Splitsing of opting out?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Splitsing of opting out?"

Transcriptie

1 Splitsing of opting out? Onbegrijpelijk, reageert Carolien Frenkel, secretaris Arbeid en Gezondheid van werkgeversorganisatie VNO-NCW. MKB Nederland wil volledige liberalisering en kiest vervolgens voor plan Rutte. Ik begrijp werkelijk niet wat je daar ten opzichte van het huidige stelsel mee opschiet. Ik denk niet dat MKB Nederland haar leden daarmee een dienst bewijst. Het SER-model biedt juist voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf heel goede mogelijkheden. Rik van Steenbergen, beleidsmedewerker Kwaliteit van de Arbeid bij Vakcentrale FNV, vroeg MKB Nederland al een paar keer om uitleg van haar keuze. Van Steenbergen: Eerlijk gezegd begrijp ik het nog steeds niet. Er zijn twee mogelijkheden. Of ze zijn inderdaad de kluts kwijt of ze hebben een strategie uitgestippeld die ertoe leidt dat ze bij de diverse adviezen afzonderlijke standpunten innemen. Wat ze inhoudelijk willen is mij niet goed duidelijk. Ton Schoenmaeckers, directeur van Brancheorganisatie Arbodiensten (BOA): MKB Nederland vindt het SER-compromis niet liberaal genoeg, maar doet een voorstel dat minder ver gaat. Dat begreep niemand in de SER. Hij probeert zelf een verklaring: In het compromis mag de werkgever bij iedereen arbodienstverlening inkopen, op voorwaarde dat hij de steun van de werknemers heeft. MKB Nederland wil de werkgever laten kiezen uit vijf specifieke gecertificeerde deskundigen. Dat gaat veel minder ver. MKB Nederland kiest blijkbaar voor een minder liberaal systeem enkel omdat ze dan niet met de werknemers om tafel moet. MKB vindt alles prima, zolang ze maar niet met de werknemers hoeft te praten. Dat is toch raar. Volstrekt onbegrijpelijk. Flauwekul. Absoluut flauwekul, verdedigt een getergde Mario van Mierlo zich. De secretaris arbobeleid van MKB Nederland voelt zich onheus aangevallen door de kritiek alsof MKB Nederland niets aan de werknemers gelegen is. Van Mierlo: Geen ander bedrijf is zo op werknemers aangewezen als het midden- en kleinbedrijf. Het MKB scoort goed op ziekteverzuim en WAOinstroom.

2 Hoe kun je dan zeggen dat wij niet willen overleggen met werknemers? Echt flauwekul. Hoe het ook zij, het standpunt van MKB vraagt om opheldering. Want het onbegrip is groot. Al blijkt dat wederzijds. Van Mierlo: Ik begrijp het onbegrip van de collega s in de SER niet. Hij verdedigt de keuze van MKB Nederland met verve. Van Mierlo legt uit: Werkgevers moeten in overleg met hun werknemers zelf het arbobeleid kunnen vormgeven. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om vervolgens arbodienstverlening te zoeken die daarbij past. Alleen in een concurrerende markt heeft de ondernemer een keuze in kwaliteit, maatwerk en verschillende typen arbodienstverlening. Het compromis laat de bestaande situatie in stand. Bij overeenstemming met werknemers zijn er weliswaar alternatieven mogelijk, maar als je er niet uitkomt, moet je terugvallen op de oude partijen. Dat willen wij niet. Om een volwassen, concurrerende markt te laten ontstaan, moet je arbodienstverlening zo snel mogelijk vrijgeven. Rik van Steenbergen: Als je er van tevoren van uitgaat dat je werknemers niet kunt enthousiasmeren over een aanpak, lijkt het vooral alsof je erop uit bent om verplichtingen af te schaffen. Als het alleen gaat om minder verplichtingen en niet om de beleidsvrijheid om zelf goed arbobeleid te voeren, dan is het een consequent standpunt van MKB Nederland. De brancheorganisatie arbodiensten, de werkgevers in VNONCW en Vakcentrale FNV zijn ook uit op een liberalisering van de arbomarkt. Dus zover liggen de partijen niet uit elkaar. Alleen bewandelen zij een andere weg. Schoenmaeckers beargumenteert waarom de BOA blij is met de gecontroleerde liberalisering in het compromisvoorstel: Op termijn moet je de arbomarkt vrij laten. Dat kan niet van de een op de andere dag. Dat moet je gecontroleerd doen, stap voor stap. En je moet het zodanig doen dat de positie van de werknemers gewaarborgd is. Dat zijn voor ons twee belangrijke voorwaarden. Het splitsingsmodel van het kabinet (Rutte) vinden wij gerommel in de marge; het trekt alleen preventieen verzuimactiviteiten uit elkaar, maar je blijft verplicht die zaken in te huren bij gecertificeerde bedrijven. Er komt misschien concurrentie, maar vooral op prijs en niet op kwaliteit.

3 Carolien Frenkel (VNO-NCW): Geen ondernemer heeft er belang bij om preventie- en verzuimactiviteiten te splitsen. Die zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij beschouwen het splitsingsmodel ook maar als een kleine stap in de richting van meer vrijheden voor de werkgever. Je blijft gebonden aan de gecertificeerde diensten. Het SER-model biedt veel meer vrijheden. Hoe rijmt dat met de keuze van het MKB Nederland? Van Mierlo: Dat het SER-model meer vrijheden bevat is echt onzin die we zo van tafel kunnen vegen. MKB Nederland wil een concurrerende markt op het gebied van arbodienstverlening. De markt van arbodienstverlening is jarenlang vastgelopen omdat de aanbieders, de arbodiensten, niet leverden wat de ondernemer als vrager wilde. Daar moeten we met elkaar wat aan doen. MKB Nederland wil dat vanuit de aanbieders op de vraag van ondernemers wordt ingespeeld. Nieuwe aanbieders moeten vanuit de markt ontstaan. Daar biedt het voorstel van Rutte een aanzet toe en dat onderschrijft MKB Nederland. Daardoor ontstaat veel eerder een volwassen markt dan door het bestaande in stand te houden en alternatieve afspraken mogelijk te maken. Je kunt als werkgever en werknemers wel afspraken maken, maar het gaat erom dat afspraken worden uitgevoerd. Voor de uitvoering van afspraken wil ik niet aangewezen zijn op de huidige Niet het overleg, maar de uitvoering is cruciaal. BOA-directeur Ton Schoenmaeckers wil over een tijdje de balans opmaken van de gecontroleerde liberalisering. Schoenmaeckers: We moeten over drie tot vier jaar kijken of het goed werkt en dan kunnen we ook de laatste stap naar liberalisering zetten. Ook VNO-NCW deed een dergelijk voorstel. Van Mierlo (MKB): VNO-NCW zei in de toelichting op het SER-advies over vijf jaar te willen evalueren of dit de goede afspraken zijn. Dat hadden ze in het SER-advies moeten opschrijven. Volgens Van Mierlo komt het allemaal neer op uitstel.

4 We moeten nu verstandig zijn. We moeten nu door de zure appel heen bijten en dan zal uiteindelijk de kwaliteit boven komen drijven. Op die manier doen we ook recht aan initiatieven die nu al vanuit de markt ontstaan. Daar hebben ondernemers behoefte aan. Dat arbodiensten de markt vast kunnen houden is een illusie, het is onafwendbaar dat er een scheiding komt tussen werkgevers en Wij focussen ons op het beste voor de markt van arbodienstverlening in relatie tot de ondernemers, aldus de secretaris arbobeleid van MKB Nederland. Als staatssecretaris Rutte het SERadvies volgt Carolien Frenkel: Hij vraagt advies, dus we gaan er vanuit dat hij daar rekening mee houdt komen er vroeg of laat zeker meer spelers op de markt. Frenkel (VNO-NCW): Onze bedoeling is dat er allerlei grote en kleine, nieuwe aanbieders komen. Dat kunnen individuele bedrijfsartsen zijn tot nieuwe samenwerkingsverbanden. Het zal heel gevarieerd worden. Ik verwacht ook dat veel werkgevers hun afspraken met arbodiensten kritisch zullen heroverwegen. Dat zullen we onze leden ook adviseren. Veel zal afhangen van hoe de huidige arbodiensten zullen reageren. De gevestigde orde zit immers ook niet stil. Dat beaamt directeur Schoenmaeckers. Wij zijn niet bang om in de toekomst in een concurrerende markt overeind te blijven, zegt de BOA-directeur. We zullen vooral onze eigen marketing beter gaan inrichten: we moeten veel meer duidelijk maken, onder andere via een keurmerk, hoe goed we eigenlijk zijn. En arbodiensten moeten veel aandacht besteden aan innovatie. Door het wegvallen van de in hoofdzaak-bepaling krijgen we de ruimte om nieuwe producten te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld adviesproducten op ouderenbeleid. Maar ook de huidige producten kunnen op onderdelen misschien worden verbeterd. In tegenstelling tot Schoenmaeckers verwacht Rik van Steenbergen dat reintegratiebedrijven en verzekeraars zich als nieuwkomers op de arbomarkt zullen melden. Maar ook bureautjes die erop uit zijn om op een makkelijke manier geld te verdienen.

5 Arbodiensten zitten nu nog op een zetel, maar ze moeten wel gaan concurreren. Voorlopig zal de arbodienst de beste garantie geven voor kwaliteit, boven de loslopende deskundige of een beginnend bedrijfje dat net een mooie folder heeft uitgebracht. Wij willen die nieuwkomers ook zodra ze dezelfde of betere kwaliteit gaan leveren dan Maar het worden zeker roerige tijden.

Arbowet, -beleid en arbeidsomstandigheden. Alle procedures op een rij!

Arbowet, -beleid en arbeidsomstandigheden. Alle procedures op een rij! Arbowet, -beleid en arbeidsomstandigheden Alle procedures op een rij! Inhoud Hoofdstuk 1: Arbodienstverlening 5 1.1 Liberalisering verplichte arbocontractering 6 1.2 Maatwerk en eigen regie 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Liberalisering arbodienstverlening. Wijzigingen in de Arbowet per 1 juli 2005

Liberalisering arbodienstverlening. Wijzigingen in de Arbowet per 1 juli 2005 Liberalisering arbodienstverlening Wijzigingen in de Arbowet per 1 juli 2005 De Arbowet wordt per 1 juli 2005 op een aantal onderdelen ingrijpend gewijzigd. Het betreft drie onderwerpen: de liberalisering

Nadere informatie

Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden

Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden Syllabus Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden Verzuimpreventie, veilig werken en een integrale aanpak U lapt de regels van de Arbowet natuurlijk niet aan uw laars. Maar kent u al uw arboverantwoordelijkheden?

Nadere informatie

2 Arbeidsomstandighedenwet: totstandkoming, wijzigingen en evaluatie

2 Arbeidsomstandighedenwet: totstandkoming, wijzigingen en evaluatie 2 Arbeidsomstandighedenwet: totstandkoming, wijzigingen en evaluatie 2.1 Totstandkoming Arbeidsomstandighedenwet De Arbeidsomstandighedenwet is in 1980 tot stand gekomen ter vervanging van de Veiligheidswet

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap

Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap Een goed gesprek over Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap Als ondernemer neemt u dagelijks belangrijke beslissingen. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen bent u afhankelijk van goede informatie.

Nadere informatie

Convenant bevordering transparantie markt voor reïntegratie- en arbodienstverlening

Convenant bevordering transparantie markt voor reïntegratie- en arbodienstverlening Convenant bevordering transparantie markt voor reïntegratie- en arbodienstverlening 9 maart 2005 Convenant bevordering transparantie markt voor reïntegratie- en arbodienstverlening Partijen: - Werknemersorganisaties,

Nadere informatie

Reactie op internetconsultatie: Wijziging Arbobesluit i.v.m. het stellen van regels aan de raadpleging van een andere bedrijfsarts (second opinion)

Reactie op internetconsultatie: Wijziging Arbobesluit i.v.m. het stellen van regels aan de raadpleging van een andere bedrijfsarts (second opinion) Datum 19 december 2016 Aan De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.k.n. Van Coen van der Veer, lid Dagelijks Bestuur FNV Contact: Rik van Steenbergen (rik.vansteenbergen@fnv.nl) Onderwerp Reactie

Nadere informatie

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers Arbodienstverlening Informatie voor werkgevers Bedrijven moeten zich bij het opstellen en uitvoeren van een goed arbeidsomstandighedenbeleid en ziekteverzuimbeleid deskundig laten ondersteunen. Dit is

Nadere informatie

Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening. Ton van Oostrum

Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening. Ton van Oostrum Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening Ton van Oostrum www.tonvanoostrum.nl 1 Waar gaat het om? Waar gaat het om? Langer doorwerken Ouderen,

Nadere informatie

Meer of minder opinions?

Meer of minder opinions? Meer of minder opinions? De positie van de bedrijfsarts staat ter discussie. In de herfst van vorig jaar werd het verdeelde SER-advies gepresenteerd over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg. Een

Nadere informatie

De verzekeraars komen!

De verzekeraars komen! De verzekeraars komen! Mallee vindt het belangrijk dat de keuringen van gedeeltelijk en volledig arbeidsongeschikten in een hand komen. Zoals de kaarten nu liggen, beoordeelt het UWV of een werknemer na

Nadere informatie

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS 1. Overwegingen 1.1. Het professioneel statuut van de bedrijfsarts (in het vervolg: het professioneel statuut) is bedoeld om de professionele

Nadere informatie

Kwaliteit op Maat - Nieuwsbrief. Vertrouwen in onafhankelijke beroepsuitoefening kunnen we zelf verdienen ZET KABINET LIJN UIT NAAR NIEUWE ZEKERHEDEN?

Kwaliteit op Maat - Nieuwsbrief. Vertrouwen in onafhankelijke beroepsuitoefening kunnen we zelf verdienen ZET KABINET LIJN UIT NAAR NIEUWE ZEKERHEDEN? ZET KABINET LIJN UIT NAAR NIEUWE ZEKERHEDEN? From: To: Date: "Kwaliteit op Maat" "Ton van Oostrum" May 8, 2015 3:42:35 PM Weergaveproblemen? Bekijk deze

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 25 883 Arbeidsomstandigheden Nr. 26 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Maatwerkregeling bij overeenstemming in CAO of per onder-neming met OR of PVT. Algemene preventie- Preventiemedewerker(s), of werkgever zelf (15- );

Maatwerkregeling bij overeenstemming in CAO of per onder-neming met OR of PVT. Algemene preventie- Preventiemedewerker(s), of werkgever zelf (15- ); Arbodiensten gered? Het kabinet stelt voor om werkgevers meer vrijheid te geven bij de inrichting van hun arbozorg. Conform de Europese richtlijn moeten werkgevers voorrang geven aan interne arbozorg.

Nadere informatie

Informatieblad Nieuwe Arbowet

Informatieblad Nieuwe Arbowet Informatieblad Nieuwe Arbowet Op 1 juli 2017 is de gewijzigde Arbowet ingegaan. De wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op de rol en de positie van de bedrijfsarts. Maar ook de positie van de ondernemingsraad

Nadere informatie

NIEUWE ARBOWET PER 1 JULI 2017

NIEUWE ARBOWET PER 1 JULI 2017 NIEUWE ARBOWET PER 1 JULI 2017 Jan Harmen Kwantes ARBOWETGEVING Arbowet / Arbobesluit / Arboregeling 1 juli 2005: Introductie preventiemedewerker en meer marktwerking arbodienstverlening 1 juli 2017: Wijziging

Nadere informatie

Arbodienstverlening ARBODIENSTVERLENING

Arbodienstverlening ARBODIENSTVERLENING Arbodienstverlening Sinds 1 juli 2005 hebben branches en bedrijven meer keuze hoe zij zich laten ondersteunen bij ziekteverzuim en het voorkomen van arbeidsongevallen. Er zijn alternatieven voor het vaste

Nadere informatie

Arbozorg, intern organiseren of uitbesteden? Vangnet of maatwerk?

Arbozorg, intern organiseren of uitbesteden? Vangnet of maatwerk? Arbozorg, intern organiseren of uitbesteden? Vangnet of maatwerk? December 2010 Arbozorg, intern organiseren of uitbesteden? Vangnet, of maatwerk? Tot voor kort was elke werkgever verplicht aangesloten

Nadere informatie

Arbodienstverlening: waar zit de winst?

Arbodienstverlening: waar zit de winst? Arbodienstverlening: waar zit de winst? Door Carolina Verspuij, FNV Formaat, op vr, 14/02/2014-17:09, Werk en Veiligheid, Kerckebosch Achtergrondartikel Elke werkgever is volgens de arbowetgeving verplicht

Nadere informatie

Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET

Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET MKB MKB VANGNET Een nieuw concept voor ondernemers, goedgekeurd door de Belastingdienst, het UWV en De Nederlandse Bank. Het is het meest complete

Nadere informatie

Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET

Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET MKB ZEKERHEID VAN INKOMEN Als zelfstandig ondernemer bent u kwetsbaar. Overkomt u iets, dan hebt u geen inkomen. De gevolgen kunnen groot zijn.

Nadere informatie

Pendelbemiddeling, wat is het

Pendelbemiddeling, wat is het Pendelbemiddeling, wat is het Pendelbemiddeling kan worden ingezet als het niet lukt de buren na 1 intake gesprek bij elkaar te brengen voor een gezamenlijk gesprek en de bemiddelaars van oordeel zijn

Nadere informatie

Vitaal Verzuimmanagement De arbodienst van VGZ

Vitaal Verzuimmanagement De arbodienst van VGZ Vitaal Verzuimmanagement De arbodienst van VGZ Ziek zijn overkomt je, hoe je hiermee omgaat, is gedrag. Gedrag is grotendeels beïnvloedbaar. Er is altijd een keuzemoment om met klachten (beperkingen) te

Nadere informatie

VERSLAG. ARBOMARKT Pak het risico aan dat u niet wilt lopen!

VERSLAG. ARBOMARKT Pak het risico aan dat u niet wilt lopen! VERSLAG ARBOMARKT Pak het risico aan dat u niet wilt lopen! Stichting van de Arbeid woensdag 25 november 2015 14.00 uur 17.00 uur Raadzaal SER-gebouw Opening Mario van Mierlo (VNO-NCW en MKB-Nederland),

Nadere informatie

De opkomst van de Arbo Aldi s

De opkomst van de Arbo Aldi s De opkomst van de Arbo Aldi s Navraag bij certificeringinstelling DNV leert dat De Arbodienst het certificeringtraject nog niet compleet doorlopen heeft. Toch hoeven zijn klanten niet bang te zijn voor

Nadere informatie

SECOND OPINION BIJ EEN ANDERE BEDRIJFS- ARTS

SECOND OPINION BIJ EEN ANDERE BEDRIJFS- ARTS SECOND OPINION BIJ EEN ANDERE BEDRIJFS- ARTS HOE REGEL JE DAT GOED? INLEIDING Met ingang van 1 juli 2017 hebben werknemers recht op een second opinion door een andere bedrijfsarts dan die de werkgever

Nadere informatie

Checklist aanpassingen Arbowet 2017 versie 29 sept 2017

Checklist aanpassingen Arbowet 2017 versie 29 sept 2017 Checklist aanpassingen Arbowet 2017 versie 29 sept 2017 Inleiding Op 1 juli 2017 heeft de arbowetgeving een aantal belangrijke wijzigingen ondergaan. Deze aanpassing moet de preventie en de arbodienstverlening

Nadere informatie

Whitepaper 10 Online Marketing Insights Voor Notarissen

Whitepaper 10 Online Marketing Insights Voor Notarissen Whitepaper 10 Online Marketing Insights Voor Notarissen Beste lezer, ONLINE MARKETING VOOR NOTARISSEN Bij Bambuu huur je een topmarketeer voor een aantal uur per week. Iemand met verstand van zaken, die

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 23 mei 2015 HA /01

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 23 mei 2015 HA /01 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. Dr. mr. L.F. Asscher, minister Postbus 90801 2509 LV Den Haag Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 23 mei 2015 HA 230515/01 Onderwerp Stelsel arbeidsgerelateerde

Nadere informatie

Checklist aanpassingen Arbowet 2017i

Checklist aanpassingen Arbowet 2017i Checklist aanpassingen Arbowet 2017i Inleiding Op 1 juli 2017 ondergaat de arbowetgeving een aantal belangrijke wijzigingen. Deze aanpassing moet de preventie en de arbodienstverlening verder verbeteren

Nadere informatie

Keihard kiezen voor de klant

Keihard kiezen voor de klant Keihard kiezen voor de klant Toespraak van Merel van Vroonhoven bij de Verzekeringsbranchedag 2014 Keihard kiezen op 25 november 2014 in Utrecht Dames en heren, Wat een zaal met mensen! Ik heb in de afgelopen

Nadere informatie

Mr. J. Oosterbaan Martinius Algemeen directeur Bureau D & O

Mr. J. Oosterbaan Martinius Algemeen directeur Bureau D & O Mr. J. Oosterbaan Martinius Algemeen directeur Bureau D & O 1 Inhoud Aanleiding voor nieuwe eisen Geconstateerde gebreken Leidraden tweedepijler pensioenproducten Inhoud regeling deskundigheid Examen versus

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bedrijfsfilosofie... 3. Liberforte Pensioen... 4. Liberforte Hypotheek... 5. Liberforte Werkgeversdiensten... 6

Inhoudsopgave. Bedrijfsfilosofie... 3. Liberforte Pensioen... 4. Liberforte Hypotheek... 5. Liberforte Werkgeversdiensten... 6 2 Inhoudsopgave Bedrijfsfilosofie...................... 3 Liberforte Pensioen...................... 4 Liberforte Hypotheek...................... 5 Liberforte Werkgeversdiensten..................... 6 3

Nadere informatie

Overzicht beboetbare nieuwe Arbo verplichtingen per

Overzicht beboetbare nieuwe Arbo verplichtingen per Overzicht beboetbare nieuwe Arbo verplichtingen Met ingang van 1 juli 2017 zijn de Arbowet en het Arbobesluit gewijzigd. Zie hierover: https://www.fnv.nl/themas/veilig-en-gezond-werken/arbo/nieuwe-arbowet-per-1-juli-2017

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 814 Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet 1998 in verband met een gewijzigde organisatie van de deskundige bijstand bij het arbeidsomstandighedenbeleid

Nadere informatie

Ledensessie Vitaliteit. Nieuwegein, 6 juni 2019

Ledensessie Vitaliteit. Nieuwegein, 6 juni 2019 Ledensessie Vitaliteit Nieuwegein, 6 juni 2019 2 Wat gaan we doen? Innovatieprogramma arbodienstverlening Taakdelegatie MKB-ontzorgverzekering Werkwijzer casemanagement 3 Innovatieprogramma: Arbozorg van

Nadere informatie

Ik word verantwoordelijk geacht voor de AWBZ en daarom krijg ik veel van de kritiek op mijn bordje.

Ik word verantwoordelijk geacht voor de AWBZ en daarom krijg ik veel van de kritiek op mijn bordje. Directie Voorlichting en Communicatie Parnassusplein 5 Postbus 20350 2500 EJ Den Haag T 070 340 79 11 T 070 340 60 00 F 070 340 62 92 Hebt u 's avonds of in het weekend dringend een voorlichter nodig,

Nadere informatie

Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers

Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers Sinds 1 januari 2015 hebben cliënten met een WLZ-indicatie het recht

Nadere informatie

arbocare arboadviescentrum

arbocare arboadviescentrum arbocare arboadviescentrum Het Arboadviescentrum Hoe gezonder uw werknemers, hoe gezonder uw bedrijf. En dus uw winst. Helaas hebben we die gezondheid niet altijd in de hand. Eén hevige weersomslag en

Nadere informatie

Mag ik bij je binnenkomen

Mag ik bij je binnenkomen Mag ik bij je binnenkomen? Het verhaal van de Dienst Geestelijke Verzorging Mag ik bij je binnenkomen? Zo begint vaak het contact tussen iemand die is ingesloten en een geestelijk verzorger. Het lijkt

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Onderwerp basiscontract

Onderwerp basiscontract Checklist basiscontract Een basiscontract voor arbodienstverlening wil helderheid geven aan alle betrokkenen. Het is gebaseerd op de wet- en regelgeving en de minimale eisen waaraan een contract tussen

Nadere informatie

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 7. Arbodeskundige(n) en arbodienst... 1 7.1 Wat is een arbodeskundige?... 3 7.2 Wie toetst en geeft advies over de RI&E?... 3 7.3

Nadere informatie

0 4 /03 Arbodienstverlening Arbodienstverlening

0 4 /03 Arbodienstverlening Arbodienstverlening 04 03 Arbodienstverlening advies Arbodienstverlening Uitgebracht aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Publicatienummer 3, 20 februari 2004 Sociaal- Economische Raad Sociaal-Economische

Nadere informatie

MKB-ondernemer geeft grenzen aan

MKB-ondernemer geeft grenzen aan M0040 MKB-ondernemer geeft grenzen aan Reactie van MKB-ondernemers op wetswijzigingen in sociale zekerheid Florieke Westhof Peter Brouwer Zoetermeer, 0 april 004 MKB-ondernemer geeft grenzen aan Ondernemers

Nadere informatie

Besturen van een stichting of vereniging

Besturen van een stichting of vereniging Besturen van een stichting of vereniging In dit document wordt ingegaan op een aantal aspecten die van belang zijn bij het goed besturen van een stichting of vereniging. De taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

D e n H a a g 12 juni 2012

D e n H a a g 12 juni 2012 Aan de voorzitter en de leden van de Vaste Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG B r i e f n u m m e r 12/10.937/12-017/MF/Gau

Nadere informatie

Checklist arbodienstverlening op maat Voor ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging

Checklist arbodienstverlening op maat Voor ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging Checklist arbodienstverlening op maat Voor ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging Uitleg over wijzigingen in de Arbowet Checklist maatwerkregeling Colofon Uitgave: Stichting FNV Pers Eindredactie

Nadere informatie

Snel aan de slag met talent!

Snel aan de slag met talent! Bent u op zoek naar een geschikte medewerker? Naar iemand die graag aan het werk wil? Snel aan de slag met talent! Laat Roads kosteloos de juiste match voor u vinden! Individuele Plaatsing en Steun (IPS):

Nadere informatie

Whitepaper: Checklist Nieuwe Arbowet: weet wat u moet regelen!

Whitepaper: Checklist Nieuwe Arbowet: weet wat u moet regelen! 1 Checklist Nieuwe Arbowet: Weet wat u moet regelen! De Arbowet wijzigt naar verwachting per 1 juli 2017. Dat lijkt nog ver weg, maar er verandert veel, dus moet u tijdig aan de slag. Met deze handige

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 200607461/1. Datum uitspraak: 11 juli 2007 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak op het hoger beroep van: vennootschap onder firma appellante,, gevestigd te tegen de uitspraak in zaak nos.

Nadere informatie

III. Schakelen tussen communciatieniveaus

III. Schakelen tussen communciatieniveaus III. Schakelen tussen communciatieniveaus Herkent u de volgende situaties? o 'Nu heb ik al een paar keer aan mijn medewerker gevraagd of hij uit wil leggen wat er precies aan de hand is; maar hij geeft

Nadere informatie

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Versterking samenwerking OR en vakbonden Om de dialoog en samenwerking tussen vakbonden, vak- en beroepsorganisaties en OR en te versterken komen FNV,

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Nieuwegein, 11 maart 2015

Hartelijk welkom. Nieuwegein, 11 maart 2015 Hartelijk welkom Nieuwegein, 11 maart 2015 Menukaart 1. Toekomst arbeidsgerelateerde zorg 2. Actieprogramma arbodienstverlening 3. Urennorm kerndeskundigen 4. Duurzame inzetbaarheid 5. Vragen en discussie

Nadere informatie

Het gewone en verzwaarde adviesrecht in de praktijk

Het gewone en verzwaarde adviesrecht in de praktijk Het gewone en verzwaarde adviesrecht in de praktijk Het gewone adviesrecht in stappen: Stap 1: Start De zorgaanbieder stuurt (op tijd) een schriftelijke adviesaanvraag. Stap 2: Genoeg informatie en kennis

Nadere informatie

De MKB-ondernemer en de zieke werknemer. Kees Boer MBA RMiA Rccm

De MKB-ondernemer en de zieke werknemer. Kees Boer MBA RMiA Rccm De MKB-ondernemer en de zieke werknemer Kees Boer MBA RMiA Rccm Uitgangspunt van denken en doen Directeur/eigenaar van Lukassen & Boer in Papendrecht Mede-oprichterNoordeloos Groep (NLG) Directeur NLG

Nadere informatie

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN Afspraak 1. Maak samen met de kinderen afspraken over wat zelfstandig gedaan mag worden met betrekking tot naar de wc gaan, handen wassen, drinken, eten, de

Nadere informatie

Betere zorg voor werkenden Wat wordt uw bijdrage? Bedrijfsgeneeskundige dagen Papendal 18 juni 2015 L.J. Gunning

Betere zorg voor werkenden Wat wordt uw bijdrage? Bedrijfsgeneeskundige dagen Papendal 18 juni 2015 L.J. Gunning Betere zorg voor werkenden Wat wordt uw bijdrage? Toekomst arbeidsgerelateerde zorg Adviesaanvraag minister van SZW In aansluiting op SER-advies 2012: Een stelsel voor gezond en veilig werken Wat is de

Nadere informatie

Bevlogen aan het werk

Bevlogen aan het werk Beeld: Odette Meyer Bevlogen aan het werk In tumultueuze tijden; 5 tips om het beste uit jezelf te halen Veel organisaties zijn in deze tumultueuze tijden in verandering: nieuw leiderschap is nodig, oude

Nadere informatie

Reactie van Kwaliteit op Maat op het voorstel Wijziging Arbowet met het oog op versterken arbodienstverlening

Reactie van Kwaliteit op Maat op het voorstel Wijziging Arbowet met het oog op versterken arbodienstverlening Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 24 mei 2015 Internetconsultatie KoM 240515/01 Reactie van Kwaliteit op Maat op het voorstel Wijziging Arbowet met het oog op versterken arbodienstverlening Kwaliteit op Maat

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Je unieke aanbod maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Je unieke aanbod of "signature service" maken, dat aanbod waar

Nadere informatie

Wet Verbetering Poortwachter

Wet Verbetering Poortwachter Wet Verbetering Poortwachter Snel en effectief ingrijpen bij verzuim Om het aantal werknemers dat langdurig ziek is terug te dringen, is de Wet Verbetering Poortwachter ingesteld. Het uitgangspunt hierbij

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

DUURZAME INZETBAARHEID ZO DOEN WE DAT IN DRENTHE

DUURZAME INZETBAARHEID ZO DOEN WE DAT IN DRENTHE DUURZAME INZETBAARHEID ZO DOEN WE DAT IN DRENTHE Duurzame inzetbaarheid? Wat is dat eigenlijk? Het is weliswaar een breed begrip, maar wordt in onze regio steeds belangrijker. Het gaat erom medewerkers

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Verslag Tweede Invitational Conference Sociale zekerheid en zorg Groenekan, 15 december 2003

Verslag Tweede Invitational Conference Sociale zekerheid en zorg Groenekan, 15 december 2003 Bijlage Verslag Tweede Invitational Conference Sociale zekerheid en zorg Groenekan, 15 december 2003 Op 15 december 2003 hebben de Minister en Staatssecretaris van SZW en de Minister van VWS partijen uit

Nadere informatie

Stichting IKEA Pensioenfonds. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting IKEA Pensioenfonds. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting IKEA Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a) Bestuur: het bestuur van het fonds. b) Code Pensioenfondsen: de Code opgesteld

Nadere informatie

Profielschets. Voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant / Lid bestuur BrabantAdvies. Provincie Noord-Brabant

Profielschets. Voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant / Lid bestuur BrabantAdvies. Provincie Noord-Brabant Profielschets Voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant / Lid bestuur BrabantAdvies Provincie Noord-Brabant ERLY the consulting company Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant Datum: september 2015

Nadere informatie

Debat: Maatschappelijke stage

Debat: Maatschappelijke stage Debat: Maatschappelijke stage Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen voeren een Tweede Kamerdebat over het afschaffen van de maatschappelijke stage. Leerdoel: Leerlingen krijgen inzicht in hoe een

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 766 Wijziging van enkele wetten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Verzamelwet SZW 2018) Nr. 4 ADVIES AFDELING ADVISERING

Nadere informatie

Arbo en de rechten van de OR

Arbo en de rechten van de OR Arbo en de rechten van de OR In de Arbowet zijn verplichtingen voor de werkgever en plichten en rechten voor de werknemer vastgelegd. De achtergrondfilosofie van de Arbowet is eenvoudig: de werkgever moet

Nadere informatie

De Arbeidsomstandighedenwet 1998 wordt als volgt gewijzigd:

De Arbeidsomstandighedenwet 1998 wordt als volgt gewijzigd: 1 Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet 1998 in verband met een gewijzigde organisatie van de deskundige bijstand bij het arbeidsomstandighedenbeleid en de daarmee samenhangende bepalingen Allen, die

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene

Nadere informatie

samen op weg naar een gezonde en wendbare organisatie VINCIO GOOD TO GREAT

samen op weg naar een gezonde en wendbare organisatie VINCIO GOOD TO GREAT samen op weg naar een gezonde en wendbare organisatie VINCIO GOOD TO GREAT VINCIO kijkt naar het individu met de visie van de organisatie als basis. Hoe komen we van een moeten naar een willen werken.

Nadere informatie

Alles goed geregeld bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van uw medewerkers

Alles goed geregeld bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van uw medewerkers Alles goed geregeld Inkomensverzekering 0-12 jaar Verzuimverzekering 0-2 jaar Arbeidsongeschiktheids verzekering 3-12 jaar Uitbreidingsmodules Dienstverlening Ziektewetverzekering De WGA Offertefabriek

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

Hoe ervaar je de les (sen) die krijgt van Dhr Talman? De lessen van meneer talman zijn leerzaam, duidelijk. Hij legt het allemaal rustig uit.

Hoe ervaar je de les (sen) die krijgt van Dhr Talman? De lessen van meneer talman zijn leerzaam, duidelijk. Hij legt het allemaal rustig uit. Hoe ervaar je de les (sen) die krijgt van Dhr Talman? De lessen van meneer talman zijn leerzaam, duidelijk. Hij legt het allemaal rustig uit. Goed, duidelijke manier van les geven Goed en zinvol. Goed

Nadere informatie

Hoe behoud ik mijn beste medewerkers in moeilijke tijden? www.roberthalf.nl

Hoe behoud ik mijn beste medewerkers in moeilijke tijden? www.roberthalf.nl Hoe behoud ik mijn beste medewerkers in moeilijke tijden? www.roberthalf.nl Het is onze doelstelling om te allen tijde beschikbaar te zijn voor onze klanten als het gaat om werving en selectie en personeels-

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 25 253 Sociale zekerheid en zorg Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELE- GENHEID EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017 Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017 1 P a g i n a Inhoudsopgave DEEL I... 4 INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2017... 4 1 Inleiding... 4 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 4 1.2 Doelstellingen inkoop-

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

vertrouwenspersonen en mediators Opent deuren naar oplossingen goede verhoudingen op de werkplek DijkhuizenJager 2012

vertrouwenspersonen en mediators Opent deuren naar oplossingen goede verhoudingen op de werkplek DijkhuizenJager 2012 vertrouwenspersonen en mediators Opent deuren naar oplossingen goede verhoudingen op de werkplek Psychosociale arbeidsbelasting Pesten, seksuele intimidatie, agressie en discriminatie op de werkvloer...

Nadere informatie

VERSLAGLEGGING LAGER HUISDEBAT. Wat niet ziek is, kan ziek worden.

VERSLAGLEGGING LAGER HUISDEBAT. Wat niet ziek is, kan ziek worden. VERSLAGLEGGING LAGER HUISDEBAT Wat niet ziek is, kan ziek worden. Daarover waren ze het allemaal eens, de deelnemers aan het congres over de regie van het verzuimbegeleidingproces op 8 april 2011. En dat

Nadere informatie

Visie op de BA&O

Visie op de BA&O Visie op de BA&O 2016-2020 Inleiding (met bijzondere dank aan Hans van Diest, die deze input heeft gegeven) De A&O-er is ruim twintig jaar geleden ontstaan in een setting met arbodiensten waar de softe

Nadere informatie

PENSIOENVRAAG WERKGEVER

PENSIOENVRAAG WERKGEVER PENSIOENVRAAG WERKGEVER Dienstverleningsdocument Versie 1.2 / juni 2014 Compliance Meeùs Assurantiën BV is dochteronderneming van Meeùs Groep BV, onderdeel van Aegon. Meeùs Groep BV is geregistreerd bij

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Voorkom verrassingen, regel het pensioen voor uw werknemers verstandig

Voorkom verrassingen, regel het pensioen voor uw werknemers verstandig Loop geen onnodig risico Voor werkgevers Informatie van de Autoriteit Financiële Markten Voorkom verrassingen, regel het pensioen voor uw werknemers verstandig Voor wie is deze folder? Deze folder is voor

Nadere informatie

Vernieuwde Arbowet. De belangrijkste wijzigingen op een rij

Vernieuwde Arbowet. De belangrijkste wijzigingen op een rij Vernieuwde Arbowet De belangrijkste wijzigingen op een rij Op 1 juli 2017 treedt de vernieuwde Arbowet definitief in werking. De regering wil medewerkers en werkgevers meer betrekken bij het arbobeleid,

Nadere informatie

Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen

Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen Met behulp van de stappen in deze hulpwijzer kunnen gemeenten zich voorbereiden op het geven van een zienswijze bij het

Nadere informatie

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje van de NOS, van maandag 29 oktober. Daarna beantwoorden ze vragen over dit

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Werkbeleving 21 maart Bea Voorbeeld

Werkbeleving 21 maart Bea Voorbeeld Werkbeleving 21 maart 2018 Bea Voorbeeld Hoe beleef je je werk? De meeste mensen functioneren het best en beleven het meeste plezier aan hun werk wanneer er evenwicht is tussen de eisen die aan hen gesteld

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

De voorzitter: Een hartelijk woord van welkom aan de minister. Er zijn vijf deelnemers aan dit debat, van wie er twee gaan spreken.

De voorzitter: Een hartelijk woord van welkom aan de minister. Er zijn vijf deelnemers aan dit debat, van wie er twee gaan spreken. Bedrijfslevenbeleid Aan de orde is het VAO Bedrijfslevenbeleid (AO d.d. 19/11). Een hartelijk woord van welkom aan de minister. Er zijn vijf deelnemers aan dit debat, van wie er twee gaan spreken. Mevrouw

Nadere informatie

Geachte raadsleden en fractieassistenten,

Geachte raadsleden en fractieassistenten, Memo Aan: Raadsleden en fractieassistenten Cc: Van: College van burgemeester en wethouders Datum: 21 juni 2016 Kenmerk: 16ini01633 Onderwerp: Toelichting berichtgeving huishoudelijke hulp. Geachte raadsleden

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 december

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 december Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 december Op dinsdag 12 december wordt door medewerkers in het primair onderwijs in Nederland gestaakt. De organisaties die verenigd zijn in het PO-Front

Nadere informatie

Investeren in Sterk naar Werk. Ziek en mondig in de 1 e lijn

Investeren in Sterk naar Werk. Ziek en mondig in de 1 e lijn Investeren in Sterk naar Werk. Ziek en mondig in de 1 e lijn Kerst Zwart, projectleider SnW en directeur Welder 14 april 2010, Zorgverzekeraars Nederland 1 Doel Sterk naar Werk Vergroten (arbeids)participatie

Nadere informatie