1 Wijkcontract Indischebuurt Noord. Wijkcontract. Indischebuurt Noord. Wijkraad WIBN Indische Buurt Noord

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Wijkcontract Indischebuurt Noord. Wijkcontract. Indischebuurt Noord. Wijkraad WIBN Indische Buurt Noord"

Transcriptie

1 1 Wijkcontract Indischebuurt Noord Wijkcontract Indischebuurt Noord Wijkraad WIBN Indische Buurt Noord

2 2 Wijkcontract Indischebuurt Noord

3 Wijkcentrum de Horizon (Ambonstraat 2) Wijkgebouw Indischebuurt Noord (Indischestraat 10) Bij Bosshardt (Bandoengstraat 21) Taoïstische Tai Chi vereniging (Rijksstraatweg 116) Scouting Kon-Tiki (Schokkerkade 1) Scouting Prins Willem (Spaarndamseweg t/o Archipelstraat) Kanovereniging De Trekvogels (Spaarndamseweg 25) Menno-kapel (Indischestraat 190) Inzameling plastic afval (Spaarnehovenplein) Herdenkingsmonument Speeltoestellen Introductie De Indischebuurt Noord is met inwoners een dichtbevolkte wijk. Om de leefbaarheid van deze buurt te vergroten, hield de wijkraad een enquête onder de wijkbewoners, waaruit het volgende bleek: op het gebied van voorzieningen zijn bewoners tevreden over het winkelaanbod, maar minder over het aanbod aan ontmoetingsplekken voor met name ouderen en jongeren; het onderhoud van de wijk krijgt in het algemeen een voldoende, maar het onderhoud aan stoepen en wegen laat te wensen over; de bereikbaarheid van de buurt is goed, maar de parkeergelegenheid is slecht, straatverlichting is vaak verouderd en de verkeersveiligheid kan veel beter; handhaving is er niet of nauwelijks; hondenpoep zorgt voor veel overlast, gevolgd door hangjongeren, zwerfvuil en katten in de tuin; het algemene gevoel van veiligheid is relatief groot, behalve rond sommige verkeerskruispunten, en ( s avonds) in de buurt van verschillende pleinen, met name door de aanwezigheid van hangjongeren De resultaten van deze enquête zijn op 24 januari 2015 in wijkcentrum De Horizon aan de buurt gepresenteerd. Er zijn op deze avond drie werkgroepen gestart waarin bewoners de belangrijkste knelpunten bespraken. Dit heeft geleid tot een fors aantal aanbevelingen, die in overleg met gemeente, de welzijnsorganisatie, handhaving en politie tot concrete afspraken hebben geleid. Deze treft u aan in dit wijkcontract De projecten zijn geclusterd in drie thema s: Schoon & heel, Veilig en Ontmoeting & activiteiten. Daarnaast is afgesproken om de bewoners van de Indischebuurt Noord te voorzien van basisinformatie om zelf actief bij te kunnen dragen aan een schone, veilige en prettige wijk. U vindt dit terug in het werkblad PR-activiteiten. 13

4 4 Wijkcontract Indischebuurt Noord Enquête Resultaten Veiligheid Waar dienen politie en handhavers van de gemeente, op het gebied van veiligheid, meer aandacht aan te besteden in uw buurt? Buurthuis Speeltuin Buurtwinkels Huisarts Geldpinautomaat Wijkagent Horeca Parkeerplaatsen Jongeren-hangplek Speelveld Groen Vuurwerk Hangjongeren Hardrijden Coffeeshop Meer zichtbaar Geluidsoverlast Hondenpoep Inbraak Vandalisme Zwerfafval Verkeersveiligheid Fout parkeren Drugs Fietsen op trottoir Meer handhaving Fietsendiefstal Voorzieningen Mist u een bepaalde activiteit(en) of voorziening(en) in uw buurt?

5 5 Wijkcontract Indischebuurt Noord Wijkcontract Thema s: > Schoon & heel > Veilig > Ontmoeting & activiteiten Maatschappelijke participatie Ondersteuning en zorg Werk en inkomen Duurzame stedelijke ontwikkeling Beheer en onderhoud Burger, bestuur en veiligheid

6 6 Wijkcontract Indischebuurt Noord Thema Schoon & heel 01 Verkenning mogelijkheden hondenpoepopruimzakjes Spaarnelanden en de gemeente onderzoeken op welke manier ze plastic zakjes beschikbaar kunnen stellen in de wijk voor het opruimen van hondenpoep. 07 Organisatie schoonmaakactie De wijkorganisaties en Spaarnelanden zetten een grote schoonmaakactie op touw om wijkbewoners te betrekken bij het schoonhouden van hun wijk. 13 Meer sportactiviteiten voor jongeren Is het aanbod aan sportactiviteiten toereikend voor de jongeren in de wijk of is er behoefte aan meer aanbod? Ook dat onderzoekt Dock. 02 Onderzoek naar andere uitlaatplekken 08 Uitvoer van werkzaamheden schouwen Herstel kapotte speeltoestellen 03 Spaarnelanden kijkt naar mogelijkheden voor kleinere uitlaatplekken buiten de bestaande looproutes. Onderzoek naar betere verspreiding prullenbakken De wijkorganisaties en Spaarnelanden onderzoeken of het huidige aanbod aan prullenbakken op de juiste plaats staat dan wel uitgebreid moet worden. 09 De wijkschouwen van april en mei 2015 leverden een to-do-lijst aan werkzaamheden op; Spaarnelanden voert ze uit. Onderzoek naar aanpassing verkeerscirculatieplan De gemeente onderzoekt of het verkeerscirculatieplan van de wijk aangepast moet worden. 15 Spaarnelanden repareert de speeltoestellen in de wijk die kapot zijn. Onderzoek naar eigen inbreng jongeren qua speeltoestellen Dock kijkt naar de mogelijkheden om samen met jongeren uit de wijk nieuwe speeltoestellen uit te zoeken Adequatere handhaving Handhaving surveilleert op de tijden dat mensen hun hond uitlaten om adequaat toe te zien op het opruimen van hondenpoep. Start spreekuur van handhaving Handhaving houdt twee keer per week spreekuur in het wijkcentrum Herstel schade van vuilniswagens Spaarnelanden herstelt de plekken in de wijk die schade opliepen door de stempels van vuilniswagens. Onderzoek naar potentie project Buurtvaders Dock brengt in kaart of er genoeg animo is voor het project Buurtvaders, waarbij ouders uit de wijk vrijwillig toezicht houden op (hang)jongeren. 16 Onderzoek naar verbetering verlichting Gebiedsontwikkeling en Beheer onderzoekt of de verlichting in de wijk voldoende is of aanpassing nodig heeft. 06 Start hondentraining 12 Verkenning van mogelijkheden jongerengroepen Dock organiseert een hondentraining om eigenaren te leren hun hond te laten gehoorzamen en op welke manier ze hondenpoep kunnen opruimen. Willen en kunnen jongerengroepen uit de wijk zelf verantwoordelijk zijn voor het creëren van nieuwe chill-plekken? Dock onderzoekt het.

7 7 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Schoon & heel Verkenning mogelijkheden Onderzoek naar andere Onderzoek naar betere hondenpoepopruimzakjes uitlaatplekken verspreiding prullenbakken Om het hondeneigenaren gemakkelijk(er) te maken hondenpoep op te ruimen en zo de wijk schoon te houden, onderzoeken Spaarnelanden en de gemeente op welke manier ze plastic zakjes beschikbaar kunnen stellen op verschillende plaatsen in de wijk.. Spaarnelanden en de afdeling Gebiedsontwikkeling en Beheer (GOB) van de Gemeente Haarlem. Minder overlast door hondenpoep. Om bestaande uitlaatplekken te ontlasten, worden kleinere uitlaatplekken buiten de bestaande looproutes in kaart gebracht. Spaarnelanden. Minder overlast door hondenpoep. Staan de huidige prullenbakken daar waar ze nodig zijn en zijn het er voldoende? De wijkorganisaties en Spaarnelanden brengen dit in kaart. Als er behoefte is aan uitbreiding, bekijken ze de animo in de wijk tot het adopteren van een prullenbak. Adoptie houdt in dat wijkbewoners zelf verantwoordelijkheid dragen voor het legen van de door hen aangevraagde prullenbak. Spaarnelanden, de afdeling Gebiedsontwikkeling en Beheer (GOB) van de Gemeente Haarlem en de wijkraad. Minder zwerfafval.

8 8 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Schoon & heel Adequatere handhaving Start spreekuur van handhaving Start hondentraining Handhaving stemt (een deel van) zijn wijksurveillance af op de tijden dat mensen hun hond uitlaten om meteen in te kunnen grijpen als hondeneigenaren hondenpoep niet opruimen. Tegelijkertijd kunnen andere buurtbewoners zo gemakkelijker melding doen van overlast door hondenpoep. Handhaving start met een tweewekelijks spreekuur in het wijkcentrum op duidelijk gecommuniceerde tijden, waar bewoners melding kunnen doen van overlast en andere wijkgerelateerde zaken. Handhaving. Eigenaren die behoefte hebben aan een (opfris)training om beter om te gaan met hun hond, kunnen terecht bij de training die Dock organiseert. Naast hoe je je hond leert gehoorzamen, besteedt de training ook aandacht aan het opruimen van hondenpoep en de middelen daartoe. Handhaving. Duidelijk meldingspunt voor overlast. Dock. Minder overlast door hondenpoep en omhoog brengen van meldingsbereidheid. Gehoorzame honden en een schonere wijk.

9 9 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Schoon & heel Organisatie schoonmaakactie Uitvoer van werkzaamheden Onderzoek naar Er wordt een grote schoonmaakactie op touw gezet, waarvoor wijkbewoners worden opgeroepen mee te helpen met het schoonhouden van hun wijk. Wijkraad in samenwerking met Dock, woningcorporaties en Spaarnelanden. Bewoners die zich betrokken voelen bij het schoonhouden van de wijk. schouwen 2015 Alle werkzaamheden die uit de inventarisatie tijdens de wijkschouwen van april en mei 2015 kwamen, worden uitgevoerd. Spaarnelanden. Verbetering van het straatbeeld. verkeerscirculatieplan Er wordt onderzocht of het bestaande verkeerscirculatieplan, dat al het verkeer door de wijk leidt, nog voldoet of dat aanpassing nodig is. Een van de aandachtspunten daarbij is een gelijkmatige belasting van de woonstraten door vrachtverkeer. De afdeling Openbare Ruimte Groen en Verkeer (OGV) van de Gemeente Haarlem. Betere verdeling vrachtverkeer over woonstraten.

10 10 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Schoon & heel Herstel schade van vuilniswagens Onderzoek naar potentie Verkenning van mogelijkheden De plekken in de wijk die schade opliepen door de stempels van vuilniswagens worden gerepareerd. Wijkbewoners worden uitgenodigd die plekken te melden. Spaarnelanden. Verbetering van het straatbeeld. project Buurtvaders Het project Buurtvaders leidt ouders uit de wijk op om toezicht te houden op (hang)jongeren, hen aan te spreken als dat nodig is en ze te wijzen op relevante activiteiten. In Schalkwijk loopt dit project al met veel succes; Dock brengt in kaart of er ook genoeg animo is in de Indische Buurt Noord. Dock. jongerengroepen Er is behoefte aan meer chill - plekken, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten zodat ze niet op straat hoeven rond te hangen. En wie weet beter hoe die plekken eruit moeten zien dan de jongeren zelf? Er wordt onderzocht of jongerengroepen uit de wijk zelf verantwoordelijk willen en kunnen zijn voor het creëren van nieuwe chill-plekken. Verhoging van de veiligheid. Dock en SportSupport. Verbetering van de leefomgeving.

11 11 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Schoon & heel Meer sportactiviteiten Herstel kapotte speeltoestellen Onderzoek naar eigen inbreng voor jongeren Voldoet het huidige aanbod aan sportactiviteiten voor jongeren en zo nee, waar hebben ze behoefte aan? Dock brengt het in kaart. Dock en SportSupport. Meer sportactiviteiten voor de jeugd. De defecte speeltoestellen in de wijk worden gerepareerd. Spaarnelanden. Verbetering van het straatbeeld en functionerende speeltoestellen. jongeren qua speeltoestellen Dock onderzoekt -op basis van een inventarisatie van defecte speeltoestellen- samen met jongeren wat de beste toestellen zijn voor hun leeftijdsgroep. Dock. Verantwoordelijkheid bij de jeugd voor het aanbod aan speeltoestellen.

12 12 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Schoon & heel 16 Onderzoek naar verbetering verlichting Er wordt bekeken of de verlichting in de wijk op orde en voldoende is, en waar nodig verbetering aangebracht. De afdeling Gebiedsontwikkeling en Beheer (GOB) van de Gemeente Haarlem. Verhoging van de veiligheid.

13 13 Wijkcontract Indischebuurt Noord Thema Veilig 01 Onderzoek naar verbetermogelijkheden parkeersituatie De wijkorganisaties onderzoeken hoe ze parkeren in de wijk beter kunnen reguleren, waardoor ook kruispunten veiliger worden Meer toezichtrondes langs hangplekken Politie en handhaving maken structureel vaker rondes langs hangplekken in de wijk. Bijeenkomst over veiligheidsverbetering achterom Dock organiseert een bijeenkomst om wijkbewoners te informeren over de mogelijkheden hun gezamenlijke achterom veiliger te maken. Bijeenkomst over babbeltrucs Dock organiseert een bijeenkomst om wijkbewoners te informeren over babbeltrucs, waarbij oplichters mensen geld afhandig maken.

14 14 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Veilig Onderzoek naar verbeter- Meer toezichtrondes langs Bijeenkomst over veiligheids- mogelijkheden parkeersituatie hangplekken verbetering achterom Auto s die dubbel of op de hoek van de straat geparkeerd staan, zorgen niet alleen voor hinder maar ook voor gevaarlijke situaties. De wijkorganisaties onderzoeken hoe ze de parkeermogelijkheden kunnen verbeteren, zodat de wijk veiliger wordt. Wijkraad, Dock en afdeling Openbare Ruimte, Groen en Verkeer van Gemeente Haarlem. Politie en handhaving nemen bekende hangplekken zoals verschillende pleinen en de Schoterbrug vaker mee in hun rondes om beter toezicht te houden en waar nodig jongeren aan te spreken. Handhaving en politie. Verhoging van de veiligheid. Dock organiseert een bijeenkomst voor wijkbewoners met een achterom om ze te informeren over opties als lichtsensors en tijdklokken om de gang achter hun huis veiliger te maken. Wat is er mogelijk en wat zijn de kosten? Dock samen met Veiligheid gemeente. Verhoging van de veiligheid. Veiligere kruispunten en gereguleerd parkeren.

15 15 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Veilig 04 Bijeenkomst over babbeltrucs Onbekenden die zich voordoen als meteropnemer of met een andere smoes bij mensen binnenkomen om ze vervolgens, al dan niet onder bedreiging, geld afhandig te maken: beroving door babbeltrucs komt vaak voor. Tijdens een bijeenkomst worden wijkbewoners geïnformeerd over hoe ze deze babbeltrucs kunnen herkennen om er zo geen slachtoffer van te worden.. Dock samen met Veiligheid gemeente. Verhoging van de veiligheid.

16 16 Wijkcontract Indischebuurt Noord Thema Ontmoeting & activiteiten 01 Oprichting klankbordgroep De wijkorganisaties zetten een klankbordgroep op die regelmatig overlegt over de huidige wijkactiviteiten en nieuwe initiatieven en behoeften. 07 Oprichting evenementengroep Dock helpt bij het oprichten van een evenementengroep, die twee keer per jaar een evenement voor de hele wijk organiseert. 02 Inventarisatie wijkdoelgroepen 08 Implementatie online vacaturebank Dock brengt in kaart welke doelgroepen er in de wijk zijn en kijkt of het huidige aanbod aan activiteiten met hun behoeften matcht. Dock zet een nieuw online platform op, waar alle vacatures voor vrijwilligers en stagiaires, die nodig zijn in de wijk, terug te vinden zijn. 03 Betere informatievoorziening 09 Start repaircafé vanuit wijkorganisaties De wijkorganisaties vermelden alle relevante informatie voor de wijk op hun website, Facebook-pagina en in het wijkblad. Dock zet een repaircafé op, waar wijkbewoners defecte spullen kunnen (laten) repareren en elkaar kunnen ontmoeten. 04 Duidelijke vermelding van activiteiten Alle wijkorganisaties vermelden hun activiteiten in het wijkblad, op hun website en op Facebook. 05 Betere informatievoorziening in de wijk De wijkorganisaties zorgen voor meer fysieke informatievoorziening, zoals flyers en informatieborden. 06 Onderzoek naar wijkbrede behoeften Wat willen wijkbewoners samen ondernemen? En hoe kunnen zij dit zelf organiseren? De wijkorganisaties doen onderzoek.

17 17 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Ontmoeting & activiteiten Oprichting klankbordgroep Inventarisatie wijkdoelgroepen Betere informatievoorziening Er wordt een klankbordgroep samengesteld van wijkbewoners en wijkraadsleden, die regelmatig bijeenkomt om te overleggen over het aanbod van wijkactiviteiten en nieuwe wensen en initiatieven. De wijkraad, Dock en het wijkplatform. Een duidelijk en actueel overzicht van het totale aanbod aan activiteiten in de wijk. Dock inventariseert welke doelgroepen er in de wijk zijn en of de huidige activiteiten aansluiten bij de behoeften van elke doelgroep. Dock. Aanbod van activiteiten in de wijk dat matcht met de behoeften van verschillende bewonersgroepen. vanuit wijkorganisaties Om ervoor te zorgen dat alle informatie over activiteiten van het beleid tot het programma, van de huur van ruimtes tot de rol van vrijwilligers voor de hele wijk toegankelijk is, vermelden wijkorganisaties deze informatie op hun website, Facebookpagina en in het wijkblad. De wijkraad, Dock en het wijkplatform. Voor iedereen gemakkelijk toegankelijke informatie over activiteiten en contactpersonen in de wijk.

18 18 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Ontmoeting & activiteiten Duidelijke vermelding Betere informatievoorziening Onderzoek naar van activiteiten in de wijk wijkbrede behoeften Alle wijkorganisaties vermelden al hun activiteiten in het wijkblad, dat drie keer per jaar verschijnt, op Facebook en op hun website. Zo kunnen wijkbewoners het aanbod van activiteiten gemakkelijk terugvinden. Wijkraad samen met organisaties in de wijk. Voor iedereen gemakkelijk toegankelijke informatie over activiteiten in de wijk. Om de informatie ook naar de mensen toe te brengen, zorgen Dock en de wijkraad voor fysieke informatieplekken in de wijk. Dat kunnen informatieborden zijn, maar ook raamposters bij bewoners thuis of flyers die los bezorgd of ingevouwen worden bij het wijkblad. Dock en de wijkraad. Voor iedereen, ook mensen zonder internet, gemakkelijk toegankelijke informatie over activiteiten in de wijk. Dock onderzoekt welke behoeften er leven onder wijkbewoners om samen activiteiten te ondernemen. Ze helpen vervolgens bij het maken van een draaiboek zodat wijkbewoners zelf die activiteiten kunnen opzetten. Dock. Een overzicht van mogelijke wijkbrede activiteiten en een draaiboek voor het organiseren van activiteiten.

19 19 Wijkcontract Indischebuurt Noord Toelichting projecten Ontmoeting & activiteiten Oprichting evenementengroep Implementatie online Start repaircafé Dock richt een evenementengroep op, die twee keer per jaar een evenement voor de hele wijk organiseert. Dock en Wijkraad. Actieve werkgroep en jaarlijks twee wijkbrede evenementen. vacaturebank Dock zet een nieuw online platform op met een duidelijk overzicht van alle vacatures voor vrijwilligers en stagiaires in de wijk. Hierop komen ook meer vacatures voor vrijwillige jongerenwerkers te staan, om het tekort daaraan aan te vullen. Dock. Online vacaturebank. Dock zet een repaircafé op in de wijk. Wijkbewoners met kapotte spullen kleding, meubels, apparatuur kunnen hier terecht bij wijkbewoners die deze spullen op vrijwillige basis repareren of advies geven. Daarnaast is het repaircafé een plek om elkaar te ontmoeten. Dock. Actief repaircafé.

20 20 Wijkcontract Indischebuurt Noord

21 21 Wijkcontract Indischebuurt Noord Wijkcontract Indischebuurt Noord De besturen van Gemeente Haarlem, Wijkraad Indischebuurt Noord, Spaarnelanden en Dock verbinden zich met de ondertekening van het wijkcontract Indischebuurt Noord tot de uitvoering van de in dit wijkcontract beschreven activiteiten. De samenwerkende partners stellen vast dat de inhoud van dit contract tot stand is gekomen op basis van gesprekken tussen de partners. De partners willen zo een solide basis leggen voor het slagen van de activiteiten. Zij doen dit in de overtuiging dat de leefbaarheid, de veiligheid en de sociale samenhang van de Indischebuurt Noord hier het meest bij gebaat is. Haarlem, 7 september 2015 John van Ooijen Namens wijkraad Indischebuurt Noord Merijn Snoek Namens gemeentebestuur Haarlem Dick Jansen Namens Dock Martin van Duijn Namens Spaarnelanden Wijkraad WIBN Indische Buurt Noord

22

23 23 Wijkcontract Indischebuurt Noord Werkbladen

24 Thema Schoon & heel Overlast hondenpoep nummer actie door wie (mogelijk) resultaat Onderzoeken van het beschikbaar stellen plastic zakjes op diverse locaties Spaarnelanden/GOB Minder overlast van hondenpoep Onderzoek naar kleinere uitlaatplekken buiten de bestaande looproutes GOB/OGV Minder overlast van hondenpoep 1.1.3, Onderzoek naar verplaatsing of uitbreiding van prullenbakken door middel van adoptie 1.6 Meldingsbereidheid omhoog brengen. Op de juiste tijden handhaving laten surveilleren in de wijk 1.7 Handhaving gaat een spreekuur houden in wijkgebouw of wijkcentrum de Horizon (tweewekelijks) 1.8 Hondentraining met aandacht voor eigenaren om gebruik te maken van opruimmiddelen (zoals zakjes) , Schoonmaakactie in de wijk Veiligheid in en om de woning Spaarnelanden samen met GOB en WIBN Handhaving gemeente Handhaving gemeente Dock Wijkraad (met ondersteuning door Dock, corporaties, Spaarnelanden) Minder overlast van hondenpoep en zwerfafval Terugdringen van de overlast van hondenpoep Meldingsbereidheid omhoog brengen. Op de juiste tijden handhaving laten surveilleren in de wijk om de overlast van hondenpoep terug te dringen Schonere wijk en gehoorzame honden Betrokken bewoners bij een schone wijk nummer actie door wie (mogelijk) resultaat Uitvoeren van werkzaamheden die zijn voortgekomen uit de schouwen van april/mei 2015 Spaarnelanden Verbetering straatbeeld Onderzoek of het verkeerscirculatieplan aangepast moet worden OGV Gelijkmatiger belasting door vrachtverkeer in de woonstraten Herstel de plekken waar de stempels van de vuilniswagens schade creeeren; wijkbewoners vragen om de plekken te melden Spaarnelanden Verbetering straatbeeld Onderzoeken of het project Buurtvaders uit Schalkwijk succesvol kan zijn in IBN Dock Verbetering veiligheid Onderzoeken of jongerengroepen verantwoordelijk kunnen en willen zijn voor het zelf ontwikkelen van chill-plekken Dock Verbetering van leefomgeving Onderzoek naar meer sportactiviteiten voor jongeren Dock/SportSupport Meer sportactiviteiten Herstel van kapotte speeltoestellen Spaarnelanden Verbetering straatbeeld, functioneren speeltoestellen Onderzoek naar het samen met jongeren uitzoeken van speeltoestellen Dock Verantwoordelijkheid voor gekozen speeltoestellen 1.5.7, Onderzoek naar het aanpassen van de verlichting op verschillende lokaties GOB Verbetering veiligheid

25 Thema Veilig Parkeren in de wijk nummer actie door wie (mogelijk) resultaat t/m 2.1.5, Onderhoud en behoud Onderzoek naar draagvlak voor verandering van de parkeersituatie in de wijk Wijkraad/Dock/OGV Veiliger kruispunten en gereguleerd parkeren nummer actie door wie (mogelijk) resultaat Handhaving/politie vaker rondes lopen langs de hangplekken en praatje maken met de jongeren (pleinen, onder Schoterbrug) Handhaving Verhoging van het veiligheidsgevoel 2.5.1, 2.5.2, Buurtinformatiebijeenkomst organiseren om wijkbewoners met een achterom (gang) te informeren over de mogelijkheden/kosten om de veiligheid te verbeteren (tijdklok/sleutels/lichtsensors etc.) Dock/Veiligheid gemeente Verhoging van de veiligheid Buurtinformatiebijeenkomst organiseren door handhaving in de Horizon om (oudere) wijkbewoners te informeren over babbeltrucs Dock/Veiligheid gemeente Verhoging van de veiligheid

26 Thema Ontmoeting & activiteiten Aanbod activiteiten bewoners nummer actie door wie (mogelijk) resultaat Een klankbordgroep komt regelmatig bijeen voor overleg over het totale aanbod in de wijk, nieuwe behoeften en nieuwe initiatieven WIBN/Dock samen met wijkplatform Duidelijk en actueel overzicht van activiteiten Inventariseren doelgroepen in de wijk en matchen met het aanbod Dock Activiteitenaanbod afgestemd op doelgroepen of hele wijk Organisaties informeren bewoners o.a. via website, facebook, wijkblad over beleid, programma, huur ruimtes, rol vrijwilligers om aanbod te verbreden Activiteiten melden in het wijkblad (3 x per jaar), op de website en op facebook Informatieplekken creëren in de wijk: infoborden, flyeren, raamposters bij wijkbewoners, flyer invouwen in wijkblad Organisaties moeten onderzoeken wat wijkbewoners samen willen doen en hen helpen bij de organisatie van activiteiten Evenementengroep opzetten voor het organiseren van wijkbrede evenementen (2x per jaar) WIBN/Dock samen met wijkplatform WIBN samen met organisaties Dock/WIBN Dock Dock/WIBN Bewoners weten wie wat doet Bewoners weten wat waar en wanneer te doen is Bewoners weten wat waar en wanneer te doen is Overzicht van mogelijke wijkbrede activiteiten plus draaiboek 'organiseren activiteiten Werkgroep die twee wijkbrede evenementen per jaar organiseert Vacatures voor vrijwilligers en stagiaires plaatsen op de website Dock Meer vrijwillige jongerenwerkers/jongerenbegeleiders Repaircafe opzetten als doelgroepverbindende activiteit Dock Voorbeeld van wijkbrede activiteit

27 PR-activiteiten nummer actie door wie (mogelijk) resultaat 1.9, 1.10 Door middel van een campagne bewoners uitleggen hoe hun meldingen het verschil maken, hoogte van boetes bekend maken, repressief optreden op overtredingen Organiseer een bijeenkomst waar bewoners kunnen leren hoe ze elkaar op een andere manier kunnen aanspreken op gedrag dat we met zijn allen niet acceptabel vinden Creeer een platform dat zelf punten inzamelt en namens de IBN opkomt bij de gemeente en uitnodigt te komen kijken hoe het inmiddels is gesteld met de wijk Leg bewoners uit waar ze schade kunnen melden door stickers op containers te plakken en in de buurt te flyeren. Het lijkt erop dat de punten die we gezien hebben in de schouw niet bekend zijn bij Spaarnelanden Controleer of de veegroutes van Spaarnelanden wel af en toe alle hoekjes in de wijk meeneemt zoals bij de fietsenrekken van De Horizon of naast de Schoterbrug bij de Boulevard Bewoners melden nummerborden/wagennummer van hardrijders en horen wat er gedaan is Laat bewoners een nummer dat ze bij het melden krijgen, noteren op hun grofvuil zodat iedereen weet dat dit grofvuil opgehaald zal worden Stel een beter contract op dat stuurt op samenwerking van afdelingen binnen Spaarnelanden. Gemeente moet ook controleren of die afspraken worden nageleefd Voor het plastic afval kunnen plastic zakken beschikbaar worden gesteld zoals in gemeente Bloemendaal via bepaalde distributiepunten (WIBNgebouw, wijkcentrum, bepaalde winkels) Bewoners stimuleren (via een informatieflyer) om te melden bij aanhoudende vormen van overlast zodat handhaving gelijk kan gaan kijken Spaarnelanden checkt of overlast straatvuil/glasscherven wel wordt gemeld. Zo niet: campagne beginnen om bewoners te stimuleren (meer) te melden Handhaving/politie en communicatie gemeente Dock, Spaarnelanden, wooncorporaties Dock/WIBN als belangrijke input Spaarnelanden Spaarnelanden Spaarnelanden Spaarnelanden GOB/Spaarnelanden Handhaving Handhaving Spaarnelanden Terugdringen van de overlast van hondenpoep Schonere wijk; minder overlast van hondenpoep Trefpunt in de Horizon waar bewoners meldingen verzamelen Verbetering kwaliteit van de buurt Bewoners weten waar en hoe ze meldingen moeten doen Bewoners weten waar en hoe ze meldingen moeten doen Bewoners weten waar en hoe ze meldingen moeten doen Controle op werk Uitleg hoe inzamelen van plastic in Haarlem wordt geregeld Vermindering overlast: schonere en veiliger buurt Schonere buurt

28 Wijkcontract Indischebuurt Noord september 2015

Haarlem, maart 2016. Jaarverslag Wijkraad Indischebuurt Noord 2015

Haarlem, maart 2016. Jaarverslag Wijkraad Indischebuurt Noord 2015 Haarlem, maart 2016 Jaarverslag Wijkraad Indischebuurt Noord 2015 INHOUD Voorwoord 3 Activiteitenverslag 4 Financieel overzicht / begroting 2015 7 Bestuursvoornemens 2015 8 2 VOORWOORD Voor jullie ligt

Nadere informatie

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015 WalBoDuin Wijk: WALDECK, BOHEMEN, KIJKDUIN Verkeerssituatie verbeteren bij International School Betere oversteekplekken op straathoeken voor minder-validen Graffiti verwijderen Aanzien gesloten winkelpinten

Nadere informatie

Haarlem, maart Jaarverslag Wijkraad Indischebuurt Noord 2016

Haarlem, maart Jaarverslag Wijkraad Indischebuurt Noord 2016 Haarlem, maart 2017 Jaarverslag Wijkraad Indischebuurt Noord 2016 INHOUD Voorwoord 3 Activiteitenverslag 4 Financieel overzicht 2016 / begroting 2017 7 Bestuursvoornemens 2017 8 2 VOORWOORD Voor jullie

Nadere informatie

Wijkschouw Stadsveld Zuid

Wijkschouw Stadsveld Zuid Wijkschouw Stadsveld Zuid Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Wijkschouw Helmerhoek Zuid

Wijkschouw Helmerhoek Zuid Wijkschouw Helmerhoek Zuid Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUETE NIEUW WALDECK DUITS / OOSTENRIJKSE BUURT

RESULTATEN ENQUETE NIEUW WALDECK DUITS / OOSTENRIJKSE BUURT RESULTATEN ENQUETE NIEUW WALDECK DUITS / OOSTENRIJKSE BUURT Doel van het onderzoek was een peiling hoe de buurt door de bewoners wordt beleefd, welke contacten men heeft, en wat men graag verbeterd wil

Nadere informatie

Wijkcentrum De Weijenbelt. Schelto Bus (VVD)

Wijkcentrum De Weijenbelt. Schelto Bus (VVD) Verslag U bent aan de buurt Berkum 29 mei 2013 Aanvang Locatie Aanwezige functionarissen Aanwezig vanuit de politiek 20.00 uur Wijkcentrum De Weijenbelt Hans Kempenaar (voorzitter) Erik Dannenberg (wijkwethouder)

Nadere informatie

Haarlem, maart Jaarverslag Wijkraad Indischebuurt Noord 2018

Haarlem, maart Jaarverslag Wijkraad Indischebuurt Noord 2018 Haarlem, maart 2019 Jaarverslag Wijkraad Indischebuurt Noord 2018 INHOUD Voorwoord 3 Activiteitenverslag 4 Financieel overzicht 2018 / begroting 2019 7 Bestuursvoornemens 2019 8 2 VOORWOORD Voor jullie

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL Voorbeeld uitvoeringsprotocol faciliterende regierol Algemeen Het uitvoeringsprotocol heeft betrekking op de volgende onderwerpen: A. Het

Nadere informatie

Wijkschouw Helmerhoek-Noord

Wijkschouw Helmerhoek-Noord Wijkschouw Helmerhoek-Noord Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Buurtenquête Glanerbrug-Zuid

Buurtenquête Glanerbrug-Zuid Buurtenquête Glanerbrug-Zuid Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Wijkschouw Hogeland-Noord

Wijkschouw Hogeland-Noord Wijkschouw Hogeland-Noord Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Wijkschouw Voortman, Amelink en Ankrot

Wijkschouw Voortman, Amelink en Ankrot Wijkschouw Voortman, Amelink en Ankrot Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Inlogcode/ buurtnummer Enquête leefbaarheid in uw buurt Bij het onderzoeken van de leefbaarheid van de buurt, is het waardevol om te weten of er verschillen bestaan in beoordeling van de leefbaarheid naar

Nadere informatie

Buurtenquête Stevenfenne

Buurtenquête Stevenfenne Buurtenquête Stevenfenne Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede een

Nadere informatie

Ondergrondse containers in Utrecht. Hier komt tekst Raadsinformatieavond. Utrecht.nl

Ondergrondse containers in Utrecht. Hier komt tekst Raadsinformatieavond. Utrecht.nl Ondergrondse containers in Utrecht Hier komt tekst Raadsinformatieavond Hier 17 maart komt 2015 ook tekst Inhoud 1. Aantal ondergrondse containers 2. Meldingen over ondergrondse containers 3. De werkwijze

Nadere informatie

WIJKPLATFORM SCHILDERSKWARTIER

WIJKPLATFORM SCHILDERSKWARTIER WIJKPLATFORM SCHILDERSKWARTIER Notulen vergadering met het dagelijks bestuur en bewoners Datum: Locatie: Aanwezig: 25 januari 2017 om 20.00 uur Wijksteunpunt de Plint, J. Israëlslaan 20 A te Woerden Diverse

Nadere informatie

Buurtverbeterplan. Kruidenbuurt Holy Noord, Vlaardingen. Buurtteam Kruidenbuurt. Buurtverbeterplan Buurtteam Kruidenbuurt

Buurtverbeterplan. Kruidenbuurt Holy Noord, Vlaardingen. Buurtteam Kruidenbuurt. Buurtverbeterplan Buurtteam Kruidenbuurt Buurtverbeterplan Kruidenbuurt Holy Noord, Vlaardingen Buurtteam Kruidenbuurt De Kruidenbuurt kan beter. Begin dit jaar hebben wij in de Kruidenbuurt een buurtenquête uitgezet om bewoners te vragen naar

Nadere informatie

12 VEILIGHEID IN HAARLEM EN BUURTBELEVING

12 VEILIGHEID IN HAARLEM EN BUURTBELEVING VEILIGHEID IN HAARLEM EN BUURTBELEVING Graag zouden we nog een aantal aanvullende vragen willen stellen over hoe u de veiligheid in Haarlem ervaart. In hoeverre vindt u Haarlem een veilige stad? In hoeverre

Nadere informatie

Wijkraadpleging Molenwijk. Gemeente Haarlem Augustus 2012

Wijkraadpleging Molenwijk. Gemeente Haarlem Augustus 2012 Gemeente Haarlem Augustus 2012 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6C 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2012-concept Datum : Augustus 2012 Opdrachtgever :

Nadere informatie

Wijkschouw Bothoven deel D

Wijkschouw Bothoven deel D Wijkschouw Bothoven deel D Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven van 1 (zeer negatief) tot en met 10 (zeer positief).

Nadere informatie

Keuze indicatoren voor rapportage Veiligheidsmonitor-Wijkpeiling Almere 2017

Keuze indicatoren voor rapportage Veiligheidsmonitor-Wijkpeiling Almere 2017 Keuze indicatoren voor rapportage Veiligheidsmonitor-Wijkpeiling Almere 2017 Indicatoren Deel van de Bijzonderheden vragenlijst ALGEMEEN Algemeen oordeel buurt - schaalscore (0=slecht, 10=goed) Ontwikkeling

Nadere informatie

RESULTAAT ENQUETE LEEFBAARHEID IN DE BINNENSTAD VAN HULST

RESULTAAT ENQUETE LEEFBAARHEID IN DE BINNENSTAD VAN HULST RESULTAAT ENQUETE LEEFBAARHEID IN DE BINNENSTAD VAN HULST Zomer 2015 Wijkraad Hulst Binnenstad Beste Hulstenaren, Voor u ligt het resultaat van een enquête die is samengesteld naar aanleiding van de Jaarvergadering

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

In de periode 2011-2015 wordt voor iedere Enschedese buurt een wijkbeheerplan opgesteld.

In de periode 2011-2015 wordt voor iedere Enschedese buurt een wijkbeheerplan opgesteld. Buurtenquête Pathmos Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede een wijkbeheerplan

Nadere informatie

Dagelijks een ronde lopen door bewoners in gesprek gaan met voetballende jongeren, eventueel melding maken naar politie en wijkmanager

Dagelijks een ronde lopen door bewoners in gesprek gaan met voetballende jongeren, eventueel melding maken naar politie en wijkmanager J A A R P L A N 2 0 1 3 2 0 1 4 Thema Jongeren Vermindering overlast voetbalveld Frankenskamp Werkgroep Jeugd: Delia Brouwer Verantwoordelijke Vermindering overlast Vervangen van de metalen omheiningen

Nadere informatie

ONDERZOEK VEILIGHEID. Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei GfK 2014 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei

ONDERZOEK VEILIGHEID. Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei GfK 2014 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei ONDERZOEK VEILIGHEID Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei 14 GfK 14 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei 14 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting. Onderzoeksresultaten Voorvallen en misdrijven Veiligheid

Nadere informatie

Wijk j sch c ouw u Tra r ns n burg r

Wijk j sch c ouw u Tra r ns n burg r Wijkschouw Transburg Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede een wijkbeheerplan

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt Met deze vragenlijst stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven tussen de 1 (zeer negatief) en de 10 (zeer

Nadere informatie

Wijkschouw Bothoven deel C

Wijkschouw Bothoven deel C Wijkschouw Bothoven deel C Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Mee doen... binnen het Sociaal Service Team

Mee doen... binnen het Sociaal Service Team Buurtbeheer SST buurtbeheer werkt in opdracht van woningcorporaties, gemeenten of andere instellingen. SST buurtbeheer is actief in de wijken en draagt zorg voor gemeenschappelijke ruimtes zoals achterpaden,

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt Buurtnummer: Met deze enquête stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven van 1 (zeer negatief) tot 10 (zeer

Nadere informatie

Bewonersavond Koggepark

Bewonersavond Koggepark Bewonersavond Koggepark Woensdag 22 April Aanwezig: 17 bewoners, directeur Digitalis, De Stek, Mooizogoedzo, De Schoor Historie Koggepark Monique van Zandwijk, directeur basisschool de Digitalis startte

Nadere informatie

Buurtenquête De Laares

Buurtenquête De Laares Buurtenquête De Laares Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede een

Nadere informatie

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden Veiligheidsmonitor 2008, gemeente 1 Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 In deze bijlage worden de uitkomsten van de monitor weergegeven in tabellen. Van de volgende gebieden worden cijfers gepresenteerd:

Nadere informatie

Wijkschouw Boswinkel en De Braker

Wijkschouw Boswinkel en De Braker Wijkschouw Boswinkel en De Braker Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Wijkplan Veenendaal-West. Arnout Bakker Willemieke Koudijs Simone de Vreede

Wijkplan Veenendaal-West. Arnout Bakker Willemieke Koudijs Simone de Vreede Wijkplan Veenendaal-West Arnout Bakker Willemieke Koudijs Simone de Vreede Februari 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Analyse wijksterren 3 SPEERPUNTEN 4 Jeugd 4 Wijkteam 5 Vrijwilligers 5 AANDACHTSPUNTEN

Nadere informatie

5 2-5 jaar 6 achteruit gegaan C, D, F, J ja gm ja ja ja A ja ja ja nee B, F ja ja

5 2-5 jaar 6 achteruit gegaan C, D, F, J ja gm ja ja ja A ja ja ja nee B, F ja ja Vraag: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Opmerkingen Respondent: 1 10> jaar 7 achteruit gegaan D ja gm nee ja nee A nee nee - ja A nee ja 2 10> jaar 6 gelijk gebleven B, D nee gm nee ja nee A gm

Nadere informatie

Toezicht en Handhaving in Assen

Toezicht en Handhaving in Assen Toezicht en Handhaving in Assen Een veilige en leefbare gemeente Als er iets mis gaat in de samenleving, gaat de vinger al snel naar de gemeente. Waren de vergunningen en het toezicht daarop in orde? En

Nadere informatie

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek?

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? Waarom een Leefplekmeter? We brengen een groot deel van onze tijd door op de plek waar we wonen of werken. Dit heeft belangrijke gevolgen voor ons leven en

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk

Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Taken... 3 2.1 Meldingen door burgers en ondernemers... 3 2.2 Hondenbeleid...

Nadere informatie

Buurtenquête Getfert-Perik

Buurtenquête Getfert-Perik Buurtenquête Getfert-Perik Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Heeft u in de afgelopen 5 jaar wel eens het noodnummer 112 gebeld om de POLITIE te bereiken? Nee... ga verder naar vraag 5 pagina 39

Heeft u in de afgelopen 5 jaar wel eens het noodnummer 112 gebeld om de POLITIE te bereiken? Nee... ga verder naar vraag 5 pagina 39 NOODNUMMER Heeft u in de afgelopen 5 jaar wel eens het noodnummer gebeld om de POLITIE te bereiken? Nee... ga verder naar vraag 5 pagina 9 De volgende vragen gaan over de LAATSTE keer dat u belde om de

Nadere informatie

Leefbaarheidsenquête ALGEMENE VRAGEN. Dorpnr.: 1

Leefbaarheidsenquête ALGEMENE VRAGEN. Dorpnr.: 1 Dorpnr.: 1 Leefbaarheidsenquête In deze enquête worden diverse vragen gesteld op het gebied van leefbaarheid. Hier kunt u een oordeel over geven door middel van een cijfer van 1 (zeer negatief) t/m 10

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Ondernemers De Houtwegen Heemskerk 19 September 2013 Agenda 16:30 17:00 Ontvangst met koffie 17:00 17:10 Opening 17:10 17:50 Keurmerk Veilig Ondernemen Cees van der Kolk 17:55 18:15

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUETE NIEUW WALDECK. Italiaanse buurt

RESULTATEN ENQUETE NIEUW WALDECK. Italiaanse buurt RESULTATEN ENQUETE NIEUW WALDECK Italiaanse buurt Doel van het onderzoek was een peiling hoe de buurt door de bewoners wordt beleefd, welke contacten men heeft, en wat men graag verbeterd wil zien. In

Nadere informatie

Buurtenquête Eilermarke, Beekveld en Oikos

Buurtenquête Eilermarke, Beekveld en Oikos Buurtenquête Eilermarke, Beekveld en Oikos Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten

Nadere informatie

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2 Digitale enquête Aanleiding De Smederijen is een samenwerkingsverband van de gemeente Hoogeveen, verenigingen van Plaatselijk Belang, drie woningstichtingen (Actium, Woonconcept, Domesta), SWW Hoogeveen

Nadere informatie

NESSELANDE 2018 OVER BUURTPREVENTIE NESSELANDE WIJKPROFIEL ROTTERDAM Prettig, een fijn gevoel. dat er verbondenheid is

NESSELANDE 2018 OVER BUURTPREVENTIE NESSELANDE WIJKPROFIEL ROTTERDAM Prettig, een fijn gevoel. dat er verbondenheid is SAMENVATTING WIJKPROFIEL NESSELANDE 2018 1 NESSELANDE 2018 OVER BUURTPREVENTIE NESSELANDE Buurtpreventie Nesselande (BPN) bestaat sinds 2014 en heeft als doel om de extra ogen en oren van de politie in

Nadere informatie

Avondwandeling Weizigtpark. Algemeen 2 Overlastgevers 2 Verloedering, afval en zwerfvuil 3 Aanpassingen in de openbare ruimte 3 Groen 4 Verkeer 4

Avondwandeling Weizigtpark. Algemeen 2 Overlastgevers 2 Verloedering, afval en zwerfvuil 3 Aanpassingen in de openbare ruimte 3 Groen 4 Verkeer 4 Avondwandeling Weizigtpark Inhoud Algemeen 2 Overlastgevers 2 Verloedering, afval en zwerfvuil 3 Aanpassingen in de openbare ruimte 3 Groen 4 Verkeer 4 De stadsboerderij is een leuke aanvulling op het

Nadere informatie

Slecht Voldoende Goed Weet niet Wat vindt u van de gezondheid- en zorgvoorzieningen 4% 36% 56% 4% Wat vindt u van het aanbod aan gezondheid- en

Slecht Voldoende Goed Weet niet Wat vindt u van de gezondheid- en zorgvoorzieningen 4% 36% 56% 4% Wat vindt u van het aanbod aan gezondheid- en Enquête Schuytgraaf Bewoners van Schuytgraaf hebben de enquête ingevuld. In totaal waren er 144 respondenten. Hieronder vind je de belangrijkste conclusies en opmerkingen die uit de enquête naar voren

Nadere informatie

Onderzoek APV. Rapportage Onderzoek APV. Utrecht, juni DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick

Onderzoek APV. Rapportage Onderzoek APV. Utrecht, juni DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Rapportage Onderzoek APV In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Edwin van t Hart Utrecht, juni 2017 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon:

Nadere informatie

SPEERPUNTEN 2017 WIJKVERENIGING BERG EN BOS Uitkomsten enquête onder alle bewoners

SPEERPUNTEN 2017 WIJKVERENIGING BERG EN BOS Uitkomsten enquête onder alle bewoners SPEERPUNTEN 2017 WIJKVERENIGING BERG EN BOS Uitkomsten enquête onder alle bewoners Rapportage 22-3-2017 INHOUD 0. Over de enquête Inleiding Deelname Vraagstelling Wijze van rapporteren 1. Pluspunten van

Nadere informatie

Buurtpreventie. Buurtpreventie is actief werken aan veiligheid in uw eigen buurt

Buurtpreventie. Buurtpreventie is actief werken aan veiligheid in uw eigen buurt Buurtpreventie Buurtpreventie is actief werken aan veiligheid in uw eigen buurt Beste buurtbewoners, Veiligheid is belangrijk voor ons allemaal. In de buurt, op straat, overdag en s avonds. U wilt daar

Nadere informatie

Wat is Kinderman? Vanuit de thuiszorg is Kinderman begin 2009 ontstaan. Onderdeel hiervan is het Sociaal Service Team, verder te noemen SST

Wat is Kinderman? Vanuit de thuiszorg is Kinderman begin 2009 ontstaan. Onderdeel hiervan is het Sociaal Service Team, verder te noemen SST Kinderman Wat is Kinderman? Vanuit de thuiszorg is Kinderman begin 2009 ontstaan. Onderdeel hiervan is het Sociaal Service Team, verder te noemen SST Wat biedt Kinderman? Kinderman heeft een missie die

Nadere informatie

Integrale veiligheid. resultaten burgerpanelonderzoek maart 2007

Integrale veiligheid. resultaten burgerpanelonderzoek maart 2007 Integrale veiligheid resultaten burgerpanelonderzoek maart 2007 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 1 1.1 Respons 1 2 Veiligheidsgevoelens 3 2.1 Gevoel van veiligheid in specifieke situaties 3 2.2 Verschillen onderzoeksgroepen

Nadere informatie

4. Daarnaast is er een themabijeenkomst Met de inbreker geweest. Daarover meer onder het kopje Themabijeenkomst Inbraakpreventie.

4. Daarnaast is er een themabijeenkomst Met de inbreker geweest. Daarover meer onder het kopje Themabijeenkomst Inbraakpreventie. Beste bewoner, Zoals u van ons gewend bent, houden we u regelmatig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw buurt. Ook in deze nieuwsbrief leest u alles over het laatste nieuws. Verbeteringen in

Nadere informatie

Achterhoeks Woonwensen en Leefbaarheidsonderzoek (AWLO) Bijlage 6.1 Leefbaarheid Achterhoek

Achterhoeks Woonwensen en Leefbaarheidsonderzoek (AWLO) Bijlage 6.1 Leefbaarheid Achterhoek Achterhoeks Woonwensen en Leefbaarheidsonderzoek (AWLO) Bijlage 6.1 Leefbaarheid Achterhoek Maandag 6 januari 2014 1 Bijlage 6.1 Leefbaarheid Achterhoek In deze bijlage worden alle resultaten van de vragen

Nadere informatie

Burgeradvies Veiligheid en Handhaving, Meerwijk

Burgeradvies Veiligheid en Handhaving, Meerwijk Burgeradvies Veiligheid en Handhaving, Meerwijk Op zaterdag 14 oktober 2017 hebben 35 inwoners van Meerwijk zich gebogen over de vraag waar de handhavers van de gemeente en de politie in 2018 hun aandacht

Nadere informatie

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie Opschoondag Offenbachlaan Inzet buurtconciërges bij beheer openbare ruimte Verbeteren van de beeldkwaliteit

Nadere informatie

Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012

Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012 Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012 Een samenvatting van de uitkomsten van de tweejaarlijkse bewoners-enquête door Wijkteam Plaswijck, gehouden onder ons netwerk en bewoners van de wijk. Gouda, maart

Nadere informatie

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête?

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête? ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT 000495201509/001 Waarom deze enquête? Dank u dat u wilt meewerken aan de Enquête Leefbaarheid Binnenstad Weert. De Bewonersorganisatie Binnenstad (BOB) onderzoekt

Nadere informatie

Praktijkopdrachten. Werkboek voor deelnemers in het publieke domein. Opleiding medewerker toezicht en veiligheid niveau 2

Praktijkopdrachten. Werkboek voor deelnemers in het publieke domein. Opleiding medewerker toezicht en veiligheid niveau 2 Praktijkopdrachten Opleiding medewerker toezicht en veiligheid niveau 2 Werkboek voor deelnemers in het publieke domein Werkboek voor deelnemers in het publieke domein 1 Inhoud 3 Praktijkopdracht huisregels

Nadere informatie

Veiligheid 2015 ^ICSB. Respons. Veiligheid & leefbaarheid. dŷ Veel sociale controle. Gemeente Gefdermafsen. 147 Respondenten. Veiligheid.

Veiligheid 2015 ^ICSB. Respons. Veiligheid & leefbaarheid. dŷ Veel sociale controle. Gemeente Gefdermafsen. 147 Respondenten. Veiligheid. Gemeente Gefdermafsen Veiligheid 2015 Respons 147 Respondenten 147 respondenten (270Zo). De respons is iets lager dan in 2013 (340Zo). De gemiddelde leeftijd van panelleden is 53 jaar. Mannen (5107o) B

Nadere informatie

Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy

Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy Auteurs : Marcel Stevens Status : Definitief Datum : 30-12-2014 1 Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy - 30-12-2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bedankt dat u de vragenlijst wilt invullen!

Bedankt dat u de vragenlijst wilt invullen! Bedankt dat u de vragenlijst wilt invullen! Tijdens het invullen Wilt u even stoppen en later weer verder gaan? Klik dan op 'stop'. U kunt de vragenlijst weer openen via de link en de startcode die in

Nadere informatie

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Wat kunnen bewoners en ondernemers verwachten van het basisniveau van onderhoud? Voor participatie Een veilige, toegankelijke openbare ruimte waar mensen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lelystad Haven

Nieuwsbrief Lelystad Haven Nieuwsbrief Lelystad Haven Uitnodiging inloopbijeenkomst voor het voorlopig ontwerp Gemeente Lelystad heeft het voorlopig ontwerp voor de onderhoudswerkzaamheden in uw wijk gereed. Dit ontwerp is met een

Nadere informatie

Buurtenquête De Posten - Oosterveld

Buurtenquête De Posten - Oosterveld Buurtenquête De Posten - Oosterveld Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Leefbaarheid in eigen wijk

Hoofdstuk 5. Leefbaarheid in eigen wijk Hoofdstuk 5. Leefbaarheid in eigen wijk Samenvatting De Leidse burgers hebben vijf aspecten beoordeeld, die betrekking hebben op het onderhoud van de stad en als zodanig onder de medeverantwoordelijkheid

Nadere informatie

Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord

Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord Incl. aanbod ondersteuning door Gemeente Inleiding: Van projectplannen naar uitvoering Tijdens de werksessie (12 november 2015) hebben de wijkplatformleden hun

Nadere informatie

Voel je thuis op straat!

Voel je thuis op straat! Voel je thuis op straat! 0-meting onder kinderen, jongeren en volwassenen in Bergen op Zoom Centrum Ron van Wonderen Nanne Boonstra Utrecht, september 2007 Verwey- Jonker Instituut 1 Samenvatting en conclusies

Nadere informatie

Wijkrapport Gesworen Hoek 2014 Wijkbezoek SP Tilburg November-December 2014

Wijkrapport Gesworen Hoek 2014 Wijkbezoek SP Tilburg November-December 2014 Wijkrapport Gesworen Hoek 2014 Wijkbezoek SP Tilburg November-December 2014 1 SP Wijkrapport Gesworen Hoek Inleiding De SP is in november de Gesworen Hoek in geweest om in gesprek te komen met de bewoners.

Nadere informatie

Bewonersonderzoek Nieuw Waldeck. Maart April Shakira van Steenis

Bewonersonderzoek Nieuw Waldeck. Maart April Shakira van Steenis Bewonersonderzoek Nieuw Waldeck Maart April 2014 Shakira van Steenis Wijkanalyse Nieuw Waldeck In opdracht van Gemeente Den Haag, stadsdeel Loosduinen Doel van het onderzoek: Een heldere analyse van de

Nadere informatie

Buurtverbeterplan. Wetering Westwijk, Vlaardingen. Buurtteam Wetering. Buurtverbeterplan Buurtteam Wetering

Buurtverbeterplan. Wetering Westwijk, Vlaardingen. Buurtteam Wetering. Buurtverbeterplan Buurtteam Wetering Buurtverbeterplan Wetering Westwijk, Vlaardingen Buurtteam Wetering De Westwijk kan beter. Begin dit jaar hebben wij in de buurt Wetering een buurtenquête uitgezet om bewoners te vragen naar hoe zij hun

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Februari 15 De samenwerking van het Wijkteam Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

Leefbaarheid in De Bunders

Leefbaarheid in De Bunders Leefbaarheid in De Bunders Inhoud Introductie Lemon de leefbaarheidsmonitor Achtergrond en opzet Resultaten onderzoek Werkwijze Leefbaarheidsmonitor Lemon meet de beleving van leefbaarheid op buurtniveau;

Nadere informatie

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2016 5 Doelen 2016 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan van Veenendaal Noordoost voor het

Nadere informatie

Meedoen in Zwijndrecht PARTICIPATIEBEREIDHEID BEHEER EN ONDERHOUD

Meedoen in Zwijndrecht PARTICIPATIEBEREIDHEID BEHEER EN ONDERHOUD Meedoen in Zwijndrecht PARTICIPATIEBEREIDHEID BEHEER EN ONDERHOUD Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen Om invulling te geven aan de participatiemaatschappij is de gemeente Zwijndrecht op zoek naar

Nadere informatie

Bijlage 1B Wijkplan De Spellewaard 2019

Bijlage 1B Wijkplan De Spellewaard 2019 Bijlage 1B Wijkplan De Spellewaard 2019 In dit wijkplan staat kort omschreven wat onze plannen zijn voor De Spellewaard in 2019. Dit wijkplan zal in iedere bestuursvergadering besproken worden. Gedurende

Nadere informatie

Wat vragen wij van u? Betrokkenheid bij de wijk en een inspanning voor het (mogelijk dagelijks) actueel houden van de website.

Wat vragen wij van u? Betrokkenheid bij de wijk en een inspanning voor het (mogelijk dagelijks) actueel houden van de website. BEHEERDER VAN DE WEBSITE ACHTER DE HOVEN. Er gebeurt veel interessants in Achter de Hoven en dat willen we graag met zo veel mogelijk mensen delen. Een wijk in beweging betekent ook dat er veel actuele

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUETE NIEUW WALDECK. Franse buurt

RESULTATEN ENQUETE NIEUW WALDECK. Franse buurt RESULTATEN ENQUETE NIEUW WALDECK Franse buurt Doel van het onderzoek was een peiling hoe de buurt door de bewoners wordt beleefd, welke contacten men heeft, en wat men graag verbeterd wil zien. In totaal

Nadere informatie

Bewonersscan 2015. T.b.v. Waardwonen. Karima Chafia. Presentatie. Klantlogo aanpassen in diamodel

Bewonersscan 2015. T.b.v. Waardwonen. Karima Chafia. Presentatie. Klantlogo aanpassen in diamodel Bewonersscan 2015 Presentatie T.b.v. Waardwonen Karima Chafia Klantlogo 1 Onderzoeksverantwoording 2 Dienstverlening 3 Woning 4 Buurt en leefbaarheid 5 Conclusies Methode onderzoek In totaal zijn er 844

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt. Persoonlijke situatie. Jaar. Leefbaarheidsonderzoek Vlissingen 1

Enquête leefbaarheid in uw buurt. Persoonlijke situatie. Jaar. Leefbaarheidsonderzoek Vlissingen 1 Enquête leefbaarheid in uw buurt Met deze vragenlijst stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven tussen 1 en 10, waarbij een hoog cijfer betekent

Nadere informatie

TRUBER De Peer2Peer afval ophaal service

TRUBER De Peer2Peer afval ophaal service TRUBER De Peer2Peer afval ophaal service MISSIE Stel je voor dat je straat er zo uit ziet als op de afbeelding hiernaast! Zou jij je veilig voelen? Zou jij je zorgen maken om je gezondheid? Illegale dump

Nadere informatie

Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving. Hier komt tekst. Utrecht.nl

Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving. Hier komt tekst. Utrecht.nl Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving Hier komt tekst Hier 29 oktober komt ook 2018 tekst Programma avond Korte inleiding Terugblik Resultaten van de enquête Uit elkaar in groepen - Hildebranddreef

Nadere informatie

DE GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTE

DE GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTE DE GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTE Peiling Huurderspanel Woonwaard September 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer

Nadere informatie

2014, peiling 4b november 2014

2014, peiling 4b november 2014 resultaten 2014, peiling 4b november 2014 Van 4 tot en met 16 februari is de eerste peiling van 2014 onder het HengeloPanel gehouden. Hieraan deden 1.744 panelleden mee (een respons van 65%). Zij hebben

Nadere informatie

De vragen zullen gewaardeerd worden op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 zeer slecht en 10 uitstekend is.

De vragen zullen gewaardeerd worden op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 zeer slecht en 10 uitstekend is. Enquête Kort Haarlem In totaal hebben 151 mensen de enquête teruggestuurd, dit is een goede respons voor deze steekproef. Deze mensen zijn ingedeeld in vier gebieden binnen de wijk Kort Haarlem: - Witte

Nadere informatie

Buurtenquête Walhof, Roessingh, t Sander

Buurtenquête Walhof, Roessingh, t Sander Buurtenquête Walhof, Roessingh, t Sander Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten

Nadere informatie

Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Zoetermeer Overig VTO 2003.

Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Zoetermeer Overig VTO 2003. Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Restaurants, eetcafés e.d. 26% 16% - 21% 9% - 23% 26% 19% 18% 17% 52% + 13% - 20% 15% - 29% 23%

Nadere informatie

Wijkschouw Stokhorst / Park Stokhorst

Wijkschouw Stokhorst / Park Stokhorst Wijkschouw Stokhorst / Park Stokhorst Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten

Nadere informatie

Wijkraadpleging 2006 Utrecht-Noordoost

Wijkraadpleging 2006 Utrecht-Noordoost Wijkraadpleging 2006 Utrecht-Noordoost Rapportage: DIMENSUS beleidsonderzoek Maart 2007 Projectnummer 265 Inhoud 1 Inleiding 2 2 Wat vinden bewoners het belangrijkste in Noordoost 3 3 Wijkspecifieke aspecten

Nadere informatie

Communicatie Omgekeerd Inzamelen. 19 januari 2016, Agnes Bouwman

Communicatie Omgekeerd Inzamelen. 19 januari 2016, Agnes Bouwman Communicatie Omgekeerd Inzamelen 19 januari 2016, Agnes Bouwman Kerncijfers ROVA is ontstaan in 1996 23 aandeelhoudende gemeenten Bijna 1 miljoen inwoners Afval- en grondstoffeninzameling Beheer openbare

Nadere informatie

Terugkoppeling enquête Velp Noordoost

Terugkoppeling enquête Velp Noordoost Terugkoppeling enquête Velp Noordoost Ik buurt mee!-lezing op 8 februari 2014 8,4 Dat is het gemiddelde cijfer waarmee u en uw buurtgenoten de buurt hebben beoordeeld. * De enquête is door 125 mensen ingevuld

Nadere informatie

Resultaten gemeentebeleidsmonitor Veiligheid en leefbaarheid

Resultaten gemeentebeleidsmonitor Veiligheid en leefbaarheid Resultaten gemeentebeleidsmonitor 217 Veiligheid en leefbaarheid 1. Inleiding Om de twee jaar wordt er een onderzoek, de zogeheten gemeentebeleidsmonitor, uitgevoerd onder de inwoners naar verschillende

Nadere informatie

Onderzoek woonservicegebieden

Onderzoek woonservicegebieden Gemeente Dalfsen Onderzoek woonservicegebieden Kern: Lemelerveld Onderzoek uitgevoerd en opgesteld: - Lemelerveld: Stichting Welzijn Ouderen Lemelerveld - Dalfsen: Landstede Welzijn Ouderen Dalfsen - Nieuwleusen:

Nadere informatie

In gesprek met jongeren

In gesprek met jongeren In gesprek met jongeren Hier komt tekst Verslaglegging Raad in de Wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern Hier komt ook tekst 27 september 2017 Aanleiding Op woensdag 27 september 2017, van 18.00 tot

Nadere informatie