Het Amendement. Verandering is leven Hoofdredactioneel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Amendement. Verandering is leven Hoofdredactioneel"

Transcriptie

1 De nieuwsbrief van InterPolitics Verandering is leven Hoofdredactioneel De politieke wereld zit van veranderingen aan elkaar. Zo was ik erg verheugd om te lezen dat de vaste Kamercommissies van Landbouw en Economische Zaken op locatie in Oost- Groningen hebben vergaderd. Voor Het Amendement is dit een stap in de richting van het doel dat zij nastreeft. Zelf werken we bij Het Amendement ook hard aan verandering. Zo heeft u in de vorige editie [Editie 11, red.] kunnen zien dat we een jaaroverzicht hadden geplaatst. Het volk zegt: verandering doet leven. Juister zou zijn: verandering is leven. Leven is verandering. Jan Greshoff Met dat jaaroverzicht is Het Amendement een nieuwe fase ingegaan waarbij er meer artikelen geschreven zullen worden. Daardoor zal Het Amendement gevarieerder worden en, zo wij hopen, ook levendiger. Daarnaast zullen een aantal rubrieken niet meer terugkomen. Hieronder vallen onder andere de Wist-U-Datjes en de puzzel. Zoals u zult merken, staan bovenstaande rubrieken niet meer in deze editie. Maar er is meer. De lezer krijgt de mogelijkheid om zelf inbreng te hebben in Het Amendement in de vorm van artikelen. Dit was al mogelijk met de column [zie bijvoorbeeld de column van Bas Eenhoorn (oud-voorzitter VVD), red.], maar nu kunt u ook in een andere vorm schrijven, als u niet goed bent in het schrijven van columns. U kunt uw artikelen plaatsen op ons forum, maar natuurlijk kunt u deze ook via red.] toesturen. Laat ons ook weten wat u van deze veranderingen vindt. Dat doet ons plezier en stimuleert en motiveert ons om vooral door te gaan met Het Amendement. Laat ook anderen weten dat Het Amendement bestaat. Binnenkort verschijnen op de website mogelijk banners die u ook kunt gebruiken op uw website, want ook het internet draagt bij aan de veranderingen, zowel in de politiek als bij Het Amendement en InterPolitics. Ik wens u veel leesplezier in deze vernieuwde editie van Het Amendement. Hoofdredacteur. Het Amendement Editie 12 Februari 2004 In dit nummer: Hoofdredactioneel Vacature Politieke records Hoofddoekjes Kort maar krachtig Congresseren Studenten in asielzoekerwoningen 5 Verjaardagen Maar gelukkig... Copyright 2004 by Het Amendement. Niets van deze uitgave mag worden vermenigvuldigd op welke manier ook, zonder schriftelijke toestemming van, hoofdredacteur, Het Amendement

2 Pagina 2 Het Amendement Vacature: Adjunct-Hoofdredacteur (m/v) Het Amendement is met spoed op zoek naar een: Adjunct-Hoofdredacteur (m/v) Het Amendement is de nieuwsbrief van InterPolitics. InterPolitics heeft tot doel om de politiek te verlevendigen. Het Amendement is één van de instrumenten waarmee InterPolitics dit doel wil bereiken. In Het Amendement staan columns, artikelen en andere rubrieken met een politieke doch levendige lading. Om binnen de organisatie meer efficiëntie te ontwikkelen zijn wij op zoek naar een Adjunct-Hoofdredacteur. Taken Praktische ondersteuning Hoofdredacteur Het beoordelen van de artikelen van de Redactie Het coördineren van de Redactie Het verspreiden van Het Amendement Fungeren als redacteur Bewaken van interne zaken Vereisten Politieke betrokkenheid De Nederlandse taal in woord en schrift beheersen Mee willen denken bij het ontwikkelen van nieuwe rubrieken Zijn/haar politieke overtuiging aan de kant kan zetten Verstand hebben van Mee willen denken binnen Het Amendement In bezit zijn van MSN Informatie en sollicitatie U kunt reageren door een met uw CV te sturen aan Hier kunt u ook terecht voor eventuele vragen. Wij zien uit naar uw sollicitatie. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

3 Pagina 3 Politieke records 2003 Hoofddoekjes Altijd al Vorig jaar heeft Agnes Kant van de SP-fractie uit de Tweede Kamer van alle parlementariërs de meeste schriftelijke vragen gesteld. In totaal bestookte zij het kabinet 78 keer met deze vragen in Zij neemt hiermee de titel over van haar fractiegenoot De Wit, die in 2002 zich 65 keer op schriftelijke wijze tot het kabinet richtte. De Wit is in 2003 geëindigd op de vierde plaats, achter Tweede Kamerleden Vos van GroenLinks en Wilders van de VVD. Van de fracties is oppositiepartij PvdA de koploper met 442 schriftelijke vragen. In 2003 zijn er in totaal 1678 schriftelijke vragen gesteld. Ook bij de mondelinge vragen scoort Kant hoog. Met maar liefst 5 optredens in het wekelijkse vragenuurtje trad zij net één keer minder op dan haar fractiegenote Vergeer en PvdA'er Bussemaker.Ω (MB) Redactrice Of Adjunct-Hoofdredacteur Willen worden? Kijk op onder Vacatures voor meer informatie! Soms is de levendigheid en discussie die van een politiek issue afstraalt veel en veel groter in het buitenland dan in het land van handeling zelf. Dit was bijvoorbeeld afgelopen maand het geval rondom de hoofddoekjeskwestie die speelde in het Franse parlement. De Fransen hielden de waarden van de Republiek in het oog en stemden er mee in. Het meeste maakte deze wet misschien wel los in Nederland, waar iedereen meteen weer in de verdediging van de multi-culturele samenleving stond. Vrijheid van godsdienst en onderwijs werden op de Nederlandse televisie weer eens veelvuldig tegen elkaar uitgespeeld en de neutraliteit van het onderwijs kwam weer bovendrijven. Een prachtig schouwspel natuurlijk, waarbij elke politieke partij wel weer een bijdrage kon leveren. Mogen hoofddoekjes nu wel of mogen ze niet? Het is niet aan ons om een waardeoordeel te leveren over deze kwestie, maar volgens mij is het duidelijk dat levendigheid in de politiek ook zeker verder kan reiken dan hen voor wie die politiek in eerste instantie bedoeld is. Of om het anders te zeggen, het kan ook aanstekelijk werken.ω (SF)

4 Pagina 4 Het Amendement Kort maar krachtig Deze rubriek bevat citaten uit vergaderingen van de Tweede Kamer. Ze zijn overgenomen uit de ongecorrigeerde handelingen. Het is niet de bedoeling om politici in een kwaad daglicht te stellen, daar deze uitspraken allen uit hun context zijn weggehaald. De heer Vendrik (GroenLinks): Zo zijn wij niet getrouwd. De heer Jan de Vries (CDA): Wij zijn gelukkig niet getrouwd. De heer Duyvendak (GroenLinks): Natuurlijk spreekt het kabinet met één stem. Hier staat de ministerpresident en hij spreekt. Mevrouw Van Gent (GroenLinks): Mijnheer Bruls, ik ben u vergeten, maar ik kom nog bij u. De heer Bruls (CDA): U vergeet veel meer. Dat noem ik pas echt slapen. Mevrouw Van Gent (GroenLinks): U weet dat ik altijd klaarwakker ben, zeker als ik met u in debat mag, want dat is altijd een hoogtepunt. De heer Bruls (CDA): U prikkelt mij wel. De heer Eerdmans (LPF): U hebt meer tijd nodig dan ik De voorzitter, de heer Weisglas (VVD): Hoeveel tijd denkt u voor uw betoog nog nodig te hebben? Staatssecretaris Rutte (VVD): Als ik niet geïnterrumpeerd wordt: zeven minuten. Staatssecretaris Ross-van Dorp (CDA): Voorzitter. Als ik mij geen zorgen ergens om maak, lijkt het mij een vrij nutteloze bezigheid om zorgen te gaan zoeken. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal. Verslag van de plenaire vergadering van 03 februari Congresseren Het was nog net geen synchrooncongresseren. Het was nog net geen nieuwe politieke sport. Op Valentijnsdag vielen de congressen van twee partijen, met iets groens in hun logo, samen. Het CDA hield een bijeenkomst in Utrecht en GroenLinks in Nijmegen. Op beide congressen waren moties ingediend die het partijbestuur van die partij niet echt blij zouden maken, wanneer ze aangenomen werden. Bij het CDA ging het om de asielpardon-kwestie, bij GroenLinks om een interne partijzaak wat verkiezingen betreft. Het NOS Journaal berichtte over beide congressen en liet zien dat binnen de partijen de nodige discussie gevoerd was, hetgeen congreseigen is. Politici werden weer eens opgeschud, wakker gemaakt en de partijleden lieten zien dat politiek weldegelijk van de burger afhangt. Verantwoording dragen voor het land en voor de eigen partij is contact met de achterban. Een achterban die kritisch kan zijn. Gericht zijn op levendigheid, op discussie en mogelijke verandering maakt van de politiek en van de politicus zo weer een vrolijk mens. En dat was achteraf te zien aan de verblijde gezichten bij de congresgangers van beide partijen.ω (SF)

5 Pagina 5 Studenten in asielzoekerwoningen Zelf student zijnde weet ik natuurlijk als geen ander hoe moeilijk het tegenwoordig is om aan een kamer te komen. Zeker als je nog een enigszins betaalbare kamer wilt hebben, zodat je ook nog je studie kunt betalen. Nu studeer ik in Tilburg en daar valt volgens de statistieken de kamernood nogal mee (slechts een wachttijd van anderhalf tot twee jaar op een kamer en een prijs van 200,- voor een kamer van 12 m²). Amsterdam en Leiden, twee steden met een aanzienlijk hogere kamernood, hebben nu echter een oplossing voor het almaar groter wordende probleem. Het begin van het komende studiejaar kunnen studenten terecht in asielzoekerwoningen. In Amsterdam gaat het om circa vierhonderd zogenoemde COAappartementen. In Oegstgeest, bij Leiden, om maar liefst zeshonderd. Op termijn kunnen op deze manier 3000 studenten verzekerd worden van onderdak. Minister Dekker (VROM) heeft begin februari een symbolische cheque van 4,8 miljoen euro overhandigd aan Kences, een organisatie waarin acht studentenhuisvesters samenwerken om de aankoop van maximaal 768 woningen te betalen. Nijmegen, Enschede, Utrecht en Tilburg krijgen eind dit jaar en volgend jaar mobiele appartementen van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers. Deze appartementen staan vooral in het noorden en oosten van het land, waar ze leeg staan door het teruglopende aantal asielzoekers. Na demontage kunnen de appartementen worden vervoerd naar verschillende studentensteden in het land. In de appartementen krijgen vier studenten elk 10 m² woonruimte en moeten ze woonkamer, keuken en badkamer delen. Dit is wel kleiner dan de gemiddelde studentenflat, maar door dit project wordt wel een mooie startplek gecreëerd voor studenten die op zoek zijn naar woonruimte, volgens Kences-directeur Mul. Nog even voor de statistici onder u: de kale huurprijs gaat volgens de heer Mul ongeveer 150,- bedragen.ω (MB) Bezoek nu ons nieuwe Forum Op Onder Forum

6 De verjaardagskalender van maart 08 maart Kathleen Ferrier (CDA) De nieuwsbrief van InterPolitics Hyacinthlaan AT DOMMELEN WWW: 08 maart Cees Veerman (CDA) 14 maart Anja Timmer (PvdA) 15 maart Maarten Haverkamp (CDA) 15 maart Fadime Örgü (VVD) 15 maart Bibi de Vries (VVD) 17 maart Jan Boelhouwer (PvdA) 18 maart Karin Adelmund (PvdA) 18 maart Laurens-Jan Brinkhorst (D66) 23 maart Sybilla Dekker (VVD) 29 maart Theo Brinkel (CDA) 29 maart Jeroen Dijsselbloem (PvdA) 31 maart Saskia Noorman - Den Uyl (PvdA) N U ONLINE: WWW. INTERPOLITICS. NL/ HA InterPolitics is een initiatief van en Sander Funcke en heeft het verlevendigen van de politiek tot doel. Colofon Hoofdredactie Redactie Maar gelukkig hebben we de foto s nog... Mark Bosch Sander Funcke Eindredactie Lay-out Contactadres InterPolitics Hyacinthlaan AT DOMMELEN Wat vogelen ze hier toch uit?

Het Amendement. Vooruitblik Hoofdredactioneel

Het Amendement. Vooruitblik Hoofdredactioneel De nieuwsbrief van InterPolitics Vooruitblik Hoofdredactioneel Het is de mens eigen: vooruitblikken over wat er nog komen gaat. Meestal wordt er beredeneerd vanuit een vraag. Hoe laat moet ik vertrekken

Nadere informatie

Het Amendement. Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel. Het ging er inderdaad ruig aan toe, en dan heb ik nog niet eens alles aangehaald.

Het Amendement. Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel. Het ging er inderdaad ruig aan toe, en dan heb ik nog niet eens alles aangehaald. De nieuwsbrief van InterPolitics Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel Editie 17 Augustus 2004 Het zomerreces, in de politiek normaal gesproken een rustige tijd. Maar wat is er tegenwoordig nou

Nadere informatie

Rob van den Dungen. Met vriendelijke groet, Rob van den Dungen Hoofdredacteur. Dhr. Drs. B.D.R.G. DuPont

Rob van den Dungen. Met vriendelijke groet, Rob van den Dungen Hoofdredacteur. Dhr. Drs. B.D.R.G. DuPont Editie 32 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Zo, de verkiezingen zijn weer voorbij en er heeft in sommige gemeenten een ware aardverschuiving plaatsgevonden. In mijn gemeente, waar ik ook op de

Nadere informatie

Het Amendement Editie 26

Het Amendement Editie 26 Editie 26 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Iets eerder dan gepland, iets eerder dan aangekondigd en iets eerder dan gezegd: Het Amendement is alweer terug. Niet in september, maar in augustus.

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

Het Amendement Editie 21

Het Amendement Editie 21 Editie 21 De gekozen burgemeester Dit nummer verschijnt onder auspiciën van Mark Bosch Hoofdredactioneel Geachte lezer, Welkom bij de eerste editie van Het Amendement in 2005. Zoals u ziet heeft Het Amendement

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8 Tweede Kamerverkiezingen groep 7 en 8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet 10 9. De oppositie

Nadere informatie

Voorlopig zult u het met mij moeten doen als Adjunct. Ik heb er nu al plezier in! Met vriendelijke groet, Sander Funcke Adjunct-Hoofdredacteur

Voorlopig zult u het met mij moeten doen als Adjunct. Ik heb er nu al plezier in! Met vriendelijke groet, Sander Funcke Adjunct-Hoofdredacteur Onder hoofdredactie van Rob van den Dungen / Hoofdredactioneel U hebt het zich natuurlijk menigmaal afgevraagd. Waar blijft dat nieuwe nummer van Het Amendement. Reeds voor het zomerreces beloofden we

Nadere informatie

Het Amendement Editie 27

Het Amendement Editie 27 Editie 27 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Het rare is, dat het systeem meestal wel deugt. Het systeem is meestal goed, dat is het probleem niet. Neem nou bijvoorbeeld: de parlementaire democratie.

Nadere informatie

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom LIMBURG Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom Politieke uitspraak van het jaar - Limburg 3) Ik ben op alles voorbereid maar niet op politici die glashard

Nadere informatie

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Otto Scholten & Nel Ruigrok Stichting Het Persinstituut De Nederlandse Nieuwsmonitor Amsterdam, april 06 1 Inleiding Puntsgewijs

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. POLITIEK 1p 1 Welk orgaan behoort niet tot de overheid? A de Provinciale Staten B de vakcentrale FNV C het college van burgemeester

Nadere informatie

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8 Herziene versie 2012 M WRKBLAD N PUZZL groepen 6-8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De weede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet

Nadere informatie

16 juli 2015. Onderzoek: Akkoord Griekenland

16 juli 2015. Onderzoek: Akkoord Griekenland 16 juli 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015 p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 123, 25 juni 2015 Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen

Nadere informatie

van Het Amendement tot

van Het Amendement tot Het Amendement EUROPASPECIAL Europese Verkiezingen Hoofdredactioneel Het Amendement Juni 2004 De Europese verkiezingen zijn weer op komst, zoals u als politicus wel zult weten. Het Amendement zou Het Amendement

Nadere informatie

National Elections for the House of Representatives 2010

National Elections for the House of Representatives 2010 National Elections for the House of Representatives 2010 Vragenlijst afgenomen in het LISS panel Versie 1.0 Datum december 2010 Auteur(s) Maarten Streefkerk T: +31 13 466 2149 E: M.IJ.C.Streefkerk@uvt.nl

Nadere informatie

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po?

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van OCW is er relatief weinig gesproken over het primair onderwijs. Wel kwamen voor het po belangrijke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 800 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2005 Nr. 161 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 854 De moord op de heer Th. van Gogh Nr. 4 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 10 november 2004 De vaste commissies voor Justitie 1 en

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 255 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering strekkende tot aanpassing van de eisen te stellen aan de motivering van de bewezenverklaring

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Motivaties om op de PVV te stemmen

Motivaties om op de PVV te stemmen Motivaties om op de PVV te stemmen Voor: NPS/NOVA Mirjam Bartelsman Door: Kees Sanderse Research Executive Datum: 27 augustus 2009 Project: 90054 Copyright: Synovate Ltd. Alle rechten voorbehouden. De

Nadere informatie

Wie stemt wat: de atlas van de kiezers

Wie stemt wat: de atlas van de kiezers Wie stemt wat: de atlas van de kiezers Het kiezerslandschap in beeld Politieke Barometer Extra / week 22, dinsdag 2010 Kiezers zijn er in alle soorten en maten. Er zijn gezellige kiezers, kiezers die van

Nadere informatie

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen is een vereniging die een unieke plaats in de Groninger studentenwereld inneemt, doordat zij de belangen van álle

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 28 170 Gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs (Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid)

Nadere informatie

Het Amendement Editie 29

Het Amendement Editie 29 Editie 29 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Deze keer houden we het korter dan anders, omdat we een uitgebreid artikel hebben over politiek en religie. Daar maken we graag plaats voor als hoofdredacteur.

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2012 - I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2012 - I Opgave 1 Kunst in de knel? Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 4 en tabel 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Na de formatie volgend op de parlementsverkiezingen van kondigde de regering flinke

Nadere informatie

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Voor: NPS/NOVA Hugo van der Parre Datum: 28 januari 2009 Project: 91804 Copyright: 2010. Synovate Ltd. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die

Nadere informatie

Rob van den Dungen. Zelf maak ik het dit jaar ook van erg dichtbij mee, dus misschien dat ik daarover nog kan berichten in de komende edities.

Rob van den Dungen. Zelf maak ik het dit jaar ook van erg dichtbij mee, dus misschien dat ik daarover nog kan berichten in de komende edities. Editie 30 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Het jaar 2005 is weer bijna voorbij, maar het is een jaar met vele gezichten. Ook Het Amendement kreeg een nieuw gezicht. De oude huisstijl werd vervangen

Nadere informatie

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid Vak Maatschappijwetenschappen Thema Politieke besluitvorming (katern) Klas Havo 5 Datum november 2012 Hoofdstuk 4 Het landsbestuur (regering en parlement) Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Besluitvorming rondom studiefinanciering Bij deze opgave horen de teksten 1 en 2 en figuur 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Tijdens de regeringstermijn van kabinet-rutte 1 (oktober 2010 tot

Nadere informatie

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer e Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Bij de landelijke verkiezingen in juni 2010 zijn er 61 vrouwen in het parlement gekozen, zes meer dan bij de verkiezingen van 2003 en van 2006.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 260 Visumverlening in Schengenverband Nr. 3 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 16 december 2003 De commissie voor de Rijksuitgaven 1

Nadere informatie

MODULE V. Ben jij nou Europees?

MODULE V. Ben jij nou Europees? MODULE V Ben jij nou Europees? V.I Wat is Europees? Wat vind jij typisch Europees? En wie vind jij typisch Europees? Dat zijn moeilijke vragen, waarop de meeste mensen niet gelijk een antwoord hebben.

Nadere informatie

Beoordeling kabinet na 100 dagen

Beoordeling kabinet na 100 dagen Beoordeling kabinet na 100 dagen Voor: NRC Handelsblad Datum: 28 januari 2011 Copyright: Synovate BV. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die u in dit document worden aangeboden zijn intellectueel

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen

Aangenomen en overgenomen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening datum 24 juni 2015 Betreffende wetsvoorstel:

Nadere informatie

Nederland dient financiële steun te geven aan landen van de Europese Unie met een hoge staatsschuld die anders in grote problemen zullen komen.

Nederland dient financiële steun te geven aan landen van de Europese Unie met een hoge staatsschuld die anders in grote problemen zullen komen. Aankondiging Op 12 september dit jaar worden verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. Politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma voor de komende jaren vastgesteld. De lijsttrekkers van de partijen

Nadere informatie

Maatschappijleer par. 1!

Maatschappijleer par. 1! Maatschappijleer par. 1 Iets is een maatschappelijk probleem als: 1. Het groepen mensen aangaat 2. Het samenhangt met of het is gevolg is van maatschappelijke verandering 3. Er verschillende meningen zijn

Nadere informatie

Plasterk. De voorzitter: Ik dank de minister voor de antwoorden. Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Plasterk. De voorzitter: Ik dank de minister voor de antwoorden. Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld: Plasterk daaruit blijkt dat het dubbele nodig is om de kinderen gratis toe te laten. Ik heb gezegd dat dat dubbele bedrag er niet is. Vervolgens heeft de ledenvergadering van de museumvereniging mijn voorstel

Nadere informatie

Van idee naar congres

Van idee naar congres Van idee naar congres Voorstel voor de uitwerking van de resolutie ledendemocratie Ideeën leden en voorstellen Partijbestuur We kennen verschillende manieren waarop een idee in een congresbesluit vastgelegd

Nadere informatie

Hét ledenblad van het CDJA Brabant

Hét ledenblad van het CDJA Brabant Brabopost Hét ledenblad van het CDJA Brabant Jaargang 1 Nummer 1 Voorjaar 2006 In dit nummer: Van de redactie 1 De voorzitter spreekt 2 In gesprek met 4 Vijf vragen aan een CDJA er 5 Sudoku 5 Eindelijk

Nadere informatie

Het Mediapodium van Wilders

Het Mediapodium van Wilders Het Mediapodium van Wilders Meer weten? Onderzoekers Nieuwsmonitor Joep Schaper Nel Ruigrok 06 27 588 586 nel@nelruigrok.nl www.nieuwsmonitor.net Inleiding NOS wil Wilders geen podium bieden kopte de website

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 27 111 Vreemdelingrechtelijke rechtspositie van vrouwen in het vreemdelingenbeleid Nr. 13 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 23 december

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Verkiezingen Europees Parlement Hoe stemden de inwoners van de bij de verkiezingen voor het Europees Parlement? Wijkt hun stemgedrag af van de landelijke uitslag? En, welke en werden

Nadere informatie

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Mensbeelden, ideologieën, politieke partijen Politieke partijen Welke politieke partijen zijn er eigenlijk in Nederland en wat willen ze? Om antwoord

Nadere informatie

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Belangen: Macht van de Eerste Kamer Belangen: Macht van de Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van een werkblad ontdekken leerlingen dat de plannen van het kabinet waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer komen, maar niet

Nadere informatie

Handboek Politiek deel 2

Handboek Politiek deel 2 Handboek Politiek deel 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren

Nadere informatie

Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005

Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005 Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005 Met enige regelmaat worden er vragen gesteld over de toestand in het Midden Oosten. Een aantal vragen zijn kort voor de ontruiming van de Joodse kolonisten uit Gaza

Nadere informatie

p e r s b e r i c h t

p e r s b e r i c h t p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 127 Groningen, 5 november 2015 Besluiten Provinciale Staten 4 november 2015 Provinciale

Nadere informatie

Handelingen Tweede Kamer

Handelingen Tweede Kamer Opgave 1 Politieke besluitvorming: verkeersveiligheid tekst 1 Handelingen Tweede Kamer 10 1 20 2 30 3 Aan de orde is de behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de Verkeerswet 1994 in verband met

Nadere informatie

Puzzel: het parlementaire jaar

Puzzel: het parlementaire jaar Puzzel: het parlementaire jaar Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen moeten de gebeurtenissen van het parlementaire jaar in de juiste volgorde plaatsen. Leerdoel: Leerlingen leren hoe het verloop van

Nadere informatie

Voorwoord. Om in te kunnen spelen op uw wensen en ideeën, bespreken we de mogelijkheden voor sponsoring graag met u in een persoonlijk gesprek.

Voorwoord. Om in te kunnen spelen op uw wensen en ideeën, bespreken we de mogelijkheden voor sponsoring graag met u in een persoonlijk gesprek. SPONSORGIDS 2015 Voorwoord Zwolle is de laatste jaren steeds meer gegroeid tot een studentenstad. Dagelijks vinden ruim 40.000 studenten hun weg naar de acht MBO- en HBO-instellingen in Zwolle. De HBO

Nadere informatie

D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen

D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen Gegroeid optimisme over toekomst Europa vertaalt zich niet in afname euroscepsis 15 mei Een week voor de verkiezingen voor

Nadere informatie

Tweede Aanvulling op Stakeholdersanalyse Duurzaam Inkopen Standpunten van politieke partijen over duurzaam inkopen. Februari 2010

Tweede Aanvulling op Stakeholdersanalyse Duurzaam Inkopen Standpunten van politieke partijen over duurzaam inkopen. Februari 2010 Rijnstraat 8 Postbus 20951 2500 EZ Den Haag Tweede Aanvulling op Stakeholdersanalyse Duurzaam Inkopen Standpunten van politieke partijen over duurzaam inkopen Februari 2010 Ten behoeve van: Directie Communicatie,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan Nr. 79 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 6 april 2006 De commissie voor Verkeer en Waterstaat 1 heeft

Nadere informatie

Kennis als economische motor ONDERZOEK NAAR HET RUIMTELIJK-ECONOMISCH EFFECT VAN HOGER ONDERWIJS

Kennis als economische motor ONDERZOEK NAAR HET RUIMTELIJK-ECONOMISCH EFFECT VAN HOGER ONDERWIJS Kennis als economische motor ONDERZOEK NAAR HET RUIMTELIJK-ECONOMISCH EFFECT VAN HOGER ONDERWIJS ST UD E NT E N ST E D E N IN NE D E R L A ND B E T E R EC O N O MI S C H K L IM A AT R O ND K N A P P E

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO D 2004

Examenopgaven VBO-MAVO D 2004 Examenopgaven VBO-MAVO D 2004 tijdvak 1 woensdag 2 juni 9.00 11.00 uur NEDERLANDS SCHRIJFVAARDIGHEID D FUNCTIONEEL SCHRIJVEN Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 4 opdrachten.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Rotterdam, februari 2013 Onderzoek uitgevoerd door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam Contacten: Professor Luit Kloosterman, Bart van Putten, Tim

Nadere informatie

Kindergemeenteraad 2016. Leerlingenboek

Kindergemeenteraad 2016. Leerlingenboek Kindergemeenteraad 2016 Leerlingenboek Inhoudsopgave 3 Voorwoord van de Burgemeester 4 Les 1: Democratie 6 Les 2: Politiek in Nederland 8 Les 3: Politieke Partijen 10 Les 4: De Gemeente 12 Les 5: Politiek

Nadere informatie

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Verkiezingen 2012 Tweede Kamer Voorlopige uitslag Amsterdam Project: 12213 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Onderzoek Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 nazomer 2008

Nieuwsbrief 4 nazomer 2008 Nieuwsbrief 4 nazomer 2008 Van de redactie Hierbij ontvangt u de nazomer nieuwsbrief van Haagse Ontmoetingen Wij houden graag iedereen op de hoogte van de gebeurtenissen in en rond dit bijzondere project.

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer havo 2004-I

Eindexamen maatschappijleer havo 2004-I 4 Beoordelingsmodel Opgave 1 Fortuyn, de politiek en de media 1 vrijheid van meningsuiting Indien vrijheid van godsdienst 0 2 Basis van de rechtsstaat is de bescherming van (alle) burgers tegen (de willekeur

Nadere informatie

De heer Öztürk (PvdA): Voorzitter. Bij de stemmingen onder punt 3, over de begroting van Economische Zaken, houd ik onze motie op stuk nr. 27 aan.

De heer Öztürk (PvdA): Voorzitter. Bij de stemmingen onder punt 3, over de begroting van Economische Zaken, houd ik onze motie op stuk nr. 27 aan. Mededelingen stemmingen Ik verzoek de leden, hun plaatsen in te nemen. Voor wij gaan stemmen, geef ik als eerste het woord aan de heer Öztürk van de Partij van de Arbeid, die een wijziging wil doorgeven

Nadere informatie

150 De koning(in) Fractie. De minister(s) Achttien Vier POLITIEK

150 De koning(in) Fractie. De minister(s) Achttien Vier POLITIEK De ministerpresident Twee Ambtenaren 150 De koning(in) Fractie De minister(s) Achttien Vier Fractie Twee De koning(in) De ministerpresident Elf Het kabinet Parlement De Ridderzaal Wetten maken Wetten maken

Nadere informatie

Toespraak van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bij de opening van de dinerbijeenkomst van het Rathenau Instituut, 7 februari 2012 in Den Haag

Toespraak van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bij de opening van de dinerbijeenkomst van het Rathenau Instituut, 7 februari 2012 in Den Haag Toespraak van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bij de opening van de dinerbijeenkomst van het Rathenau Instituut, 7 februari 2012 in Den Haag Meneer de staatssecretaris, dames en heren, Ik voel mij bevoorrecht

Nadere informatie

Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde

Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde 'voor de kwaliteit van de leefomgeving' Aan de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA Den Haag Betreft: Ernstige tekortkomingen in wetvoorstel

Nadere informatie

Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Criminologie In Actie

Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Criminologie In Actie Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Waarom in een commissie? Leerzaam samenwerken, organiseren, plannen, contact leggen Leer studenten uit je eigen en andere jaren beter kennen Gezelligheid

Nadere informatie

Prinsjesdag in het nieuws 2014 - Primair onderwijs

Prinsjesdag in het nieuws 2014 - Primair onderwijs Prinsjesdag in het nieuws 2014 - Primair onderwijs Inhoudsopgave Toelichting voor docenten 3 Toelichting voor docenten: Antwoorden 4 1. Prinsjesdag 7 2. Van wie zijn de plannen? 8 3. Troonrede 13 4. Het

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de klas

Kijktip: Nieuwsuur in de klas Kijktip: Nieuwsuur in de klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen leren over de gemeentepolitiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren over belangrijke

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

1 januari 2015. Onderzoek:

1 januari 2015. Onderzoek: 1 januari 2015 Onderzoek: Verwachtingen 2015 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Tweede Kamer in de klas

Tweede Kamer in de klas Tweede Kamer in de klas Workshop Inleiding Hoe leg je democratie en politiek uit in de klas? Door in debat te gaan. Door te debatteren leren leerlingen hoe de parlementaire democratie werkt. Ook stimuleert

Nadere informatie

NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT

NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT Ondanks euroscepsis: NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT Persbericht I&O Research 14 maart 2016 VVD en PVV grootste partijen Op dit moment zou de VVD 27 zetels halen, op de voet gevolgd door de PVV (25 zetels).

Nadere informatie

Allen Vrouw Man 18-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65+ N= 522 243 279 55 73 106 110 132 46 % % % % % % % % % 97,1 97,5 96,8 98,2 100,0 97,2 95,5 97,0 95,7

Allen Vrouw Man 18-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65+ N= 522 243 279 55 73 106 110 132 46 % % % % % % % % % 97,1 97,5 96,8 98,2 100,0 97,2 95,5 97,0 95,7 Filosofie Magazine Onderzoek De Grote Moraalenquête 2010 Tabellenboek Van Eunen Marketing 6 september 2010 Onderzoek uitgevoerd door PanelClix Representatief Nederland 18+, N=522 Vraag 1: Maakt u zelf

Nadere informatie

bestuursadvies communicatiestrategie public affairs interim-management

bestuursadvies communicatiestrategie public affairs interim-management bestuursadvies communicatiestrategie public affairs interim-management Permanent op de hoogte Den Haag is een lastig te voorspellen factor voor veel organisaties. Elke dag kan het landschap volledig veranderen

Nadere informatie

MEERKEUZEVRAGEN 1. KEUZES MAKEN

MEERKEUZEVRAGEN 1. KEUZES MAKEN MEERKEUZEVRAGEN 1. KEUZES MAKEN 1. Iemand die in de Tweede Kamer zit is een politicus, omdat hij: A. lid is van een politieke partij. B. beslissingen en keuzes moet maken voor het hele land. C. in dienst

Nadere informatie

Spreektekst Diederik Samsom debat Europese Top 15 & 16 oktober 14 oktober 2015 Gesproken woord geldt

Spreektekst Diederik Samsom debat Europese Top 15 & 16 oktober 14 oktober 2015 Gesproken woord geldt Spreektekst Diederik Samsom debat Europese Top 15 & 16 oktober 14 oktober 2015 Gesproken woord geldt Voorzitter, de afgelopen weken trok het vluchtelingendebat in al zijn facetten aan ons voorbij. Of eigenlijk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 28 447 Regeling met betrekking tot tegemoetkomingen in de kosten van kinderopvang en waarborging van de kwaliteit van kinderopvang (Wet kinderopvang)

Nadere informatie

26 januari 2016. Onderzoek: Vluchtelingen en demonstraties

26 januari 2016. Onderzoek: Vluchtelingen en demonstraties 26 januari 2016 Onderzoek: Vluchtelingen en demonstraties Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 869 Raming der voor de Tweede Kamer in 2004 benodigde uitgaven, alsmede aanwijzing en raming van de ontvangsten Nr. 4 VERSLAG Vastgesteld 28

Nadere informatie

Van Rey. hele wetsvoorbereiding en wetsbehandeling

Van Rey. hele wetsvoorbereiding en wetsbehandeling Van Rey hele wetsvoorbereiding en wetsbehandeling inzake het grijze kenteken een puinhoop was en dat iedereen daarvan geleerd had. Nu gaan wij echter op hetzelfde pad door. De CDA-fractie wil ik vragen

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 2.6, eerste lid, en 7.4a, vijfde lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;

Gelet op de artikelen 2.6, eerste lid, en 7.4a, vijfde lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek; CONCEPT Besluit van tot wijziging van onder meer het Bekostigingsbesluit WHW in verband met wijziging van de bekostiging van de universiteiten per 2005 Op de voordracht van de Staatssecretaris van Onderwijs,

Nadere informatie

Resolutie Ledendemocratie

Resolutie Ledendemocratie Resolutie Ledendemocratie Tot nu toe Deze resolutie is de resultante van het rapport Tussen Leden en Leiders van de commissie Noten. Dat rapport spoort de PvdA aan om leden meer invloed uit te laten oefenen

Nadere informatie

Kamer zonder wachtlijst

Kamer zonder wachtlijst Kamer zonder wachtlijst Uw kinderen zijn toch al druk genoeg? Onze kinderen hebben meer tijd voor hun studie Kees-Jan & Anneke Schultens uit Enschede Stichting Kamer zonder Wachtlijst (SKZW) Volkerakstraat

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 30 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 30 juni 2005 De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Onderzoek Afschaffen stufi

Onderzoek Afschaffen stufi Onderzoek Afschaffen stufi 30 Mei 2014 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 tot en met 30 mei, deden 1648 jongeren mee. Hiervan waren er 574 scholier en 951 student. De uitslag

Nadere informatie

Aangiftebereidheid. www.peil.nl / Maurice de Hond

Aangiftebereidheid. www.peil.nl / Maurice de Hond Aangiftebereidheid De bereidheid om misdaden aan te geven lijkt af te nemen. Hierover zijn vandaag een aantal vragen gesteld. Heeft u in de afgelopen vijf jaar wel eens aangifte gedaan bij de politie?

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1988-1989 Rijksbegroting voor het jaar 1989 20 800 Hoofdstuk XI Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Nr. 55 BRIEF VAN DE

Nadere informatie

BURGERJAARVERSLAG 2014

BURGERJAARVERSLAG 2014 BURGERJAARVERSLAG 2014 Inhoud... 1 Voorwoord... 3 Inwoners... 4 Onderzoek onder inwoners... 4 Contact met de gemeente... 5 Sociale media... 5 Burgernet... 5 Officiële publicaties... 6 Klachten... 6 Bezwaren...

Nadere informatie