Het Amendement. Verandering is leven Hoofdredactioneel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Amendement. Verandering is leven Hoofdredactioneel"

Transcriptie

1 De nieuwsbrief van InterPolitics Verandering is leven Hoofdredactioneel De politieke wereld zit van veranderingen aan elkaar. Zo was ik erg verheugd om te lezen dat de vaste Kamercommissies van Landbouw en Economische Zaken op locatie in Oost- Groningen hebben vergaderd. Voor Het Amendement is dit een stap in de richting van het doel dat zij nastreeft. Zelf werken we bij Het Amendement ook hard aan verandering. Zo heeft u in de vorige editie [Editie 11, red.] kunnen zien dat we een jaaroverzicht hadden geplaatst. Het volk zegt: verandering doet leven. Juister zou zijn: verandering is leven. Leven is verandering. Jan Greshoff Met dat jaaroverzicht is Het Amendement een nieuwe fase ingegaan waarbij er meer artikelen geschreven zullen worden. Daardoor zal Het Amendement gevarieerder worden en, zo wij hopen, ook levendiger. Daarnaast zullen een aantal rubrieken niet meer terugkomen. Hieronder vallen onder andere de Wist-U-Datjes en de puzzel. Zoals u zult merken, staan bovenstaande rubrieken niet meer in deze editie. Maar er is meer. De lezer krijgt de mogelijkheid om zelf inbreng te hebben in Het Amendement in de vorm van artikelen. Dit was al mogelijk met de column [zie bijvoorbeeld de column van Bas Eenhoorn (oud-voorzitter VVD), red.], maar nu kunt u ook in een andere vorm schrijven, als u niet goed bent in het schrijven van columns. U kunt uw artikelen plaatsen op ons forum, maar natuurlijk kunt u deze ook via red.] toesturen. Laat ons ook weten wat u van deze veranderingen vindt. Dat doet ons plezier en stimuleert en motiveert ons om vooral door te gaan met Het Amendement. Laat ook anderen weten dat Het Amendement bestaat. Binnenkort verschijnen op de website mogelijk banners die u ook kunt gebruiken op uw website, want ook het internet draagt bij aan de veranderingen, zowel in de politiek als bij Het Amendement en InterPolitics. Ik wens u veel leesplezier in deze vernieuwde editie van Het Amendement. Hoofdredacteur. Het Amendement Editie 12 Februari 2004 In dit nummer: Hoofdredactioneel Vacature Politieke records Hoofddoekjes Kort maar krachtig Congresseren Studenten in asielzoekerwoningen 5 Verjaardagen Maar gelukkig... Copyright 2004 by Het Amendement. Niets van deze uitgave mag worden vermenigvuldigd op welke manier ook, zonder schriftelijke toestemming van, hoofdredacteur, Het Amendement

2 Pagina 2 Het Amendement Vacature: Adjunct-Hoofdredacteur (m/v) Het Amendement is met spoed op zoek naar een: Adjunct-Hoofdredacteur (m/v) Het Amendement is de nieuwsbrief van InterPolitics. InterPolitics heeft tot doel om de politiek te verlevendigen. Het Amendement is één van de instrumenten waarmee InterPolitics dit doel wil bereiken. In Het Amendement staan columns, artikelen en andere rubrieken met een politieke doch levendige lading. Om binnen de organisatie meer efficiëntie te ontwikkelen zijn wij op zoek naar een Adjunct-Hoofdredacteur. Taken Praktische ondersteuning Hoofdredacteur Het beoordelen van de artikelen van de Redactie Het coördineren van de Redactie Het verspreiden van Het Amendement Fungeren als redacteur Bewaken van interne zaken Vereisten Politieke betrokkenheid De Nederlandse taal in woord en schrift beheersen Mee willen denken bij het ontwikkelen van nieuwe rubrieken Zijn/haar politieke overtuiging aan de kant kan zetten Verstand hebben van Mee willen denken binnen Het Amendement In bezit zijn van MSN Informatie en sollicitatie U kunt reageren door een met uw CV te sturen aan Hier kunt u ook terecht voor eventuele vragen. Wij zien uit naar uw sollicitatie. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

3 Pagina 3 Politieke records 2003 Hoofddoekjes Altijd al Vorig jaar heeft Agnes Kant van de SP-fractie uit de Tweede Kamer van alle parlementariërs de meeste schriftelijke vragen gesteld. In totaal bestookte zij het kabinet 78 keer met deze vragen in Zij neemt hiermee de titel over van haar fractiegenoot De Wit, die in 2002 zich 65 keer op schriftelijke wijze tot het kabinet richtte. De Wit is in 2003 geëindigd op de vierde plaats, achter Tweede Kamerleden Vos van GroenLinks en Wilders van de VVD. Van de fracties is oppositiepartij PvdA de koploper met 442 schriftelijke vragen. In 2003 zijn er in totaal 1678 schriftelijke vragen gesteld. Ook bij de mondelinge vragen scoort Kant hoog. Met maar liefst 5 optredens in het wekelijkse vragenuurtje trad zij net één keer minder op dan haar fractiegenote Vergeer en PvdA'er Bussemaker.Ω (MB) Redactrice Of Adjunct-Hoofdredacteur Willen worden? Kijk op onder Vacatures voor meer informatie! Soms is de levendigheid en discussie die van een politiek issue afstraalt veel en veel groter in het buitenland dan in het land van handeling zelf. Dit was bijvoorbeeld afgelopen maand het geval rondom de hoofddoekjeskwestie die speelde in het Franse parlement. De Fransen hielden de waarden van de Republiek in het oog en stemden er mee in. Het meeste maakte deze wet misschien wel los in Nederland, waar iedereen meteen weer in de verdediging van de multi-culturele samenleving stond. Vrijheid van godsdienst en onderwijs werden op de Nederlandse televisie weer eens veelvuldig tegen elkaar uitgespeeld en de neutraliteit van het onderwijs kwam weer bovendrijven. Een prachtig schouwspel natuurlijk, waarbij elke politieke partij wel weer een bijdrage kon leveren. Mogen hoofddoekjes nu wel of mogen ze niet? Het is niet aan ons om een waardeoordeel te leveren over deze kwestie, maar volgens mij is het duidelijk dat levendigheid in de politiek ook zeker verder kan reiken dan hen voor wie die politiek in eerste instantie bedoeld is. Of om het anders te zeggen, het kan ook aanstekelijk werken.ω (SF)

4 Pagina 4 Het Amendement Kort maar krachtig Deze rubriek bevat citaten uit vergaderingen van de Tweede Kamer. Ze zijn overgenomen uit de ongecorrigeerde handelingen. Het is niet de bedoeling om politici in een kwaad daglicht te stellen, daar deze uitspraken allen uit hun context zijn weggehaald. De heer Vendrik (GroenLinks): Zo zijn wij niet getrouwd. De heer Jan de Vries (CDA): Wij zijn gelukkig niet getrouwd. De heer Duyvendak (GroenLinks): Natuurlijk spreekt het kabinet met één stem. Hier staat de ministerpresident en hij spreekt. Mevrouw Van Gent (GroenLinks): Mijnheer Bruls, ik ben u vergeten, maar ik kom nog bij u. De heer Bruls (CDA): U vergeet veel meer. Dat noem ik pas echt slapen. Mevrouw Van Gent (GroenLinks): U weet dat ik altijd klaarwakker ben, zeker als ik met u in debat mag, want dat is altijd een hoogtepunt. De heer Bruls (CDA): U prikkelt mij wel. De heer Eerdmans (LPF): U hebt meer tijd nodig dan ik De voorzitter, de heer Weisglas (VVD): Hoeveel tijd denkt u voor uw betoog nog nodig te hebben? Staatssecretaris Rutte (VVD): Als ik niet geïnterrumpeerd wordt: zeven minuten. Staatssecretaris Ross-van Dorp (CDA): Voorzitter. Als ik mij geen zorgen ergens om maak, lijkt het mij een vrij nutteloze bezigheid om zorgen te gaan zoeken. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal. Verslag van de plenaire vergadering van 03 februari Congresseren Het was nog net geen synchrooncongresseren. Het was nog net geen nieuwe politieke sport. Op Valentijnsdag vielen de congressen van twee partijen, met iets groens in hun logo, samen. Het CDA hield een bijeenkomst in Utrecht en GroenLinks in Nijmegen. Op beide congressen waren moties ingediend die het partijbestuur van die partij niet echt blij zouden maken, wanneer ze aangenomen werden. Bij het CDA ging het om de asielpardon-kwestie, bij GroenLinks om een interne partijzaak wat verkiezingen betreft. Het NOS Journaal berichtte over beide congressen en liet zien dat binnen de partijen de nodige discussie gevoerd was, hetgeen congreseigen is. Politici werden weer eens opgeschud, wakker gemaakt en de partijleden lieten zien dat politiek weldegelijk van de burger afhangt. Verantwoording dragen voor het land en voor de eigen partij is contact met de achterban. Een achterban die kritisch kan zijn. Gericht zijn op levendigheid, op discussie en mogelijke verandering maakt van de politiek en van de politicus zo weer een vrolijk mens. En dat was achteraf te zien aan de verblijde gezichten bij de congresgangers van beide partijen.ω (SF)

5 Pagina 5 Studenten in asielzoekerwoningen Zelf student zijnde weet ik natuurlijk als geen ander hoe moeilijk het tegenwoordig is om aan een kamer te komen. Zeker als je nog een enigszins betaalbare kamer wilt hebben, zodat je ook nog je studie kunt betalen. Nu studeer ik in Tilburg en daar valt volgens de statistieken de kamernood nogal mee (slechts een wachttijd van anderhalf tot twee jaar op een kamer en een prijs van 200,- voor een kamer van 12 m²). Amsterdam en Leiden, twee steden met een aanzienlijk hogere kamernood, hebben nu echter een oplossing voor het almaar groter wordende probleem. Het begin van het komende studiejaar kunnen studenten terecht in asielzoekerwoningen. In Amsterdam gaat het om circa vierhonderd zogenoemde COAappartementen. In Oegstgeest, bij Leiden, om maar liefst zeshonderd. Op termijn kunnen op deze manier 3000 studenten verzekerd worden van onderdak. Minister Dekker (VROM) heeft begin februari een symbolische cheque van 4,8 miljoen euro overhandigd aan Kences, een organisatie waarin acht studentenhuisvesters samenwerken om de aankoop van maximaal 768 woningen te betalen. Nijmegen, Enschede, Utrecht en Tilburg krijgen eind dit jaar en volgend jaar mobiele appartementen van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers. Deze appartementen staan vooral in het noorden en oosten van het land, waar ze leeg staan door het teruglopende aantal asielzoekers. Na demontage kunnen de appartementen worden vervoerd naar verschillende studentensteden in het land. In de appartementen krijgen vier studenten elk 10 m² woonruimte en moeten ze woonkamer, keuken en badkamer delen. Dit is wel kleiner dan de gemiddelde studentenflat, maar door dit project wordt wel een mooie startplek gecreëerd voor studenten die op zoek zijn naar woonruimte, volgens Kences-directeur Mul. Nog even voor de statistici onder u: de kale huurprijs gaat volgens de heer Mul ongeveer 150,- bedragen.ω (MB) Bezoek nu ons nieuwe Forum Op Onder Forum

6 De verjaardagskalender van maart 08 maart Kathleen Ferrier (CDA) De nieuwsbrief van InterPolitics Hyacinthlaan AT DOMMELEN WWW: 08 maart Cees Veerman (CDA) 14 maart Anja Timmer (PvdA) 15 maart Maarten Haverkamp (CDA) 15 maart Fadime Örgü (VVD) 15 maart Bibi de Vries (VVD) 17 maart Jan Boelhouwer (PvdA) 18 maart Karin Adelmund (PvdA) 18 maart Laurens-Jan Brinkhorst (D66) 23 maart Sybilla Dekker (VVD) 29 maart Theo Brinkel (CDA) 29 maart Jeroen Dijsselbloem (PvdA) 31 maart Saskia Noorman - Den Uyl (PvdA) N U ONLINE: WWW. INTERPOLITICS. NL/ HA InterPolitics is een initiatief van en Sander Funcke en heeft het verlevendigen van de politiek tot doel. Colofon Hoofdredactie Redactie Maar gelukkig hebben we de foto s nog... Mark Bosch Sander Funcke Eindredactie Lay-out Contactadres InterPolitics Hyacinthlaan AT DOMMELEN Wat vogelen ze hier toch uit?

Het Amendement Editie 26

Het Amendement Editie 26 Editie 26 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Iets eerder dan gepland, iets eerder dan aangekondigd en iets eerder dan gezegd: Het Amendement is alweer terug. Niet in september, maar in augustus.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 387 Wijziging van onder meer de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en de Wet studiefinanciering 2000 in verband met onder

Nadere informatie

ONGECORRIGEERD STENOGRAM

ONGECORRIGEERD STENOGRAM ONGECORRIGEERD STENOGRAM 1 *0: OSV *1: 2011-2012 *2: 33 *3: WordXP *4: Stenografisch verslag van een wetgevingsoverleg van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap *5: Maandag 2 april

Nadere informatie

worden ervaren dan deze wijze van besteding. Het gaat om een tijdelijke inzet voor bestuurlijke krachtenbundeling

worden ervaren dan deze wijze van besteding. Het gaat om een tijdelijke inzet voor bestuurlijke krachtenbundeling Hermans ment. Ik zeg toe dat ik haar zowel over de IB-groep als over het herontwerp en de verhuizing zal informeren. Ik meen dat wij overeenstemming hebben op het punt van de computers in het onderwerp

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 000 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2015 Nr. 85 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 463 Wijziging van de Huursubsidiewet (verhoging van het gedeelte van de rekenhuur dat voor rekening van de huurder blijft) Nr. 11 VERSLAG VAN

Nadere informatie

Campagnevoeren Praktische bouwstenen voor een succesvolle verkiezingscampagne

Campagnevoeren Praktische bouwstenen voor een succesvolle verkiezingscampagne Handreiking Campagnevoeren Praktische bouwstenen voor een succesvolle verkiezingscampagne Colofon Uitgever: CDA-bureau Afdeling Communicatie Postbus 30453 2500 GL Den Haag 070-3424888 cda@cda.nl www.cda.nl

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Ouwehand. De algemene beraadslaging wordt geschorst. De vergadering wordt van 12.25 uur tot 13.20 uur geschorst. Voorzitter: Verbeet

Ouwehand. De algemene beraadslaging wordt geschorst. De vergadering wordt van 12.25 uur tot 13.20 uur geschorst. Voorzitter: Verbeet Ouwehand speurtocht aanving. Dat was dan net te laat, omdat die begroting vorige week gepasseerd is. Dit alles zou grappig kunnen klinken, als het niet getuigde van een groot gebrek aan respect voor het

Nadere informatie

58ste vergadering Woensdag 15 maart 1995

58ste vergadering Woensdag 15 maart 1995 58ste vergadering Woensdag Aanvang 13.00 uur Voorzitter: Deetman Tegenwoordig zijn 128 leden, te weten: Adelmund, Apostolou, Van Ardennevan der Hoeven, Augusteijn-Esser, Beinema, Van den Berg, Biesheuvel,

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; Raad van Lelystad ( 3 T 2009 N 455 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 11 juni 2009 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. Aanwezig zijn:

Nadere informatie

Met alle macht. Aansturen op politieke beïnvloeding

Met alle macht. Aansturen op politieke beïnvloeding 1 Met alle macht Aansturen op politieke beïnvloeding 2 E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit Postbus 85808 2508 CM Den Haag Laan Copes van Cattenburch 71 2585 EW Den Haag F +31

Nadere informatie

De Landelijke Studenten Vakbond is

De Landelijke Studenten Vakbond is De Landelijke Studenten Vakbond is Voorwoord Beste geïnteresseerde, Terwijl wij als huidig bestuur nog volop bezig zijn, is de zoektocht naar nieuwe bestuursleden gestart. Vanuit de bestuurskamer typ ik

Nadere informatie

33436 - Tijdelijke verhuur bij leegstand Plenaire behandeling, 2eT kamer, 20mrt2013, stenografische verslag inbreng SP

33436 - Tijdelijke verhuur bij leegstand Plenaire behandeling, 2eT kamer, 20mrt2013, stenografische verslag inbreng SP 33436 - Tijdelijke verhuur bij leegstand Plenaire behandeling, 2eT kamer, 20mrt2013, stenografische verslag inbreng SP Aan de orde is de voortzetting van de behandeling van: Ik heet de leden, de minister

Nadere informatie

5de vergadering Woensdag 27 september 2006

5de vergadering Woensdag 27 september 2006 5de vergadering Woensdag Aanvang 10.15 uur Voorzitter: Weisglas Tegenwoordig zijn 141 leden, te weten: Van Aartsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Albayrak, Algra, Aptroot, Arib, Atsma, Azough, Van Baalen,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 000 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar

Nadere informatie

3 Agenda Europese top

3 Agenda Europese top 3 Aan de orde is het debat over de agenda van de Europese top. Ik heet de aanwezigen in de zaal en op de publieke tribune, en de mensen die op een andere manier dit debat volgen, van harte welkom. Natuurlijk

Nadere informatie

#3. Startbijeenkomst en het Goede doel. Tijdens de startbijeenkomst van Ondersteboven werd het Goede Doelen spel gespeeld. P. 4

#3. Startbijeenkomst en het Goede doel. Tijdens de startbijeenkomst van Ondersteboven werd het Goede Doelen spel gespeeld. P. 4 MEI 2012 NIEUWSBRIEF ONDERSTEBOVEN Naar een klantgerichte organisatie met kleinschalige teams #1. Ondersteboven gaan is: weten van elkaars werk! Pas geleden vertelde een medewerker mij, dat het werken

Nadere informatie

Handleiding voor docenten. Debatteren met groep 7/8 op de basisschool

Handleiding voor docenten. Debatteren met groep 7/8 op de basisschool Handleiding voor docenten Debatteren met groep 7/8 op de basisschool Inhoud Inhoud... 2 Achtergrond voor de docent... 3 1. Voorwoord... 3 2. Onze didactische keuzes... 4 3. Aansluiting op de kerndoelen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting Nr. 149 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 7 mei 2009 De vaste

Nadere informatie

Aan de orde is het debat over leeftijdsdiscriminatie ziektekostenverzekeraars. (Zie vergadering van 3 februari 2004)

Aan de orde is het debat over leeftijdsdiscriminatie ziektekostenverzekeraars. (Zie vergadering van 3 februari 2004) TWEEDE KAMER Gedeelte van het ongecorrigeerd stenogram van de vergadering van woensdag 4 februari 2004: debat over leeftijdsdiscriminatie door ziektekostenverzekeraars. [ ] Aan de orde is het debat over

Nadere informatie

Sociale media. praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders

Sociale media. praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders Sociale media praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders Inhoud Netwerken via sociale media Twitteren tijdens de raadsvergadering Gemeentelijke communicatie via sociale media Burgers betrekken

Nadere informatie

75ste vergadering Woensdag 19 mei 2004

75ste vergadering Woensdag 19 mei 2004 75ste vergadering Woensdag Aanvang 10.15 uur Voorzitter: Cornielje Tegenwoordig zijn 112 leden, te weten: Aasted Madsen-van Stiphout, Adelmund, Albayrak, Algra, Aptroot, Arib, Van As, Bakker, Balemans,

Nadere informatie

8 Sociaal Leenstelsel

8 Sociaal Leenstelsel 8 Aan de orde is de behandeling van: - het wetsvoorstel Wijziging van onder meer de Wet studiefinanciering 2000 in verband met het onderbrengen van de basisbeurs voor studenten in de masterfase in het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 852 Grondstoffenvoorzieningszekerheid Nr. 27 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 8 juni 2015 De algemene commissie voor Buitenlandse

Nadere informatie

opbouw geen korting op opgebouwd pensioen

opbouw geen korting op opgebouwd pensioen grijs voor iedereen die nu meer wil weten over later nr.9 maart 2013 Uniform Pensioen 3 4 verlaging Overzicht opbouw geen korting op opgebouwd pensioen Dit jaar wordt er niet gekort op je opgebouwde pensioen.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 322 Kinderopvang Nr. 52 1 Samenstelling: Leden: Van der Vlies (SGP), Van de Camp (CDA), voorzitter, Depla (PvdA), Slob (Christen- Unie), Remkes

Nadere informatie

Afwezig: (*fractievoorzitters)

Afwezig: (*fractievoorzitters) NOTULEN van de openbare en besluitvormende vergadering van de raad der gemeente Diemen, gehouden op dinsdag 12 oktober 2010 in het Gemeentehuis te Diemen, bijeengeroepen om 20.00 uur. Aanwezig: (*fractievoorzitters)

Nadere informatie

Adverteren via internet, schiet met scherp! Uitleg en Tips & Trucks voor online adverteren

Adverteren via internet, schiet met scherp! Uitleg en Tips & Trucks voor online adverteren Adverteren via internet, schiet met scherp! Uitleg en Tips & Trucks voor online adverteren Veel bedrijven zijn tegenwoordig actief op internet. De website ziet er fantastisch uit, alleen de bezoekers,

Nadere informatie

Taaltovenaar en puzzelaar

Taaltovenaar en puzzelaar Taaltovenaar en puzzelaar Een interview met Linda Broeder door Margriet Schouten In dit interview vertelt Linda Broeder over het beroep vertalen. Zij spreekt over uiteenlopende zaken, zoals de voor- en

Nadere informatie