Het Amendement. Verandering is leven Hoofdredactioneel

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Amendement. Verandering is leven Hoofdredactioneel"

Transcriptie

1 De nieuwsbrief van InterPolitics Verandering is leven Hoofdredactioneel De politieke wereld zit van veranderingen aan elkaar. Zo was ik erg verheugd om te lezen dat de vaste Kamercommissies van Landbouw en Economische Zaken op locatie in Oost- Groningen hebben vergaderd. Voor Het Amendement is dit een stap in de richting van het doel dat zij nastreeft. Zelf werken we bij Het Amendement ook hard aan verandering. Zo heeft u in de vorige editie [Editie 11, red.] kunnen zien dat we een jaaroverzicht hadden geplaatst. Het volk zegt: verandering doet leven. Juister zou zijn: verandering is leven. Leven is verandering. Jan Greshoff Met dat jaaroverzicht is Het Amendement een nieuwe fase ingegaan waarbij er meer artikelen geschreven zullen worden. Daardoor zal Het Amendement gevarieerder worden en, zo wij hopen, ook levendiger. Daarnaast zullen een aantal rubrieken niet meer terugkomen. Hieronder vallen onder andere de Wist-U-Datjes en de puzzel. Zoals u zult merken, staan bovenstaande rubrieken niet meer in deze editie. Maar er is meer. De lezer krijgt de mogelijkheid om zelf inbreng te hebben in Het Amendement in de vorm van artikelen. Dit was al mogelijk met de column [zie bijvoorbeeld de column van Bas Eenhoorn (oud-voorzitter VVD), red.], maar nu kunt u ook in een andere vorm schrijven, als u niet goed bent in het schrijven van columns. U kunt uw artikelen plaatsen op ons forum, maar natuurlijk kunt u deze ook via red.] toesturen. Laat ons ook weten wat u van deze veranderingen vindt. Dat doet ons plezier en stimuleert en motiveert ons om vooral door te gaan met Het Amendement. Laat ook anderen weten dat Het Amendement bestaat. Binnenkort verschijnen op de website mogelijk banners die u ook kunt gebruiken op uw website, want ook het internet draagt bij aan de veranderingen, zowel in de politiek als bij Het Amendement en InterPolitics. Ik wens u veel leesplezier in deze vernieuwde editie van Het Amendement. Hoofdredacteur. Het Amendement Editie 12 Februari 2004 In dit nummer: Hoofdredactioneel Vacature Politieke records Hoofddoekjes Kort maar krachtig Congresseren Studenten in asielzoekerwoningen 5 Verjaardagen Maar gelukkig... Copyright 2004 by Het Amendement. Niets van deze uitgave mag worden vermenigvuldigd op welke manier ook, zonder schriftelijke toestemming van, hoofdredacteur, Het Amendement

2 Pagina 2 Het Amendement Vacature: Adjunct-Hoofdredacteur (m/v) Het Amendement is met spoed op zoek naar een: Adjunct-Hoofdredacteur (m/v) Het Amendement is de nieuwsbrief van InterPolitics. InterPolitics heeft tot doel om de politiek te verlevendigen. Het Amendement is één van de instrumenten waarmee InterPolitics dit doel wil bereiken. In Het Amendement staan columns, artikelen en andere rubrieken met een politieke doch levendige lading. Om binnen de organisatie meer efficiëntie te ontwikkelen zijn wij op zoek naar een Adjunct-Hoofdredacteur. Taken Praktische ondersteuning Hoofdredacteur Het beoordelen van de artikelen van de Redactie Het coördineren van de Redactie Het verspreiden van Het Amendement Fungeren als redacteur Bewaken van interne zaken Vereisten Politieke betrokkenheid De Nederlandse taal in woord en schrift beheersen Mee willen denken bij het ontwikkelen van nieuwe rubrieken Zijn/haar politieke overtuiging aan de kant kan zetten Verstand hebben van Mee willen denken binnen Het Amendement In bezit zijn van MSN Informatie en sollicitatie U kunt reageren door een met uw CV te sturen aan Hier kunt u ook terecht voor eventuele vragen. Wij zien uit naar uw sollicitatie. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

3 Pagina 3 Politieke records 2003 Hoofddoekjes Altijd al Vorig jaar heeft Agnes Kant van de SP-fractie uit de Tweede Kamer van alle parlementariërs de meeste schriftelijke vragen gesteld. In totaal bestookte zij het kabinet 78 keer met deze vragen in Zij neemt hiermee de titel over van haar fractiegenoot De Wit, die in 2002 zich 65 keer op schriftelijke wijze tot het kabinet richtte. De Wit is in 2003 geëindigd op de vierde plaats, achter Tweede Kamerleden Vos van GroenLinks en Wilders van de VVD. Van de fracties is oppositiepartij PvdA de koploper met 442 schriftelijke vragen. In 2003 zijn er in totaal 1678 schriftelijke vragen gesteld. Ook bij de mondelinge vragen scoort Kant hoog. Met maar liefst 5 optredens in het wekelijkse vragenuurtje trad zij net één keer minder op dan haar fractiegenote Vergeer en PvdA'er Bussemaker.Ω (MB) Redactrice Of Adjunct-Hoofdredacteur Willen worden? Kijk op onder Vacatures voor meer informatie! Soms is de levendigheid en discussie die van een politiek issue afstraalt veel en veel groter in het buitenland dan in het land van handeling zelf. Dit was bijvoorbeeld afgelopen maand het geval rondom de hoofddoekjeskwestie die speelde in het Franse parlement. De Fransen hielden de waarden van de Republiek in het oog en stemden er mee in. Het meeste maakte deze wet misschien wel los in Nederland, waar iedereen meteen weer in de verdediging van de multi-culturele samenleving stond. Vrijheid van godsdienst en onderwijs werden op de Nederlandse televisie weer eens veelvuldig tegen elkaar uitgespeeld en de neutraliteit van het onderwijs kwam weer bovendrijven. Een prachtig schouwspel natuurlijk, waarbij elke politieke partij wel weer een bijdrage kon leveren. Mogen hoofddoekjes nu wel of mogen ze niet? Het is niet aan ons om een waardeoordeel te leveren over deze kwestie, maar volgens mij is het duidelijk dat levendigheid in de politiek ook zeker verder kan reiken dan hen voor wie die politiek in eerste instantie bedoeld is. Of om het anders te zeggen, het kan ook aanstekelijk werken.ω (SF)

4 Pagina 4 Het Amendement Kort maar krachtig Deze rubriek bevat citaten uit vergaderingen van de Tweede Kamer. Ze zijn overgenomen uit de ongecorrigeerde handelingen. Het is niet de bedoeling om politici in een kwaad daglicht te stellen, daar deze uitspraken allen uit hun context zijn weggehaald. De heer Vendrik (GroenLinks): Zo zijn wij niet getrouwd. De heer Jan de Vries (CDA): Wij zijn gelukkig niet getrouwd. De heer Duyvendak (GroenLinks): Natuurlijk spreekt het kabinet met één stem. Hier staat de ministerpresident en hij spreekt. Mevrouw Van Gent (GroenLinks): Mijnheer Bruls, ik ben u vergeten, maar ik kom nog bij u. De heer Bruls (CDA): U vergeet veel meer. Dat noem ik pas echt slapen. Mevrouw Van Gent (GroenLinks): U weet dat ik altijd klaarwakker ben, zeker als ik met u in debat mag, want dat is altijd een hoogtepunt. De heer Bruls (CDA): U prikkelt mij wel. De heer Eerdmans (LPF): U hebt meer tijd nodig dan ik De voorzitter, de heer Weisglas (VVD): Hoeveel tijd denkt u voor uw betoog nog nodig te hebben? Staatssecretaris Rutte (VVD): Als ik niet geïnterrumpeerd wordt: zeven minuten. Staatssecretaris Ross-van Dorp (CDA): Voorzitter. Als ik mij geen zorgen ergens om maak, lijkt het mij een vrij nutteloze bezigheid om zorgen te gaan zoeken. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal. Verslag van de plenaire vergadering van 03 februari Congresseren Het was nog net geen synchrooncongresseren. Het was nog net geen nieuwe politieke sport. Op Valentijnsdag vielen de congressen van twee partijen, met iets groens in hun logo, samen. Het CDA hield een bijeenkomst in Utrecht en GroenLinks in Nijmegen. Op beide congressen waren moties ingediend die het partijbestuur van die partij niet echt blij zouden maken, wanneer ze aangenomen werden. Bij het CDA ging het om de asielpardon-kwestie, bij GroenLinks om een interne partijzaak wat verkiezingen betreft. Het NOS Journaal berichtte over beide congressen en liet zien dat binnen de partijen de nodige discussie gevoerd was, hetgeen congreseigen is. Politici werden weer eens opgeschud, wakker gemaakt en de partijleden lieten zien dat politiek weldegelijk van de burger afhangt. Verantwoording dragen voor het land en voor de eigen partij is contact met de achterban. Een achterban die kritisch kan zijn. Gericht zijn op levendigheid, op discussie en mogelijke verandering maakt van de politiek en van de politicus zo weer een vrolijk mens. En dat was achteraf te zien aan de verblijde gezichten bij de congresgangers van beide partijen.ω (SF)

5 Pagina 5 Studenten in asielzoekerwoningen Zelf student zijnde weet ik natuurlijk als geen ander hoe moeilijk het tegenwoordig is om aan een kamer te komen. Zeker als je nog een enigszins betaalbare kamer wilt hebben, zodat je ook nog je studie kunt betalen. Nu studeer ik in Tilburg en daar valt volgens de statistieken de kamernood nogal mee (slechts een wachttijd van anderhalf tot twee jaar op een kamer en een prijs van 200,- voor een kamer van 12 m²). Amsterdam en Leiden, twee steden met een aanzienlijk hogere kamernood, hebben nu echter een oplossing voor het almaar groter wordende probleem. Het begin van het komende studiejaar kunnen studenten terecht in asielzoekerwoningen. In Amsterdam gaat het om circa vierhonderd zogenoemde COAappartementen. In Oegstgeest, bij Leiden, om maar liefst zeshonderd. Op termijn kunnen op deze manier 3000 studenten verzekerd worden van onderdak. Minister Dekker (VROM) heeft begin februari een symbolische cheque van 4,8 miljoen euro overhandigd aan Kences, een organisatie waarin acht studentenhuisvesters samenwerken om de aankoop van maximaal 768 woningen te betalen. Nijmegen, Enschede, Utrecht en Tilburg krijgen eind dit jaar en volgend jaar mobiele appartementen van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers. Deze appartementen staan vooral in het noorden en oosten van het land, waar ze leeg staan door het teruglopende aantal asielzoekers. Na demontage kunnen de appartementen worden vervoerd naar verschillende studentensteden in het land. In de appartementen krijgen vier studenten elk 10 m² woonruimte en moeten ze woonkamer, keuken en badkamer delen. Dit is wel kleiner dan de gemiddelde studentenflat, maar door dit project wordt wel een mooie startplek gecreëerd voor studenten die op zoek zijn naar woonruimte, volgens Kences-directeur Mul. Nog even voor de statistici onder u: de kale huurprijs gaat volgens de heer Mul ongeveer 150,- bedragen.ω (MB) Bezoek nu ons nieuwe Forum Op Onder Forum

6 De verjaardagskalender van maart 08 maart Kathleen Ferrier (CDA) De nieuwsbrief van InterPolitics Hyacinthlaan AT DOMMELEN WWW: 08 maart Cees Veerman (CDA) 14 maart Anja Timmer (PvdA) 15 maart Maarten Haverkamp (CDA) 15 maart Fadime Örgü (VVD) 15 maart Bibi de Vries (VVD) 17 maart Jan Boelhouwer (PvdA) 18 maart Karin Adelmund (PvdA) 18 maart Laurens-Jan Brinkhorst (D66) 23 maart Sybilla Dekker (VVD) 29 maart Theo Brinkel (CDA) 29 maart Jeroen Dijsselbloem (PvdA) 31 maart Saskia Noorman - Den Uyl (PvdA) N U ONLINE: WWW. INTERPOLITICS. NL/ HA InterPolitics is een initiatief van en Sander Funcke en heeft het verlevendigen van de politiek tot doel. Colofon Hoofdredactie Redactie Maar gelukkig hebben we de foto s nog... Mark Bosch Sander Funcke Eindredactie Lay-out Contactadres InterPolitics Hyacinthlaan AT DOMMELEN Wat vogelen ze hier toch uit?

Het Amendement. Vooruitblik Hoofdredactioneel

Het Amendement. Vooruitblik Hoofdredactioneel De nieuwsbrief van InterPolitics Vooruitblik Hoofdredactioneel Het is de mens eigen: vooruitblikken over wat er nog komen gaat. Meestal wordt er beredeneerd vanuit een vraag. Hoe laat moet ik vertrekken

Nadere informatie

Het Amendement. Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel. Het ging er inderdaad ruig aan toe, en dan heb ik nog niet eens alles aangehaald.

Het Amendement. Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel. Het ging er inderdaad ruig aan toe, en dan heb ik nog niet eens alles aangehaald. De nieuwsbrief van InterPolitics Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel Editie 17 Augustus 2004 Het zomerreces, in de politiek normaal gesproken een rustige tijd. Maar wat is er tegenwoordig nou

Nadere informatie

Rob van den Dungen. Met vriendelijke groet, Rob van den Dungen Hoofdredacteur. Dhr. Drs. B.D.R.G. DuPont

Rob van den Dungen. Met vriendelijke groet, Rob van den Dungen Hoofdredacteur. Dhr. Drs. B.D.R.G. DuPont Editie 32 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Zo, de verkiezingen zijn weer voorbij en er heeft in sommige gemeenten een ware aardverschuiving plaatsgevonden. In mijn gemeente, waar ik ook op de

Nadere informatie

Het Amendement. De informerende politici Deel 4 van de serie Imago van de politiek

Het Amendement. De informerende politici Deel 4 van de serie Imago van de politiek De nieuwsbrief van InterPolitics De informerende politici Deel 4 van de serie Imago van de politiek Editie 7 Juni 2003 In kranten en op televisie komen vaak politieke onderwerpen aan bod. Dit geeft de

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

Het Amendement Editie 26

Het Amendement Editie 26 Editie 26 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Iets eerder dan gepland, iets eerder dan aangekondigd en iets eerder dan gezegd: Het Amendement is alweer terug. Niet in september, maar in augustus.

Nadere informatie

Het Amendement. De lengte van toespraken Deel 5 van de serie Imago van de politiek

Het Amendement. De lengte van toespraken Deel 5 van de serie Imago van de politiek De nieuwsbrief van InterPolitics De lengte van toespraken Deel 5 van de serie Imago van de politiek Het Amendement Editie 8 Juli 2003 U kent het wel, de ellenlange betogen die worden afgestoken bij de

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8 Tweede Kamerverkiezingen groep 7 en 8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet 10 9. De oppositie

Nadere informatie

Het Amendement Editie 23

Het Amendement Editie 23 Editie 23 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel De afgelopen maand was het wel weer de maand van de verkiezingen. Het zal u vast niet onopgemerkt voorbij gegaan zijn dat Paus Johannes Paulus II is

Nadere informatie

Na het aftreden van Minister de Graaf

Na het aftreden van Minister de Graaf Na het aftreden van Minister de Graaf Minister de Graaf is gisteren afgetreden. Hoe reageert Nederland er nu op en hoe moet het nu verder? Gisteren is Minister De Graaf afgetreden. Vindt u het terecht

Nadere informatie

Het Amendement Editie 21

Het Amendement Editie 21 Editie 21 De gekozen burgemeester Dit nummer verschijnt onder auspiciën van Mark Bosch Hoofdredactioneel Geachte lezer, Welkom bij de eerste editie van Het Amendement in 2005. Zoals u ziet heeft Het Amendement

Nadere informatie

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes 26 oktober 2017 Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Voorlopig zult u het met mij moeten doen als Adjunct. Ik heb er nu al plezier in! Met vriendelijke groet, Sander Funcke Adjunct-Hoofdredacteur

Voorlopig zult u het met mij moeten doen als Adjunct. Ik heb er nu al plezier in! Met vriendelijke groet, Sander Funcke Adjunct-Hoofdredacteur Onder hoofdredactie van Rob van den Dungen / Hoofdredactioneel U hebt het zich natuurlijk menigmaal afgevraagd. Waar blijft dat nieuwe nummer van Het Amendement. Reeds voor het zomerreces beloofden we

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. POLITIEK 1p 1 Welk orgaan behoort niet tot de overheid? A de Provinciale Staten B de vakcentrale FNV C het college van burgemeester

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8 Herziene versie 2012 M WRKBLAD N PUZZL groepen 6-8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De weede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet

Nadere informatie

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom LIMBURG Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom Politieke uitspraak van het jaar - Limburg 3) Ik ben op alles voorbereid maar niet op politici die glashard

Nadere informatie

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Otto Scholten & Nel Ruigrok Stichting Het Persinstituut De Nederlandse Nieuwsmonitor Amsterdam, april 06 1 Inleiding Puntsgewijs

Nadere informatie

Het Amendement Editie 27

Het Amendement Editie 27 Editie 27 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Het rare is, dat het systeem meestal wel deugt. Het systeem is meestal goed, dat is het probleem niet. Neem nou bijvoorbeeld: de parlementaire democratie.

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

Het Amendement Editie 24

Het Amendement Editie 24 Editie 24 Politiek & Media Dit nummer verschijnt onder auspiciën van Sander Funcke Politiek & Media Hebt u wel eens goed naar uw eigen huiskamer gekeken? In veel huiskamers staat tegenwoordig een bepaald

Nadere informatie

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte 17 oktober 2017 Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl I

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl I POLITIEK EN BELEID tekst 8 VVD en D66 samen voor Europese verkiezingen DEN HAAG - D66 gaat toch in zee met de VVD voor de Europese verkiezingen in juni. De samenwerking blijft beperkt tot een lijstverbinding.

Nadere informatie

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer Kamer e Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 527 Raming der voor de Tweede Kamer in 2005 benodigde uitgaven, alsmede aanwijzing en raming van de ontvangsten Nr. 4 VERSLAG Vastgesteld 19

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

16 juli 2015. Onderzoek: Akkoord Griekenland

16 juli 2015. Onderzoek: Akkoord Griekenland 16 juli 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 32 618 Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enige andere wetten in verband met de invoering van een verhoogd collegegeld voor langstudeerders (Wet verhoging collegegeld

Nadere informatie

Het Amendement. Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen? Hoofdredactioneel

Het Amendement. Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen? Hoofdredactioneel De nieuwsbrief van InterPolitics Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen? Hoofdredactioneel Het zijn weer van die dagen waarbij ik denk: "Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen?" Een zin die bij de meeste

Nadere informatie

Nieuw Haags Peil van 26 februari 2006

Nieuw Haags Peil van 26 februari 2006 Nieuw Haags Peil van 26 februari 2006 Na een korte stijging van de Groep Wilders naar 8 zetels is de score nu weer 6 zetels. Bij de overige partijen zijn er slechts kleine verschuivingen. De drie linkse

Nadere informatie

National Elections for the House of Representatives 2010

National Elections for the House of Representatives 2010 National Elections for the House of Representatives 2010 Vragenlijst afgenomen in het LISS panel Versie 1.0 Datum december 2010 Auteur(s) Maarten Streefkerk T: +31 13 466 2149 E: M.IJ.C.Streefkerk@uvt.nl

Nadere informatie

Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012

Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012 Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012 Opdrachtgever Uitvoering veldwerk Etnicon Het Opiniehuis Rotterdam, September 2012 Het auteursrecht

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po?

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van OCW is er relatief weinig gesproken over het primair onderwijs. Wel kwamen voor het po belangrijke

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Besluitvorming rondom studiefinanciering Bij deze opgave horen de teksten 1 en 2 en figuur 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Tijdens de regeringstermijn van kabinet-rutte 1 (oktober 2010 tot

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Nieuw Haags Peil van 17 oktober 2005

Nieuw Haags Peil van 17 oktober 2005 Nieuw Haags Peil van 17 oktober 2005 Ook deze week kennen we amper verschuivingen. Het is opmerkelijk hoe lang inmiddels de het patroon zo constant blijft. Is dit een stilte voor de storm? Of is er sprake

Nadere informatie

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV In het weekend van 31 oktober en 1 november is een discussie ontbrand rondom Wilders en de PVV. Er zou een rapport zijn van drie wetenschappers over

Nadere informatie

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015 p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 123, 25 juni 2015 Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen

Nadere informatie

van Het Amendement tot

van Het Amendement tot Het Amendement EUROPASPECIAL Europese Verkiezingen Hoofdredactioneel Het Amendement Juni 2004 De Europese verkiezingen zijn weer op komst, zoals u als politicus wel zult weten. Het Amendement zou Het Amendement

Nadere informatie

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst www.verheidinnederland.nl ERSBERICH - Utrecht -nderzoek (4): nderzoek naar de stand van de partij naar aanleiding van VV. (ransparant) (verheids) (anel) Zeer forse steun aan kabinet Rutte VVD verdeeld

Nadere informatie

EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december respondenten

EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december respondenten EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december 2009-32.000 respondenten Beste politicus 2009 Nebahat Albayrak (PvdA) Justitie Jan Peter Balkenende (CDA) minister-president

Nadere informatie

Onderzoek: Politicus van het Jaar

Onderzoek: Politicus van het Jaar Onderzoek: Politicus van het Jaar Publicatiedatum: 16 december 2016 Over dit onderzoek JijVandaag, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek,

Nadere informatie

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer e Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 430 Wijziging van de Algemene Ouderdomswet inzake het buiten toepassing laten van de korting op het ouderdomspensioen voor vrouwen die in de

Nadere informatie

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Voor: NPS/NOVA Hugo van der Parre Datum: 28 januari 2009 Project: 91804 Copyright: 2010. Synovate Ltd. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die

Nadere informatie

Resultaten Schaduwkamer.nl tot en met 7 november 2010

Resultaten Schaduwkamer.nl tot en met 7 november 2010 Resultaten Schaduwkamer.nl tot en met 7 november 2010 Op 15 juni 2010 is Schaduwkamer van start gegaan. Op deze site kunnen alle Nederlandse kiezers met de Tweede Kamer meestemmen met belangrijke moties.

Nadere informatie

2016 / Maurice de Hond

2016  / Maurice de Hond De NOS heeft aangekondigd zich ten aanzien van de weergave van de peilingen vooral te beperken tot de Peilingwijzer. O.a. met als argument dat pas na het bekend worden van 3 a 4 verschillende peilingen

Nadere informatie

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen is een vereniging die een unieke plaats in de Groninger studentenwereld inneemt, doordat zij de belangen van álle

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

omslag FORUM #01/

omslag FORUM #01/ Kabinet-Rutte-Verhagen 10 populair bij ondernemers Rutte heeft in oktober een sterke ploeg op het bordes gezet, vinden ondernemers. Ministers én beleid krijgen een dikke voldoende in de Nieuwjaarsenquête

Nadere informatie

Motivaties om op de PVV te stemmen

Motivaties om op de PVV te stemmen Motivaties om op de PVV te stemmen Voor: NPS/NOVA Mirjam Bartelsman Door: Kees Sanderse Research Executive Datum: 27 augustus 2009 Project: 90054 Copyright: Synovate Ltd. Alle rechten voorbehouden. De

Nadere informatie

Presidium en in het verlengde daarvan Papendrechtse Raad functioneren anno 2015 ondemocratisch.

Presidium en in het verlengde daarvan Papendrechtse Raad functioneren anno 2015 ondemocratisch. Aan de voorzitter van de commisse ABZ T.a.v. de heer A. Vogel p/a gemeentehuis Papendrecht per e-mail via de griffier, de heer Bergmans. Papendrecht, maandag 9 februari 2015 Onderwerp: agendapunt 8 verzoek

Nadere informatie

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing?

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing? CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd Anders Weet niet CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Nationaal Kiezers Onderzoek

Centraal Bureau voor de Statistiek. Nationaal Kiezers Onderzoek Centraal Bureau voor de Statistiek Nationaal Kiezers Onderzoek 00 VOOR U GAAT INVULLEN... AANWIJZINGEN VOOR HET INVULLEN VAN DE VRAGENLIJST Bij de meeste vragen in de vragenlijst kunt u het antwoord dat

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Belangen: Macht van de Eerste Kamer Belangen: Macht van de Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van een werkblad ontdekken leerlingen dat de plannen van het kabinet waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer komen, maar niet

Nadere informatie

Het Amendement. Eindelijk Hoofdredactioneel. voldaan aan de wettelijke eisen. Meer hierover kunt u lezen op pagina

Het Amendement. Eindelijk Hoofdredactioneel. voldaan aan de wettelijke eisen. Meer hierover kunt u lezen op pagina De nieuwsbrief van InterPolitics Eindelijk Hoofdredactioneel Editie 11 Het heeft even geduurd, maar we hebben weer een nieuwe editie van. Door de nieuwe regelgeving in Nederland en Europa met betrekking

Nadere informatie

Onderzoek Motie van wantrouwen minister Plasterk

Onderzoek Motie van wantrouwen minister Plasterk Onderzoek Motie van wantrouwen minister Plasterk Rapportage 13 februari 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 5600 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 12 februari

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 255 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering strekkende tot aanpassing van de eisen te stellen aan de motivering van de bewezenverklaring

Nadere informatie

Wie stemt wat: de atlas van de kiezers

Wie stemt wat: de atlas van de kiezers Wie stemt wat: de atlas van de kiezers Het kiezerslandschap in beeld Politieke Barometer Extra / week 22, dinsdag 2010 Kiezers zijn er in alle soorten en maten. Er zijn gezellige kiezers, kiezers die van

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst www.verheidinnederland.nl ERSBERICH - Groningen -nderzoek (4): nderzoek naar de stand van de partij naar aanleiding van VV. (ransparant) (verheids) (anel) Zeer forse steun aan kabinet Rutte VVD verdeeld

Nadere informatie

Totaaloverzicht beoordeling gemeenten en politieke partijen. Gemiddelde per. Gemiddelde per. Totaal aantal gemeenten. (percentage)

Totaaloverzicht beoordeling gemeenten en politieke partijen. Gemiddelde per. Gemiddelde per. Totaal aantal gemeenten. (percentage) Totaaloverzicht beoordeling n en politieke partijen Politieke partij Gemeente Alkmaar Almelo Amersfoort Amsterdam Arnhem Breda Den Bosch Den Haag Deventer Dordrecht Eindhoven Emmen Enschede Groningen Haarlem

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 854 De moord op de heer Th. van Gogh Nr. 4 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 10 november 2004 De vaste commissies voor Justitie 1 en

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

MODULE V. Ben jij nou Europees?

MODULE V. Ben jij nou Europees? MODULE V Ben jij nou Europees? V.I Wat is Europees? Wat vind jij typisch Europees? En wie vind jij typisch Europees? Dat zijn moeilijke vragen, waarop de meeste mensen niet gelijk een antwoord hebben.

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Provinciale Staten, 2 maart Inhoud: 1. Opkomst 2. Winnaars en verliezers 3. Zetelverdeling Provinciale Staten 4. Verschil tussen gemeenten Bijlage 1 De VVD heeft bij deze verkiezingen

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2012 - I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2012 - I Opgave 1 Kunst in de knel? Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 4 en tabel 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Na de formatie volgend op de parlementsverkiezingen van kondigde de regering flinke

Nadere informatie

Hét ledenblad van het CDJA Brabant

Hét ledenblad van het CDJA Brabant Brabopost Hét ledenblad van het CDJA Brabant Jaargang 1 Nummer 1 Voorjaar 2006 In dit nummer: Van de redactie 1 De voorzitter spreekt 2 In gesprek met 4 Vijf vragen aan een CDJA er 5 Sudoku 5 Eindelijk

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche?

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche? Landbouw, bosbouw en visserij Industrie Energievoorziening Waterbedrijven en afvalbeheer Handel Vervoer & opslag Horeca Informatie en communicatie (ICT / media) Financiële dienstverlening Verhuur en handel

Nadere informatie

Handboek Politiek deel 2

Handboek Politiek deel 2 Handboek Politiek deel 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren

Nadere informatie

Jubileumonderzoek Maurice de Hond

Jubileumonderzoek Maurice de Hond Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Maurice de Hond als opiniepeiler zijn er 100 vragen gesteld, die zijn ingebracht door leden van Peil.nl. Hier staat een selectie van deze vragen. Op http://bit.ly/40jrpeiler

Nadere informatie

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst www.verheidinnederland.nl ERSBERICH - Gelderland -nderzoek (4): nderzoek naar de stand van de partij naar aanleiding van VV. (ransparant) (verheids) (anel) Zeer forse steun aan kabinet Rutte VVD verdeeld

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de klas

Kijktip: Nieuwsuur in de klas Kijktip: Nieuwsuur in de klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen leren over de gemeentepolitiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren over belangrijke

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I Opgave 4 Politieke besluitvorming: de waarde van opiniepeilingen tekst 4 Strategisch kiezen 5 10 15 20 25 30 35 40 Hiermee is echter allerminst gezegd dat peilingen géén invloed zouden hebben op wat mensen

Nadere informatie

Bijdrage Jan Nagel 50PLUS Werkwijze Eerste Kamer 24 oktober 2017

Bijdrage Jan Nagel 50PLUS Werkwijze Eerste Kamer 24 oktober 2017 Bijdrage Jan Nagel 50PLUS Werkwijze Eerste Kamer 24 oktober 2017 MdV, De 50PLUS Eerste Kamerfractie wil graag beginnen met de leden van de Commissie Werkwijze Eerste Kamer te complimenteren met het gedegen

Nadere informatie

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst www.verheidinnederland.nl ERSBERICH - Friesland -nderzoek (4): nderzoek naar de stand van de partij naar aanleiding van Zeer forse steun aan kabinet Rutte VVD verdeeld over samenwerking met VV nu en in

Nadere informatie

Uitslag onderzoek 100 dagen cabinet Rutte EenVandaag Opiniepanel

Uitslag onderzoek 100 dagen cabinet Rutte EenVandaag Opiniepanel Uitslag onderzoek 100 dagen cabinet Rutte EenVandaag Opiniepanel 17-01-2011 Hoeveel vertrouwen heeft u in het kabinet Rutte? Heel veel vertrouwen 11,2 Tamelijk veel vertrouwen 32,8 Niet zo veel vertrouwen

Nadere informatie

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid Vak Maatschappijwetenschappen Thema Politieke besluitvorming (katern) Klas Havo 5 Datum november 2012 Hoofdstuk 4 Het landsbestuur (regering en parlement) Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier

Nadere informatie

Het Amendement Editie 29

Het Amendement Editie 29 Editie 29 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Deze keer houden we het korter dan anders, omdat we een uitgebreid artikel hebben over politiek en religie. Daar maken we graag plaats voor als hoofdredacteur.

Nadere informatie

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 en Besluit rechtsbijstand- en toevoegcriteria o Termijn inbreng o Termijn antwoord o stemmingen Aan de

Nadere informatie

VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP

VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP 19 januari 2017 VVD en PVV gelijk aan kop; verschuiving sinds zondagmiddag In vergelijking met een maand geleden levert de PVV 7 zetels in

Nadere informatie

23 november Onderzoek: Proces Wilders

23 november Onderzoek: Proces Wilders 23 november 2016 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 800 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2005 Nr. 161 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Nadere informatie

19 maart Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen

19 maart Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen 19 maart 2015 Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

De Stemming van 18 december 2016

De Stemming van 18 december 2016 De Stemming van 18 december 2016 Hoewel er wel belangwekkende gebeurtenissen waren op het politieke vlak, zoals de aanvullende verklaring inzake het verdrag met Oekraine en de positieve prognose van het

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Media en Creatieve Industrie Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 300 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2006 Nr. 116 VERSLAG

Nadere informatie

De ledenpolls van de ChristenUnie. Sjirk Kuijper hoofd voorlichting / woordvoerder Kamerleden Tweede Kamerfractie ChristenUnie

De ledenpolls van de ChristenUnie. Sjirk Kuijper hoofd voorlichting / woordvoerder Kamerleden Tweede Kamerfractie ChristenUnie De ledenpolls van de ChristenUnie Sjirk Kuijper hoofd voorlichting / woordvoerder Kamerleden Tweede Kamerfractie ChristenUnie Dagblad Trouw, oktober 1992 Dagblad Trouw, oktober 1992 CDA: Leden kunnen zelfs

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 Agenda 26 september 2003 Alle openbare Kamervergaderingen worden uitgezonden via de draadomroep van de Tweede Kamer. Voorts worden alle met een

Nadere informatie

Het Presidium heeft de evaluatie besproken in haar vergadering van 20 januari 2016.

Het Presidium heeft de evaluatie besproken in haar vergadering van 20 januari 2016. Evaluatie BOR; Evaluatie experiment plenair terugblikdebat Europese Raad Nr. BRIEF VAN HET PRESIDIUM Aan de Leden Den Haag, 20 januari 2016 Het Presidium heeft bij brief van 14 december 2015 een schriftelijke

Nadere informatie

2014D26661 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D26661 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D26661 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Europese Zaken bestond bij vijf fracties de behoefte om aan de Minister President en de minister van Buitenlandse

Nadere informatie

Wie bestuurt het land?

Wie bestuurt het land? Wie bestuurt het land? Nederland is een democratie. Een belangrijk kenmerk van een democratie is een parlement. In zo n parlement zitten mensen die door de bevolking zijn gekozen. Zij zitten namens een

Nadere informatie

Politieke participatie van allochtonen

Politieke participatie van allochtonen FORUM November 20 Factsheet Politieke participatie van allochtonen Samenvatting Bij landelijke verkiezingen vormen de naar schatting een miljoen kiesgerechtigde allochtonen 9% van het totale electoraat,

Nadere informatie