KORONEIKI DE KONINKLIJKE BOOM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KORONEIKI DE KONINKLIJKE BOOM"

Transcriptie

1

2 -03- KORONEIKI DE KONINKLIJKE BOOM Van veel Koroneiki olijfbomen in de boomgaarden van Messinia wordt gezegd dat ze honderden jaren oud zijn, terwijl aan een aantal individuele bomen de leeftijd van 2000 jaar wordt toegeschreven. Dit werd wetenschappelijk geverifiëerd. Extra Virgin Olive Oil van Koroneiki bomen wordt beschouwd als olie van de hoogste kwaliteit ter wereld. Koroneiki olijfolie geeft een uitstekend aroma en de smaak is van gastronomische kwaliteit. Geschiedenis De olijf werd reeds op grote schaal verwerkt gedurende de prehistorie. Professoren in geschiedenis en archeologie, waarvan het onderzoek nog in volle gang is, hebben olijfboom fossielen gevonden op de Griekse bodem, die een indrukwekkende leeftijd hebben van 5000 tot 6000 jaar, terwijl sporen van olijf stuifmeel gevonden in het westen van de Peloponnesos naar schatting dateren van 2000 jaar VC. De olijfboom en zijn vrucht hebben sindsdien Griekenland nooit verlaten. Bovendien, eindigt in de klassieke oudheid de mooie legende van de concurrentie tussen Athena en Poseidon, met de proclamatie van de olijfboom als de heilige boom van de stad Athene. De olijfboom blijft gedurende de archaïsche periode van de Griekse geschiedenis, maar ook gedurende de Romeinse periode van groot belang.

3 -05- GRIEKSE CULTUUR: "GEDOOPT" IN OLIJFOLIE De olijven en de olijfolie zijn in het dagelijkse leven niet weg te denken, en vormen een essentiëel onderdeel van het Griekse private en collectieve leven: religie, kunst, sociale en politieke evenementen, sport, natuurkunde en gastronomie zijn ermee verweven. Bewijzen hiervan ook, de uit gouden bladeren gevormde olijftak die gevonden werd in een Minoïsch graf, de aromatische olijfolie productie werkplaatsen die men vindt in de wijde regio rond de paleizen van koning Nestor van Pylos, tot de orthodoxe olijf wake kaars die brandt in de Griekse huishoudens. De olijfboom en zijn olie zijn immer aanwezig. Het orthodoxe geloof verbindt twee van de zeven sacramenten met olijfolie: de doop en de ziekenzalving, aangezien zalfolie ook is gemaakt met olijfolie. KORONEIKI olijfbomen zijn meerjarig en ze produceren de beste olijfolie. Naarmate de jaren voorbij gaan, groeien de olijfbomen op de meest natuurlijke manier. Ze worden behandeld met liefdevolle zorg, met aandacht voor de snoei, het wieden en het schoffelen. Wij zijn trots op onze olijfbomen, en ons basisprincipe is dan ook Gebruik nooit chemische producten. We zijn niet geïnteresseerd in de hoeveelheid olijfolie die we produceren, maar enkel en alleen in de kwaliteit die we produceren. Daarom wordt onze olijfolie beschouwd als een van de beste ter wereld.

4 -06- HET MEDITERRANE DIEET Begin jaren '60, startte het World Health Organization een onderzoek naar de eetgewoonten van mensen uit verschillende landen. Het duurde 30 jaar en de betrokkenen waren ongeveer mensen van 40 tot 59 jaar. De resultaten toonden aan dat mensen die in de mediterrane landen, vooral in Griekenland wonen, de laagste sterftecijfers kennen die te wijten zijn aan kanker en hart-en vaatziekten. Tevens noteerden de wetenschappers een indrukwekkend hogere gemiddelde levensduur, in vergelijking met inwoners van andere landen. Zij trachtten hiervan de oorzaak te ontdekken en concludeerden dat het te wijten was aan de specifieke, natuurlijke manier van leven: werk op het platteland, een verhoogde lichamelijke activiteit samen met een eenvoudig en sober dieet met specifieke olijfolie als basis. Het laatste bekend als het mediterrane dieet bleek de oorzaak van het verschijnsel. Een groot onderzoek van de Medical School of Athens en de University School of Public Health aan Harvard, bevestigt dat het mediterrane dieet het leven verlengt en de mens beschermt tegen hart -en vaatziekten enerzijds en kanker anderzijds.

5 -08- DE OOGST VAN THE OLIVE MAJESTY Onze olijfolie wordt uitsluitend geoogst uit de Koroneiki bomen. De Koroneiki bomen, alleen te vinden in de Griekse regio Messinia, worden gekoesterd tijdens de lange, zonnige zomerdagen waar de tijdloze olijfbomen zonne-energie opslaan en de olijfolie zich langzaam vormt. Elke vroege herfst als onze olijven rijpen, oogsten wij en persen wij de olie uitsluitend met behulp van het proces van koude persing. Dit zorgt ervoor dat onze olie alle essentiële antioxidanten, polyfenolen en micronutriënten behoudt. Dit zijn de bestanddelen van de olijfolie die gedurende de hele mensheid, lichaam en ziel gevoed hebben. Onvervalst en nooit gemengd, ongefilterd, van boom tot fles zorgt ons exclusief proces ervoor dat we olijfolie in zijn puurste vorm en smaak bekomen. Oogsten om een Koninklijke Smaak te bekomen. Een groep gezinnen werkt sinds decennia samen en controleert zorgvuldig de kwaliteit van de olie die u vandaag aangeboden krijgt. Olijven worden geplukt en onmiddellijk koud geperst in een traditionele lokale molen. Bijgevolg heeft onze olie de laagst mogelijke zuurtegraad, zonder chemische toevoegingen of enige vorm van verdere verwerkingen. Verpakking in onze flessen vindt plaats in uiterste strenge hygiënische omstandigheden. De geoogste olijven worden geperst binnen de 24 uur na het plukken. Alle olie is gelabeld met zijn exacte oogst- en houdbaarheidsdatum om de versheid te garanderen.

6 Original Royal Flavour betekent 'Nooit mengen met andere oliën'! Enkel olie afkomstig van de Koroneiki. Nooit vermengd met andere oliën. Verwerkt zonder hitte of chemische producten en ongefilterd, behoudt onze olie al zijn natuurlijke polyfenolen en anti - oxidanten. De zuurtegraad wordt duidelijk vermeld. Ten behoeve van hoge kwaliteitsolie moet deze altijd lager zijn dan 0,08 %. Bij onze olie bedraagt deze 0,03 %. Onze flessen beschermen de olie van direct licht. Wij raden u aan deze altijd op te slaan uit de buurt van directe warmte. Onze flessen zijn voorzien van een hersluitbare dop om de olie te vrijwaren van blootstelling aan lucht tussen het gebruik door. Dit voorkomt ook oxidatie en ranzigheid. Het Olive Majesty process De oogst vindt plaats net voor de olijven rijpen en van kleur veranderen, meestal vanaf eind oktober tot december, wanneer de zuurtegraad laag is en de vrucht op zijn hoogtepunt is. De olijven moeten zorgvuldig behandeld en uitgekozen worden om enkel het beste fruit te waarborgen en de bomen niet te beschadigen. Deze selectieve oogst is zeer arbeidsintensief maar is essentieel voor de hoogste kwaliteit olie. Familie en vrienden verzamelen zich om in de inspanning te delen. Netten worden onder de boom gelegd om alle olijven te verzamelen. Vele takken met olijven worden gesnoeid om ervoor te zorgen dat we, van jaar tot jaar, eenzelfde soort productie bekomen. Deze takken worden vervolgens meegenomen naar een machine om er voorzichtig de olijven af te halen. Olijven die nog aan de boom hangen worden er letterlijk afgeslagen en vallen op de netten eronder. Binnen 24 uur na dit proces worden de olijven zorgvuldig verzameld en naar onze lokale molen gebracht. Olie extractie moet na de oogst onmiddellijk gebeuren, zodat elke chemische verandering wordt vermeden. Dit proces wordt nauwlettend opgevolgd en is een cruciale stap in het produceren van een premium kwaliteit extra virgin olijfolie. Alle zakken van 50 kg olijven, worden samengebracht en genummerd om zo de producent te identificeren.

7 Bij de Molen Om het goede product van het slechte te scheiden worden de olijven gegoten in een trechter, van waaruit de olijven worden getransporteerd naar een blower om eventuele takjes of bladeren te scheiden. Na deze scheiding worden ze gespoeld met zuiver koud water om vuil te verwijderen en gaan ze door een laatste spoeling om elk ander vuil dat is blijven hangen te verwijderen. De olijven worden verzonden naar een grote reine aluminium container met een dubbele hamermolen om snel te worden verpletterd. Nu verspreid de heerlijke geur van de hoogste kwaliteit olie zich in het hele gebouw. Een horizontale centrifuge scheidt het water uit de olie en de resterende vaste stoffen zonder toevoeging van warmte of water om alle antioxidanten intact te houden. Na minder dan 45 minuten stroomt de levendig groene, ongefilterde extra virgin olijfolie van optimale kwaliteit uit de pers en is hij klaar voor onmiddellijke consumptie. Kwaliteitsnorm: Premium Extra Virgin Onze Koroneiki olie bevat een hoog niveau van polyfenolen en natuurlijke antioxidanten, die veroudering tegengaan, en ervoor zorgen dat de olie ranzig wordt. Het beste is om je olie te kopen volgens wat je denkt te verbruiken binnen drie tot zes maanden na de opening van de fles. Dan is hij op het hoogtepunt van zijn smaak. Na deze tijdslimiet wordt de olie niet ranzig, maar zijn geur en frisse smaak zal langzaam verdwijnen. Ongefilterde extra virgin olijfolie zal zijn kwaliteit en smaak, indien goed opgeslagen, behouden tot twee jaar na de oogst. Uw fles niet schudden voor het gieten en zorg ervoor dat ze altijd goed afgesloten blijft. Ongefilterd Een andere factor die bijdraagt tot onze uitstekende kwaliteit is dat de olie volledig ongefilterd is; het is echt olijfolie in zijn meest natuurlijke staat. De ongefilterde, natuurlijke olie is wat de Grieken, sinds de oudheid, hebben gebruikt in hun dagelijks leven. Olijfolie kenners en koks geloven dat ongefilterde olijfolie superieur is aan anderen, omwille van de rijke smaak en de hogere mate van voedingsstoffen. Filtratie vermindert de smaak en gezondheidsvoordelen van de olie. Indien sediment (onschadelijk olijfpulp) te vinden is op de bodem van de fles gaat het om ongefilterde kwaliteit.

8 250ml 500ml 5L Wat betekent Premium Extra Virgin? Extra virgin, is de hoogste graad van olijfolie, gewoon "de beste. Superieure smaak, kleur en aroma. Premium Extra Virgin wijst aan dat de olie een zuurtegraad van minder dan 0,5 % heeft. Onze olijfolie wordt getest bij de oogst en heeft consequent een zuurtegraad tussen de 0,3 % en 0,5 %. Deze wordt periodiek gecontroleerd, zodat de benoeming premium extra virgin kan worden behouden. De zuurtegraad is ook een goede indicator van de zorg en de aandacht voor detail tijdens de oogst en het extractieproces. Zuren beginnen vrij te komen in de olijf zodra deze wordt geplukt. Dit verklaart waarom onze olijven onmiddellijk na de oogst naar de molen worden gebracht. Een lage zuurtegraad verlengt de houdbaarheid en garandeert een hoger niveau van kwaliteit. Het peroxide niveau van de olie is een andere factor die word getest en die het zuurstofgehalte in de olie weergeeft. Als olijfolie in contact komt met lucht, begint deze te oxideren en te verslechteren. Premium Extra virgin olijfolie moet een peroxide niveau van minder dan 20 kunnen aantonen. Wij voldoen aan deze norm. Om in Europa het "extra virgin" label te mogen dragen, moet olijfolie voldoen aan de normen van het IOR (Internationale Olijfolieraad). Naast chemische testen, moet de olie de goedkeuring van een jury van voorproevers krijgen en de "perfecte aroma en smaak hebben. Indien het niet voldoet aan deze criteria, kan het niet worden verkocht als extra virgin. Onze lokale molen in Chora, Messinia, houdt zich aan de IOR normen. Opgeleide technici proeven de olijfolie en voeren gestandaardiseerde chemische tests uit na elke productie. Zij bepalen of onze olijfolie als extra virgin kan worden beschouwd en perfect is van smaak en aroma, zonder gebreken. Dit wordt gedocumenteerd met een proces-verbaal. Uitzonderlijk Aroma Onze olijfolie is robuust en pittig. Het aroma wordt meestal omschreven als van gras, artisjok en groene thee met een vleugje kruiden. Verder bevat het een toets van rijp fruit vergezeld met een bloemensmaak en een vleugje nasmaak van boter.

9

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903)

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Methoni Pure Griekse Olijfolie De absolute top in olijfolie. Met een zuurgraad van slechts 0,35% behoort Methoni

Nadere informatie

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book Alles over (KOKOS)OLIE E-book WAT IS KOKOS EIGENLIJK? KOKOS EN KOKOSVET KOMEN VAN DE KOKOSNOOT. KOKOSVET BEVAT HET MEESTE VERZADIGD VET VAN ALLE VET- EN OLIESOORTEN. VERZADIGD VET STAAT EROM BEKEND NIET

Nadere informatie

Beste kwaliteit. Bewerking

Beste kwaliteit. Bewerking smaaktest De olijfboom is de oudste gecultiveerde boom. De olijf komt oorspronkelijk uit Azië en verspreidde zich zo'n 6000 jaar geleden via Iran, Syrië en Palestina naar het Middellandse zee gebied..

Nadere informatie

Productie van koud, vers geperste kokosnootolie

Productie van koud, vers geperste kokosnootolie Productie van koud, vers geperste kokosnootolie Geschreven door Arjen Schroevers, Monkey Training College Thailand. In onderstaande link worden de verschillende productie methoden vrij uitgebreid uitgelegd.

Nadere informatie

100% Passie. 100% Belgisch 100% Natuurlijk

100% Passie. 100% Belgisch 100% Natuurlijk NL 100% Belgisch 100% Natuurlijk 100% Passie Royal Belgian Caviar mag zich terecht pionier van het zwarte goud noemen. In 2002 brachten we als eerste Belgische producent kaviaar op de markt. Onze kaviaar

Nadere informatie

TARIS, het beste van de Egeïsche Zee

TARIS, het beste van de Egeïsche Zee PRODUCT CATALOOG 2 TARIS, het beste van de Egeïsche Zee Sinds 1915 staat TARIS voor kwaliteit, vakkennis en eerlijke producten. Reeds meer dan honderd jaar zetten wij de beste olijven en olijfolie van

Nadere informatie

Tasting is believing!

Tasting is believing! Tasting is believing! 100% Belgisch 100% Natuurlijk 100% Passie Royal Belgian Caviar mag zich terecht pionier van het zwarte goud noemen. In 2002 brachten we als eerste Belgische producent kaviaar op de

Nadere informatie

JVi. Veelgestelde Vragen INHOUDSOPGAVE

JVi. Veelgestelde Vragen INHOUDSOPGAVE JVi Veelgestelde Vragen INHOUDSOPGAVE 1. Wat is JVi? 2. Waarom moet ik iedere dag 120 ml JVi drinken? 3. Kan ik JVi combineren met andere Nu Skin-producten? 4. Is JVi een SCS-gecertificeerd product? 5.

Nadere informatie

Passie voor Italiaanse life-style. Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, lichte kleur met een gouden gloed

Passie voor Italiaanse life-style. Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, lichte kleur met een gouden gloed q q q q q Passie voor Italiaanse life-style Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, lichte kleur met een gouden gloed Geproduceerd in het prosecco DOC gebied Bevat vitamines, mineralen

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Informatie behorende bij de werking van groene thee bij de ziekte van Alzheimer en Parkison

Informatie behorende bij de werking van groene thee bij de ziekte van Alzheimer en Parkison Inleiding groene thee. Pag. 1 t/m 6 zijn informatief. De praktijk vindt u op pagina 7 van deze handleiding. Groene thee. Al meer dan 50 eeuwen wordt er thee gezet van theebladeren, Camellia sinensis. Vanaf

Nadere informatie

Lekker vers. smaakt. het langst.

Lekker vers. smaakt. het langst. Lekker vers smaakt het langst. Herbamare, 100% natuurlijke smaakmaker van al je gerechten Natuurlijk kokerellen smaakloos en saai? Niet met Herbamare van A.Vogel: het enige kruidenzout met 100% natuurlijke

Nadere informatie

De kracht van druiven verzorgingsproducten op basis van druiven

De kracht van druiven verzorgingsproducten op basis van druiven Voor meer info kan u terecht bij: Sylvia Mohar (Sylvitis ) 02 658 00 64 info@sylvitistherapy.be De kracht van druiven verzorgingsproducten op basis van druiven www.sylvitis.be www.sylvitistherapy.be Fit

Nadere informatie

GOOW. green oil on wheels

GOOW. green oil on wheels GOOW green oil on wheels Waarom GOOW Het GOOW project is ontstaan vanuit respect en verontwaardiging. De onomstotelijke roofbouw van de conventionele olijfindustrie in Spanje stootte me aanvankelijk tegen

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

Passie voor Italian life-style. Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, een lichte kleur met een gouden gloed

Passie voor Italian life-style. Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, een lichte kleur met een gouden gloed Passie voor Italian life-style Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, een lichte kleur met een gouden gloed Geproduceerd in het prosecco DOC gebied Vitamines, mineralen, planten ingrediënten,

Nadere informatie

Wie is Beliès? Waarom Beliès? VERSHEID PROEF JE ZO. Een breed assortiment aan verse producten en concepten. Kwaliteitsgarantie

Wie is Beliès? Waarom Beliès? VERSHEID PROEF JE ZO. Een breed assortiment aan verse producten en concepten. Kwaliteitsgarantie specialist IN VERSE mediterrane delicatessen Wie is Beliès? Beliès is gespecialiseerd in de productie en verpakking van koelverse mediterrane delicatessen zoals olijven, antipasti, tapenades en pesto s.

Nadere informatie

Elke dag, vers natuurlijk drinkwater bij je thuis THINK NATURAL

Elke dag, vers natuurlijk drinkwater bij je thuis THINK NATURAL THINK GREEN Elke dag, vers natuurlijk drinkwater bij je thuis THINK NATURAL Een bron van zuiver drinkwater bij u thuis Opuro geeft je een goed gevoel! Opuro is een revolutionaire keukenkraan die zeer praktisch

Nadere informatie

RICHTSNOER VOOR HET BAKKEN VAN STEAKS

RICHTSNOER VOOR HET BAKKEN VAN STEAKS RICHTSNOER VOOR HET BAKKEN VAN STEAKS Soms heeft u ineens echt zin in een goed stuk vlees. Een malse steak midden op uw bord. Lekker geurend, knapperig van buiten en zacht als boter van binnen. Het probleem:

Nadere informatie

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter.

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter. Fratelli Pardi Montefalco Umbria Colli Martani Grechetto familiebedrijf uit Montefalco, een gemeente in de provincie Perugia in het hartje van Umbrië. De Colli Martani, de productiezone rond Todi waar

Nadere informatie

witsenburg natural products b.v. kokosolie

witsenburg natural products b.v. kokosolie witsenburg natural products b.v. kokosolie Geschikt voor gebruik op hoge temperaturen - Geen transvetzuren Geurloos en Extra Virgin - Biologisch gecertificeerd KOKOSOLIE In tegenstelling tot wat vaak wordt

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

Gezonde wokgerechten: Lekker snel! Gezonde wokgerechten: Lekker snel!

Gezonde wokgerechten: Lekker snel! Gezonde wokgerechten: Lekker snel! Gezonde wokgerechten: Lekker snel! Gezonde wokgerechten: Lekker snel! Vandaag ga ik met je mee in de keuken. Soms is het lastig om op dagen met veel werk, kinderen en sporten tóch nog gezond te koken.

Nadere informatie

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst.

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Duurzame biomassa Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Nuon Postbus 4190 9 DC Amsterdam, NL Spaklerweg 0 1096 BA Amsterdam, NL Tel: 0900-0808 www.nuon.nl Oktober 01 Het groene alternatief Biomassa

Nadere informatie

PRODUCTEN VOOR DE FOODSERVICE

PRODUCTEN VOOR DE FOODSERVICE Creative with oils & fats PRODUCTEN VOOR DE FOODSERVICE A.1. ONS GAMMA FRITUURVETTEN Product Omschrijving Kenmerken FRIBEL 4x2,5 kg en 12,5 kg Het goudgele uitzicht en de niet te evenaren smaak blijven

Nadere informatie

38 ste INTERNATIONALE WEDSTRIJD DE BESTE FRUITTOB 2013 MET EEN EXTRA WAARDEVOLLE PRIJZENPOT

38 ste INTERNATIONALE WEDSTRIJD DE BESTE FRUITTOB 2013 MET EEN EXTRA WAARDEVOLLE PRIJZENPOT 38 ste INTERNATIONALE WEDSTRIJD DE BESTE FRUITTOB 2013 MET EEN EXTRA WAARDEVOLLE PRIJZENPOT De Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie van Sint Truiden richt dit

Nadere informatie

NOORD-HOLLANDSE GOUDA MET HET RODE ZEGEL

NOORD-HOLLANDSE GOUDA MET HET RODE ZEGEL WAT ALS JE NOORD-HOLLANDSE GOUDA MET HET RODE ZEGEL COMBINEERT MET GROENE THEE? WAT ALS JE COMBINEERT MET GROENE THEE? Wel, dan krijg je een sensationele smaakbeleving! Dat komt omdat groene thee het romige

Nadere informatie

Mondo dei sapori: Italia in Olanda Alina Bianco Adviseur: Jan Hendrik van Dasselaar

Mondo dei sapori: Italia in Olanda Alina Bianco Adviseur: Jan Hendrik van Dasselaar Mondo dei sapori: Italia in Olanda Alina Bianco Adviseur: Jan Hendrik van Dasselaar Wie? Mijn broers en ik hebben een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder. Mijn moeder is een trotse, mooie en koppige

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.5.2018 C(2018) 2980 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 22.5.2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 wat betreft de eisen

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

Vinificatie Fermentatie op inox vaten onder gecontroleerde temperatuur. Kleur Strogeel met groene reflecties

Vinificatie Fermentatie op inox vaten onder gecontroleerde temperatuur. Kleur Strogeel met groene reflecties Azienda Agricola ORSOLANI San Giorgio Canavese Piemonte Erbaluce di Caluso DOCG Een wijn voor elke gelegenheid, met een fris karakter en levendige zuurtegraad. Zowel de druif als zijn wijn zijn uniek in

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pagina 1/4 BE106802 / BE191764 België BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CORSODYL 2mg/ml, mondspoeling chloorhexidinedigluconaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Stop met zeuren over Rusland. Die tijd komt nooit meer terug.

Stop met zeuren over Rusland. Die tijd komt nooit meer terug. Stop met zeuren over Rusland. Die tijd komt nooit meer terug. Als Limburgse wijnmaker en distillateur zag ik zich het drama in de Limburgse fruitteelt voltrekken. Fruittelers die hun hele hebben en houden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Champagne Select September 2018

Nieuwsbrief Champagne Select September 2018 Nieuwsbrief Champagne Select September 2018 Welkom bij onze September nieuwsbrief! Dit keer hebben we wel een hele mooie aanbieding, praten we u bij over de laatste ontwikkelingen in de champagnewereld,

Nadere informatie

Geheimen van de ACTICOA Chocoladeparels

Geheimen van de ACTICOA Chocoladeparels Geheimen van de ACTICOA Chocoladeparels Oorsprong van het onderzoek: The French Paradox Wetenschappers stelden vast dat de gemiddelde Fransman minder last heeft van gezondheidsproblemen met hart- en bloedvaten

Nadere informatie

INHOUD 1 De verschillende kwaliteitsgradaties 2 Van de pluk tot in de fles, hoe wordt olijfolie gemaakt? 3 De zoektocht naar echt goede olijfolie

INHOUD 1 De verschillende kwaliteitsgradaties 2 Van de pluk tot in de fles, hoe wordt olijfolie gemaakt? 3 De zoektocht naar echt goede olijfolie INHOUD 1 De verschillende kwaliteitsgradaties 11 - Olijfolie volgens de wet - Geraffineerde olie - Kwaliteitsfactoren - Rijpheid van de olijf op het moment van oogsten - Tabel olijven, polyfenolen en houdbaarheid

Nadere informatie

Groene thee soorten. Chinese thee. [ Pu Erh - Yunnan Tuocha ]

Groene thee soorten. Chinese thee. [ Pu Erh - Yunnan Tuocha ] Groene thee soorten Chinese thee [ Pu Erh - Yunnan Tuocha ] Deze thee werd een aantal jaren geleden aan ons geïntroduceerd door een Parijse leermeester: Dominique Coquelle, die een groot deel van zijn

Nadere informatie

Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test.

Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test. Bereiding en eigenschappen van CO 2 Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test. 1.1 Onderzoeksvraag Hoe kunnen we CO 2 aantonen? 1.2 Mogelijke hypothesen 1.2.1 Geen interactie: Er vormt zich

Nadere informatie

«MIEL DE JETTE HONING VAN JETTE» LASTENBOEK

«MIEL DE JETTE HONING VAN JETTE» LASTENBOEK «MIEL DE JETTE HONING VAN JETTE» LASTENBOEK Het zegel «Miel de Jette Honing van Jette» waarborgt de bijenkorven die geplaatst zijn op het grondgebied van de gemeente Jette en die kwaliteitshoning produceren.

Nadere informatie

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd.

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd. LES VOOR G-KRACHT DRINKWATERS Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Dagelijks scheiden we 2,5 liter uit langs de gekende wegen. We zouden ongeveer 1,5 l water moeten drinken per dag en daarbij nemen

Nadere informatie

Wijngoed Weszeli. Beschrijving

Wijngoed Weszeli. Beschrijving Wijngoed Weszeli Beschrijving Het is niet zo eenvoudig om juist te beschrijven hoe Rupert Summerer, wijnmeester van het wijngoed Weszeli zijn druivelaars bewerkt. Want de omschrijving natuurlijke of biologische

Nadere informatie

fourapples news In deze editie van appel tot appelsap van appelsap tot cider van cider tot destillaat en afgewerkt product...

fourapples news In deze editie van appel tot appelsap van appelsap tot cider van cider tot destillaat en afgewerkt product... fourapples news Bij fourapples draait alles rond appels. We produceren... - *fourbubbels* (een cider van 4% vol. alc.) - *sweetshine* (een zoete appel likeur - 18% vol. alc.) - *sweetshine cherry* (een

Nadere informatie

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Hoe maak je wijn? Op de volgende pagina s leer je stap voor stap wijn maken van druiven. Zelf doe ik dit nu al 17 jaar, in begin met wisselend succes, maar

Nadere informatie

Appelsap. 1 KH portie. 51 kcal / 215 kj. 115 ml ± 1 halfvol glas GI = 44

Appelsap. 1 KH portie. 51 kcal / 215 kj. 115 ml ± 1 halfvol glas GI = 44 Dranken Dranken Voldoende drinken is belangrijk voor de algemene gezondheid. Bekijken we aandachtig de voedingsdriehoek dan is het duidelijk dat drank een belangrijk onderdeel is. Als volwassenen moeten

Nadere informatie

Groene tomaten rijp maken

Groene tomaten rijp maken Groene tomaten rijp maken Is het het einde van het seizoen en heb je nog wat onrijpe, groene tomaten aan je plant zitten? Hier zijn wat simpele suggesties om ze rijp te maken, waarbij je gebruik maakt

Nadere informatie

De scholen regelen zelf het vervoer naar de locatie.

De scholen regelen zelf het vervoer naar de locatie. l Veel kinderen eten slecht, weten niet waar hun eten vandaan komt en hebben zo verhoogde kans op Obesitas. Met dit project gaan we met de kinderen naar de plek waar het eten vandaan komt. Groenten- en

Nadere informatie

Van boon tot koffie.

Van boon tot koffie. Van boon tot koffie. Legende. Rond 300 V.Ch. Ontdekte geitenhoeder Kaldi dat zijn geiten, na het eten van bessen van een bepaalde struik, opvallend energiek waren. Een monnik ving dit op en maakte een

Nadere informatie

Beste juffen en meesters,

Beste juffen en meesters, Beste juffen en meesters, In week 11 ontvangen jullie appels (Elstar), navelsinaasappels en waspenen. Ieder kind krijgt één appel, een sinaasappel wordt door twee kinderen gedeeld en een zak waspenen mag

Nadere informatie

ENERGIE-EFFICIËNTE D-LINE WASMACHINES

ENERGIE-EFFICIËNTE D-LINE WASMACHINES ENERGIE-EFFICIËNTE D-LINE WASMACHINES ENERGIE-EFFICIËNTE D-LINE WASMACHINES Wij van IPSO geloven in hogere efficiëntie. Dit betekent dat we op zoek gaan naar intelligente oplossingen die afval verminderen,

Nadere informatie

Beschrijving van Olivie Woestijnparels

Beschrijving van Olivie Woestijnparels Beschrijving van Olivie Woestijnparels De chef-kok van de Tiesse di Bwes heeft met genoegen mediterrane gerechten bereid met onze Olivie Woestijnparels. Laat uw ogen en smaakpapillen genieten! 2 van 13

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering K_740423.doc - 2000-01-28 MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Metrologie Metrologische Dienst Metrologische Reglementering Koninklijk besluit van 23 april 1974 betreffende

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

MIJN AROMATISCHE PLANTEN

MIJN AROMATISCHE PLANTEN De teelt van aromatische planten is een aangename en gemakkelijke manier om de vreugde van het zelf produceren te ontdekken. Beginner of fijnproever, iedereen kan genieten van verse kruiden die op een

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Mol Samenvatting door een scholier 1296 woorden 9 november 2017 7,6 34 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Natuur/scheikunde overal Paragraaf 6.1: stoffen herkennen

Nadere informatie

Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc.

Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc. Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc. 5,5% 3,00 Een sprankelend trappistenbier van hoge gisting. Licht moutig

Nadere informatie

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Huiswijnen wit Urmeneta, Sauvignon Blanc Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Een typisch Chileense Sauvignon. Hij is milddroog, makkelijk en zit vol exotische aroma s van onder andere passievrucht.

Nadere informatie

De Guijt. De basiswaarden:

De Guijt. De basiswaarden: Banquetingmap Merin 2 3 De Guijt Niets zo lekker als je barstensvol energie te voelen. Je voelt je sterk. Hebt zin om uitdagingen aan te gaan. Kom maar op! Voeding speelt een cruciale rol in hoe je je

Nadere informatie

Bactoplus. Bacteriën reinigen op natuurlijke wijze het water. Biological

Bactoplus. Bacteriën reinigen op natuurlijke wijze het water. Biological Bactoplus Bacteriën reinigen op natuurlijke wijze het water Biological Filter Start en Filter Start Gel De beste keuze! Want vele handen maken licht werk En het is daarom dat alle BactoPlus producten een

Nadere informatie

L i m o n a d e. d e L u x e. citroen-gember limonade

L i m o n a d e. d e L u x e. citroen-gember limonade L i m o n a d e d e L u x e citroen-gember limonade Citroen-gembersiroop 5 cm verse gember, geschild. Rasp en sap van 2 biologische citroenen. 500g kristalsuiker. Snijd de gember in grove stukken.breng

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen?

De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen? De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen? Toestanden, instellingen die gedurende een lange tijd min of meer onveranderd hebben bestaan, een verschijnsel

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Ontdek de variëteiten

Ontdek de variëteiten Familieboom Ontdek de variëteiten Speciaal voor de radio 2 Tuindag maakte de Nationale Boomgaardenstichting vzw een hoogstamappelboom met 5 verschillende variëteiten, elk gelinkt aan een provincie in Vlaanderen.

Nadere informatie

Het huis PIPER-HEIDSIECK viert feest

Het huis PIPER-HEIDSIECK viert feest Het huis PIPER-HEIDSIECK viert feest De bubbels van PIPER-HEIDSIECK - een van de oudste champagnehuizen ter wereld zijn al sinds 1785 van de partij op belangrijke en ontroerende momenten van het leven.

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

Gesjoemel in het koelvak

Gesjoemel in het koelvak Tekst 1 Lees eerst de vragen in het boekje Examen VMBO-KB. Zoek daarna de antwoorden op in de hierna volgende tekst. Je hoeft de tekst dus niet eerst door te lezen. Let op: deze tekst bestaat uit vijf

Nadere informatie

JANUARI MAANDAG DINSTAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG LUNDI MARDI MERCREDI JEUDI VENDREDI SAMEDI

JANUARI MAANDAG DINSTAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG LUNDI MARDI MERCREDI JEUDI VENDREDI SAMEDI JANUARI In de winter worden de appelbomen gesnoeid om de boom evenwichtig en sterk te houden. 26 27 28 29 30 31 1 LUNDI MARDI MERCREDI JEUDI VENDREDI SAMEDI TIJD VOOR DE DIMANCHE GOEDE VOORNEMENS 31 1

Nadere informatie

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*...

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... GEMAKKELIJK TOEGANG TOT WATER Beekjes, sloten, rivieren

Nadere informatie

GauGin : exclusieve, ambachtelijke small batch gin met het allerbeste uit de natuur

GauGin : exclusieve, ambachtelijke small batch gin met het allerbeste uit de natuur GauGin : exclusieve, ambachtelijke small batch gin met het allerbeste uit de natuur Op een uniek landgoed in Andalusië (Spanje) legde de Belg Paul Van den Heuvel in 2015 de basis voor een uitzonderlijk

Nadere informatie

Het geheim. van finesse. www.cafeami.nl

Het geheim. van finesse. www.cafeami.nl Het geheim van finesse www.cafeami.nl Sterk concept voor de horeca Er gaat geen dag voorbij zonder dat er een kop koffie wordt geschonken. TopClass Group biedt met Café Ami een onderscheidend koffieconcept

Nadere informatie

SAUNA S GENIET VAN EEN WELDADIGE WARMTE C QUEL

SAUNA S GENIET VAN EEN WELDADIGE WARMTE C QUEL SAUNA S GENIET VAN EEN WELDADIGE WARMTE C QUEL Vergeet de drukte van alledag en kom helemaal tot jezelf Onderga de warmte van een weldadig saunabad De eerste keren is het misschien nog even wennen Maar

Nadere informatie

t' Soete Huys te Melsele.

t' Soete Huys te Melsele. Beste leden, ouders en sympathisanten, Een turnvereniging kan uiteraard niet zonder degelijk turnmateriaal en zoals jullie weten : turnmateriaal kost handen vol geld, vandaar dat we, naar jaarlijkse gewoonte,

Nadere informatie

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren Deze combinatie van bijzondere

Nadere informatie

Ölmühle an der Havel, Berlijn

Ölmühle an der Havel, Berlijn Reportage Ölmühle an der Havel, Berlijn Project: Ölmühle an der Havel, Berlijn / Duitsland Interieurarchitectuur: Fabian Lefelmann, Berlijn / Duitsland Fotograaf: Sebastian Mayer, Berlijn / Duitsland Project:

Nadere informatie

Weekprogramma olijven oogsten, een kijkje in de Turkse keuken en nog veel meer Kapakiri aan het Bafameer, West Turkije

Weekprogramma olijven oogsten, een kijkje in de Turkse keuken en nog veel meer Kapakiri aan het Bafameer, West Turkije Weekprogramma olijven oogsten, een kijkje in de Turkse keuken en nog veel meer Kapakiri aan het Bafameer, West Turkije De olijfboom heeft een rijke symbolische en historische waarde voor deze streek van

Nadere informatie

Prijslijst Promotionele Drinks 2019

Prijslijst Promotionele Drinks 2019 Versie 1.0 Prijslijst Promotionele Drinks 2019 2 EEN FLESJE WATER MET JE EIGEN LABEL IS ALTIJD EEN GOED IDEE!! Inhoud: Mineraalwater in een 330ml. PET-flesje met een gekleurde schroefdop (WLW330PD / WHW330PD)

Nadere informatie

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van boter en boterproducten. We vertellen je ook waar je boter en boterproducten voor kunt gebruiken in de keuken en welke soorten boter

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - MIDDENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per

Nadere informatie

Diesel. AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE

Diesel. AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE Diesel AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE Korte samenvatting BELANGRIJKSTE KENMERKEN Wat is AdBlue?... 3 Waar dient het voor?....

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Zineryt 40 mg/ml / 12 mg/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor cutaan gebruik

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Zineryt 40 mg/ml / 12 mg/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor cutaan gebruik BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Zineryt 40 mg/ml / 12 mg/ml, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor cutaan gebruik erythromycine zinkacetaat dihydraat Lees goed de hele bijsluiter,voordat u dit

Nadere informatie

Privacy & Security Statement / Werkend Nederland BV. Werken met Persoonsgegevens

Privacy & Security Statement / Werkend Nederland BV. Werken met Persoonsgegevens Privacy & Security Statement / Werkend Nederland BV Inleiding Werkend Nederland werkt met persoonsgegevens. We zijn ons hiervan bewust en gaan integer om met uw gegevens. In dit document kunt u lezen hoe

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016!

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! ZwARte BoNeNSoEP Met PuLLeD PoRK Zoete aardappel is lekker en gezond. Een zoete aardappel is een knol en behoort, in tegenstelling

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

De bodem is laag, maar produceert overheerlijk fruit.

De bodem is laag, maar produceert overheerlijk fruit. De bodem is laag, maar produceert overheerlijk fruit. De bodem is laag, maar produceert overheerlijk fruit. Simone Scaletta is een jonge wijnbouwer die zijn eigen wijn produceert in Monforte d Alba, één

Nadere informatie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling door een scholier 1337 woorden 2 juni 2004 5,8 76 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AFVAL EN ENERGIE Energie Het is heel moeilijk te zeggen wat energie

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL IN TE VULLEN PRACTICAVERSLAGEN

INHOUDSTAFEL IN TE VULLEN PRACTICAVERSLAGEN 1 INHOUDSTAFEL IN TE VULLEN PRACTICAVERSLAGEN VERSLAG PRACTICUM 1: VASTE EN VLOEIBARE ZEEP UIT OLIËN BEREIDEN 5 1 DOELSTELLING 5 2 PRINCIPE EN PROCEDURE 5 3 REACTIEVERGELIJKINGEN 6 4 OPSTELLING 6 5 WAARNEMINGEN

Nadere informatie

Het aanleren van wetenschap door middel van de taal van de natuur: de winter doet zijn intrede op school 9-11

Het aanleren van wetenschap door middel van de taal van de natuur: de winter doet zijn intrede op school 9-11 9-11 jaar Benaming van de activiteit: Het aanleren van wetenschap door middel van de taal van de natuur: de winter doet zijn intrede op school Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap Beoogde concepten:

Nadere informatie

THEEKAART BRASSERIE HET MOLENHUYS

THEEKAART BRASSERIE HET MOLENHUYS THEEKAART BRASSERIE HET MOLENHUYS Groene thee Groene thee is een niet-gefermenteerde thee. Na de oogst worden de bladeren kort verhit en gedroogd. Groene thee bevat looizuur, vitamine C en het antioxidant

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding Bedieningshandleiding 259 petroleum-ruimteverwarmingstoestel Met dubbele tank voor extra veiligheid 1-1 EIGENSCHAPPEN: 1. Door de dubbele brandstoftank is gewaarborgd dat geen brandstof kan uitlopen, ook

Nadere informatie

Kraantjeswater drinkwater

Kraantjeswater drinkwater Kraantjeswater drinkwater IS KRAANTJESWATER ECHT DRINKBAAR? Ongetwijfeld. Kraantjeswater = drinkwater! Geen enkel product wordt zo streng en veelvuldig gecontroleerd als leidingwater. Door de waterbedrijven

Nadere informatie

We leggen we de verschillende oorspronkelijke technieken uit en tonen we in de praktijk hoe we dit vandaag kunnen doen.

We leggen we de verschillende oorspronkelijke technieken uit en tonen we in de praktijk hoe we dit vandaag kunnen doen. Workshop bewaren van groenten Het inmaken en bewaren van de soms overvloedige oogst is heerlijk om te genieten in de donkere wintermaanden. Vooral het fermenteren van groenten is nu weer hip. Deze manier

Nadere informatie

Verlichting 3de graad Lager Onderwijs

Verlichting 3de graad Lager Onderwijs Werkmap Verlichting 3de graad Lager Onderwijs 1 Inleiding Nu gaat met één druk op de schakelaar het licht aan en uit. Niet veel inspanning! We staan er dan ook niet bij stil dat elektriciteit in huis voor

Nadere informatie

ARCHONTIKO: Mandilaria-Grenache Rouge. Fles: 75cl ( per 6 ) Alcohol: 12% Jaar: 2002

ARCHONTIKO: Mandilaria-Grenache Rouge. Fles: 75cl ( per 6 ) Alcohol: 12% Jaar: 2002 GriekseProducten Cair ARCHONTIKO: MandilariaGrenache Rouge Rood Fles: 75cl ( per 6 ) Jaar: 2002 Rode wijn van diverse wijnstoksoorten: Cabernet Sauvignon, Grenache rood, Agiorgitiko en Xinomayro met een

Nadere informatie

Exclusieve afdekking voor zwembaden. A Innovatief design. A Superieure isolatie. A Voor elk type zwembad

Exclusieve afdekking voor zwembaden. A Innovatief design. A Superieure isolatie. A Voor elk type zwembad Exclusieve afdekking voor zwembaden A Innovatief design A Superieure isolatie A Voor elk type zwembad Duurzame afdekking Dit product onderscheidt zich door zijn kokervorm die fundamenteel verschilt van

Nadere informatie

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom? Alles wat kinderen willen weten over... eten! Mary-Jo de Leeuw Waarom zijn bananen krom? Maak eens waar je over doen lezen WIST JE DAT... Je voor het bereiden van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig

Nadere informatie

Feestelijke ijsklontjes

Feestelijke ijsklontjes Algemene richtlijnen voor eten uit de natuur Probeer zo hoog mogelijk te plukken Was alles altijd goed Als je twijfelt, eet het niet! Pluk niet op plekken waar honden/katten poepen en plassen Feestelijke

Nadere informatie

FOCUS 3,99. De koffie van uw keuze altijd voor de laagste prijs. Nieuw

FOCUS 3,99. De koffie van uw keuze altijd voor de laagste prijs. Nieuw FOCUS De koffie van uw keuze altijd voor de laagste prijs Nieuw Graindor Intense Volle en evenwichtige koffie met een intense smaak. 7,98 /kg 3,99 Rode Prijzen en Extra-kortingen geldig van 8/10 t.e.m.

Nadere informatie

INFORMATIE & BEGRIPPEN

INFORMATIE & BEGRIPPEN INFORMATIE & BEGRIPPEN 1. Automatisatie & programmatie 3 2. Centralebouw 3 3. Isolatie 3 4. Meet- en registratie-instrumenten 4 5. Snelkoelingen en vriestunnels 4 6. Software 4 7. Studiedienst 5 8. U.L.O.

Nadere informatie