groot rijk: van Azië en Noord-Afrika

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting door een scholier 1189 woorden 13 oktober 2014 6,6 30 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 2.1 Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat De ontwikkeling

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

13/4/2012 BACHELOR CAESAR EN AUGUSTUS SCRIPTIE. Niels Koemans Van Egmondkade 96 Woorden: De macht van het woord en het zwaard

13/4/2012 BACHELOR CAESAR EN AUGUSTUS SCRIPTIE. Niels Koemans Van Egmondkade 96 Woorden: De macht van het woord en het zwaard 13/4/2012 BACHELOR SCRIPTIE CAESAR EN AUGUSTUS Niels Koemans 3353346 Van Egmondkade 96 Woorden: 12098 De macht van het woord en het zwaard 1 Inhoudsopgave Voorblad 1 Inhoudsopgave..2 Inleiding, Caesar

Nadere informatie

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië.

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Kenmerkende aspecten: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat De klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur De ontwikkeling

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Rome en het Nieuwe Testament

Rome en het Nieuwe Testament Rome en het Nieuwe Testament Rome en het Nieuwe Testament De Romeinse context van het vroege christendom Martin Heikoop Uitgeverij Boekencentrum Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt

Nadere informatie