Het Amendement. Verandering is leven Hoofdredactioneel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Amendement. Verandering is leven Hoofdredactioneel"

Transcriptie

1 De nieuwsbrief van InterPolitics Verandering is leven Hoofdredactioneel De politieke wereld zit van veranderingen aan elkaar. Zo was ik erg verheugd om te lezen dat de vaste Kamercommissies van Landbouw en Economische Zaken op locatie in Oost- Groningen hebben vergaderd. Voor Het Amendement is dit een stap in de richting van het doel dat zij nastreeft. Zelf werken we bij Het Amendement ook hard aan verandering. Zo heeft u in de vorige editie [Editie 11, red.] kunnen zien dat we een jaaroverzicht hadden geplaatst. Het volk zegt: verandering doet leven. Juister zou zijn: verandering is leven. Leven is verandering. Jan Greshoff Met dat jaaroverzicht is Het Amendement een nieuwe fase ingegaan waarbij er meer artikelen geschreven zullen worden. Daardoor zal Het Amendement gevarieerder worden en, zo wij hopen, ook levendiger. Daarnaast zullen een aantal rubrieken niet meer terugkomen. Hieronder vallen onder andere de Wist-U-Datjes en de puzzel. Zoals u zult merken, staan bovenstaande rubrieken niet meer in deze editie. Maar er is meer. De lezer krijgt de mogelijkheid om zelf inbreng te hebben in Het Amendement in de vorm van artikelen. Dit was al mogelijk met de column [zie bijvoorbeeld de column van Bas Eenhoorn (oud-voorzitter VVD), red.], maar nu kunt u ook in een andere vorm schrijven, als u niet goed bent in het schrijven van columns. U kunt uw artikelen plaatsen op ons forum, maar natuurlijk kunt u deze ook via red.] toesturen. Laat ons ook weten wat u van deze veranderingen vindt. Dat doet ons plezier en stimuleert en motiveert ons om vooral door te gaan met Het Amendement. Laat ook anderen weten dat Het Amendement bestaat. Binnenkort verschijnen op de website mogelijk banners die u ook kunt gebruiken op uw website, want ook het internet draagt bij aan de veranderingen, zowel in de politiek als bij Het Amendement en InterPolitics. Ik wens u veel leesplezier in deze vernieuwde editie van Het Amendement. Hoofdredacteur. Het Amendement Editie 12 Februari 2004 In dit nummer: Hoofdredactioneel Vacature Politieke records Hoofddoekjes Kort maar krachtig Congresseren Studenten in asielzoekerwoningen 5 Verjaardagen Maar gelukkig... Copyright 2004 by Het Amendement. Niets van deze uitgave mag worden vermenigvuldigd op welke manier ook, zonder schriftelijke toestemming van, hoofdredacteur, Het Amendement

2 Pagina 2 Het Amendement Vacature: Adjunct-Hoofdredacteur (m/v) Het Amendement is met spoed op zoek naar een: Adjunct-Hoofdredacteur (m/v) Het Amendement is de nieuwsbrief van InterPolitics. InterPolitics heeft tot doel om de politiek te verlevendigen. Het Amendement is één van de instrumenten waarmee InterPolitics dit doel wil bereiken. In Het Amendement staan columns, artikelen en andere rubrieken met een politieke doch levendige lading. Om binnen de organisatie meer efficiëntie te ontwikkelen zijn wij op zoek naar een Adjunct-Hoofdredacteur. Taken Praktische ondersteuning Hoofdredacteur Het beoordelen van de artikelen van de Redactie Het coördineren van de Redactie Het verspreiden van Het Amendement Fungeren als redacteur Bewaken van interne zaken Vereisten Politieke betrokkenheid De Nederlandse taal in woord en schrift beheersen Mee willen denken bij het ontwikkelen van nieuwe rubrieken Zijn/haar politieke overtuiging aan de kant kan zetten Verstand hebben van Mee willen denken binnen Het Amendement In bezit zijn van MSN Informatie en sollicitatie U kunt reageren door een met uw CV te sturen aan Hier kunt u ook terecht voor eventuele vragen. Wij zien uit naar uw sollicitatie. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

3 Pagina 3 Politieke records 2003 Hoofddoekjes Altijd al Vorig jaar heeft Agnes Kant van de SP-fractie uit de Tweede Kamer van alle parlementariërs de meeste schriftelijke vragen gesteld. In totaal bestookte zij het kabinet 78 keer met deze vragen in Zij neemt hiermee de titel over van haar fractiegenoot De Wit, die in 2002 zich 65 keer op schriftelijke wijze tot het kabinet richtte. De Wit is in 2003 geëindigd op de vierde plaats, achter Tweede Kamerleden Vos van GroenLinks en Wilders van de VVD. Van de fracties is oppositiepartij PvdA de koploper met 442 schriftelijke vragen. In 2003 zijn er in totaal 1678 schriftelijke vragen gesteld. Ook bij de mondelinge vragen scoort Kant hoog. Met maar liefst 5 optredens in het wekelijkse vragenuurtje trad zij net één keer minder op dan haar fractiegenote Vergeer en PvdA'er Bussemaker.Ω (MB) Redactrice Of Adjunct-Hoofdredacteur Willen worden? Kijk op onder Vacatures voor meer informatie! Soms is de levendigheid en discussie die van een politiek issue afstraalt veel en veel groter in het buitenland dan in het land van handeling zelf. Dit was bijvoorbeeld afgelopen maand het geval rondom de hoofddoekjeskwestie die speelde in het Franse parlement. De Fransen hielden de waarden van de Republiek in het oog en stemden er mee in. Het meeste maakte deze wet misschien wel los in Nederland, waar iedereen meteen weer in de verdediging van de multi-culturele samenleving stond. Vrijheid van godsdienst en onderwijs werden op de Nederlandse televisie weer eens veelvuldig tegen elkaar uitgespeeld en de neutraliteit van het onderwijs kwam weer bovendrijven. Een prachtig schouwspel natuurlijk, waarbij elke politieke partij wel weer een bijdrage kon leveren. Mogen hoofddoekjes nu wel of mogen ze niet? Het is niet aan ons om een waardeoordeel te leveren over deze kwestie, maar volgens mij is het duidelijk dat levendigheid in de politiek ook zeker verder kan reiken dan hen voor wie die politiek in eerste instantie bedoeld is. Of om het anders te zeggen, het kan ook aanstekelijk werken.ω (SF)

4 Pagina 4 Het Amendement Kort maar krachtig Deze rubriek bevat citaten uit vergaderingen van de Tweede Kamer. Ze zijn overgenomen uit de ongecorrigeerde handelingen. Het is niet de bedoeling om politici in een kwaad daglicht te stellen, daar deze uitspraken allen uit hun context zijn weggehaald. De heer Vendrik (GroenLinks): Zo zijn wij niet getrouwd. De heer Jan de Vries (CDA): Wij zijn gelukkig niet getrouwd. De heer Duyvendak (GroenLinks): Natuurlijk spreekt het kabinet met één stem. Hier staat de ministerpresident en hij spreekt. Mevrouw Van Gent (GroenLinks): Mijnheer Bruls, ik ben u vergeten, maar ik kom nog bij u. De heer Bruls (CDA): U vergeet veel meer. Dat noem ik pas echt slapen. Mevrouw Van Gent (GroenLinks): U weet dat ik altijd klaarwakker ben, zeker als ik met u in debat mag, want dat is altijd een hoogtepunt. De heer Bruls (CDA): U prikkelt mij wel. De heer Eerdmans (LPF): U hebt meer tijd nodig dan ik De voorzitter, de heer Weisglas (VVD): Hoeveel tijd denkt u voor uw betoog nog nodig te hebben? Staatssecretaris Rutte (VVD): Als ik niet geïnterrumpeerd wordt: zeven minuten. Staatssecretaris Ross-van Dorp (CDA): Voorzitter. Als ik mij geen zorgen ergens om maak, lijkt het mij een vrij nutteloze bezigheid om zorgen te gaan zoeken. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal. Verslag van de plenaire vergadering van 03 februari Congresseren Het was nog net geen synchrooncongresseren. Het was nog net geen nieuwe politieke sport. Op Valentijnsdag vielen de congressen van twee partijen, met iets groens in hun logo, samen. Het CDA hield een bijeenkomst in Utrecht en GroenLinks in Nijmegen. Op beide congressen waren moties ingediend die het partijbestuur van die partij niet echt blij zouden maken, wanneer ze aangenomen werden. Bij het CDA ging het om de asielpardon-kwestie, bij GroenLinks om een interne partijzaak wat verkiezingen betreft. Het NOS Journaal berichtte over beide congressen en liet zien dat binnen de partijen de nodige discussie gevoerd was, hetgeen congreseigen is. Politici werden weer eens opgeschud, wakker gemaakt en de partijleden lieten zien dat politiek weldegelijk van de burger afhangt. Verantwoording dragen voor het land en voor de eigen partij is contact met de achterban. Een achterban die kritisch kan zijn. Gericht zijn op levendigheid, op discussie en mogelijke verandering maakt van de politiek en van de politicus zo weer een vrolijk mens. En dat was achteraf te zien aan de verblijde gezichten bij de congresgangers van beide partijen.ω (SF)

5 Pagina 5 Studenten in asielzoekerwoningen Zelf student zijnde weet ik natuurlijk als geen ander hoe moeilijk het tegenwoordig is om aan een kamer te komen. Zeker als je nog een enigszins betaalbare kamer wilt hebben, zodat je ook nog je studie kunt betalen. Nu studeer ik in Tilburg en daar valt volgens de statistieken de kamernood nogal mee (slechts een wachttijd van anderhalf tot twee jaar op een kamer en een prijs van 200,- voor een kamer van 12 m²). Amsterdam en Leiden, twee steden met een aanzienlijk hogere kamernood, hebben nu echter een oplossing voor het almaar groter wordende probleem. Het begin van het komende studiejaar kunnen studenten terecht in asielzoekerwoningen. In Amsterdam gaat het om circa vierhonderd zogenoemde COAappartementen. In Oegstgeest, bij Leiden, om maar liefst zeshonderd. Op termijn kunnen op deze manier 3000 studenten verzekerd worden van onderdak. Minister Dekker (VROM) heeft begin februari een symbolische cheque van 4,8 miljoen euro overhandigd aan Kences, een organisatie waarin acht studentenhuisvesters samenwerken om de aankoop van maximaal 768 woningen te betalen. Nijmegen, Enschede, Utrecht en Tilburg krijgen eind dit jaar en volgend jaar mobiele appartementen van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers. Deze appartementen staan vooral in het noorden en oosten van het land, waar ze leeg staan door het teruglopende aantal asielzoekers. Na demontage kunnen de appartementen worden vervoerd naar verschillende studentensteden in het land. In de appartementen krijgen vier studenten elk 10 m² woonruimte en moeten ze woonkamer, keuken en badkamer delen. Dit is wel kleiner dan de gemiddelde studentenflat, maar door dit project wordt wel een mooie startplek gecreëerd voor studenten die op zoek zijn naar woonruimte, volgens Kences-directeur Mul. Nog even voor de statistici onder u: de kale huurprijs gaat volgens de heer Mul ongeveer 150,- bedragen.ω (MB) Bezoek nu ons nieuwe Forum Op Onder Forum

6 De verjaardagskalender van maart 08 maart Kathleen Ferrier (CDA) De nieuwsbrief van InterPolitics Hyacinthlaan AT DOMMELEN WWW: 08 maart Cees Veerman (CDA) 14 maart Anja Timmer (PvdA) 15 maart Maarten Haverkamp (CDA) 15 maart Fadime Örgü (VVD) 15 maart Bibi de Vries (VVD) 17 maart Jan Boelhouwer (PvdA) 18 maart Karin Adelmund (PvdA) 18 maart Laurens-Jan Brinkhorst (D66) 23 maart Sybilla Dekker (VVD) 29 maart Theo Brinkel (CDA) 29 maart Jeroen Dijsselbloem (PvdA) 31 maart Saskia Noorman - Den Uyl (PvdA) N U ONLINE: WWW. INTERPOLITICS. NL/ HA InterPolitics is een initiatief van en Sander Funcke en heeft het verlevendigen van de politiek tot doel. Colofon Hoofdredactie Redactie Maar gelukkig hebben we de foto s nog... Mark Bosch Sander Funcke Eindredactie Lay-out Contactadres InterPolitics Hyacinthlaan AT DOMMELEN Wat vogelen ze hier toch uit?

Het Amendement. Vooruitblik Hoofdredactioneel

Het Amendement. Vooruitblik Hoofdredactioneel De nieuwsbrief van InterPolitics Vooruitblik Hoofdredactioneel Het is de mens eigen: vooruitblikken over wat er nog komen gaat. Meestal wordt er beredeneerd vanuit een vraag. Hoe laat moet ik vertrekken

Nadere informatie

Het Amendement. Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel. Het ging er inderdaad ruig aan toe, en dan heb ik nog niet eens alles aangehaald.

Het Amendement. Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel. Het ging er inderdaad ruig aan toe, en dan heb ik nog niet eens alles aangehaald. De nieuwsbrief van InterPolitics Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel Editie 17 Augustus 2004 Het zomerreces, in de politiek normaal gesproken een rustige tijd. Maar wat is er tegenwoordig nou

Nadere informatie

Het Amendement. De informerende politici Deel 4 van de serie Imago van de politiek

Het Amendement. De informerende politici Deel 4 van de serie Imago van de politiek De nieuwsbrief van InterPolitics De informerende politici Deel 4 van de serie Imago van de politiek Editie 7 Juni 2003 In kranten en op televisie komen vaak politieke onderwerpen aan bod. Dit geeft de

Nadere informatie

Rob van den Dungen. Met vriendelijke groet, Rob van den Dungen Hoofdredacteur. Dhr. Drs. B.D.R.G. DuPont

Rob van den Dungen. Met vriendelijke groet, Rob van den Dungen Hoofdredacteur. Dhr. Drs. B.D.R.G. DuPont Editie 32 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Zo, de verkiezingen zijn weer voorbij en er heeft in sommige gemeenten een ware aardverschuiving plaatsgevonden. In mijn gemeente, waar ik ook op de

Nadere informatie

Het Amendement Editie 26

Het Amendement Editie 26 Editie 26 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Iets eerder dan gepland, iets eerder dan aangekondigd en iets eerder dan gezegd: Het Amendement is alweer terug. Niet in september, maar in augustus.

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

Het Amendement Editie 23

Het Amendement Editie 23 Editie 23 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel De afgelopen maand was het wel weer de maand van de verkiezingen. Het zal u vast niet onopgemerkt voorbij gegaan zijn dat Paus Johannes Paulus II is

Nadere informatie

Het Amendement. De lengte van toespraken Deel 5 van de serie Imago van de politiek

Het Amendement. De lengte van toespraken Deel 5 van de serie Imago van de politiek De nieuwsbrief van InterPolitics De lengte van toespraken Deel 5 van de serie Imago van de politiek Het Amendement Editie 8 Juli 2003 U kent het wel, de ellenlange betogen die worden afgestoken bij de

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8 Tweede Kamerverkiezingen groep 7 en 8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet 10 9. De oppositie

Nadere informatie

Het Amendement Editie 21

Het Amendement Editie 21 Editie 21 De gekozen burgemeester Dit nummer verschijnt onder auspiciën van Mark Bosch Hoofdredactioneel Geachte lezer, Welkom bij de eerste editie van Het Amendement in 2005. Zoals u ziet heeft Het Amendement

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Voorlopig zult u het met mij moeten doen als Adjunct. Ik heb er nu al plezier in! Met vriendelijke groet, Sander Funcke Adjunct-Hoofdredacteur

Voorlopig zult u het met mij moeten doen als Adjunct. Ik heb er nu al plezier in! Met vriendelijke groet, Sander Funcke Adjunct-Hoofdredacteur Onder hoofdredactie van Rob van den Dungen / Hoofdredactioneel U hebt het zich natuurlijk menigmaal afgevraagd. Waar blijft dat nieuwe nummer van Het Amendement. Reeds voor het zomerreces beloofden we

Nadere informatie

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom LIMBURG Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom Politieke uitspraak van het jaar - Limburg 3) Ik ben op alles voorbereid maar niet op politici die glashard

Nadere informatie

Het Amendement Editie 27

Het Amendement Editie 27 Editie 27 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Het rare is, dat het systeem meestal wel deugt. Het systeem is meestal goed, dat is het probleem niet. Neem nou bijvoorbeeld: de parlementaire democratie.

Nadere informatie

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8 Herziene versie 2012 M WRKBLAD N PUZZL groepen 6-8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De weede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 527 Raming der voor de Tweede Kamer in 2005 benodigde uitgaven, alsmede aanwijzing en raming van de ontvangsten Nr. 4 VERSLAG Vastgesteld 19

Nadere informatie

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Otto Scholten & Nel Ruigrok Stichting Het Persinstituut De Nederlandse Nieuwsmonitor Amsterdam, april 06 1 Inleiding Puntsgewijs

Nadere informatie

Het Amendement. Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen? Hoofdredactioneel

Het Amendement. Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen? Hoofdredactioneel De nieuwsbrief van InterPolitics Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen? Hoofdredactioneel Het zijn weer van die dagen waarbij ik denk: "Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen?" Een zin die bij de meeste

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. POLITIEK 1p 1 Welk orgaan behoort niet tot de overheid? A de Provinciale Staten B de vakcentrale FNV C het college van burgemeester

Nadere informatie

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015 p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 123, 25 juni 2015 Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen

Nadere informatie

Het Amendement Editie 24

Het Amendement Editie 24 Editie 24 Politiek & Media Dit nummer verschijnt onder auspiciën van Sander Funcke Politiek & Media Hebt u wel eens goed naar uw eigen huiskamer gekeken? In veel huiskamers staat tegenwoordig een bepaald

Nadere informatie

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po?

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van OCW is er relatief weinig gesproken over het primair onderwijs. Wel kwamen voor het po belangrijke

Nadere informatie

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer Kamer e Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand

Nadere informatie

van Het Amendement tot

van Het Amendement tot Het Amendement EUROPASPECIAL Europese Verkiezingen Hoofdredactioneel Het Amendement Juni 2004 De Europese verkiezingen zijn weer op komst, zoals u als politicus wel zult weten. Het Amendement zou Het Amendement

Nadere informatie

16 juli 2015. Onderzoek: Akkoord Griekenland

16 juli 2015. Onderzoek: Akkoord Griekenland 16 juli 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Onderzoek: Politicus van het Jaar

Onderzoek: Politicus van het Jaar Onderzoek: Politicus van het Jaar Publicatiedatum: 16 december 2016 Over dit onderzoek JijVandaag, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek,

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Nieuw Haags Peil van 26 februari 2006

Nieuw Haags Peil van 26 februari 2006 Nieuw Haags Peil van 26 februari 2006 Na een korte stijging van de Groep Wilders naar 8 zetels is de score nu weer 6 zetels. Bij de overige partijen zijn er slechts kleine verschuivingen. De drie linkse

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 255 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering strekkende tot aanpassing van de eisen te stellen aan de motivering van de bewezenverklaring

Nadere informatie

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst www.verheidinnederland.nl ERSBERICH - Utrecht -nderzoek (4): nderzoek naar de stand van de partij naar aanleiding van VV. (ransparant) (verheids) (anel) Zeer forse steun aan kabinet Rutte VVD verdeeld

Nadere informatie

National Elections for the House of Representatives 2010

National Elections for the House of Representatives 2010 National Elections for the House of Representatives 2010 Vragenlijst afgenomen in het LISS panel Versie 1.0 Datum december 2010 Auteur(s) Maarten Streefkerk T: +31 13 466 2149 E: M.IJ.C.Streefkerk@uvt.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 854 De moord op de heer Th. van Gogh Nr. 4 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 10 november 2004 De vaste commissies voor Justitie 1 en

Nadere informatie

Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012

Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012 Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012 Opdrachtgever Uitvoering veldwerk Etnicon Het Opiniehuis Rotterdam, September 2012 Het auteursrecht

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Resultaten Schaduwkamer.nl tot en met 7 november 2010

Resultaten Schaduwkamer.nl tot en met 7 november 2010 Resultaten Schaduwkamer.nl tot en met 7 november 2010 Op 15 juni 2010 is Schaduwkamer van start gegaan. Op deze site kunnen alle Nederlandse kiezers met de Tweede Kamer meestemmen met belangrijke moties.

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

Motivaties om op de PVV te stemmen

Motivaties om op de PVV te stemmen Motivaties om op de PVV te stemmen Voor: NPS/NOVA Mirjam Bartelsman Door: Kees Sanderse Research Executive Datum: 27 augustus 2009 Project: 90054 Copyright: Synovate Ltd. Alle rechten voorbehouden. De

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen is een vereniging die een unieke plaats in de Groninger studentenwereld inneemt, doordat zij de belangen van álle

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 800 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2005 Nr. 161 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Nadere informatie

Wie stemt wat: de atlas van de kiezers

Wie stemt wat: de atlas van de kiezers Wie stemt wat: de atlas van de kiezers Het kiezerslandschap in beeld Politieke Barometer Extra / week 22, dinsdag 2010 Kiezers zijn er in alle soorten en maten. Er zijn gezellige kiezers, kiezers die van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 300 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2006 Nr. 116 VERSLAG

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Het Amendement Editie 29

Het Amendement Editie 29 Editie 29 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Deze keer houden we het korter dan anders, omdat we een uitgebreid artikel hebben over politiek en religie. Daar maken we graag plaats voor als hoofdredacteur.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 28 170 Gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs (Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid)

Nadere informatie

MODULE V. Ben jij nou Europees?

MODULE V. Ben jij nou Europees? MODULE V Ben jij nou Europees? V.I Wat is Europees? Wat vind jij typisch Europees? En wie vind jij typisch Europees? Dat zijn moeilijke vragen, waarop de meeste mensen niet gelijk een antwoord hebben.

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Provinciale Staten, 2 maart Inhoud: 1. Opkomst 2. Winnaars en verliezers 3. Zetelverdeling Provinciale Staten 4. Verschil tussen gemeenten Bijlage 1 De VVD heeft bij deze verkiezingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Hét ledenblad van het CDJA Brabant

Hét ledenblad van het CDJA Brabant Brabopost Hét ledenblad van het CDJA Brabant Jaargang 1 Nummer 1 Voorjaar 2006 In dit nummer: Van de redactie 1 De voorzitter spreekt 2 In gesprek met 4 Vijf vragen aan een CDJA er 5 Sudoku 5 Eindelijk

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2012 - I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2012 - I Opgave 1 Kunst in de knel? Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 4 en tabel 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Na de formatie volgend op de parlementsverkiezingen van kondigde de regering flinke

Nadere informatie

Plasterk. De voorzitter: Ik dank de minister voor de antwoorden. Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Plasterk. De voorzitter: Ik dank de minister voor de antwoorden. Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld: Plasterk daaruit blijkt dat het dubbele nodig is om de kinderen gratis toe te laten. Ik heb gezegd dat dat dubbele bedrag er niet is. Vervolgens heeft de ledenvergadering van de museumvereniging mijn voorstel

Nadere informatie

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid Vak Maatschappijwetenschappen Thema Politieke besluitvorming (katern) Klas Havo 5 Datum november 2012 Hoofdstuk 4 Het landsbestuur (regering en parlement) Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier

Nadere informatie

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Voor: NPS/NOVA Hugo van der Parre Datum: 28 januari 2009 Project: 91804 Copyright: 2010. Synovate Ltd. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die

Nadere informatie

Jubileumonderzoek Maurice de Hond

Jubileumonderzoek Maurice de Hond Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Maurice de Hond als opiniepeiler zijn er 100 vragen gesteld, die zijn ingebracht door leden van Peil.nl. Hier staat een selectie van deze vragen. Op http://bit.ly/40jrpeiler

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen

Aangenomen en overgenomen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening datum 24 juni 2015 Betreffende wetsvoorstel:

Nadere informatie

19 maart Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen

19 maart Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen 19 maart 2015 Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Besluitvorming rondom studiefinanciering Bij deze opgave horen de teksten 1 en 2 en figuur 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Tijdens de regeringstermijn van kabinet-rutte 1 (oktober 2010 tot

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 426 Wijziging van de Wet rechtspositie ministers en staatssecretarissen in verband met de wijziging van de hoogte van de bezoldiging van de

Nadere informatie

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer e Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben

Nadere informatie

Wie bestuurt het land?

Wie bestuurt het land? Wie bestuurt het land? Nederland is een democratie. Een belangrijk kenmerk van een democratie is een parlement. In zo n parlement zitten mensen die door de bevolking zijn gekozen. Zij zitten namens een

Nadere informatie

De heer Öztürk (PvdA): Voorzitter. Bij de stemmingen onder punt 3, over de begroting van Economische Zaken, houd ik onze motie op stuk nr. 27 aan.

De heer Öztürk (PvdA): Voorzitter. Bij de stemmingen onder punt 3, over de begroting van Economische Zaken, houd ik onze motie op stuk nr. 27 aan. Mededelingen stemmingen Ik verzoek de leden, hun plaatsen in te nemen. Voor wij gaan stemmen, geef ik als eerste het woord aan de heer Öztürk van de Partij van de Arbeid, die een wijziging wil doorgeven

Nadere informatie

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Bij de landelijke verkiezingen in juni 2010 zijn er 61 vrouwen in het parlement gekozen, zes meer dan bij de verkiezingen van 2003 en van 2006.

Nadere informatie

Uitslag onderzoek 100 dagen cabinet Rutte EenVandaag Opiniepanel

Uitslag onderzoek 100 dagen cabinet Rutte EenVandaag Opiniepanel Uitslag onderzoek 100 dagen cabinet Rutte EenVandaag Opiniepanel 17-01-2011 Hoeveel vertrouwen heeft u in het kabinet Rutte? Heel veel vertrouwen 11,2 Tamelijk veel vertrouwen 32,8 Niet zo veel vertrouwen

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer der Staten-Generaal mr. A. Rouvoet Postbus EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer der Staten-Generaal mr. A. Rouvoet Postbus EA DEN HAAG Aan de voorzitter van de fractie van de ChristenUnie in de mr. A. Rouvoet Kenmerk: 201000220 Den Haag, 29 juni 2010 Aan de voorzitter van de PVV-fractie in de De heer G. Wilders Kenmerk: 201000216 Den

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I Opgave 4 Politieke besluitvorming: de waarde van opiniepeilingen tekst 4 Strategisch kiezen 5 10 15 20 25 30 35 40 Hiermee is echter allerminst gezegd dat peilingen géén invloed zouden hebben op wat mensen

Nadere informatie

Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar

Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar Rapport Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar Slechts zwakke stijging opkomstintentie, meerderheid VVD, PvdA en C3 ver weg De spanning voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 260 Visumverlening in Schengenverband Nr. 3 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 16 december 2003 De commissie voor de Rijksuitgaven 1

Nadere informatie

Nog allerminst zeker dat PS-verkiezingen referendum worden. Regering en C3 halen in landelijke én PS-peiling ongeveer helft stemmen

Nog allerminst zeker dat PS-verkiezingen referendum worden. Regering en C3 halen in landelijke én PS-peiling ongeveer helft stemmen Nog allerminst zeker dat PS-verkiezingen referendum worden Regering en C3 halen in landelijke én PS-peiling ongeveer helft stemmen Het in Rutte II is onveranderd laag: slechts 16% zegt te hebben. Het aandeel

Nadere informatie

en Justitie te weten:

en Justitie te weten: 16 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2016,

Nadere informatie

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Belangen: Macht van de Eerste Kamer Belangen: Macht van de Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van een werkblad ontdekken leerlingen dat de plannen van het kabinet waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer komen, maar niet

Nadere informatie

TK2017: (mogelijke) lijsttrekkers onder de loep

TK2017: (mogelijke) lijsttrekkers onder de loep TK2017: (mogelijke) lijsttrekkers onder de loep Een aantal partijen in de Tweede Kamer hebben onlangs hun lijsttrekker bij de komende Tweede Kamerverkiezingen gekozen. Pechtold (D66), Klaver (GroenLinks)

Nadere informatie

Beoordeling kabinet na 100 dagen

Beoordeling kabinet na 100 dagen Beoordeling kabinet na 100 dagen Voor: NRC Handelsblad Datum: 28 januari 2011 Copyright: Synovate BV. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die u in dit document worden aangeboden zijn intellectueel

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1988-1989 Rijksbegroting voor het jaar 1989 20 800 Hoofdstuk XI Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Nr. 55 BRIEF VAN DE

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen 2011

Algemene Beschouwingen 2011 Algemene Beschouwingen 2011 Naar aanleiding van de Algemene Beschouwingen 2011 zijn na de 1e en de 2e dag uitgebreide onderzoeken gedaan naar de reactie van de kiezers op hetgeen was voorgevallen. In totaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 800 III Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende

Nadere informatie

Rob van den Dungen. Zelf maak ik het dit jaar ook van erg dichtbij mee, dus misschien dat ik daarover nog kan berichten in de komende edities.

Rob van den Dungen. Zelf maak ik het dit jaar ook van erg dichtbij mee, dus misschien dat ik daarover nog kan berichten in de komende edities. Editie 30 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Het jaar 2005 is weer bijna voorbij, maar het is een jaar met vele gezichten. Ook Het Amendement kreeg een nieuw gezicht. De oude huisstijl werd vervangen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg Nr. 113 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 25 juli 2012 De vaste commissie

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen Herziene versie 2017 Tweede Kamerverkiezingen groepen 6-8 inhoud 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 8 5. Kiezen 9 6. De uitslag 10 7. De meerderheid 11 8. Ministers

Nadere informatie

Zelfstandig Kapelle, gemeenschappelijke regelingen of gemeentelijke herindeling?

Zelfstandig Kapelle, gemeenschappelijke regelingen of gemeentelijke herindeling? Zelfstandig Kapelle, gemeenschappelijke regelingen of gemeentelijke herindeling? Wat valt er eigenlijk te kiezen? Dwars door de landelijke discussies over het nieuwe takenpakket waar gemeenten de komende

Nadere informatie

Stand van zaken bij arbeidsemancipatie van vrouwen

Stand van zaken bij arbeidsemancipatie van vrouwen Stand van zaken bij arbeidsemancipatie van vrouwen Uit een vandaag uitgekomen rapport blijkt dat Nederland haar doelstellingen op het gebied van arbeidsparticipatie van vrouwen in 2010 niet gehaald zal

Nadere informatie

2014D26661 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D26661 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D26661 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Europese Zaken bestond bij vijf fracties de behoefte om aan de Minister President en de minister van Buitenlandse

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 28 862 Premievrijstelling bij in dienst nemen en in dienst houden van oudere werknemers Nr. 42 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 23

Nadere informatie

De Stemming van 18 december 2016

De Stemming van 18 december 2016 De Stemming van 18 december 2016 Hoewel er wel belangwekkende gebeurtenissen waren op het politieke vlak, zoals de aanvullende verklaring inzake het verdrag met Oekraine en de positieve prognose van het

Nadere informatie

Open brief Geert Wilders over Koran

Open brief Geert Wilders over Koran Open brief Geert Wilders over Koran Geert Wilders heeft een open brief in De Volkskrant geschreven naar aanleiding van de mishandeling van de exmoslim Jami. Daarin stelt hij dat de Koran in Nederland verboden

Nadere informatie

Maatschappijleer par. 1!

Maatschappijleer par. 1! Maatschappijleer par. 1 Iets is een maatschappelijk probleem als: 1. Het groepen mensen aangaat 2. Het samenhangt met of het is gevolg is van maatschappelijke verandering 3. Er verschillende meningen zijn

Nadere informatie

Van idee naar congres

Van idee naar congres Van idee naar congres Voorstel voor de uitwerking van de resolutie ledendemocratie Ideeën leden en voorstellen Partijbestuur We kennen verschillende manieren waarop een idee in een congresbesluit vastgelegd

Nadere informatie

Nederland dient financiële steun te geven aan landen van de Europese Unie met een hoge staatsschuld die anders in grote problemen zullen komen.

Nederland dient financiële steun te geven aan landen van de Europese Unie met een hoge staatsschuld die anders in grote problemen zullen komen. Aankondiging Op 12 september dit jaar worden verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. Politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma voor de komende jaren vastgesteld. De lijsttrekkers van de partijen

Nadere informatie

Kennis als economische motor ONDERZOEK NAAR HET RUIMTELIJK-ECONOMISCH EFFECT VAN HOGER ONDERWIJS

Kennis als economische motor ONDERZOEK NAAR HET RUIMTELIJK-ECONOMISCH EFFECT VAN HOGER ONDERWIJS Kennis als economische motor ONDERZOEK NAAR HET RUIMTELIJK-ECONOMISCH EFFECT VAN HOGER ONDERWIJS ST UD E NT E N ST E D E N IN NE D E R L A ND B E T E R EC O N O MI S C H K L IM A AT R O ND K N A P P E

Nadere informatie

PvdA en D66 overstag voor harde asielwet

PvdA en D66 overstag voor harde asielwet Opgave 3 Politieke besluitvorming en multiculturele samenleving: besluitvorming over de Vreemdelingenwet tekst 4 PvdA en D66 overstag voor harde asielwet PvdA en D66 hebben in coalitieoverleg over de Vreemdelingenwet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan Nr. 79 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 6 april 2006 De commissie voor Verkeer en Waterstaat 1 heeft

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Derde Kamer - digitale les Verkiezingen, en dan?

Docentenhandleiding. Derde Kamer - digitale les Verkiezingen, en dan? Docentenhandleiding Derde Kamer - digitale les Verkiezingen, en dan? Lespakket Verkiezingen, en dan? Wat gebeurt er na de verkiezingen? Hoe wordt de regering gevormd? Wat is het verschil tussen oppositie

Nadere informatie

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst www.verheidinnederland.nl ERSBERICH - Noord-Holland -nderzoek (4): nderzoek naar de stand van de partij naar aanleiding van VV. (ransparant) (verheids) (anel) Zeer forse steun aan kabinet Rutte VVD verdeeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 nazomer 2008

Nieuwsbrief 4 nazomer 2008 Nieuwsbrief 4 nazomer 2008 Van de redactie Hierbij ontvangt u de nazomer nieuwsbrief van Haagse Ontmoetingen Wij houden graag iedereen op de hoogte van de gebeurtenissen in en rond dit bijzondere project.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 29 760 Wijziging van de Wet op de loonbelasting 1964, de Wet inkomstenbelasting 2001, de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, de Wet arbeid en

Nadere informatie

Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Criminologie In Actie

Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Criminologie In Actie Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Waarom in een commissie? Leerzaam samenwerken, organiseren, plannen, contact leggen Leer studenten uit je eigen en andere jaren beter kennen Gezelligheid

Nadere informatie

Van Rey. hele wetsvoorbereiding en wetsbehandeling

Van Rey. hele wetsvoorbereiding en wetsbehandeling Van Rey hele wetsvoorbereiding en wetsbehandeling inzake het grijze kenteken een puinhoop was en dat iedereen daarvan geleerd had. Nu gaan wij echter op hetzelfde pad door. De CDA-fractie wil ik vragen

Nadere informatie