Koninklijke Bibliotheek. Memorandum. Tarieven voor het gebruik van de digitale bibliotheek. Aan de minister van OCW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Koninklijke Bibliotheek. Memorandum. Tarieven voor het gebruik van de digitale bibliotheek. Aan de minister van OCW"

Transcriptie

1 Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 Postbus LK Den Haag Aan de minister van OCW Telefoon (070) Fax (070) Website Memorandum Datum 28 oktober 2015 Van Hildelies Balk, Sectorhoofd Marketing & Diensten Tarieven voor het gebruik van de digitale bibliotheek Samenvatting Per 1 januari 2016 voegt de Koninklijke Bibliotheek een lidmaatschapsvorm toe aan de bestaande lidmaatschapsvormen van de openbare bibliotheken, namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van enkel de digitale voorziening. Voor dit lidmaatschap wordt een tarief vastgesteld van 42 euro per jaar. Het aanbod van deze lidmaatschapsvorm en tarief is een stap in de ontwikkeling van het publieke aanbod, die past binnen de verdere ontwikkeling van de toegang tot digitale werken in het algemeen. De Koninklijke Bibliotheek blijft in gesprek met zowel de openbare bibliotheken als de aanbieders van digitale content om een optimaal aanbod voor de klant te realiseren dat in lijn is met de publieke waarden van de openbare bibliotheek. Aanleiding Per 1 januari 2015 is de nieuwe Bibliotheekwet, de Wet stelseltaken openbare bibliotheken (WSOB) ingegaan. De wet benoemt in artikel 12 dat iedere ingezetene lid kan worden van de openbare bibliotheek. Dit lidmaatschap kent drie vormen van gebruik: het gebruik van de fysieke voorziening, van de digitale voorziening of van beide voorzieningen. Op dit moment kunnen gebruikers van de fysieke voorziening met hun lokale lidmaatschap toegang verkrijgen tot het digitale aanbod; dit geeft invulling aan de mogelijkheden het gebruik van de fysieke voorziening en het gebruik van beide voorzieningen. Nog niet gerealiseerd is de mogelijkheid alleen gebruik te maken van de digitale voorziening.

2 2/6 Deze mogelijkheid wordt per 1 januari 2016 gecreëerd, door naast de bestaande lidmaatschapsvormen ook het gebruik van de digitale voorziening aan te bieden via Om dit mogelijk te maken moet er een tarief gesteld worden voor het gebruik van de digitale voorziening. Bevoegdheid Op grond van artikel 14 van de Bibliotheekwet kan de Koninklijke Bibliotheek na overleg met vertegenwoordigers van de lokale bibliotheken tarieven vaststellen voor de toegang tot digitale werken of het gebruik van digitale diensten of bronnen. In artikel 17 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen wordt aangegeven dat de hoogte van dit tarief moet worden goedgekeurd door de minister. Toegang tot digitale werken E-books maken nog een relatief klein deel uit van het totaal aantal geleende en verkochte boeken in het Nederlandse taalgebied. Bij de bibliotheken gaat het ruim 1 miljoen uitleningen per jaar (2% ten opzichte van de ruim 77 miljoen uitgeleende papieren boeken (CBS, 2013)). Het aandeel van e-books in de totale boekenverkoop is momenteel 5,8% (CB Logistics, E-book-barometer Q3 2015). Een recente ontwikkeling is de opkomst van verschillende typen commerciële abonnementsmodellen. Het gaat dus om een groeiende markt, die nog sterk in ontwikkeling is. De bibliotheekwet legt een stevige basis onder de publieke aanwezigheid in dit domein. Bibliotheken hebben een publieke taak, die zij vervullen op basis van de waarden onafhankelijkheid, betrouwbaarheid, toegankelijkheid, pluriformiteit en authenticiteit. Elke bibliotheek, dus ook de landelijke digitale openbare bibliotheek, vervult in meer of mindere mate vijf functies: het ter beschikking stellen van kennis en informatie, het bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie, het bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur, het organiseren van ontmoeting en debat en het laten kennis maken met kunst en cultuur.

3 3/6 Tegelijk is de positie van bibliotheken in het digitale domein fundamenteel afwijkend van die in het fysieke domein. Waar bibliotheken het recht hebben elk fysiek boek dat zij willen te kopen en - op grond van een wettelijke uitzondering op het auteursrecht - ook uit te lenen, vormen in het digitale domein contractuele afspraken met rechthebbenden de basis voor het aanbod. Dat betekent dat het digitale aanbod kwetsbaar is, omdat schending van licentieafspraken kan leiden tot terugtrekking van het aanbod door rechthebbenden. Daarmee komt de publieke aanwezigheid van de bibliotheek in het digitale domein in het geding. In de ontwikkeling van het gebruik van e-books in Nederland is er zowel een publieke als een private component. Op dit moment gaan die gelijk op: de bibliotheken zijn een motor voor de acceptatie van e-books door gebruikers en komen voor het aanbod tot afspraken met aanbieders van digitale werken. Het is van belang om samen op te blijven gaan als bibliotheken en aanbieders van digitale werken, om de bevordering van het lezen, dat een gemeenschappelijk belang is, vorm te geven op een manier die recht doet aan zowel het publieke als het private belang. Eerste tarief Om te komen tot een voorstel voor het eerste tarief voor het digitale lidmaatschap is rekening gehouden met verschillende perspectieven. De tariefstructuur moet primair doelmatig zijn en daarmee leiden tot vergroting van het bereik, waarin de maatschappelijke waarde van de bibliotheek is gelegen. Vanuit de klant gezien is een laag prijspunt wenselijk (het IVIR-rapport Filesharing 2 12, legt deze bereidheid tussen de 25 en 30 euro per jaar). Het optimale prijspunt vanuit dit perspectief ligt daar waar verdere verlaging van de prijs niet meer leidt tot vergroting van het bereik. Dit doet echter geen recht aan de positie van de rechthebbenden (auteurs, uitgevers), die immers de rechten hebben op de e-books die in de bibliotheek worden aangeboden en hun overeenstemming aan het aanbod kunnen onthouden. Vanuit dit perspectief is het wenselijk dat het bibliotheekaanbod in de buurt ligt van de tarieven voor commerciële abonnementsmodellen. Voor bestaande leden van de Openbare Bibliotheek vormt het huidige combinatie abonnement van fysieke boeken en digitale content het referentiekader.

4 4/6 Het gemiddelde abonnement van de huidige e-book lezers is 44,25. En tot slot is efficiency - een optimale inzet van publieke middelen - in relatie tot het vermogen en de wil van Nederlanders om te betalen voor het digitale aanbod een relevant criterium. Daarom is het verstandig te kiezen voor een tarief dat ruimte geeft om op termijn te differentiëren. Omdat het een markt in ontwikkeling betreft, is ook het prijsbeeld nog in beweging. Rekening houdend met bovenstaande perspectieven stelt de KB voor het initiële tarief voor het digitale lidmaatschap vast te stellen op 42 euro per jaar. De opbrengsten van dit lidmaatschap zullen worden toegevoegd aan het budget voor de inkoop van e-content. Het digitale aanbod bestaat uit datgene dat wordt ingekocht door de inkoopcommissie, op voordracht van vertegenwoordigers van lokale bibliotheken. Primair gaat het om het aanbod e-books, waarvoor licenties zijn afgesloten met individuele uitgevers, secundair gaat het om andere contenttypes (audio, databanken etc.). De voorwaarden voor het digitale lidmaatschap per 1 januari 2016 veranderen niet ten opzichte van het bestaande aanbod: maximaal 10 e- books tegelijk, voor een periode van 3 weken. Vervolg en differentiatie Omdat het gebruik van e-books in Nederland nog in ontwikkeling is, zowel in relatie tot openbare bibliotheken als in relatie tot het commerciële - en ook het illegale - aanbod, zien we de introductie van een digitaal lidmaatschap van de openbare bibliotheek niet als een eindpunt in de positionering van het publieke aanbod in dit domein. De Koninklijke Bibliotheek stelt daarom een gefaseerde ontwikkeling van de tariefstructuur voor, die flexibel genoeg is om in te spelen op ontwikkelingen in het netwerk en in de markt. Differentiatie van lidmaatschapsvormen en tarieven zijn een middel om te sturen op enerzijds optimaal bereik van het publieke aanbod en anderzijds het voorkomen van onnodige marktverstoring. De publieke waarden: onafhankelijkheid, betrouwbaarheid, pluriformiteit, toegankelijkheid, authenticiteit zullen hierbij als leidraad gelden. Per 1 januari Per 1 januari 2016 blijft de bestaande situatie gehandhaafd dat bibliotheekleden binnen hun lokale lidmaatschap toegang houden tot digitale werken. Daarnaast wordt een nieuw digitaal lidmaatschap geïntroduceerd. Via bibliotheek.nl worden potentiele leden verwezen naar lokale lidmaatschapsvormen en het digitale lidmaatschap.

5 5/6 Marketinginspanningen zullen zijn gericht op het lezen van e-books via de bibliotheek, niet specifiek op het digitale lidmaatschap. Op dit moment heeft ongeveer 5% van de bibliotheekleden ( mensen) gebruik gemaakt van de mogelijkheid binnen het lokale lidmaatschap e-books te lezen. We beschouwen het digitale lidmaatschap en de digitale toegang binnen het lokale abonnement daarom nog steeds als een instapmodel. Bibliotheektarieven Bij de parlementaire behandeling van de Wsob heeft de minister de intentie uitgesproken dat digitaal en fysiek elkaar zoveel mogelijk versterken. Ook is aangegeven dat een landelijke bibliotheekpas een instrument kan zijn om alle soorten lidmaatschap bij elkaar te brengen. De KB is met vertegenwoordigers van de openbare bibliotheken in gesprek over de inrichting van de lidmaatschapsvormen. Een belangrijke component hierin is de wens te komen tot een gezamenlijke klantregistratie, uiteraard rekening houdend met de kaders van de privacy-wetgeving. Gezien het moment waarop de tarieven in de meeste lokale bibliotheken worden vastgesteld (september/oktober) is het niet mogelijk om per 1 januari 2016 al een volledig afgestemde tariefstructuur voor de verschillende typen lidmaatschap (fysiek, digitaal en gecombineerd) overeen te komen. Daarom is in eerste instantie gekozen voor het vaststellen van het tarief voor het digitale lidmaatschap. In samenspraak met de VOB zullen gesprekken met de openbare bibliotheken worden geëntameerd, die de basis vormen van een verdere uitwerking van met name de gecombineerde lidmaatschappen. De prijs van het digitale lidmaatschap geldt daarbij op termijn als ondergrens voor toegang tot het digitale aanbod. Differentiatie in digitale prijs en/of aanbod De KB doet momenteel marktonderzoek naar de belangrijkste attributen in digitaal lidmaatschap en de bereidheid daarvoor te betalen. De resultaten van dit onderzoek zullen met andere belanghebbenden worden gedeeld. Dit onderzoek zal verdere aanknopingspunten bieden voor een differentiatie in prijs en/of aanbod. Daarnaast is ook de bereidheid van uitgevers om digitale werken ter beschikking te stellen hier een belangrijke sturende factor. Het is goed denkbaar dat er een onderscheid gemaakt zal worden tussen toptitels en het bredere basisaanbod.

6 6/6 Differentiatie in doelgroep In artikel 13 is vastgelegd dat er geen tarief wordt gesteld voor personen beneden de 18 jaar voor door de Koninklijke Bibliotheek aangewezen digitale werken. De KB werkt aan een samenhangend aanbod voor de jeugd, dat in 2016 beschikbaar zal komen, waarin ook de toegang tot digitale werken zal worden meegenomen. [per 1 januari niet, maar later in 2016 wel, maar dan in samenhang.] Regelingen voor doelgroepen met lage inkomens blijven voorlopig buiten beschouwing, omdat de bijzondere bijstand op gemeentelijk niveau is georganiseerd. Dit zal onderwerp zijn van de besprekingen met lokale openbare bibliotheken.

Digitale lidmaatschapsvormen. Hildelies Balk, Lucinda Jones

Digitale lidmaatschapsvormen. Hildelies Balk, Lucinda Jones Digitale lidmaatschapsvormen Hildelies Balk, Lucinda Jones Werkgroep lokaal digitaal onderwerpen van gesprek Voorwaarden waaronder openbare bibliotheken een digitaal aanbod in hun lidmaatschap kunnen opnemen;

Nadere informatie

Nu een paar bibliotheekbepalingen in de Wet specifiek cultuurbeleid 1994, rudimenten uit de Welzijnswet 1987 en de Bibliotheekwet 1975.

Nu een paar bibliotheekbepalingen in de Wet specifiek cultuurbeleid 1994, rudimenten uit de Welzijnswet 1987 en de Bibliotheekwet 1975. Wetsvoorstel stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Aad van Tongeren @AadvanTongeren VOB Bibliotheekwet als kans! 17 november 2014 Waarom een nieuwe bibliotheekwet? Nu een paar bibliotheekbepalingen

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek. Memorandum. Kaders en werkwijze inkoop e-content

Koninklijke Bibliotheek. Memorandum. Kaders en werkwijze inkoop e-content Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 Postbus 90407 2509 LK Den Haag Telefoon (070) 314 09 11 Fax (070) 314 04 50 Website www.kb.nl Memorandum Datum 14 november 2014 Van Lily Knibbeler/Mireille

Nadere informatie

Lokaal bibliotheekwerk Een handreiking voor gemeenten

Lokaal bibliotheekwerk Een handreiking voor gemeenten Lokaal bibliotheekwerk Een handreiking voor gemeenten Op 1 januari 2015 is de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) van kracht geworden. Deze wet neemt openbare bibliotheekvoorzieningen

Nadere informatie

PROJECTPLAN Nationale Bibliotheek Pas

PROJECTPLAN Nationale Bibliotheek Pas PROJECTPLAN Nationale Bibliotheek Pas 11 juni versienummer 1.3 Uitgave: Versie: 1.1 Datum: 10 mei Opsteller: Projectleider: Opdrachtgever: Nicolette van Ham Nicolette van Ham Coen van Hoogdalem Wijziging

Nadere informatie

1. De belangrijkste elementen van de Wsob. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

1. De belangrijkste elementen van de Wsob. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Media en Creatieve Industrie Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

VNG Handreiking voor gemeenten Eindhoven, 15 april 2015 Driebergen Zeist, 16 april 2015 Rento Zoutman

VNG Handreiking voor gemeenten Eindhoven, 15 april 2015 Driebergen Zeist, 16 april 2015 Rento Zoutman Lokaal bibliotheekbeleid VNG Handreiking voor gemeenten Eindhoven, 15 april 2015 Driebergen Zeist, 16 april 2015 Rento Zoutman Handreiking lokaal bibliotheekwerk Vraagbaak: Wsob, landelijk netwerk, instrumenten

Nadere informatie

ACTUALISATIE ONDERZOEK DIGITALE CONTENT IN DE COLLECTIE VAN OPENBARE BIBLIOTHEKEN SAMENVATTING

ACTUALISATIE ONDERZOEK DIGITALE CONTENT IN DE COLLECTIE VAN OPENBARE BIBLIOTHEKEN SAMENVATTING ACTUALISATIE ONDERZOEK DIGITALE CONTENT IN DE COLLECTIE VAN OPENBARE BIBLIOTHEKEN SAMENVATTING ACTUALISATIE ONDERZOEK DIGITALE CONTENT IN DE COLLECTIE VAN OPENBARE BIBLIOTHEKEN - SAMENVATTING Kwink Groep,

Nadere informatie

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Vaststelling van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen) VOORSTEL VAN WET Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen

Nadere informatie

ALV VOB 7 juni 2012 Amersfoort Voortgang & Vooruitblik VOB Inkoop Commissie

ALV VOB 7 juni 2012 Amersfoort Voortgang & Vooruitblik VOB Inkoop Commissie Agendapunt 3 Bijlage 1.d ALV VOB 12-12-2012 ALV VOB 7 juni 2012 Amersfoort Voortgang & Vooruitblik VOB Inkoop Commissie Hans van Velzen, Voorzitter - Directeur OBA Lotte Sluyser, Lid - Directeur Bibliotheek

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 206 207 33 846 Vaststellen van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen) I BRIEF VAN

Nadere informatie

Toekomst Bibliotheek De Kempen

Toekomst Bibliotheek De Kempen Toekomst Bibliotheek De Kempen Introductie Beleid en organisatieontwikkeling Conceptontwikkeling bibliotheken Public Governance Projectmatig creëren Maatschappelijke meerwaarde Business Modelling Presentatie

Nadere informatie

Reactie internetconsultatie Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen

Reactie internetconsultatie Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen 1 Reactie internetconsultatie Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen I. Vooraf Lof Deze reactie begint met het uitspreken van waardering voor het departement van OCW dat de inspanning doet om een

Nadere informatie

Bibliotheekstatistiek 2015

Bibliotheekstatistiek 2015 Bibliotheekstatistiek 215 Documentinformatie Auteur(s): Jeroen van den Tillaart, Theo Bijvoet Versie: Datum: 26 juli 216 Status: eindversie Pagina: 1 van 8 Toelichting bibliotheekstatistiek 215 Inleiding

Nadere informatie

Een toekomstbestendig bibliotheekwerk gemeente Boxtel

Een toekomstbestendig bibliotheekwerk gemeente Boxtel Een toekomstbestendig bibliotheekwerk gemeente Boxtel Herpositioneren van de bibliotheekfuncties als gevolg van de maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen Een kaderstellende nota

Nadere informatie

Inkoop van e-books door de Openbare Bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek

Inkoop van e-books door de Openbare Bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek Inkoop van e-books door de Openbare Bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek Memo over een gezamenlijke aanpak door KB, VOB en BNL - Samenvatting voor bibliotheken Stichting Bibliotheek.nl, versie 1.4

Nadere informatie

No.WOB /1 's-gravenhage, 15 november 2013

No.WOB /1 's-gravenhage, 15 november 2013 Raad vanstate AFSCHRIFT No.WOB. 13.0333/1 's-gravenhage, 15 november 2013 Bij Kabinetsmissive van 16 september 2013, no. 13.001928, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Onderwijs, Cultuuren

Nadere informatie

Inkoopcommissie digitale content

Inkoopcommissie digitale content Basispakket 2011 Inkoopcommissie digitale content Presentatie Hans van Velzen, voorzitter inkoopcommissie Lotte Sluyser, lid inkoopcommissie Peter van Eijk, lid inkoopcommissie Clementine Bevers, secretaris

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG. Datum 17 januari 2019 Betreft Monitor Bibliotheekwet 2017

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG. Datum 17 januari 2019 Betreft Monitor Bibliotheekwet 2017 >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Media en Creatieve Industrie Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Een zakelijk concept voor de Nationale Bibliotheekpas

Een zakelijk concept voor de Nationale Bibliotheekpas Een zakelijk concept voor de Nationale Bibliotheekpas Paul Postma Paul Postma Marketing Consultancy www.ppmc.nl A.L.V. V.O.B. OBA Amsterdam 11 december 2014 Inhoudsopgave 1. Waarom de Nationale Bibliotheekpas

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 846 Vaststelling van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen) Nr. 2

Nadere informatie

Draagvlak Nationale Bibliotheekpas Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders aan de Nationale Bibliotheekpas

Draagvlak Nationale Bibliotheekpas Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders aan de Nationale Bibliotheekpas Rapport Draagvlak Nationale Bibliotheekpas Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders aan de Nationale Bibliotheekpas Project: 16037045 Datum: 31 mei 2016 Aanleiding, doelgroep en methode Aanleiding

Nadere informatie

Bibliotheken en ebooks. 14 oktober 2011. Michiel Laan, adviseur e-books Bibliotheek.nl

Bibliotheken en ebooks. 14 oktober 2011. Michiel Laan, adviseur e-books Bibliotheek.nl 14 oktober 2011 Michiel Laan, adviseur e-books Bibliotheek.nl Waar zijn bibliotheken ook al weer van Plaatselijke toegangspoort tot kennis, die essentiële voorwaarden schept voor levenslang leren, onafhankelijke

Nadere informatie

de Bibliotheek Aan den IJssel

de Bibliotheek Aan den IJssel Onderzoek 1-2014 Tarieven en leenvoorwaarden de Bibliotheek Aan den IJssel Een onderzoek onder klanten over het lidmaatschap van de bibliotheek Samenvatting - onepager Positief: BiebPanel leden in Aan

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 470 Wet van 19 november 2014 tot vaststelling van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen)

Nadere informatie

Collectief wat kan, lokaal wat moet

Collectief wat kan, lokaal wat moet Collectief wat kan, lokaal wat moet HKA Klantendag 22 november 2012 Diederik van Leeuwen, directeur Dennis Eijsten, Manager Informatiemanagement Inhoud Expansiedrift van HKA Kleine update BNL Relatie BNL

Nadere informatie

KB- INDICATOREN. 1. Bereik, gebruik en tevredenheid. 0-meting. Online Bibliotheek Bron Wat Datum 0-meting

KB- INDICATOREN. 1. Bereik, gebruik en tevredenheid. 0-meting. Online Bibliotheek Bron Wat Datum 0-meting KB- INDICATOREN Deze indicatoren geven weer op welke manier de KB bijdraagt aan publieke toegang tot informatie, wetenschap, erfgoed en geletterdheid. We rapporteren over bereik, gebruik en tevredenheid

Nadere informatie

BAOZW/U201300846 Lbr. 13/061

BAOZW/U201300846 Lbr. 13/061 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Bestuurlijke afspraken openbare bibliotheekwerk en conceptwetsvoorstel

Nadere informatie

de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar

de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Jos Debeij Gerlien van Dalen Adriaan Langendonk VNG regionale conferenties 15 en 16 april 2015 de Bibliotheek en basisvaardigheden 1 Inhoud

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 59302 24 oktober 2018 Convenant houdende afspraken over het uitlenen van digitale werken door de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 33 846 Vaststellen van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen) H VERSLAG

Nadere informatie

Betreft: Advies Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen

Betreft: Advies Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen R.J. Schimmelpennincklaan 3 2517 JN Den Haag Postbus 61243 2506 AE Den Haag t 070 3106686 f 070 3614727 info@cultuur.nl www.cultuur.nl De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Mevrouw dr. M. Bussemaker

Nadere informatie

Visie op de invulling van de lokale bibliotheekfunctie. Periode Gemeente Asten

Visie op de invulling van de lokale bibliotheekfunctie. Periode Gemeente Asten Visie op de invulling van de lokale bibliotheekfunctie Periode 2015-2016 Gemeente Asten 1. Inleiding De rol van de bibliotheek in de maatschappij is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Van de bibliotheek

Nadere informatie

Meer (voor)lezen, beter in taal. De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar

Meer (voor)lezen, beter in taal. De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Meer (voor)lezen, beter in taal De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Adriaan Langendonk Miniconferentie Flevoland 23 september 2015 de Bibliotheek en basisvaardigheden 1 Inhoud

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 33 846 Vaststelling van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen) Nr. 54

Nadere informatie

Amsterdam 25 november 2008; laatste aanpassing 6 dec. 2008

Amsterdam 25 november 2008; laatste aanpassing 6 dec. 2008 Link naar nieuwsbericht Amsterdam 25 november 2008; laatste aanpassing 6 dec. 2008 Onderwerp: luisterboeken en eboeken Standpunt Stichting Auteursdomein Over de overdracht van de collecties luisterboeken

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Isabella Adinolfi namens de EFDD-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Isabella Adinolfi namens de EFDD-Fractie 6.9.2018 A8-0245/187 187 Artikel 2 punt 4 (4) "perspublicatie : een vastlegging van een verzameling literaire werken van journalistieke aard, die ook andere werken of materialen kan omvatten en die een

Nadere informatie

Jos Debeij Hoofd stafafdeling Bibliotheekstelsel Koninklijke Bibliotheek

Jos Debeij Hoofd stafafdeling Bibliotheekstelsel Koninklijke Bibliotheek Jos Debeij Hoofd stafafdeling Bibliotheekstelsel Koninklijke Bibliotheek Ontwikkelingen bij de Koninklijke Bibliotheek visie op de toekomst van het (openbaar) Bibliotheekstelsel. Jos Debeij OCLC Contactdag

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN DE BIEB. Wat is er aan de hand in Heeze?

DE TOEKOMST VAN DE BIEB. Wat is er aan de hand in Heeze? DE TOEKOMST VAN DE BIEB Wat is er aan de hand in Heeze? Waarom deze bijeenkomst? 2 Recente standpunten van de Raad en acties van B&W maken de toekomst van de bibliotheek in t Perron onzeker Wij (Vrienden

Nadere informatie

Lokaal bibliotheekwerk. Een handreiking voor gemeenten

Lokaal bibliotheekwerk. Een handreiking voor gemeenten Lokaal bibliotheekwerk Een handreiking voor gemeenten Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.en met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

DE DIGITALE OPENBARE BIBLIOTHEEK IN HET HART VAN HET OB-NETWERK

DE DIGITALE OPENBARE BIBLIOTHEEK IN HET HART VAN HET OB-NETWERK DE DIGITALE OPENBARE BIBLIOTHEEK IN HET HART VAN HET OB-NETWERK Deze notitie geeft een antwoord op de vragen die het VOB-bestuur aan de ALV VOB stelt in de notitie Nationale Bibliotheekpas/Landelijke digitale

Nadere informatie

Regiobijeenkomsten. maart - april 2019

Regiobijeenkomsten. maart - april 2019 Regiobijeenkomsten maart - april 2019 Programma 14.30u Inloop met koffie en thee 15.00u Strategie VOB 3.0 15.50u Evaluatie bibliotheekwet 16.10u - Commissie Digitaal 16.30u - Rondvraag en afsluiting Strategie

Nadere informatie

Inkoop van buitenschoolse theatereducatie seizoen 2015/2016 Uitgangspunten en voorwaarden

Inkoop van buitenschoolse theatereducatie seizoen 2015/2016 Uitgangspunten en voorwaarden Inkoop van buitenschoolse theatereducatie seizoen 2015/2016 Uitgangspunten en voorwaarden Mei 2015 Inleiding Westland Cultuurweb is op zeer korte termijn op zoek naar aanbieders voor lessen theater aan

Nadere informatie

Rapportage Biebpanel. Tarieven en leenvoorwaarden

Rapportage Biebpanel. Tarieven en leenvoorwaarden Tarieven en leenvoorwaarden Rapportage Biebpanel Dit document bevat een compacte rapportage van het in maart 2014 gehouden Biebpanel-onderzoek naar de toekomst van de Bibliotheek. 15 augustus 2014 Biebpanel:

Nadere informatie

Onderzoek effectiviteit subsidie aan de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid

Onderzoek effectiviteit subsidie aan de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Onderzoek effectiviteit subsidie aan de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid Programma Bestuur & Middelen Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Op basis van artikel

Nadere informatie

Bibliotheek Hilversum

Bibliotheek Hilversum Onderzoek 1-2014 Tarieven en leenvoorwaarden Bibliotheek Hilversum Een onderzoek onder klanten over het lidmaatschap van de bibliotheek Inhoud Samenvatting 2 Aanbevelingen en overwegingen 6 1. Lidmaatschap

Nadere informatie

De KB aan de slag voor de jeugd

De KB aan de slag voor de jeugd De KB aan de slag voor de jeugd De KB aan de slag voor de jeugd De doelgroep jeugd is voor de KB belangrijk en daarom werkt een team van specialisten samen aan het aanbod voor de jeugd. In dit boekje stellen

Nadere informatie

Vaststelling van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen)

Vaststelling van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen) + Vaststelling van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen) Voorstel van wet Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut!

Nadere informatie

Campagne lancering e-bookplatform

Campagne lancering e-bookplatform Campagne lancering e-bookplatform In opdracht van de Vereniging Openbare Bibliotheken - BNL Update Utrecht, 25 september 2013 Norbert Koopen We willen de bibliotheken een centrale positie in de Nederlandse

Nadere informatie

Concept raadsbesluit

Concept raadsbesluit Voorstel aan : Gemeenteraad van 24 juni 2013 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 11 juni 2013 Nummer : Onderwerp : Vaststelling basistarieven Huishoudelijke hulp/wmo Bijlage(n) : Onderzoek basistarieven

Nadere informatie

de maatschappelijke bibliotheek

de maatschappelijke bibliotheek de maatschappelijke bibliotheek Jos Debeij / kb en Peter van Eijk / bisc Samen bouwen aan de maatschappelijke bibliotheek Bijeenkomst Bibliotheken Provincie Utrecht 19 april 2017 Bijeenkomst bibliotheken

Nadere informatie

Bibliotheekstatistiek 2015 december 2016

Bibliotheekstatistiek 2015 december 2016 Bibliotheekstatistiek 2015 december 2016 Prins Willem-Alexanderhof 5 Postbus 90407 2509 LK Den Haag Telefoon (070) 314 09 11 Fax (070) 314 04 50 Website www.kb.nl Inleiding Met ingang van de bibliotheekwet

Nadere informatie

Beleidsregel bibliotheekwerk

Beleidsregel bibliotheekwerk Beleidsregel bibliotheekwerk Afdeling: Team Maatschappelijke Ontwikkeling & Participatie Versienummer: 1.0 Datum: 17 juni 2013 Corsanummer: Aanleiding De bibliotheek is jarenlang een basisvoorziening geweest

Nadere informatie

naar de toekomst van de Bibliotheek. Rapportage Biebpanel

naar de toekomst van de Bibliotheek. Rapportage Biebpanel De toekomst van de Bibliotheek Rapportage Biebpanel Dit document bevat een compacte rapportage van het in september 2013 gehouden Biebpanelonderzoek naar de toekomst van de Bibliotheek. 27 januari 2014

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35295 10 december 2014 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 december 2014, nr. WJZ/687894

Nadere informatie

TOEKOMST BIBLIOTHEEK OOSTZAAN PLAN VAN AANPAK & STAND VAN ZAKEN EN ONTWIKKELINGEN

TOEKOMST BIBLIOTHEEK OOSTZAAN PLAN VAN AANPAK & STAND VAN ZAKEN EN ONTWIKKELINGEN TOEKOMST BIBLIOTHEEK OOSTZAAN PLAN VAN AANPAK & STAND VAN ZAKEN EN ONTWIKKELINGEN Gemeente Oostzaan april 2013 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 2 1. ONTWIKKELINGEN IN DE BIBLIOTHEEKSECTOR... 4 1.1 LANDELIJKE

Nadere informatie

Advies landelijke afstemming fysiek en digitaal collectiebeleid

Advies landelijke afstemming fysiek en digitaal collectiebeleid Advies landelijke afstemming fysiek en digitaal collectiebeleid Versie: definitief 1.5 Datum: 22 mei 2015 Auteur: Anton Dierdorp Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Hoe is het fysiek collectioneren georganiseerd?...

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

Het gebruik van e-books van de bibliotheek. Grafieken en cijfers tot en met februari 2016

Het gebruik van e-books van de bibliotheek. Grafieken en cijfers tot en met februari 2016 Het gebruik van e-books van de bibliotheek Grafieken en cijfers tot en met februari 2016 Campagne 2016 Van 14 januari tot en met 22 februari hebben de Nederlandse bibliotheken campagne gevoerd voor e-books.

Nadere informatie

Q&A e-books. versie: 2.01. datum: 20 januari 2014. Afdeling Implementatie / Accountmanagement

Q&A e-books. versie: 2.01. datum: 20 januari 2014. Afdeling Implementatie / Accountmanagement Q&A e-books versie: 2.01 datum: 20 januari 2014 auteur: Afdeling Implementatie / Accountmanagement Inhoudsopgave 1. Inloggen op het e-bookplatform!... 3 2. Aanbod en collectie!... 4 3. Uitleenmodel!...

Nadere informatie

PROJECTLEIDER EN CONSULENT MARKETING (schaal 8) voor bepaalde tijd van een jaar

PROJECTLEIDER EN CONSULENT MARKETING (schaal 8) voor bepaalde tijd van een jaar De Bibliotheek Raalte ondersteunt burgers bij het leren en kunnen participeren in de samenleving. Zij doet dit door toegang te bieden tot informatieve en culturele bronnen, door mensen te helpen vaardigheden

Nadere informatie

Benodigde capaciteit, middelen, faciliteiten en infrastructuur

Benodigde capaciteit, middelen, faciliteiten en infrastructuur Elementen van een businessplan De toegevoegde waarde en doelstellingen Doelgroepen en waarde proposities Aanbod van producten en diensten Risicoanalyse en Concurrentie Speelveld / Ecosysteem Business model

Nadere informatie

Bibliotheek in Barneveld, nu en in de toekomst

Bibliotheek in Barneveld, nu en in de toekomst Bibliotheek in Barneveld, nu en in de toekomst Bespreking raadscommissie Beleidsuitgangspunten 2013-2016 4 december 2012 Menno Roozendaal Opbouw Inleiding Landelijk Historie en ontwikkelingen bibliotheek

Nadere informatie

CONVENANT VSV 2012-2015 (naam regio)

CONVENANT VSV 2012-2015 (naam regio) CONVENANT VSV 2012-2015 (naam regio) Convenant tussen de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de RMCcontactgemeente van de RMC-regio ( ) en onderstaande onderwijsinstellingen inzake het terugdringen

Nadere informatie

Bibliotheekfuncties in Tynaarlo Toekomstgericht, toegankelijk & betaalbaar

Bibliotheekfuncties in Tynaarlo Toekomstgericht, toegankelijk & betaalbaar Inhoud 1. De maatschappelijke relevantie 2. Trends & ontwikkelingen 3. Effecten op de traditionele bibliotheek 4. Bibliotheekwet 2015 5. Mogelijke alternatieve aanpak 6. Begroting Bibliotheekfuncties in

Nadere informatie

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Beeld > Koptekst en voettekst... 1 Beeld > Koptekst en voettekst... 2 Beeld > Koptekst en voettekst...

Nadere informatie

de Bibliotheek Deventer

de Bibliotheek Deventer Onderzoek 1-2014 Tarieven en leenvoorwaarden de Bibliotheek Deventer Een onderzoek onder klanten over het lidmaatschap van de bibliotheek Inhoud Samenvatting 2 Aanbevelingen en overwegingen 6 1. Lidmaatschap

Nadere informatie

HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD

HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD 2 I Het Boeken Manifest De Europese en Internationale Federatie van Boekhandels (EIBF) vertegenwoordigt

Nadere informatie

Bibliotheek met toekomst

Bibliotheek met toekomst Inspiratie en bezieling : NVMB 12 mei 2011 Bibliotheek met toekomst Jos Oegema De wereld verandert 6 juni 2011 2 Leeszaal Deventer 1916 6 juni 2011 Lissabon-akkoorden die van Europa de meest competitieve

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. (Tekst geldend op: 08-06-2005) Wet van 6 maart 2003, houdende bepalingen met betrekking tot het toezicht op collectieve beheersorganisaties voor auteurs- en naburige rechten (Wet toezicht collectieve beheersorganisaties

Nadere informatie

De maatschappelijke opbrengst van de bibliotheek. Marjolein Oomes, Koninklijke Bibliotheek Amersfoort,

De maatschappelijke opbrengst van de bibliotheek. Marjolein Oomes, Koninklijke Bibliotheek Amersfoort, De maatschappelijke opbrengst van de bibliotheek Marjolein Oomes, Koninklijke Bibliotheek Amersfoort, 02-11-2015 Gegevensverzameling Naam en/of datum Agenda Doel en opbouw van het onderzoeksprogramma Inzichten

Nadere informatie

Lokaal bibliotheekwerk EEN HANDREIKING VOOR GEMEENTEN

Lokaal bibliotheekwerk EEN HANDREIKING VOOR GEMEENTEN Lokaal bibliotheekwerk EEN HANDREIKING VOOR GEMEENTEN Lokaal bibliotheekwerk Een handreiking voor gemeenten Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht van de en met steun van het ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

Resultaten. Jaarverslag 2016

Resultaten. Jaarverslag 2016 Resultaten 2016 Jaarverslag 2016 Asten en Someren Voorleeswedstrijd Voorleesdagen Mantelzorgcafé Voorleesdagen Heropening Makkelijk lezen Plein Hagelschade 23 juni Klassenbezoeken Varendonck Fotoherkenning

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst. Samenwerkingsovereenkomst Volwasseneneducatie Arbeidsmarktregio FoodValley

Samenwerkingsovereenkomst. Samenwerkingsovereenkomst Volwasseneneducatie Arbeidsmarktregio FoodValley Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsovereenkomst Volwasseneneducatie Arbeidsmarktregio FoodValley 2015-2017 Overeenkomst tussen de gemeenten Barneveld, Ede, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal

Nadere informatie

DERDE WEG EN INRICHTING CONSORTIUM

DERDE WEG EN INRICHTING CONSORTIUM DERDE WEG EN INRICHTING CONSORTIUM Korte terugblik In oktober 2015 presenteerden Job Cohen en Ton Brandenbarg hun rapport aan de ALV van de VOB met een voorstel voor een zgn. derde weg : een consortiumconstructie

Nadere informatie

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Inleiding. Naast de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

De gezamenlijke (innovatie) agenda netwerk openbare bibliotheekvoorzieningen

De gezamenlijke (innovatie) agenda netwerk openbare bibliotheekvoorzieningen De gezamenlijke (innovatie) agenda netwerk openbare bibliotheekvoorzieningen 2016-2018 De gezamenlijke (innovatie)agenda Pagina 1 Inhoud Inhoud Aanleiding en opdracht Procesaanpak Uitkomsten Vervolg De

Nadere informatie

In deze brief ga ik in op de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van het evaluatierapport.

In deze brief ga ik in op de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van het evaluatierapport. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Prins Clauslaan 8 Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG www.minlnv.nl Betreft

Nadere informatie

Relatie met beleidskader Wierden weet van kunst (vastgesteld door de raad op 7 juni 2010).

Relatie met beleidskader Wierden weet van kunst (vastgesteld door de raad op 7 juni 2010). Vermindering subsidie Openbaar bibliotheekwerk Omschrijving ombuigingsvoorstel Het voorstel bedraagt het verminderen van de subsidie met 250.000,-- (korting van 54 procent). De subsidie voor 2013 aan de

Nadere informatie

Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten

Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten Prestatiesubsidieovereenkomst bibliotheekwerk 2019 Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten Om onderscheid te maken tussen die activiteiten waarvoor de bibliotheek structureel of

Nadere informatie

2019D04795 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2019D04795 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2019D04795 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0245/126. Amendement

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0245/126. Amendement 5.9.2018 A8-0245/126 Amendement 126 João Ferreira, João Pimenta Lopes, Miguel Viegas, Jiří Maštálka namens de GUE/NGL-Fractie Verslag Axel Voss Auteursrechten in de digitale interne markt COM(2016)0593

Nadere informatie

Samenwerking Bibliotheek en Voortgezet Onderwijs

Samenwerking Bibliotheek en Voortgezet Onderwijs Samenwerking Bibliotheek en Voortgezet Onderwijs Naar een landelijke aanpak SAMENVATTING Marleen Wijnen in opdracht van Kunst van Lezen september 2012 Samenvatting De bibliotheek op school voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. FOBID Netherlands Library Forum. FOBID bureau, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, april 2015

Jaarverslag 2014. FOBID Netherlands Library Forum. FOBID bureau, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, april 2015 Jaarverslag 2014 FOBID Netherlands Library Forum FOBID bureau, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, april 2015 Sinds 1974 Wat is? Samenwerkingsverband van KNVI KB SHB UKB VOB Betrokken: Dedicon, OCLC, SURF

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda Collectieplan

Uitvoeringsagenda Collectieplan Uitvoeringsagenda Collectieplan 2017-2018 Mark Deckers / Jos Debeij / Victor Lemstra i.s.m. Klankbordgroep Collectieplan Goedkeuring klankbordgroep Vastgesteld DV KB Inhoud 1. Aanleiding 2. Overzicht clusters

Nadere informatie

@t.uu,,ïnrïïï. Landelijke Digitale Infrastruetuur

@t.uu,,ïnrïïï. Landelijke Digitale Infrastruetuur @t.uu,,ïnrïïï Landelijke Digitale Infrastruetuur e Vertrekpunt is: de digitale bibliotheek > collecties en diensten obv collecties en content I Vereist: een faciliterend platform (techniek) met randvoorwaardelijke

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 FOBID Netherlands Library Forum FOBID bureau, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, mei

Jaarverslag 2015 FOBID Netherlands Library Forum FOBID bureau, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, mei FOBID 18.16 Jaarverslag 2015 FOBID Netherlands Library Forum FOBID bureau, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, mei 2016 18.16 Sinds 1974 Wat is? Samenwerkingsverband van KNVI KB SHB UKB VOB Betrokken: Dedicon,

Nadere informatie

Informatie. Bibliotheek Ommen Chevalleraustraat EE Ommen Tel.:

Informatie. Bibliotheek Ommen Chevalleraustraat EE Ommen Tel.: Informatie Bibliotheek Ommen Chevalleraustraat 6 7731 EE Ommen Tel.: 0529-452158 E-mail: bib.ommen@bibov.nl www.bibliotheekommen.nl Bibliotheek Lemele Kerkweg 1a 8148 PX Lemele Tel.: 0572-331479 Fax: 0572-330981

Nadere informatie

Notitie voor het Bestuurlijk Overleg Cultuur van 27 juni 2016 Periodieke gegevenslevering op grond van de Wsob

Notitie voor het Bestuurlijk Overleg Cultuur van 27 juni 2016 Periodieke gegevenslevering op grond van de Wsob Notitie voor het Bestuurlijk Overleg Cultuur van 27 juni 2016 Periodieke gegevenslevering op grond van de Wsob Bespreekpunt 1 Onderschrijven de deelnemers aan het bestuurlijk overleg de Uitgangspunten

Nadere informatie

Bibliotheken Noordoost en Noordwest Friesland

Bibliotheken Noordoost en Noordwest Friesland Onderzoek 1-2014 Tarieven en leenvoorwaarden Bibliotheken Noordoost en Noordwest Friesland Een onderzoek onder klanten over het lidmaatschap van de bibliotheek Inhoud Samenvatting 2 Aanbevelingen en overwegingen

Nadere informatie

rechtmatigheid POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20

rechtmatigheid POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 TEL 070-381 13 00 FAX 070-381 13 01 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN Koninklijk Horeca Nederland DATUM 5 februari

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE STRATEGISCH BELEID 2013 2014 NAAR EEN EFFICIËNT EN ZICHTBAAR CENTRUM VOOR REVALIDATIE UMCG Centrum voor Revalidatie Strategisch beleidsplan 2013-2014 Vastgesteld op 1 november 2012 Vooraf Met het strategisch

Nadere informatie

ACI Adam in de Nederlandse Thuiskopiepraktijk. Jochem Donker

ACI Adam in de Nederlandse Thuiskopiepraktijk. Jochem Donker ACI Adam in de Nederlandse Thuiskopiepraktijk Jochem Donker Onderwerpen Inleiding Wettelijke basis NL Tariefbepaling Rechtspraak NL i.v.m. ACI Adam Wat nu? Inleiding ACI-Adam: privé-kopie uit illegale

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 846 Vaststelling van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen) Nr. 3

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 846 Vaststelling van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen) Nr. 4

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Isabella Adinolfi namens de EFDD-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Isabella Adinolfi namens de EFDD-Fractie 6.9.2018 A8-0245/179 179 Overweging 35 (35) De bescherming die uit hoofde van deze richtlijn aan uitgevers van perspublicaties wordt verleend, mag geen afbreuk doen aan de rechten van auteurs en andere

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Axel Voss namens de PPE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Axel Voss namens de PPE-Fractie 6.9.2018 A8-0245/137 137 Overweging 31 (31) Een vrije en pluralistische pers is van essentieel belang voor de kwaliteit van de journalistiek en de toegang van burgers tot informatie. Zij levert een fundamentele

Nadere informatie

Onderzoek Tarieven en leenvoorwaarden. Bibliotheek Den Haag. Een onderzoek onder klanten over het lidmaatschap van de bibliotheek

Onderzoek Tarieven en leenvoorwaarden. Bibliotheek Den Haag. Een onderzoek onder klanten over het lidmaatschap van de bibliotheek Onderzoek 1-2014 Tarieven en leenvoorwaarden Bibliotheek Den Haag Een onderzoek onder klanten over het lidmaatschap van de bibliotheek Inhoud Samenvatting 2 Aanbevelingen en overwegingen 6 1. Lidmaatschap

Nadere informatie

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Onderzoeksresultaten BOP-enquête VVE 2015 Oktober 2016 Samenvatting Colofon Uitgever Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 2595 BE Den Haag

Nadere informatie