Realise your expectations

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Realise your expectations"

Transcriptie

1 Realise your expectations Eluced zorgt ervoor dat ondernemers een overtuigend verhaal neerleggen waarover ook investeerders en klanten hebben meegedacht. Ondernemers weten dat het opstarten of het veranderen van een onderneming een hele andere tak van sport is dan het dagelijkse management ervan. Deze opstart vraagt om specifieke en meestal tijdelijke kennis en kunde o.a. businessmodel design, actie marketing, projectmanagement. Deze disciplines zijn niet altijd in huis. Net als inzicht in de specifieke klantbehoeften. Lastig om dan van een idee een klinkend en kloppend verhaal te maken. Een kloppend verhaal van het ondernemers idee in één beeld en één taal. Wij zijn ervan overtuigd dat belanghebbenden ondernemer, investeerder, klanten, key leveranciers, overheden een kloppend verhaal van een nieuw idee sneller accepteren. Zeker als ze er als groep aan hebben gewerkt. Het voorkomt verwarring. Hoe doen we dat? We brengen de belangrijkste partijen bij elkaar in dynamische workshops. We zorgen dat alle betrokkenen dezelfde taal gaan spreken. Samen nadenken en afstemmen over gemeenschappelijke verwachtingen. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. UIT ONZE PRAKTIJK : HANDELSONDERNEMING Hebben we bij een nieuw project wel aan alles gedacht? Kan mijn bedrijf dit ook uitvoeren? Tijdens de interactieve sessies zijn de voordelen en de achilleshielen aan het licht gekomen, waarop actie is ondernomen om de onderneming klaar te stomen voor de toekomst. UITZENDTENDER Hoe krijg ik mijn idee helder zodat ik het kort en bondig aan investeerders kan presenteren, die mij dan de middelen verstrekken waarmee ik het plan kan realiseren? Eluced drong snel door tot de kern van mijn idee, waardoor er steeds meer lijn in kwam en ik nu in staat ben het goed uit te leggen. Jurriaan Rang, Algemeen Directeur Uitzendtender: We ontwierpen een lange termijn visie en een plan om op korte termijn tot een werkend concept te komen. Door Eluced worden er geen zaken over het hoofd gezien en heb ik een helder verhaal voor de investeerders. Tijdwinst en minder risico Onze kracht zit in het hoge tempo waarin we de deelnemers laten samenwerken. Ze creëren hun gemeenschappelijke taal en beeld van het idee. Zo ruimen we misverstanden op, lokaliseren we blinde vlekken en risico s waarna we de verwachte uitkomsten van de belanghebbenden helder in kaart brengen. Dat levert alle partijen tijdwinst op. In een vroeg stadium ontdekken of het idee voldoende uitgedacht en commercieel haalbaar is: Goed verhaal, moeten we doen! Daarnaast wordt de vraag beantwoord of de uitvoering een reële kans maakt met de beschikbare mensen - het team - en middelen: Gaat het plan slagen met het huidige team? We streven ernaar dat de ondernemer zijn creatieve vrijheid behoudt. Wij bieden kaders en creëren transparantie. We werken met vaste visuele tools en formats wat bij iedereen een herkenbaar plan in een bekende vorm oplevert. Ook daar zit tijdwinst. Van een goed idee naar een goed plan!

2 De weg van een goed idee naar een goed plan EEN GOED IDEE..? Ondernemers melden zich vol enthousiasme en vertrouwen met hun plannen bij investeerders. Vaak zijn in deze fase de plannen voor de investeerder nog te vaag om ze goed te kunnen doorgronden en beoordelen. Het roept vooral veel vragen op. Beide partijen spreken nog niet dezelfde taal. VERBINDEN Creëer één helder en begrijpelijk beeld van het idee waar ondernemer en investeerders het samen over eens zijn. Met antwoorden op vragen over uiteenlopende zaken als klantbehoefte, communicatie aanpak, sales, productie en organisatie. Wij helpen de puzzelstukjes te laten passen. BIJSCHAVEN TOT HET PAST Dit doen we samen met alle belanghebbenden van het plan. Gezamenlijk op zoek naar ieders belang en aandeel bij de centrale puzzel; het idee van de ondernemer. Goed gefaciliteerde en strak getimede workshops met veel visualisaties leiden tot wederzijds begrip en instemming van het plan. 4 VANDAAG TOEKOMST 5 6 BEELD TAAL BUSINESS MODEL BUSINESS MODEL HELDERE BESLISMOMENTEN NU TOEKOMST BUSINESS Realisatie WAT WAAROM VERTALING VAN BUSINESS NAAR Realisatie Realisatie MODEL GO/NO GO, HELDERE BESLISMOMENTEN Het hele proces heeft tot doel dat het plan steeds meer body krijgt en concreet wordt. Tijdens de verschillende stappen van het aanscherpen ontstaan voortdurend beslismomenten; de marktomvang blijkt anders, technische haalbaarheid onduidelijk, lastige partner wensen en juridische eisen. Dit leidt tot een definitieve en gezamenlijk gedragen plan met concrete investeringsbehoefte en de benutting hiervan. ONZE GEREEDSCHAPSKIST Met o.a. het Business model canvas van Osterwalder brengen wij de essentie van het idee en belangrijkste bouwstenen daarvan in kaart; dit is een goed verhaal, gaan we doen! Terwijl het zelf ontwikkelde Eluced Realisatie Model Canvas weergeeft hoe dat gerealiseerd gaat worden en met welk team: Aan deze mensen durf ik mijn geld toe te vertrouwen. De kortste versies van het bedrijfsplan en het plan van aanpak. EEN VERHAAL: HET KLOPPEND HART Er is één taal en één verhaal van het nieuwe concept. Alle belanghebbenden kennen die en zijn er mee akkoord. Blinde vlekken zijn opgehelderd en tussentijdse hobbels genomen, net als een aantal beslissingen voor doorontwikkeling van het plan. Dit levert tijdwinst en meer begrip van eenieders verwachtingen en dus een realiseerbaar plan!

3 CASE MKB Handelsonderneming Het betreft een handelsonderneming die verantwoordelijk is voor de verkoop van agro grondstoffen in Europa voor een grote producent uit India. Een deel van haar klanten maakt halffabrikaten op basis van deze grondstoffen. Deze worden vervolgens aan grote producenten in Oost-Europa verkocht. Vraag Is onze onderneming in staat om halffabrikaten te maken en te leveren aan producenten in Oost-Europa, zodat wij de marges die op deze halffabrikaten worden gemaakt tot onze omzet kunnen rekenen? Het project is al gestart, maar wij willen zeker weten dat we over alles hebben nagedacht. We riskeren een grote clash met onze huidige klanten. Zou het tevens mogelijk zijn om meer rust in de organisatie te creëren? Wie kan er het beste halffabrikaten maken? WIJ ZELF! We weten wat er bij de klant leeft & we kennen alle grondstoffen Aanpak Interne sessies m.b.v. het Business model canvas (BMC) met als doel helder te krijgen wat de handelsonderneming doet, waarom en voor wie. Wat is belangrijk en wie hebben ze daarvoor nodig? Vervolgens controleerden we m.b.v. het Eluced Realisatie canvas (Eluced-pmc) of en hoe het project realiseerbaar was met een check op volledigheid. Resultaat Tijdens de BMC sessie kwam naar voren dat de onderneming zich momenteel richt op twee grote product stromen. De eerste is het leveren van grondstoffen aan hun klanten en de tweede is het leveren van diverse aanverwante producten die hun klanten verlangen. Inzicht Het toevoegen van het produceren van halffabrikaten betekende veel meer dan waar het management in eerste instantie rekening mee gehouden had. Bij het opstellen van het Eluced-pmc bleek dat een gedetailleerd BMC voor halffabrikaten essentieel was om voldoende input aan het project te kunnen geven, zoals: wie zijn de klanten, welke middelen en activiteiten zijn nodig en hoe wordt de relatie met de klant nog sterker. Het toevoegen van de halffabrikaten bleek de organisatie te veranderen van een handels- naar een productieonderneming. Hiervoor waren o.a. meer en andere partners nodig. Daarnaast vroeg dit om een andere organisatie van de benodigde kennis en kunde. Vervolgstappen Herinrichten van de organisatie naar een model waar product development, operations, sales en algemeen management hun intreden doen. Het beschrijven van de benodigde processen in en tussen de afdelingen. Het verbeteren van de organisatie door het stellen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden en deze toewijzen aan medewerkers en partners. Het implementeren van een sales (CRM) methode en tool voor efficiënte interne en externe communicatie. Het invoeren van persoonlijke doelstellingen bij alle medewerkers en hierover transparant zijn. Het toewijzen van rollen en taken bij personen die hier het meest geschikt voor zijn.

4 CASE Uitzendtender Een jonge spontane man (innovator) heeft een idee om de uitzendwereld drastisch te veranderen. Hij is van mening dat er veel onvrede is tussen organisaties die tijdelijk medewerkers nodig hebben (inleners) en uitzendbureaus (UZB). Deze onvrede ontstaat volgens hem door het onduidelijk ontstaan van de prijs. De inleners hebben het gevoel dat ze teveel betalen voor wat ze krijgen en de UZB vinden dat ze uitgeknepen worden. De missie van de innovator is het oplossen van deze onvrede! Het kan beter in de uitzendwereld m.b.v. de Uitzendtender! Vraag Kunnen jullie mij helpen mijn idee helder te krijgen, zodat ik een kort en bondig verhaal aan investeerders kan presenteren, zodat ze mij van middelen voorzien om tot realisatie over te gaan? Aanpak Wat is de Uitzendtender? Door gezamenlijk met deze innovator het Business model canvas (BMC) voor de Uitzendtender te maken werd ons duidelijk wat hij hiermee bedoelde en welke visie hij heeft. Deze visie werd vervolgens concreet gemaakt door het BMC voor 2015 op te stellen. Na het helder hebben van het business model 2015 zijn we aan de slag gegaan om het realisatie canvas en het plan van aanpak te maken. Doel Een helder verhaal voor potentiele investeerders. Business Model Canvas 2015 in progress De innovator vertelde ons Alle zekerheden en aannames van mijn eerste bedrijfsplan werden voor mijn gevoel overhoop gehaald in de eerste sessie met Eluced. Door het stellen van strenge doelgerichte vragen dringen ze door tot de kern. In eerste instantie bracht het me onzekerheid. Naarmate er meer bijeenkomsten volgden, kwam er steeds meer lijn in mijn eigen verhaal. Dit werd ondersteund met pakkende grafische uitleg van mijn plannen. We creëerden een lange termijn visie en een plan om op korte termijn tot een werkend concept te komen. Door het in kaart brengen op het Business model canvas en het Eluced Realisatie canvas worden er geen zaken over het hoofd gezien. Daarnaast werden er specialisten door Eluced betrokken in het proces om aannames te toetsen en mij te ondersteunen op werkterreinen waar mijn kracht niet ligt. Het geheel heeft geresulteerd in een helder verhaal dat ik kan uitleggen aan zowel mijn buurman als potentiële investeerders. Resultaat We ontwierpen een lange termijn visie en een plan om op korte termijn tot een werkend concept te komen. Door Eluced worden er geen zaken over het hoofd gezien en heb ik een helder verhaal voor de investeerders.

5 Hoe we werken Wij zijn altijd op zoek naar de gezamenlijkheid, in het besef dat echte successen bereikt worden door de beste kwaliteiten van elkaar te benutten. Zo gaan wij ook om met onze klanten, we beschouwen elkaar als partners. klant partners realise your expectations producent leverancier ondernemer Kernteam: Harold van Puijenbroek managing director +31 (0) Jille Sol thought catcher +31 (0) Jesse Skolnik visual designer +31 (0) Ronald Meurs project generator +31 (0)

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam Waarderen ESSENTIES Zingeving LEIDERSCHAP Delen Goede Dingen Missie Verbondenheid Resultaatgericht Bewustzijn VAN Inspireren Visie Leider Samen Empathie Erkennen Mensen Peter van Dam Versie 2, Februari

Nadere informatie

6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES

6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES 6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES De waarde van een Architectuur voor business en IT Joost bentvelsen 6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES De waarde van een architectuur

Nadere informatie

ABN AMRO investeert in Six Sigma en het stroomlijnen van haar bedrijfsprocessen

ABN AMRO investeert in Six Sigma en het stroomlijnen van haar bedrijfsprocessen 14 ABN AMRO investeert in Six Sigma en het stroomlijnen van haar bedrijfsprocessen Nog te vaak wordt Six Sigma gezien als iets voor productiebedrijven. Een hardnekkig misverstand, want behalve productiebedrijven

Nadere informatie

Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company

Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company Bilthoven, mei 2012 Aad Veenman in gesprek met een klant Aad Veenman, voormalig CEO van NS

Nadere informatie

Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company

Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company Bilthoven, mei 2012 Aad Veenman in gesprek met een klant Aad Veenman, voormalig CEO van NS sprak met klanten van The Brown Paper Company en

Nadere informatie

Bondgenoten in de decentralisaties

Bondgenoten in de decentralisaties Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties Invulling geven aan het transformatieproces en de coalitieaanpak TransitieBureau Begeleiding in de Wmo Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties TransitieBureau

Nadere informatie

Mijn Team is Top! De cultuur en de omgeving waarin teams blijven verbeteren

Mijn Team is Top! De cultuur en de omgeving waarin teams blijven verbeteren Mijn Team is Top! De cultuur en de omgeving waarin teams blijven verbeteren Een onderzoeksinitiatief van House of Performance in samenwerking met de Universiteit Twente Voorwoord Beste lezer, Vele organisaties

Nadere informatie

Niemand kan het. alleen!

Niemand kan het. alleen! Niemand kan het alleen! 1 Niemand kan het alleen! 2 1 Voorwoord In Nederland werken we met veel partijen hard aan de toekomst van de jeugd. We bouwen aan goed onderwijs, toegankelijke jeugdzorg, jeugdbeleid

Nadere informatie

Geef uw eigen draai aan procesoptimalisatie

Geef uw eigen draai aan procesoptimalisatie Erik Lammers en Dennis Hendriks, beiden Business Consultant bij HC&H Procesmanagement Geef uw eigen draai aan procesoptimalisatie Onnodige complexiteit van processen leidt tot extra kosten, extra tijd

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Projectmatig Werken

Hand-out behorende bij de training. Projectmatig Werken Hand-out behorende bij de training Projectmatig Werken Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX AMSTERDAM

Nadere informatie

Het CRM 100% succes boek. Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online

Het CRM 100% succes boek. Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online Het CRM 100% succes boek Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online Managementsamenvatting Een succesvolle CRM implementatie heeft niets met techniek te maken maar

Nadere informatie

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten Alma Vermeulen November 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3&4 2. Lean

Nadere informatie

De performance manager

De performance manager Trefwoorden: Performance management Leidinggeven Samenwerken De juiste balans tussen kaders stellen en ruimte geven De performance manager Hoe zorg je er als manager voor dat mensen gemotiveerd aan de

Nadere informatie

Werken aan programma s

Werken aan programma s Werken aan programma s Hoofdstuk 4: Beslissen Een programma vraagt voortdurend om het maken van keuzes. Starten we deze nieuwe activiteiten op, gaan we door op de ingezette koers of moeten we die misschien

Nadere informatie

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven Verandering in organisaties Erik H. Greven Verandering in organisaties is een uitgave van DynaVision Management Consultancy, Wassenaar. Uitgegeven in maart 2010. 2010 Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Implementatie IT Service Management

Implementatie IT Service Management Implementatie IT Service Management Slagingskans, slechts 10% Paper t.b.v. de module VMT MIM04 Versie 1.0 2002 J.R.M. Belt Inhoud 1 VOORWOORD...3 2 INLEIDING...4 3 CASE: CHANGE MANAGEMENT OF ICT SERVICE

Nadere informatie

Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT

Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT 1. Inleiding Het Team Testing team heeft de WickedTeams Teamanalyse gedaan. Deze teamanalyse geeft inzicht in een aantal kenmerken die van

Nadere informatie

KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING

KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING info@exellior.com September 2014 Copyrights KNOWLEDGE INTO ACTION 2 GEFELICITEERD! U heeft besloten meer te willen weten over de ontwikkeling

Nadere informatie

RibbonWood Consultancy

RibbonWood Consultancy RibbonWood. Implementeert. RibbonWood Consultancy - 10 Stappen Voor Succesvol Veranderen When you start looking at a problem and it seems really simple, you don t really under- stand the complexity of

Nadere informatie

OVER WINNAARS. De tien bouwstenen voor ondernemers die samen gaan voor succes. Maarten G. Verhoef

OVER WINNAARS. De tien bouwstenen voor ondernemers die samen gaan voor succes. Maarten G. Verhoef OVER WINNAARS De tien bouwstenen voor ondernemers die samen gaan voor succes Maarten G. Verhoef OVER WINNAARS De 10 bouwstenen voor ondernemers die samen gaan voor succes Maarten G. Verhoef Colofon Eerste

Nadere informatie

StrΩm Bedrijfsvoerders - White paper Optimaliseren Verkoopproces

StrΩm Bedrijfsvoerders - White paper Optimaliseren Verkoopproces - White paper Optimaliseren Verkoopproces Veel kansen blijven liggen als gevolg van een gebrek aan focus en structuur Inleiding In deze white paper laten we zien waarom een goed functionerend verkoopproces

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

CONTENTSTRATEGIE, PRODUCTIE & WEBORGANISATIE/

CONTENTSTRATEGIE, PRODUCTIE & WEBORGANISATIE/ MAASTRICHT UNIVERSITY - UM/ OFFERTE/ OF.UM.141401B/ CONTENTSTRATEGIE, PRODUCTIE & WEBORGANISATIE/ 1.0/ 7-4-2014/ ROB PUNSELIE/ MARTIJN VAN DER HEIJDEN/ INHOUD 1 Inleiding 4 2 Succesfactoren online communicatie:

Nadere informatie

rganisatie Survey-feedback I N S T R U M E N T E N F I L E : C 1 0 5 0 Uitkomsten van vragenlijsten bespreken en veranderingsprocessen versterken

rganisatie Survey-feedback I N S T R U M E N T E N F I L E : C 1 0 5 0 Uitkomsten van vragenlijsten bespreken en veranderingsprocessen versterken rganisatie OS t u r i n g s - i n s t r u m e n t e n v o o r d e m a n a g e r F I L E : C 1 0 5 0 Survey-feedback I N S T R U M E N T E N J u l i 2 0 0 3 Uitkomsten van vragenlijsten bespreken en veranderingsprocessen

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Return on Creativity

Return on Creativity Return on Creativity Effectiviteit van Communicatie in de Praktijk Bevindingen uit 10 expert-interviews met Utrechtse communicatiebureaus uit de MKB-sector, aangevuld met literatuuronderzoek. Januari 2012

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen 1. Handleiding procesbegeleider 2. Uitwerking thema s MTO 3. Voorbeeld actielijst 4. Vragenlijst omgaan met conflicten

Inhoudsopgave. Bijlagen 1. Handleiding procesbegeleider 2. Uitwerking thema s MTO 3. Voorbeeld actielijst 4. Vragenlijst omgaan met conflicten 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Overzichtskaart Steeds Beter Sessie 3 2.1 De thema s uit het MTO 6 2.2 Het stappenplan 6 2.3 De werkvormen 7 2.4 Rol leidinggevende 8 2.5 Ondersteuningsmogelijkheden 8

Nadere informatie

Processen in crisistijden

Processen in crisistijden Whitepaper Processen in crisistijden De huidige economische situatie biedt kansen voor het efficiënter inrichten van processen en het implementeren van procesoptimalisaties. Inleiding In alle bedrijfstakken

Nadere informatie

Enterprise Social Media. Social media in het hart van uw organisatie: gewoon doen!

Enterprise Social Media. Social media in het hart van uw organisatie: gewoon doen! Enterprise Social Media Social media in het hart van uw organisatie: gewoon doen! Enterprise Social Media Social media krijgen vaak het verwijt louter geklets voort te brengen. Leuk misschien voor privégebruik,

Nadere informatie