EAT-143 Comfort- en veiligheidssystemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EAT-143 Comfort- en veiligheidssystemen"

Transcriptie

1 EAT-143 Comfort- en veiligheidssystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08

2 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 AIRBAG 5 AIRBAG ALS SENSOR 7 DIAGNOSE 10 METEN MET DE MULTIMETER 10 GORDELSPANNERS 13 BEVEILIGINGSSYSTEMEN 13 KOFFERBAK- EN ACHTERKLEPVERLICHTING 15 MOTOR-/STARTONDERBREKING 16 ULTRASOONBEVEILIGING 16 HELLINGSDETECTIE 17 CENTRALE DEURVERGRENDELING 18 STUURMOTOREN 19 AUTO S MET MIN-AANSTURING 21 AUTO S MET PLUS-AANSTURING 22 AUTO S MET BI-PNEUMATISCHE POMP EN PLUS- EN MIN-AANSTURING 23

3 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket kun je je voorbereiden op de Regionale Praktijktraining. Tijdens de training ga je een aantal werkorders uitvoeren. De informatie in dit zelfstudiepakket kan je helpen om die werkorders snel en doeltreffend uit te voeren. Verder is de zelfstudie een aanvulling op de theorieleerstof van je beroepsopleiding. In het zelfstudiepakket staan ook huiswerkvragen en opdrachten. Daarmee kun je controleren of je de stof goed begrijpt. Maak de vragen en opdrachten en bespreek ze met je leermeester. Je kunt je vragen natuurlijk ook tijdens de RPTdag aan de trainer stellen. De RPT-dag bestaat uit drie onderdelen: Theoriedeel Hier behandelen we kort de onderwerpen uit het zelfstudiepakket. Als bepaalde dingen in het zelfstudiepakket je niet duidelijk zijn, noteer ze dan. Dan kunnen we die tijdens het theoriedeel bespreken. Praktijkdeel Hier ga je aan de slag met de werkorders aan voertuigen of onderdelen daarvan. Voor vragen of uitleg kun je terecht bij de trainer. Hij is je vraagbaak en coach. Informatie en schema s kun je vinden in de werkplaatshandboeken en op de Infopunten. Op de Infopunten kun je onder andere internet en digitale handboeken raadplegen. Beoordeling Aan het einde van de RPT-dag vult de trainer een beoordelingsformulier in. Je krijgt dit formulier mee. Hierop staan de beoordelingen voor de uitgevoerde werkorders. Ook geeft de trainer een algehele beoordeling voor de manier waarop je de hele dag gewerkt hebt. De beoordeling voor de verschillende onderdelen is Goed (G), Voldoende (V) of Onvoldoende (O). Succes!

4 4 Doelstellingen Na afloop van deze dag kun je met betrekking tot: Airbag vervangen: een storing in een airbagsysteem lokaliseren een airbag op de voorgeschreven wijze vervangen Gordelspanner vervangen: een storing in een gordelspannersysteem lokaliseren een gordelspanner op de voorgeschreven wijze vervangen Kabelverbindingen maken: diverse verbindingen op deugdelijkheid controleren diverse verbindingen deugdelijk maken Beveiligingssysteem in-/opbouwen: een beveiligingssysteem aansluiten en op werking controleren Centrale portiervergrendeling aansluiten op beveiligingssysteem: een centraal vergrendelingssysteem aansluiten de centrale vergrendeling aansluiten op het beveiligingssysteem

5 5 Airbag In een moderne carrosserie komen we tegenwoordig een aantal voorzieningen tegen die de actieve en de passieve veiligheid van de auto verhogen. Een goed voorbeeld hiervan is de airbag. De airbag is inmiddels bij vrijwel alle auto s standaard geworden aan de bestuurderskant. Ook aan de passagierskant en zijkanten komt steeds vaker een airbag voor. De zijairbags zitten meestal in de stoel gemonteerd. Vooral bij twee- of driedeurs auto s zijn er vaak problemen met de stekkers onder de stoel die een storing veroorzaken door slecht contact. Deze stoelen gaan immers steeds naar voren om de achterpassagiers in te laten stappen. Iemand die losse spullen zoals bijvoorbeeld een fles achterin op de vloer heeft liggen kan ook problemen krijgen met deze stekkers onder de stoel omdat de losse spullen steeds onder de stoel door rollen. Meestal worden de stekkers in de garage bij deze problemen doorgesoldeerd. Er zijn ook bedrijven die contactlijm in de stekkers smeren. Dit is dezelfde contactlijm die ook gebruikt wordt bij het repareren van achterruitverwarmingen. Om storingen te kunnen oplossen moet je eerst systeemkennis hebben, zodat je met het systeem kunt meedenken en begrijpt waarom een systeem op een bepaalde manier reageert. De volgende hoofdstukken geven uitleg over verschillende airbagsystemen. Werking Moderne airbags worden geactiveerd door middel van een stroom. Een spanning wordt door een regeleenheid op de airbag gezet op het moment van een aanrijding. De stroom veroorzaakt een ontsteking in de airbagunit en deze zal geactiveerd worden. Airbags zijn dus actuatoren. De stip op de linker afbeelding stelt de ontsteking voor. De andere afbeeldingen hierboven laten zien hoe een pyrotechnische lading ontstoken wordt. Ook worden er wel gasladingen gebruikt.

6 6 Gordelspanners pyrotechnische lading gordel gordelhaspel voorraadbuis opvangbak tandwiel Gordelspanners Op de afbeelding hierboven wordt een pyrotechnische gordelspanner weergegeven. De gordelhaspel wordt door de kogels opgerold. De gordel zal hierdoor gespannen worden. In het elektrische systeem kan de gordelspanner met de airbag vergeleken worden. Computer Computer (ECU) De airbag-computer op de afbeelding hiernaast, bevat twee crashsensoren: een mechanische en een elektronische. De mechanische werkt met een magnetische huls met een veer die bij een crash een contact tot stand brengen. Geeft op hetzelfde moment de elektronische sensor ook een signaal dan wordt de airbag geactiveerd. Er zijn twee condensatoren geplaatst die stroom opslaan, zodat de airbag bij een onderbreking met de accu toch nog aangestuurd kan worden. 1 Waarvoor dienen de condensatoren in de ECU van de airbag of gordelspanner? 2 Waarvoor moet je 15 minuten wachten na het loskoppellen van de accu als je aan een airbagsysteem gaat werken?

7 7 Moderne systemen hebben losse sensoren buiten de computer en kunnen op meer informatie afgaan voordat ze overgaan tot aansturing van een airbag. Magnetische massasensor Sensoren Als de vertraging groter wordt dan de maximale remvertraging van de personenwagen dan moet deze wel veroorzaakt worden door een botsing. Er is een vertragings sensor geplaatst die dit registreert. Als er een te grote vertraging gemeten wordt, zal de computer de gordelspanners en de airbags activeren. De sensoren zijn bedoeld om vertragingen te meten die hoger liggen dan 20 m/s 2. Airbag als sensor De computer zet een lage spanning op de airbag en kan zo controleren of de airbag nog aanwezig is. Deze controle vindt continu plaats. Als de airbag wordt afgekoppeld wordt dit door de computer gesignaleerd en deze zal het controlelampje aansturen. De airbag is dus ook een sensor. 3 Loopt er stroom door een pyrotechnische airbag of gordelspanner als het contact van de auto aanstaat? Bedrading en stekkers databus databus contactrol airbag SRS Eenvoudig airbagsysteem.

8 8 In het schema op de vorige pagina is een airbagsysteem weergegeven. De contacten op een airbag of gordelspanner worden altijd kortgesloten als de stekker losgemaakt wordt. Dit voorkomt dat eventuele statische elektriciteit de lading ontsteekt. Contactrol De airbagmodule in het stuurwiel moet verbonden zijn met het regelapparaat. Om een verbinding te kunnen maken is een speciale draad nodig. Deze draad wordt ook wel contactrol, wikkelveer, spiraalveer of klokveer genoemd. Dit is een lange platte draad die opgerold om de stuuras ligt. Op deze manier kan de verdraaiing links en rechtsom opgevangen worden. Dit is een vaste verbinding, zodat de werking van de airbagmodule gewaarborgd blijft. Een verbinding met koolborstels is te storinggevoelig voor een airbagsysteem. Let bij montage altijd op de middenstand van het stuurhuis en de contactrol. De draad in de contactrol breekt anders in een bocht. 4 Waarvoor zijn de databus (CAN-bus) aansluitingen op het regelapparaat van de airbag? 5 Waarom wordt bij het loshalen van een stekker van een airbagsysteem de bedrading aan de airbagzijde kortgesloten? 6 Waar moet je op letten bij de montage van een contactrol?

9 9 Stekker van airbag en gordelspanner Als je er bij een weerstandsprobleem van overtuigd bent dat het niet aan de airbag ligt, is het verstandig om voordat je de rest van de bedrading gaat controleren eerst de stekker te controleren. Seriecondensator Parallelcondensator In de stekker van de airbags en de gordelspanners is soms een seriecondensator gemonteerd. Deze condensator maakt het onmogelijk dat de airbag met behulp van een gelijkspanning geactiveerd wordt. De contactrol van de stuurairbag werkt ook als een antenne en kan daardoor een spanning opwekken door storing in de lucht. Om de airbag niet af te laten gaan door bijvoorbeeld een telefoontje voor de chauffeur heeft men een parallelcondensator in de stekker van de stuurairbag gemonteerd (C2). In plaats van de parallelcondensator wordt en ook wel een seriespoel gemonteerd. Deze heeft dan dezelfde werking als de parallelcondensator. 7 Waarvoor dient de seriecondesator in een airbagstekker? 8 Waarvoor dient de parallelcondensator in een airbagstekker?

10 10 9 Waarvoor dient een seriespoel in een airbagstekker? Diagnose Met elk systeem is het mogelijk om storingen uit te lezen met een systeemtester. De meest voorkomende storing zal zijn dat de weerstandswaarde te hoog of te laag is. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een stekker los zit of als de contactrol defect is (weerstandswaarde te hoog). Het kan ook zijn dat dit komt omdat de weerstand van de airbag een afwijkende waarde heeft gekregen. Om deze storing te kunnen lokaliseren gebruik je speciaal gereedschap. Stuurairbag Je demonteert de airbagunit en in plaats daarvan monteer je het speciaalgereedschap ook wel dummy genoemd. De dummy bestaat uit een contact als in een airbag, maar in plaats van de airbag is er een weerstand gemonteerd die overeenkomt met de weerstand van de airbag (tussen de 1,8 en de 2,5 Ohm). Als er nu na het wissen nog steeds storing is met betrekking tot de weerstandswaarde, kan je de airbagunit uitsluiten en de bedrading controleren. Het is verstandig om de dummy op weerstand te controleren vóór het gebruik. Let er dan wel op dat tijdens het meten de kortsluitstrip in de stekker opzij geduwd wordt. Als er geen originele dummy te koop of te krijgen is, kan deze ook zelf gemaakt worden met behulp van een weerstand. Je moet dan wel de juiste weerstandswaarde weten. Meet nooit zomaar met een multimeter in een airbagsysteem. De Ohmmeter zet een spanning op het onderdeel om de weerstand te kunnen meten. Deze spanning kan voldoende zijn om een airbag te activeren! Meten met de multimeter Om een airbagdummy zelf te maken of om een airbag te controleren kan eventueel de weerstandswaarde van een airbag gemeten worden met een multimeter. Het risico dat een airbag tijdens de meting geactiveerd wordt, is nooit uit te sluiten en daarom moet er een meetkabel gemaakt worden

11 11 van 5 meter lang zodat de weerstand van de airbag op veilige afstand gemeten kan worden. Ook moet de airbag tijdens de meeting in een stapel banden worden geplaatst. Om activering te voorkomen moet de multimeter bij een weerstandsmeting nooit meer spanning op de airbag zetten dan 1 volt. Dit is te meten met behulp van nog een multimeter (zie onderstaande afbeelding). Meet de multimeter De diodemeetstand (piepstand) is de gevaarlijkste stand. De multimeter zet namelijk stapsgewijs een steeds hogere spanning op de te controleren diode. De spanning waarbij de diode volledig gaat geleiden wordt op het display van de multimeter weergegeven. In de multimeter zit een 9- voltsbatterij. Dit is voldoende spanning om sommige airbags te activeren. Als we de omstandigheden om te meten in orde hebben, kunnen we weerstand meten. Meestal zal de weerstandswaarde tussen de 1,8 en de 2,5 Ohm liggen. Soms kan het zijn dat we een overload meten. In dat geval is er in serie met de airbag een condensator geplaatst, bijvoorbeeld een airbag die in een kunststof verpakking in de rugleuning van een stoel is geplaatst. De airbag wordt dan door de regeleenheid aangestuurd met een wisselspanning. Het is dan onmogelijk dat een autotechnicus tijdens storing zoeken per ongeluk de airbags activeert. Zoals eerder omschreven zit de condensator in de stekker in de airbag. Na het openen van de behuizing kan de stekker uit de airbagunit gehaald worden. Zowel de waarde van de weerstand als de waarde van de condensator kunnen dan afzonderlijk gemeten worden. Voor het meten van de capaciteit van een condensator heb je een speciale multimeter nodig.

12 12 Meting met condensator Airbag vervangen 10 Hoe bepaal je wanneer de airbag vervangen moet worden? 11 Welke maatregelen zijn minimaal nodig om veilig aan een airbagsysteem te kunnen werken? 12 Waarom kan door een weerstandsmeting met een multimeter aan een airbagsysteem de airbag afgaan?

13 13 Gordelspanners Op dit moment is het gebruikelijk om na een aanrijding zowel airbags als gordelspanners te vervangen. Er zijn mechanische en pyrotechnische gordelspanners. Mechanische werken gewoon met een veer die gespannen wordt en pyrotechnische gordelspanners worden op dezelfde manier als een pyrotechnische airbag tot ontsteking gebracht. De energie die vrijkomt wordt gebruikt om de gordel te spannen. Steeds vaker worden ook gordelspanners toegepast voor de achterpassagiers. In principe zijn bij reparatie aan pyrotechnische gordelspanners dezelfde voorzorgsmaatregelen van toepassing als bij een airbag. Bij mechanische gordelspanners moet de veer geblokkeerd worden met de daarvoor bestemde klip (meestal aanwezig in de auto). 13 Welke handeling kan leiden tot het ongewenst in werking treden van een mechanische gordelspanner? Beveiligingssystemen Om schade en diefstal tegen te gaan, worden veel auto s tegenwoordig voorzien van een beveiligingssysteem. Veel verzekeringsmaatschappijen stellen zelfs de aanwezigheid van een goedgekeurd beveiligingssysteem als voorwaarde voor het verzekeren van voertuigen boven een bepaalde waarde. Aangezien dieven er steeds weer in slagen om nieuwe technieken te omzeilen, moeten ook de beveiligingssystemen steeds slimmer worden. Kofferdekselschakelaar Ultrasoon of radar Motorkapschakelaar LED Sirene Motoronderbreking Deurschakelaars Richtingaanwijzers

14 14 CCS CCS staat voor Centrale Controle Stuureenheid, ofwel de computer. De CCS ontvangt signalen van de sensoren en stuurt op basis van die signalen de actuatoren aan. Werking CCS Het alarmsysteem reageert op de sensoren en de contacten die meestal massacontacten zijn. Houd er rekening mee dat er in sommige gevallen plusschakelaars gemonteerd kunnen zijn. De systemen reageren ook op bewegingen in de auto via een ultrasoon systeem of een radarsysteem. Verder zijn er altijd twee automatisch inschakelende motoronderbrekingen, waardoor de motor niet gestart kan worden. De CCS zorgt ook voor de aansturing van de richtingaanwijzers en de sirene bij het afgaan van het alarm. Het uit- en inschakelen van de CCS gebeurt met een afstandsbediening, waarmee ook de centrale deurvergrendeling bediend kan worden. Na het inschakelen van het alarm is er vaak een insteltijd van één minuut om de bewegende delen in de auto tot rust te laten komen. De omtrekbeveiliging (motorkap-, kofferbak- en alle portierschakelaars) en de motoronderbreking worden vaak al na enkele seconden ingeschakeld. Inkomende signalen plus (+30) Portierschakelaars Over het algemeen zijn dit massacontacten. Bij de inbouw van het alarmsysteem moet je erop letten hoe de schakelaars ge schakeld zijn. Het kan namelijk zijn dat de fabrikant de schakelaars gescheiden heeft voor bijvoorbeeld verlichtingsvertraging. Om geen wijzigingen in het bestaande systeem te maken, wordt gebruik gemaakt van dioden zoals in het schema. Bij gebruik van dioden moet je het spanningsverlies (de drempelspanning) in de gaten houden. massa (31) Alarm CCS

15 15 BELANGRIJK: Spanningsverlies is te meten door met een voltmeter over de CCS te meten zoals hierboven getekend. 14 Wat zijn de meest voorkomende portierschakelaars en hoe werken deze? +12 Volt Kofferbak- en achterklepverlichting De kofferbak- of achterklepverlichting kan plus- of massaschakelend zijn. Is er sprake van plus-schakeling, dan kan volgens het schema een massaschakeling gemaakt worden. Bij moderne alarmsystemen is dit niet altijd noodzakelijk, deze systemen herkennen zelf een plus- of massaschakeling en kunnen altijd rechtstreeks aangesloten worden. Naar massa-maak ingang alarm Plus maak schakelaar Aanwezige verlichting Extra relais Aansluiting + 15 Deze aansluiting is belangrijk, omdat hij ervoor zorgt dat het alarm niet afgaat tijdens het rijden. Uitgaande signalen De knipperlichten geven een optisch signaal bij het in- en uitschakelen van het alarm. Ook treden ze in werking als het alarm afgaat. Als het alarm afgaat, moet ook de sirene in werking treden.

16 16 LED De LED heeft als functie om zichtbaar te maken of het alarm aan of uit staat. Bij sommige systemen is een knippercode mogelijk. Dan is aan de hand van de knippercode te zien wat er geopend is geweest, of welke sensor een probleem geeft. Bij sommige merken zal deze knippercode in het geheugen bewaard worden. Motor-/startonderbreking Er zijn twee motoronderbrekingen nodig. De onderbreking van de startmotor moet. 15 Hoe zou je een onderbreking in het brandstofsysteem uitvoeren en waarom? De ontsteking mag niet onderbroken worden met het oog op de werking van de katalysator. Bij de dieselmotor wordt de voeding van de elektromagnetische klep op de pomp onderbroken, terwijl bij motoren met Electronic Diesel Control (EDC) de voeding naar de regeleenheid onderbroken wordt. Evenals bij de ontsteking wordt nooit een onderbreking in de bekabeling van het motormanagementsysteem gemaakt. Extra s Ultrasoonbeveiliging Bij de ultrasoonbeveiliging wordt gebruik gemaakt van een zender en een ontvanger. De zender zendt een toon uit van (meestal) 40 khz die door de ontvanger wordt ontvangen. Voor het menselijk gehoor is dit niet waarneembaar. De sensoren kunnen uitgezet worden. Dit is gemakkelijk wanneer bijvoorbeeld een hond in de auto achterblijft, terwijl het alarm toch ingeschakeld moet worden. In dit geval werkt de installatie volledig, behalve op de interieursensoren.

17 17 Hellingsdetectie Soms wordt er gebruik gemaakt van hellingsdetectie. Hierbij gaat het alarm af als de hellingshoek van de auto wijzigt. De hellingsdetector die op de bodem van de auto is gemonteerd, neemt deze wijziging waar wanneer men de auto opkrikt om bijvoorbeeld dure lichtmetalen velgen te stelen. Er gaat dan een massasignaal naar de CCS, waarna het alarm afgaat. Als de auto op een helling of half op de stoep geparkeerd wordt, is dat geen bezwaar. De hellingsdetector onthoudt in welke positie hij stond op het moment dat het alarm werd ingeschakeld. Bij enkele merken zoals Citroën kan dit niet worden toegepast in verband met de hydropneumatische vering. Hier wordt dan een noodstroomsirene toegepast. Bedrading en verbindingen De kwaliteit van de kabelboom en de verbindingen is van groot belang voor de goede werking van het beveiligingssysteem. De afzonderlijke draden zijn berekend voor de belastingen waaraan ze blootgesteld worden. Door de verregaande ontwikkeling en nauwkeurigheid van de elektronica speelt de kwaliteit van de verbindingen een belangrijke rol in het goed functioneren van de componenten. Spanningsverliezen als gevolg van slechte verbindingen moeten dus te allen tijde voorkomen worden. Bij het maken van elektrische verbindingen in beveiligingssystemen zijn uitsluitend verbindingen met trekontlasting toegestaan. Toegestaan zijn: geïsoleerde kabelschoenen met versterkingshuls, bevestigd met een momenttang ongeïsoleerde kabelschoenen, bevestigd met momenttang soldeerverbindingen, mits correct uitgevoerd en geïsoleerd met behulp van krimpkousen of zelfvulcaniserende tape de soldeerverbinder, bevestigd met gasverwarmer of speciale föhn. Gebruik voor doorvoer van kabelbomen altijd tules en leg de kabels vast met tie-wraps.

18 18 16 Waarom moet je bij gebruik van kabelschoentjes een momenttang gebruiken? Centrale deurvergrendeling Bij alle systemen zijn mogelijkheden voor uitbreidingen, zoals het koppelen van de centrale deurvergrendeling aan het alarm- of blokkeersysteem. Wanneer het systeem aan de centrale deurvergrendeling gekoppeld moet worden, moet je eerst vaststellen met welke van de volgende systemen je te maken hebt: auto s met in het linker portier alleen een schakelaar; hierbij moet een extra stuurmotor bijgeplaatst worden pneumatische werking van de vergrendeling afwijkende systemen bij Amerikaanse auto s Op al deze systemen kan het alarm- of blokkeersysteem aangesloten worden. Het is van groot belang dat je niets aan het originele schema verandert. Als het werkingsprincipe van de schakeling in de CCS bekend is, is het niet moeilijk om verschillende systemen aan te sluiten. In het alarm zitten twee relais. Deze worden om de beurt bediend en bestaan uit een open- en een sluit relais. Door de juiste bedrading te verbinden met de originele stuurmodule, portiermotor en plus en min kan elk systeem aangestuurd worden.

19 19 Stuurmotoren De motor met vijf draden heeft twee draden die de elektromotor aansturen en waarmee, door omwisselen van de polariteit, de motor een open- of sluitbeweging kan maken. In de motor zit ook een driepolige schakelaar die wordt meebewogen met het bedienen van de motor. Het middencontact zit aan massa of plus. Dit is belangrijk om te weten! De motoren met twee draden komen in verschillende situaties voor, het meest in achterportieren, kofferdeksels en benzineklepjes.

20 20 Bij auto s met alleen een schakelaar in het linkerportier moet er een stuurmotor in het linker voorportier bijgemonteerd worden. Deze motor bedient de stang omhoog en omlaag die op zijn beurt weer de schakelaar in het portier bedient. Verder wordt er niets aan het originele systeem aangepast. De aansluitingen gaan volgens het schema hieronder.

21 21 Auto s met min-aansturing Deze aansturing komt het meest voor. Bij deze motoren ligt een middencontact aan massa. Het schema laat zien dat de rustcontacten niet gebruikt worden. Wanneer deze niet gebruikte aansluitdraden tijdens het rijden in contact komen met massa, resulteert dit in het ongewild bedienen van de aanstuurmotoren waardoor de eigenaar van de auto met klachten terug zal komen. Het is dus zaak om de aansluitingen die niet gebruikt worden, goed te isoleren. Het alarm moet eigenlijk de schakeling van de motor nadoen.

22 22 Auto s met plus-aansturing Eigenlijk werkt de plus-sturing op precies dezelfde wijze als de hiervoor besproken min-sturing. Het verschil zit in de stuurspanning die naar de vergrendelingsmodule gaat. Bij het min-sturingssysteem is dat massa en bij plus-sturingssysteem is dat de plus. De aansluiting van het alarm is hetzelfde, alleen de werkcontacten komen nu aan plus te liggen in plaats van aan massa.

23 23 Auto s met bi-pneumatische pomp en plus- en min-aansturing Ook dit systeem kan zonder problemen aan het alarm gekoppeld worden. De vergrendeling werkt op onder- en overdruk (bi = twee). Naar de deuren gaan slangen en in de deuren zijn deze aangesloten op plunjers. Verder is er een bi-drukpomp in de auto en in de portieren zijn driepolige schakelaars gemonteerd. Als de schakelaar bediend wordt, wordt de pomp wisselend aan plus of min gelegd. Gewoonlijk loopt in de voetruimte van het linker of rechter voorportier een kabel die van de pneumatische pomp achterin komt en die naar de schakelaars in de deur loopt. Deze kabel heeft dan meestal drie aders, namelijk één die plus voert, één die min voert en één die afwisselend plus of min voert. Deze laatste draad kan niet onderbroken worden om hier het alarm op aan te sluiten. De bedrading wordt volgens het volgende schema aangesloten.

24 24 Dit is het einde van de zelfstudie. Deze zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

25 25 BIJLAGE Lijst voor het controleren van de werking van een alarmsysteem (na inbouw) Open de ruit van een achterportier en sluit alle portieren, de kofferdeksel en motorkap. Schakel het beveiligingssysteem in. Controleer of de richtingaanwijzers de inschakeling bevestigen. Controleer of de LED aangeeft dat het beveiligingssysteem bekrachtigd is. Wacht ruim één minuut. Steek een arm met een snelle beweging door de geopende portierruit naar binnen. Door nu een snelle beweging richting de sensoren te maken moet het alarm afgaan. Bij een langzame beweging richting de sensoren mag het alarm niet afgaan. De portieren, het kofferdeksel/achterklep moeten onmiddellijk het alarmsignaal activeren. Vergeet niet eerst de ultrasoonsensoren uit te schakelen. Laat het systeem na iedere controle steeds een alarmperiode doorlopen of schakel steeds het alarmsignaal uit. In het laatste geval moet je steeds een minuut wachten voordat de controle uitgevoerd wordt. Zet de portieren en de kofferdeksel/ achterklep open. Er volgt nu een alarmsignaal. Het alarmsignaal bestaat uit een geluid van de sirene en lichtsignalen van de knipperlichten. Na 30 seconden moet het signaal stoppen. Controleer of het alarm niet afgaat wanneer met de vlakke hand op een raam wordt geslagen. Schakel het beveiligingssysteem vervolgens uit en open het portier met de geopende ruit en sluit dit. Controleer of een eventuele alarmindicatie aangeeft dat het systeem afgegaan is. Schakel de indicatie uit. Activeer het beveiligingssysteem en start de motor. Deze mag niet aanslaan. Schakel het beveiligingssysteem in en open de motorkap. Het alarm moet nu afgaan. Schakel het beveiligingssysteem uit. Start de auto. Conditie van onderdelen van het systeem: Schakelaars, contacten, aansluitingen (corrosie, bevestiging e.d.) Noodstroomaccu Afstandsbediening (batterij, contacten, vervuiling e.d.)

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS AIRBAGS EN GORDELSPANNERS Airbag In een moderne carrosserie komen we tegenwoordig een aantal voorzieningen tegen die de actieve en de passieve veiligheid van de auto verhogen. Een goed voorbeeld hiervan

Nadere informatie

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WET VAN OHM 5 DEELSPANNINGEN 6 MEETMETHODE SPANNINGSVERLIES 7 METEN AANGELEGDE SPANNING 8 METEN SPANNINGSVERLIES

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7

Nadere informatie

Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een COBRA alarmsysteem type 889.

Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een COBRA alarmsysteem type 889. COBRA 889 INLEIDING Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een COBRA alarmsysteem type 889. De belangrijkste vernieuwing in deze 889-serie bestaat uit het systeem, dat de herkenningscode van de afstandsbediening

Nadere informatie

EAT-141 Meten met de scoop

EAT-141 Meten met de scoop EAT-141 Meten met de scoop Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INLEIDING 3 DOELSTELLING 4 SCOOPMETING 5 VERSCHILLENDE SCOOPS 7 SIGNAALBEOORDELING 7 SOORTEN SPANNINGEN EN STROMEN 9 HUISWERKOPDRACHT 12

Nadere informatie

GT-912/GT-913/GT-914 Gebruikers handleiding

GT-912/GT-913/GT-914 Gebruikers handleiding GT-912/GT-913/GT-914 Gebruikers handleiding Rho-Delta b.v. Escudostraat 2 2991 XV Barendrecht Tel. +03110-4795755 Fax. +03110-2927461 www.rhodelta.nl info@rhodelta.nl - OMSCHRIJVING De GT-912 /GT-913/GT-914

Nadere informatie

Nederlandstalige handleiding Autoalarm AS5

Nederlandstalige handleiding Autoalarm AS5 Nederlandstalige handleiding Autoalarm AS5 Inhoud verpakking: Alarmunit Sirene Handzender ( 2 stuks) Kabels incl. zekeringen Zoekfunctie Stil alarm Startblokkering Paniek functie Anti carjacking Aansturing

Nadere informatie

De GT636 is een afstandsbediend autoalarmsysteem met de volgende mogelijkheden:

De GT636 is een afstandsbediend autoalarmsysteem met de volgende mogelijkheden: INBOUW HANDLEIDING GT636 Hartelijk dank voor het kiezen van een GT product. Onze materialen zijn met uiterste zorg gefabriceerd en getest. Mocht U vragen over onze producten hebben, dan staan onze technische

Nadere informatie

SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm

SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm SCM certificeringnummer AA030037 INSTALLATIE HANDLEIDING OMSCHRIJVING van de componenten Basisunit FM7.11 Sirene AL6.51 met ingebouwde noodstroomaccu

Nadere informatie

Cobra Bridge CAN 8800

Cobra Bridge CAN 8800 Cobra Bridge CAN 8800 Installatie Handleiding 2005 Clifford Electronics Benelux, Lijnden. Inhoudsopgave. Bridge 8800 CAN...3 Tabel Geheugen Alarm LED....3 Garagestand...4 Plaatsing van de alarmunit...4

Nadere informatie

INBOUW HANDLEIDING GT806 (GT804+GT844)

INBOUW HANDLEIDING GT806 (GT804+GT844) 1 INBOUW HANDLEIDING GT806 (GT804+GT844) Hartelijk dank voor het kiezen van een GT produkt. Onze materialen zijn met uiterste zorg gefabriceerd en getest. Mocht U vragen over onze produkten hebben, dan

Nadere informatie

Dit beveiligingssysteem voor uw auto is getest en goedgekeurd door

Dit beveiligingssysteem voor uw auto is getest en goedgekeurd door SYSTEEM 2980 COMPLEET ALARMSYSTEEM MET AFSTANDSBEDIENING GEBRUIKERSHANDLEIDING GOED BEWAREN VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK DIT SYSTEEM MAG UITSLUITEND DOOR EEN VAKKUNDIG INSTALLATEUR WORDEN INGEBOUWD BELANGRIJK

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING MKR 41

INSTALLATIE HANDLEIDING MKR 41 INSTALLATIE HANDLEIDING MKR 41 MKR41 HI-SEC DEZE KIT BESTAAT UIT: 1. Elektronische module met een startonderbrekingssysteem, knipperlichtsignalering, aansluitingen voor alle typen deurvergrendeling en

Nadere informatie

Clifford Electronics Benelux bv. Tel.+31 20 40 40 919 Fax. +31 20 40 40 948

Clifford Electronics Benelux bv. Tel.+31 20 40 40 919 Fax. +31 20 40 40 948 Clifford Electronics Benelux bv. Tel.+31 20 40 40 919 Fax. +31 20 40 40 948 Belangrijke informatie Gefeliciteerd met de aankoop van uw voertuig beveiligingsysteem. Het is ontworpen om jaren van probleemloze

Nadere informatie

GT909NL. Gebruikershandleiding

GT909NL. Gebruikershandleiding GT909NL Gebruikershandleiding Rhodelta b.v. Escudostraat 2 2991 XV Barendrecht Tel. +31 102927461 Fax + 31 104795755 www.rhodelta.nl info@rhodelta.nl 1.0 HANDZENDER OMSCHRIJVING GT889 GT969CH GT889: handzender

Nadere informatie

EMFT-22R Vermogenstestbank

EMFT-22R Vermogenstestbank EMFT-22R Vermogenstestbank Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 INLEIDING 5 MOTORKOPPEL OF DRAAIMOMENT 5 VERMOGEN 5 VULLINGSGRAAD 6 MOTORKOPPEL METEN 6 RELATIE KOPPEL EN

Nadere informatie

EAT-140 EPD-Technicus Dag 3

EAT-140 EPD-Technicus Dag 3 EAT-140 EPD-Technicus Dag 3 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 METHODEN VAN STORINGZOEKEN SPANNINGSVERLIEZEN 7 CLANDESTIENE VERBRUIKERS 9 KORTSLUITING 10 SCHEMALEZEN 3

Nadere informatie

- 0 - INSTALLATIE HANDLEIDING ND 6

- 0 - INSTALLATIE HANDLEIDING ND 6 - 0 - INSTALLATIE HANDLEIDING ND 6 - 1 - INHOUD BLZ. - WERKING 2 - INSCHAKELTIJD 2 - SOORTEN ALARM EN GEHEUGENCAPACITEIT ALARM 3 - COMFORTSLUITINGEN 3 - INSTALLATIE 4 - NOODSLEUTEL 4 - PASSIEVE INSCHAKELING

Nadere informatie

INBOUW HANDLEIDING GT403, 404

INBOUW HANDLEIDING GT403, 404 INBOUW HANDLEIDING GT403, 404 Hartelijk dank voor het kiezen van een GT produkt. Onze materialen zijn met uiterste zorg gefabriceerd en getest. Mocht U vragen over onze produkten hebben, dan staan onze

Nadere informatie

GT-912/GT-913/GT-914 Inbouwhandleiding

GT-912/GT-913/GT-914 Inbouwhandleiding GT-912/GT-913/GT-914 Inbouwhandleiding Rho-Delta b.v. Escudostraat 2 2991 XV Barendrecht Tel. +031 102927461 Fax. +031 104795755 www.rhodelta.nl info@rhodelta.nl 1.0 - OMSCHRIJVING De GT-912 /GT-913/GT-914

Nadere informatie

Installatie handleiding Centrale Deurvergrendeling De Basis unit. Schema type 1

Installatie handleiding Centrale Deurvergrendeling De Basis unit. Schema type 1 Installatie handleiding Centrale Deurvergrendeling De set bestaat uit: 2x Handzender (AB) Kabelboom Basis unit Aansluitmateriaal De Basis unit. Plaats deze in de auto onder het dashboard of in het midden

Nadere informatie

Auto Alarm FM5000 FM500 FM600 FM700 LCD MINI

Auto Alarm FM5000 FM500 FM600 FM700 LCD MINI Auto Alarm FM5000 FM500 FM600 FM700 LCD MINI I. Functies FM 2-weg autoalarm. 2. Alarm aan (stil) Druk nogmaals 1x op de knop van de afstandbediening om alarm in AUTO Localiseren status te activeren, indien

Nadere informatie

ALARM. De werking van het systeem wordt door de body computer geregeld, die via de seriële verbinding commando''s verzendt/ontvangt.

ALARM. De werking van het systeem wordt door de body computer geregeld, die via de seriële verbinding commando''s verzendt/ontvangt. Elektrische functie printen ALARM DIEFSTALALARM BESCHRIJVING Het diefstalalarm beveiligt de auto tegen diefstal m.b.v.: interieur en omtrekbeveiliging, kanteldetectie en controle op doorsnijden van voedingskabels.

Nadere informatie

TRACKJACK EUROPE BV. Inbouwvoorschriften. De juiste manier om een TrackJack OTM aan te sluiten

TRACKJACK EUROPE BV. Inbouwvoorschriften. De juiste manier om een TrackJack OTM aan te sluiten TRACKJACK EUROPE BV Inbouwvoorschriften De juiste manier om een TrackJack OTM aan te sluiten Inbouwvoorschriften TrackJack OTM 2.0 Onderstaande voorschriften dienen zorgvuldig gelezen te worden alvorens

Nadere informatie

Prakticum Veiligheid

Prakticum Veiligheid Prakticum Veiligheid 1 Opdracht: Airbagsysteem controleren met de VAG 1551 (Deze opdracht is gemaakt voor een Seat Leon, uitgevoerd met een TDI 1.9 AHF motor, zoals deze op het Mondriaan College aanwezig

Nadere informatie

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Krachtstroom antwoorden Doel Je kunt een stekker of een contrastekker aan een krachtstroomsnoer monteren. Oriëntatie Bij het werken met elektriciteit speelt de veiligheid een zeer grote rol. Een onveilige

Nadere informatie

Motor Scooter Alarm Systeem. Installatie handleiding

Motor Scooter Alarm Systeem. Installatie handleiding Motor Scooter Alarm Systeem Installatie handleiding Aansluiten van draden en stekkers Stap 1 Basisunit.Basis unit aansluiten (speaker, sirene, antenne) en tijdelijk een plaats zoeken voor bevestiging (pas

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1 EBAT- Diagnose luchtdrukremmen Zelfstudie en huiswerk 0-08 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLING LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 REMSYSTEEM VAN DE VOLGWAGEN 5 EBAT- DIAGNOSE LUCHTDRUKREMMEN 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket

Nadere informatie

Aansluiting van alarm op voorbereide bekabeling

Aansluiting van alarm op voorbereide bekabeling De alarmregeleenheid heeft aansluitingen die voorbereid af fabriek kunnen worden verkregen om het aansluiten van de volgende functies mogelijk te maken: Bediening van de centrale vergrendeling van de laadruimte

Nadere informatie

Elektrische techniek

Elektrische techniek AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . Zowel in huis als bij voertuigen heb je met elektriciteit te maken. Hoe zit een meterkast in elkaar? Hoe werkt een elektrisch ontstekingssysteem van een motor?

Nadere informatie

Cobra Alarm 4627. Gebruikers Handleiding

Cobra Alarm 4627. Gebruikers Handleiding Cobra Alarm 4627 Gebruikers Handleiding Clifford Electronics Benelux BV Tel.+31 20 40 40 919 info@clifford.nl ISO 9001:2008 Cobra Alarmsysteem: Diefstal is de laatste tijd explosief gestegen. CAN Bus manipulatie

Nadere informatie

Cobra 4627 Alarmsysteem met DriverCards

Cobra 4627 Alarmsysteem met DriverCards Cobra 4627 Alarmsysteem met DriverCards Gebruikershandleidingding Effectief en gebruiksvriendelijk Het in uw voertuig gemonteerde Cobra alarmsysteem biedt een simpele, maar uiterst effectieve en gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

VMT 10 EPD Basis dag 2

VMT 10 EPD Basis dag 2 VMT 10 EPD Basis dag 2 Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 2 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Basis Elektro B", die je binnenkort gaat volgen. Tijdens deze

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm. SCM goedkeuringsnr. AA030037

GEBRUIKSAANWIJZING. SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm. SCM goedkeuringsnr. AA030037 GEBRUIKSAANWIJZING SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm SCM goedkeuringsnr. AA030037 Beste klant, Wij danken u voor de aanschaf van het hightech SELCA modulair alarm systeem. Deze gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

EVMT 11 Meten met de Scoop

EVMT 11 Meten met de Scoop EVMT 11 Meten met de Scoop Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: COPYRIGHT 211 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Inleiding Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Meten met de scoop",

Nadere informatie

Auto alarm systeem Ultra Micro Ultrasonic

Auto alarm systeem Ultra Micro Ultrasonic Auto alarm systeem Ultra Micro Ultrasonic De Hoofd onderdelen De Basis unit. Plaats deze in de auto onder het dashboard of in het midden console, het moet een plek zijn waar alle draden naar toe kunnen.

Nadere informatie

INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR

INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR CITROËN AFTER SALES SERVICE INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR CITROËN DISTRIBUTEUR NIEUWE AUTO'S - Afleveringstechnicus - Coördinator terugroepacties CITROËN ERKEND REPARATEURS - Servicemanager - Technisch

Nadere informatie

Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards. Gebruikershandleiding. Vodafone Power to you

Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards. Gebruikershandleiding. Vodafone Power to you Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards Gebruikershandleiding Vodafone Power to you Effectief en gebruiksvriendelijk 1. Alarmsysteem met aparte autorisatie Het in uw voertuig gemonteerde

Nadere informatie

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring 1 Elektriciteit Oriëntatie Om met je auto of een tractor te kunnen rijden heb je elektriciteit nodig. Ook voor verlichting en je computer is veel elektriciteit nodig. Ook als je de mobiele telefoon aan

Nadere informatie

Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards. Gebruikershandleiding. Vodafone Power to you

Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards. Gebruikershandleiding. Vodafone Power to you Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards Gebruikershandleiding Vodafone Power to you Effectief en gebruiksvriendelijk 1. Alarmsysteem met aparte autorisatie Het in uw voertuig gemonteerde

Nadere informatie

Colofon. Joost van den Brink

Colofon. Joost van den Brink Colofon Auteur: Eindredactie: Waldo Ruiter Trea Winter van Faassen Joost van den Brink Dit is een uitgave van Brink Technical Solutions BV 2006 Deze uitgave mag vrij worden gekopieerd binnen educatieve

Nadere informatie

Elektrische installatie op voertuigen

Elektrische installatie op voertuigen Elektrische installatie op voertuigen Doel Je kunt in een 12- of 24-voltinstallatie een storing opsporen en verhelpen. antwoorden Oriëntatie Voordat je met een trekker en een werktuig de openbare weg op

Nadere informatie

GfS Day Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Montage handleiding en functies...p. 3. Instellingen van magneet contacten...p. 4

GfS Day Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Montage handleiding en functies...p. 3. Instellingen van magneet contacten...p. 4 Art.-Nr.: Art.-Nr.: Montage handleiding Inhoud Algemene omschrijving...p. Montage handleiding en functies...p. Instellingen van magneet contacten...p. Aansluiting met draadloos magneet contact...p. Aansluiting

Nadere informatie

SELCA SPLIT INSTALLATIEHANDLEIDING

SELCA SPLIT INSTALLATIEHANDLEIDING SELCA SPLIT INSTALLATIEHANDLEIDING 1.0 INTRODUCTIE. Het Selca Split systeem is een Hi-Tech auto alarm met een externe sirene. Het systeem voldoet aan de Europese eisen 95/54 en 95/56 en wordt in- en uitgeschakeld

Nadere informatie

DUMAN US-Module V1.5 2 ste druk Inbouw handleiding. Bedankt voor de aanschaf van de DUMAN US-Light Module V1.5

DUMAN US-Module V1.5 2 ste druk Inbouw handleiding. Bedankt voor de aanschaf van de DUMAN US-Light Module V1.5 Inbouw handleiding Bedankt voor de aanschaf van de DUMAN US-Light Module V1.5 Eigenschappen: - Geen hitte-ontwikkeling (in tegenstelling tot andere modules)! - Instelbare helderheid van de US-Lights van

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Inhoud

Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Inhoud Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Lees de gebruikershandleiding voor gebruik zorgvuldig door en maak u vertrouwd met de verschillende functies van uw autoalarm. Deze handleiding beschrijft de functies

Nadere informatie

- 0 - INSTALLATIE HANDLEIDING ND 14C

- 0 - INSTALLATIE HANDLEIDING ND 14C - 0 - INSTALLATIE HANDLEIDING ND 14C - 1 - INHOUD BLZ. - WERKING 2 - INSCHAKELTIJD 2 - SOORTEN ALARM EN GEHEUGENCAPACITEIT ALARM 3 - COMFORTSLUITINGEN 3 - INSTALLATIE 4 - NOODSLEUTEL 4 - PASSIEVE INSCHAKELING

Nadere informatie

INTELLISTART 4 INSTALLATIE

INTELLISTART 4 INSTALLATIE Standaard mogelijkheden van de IntelliStart 4. INTELLISTART 4 INSTALLATIE Op afstand starten voor automaten en handgeschakelde auto's tevens ook geschikt voor diesels Automatisch starten bij lage accu

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING META AUTO-ALARMSYSTEMEN HPB SERIE SCM/TNO GOEDGEKEURD KLASSE 2Z EN 3Z

GEBRUIKSAANWIJZING META AUTO-ALARMSYSTEMEN HPB SERIE SCM/TNO GOEDGEKEURD KLASSE 2Z EN 3Z GEBRUIKSAANWIJZING META AUTO-ALARMSYSTEMEN HPB SERIE SCM/TNO GOEDGEKEURD KLASSE 2Z EN 3Z De HPB voldoet aan de keuringseisen van het SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging) ten behoeve van

Nadere informatie

GT909NL INBOUW HANDLEIDING

GT909NL INBOUW HANDLEIDING GT909NL INBOUW HANDLEIDING Rho-Delta ACP. BV Esudostraat 2 2991 XV Barendrecht Tel nr: 010-4795755 Fax nr: 010-2927461 website: www.rhodelta.nl 1.0 - INHOUD VAN DE DOOS EN LIJST VOOR UITBREIDINGS MODULES.

Nadere informatie

INBOUW HANDLEIDING GT625, GT626, GT627

INBOUW HANDLEIDING GT625, GT626, GT627 1 INBOUW HANDLEIDING GT625, GT626, GT627 Hartelijk dank voor het kiezen van een GT produkt. Onze materialen zijn met uiterste zorg gefabriceerd en getest. Mocht U vragen over onze produkten hebben, dan

Nadere informatie

Installatievoorschriften TrackJack OTM 2.0 TrackJack Professional V52013. Handleiding TrackJack OTM 2.0

Installatievoorschriften TrackJack OTM 2.0 TrackJack Professional V52013. Handleiding TrackJack OTM 2.0 TrackJack OTM 2.0 TrackJack Professional V52013 Handleiding TrackJack OTM 2.0 (V2) 02112012 Inhoud 1. Goede voorbereiding 3 1.1. Professionele inbouw 1.2. Eisen gereedschappen 1.2. Selectie van montageplaats

Nadere informatie

Het schema. FIG.1.

Het schema. FIG.1. WWW.GUZZIPROJECT.NL Het schema. FIG.1. Het orginele schema FIG.1 is zodanig aangepast dat het dim, grootlicht en de claxon geschakeld worden door relais. Voordeel hiervan is dat de spanning van de verlichting

Nadere informatie

RUITENWISSERS/-SPROEIERS

RUITENWISSERS/-SPROEIERS Elektrische functie printen RUITENWISSERS/-SPROEIERS RUITENWISSERS/-SPROEIERS - BESCHRIJVING De ruitenwissers/-sproeiers worden bediend via de hendel rechts naast het stuur: de hendel kan - door omhoog

Nadere informatie

MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN

MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN Elektrische functie printen MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN 147 MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN - Beschrijving Een elektronisch systeem bewaakt en regelt alle parameters van de motor voor optimale prestaties

Nadere informatie

Serpi Star GR 410 / GR 440

Serpi Star GR 410 / GR 440 -1- Serpi Star GR 410 / GR 440 INHOUD BLZ. - WERKING 3 - LED GEHEUGEN 3 - ULTRASOON DETECTIE 3 - UITSCHAKELEN ULTRASOON 4 - STARTONDERBREKING 4 - CARCHECK 4 - WANNEER GAAT HET ALARM AF? 5 - SOORT EN DUUR

Nadere informatie

Knipperlicht rechts: zwart/groene draad op zekeringkast in stekker H2 pen 4.

Knipperlicht rechts: zwart/groene draad op zekeringkast in stekker H2 pen 4. VW GOLF III model vanaf okt. 1991 tot aug. 1995 VW GOLF III CABRIOLET model vanaf okt. 1993 tot aug. 1995 VW GOLF III VARIANT model vanaf nov. 1993 tot aug. 1995 VW VENTO model vanaf jan. 1992 tot aug.

Nadere informatie

Mitsubishi - Cobra Alarm CO4627. Gebruikers Handleiding

Mitsubishi - Cobra Alarm CO4627. Gebruikers Handleiding Mitsubishi - Cobra Alarm CO4627 Gebruikers Handleiding Clifford Electronics Benelux BV Tel.+31 20 40 40 919 info@clifford.nl ISO 9001:2008 Mitsubishi - Cobra Alarmsysteem: Om uw auto optimaal te beschermen

Nadere informatie

EAT-140 EPD-Technicus Dag 1

EAT-140 EPD-Technicus Dag 1 EAT-140 EPD-Technicus Dag 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 HET VRIJE ELEKTRON 5 ELEKTRISCHE LADING 5 VOORVOEGSELS 7 WET VAN OHM 7 VERSCHILLENDE SOORTEN SPANNINGEN

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

Gebrukershandleiding Gemel/SerpiStar GR48n

Gebrukershandleiding Gemel/SerpiStar GR48n ALGEMEEN Gebrukershandleiding Gemel/SerpiStar GR48n GEFELICITEERD! Met de aanschaf van de alarmkit GR48 klasse 2 / klasse 3 bent u in het bezit gekomen van de nieuwste generatie alarmsystemen van SERPI

Nadere informatie

Henks Reparatie Werkplaats - Van IJsendijkstraat 152-1442LC - Purmerend - www.hksservices.nl. Bedienings display

Henks Reparatie Werkplaats - Van IJsendijkstraat 152-1442LC - Purmerend - www.hksservices.nl. Bedienings display Bedienings display T4 koelkast storing zoeken Dit artikel omschrijft het fout zoeken en om de juiste diagnose te stellen als de koelkast problemen geeft. Het betreft de volgende modellen. Compressor type

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDMETER IED SAG-105WR (10/2009)

HANDLEIDING WINDMETER IED SAG-105WR (10/2009) HANDLEIDING WINDMETER IED SAG-105WR (10/2009) indic bvba, Molenberglei 21, B-2627 Schelle, tel +32(0)3 451 93 93 - fax +32(0)3 887 30 61 www.indiconline.com 1 Inhoud 1 Inhoud... 2 2 CE certificaat... 3

Nadere informatie

Maak deze plug los van de schakelaar ( op foto is aanpassing al gemaakt!)

Maak deze plug los van de schakelaar ( op foto is aanpassing al gemaakt!) Inbouw Comfortknipper in een MG (T)F Koppel voor de veiligheid de massa kabel van de accu los Demonteer het onderste paneel onder de stuurkolom (3 boutjes), waarvan één achter het klepje zit. Verwijder

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING META AUTO-ALARMSYSTEMEN HPA 3.5 / 4.5

GEBRUIKSAANWIJZING META AUTO-ALARMSYSTEMEN HPA 3.5 / 4.5 12 GEBRUIKSAANWIJZING META AUTO-ALARMSYSTEMEN HPA 3.5 / 4.5 Advies: Lees deze gebruiksaanwijzing geheel door, zodat u volledig op de hoogte bent van de functies van uw alarmsysteem. INHOUDSOPGAVE: ONDERWERP:

Nadere informatie

Inbouwen van de Speedohealer

Inbouwen van de Speedohealer Inbouwen van de Speedohealer Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Freek op het Z3 Forum heeft geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > On Topic lounge > Vragen staat vrij > Kilometerteller kalibrereb.

Nadere informatie

Montagehandleiding ZT-50 N Vacuum Cruise Control

Montagehandleiding ZT-50 N Vacuum Cruise Control Montagehandleiding ZT-50 N Vacuum Cruise Control ZT-50N Cruise Control Bedieningsfuncties Aanzetten : Snelheid verlagen : Zet de On/Off knop op On. Inschakelen : Let op! Zodra de Cruise Control niet gebruikt

Nadere informatie

Installatiehandleiding TrackJack PRO Fiscaal Handleiding TrackJack OTM 2.0

Installatiehandleiding TrackJack PRO Fiscaal Handleiding TrackJack OTM 2.0 Installatiehandleiding TrackJack PRO Fiscaal 2 2016 Handleiding TrackJack OTM 2.0 (V2) 02112012 Inhoud 1. Goede voorbereiding 3 1.1. Professionele inbouw 1.2. Eisen gereedschappen 1.3. Selectie van montageplaats

Nadere informatie

OPTISCHE-AKOESTISCHE BUITEN SIRENE/FLITSER SP-4002

OPTISCHE-AKOESTISCHE BUITEN SIRENE/FLITSER SP-4002 OPTISCHE-AKOESTISCHE BUITEN SIRENE/FLITSER SP-4002 sp4002_nl 12/09 De SP-4002 sirene voorziet in informatie bij alarm situaties door optische en akoestische signalering (rood is de SP-4002 R, blauw is

Nadere informatie

installatiehandleiding Alarmlicht met sirene

installatiehandleiding Alarmlicht met sirene installatiehandleiding Alarmlicht met sirene INSTALLATIEHANDLEIDING ALARMLICHT MET SIRENE Gefeliciteerd met de aankoop van het Egardia alarmlicht met sirene. Website Egardia www.egardia.com Klantenservice

Nadere informatie

Het Keypad (met segmenten)

Het Keypad (met segmenten) Het Keypad (met segmenten) Het JABLOTRON 100 systeem kan worden gebruikt met verschillende type keypads waarmee het systeem kan worden bediend, en die informatie geven omtrent de status van het systeem

Nadere informatie

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel indicatie van binnen/buiten en eerste oordeel Bestemd voor wand model 9K en 12K Indicatie binnendeel (, 0.5s AAN, No. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Hoge druk Invries Systeem geblokkeerd of koelmiddel lekkage Hoge

Nadere informatie

ES-D1A. Draadloze bewegingsdetector. www.etiger.com

ES-D1A. Draadloze bewegingsdetector. www.etiger.com ES-D1A Draadloze bewegingsdetector www.etiger.com NL Inhoud van de verpakking 1 x PIR bewegingsdetector 1 x steun 1 x gebruikershandleiding 1. Detectievenster 2. LED-lampje 3. Steun Vóór het eerste gebruik

Nadere informatie

installatiehandleiding Alarmlicht met sirene

installatiehandleiding Alarmlicht met sirene installatiehandleiding Alarmlicht met sirene INSTALLATIEHANDLEIDING ALARMLICHT MET SIRENE Gefeliciteerd met de aankoop van het WoonVeilig alarmlicht met sirene. Telefoonnummer WoonVeilig 0900-388 88 88

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING META AUTO-ALARMSYSTEMEN M-8700 SERIE

GEBRUIKSAANWIJZING META AUTO-ALARMSYSTEMEN M-8700 SERIE 12 GEBRUIKSAANWIJZING META AUTO-ALARMSYSTEMEN M-8700 SERIE Advies: Lees deze gebruiksaanwijzing geheel door, zodat u volledig op de hoogte bent van de functies van uw alarmsysteem. INHOUDSOPGAVE: ONDERWERP:

Nadere informatie

ZWART GROEN-ROOD GROEN-BLAUW GEEL-BLAUW GROEN-ZWART GEEL-ROOD BRUIN WIT-BLAUW PAARS BRUIN-ROOD BLAUW WIT-ROOD

ZWART GROEN-ROOD GROEN-BLAUW GEEL-BLAUW GROEN-ZWART GEEL-ROOD BRUIN WIT-BLAUW PAARS BRUIN-ROOD BLAUW WIT-ROOD HFDSCHEMA E541 -Demontagedienttegeschiedendooreenprofessioneleinstallateur -Maakdeaccupolenlosalvorensmetdemontagetebeginnen -Houdtdecontactsleutel,wanneerdeunitvolledigisaangesloten,buitendeautoen beginmetdenoodzakelijkeprogrammering

Nadere informatie

Toetstermen Carrosserietechnicus niveau 3 Praktijk (CREBO-nummer 56051) (versie 05, augustus 2006)

Toetstermen Carrosserietechnicus niveau 3 Praktijk (CREBO-nummer 56051) (versie 05, augustus 2006) Bij het uitoefenen van alle hieronder vermelde vaardigheden dienen de daarbij noodzakelijke technieken en gereedschappen worden toegepast en dient rekening te worden gehouden met eigenschappen van materialen,

Nadere informatie

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5.

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5. Beschrijving 3 4 5 Plaatsing componenten. ansluitingen. Huis 3. Permanente magneet 4. nker 5. Klep = Luchtstroom -polige stelmotor Universele informatie Sensoren en stelelementen 6 V 8 4 8 6 4 = Uit; =

Nadere informatie

MK99 NL AUTOMATISCH IN WERKING TREDENDE STARTONDERBREKER MET ELEKTRONISCHE SLEUTEL EN OVERRIDE NOODCODE

MK99 NL AUTOMATISCH IN WERKING TREDENDE STARTONDERBREKER MET ELEKTRONISCHE SLEUTEL EN OVERRIDE NOODCODE MK99 NL AUTOMATISCH IN WERKING TREDENDE STARTONDERBREKER MET ELEKTRONISCHE SLEUTEL EN OVERRIDE NOODCODE Met de startonderbreker MK99 kunnen twee automatisch in werking tredende startonderbrekingen plaatsvinden

Nadere informatie

105.663. Bouwpak ket Escape robot. Productinformatie: Benodigd gereedschap voor de bouw van de Escape robot: Stuklijst elektronische onderdelen:

105.663. Bouwpak ket Escape robot. Productinformatie: Benodigd gereedschap voor de bouw van de Escape robot: Stuklijst elektronische onderdelen: k e i n u s i 105.663 Bouwpak ket Escape robot Productinformatie: De Escape robot (ontsnappings-robot) werkt als een robot met kunstmatige intelligentie. Hij slaagt er altijd in zijn weg uit een doolhof

Nadere informatie

Rev.0 MBCarParts 1 van 7

Rev.0 MBCarParts 1 van 7 Rev.0 MBCarParts 1 van 7 Installatie handleiding De CV set De set bestaat uit: 2x Handzender (AB) Type chroom Type klapsleutel Kabelboom Basis unit De Basis unit. Plaats deze in de auto onder het dashboard

Nadere informatie

ELEKTRISCHE INSTALLATIE BI-VAN CAN COM2000

ELEKTRISCHE INSTALLATIE BI-VAN CAN COM2000 INFOTEC AP/TAVG/MMXP/MUX BEVESTIGING DIAGNOSE BSI ELEKTRISCHE INSTALLATIE BI-VAN CAN COM2000 G01 CONTROLEPROCEDURE VAN DE FUNCTIE VERLICHTING Toepassing bij PEUGEOT 206 (vanaf DAM-nr. 9076) 307 406 (vanaf

Nadere informatie

Telescopische TV liften serie John hat

Telescopische TV liften serie John hat Telescopische TV liften serie John hat Binnen deze serie zijn 4 types leverbaar, te weten: 1. John 40hat 554/668 voor schermen tot 40 2. John 65hat 716/1000 voor schermen tot 65 3. John 65hat 816/1200

Nadere informatie

R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk

R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk PROEFWERK TECHNOLOGIE VWO MODULE 6 ELECTRICITEIT VRIJDAG 19 maart 2010 R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk 2P 2P 2P Opgave 1 Tup en Joep willen allebei in bed lezen. Ze hebben allebei een fietslampje.

Nadere informatie

Lokaliseren van storingen. Student booklet

Lokaliseren van storingen. Student booklet Lokaliseren van storingen Student booklet Lokaliseren van storingen - INDEX - 2006-04-06-17:10 Lokaliseren van storingen Deze module gaat over het lokaliseren van basisstoringen. Het begrijpen van de

Nadere informatie

Elektrische installatie

Elektrische installatie Elektrische installatie Vdiagnr.: 09, 08 Diagnose - Inleiding - 2 Diagnose - Configuratie en inleren - 7 Diagnose - Conformiteitscontrole - 8 Diagnose - Overzicht van de staten - 9 Diagnose - Betekenis

Nadere informatie

Tractor Rapid-kit inbouw instructies. Handleiding voor het inbouwen en aansluiten van: Rapid KT-V4T-00. Tuning-kit voor Tractoren

Tractor Rapid-kit inbouw instructies. Handleiding voor het inbouwen en aansluiten van: Rapid KT-V4T-00. Tuning-kit voor Tractoren Tractor Rapid-kit inbouw instructies Handleiding voor het inbouwen en aansluiten van: Rapid KT-V4T-00 Tuning-kit voor Tractoren DezehandleidingvindtuinKLEURop: WWW.TERLOUWTUNING.NL Rechtsstaat.Ditkuntuaanklikkenenop

Nadere informatie

ES-D3A Draadloos deur-/raamcontact

ES-D3A Draadloos deur-/raamcontact ES-D3A Draadloos deur-/raamcontact www.etiger.com NL Inhoud van de verpakking 1 x deur-/raamcontact 1 x gebruikershandleiding Magneet Zender Aan de foto s, afbeeldingen en tekst kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing Fun2Go Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06

Nadere informatie

Colofon. Joost van den Brink

Colofon. Joost van den Brink Colofon Auteur: Eindredactie: Waldo Ruiter Trea Winter van Faassen Joost van den Brink Dit is een uitgave van Brink Technical Solutions BV 2006 Deze uitgave mag vrij worden gekopieerd binnen educatieve

Nadere informatie

Sloten en alarm ALARM-SYSTEEM

Sloten en alarm ALARM-SYSTEEM Sloten en alarm ALARM-SYSTEEM H6716G Uw voertuig is voorzien van een uiterst verfijnd elektronisch diefstalalarm en motor-immobilisatiesysteem. Tevens beschikt het voertuig over een aantal extra veiligheidssystemen.

Nadere informatie

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel indicatie van binnen/buiten en eerste oordeel Bestemd voor wand model 18K en 24K (, 0.5s No. 1 2 3 4 5 6 7 8 Hoge druk Invries Hoge persgas Overstroom Communicatie Hoge weerstand Interne ventilator motor

Nadere informatie

Inhoud. 95042 AST3 - Opdrachten en benodigdheden Proeve 2.doc Pagina 1 van 8

Inhoud. 95042 AST3 - Opdrachten en benodigdheden Proeve 2.doc Pagina 1 van 8 Alle opdrachten proeve Inhoud Opdracht AST3-1: Fase 1 schade analyseren (Opel Astra)... 2 Opdracht AST3-2: Fase 2 diagnose stellen aan voertuigsystemen (VW Polo)... 4 Opdracht AST3-3: Fase 3 inleren van

Nadere informatie

MX5 NB Alarm of CV+AB plaatsen. Deel 4 >> Alarm of CV aansluiten.

MX5 NB Alarm of CV+AB plaatsen. Deel 4 >> Alarm of CV aansluiten. MX5 NB Alarm of CV+AB plaatsen. Deel 4 >> Alarm of CV aansluiten. Basis unit: Voor het plaatsen van de basisunit is het zoeken naar een mooi weg gewerkt, en toch toegankelijke plaats. Dat laatste is het

Nadere informatie

Installatiehandleiding OTM 3 2016. Handleiding TrackJack OTM 2.0

Installatiehandleiding OTM 3 2016. Handleiding TrackJack OTM 2.0 Installatiehandleiding OTM 3 2016 Handleiding TrackJack OTM 2.0 (V2) 02112012 Inhoud 1. Goede voorbereiding 3 1.1. Professionele inbouw 1.2. Eisen gereedschappen 1.3. Selectie van montageplaats 1.4. Belangrijk

Nadere informatie

Alarm- en knipperlichtrelais MGA

Alarm- en knipperlichtrelais MGA Alarm- en knipperlichtrelais MGA Een van de voorgaande verbeteringen was om de ernstige gevolgen van een brand na een ongeval te beperken maar nog beter is het om een ongeval daar waar mogelijk te voorkomen.

Nadere informatie

Basiskennis. Student booklet

Basiskennis. Student booklet Basiskennis Student booklet Basiskennis - INDEX - 2006-04-11-09:09 Basiskennis In deze module wordt de basiskennis over het creëren van elektrische stroom en de samenstelling van een atoom behandeld.

Nadere informatie