Over de grens Informatie voor studenten over stages in het buitenland

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Over de grens Informatie voor studenten over stages in het buitenland"

Transcriptie

1 Over de grens Informatie voor studenten over stages in het buitenland 2010 ROC van Amsterdam, International Office Marian Markenhof Fraijlemaborg CV Amsterdam tel:

2 1. ALGEMEEN 1.1 Bestemming 1.2 Voorwaarden 1.3 BPV opdracht of competenties 1.4 Contracten 1.5 Eigen verantwoordelijkheid 1.6 Europass Mobility 1.7 Ambassadeurs van het ROC van Amsterdam Inhoud 2. KOSTEN ALGEMEEN 2.1 Basisbegroting uitgaven 2.2 Basisbegroting inkomsten 2.3 Begroting per bestemming 2.4 Accommodatie 2.5 Maaltijden 2.6 Verzekeringen 2.7 ROCvA collectieve aanvullende verzekering 2.8 Vaccinaties 2.9 Studiefinanciering 2.10 OV-studentenkaart 2.11 Eigen middelen en reserve 2.12 Een beurs voor BPV in het buitenland 3. AANMELDINGEN 3.1 Voorlichtingsactiviteiten 3.2 Procedure 3.3 aanvraag subsidie 3.4 toekenning subsidie 3.5 account Relevante Websites Bijlage 1: aanmeldingsformulier Bijlage 2: overzicht contactpersonen internationale stages bij het ROC van Amsterdam Colofon: i-bpv over de grens Amsterdam,januari 2010 Aan deze folder werkten mee: Marian Markenhof (eindredactie) Met dank aan: Richard Pike

3 1. Algemeen Het ROC van Amsterdam wil zo veel mogelijk studenten de kans bieden om beroepsmatig praktijkervaring in het buitenland op te doen. Deze buitenlandse beroepspraktijkvorming (i- BPV) is een onderdeel van het opleidingstraject. Als belangrijke leerpunten van de buitenlandse stage kan gedacht worden aan: Je leert je beroep ook in een geheel andere context uit te oefenen; in een andere cultuur met andere middelen en met andere mogelijkheden. Het bevorderen van zelfstandigheid, het nemen van eigen initiatief en verantwoordelijkheid, en het ontwikkelen van improvisatievermogen. Het bevorderen van taalontwikkeling, het ontwikkelen van begrip voor cultuurverschillen, leren omgaan met mensen uit andere culturen en nieuwe vrienden maken. Om een internationale BPV in landen van de Europese Unie voor studenten financieel mogelijk te maken, heeft het ROC van Amsterdam van Leonardo da Vinci subsidie toegekend gekregen. Via de BPVbegeleider kan een student subsidie aanvragen. Voor een BPV in het buitenland gelden in principe dezelfde regels als voor een BPV in Nederland. De beoordeling is vergelijkbaar, maar de begeleiding kan anders zijn dan men gewend is. Er is een contactpersoon in het buitenland en er wordt telefonisch en via de e- mail contact met gehouden met de vaste begeleider / bpv begeleider in Nederland. 1.1 Bestemming Het ROC van Amsterdam heeft de afgelopen jaren een internationaal netwerk opgebouwd. Hierdoor is het mogelijk geworden om praktijkervaring op te doen in het buitenland. Vooral in Europa, maar soms ook in de Verenigde Staten en Afrika. Meestal heeft het ROC van Amsterdam een partnerschool of partnerinstelling, die geschikte bedrijven selecteert en de BPV begeleidt. Voor diverse opleidingen is het mogelijk om in een ander land praktijkervaring op te doen. Bij de opleiding kan daar informatie over verkregen worden. Noodzakelijke Reisdocumenten Voor elke student geldt: Check voordat je aan de voorbereidingen van je i-bpv begint, welke reis- en/of documenten je nodig hebt in het land van bestemming. Ben je in het bezit van een (geldig) paspoort of een (tijdelijke) ID kaart? En welke eisen stelt het land van bestemming? Heb je een visum nodig? Moet je die hier in Nederland aanvragen of kan dat bij binnenkomst in het land van bestemming regelen? Vraagt het buitenlands stagebedrijf om een bewijs van goed gedrag? Of om een medische verklaring? Het verschilt per land en per nationaliteit. Heb je een ziektekostenverzekering met de juiste dekking?

4 1.2 Voorwaarden In alle gevallen geldt de regel dat de opleiding beslist of een student in aanmerking komt voor een buitenlandse stage. Daarnaast geldt voor alle internationale stages de voorwaarde dat de student: Sterk gemotiveerd is en zich goed wil voorbereiden op de werkzaamheden en het leven in het buitenland; Geen achterstand in de studie heeft; Bij voorkeur al een andere BPV hebt gevolgd; Goede sociale en communicatieve vaardigheden heeft; Bereid is zich aan te passen aan de cultuur van het gastland Redelijke kennis van het Engels en/of andere taal, waarin op de stageplaats gecommuniceerd kan worden (Spaans, Duits, Frans) Bereidheid om de taal van het gastland te leren kennen; In staat zijn om je naar de werkcultuur van het buitenlands bedrijf te voegen Flexibiliteit een teamplayer is: m.a.w. je kunt samenwerken met zowel je buitenlandse collega s als (eventuele) deelnemers van andere opleidingen. Daarnaast gelden ook andere zaken: De student is tenminste 18 jaar bent bij aanvang van de i- BPV; is hij/zij nog geen 18 dan is schriftelijke toestemming van ouders of voogd nodig Het is financieel mogelijk is om de gewenste i-bpv te volgen en te voltooien (eigen geld, subsidies, betaalde stages). De eigen ziektekostenverzekering een buitenland-dekking heeft voor het land van bestemming. Verder gelden voor elke bestemming nog specifieke voorwaarden. Bijvoorbeeld voor de stage in de USA. Daar moet een stagiaire bij aanvang tenminste 19 jaar zijn. Sommige stageplaatsen vragen enige basiskennis van het Duits, Frans, Italiaans of Spaans. 1.3 stageopdracht of competenties De opleiding of afdeling bepaalt de inhoud van de opdracht of de competenties die tijdens de i-bpv in het buitenland uitgevoerd worden. De opdrachten verschillen per opleiding. Meestal zal de opdracht bestaan uit het bijhouden van een stageverslag, regelmatig contact met de vaste begeleider / bpv docent en presentaties na afloop van de i-bpv. Als gebruik gemaakt wordt van Leonardo da Vinci subsidie, zal ook het deelnemersgedeelte van Leopass digitaal ingevuld moeten worden.

5 1.4 Contract Voor i- BPV s wordt een contract, bij voorkeur in het Engels opgemaakt tussen drie betrokken partijen: de student, de uitzendende school (ROC van Amsterdam) en het ontvangende stagebedrijf. Daarin staan alle afspraken beschreven die over deze i- BPV worden gemaakt. Het contract wordt in drievoud opgemaakt en door alle partijen getekend. In het geval een contract in het Engels niet geaccepteerd wordt door de partner in het gastland (zoals vaak in Spanje), dan zal de betrokken afdeling van het ROC van Amsterdam zorgen voor een passende oplossing (bijvoorbeeld vertaling van stageverslag of te behalen competenties) 1.5 Eigen verantwoordelijkheid De keuze voor een buitenlandse BPV vraagt veel meer eigen verantwoordelijkheid en eigen initiatief dan een BPV in de eigen vertrouwde Nederlandse omgeving dat doet. Bij een buitenlandse BPV moet de student zich aanmelden, Euro CV overleggen, solliciteren en mogelijk meedoen aan een selectieprocedure. Er wordt van de student ook verwacht dat deze zich goed voorbereidt op de inhoud en de organisatie (praktische kant) van deze i-bpv en daarvoor zelf de verantwoordelijkheid neemt. De school kan adviseren, maar de studenten zelf zal een aantal beslissingen moeten nemen met betrekking tot de financiële kant, huisvesting, aanvullende verzekering enzovoort. Naast het stage-lopen, woont de student ook in het buitenland. Dat stelt hoge eisen aan stress bestendigheid en zelfstandigheid. Hij /zij zal zelf initiatief en verantwoordelijkheid moeten tonen. Of het om een gesubsidieerd of ongesubsidieerd buitenlandse stage gaat; er wordt van de student van het ROC van Amsterdam verwacht dat deze zich ook in de vrije tijd correct gedraagt. Bij klachten van buitenlandse bedrijven of instellingen bestaat de mogelijkheid dat het ROC van Amsterdam de student terug haalt. De financiele consequenties daarvan zijn voor de deelnemer /student. Als de keuze is gemaakt voor een stage in het buitenland en de voorbereidingen zijn in gang gezet, dan wordt verwacht dat men zich houdt aan de afspraken zoals die gemaakt zijn met de begeleider / bpv docent en met de contactpersoon in het buitenland. Sommige opleidingen kunnen vragen om een protocol buitenlandse stage te ondertekenen. Daarin staan rechten en plichten van alle partijen vermeld. Tot slot is het goed om te weten dat het ROC van Amsterdam geen reisbureau is, waar kant en klare en volledig verzorgde buitenlandse stages kunt worden geboekt; de student zal zelf moeten laten zien dat hij/zij in staat is het verblijf in het buitenland tot een succes te maken!

6 1.6 Europass Mobility Als een kwalificerende stage in een van de landen van de Europese Unie is voltooid, kan er na afloop een Europass Mobility uitgereikt worden. Dit is een officieel Europees document, waarin oa werkzaamheden tijdens de buitenlandse stage beschreven worden. Een i- BPV is een extra aanwinst op de CV. De ervaring in het buitenland kan de kansen op de arbeidsmarkt vergroten. De Europass Mobility is daartoe een belangrijk document. Studenten die gebruik maken van Leonardo da Vinci subsidie krijgen automatisch een Europass Mobility. Voor niet- Leonardo da Vinci kan de opleiding de Europass Mobility aanvragen. Meer informatie over de Europass: 1.7 Ambassadeurs van het ROC van Amsterdam De studenten die in het buitenland stage lopen, zijn de ambassadeurs van het ROC van Amsterdam. Zij kunnen, als geen ander, het best laten zien welke talenten het ROC van Amsterdam allemaal in huis heeft.

7 2.1 Kosten (algemeen) Als uitgangspunt geldt dat de student zelf de verantwoordelijkheid neemt voor de financiële en organisatorische aspecten van de i- BPV. Reiskosten en kosten voor maaltijden en logies zijn bij een i- BPV anders dan bij die van een BPV in Nederland. Buitenlandse bedrijven of instellingen bieden soms een tegemoetkoming in geld of in natura, bijvoorbeeld maaltijden en logies. In sommige sectoren is dat weer ongebruikelijk. Het ROC van Amsterdam kan subsidies bij internationale stages inzetten, maar men kan er van tevoren nooit op rekenen. Hieronder een format voor een basisbegroting en een begroting per bestemming. 2.1 Basisbegroting Uitgaven kostensoort 1 reiskosten naar/vanuit buitenland Voor rekening van Student, soms een tegemoetkoming door de stageverlener 2 logies/wonen student, soms aangeboden door leerbedrijf of instelling 3 maaltijden (ontbijt, lunch, diner) 4 woon-werk vervoer ter plaatse 5 communicatiekosten, faciliteiten internet en 6 ziektekostenverzekering met buitenland dekking student, soms aangeboden door leerbedrijf of instelling student, soms aangeboden door leerbedrijf of instelling student, meestal aangeboden door school, leerbedrijf of instelling student of ouder 7 vaccinaties Ziektekostenverzekering, student 8 Aanvullende verzekering ROC van Amsterdam middels een Collectieve secundaire verzekering (naast eigen ZKV) 9 Bemiddeling naar stageplaats, begeleiding ROC van Amsterdam

8 door school in buitenland 10 Bemiddeling door commerciele stagebemiddelingsbureaus 10 Vrijetijdsbesteding (uitgaan, uitstapjes, lidmaatschappen, enz.) 11 Reserve tegoed op je eigen bankrekening student student Student, bedrag afhankelijk van duur en bestemming, voor sommige landen (USA) verplicht. 2.2 Basisbegroting Inkomsten 1 Inleveren van OV jaarkaart en vooraf laten uitbetalen 2 Omzetten studiefinanciering van thuiswonend in uitwonend Ca 70 euro per maand Afhankelijk van inkomenssituatie, variërend van 200 tot 300 euro per maand 3 Vrijwillig: Sponsors Eigen initiatief student en/of afdeling 4 Vrijwillig: Baantjes, vooraf in Nederland Eigen initiatief student 5 Vergoeding voor de stage In veel branches gebruikelijk: Techniek, Economie, USA Summercamps, Hotels 6 Europese of andersoortige subsidie (bijvoorbeeld Leonardo da Vinci subsidie, Xploresubsidies) Wordt per project door ROC van Amsterdam aangevraagd en toegekend. Voor elke subsidie gelden andere regels. Geen 100% zekerheid.

9 2.3 Begroting per bestemming Volgens bovenstaand model kan de student zelf een begroting maken. Per bestemming en per project kunnen de kosten fors variëren. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats door de reiskosten. Verder kunnen de kosten van levensonderhoud per land of streek zeer verschillend zijn. Het maakt veel uit of de bestemming een wereldstad is of een provincieplaats. Slechts in een enkel geval wordt een stagevergoeding gegeven in geld of in natura, door bijvoorbeeld maaltijden of een verblijfsaccommodatie te vergoeden. 2.4 Accomodatie In principe regelt de student de eigen accommodatie. Hij/zij is ook degene die het huurcontract met de verhuurder afsluit. Het ROC van Amsterdam kan, indien nodig, proberen via de buitenlandse partnerschool, de werkgever of de contactpersoon in het buitenland, te bemiddelen bij het vinden van accommodatie. Voor accommodatie is men natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden ter plaatse, zoals: studentenhuisvesting in school of stad gastgezin / homestay bed and breakfast jeugdherberg contract met hotel overig Als er buiten de stageregio s van het ROC van Amsterdam stage wordt gelopen, zal de student zelf voor accommodatie moeten zorgen. Als hij/zij een bemiddelingsbureau inschakelt bij het vinden van een stageplaats of huisvesting, komt dit voor rekening van de student. 2.5 Maaltijden De student is over het algemeen zelf verantwoordelijk voor zijn / haar maaltijden. Soms kan er gebruik gemaakt worden goedkope warme maaltijdvoorzieningen in het bedrijf of instelling In andere situaties kan er mee-gegeten worden in het gastgezin of is er een keuken waar zelf gekookt kan worden, alleen of met anderen. 2.6 Verzekeringen Houdt er rekening mee dat de student tijdens een verblijf voor studie in het buitenland altijd persoonlijk aansprakelijk is. Om problemen te voorkomen is het noodzakelijk dat men goed verzekerd op pad gaat. Tijdens verblijf in het buitenland is een WAverzekering, een ongevallenverzekering en een ziektekostenverzekering nodig.

10 Geadviseerd wordt om na te gaan of de huidige verzekeringen ook gelden in het buitenland, waarvoor men precies verzekerd is en tot welk bedrag. Dit kan nagevraagd worden bij de eigen verzekeringsmaatschappij of via de ouders. Neem van alle verzekeringen een (kopie van) bewijs van inschrijving en een schademeldingsformulier mee. Voor de ziektekosten bestaat een speciaal Europees schademeldingsformulier E111. Het is aan te raden dat formulier mee te nemen. 2.7 ROCvA Collectieve aanvullende verzekering Het ROC van Amsterdam heeft een collectieve verzekering afgesloten voor alle studenten die naar het buitenland gaan. Het is een aanvullende verzekering op je eigen lopende verzekeringen, die een dekking omvat voor geneeskundige kosten, buitengewone kosten, reis- en rechtshulp in het buitenland, ongevallen, aansprakelijkheid voor particulieren en bagage. De aansprakelijkheidsverzekering heeft betrekking op schades aan zaken tijdens de BPV. De dekking voor geneeskundige kosten betreft de directe uit medische noodzaak gemaakte geneeskundige of tandheelkundige kosten en is geen "onderhoudscontract". Bestaande ziekten zijn onder deze verzekering niet gedekt. Schade kun je melden bij het alarmnummer van deze verzekering. Laat voor je vertrek een kopie voor thuis achter. Alle informatie over de inhoud van deze verzekering is te vinden op intranet. Vraag aan je begeleider of hij de informatie hierover wil downloaden. 2.8 Vaccinaties Afhankelijk van het land van bestemming zijn bepaalde vaccinaties verplicht of aanbevolen. Je kunt hierover informatie verkrijgen bij de plaatselijke GGD. Het is aan te raden ruim van te voren een afspraak te maken. Stagebedrijven in de verpleging/ verzorging hebben hun eigen regels. Informeer van te voren welke vaccinaties en/of documenten nodig zijn. Bij terugkomst in Nederland moeten deze studenten een extra test ondergaan ivm gevaar voor besmetting MRSA.

11 2.9 Studiefinanciering Als een student tijdelijk in het kader van de opleiding in het buitenland verblijft en ingeschreven blijft staan bij ROC van Amsterdam, behoudt hij/zij het recht op studiefinanciering. Hij/zij kan als het ware de studiefinanciering meenemen naar het buitenland. Voorwaarden zijn dat er hier collegegeld betaald is, dat het ROC van Amsterdam de in het buitenland behaalde studieresultaten erkent, en dat er voldaan wordt aan de studievoortgangeisen van de Wet Studiefinanciering. Met het WS-formulier "wijziging student" kan men aan IBG doorgeven dat men tijdelijk naar het buitenland gaat (=adreswijziging),en eventueel een beurs voor uitwonende studenten aanvragen. Als een deel van de studie in het buitenland gevolgd gaat worden, kan een voorschot op je studiefinanciering gekregen worden (informatie regiokantoor IBG). Neem een verklaring van de opleiding mee, waaruit blijkt om welke periode het gaat en dat het een noodzakelijk deel van de opleiding is. Als dit op tijd gedaan wordt, wordt de studiefinanciering vijf weken voor vertrek uitbetaald. Het is aan te raden om voor het vertrek naar het buitenland een vertegenwoordiger aan te stellen die de studiefinancieringzaken regelt in Nederland. De studiefinanciering kan niet gestort worden op een buitenlands rekeningnummer. Zorg er dus voor dat er een bank- of girorekening in Nederland is waarop de studiefanciering overgemaakt kan worden. Meer informatie op: OV-studentenkaart Bij een tijdelijk verblijf in het buitenland kan gekozen worden om of de OVstudentenkaart te behouden, of de kaart in te leveren voor een vergoeding, omdat er geen gebruik gemaakt wordt van de kaart. Deze vergoeding bedraagt ca 70 per maand. Die vergoeding moet de student zelf aanvragen met een Bo-formulier (OVvergoeding Buitenland). Stuur dit formulier twee maanden voor de ingangsdatum van het verblijf in het buitenland in. Op het Bo-formulier moet ook een verklaring ingevuld worden van de opleiding. In deze verklaring moet de exacte begin- en einddatum van de periode van het verblijf in het buitenland staan. Ontvang de student de vergoeding, dan moet de OV-studentenkaart voor of uiterlijk op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin de student die vergoeding krijgt, ingeleverd worden. Bij het niet tijdig inleveren van de kaart, krijgt de student een hoge boete per halve maand wegens onterecht kaartbezit! Het Bo-formulier is te down loaden via

12 2.11 Eigen middelen en reserve Bovengenoemde middelen zullen niet voldoende zijn om een i- BPV project geheel te bekostigen. Er zijn wat extra middelen nodig voor uitgaven in je vrije tijd en onvoorziene omstandigheden. Zoek daarom creatief naar andere mogelijkheden om de i-bpv te realiseren: sponsors, baantje in Nederland. In sommige andere Europese landen (zoals Ierland) is het vrij gemakkelijk om in de vrije tijd een extra baantje te nemen. Het is belangrijk (en voor sommige landen zoals de USA zelfs vereist) dat er een bepaald spaartegoed op de eigen rekening staat. Voor de USA geldt bijvoorbeeld een aantoonbaar spaartegoed van 450 USA dollars Een beurs voor BPV in het buitenland Soms kan het ROC van Amsterdam voor een BPV in het buitenland een aantal internationaliseringprogramma s benutten. Een student kan hiervoor meestal niet zelf bij de IBG of een andere instantie een individuele beurs aanvragen. Er bestaat een aantal beurzenprogramma's voor het buitenland. Het bekendste is het programma Leonardo da Vinci, bedoeld is voor de landen van de Europese Unie en de landen van de Europese economische ruimte. Daarnaast is er een Nederlands-Duits programma, genaamd BAND, en een (tijdelijk) subsidieprogramma Project Internationalisering Beroepsonderwijs (PIB). Voor landen buiten de Europese Unie zijn er eigenlijk geen aanvullende middelen beschikbaar. In de programma's voor de Europese Unie en kandidaat lidstaten kunnen onderwijsinstellingen aanvragen indienen voor hun studenten. Het international Office van het ROC van Amsterdam regelt deze zaken voor het hele ROC van Amsterdam. Maar omdat de middelen beperkt zijn, is het nooit zeker of de gevraagde bijdragen ook inderdaad zullen worden toegekend. Het is belangrijk daar bij de planning van een buitenlandse BPV-periode rekening mee te houden: de i-bpv moet ook zonder deze bijdrage uitgevoerd kunnen worden. Voor informatie over de actuele mogelijkheden kan men terecht bij de BPV-coördinator van de eigen opleiding.

13 3. Aanmeldingen I-BPV Over de grens versie Voorlichtingsactiviteiten Per opleiding worden voorlichtingsactiviteiten georganiseerd waarop alle beschikbare bestemmingen worden besproken en vragen kunnen worden gesteld. Soms gebeurt dat in de lessen zelf; in andere gevallen wordt een informatiebijeenkomst voor meerdere opleidingen tegelijkertijd gepland. Op deze bijeenkomst zijn ook partners of ouders van harte welkom. 3.2 Procedure a. De student meldt zich aan als serieus belangstellende voor een i- BPV bij je BPV begeleider of de coordinator internationalisering van je afdeling. Dat doe hij/zij door het bijvoegde aanmeldingsformulier compleet en digitaal in te vullen De BPV begeleider of coordinator internationalisering onderzoekt wat de mogelijkheden zijn. b. Daarna wordt gevraagd om ook een Europees CV in te vullen en een motivatiebrief te schrijven. Het is aan te raden om brief en CV in het Engels te doen, zodat de documenten ook voor het toekomstig stagebedrijf gebruikt kunnen worden. Het Europees CV is erkend door alle landen van de Europese Unie. c. In het hierna volgend selectiegesprek wordt er een advies gevraagd van de mentor. De BPV begeleider /mentor zal toestemming moeten geven om in het buitenland stage te lopen. Hij zorgt ervoor dat de student goed voorbereid is: wat werk betreft, maar ook wat het leven in het buitenland betreft. Hij zorgt ook dat er stageopdrachten zijn die de student daar in het bedrijf kan uitvoeren. Maar bovendien zorgt hij ervoor dat de begeleiding vanuit school goed geregeld is. Hij maakt met de student afspraken daarover. En hij zal ook de contactpersoon van de school naar het bedrijf zijn. In overleg zal ook het stagebezoek geregeld worden. Voor sommige bestemmingen, bijvoorbeeld die van CATCH USA ( zomerkampen in de USA) of stages bij projecten in derde wereldlanden kan een afwijkende sollicitatieprocedure gelden. Daar zijn de ontvangende instellingen bij de selectie van stagiaires betrokken.

14 3.3 aanvraag LEONARDO DA VINCI subsidie Als alle voorbereidingen in orde zijn, en de stage is in Europa, dan kan er een verzoek om Leonardo da Vinci subsidie te krijgen door de docent of begeleider naar het International Office worden g d. Waarom de docent of bpv begeleider? Omdat het ROC van Amsterdam er zeker van wil zijn dat er alleen maar aanvragen voor subsidies worden gedaan voor studenten die toestemming hebben om in het buitenland stage te gaan lopen. De docent stuurt, tegelijk met het verzoek, het digitale aanmeldingsformulier en de Euro CV door. Het International Office checkt of het binnen de ingediende plannen past, of er subsidie beschikbaar is en laat de docent weten of het wel of niet in orde is. 3.4 Toekenning subsidie in 2008 Als er Leonardo da Vinci subsidie toegekend wordt, moet de student zich goed realiseren dat susbsidies niet alleen rechten, maar ook plichten kennen. De school verstrekt aan de student Leonardo da Vinci subsidie: in ruil daarvoor heeft hij/zij de plicht om een aantal documenten na afloop inleveren. Die documenten gelden als bewijs dat de student stage heeft gelopen; op grond van deze bewijzen kan het ROC van Amsterdam de Europese subsidies uitgeven. De procedure is als volgt: - Voor de stage begint, krijgt de student een leonardo overeenkomst, waarin hoogte van het subsidiebedrag, rechten en plichten, verblijfsduur is vermeld. De student ondertekent de overeenkomst. Daarna kan pas de subsidie worden uitgekeerd. - per week een bepaald bedrag voor verblijfkosten, dat afhankelijk is van het land waar je heen gaat. Onder verblijfkosten wordt verstaan: accommodatie, eten en drinken, lokaal vervoer, uitgaan etc. Bij het begin van de stage krijgt de student ongeveer 50% van de subsidie naar de eigen rekening overgemaakt. Bij terugkomst volgt de afrekening. De minimale stage-periode is 3 weken: komt hij/zij eerder terug dan moet de subsidie terugbetaald worden en kunnen ook geen reiskosten gedeclareerd worden. - reiskosten Schiphol- plaats van bestemming zijn inclusief. Achteraf moeten nota, ticket en boardingpasses van heen- en terugreis worden ingeleverd. - tijdens de stage is de student aanvullend verzekerd door het ROC van Amsterdam (zie hoofdstuk 2.7)

15 - Voor het krijgen van subsidie is de student verplicht om een LEOPAS in te vullen (digitaal), een ondertekende EUROPAS en de boardingpasses te overleggen. Pas als die documenten bij het international office zijn, wordt het restant bedrag verblijfkosten overgemaakt Alle communicatie over de i-bpv, zowel bij de voorbereidingen als in de uitvoering van het project, verloopt via . Belangrijke stukken als het Europees CV, Leopass en gegevens over het IPS, maar ook foto s, worden via verzonden. Het is daarom belangrijk dat je over een betrouwbaar account beschikt dat bijlagen van enige omvang accepteert. Het is goed om in gedachten te houden dat de student zich ook via het door hem/haar gekozen adres presenteert aan het toekomstig stage-bedrijf! Relevante websites: Informatie over stages in het buitenland voor studenten, scholen en bedrijven : Europass: Informatie Beheer Groep : Verzekering: Ministerie buitenlandse zaken landeninformatie www. Europass.nl www. ib-groep.nl ROCvA intranet Informatie over medicijnen en vaccinaties engelse taal) Info over andere talen Engelse woordenlijst ivm ziekenhuis Algemeen Algemeen

16 Bijlage 1: Aanmeldings FORMULIER TEN BEHOEVE VAN INVOER LEOPASS / INTERNATIONALE STAGE Geslacht Achternaam Voornamen Nationaliteit Geboortedatum Opleiding Bijzonderheden Adres Postcode Plaats Provincie Telefoon Bank-/gironummer vervolg op volgende bladzij

17 Begin- einddatum stageperiode Naam stagebedrijf Adres Postcode Plaats Regio Land Telefoon Soort bedrijf Grootte (aantal werknemers) Contactpersoon Functie Telefoon einde

18 Bijlage 2: Contactpersonen Internationale Stages bij het ROC van Amsterdam # Opleidingen Verpleegkunde BOL 4 Amsterdam Jane Garib # Opleiding Onderwijsassistenten Amsterdam Marja Willems # MBO Dans opleidingen Amsterdam Marga Douma-Alta # Opleidingen economie en handel Hilversum Lenie Brik # Mode Hilversum Femke Stevens # Audio Visueel Media Hilversum Bart Goedhart # Toerisme da Costastraat Amsterdam Cecile Scholtens # Uiterlijke verzorging Linda Houtman # International Make-up artist Jolanda Kraaijeveld # Mode Mariska Vergouw # ICT Fraijlemaborg Jan Dolphijn # Secretarieel Zetterij Amstelveen Arnold Heesch # Luchtvaartdienstverlening Hoofddorp Gudrun Wehr en Marjan van Druenen # International Business Studies Hoofddorp Gyongyi Somodi # Management Event Support Nychel Fermin Contactpersoon uitsluitend voor docenten: International Office ROC van Amsterdam Coordinatie: Marian Markenhof

19

Buitenland BPV HANDLEIDING

Buitenland BPV HANDLEIDING Buitenland BPV HANDLEIDING 2012/2013 Heliumweg 1 Postbus 60080 1320 AB Almere tel.: 088-0205400 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom zou je dat doen?... 4 Voorbereiding... 5 Voorwaarden... 5 Groenhorst

Nadere informatie

Handboek Buitenlandstage

Handboek Buitenlandstage Handboek Buitenlandstage Versie 20 september 2010 Beste leerling, Dit digitale handboek helpt je bij de voorbereiding van je stage, maar het is ook een handig naslagwerk tijdens en na de stage -vooral

Nadere informatie

OVER DE GRENS. De wereld is groter dan de Achterhoek. Handboek voor MBO-studenten en de Internationale Beroeps Praktijk Vorming (I-BPV)

OVER DE GRENS. De wereld is groter dan de Achterhoek. Handboek voor MBO-studenten en de Internationale Beroeps Praktijk Vorming (I-BPV) OVER DE GRENS De wereld is groter dan de Achterhoek Handboek voor MBO-studenten en de Internationale Beroeps Praktijk Vorming (I-BPV) SCHOOLJAAR 2014-2015 Istanbul ROC Graafschap College Sector Zorg &

Nadere informatie

Erasmus Subsidie voor Studenten AERES MBO. Harm Holleman

Erasmus Subsidie voor Studenten AERES MBO. Harm Holleman Erasmus Subsidie voor Studenten AERES MBO Harm Holleman Voorwoord Dit document is opgesteld voor Studenten AERES MBO als toelichting op het Erasmus programma KA-1 SCALA 12. (2017-2018) Aeres MBO heeft

Nadere informatie

CONTRACT BOS STUDIEREIS 2015 Engeland

CONTRACT BOS STUDIEREIS 2015 Engeland Informatie deelnemer CONTRACT BOS STUDIEREIS 2015 Engeland Achternaam:.. Voornamen:... Roepnaam:. Adres: Postcode: Woonplaats:... Telefoonnummer:.. E-mail: IBANnummer:.. te:. Studentnummer: Wil je subsidie

Nadere informatie

CONTRACT BOS STUDIEREIS 2010 Slovenië

CONTRACT BOS STUDIEREIS 2010 Slovenië Informatie deelnemer CONTRACT BOS STUDIEREIS 2010 Slovenië Achternaam:.. Voornamen:... Roepnaam:. Adres: Postcode: Woonplaats:... Telefoonnummer:.. E-mail: Rekeningnummer:.. te:. Studentnummer: Wil je

Nadere informatie

Stage/studie buitenland. Verleg je grenzen, ga naar het buitenland!

Stage/studie buitenland. Verleg je grenzen, ga naar het buitenland! Stage/studie buitenland Verleg je grenzen, ga naar het buitenland! Inhoudsopgave 1. Waarom naar het buitenland? 3 2. Wat zijn de mogelijkheden in het buitenland? 5 3. Hoe krijg je toestemming om te gaan?

Nadere informatie

Internationale beroepspraktijkvorming

Internationale beroepspraktijkvorming Internationale beroepspraktijkvorming Uw leerlingen over de grens: tips en spelregels Mbo-leerlingen kiezen steeds vaker voor een stage in het buitenland. Maar hoe regelt u die internationale BPV (i-bpv)?

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

Informatie Internationale Beroeps Praktijk Vorming (I-BPV) voor mbo-studenten Zorg. schooljaar 2016-2017

Informatie Internationale Beroeps Praktijk Vorming (I-BPV) voor mbo-studenten Zorg. schooljaar 2016-2017 Informatie Internationale Beroeps Praktijk Vorming (I-BPV) voor mbo-studenten Zorg schooljaar 2016-2017 School voor Verzorgende, Verpleegkundige en Assisterende gezondheidszorg School voor Zorg Delft School

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie 24 september 2015 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin

Nadere informatie

een mogelijke beroepskeuze; een studie of; een maatschappelijk thema dat je na aan het hart ligt.

een mogelijke beroepskeuze; een studie of; een maatschappelijk thema dat je na aan het hart ligt. Internationale stage in klas 5. De internationale stage maakt deel uit van het bovenbouwprogramma tweetalig onderwijs. Dat betekent dat je als leerling van klas 5 op internationale stage gaat in een Engelstalig

Nadere informatie

b. De deelnemer dient alle benodigde en gevraagde gegevens voor aanvang van de Leadership Experience naar waarheid te verstrekken.

b. De deelnemer dient alle benodigde en gevraagde gegevens voor aanvang van de Leadership Experience naar waarheid te verstrekken. 1. Definities A. Social Corporate Development (SCD): SCD maakt onderdeel uit van Stichting ImproveGhana (KvK 34349783). SCD stelt bedrijven in staat om haar professionals deel te laten nemen aan de Leadership

Nadere informatie

een mogelijke beroepskeuze, een studie of een maatschappelijk thema dat je na aan het hart ligt.

een mogelijke beroepskeuze, een studie of een maatschappelijk thema dat je na aan het hart ligt. Stage in klas 5. In 5vwo lopen leerlingen uit de tweetalige afdeling verplicht een internationale stage. Tot dit schooljaar gold dat niet voor de leerlingen uit de reguliere afdeling. We hebben echter

Nadere informatie

BPV-i handboek. Laat je uitdagen! International Office :

BPV-i handboek. Laat je uitdagen! International Office : BPV-i handboek Laat je uitdagen! International Office : Julianalaan 97, 8931 AH/ Gebouw Kalmoes B100 Postadres : Postbus 45 8900 AA Leeuwarden Mevr. Marie Claire Bartmann-Meynen 058-0602721 / 06-51388912

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling stages gemeente Den Helder

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling stages gemeente Den Helder GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Den Helder. Nr. 97978 19 juli 2016 Regeling stages gemeente Den Helder Regeling stages gemeente Den Helder Het college van burgemeester en wethouders van de

Nadere informatie

Erasmus subsidie voor studenten Aeres MBO

Erasmus subsidie voor studenten Aeres MBO Erasmus subsidie voor studenten Aeres MBO Harm Holleman S SIS Support International Subsidy (voorheen Bureau Buitenland) Voorwoord Dit document is opgesteld voor studenten Aeres MBO als toelichting op

Nadere informatie

Procedure Erasmus+ 2014-2016

Procedure Erasmus+ 2014-2016 Procedure Erasmus+ 2014-2016 ons kenmerk Erasmus+ Beurzenprogramma contactpersoon Klaartje Gosens datum Maart 2015 telefoon (088) 525 80 01 onderwerp Procedure Erasmus+ 2014-2016 e-mail internationaloffice@avans.nl

Nadere informatie

STUDEREN IN HET BUITENLAND. Whitepaper voor studenten met studie-ambities over de grens.

STUDEREN IN HET BUITENLAND. Whitepaper voor studenten met studie-ambities over de grens. STUDEREN IN HET BUITENLAND Whitepaper voor studenten met studie-ambities over de grens. november 2014 Inleiding Voor de één is het een lang gekoesterde wens, voor de ander een strategische stap op weg

Nadere informatie

Banko di Seguro Sosial

Banko di Seguro Sosial Banko di Seguro Sosial Mijn vader is overleden. Kom ik dan in aanmerking voor een wezenpensioen? Hoeveel wezenpensioen ontvang ik? Toelichting behorend bij het aanvraagformulier voor een wezenpensioen

Nadere informatie

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland, nieuw stelsel

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland, nieuw stelsel Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland, nieuw stelsel Dit formulier Dit formulier is voor studenten hoger onderwijs in het buitenland die per 1 september 2015 of later voor het eerst studiefinanciering

Nadere informatie

Aanvraag Ov-vergoeding buitenland

Aanvraag Ov-vergoeding buitenland Aanvraag Ov-vergoeding buitenland 1 Je gegevens Dit formulier Met dit formulier kun je een maandelijkse vergoeding aanvragen als je tijdelijk een deel van je Nederlandse studie in het buitenland volgt.

Nadere informatie

Procedure Erasmus+ 2015-2016

Procedure Erasmus+ 2015-2016 Procedure Erasmus+ 2015-2016 ons kenmerk Erasmus+ beurzenprogramma contactpersoon Klaartje Gosens datum september 2015 telefoon + 3 1 88 525 80 01 onderwerp Procedure Erasmus+ 2015-2016 e-mail internationaloffice@avans.nl

Nadere informatie

Stagehandleiding. Faculteit der Sociale Wetenschappen

Stagehandleiding. Faculteit der Sociale Wetenschappen Stagehandleiding Faculteit der Sociale Wetenschappen INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding en procedure 3 Doel van de stage en eisen stageplek 4 Introductie en huisregels 5 Begeleiding en kwaliteit 5 Voorzieningen,

Nadere informatie

onderwerp Procedure Erasmus+ 2014-2020

onderwerp Procedure Erasmus+ 2014-2020 Procedure Erasmus+ 2014-2020 ons kenmerk Erasmus+ Beurzenprogramma telefoon (088) 525 80 01 onderwerp Procedure Erasmus+ 2014-2020 contactpersoon Klaartje Gosens e-mail internationaloffice@avans.nl van

Nadere informatie

t stuur een bewijsstuk mee

t stuur een bewijsstuk mee Dit formulier Met dit formulier kun je studiefinanciering aanvragen als je in het buitenland een volledige opleiding in het hoger onderwijs gaat volgen. 8417A-SF-003 Retouradres: Postbus 50061-9702 DA

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie okt 2012 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin van

Nadere informatie

Hoewel de programma s inhoudelijk op diverse programma onderdelen verschillen, zijn de belangrijkste onderdelen wel gelijk, nl:

Hoewel de programma s inhoudelijk op diverse programma onderdelen verschillen, zijn de belangrijkste onderdelen wel gelijk, nl: Beste ouders/verzorgers 3 e klas, Het schooljaar vordert rap, en inmiddels is het tijd om het leukste onderdeel van de schoolcarrière van uw kind aan te mogen kondigen de buitenland reis! Dit jaar zullen

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie september 2013 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin

Nadere informatie

Vul deze vraag altijd in. Gebruik een blauwe of zwarte pen. Adreswijziging doorgeven. Ja, ik woon (weer) bij mijn ouders

Vul deze vraag altijd in. Gebruik een blauwe of zwarte pen. Adreswijziging doorgeven. Ja, ik woon (weer) bij mijn ouders Wijzigingen Student Dit formulier Dit formulier is voor studenten die studiefinanciering ontvangen of weer willen ontvangen en een wijziging willen doorgeven. Je hoeft alleen de vragen op het formulier

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagebegeleiders en leidinggevenden

Stagewijzer. Stagebegeleiders en leidinggevenden Stagewijzer Stagebegeleiders en leidinggevenden Stagewijzer stagebegeleiders en leidinggevenden In 2012 heeft de gemeente Emmen besloten een proactief stagebeleid te gaan voeren. Het actief aanbieden van

Nadere informatie

Studiefinanciering voor een mbo-opleiding in het buitenland

Studiefinanciering voor een mbo-opleiding in het buitenland Regelingen en voorzieningen CODE 8.3.2.323 Studiefinanciering voor een mbo-opleiding in het buitenland brochure bronnen www.ocwduo.nl, januari 2012 Sommige beroepsopleidingen kun je volledig in het buitenland

Nadere informatie

VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country

VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country Tussen voor beroepsopleiding van... Accreditatienr : indien relevant in rechte

Nadere informatie

Handleiding Stappenplan Beroepspraktijkvorming in het buitenland

Handleiding Stappenplan Beroepspraktijkvorming in het buitenland Handleiding Stappenplan Beroepspraktijkvorming in het buitenland Checklist Buitenlandse BPV Pagina 1 van 9 1. Inleiding Net als BPV in Nederland, draagt BPV in het buitenland bij aan je kennis, vaardigheden

Nadere informatie

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland Dit formulier Dit formulier is voor studenten hoger onderwijs in het buitenland die studiefinanciering ontvangen of weer willen ontvangen en een wijziging

Nadere informatie

Aanvragen en wijzigen Levenlanglerenkrediet

Aanvragen en wijzigen Levenlanglerenkrediet 1 Uw gegevens Lees de toelichting Aanvragen en wijzigen Levenlanglerenkrediet Dit formulier Gebruik dit formulier als u levenlanglerenkrediet aan wilt vragen en u niet (meer) in aanmerking komt voor reguliere

Nadere informatie

Wijzigingen nieuw stelsel Student hoger onderwijs buitenland

Wijzigingen nieuw stelsel Student hoger onderwijs buitenland Wijzigingen nieuw stelsel Student hoger onderwijs buitenland Dit formulier Dit formulier is voor studenten hoger onderwijs in het buitenland die per 1 september 2015 of later voor het eerst studiefinanciering

Nadere informatie

Voorwaarden voor deelname

Voorwaarden voor deelname Voorwaarden voor deelname African Hockey Experience (AHX) 10 t/m 20 juli 2015 De Kadish Foundation KvK nummer: 55110134 De Ruijterkade 139 IBAN: NL06 ABNA 0591384620 1011 AC Amsterdam E-mail: ahx@kadish.nl

Nadere informatie

BPV goed geregeld? Een extra uitleg bij de praktijkovereenkomst. Inhoud

BPV goed geregeld? Een extra uitleg bij de praktijkovereenkomst. Inhoud Inhoud BPV goed geregeld? Een extra uitleg bij de praktijkovereenkomst Inleiding 3 1. Hoe belangrijk is de POK eigenlijk? 5 2. Wat moet er in de POK staan? 6 2.1 De administratieve gegevens 6 2.2 De algemene

Nadere informatie

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool 1 Stageorganisatie Laurentius Praktijkschool De stages zijn een belangrijk onderdeel van het schoolprogramma in VO 3, 4 /5 groep. De school heeft al vele jaren contacten met stagebedrijven en instellingen

Nadere informatie

t stuur een bewijsstuk mee

t stuur een bewijsstuk mee 8101B-SF-029 Dit formulier Gebruik dit formulier voor het aanvragen van studiefinanciering voor een opleiding in het beroepsonderwijs in Nederland of in het buitenland. Heb je ooit eerder studiefinanciering

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

Victoria is de hoofdstad van British Columbia, de meest westelijke provincie van Canada en is zeker de moeite waard om te bezoeken!

Victoria is de hoofdstad van British Columbia, de meest westelijke provincie van Canada en is zeker de moeite waard om te bezoeken! EASY LANGUAGES Werken in Canada Samenvatting van het programma: In Toronto en Victoria Vanaf 18 jaar Gemiddeld Engels niveau Maximaal 24 weken stage Stagevergoeding 24 weken intensief Engels Verblijf in

Nadere informatie

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN - 2017 1 Inhoud Voorwoord.............................................................................. 3 Algemene informatie..............................................................

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 1. zoek een stageplek a. via de stagemarkt begin oktober in de aula. b. Eigen stage Stageboek 2. maak een afspraak met je stagebegeleider. Denk aan je stage contract MAATSCHAPPELIJKE STAGE Havo-4 van:

Nadere informatie

Aanvraagformulier - 2008

Aanvraagformulier - 2008 Enkel voor studenten met SURINAME als bestemming! Bijlage 1c-Ndl Reisbeurzen voor studenten die verbonden zijn aan een Vlaamse instelling voor hoger onderwijs Aanvraagformulier - 2008 I. Persoonlijke gegevens

Nadere informatie

Mount Everest basecamp trekking 2012 boekingsformulier

Mount Everest basecamp trekking 2012 boekingsformulier Mount Everest basecamp trekking 2012 boekingsformulier Naam van de reis: Mount Everest basecamp trekking 2012 Data: 5 oktober 2012 27 oktober 2012 Kosten: 2295 euro Voornaam en achternaam deelnemer Adres

Nadere informatie

Marathon Madness Broadway Aktie

Marathon Madness Broadway Aktie Boekingsformulier ING New York City Marathon 2013 Let op! Alle velden van het formulier dienen ingevuld te worden. Tevens is het vereist een kopie van het paspoort van alle reizigers toe te voegen bij

Nadere informatie

Hemodialyse en op vakantie? Hier moet u aan denken

Hemodialyse en op vakantie? Hier moet u aan denken Hemodialyse en op vakantie? Hier moet u aan denken Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Let op: 1. Minstens twee maanden voordat u op vakantie gaat vraagt u toestemming aan

Nadere informatie

LIO en Stageregeling Aloysius Stichting

LIO en Stageregeling Aloysius Stichting LIO en Stageregeling Aloysius Stichting Begripsbepalingen LIO Leraar in opleiding; d.w.z. een student op een lerarenopleiding of de Pabo. Stagiair Degene die aan een school is verbonden en met wie de LD

Nadere informatie

Bedrijfsregistratie: U wilt u aanmelden als nieuwe werkgever voor ZV/OV verzekering (NV/Stichting/Eenmanszaak)?

Bedrijfsregistratie: U wilt u aanmelden als nieuwe werkgever voor ZV/OV verzekering (NV/Stichting/Eenmanszaak)? Procedures afdeling Registratie Voor vragen en kunt u direct contact opnemen met de afdeling registratie van SZV. U kunt hen bereiken onder nummer tel: 5466782, ext. 6721, 6725, 4803 of 4808. Uiteraard

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

Stagehandleiding. bedoeld voor studenten en docenten bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, Ondernemingsrecht en Fiscaal Recht

Stagehandleiding. bedoeld voor studenten en docenten bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, Ondernemingsrecht en Fiscaal Recht Stagehandleiding bedoeld voor studenten en docenten bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, Ondernemingsrecht en Fiscaal Recht herziene druk mei 2013 1 1. Gang van zaken rond de stage Een stage

Nadere informatie

Aanvraag formulier Subsidie regeling Dorpsraad Lith

Aanvraag formulier Subsidie regeling Dorpsraad Lith Aanvraag formulier Subsidie regeling Versie: 2011-03 Pagina 2 van 6 Geachte heer/mevrouw, Na aanleiding van uw aanvraag om in aanmerking te komen voor een bijdrage in de kosten voor een evenement sturen

Nadere informatie

REGLEMENT VERGOEDING STICHTING SOCIAAL FONDS HUISARTSENZORG. Begripsbepalingen

REGLEMENT VERGOEDING STICHTING SOCIAAL FONDS HUISARTSENZORG. Begripsbepalingen REGLEMENT VERGOEDING STICHTING SOCIAAL FONDS HUISARTSENZORG Begripsbepalingen Artikel 1 In dit reglement worden geacht te zijn opgenomen de begripsbepalingen omschreven in artikel 1 van de CAO Stichting

Nadere informatie

Vraag: Wat zijn de openingstijden van de visumafdeling? Antw.: de visumafdeling is van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.00 uur open.

Vraag: Wat zijn de openingstijden van de visumafdeling? Antw.: de visumafdeling is van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.00 uur open. Vraag: Wanneer kan ik mijn visum aanvragen? Antw.: U kunt uw visum op z'n vroegst 2 maanden van tevoren of uiterlijk 1 werkdag voor vertrek aanvragen aan het loket v/d Visumafdeling Vraag: Ik kan het formulier

Nadere informatie

Excellentie Programma Internationalisering

Excellentie Programma Internationalisering Excellentie Programma Internationalisering 1. Wat zijn excellente deelnemers 1.1 Selectiecriteria excellente deelnemers Aeres MBO Aeres MBO wil met de excellentiegelden onderwijsactiviteiten uitvoeren

Nadere informatie

Wie kan subsidie aanvragen? Iedere rechtspersoon of natuurlijke persoon kan LEF subsidie aanvragen, mits ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

Wie kan subsidie aanvragen? Iedere rechtspersoon of natuurlijke persoon kan LEF subsidie aanvragen, mits ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Veelgestelde vragen LEF 6 nov 2015 Waarom een Lokaal Economisch Fonds? De gemeente stimuleert de economie en werkgelegenheid in Utrecht. Het Lokaal Economische Fonds, met een budget van 8 miljoen euro,

Nadere informatie

BIJLAGE 2 FONDS CAO REGLEMENT VERGOEDING STICHTING SOCIAAL FONDS HUISARTSENZORG. Begripsbepalingen. Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder:

BIJLAGE 2 FONDS CAO REGLEMENT VERGOEDING STICHTING SOCIAAL FONDS HUISARTSENZORG. Begripsbepalingen. Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: BIJLAGE 2 FONDS CAO REGLEMENT VERGOEDING STICHTING SOCIAAL FONDS HUISARTSENZORG Begripsbepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: 1. stichting: de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg

Nadere informatie

Reglement Studiereizencommissie Overleg Studieverenigingen

Reglement Studiereizencommissie Overleg Studieverenigingen Reglement Studiereizencommissie Overleg Studieverenigingen Deel A. De SRC Artikel 1. Namen 1. De commissie draagt de naam Studiereizencommissie, hierna af te korten tot SRC. De SRC is een commissie van

Nadere informatie

Aanvraagformulier Avéro Achmea

Aanvraagformulier Avéro Achmea Aanvraagformulier Avéro Achmea 1. Gegevens tussenpersoon Tussenpersoonnummer Kantoornaam Contactpersoon E-mailadres Telefoonnummer 2. Gegevens verzekeringnemer Achternaam Voorletter(s) Woonadres Huisnummer

Nadere informatie

Aan het einde van je stageperiode is het de bedoeling dat je het onderstaande eindverslag invult.

Aan het einde van je stageperiode is het de bedoeling dat je het onderstaande eindverslag invult. Stageverslag Aan het einde van je stageperiode is het de bedoeling dat je het onderstaande eindverslag invult. Tijdens je stage heb je nieuwe dingen geleerd en ervaring opgedaan. Noem er tenminste vijf:

Nadere informatie

School voor Sport en Bewegen

School voor Sport en Bewegen infovoor ouders verzorgers School voor Sport en Bewegen welkom bij de School voor Sport en Bewegen Beste ouders/verzorgers, Welkom op onze school. We hopen dat uw zoon of dochter een prettige tijd bij

Nadere informatie

School voor ICT en Mediatechnologie

School voor ICT en Mediatechnologie infovoor ouders verzorgers School voor ICT en Mediatechnologie welkom bij de School voor ICT en Mediatechnologie Beste ouder(s)/verzorger(s), Welkom op onze school. We hopen dat uw zoon of dochter een

Nadere informatie

FAQ s voor lopende mobiliteit projecten. Via CTRL+klikken op een van de onderstaande vragen komt u vanzelf bij het antwoord terecht.

FAQ s voor lopende mobiliteit projecten. Via CTRL+klikken op een van de onderstaande vragen komt u vanzelf bij het antwoord terecht. FAQ s voor lopende mobiliteit projecten Versie: augustus 2011 Via CTRL+klikken op een van de onderstaande vragen komt u vanzelf bij het antwoord terecht. Inhoudsopgave VRAGEN Informatie en begeleiding

Nadere informatie

Model kwartaaldeclaratie (toelichting: zie pagina 4 en verder)

Model kwartaaldeclaratie (toelichting: zie pagina 4 en verder) Bijlage 2 als bedoeld in artikel 10, vierde lid, van de Tijdelijke subsidieregeling beëindiging subsidiëring schoonmaakdiensten Particulieren 2007 Model kwartaaldeclaratie (toelichting: zie pagina 4 en

Nadere informatie

ERASMUS DUAAL. Buitenlandse stagemogelijkheden voor Duaal Lerenden. Uitgebreide info

ERASMUS DUAAL. Buitenlandse stagemogelijkheden voor Duaal Lerenden. Uitgebreide info ERASMUS DUAAL Buitenlandse stagemogelijkheden voor Duaal Lerenden Uitgebreide info In het voorjaar van 2018 en 2019 zullen in totaal minstens 100 Duaal Lerenden kunnen deelnemen aan een werkstage van 2

Nadere informatie

Deelnemerscontract Buitenlandse Excursie 2015

Deelnemerscontract Buitenlandse Excursie 2015 Deelnemerscontract Buitenlandse Excursie 2015 De ondergetekenden: 1. De Stichting Protagoras (hierna te noemen: StiP) en 2...... (hierna te noemen: deelnemer) komen het volgende overeen: Artikel 1: De

Nadere informatie

! De gastouder mag het kind niet alleen laten. Ook mag het kind niet zonder toestemming van de ouder worden toevertrouwd aan iemand anders.

! De gastouder mag het kind niet alleen laten. Ook mag het kind niet zonder toestemming van de ouder worden toevertrouwd aan iemand anders. Reglement Algemeen! De opvang vindt plaats bij de gastouder thuis in een veilige, hygiënische en kindvriendelijke omgeving. Een kind wordt door de ouder gebracht en gehaald.! Een gastouder mag maximaal

Nadere informatie

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde CONTRACT STUDIEREIS 2009 - Boedapest Algemene informatie Achternaam:... Voornamen (zoals vermeld op je identiteitsbewijs):... Roepnaam:... Adres:... Postcode:...Woonplaats:... Telefoonnummer 1:... Telefoonnummer

Nadere informatie

Burgerservicenummer. Naam en voorlettters

Burgerservicenummer. Naam en voorlettters Behorende bij aanvraag: Werkprocesnummer: Datum: Cliëntnummer: 1. Persoonsgegevens Burgerservicenummer Naam en voorletters Inlichtingenformulier bij aanvraag bijstand (Wet werk en bijstand) Aanvrager MV

Nadere informatie

School voor Kunst, Cultuur & Media

School voor Kunst, Cultuur & Media infovoor ouders verzorgers School voor Kunst, Cultuur & Media welkom bij de School voor Kunst, Cultuur & Media Beste ouders/verzorgers, Welkom op onze school. We hopen dat uw zoon of dochter een prettige

Nadere informatie

STUDEREN IN HET BUITENLAND

STUDEREN IN HET BUITENLAND STUDEREN IN HET BUITENLAND Waarom studeren in het buitenland? Leuke en leerzame ervaring (van aanmelding tot terugkomst) Je leert je staande houden in een vreemde omgeving Je leert met een ander onderwijssysteem

Nadere informatie

Aanvraag bijzondere bijstand

Aanvraag bijzondere bijstand In te vullen door gemeente/dmo: datum verzending: datum ontvangst: werkprocesnummer: afdeling: cliëntnr.: Aanvraag bijzondere bijstand invullen op de computer of met zwarte pen en in blokletters Om uw

Nadere informatie

Aanvraag briefadres. Voor een adres in Alkmaar. 2.1 Gaat u naar het buitenland voor een bepaalde periode? Ja Nee (ga door naar vraag 3)

Aanvraag briefadres. Voor een adres in Alkmaar. 2.1 Gaat u naar het buitenland voor een bepaalde periode? Ja Nee (ga door naar vraag 3) Aanvraag briefadres Voor een adres in Alkmaar Met toestemmingsverklaring Met dit formulier vraagt u een briefadres aan (totaal vijf pagina s inclusief Verklaring toestemming briefadresgever ). Vul het

Nadere informatie

STAGEPLAN. Datum inlevering /./ 20 Datum bespreking toetsingscie. /./ 20. Datum inleveren reflectieverslag Akkoord reflectieverslag ja nee

STAGEPLAN. Datum inlevering /./ 20 Datum bespreking toetsingscie. /./ 20. Datum inleveren reflectieverslag Akkoord reflectieverslag ja nee Het is van groot belang om een helder stageplan te maken. Het stageplan maak je voordat je op stage gaat. In dit stageplan beschrijf je je eigen verplichtingen en geeft school aan waar zij voor verantwoordelijk

Nadere informatie

Inschrijfformulier, tevens contract met algemene voorwaarden, en motivatieformulier.

Inschrijfformulier, tevens contract met algemene voorwaarden, en motivatieformulier. Inschrijfformulier, tevens contract met algemene voorwaarden, en motivatieformulier. Ja, ik wil deelnemen aan de academische studiereis van de studievereniging van Staats- en Bestuursrecht Res Publica

Nadere informatie

Inhoudelijk en financieel verslag van een mondiaal jongerenproject

Inhoudelijk en financieel verslag van een mondiaal jongerenproject Inhoudelijk en financieel verslag van een mondiaal jongerenproject Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9, 1000 BRUSSEL Tel. 02 553 41 42 Fax 02 553

Nadere informatie

Welke bewijsstukken moet u overleggen? Onderstaande bewijsstukken (indien van toepassing) moet u en uw eventuele partner overleggen.

Welke bewijsstukken moet u overleggen? Onderstaande bewijsstukken (indien van toepassing) moet u en uw eventuele partner overleggen. INFORMATIEBLAD BIJ AANVRAAGFORMULIER INDIVIDUELE STUDIETOESLAG (website) Belangrijk: Lees eerst dit informatieblad. Heeft u recht op individuele studietoeslag? Vul dan het aanvraagformulier in. De individuele

Nadere informatie

Artikel 1. Definities

Artikel 1. Definities Deelnemersvoorwaarden Business Tour 2015 Artikel 1. Definities 1) Christiaan Huygens : Wiskunde en Informatica Studievereniging Christiaan Huygens van de Technische Universiteit Delft. 2) Business Tour

Nadere informatie

1. STAF MOBILITEIT (ONDERWIJSOPDRACHTEN EN STAFTRAINING)

1. STAF MOBILITEIT (ONDERWIJSOPDRACHTEN EN STAFTRAINING) 1. STAF MOBILITEIT (ONDERWIJSOPDRACHTEN EN STAFTRAINING) 1.1. Doel Onder stafmobiliteit kunnen docenten een onderwijsopdracht gaan uitvoeren bij een partnerinstelling en stafleden (docenten en andere stafleden)

Nadere informatie

Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland. Wat stuurt u naar ons op?

Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland. Wat stuurt u naar ons op? Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland Wat stuurt u naar ons op? Uw aanmelding is compleet als u de volgende documenten opstuurt: 1. het aanmeldformulier, volledig en duidelijk ingevuld Probeer alles

Nadere informatie

KABK Beroepsvoorbereiding

KABK Beroepsvoorbereiding E. ONTWIKKELING -- - + ++ Opmerkingen 1. Omgang met problemen 2. De mate waarin er een verandering zichtbaar was na feedback 3. Inzicht in actuele thema s 4. Artistieke ontwikkeling tijdens stageperiode

Nadere informatie

Zorgverzekeringswet. Duitsland

Zorgverzekeringswet. Duitsland Zorgverzekeringswet & Duitsland INHOUD 1 Woonplaats Duitsland 1.2 Werknemer + gezinsleden 1.2.1 Werkzaam in Nederland (grensarbeider) 1.2.1.1 Op 31 december 2005 ziekenfondsverzekerd in Nederland 1.2.1.2

Nadere informatie

Voorlichting studiefinanciering

Voorlichting studiefinanciering Voorlichting studiefinanciering Studievereniging Arago 17 september 2014 Contact www.duo.nl 050-5997755 9.00 17.00 uur Servicekantoor Enschede Ripperdastraat 13 7511 JP Enschede Alleen op afspraak 10.00

Nadere informatie

Contactadres (enkel als dit verschilt van je officieel adres)

Contactadres (enkel als dit verschilt van je officieel adres) Gegevens student Naam * Q.1 Voornaam Familienaam Geslacht * Q.2 Man Vrouw Geboortedatum * Q.3 Dag Maand Jaar Officieel adres (domicilie) * Q.4 Straat Nummer bus Postcode Gemeente Contactadres (enkel als

Nadere informatie

2 Gegevens leerling naam, voorletters roepnaam jongen meisje Geboortedatum / BSN / Ophaal adres postcode + woonplaats

2 Gegevens leerling naam, voorletters roepnaam jongen meisje Geboortedatum / BSN / Ophaal adres postcode + woonplaats aanvraag vergoeding vervoerskosten Model C (voortgezet onderwijs) schooljaar 2011 2012 Gemeentehuis Boxtel Markt 1 Postbus 10000 5280 DA Boxtel telefoon 0411 655911 fax 0411 655225 e-mail gemeente@boxtel.nl

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl STAGE-INFORMATIEBOEK Klas 10 2014/2015 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Stageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet

Nadere informatie

Banko di Seguro Sosial

Banko di Seguro Sosial Banko di Seguro Sosial Mijn echtgenoot is overleden. Kom ik dan in aanmerking voor een weduwepensioen? Hoeveel weduwnaarspensioen ontvang ik? Toelichting behorend bij het aanvraagformulier voor een weduwe/weduwnaarspensioen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2015. Geachte ouder(s),

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2015. Geachte ouder(s), AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2015 Geachte ouder(s), U heeft kinderopvang in verband met Sociaal Medische Indicatie nodig en u wilt een tegemoetkoming

Nadere informatie

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Jouw Persoonsgebonden Budget (PGB) verpleging en verzorging Wat verandert er in 2015? De overheid wil de langdurige zorg toegankelijk, goed en betaalbaar

Nadere informatie

Toelichting ESF op Rijopleidingen voor bedrijven

Toelichting ESF op Rijopleidingen voor bedrijven Toelichting ESF op Rijopleidingen voor bedrijven Inhoudsopgave Inleiding.. pagina 2 Belangrijkste kenmerken. pagina 3 Voorwaarden voor de werkgever pagina 5 Het waarmerken van documenten.. pagina 6 Stappenplan

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Toegang Beschermd Wonen

Aanmeldingsformulier Toegang Beschermd Wonen Aanmeldingsformulier Toegang Beschermd Wonen Waarvoor is dit formulier? Met dit formulier vraagt u bij GGD Gelderland-Zuid (regio Nijmegen en regio Rivierenland) een indicatie voor Beschermd Wonen aan.

Nadere informatie

Aanvraag sectorplan subsidie voor BBL-opleiding

Aanvraag sectorplan subsidie voor BBL-opleiding Aanvraag sectorplan subsidie voor BBL-opleiding Met dit formulier kunt u subsidie aanvragen voor een BBL-opleiding voor de instroom van nieuw intredende werknemers. Dit document bestaat uit vier delen:

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER PERSOONSGEBONDEN BUDGET VERPLEGING EN VERZORGING. DEEL 1: verpleegkundig- deel

AANVRAAGFORMULIER PERSOONSGEBONDEN BUDGET VERPLEGING EN VERZORGING. DEEL 1: verpleegkundig- deel AANVRAAGFORMULIER PERSOONSGEBONDEN BUDGET VERPLEGING EN VERZORGING DEEL 1: verpleegkundig- deel 1. Zorgverzekeraar (van persoon voor wie het pgb wordt aangevraagd) Dit formulier is voor: a.s.r. basis ziektekostenverzekeringen

Nadere informatie

Europass. Laat zien wat je kunt

Europass. Laat zien wat je kunt Europass Laat zien wat je kunt Wat is Europass? Europass: leren en werken in Europa Europass: leren en werken in Europa Europass: leren en werken in Europa Europass is een initiatief van de Europese Unie

Nadere informatie