EAT-140 EPD-Technicus Dag 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EAT-140 EPD-Technicus Dag 3"

Transcriptie

1 EAT-140 EPD-Technicus Dag 3 Zelfstudie en huiswerk 10-08

2 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 METHODEN VAN STORINGZOEKEN SPANNINGSVERLIEZEN 7 CLANDESTIENE VERBRUIKERS 9 KORTSLUITING 10 SCHEMALEZEN

3 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket kun je je voorbereiden op de Regionale Praktijktraining. Tijdens de training ga je een aantal werkorders uitvoeren. De informatie in dit zelfstudiepakket kan je helpen om die werkorders snel en doeltreffend uit te voeren. Verder is de zelfstudie een aanvulling op de theorieleerstof van je beroepsopleiding. In het zelfstudiepakket staan ook huiswerkvragen en opdrachten. Daarmee kun je controleren of je de stof goed begrijpt. Maak de vragen en opdrachten en bespreek ze met je leermeester. Je kunt je vragen natuurlijk ook tijdens de RPTdag aan de trainer stellen. De RPT-dag bestaat uit drie onderdelen: Theoriedeel Hier behandelen we kort de onderwerpen uit het zelfstudiepakket. Als bepaalde dingen in het zelfstudiepakket je niet duidelijk zijn, noteer ze dan. Dan kunnen we die tijdens het theoriedeel bespreken. Praktijkdeel Hier ga je aan de slag met de werkorders aan voertuigen of onderdelen daarvan. Voor vragen of uitleg kun je terecht bij de trainer. Hij is je vraagbaak en coach. Informatie en schema s kun je vinden in de werkplaatshandboeken en op de Infopunten. Op de Infopunten kun je onder andere internet en digitale handboeken raadplegen. Beoordeling Aan het einde van de RPT-dag vult de trainer een beoordelingsformulier in. Je krijgt dit formulier mee. Hierop staan de beoordelingen voor de uitgevoerde werkorders. Ook geeft de trainer een algehele beoordeling voor de manier waarop je de hele dag gewerkt hebt. De beoordeling voor de verschillende onderdelen is Goed (G), Voldoende (V) of Onvoldoende (O). Succes!

4 4 Doelstellingen Na afloop van deze training kun je met betrekking tot: De theorie: de opbouw van verschillende elektrische schema s verklaren de meetmethode voor het spanningsverlies verklaren de meetmethode voor de kortsluiting verklaren de meetmethode voor een clandestiene verbruiker verklaren. korte herhaling van dag 1 en 2. De praktijk: met verschillende elektrische schema s componenten, stekkers en draden opzoeken met verschillende elektrische schema s storingen oplossen de meetmethode voor het spanningsverlies correct uitvoeren meetmethode voor kortsluiting correct uitvoeren meetmethode voor clandestiene verbruiker correct uitvoeren.

5 5 Inleiding Dit zelfstudiepakket is het tweede deel van een reeks van drie zelfstudiepakketten. In deel 1 zijn we ingegaan op de basis van de elektrische spanningen en elektrische stromen. In dat eerste zelfstudiepakket heb je gezien wat nu een elektrische spanning en stroom is. In het zelfstudiepakket werd gesproken over materialen die vrije elektronen bezitten; die dus een elektrische stroom kunnen geleiden. Dit noemen we geleiders. Voorbeelden hiervan zijn alle metalen. De elektronen springen over als er een geleider tussen het negatief en het positief geladen gedeelte wordt geplaatst Plaat A in de afbeelding hierboven bezit erg veel atomen met een elektron te weinig. Plaat B heeft daarentegen te veel vrije elektronen. Het verschil in lading tussen die twee platen noemen we elektrisch spanningsverschil, kortweg spanning. Naast deze basisbegrippen is er toen ook naar de werking van de multimeter gekeken. De volgende metingen zijn behandeld: de spanningsmeting de stroommeting de weerstandsmeting V + 12 V 0 V 0 V 0 V Meten van spanning Meten van stroom Meten van weerstand Verder hebben we naast de multimeter nog 3 testers kort toegelicht. Dit waren: multimeter LED-tester oscilloscoop of scoop.

6 6 Als laatste, maar zeker niet het onbelangrijkst van alles, hebben we de verschillende soorten verbindingen bekeken. Hierbij hebben we de verschillende soorten verbinding bekeken. ongeïsoleerde kabelschoen geïsoleerde kabelschoen solderen en isoleren waterdichte krimp- en soldeerverbinders. In het tweede zelfstudiepakket hebben we diverse elektrische en elektronische componenten nader bekeken. De componenten die nader toegelicht zijn, zijn: relais transistor weerstand diode en LED condensator geïntegreerde schakeling (IC) We hebben van elke van de componenten de voor- en nadelen bekeken en de uitvoeringen nader toegelicht. Verder hebben we met praktische schakelingen gezien hoe gevoelig elektronica is nu werkelijk is. Ook hebben we gezien wat er nu eigenlijk allemaal met elektronische componenten mogelijk is. Hierbij hebben we kunnen zien dat deze mogelijkheden eindeloos zijn. Als laatste hebben we nog naar de verschillende toepassingen van de elektrische en elektronische componenten gekeken. In dit zelfstudiepakket gaan de volgende onderwerpen behandelen: methoden voor storing zoeken meting spanningsverlies meting clandestiene verbruiker meting kortsluiting schemalezen. Naast de te behandelen onderwerpen in dit zelfstudiepakket komen ook de onderwerpen van het vorige zelfstudiepakket uitgebreid aan bod. Het is dus wel zo verstandig om het zelfstudiepakket van dag 1 en 2 mee naar de RPT dag te nemen. Op deze manier beschik je over voldoende basiskennis en kun je - als dat nodig mocht zijn - nog een keer teruggrijpen op hetgeen je al geleerd hebt. Methoden van storingzoeken In dag 1 hebben we gekeken naar de verschillende stekkerverbindingen. Deze verbindingen waren belangrijk, omdat er anders grote kans op storingen was.

7 7 Natuurlijk kijkt niet iedereen naar de juiste stekkerverbinding en zullen er dus ook altijd storingen in elektrische installaties optreden. Ook slijtage en oxidatie zullen voor storingen kunnen zorgen. Hoe we deze storingen op kunnen lossen, gaan we nu bekijken. Er zijn meerdere soorten storingen, zoals: spanningsverlies clandestiene verbruikers kortsluiting. Het vaststellen van een storing Luister goed naar de klacht van de klant. Controleer, indien mogelijk, samen met de klant de klacht. Voer altijd een visuele controle uit. Voorbeelden hiervan zijn: defecte lampen of zekeringen losgeraakte stekkerverbindingen slechte of geoxideerde bedrading en verbindingen. Waarneer deze visuele controle niets oplevert, moeten we gaan meten. Spanningsverliezen Een bruikbare manier om spanningsverlies te vinden is de zogenaamde V1/V4 meetmethode. Hierbij zijn de volgende stappen te onderscheiden: V1 = Klemspanning van de accu V2 = Spanning over de verbruiker V3 = Spanning over bedrading, min-gedeelte V4 = Spanning over bedrading, plusgedeelte Aandachtspunten bij de V1/V4 meetmethode zijn: Ga pas meten als andere controles geen oplossing bieden (ga eerst kijken, luisteren, ruiken, etc). Ga alleen meten wanneer je zelf de storing waarneemt. Meet altijd in belaste situatie, dus met ingeschakelde verbruikers. Alle verbindingen blijven aangesloten. Meet met de multimeter, meetstand spanning V DC. Meet V1 t/m V4 consequent door. V1=V2+V3+V4. Een schematische weergave en uitwerking van de V1/V4 meetmethode zie je op de volgende pagina s.

8 8 V4 s V1 12 V / 5 W V2 - V3 V1/ V4 meetmethode We gaan nu de vier metingen van de V1/V4 meetmethode uitsplitsen in: gemeten spanning (welke waarde moet het zijn?) praktische uitvoering (hoe doe je het?) doel van de meting (waarom meet je dit?) waarde van de meting (wat zegt de daadwerkelijk gemeten waarde?). V1 Gemeten spanning Klemspanning (12 V) Praktische uitvoering Normaal gesproken geen probleem. Een schema is hierbij ook niet nodig. Meet rechtstreeks op de + en de van de accu. Doel van de meting Met deze meting bepaal je de referentiewaarden Waarde 12 volt (indien te laag, stap dan over naar methoden voor laadsysteem controleren of accutest) V2 Gemeten spanning Spanning over de verbruiker (12 V) Rechtstreeks op de + en de van de aansluiting verbruiker. Is meestal geen probleem. Indien een component meerdere aansluitingen heeft, moet een schema geraadpleegd worden. Indien Praktische uitvoering de stekkerverbindingen te ver weg zijn weggebouwd ofwel moeilijk bereikbaar zijn, kijk dan waar wel snel gemeten kan worden. De component inclusief bedrading tot aan de stekkerverbinding waaraan men meet, moet dan gezien worden als verbruiker Doel van de meting Met deze meting bepaal je of het probleem gezocht moet worden in de verbruiker of in de bedrading. Waarde 12 volt, dan is de verbruiker defect. Minder dan 12 volt, dan zit de storing in de bedrading.

9 9 V3 Gemeten spanning Spanning over bedrading min-gedeelte (0 V) Praktische uitvoering De meetpunten zijn bij de V1 en de V2 meting al bepaald, dus een schema is hierbij niet nodig. Doel van de meting Met deze meting bepaal je of de massa in zijn geheel in orde is. 0 volt. Indien de verbruiker niet goed werkt, is elk spanningsverlies te Waarde veel. Kijk wel eerst naar de plus. Wanneer het spanningsverlies daar veel hoger is, ga dan eerst repareren. V4 Gemeten spanning Praktische uitvoering Doel van de meting Waarde Spanning over bedrading plus-gedeelte Ook hier zijn de meetpunten bij de V1 en de V2 meting al bepaald, een schema is hierbij van belang als teruggemeten moet worden. Met deze meting bepaal je of de plus in zijn geheel in orde is. 0 volt. Indien de verbruiker niet goed werkt is elk spanningsverlies te veel. Kijk wel eerst naar de massa. Wanneer het spanningsverlies daar veel hoger is dan hier dan eerst die repareren. V V 0 V 2,3 V 2,3 V kabelverdeelblok Door meting V3 en V4 weten we of het probleem in de massa of in de plus zit. Er moeten nu deelmetingen uitgevoerd worden. Die zijn nodig om precies er achter te komen welke verbinding, zekering, schakelaar of deel van de draad het probleem geeft. Hiernaast zie je een voorbeeld van hoe dat in zijn werk gaat. V Het terugmeten naar de storing toe A + - Clandestiene verbruikers Een clandestiene verbruiker neemt stroom uit de accu, terwijl we dat niet willen. Het gevolg hiervan is dat de accu ontladen wordt. Als dat lang genoeg heeft geduurd, kan er niet meer gestart worden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Om te kijken of we te maken hebben met een clandestiene verbruiker moeten we de ruststroom meten. Dit doen we met een ampèremeter in serie met de totale massakabel en de minpool van de accu. Om een clandestiene verbruiker op te sporen, meet je de stroom door de min-leiding van de accu, terwijl het contact uit staat.

10 10 Voer de meetmethode als volgt uit en houd rekening met volgende punten: Controleer of de accu, accupolen en klemmen goed zijn. Meet met de multimeter op de stand A DC en begin met het meetbereik van 10 A. Sluit de meter aan tussen de massakabelklem en de minpool van de accu. Is de gemeten stroom lager dan 0,3 A, zet dan de rode meetpen over op meetbus waarbij 300 ma staat. Is de gemeten stroom minder dan 50 ma (0,05 A), dan is deze kleine ruststroom niet de oorzaak van de lege accu. Is de gemeten stroom meer dan 50 ma, verwijder dan zekering nummer 1 uit de zekeringkast. Als de stroom niet daalt, monteer dan weer de zekering en verwijder zekering nummer 2. Ga door totdat de stroom duidelijk daalt. De clandestiene verbruiker moet na deze zekering zitten. Plaats deze zekering terug en maak delen in deze groep los, totdat je de verbruiker hebt gevonden, waarbij de stroom weer minder wordt. Houd rekening met verbruikers die niet gezekerd zijn. Vaak komt het voor dat er meer dan één zekeringkast is. Houd rekening met door de klant zelf ingebouwde apparatuur. Relais - met name die waarin elektronische schakelingen zijn opgenomen - kunnen clandestien stroomverbruik veroorzaken. Voorbeeld: ruitbediening, centrale vergrendeling, etc. Kortsluiting Kortsluiting is een duidelijke storing, want de zekering gaat defect. De zekering beveiligt de elektrische installatie tegen te grote stromen en daardoor tegen brand. De waarde van de zekering moet altijd zo gekozen zijn, dat de zekering de zwakste schakel van het circuit is. Wanneer een zekering met een te hoge waarde wordt gemonteerd, loop je het risico dat de bedrading, stekkerverbindingen en schakelcontacten van relais en schakelaars te zwaar belast worden. In het ergste geval ontstaat er brand, maar op zijn minst gaat er iets stuk. Een zekering kan stuk zijn gegaan door overbelasting. Doordat verbruikers met teveel vermogen achter die zekering gemonteerd zijn. De oorzaak is dan niet kortsluiting. Bij kortsluiting is een plusdraad in contact gekomen met de massa. Doordat er dan een circuit ontstaat met een zeer lage weerstand, zal de stroom erg hoog oplopen. De plaats van een kortsluiting is vaak moeilijk te vinden. Om het op sporen van een kortsluiting te vergemakkelijken kun je een 21 W lamp gebruiken. Deze lamp zet je dan op de positie van de defecte zekering.

11 11 Hieronder is dat schematisch aangegeven. 21 W C1 kortsluiting C2 De meetmethode bij kortsluiting ONTHOUD: Als de lamp fel brandt, is er kortsluiting. Brandt de lamp zwak of helemaal niet, dan is er geen kortsluiting. Let wel! Dit geldt alleen als je de juiste lamp gebruikt in combinatie met de verbruikers. Voer de meetmethode als volgt uit en houd met volgende punten rekening: Sluit een 21 W lamp aan op de plaats van de defecte zekering. Schakel één voor één de verbruikers in die op de betreffende zekering aangesloten zijn. Als de 21 W lamp bij het inschakelen van een verbruiker zwak gaat branden, is er geen sprake van kortsluiting. Er staan immers meerdere verbruikers in serie. Als de 21 W lamp bij het inschakelen fel gaat branden, dan is er in dat circuit een rechtstreekse verbinding naar massa, dus kortsluiting. Laat de betreffende verbruiker ingeschakeld staan en neem eventuele stekkerverbindingen los. Als de 21 W lamp fel blijft branden, zit de kortsluiting in de bedrading voor de verbruiker. Schemalezen Kennis hebben van de basisbegrippen spanning, stroom, weerstand, meetapparatuur, verbindingen en meetmethoden is belangrijk. Maar je krijgt ook regelmatig te maken met elektrische schema s van veel verschillende merken en systemen, die vaak elk hun eigen stijl hebben. Ook daar moet je mee overweg kunnen.

12 12 Een elektrisch schema gebruik je om een antwoord op de volgende vragen te krijgen: Hoe werkt het systeem? (bijv. de spiegelbediening) Waar zijn de massa-aansluitingen? Hoeveel stekkerverbindingen zijn er? Waar zijn die stekkers en hoe zien ze eruit? Met welke zekering(en) hebben we te maken? In welke stand moeten de schakelaars staan om iets te laten werken? Wat wordt er dan met elkaar verbonden en wat onderbroken? In de praktijk moet je altijd dit soort vragen stellen. Kun je daar geen antwoord op geven, neem dan het schema erbij, want daar is het voor. De totale elektrische installatie van een auto is te groot en ingewikkeld om op één blaadje te zetten. Tegenwoordig maken de fabrikanten dus complete boekwerken. Steeds meer worden ze zelfs op cd-rom gezet. Het deel dat je dan nodig hebt, kan uitgeprint worden. Om te zorgen dat er een overzichtelijke geheel ontstaat heeft men het totale schema in systeemdelen gezet, bijvoorbeeld: verlichtingssystemen motormanagement veiligheidssystemen comfortsystemen enz. Vermelding van de onderdelen kan op een apart blad, of op elk deelschema worden aangegeven. Zo n lijst noemen we een legenda. Plaats van onderdelen, stekkers en massaverbindingen en dergelijke worden vaak ook weer in een apart hoofdstuk aangegeven. Er zijn veel verschillen in de manieren waarop de fabrikanten hun elektrische schema s vormgeven. Dit zal waarschijnlijk altijd wel zo blijven, ondanks alle afspraken over normalisatie en standaardisering. Gebruik de schema s zo veel mogelijk, dan krijg je er vanzelf handigheid en ervaring in. Bovendien leer je dan het snelst de verschillen en de overeenkomsten herkennen. Schema s kunnen - zoals je in de afbeeldingen op de volgende pagina s kunt zien - op verschillende manieren weergegeven worden: Plus en massa zijn bij de verbruikers getekend (Peugeot 106). De pluslijnen zijn boven en de massalijn is beneden in het schema getekend; dit wordt een stroomloopschema of watervalschema genoemd (Volkswagen Golf). Een combinatie van deze twee schemasoorten (Mazda 626).

13 13 F11 BF V MR RC1 202A 203 9V NR 1B 2B MF 1 BMF 1 10V BA M V V VE 2012 B002 BB M2J RCI 5V BA 885 4V NR BM A 3B M2C 13V BA M2G M2 V7 NR MV M2K 202 V7 NR MV13 M000 M002 M002K 2630 M002J 2635 Schema Peugeot 106

14 S22 10A S16 15A diagnosestekkers L K + X J K F13B N95 N131 in out X F13B wikkelveer (terugstelring met sleepring) voor bestuurdersmoduul J234 regelapparaat van airbagsysteem (met activeringssensoren) K75 airbag-controlelampje N95 ontsteker airbag - bestuurdersmoduul N131 ontsteker airbag - bijrijdersmoduul S16 zekering 15 A S22 zekering 10 A Schema Volkswagen Golf

15 15 accu B (F) 2 B(E) L/W (F) G1 07 G1 07 X 01 X 02 P(F) B(F) 1A 1B X 03 ST OFF contactslot ACC X 03 B/R(F) aanjagerrelais L/B(F) MAIN 100A HEATER 100A X 02 A/C JB 01 15A 4 JB 04 N X 22 IG KEY 40A L/B B JB 05 C G1 03 aircoomvormer P aanjagermotor M X 31 L/W P G/B (F) drukschakelaar koudemiddel X 17 X 17 BR/B(AC) BR(AC) GY/R(F) G1 06 G1 06 X ECM(PCM) (SECTIE B-16) GY/R P B A C O/R thermosensor verdamper G/R P L/Y aircoschakelaar L/W L/W 4 weerstand L/R 1 L L/Y 3 2 L/Y aanjagerschakelaar B Schema Mazda 626

16 16 Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

17 17 Je hebt zojuist het zelfstudiepakket van de RPT-dag EPD- Technicus Dag 3 doorgelezen. Nu ga je een aantal vragen en opdrachten maken. Sommige antwoorden kun je uit het zelfstudiepakket halen, andere moet je aan je leermeester vragen. Er zijn ook vragen/opdrachten over je dagelijkse praktijksituatie. Daarvoor moet je in je leerbedrijf een en ander uitzoeken en meten. Maak de vragen en opdrachten serieus, dan zul je minder moeite hebben met de starttoets en de praktijkopdrachten. Deze huiswerkopdracht telt mee voor het motivatiecijfer en voor de uitvoering van de praktijkopdrachten. Theorievragen 1 Welke belangrijke eigenschappen heeft een geleider? 2 Wat wordt er verstaan onder een elektrische stroom? 3 Wat wordt er verstaan onder een elektrische spanning?

18 18 4 Wat wordt er verstaan onder elektrische weerstand? 5 Noem twee redenen waarom het belangrijk is dat een autotechnicus de elektrische schema s goed kan lezen Wat kan de oorzaak zijn als een lamp zwak gloeit? 7 Hoe kan men het spanningsverlies in leidingen meten?

19 19 8 Hoe kan men het spanningsverlies in de leidingen zo klein mogelijk houden? 9 Wat zal er gebeuren met de stroom door een verbruiker, als de spanning verdrievoudigd wordt (het vermogen van de verbruiker blijft gelijk)? 10 Noteer drie mogelijke oorzaken van spanningsverlies Een klant klaagt dat hij meerdere malen met een lege accu gestaan heeft. Welke meetmethode zou je op deze auto loslaten?

20 20 12 Wat is de juiste manier om een kortsluiting op te sporen? 13 Tijdens het zoeken naar een kortsluiting gaat de testlamp direct fel branden. Wat betekent dit? 14 Hoeveel spanningsverlies mag er in een plusdraad aanwezig zijn? 15 Hoeveel stroomverlies mag je maximaal meten als je naar een clandestiene verbruiker zoekt? 16 Bij een auto die voor de APK wordt aangeboden, blijkt één koplamp flauw te branden. Wat is er dan met het elektrische circuit aan de hand?

21 21 17 Van een auto blijkt de dashboardverlichting telkens door te branden. Wat kun je doen om dit probleem op te lossen? 18 De vragen a t/m h gaan over het schema hieronder. F11 BF V MR RC1 202A 203 9V NR RCI 5V BA 885 1B 2B 4V NR BM1 1 MF 1 BMF 1 10V BA M V V VE 2012 B002 BB00 3A 3B M2C M2J 13V BA M2G M2 V7 NR MV M2K 202 V7 NR MV13 M000 M002 M002K 2630 M002J 2635

22 22 a Van welk verlichtingssoort is het schema? b Welk nummer heeft het controlelampje? c Wat is (zijn) de massa aansluiting(en) van deze verlichtingsunits? d Wat zijn de plus-aansluitingen van deze verlichtingunits? e Werkt dit schema met draadcodes of met draadkleuren? f Wat voor type schema is dit (bijvoorbeeld watervalschema)? g Op welke plaats in de zekeringkast zit de zekering? h Welke code heeft de schakelaar van de verlichting?

23 23 Praktijkvragen 19 Neem een bougiekabel en beantwoord onderstaande vragen. Meet met de multimeter de weerstand van de kabel. Noteer deze hieronder. 20 Ligt de weerstand van de kabel binnen de toleranties (zoek dit op in het werkplaatshandboek)? 21 De multimeter geeft de weerstand aan in kilo-ohm. Hoeveel ohm is dit?

24 24 22 Wat zal er met de weerstand gebeuren wanneer we de kabel korter maken? 23 Wat geeft de multimeter aan als de kabel een inwendige breuk heeft?

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WET VAN OHM 5 DEELSPANNINGEN 6 MEETMETHODE SPANNINGSVERLIES 7 METEN AANGELEGDE SPANNING 8 METEN SPANNINGSVERLIES

Nadere informatie

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EAT-140 EPD-Technicus Dag 1

EAT-140 EPD-Technicus Dag 1 EAT-140 EPD-Technicus Dag 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 HET VRIJE ELEKTRON 5 ELEKTRISCHE LADING 5 VOORVOEGSELS 7 WET VAN OHM 7 VERSCHILLENDE SOORTEN SPANNINGEN

Nadere informatie

EVMT 10 EPD Elektro dag 1 en 2. Zelfstudie en huiswerk

EVMT 10 EPD Elektro dag 1 en 2. Zelfstudie en huiswerk EVMT 10 EPD Elektro dag 1 en 2 copyright 2011 3 Introductie Welkom bij de training EPD Elektro. De training EPD Elektro bestaat uit twee dagen en is een vervolg op Basis Elektro van VMT. Omdat er steeds

Nadere informatie

ELEKTRONICA IN DE BBL TOELICHTING VAN ONZE ONTWIKKELAARS: LESMATERIAAL OP SCHOOL, WERKEN IN HET LEERBEDRIJF EN RPT

ELEKTRONICA IN DE BBL TOELICHTING VAN ONZE ONTWIKKELAARS: LESMATERIAAL OP SCHOOL, WERKEN IN HET LEERBEDRIJF EN RPT ELEKTRONICA IN DE BBL TOELICHTING VAN ONZE ONTWIKKELAARS: LESMATERIAAL OP SCHOOL, WERKEN IN HET LEERBEDRIJF EN RPT 2 In het begin van het eerste leerjaar komt de elektronica al snel aan de orde. Dat blijft

Nadere informatie

EAT-141 Meten met de scoop

EAT-141 Meten met de scoop EAT-141 Meten met de scoop Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INLEIDING 3 DOELSTELLING 4 SCOOPMETING 5 VERSCHILLENDE SCOOPS 7 SIGNAALBEOORDELING 7 SOORTEN SPANNINGEN EN STROMEN 9 HUISWERKOPDRACHT 12

Nadere informatie

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS AIRBAGS EN GORDELSPANNERS Airbag In een moderne carrosserie komen we tegenwoordig een aantal voorzieningen tegen die de actieve en de passieve veiligheid van de auto verhogen. Een goed voorbeeld hiervan

Nadere informatie

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring 1 Elektriciteit Oriëntatie Om met je auto of een tractor te kunnen rijden heb je elektriciteit nodig. Ook voor verlichting en je computer is veel elektriciteit nodig. Ook als je de mobiele telefoon aan

Nadere informatie

Elektriciteit in onze Volvo s

Elektriciteit in onze Volvo s in onze Volvo s Een zegen als het werkt, een ramp als.. 1 Doel van deze avond Uitleg: Wat is elektriciteit Een klein stukje theorie Een aantal praktijkvoorbeeldjes Oorzaken van elektrische storingen Oplossen

Nadere informatie

VMT 10 EPD Basis dag 2

VMT 10 EPD Basis dag 2 VMT 10 EPD Basis dag 2 Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 2 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Basis Elektro B", die je binnenkort gaat volgen. Tijdens deze

Nadere informatie

EMFT-22R Vermogenstestbank

EMFT-22R Vermogenstestbank EMFT-22R Vermogenstestbank Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 INLEIDING 5 MOTORKOPPEL OF DRAAIMOMENT 5 VERMOGEN 5 VULLINGSGRAAD 6 MOTORKOPPEL METEN 6 RELATIE KOPPEL EN

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1 EBAT- Diagnose luchtdrukremmen Zelfstudie en huiswerk 0-08 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLING LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 REMSYSTEEM VAN DE VOLGWAGEN 5 EBAT- DIAGNOSE LUCHTDRUKREMMEN 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket

Nadere informatie

FOCWA Branchetoetsdocument. Diagnostische vaardigheden in SH, niveau 2. Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni 2011

FOCWA Branchetoetsdocument. Diagnostische vaardigheden in SH, niveau 2. Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni 2011 FOCWA Branchetoetsdocument Diagnostische vaardigheden in SH, niveau 2 Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni 2011 Diagnostische vaardigheden in SH, niveau 2 versie 09062011 1 FOCWA Branchetoetsdocument: Diagnostische

Nadere informatie

Back to basics: V4-meting bij dutycycle

Back to basics: V4-meting bij dutycycle pagina 1 van 10 Nieuws Back to basics: V4-meting bij dutycycle sturing 141 17 label: werkplaats & onderhoud 3 jan In de serie Back to basics behandelden we eerder al de V4-meting. Als je de spanning over

Nadere informatie

Elektrische installatie op voertuigen

Elektrische installatie op voertuigen Elektrische installatie op voertuigen Doel Je kunt in een 12- of 24-voltinstallatie een storing opsporen en verhelpen. antwoorden Oriëntatie Voordat je met een trekker en een werktuig de openbare weg op

Nadere informatie

We kunnen nu met deze kabel de spanning meten door de kabel parallel te schakelen op bv het LEGO zonnepaneel, de LEGO condensator of de LEGO motor.

We kunnen nu met deze kabel de spanning meten door de kabel parallel te schakelen op bv het LEGO zonnepaneel, de LEGO condensator of de LEGO motor. Metingen met LEGO zonnepaneel en condensator In mei zullen we LEGO autootjes een circuit laten afleggen waarbij we gebruik maken van groene energie. Ik heb gekozen om zonne-energie te gebruiken en omdat

Nadere informatie

Elektrische techniek

Elektrische techniek AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . Zowel in huis als bij voertuigen heb je met elektriciteit te maken. Hoe zit een meterkast in elkaar? Hoe werkt een elektrisch ontstekingssysteem van een motor?

Nadere informatie

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3 code: d-moi-40 datum: 1-9-2014 Pagina 1 van 174 Vul onderstaande gegevens in: Naam student: Studentnummer (= inlognaam): Cohort: Naam praktijkopleider (leermeester bedrijf): Naam BPV begeleider (onderwijsinstelling):

Nadere informatie

VMT-22 Laad- en startsysteem

VMT-22 Laad- en startsysteem VMT-22 Laad- en startsysteem Zelfstudie en huiswerkvragen Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Laad-

Nadere informatie

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3 Pagina 1 van 169 Vul onderstaande gegevens in. Naam student: Studentnummer (= inlognaam): Cohort: Naam praktijkopleider (leermeester bedrijf): Naam BPV begeleider (onderwijsinstelling): Pagina 2 van 169

Nadere informatie

EAT-143 Comfort- en veiligheidssystemen

EAT-143 Comfort- en veiligheidssystemen EAT-143 Comfort- en veiligheidssystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 AIRBAG 5 AIRBAG ALS SENSOR 7 DIAGNOSE 10 METEN MET DE MULTIMETER 10 GORDELSPANNERS 13 BEVEILIGINGSSYSTEMEN

Nadere informatie

EVMT 11 Meten met de Scoop

EVMT 11 Meten met de Scoop EVMT 11 Meten met de Scoop Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: COPYRIGHT 211 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Inleiding Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Meten met de scoop",

Nadere informatie

Elektronica monteur, Technicus Elektronica

Elektronica monteur, Technicus Elektronica Elektronica monteur, Technicus Elektronica Patrick De Locht Business Developer SYNTRA Limburg vzw Versie Mei 2016 Patrick.delocht@syntra-limburg.be 1 Beschrijving traject Heb je al langer zin om je te

Nadere informatie

Digitale multimeter 700b

Digitale multimeter 700b 9705801 Digitale multimeter 700b Gebruikershandleiding Waarschuwing: lees en begrijp de handleiding voor het gebruik van de digitale multimeter. Het niet begrijpen of te voldoen aan de waarschuwingen en

Nadere informatie

Meten met de multimeter Auteur: Wouter (Flush) [0905-002]

Meten met de multimeter Auteur: Wouter (Flush) [0905-002] Meten met de multimeter Auteur: Wouter (Flush) [0905-002] Dit artikel moet de beginners helpen simpele metingen te kunnen uitvoeren met de multimeter. Soorten multimeters Eerst en vooral hebben we digitale

Nadere informatie

Lokaliseren van storingen. Student booklet

Lokaliseren van storingen. Student booklet Lokaliseren van storingen Student booklet Lokaliseren van storingen - INDEX - 2006-04-06-17:10 Lokaliseren van storingen Deze module gaat over het lokaliseren van basisstoringen. Het begrijpen van de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3. 4. Klemaanduidingen 5. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Opdracht 3 10.

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3. 4. Klemaanduidingen 5. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Opdracht 3 10. 1. Inleiding 2 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3 4. Klemaanduidingen 5 Opdracht Meetvolgorde 6 Opdracht 1 8 Opdracht 2 9 Opdracht 3 10 Opdracht 4 11 Opdracht 5 12 Opdracht 6 13 Opdracht 7 14 Opdracht 89

Nadere informatie

Stroom uit batterijen

Stroom uit batterijen 00-Spanning WHO S3-HV 24-01-2005 12:01 Pagina 5 2 Stroom uit batterijen Je hebt gezien, dat je eigen gebouwde vruchtbatterij niet veel stroom levert. Zo n batterij past ook slecht in een diskman of MP3-speler...

Nadere informatie

Elektriciteit. Wat is elektriciteit

Elektriciteit. Wat is elektriciteit Elektriciteit Wat is elektriciteit Elektriciteit kun je niet zien, niet ruiken, niet proeven, maar wel voelen. Dit voelen kan echter gevaarlijk zijn dus pas hier voor op. Maar wat is het dan wel? Hiervoor

Nadere informatie

INLEIDING. Veel succes

INLEIDING. Veel succes INLEIDING In de eerste hoofdstukken van de cursus meettechnieken verklaren we de oorsprong van elektrische verschijnselen vanuit de bouw van de stof. Zo leer je o.a. wat elektrische stroom en spanning

Nadere informatie

Elementaire meettechniek (1)

Elementaire meettechniek (1) Elementaire meettechniek (1) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-5-6) 1 Inleiding tot het autotechnisch meten 1.1 Apparatuur voor het stellen van diagnoses De tijd dat diagnoses werden gesteld door alleen naar

Nadere informatie

Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken.

Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken. Experiment 5 5 Onderdelen van een autonome PV-installatie Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken. grondplaat 1 zonnemodule 1 halogeenlamp 1 motor

Nadere informatie

2.1 Eenvoudige meetapparatuur

2.1 Eenvoudige meetapparatuur 2.1 Eenvoudige meetapparatuur Je begeleider vraagt of je voor hem een strip ijzer op lengte wilt maken. Deze strip ijzer moet 250 mm lang zijn. Je gaat aan de slag en brengt hem even later de strip. Wat

Nadere informatie

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Krachtstroom antwoorden Doel Je kunt een stekker of een contrastekker aan een krachtstroomsnoer monteren. Oriëntatie Bij het werken met elektriciteit speelt de veiligheid een zeer grote rol. Een onveilige

Nadere informatie

DEEL 6 Serieschakeling van componenten. 6.1 Doel van de oefening. 6.2 Benodigdheden

DEEL 6 Serieschakeling van componenten. 6.1 Doel van de oefening. 6.2 Benodigdheden Naam: Nr.: Groep: Klas: Datum: DEEL 6 In de vorige oefeningen heb je reeds een A-meter, die een kleine inwendige weerstand bezit, in serie leren schakelen met een gebruiker. Door de schakelstand te veranderen

Nadere informatie

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3 Pagina 1 van 94 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Beroepspraktijkvorming (BPV)... 4 Beoordeling BPV... 4 BPV Werkboek... 4 BPV Opdrachten sessie 1-3... 6 BPV Opdracht Basis Elektrotechniek... 8 BPV Opdracht

Nadere informatie

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE HELP, DE ACCU LOOPT LEEG Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Werking van het laadcircuit 3. Controle van het laadcircuit 4. Reparaties en afregeling

Nadere informatie

Elementaire meettechniek (3)

Elementaire meettechniek (3) Elementaire meettechniek (3) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-5-6) 1 Multimeters 1.1 Analoge en digitale uitvoeringen Multimeters kent men in vele uitvoeringen 1. Met multimeters kunnen we -zoals het woord

Nadere informatie

Het schema. FIG.1.

Het schema. FIG.1. WWW.GUZZIPROJECT.NL Het schema. FIG.1. Het orginele schema FIG.1 is zodanig aangepast dat het dim, grootlicht en de claxon geschakeld worden door relais. Voordeel hiervan is dat de spanning van de verlichting

Nadere informatie

Signalen stroom, spanning, weerstand, vermogen AC, DC, effectieve waarde

Signalen stroom, spanning, weerstand, vermogen AC, DC, effectieve waarde Technologie 1 Elektrische en elektronische begrippen Signalen stroom, spanning, weerstand, vermogen AC, DC, effectieve waarde Opleiding Pop en Media Peet Ferwerda, januari 2002 Deze instructie wordt tijdens

Nadere informatie

R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk

R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk PROEFWERK TECHNOLOGIE VWO MODULE 6 ELECTRICITEIT VRIJDAG 19 maart 2010 R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk 2P 2P 2P Opgave 1 Tup en Joep willen allebei in bed lezen. Ze hebben allebei een fietslampje.

Nadere informatie

Power Cap 1,0 Farad STC-1000

Power Cap 1,0 Farad STC-1000 Bestnr. 37 93 59 Power Cap 1,0 Farad STC-1000 Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar

Nadere informatie

Elektrische installatie 12 Volt Auto/caravan

Elektrische installatie 12 Volt Auto/caravan Elektrische installatie 12 Volt Auto/caravan Auto-aansluiting Door een stekkerverbinding naast de trekhaak wordt de spanning en de signalisatie overgebracht naar de caravan. Kip past het 13-polige systeem

Nadere informatie

SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm

SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm SCM certificeringnummer AA030037 INSTALLATIE HANDLEIDING OMSCHRIJVING van de componenten Basisunit FM7.11 Sirene AL6.51 met ingebouwde noodstroomaccu

Nadere informatie

Aansluitschema s aanhangers

Aansluitschema s aanhangers Aansluitschema s aanhangers Copyright Inhoud van dit document is eigendom van. Niets van deze inhoud mag openbaar worden gemaakt of gekopierd worden zonder toestemming van. De inhoud is bestemd voor onze

Nadere informatie

Elektrotechniek voor Dummies

Elektrotechniek voor Dummies Elektrotechniek voor Dummies Het programma Spoedcursus Elektrotechniek voor dummies Spanning/stroom Vermogen Weerstand (Resistantie) Wet van Ohm Serie/Parallel AC-DC Multimeter Componenten Weerstand Draadweerstand

Nadere informatie

6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl

6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl 6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl 6.1 a Stroomkring b Geleiders en isolatoren 6.2 Chemische spanningsbron 6.3 a Schakelingen b Schakelingen (Crocodile) 6.4 a Stroom meten (Crocodile) b Schakelingen

Nadere informatie

Om een lampje te laten branden moet je er een elektrische stroom door laten lopen. Dat lukt alleen, als je een gesloten stroomkring maakt.

Om een lampje te laten branden moet je er een elektrische stroom door laten lopen. Dat lukt alleen, als je een gesloten stroomkring maakt. Samenvatting door een scholier 983 woorden 8 april 2011 6,8 988 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Natuurkunde H5 par 1 t/m 5 samenvatting Par. 1 Een stroomkring maken Om een lampje te laten branden

Nadere informatie

Theorie: Energieomzettingen (Herhaling klas 2)

Theorie: Energieomzettingen (Herhaling klas 2) les omschrijving 12 Theorie: Halfgeleiders Opgaven: halfgeleiders 13 Theorie: Energiekosten Opgaven: Energiekosten 14 Bespreken opgaven huiswerk Opgaven afmaken Opgaven afmaken 15 Practicumtoets (telt

Nadere informatie

De condensator en energie

De condensator en energie De condensator en energie Belangrijkste onderdelen in de proeven De LEGO-condensator De condensator heeft een capaciteit van 1 Farad en is beschermd tegen een overbelasting tot 18 Volt. Wanneer de condensator

Nadere informatie

Elektrotechniek voor mobiele systemen (Voertuigen en machines)

Elektrotechniek voor mobiele systemen (Voertuigen en machines) Elektrotechniek voor mobiele systemen (Voertuigen en machines) 1. Inhoud Inleiding 1. Natuurkundige begrippen. Stroom. Spanning. Weerstand. Vermogen. 2. Geleiders en isolatoren. 3. De stroomkring. Opbouw

Nadere informatie

Deel 30: Adapter s. MAES Frank Adapters 1

Deel 30: Adapter s. MAES Frank Adapters 1 Deel 30: Adapter s MAES Frank frank.maes6@telenet.be 0476501034 frank.maes6@telenet.be Adapters 1 Inleiding In dit document ga ik proberen samen te vatten, op wat je moet gaan letten bij de aankoop van

Nadere informatie

Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen?

Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen? werkblad experiment 4.5 en 5.4 (aangepast) naam:. klas: samen met: Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen? De weerstand R van een voorwerp is te bepalen als men de stroomsterkte

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel indicatie van binnen/buiten en eerste oordeel Bestemd voor wand model 9K en 12K Indicatie binnendeel (, 0.5s AAN, No. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Hoge druk Invries Systeem geblokkeerd of koelmiddel lekkage Hoge

Nadere informatie

Stroomkringen. opdracht 2

Stroomkringen. opdracht 2 Stroomkringen opdracht 8 Wat ga je doen? Je gaat een aantal stroomkringen maken. HIermee kun je bijvoorbeeld een lamp laten branden of een bel laten rinkelen. Lees eerst goed de opdracht en bekijk de illustratie

Nadere informatie

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel indicatie van binnen/buiten en eerste oordeel Bestemd voor wand model 18K en 24K (, 0.5s No. 1 2 3 4 5 6 7 8 Hoge druk Invries Hoge persgas Overstroom Communicatie Hoge weerstand Interne ventilator motor

Nadere informatie

Mini Handleiding over Elektronica-onderdelen

Mini Handleiding over Elektronica-onderdelen Mini Handleiding over Elektronica-onderdelen Deze handleiding is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar. Op een eenvoudige manier en in begrijpelijke tekst leer je stapsgewijs wat elk elektronica-onderdeel

Nadere informatie

Prakticum Veiligheid

Prakticum Veiligheid Prakticum Veiligheid 1 Opdracht: Airbagsysteem controleren met de VAG 1551 (Deze opdracht is gemaakt voor een Seat Leon, uitgevoerd met een TDI 1.9 AHF motor, zoals deze op het Mondriaan College aanwezig

Nadere informatie

12 volt startaccu en 12 Volt huishoudaccu

12 volt startaccu en 12 Volt huishoudaccu 12 volt startaccu en 12 Volt huishoudaccu Inhoud Inhoud... 1 12 volt voertuiginstallatie met scheidingsrelais... 2 Het schema.... 2 Beschrijving... 2 Werking voertuigdeel... 3 Werking huishouddeel... 4

Nadere informatie

Scores en analyse Proeve van Bekwaamheid Eerste Autotechnicus (EAT)

Scores en analyse Proeve van Bekwaamheid Eerste Autotechnicus (EAT) Scores en analyse Proeve van Bekwaamheid Eerste Autotechnicus (EAT) Periode: 1 augustus 2013 t/m 10 januari 2014 18 maart 2014 uitgevoerd door IBKI. Scores Proeve van Bekwaamheid Eerste Autotechnicus augustus

Nadere informatie

Elektrische installatie

Elektrische installatie Elektrische installatie Vdiagnr.: 09, 08 Diagnose - Inleiding - 2 Diagnose - Configuratie en inleren - 7 Diagnose - Conformiteitscontrole - 8 Diagnose - Overzicht van de staten - 9 Diagnose - Betekenis

Nadere informatie

Henks Reparatie Werkplaats - Van IJsendijkstraat 152-1442LC - Purmerend - www.hksservices.nl. Bedienings display

Henks Reparatie Werkplaats - Van IJsendijkstraat 152-1442LC - Purmerend - www.hksservices.nl. Bedienings display Bedienings display T4 koelkast storing zoeken Dit artikel omschrijft het fout zoeken en om de juiste diagnose te stellen als de koelkast problemen geeft. Het betreft de volgende modellen. Compressor type

Nadere informatie

pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-GL 2015 gedurende 210 minuten pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB 2009. minitoets bij opdracht 8

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB 2009. minitoets bij opdracht 8 voertuigentechniek CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Naam: Klas Practicum elektriciteit: I-U-diagram van lampje Nodig: spanningsbron, schuifweerstand (30 Ω), gloeilampje, V- en A-meter, 6 snoeren

Naam: Klas Practicum elektriciteit: I-U-diagram van lampje Nodig: spanningsbron, schuifweerstand (30 Ω), gloeilampje, V- en A-meter, 6 snoeren Naam: Klas Practicum elektriciteit: I-U-diagram van lampje Nodig: spanningsbron, schuifweerstand (30 Ω), gloeilampje, V- en A-meter, 6 snoeren Schakeling In de hiernaast afgebeelde schakeling kan de spanning

Nadere informatie

Alarm- en knipperlichtrelais MGA

Alarm- en knipperlichtrelais MGA Alarm- en knipperlichtrelais MGA Een van de voorgaande verbeteringen was om de ernstige gevolgen van een brand na een ongeval te beperken maar nog beter is het om een ongeval daar waar mogelijk te voorkomen.

Nadere informatie

Opgave 2 Een spanningsbron wordt belast als er een apparaat op is aangesloten dat (in meer of mindere mate) stroom doorlaat.

Opgave 2 Een spanningsbron wordt belast als er een apparaat op is aangesloten dat (in meer of mindere mate) stroom doorlaat. Uitwerkingen 1 A Een spanningsbron wordt belast als er een apparaat op is aangesloten dat (in meer of mindere mate) stroom doorlaat. Een ideale spanningsbron levert bij elke stroomsterkte dezelfde spanning.

Nadere informatie

3.4.3 Plaatsing van de meters in een stroomkring

3.4.3 Plaatsing van de meters in een stroomkring 1 De stroom- of ampèremeter De ampèremeter is een meetinstrument om elektrische stroom te meten. De sterkte van een elektrische stroom wordt uitgedrukt in ampère, vandaar de naam ampèremeter. Voorstelling

Nadere informatie

Elektrische stroomkring. Student booklet

Elektrische stroomkring. Student booklet Elektrische stroomkring Student booklet Elektrische stroomkring - INDEX - 2006-04-06-17:02 Elektrische stroomkring In deze module wordt uitgelegd wat een elektrische stroomkring is en wat parallel- en

Nadere informatie

ELEKTRISCHE INSTALLATIE BI-VAN CAN COM2000

ELEKTRISCHE INSTALLATIE BI-VAN CAN COM2000 INFOTEC AP/TAVG/MMXP/MUX BEVESTIGING DIAGNOSE BSI ELEKTRISCHE INSTALLATIE BI-VAN CAN COM2000 G01 CONTROLEPROCEDURE VAN DE FUNCTIE VERLICHTING Toepassing bij PEUGEOT 206 (vanaf DAM-nr. 9076) 307 406 (vanaf

Nadere informatie

havo practicumboek natuurkunde

havo practicumboek natuurkunde 3 havo practicumboek natuurkunde natuurkunde 3 havo Auteurs L. Lenders F. Molin R. Tromp Met medewerking van Th. Smits Vierde editie Malmberg s-hertogenbosch www.nova-malmberg.nl Inhoudsopgave 1 Krachten

Nadere informatie

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar Uw vision groepenverdeler van Hager De groepenverdeler in uw meterkast Beste bewoner, Uw Hager-groepenverdeler zorgt dat u op veilige wijze stroom

Nadere informatie

Isolatie meting. Veiligheid voor alles. De meting. Door Ruud Sikking, Emv.Ninja

Isolatie meting. Veiligheid voor alles. De meting. Door Ruud Sikking, Emv.Ninja Isolatie meting Door Ruud Sikking, Emv.Ninja Veiligheid voor alles Disclaimer. Een ieder die werkt aan een elektrische installatie dient de geldende veiligheidsbepalingen in acht te nemen. Deze zijn te

Nadere informatie

1.1 Hoe branden de lampen?

1.1 Hoe branden de lampen? 1.1 Hoe branden de lampen? In deze eerste opdracht ga je aan de slag met parallel- en serieschakelingen. De auto op de tekening heeft vier lampen met elk twee contactpunten, een accu en een contactsleutel

Nadere informatie

Maak je eigen solar power station. werkboek

Maak je eigen solar power station. werkboek Maak je eigen solar power station een natuurkundeopdracht voor 4 havo en 3/4 vwo werkboek Helmut Zahn Philips Applied Technologies, Eindhoven Colofon Auteur: Adviezen: Helmut Zahn Philips Applied Technologies,

Nadere informatie

Resultaten enquête Proeve van bekwaamheid EAT najaar 2011. Vragenlijst deelnemers Proeve van bekwaamheid eerste Autotechnicus

Resultaten enquête Proeve van bekwaamheid EAT najaar 2011. Vragenlijst deelnemers Proeve van bekwaamheid eerste Autotechnicus Resultaten enquête Proeve van bekwaamheid EAT najaar 2011 In oktober en november 2011 hebben de deelnemers van de PvB EAT deelgenomen aan een onderzoek naar de beleving van de werkzaamheden binnen de proeven.

Nadere informatie

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1 Nota s: Energie voor de lamp 1. Probleemstelling 50 2. Transport van elektriciteit in een kring 50 2.1. Wat is een elektrische stroomkring? 50 2.2. Stromen van water - stromen van elektriciteit 51 2.3.

Nadere informatie

Inhoud in vogelvlucht

Inhoud in vogelvlucht Inhoud in vogelvlucht Inleiding........................................................ 1 Deel 1: De basisbeginselen van elektronica........ 5 HOOFDSTUK 1: Kennismaken met elektronica............................

Nadere informatie

Digitaal is een magisch woord

Digitaal is een magisch woord Digitaal is een magisch woord Hieronder leest u over digitale logica. De theorie en de praktijk. Dit werk moet nog uitgebreid worden met meer informatie over TTL, CMOS en varianten. Daarnaast kunnen de

Nadere informatie

Werkplaatshandboek voor het rangeersysteem. Type Mammut AMS 1

Werkplaatshandboek voor het rangeersysteem. Type Mammut AMS 1 Werkplaatshandboek voor het rangeersysteem Type Mammut AMS 1 Testvoorwaarden > Aandrijvingen zijn volledig aan het chassis gemonteerd (automatische positiebepaling) > de voedingsleidingen (rood en zwart)

Nadere informatie

Multi Purpose Converter 20A

Multi Purpose Converter 20A MPC20 Multi Purpose Converter 20A Gebruiksaanwijzing Lees deze gebruiksaanwijzing grondig door voordat u uw omvormer gaat gebruiken GEBRUIKSAANWIJZING Index SECTIE 1 Eigenschappen...17 SECTIE 2 Aansluitschema...17

Nadere informatie

De dynamo. Student booklet

De dynamo. Student booklet De dynamo Student booklet De dynamo - INDEX - 2006-04-10-14:10 De dynamo In deze module wordt de dynamo behandeld. We beginnen met enkele vereenvoudigde afbeeldingen, om de stof gemakkelijker te begrijpen.

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 (elektriciteit)

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 (elektriciteit) Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 (elektriciteit) Samenvatting door een scholier 1671 woorden 2 december 2012 5,6 55 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Natuurkunde H2 elektriciteit

Nadere informatie

Een elektrische schakeling is tot op zekere hoogte te vergelijken met een verwarmingsinstallatie.

Een elektrische schakeling is tot op zekere hoogte te vergelijken met een verwarmingsinstallatie. Inhoud Basisgrootheden... 2 Verwarmingsinstallatie... 3 Elektrische schakelingen... 4 Definities van basisgrootheden... 6 Fysische achtergrond bij deze grootheden... 6 Opgave: Geladen bollen... 7 De wet

Nadere informatie

Basisregels voor de stroomverzorging in miniaturen!!!!!!!!!!!

Basisregels voor de stroomverzorging in miniaturen!!!!!!!!!!! Basisregels voor de stroomverzorging in miniaturen!!!!!!!!!!! Bij vele gesprekken met modelbouwvrienden heb ik vastgesteld dat er weinig bekend is over de grondregels van de elektrotechniek. Daarom wil

Nadere informatie

Dit effect is wel bedoeld voor een gevorderde bouwer, bij het afstellen van trimpots (bias) is eigenlijk een multimeter een onmisbaar hulpmiddel.

Dit effect is wel bedoeld voor een gevorderde bouwer, bij het afstellen van trimpots (bias) is eigenlijk een multimeter een onmisbaar hulpmiddel. The Flipster Bass Overdrive 1 Inleiding The Flipster is een bas-effectpedaal waarbij geprobeerd is om het geluid van een Ampeg SB12 Portaflex buizen basversterker in een pedaal te realiseren. Hierbij zijn

Nadere informatie

Elektriciteit 1. AOC OOST Almelo Groot Obbink

Elektriciteit 1. AOC OOST Almelo Groot Obbink AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2020 Inleiding In huis moeten soms kleine veranderingen worden aangebracht. Denk maar aan het aanleggen van een verlengsnoer of het vervangen van een lamp. Maar soms

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Technische gegevens. Bestnr. 84 72 91. in.pro. Check Temp

Inhoudsopgave. Technische gegevens. Bestnr. 84 72 91. in.pro. Check Temp Bestnr. 84 72 91 in.pro. Check Temp Belangrijk! Beslist lezen! Deze inbouwhandleiding is een integraal onderdeel van dit product. Er staan belangrijke aanwijzingen in betreffende de ingebruikname en het

Nadere informatie

1. Inleiding De ohmmeter Aanwijzingen Klemaanduidingen Meetvolgorde 6. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9.

1. Inleiding De ohmmeter Aanwijzingen Klemaanduidingen Meetvolgorde 6. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2 2. De ohmmeter 3 2.1 Aanwijzingen 3 3. Klemaanduidingen 5 4. Meetvolgorde 6 Opdracht 1 8 Opdracht 2 9 Opdracht 3 10 Opdracht 4 11 Opdracht 5 12 Opdracht 6 13 Opdracht 7 14

Nadere informatie

Solar testers. Nieaf-Smitt heeft speciaal voor zonnepanelen meetapparatuur ontworpen welke voorzien in de vraag naar PV kwaliteitscontroles

Solar testers. Nieaf-Smitt heeft speciaal voor zonnepanelen meetapparatuur ontworpen welke voorzien in de vraag naar PV kwaliteitscontroles Solar testers Nieaf-Smitt heeft speciaal voor zonnepanelen meetapparatuur ontworpen welke voorzien in de vraag naar PV kwaliteitscontroles Het pakket bestaat uit een PV-installatietester, een zonnestraling

Nadere informatie

Inhoud. 95042 AST3 - Opdrachten en benodigdheden Proeve 2.doc Pagina 1 van 8

Inhoud. 95042 AST3 - Opdrachten en benodigdheden Proeve 2.doc Pagina 1 van 8 Alle opdrachten proeve Inhoud Opdracht AST3-1: Fase 1 schade analyseren (Opel Astra)... 2 Opdracht AST3-2: Fase 2 diagnose stellen aan voertuigsystemen (VW Polo)... 4 Opdracht AST3-3: Fase 3 inleren van

Nadere informatie

Stealth X1Plus. Hardware installatie handleiding

Stealth X1Plus. Hardware installatie handleiding Stealth X1Plus Hardware installatie handleiding RHO-DELTA Automotive & Consumer Products BV Villa California Building Escudostraat 2-2991 XV BARENDRECHT T:010-497 11 12 Stealth verkoop T:010-497 11 10

Nadere informatie

Labo. Elektriciteit OPGAVE: Metingen op driefasige gelijkrichters. Sub Totaal :.../70 Totaal :.../20

Labo. Elektriciteit OPGAVE: Metingen op driefasige gelijkrichters. Sub Totaal :.../70 Totaal :.../20 Labo Elektriciteit OPGAVE: Datum van opgave: / /... Datum van afgifte: Metingen op driefasige gelijkrichters / /... Verslag nr. : 03 Leerling: Assistenten: Evaluatie:.../10 Theorie :.../... Benodigdheden:.../9.../10

Nadere informatie

Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5)

Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5) Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5) 2.1 Inleiding 1. a) Warmte b) Magnetische Energie c) Bewegingsenergie en Warmte d) Licht (stralingsenergie) en warmte e) Stralingsenergie 2. a) Spanning (Volt),

Nadere informatie

KABELTESTER en DIGITALE MULTIMETER. Turbotech TT1015

KABELTESTER en DIGITALE MULTIMETER. Turbotech TT1015 KABELTESTER en DIGITALE MULTIMETER Turbotech TT1015 CABLE TESTER CABLE IDENTIFIER Vcheck CABLE TESTER CABLE IDENTIFIER OP ON - 2 - INHOUDSTAFEL 1. ALGEMENE TOEPASSINGEN------------------------------------3

Nadere informatie