- Buste van Gaius Julius Caesar, - midden 1 e eeuw v.chr. 100 n.c. - Groen Egyptisch steen. - 41cm hoog. - Staatliche Museen (museum), East Berlin.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- Buste van Gaius Julius Caesar, - midden 1 e eeuw v.chr. 100 n.c. - Groen Egyptisch steen. - 41cm hoog. - Staatliche Museen (museum), East Berlin."

Transcriptie

1 - Buste van Gaius Julius Caesar, - midden 1 e eeuw v.chr. 100 n.c. - Groen Egyptisch steen - 41cm hoog - Staatliche Museen (museum), East Berlin.

2 ijdele machthebber met de markante neus. Komt keizerlijk over, maar is het nooit geweest! (de naam Caesar betekend keizer!) Familie beweerde af te stammen van Aeneas Godin Venus, voorouder 3 huwelijken: om zijn weg naar boven te werken! (de dochters van een consul, van dat moment).

3 Ambitie om zelf consul te worden (consul = hoogste magistraat binnen de Senaat en heeft het meest te zeggen). Met zijn 16e een priesterambt (een priester had toen meer voor het zeggen en niet alleen een religieuze taak). Huwelijk met de dochter van consul Cinna (dit huwelijk en zijn huwelijken hierna moesten ervoor zorgen dat hij zich kon begeven in hogere klassen).

4 Sulla hoorde van de jonge ambitieuze Julius, afstammeling van Julus. Caesar gaf gedwongen zijn status als priester ambt op na weigering om zijn huwelijk te ontbinden met Cinna. Verloor zijn eerste vrouw Lucius Cornelius Cinna in 68 v.chr.

5 Gaius Julius Caesar had de wereld nog niet veroverd, op de leeftijd dat Alexander de Grote al grote overwinningen had geboekt op de Perzen en de Macedonische dynastie was begonnen. - Marmeren beeld- houwwerk. - Nationaal Archeologisch museum Taranto.

6 Huwde de dochter van Sulla, niet uit liefde maar om binnen de hogere klasse te komen, hij kwam in contact met aanhangers van de populares van Marius. Caesar werd hierdoor gezien als Sulla s politieke tegenstander, Sulla vervolgde Caesar hiervoor. Caesar verbrak het huwelijk met Pompeia Sulla en vertrok naar Klein-Azië door zich aan te sluiten bij een militair commando om zich een weg naar boven te vechten en uiteindelijk binnen de senaat te komen.

7 Caesar had een familie verwantschap met de voormalige consul Marius. Marius was verslagen, Sulla was dictator voor onbepaalde tijd, voerde strenge hervormingen in en stierf drie jaar later in 78 v.chr. Pompeius en Crassus hadden hun sporen verdient en werden benoemd tot consul in 70 v.chr. Caesar bereikte in 68 v.chr. zijn eerste officiële functie als quaestor in Spanje (vertegenwoordiger financiën en schatkist) en was daardoor lid van de senaat

8 Caesar werd na afronding van zijn taak als quaestor benoemd tot curulisch ediel; een van de magistraten die de taak had feesten en spelen te organiseren. Dit zijn de bekende gladiatoren gevechten Inmiddels had Caesar torenhoge schulden, Crassus hielp de toen vijfendertigjarige Caesar uit geldnood. Ze werden bondgenoten.

9 twee jaar daarna, dankzij veel smeergeld bereikte hij het ambt van Pontifex Maximus (hoge priester). Zijn financiële positie werd er nog niet beter op.. Vervolgens werd hij pretor ( voorganger met militaire oorsprong) en na afloop van zijn ambtstermijn kreeg hij het stadhouderschap over Spanje.

10 62 v.chr. eerste veldtocht onder zijn leiding. In de bergen van Andalusië, was hij al bijna veertig. Vrij gemakkelijk leven tot dan toe in de hogere kringen van Rome. Hij ontpopte zich als een handig veldheer, die de woeste Spaanse stammen binnen een jaar onderwierp. Hij wist grote rijkdom te verwerven, waarmee hij eindelijk zijn inmiddels torenhoge schulden kon afbetalen. Eenmaal terug in Rome zocht hij achter de schermen toenadering tot de machtige generaals die toen consul waren: Pompeius en Crassus.

11 Tres (drie) en vir (man) In 60 v.chr. sloten Pompeius, Crassus en Caesar een persoonlijke afspraak. Gezamenlijk nog meer macht vergaren. Liet zijn dochter uithuwelijken aan Pomeius. Maatregelen ten voordele van zijn (toen nog) bondgenoten. Zinnen gezet op een groot commando in het buitenland, om een omvangrijk leger achter zich te kunnen krijgen Machtspositie opbouwen. De senaat wilde hem afschepen met een rustiger baantje Caesar wist het zo te spelen dat hij voor een aantal jaar Gallië kreeg toegewezen en legioenen mocht werven. Caesar maakte korte metten met de Helvetiërs

12 Veni Vidi Vici: Ik kwam, ik zag en ik overwon! De verovering van Gallië, schreef zelf verslagen van zijn oorlogen in Gallië (De bello gallico) wie schrijft die blijft! Realiseerde persoonlijke ambities met behulp van militaire machtsmiddelen.

13 Al na twee jaar had hij Gallië grotendeels veroverd. Eind 57 v.chr. mocht hij een triomftocht vieren. Tijdens een bijeenkomst in het voorjaar van 56 v.chr. werden de inmiddels gerezen onderlinge conflicten bijgelegd en besloten de drie heren dat, Caesar nog vijf jaar zijn gang mocht gaan in Gallië!

14 Crassus in 53 v.chr. gestorven De samenwerking tussen Caesar en Pompeius verslechterde (politieke verschillen). 49 v.chr. een eind aan Caesars militaire commando. Pompeius probeerde de militaire macht van Caesar tevergeefs in te perken

15 Caesar reageerde door op te trekken naar Rome. Bij het oversteken van het grensriviertje de Rubicon was er geen weg meer terug. Met de beroemde woorden; alea iacta est (de teerling is geworpen) betrad hij Italiaans grondgebied. Pompeius vluchtte naar Griekenland door de groeiende populariteit van Caesar onder het volk. Maar Caesar zat hem met zijn legioen op de hielen.

16

17 In 48 v.chr. werd Pompeius in Egypte vermoord door de koning (farao) van Egypte, die het hoofd aan Caesar schonk. Tot 45 v.chr. bleef Caesar in diverse provincies strijd voeren om de troepen van Pompeius te verslaan. Hij vertrouwde het Egyptische land toe aan de vrouwelijke Cleopatra!

18 45 v.chr. terug in Rome werd hij als held begroet. Bevoegdheden en meer macht zorgden voor afkeer binnen de senaat Zaak escaleerde, Caesar werd op 14 februari 44 v.chr. benoemd tot dictator voor het leven. De samenzwering van Brutus en Cassius om Rome van de tiran (Caesar) te bevrijden! Op15 maart 44 v.chr. is Caesar met drieëntwintig messteken tijdens een senaatvergadering om het leven gebracht.

19 Caesar, heeft geleid tot het ontstaan van het keizerrijk.. Zijn geadopteerde zoon, Augustus was opgenomen in zijn testament: De eerste keizer van Rome was geboren Alles veranderde na deze boze stiefvader!

20

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode De Romeinen en de Grieken zijn in hun tijd twee machtige volkeren. Ze hebben beiden zaken bedacht en uitgevoerd die ook nu voor ons eigen, hedendaagse leven belangrijk zijn.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis De Romeinen Samenvatting Geschiedenis De Romeinen Samenvatting door Esmee 1641 woorden 18 februari 217 6,5 68 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 2 De verovering van

Nadere informatie

Voordat Cleopatra werd geboren, waren er al zes prinsessen geweest die ook Cleopatra heetten. Cleopatra was

Voordat Cleopatra werd geboren, waren er al zes prinsessen geweest die ook Cleopatra heetten. Cleopatra was Werkstuk door een scholier 1571 woorden 7 april 2013 5,6 45 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Historia Inhoud Blz. 3 Voorwoord Blz. 4 Cleopatra s leven Blz. 5 Eerste vrouwelijke Farao Blz. 5 Cleopatra

Nadere informatie

(Het einde van) de republiek HOOFDSTUK 1: DE VEROVERING VAN ITALIË 1) De veroveringen In de 5 e 4 e eeuw v.c. Verschillende fasen Etrusken Tegenslag in 390: Galliërs plunderen Rome Volsci Latini Samnieten

Nadere informatie

6.9. Boekverslag door A woorden 10 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Wie was Julius Caesar? Geboorte

6.9. Boekverslag door A woorden 10 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Wie was Julius Caesar? Geboorte Boekverslag door A. 5845 woorden 10 december 2002 6.9 228 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Wie was Julius Caesar? Geboorte Gaius Julius Caesar is via een keizersnede geboren op 100, 101 102 voor Christus.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen Samenvatting door een scholier 2171 woorden 14 juni 2016 7,9 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1 Tussen

Nadere informatie

Antonia minor: 31 januari 36 v.chr., Rome 1 mei 37 n. Chr., Rome

Antonia minor: 31 januari 36 v.chr., Rome 1 mei 37 n. Chr., Rome Antonia minor: 31 januari 36 v.chr., Rome 1 mei 37 n. Chr., Rome Antonia, ook bekend als Antonia minor of Antonia de Jongere, was een van de meest prominente vrouwen van de Julisch-Claudische dynastie

Nadere informatie

Onderzoek: Moordzaak Julius Caesar Onderzoeksbureau: Curia, Rome Onderzoekers: Dadda Hayat, De Bondt Evelien, Denoulet Sofie, Sioen Noor

Onderzoek: Moordzaak Julius Caesar Onderzoeksbureau: Curia, Rome Onderzoekers: Dadda Hayat, De Bondt Evelien, Denoulet Sofie, Sioen Noor !! Onderzoek: Moordzaak Julius Caesar Onderzoeksbureau: Curia, Rome Onderzoekers: Dadda Hayat, De Bondt Evelien, Denoulet Sofie, Sioen Noor Informatie de scelere Datum: Iden maart, 44 v.c. Locus: senaatszaal

Nadere informatie

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat de romeinen vroeger heel machtig waren en heel veel landen en gebieden hebben veroverd.

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat de romeinen vroeger heel machtig waren en heel veel landen en gebieden hebben veroverd. Werkstuk door een scholier 2630 woorden 19 mei 2002 5,8 544 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Inleiding Waarom heb ik dit onderwerp gekozen? Ik heb dit onderwerp gekozen omdat de romeinen vroeger heel

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting door Anisha 1170 woorden 23 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld

Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld Samenvatting door een scholier 2160 woorden 7 januari 2010 6,8 13 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 2, De Grieks-Romeinse

Nadere informatie

Wie was keizer Nero? Wat zijn de successen die Nero heeft geboekt tijdens zijn regeerperiode als keizer van het Romeinse Rijk?

Wie was keizer Nero? Wat zijn de successen die Nero heeft geboekt tijdens zijn regeerperiode als keizer van het Romeinse Rijk? Keizer Nero Inleiding Deze PO gaat over keizer Nero, een zoon van Gnaeus Domitius Ahenobarbus en opvolger van Claudius als keizer van het Romeinse Rijk. Maar dit is lang niet alles wat er te zeggen valt

Nadere informatie

Situering in tijd en ruimte

Situering in tijd en ruimte Situering in tijd en ruimte Rome groeide tussen 753 v.c. en 476 uit tot een echt wereldrijk. Binnen deze tijdspanne kunnen we drie periodes onderscheiden: Rome als koninkrijk, als republiek en tenslotte

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de

Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de Tijdvakken Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid K.A. * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat * klassieke vormentaal

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Gaius Iulius Caesar ( v. C.)

Gaius Iulius Caesar ( v. C.) Gaius Iulius Caesar (100-44 v. C.) 1. Tijdsbeeld: Na de tweede Punische Oorlog (219-202 v. C.) tegen Hannibal breidde het Romeinse grondgebied erg uit. In Rome werden de gevolgen van de nieuwe positie

Nadere informatie

Collega s, leerlingen, ouders, hoor mij aan!

Collega s, leerlingen, ouders, hoor mij aan! Collega s, leerlingen, ouders, hoor mij aan! Prijzen kom ik Gaius Julius Caesar, niet begraven. Het goede dat hij heeft gedaan leeft na hem voort, het slechte van hem kunnen we misschien vergeten. Gisteren

Nadere informatie

6,2. Praktische-opdracht door een scholier 2704 woorden 24 mei keer beoordeeld. Wat hebben Caesar en Nero betekend voor het Romeinse Rijk?

6,2. Praktische-opdracht door een scholier 2704 woorden 24 mei keer beoordeeld. Wat hebben Caesar en Nero betekend voor het Romeinse Rijk? Praktische-opdracht door een scholier 2704 woorden 24 mei 2005 6,2 67 keer beoordeeld Vak KCV Wat hebben Caesar en Nero betekend voor het Romeinse Rijk? Welke Romeinse keizers zijn er allemaal aan de macht

Nadere informatie

De dynastie van Valentinianus ( n. C)

De dynastie van Valentinianus ( n. C) De dynastie van Valentinianus (364-394 n. C) De dynastie van Valentinianus werd vernoemd naar Valentinianus I die wordt beschouwd als de laatste grote West-Romeinse keizer. Hij was eerlijk en hardwerkend,

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Over land en over zee. Veroveraars

Over land en over zee. Veroveraars De Romeinen hadden een heel groot rijk van Azië, Noord- Afrika en ook nog Europa. Ze hadden sterke legers en hele slimme generaals met stevige wegen en snelle boten. Over land en over zee In Nederland

Nadere informatie

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION HET TERRACOTTALEGER & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO 23.12.16 23.04.17 PEDAGOGISCH DOSSIER 11-14 JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION + 3 2 4 2 2 4 WWW. T E R R A C O T 4 9 3 8 TA - L I E

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Extra: Limes hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Extra: Limes hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 03 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/79557 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning

Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning DE ROMEINEN Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning van Alba Longa * Numitor afgezet door zijn

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen:

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen: Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november 2012 5,8 118 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Begrippen: Atheense democratie: een vorm waarbij het bestuur het volk (demos) via stemming

Nadere informatie

Septimius Severus: Leptis Magna (het huidige Al Khums, Libië), 11 april 145 Eboracum (nu: York), 4 februari 211.

Septimius Severus: Leptis Magna (het huidige Al Khums, Libië), 11 april 145 Eboracum (nu: York), 4 februari 211. Septimius Severus: Leptis Magna (het huidige Al Khums, Libië), 11 april 145 Eboracum (nu: York), 4 februari 211. Lucius Septimius Severus, ook wel Septimus Severus was keizer van Rome van 193 tot 211.

Nadere informatie

GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID. Inhoudstafel. Emma Vanden Berghe (2013-2014)

GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID. Inhoudstafel. Emma Vanden Berghe (2013-2014) GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID Inhoudstafel 1 Inleiding: p. 23-46 I. INLEIDING 1. Bronnen en chronologie Bronnen Geschreven bronnen Ongeschreven bronnen Brongebruik Chronologie Relatieve en absolute

Nadere informatie

Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? en hun dwangarbeid aanzag, en naar zijn broeders vertrok. Exodus 2:11, eerste deel

Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? en hun dwangarbeid aanzag, en naar zijn broeders vertrok. Exodus 2:11, eerste deel De les die Mozes moest leren. Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? Exodus 2:11, eerste deel 11 In die dagen, toen Mozes groot geworden was en naar zijn broeders vertrok en hun dwangarbeid aanzag, Wat

Nadere informatie

Romeinen. Door Daan, Karol, Kayleigh en Wies

Romeinen. Door Daan, Karol, Kayleigh en Wies Romeinen Door Daan, Karol, Kayleigh en Wies Les 1 Over land en over zee De tijd van de Romeinen was tussen 3000 voor Christus en 500 na Chr. De Romeinen hadden een groot rijk: van Azië en Noord-Afrika

Nadere informatie

CAIUS JULIUS CAESAR LEVEN EN WERK

CAIUS JULIUS CAESAR LEVEN EN WERK CAIUS JULIUS CAESAR LEVEN EN WERK 1. LEVEN JEUGD Gaius Julius Caesar werd geboren in 100 BC in de maand Quintilis (die later, ter ere van hem, Julius werd genoemd). Via zijn vader, die overleed toen Caesar

Nadere informatie

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten?

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Rond 1080 bedreigen de minder tolerante Seldjoeken Constantinopel. Het werd voor christelijke pelgrims steeds moeilijker

Nadere informatie

Gaius Julius Caesar in allis locis

Gaius Julius Caesar in allis locis Gaius Julius Caesar in allis locis Door: Emma ter Horst, Jasmijn de Bree, Marit Klaassen & Katja Vasic Klas: 4E Docent: mevrouw van Bossum Datum: 18 mei 2015 DE VITA CAESARUM 1 Inhoudsopgave Gergovia Alesia

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting door Sophie 1766 woorden 27 februari 2013 6,2 24 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Romeinse Koninkrijk 753-509 (500) voor Chr.

Nadere informatie

13/4/2012 BACHELOR CAESAR EN AUGUSTUS SCRIPTIE. Niels Koemans Van Egmondkade 96 Woorden: De macht van het woord en het zwaard

13/4/2012 BACHELOR CAESAR EN AUGUSTUS SCRIPTIE. Niels Koemans Van Egmondkade 96 Woorden: De macht van het woord en het zwaard 13/4/2012 BACHELOR SCRIPTIE CAESAR EN AUGUSTUS Niels Koemans 3353346 Van Egmondkade 96 Woorden: 12098 De macht van het woord en het zwaard 1 Inhoudsopgave Voorblad 1 Inhoudsopgave..2 Inleiding, Caesar

Nadere informatie

Periodeschrift gelijnd 1 om 1. Tekst voor in het periodeschrift: Geschiedenis Rome. Klas 6 schooljaar 2013-2014

Periodeschrift gelijnd 1 om 1. Tekst voor in het periodeschrift: Geschiedenis Rome. Klas 6 schooljaar 2013-2014 Periodeschrift gelijnd 1 om 1 Bart Mulder Tekst voor in het periodeschrift: Geschiedenis Rome Klas 6 schooljaar 2013-2014 1 Geografie Italië is een schiereiland dat in het noorden begrensd wordt door de

Nadere informatie

6.2. Boekverslag door een scholier 8611 woorden 7 mei keer beoordeeld. Geschiedenis PROFIELWERKSTUK: GAIUS JULIUS CAESAR.

6.2. Boekverslag door een scholier 8611 woorden 7 mei keer beoordeeld. Geschiedenis PROFIELWERKSTUK: GAIUS JULIUS CAESAR. Boekverslag door een scholier 8611 woorden 7 mei 2004 6.2 398 keer beoordeeld Vak Geschiedenis PROFIELWERKSTUK: GAIUS JULIUS CAESAR Inleiding Tweeduizend jaar geleden behoorde het grootste deel van West-Europa,

Nadere informatie

Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637

Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637 Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637 Ferdinand II, was de zoon van Karel II van Oostenrijk, broer van keizer Maximiliaan II, de vader van keizer Matthias. Hij behoorde tot het

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Het verval van het uitgestrekte keizerrijk

Het verval van het uitgestrekte keizerrijk Het verval van het uitgestrekte keizerrijk Problemen in Rome Problemen in Rome Uitgestrekte grenzen / groot leger nodig Groot leger kost geld: belastingen Crisis en burgeroorlogen Volksverhuizing (Hunnen...)

Nadere informatie

De piramide van Cheops is s werelds grootste piramide en één van de 7 wereldwonderen uit de klassieke oudheid. Hij is 146 meter hoog en daarmee Drie

De piramide van Cheops is s werelds grootste piramide en één van de 7 wereldwonderen uit de klassieke oudheid. Hij is 146 meter hoog en daarmee Drie Nijl Egypte Wie heeft Egypte gesticht? Ongeveer 5000 jaar geleden waren er twee onafhankelijke koninkrijken: Opper- en Neder- Egypte. Na vele veldslagen zijn deze twee rijken met elkaar verenigd. De eerste

Nadere informatie

Hoe was te zien dat Jozef na farao de belangrijkste autoriteit in Egypte was?

Hoe was te zien dat Jozef na farao de belangrijkste autoriteit in Egypte was? Jozef wordt onderkoning van Egypte. Hoe was te zien dat Jozef na farao de belangrijkste autoriteit in Egypte was? Genesis 41:41-42 41 Verder zei de farao tegen Jozef: Zie, ik stel u hierbij aan over heel

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Gladiatoren: helden in het oude Rome

Gladiatoren: helden in het oude Rome Gladiatoren: helden in het oude Rome In onze populaire cultuur kregen we de afgelopen jaren al meermaals te maken met de Romeinse gladiatoren. Denk maar aan Ridley Scotts kaskraker Gladiator of de televisiereeks

Nadere informatie

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september 1601 - Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII, bijgenaamd de Rechtvaardige (le Juste), koning van Frankrijk van 1610 tot aan zijn dood,

Nadere informatie

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Hij was koning van Spanje van 1621 tot 1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden en koning van Portugal (als Filips III) tot

Nadere informatie

Van niets tot wereldmacht.

Van niets tot wereldmacht. Van niets tot wereldmacht. Latijn heeft Europa voor de eerste maal verenigd. Het ligt voor de hand dat wij Latijn nog steeds bestuderen: de Romeinen hebben als eersten in West-Europa een groot rijk hebben

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Peristylium. leesboek

Peristylium. leesboek Ars Legendi Peristylium leesboek Lucien De Vuyst Henri Dreesen Carine Plets Yolanda Régal David Stienaers Liselot Vandamme Marc Van Den Eynde Liselot Van der Haegen Commentārii de bello Gállico: Een dor

Nadere informatie

Naam: DE FRANSE TIJD Napoleon-Willem l

Naam: DE FRANSE TIJD Napoleon-Willem l Naam: DE FRANSE TIJD Napoleon-Willem l De Franse tijd in Nederland. In 1795 trokken de Franse legers van Napoleon over onze grenzen. Ineens stonden duizenden Franse soldaten al aan onze rivieren. De Nederlandse

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting door Lotte 2036 woorden 19 juni 2017 5,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Tijd van Grieken (Athene en Sparta zijn hier als voorbeelden gebruikt!) en Romeinen/ Klassieke oudheid/ Klassieke beschavingen

Tijd van Grieken (Athene en Sparta zijn hier als voorbeelden gebruikt!) en Romeinen/ Klassieke oudheid/ Klassieke beschavingen Samenvatting door F. 1532 woorden 19 juni 2016 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden SV GS H2 Tijd van Grieken (Athene en Sparta zijn hier als voorbeelden gebruikt!) en Romeinen/

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Romeinse Volksverhuizing

Werkstuk Geschiedenis De Romeinse Volksverhuizing Werkstuk Geschiedenis De Romeinse Volksverhui Werkstuk door een scholier 1810 woorden 23 januari 2005 5,8 164 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Wat waren de oorzaken van de grote volksverhui

Nadere informatie

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705 Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni 1640 - aldaar, 5 mei 1705 Leopold I (Leopold Ignatius Joseph Balthasar Felician; Hongaars: I. Lipót), was bijna een halve eeuw heerser als Rooms-Duitse keizer, koning van

Nadere informatie

Opdracht Geschiedenis De Franse Revolutie

Opdracht Geschiedenis De Franse Revolutie Opdracht Geschiedenis De Franse Revolutie Opdracht door een scholier 3168 woorden 21 februari 2003 6 706 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Wij hebben voor het vak geschiedenis het hoofdstuk de

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

Werkstuk KCV Opbouw en ondergang van Rome

Werkstuk KCV Opbouw en ondergang van Rome Werkstuk KCV Opbouw en ondergang van Rome Werkstuk door een scholier 2486 woorden 11 oktober 2006 5,8 30 keer beoordeeld Vak KCV Inleiding Als men over het Romeinse rijk spreekt wordt vaak meteen gedacht

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Wilhelm II van Duitsland: Berlijn, 27 januari Doorn, 4 juni 1941

Wilhelm II van Duitsland: Berlijn, 27 januari Doorn, 4 juni 1941 Wilhelm II van Duitsland: Berlijn, 27 januari 1859 - Doorn, 4 juni 1941 Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Preußen, in het Nederlands Frederik Willem Victor Albert van Pruisen uit het huis Hohenzollern

Nadere informatie

Naam: FLORIS DE VIJFDE

Naam: FLORIS DE VIJFDE Naam: FLORIS DE VIJFDE Floris V leefde van 1256 tot 1296. Hij was een graaf, een edelman. Nederland zag er in de tijd van Floris V heel anders uit dan nu. Er woonden weinig mensen. Verschillende edelen

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen Tijdvak 3 Toetsvragen 1 Op veel afbeeldingen wordt de Romeinse keizer Constantijn als een heilige afgebeeld met een stralenkrans om zijn hoofd. Welke reden was er om Constantijn als christelijke heilige

Nadere informatie

Rome <> Tablet versie 1. Rome. Forum Romanum

Rome <> Tablet versie 1. Rome. Forum Romanum Rome Forum Romanum Het Forum Romanum was het centrum van het publieke leven in het Romeinse keizerrijk wat blijkt uit de vele overblijfselen van triomfbogen, tempels en basilicas. Ondanks dat er van de

Nadere informatie

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over

Nadere informatie

Machtsuitbreiding en de Punische oorlogen.

Machtsuitbreiding en de Punische oorlogen. Machtsuitbreiding en de Punische oorlogen. In de eeuw nadat de Galliërs vertrokken waren, begonnen de Romeinen hun macht in Italië uit te breiden. Ze kwamen in botsing met de hun naburige volken. Hun machtigste

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

Romeinen 1/6. Ze vroegen overal belasting en werden zo ook steeds rijker.

Romeinen 1/6. Ze vroegen overal belasting en werden zo ook steeds rijker. Romeinen Rome was één van de vele volken in Italië. Op een gegeven moment wisten ze de baas te worden over hun buurlandje. Ze voegden de soldaten bij hun eigen leger en waren dus weer sterker! Ze trainden

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

Specialisatie Geschiedenis van het jodendom en christendom

Specialisatie Geschiedenis van het jodendom en christendom Specialisatie Een religieuze periodisering 586 70 Jahwisme Vroeg- Jodendom Rabbijns Jodendom Voor de gewone jaartelling 1 Na de gewone jaartelling Een historisch kader (586 200 v. Chr.) 586-539 - Perzische

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Caesar en Cleopatra

Praktische opdracht Geschiedenis Caesar en Cleopatra Praktische opdracht Geschiedenis Caesar en Cl Praktische-opdracht door een scholier 6141 woorden 12 maart 2005 6 158 keer beoordeeld Vak Geschiedenis INHOUDSOPGAVE INLEIDING HOOFDSTUK I Het Romeinse Rijk

Nadere informatie

Rome. Rome. Via Appia Antica

Rome. Rome. Via Appia Antica Via Appia Antica De Via Appia Antica was een van de meest belangrijke wegen ter wereld en een van de bekendste van alle wegen die vanuit naar zowat alle uiteinden van het inse Rijk uitzwermden. Langs de

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

7.8. Vertaling door een scholier 2960 woorden 27 maart keer beoordeeld

7.8. Vertaling door een scholier 2960 woorden 27 maart keer beoordeeld Vertaling door een scholier 2960 woorden 27 maart 2007 7.8 111 keer beoordeeld Vak Methode Latijn Lingua Latina Tekstblok 1 In het circus Maximus Gegroet, Caesar! schreeuwt het volk. Gegroet, Caesar! schreeuwt

Nadere informatie

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00. SCHOOLONDERZOEK Tijdvak II GESCHIEDENIS november 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Was Jezus Caesar. Was Jezus Caesar? Francesco Carotta. Blz. 13

Was Jezus Caesar. Was Jezus Caesar? Francesco Carotta. Blz. 13 Was Jezus Caesar? Francesco Carotta Blz. 13 1 Het verhaal van de burgeroorlog Beide lijdensgeschiedenissen vertonen grote gelijkenis en zijn het verhaal van de burgeroorlog in Rome. Reeds in de 50er jaren

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Hij was hertog van Bourgondië. Hij werd geboren in Dijon en was de oudste zoon van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en

Nadere informatie

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Karel VII Albert, een lid van het Huis Wittelsbach, was keurvorst van Beieren vanaf 1726 en Rooms-Duitse keizer van 24 januari

Nadere informatie

Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888

Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888 Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888 Ook bekend als Willem I (volledige naam: Willem Frederik Lodewijk, Duits: Wilhelm Friedrich Ludwig) van het Huis Hohenzollern, was

Nadere informatie

Wat was opvallend. bij de Israëlieten na verloop van tijd?

Wat was opvallend. bij de Israëlieten na verloop van tijd? Wat was opvallend Israël in Egypte verdrukt bij de Israëlieten na verloop van tijd? Exodus 1:6-7 6 Toen Jozef gestorven was, en ook al zijn broers, en heel die generatie, 7 werden de Israëlieten vruchtbaar

Nadere informatie

Welke les wilde God aan Jozef leren?

Welke les wilde God aan Jozef leren? Een levensles voor Jozef. Welke les wilde God aan Jozef leren? Maar in de voorzienigheid van God zou zelfs dit voorval voor Jozef een zegen zijn. Hij had in enkele uren geleerd wat hij anders in jaren

Nadere informatie

3,3. Samenvatting door F. 992 woorden 22 juni keer beoordeeld. Geschiedenis 2.1. Bloeitijd gr: v Chr

3,3. Samenvatting door F. 992 woorden 22 juni keer beoordeeld. Geschiedenis 2.1. Bloeitijd gr: v Chr Samenvatting door F. 992 woorden 22 juni 2013 3,3 8 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats 2.1 Bloeitijd gr: 750-150 v Chr Bloeitijd Atheense democratie: 5e en 4e eeuw v Chr. Veroveringen

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN CHANOEKA

HET VERHAAL VAN CHANOEKA HET VERHAAL VAN CHANOEKA Op de 25e dag van de joodse maand Kislew begint Chanoeka, een feest dat acht dagen duurt. Met Chanoeka denken we terug aan een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van het

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 12 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De Germanen Jos en Mirthe doen met hun ouders een dagje Friesland. Ze bezoeken het terpdorpje Hegebeintum. De

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 2. Letters 3. Plaatjes lezen 4. Het pictogram 5. Van plaatje naar teken 6. Letters en klanken

inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 2. Letters 3. Plaatjes lezen 4. Het pictogram 5. Van plaatje naar teken 6. Letters en klanken Letters Letters inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 3 2. Letters 4 3. Plaatjes lezen 5 4. Het pictogram 6 5. Van plaatje naar teken 7 6. Letters en klanken 8 7. Overal letters 9 8. Rome 10 9. Vreemde

Nadere informatie

Scriptie Geschiedenis Cleopatra

Scriptie Geschiedenis Cleopatra Scriptie Geschiedenis Cleopatra Scriptie door een scholier 4806 woorden 27 maart 2001 7 184 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Mijn scriptie gaat over één van de meest geromantiseerde onderwerpen

Nadere informatie

Journal of Nobility Studies

Journal of Nobility Studies Journal of Nobility Studies virtus 20 2013 virtus 20 2013 Coen Wilders * Soeverein ten dienste van de Habsburgse dynastie 232 Luc Duerloo, Dynasty and Piety. Archduke Albert (1598-1621) and Habsburg Political

Nadere informatie

Klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur.

Klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur. Onderzoeksvraag: Hoe beïnvloedde de uitbreiding van het Romeinse Rijk de cultuur van de volken in West Europa? De (beeldhouw)kunst en architectuur uit de Grieks Romeinse tijd werd in de eeuwen daarna als

Nadere informatie

II MAART. te brengen. Maar vandaag wilde ik per se de deur uit, dus ging ik naar de fontein om rond te hangen met Cornelius en Flavia.

II MAART. te brengen. Maar vandaag wilde ik per se de deur uit, dus ging ik naar de fontein om rond te hangen met Cornelius en Flavia. I MAART Ik ben zo moe dat ik nauwelijks mijn hand kan optillen om dit te schrijven. Ik werd bij zonsopgang wakker gemaakt voor gevechtstraining en die ging de hele dag door. Het is een beetje mijn eigen

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Deze ZWAAR GEHEIME papyrusrollen zijn van Nurdius Maximus uit Rome. VERBODEN TE LEZEN. Ma en pa, die zich thuis zorgen om me maken (maar niet heus) Generaal Machtigus Antipater,

Nadere informatie

Reeds verschenen. ZENOBIAREEKS 3 Onder redactie van Diederik Burgersdijk, Richard Calis, Raphael Hunsucker, Willemijn Waal en Johan Weststeijn

Reeds verschenen. ZENOBIAREEKS 3 Onder redactie van Diederik Burgersdijk, Richard Calis, Raphael Hunsucker, Willemijn Waal en Johan Weststeijn Dodenlijst ZENOBIAREEKS 3 Onder redactie van Diederik Burgersdijk, Richard Calis, Raphael Hunsucker, Willemijn Waal en Johan Weststeijn Reeds verschenen 1 Alexander en Darius. De Macedoniër in de spiegel

Nadere informatie

Paragraaf 4: De Germaanse cultuur - TL 1

Paragraaf 4: De Germaanse cultuur - TL 1 Auteur Floris Sieffers Laatst gewijzigd 28 October 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/65939 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Boekverslag door A woorden 10 augustus keer beoordeeld. Geschiedenis

Boekverslag door A woorden 10 augustus keer beoordeeld. Geschiedenis Boekverslag door A. 1896 woorden 10 augustus 2010 7 36 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 2.1 Polis> stadstaat met eigen politiek. De Griekse polis>ontstond als versterkte burcht in de bergen>

Nadere informatie

4,9. Samenvatting door Rubien 1966 woorden 6 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. Geschiedenis 3.1 Van stad tot wereldrijk

4,9. Samenvatting door Rubien 1966 woorden 6 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. Geschiedenis 3.1 Van stad tot wereldrijk Samenvatting door Rubien 1966 woorden 6 februari 2017 4,9 44 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis 3.1 Van stad tot wereldrijk - Rome eerste stad met koning - Ze jagen de koning

Nadere informatie