Verzuimdienstverlening corrupt?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verzuimdienstverlening corrupt?"

Transcriptie

1 Verzuimdienstverlening corrupt? Reacties uit de markt Door: redactie BG magazine heeft voor u een aantal reacties verzameld van een aantal spelers uit de arbomarkt naar aanleiding van het FNV-rapport Verzuimbegeleiding, een corrupt systeem. Reactie OVAL, de brancheorganisatie van o.a. arbodiensten en re-integratiebedrijven OVAL vertegenwoordigt arbodienstverleners met een klantenbestand van circa werkgevers en 4,5 miljoen aangesloten werknemers. Op jaarbasis zijn er miljoenen contactmomenten met werkgevers en werknemers. Voor OVAL en de bij haar aangesloten dienstverleners staan kwaliteit en privacy van de werknemer centraal in de dienstverlening, alleen daarmee is een onafhankelijke en vertrouwde relatie op te bouwen. Geschillencommissie Het rapport van FNV omvat circa meldingen over een periode van anderhalf jaar. Het voorkomen van de in het FNV-rapport beschreven meldingen heeft continu de aandacht van arbodienstverleners, is onderwerp van certificering en onderdeel van de door arbodienstverleners gehanteerde privacy- en klachtreglementen. OVAL heeft daarom ook een geschillencommissie Arbodiensten. In 2012 werden 53 klachten ingediend. Op deze wijze kunnen arbodienstverleners zelf, in geval van klachten, direct actie ondernemen richting werknemers. Helaas geeft het FNV-rapport geen concrete handvatten om direct actie te ondernemen richting de desbetreffende werknemers. Geen corrupt systeem In de praktijk zien we dat een goede communicatie tussen werkgever, werknemer en arbodienstverlener van belang is. Het is belangrijk over en weer de verwachtingen, rechten en verantwoordelijkheden te managen. In de situaties waarin een werknemer zich niet prettig voelt, is het aan de bedrijfsarts of andere professionals om een mogelijk spanningsveld tussen werkgever en werknemer te managen. Arbodiensten werken met competente professionals die hiervoor zijn opgeleid. Het gegeven dat een werkgever een arbodienst of bedrijfsarts contracteert en betaalt, doet niets aan deze professionaliteit af. Iedere gevoel van onbehagen van een werknemer is er één teveel, maar er is absoluut geen sprake van een corrupt systeem, zoals de FNV stelt. Fatsoenlijke manier van werken OVAL deelt het streven van de FNV dat er op een normale, fatsoenlijke manier wordt gewerkt aan een laag ziekteverzuim. Wat OVAL betreft geldt dit ook voor preventie en inzetbaarheid. Wij vinden het daarom van belang om een:

2 een voor alle werknemers toegankelijk arbeidsomstandighedenspreekuur in te voeren; één helder en transparant toezichtkader te maken voor privacy op basis van de huidige wet- en regelgeving en richtlijnen en protocollen van professionals; één toezichthouder te benoemen, in plaats van het toezicht te spreiden over drie, waarbij de mogelijkheden voor handhaving worden versterkt; een gelijke certificering voor alle arbodienstverleners als alternatief voor het huidige wettelijke certificaat, dat nu door een deel van de arbodienstverleners wordt gehanteerd. OVAL ontwikkelt hiervoor een voorstel. Reactie de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) voorzitter Jurriaan Penders Het rapport Verzuimbegeleiding, een corrupt systeem van FNV Bondgenoten laat schokkende resultaten zien. Volgens de NVAB moet de regie over de zorg voor werkende mensen terug naar de bedrijfsarts. Alleen dan is de privacy en het belang van werknemers gegarandeerd. Het rapport brengt duidelijk in beeld hoe de privacy van werknemers geschonden wordt en dat zij geen toegang hebben tot passende arbeidsgerelateerde zorg. De NVAB maakt zich al langer zorgen over de inzet van casemanagers die op de stoel van de arts gaan zitten, maar ook over 'arboartsen' die geen opleiding als bedrijfsarts hebben gehad en niet deskundig zijn. Privacy Privacy van werknemers staat voor de NVAB voorop. In de praktijk is het voor werknemers en werkgevers soms onduidelijk welke informatie behoort tot het medisch beroepsgeheim. NVAB en OVAL hebben daarom in juni 2013 een folder uitgebracht waarin kort en bondig wordt uitgelegd welke informatie voor werkgever en werknemer beschikbaar is en wat de rol is van bijvoorbeeld de bedrijfsarts. Daarin komt ook de onafhankelijke positie van de bedrijfsarts aan bod. Rug recht De NVAB vindt dat de bedrijfsarts zijn rug recht moet houden, ondanks de ongeoorloofde druk die in sommige gevallen wordt uitgeoefend. Wij zijn al langer bekend met deze situatie en tracht bedrijfsartsen daarin te ondersteunen. Ook pleiten wij al geruime tijd voor onderzoek naar de andere mogelijkheden voor financiering van arbeidsgerelateerde zorg, zoals organisatie op brancheniveau. De zorg voor werkenden hoort bij de bedrijfsarts, die de regie voert in een team met geschoolde medewerkers. Dit geldt zeker in een tijd waarin hoge eisen worden gesteld aan de gezondheid, productiviteit en duurzame inzetbaarheid van alle werkenden in Nederland. Reactie Bob Zeegers van Arbokiezer, een keuzesite voor het selecteren van de best passende arbodienst Het is jammer dat het rapport van de FNV zoveel commotie oproept. Door de wel heel matige opzet is dit een onderzoek waarvan de uitkomst van tevoren al vast stond.

3 De suggestieve manier van vragen stellen rondom de perceptie van de arbodienstverlening is dusdanig, dat geen enkel onderzoeksbureau zich zal willen wagen aan het extrapoleren van de door het FNV geclaimde resultaten naar de hele werkende populatie. Ter illustratie: als we op dezelfde manier hadden gevraagd hoe het stond met de huwelijkse staat van het gemiddelde FNV-lid, dan hadden we vragen gesteld als: 'Ook zo n belabberd huwelijk? Meld het via onze slechte huwelijkslijn'. Drie keer raden wat de uitkomst van dit onderzoek was. Maar grote kans dat het gemiddelde FNV-lid geen beter of slechter huwelijk heeft dan de gemiddelde Nederlander. En toch is dit precies wat gesuggereerd wordt met dit onderzoek onder de waardering van arbodiensten. Je moet dus echt serieuze kanttekeningen zetten bij dit onderzoek en de uitkomsten. 8 miljard extra kosten De agenda van het FNV lijkt me daarbij overigens vrij duidelijk: zij willen al jaren (terug) naar een situatie waarbij de bedrijfsarts weer de centrale spil is in de dienstverlening. Bij voorkeur centraal aangestuurd door een (overheids)instantie. Gek, want blijkbaar zijn we allemaal alweer vergeten wat het resultaat was van deze manier van werken: een verzuimpercentage van meer dan 8 procent (het dubbele van nu) en een instroom in de WAO van werkende Nederlanders. Per jaar! Een rekening die men dan nu wel bij de werkgever kan neerleggen. Alleen al aan loondoorbetaling hebben we het dan over 8 miljard extra kosten per jaar. De bedrijfsarts We zullen de feiten onder ogen moeten zien; van het gemelde verzuim is 80 procent niet medisch, zodat de bedrijfsarts in het merendeel van de verzuimgevallen dus terecht in de tweede lijn zit. Dat moet je niet willen terugdraaien, ook omdat de gemiddelde bedrijfsarts allang geen spreekuurtijger meer wil zijn, maar een professioneel adviseur die met zijn klant het inhoudelijke gesprek wil voeren. Ook moeten we niet vergeten dat er op korte termijn te weinig bedrijfsartsen zullen zijn en dat we echt niet moeten verwachten dat artsen zich massaal zullen gaan specialiseren als bedrijfsarts, zeker niet als hier een standaard overheidsalaris van Euro bruto per jaar bij gaat horen. De casemanager En dan de casemanager. Een grote denkfout van alle betrokken partijen is, dat er alleen gesproken wordt over casemanagers bij verzuimbureaus en arbodiensten. Dit is niet correct, van de casemanagers werken er ruim niet bij arbodienstverleners, maar gewoon bij organisaties zelf! Deze beroepsgroep speelt een niet mis te verstane rol bij het dagelijks verzuim in veel organisaties. Zeker in het eigenregiemodel dat de meerderheid van de grote(re) organisaties inmiddels hanteert. Deze functionaris is wat mij betreft absoluut niet meer weg te denken uit het speelveld. Onbeschermde titel De titel van casemanager is overigens nog steeds onbeschermd, iets wat we in 2011 al constateerden bij ons jaarlijkse onderzoek onder arbodiensten.

4 Hier komt gelukkig wel verandering in nu een tiental arbodiensten, waaronder Arbo Unie, Capability, Tredin en De Arbodienst - samen met opleidingsinstituut NWLRN een door de branche erkende basisopleiding voor casemanagers hebben ontwikkeld. Deze brancheregulering is goed en zorgt ervoor dat de beroepsgroep van casemanagers zich verder professionaliseert. Wellicht is het een idee dat de casemanager ook als een van de kerndeskundigen wordt gezien? Zo ontstaat er een door de branche erkend team van professionals, dat zorgt dat de medewerker op de juiste wijze wordt begeleid bij zijn inzetbaarheid. Hierbij worden de belangen van de werknemer en werkgever zo goed mogelijk behartigd, maar dan zonder bureaucratisch gedoe en ingewikkelde overheidsbemoeienis. Samenwerken is de enige manier om resultaat te boeken. Privacy Alle regelgeving over privacy dreigt nu veel te ver te worden doorgevoerd. Iedereen, arbodiensten, bedrijfsartsen, casemanagers, werkgevers, verzekeraars, werknemers en ja zelfs de FNV, kunnen zich helemaal niet houden aan de wetgeving rondom privacy. Die is simpelweg niet houdbaar in ons moderne digitale tijdperk. En de ontwikkelingen gaan zo snel, dat je vraagtekens moet zetten bij verdere regulering. Maar er speelt nog iets anders. Dat is de werknemer zelf die er voor kiest om bepaalde zaken te willen delen (via WhatsApp, Twitter, Facebook en LinkedIn) en ja dus ook met de werkgever. En dat is ook logisch, de gemiddelde werknemer heeft helemaal niets te verbergen en wil graag zijn werkgever betrekken als het even tegen zit. En dan de werkgever. Die betaalt in tegenstelling tot vroeger de (gepeperde) rekening. Heeft hij dan ook niet het recht iets meer te weten dan het marginale wat het CBP nu toestaat? Er is wat voor te zeggen om meer open te (mogen) communiceren over wat een medewerker nu precies wel of niet kan, maar ook om eerder het gesprek aan te kunnen gaan met de medewerker als terugkeer er niet in zit. Daar is niet alleen de werkgever bij gebaat, maar zeker ook de werknemer. Krimpende markt De hele discussie over verzuimbegeleiding wordt wat mij betreft overigens niet op het juiste niveau gevoerd. Verzuim is voor heel veel bedrijven helemaal geen issue. Het is echt een achterhoedegevecht aan het worden, waarbij allerlei tegengestelde belangen spelen. Van bedrijfsartsenmaatschappen tot casemanagementbureaus, van grote aanbieders tot kleine aanbieders die steeds meer marktaandeel opsnoepen, van werkgevers tot werknemersorganisaties en hun immer tegengestelde belangen. In een steeds verder krimpende markt is alle commotie de voorbode van een definitieve marktomslag. Verzuim geen issue meer Want andere issues zijn voor de meeste bedrijven veel belangrijker, zeker de bedrijven die op langere termijn willen kunnen voortbestaan. Dit blijkt ook uit de vele gesprekken die ik voer met klanten van Arbokiezer (een keuzesite voor het selecteren van de best passende arbodienst). Het gesprek over verzuim wordt bij steeds meer organisaties gevoerd rondom de vier assen* van duurzame inzetbaarheid, waarbij behalve gezondheid en flexibiliteit (het 'oude' verzuim), Flexibiliteit, Cultuur en Leiderschap en Mobiliteit de onderwerpen zijn waar bedrijven mee aan de slag moeten. (*volgens model Peter Dona)

5 Vanuit deze visie is verzuim geen issue meer en een onderwerp wat er weliswaar bijhoort, maar geen doel op zich meer is. Arbodienstverleners, of ze nu de bedrijfsarts of de casemanager voorop stellen, moeten zich ontwikkelen rondom deze vier assen, of ze kunnen wel eens verdwijnen in overbodigheid. Reactie VNO-NCW en MKB-Nederland VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het niet eens met de kritiek van de FNV dat werkgevers zieke werknemers niet serieus nemen. Als werkgevers druk uitoefenen op zieke werknemers om snel weer aan de slag te gaan, gaat het om uitzonderingen. Volgens de FNV schenden werkgevers, verzuimbureaus en bedrijfsartsen op grote schaal de privacy van zieke werknemers. De bedoeling zou zijn om hen weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Natuurlijk willen werkgevers dat medewerkers weer snel aan de slag gaan, maar wel pas als dat kan. Werkgevers willen geen half zieke werknemers op de werkvloer, die zijn ook helemaal niet productief. Wij weerspreken dat werkgevers erop uit zijn om de medische gegevens van zieke werknemers te achterhalen. Daar zijn ze niet in geïnteresseerd. Ze willen alleen maar weten wanneer werknemers weer fit zijn. Reactie ArboNed, Paul Verburgt interim directeur ArboNed Ik wil graag de uitkomsten van het FNV-onderzoek nuanceren. Wij herkennen ons niet in het negatieve overgeaccentueerde beeld dat FNV Bondgenoten schetst. Wij doen zelf veel onderzoek naar de tevredenheid van werkgevers en werknemers over de kwaliteit van onze dienstverlening. Heel bewust doen we dat niet anoniem. Zo zijn we in staat per casus actie te ondernemen. Transparante klachtenprocedure Helaas geeft het FNV-rapport ons geen concrete handvatten om direct actie te ondernemen richting de betreffende werknemers. Het staat werknemers echter altijd vrij om over de manier waarop ArboNed is omgegaan met hun belangen een klacht in te dienen. Wij hebben daarvoor een uiterst transparante klachtprocedure. Onduidelijke communicatie Veelal ontstaat ontevredenheid door onduidelijkheid in de communicatie. Wat mag een werkgever en werknemer verwachten van een gecertificeerde arbodienst? Wat zijn de regels als het gaat om privacy? ArboNed besteedt dan ook veel aandacht aan heldere communicatie, naar zowel werkgever als werknemer. Waar we intern nogmaals aandacht voor zullen vragen is het duidelijk aangeven van de rol en functie van diegene die vanuit ArboNed de verzuimende werknemer (telefonisch) benadert. Duurzaam herstel ArboNed is zich zeer bewust van de complexe materie als het gaat om verzuimbegeleiding in relatie tot de belangen van werknemers, werkgevers (en verzekeraars). Het is de professionaliteit van de bedrijfsarts om de verschillende belangen goed af te wegen en een onafhankelijk advies te geven, gericht op het realiseren van herstel. Het mag

6 duidelijk zijn, dat ons doel is te komen tot duurzaam herstel. Wij zetten hier actieve begeleiding op in. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat (weer) werken in een herstelfase betekent, dat veel klachten/problemen sneller voorbij gaan of dat er minder snel recidieven optreden. Dat is dus ook voor werknemers van groot belang. Reactie Pauline Miedema, directeur van NWLRN, opleidingsbedrijf Basisopleiding Casemanagement De FNV wil dat er op een normale en fatsoenlijke manier aan een laag ziekteverzuim wordt gewerkt. Daar kan natuurlijk niemand tegen zijn. Dat willen zowel werkgevers als werknemers. Er is immers al lang gebleken dat dwang en repressie op de langere termijn juist tot meer verzuim en meer kosten leiden. Complex speelveld Verzuim vindt plaats in een complex speelveld en er zijn meerdere partijen bij betrokken die allemaal een eigen rol in het proces hebben. De belangrijkste spelers zijn uiteraard de werknemer en de werkgever, die samen een contract hebben waarin zij een relatie aangaan en rechten en plichten hebben. Daarnaast zijn er ondersteunende partijen zoals bijvoorbeeld een arbodienst. Eenzijdige focus Ik ben er van overtuigd, dat het merendeel van de arbodienstverleners op professionele wijze werkt, waarbij zij de wettelijke regels, de privacy en de normale normen van goed fatsoen respecteren. Er zijn misstanden, maar die zijn er ook aan de kant van werkgevers en werknemers. Door eenzijdig te focussen op een van de schakels, wordt niet het hele proces verbeterd. Terwijl dat juist wel is waar behoefte aan is. Door partijen tegen elkaar op te zetten, komt de fatsoenlijke manier alleen maar verder in het gedrang. Opleiden De oplossing van de misstanden ligt mijns inziens dan ook niet in meer regelgeving, het omgooien van het hele systeem of het zwartmaken van partijen, maar in het opleiden. Van de werknemer, werkgever en de arboprofessional. Wat mag wel, wat niet en belangrijker: wat werkt goed en wat niet? Zowel medewerker, werkgever als arbodienstverlener hebben hetzelfde doel: duurzame inzetbaarheid en een prettige relatie met elkaar. Door alle partijen daarin van voldoende kennis en vaardigheden te voorzien, wordt het gesprek tussen de partijen gefaciliteerd en kan het proces normaal en fatsoenlijk verlopen, zoals het FNV dat stelt. De werknemer een zielig slachtoffer? Laten we de partijen aanspreken die de regels en de normen overschrijden. Dat zijn de werkgevers die geen oog hebben voor hun werknemers en alleen voor de korte termijn winst gaan. Het zijn de arbodienstverleners die de regels overtreden, de privacy schenden en niet onafhankelijk zijn maar automatisch de kant van de werkgever kiezen. Maar het zijn ook de werknemers zelf die hun eigen privacy in gevaar brengen, die denken dat ziek zijn een recht is en het normaal vinden dat de werkgever niets mag weten, maar wel moet betalen.

7 Laten we de werknemers niet als zielig slachtoffer behandelen en ze proberen te beschermen door ze af te schermen. Maar laten we werknemers serieus nemen en een volwassen rol toebedelen in het hele proces. Sleutel voor goede arbodienstverlening Het FNV rapport geeft aan hoe slechter de casemanager, hoe slechter de arbodienstverlener beoordeeld wordt. En dat is niet zo vreemd, want de casemanager speelt vaak een grote rol in het proces van verzuimbegeleiding. Zowel inhoudelijk als in de communicatie. Als de casemanager in staat is contact te maken met alle partijen, deze hun eigen keuzes laat maken en met elkaar in gesprek te laten gaan, dan is de kans groot dat het proces goed verloopt en alle partijen tevreden zijn. Een goede casemanager is de sleutel voor goede arbodienstverlening. Reactie arbodienstverlener MaetisArdyn, Marius Touwen, bestuurder van het Zorg van de Zaak Netwerk, waar MaetisArdyn deel van uitmaakt Van de ruim reacties van medewerkers betrof ruim 42 procent ervaringen met kleinere of regionale, niet nader benoemde, organisaties. Van de overige 58 procent ging 5 procent over MaetisArdyn. Dit rapport is te gek voor woorden en wij zijn verrast en geschrokken over de inhoud en de strekking. Het klopt dat het vaak moeilijk is het juiste evenwicht te vinden tussen privacy en het belang van de werkgever. Ik ben ook vaak genoeg ziek geweest om te ervaren dat een duwtje in de rug soms nodig is. Maar de verzuimbranche een corrupte branche? Absoluut niet. Wij zetten ons dagelijks in voor de optimalisatie van de inzetbaarheid van medewerkers. Daarbij is bewaking van de privacy voor ons van het grootste belang. MaetisArdyn is gecertificeerd volgens de norm Richtlijn Arbodiensten en ISO Dat houdt in dat wij ons aan de wet- en regelgeving houden en dat daar een scherp toezicht op is. Wij werken met geregistreerde bedrijfsartsen en competente professionals. Binnen het Netwerk bedienen wij ruim 1,3 miljoen aangesloten werknemers. Wij betreuren het dat de FNV niet is ingegaan op eerdere initiatieven om de resultaten met ons te bespreken alvorens tot publicatie over te gaan. Wij hechten zeer aan de kwaliteit van onze dienstverlening en voeren ook onderzoek uit om de tevredenheid van werkgevers en werknemers te meten. Deze resultaten en de uitkomsten van de periodieke uitgevoerde audits zijn voor ons leidraad voor continue verbetering van onze communicatie en dienstverlening. Wij nodigen het FNV dan ook van harte uit om met ons de kwaliteit in de markt te verbeteren en excessen in de dienstverlening uit te bannen. Reactie Pim Berkhout, directeur en geregistreerd bedrijfsarts van De Arbodienst De discussie over het ziekteverzuim in Nederland is weer in alle hevigheid opgelaaid. Niet omdat het zo hoog is, want het is historisch laag met gemiddeld minder dan 4 procent.

8 Wel omdat het tv-programma Zembla en een FNV meldpunt een aantal misstanden aan het licht hebben gebracht. Misstanden die inmiddels door de betrokken vakbonden, werkgeversorganisaties en beroepsverenigingen worden aangepakt. Dat neemt niet weg, dat de verzuimbegeleiding in Nederland in het algemeen prima functioneert. En het systeem is zeker niet corrupt, zoals de FNV beweert. Het is eerder eenzijdig, omdat bijna alle activiteiten én kosten bij de werkgever terechtgekomen zijn. Het is juist die eenzijdigheid van de nieuwe sociale wetgeving, die maakt dat sommige werkgevers naar andere communicatievormen met verzuimende werknemers zoeken. Enkele dubieuze verzuimbureaus en onbevoegde deskundigen hebben vervolgens voor zeer slechte beeldvorming gezorgd. We hebben kennelijk niet goed door dat het sociale stelsel in Nederland behoorlijk is veranderd. Tot de jaren 80 van de vorige eeuw was het betrekkelijk simpel: werknemers en werkgevers betaalden premie voor de Ziektewet (ingevoerd in 1929!) en dat geld werd via de bedrijfsverenigingen uitgekeerd aan de zieke werknemer. De werkgever miste zijn werknemer natuurlijk wel, maar hoefde geen loon te betalen, dat nam de bedrijfsvereniging over. Omdat deze collectiviteit te weinig prikkels bood om het verzuim te beperken, liep het ziekteverzuim in Nederland eind jaren 80 zo hoog op, dat premier Lubbers uitriep: Nederland is ziek. Dat werd het startsein van een serie opeenvolgende wetten (in 1994 de Wet terugdringing ziekteverzuim, in 1996 de Wet uitbreiding- en vervolgens de Wet verlenging loondoorbetalingverplichting bij ziekte, 2004), die vooral de kosten van het verzuim bij de werkgever neerlegden. Het loon van de zieke werknemer wordt twee jaar doorbetaald, de werkgever betaalt de re-integratiekosten en als de arbeidsongeschiktheid langer duurt, betaalt de werkgever tot twaalf jaar lang mee aan de arbeidsongeschiktheidsuitkering, zelfs als de betrokken werknemer al lang uit dienst is gegaan. Nederland is overigens het enige land ter wereld waar een werkgever zo n verplichting heeft. Niemand zal bestrijden dat het arbo- en verzuimbeleid in het algemeen succesvol is: veel bedrijven hebben een preventiebeleid, het ziekteverzuim is laag en er zijn weinig bedrijfsongevallen. Het UWV houdt toezicht en legt sancties op als de werkgever en/of de werknemer te weinig aan re-integratie doen. En waar verschil van mening ontstaat, biedt het UWV alle werknemers altijd toegang tot een volledig onafhankelijke, deskundige verzekeringsarts voor een zogenaamd deskundigenoordeel. Het pleidooi van de FNV voor een onafhankelijke financiering van de bedrijfsarts is onnodig en onzinnig. Een geregistreerd bedrijfsarts is een volstrekt onafhankelijke deskundige. Dat is geborgd in de certificatie van zijn (arbo)dienst en in de gedragsregels van zijn BIG- en beroepsregister. Een loondienstverhouding met arbodienst of ander bedrijf verandert daar niets aan. Los van de afgelegde eed denkt elke arts na twaalf jaar studeren wel na alvorens de professionele en ethische regels te overtreden. Iedereen, en dus ook de FNV, is vrij om tegen een bedrijfsarts die zich niet aan de beroepsregels houdt een klacht in te dienen bij officiële instanties. Voor gecertificeerde arbodiensten geldt een nog strakker toezichtsysteem. Om gecertificeerd te worden en te blijven, dient een gecertificeerde arbodienst te beschikken over klachtenen beroepsregelingen, die ongewenst gedrag van bedrijfsartsen effectief kunnen corrigeren en sanctioneren. Daarnaast is er een privacyprotocol.

9 Natuurlijk is er ruimte voor verbetering. Eén daarvan lijkt mij de aanpak van beroepsziekten en -ongevallen. Werkgevers en werknemers kunnen hier beiden vaak geen kant op, omdat de WA-verzekeraar van bedrijven de neiging heeft via langdurige procedures partijen aan het lijntje te houden om maar niet uit te hoeven betalen. Een goede regeling voor het risque professionel ontbreekt in Nederland. Daarvoor dienen speciale centra te komen met specialisten die werknemers, werkgevers én verzekeraars kunnen helpen de vaak complexe dossiers vlot en goed af te handelen.

Vragen en antwoorden over gegevensuitwisseling verzekeraars, werkgevers, werknemers en arbodiensten

Vragen en antwoorden over gegevensuitwisseling verzekeraars, werkgevers, werknemers en arbodiensten Vragen en antwoorden over gegevensuitwisseling verzekeraars, werkgevers, werknemers en arbodiensten 1. Welke informatie mag een arbodienst Een arbodienst mag een verzekeraar alleen administratieve gegevens

Nadere informatie

CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK ARBODIENSTEN

CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK ARBODIENSTEN CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK ARBODIENSTEN Benchmarkmeting 2013 Marij Tillmanns December 2013 GfK Intomart 2013 Benchmark Arbodiensten 2013 december 2013 1 Inhoud 1. Management Summary 2. Resultaten Algemeen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017

Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017 Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017 Meer aandacht voor de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening, de preventie bij werkgevers en de randvoorwaarden

Nadere informatie

Informatieblad Nieuwe Arbowet

Informatieblad Nieuwe Arbowet Informatieblad Nieuwe Arbowet Op 1 juli 2017 is de gewijzigde Arbowet ingegaan. De wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op de rol en de positie van de bedrijfsarts. Maar ook de positie van de ondernemingsraad

Nadere informatie

WerkAttent. Voor een heldere aanpak van verzuim

WerkAttent. Voor een heldere aanpak van verzuim WerkAttent Voor een heldere aanpak van verzuim Wat is het? 1 Wij zijn Interpolis Wij denken met u mee. Over uw toekomst, uw pensioen, uw gezondheid. Over uw woning, uw bedrijf, uw medewerkers. Over brand,

Nadere informatie

Snelgids VerzuimVitaal Digitaal

Snelgids VerzuimVitaal Digitaal Snelgids VerzuimVitaal Digitaal Inloggen: Ga naar www.verzuimvitaal.nl Klik links boven in het scherm op VerzuimVitaal Digitaal Vul in het daarvoor bestemde veld u gebruikersnaam en wachtwoord in. (Let

Nadere informatie

Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering. Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers

Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering. Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers VSZ ASSURADEUREN Informatie voor de werkgever Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering

Nadere informatie

Second Opinion & casemanagement. VeReFi Zomermarkt 2019

Second Opinion & casemanagement. VeReFi Zomermarkt 2019 Second Opinion & casemanagement VeReFi Zomermarkt 2019 1 Een bijzondere belevenis in wat verzuim begeleidend Nederland nog beter kan begrijpen en doen Pim Berkhout, geregistreerd bedrijfsarts, gerechtelijk

Nadere informatie

Privacy. Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde

Privacy. Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde Privacy www.oval.nl www.nvab-online.nl Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde Privacy Informatie voor werknemers Het gebeurt iedereen

Nadere informatie

Basiscursus Casemanagement. Cursus Casemanagement. Krijg snel inzicht in besparingen op de geldstromen sociale zekerheid

Basiscursus Casemanagement. Cursus Casemanagement. Krijg snel inzicht in besparingen op de geldstromen sociale zekerheid Basiscursus Casemanagement Cursus Casemanagement Krijg snel inzicht in besparingen op de geldstromen sociale zekerheid Hoe krijgt u verzuim en arbeidsongeschiktheid onder controle? Waar laten organisaties

Nadere informatie

Wet Verbetering Poortwachter

Wet Verbetering Poortwachter Wet Verbetering Poortwachter Snel en effectief ingrijpen bij verzuim Om het aantal werknemers dat langdurig ziek is terug te dringen, is de Wet Verbetering Poortwachter ingesteld. Het uitgangspunt hierbij

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet. Nieuwe Arbowet

Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet. Nieuwe Arbowet Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet Nieuwe Arbowet Waarom is er een Arbowet? Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om daarvoor te zorgen

Nadere informatie

MKB-ondernemer geeft grenzen aan

MKB-ondernemer geeft grenzen aan M0040 MKB-ondernemer geeft grenzen aan Reactie van MKB-ondernemers op wetswijzigingen in sociale zekerheid Florieke Westhof Peter Brouwer Zoetermeer, 0 april 004 MKB-ondernemer geeft grenzen aan Ondernemers

Nadere informatie

Effectief verzuim terugdringen

Effectief verzuim terugdringen Effectief verzuim terugdringen De tijd dat de overheid zorgde voor de Sociale Zekerheid is definitief voorbij. De overheid legt steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij werkgevers neer. De regels

Nadere informatie

CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK OVAL 2014. December 2014 Marij Tillmanns 36683 GfK 2014 CTO Oval December 2014

CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK OVAL 2014. December 2014 Marij Tillmanns 36683 GfK 2014 CTO Oval December 2014 CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK OVAL December Marij Tillmanns 36683 1 Inhoud 1. Management Summary 2. Resultaten Algemeen Overall tevredenheid Bedrijfsarts Casemanager Achtergrondkenmerken 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Vernieuwde Arbowet. De belangrijkste wijzigingen op een rij

Vernieuwde Arbowet. De belangrijkste wijzigingen op een rij Vernieuwde Arbowet De belangrijkste wijzigingen op een rij Op 1 juli 2017 treedt de vernieuwde Arbowet definitief in werking. De regering wil medewerkers en werkgevers meer betrekken bij het arbobeleid,

Nadere informatie

Arbodienstverlening: waar zit de winst?

Arbodienstverlening: waar zit de winst? Arbodienstverlening: waar zit de winst? Door Carolina Verspuij, FNV Formaat, op vr, 14/02/2014-17:09, Werk en Veiligheid, Kerckebosch Achtergrondartikel Elke werkgever is volgens de arbowetgeving verplicht

Nadere informatie

1. Ziektewet Vangnetregeling voor bepaalde groepen werknemers... 3

1. Ziektewet Vangnetregeling voor bepaalde groepen werknemers... 3 Ziektewet De tijd dat de overheid zorgde voor de Sociale Zekerheid is definitief voorbij. De overheid legt steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij werkgevers neer. De regels voor Sociale Zekerheid

Nadere informatie

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS 1. Overwegingen 1.1. Het professioneel statuut van de bedrijfsarts (in het vervolg: het professioneel statuut) is bedoeld om de professionele

Nadere informatie

Kwaliteit op Maat - Nieuwsbrief. Vertrouwen in onafhankelijke beroepsuitoefening kunnen we zelf verdienen ZET KABINET LIJN UIT NAAR NIEUWE ZEKERHEDEN?

Kwaliteit op Maat - Nieuwsbrief. Vertrouwen in onafhankelijke beroepsuitoefening kunnen we zelf verdienen ZET KABINET LIJN UIT NAAR NIEUWE ZEKERHEDEN? ZET KABINET LIJN UIT NAAR NIEUWE ZEKERHEDEN? From: To: Date: "Kwaliteit op Maat" "Ton van Oostrum" May 8, 2015 3:42:35 PM Weergaveproblemen? Bekijk deze

Nadere informatie

ZW-eigenrisicoverzekering

ZW-eigenrisicoverzekering Ziektewet-eigenrisicoverzekering Informatie voor de werkgever ZW-eigenrisicoverzekering Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers ZW-eigenrisicoverzekering Grip op de kosten

Nadere informatie

Hou de vaart erin. Met verzuimspecialist Gezond Transport.

Hou de vaart erin. Met verzuimspecialist Gezond Transport. Hou de vaart erin. Met verzuimspecialist Gezond Transport. Gezond Transport: dé verzuimspecialist voor transport en logistiek. Uw bedrijf werkt op het gebied van transport en logistiek en u bent op zoek

Nadere informatie

Maatwerk in verzuimbegeleiding

Maatwerk in verzuimbegeleiding Maatwerk in verzuimbegeleiding Verzuimpakket Compleet, Basis en Eigen Regie SAZAS dé verzuimspecialist Maatwerk in verzuimmanagement Als één van uw werknemers ziek wordt is dat vervelend. U bent verantwoordelijk

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Nieuwegein, 11 maart 2015

Hartelijk welkom. Nieuwegein, 11 maart 2015 Hartelijk welkom Nieuwegein, 11 maart 2015 Menukaart 1. Toekomst arbeidsgerelateerde zorg 2. Actieprogramma arbodienstverlening 3. Urennorm kerndeskundigen 4. Duurzame inzetbaarheid 5. Vragen en discussie

Nadere informatie

Beter Af Verzuim Risico Verzekering. Een verzuimverzekering op maat via Stichting VACI

Beter Af Verzuim Risico Verzekering. Een verzuimverzekering op maat via Stichting VACI Beter Af Verzuim Risico Verzekering Een verzuimverzekering op maat via Stichting VACI 2 SamenWerken aan Gezond Ondernemen Voor u als werkgever in de sector cultuur is het van groot belang uw organisatie

Nadere informatie

Cordares Continu Module Verzuim. De Nieuwe Zekerheid dat uw bedrijf bij verzuim gewoon doorgaat

Cordares Continu Module Verzuim. De Nieuwe Zekerheid dat uw bedrijf bij verzuim gewoon doorgaat Cordares Continu Module Verzuim De Nieuwe Zekerheid dat uw bedrijf bij verzuim gewoon doorgaat De Nieuwe Zekerheid dat uw bedrijf gewoon doorgaat Geen enkele ondernemer wil het weten. Maar elke ondernemer

Nadere informatie

Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015?

Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015? Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015? Door Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid en Gezondheid SBI Formaat, 10/06/2015. Dit artikel is gepubliceerd door Werk en Veiligheid, Kerckebosch. Minister

Nadere informatie

arbocare arboadviescentrum

arbocare arboadviescentrum arbocare arboadviescentrum Het Arboadviescentrum Hoe gezonder uw werknemers, hoe gezonder uw bedrijf. En dus uw winst. Helaas hebben we die gezondheid niet altijd in de hand. Eén hevige weersomslag en

Nadere informatie

(deels verzekerd) Dé complete verzekeringsoplossing voor de Nieuwe WGA. Uitvoering door. Alles nog eens op een WGA moet en kan veel

(deels verzekerd) Dé complete verzekeringsoplossing voor de Nieuwe WGA. Uitvoering door. Alles nog eens op een WGA moet en kan veel Eigenrisicodragen WGA verzekering (deels verzekerd) Dé complete verzekeringsoplossing voor de Nieuwe WGA Als u kiest voor eigenrisicodragen, doet u dit vanuit de overtuiging dat u met een eigen oplossing

Nadere informatie

Een van uw medewerkers wordt ziek?

Een van uw medewerkers wordt ziek? Een van uw medewerkers wordt ziek? Samen zoeken we naar de beste oplossing! arboconvenant meubelindustrie voor betere werkomstandigheden Het Verzuimsteunpunt Meubelindustrie brengt partijen bij elkaar

Nadere informatie

VERSLAGLEGGING LAGER HUISDEBAT. Wat niet ziek is, kan ziek worden.

VERSLAGLEGGING LAGER HUISDEBAT. Wat niet ziek is, kan ziek worden. VERSLAGLEGGING LAGER HUISDEBAT Wat niet ziek is, kan ziek worden. Daarover waren ze het allemaal eens, de deelnemers aan het congres over de regie van het verzuimbegeleidingproces op 8 april 2011. En dat

Nadere informatie

WGA: Pijler van inzetbaarheidsbeleid

WGA: Pijler van inzetbaarheidsbeleid WGA: Pijler van inzetbaarheidsbeleid Toenemende werkdruk, krapte op de arbeidsmarkt en langer doorwerken zijn een aantal van de factoren die steeds vaker leiden tot fysieke en psychische problemen bij

Nadere informatie

Effectief verzuim terugdringen

Effectief verzuim terugdringen Effectief verzuim terugdringen De tijd dat de overheid zorgde voor de Sociale Zekerheid is definitief voorbij. De overheid legt steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij werkgevers neer. De regels

Nadere informatie

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID HEALTH WEALTH CAREER MERCER WERKNEMERS- ONDERZOEK SERIES WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID DUURZAME INZETBAARHEID PRODUCTIEVE, GEMOTIVEERDE EN GEZONDE WERKNEMERS DIE IN STAAT ZIJN

Nadere informatie

Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering. Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers

Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering. Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers VSZ ASSURADEUREN Informatie voor de werkgever Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering

Nadere informatie

Reactie NVAB op voorstel tot aanpassing van de Arbeidsomstandighedenwet

Reactie NVAB op voorstel tot aanpassing van de Arbeidsomstandighedenwet Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer Mr.dr. L.F. Asscher Postbus 90801 2509 LV Den Haag Ons kenmerk: JP/iw 2015-11 Utrecht, 21 mei 2015 Reactie NVAB op voorstel tot aanpassing

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 25 883 Arbeidsomstandigheden Nr. 236 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELE- GENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Privacyverklaring Absentum Arbo

Privacyverklaring Absentum Arbo Privacyverklaring Absentum Arbo 1. Wie zijn wij Absentum Arbo is een zelfstandig opererende organisatie die werkgevers ondersteunt bij re-integratie van werknemers, ziekteverzuim en preventie. Daarnaast

Nadere informatie

Wat weet u over ziekteverzuim en inkomensverzekeringen? Een onderzoek naar de kennis van regels en verantwoordelijkheden over zieke werknemers

Wat weet u over ziekteverzuim en inkomensverzekeringen? Een onderzoek naar de kennis van regels en verantwoordelijkheden over zieke werknemers Wat weet u over ziekteverzuim en inkomensverzekeringen? Een onderzoek naar de kennis van regels en verantwoordelijkheden over zieke werknemers Uitgevoerd door Linda Hoogervorst, student Hogeschool van

Nadere informatie

Keuzegids arbodienstverlening

Keuzegids arbodienstverlening Keuzegids arbodienstverlening Keuzegids arbodienstverlening Turien & Co. Assuradeuren biedt werkgevers zoveel mogelijk keuzevrijheid in de verzuimbegeleiding. Juist door deze ruime keuzevrijheid is het

Nadere informatie

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers Arbodienstverlening Informatie voor werkgevers Bedrijven moeten zich bij het opstellen en uitvoeren van een goed arbeidsomstandighedenbeleid en ziekteverzuimbeleid deskundig laten ondersteunen. Dit is

Nadere informatie

Abonnement Verrichtingen van WorkingStyle

Abonnement Verrichtingen van WorkingStyle Abonnement Verrichtingen van WorkingStyle U hebt weinig verzuim en u weet zelf heel goed wat verzuimbegeleiding inhoudt en daarvoor wilt u alles zelf regelen. Ook wilt u voldoen aan de wettelijke eisen

Nadere informatie

Verscherpte interpretatie Autoriteit Persoonsgegevens over het vragen naar arbeidsmogelijkheden van een zieke werknemer door een werkgever

Verscherpte interpretatie Autoriteit Persoonsgegevens over het vragen naar arbeidsmogelijkheden van een zieke werknemer door een werkgever Verscherpte interpretatie Autoriteit Persoonsgegevens over het vragen naar arbeidsmogelijkheden van een zieke werknemer door een werkgever Introductie Het vragen naar arbeidsmogelijkheden valt volgens

Nadere informatie

Productspecificatie Cordares Continu Module Verzuim

Productspecificatie Cordares Continu Module Verzuim Productspecificatie Cordares Continu Module Verzuim Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Verzuim Totaal... 3 3. Verzuim Stop Loss... 6 4. Cordares VerzuimLoket... 9 5. Cordares Verhaalsservice... 9 6. Arbodienstverlening...

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

VerzuimOplossingen. Flexibele oplossingen voor verzuimmanagement

VerzuimOplossingen. Flexibele oplossingen voor verzuimmanagement VerzuimOplossingen Flexibele oplossingen voor verzuimmanagement Wat is het? 1 Wij zijn Interpolis Wij denken met u mee. Over uw toekomst, uw pensioen, uw gezondheid. Over uw woning, uw bedrijf, uw medewerkers.

Nadere informatie

NVAB-richtlijn blijkt effectief

NVAB-richtlijn blijkt effectief NVAB-richtlijn blijkt effectief Nieuwenhuijsen onderzocht de kwaliteit van de sociaal-medische begeleiding door bedrijfsartsen van werknemers die verzuimen vanwege overspannenheid, burn-out, depressies

Nadere informatie

Beperken van de WGA kosten

Beperken van de WGA kosten Beperken van de WGA kosten De tijd dat de overheid zorgde voor de Sociale Zekerheid is definitief voorbij. De overheid legt steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij werkgevers neer. De regels voor

Nadere informatie

Taakdelegatie door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding en reintegratie

Taakdelegatie door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding en reintegratie Taakdelegatie door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding en reintegratie (1) Taakdelegatie door bedrijfsartsen is een zeer actueel en relevant onderdeel van de dagelijkse praktijk. Deze werkwijze is echter

Nadere informatie

Workshop De arbeidsdeskundige. 1 juli 2009 Hans van Unen Vice-voorzitter NVvA Register-Arbeidsdeskundige UWV ZW-Arbo

Workshop De arbeidsdeskundige. 1 juli 2009 Hans van Unen Vice-voorzitter NVvA Register-Arbeidsdeskundige UWV ZW-Arbo Workshop De arbeidsdeskundige 1 juli 2009 Hans van Unen Vice-voorzitter NVvA Register-Arbeidsdeskundige UWV ZW-Arbo Programma Doelstelling Geschiedenis 100 jaar Wat doet een arbeidsdeskundige nu? UWV en

Nadere informatie

Financieel Casemanagement op organisatieniveau

Financieel Casemanagement op organisatieniveau Financieel Casemanagement op organisatieniveau Leer hoe u de organisatie inricht om grip te krijgen op geldstromen sociale zekerheid Bij deze opleiding staat centraal hoe u als casemanager de organisatie

Nadere informatie

Maatwerk in verzuimbegeleiding

Maatwerk in verzuimbegeleiding Maatwerk in verzuimbegeleiding Verzuimpakket Compleet, Basis en Eigen Regie SAZAS dé verzuimspecialist Maatwerk in verzuimmanagement Als één van uw werknemers ziek wordt is dat vervelend. U bent verantwoordelijk

Nadere informatie

Daar word je samen beter van! Modernisering Ziektewet

Daar word je samen beter van! Modernisering Ziektewet Daar word je samen beter van! Modernisering Ziektewet Verschillende vormen van wetgeving hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat u als werkgever een grote rol speelt in het terugdringen van het aantal

Nadere informatie

u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017

u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet in werking getreden. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers

Nadere informatie

Richtlijnen aanpak verzuim om psychische redenen

Richtlijnen aanpak verzuim om psychische redenen Richtlijnen aanpak verzuim om psychische redenen HR&O november 2014 Opgesteld door: Asja Gruijters, adviseur HR&O 1 1. Inleiding Om te komen tot een integraal PSA-beleid is het belangrijk richtlijnen op

Nadere informatie

Betere zorg voor werkenden Wat wordt uw bijdrage? Bedrijfsgeneeskundige dagen Papendal 18 juni 2015 L.J. Gunning

Betere zorg voor werkenden Wat wordt uw bijdrage? Bedrijfsgeneeskundige dagen Papendal 18 juni 2015 L.J. Gunning Betere zorg voor werkenden Wat wordt uw bijdrage? Toekomst arbeidsgerelateerde zorg Adviesaanvraag minister van SZW In aansluiting op SER-advies 2012: Een stelsel voor gezond en veilig werken Wat is de

Nadere informatie

Richting Delta Lloyd: Arbodienstverlening 2016/2017

Richting Delta Lloyd: Arbodienstverlening 2016/2017 Richting Delta Lloyd: Arbodienstverlening 2016/2017 Is uw werknemer ziek? Dan bent ondersteunt Richting u samen met Delta Lloyd in de begeleiding en re-integratie van uw zieke werknemer. U kunt hiervoor

Nadere informatie

Gewijzigde wetgeving(en)

Gewijzigde wetgeving(en) Gewijzigde wetgeving(en) De gevolgen voor de werkgever (en werknemers) Het wordt er niet makkelijker op Het basiscontract Een van de belangrijkste wijzigingen is de invoering van het basiscontract. Het

Nadere informatie

Eigenrisicodragen WGA verzekering (deels verzekerd)

Eigenrisicodragen WGA verzekering (deels verzekerd) Eigenrisicodragen WGA verzekering (deels verzekerd) Dé complete verzekeringsoplossing voor de Nieuwe WGA Als u kiest voor eigenrisicodragen, doet u dit vanuit de overtuiging dat u met een eigen oplossing

Nadere informatie

Second Opinion Bedrijfsarts

Second Opinion Bedrijfsarts 7 maart 2019 Second Opinion Bedrijfsarts De Nieuwe Arbowet Pim Berkhout, Second Opinion Bedrijfsarts, gerechtelijk deskundige DGA/ondernemer 1 Intro De Nieuwe Arbowet -> Basiscontract Deskundigenoordeel

Nadere informatie

ONDERZOEK LANGDURIG ZIEKTEVERZUIM Onder werkgevers klein MKB (2 tot 20 werknemers)

ONDERZOEK LANGDURIG ZIEKTEVERZUIM Onder werkgevers klein MKB (2 tot 20 werknemers) ONDERZOEK LANGDURIG ZIEKTEVERZUIM Onder werkgevers klein MKB (2 tot 20 werknemers) September 2014 GfK 2014 Kennis langdurig ziekteverzuim september 2014 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Belangrijkste trends en ontwikkelingen in arboland

Belangrijkste trends en ontwikkelingen in arboland Belangrijkste trends en ontwikkelingen in arboland Uitkomsten onderzoek onder 45 arbodiensten De afgelopen drie maanden vond voor de zevende keer het onderzoek onder arbodienstverleners in Nederland plaats.

Nadere informatie

Arbodienstverlening ARBODIENSTVERLENING

Arbodienstverlening ARBODIENSTVERLENING Arbodienstverlening Sinds 1 juli 2005 hebben branches en bedrijven meer keuze hoe zij zich laten ondersteunen bij ziekteverzuim en het voorkomen van arbeidsongevallen. Er zijn alternatieven voor het vaste

Nadere informatie

Interpolis ZekerVoorJePersoneel

Interpolis ZekerVoorJePersoneel Interpolis ZekerVoorJePersoneel Verzekeringsvoorwaarden (INC-BV-01-181) Verzuimmanagement Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Inhoudsopgave pagina Verzuim door ziekte 2 1 Binnen welke tijd meldt

Nadere informatie

Ondernemen is risico s

Ondernemen is risico s CZ Verzuimmanagement 2014 Ondernemen is risico s beheersen Maatwerk in verzuimmanagement Hoe krijg je een verzuimende medewerker zo spoedig mogelijk, op een verantwoorde wijze, aan het werk? Een vraag

Nadere informatie

Checklist aanpassingen Arbowet 2017i

Checklist aanpassingen Arbowet 2017i Checklist aanpassingen Arbowet 2017i Inleiding Op 1 juli 2017 ondergaat de arbowetgeving een aantal belangrijke wijzigingen. Deze aanpassing moet de preventie en de arbodienstverlening verder verbeteren

Nadere informatie

ONDERZOEK BCDN. Nieuw Arbowet. Marije Terwisscha van Scheltinga & Jorrit Osinga

ONDERZOEK BCDN. Nieuw Arbowet. Marije Terwisscha van Scheltinga & Jorrit Osinga ONDERZOEK BCDN Nieuw Arbowet Marije Terwisscha van Scheltinga & Jorrit Osinga Samenvatting Vanuit de stages bij HRM-Friesland en Set In hebben Marije en Jorrit een onderzoek op de Business Contact Dagen

Nadere informatie

Nieuwe Arbowet, FME cijfers, ISZW en EU Robert van Beek, Beleidsadviseur. 10 november 2017

Nieuwe Arbowet, FME cijfers, ISZW en EU Robert van Beek, Beleidsadviseur. 10 november 2017 Nieuwe Arbowet, FME cijfers, ISZW en EU Robert van Beek, Beleidsadviseur 10 november 2017 Nieuwe wetgeving per 1 juli 2017 Het omvat een wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met: de versterking

Nadere informatie

De langdurig zieke werknemer: rechten, plichten, tips en de rol van de bedrijfsarts

De langdurig zieke werknemer: rechten, plichten, tips en de rol van de bedrijfsarts De langdurig zieke werknemer: rechten, plichten, tips en de rol van de bedrijfsarts Informatiebijeenkomst 5 juni 2012, georganiseerd door Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid en Whiplash Stichting Nederland

Nadere informatie

Werken aan Werkvermogen. Verzuimkosten beheersen met duurzaam inzetbare werknemers

Werken aan Werkvermogen. Verzuimkosten beheersen met duurzaam inzetbare werknemers Werken aan Werkvermogen Verzuimkosten beheersen met duurzaam inzetbare werknemers De Nederlandse samenleving is erop gericht om burgers zo lang mogelijk te laten meewerken op de arbeidsmarkt. Om dat mogelijk

Nadere informatie

Home MUTSAERS & SLOOT. Zelfstandige bedrijfs- en verzekeringsartsen. Langvennen Oost DR Oisterwijk Tel:

Home MUTSAERS & SLOOT. Zelfstandige bedrijfs- en verzekeringsartsen. Langvennen Oost DR Oisterwijk Tel: Home MUTSAERS & SLOOT Zelfstandige bedrijfs- en verzekeringsartsen Langvennen Oost 147 5061 DR Oisterwijk Tel: 013-5210488 e-mail: info@mutsaers-sloot.nl Mutsaers & Sloot - Langvennen Oost 147-5061 DR

Nadere informatie

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID In opdracht van Delta Lloyd Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Verzuim Kennis en verzekeringen Communicatie Opmerkingen 3. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017

De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet in werking getreden. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening vergroot

Nadere informatie

Eigenrisicodragen WGA verzekering (deels verzekerd)

Eigenrisicodragen WGA verzekering (deels verzekerd) Eigenrisicodragen WGA verzekering (deels verzekerd) Dé complete verzekeringsoplossing voor de Nieuwe WGA Als u kiest voor eigenrisicodragen, doet u dit vanuit de overtuiging dat u met een eigen oplossing

Nadere informatie

Ledensessie Vitaliteit. Nieuwegein, 6 juni 2019

Ledensessie Vitaliteit. Nieuwegein, 6 juni 2019 Ledensessie Vitaliteit Nieuwegein, 6 juni 2019 2 Wat gaan we doen? Innovatieprogramma arbodienstverlening Taakdelegatie MKB-ontzorgverzekering Werkwijzer casemanagement 3 Innovatieprogramma: Arbozorg van

Nadere informatie

Toekomst(bestendige) Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) Dr. Anne van Putten, SZW Directie Gezond en Veilig Werken

Toekomst(bestendige) Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) Dr. Anne van Putten, SZW Directie Gezond en Veilig Werken Toekomst(bestendige) Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) Dr. Anne van Putten, SZW Directie Gezond en Veilig Werken Actualiteitencollege, Landelijk Arbocongres, Utrecht, 1 oktober 2018 2 Programma 1) Wat doet

Nadere informatie

Rijkstoezicht op beroepsziekten

Rijkstoezicht op beroepsziekten Inspectie SZW Rijkstoezicht op beroepsziekten NVAB 19 juni 2015 Mw. ir M.A. Zuurbier Directeur Arbeidsomstandigheden 1. De Inspectie SZW 2. Beroepsziekten - meldingen 3. Versterken bedrijfsarts - wetgeving

Nadere informatie

Checklist voor een basiscontract voor arbodienstverlening 1

Checklist voor een basiscontract voor arbodienstverlening 1 Checklist voor een basiscontract voor arbodienstverlening 1 Samen naar een gezond en fit werkend Nederland In Nederland vinden we het belangrijk dat werkende mensen gezond, fit en gemotiveerd zijn. Vitale

Nadere informatie

1. Ziekmelding. 2. Bereikbaarheid

1. Ziekmelding. 2. Bereikbaarheid 1. Ziekmelding De eerste dag dat u ziek bent, moet u zich telefonisch ziekmelden bij uw direct leidinggevende op uw feitelijke werkplek én bij Stiptwerk. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 08.30 uur

Nadere informatie

Veelgestelde vragen wijziging arbeidsomstandighedenwet

Veelgestelde vragen wijziging arbeidsomstandighedenwet Veelgestelde vragen wijziging arbeidsomstandighedenwet 2017 09-05-2017 1. Algemeen 1.1 Waarom wordt de Arbeidsomstandighedenwet aangepast? Reden voor de regering om de wet te herzien, is dat de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Ziekteverzuimverzekering

Ziekteverzuimverzekering Ziekteverzuimverzekering Waar is deze verzekering voor? Voor wie is deze verzekering? Is uw werknemer ziek? Dan bent u verplicht om de eerste twee jaar van zijn ziekte het loon door te betalen. Daarnaast

Nadere informatie

M200510 MKB-ondernemers negatief over verantwoordelijkheden bij ziekte werknemers

M200510 MKB-ondernemers negatief over verantwoordelijkheden bij ziekte werknemers M200510 MKB-ondernemers negatief over verantwoordelijkheden bij ziekte werknemers drs. F.M.J. Westhof Zoetermeer, december 2005 MKB-ondernemers negatief over verantwoordelijkheden bij ziekte werknemers

Nadere informatie

Checklist aanpassingen Arbowet 2017 versie 29 sept 2017

Checklist aanpassingen Arbowet 2017 versie 29 sept 2017 Checklist aanpassingen Arbowet 2017 versie 29 sept 2017 Inleiding Op 1 juli 2017 heeft de arbowetgeving een aantal belangrijke wijzigingen ondergaan. Deze aanpassing moet de preventie en de arbodienstverlening

Nadere informatie

Ongeval en Beroepsziekte

Ongeval en Beroepsziekte Ongeval en Beroepsziekte Rechte rug recht en slappe knieën Erik Stigter, bedrijfsarts, forensisch arts Peter Wulp, bedrijfsarts Medisch adviseurs Inspectie SZW Preventie van gezondheidsschade door arbeid

Nadere informatie

Datum 4 oktober 2017 Betreft Kamervragen van het lid Van Kent over de werkwijze van de commerciële arbodienst GOED (ingezonden 7 september 2017)

Datum 4 oktober 2017 Betreft Kamervragen van het lid Van Kent over de werkwijze van de commerciële arbodienst GOED (ingezonden 7 september 2017) > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie

Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie Vooraf In deze brochure lees je wat je bij ziekteverzuim moet doen. Verzuimen is een vervelende situatie, die niemand wil, maar iedereen

Nadere informatie

BFBN Verzuim Totaaloplossing. Een unieke combinatie van verzuimverzekering WGA Eigenrisicodragen en Arbodienstverlening

BFBN Verzuim Totaaloplossing. Een unieke combinatie van verzuimverzekering WGA Eigenrisicodragen en Arbodienstverlening BFBN Verzuim Totaaloplossing Een unieke combinatie van verzuimverzekering WGA Eigenrisicodragen en Arbodienstverlening Gemak, ontzorging en besparing In elk bedrijf kan het gebeuren: een werknemer meldt

Nadere informatie

De nieuwe Arbowet. Urmond, 16 november 2017

De nieuwe Arbowet. Urmond, 16 november 2017 De nieuwe Arbowet Urmond, 16 november 2017 Wijziging Arbowet Ingangsdatum: 1 juli 2017 Doelstelling: Versterking positie preventiemedewerker Versterking/verduidelijking positie en rol van de bedrijfsarts

Nadere informatie

Splitsing of opting out?

Splitsing of opting out? Splitsing of opting out? Onbegrijpelijk, reageert Carolien Frenkel, secretaris Arbeid en Gezondheid van werkgeversorganisatie VNO-NCW. MKB Nederland wil volledige liberalisering en kiest vervolgens voor

Nadere informatie

WE VANGEN DE KRACHT WE PAKKEN DE ENERGIE

WE VANGEN DE KRACHT WE PAKKEN DE ENERGIE ARBODIENSTVERLENING WE VANGEN DE KRACHT WE PAKKEN DE ENERGIE zorgt voor arbeidskracht WE ZIEN HET DOEL WE ZORGEN VOOR RESULTAAT Ik ben trots op mijn mensen. En zuinig op mijn tijd. Ik wil een arbodienst

Nadere informatie

Als eerste beschrijf ik in het kort de hoofdlijnen van het advies van de SER en waar de visieverschillen van werkgevers en vakbonden zitten.

Als eerste beschrijf ik in het kort de hoofdlijnen van het advies van de SER en waar de visieverschillen van werkgevers en vakbonden zitten. ! Door: Peter Dona De kogel is door de kerk. De SER is op 17 september 2014 met haar advies gekomen over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg. In dit artikel neem ik u mee in het advies, de reacties

Nadere informatie

Veelgestelde vragen wijziging arbeidsomstandighedenwet

Veelgestelde vragen wijziging arbeidsomstandighedenwet Veelgestelde vragen wijziging arbeidsomstandighedenwet 2017 29-06-2017 1. Algemeen 1.1 Waarom wordt de Arbeidsomstandighedenwet aangepast? Reden voor de regering om de wet te herzien, is dat de arbeidsmarkt

Nadere informatie

De Arbowet wijzigt: maak gebruik van de nieuwe mogelijkheden

De Arbowet wijzigt: maak gebruik van de nieuwe mogelijkheden pagina 1 van 5 Published on Werk & Veiligheid - Kennisplatform over preventie, RI&E en sociale veiligheid (http://www.werkenveiligheid.nl) Home > De Arbowet wijzigt: maak gebruik van de nieuwe mogelijkheden

Nadere informatie

Arboprofessionals: kop uit de wolken en poten uit de modder!

Arboprofessionals: kop uit de wolken en poten uit de modder! Arboprofessionals: kop uit de wolken en poten uit de modder! Door: Cecile van der Velde en Pauline Miedema Waarom is verzuim zo belangrijk dat er zelfs wetgeving voor is? Wat ligt daaraan ten grondslag?

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Verzuimprotocol Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V.

Verzuimprotocol Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V. Verzuimprotocol Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V. 1. Ziekmelding De medewerker meldt zich op de eerste dag van ziekte telefonisch vóór 10.00 uur ziek bij zowel Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V. (CAM) als

Nadere informatie

WerkAttent. Voor een glasheldere aanpak van verzuim

WerkAttent. Voor een glasheldere aanpak van verzuim WerkAttent Voor een glasheldere aanpak van verzuim René Steuer, 43 jaar, algemeen directeur/eigenaar Appoint Professionals/ Competence Factory. Wij leveren mensen en trainingen op internetgebied. We hebben

Nadere informatie

ZW-eigenrisicoverzekering

ZW-eigenrisicoverzekering Ziektewet-eigenrisicoverzekering Informatie voor de werkgever ZW-eigenrisicoverzekering Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers 2 ZW-eigenrisicoverzekering Grip op de kosten

Nadere informatie

Stappenplan en checklist inkoop deskundige bijstand in de meubelindustrie

Stappenplan en checklist inkoop deskundige bijstand in de meubelindustrie Stappenplan en checklist inkoop deskundige bijstand in de meubelindustrie Deze checklist geeft een handreiking voor het aangaan of het beoordelen van een overeenkomst deskundige bijstand aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is voor u van belang als u een aanvraag tot uitkering wilt indienen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als u

Nadere informatie