Deontologische code voor de OCMW-personeelsleden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deontologische code voor de OCMW-personeelsleden"

Transcriptie

1 Deontologische code voor de OCMW-personeelsleden Inleiding Er werken ongeveer 140 personeelsleden bij het OCMW Oostkamp. De burgers, de politici en de bezoekers: zij verwachten van ons allemaal een optimale bijdrage aan het bestuur en de werking van het OCMW. Het is daarom ook belangrijk dat we ons steeds van die verwachting bewust zijn en er dagelijks naar handelen. We komen vast wel eens in een situatie terecht waarvan we denken: wat moet ik nu precies doen, wat is verstandig en goed voor onze organisatie? Natuurlijk hebben we uiteindelijk onze eigen, individuele verantwoordelijkheid voor alles wat we doen of laten en moeten we daarover verantwoording kunnen afleggen. In deze code staan een aantal algemene richtlijnen die ons houvast geven; het geeft aan wat gewenst en niet-gewenst gedrag is. Deze richtlijnen zijn niet vrijblijvend. Van elk personeelslid wordt verwacht dat hij deze code respecteert en naleeft. Deze deontologische regels worden geformuleerd voor alle personeelsleden van het OCMW: zowel de vast benoemde als de contractuele personeelsleden. Deze code is opgebouwd rond vijf waarden: Loyauteit Klantgerichtheid Correctheid Objectiviteit Openheid Met vragen kan je in de eerste plaats terecht bij je diensthoofd. 1. Loyauteit Wij oefenen ons ambt loyaal uit. Dit betekent dat we onze opdrachten plichtsgetrouw uitvoeren, met respect voor wet- en regelgeving. We proberen onze opdrachten zo goed mogelijk voor te bereiden, uit te voeren en te evalueren. T.o.v. het bestuur (OCMW-raad): We proberen constructief mee te werken, we proberen elkaar te helpen bij onze opdrachten en proberen samen het best mogelijke resultaat af te leveren, ieders apart deel is belangrijk maar moet passen binnen het geheel; We proberen de krachtlijnen en doelstellingen van het algemeen beleidsplan ter harte te nemen en stemmen onze handelingen en activiteiten hierop af; Adviezen, opties en voorstellen worden op een duidelijke manier geformuleerd waarbij we misverstanden ten allen tijde trachten te vermijden; eenmaal de beleidsbeslissing genomen is, voeren we die snel, efficiënt en plichtbewust uit. Ook bij problemen en moeilijke situaties nemen we onze verantwoordelijkheid op; Bij de voorbereiding van een raad/beleidsnota heb ik soms het gevoel dat de inhoud volledig gestuurd wordt door de persoonlijke voorkeur van een OCMW raadslid. Heb ik dan geen eigen inbreng meer? In de fase van de beleidsvoorbereiding is het de taak van een ambtenaar om vanuit zijn expertise een objectief advies te formuleren, ook al wijkt dat af van de mening van het bevoegde raadslid. Eenmaal de beleidsbeslissing genomen is, moet je die wel loyaal uitvoeren.

2 T.o.v. collega s: we tonen initiatief, nemen verantwoordelijkheid en werken met kennis van zaken; we hebben het recht maar ook de plicht om onze kennis en vaardigheden via vorming bij te werken. Ons diensthoofd geeft ons hiervoor de nodige middelen en kansen; met de collega s binnen en buiten onze dienst werken we samen in een open dialoog en een opbouwende sfeer. We stellen het gezamenlijk belang boven het eigen belang; Wat moeten we doen als burgers of bewoners door een collega van het woonzorgcentrum bijzonder klantonvriendelijk behandeld wordt? We doen er goed aan om onze collega eerst aan te spreken over zijn gedrag. Indien dit geen resultaat heeft, kunnen we dit melden aan ons diensthoofd. Met deze beslissing nemen we geen onloyale houding aan ten opzichte van die collega. We handelen immers in het belang van de cliënt en in het belang van het OCMW. T.o.v. medewerkers: als diensthoofd zijn we aanspreekbaar en loyaal voor onze medewerkers. We doen inspanningen om een goede werksfeer te creëren; we schakelen de juiste persoon in op de juiste plaats zodat de capaciteiten van iedereen optimaal worden benut; we vertellen onze medewerkers op tijd, helder en volledig wat ze over hun werk en dienst moeten weten en wat we van hen verwachten; we geven onze medewerkers de nodige middelen om de doelstellingen te bereiken; we zorgen ervoor dat onze medewerkers een eerlijke evaluatie krijgen. Mijn medewerkers willen wel eens tegensputteren als ik een beslissing neem die in hun ogen niet goed is. Maar ik zal het toch zeker wel het beste weten? Het is niet omdat je diensthoofd bent, dat je medewerkers een bepaalde situatie soms niet beter kunnen inschatten. Overleg tussen diensthoofd en medewerkers leidt vaak tot (nog) betere beslissingen. Je moet jezelf ook af en toe in vraag stellen, samen weet je meer dan alleen. De mensen van de werkvloer kennen ook veel praktische zaken die men als diensthoofd niet altijd kan inschatten. Veel goede ideeën en voorstellen komen vaak van de werkvloer. T.o.v. ons diensthoofd: we werken loyaal, open en constructief samen met ons diensthoofd; meningsverschillen over de uitvoering van de opdracht worden open en eerlijk besproken. we voeren de bevelen van het diensthoofd loyaal uit, ook bij een meningsverschil. Ons diensthoofd nam onlangs enkele beslissingen die wij onbegrijpelijk vinden. We hadden moeite om die uit te voeren. Moeten we dat wel altijd doen? Wij moeten de beslissing van ons diensthoofd respecteren en zijn/haar opdrachten uitvoeren. We kunnen hem of haar er wel op wijzen dat we een beslissing niet begrijpen en waarom niet. Maar als het diensthoofd eraan vasthoudt voeren we die loyaal uit, tenzij het diensthoofd met zijn/haar beslissing manifest ingaat tegen wet- en regelgeving. In dat laatste geval neem je best contact op met de leidinggevende van jouw diensthoofd.

3 2. Klantgerichtheid Als wij zelf ergens klant zijn willen we vriendelijk en professioneel behandeld worden. Dat verwachten burgers dus ook van het OCMW Oostkamp en als collega s verwachten we het van elkaar: we zijn hoffelijk; we verrichten onze diensten vlot en volledig; we handelen onze dossiers snel en efficiënt af; we zorgen ervoor dat onze diensten professioneel werken met de nodige kennis van zaken; we nemen initiatief als dat nodig is; verreweg de meeste zaken die blijven liggen, worden er alleen maar moeilijker op. We proberen dus altijd om ons werk zo snel mogelijk te doen, en in ieder geval binnen de afgesproken termijn of een termijn die onze klant als redelijk ervaart; we laten altijd aan onze klanten weten wie we zijn. We maken onszelf met naam, functie en adresgegevens bekend. We zijn goed bereikbaar voor onze klanten; we gebruiken onze naambadge, zodat de cliënt weet wie we zijn; we gebruiken een duidelijke en correcte taal en schrijven teksten die iedereen kan begrijpen; als we informatie geven, vertellen we alles wat ter zake doet, correct en objectief; we helpen mensen die moeite hebben met administratieve formaliteiten en verwijzen hen door naar de juiste persoon of dienst als we hen zelf niet kunnen helpen; we reageren snel en gepast op vragen en opmerkingen. Klachten nemen we correct op, we volgen de bestaande procedure rond klachtenbehandeling. Ook al is de ander geëmotioneerd, dan nog blijven we beleefd. en We hadden laatst een klant/een bewoner/ een familielid van een bewoner, die begon te tieren en te schelden. Moeten we zo iemand dan maar gelijk geven? Alleen als iemand gelijk heeft, moet hij of zij het krijgen. We behandelen een klant altijd correct en beleefd, zelfs als hij zich boos maakt. Misschien heeft de klant een reden om boos te zijn, al is dat niet jouw schuld of de schuld van het OCMW. Mensen zijn zelden over één ding gefrustreerd, meestal is een tegenslag de druppel die de emmer doet overlopen. Blijf dus zelf altijd rustig, probeer erachter te komen wat de klant precies dwars zit en kijk wat je daar binnen de regels aan kan doen. Geef ruimte om de ander te laten ventileren en luister actief. Toon begrip. Ik had een kwaad iemand aan de telefoon. Ik kon er niet meer tegen en heb de hoorn op de haak gegooid. Nu ben ik bang dat hij ruzie zal komen maken. Wat moet ik doen? Bespreek met je diensthoofd wat je gedragslijn moet zijn. Als je het telefoonnummer van die persoon hebt, kan je hem of haar bellen en je verontschuldigen dat je het gesprek beëindigde. Je licht ook best je collega s aan het onthaal in dat die persoon kan langskomen en dat jij hem of haar te woord zal staan.

4 3. Correctheid en respect Het OCMW Oostkamp streeft naar een soepele en efficiënte werking en een professionele uitstraling. Correctheid is daarbij van het grootste belang. Dit houdt ook in dat we eerlijk en respectvol omgaan met anderen: tijdens de diensturen moeten we ons volledig aan onze job wijden. We maken geen ongeoorloofd gebruik van de werktijd. We vatten onmiddellijk onze taak aan zodra de arbeidstijd aanvangt of bij het inprikken. We beëindigen onze taak pas op de vastgestelde einduren of bij het uitprikken; we maken geen gebruik van werkmiddelen, die door de werkgever ter beschikking zijn gesteld voor de uitvoering van onze arbeidstaken, voor privédoeleinden (dienstvoertuig, GSM, , internet, werktuigen, werkkledij, ). Persoonlijke bezoeken en telefoongesprekken zijn niet toegestaan, behalve in dringende gevallen. Er worden geen persoonlijk werk en geen persoonlijke boodschappen verricht tijdens de diensturen; bij een vraag naar informatie bezorgen we de relevante informatie op een snelle en correcte manier. We houden geen gegevens achter de hand; we tonen respect in onze contacten met collega s, burgers of andere contactpersonen; we houden rekening met de waardigheid van andere personen; ongewenst seksueel gedrag is verboden; pestgedrag of intimidatie op welke manier ook wordt niet aanvaard. we roddelen niet en insinueren geen zaken over andere mensen (cliënt, collega, diensthoofd) als personeelslid kunnen we weet hebben van mogelijke toekomstige overheidsbeslissingen die de waarde van roerende of onroerende goederen beïnvloeden. Zolang die beslissingen niet bekend zijn gemaakt, mogen we hierover geen informatie geven aan derden. We gebruiken die voorkennis ook niet om onszelf materieel te verrijken. Ik passeer elke dag tijdens het werk voorbij een grootwarenhuis. Kan ik tijdens mijn werkuren ook boodschappen doen? Ik haal die tijd wel op een later tijdstip in. Mijn diensthoofd mag mij alles vragen; ik doe het, ook al moet ik daar soms voor overwerken. Nee, tijdens de werkuren kan dit niet!

5 4. Objectiviteit We trachten in elke situatie onze onafhankelijkheid te bewaren. We oefenen onze functie zonder vooringenomenheid uit. We onthouden ons van elke voorkeursbehandeling op welke grond ook: we laten ons bij de uitoefening van onze functie niet beïnvloeden door filosofische, politieke of religieuze overtuigingen, door seksuele geaardheid, geslacht, ras of herkomst; we staan ten dienste van elke burger of klant, zonder vooroordelen. Daarom stellen we ons neutraal op. We voeren tijdens de diensturen geen politieke, ideologische, religieuze of filosofische propaganda; we behandelen iedereen gelijkwaardig. Gelijke gevallen worden op identieke wijze beoordeeld; onze persoonlijke voorkeur of ons engagement in een vereniging mag geen weerslag hebben op de objectiviteit van ons werk; onze privé-belangen beïnvloeden geenszins de uitvoering van onze opdrachten. Ontstaat door een opdracht een link naar ons eigen belang, dan brengen we ons diensthoofd op de hoogte. Het dossier kan dan worden doorgegeven aan een collega; het is verboden geschenken of fooien van klanten te aanvaarden die hun persoonlijk belang willen bevorderen. Geschenken van leveranciers worden aan het diensthoofd gemeld en komen zoveel mogelijk ten goede aan al het personeel van de dienst. Indien naar jouw mening het geschenk meer dan 40,00 euro bedraagt, accepteer je het niet. Je mag geen geldbedragen of geschenken van derden, die iets van het OCMW nodig hebben (vergunning, opdracht, subsidie, beslissing, ), aanvaarden; iedere vorm van handel drijven gericht op persoonlijk winstbejag is strikt verboden op de werkplaats; bij tussenkomsten van raadsleden in een dossier, moet je objectief blijven; de normale administratieve procedure wordt gevolgd. Na het afronden van een bepaalde opdracht in het kader van mijn job, krijg ik een attentie aangeboden. Mag ik die aanvaarden? Er is geen bezwaar tegen het aanvaarden van een kleine attentie als bedankje, bijvoorbeeld een doos pralines. We melden dit wel aan ons diensthoofd en delen de pralines met de andere collega s van onze dienst. Een bewoonster geeft me 25 euro omdat ik haar kamer altijd zo goed poets. Mag ik dit aanvaarden? Neen, we aanvaarden geen geld van bewoners.

6 5. Openheid We geven op een duidelijke, begrijpelijke en objectieve manier informatie. We geven de informatie die relevant is en het inzicht van de betrokkene ten goede komt, dit binnen de wettelijke beperkingen. Tegelijk stellen we ons ook open op voor het ontvangen van informatie en zijn we bereikbaar voor iedereen die op onze diensten is aangewezen. T.o.v. de burger: we hebben het recht om burgers op eigen initiatief informatie te geven. Als de burger erom vraagt hebben wij ook de plicht om die informatie te geven en toe te lichten. We geven de informatie duidelijk, correct, neutraal en volledig weer in een begrijpelijke taal; we gebruiken altijd de OCMW huisstijl (century gothic 9,5) zodat het voor de burger duidelijk is van wie de informatie komt; we communiceren in correct, hedendaags Algemeen Nederlands; foute informatie wordt onmiddellijk rechtgezet; en Wat moet ik doen wanneer een klant een officieel document niet begrijpt en het niet mogelijk is om het in nog eenvoudiger taal te schrijven? Je kan voorstellen om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek waarin je het document mondeling uitlegt. Bij verbouwingen aan de gebouwen van het OCMW ben ik aanwezig op de werf. Een bewoner vraagt mij of ik ook niet vind dat het langzaam gaat. Mag ik mijn eigen mening geven? Je kan eventueel zakelijk en beknopt uitleg geven over de voortgang van de werkzaamheden. Vanzelfsprekend bespreek je geen feiten die het OCMW of de samenwerking met externe partners in een slecht daglicht plaatsen. T.o.v. het bestuur en de collega s: met het bestuur en de collega s wisselen we informatie uit. We mogen ideeën formuleren en aftoetsen en daarbij een eigen standpunt verdedigen. We houden wel rekening met de wettelijke beperkingen en met de discretie; genomen beslissingen voeren we loyaal uit, ook al stroken zij niet met ons persoonlijk standpunt; wanneer we in de uitoefening van onze functie nalatigheden, misbruiken of misdrijven vaststellen, proberen we die onmiddellijk te doen stoppen en/of brengen we ons diensthoofd op de hoogte. Bij strafrechtelijke feiten moet het diensthoofd de OCMW- secretaris op de hoogte brengen die de nodige stappen onderneemt om het strafrechterlijk onderzoek te starten (verwittigen politie e.d.m.); we bezorgen uit eigen beweging of op vraag van onze collega s informatie die nuttig is voor de goede afhandeling van hun dossiers, mits het vertrouwelijk karakter van de informatie niet in het gedrang komt; soms hebben we door onze job weet van bepaalde vertrouwelijke gegevens, bijvoorbeeld in verband met personeel, cliënteel of bewoners. Dergelijke gegevens delen we enkel mee aan bevoegde collega s als het nodig is; we zorgen ervoor dat dit op een discrete manier gebeurt, met aandacht voor het privéleven van de betrokkene als we een persoonlijk standpunt of kritiek op het bestuur geven, maken we duidelijk dat we in eigen naam spreken. We doen dit op een gereserveerde of redelijke manier. Dit betekent dat we geen afbreuk doen aan de waardigheid van ons ambt en dat we het vertrouwen van het publiek in het gemeentebestuur niet schaden.

7 Ik heb een (tucht)dossier over een werknemer/bewoner op mijn bureau. Iemand vroeg mij hoe het daarmee stond. Wat mag ik er over vertellen? Niets! Tuchtdossiers zijn geheim, net als alle andere dossiers over personen. Je moet er ook voor zorgen dat niemand ze kan inzien als je even van je bureau weg bent. Ik heb het verslag van het evaluatiegesprek van een collega zien liggen op het bureau van het diensthoofd. Per ongeluk zie ik daar een negatieve beoordeling in staan. Spreek ik hierover met die collega? Je meldt aan het diensthoofd dat het verslag zichtbaar op het bureau ligt en vraagt om het weg te bergen. Het is aan het diensthoofd om de beoordeling aan de collega mee te delen. Als privé-persoon tegenover derden: we zijn volledig vrij om te publiceren, voordrachten te houden of op een andere manier als privé-persoon derden te informeren over de domeinen waarin we ervaring hebben; als privé-persoon hebben wij het volste recht om tegenover derden onze politieke overtuiging te uiten en kritiek te geven op de overheid. We doen dit wel op een gereserveerde manier. Bovendien moet het duidelijk zijn dat we in eigen naam spreken. T.o.v. de pers: als de pers ons om een interview vraagt dat werkgerelateerd is, stemmen we dat eerst af met de leidinggevende; als iemand van de pers contact opneemt rond concrete feiten, verwijzen we hem of haar door naar ons diensthoofd. ; dit belet uiteraard niet dat personeelsleden hun eigen standpunt meedelen wanneer zij dit gevraagd worden. Zij moeten in dat geval duidelijk meedelen dat dit om een persoonlijk standpunt gaat. Vertrouwelijke informatie: we onthouden ons tegenover de burger van eventuele eigen kritiek op het OCMW-bestuur of op andere diensten; vertrouwelijke informatie mogen wij niet meedelen zoals bijvoorbeeld: o gegevens over het interne beraad die een eindbeslissing voorafgaan; o medische, fiscale, sociale of andere gegevens uit de persoonlijke levenssfeer van collega s of burgers; o vertrouwelijke commerciële, industriële of intellectuele gegevens. Deze geheimhouding geldt ook na de uitdiensttreding.

Deontologische code voor het gemeentepersoneelsleden

Deontologische code voor het gemeentepersoneelsleden Deontologische code voor het gemeentepersoneelsleden Inleiding Wij werken met ongeveer 175 personeelsleden bij de gemeente Oostkamp. De burgers, de politici en de bezoekers: zij verwachten van ons allemaal

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN Grote Markt 27 3300 Tienen Opgemaakt door CC Consult CVBA INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 2 INLEIDING... 3 MOTIVATIE EN BETROKKENHEID... 3 KLANTGERICHTHEID... 4 SAMENWERKEN...

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW LUBBEEK INHOUDSTAFEL INLEIDING

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW LUBBEEK INHOUDSTAFEL INLEIDING 1 WOORD VOORAF DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW LUBBEEK Bedoeling van deze code is de waarden van het OCMWbestuur over te brengen naar het personeel, en dit op een opbouwende en

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 1e Directie Dienst 12 Werving en Loopbaan Provincieraadsbesluit betreft verslaggever DEONTOLOGISCHE CODE PROVINCIEPERSONEEL mevrouw Carina Van Cauter De Provincieraad, Gelet op artikel 108 van het provinciedecreet;

Nadere informatie

Deontologische code personeel

Deontologische code personeel Deontologische code personeel De kernwaarden van het intergemeentelijk samenwerkingsverband zijn: In vertrouwen/integer In samenwerking Complementariteit Resultaatsgericht/concreet Deze waarden nemen een

Nadere informatie

Good practices deontologische code personeel

Good practices deontologische code personeel Versie: februari 2016 Good practices deontologische code personeel De deontologische code voor het personeel van de sociale huisvestingsmaatschappij is het geheel van de hierna vermelde gedragsregels en

Nadere informatie

Deontologische code OCMW-personeel

Deontologische code OCMW-personeel Deontologische code OCMW-personeel Situering Toepassingsgebied Inhoud Deontologische code OCMW-personeel 1 De laatste jaren is er wereldwijd en in Vlaanderen een toenemende aandacht voor het thema integriteit,

Nadere informatie

Stad Nieuwpoort. Deontologische code voor het stadspersoneel

Stad Nieuwpoort. Deontologische code voor het stadspersoneel Stad Nieuwpoort Deontologische code voor het stadspersoneel 1 Deontologische code voor het stadspersoneel Inleiding Soms komen we als personeelslid van de gemeente in een situatie terecht waarin we moeilijk

Nadere informatie

deontologische code voor medewerkers

deontologische code voor medewerkers deontologische code voor medewerkers INHOUD Inleiding Loyauteit Samenwerken Klantgerichtheid Objectiviteit Betrouwbaarheid Spreekrecht, spreekplicht en beroepsgeheim Inleiding De waarden van het OCMW van

Nadere informatie

Deontologische code voor het gemeente- en OCMW-personeel

Deontologische code voor het gemeente- en OCMW-personeel Deontologische code voor het gemeente- en OCMW-personeel Overwegingen De decretale basis voor deze deontologische code is terug te vinden in: - Gemeentedecreet van 15 juli 2005, in het bijzonder Titel

Nadere informatie

Klantgerichtheid Onafhankelijkheid Zorgvuldigheid Discretie Respect Professionaliteit Samenwerking

Klantgerichtheid Onafhankelijkheid Zorgvuldigheid Discretie Respect Professionaliteit Samenwerking Deontologische code voor de personeelsleden van het OCMW Heusden-Zolder De inwoners van de gemeente, de politici, de cliënten, de bezoekers en iedereen die hier werkt, verwachten van ons als personeelslid

Nadere informatie

Ofschoon de invulling ervan verschilt, gelden zowel voor een gemeentepersoneelslid als voor een gemeenteraadslid volgende basisideeën:

Ofschoon de invulling ervan verschilt, gelden zowel voor een gemeentepersoneelslid als voor een gemeenteraadslid volgende basisideeën: DEONTOLOGISCHE CODE VOOR GEMEENTEPERSONEEL 1. Inleiding De gemeente Zulte heeft het volste vertrouwen in haar personeelsleden. Dit neemt niet weg dat men als personeelslid van de gemeente Zulte soms geconfronteerd

Nadere informatie

GEDRAGSCODE STAD ANTWERPEN WERKEN BIJ DE STAD ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT?

GEDRAGSCODE STAD ANTWERPEN WERKEN BIJ DE STAD ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT? GEDRAGSCODE STAD ANTWERPEN WERKEN BIJ DE STAD ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT? Wij werken met 7 800 ambtenaren bij de stad Antwerpen. De burgers en de politici, de bedrijven en de bezoekers, iedereen

Nadere informatie

Brecht wordt zo een fijne gemeente, niet alleen om in te wonen, maar ook om in te leven!

Brecht wordt zo een fijne gemeente, niet alleen om in te wonen, maar ook om in te leven! 1. Inleiding Door het gemeente en OCMW personeel wordt gewerkt met BRECHT voor ogen. Dit betekent dat de gemeente en het OCMW van Brecht zorg willen dragen voor een: Beleid, dat Rechtvaardig is voor alle

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEELSLEDEN

DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEELSLEDEN DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEELSLEDEN Gemeente De Pinte Versie 02-2007 Pag. 1 / 9 Afdruk van 29/10/2007 Inhoudstafel 1. Herzieningen...3 2. Deontologische rechten en plichten...4 A. Inleiding...4 B. Loyale

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEEL OCMW

DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEEL OCMW DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEEL OCMW INHOUDSTAFEL Inleiding en situering p. 3 Voor wie p. 3 Relatie met rechtspositieregeling en arbeidsreglement p. 3 Waarde en belang van de deontologische code p. 3 Basiswaarden

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE voor het PERSONEEL

DEONTOLOGISCHE CODE voor het PERSONEEL DEONTOLOGISCHE CODE voor het PERSONEEL Goedgekeurd in zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 23/06/2011 DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW BERLARE WOORD VOORAF Als

Nadere informatie

De puntjes op de DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET GEMEENTEPERSONEEL

De puntjes op de DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET GEMEENTEPERSONEEL De puntjes op de Inleiding DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET GEMEENTEPERSONEEL Soms komen we als personeelslid van de gemeente in een situatie terecht waarin we moeilijk een keuze kunnen maken. We vragen ons

Nadere informatie

Deontologische code - medewerkers gemeente & OCMW Beerse

Deontologische code - medewerkers gemeente & OCMW Beerse Deontologische code - medewerkers gemeente & OCMW Beerse Als medewerker of vrijwilliger kom je wel eens in een situatie terecht waarin je denkt: wat doe ik best, wat is nu het meest klantgericht, wat denken

Nadere informatie

WERKEN BIJ STAD/OCMW ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT?

WERKEN BIJ STAD/OCMW ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT? Titel 1.1 Gedragscode WERKEN BIJ STAD/OCMW ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT? De burgers en de politici, de bedrijven en de bezoekers, iedereen die hier werkt: zij verwachten van ons allemaal een

Nadere informatie

Stad en OCMW Lier Paradeplein 2 bus Lier tel Gedragscode. Waarom een gedragscode? Beste collega

Stad en OCMW Lier Paradeplein 2 bus Lier tel Gedragscode. Waarom een gedragscode? Beste collega Stad en OCMW Lier Paradeplein 2 bus 1 2500 Lier tel. 03 8000 300 www.lier.be Gedragscode Waarom een gedragscode? Beste collega Voor je ligt de gedragscode voor de stadsorganisatie. Hiermee willen we alle

Nadere informatie

Deontologische code 2017.indd 1 25/10/ :32:07

Deontologische code 2017.indd 1 25/10/ :32:07 Deontologische code 2017.indd 1 25/10/2017 10:32:07 Beste personeelslid bij OCMW Meise, Heb je al eens in een werksituatie gezeten waarin je je afvraagt of iets wel kan? Of je bepaalde informatie mag doorgeven

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PERSONEEL. Deontologische code voor het personeel van het OCMW van Maasmechelen

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PERSONEEL. Deontologische code voor het personeel van het OCMW van Maasmechelen DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PERSONEEL Inleiding Definitie Toepassingsgebied Deontologische code voor het personeel van het OCMW van Maasmechelen 1. Ambtsuitoefening op een loyale en correcte wijze A.

Nadere informatie

1 Loyaliteit en samenwerken Betrouwbaarheid: correct en consequent handelen Klantgerichtheid Objectiviteit...

1 Loyaliteit en samenwerken Betrouwbaarheid: correct en consequent handelen Klantgerichtheid Objectiviteit... DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEEL 2019 INHOUD 1 Loyaliteit en samenwerken... 3 2 Betrouwbaarheid: correct en consequent handelen... 4 3 Klantgerichtheid... 4 4 Objectiviteit... 5 5 Zorgvuldig beheer van middelen...

Nadere informatie

Gelet op artikel 41 van het gemeentedecreet dat stelt dat het verplicht is een deontologische code op te stellen voor de gemeenteraad;

Gelet op artikel 41 van het gemeentedecreet dat stelt dat het verplicht is een deontologische code op te stellen voor de gemeenteraad; 18-12-2008 deontologische code DE GEMEENTERAAD, Gelet op artikel 41 van het gemeentedecreet dat stelt dat het verplicht is een deontologische code op te stellen voor de gemeenteraad; Gelet op artikel 112

Nadere informatie

2 Y, SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr O b3

2 Y, SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr O b3 I SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST departement Algemene Zaken en Financien admznistratie Ambtenaiionzaken afdeling Statutaire Aangelegenheden protocol nr. 99.265 53 O b3 2 Y, 6 PROTOCOL

Nadere informatie

BIJLAGE II : DEONTOLOGISCHE CODE

BIJLAGE II : DEONTOLOGISCHE CODE BIJLAGE II : DEONTOLOGISCHE CODE 1. INLEIDING Artikel 112 van het Gemeentedecreet en artikel 111 van het OCMW- decreet stellen dat respectievelijk de Gemeenteraad en de raad voor openbaar welzijn een deontologische

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN CC SELECT V.O.F. Vliegvelddreef 9 1082 Brussel INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 2 INLEIDING... 3 1 Situering... 3 2 Toepassingsgebied... 3 3 Inhoud... 3 I. KLANTGERICHTHEID...

Nadere informatie

STAD ZOUTLEEUW DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN

STAD ZOUTLEEUW DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN STAD ZOUTLEEUW DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 2 INLEIDING... 3 Artikel 1 Situering... 3 Artikel 2 Toepassingsgebied... 3 Artikel 3 Inhoud... 4 KLANTGERICHTHEID...

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE LOYALITEIT

DEONTOLOGISCHE CODE LOYALITEIT DEONTOLOGISCHE CODE Artikel 112 van het gemeentedecreet stelt dat de gemeenteraad een deontologische code vaststelt voor het gemeentepersoneel. In deze deontologische code dienen artikels 107 t.e.m. 111

Nadere informatie

Deontologische code voor het personeel van gemeente en OCMW

Deontologische code voor het personeel van gemeente en OCMW Deontologische code voor het personeel van gemeente en OCMW Inleiding Het Gemeentedecreet en het decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn bevatten een aantal

Nadere informatie

Deontologische code voor de busbegeleiders van de VGC Onderwijsinstellingen

Deontologische code voor de busbegeleiders van de VGC Onderwijsinstellingen Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0836 19-06-2017 BIJLAGE Bijlage nr. 3 Deontologische code voor de busbegeleiders van de VGC Onderwijsinstellingen Situering, toepassingsgebied

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE STADSPERSONEEL

DEONTOLOGISCHE CODE STADSPERSONEEL DEONTOLOGISCHE CODE STADSPERSONEEL INLEIDING In deze deontologische code of gedragscode zijn een aantal richtlijnen opgelegd voor alle personeelsleden van het stadsbestuur in hun verhouding met de politieke

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD. Overwegende dat deze basisideeën het resultaat zijn van de bepalingen opgenomen in het Gemeentedecreet;

DE GEMEENTERAAD. Overwegende dat deze basisideeën het resultaat zijn van de bepalingen opgenomen in het Gemeentedecreet; UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 26 JANUARI 2012 Aanwezig: Henk Heyerick, burgemeester-voorzitter, Eric Vermeersch, Luc Millecamps, Rosanne Buyle, Catherine De Smet en Stijn Van

Nadere informatie

GEDRAGSCODE Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland

GEDRAGSCODE Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland AMBULANCE GEDRAGSCODE Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland INLEIDING INHOUDSOPGAVE Een werkklimaat waarin iedereen zich prettig en veilig voelt. Waar we

Nadere informatie

Gedragscode voor raadsleden van de stad Antwerpen

Gedragscode voor raadsleden van de stad Antwerpen Gedragscode voor raadsleden van de stad Antwerpen Raadsleden 1 mogen het vertrouwen dat zij van hun kiezers hebben gekregen, niet schaden. Ze zijn voortdurend in een dubbele positie: aan de ene kant dienen

Nadere informatie

Deontologische code voor personeelsleden van de gemeente Westerlo goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 april 2013

Deontologische code voor personeelsleden van de gemeente Westerlo goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 april 2013 Deontologische code voor personeelsleden van de gemeente Westerlo goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 april 2013 De deontologische code wil een houvast bieden aan personeelsleden van de gemeente Westerlo

Nadere informatie

De puntjes op de DEONTOLOGISCHE CODE VOOR MEDEWERKERS LOKAAL BESTUUR KOKSIJDE

De puntjes op de DEONTOLOGISCHE CODE VOOR MEDEWERKERS LOKAAL BESTUUR KOKSIJDE De puntjes op de DEONTOLOGISCHE CODE VOOR MEDEWERKERS LOKAAL BESTUUR KOKSIJDE Soms komen we als medewerkers in een situatie terecht waarin we moeilijk een keuze kunnen maken. We vragen ons af of iets wel

Nadere informatie

De deontologische code is gestoeld op zeven gemeenschappelijke waarden:

De deontologische code is gestoeld op zeven gemeenschappelijke waarden: DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET GEMEENTEPERSONEEL Inleiding Het gemeentebestuur van Wetteren werkt met ruim 200 ambtenaren om van Wetteren een bruisende en dynamische gemeente te maken en de burgers de dienstverlening

Nadere informatie

Functiebeschrijving Arbeider OPW Gemeente Herselt

Functiebeschrijving Arbeider OPW Gemeente Herselt Functiebeschrijving Arbeider OPW Gemeente Herselt Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Departement Dienst Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe leidinggevende evaluator

Nadere informatie

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S Hoe gaan we om met onze klant en met elkaar? U als medewerker draagt bij aan het professionele en klantgerichte karakter van het ziekenhuis.

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Afdeling: Subafdeling:

FUNCTIEBESCHRIJVING. Afdeling: Subafdeling: Identificatie van de functie Graadnaam: administratief medewerker Functienaam: administratief medewerker Functiefamilie: administratief uitvoerend Functionele loopbaan: C1-C3 Dienst: Thuiszorg en onthaal

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW KOKSIJDE

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW KOKSIJDE DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW KOKSIJDE INHOUD 1. Inleiding 2. Loyauteit 3. Correctheid 4. Klantgerichtheid 5. Objectiviteit 6. Spreekrecht en spreekplicht 7. Zuinig beheer van

Nadere informatie

Goed bezig? De deontologische code van de stad Mechelen en het Sociaal Huis Mechelen

Goed bezig? De deontologische code van de stad Mechelen en het Sociaal Huis Mechelen Goed bezig? De deontologische code van de stad Mechelen en het Sociaal Huis Mechelen Ooit al eens in een werksituatie gezeten waarin je je afvraagt of iets wel kan? deontologische code? Of je wel goed

Nadere informatie

Gedragscode voor personeelsleden

Gedragscode voor personeelsleden Gedragscode voor personeelsleden WERKEN BIJ DE STAD ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT? Wij werken met 7 800 ambtenaren bij de stad Antwerpen. De burgers en de politici, de bedrijven en de bezoekers,

Nadere informatie

DE DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PROVINCIEPERSONEEL (Provincieraad van 27 november 2008)

DE DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PROVINCIEPERSONEEL (Provincieraad van 27 november 2008) 1 Toepassingsgebied DE DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PROVINCIEPERSONEEL (Provincieraad van 27 november 2008) Wat is een deontologische code? In de rechtspositieregeling van het provinciepersoneel (voorheen

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE LEIDRAAD

DEONTOLOGISCHE LEIDRAAD DEONTOLOGISCHE LEIDRAAD Integriteit is het goede doen, ook als niemand kijkt C.S Lewis, naar de woorden van Charles Marshall FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIËN Inhoudstafel 3 4 5 6 7 7 8 9 Voorwoord Voor

Nadere informatie

Charter van de ombudsdienst

Charter van de ombudsdienst Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ombudsdienst AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 B-1000 Brussel Tel. 02/211 82 11 www.favv.be Charter van de ombudsdienst 1. Doelstelling

Nadere informatie

Functiebeschrijving Technisch assistent OPW Gemeente Herselt

Functiebeschrijving Technisch assistent OPW Gemeente Herselt Functiebeschrijving Technisch assistent OPW Gemeente Herselt Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Herselt Departement Dienst Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Rumi

Gedragscode Stichting Rumi Reikwijdte: Organisatie Aanmaakdatum 01-01-2018 Documenteigenaar: Het bestuur van Stichting Rumi Revisiedatum: 01-04-2019 Documentbeheer: Secretaris bestuurder 1 Inleiding Stichting Rumi heeft omgangsregels

Nadere informatie

Gedragscode Martini Ziekenhuis

Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Het Martini Ziekenhuis, dat zijn wij. Een dienstverlenende instelling die als speerpunt gastvrijheid heeft en waar mensen centraal staan. Samen

Nadere informatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING SECRETARIS-SECRETARIAAT. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING SECRETARIS-SECRETARIAAT. 1. Plaats in de organisatie - LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: SECRETARIS-SECRETARIAAT SECRETARIAAT Administratief bediende 1. Plaats in de organisatie Deze administratieve medewerk(st)er werkt onder

Nadere informatie

Functiebeschrijving Omgevingsambtenaar milieu Gemeente Herselt

Functiebeschrijving Omgevingsambtenaar milieu Gemeente Herselt Functiebeschrijving Omgevingsambtenaar milieu Gemeente Herselt Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Herselt Departement Dienst Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe

Nadere informatie

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Iedereen die Muziekvereniging Soli bezoekt onderschrijft de doelstellingen en het huishoudelijk reglement van de vereniging en houdt zich aan de omgangsregels

Nadere informatie

Deontologische code. GEMEENTEBESTUUR OPPERSTRAAT LIEDEKERKE TEL FAX LIEDEKERKE.

Deontologische code. GEMEENTEBESTUUR OPPERSTRAAT LIEDEKERKE TEL FAX LIEDEKERKE. LIEDEKERKE GEMEENTEBESTUUR OPPERSTRAAT 31 1770 LIEDEKERKE TEL. 053 64 55 11 FAX 053 64 55 09 www.liedekerke.be Deontologische code NDC 205.301 Mandatarissen Goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 2015-06-25

Nadere informatie

Functiebeschrijving Technisch medewerker milieu en groen Gemeente Herselt

Functiebeschrijving Technisch medewerker milieu en groen Gemeente Herselt Functiebeschrijving Technisch medewerker milieu en groen Gemeente Herselt Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Herselt Departement Dienst Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie

Nadere informatie

Gedragscode voor collegeleden van de stad Antwerpen

Gedragscode voor collegeleden van de stad Antwerpen Gedragscode voor collegeleden van de stad Antwerpen Collegeleden 1 mogen het vertrouwen dat zij van hun kiezers hebben gekregen, niet schaden. Collegeleden zijn voortdurend in een dubbele positie: aan

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn

Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn Gedragscode versienummer 201602 Reikwijdte: Organisatie aanmaakdatum 24-8-2015 Documenteigenaar: bestuurder laatste wijziging: 12-12-2017 Revisiedatum: december

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEELSLEDEN STAD-OCMW

DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEELSLEDEN STAD-OCMW DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEELSLEDEN STAD-OCMW COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen Beelden -

Nadere informatie

Het ondersteunen en mee uitvoeren van de boekhouding alsook het voeren van een verantwoord aankoopbeleid.

Het ondersteunen en mee uitvoeren van de boekhouding alsook het voeren van een verantwoord aankoopbeleid. - LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: FINANCIELE DIENST FINANCIELE DIENST-ECONOMAAT econoom-boekhouder 1. Plaats in de organisatie De econoom-boekhouder werkt onder leiding

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE BINNENLANDSE ZAKEN. dienstuitoefening externe relaties. verticale relaties. interne relaties. basiswaarden

DEONTOLOGISCHE CODE BINNENLANDSE ZAKEN. dienstuitoefening externe relaties. verticale relaties. interne relaties. basiswaarden DEONTOLOGISCHE CODE dienstuitoefening externe relaties interne relaties verticale relaties basiswaarden FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN De maatschappij is de laatste jaren sterk geëvolueerd

Nadere informatie

De Vesalius HOFFELIJKHEIDSCODE

De Vesalius HOFFELIJKHEIDSCODE De Vesalius HOFFELIJKHEIDSCODE - 2 - INTRODUCTIE Wij bieden u met genoegen onze gedragscode aan, bestemd voor alle medewerkers in a.z. Vesalius. Het zijn de normen en waarden die wij essentieel achten

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE. Wij zijn het gezicht van de Stad

DEONTOLOGISCHE CODE. Wij zijn het gezicht van de Stad DEONTOLOGISCHE CODE Wij zijn het gezicht van de Stad Index Voorwoord 01p.06 02p.07 03p.07 04p.08 05p.09 06p.10-11 KWALITEIT EN KLANTGERICHTHEID TRANSPARANTIE DISCRETIEPLICHT EN BEROEPSGEHEIM LOYAUTEIT

Nadere informatie

Vlaamse overheid. protocol nr. 235.746

Vlaamse overheid. protocol nr. 235.746 Vlaamse overheid Agentschap voor overheidspersoneel SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 235.746 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 12 JUNI EN 3

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Deskundige Personeel (B1-3) Kerntaken en takengebied

Functiebeschrijving. Deskundige Personeel (B1-3) Kerntaken en takengebied Functiebeschrijving Deskundige Personeel (B1-3) Kerntaken en takengebied Loon- en personeelsadministratie Je bent verantwoordelijk voor een correcte weddeverwerking en werkt hiervoor nauw samen met het

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

financiële- en sociale dienst O.C.M.W.

financiële- en sociale dienst O.C.M.W. O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: SECRETARIS-SECRETARIAAT SECRETARIAAT administratief medewerk(st)er financiële- en sociale dienst O.C.M.W. 1. Plaats in de organisatie

Nadere informatie

Het integriteitsbeleid van R&B Wonen

Het integriteitsbeleid van R&B Wonen Het integriteitsbeleid van R&B Wonen Het integriteitsbeleid van R&B Wonen richt zich op vier hoofdgebieden: 1 Verdeling van schaars goed Hoe gaan we om met de verdeling van huur- en koopwoningen? 2 Zakelijk

Nadere informatie

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet Zo zijn onze manieren Gedragscode Coloriet Wij zijn Coloriet Alle medewerkers, vrijwilligers, leerlingen en stagiaires horen bij Coloriet. Bij ons werken vriendelijke, deskundige, gepassioneerde en verantwoordelijke

Nadere informatie

GEDRAGSCODE. Inleiding

GEDRAGSCODE. Inleiding GEDRAGSCODE Inleiding De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs (DHS), is een maatschappelijke organisatie. In de scholen wordt kennis overgedragen aan de leerlingen en om

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn

Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn Inhoud 1. Inleiding...3 2. Algemene gedragsnormen...3 2.1 Eigen verantwoordelijkheid voor gedrag...3 2.2 Sociale Veiligheid...3 2.3 Transparantie...3 3. Omgang

Nadere informatie

STAD BRUSSEL DEONTOLOGISCHE CODE

STAD BRUSSEL DEONTOLOGISCHE CODE Wij zijn het gezicht van de Stad STAD BRUSSEL DEONTOLOGISCHE CODE INDEX Verantwoordelijke Uitgever: Luc Symoens, Stadssecretaris, Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel VOORWOORD 3 A KWALITEIT EN KLANTGERICHTHEID

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE MANAGEMENT TEAM

DEONTOLOGISCHE CODE MANAGEMENT TEAM VILLE DE BRUXELLES MANAGEMENT TEAM MANAGEMENT TEAM Hôtel de Ville, Grand-Place +32 (0)2 279 49 51 Stadhuis, Grote Markt 1000 Bruxelles - BE +32 (0)2 279 23 91 1000 Brussel - BE INDEX VOORWOORD... 3 A KWALITEIT

Nadere informatie

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Administratief medewerker

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Administratief medewerker FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Administratief medewerker Algemene info Graad (functietitel): Functionele loopbaan: Administratief medewerker C1 C2 C3 Visie De gemeente Lovendegem streeft naar een optimale

Nadere informatie

NAAM VOORNAAM 29/10/2012

NAAM VOORNAAM 29/10/2012 NAAM VOORNAAM 29/10/2012 Rijksregisternummer Naam Selectienummer 99999999999 NAAM VOORNAAM SELECTIE Feedbackrapport aangaande de selectie: SELECTIE TITEL Het rapport bestaat uit 3 delen: 1. De competenties

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE GEMEENTEPERSONEEL / OCMW-PERSONEEL

DEONTOLOGISCHE CODE GEMEENTEPERSONEEL / OCMW-PERSONEEL DEONTOLOGISCHE CODE GEMEENTEPERSONEEL / OCMW-PERSONEEL De decreetgever heeft het opstellen van een deontologische code verplicht gemaakt zowel voor de gemeenteen OCMW-raadsleden, de leden van het college

Nadere informatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING ADMINISTRATIE WZC. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING ADMINISTRATIE WZC. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM ADMINISTRATIE WZC Administratief medewerker WZC 1. Plaats in de organisatie De administratief medewerker werkt

Nadere informatie

Functiebeschrijving Administratief medewerker dienst Burgerzaken Voltijds

Functiebeschrijving Administratief medewerker dienst Burgerzaken Voltijds Functiebeschrijving Administratief medewerker dienst Burgerzaken Voltijds 1. FUNCTIE Concrete functie: administratief medewerker dienst Burgerzaken Niveau: C1 - C3 Brutomaandwedde volgens barema (min.

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Competentiewoordenboek niet-kaderleden

Competentiewoordenboek niet-kaderleden 1. Besluitvaardig zijn Competentiewoordenboek niet-kaderleden - Kan tijdig beslissen wat in een bepaalde situatie moet gebeuren - Neemt goede beslissingen rekening houdend met de situatie - Durft beslissingen

Nadere informatie

Afsprakennota tussen het bestuur en de administratie. Overeenkomstig artikel 86 2 van het OCMW-decreet van 19 december 2008.

Afsprakennota tussen het bestuur en de administratie. Overeenkomstig artikel 86 2 van het OCMW-decreet van 19 december 2008. Afsprakennota tussen het bestuur en de administratie Overeenkomstig artikel 86 2 van het OCMW-decreet van 19 december 2008. A - Afspraken over de samenwerking van de raadsleden met de leden van het managementteam.

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert C December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT C 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Integriteitscode Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Wassenaar, 27 maart 2017 1 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Toewijzing van woningen 3 3 Zakelijk houden van relaties en nevenactiviteiten 3

Nadere informatie

Deontologische code van het personeel van het OCMW. Maldegem VERSIE WIJZIGING GOEDGEKEURD RMW GEPUBLICEERD

Deontologische code van het personeel van het OCMW. Maldegem VERSIE WIJZIGING GOEDGEKEURD RMW GEPUBLICEERD VERSIE WIJZIGING GOEDGEKEURD RMW GEPUBLICEERD 0-26-10-2010 I. INLEIDING EN SITUERING Soms komen we tijdens ons werk in situaties terecht waarin we ons afvragen of het wel kan, of we wel goed bezig zijn,

Nadere informatie

Gedragscode. voor de auditoren van Audit Vlaanderen

Gedragscode. voor de auditoren van Audit Vlaanderen Gedragscode voor de auditoren van Audit Vlaanderen Inhoudsopgave Voorwoord 5 Principes 6 Verduidelijking van de principes 7 Onafhankelijkheid 7 Objectiviteit 9 Bekwaamheid 11 Partner van het management

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Graadnaam administratief medewerker Sector Burger- en Welzijnszaken Funtienaam begeleidster BKO Dienst BKO

Functiebeschrijving. Graadnaam administratief medewerker Sector Burger- en Welzijnszaken Funtienaam begeleidster BKO Dienst BKO Functiebeschrijving Functie Graadnaam administratief medewerker Sector Burger- en Welzijnszaken Funtienaam begeleidster BKO Dienst BKO Functionele loopbaan C1 C3 Code IZ/BKO/2008/01 Doel van de entiteit

Nadere informatie

OCMW Boortmeerbeek. Functiebeschrijving. Dienst: Secretariaat. Functiebenaming: Secretaris. Naam en handtekening functiehouder:

OCMW Boortmeerbeek. Functiebeschrijving. Dienst: Secretariaat. Functiebenaming: Secretaris. Naam en handtekening functiehouder: OCMW Boortmeerbeek Functiebeschrijving Dienst: Secretariaat Functiebenaming: Secretaris Naam en handtekening functiehouder: Naam en handtekening verantwoordelijke: Datum: Graad Niveau/weddeschaal Secretaris

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 En hoe de puzzelstukjes Of hoe de puzzelstukjes precies in elkaar precies passen in elkaar passen Onze Visie Wie we willen zijn in 2012 1 1 Als marktleider in het

Nadere informatie

Gedragscode Talis. Talis thuis in Nijmegen en Wijchen.

Gedragscode Talis. Talis thuis in Nijmegen en Wijchen. Gedragscode Talis De gedragscode Talis bevat informatie over de algemene werkafspraken die gelden in het kader van integriteit. Algemeen: - Het beleid van Talis dragen wij eenduidig uit. - Wij erkennen

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Evaluatieformulieren

Evaluatieformulieren Evaluatieformulieren EVALUATIEFORMULIER 1 leidinggevenden niveau A, B en C 4 EVAFORM 1 1) collegialiteit 1. werkt samen (in team) aan de uitvoering van het gehele takenpakket van de organisatie, de dienst,

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE 2019

INTEGRITEITSCODE 2019 INTEGRITEITSCODE 2019 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 2.0. Kaders van beleid... 3 3.0. Uitgangspunten van gedrag... 4 4.0. De 13 basisprincipes... 5 5.0. De integriteitscode in de praktijk... 7 1 1. INLEIDING

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Het ondersteunen en mee uitvoeren van de boekhouding alsook het voeren van een verantwoord aankoopbeleid.

Het ondersteunen en mee uitvoeren van de boekhouding alsook het voeren van een verantwoord aankoopbeleid. O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: FINANCIELE DIENST FINANCIELE DIENST-ECONOMAAT econoom-boekhouder 1. Plaats in de organisatie De econoom-boekhouder rapporteert

Nadere informatie

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS Het doel van dit onderzoek is een vergelijking te maken tussen de aanwezige competenties bij professionals en vrijwilligers

Nadere informatie

Flyct Gedragscode. Introductie. Dit is onze Gedragscode. Dit zijn onze kernprincipes. Waarom onze Gedragscode belangrijk is

Flyct Gedragscode. Introductie. Dit is onze Gedragscode. Dit zijn onze kernprincipes. Waarom onze Gedragscode belangrijk is Flyct Gedragscode Introductie Dit is onze Gedragscode Uit onze Gedragscode blijkt waar wij voor staan en geeft aan wat wij wel en niet doen. De code omvat onze kernprincipes en wat ze in de praktijk betekenen.

Nadere informatie