DIDACTISCH GROEPSPLAN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIDACTISCH GROEPSPLAN"

Transcriptie

1 SBO De Boei DIDACTISCH GROEPSPLAN GROEP: Kof LEERKRACHT(EN): Anke Heijs/Margriet Wouda VAKGEBIED: Rekenen PERIODE: Jan.-juni Samenstelling van de groep: Stimulerende factoren: Belemmerde factoren: Beginsituatie: 16 leerlingen. 3 Niveau groepen. 3 Kinderen gaan versneld door. De kinderen kunnen aardig goed zelfstandig werken. De structuur van de lessen is duidelijk. Ze weten dat les 1, 3, 6 en 8 instructielessen zijn. De groep weet wat er van hen verwacht wordt. Bijna iedere les krijgt een groepje instructie. Dit vraagt zelfstandigheid van de kinderen en het geeft enige ruis. 3 Niveau groepen, die aardig gelijk op gaan. 3 Kinderen gaan versneld door tot ze bij een niveau groepje kunnen aansluiten. We zijn net gestart met het opgeven van meerdere lessen. Leerlingen Doel (wat wil ik bereiken?) Inhoud (leerstof) Werkwijze (aanpak/methodiek) Organisatie Opmerkingen Evaluatie (hoe evalueren) Groep oranje: M. (E4-14) M. (E4-22) (E4-21) S. (E4-14) T. (E4-20) * Rekenrijk boek 5A t/m blok 5 uit. * Ik verwacht de volgende M.: 2 a 3 M.: 2 : 2 a 3 S. : 2 T. : 3 toetsen sluiten de kinderen met een voldoende af. Start Rekenrijk 4B, blok 12. Hierin komen o.a de volgende items aan de orde.: Rekenen met diverse strategieën: op de lege getallenlijn, langs een rond getal, aanvullen. Voorbereidend delen; Reproductie van de tafels; Geld betalen en gepast betalen. Hoofdrekenen t/m 1000; Verkennen van de getallen t/m 1000; Delen zonder en met rest; Herhalen en uitbreiden van het rekenen met geld. Talrijk: C1 Tijdens de lessen wordt de didactiek, omschreven in de handleiding, gevolgd. Op woensdag staat er project rekenen op het rooster. De komende periode gaan we bezig met meten en wegen. -Elk groepje krijgt instructie voor de te maken les en gaat vervolgens zelfstandig aan de slag. -De instructie wordt gegeven zoals in de handleiding aangegeven staat aan de instructietafel. -Les 1, 3, 6 en 8 zijn instructielessen. -De kinderen weten waar ze de lege getallenlijnen kunnen vinden. -De kinderen mogen geen gebruik meer maken van de getallenlijn achter in de klas. -Dit groepje mag nu zonder getallenlijnen proberen te rekenen. -Bij foutjes getallenlijnen weer laten gebruiken. -Eisen stellen aan netheid en aan zorgvuldig werken. -T. is erg dromerig. Hij heeft veel aansporing nodig. Hij maakt gebruik van de time-timer. Hoeveel sommen kan ik maken in 10 minuten? In de gaten houden dat de time-timer effectief blijft. Ook hierdoor laat hij zich afleiden. Komt hij te ver achter dan gaat het werk mee naar huis. Ouders zijn hiervan op de hoogte. De evaluaties vinden plaats middels methode en niet-methodegebonden toetsen. Na ieder blok volgt een methode gebonden toets. In juni 2010 nemen we de Cito rekentoets M5 af.

2 Leerlingen Doel (wat wil ik bereiken?) Inhoud (leerstof) Werkwijze (aanpak/methodiek) Organisatie Opmerkingen Evaluatie (hoe evalueren) Individueel (tussen oranje en paars): A. (E4-19) B. (E4-30) * Ik verwacht de volgende A.: 2 a 3 B. : 3 toetsen sluiten de kinderen met een voldoende af. * Ze werken net zo lang versneld en individueel tot ze bij groep paars aan kunnen sluiten. B. zal daar waarschijnlijk eerder zijn dan A. Inhoud: zie hierboven Werkwijze: zie hierboven. Organisatie: zie hierboven. -A. in de gaten houden of ze het kan bijhouden. Extra hulpmomenten inroosteren bij onderwijsassistent. A. moet tijdens de evaluatie van de lessen aangeven of ze de volgende les instructie nodig heeft. -B. is erg trots op het feit dat ze versneld door kan. Ze wil nu af en toe te snel. B. moet tijdens de evaluatie van de lessen aangeven of ze de volgende les instructie nodig heeft. Groep paars: (M5-25) (M5-30) (M5-29) D. (M5-30) E. (M5-24) T. (M5-34) * Rekenrijk boek 5B t/m 11/12 uit. *Ik verwacht de volgende : 2 a 3 : 2 a 3 : 2 a 3 D.: 2 a 3 E.: 2 a 3 Tom: 2 a 3 toetsen sluiten de kinderen met een voldoende af. Start Rekenrijk 5B, blok 7. Hierin komen o.a de volgende items aan de orde: Optellen en aftrekken t/m 1000; Van getallen bepalen door welke getallen ze deelbaar zijn; Reproductie van alle deeltafels; Herhalen van lengtematen. Talrijk: C5 Tijdens de lessen wordt de didactiek, omschreven in de handleiding, gevolgd. Op woensdag staat er project rekenen op het rooster. De komende periode gaan we bezig met meten en wegen. -Elk groepje krijgt instructie over de te maken les en gaat vervolgens zelfstandig aan de slag. -De instructie wordt gegeven aan de instructietafel. -Les 1, 3, 6 en 8 zijn instructielessen. -De kinderen weten waar ze de lege getallenlijnen kunnen vinden. - De kinderen mogen geen gebruik meer maken van de getallenlijn achter in de klas. - wil vaak te snel. Hij is erg enthousiast over zijn werk en daardoor werkt hij wat minder nauwkeurig. -D. heeft vaak nog wat extra uitleg nodig. Hij is erg onzeker, maar maakt zijn werk over het algemeen met weinig foutjes. -Tom werkt erg traag. Hij heeft zijn vaste oplossingsmethoden op een kladblaadje. Zonder blaadje is hij erg onzeker. Afgesproken is dat hij van elke som waar 4 rijtjes of meer staan, hij er 2 maakt. Als er 2 rijtjes staan en 2 rijtje + maakt hij van beide 1 rijtje. We nemen nu even de tijd, zodat hij de geleerde kennis rustig kan verwerken. Als we te snel willen, overvragen we Tom. De evaluaties vinden plaats middels methode en niet methode gebonden toetsen. Na ieder blok volgt een methode gebonden toets. In januari nemen we de Cito rekentoets E5 af.

3 Leerlingen Doel (wat wil ik bereiken?) Inhoud (leerstof) Werkwijze (aanpak/methodiek) Organisatie Opmerkingen Evaluatie (hoe evalueren) Groep geel: H. (E5-36) M. (M6-44) (M6-40) Rekenrijk boek 6A uit. *Ik verwacht de volgende H.: 5 a 6 M.: 4 : 5 toetsen sluiten de kinderen met een voldoende af. Start Rekenrijk 6A, blok 2. Hierin komen o.a de volgende items aan de orde: Getalbegrip; Hoofdrekenen; Cijferen: 1. cijferend optellen; 2. cijferend aftrekken; 3.cijferend vermenigvuldigen; Rekenen met breuken; Rekenen met komma getallen; Meten en meetkunde. Talrijk: C8 Tijdens de lessen wordt de didactiek, omschreven in de handleiding, gevolgd. Op woensdag staat er project rekenen op het rooster. De komende periode gaan we bezig met meten en wegen. Elk groepje krijgt instructie over de te maken les en gaat vervolgens zelfstandig aan de slag. De instructie wordt gegeven aan de instructietafel. De kinderen weten waar ze de lege getallenlijnen kunnen vinden. De kinderen mogen geen gebruik meer maken van de getallenlijn achter in de klas. -Tijdens de rekenles moet zijn tafeltje draaien, zodat hij met zijn gezicht naar de lkr zit. -H. zit aan de werkbank, achter in de klas. H. werkt te snel, waardoor hij slordigheidfoutjes maakt. Hij moet consequent na iedere les de foutjes verbeteren, zodat hij ervaart dat hij beter wat rustiger kan werken en het in 1x goed kan maken. -M. heeft soms nog wat extra hulp nodig. Gezien de scores van M. en moeten we in de gaten houden dat zij niet onderpresteren. De evaluaties vinden plaats middels methode en niet-methodegebonden toetsen. Na ieder blok volgt een methodegebonden toets. In januari nemen we de Cito rekentoets M6/E6 af.

4 EvaluATIE V= voldoende T= twijfelachtig O= onvoldoende Datum: Kleur: Boek en Blok: Naam: Score: Opmerkingen: R.R 5 blok 4 A. V Toets is foutloos gemaakt! paars R.R 5 blok 7 D. V Toets is foutloos gemaakt! V De toets heeft s middags gemaakt. Waarschijnlijk was hij wat minder geconcentreerd, want bij het verbeteren maakt hij geen foutjes. In 1e instantie maakte hij 4 foutjes. O/V heeft de toets veel te snel gemaakt. In 1e instantie maakt hij 12 fouten. Na de voorjaarsvakantie moest hij de foutjes verbeteren en maakt hij geen enkele fout. paars E.T/ V In som 3 maakt hij 5 fouten. Verkeerde strategie toegepast. Extra hulp is niet nodig. Hij heeft hardop een som voor gedaan en ontdekte zelf de fout. Bij het verbeteren maakte hij alles goed. paars Heeft moeite met de deelsommen met rest. Krijgt hier extra hulp bij van de onderwijsassistent. Na de extra hulp maakt 3 fout in de deelsommen met rest. Deze zullen nog veelvuldig geoefend worden in de methode. De rest van de opdrachten heeft hij wel begrepen oranje R.R 4B blok 12 V Is versneld verder gegaan. Hij maakt 4 fouten in de hoofdrekensommen. De tafel van 3 en 6 zijn nog niet voldoende geautomatiseerd. Som 3 is nog te moeilijk. In dit onderdeel (geld met ronde getallen) heeft hij nog niet voldoende kunnen oefenen. B. V B. maakt de toets foutloos geel R.R 6A blok 2 H. O/V Moet extra aandacht zijn voor het overzichtelijk en nauwkeurig werken. Hij heeft de toets opnieuw moeten maken, omdat hij de sommen niet goed gelezen had en ik het bijna niet kon lezen! Hij maakte 3 foutjes. M. O/V In 1e instantie maakt hij te veel fouten door onnauwkeurig werken en niet goed lezen. Bij het verbeteren maakt hij alles goed. V Maakt de toets in 1x goed. 2 Foutjes oranje R.R 4B blok 12 M. O/V In 1e instantie maakt M. teveel fouten (8) in de erafsommen onder de 100. Bij het opnieuw uitrekenen van de sommen maakt ze 3 fouten. Ze werkt erg onnauwkeurig op de getallenlijnen. Som 3 is nog te moeilijk. In dit onderdeel (geld met ronde getallen) heeft zij nog niet voldoende kunnen oefenen. M. V Bij het rekendictee raakte M. in de war. De antwoorden staan hierdoor niet op de goede plek. Bij het doorspreken van de fouten kwamen we hierachter. Toen bleek dat ze de sommen wel goed had gemaakt. Som 3 is nog te moeilijk. In dit onderdeel (geld met ronde getallen) heeft zij nog niet voldoende kunnen oefenen. T. O/V Het rekendictee maakt hij ruim onvoldoende (10 fout). Het rekendictee is mondeling opnieuw gedaan. T. maakte hierbij 1 fout. Daarnaast heeft hij oefenstof gekregen om de tafels van 3, 6 en 9 extra te trainen. Som 3 is nog te moeilijk. In dit onderdeel (geld met ronde getallen) heeft hij nog niet voldoende kunnen oefenen. S.: V Som 3 is nog te moeilijk. In dit onderdeel (geld met ronde getallen) heeft zij nog niet voldoende kunnen oefenen R.R 5A blok 1 V Is versneld door. Maakt toets prima R.R 5A blok 5 A. V Maakt in elke opdracht 1 foutje. Bij verbeteren nog 1 foutje in delen met rest Tom Tom doet weer met groep paars mee!! R.R 5A blok 3 B. V 1 Fout (6x13=85)

5 Datum: Kleur: Boek en Blok: Naam: Score: Opmerkingen: Paars R.R 5B blok 8 V 2 Fouten in de eraf sommen tot 1000 en 1 fout x sommen met splitsing (6x38=) J. werkt slordig. En onoverzichtelijk. V 1 Fout in de eraf sommen tot 1000 en 1 fout x sommen met splitsing. D. V Maakt de toets foutloos. E. V Maakt de toets foutloos. O In de x sommen met splitsing maakt 4 fouten. In som 3 waar dezelfde soort som aan de orde komt maakt hij 1 fout. Ook in de deelsommen maakt hij 1 fout. Er volgt een diagnostisch gesprek en extra hulp door de onderwijsassistent. Terwijl zij erbij zat, maakte hij de sommen goed. Extra hulp is niet nodig. geeft aan dat hij deze x sommen leuk vindt om te doen. Tom V Maakt de toets foutloos Geel R.R 6A blok 3 M. T Voor opgave 3, x sommen met splitsing, maakt hij 3 fouten Is dit onnauwkeurigheid? Hij gaat de sommen verbeteren en dan bekijken we of er extra hulp moet volgen. V Maakt 1 foutje. H. V Maakt 1 foutje R.R 5A, blok 2 V Maakt 2 fout in de x sommen( i.p.v. de helft doet hij 2x het dubbele) R.R 5A, blok 4 B. V Maakt 2 foutjes. 1 Fout in de deelsommen (42:6=6) en 1 fout in het maken van getallen met de cijfers op de kaartjes. Ze maakt direct ook de toets van blok 6, dan kan ze vervolgens aansluiten bij A R.R 5A, blok 6 B. V Ze maakt 2 slordigheidfoutjes. A. T/V A. maakt in som 5 3 foutjes. Uit diagnostisch gesprekje, met de onderwijsassistent, blijkt dat A. zich slecht kon concentreren. Ze gebruikte wel de juiste strategie. Ze maakt de fouten bij het optellen. Dit komt nog veelvuldig aan de orde. Extra hulp is niet nodig Oranje R.R 5A, blok 1 T. M. V M. heeft de toets net voldoende gemaakt. Bij elke som maakt ze de maximaal aantal fouten. Mondeling maakt ze de tafelsommen goed en bij het verbeteren van de sommen zien we dat ze de juiste strategieën gebruikt. S. V Maakt 3 foutjes. M. V In som 5 (Van verhaal naar rekentaal) maakt ze 2 foutjes. Deze worden met haar besproken Geel R.R 6A, blok4 O maakt in som 2 > 5 foutjes. De onderwijsassistent heeft een diagnostisch gesprekje afgenomen. Uit dit gesprekje bleek dat niet meer wist hoe hij deze som moest uitrekenen. Leerstrategie is opnieuw doorgenomen. M. V Prima gedaan. H. O H. maakt in som 2> 7 foutjes. Onderwijsassistent heeft een diagnostisch gesprekje afgenomen. Uit dit gesprekje bleek dat H. niet meer wist hoe hij deze som moest uitrekenen. Leerstrategie is opnieuw doorgenomen R.R 5B,blok 7 B. O/V In som 4 maakt B. 6 foutjes in de deelsommen met rest. We zijn versneld door gegaan. Dit item komt nog voldoende aan de orde Paars R.R 5B, blok 9 O Wederom maakt in de x sommen te veel foutjes. De onderwijsassistent zal een diagnostisch gesprekje afnemen, om te achterhalen waar de foutjes vandaan komen. Tafelstrategieën zijn nog niet voldoende geautomatiseerd. De hulpbladen worden nog eens extra doorgenomen en tijdens de projectrekenlessen zal dit ook extra gaan oefenen.

6 Datum: Kleur: Boek en Blok: Naam: Score: Opmerkingen: Tom V Prima gedaan. E. V Prima gedaan. V Prima gedaan. V Prima gedaan. D. V Prima gedaan R.R 5A,blok 3 V Prima gedaan R.R 5B,blok 8 B. V De rekentoets heeft B. s middags gemaakt. Ze was wat minder geconcentreerd. In 1e instantie maakte ze te veel foutjes. Bij het verbeteren maakte ze alles goed. Ze gaat wederom versneld door. Ze maakt direct de toets van blok 9. Als ze deze met voldoende beheersing afsluit zal ze instromen in groep paars Oranje R.R 4A blok 2 S. V Prima gedaan. M. T/V Heeft onzorgvuldig gewerkt. In som 2 vergat ze 2x het 100 tal ( / ). Vervolgens las ze de som niet goed, de 3e x maakte ze de som goed. In som 5 maakt ze 4 fouten. Bij het verbeteren maakt ze 1 fout (11x7). M. V Prima gedaan. T. V Prima gedaan R.R 5B blok 9 B. V In 1e instantie maakt ze te veel fouten in som 2 (3ft) en som 4 (3 ft). Bij verbeteren Maakt ze 1 fout in som 4 (70:8=8 rest 7) R.R 5A blok 4 V In som 1 maakt hij 3 slordigheidfoutjes (getallen op de getallenlijn zetten). De rest van de toets maakt hij foutloos Geel R.R 6A blok 5 M. V Prima gedaan. Breuksommen in de gaten blijven houden. H. T/V Som 2 in 1e instantie niet begrepen (alles fout). Ook bij de 2e poging maakt hij te veel foutjes. De onderwijsassistent zal H. extra hulp bieden aan de hand van de hulpkern behorende bij de toets. Vervolgens zal H. de opdracht nog een keer maken om te kijken of hij de opdracht nu beter begrepen heeft. H. dacht dat bij elke breuk er een 1 boven de streep moet staan. Fouten zijn doorgenomen en uitgetekend. Hij snapt het nu prima. Extra hulp is verder niet nodig. V Som 1 in 1e instantie niet begrepen (alles fout). Bij de 2e poging maakt hij 1 foutje R.R 5B blok 7 A. V Som 1 en 2 heeft A. opnieuw moeten doen op een grote, lege getallenlijn. De 2e keer maakt ze hierin 3 fouten (binnen de norm) Paars R.R 5Bblok 10 D. V D. heeft de toets foutloos gemaakt. T/V In som 1 en 2 maakt in 1e instantie te veel fouten (5). Bij verbeteren doet hij het goed. E. O/V In 1e instantie maakt E. de toets onvoldoende. E. werkte ongeconcentreerd en erg slordig. In som 1 en 2 maakt hij 3 sommen goed. Hij moest de toets opnieuw maken. De 2e keer maakt hij de toets foutloos. V Prima gedaan. V Prima gedaan. Tom V Prima gedaan Geel R.R 6B M. V In blok 7 maakt M. snelheidfoutjes in het cijferen. In blok 8 maakt M. som 4 fout. In een gesprekje blijkt M. de blok 6,7,8, 9 woorden schatten en ronde getallen lastig te vinden. Het werken met ronde getallen kende hij niet. Na uitleg maakte hij de som foutloos. Hij gaat verder met blok 9. Ook blok 9 gaat goed. We starten weer met de lessen van blok Oranje Boek 5Ablok 3 M. V M. is versneld door gegaan. De toets maakt ze foutloos Oranje Boek 5Ablok 3 M. O M. heeft extra hulp nodig. Ze heeft de toets niet goed begrepen. De onderwijsassistent zal met haar het Weer programma doornemen. Vervolgens maakt ze de toets nog een keer. Resultaat: V

7 Datum: Kleur: Boek en Blok: Naam: Score: Opmerkingen: S. V In 1e instantie maakt S. opdracht 1 niet goed. Ze had de opdracht niet goed begrepen. Daarna ging het in 1x goed. Verder heeft ze de toets goed gedaan. T. V Maakt de toets foutloos Boek 5A blok 5 V Het laatste rijtje van de deelsommen met rest, opdracht 6, gaan in 1e instantie niet goed. Bij het verbeteren gaat het goed. Boek 5B blok 10 B. V B. maakt de toets goed. Zij voegt zich bij groep paars. Boek 6B blok 6 H. V In alle opdrachten maakt H. 1 fout Boek 5B blok 8 A. V In som 2 maakt A. 2 fouten. Opvallend is dat ze bij beide foutjes er 1 naast zit. In som 3 maakt ze ook 2 fout. Hierbij maakt ze 1x een fout in het 100-tal en 1x in het 10-voud. Boek 5A blok 4 M. V In opdracht 3 maakt ze 2 fouten. Deze zijn met haar, door middel van kaartjes, doorgenomen Boek 4B blok 10 A. T A. maakt alle kloksommen fout. Hier zal extra aandacht voor moeten zijn in het volgend schooljaar. Boek 4B blok 11 A. V A. maakt de toets prima. V= voldoende T= twijfelachtig O= onvoldoende

Didactisch groepsoverzicht Rekenen

Didactisch groepsoverzicht Rekenen groepsoverzicht Rekenen Groep: 6a datum: oktober/november 2011 Rekendomein: vermenigvuldigen en getalbegrip tot 10.000 leerkracht: XXXXXXXX periode: sept. 2011/ febr. 2012 methode: Wereld in getallen Naam

Nadere informatie

Rekenen op maat 4. Doelgroepen Rekenen op maat 4. Omschrijving Rekenen op maat 4

Rekenen op maat 4. Doelgroepen Rekenen op maat 4. Omschrijving Rekenen op maat 4 Rekenen op maat 4 Rekenen op maat 4 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

Welkom bij de informatieavond van groep 5 2015-2016

Welkom bij de informatieavond van groep 5 2015-2016 Welkom bij de informatieavond van groep 5 2015-2016 Inhoud van de avond - Voorstellen - Vakken - Thematisch werken - Leerlingenzorg - Algemene zaken - Vragen Voorstellen Ellen van den Wildenberg Dinsdag,

Nadere informatie

REKENEN OP MAAT GROEP 4

REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 RICHT ZICH OP DE BELANGRIJKSTE VAARDIGHEDEN DIE NODIG ZIJN VOOR HET REKEN-WISKUNDEONDERWIJS. ER WORDT NAUW AANGESLOTEN BIJ DE OEFENSTOF VAN DE VERSCHILLENDE

Nadere informatie

Rekenverbeterplan Basisschool Crescendo: algemeen

Rekenverbeterplan Basisschool Crescendo: algemeen Rekenverbeterplan Basisschool Crescendo: algemeen Visie Doel Concreet te bereiken In het schooljaar 2011-2012 Uitgangspunten Concrete actiepunten Het rekenverbeterplan richt zich op: het optimaliseren

Nadere informatie

SPLITSEN handleiding. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10. het leren splitsen van de getallen: handleiding bij oefenboek 1, 2, 3 en 4

SPLITSEN handleiding. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10. het leren splitsen van de getallen: handleiding bij oefenboek 1, 2, 3 en 4 SPLITSEN handleiding het leren splitsen van de getallen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 handleiding bij oefenboek 1, 2, 3 en 4 inleiding Dit is de handleiding bij vier oefenboeken voor het leren splitsen

Nadere informatie

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren?

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren? Checklist Rekenen Groep 3 1. Tellen tot 20 Als kleuters, in groep 1 en groep 2, zijn de kinderen bezig met de zogenaamde voorbereidende rekenvaardigheid. Onderdelen hiervan zijn ordenen en seriatie. Dit

Nadere informatie

Namen MTG CITO B,W,M OBSERVATIES DOELEN & ONDERWIJSBEHOEFTEN

Namen MTG CITO B,W,M OBSERVATIES DOELEN & ONDERWIJSBEHOEFTEN Violenschool Groepsoverzicht, observaties en onderwijsbehoeften. MTG = Vakken: Spelling Lezen Rekenen methoden gebonden toetsen; B = basisgroep; W = weergroep; M = meergroep Groep: 3A, W. Bakker; IB-er

Nadere informatie

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a)

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra  Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Analysewijzer M3 versie 2.0 (20-10-17) 2017 W.Danhof / P.Bandstra www.bareka.nl Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Aanwijzingen Aanbod Bao M3-E3 (fase 1a) Bij afnamemoment M3

Nadere informatie

Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1

Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1 Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1 Normgerichte doelen: De kinderen behalen op de methodegebonden toetsen Maatschrift een 60% score. Blok 1: De kinderen kennen/kunnen/beheersen:

Nadere informatie

Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8

Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8 nummer 2 bijgesteld in nov. 2013 Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8 Hoe cijferend rekenen wordt aangeleerd Deze uitgave van t Hinkelpad gaat over het

Nadere informatie

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4.

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4. Informatie folder groep 4 Postbus 16 5170AA Kaatsheuvel Tel: 0416-540 939 Email: directie@theresia-kaatsheuvel.nl Welkom in groep 4. Leuk dat uw kind in groep 4 zit. We zijn al enkele weken bezig en zoals

Nadere informatie

Rekenen op maat 7. Doelgroepen Rekenen op maat 7. Doelgroepen Rekenen op maat 7

Rekenen op maat 7. Doelgroepen Rekenen op maat 7. Doelgroepen Rekenen op maat 7 Rekenen op maat 7 Rekenen op maat 7 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

Routeboekje. bij Rekenrijk. Groep 7 Blok 6. Van...

Routeboekje. bij Rekenrijk. Groep 7 Blok 6. Van... Routeboekje bij Rekenrijk Groep 7 Blok 6 Van... Groep 7 Blok 6 Les 1 Leerkrachtgebonden LB 7a 142 1 Hoeveel bussen? meedoen LB 7a 142 2 Reken uit - LB 7a 142 3 Reken uit maken LB 7a 143 4 Schat eerst,

Nadere informatie

LESSTOF. Rekenen op maat 4

LESSTOF. Rekenen op maat 4 LESSTOF Rekenen op maat 4 2 Lesstof Rekenen op maat 4 INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEP... 4 STRUCTUUR... 5 INHOUD... 9 Lesstof Rekenen op maat 4 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn programma s voor het

Nadere informatie

Rekenen op maat 5. Doelgroepen Rekenen op maat 5. Omschrijving Rekenen op maat 5

Rekenen op maat 5. Doelgroepen Rekenen op maat 5. Omschrijving Rekenen op maat 5 Rekenen op maat 5 Rekenen op maat 5 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het reken-wiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken

Nadere informatie

Dag jongens en meisjes,

Dag jongens en meisjes, Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos hoofdrekenen in je hand. Een blokje vol met rekenoefeningen uit het derde leerjaar. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

Groep 6. Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Don Boscoschool groep 6 juf Kitty

Groep 6. Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Don Boscoschool groep 6 juf Kitty Groep 6 Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Getalbegrip Ging het in groep 5 om de hele getallen tot 1000, nu wordt de getallenwereld uitgebreid. Naast

Nadere informatie

Overzicht evolutie lln G

Overzicht evolutie lln G Overzicht evolutie lln G Meer uitleg over de aanpak kan je op mijn weebly of in agenda terugvinden. Oktober 2015 In oktober nam ik G nog niet wekelijks een aantal keer uit de klas. Ik bood vooral ondersteuning

Nadere informatie

Een onderzoek naar fouten die leerlingen maken bij het uitvoeren van een leertaak.

Een onderzoek naar fouten die leerlingen maken bij het uitvoeren van een leertaak. Programma overzicht Wat is een foutenanalyse? Doel foutenanalyse Voorwaarden Statistische & didactische analyse Diagnostisch gesprek Rekenen-wiskunde Taal Een onderzoek naar fouten die leerlingen maken

Nadere informatie

Hoe goed moeten basisschoolleerkrachten rekenen en kunnen ze dat ook? Peter Eskens PABO Haagse Hogeschool

Hoe goed moeten basisschoolleerkrachten rekenen en kunnen ze dat ook? Peter Eskens PABO Haagse Hogeschool Hoe goed moeten basisschoolleerkrachten rekenen en kunnen ze dat ook? Peter Eskens PABO Haagse Hogeschool Doel: open deur op een kier zetten Om een som uit te kunnen leggen moet een leerkracht voldoende

Nadere informatie

Diagnostisch rekenonderzoek

Diagnostisch rekenonderzoek Doel: Zicht krijgen op het niveau van tellen, kennis van cijfers en getalbegrip, vergelijken van hoeveelheden en bewerkingen tot 10 en tot 20 (splitsen, aanvullen, koppeling materiaal som en vv, sommen

Nadere informatie

Resultaten/foutenanalyse Intergemeentelijke toets IGEAN. Hoofdrekenen Juni 2010. Stedelijke basisschool PRINS DRIES

Resultaten/foutenanalyse Intergemeentelijke toets IGEAN. Hoofdrekenen Juni 2010. Stedelijke basisschool PRINS DRIES Resultaten/foutenanalyse Intergemeentelijke toets IGEAN Hoofdrekenen Juni 2010 Stedelijke basisschool 1 Hoofdrekenen juni 2010 Prins Dries PRINS DRIES In deze bundel vind je a) De opdrachten waarbij de

Nadere informatie

DE STAARTDELING (cijferend rekenen) Derde leerjaar (groep 5) Luc Cielen

DE STAARTDELING (cijferend rekenen) Derde leerjaar (groep 5) Luc Cielen DE STAARTDELING (cijferend rekenen) Derde leerjaar (groep 5) Luc Cielen Wat voorafgaat aan het leren van de staartdeling: De kinderen moeten al vertrouwd zijn met de schrijfwijze van de delingen (hoofdrekenen)

Nadere informatie

Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8

Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8 Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8 De volgende items vindt u terug in de rapporten van alle groepen 3 t/m 8 De cognitieve vakken zijn per groep aangegeven. SOCIALE VAARDIGHEDEN WERKHOUIDNG CITO-LOVS

Nadere informatie

Welkom op onze pagina. Groep 4b en 5. Obs de aanloop

Welkom op onze pagina. Groep 4b en 5. Obs de aanloop Welkom op onze pagina Groep 4b en 5 Obs de aanloop Wat doen we in groep 4? Rekenen Taal Lezen Spelling Van begrijpend luisteren naar begrijpend lezen Schrijven Natuur verkeer Tekenen/handvaardigheid/muziek/gymnastiek

Nadere informatie

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra Bandstra Speciaal Rekenadvies

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra  Bandstra Speciaal Rekenadvies Analysewijzer M3 versie 2.0 (28-3-17) 2017 W.Danhof / P.Bandstra www.bareka.nl Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Aanwijzingen Aanbod Bao M3-E3 (fase 1a) Belangrijke signalen

Nadere informatie

Rekenen met de procentenstrook

Rekenen met de procentenstrook Rekenen met de procentenstrook Volgens Bartjens Frans van Galen en Dolly van Eerde Kinderen weten aan het eind van de basisschool heus wel wat procenten zijn: een percentage geeft aan om hoeveel honderdsten

Nadere informatie

Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool

Nadere informatie

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1 Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok Legenda kleuren Getalbegrip Optellen en aftrekken Vermenigvuldigen en delen Verhoudingen Meten Meten Tijd Meten Geld Meetkunde Verbanden Legenda

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en)

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en) Evaluatie rekenles: Ik heb met de kinderen gewerkt met rekenen met lengtematen (m-cm etc). Dit was een herhalingsoefening. Dit kon ik goed merken, want sommige kinderen beheersten de stof erg goed. Anderen

Nadere informatie

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders, Lesbrief groep 5/6 Beste ouders, We starten met rekenen, taal en spelling weer met een nieuw blok. Hier dus weer een lesbrief om u op de hoogte te houden over wat uw kind de komende tijd zal leren/oefenen.

Nadere informatie

Routeboekje. bij Pluspunt. Groep 4 Blok 1. Van...

Routeboekje. bij Pluspunt. Groep 4 Blok 1. Van... Routeboekje bij Pluspunt Groep 4 Blok 1 Van... Groep 4 Blok 1 Les 1 Leerkrachtgebonden KB 4 1 1 Reken uit. Kun je het snel? maken KB 4 1 2 Kleur je antwoorden in maken naar keuze LB 4 2 1 Getallen in de

Nadere informatie

Reken zeker: leerlijn kommagetallen

Reken zeker: leerlijn kommagetallen Reken zeker: leerlijn kommagetallen De gebruikelijke didactische aanpak bij Reken Zeker is dat we eerst uitleg geven, vervolgens de leerlingen flink laten oefenen (automatiseren) en daarna het geleerde

Nadere informatie

LESSTOF. Rekenen op maat 4

LESSTOF. Rekenen op maat 4 LESSTOF Rekenen op maat 4 2 Lesstof Rekenen op maat 4 INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEP... 4 STRUCTUUR... 5 INHOUD... 9 Lesstof Rekenen op maat 4 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn programma s voor het

Nadere informatie

Tafelplan 2015-2016. Werkwijze voor het aanleren en automatiseren van de keertafels (en de deeltafels). in groep 4, 5 en 6.

Tafelplan 2015-2016. Werkwijze voor het aanleren en automatiseren van de keertafels (en de deeltafels). in groep 4, 5 en 6. Tafelplan 2015-2016 Werkwijze voor het aanleren en automatiseren van de keertafels (en de deeltafels). in groep 4, 5 en 6. 1 Groep 4 Doelen eind groep 4: - De kinderen hebben de tafel van 1, 10, 2, 4,

Nadere informatie

Toets 5.3 Procenten. Deze toets hoort bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2

Toets 5.3 Procenten. Deze toets hoort bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2 Toets 5.3 Procenten Deze toets hoort bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2 Joep van Vugt Anneke Wösten ThiemeMeulenhoff, Amersfoort, 2011 1 Aanwijzingen

Nadere informatie

Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan

Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan Eerste versie 2015-2016 Het volgen van - en begeleiding bij ernstige rekenproblemen en dyscalculie Stappenplan bij (ernstige ) rekenproblemen en dyscalculie De vier

Nadere informatie

Groepsplan voor rekenen

Groepsplan voor rekenen Groepsplan voor rekenen Groep: Leerkracht: Periode: Schooljaar: wiskunde A - B wiskunde C wiskunde D-E TTR A-B TTR - C TTR D-E Verkorte instructie Verkorte instructie- Basis instructie Basis instructie

Nadere informatie

Het Fundament voor goed rekenonderwijs

Het Fundament voor goed rekenonderwijs Het Fundament voor goed rekenonderwijs september 2011 Ina Cijvat Door vroegtijdige interventies kunnen alle kinderen getalbegrip ontwikkelen. Preventie van rekenproblemen Leerlijnen / tussendoelen kennen

Nadere informatie

Toetswijzer M3 versie 2.0 ( )

Toetswijzer M3 versie 2.0 ( ) M3 : Bij afnamemoment M3 worden nog geen automatiseringstoetsen afgenomen : stoets 1 checkt in hoeverre de leerling al een start heeft gemaakt met de bewerkingen optellen en aftrekken Het gaat vooral om

Nadere informatie

Protocol ernstige rekenwiskundeproblemen. dyscalculie. St. Antoniusschool Klein Zundert

Protocol ernstige rekenwiskundeproblemen. dyscalculie. St. Antoniusschool Klein Zundert Protocol ernstige rekenwiskundeproblemen en dyscalculie St. Antoniusschool Klein Zundert 2016 Voor u ligt het protocol ernstige reken-wiskundeproblemen en dyscalculie van de Antoniusschool. Om op alle

Nadere informatie

LESSTOF. Rekenen op maat 5

LESSTOF. Rekenen op maat 5 LESSTOF Rekenen op maat 5 2 Lesstof Rekenen op maat 5 Inhoud INLEIDING... 4 DOELGROEP... 4 STRUCTUUR... 5 INHOUD... 9 Lesstof Rekenen op maat 5 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn programma s voor het

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

Lesopbouw: instructie. 2 Instructie. 1 Start. Blok 4 Week 2 Les 1

Lesopbouw: instructie. 2 Instructie. 1 Start. Blok 4 Week 2 Les 1 Blok Week 2 Les 1 0 70 30 0 35 5 20 10 1 36 2 11 12 1 0 739 00 96 325 10 71 02 9 327 330 69 56 1 210 332 700 566 20 212 59 29 3 599 76 551 300 5 1 770 99 0 00 109 3 991 10 02 111 350 70 270 96 596 150

Nadere informatie

Leren automatiseren met. Rekensprint. Rekensprint

Leren automatiseren met. Rekensprint. Rekensprint Leren automatiseren met Inspectierapport 2011 Scholen die tevreden zijn over aanbod automatiseren methode hebben significant lagere eindopbrengsten. Veel scholen scoren onvoldoende op de doorgaande lijn

Nadere informatie

Automatiseren en memoriseren van het rekenen tot 10 (20)

Automatiseren en memoriseren van het rekenen tot 10 (20) Automatiseren en memoriseren van het rekenen tot 10 (20) Masterplan Dyscalculie December 2013 Ine van de Sluis (inevandesluis@hotmail.com) Automatiseren/memoriseren van de sommen tot 10 (20) - Verschil

Nadere informatie

Reken zeker: leerlijn kommagetallen

Reken zeker: leerlijn kommagetallen Reken zeker: leerlijn kommagetallen De gebruikelijke didactische aanpak bij Reken Zeker is dat we eerst uitleg geven, vervolgens de leerlingen flink laten oefenen (automatiseren) en daarna het geleerde

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Workshop 2: Spelletjes in je rekenles 25 november 2015 14.45 17.00 uur Willeke Beuker Elselien Boekeloo Spelletjes in je taal- en rekenles 7 oktober

Nadere informatie

Inhoud kaartenbak groep 8

Inhoud kaartenbak groep 8 Inhoud kaartenbak groep 8 1 Getalbegrip 1.1 Ligging van getallen tussen duizendvouden 1.2 Plaatsen van getallen op de getallenlijn 1.3 Telrij t/m 100 000 1.4 Telrij t/m 100 000 1.5 Getallen splitsen en

Nadere informatie

t Informantje schooljaar week 6

t Informantje schooljaar week 6 k.b.s. Sint Theresia Postweg 131 7884 PJ Barger - Compascuum e-mail: sttheresiaschool@primenius.nl tel: 0591-349275 website: http://www.sinttheresiaschool.nl t Informantje schooljaar 2016-2017 week 6 Agenda

Nadere informatie

i n s t a p h a n d l e i d i n g

i n s t a p h a n d l e i d i n g jaargroep 7 reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs i n s t a p h a n d l e i d i n g k o l o m s g e w i j s o p t e l l e n e n a f t r e k k e n Jaargroep instap Inleiding Het instapprogramma

Nadere informatie

Lesopbouw: instructie. 1 Start. 2 Instructie. Blok 4 Week 2 Les 1

Lesopbouw: instructie. 1 Start. 2 Instructie. Blok 4 Week 2 Les 1 Blok 4 Week Les 1 40 40 70 80 0 70 0 40 5 1 4 3 33 3 73 4 8 9 7 37 17 57 47 34 4 3 1 17 5 4 5 35 37 43 8 33 57 81 4 55 39 3 4 74 8 4 44 41 31 34 74 4 47 37 Lesinhoud Bewerkingen: aftrekken vanaf een tiental

Nadere informatie

Getallen. 1 Doel: getallen plaatsen op de getallenlijn. 2 Doel: getallen invullen op het 60-veld. 3 Doel: 5-structuur aangeven.

Getallen. 1 Doel: getallen plaatsen op de getallenlijn. 2 Doel: getallen invullen op het 60-veld. 3 Doel: 5-structuur aangeven. 1 Getallen Basisstof getallenstructuur t/m 60 Lesdoelen De kinderen: kunnen tellen/doortellen t/m 60; kunnen de getallen in het 60-veld schrijven; kunnen werken met de begrippen 2 en meer en 2 en minder

Nadere informatie

Optellen en aftrekken tot 100 Kommagetallen

Optellen en aftrekken tot 100 Kommagetallen Dat is duidelijk! Optellen en aftrekken tot 100 Kommagetallen Door Anneke van Gool en Anke Fourdraine Panama Conferentie 2011 Stapsgewijze opbouw Instructie oefenen toetsen remediëren/herhalen/plus Elk

Nadere informatie

Informatieboekje. Middenbouw. Voor ouders en kinderen uit de middenbouw

Informatieboekje. Middenbouw. Voor ouders en kinderen uit de middenbouw Informatieboekje Middenbouw Voor ouders en kinderen uit de middenbouw Lezen In groep 3 en 4 is het leren lezen erg belangrijk. Kinderen moeten veel kilometers lezen om zo steeds vloeiender en foutloos

Nadere informatie

Opdracht 1 Signaleren, observeren, rapporteren en begeleiden (nov. 2011)

Opdracht 1 Signaleren, observeren, rapporteren en begeleiden (nov. 2011) Opdracht 1 Signaleren, observeren, rapporteren en begeleiden (nov. 2011) Een leerling uit groep 5b maakt per rekenles een beperkt aantal (ca. 10%) sommen af. Ik ga onderzoeken hoe haar ontwikkeling op

Nadere informatie

i n s t a p h a n d l e i d i n g

i n s t a p h a n d l e i d i n g jaargroep 7 reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs i n s t a p h a n d l e i d i n g k o l o m s g e w i j s d e l e n Inleiding Het programma laat de leerlingen kennismaken met vernieuwende elementen

Nadere informatie

Andere psychometrische kenmerken. www.prodiagnostiek.be/ diagnostisch materiaal

Andere psychometrische kenmerken. www.prodiagnostiek.be/ diagnostisch materiaal Rekenbegrip Verachtert P., Dudal P., VCLB-Service, Schaarbeek, 2004 Een betrouwbaar beeld geven van de voorbereidende rekenvaardigheden en inzichten van kleuters. De toets bestaat uit de onderdelen: vergelijken

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: stageschool: Iselinge klas: mentrix: datum: aantal leerlingen: tijd: groep

Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: stageschool: Iselinge klas: mentrix: datum: aantal leerlingen: tijd: groep Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: O.B.S Jan Ligthart, Zelhem Iselinge klas: VR2 B mentrix: Mieke van den Berg datum: 14 maart 2014 aantal leerlingen: 21 tijd:

Nadere informatie

Toets 5.1 Breuken. Deze toets hoort bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2

Toets 5.1 Breuken. Deze toets hoort bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2 Toets 5.1 Breuken Deze toets hoort bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2 Joep van Vugt Anneke Wösten ThiemeMeulenhoff, Amersfoort, 2011 1 Aanwijzingen

Nadere informatie

Passende Perspectieven. Bij Rekenrijk 3 e editie

Passende Perspectieven. Bij Rekenrijk 3 e editie Passende Perspectieven Bij Rekenrijk 3 e editie 0 Dit document is de beschrijving van de Passende perspectieven Rekenen leerroutes van de SLO binnen de methode Rekenrijk 3 e editie. De uitwerking betreft

Nadere informatie

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3.

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Het rekenonderwijs van tegenwoordig ziet er anders uit dan vroeger. Dat komt omdat er nieuwe inzichten zijn over hoe kinderen het beste leren. Vroeger lag

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei 2017 Op reis

Nieuwsbrief mei 2017 Op reis Nieuwsbrief mei 2017 Op reis Na de meivakantie startten we dus weer in ons tijdelijke lokaal. We waren daar -na ons proefweekje in april- al wel een beetje gesetteld. Waar we niet aan wenden was de herrie.

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Daltonschool Meander

Huiswerkbeleid Daltonschool Meander Huiswerkbeleid Daltonschool Meander Inhoud : 1. Waarom geven wij op school huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk en waar bestaat het uit? 3. Wat kunnen de ouders van de school verwachten?

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Docentenhandleiding domein GETALLEN 2F

Docentenhandleiding domein GETALLEN 2F Docentenhandleiding domein GETALLEN 2F 1 Hoofdstuk 1 1.1 Cijfers en getallen Opdracht 1 zevenhonderd negen c. drieduizend d. drieduizendzevenhonderdnegenenveertig of zevenendertighonderdnegenenveertig

Nadere informatie

REKENZWAK VMBO-MBO. Lonneke Boels - Christelijk Lyceum Delft Rekencoördinator, docent rekenen, technator RT-praktijk Alaka rekenen basisschool en pabo

REKENZWAK VMBO-MBO. Lonneke Boels - Christelijk Lyceum Delft Rekencoördinator, docent rekenen, technator RT-praktijk Alaka rekenen basisschool en pabo REKENZWAK VMBO-MBO Lonneke Boels - Christelijk Lyceum Delft Rekencoördinator, docent rekenen, technator RT-praktijk Alaka rekenen basisschool en pabo Oorzaken rekenproblemen En wat kun je eraan doen? Oorzaak

Nadere informatie

Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde

Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde De bedoeling van dit document is leerkrachten handvatten te geven bij het inpassen van het werken met Nieuwsrekenen in de reguliere rekenmethode.

Nadere informatie

i n s t a p h a n d l e i d i n g

i n s t a p h a n d l e i d i n g jaargroep 7 reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs i n s t a p h a n d l e i d i n g k o l o m s g e w i j s v e r m e n i g v u l d i g e n Inleiding Het programma laat de leerlingen kennismaken

Nadere informatie

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20.

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20. Hallo allemaal, Al 5 weken zitten we in groep 4, en wat hebben we al veel geleerd! De eerste tafeltoetsen zijn al gedaan. Heel veel kinderen hadden goed thuis geoefend, super! In de klas besteden we veel

Nadere informatie

29 Februari voorjaarsvakantie. 7 maart Luizencontrole 9 maart start EHBO groep 8 15 maart inspectiebezoek

29 Februari voorjaarsvakantie. 7 maart Luizencontrole 9 maart start EHBO groep 8 15 maart inspectiebezoek 26 februari 2016 Agenda 29 Februari voorjaarsvakantie. 7 maart Luizencontrole 9 maart start EHBO groep 8 15 maart inspectiebezoek Kwaliteitszorg: Cito- resultaten Midden 2016 Alle toetsen zijn weer afgenomen

Nadere informatie

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Inleiding: Al eerder schreef ik het ebook `het kan zonder groepsplan`. In veel scholen ervaren leerkrachten het maken van groepsplannen als

Nadere informatie

Tips bij het bestellen van nieuwe boeken

Tips bij het bestellen van nieuwe boeken Tips bij het bestellen van nieuwe boeken Versie: juni 2015 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Nieuwe methode aanschaffen? Dat kan nu veel voordeliger. Snappet

Nadere informatie

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen Format groepsplan Groep namen WAT wil ik bereiken? WAT bied ik aan om dit doel te bereiken? HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving HOEveel tijd? Zelfstandig of met de leerkracht? HOE volg ik de

Nadere informatie

Nummer 21 29 januari 2015

Nummer 21 29 januari 2015 Datum Activiteit Datum Activiteit Nummer 21 29 januari 2015 29-01 Groep 8: Adviesgesprekken 13-02 Afsluiting Duif s In 30-01 Duif s In 3 17 en 19-2 Groep 3: Rapportgesprekken 06-02 Duif s In 4 18-2 Rapport

Nadere informatie

Toets 4.1 Vermenigvuldigen en delen tot duizend (en hoger)

Toets 4.1 Vermenigvuldigen en delen tot duizend (en hoger) Toets 4.1 Vermenigvuldigen en delen tot duizend (en hoger) Deze toets hoort bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2 Joep van Vugt Anneke Wösten ThiemeMeulenhoff,

Nadere informatie

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn)

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn) HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn) UITGANGSSITUATIE Na een jaar werken met het Het kan beter plan heeft het team op alle punten vooruitgang geboekt. In de groepen wordt

Nadere informatie

Kennis van de telrij De kinderen kunnen tellen en terugtellen tot 10 met sprongen van 1 en van 2.

Kennis van de telrij De kinderen kunnen tellen en terugtellen tot 10 met sprongen van 1 en van 2. Rekenrijk doelen groep 1 en 2 De kinderen kunnen tellen en terugtellen tot 10 met sprongen van 1 en van 2. Aantallen kunnen tellen De kinderen kunnen kleine aantallen tellen. De kinderen kunnen eenvoudige

Nadere informatie

Informatieavond groep september 2016

Informatieavond groep september 2016 Informatieavond groep 4 20 september 2016 Van harte welkom Opzet van de avond: Kort overzicht van de vakken Zaken van algemene aard Stellen van vragen Rondkijken Het rooster van groep 4 Maandag 8.30-8.45

Nadere informatie

Informatie groep 3 en 4

Informatie groep 3 en 4 Informatie groep 3 en 4 Hierbij even wat informatie over de dingen waar uw kind dit schooljaar mee te maken krijgt. Dit kan u helderheid verschaffen over wat de kinderen leren in groep 3 en 4. En ook hoe

Nadere informatie

31 Rekenonderwijs: traditioneel of realistisch. 1 Inleiding

31 Rekenonderwijs: traditioneel of realistisch. 1 Inleiding DC 31 Rekenonderwijs: traditioneel of realistisch 1 Inleiding Het rekenonderwijs is in de laatste vijfentwintig jaar veranderd. De traditionele methode is aan de kant geschoven en het realistisch rekenen

Nadere informatie

Suggesties voor het gebruik van het diagnose-en handelingsplan bij de cito toets rekenen.

Suggesties voor het gebruik van het diagnose-en handelingsplan bij de cito toets rekenen. Suggesties voor het gebruik van het diagnose-en handelingsplan bij de cito toets rekenen. Criterium voor het gebruik van dit formulier kan zijn, dat de scores van de citotoets rekenen&wiskunde bij een

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3

Informatieboekje groep 3 Informatieboekje groep 3 Schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 3 Aansluitend aan de informatieavond geven wij u graag dit boekje mee. Hierin kunt u (bijna) alles lezen over hetgeen er speelt in groep

Nadere informatie

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2 Getallen 2 Getallen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen, regels en vaardigheden die in het vmbo en de onderbouw van havo/vwo worden aangeleerd, geoefend en toegepast. Doelgroep

Nadere informatie

Rekenen in cluster 2: Praktijkvoorbeeld. Programma. Optimaliseren rekenonderwijs

Rekenen in cluster 2: Praktijkvoorbeeld. Programma. Optimaliseren rekenonderwijs Rekenen in cluster 2: Praktijkvoorbeeld Simeacongres 13 april 2012 Kim de Keijser en Loes Wauters Programma Rekenrapport Rekenontwikkeling DSH en ESM Praktijkvoorbeeld Uitwisseling: inrichting rekenonderwijs

Nadere informatie

Alle maaltafels komen aan bod. Arithmos tafels 2 oefent meer op de maaltafels. Arithmos tafels 3 is dus een stapje moeilijker dan Arithmos tafels 2.

Alle maaltafels komen aan bod. Arithmos tafels 2 oefent meer op de maaltafels. Arithmos tafels 3 is dus een stapje moeilijker dan Arithmos tafels 2. Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos tafels in je hand. Dit rekenblokje helpt je bij het inoefenen van de maaltafels. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 7

Informatieboekje GROEP 7 Informatieboekje GROEP 7 Schooljaar 2015-2016 Voorwoord Voor u ligt het informatieboekje van uw kind in groep 7. We gaan samen met de kinderen fris een nieuw jaar in. Een jaar waarin er veel gebeurt en

Nadere informatie

Rekenen met verhoudingen

Rekenen met verhoudingen Rekenen met verhoudingen Groep 6, 7 Achtergrond Leerlingen moeten niet alleen met de verhoudingstabel kunnen werken wanneer die al klaar staat in het rekenboek, ze moeten ook zelf een verhoudingstabel

Nadere informatie

Groepsplan voor Begrijpend lezen

Groepsplan voor Begrijpend lezen Groepsplan voor Begrijpend lezen Groep: Leerkracht: Periode: Schooljaar: Ad Kappen gebaseerd op groepsplan begrijpend lezen Melanie Koster, Gerard Regeling, Thea Minnegal, Han Nijhof en Britt van Agen

Nadere informatie

8000-4000=4000 900-600=300 90-90 =0 7-8= 1 tekort! 4000 + 300+0-1 = 4299

8000-4000=4000 900-600=300 90-90 =0 7-8= 1 tekort! 4000 + 300+0-1 = 4299 Rekenstrategieën Voor de basisbewerkingen optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen en voor het rekenen met breuken en rekenen met decimale getallen, wordt een overzicht gegeven van rekenstrategieën

Nadere informatie

tijd Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Getallen tot 100: 75 = 70 en 5 31 = 30 en = 27 = 68 = 24 = 59 = 96 = 73 = 24 =

tijd Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Getallen tot 100: 75 = 70 en 5 31 = 30 en = 27 = 68 = 24 = 59 = 96 = 73 = 24 = Week 1 2 min 86 = 80 en 6 45 = 40 en... 32 = 28 = 69 = 21 = 56 = 98 = 79 = 25 = 75 = 70 en 5 31 = 30 en... 53 = 27 = 68 = 24 = 59 = 96 = 73 = 24 = 83 = 80 en 3 41 = 40 en... 33 = 29 = 67 = 23 = 58 = 95

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten : AMBRASOFT REKENEN~ 1 ~

Handleiding voor leerkrachten : AMBRASOFT REKENEN~ 1 ~ Handleiding voor leerkrachten : AMBRASOFT REKENEN~ 1 ~ Algemeen Elke module start met een begintoets, tenzij deze wordt gedeactiveerd. Een begintoets bestaat uit minstens 10 opdrachten. Na het maken van

Nadere informatie

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart.

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. Huiswerk is nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs en van het leren leren van kinderen. Huiswerk ligt dus in het

Nadere informatie

LESSTOF. Rekenen op maat 7

LESSTOF. Rekenen op maat 7 LESSTOF Rekenen op maat 7 2 Lesstof Rekenen op maat 7 INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEP... 4 STRUCTUUR... 5 INHOUD... 9 Lesstof Rekenen op maat 7 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn programma s voor het

Nadere informatie

Suggesties voor het gebruik van het diagnose-en handelingsplan bij de cito toets rekenen.

Suggesties voor het gebruik van het diagnose-en handelingsplan bij de cito toets rekenen. Suggesties voor het gebruik van het diagnose-en handelingsplan bij de cito toets rekenen. Criterium voor het gebruik van dit formulier kan zijn, dat de scores van de citotoets rekenen&wiskunde bij een

Nadere informatie

Suggesties voor het gebruik van het diagnose-en handelingsplan bij de cito toets rekenen.

Suggesties voor het gebruik van het diagnose-en handelingsplan bij de cito toets rekenen. Suggesties voor het gebruik van het diagnose-en handelingsplan bij de cito toets rekenen. Criterium voor het gebruik van dit formulier kan zijn, dat de scores van de citotoets rekenen&wiskunde bij een

Nadere informatie

Reken uit en Leg uit Eerste bijeenkomst maandag 14 mei 2012 monica wijers en vincent jonker

Reken uit en Leg uit Eerste bijeenkomst maandag 14 mei 2012 monica wijers en vincent jonker Reken uit en Leg uit Eerste bijeenkomst maandag 14 mei 2012 monica wijers en vincent jonker hoeveel totaal? pleziervaartuigen deel 0 WIE ZIJN WIJ Wie doen er mee? Marjolein Bos Marja Bosch George Cooke

Nadere informatie