Opstart Mozaiko - netwerk personen met migratieachtergrond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opstart Mozaiko - netwerk personen met migratieachtergrond"

Transcriptie

1 Opstart Mozaiko - netwerk personen met migratieachtergrond Welkom Alona Lyubayeva, Vlaams Diversiteitsambtenaar Internationale dag van de migrant Mozaiko: kleur is een meerwaarde = evidentie zelf Talent gaat verloren en dat is zonde Filmpje Fatima en José Visie Mozaiko Signalen geven Drempels wegwerken o Juridisch o Taal o Diplomaherkenning o Directe en indirecte discriminatie Kennis delen Mensen zelf zichtbaar maken Diversiteit Engagementen Open netwerk Constructief netwerk Verbinden Actief, eigen verantwoordelijkheid opnemen 3 vragen 2 cijfers Filmpje Frank Geets

2 Intermezzo Lies Lefever Getuigenis Marie Bamutese & Peter Verlinden (VRT) Getuigenis Marie: Komt uit Rwanda, een land dat verscheurd is door racisme. Vindt het een meerwaarde dat ze over diversiteit kan spreken. Diversiteit is een rijkdom, we moeten meerwaarde van diversiteit hoog in het vaandel dragen. Divers is een verrijking, dit moeten we gewoon aanvaarden. Marie is tegen het woord verdraagzaamheid. Is een woord voor bij de dokter, het verdragen van pijn. Aanvaard elkaar. Beoordeel mensen op hun kwaliteit, niet op hun kleur of afkomst, enz. REACTIES: Peter was niet omkaderd door andere culturen vroeger, maar het is maar door te gaan samenleven met iemand met een migratieachtergrond dat je voelt wat dit betekent. Het heeft ongeveer 10 jaar geduurd voordat Peter mensen niet meer zag als zwart. Het neemt zijn tijd en dat respecteert hij. De reacties op het persartikel openden zijn ogen. De reacties waren zeer scherp. Elke vorm van discriminatie is niet op zijn plaats in de samenleving, zowel positieve als negatieve discriminatie. Edwin Hofman: We moeten afgerekend worden op kwaliteit, niet op diversiteit. We moeten talenten in samenleving gebruiken. Zwarte pietverhaal: het gaat niet over zwarte piet het gaat er over op welke manier je toelaat dat de samenleving van binnenuit verandert door grotere diversiteit, of ga je je krampachtig vasthouden aan hoe deze samenleving was? Getuigenis Hans Demin (Colruyt) Basisschool Mozaïek: mooie naam, mooi symbool. Was vroeger een exclusief blanke school maar veranderde. Doorzettingsvermogen van directie wordt bewonderd. Colruyt zijn niet alleen de winkels. Met omzet is personeelsbestand gestegen. Wat is diversiteit? Diversiteit is een ruimer begrip dan iemand met migratieachtergrond, ook ouderen en mindervaliden. Hoe is diversiteitsbeleid ontstaan bij Colruyt? Dit is gegroeid uit realiteit. Personeelsbestand moet uitbreiden en heel wat mensen met een migratieachtergrond zijn er bij gekomen. Eerst de praktijk en dan de principes. Elke beslissing afwegen tegen drie parameters,.. wat is economische impact, wat is maatschappelijke impact, wat is ecologische win? Mensen met een migratieachtergrond is economische win: dat is het startpunt geweest. Hebben mensen met migratieachtergrond niet aangeworven omwille van maatschappelijk effect maar uit economische overwegingen. Niet-discriminatiebeleid

3 Elke werknemer die zich bezondigd aan racistisch gedrag, tolereren we niet. We zijn daar kordaat in. Waarom wordt dit niet getolereerd binnen Colruyt? o Respectvol omgaan met individu o Samenhorigheid in team o Geloof en vertrouwen: ze komen werken omdat ze gemotiveerd zijn. Deze waarden maken het onmogelijk om discriminerend gedrag, racistisch gedrag te stellen. Open selectieprocedure Geen onderscheid naargelang godsdienst, geslacht, huidskleur, ouderdom, enz. vb. Moslims kijken niet recht in de ogen tijdens sollicitatiegesprek als ze respect hebben voor je. Dat is belangrijk om te weten als selector. We maken nooit de groep verantwoordelijk voor het aanwerven van iemand. Het is de chef die aanwerft. Zo schakel je vooroordelen uit. Vb. Alcohol, niet aanraken maakt men bespreekbaar, is niet mogelijk=> geen aanwerving Vorming en opleiding Maakt een groot deel uit van de personeelskost. Ook in het kader van diversiteit is opleiding noodzakelijk. In taalcursussen wordt er hard geïnvesteerd. Taalbarrière is gevoelig. In Brussel bv. moeten medewerkers tweetalig worden tal cursisten taal op de werkvloer actief. Communicatie, elke dag briefing,.. teamdagen om samen te werken rond een bepaald thema. Vb. Teamdag samenwerken in diversiteit, onze kracht (distributiecentrum Halle) Uitgebreid pakket aan trainingen en opleidingen, persoonlijke groei, enz. Samenwerking met Houssein in cursus interculturele communicatie. Persoonsgerichte individuele en groepscultuur. Het verhaal is niet louter succesvol, het blijft een proces van leren en groeien. Door duidelijke afspraken te maken op voorhand is het mogelijk om goed samen te werken, ook al ben je van achtergrond verschillend. PANELGESPREK Koen Van Laer, Fons Leroy, Alona Lyubayeva, Hans Demin en moderator Peter Verlinden Koen Van Laer (SEIN, UHasselt): doet onderzoek rond gelijke kansen en diversiteit, voornamelijk in organisaties, ook bredere samenleving, diversiteitsmanagement. Diversiteit moet altijd breder ingebed worden dan puur personen met een migratieachtergrond. Dit maakt er een fundamenteel onderdeel van uit. Ingebed in breder verhaal. Vergrijzing is in opgang, we moeten hier mee omgaan. Principe van niet-discriminatie ziet Koen als iets positief, het is niet slecht dat dit afgestraft wordt. Aandacht voor taal ziet Koen als iets zeer belangrijk. Sommige bedrijven werven mensen niet aan omwille van taal,.. met een basisniveau aanwerven is mogelijk.

4 Fons Leroy (VDAB): Weinig toe te voegen. Het is geen oneer om vanuit economische zaken diversiteit te benadrukken. Onderzoek in USA, hard economisch onderzoek: de meest succesvolle bedrijven investeren in diversiteit. 1: diversiteit 2: innovatie (beide hangen samen). We hebben een tekort om talent te zien, we hebben een zeer conservatief HR-beleid. Dit wordt versterkt vanuit systeemdiscriminatie. Fons betreurt dat we geen competentiemanagement kunnen voeren als Vlaamse overheid. Overheid moet afspiegeling zijn van de samenleving omwille van economische afspiegeling. We moeten een cultuur hebben die voorbij de cijfers gaat. Werkloosheidscijfers zijn nog altijd veel hoger bij personen met een migratieachtergrond. De economie kan een sterke boost geven aan de tewerkstelling van kansengroepen. We moeten daar veel meer in investeren. Een economische visie is niet slecht. Hans Demin Colruyt): werft ook personen aan die nog moeten groeien vb. Taalvereiste. Economisch denken speelt zeker. Competentiebeleid, HOE GROOT IS PROBLEEM AAN AANBODKANT Fons Leroy: probleem is zeer groot, zeker in Brussel. Wie Franstalig onderwijs volgt heeft te weinig competenties om in bedrijven te werken. Competenties = valkuil overheid. Maatwerk = valkuil van private werkgevers. We moeten in deze samenleving richtbakens hebben. De groepen die objectief achtergesteld zijn moeten meer gediend zijn met het maatwerk. Vroeger hadden we duidelijker bakens. WAT WILLEN JULLIE DOEN BIJ OVERHEID? Alona Lyubayeva (Vlaams Diversiteitsambtenaar): Economische mechanismes spelen ook binnen de Vlaamse overheid. We moeten hier ook op inzetten. We zien binnen de overheid opportuniteiten omdat AgO meer gecoördineerd wordt. Binnen opleidingen zit er weinig aandacht voor diversiteit binnen Vlaamse overheid. Als Vlaamse overheid subsidiëren we heel wat externen om taalbeleid te voeren. Maar intern is dat dikwijls moeilijk. Moeilijk om potentieel van mensen binnen de overheid te verbeteren. Hans Demin: Positieve discriminatie speelt dikwijls tegen. We moeten die meenemen op het economische. Kan diversiteit op zich een reden zijn om iemand aan te werven? Diversiteit binnen de ploeg is een gigantische commerciële verbetering. Vb. Halal-artikelen bij Colruyt. Koen Van Laer: Uw klanten als overheid zijn veranderd. Overheid is een dienstverlener. Beter om hier op in te spelen. Opletten dat we niet mensen met een migratieachtergrond enkel laten werken voor mensen met een migratieachtergrond.

5 COMPETENTIES zijn belangrijk: hoe kan ik mijn job aanpassen aan talent die er is? Het klopt dat HR structuur zeer conservatief is. Sta je toe dat een organisatie van binnenuit verandert? (link naar zwarte piet). Als je dit niet toelaat dan heb je een probleem om diversiteit binnen de organisatie toe te laten. Hoe ga je om met personeelsleden? We gaan veranderen in de samenleving. Gaan we hier mee om als overheid of niet. Niet omdat er een streefcijfer is, maar omdat er een meerwaarde is. Als je een diverse cultuur samen laat denken over een probleem, ga je een meer creatief antwoord hebben dan bij een monocultuur. Fons Leroy: is volledig mee eens. Jaloers op Colruyt omdat hij kan werven wie hij wil. We worden momenteel op individueel niveau afgerekend. REACTIES uit zaal: Colruyt cijfers over kaderfuncties diversiteit? adem. Heeft cijfers niet bij. We zien stilletjes aan beweging in middenkader. Maar is werk van lange Waarom trekken jongeren weg naar Syrië of naar andere landen om competenties te benutten? Fons Leroy: stelt hoop in het jeugdgarantieplan. VDAB opdracht om alle jongeren binnen 4 maanden begeleiding te bieden,. Of werk, of opleiding of stage. Koen Van Laer: bekommernis is heel sterk aanwezig. Zelf jongeren met heel wat competenties komen niet aan de bak. Is onze Vlaamse maatschappij eigenlijk klaar voor diversiteit? Koen Van Laer: ook in het meest objectieve selectieproces spelen gevoelens. Hans Demin: Het is een proces. Alona Lyubayeva: maatschappij is daar structureel niet klaar voor. Vlaanderen staat daar wel open voor. Fons Leroy: We zijn samen de samenleving. Colruyt is een kleurrijk bedrijf, hebben jullie negatieve ervaringen vanuit klanten? Eerste instantie: probleem evacueren. Nadien probleem uitpraten. Niet-discrimineren: als er discriminatie is wordt samenwerking stopgezet, is dit niet te streng?

6 Jongerengarantieplan ziet hij als individueel probleem oplossen. Wat weerhoudt een VDAB om daar heel concreet promotie te voeren? Cijfers VDAB zijn ok. Hoe wordt racisme aangepakt binnen de Vlaamse Overheid, vb. bij statutaire ambtenaren? Uitdaging om klachtenbehandeling te doen. Anders zijn creëert angst. Integratiebeleid in Vlaanderen traag op gang gekomen.

www.bestuurszaken.be/mozaiko Programma Verwelkoming Visie Intermezzo: Lies Lefever Panelgesprek Intermezzo: Lies Lefever Tot slot Receptie https://www.youtube.com/watch?v=c M9TD3WwGpY Visie Mozaiko Waar

Nadere informatie

REKRUTERING & SELECTIE

REKRUTERING & SELECTIE REKRUTERING & SELECTIE als hefboom van het Diversiteitsbeleid Alona Lyubayeva Vlaams Diversiteitsambtenaar Kernprocessen Instroom: aandacht voor rekrutering & selectie, jobprofiel, wervingsproces, personeelsplan

Nadere informatie

Aan de slag met diversiteit

Aan de slag met diversiteit Aan de slag met diversiteit Het Vlaamse diversiteitsbeleid heeft als doel een open arbeidsmarkt te creëren met gelijke kansen voor iedereen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar groepen die relatief

Nadere informatie

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op brugfiguren Jouw organisatie wil een brugfiguur inzetten. Met welke factoren moet je rekening houden? Hier vind je vijf essentiële voorwaarden

Nadere informatie

Diversiteitscan. DiV. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID

Diversiteitscan. DiV. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitscan DiV Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitsscan DiV Rapportage diversiteitsbeleid 2014 Deze diversiteitsscan geeft een indicatie van de stand van zaken

Nadere informatie

Onze vraag: In het partijprogramma en congresteksten van CD&V staat op p. 60, in het luik over Werking van de overheid : Waarom deze vraag?

Onze vraag: In het partijprogramma en congresteksten van CD&V staat op p. 60, in het luik over Werking van de overheid : Waarom deze vraag? Onze vraag: De Vlaamse overheid maakt zijn voorbeeldfunctie betreffende tewerkstelling van kansengroepen waar, met een geactualiseerd streefcijfer van 10% personeelsleden uit etnisch-culturele minderheden

Nadere informatie

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk PERSBERICHT VLAAMS MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS VLAAMS VICE-MINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN VLAAMS MINISTER VAN WERK PHILIPPE MUYTERS SERV-voorzitter KAREL VAN EETVELT SERV-ondervoorzitter ANN VERMORGEN

Nadere informatie

Randstad Diversity. voor een succesvol diversiteitsbeleid. www.randstad.be/diversity

Randstad Diversity. voor een succesvol diversiteitsbeleid. www.randstad.be/diversity Randstad Diversity voor een succesvol diversiteitsbeleid www.randstad.be/diversity inhoud Randstad en diversiteit Wat is diversiteit? Waarom diversiteit? Onze dienstverlening Coaching 22 Consulting onze

Nadere informatie

Diversiteitscan. Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID

Diversiteitscan. Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitscan Vervoermaatschappij - De Lijn Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitsscan Vervoermaatschappij - De Lijn Rapportage diversiteitsbeleid 2014 Deze diversiteitsscan

Nadere informatie

#DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM / DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM.BE

#DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM / DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM.BE #DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE In het kader van de sectorconvenants 2018-2019, afgesloten tussen de Vlaamse regering en de sectoren, is antidiscriminatie een belangrijk thema. Een onderdeel hiervan

Nadere informatie

Diversiteitscan VDAB. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID

Diversiteitscan VDAB. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitscan VDAB Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitsscan VDAB Rapportage diversiteitsbeleid 2014 Deze diversiteitsscan geeft een indicatie van de stand van zaken

Nadere informatie

Diversiteitscan VREG. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID

Diversiteitscan VREG. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitscan VREG Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitsscan VREG Rapportage diversiteitsbeleid 2014 Deze diversiteitsscan geeft een indicatie van de stand van zaken

Nadere informatie

Randstad Diversity. voor een succesvol diversiteitsbeleid. www.randstad.be/diversity

Randstad Diversity. voor een succesvol diversiteitsbeleid. www.randstad.be/diversity Randstad Diversity voor een succesvol diversiteitsbeleid www.randstad.be/diversity inhoud Randstad en diversiteit Wat is diversiteit? Waarom diversiteit? Onze dienstverlening Coaching 22 Consulting onze

Nadere informatie

Programma. Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches

Programma. Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches Latent Talent Programma Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches Rachid Boumalek aan het woord Voorstelling project

Nadere informatie

1

1 Maar www.lecot.be www.raedschelders.be 1 Wat verstaan we onder diversiteit? Alle aspecten waarop mensen van elkaar verschillen Uiterlijke of fysiek goed zichtbare persoonskenmerken Geslacht, leeftijd,

Nadere informatie

Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie

Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie Onze mission statement Door dienstverlenende projecten rond fietsmobiliteit biedt Velo vzw opleidingskansen, werkervaring en tewerkstelling aan

Nadere informatie

jobs, overheid, screening, certificering, competenties, taaltesten Hoe laureaten met een handicap aanwerven? www.selor.be info@selor.

jobs, overheid, screening, certificering, competenties, taaltesten Hoe laureaten met een handicap aanwerven? www.selor.be info@selor. jobs, overheid, screening, certificering, competenties, taaltesten Hoe laureaten met een handicap Jaarlijks test Selor een 800-tal kandidaten met een handicap. De effectieve aanwervingen van personen met

Nadere informatie

Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen en stopzettingen tweede kwartaal 2017

Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen en stopzettingen tweede kwartaal 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 702 van EMMILY TALPE datum: 5 juli 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen

Nadere informatie

Diverser personeel. Mooi, en dan? Dr. Mtinkheni Gondwe

Diverser personeel. Mooi, en dan? Dr. Mtinkheni Gondwe Diverser personeel. Mooi, en dan? Dr. Mtinkheni Gondwe Strategische Beleidsadviseur Team Kennis & Innovatie 16 april 2019 Homogene samenlevingen zijn verleden tijd 2 Reacties op diversiteit Interculturaliteit

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid

Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid Op donderdag 16 november 2017, de Internationale Dag van Verdraagzaamheid, lanceert de Stad Gent

Nadere informatie

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt Werk vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt (Samen)werken met autisme Autisme heeft invloed op het hele leven, dus ook op de werkplek. Autisme brengt talenten en kwaliteiten met zich mee

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme Racisme Ik heb een onderwerp gekozen dat jullie misschien een beetje vreemd zullen vinden, namelijk het thema 'racisme'. Als je dat woord opzoekt dan staat er: Racisme: racisme is het discrimineren van

Nadere informatie

De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer

De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer Holebi s & transgenders als collega s DIENST DIVERSITEITSBELEID Resultaten online enquête Om de situaties van homo s, lesbiennes, biseksuelen (holebi

Nadere informatie

Conferentie Met Recht Geletterd 29 november 2010. De g-factor in uw bedrijf of organisatie

Conferentie Met Recht Geletterd 29 november 2010. De g-factor in uw bedrijf of organisatie Conferentie Met Recht Geletterd 29 november 2010 De g-factor in uw bedrijf of organisatie Achtergrond G-factor Kadert in toenemende aandacht voor laaggeletterdheid op de werkvloer: Pact van Vilvoorde (2001)

Nadere informatie

Van de berg en de. muis. Gebruikersoverleg Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid

Van de berg en de. muis. Gebruikersoverleg Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid Van de berg en de muis Over de berg en de muis * Enkele vragen om te starten * Wie ben ik? * Feiten en cijfers * (centrale) uitgangspunten * Denken over handicap * Wetgeving en discriminatie * De manier

Nadere informatie

nr. 61 van YASMINE KHERBACHE datum: 21 oktober 2015 aan LIESBETH HOMANS Vlaamse overheid - Evaluatie ambtenaren - Criterium diversiteit

nr. 61 van YASMINE KHERBACHE datum: 21 oktober 2015 aan LIESBETH HOMANS Vlaamse overheid - Evaluatie ambtenaren - Criterium diversiteit SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 61 van YASMINE KHERBACHE datum: 21 oktober 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

#INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK

#INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK #INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK #INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK In de bijlage van

Nadere informatie

Op weg naar een (meer) interculturele school

Op weg naar een (meer) interculturele school Op weg naar een (meer) interculturele school Het belang van een interculturele schoolcultuur 18 januari 19 Brussel 28/02/2018 School zonder Racisme Part I: 5 Hoe kunnen we ervoor zorgen dat àlle leerlingen

Nadere informatie

Diversiteit op de werkvloer. Goeiendag en welkom

Diversiteit op de werkvloer. Goeiendag en welkom Diversiteit op de werkvloer Een verrijking maar ook een uitdaging Goeiendag en welkom TRACE bvba Houssein Boukhriss Grimbergsesteenweg 259 B 1800 Vilvoorde 0496/23.34.69 trace@telenet.be DIVERSITEIT Werken

Nadere informatie

Diversiteitscan. Toerisme Vlaanderen. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID

Diversiteitscan. Toerisme Vlaanderen. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitscan Toerisme Vlaanderen Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitsscan Toerisme Vlaanderen Rapportage diversiteitsbeleid 2014 Deze diversiteitsscan geeft een

Nadere informatie

PROGRAMMA WORKSHOP ZOEKEN EN VINDEN

PROGRAMMA WORKSHOP ZOEKEN EN VINDEN LANCERING ACTIEMAP BA[L]AN S WORKSHOP MYRIAM HEEREMANS PROJECTONTWIKKELAAR DUURZAAM PERSONEELSBELEID EN DIVERSITEIT - RESOC MECHELEN LUDO COOLS STAFMEDEWERKER PERSONEELSZAKEN PSYCHIATRISCH CENTRUM DUFFEL

Nadere informatie

Wervings- en selectieprocedures en discriminatie: een bevraging van HRpersoneel. Lieve Eeman en Miet Lamberts - HIVA

Wervings- en selectieprocedures en discriminatie: een bevraging van HRpersoneel. Lieve Eeman en Miet Lamberts - HIVA Wervings- en selectieprocedures en discriminatie: een bevraging van HRpersoneel Lieve Eeman en Miet Lamberts - HIVA OVERZICHT 1. Situering en onderzoeksvragen 2. Methode 3. Wervings- en selectieprocedures

Nadere informatie

FUSION TEAMS. Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015

FUSION TEAMS. Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015 FUSION TEAMS Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015 Aanleiding van het onderzoek; observaties uit de praktijk Eerder weinig jongeren met niet Belgische achtergrond

Nadere informatie

dialooghouding We stellen u onze visie even voor.

dialooghouding We stellen u onze visie even voor. schoolvisie Als katholieke basisschool willen we zorg dragen voor de opvoeding van elk kind. We zien onze school als een huis met een tuin waarin we de basis leggen voor de toekomst, om later met de beste

Nadere informatie

In het partijprogramma en de congresteksten van CD&V staat: Niets specifiek over diversiteit in het lerarenkorps.

In het partijprogramma en de congresteksten van CD&V staat: Niets specifiek over diversiteit in het lerarenkorps. Onze vraag: Meer dan 10 jaar na het EAD-decreet, komt er een uitvoeringsbesluit voor het onderwijs, zodat onderwijsinstellingen een personeelsbeleid met streefcijfers gaan voeren gericht op evenredige

Nadere informatie

WELKOM. Diversiteit op de werkvloer 15/11/2018. Een verrijking, maar ook een uitdaging. TRACE bvba Houssein Boukhriss. Programma

WELKOM. Diversiteit op de werkvloer 15/11/2018. Een verrijking, maar ook een uitdaging. TRACE bvba Houssein Boukhriss. Programma Een verrijking, maar ook een uitdaging WELKOM TRACE bvba Houssein Boukhriss Grimbergsesteenweg 259 B 1800 Vilvoorde 0496/23.34.69 trace@telenet.be Programma 1. Inleiding : diversiteit op de werkvloer 2.

Nadere informatie

Fiche 4: Hoe verhoog je je interculturele competentie?

Fiche 4: Hoe verhoog je je interculturele competentie? Fiche 4: Hoe verhoog je je interculturele competentie? In deze fiche vind je instrumenten om de interculturele competenties van personeelsleden op te bouwen en te vergroten zodat het diversiteitsbeleid

Nadere informatie

Diversiteitscan. OPZ Geel. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID

Diversiteitscan. OPZ Geel. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitscan OPZ Geel Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitsscan OPZ Geel Rapportage diversiteitsbeleid 2014 Deze diversiteitsscan geeft een indicatie van de stand

Nadere informatie

Onze vraag: Waarom deze vraag?

Onze vraag: Waarom deze vraag? Onze vraag: Elke overheidsaanbesteding bevat een non-discriminatieclausule. Diversiteits- en opleidingsclausules worden verplicht bij overheidsopdrachten vanaf een zekere omvang. Tegen 2020 moet 100% van

Nadere informatie

Voorkeursbeleid: de (on)mogelijkheden

Voorkeursbeleid: de (on)mogelijkheden Voorkeursbeleid Voorkeursbeleid: de (on)mogelijkheden Als een werkgever een diverse samenstelling van zijn personeelsbestand nastreeft, heeft hij daarvoor enkele instrumenten ter beschikking. Te denken

Nadere informatie

dat organisaties als Sharia4Belgium en steekpartijen in metrostations die vooroordelen in de hand werken.

dat organisaties als Sharia4Belgium en steekpartijen in metrostations die vooroordelen in de hand werken. 1 Toespraak door viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Geert BOURGEOIS Bezoek aan de Al Fath Moskee Gent, 16 juni 2012

Nadere informatie

Duurzaamheid bij VDAB

Duurzaamheid bij VDAB Duurzaamheid bij VDAB De weg naar duurzaamheid De wnaar duurzaamheid 2 3 We zijn de meest duurzame overheidsonderneming binnen de Vlaamse overheid 4 5 6 Interviews directie 7 1.Hoe belangrijk is duurzaamheid

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit Ronde van Vlaanderen 2008 Omgaan met Diversiteit Omgaan met diversiteit Diversiteitstest Referentiekader: omgaan met diversiteit Screeningsinstrument Doe de diversiteitstest! Vul de test individueel in.

Nadere informatie

Leren. Werkervaring & Werkplekleren. 27 november 2012 29-5-2013. Wat is werkplekleren?

Leren. Werkervaring & Werkplekleren. 27 november 2012 29-5-2013. Wat is werkplekleren? Werkervaring & Werkplekleren 27 november 2012 Wat is werkplekleren? Leren Op de werkplek (productieomgeving) Gestructureerd en systematisch (met opleidingsplan) Situatiegebonden maar leidt naar overdraagbare

Nadere informatie

Als het economisch tegenzit, worden zij hard getroffen. Ze zitten vaker dan gemiddeld in de bijstand.

Als het economisch tegenzit, worden zij hard getroffen. Ze zitten vaker dan gemiddeld in de bijstand. 1 Dank voor dit rapport. Mooi dat het Sociaal en Cultureel Planbureau dit jaar dieper ingaat op één onderwerp dat de aandacht verdient: de arbeidsmarktpositie van migrantengroepen. Als het economisch tegenzit,

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Addendum Tewerkstelling van kansengroepen bij lokale besturen

Addendum Tewerkstelling van kansengroepen bij lokale besturen Addendum Tewerkstelling van kansengroepen bij lokale besturen 1. Situering De nieuwe cijfers uit de stads- en gemeentemonitor 2018 vormen de aanleiding voor dit addendum bij het advies van de van 6 juni

Nadere informatie

RETURN CALLS. Blijf contact houden met langdurig afwezige medewerkers

RETURN CALLS. Blijf contact houden met langdurig afwezige medewerkers RETURN CALLS Blijf contact houden met langdurig afwezige medewerkers Langdurige afwezigheid neemt toe 4 Hou de lijnen open met de Return Calls 8 Hoe werkt het? 10 Uw voordelen 12 1 Langdurige afwezigheid

Nadere informatie

DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE

DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE Onbewust hebben we allemaal vooroordelen. Werkgevers net zo goed. Ontdek in dit document hoe je voorkomt dat ze het sollicitatieproces beïnvloeden. Stap ook over je vooroordelen

Nadere informatie

Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript

Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript Lesbrief bij de strip- en cartoontentoonstelling Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript Voor de leerling Lesbrief bij de strip- en cartoontentoonstelling Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript Voor

Nadere informatie

Paper PM Club Kapstokken voorhanden! Diversiteit en interculturaliteit vergroot de impact binnen uw organisatie?

Paper PM Club Kapstokken voorhanden! Diversiteit en interculturaliteit vergroot de impact binnen uw organisatie? EHSAL Management School Postgraduaat HRM Warmoesberg 26 1000 Brussel Paper PM Club Kapstokken voorhanden! Diversiteit en interculturaliteit vergroot de impact binnen uw organisatie? Geschreven door: Stephanie

Nadere informatie

Ondersteuning door een projectontwikkelaar. Loopbaan- en diversiteitsplan: het traject. Loopbaan- en diversiteitsplannen (LDP)

Ondersteuning door een projectontwikkelaar. Loopbaan- en diversiteitsplan: het traject. Loopbaan- en diversiteitsplannen (LDP) Met gratis door een projectontwikkelaar Duurzame loopbanen voor iedereen! Het Start Opmaken doel met van een Creëer van een draagvlak: loopbaan- non- discriminatieclausule communiceer en en diversiteitsplan

Nadere informatie

Hun kwaliteiten doen u versteld staan! Advies aan werkgevers

Hun kwaliteiten doen u versteld staan! Advies aan werkgevers Hun kwaliteiten doen u versteld staan! Advies aan werkgevers Wat tewerkstelling betreft moet iedereen over dezelfde mogelijkheden kunnen beschikken. Om dat doel te bereiken is voor elk van ons een rol

Nadere informatie

Diversiteit op de werkvloer 30 APRIL

Diversiteit op de werkvloer 30 APRIL Diversiteit op de werkvloer 30 APRIL EU doelstellingen voor 2020 Werkgelegenheid voor 75 % van de bevolking tussen 20 en 64 jaar Daling van het percentage inzake vroegtijdige schoolverlating tot minder

Nadere informatie

Diversiteit en beroepsvaardigheden Leer jezelf kennen Basishouding en diversiteit Discriminatie Gedrag bij diversiteit Pesten. Hoofdstuk 2: werken

Diversiteit en beroepsvaardigheden Leer jezelf kennen Basishouding en diversiteit Discriminatie Gedrag bij diversiteit Pesten. Hoofdstuk 2: werken Diversiteit en beroepsvaardigheden Leer jezelf kennen Basishouding en diversiteit Discriminatie Gedrag bij diversiteit Pesten Hoofdstuk 2: werken Werkwijze en opdrachten Boek en laptop nodig voor iedere

Nadere informatie

#INSPIRE PERSONEELSBELEID. #INSPIRE PERSONEELSBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

#INSPIRE PERSONEELSBELEID. #INSPIRE PERSONEELSBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE PERSONEELSBELEID #INSPIRE PERSONEELSBELEID Vindt u moeilijk uw weg in het opstarten van een personeelsbeleid? Wij geven graag enkele aandachtspunten mee die wettelijk verankerd zijn of die meehelpen

Nadere informatie

www.deandereverbeeld.wordpress.com

www.deandereverbeeld.wordpress.com Tentoonstelling 24/04/2014 22/05/2014 BERINGEN www.deandereverbeeld.wordpress.com 1. Wie is KMS? Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) is een open socioculturele organisatie met als opdracht te sensibiliseren,

Nadere informatie

Wat we onderzochten. Individu. Engagement. Loopbaan. Organisatie. Verloopintentie. Leeftijd Arbeids ethos Groei factor

Wat we onderzochten. Individu. Engagement. Loopbaan. Organisatie. Verloopintentie. Leeftijd Arbeids ethos Groei factor Wat we onderzochten Individu Leeftijd Arbeids ethos Groei factor Organisatie Leeftijdsklimaat Diversiteit Loopbaan ondersteuning Loopbaan Obsoletie Loopbaantype Loopbaanfase Engagement Verloopintentie

Nadere informatie

Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies. basisscholen

Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies. basisscholen Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies basisscholen Zíj zijn stom, gemeen, lelijk Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen

Nadere informatie

Onze vraag: CD&V antwoordde ons:

Onze vraag: CD&V antwoordde ons: Onze vraag: Een resultaat gebonden interculturalisering moet de regel zijn in zowel overheidsorganisaties als organisaties die subsidies krijgen. Dat betekent meetbare doelstellingen op het vlak van etnisch-culturele

Nadere informatie

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú De Socialistische Fractie in het Europees Parlement streeft naar de garantie dat iedereen zich volledig aanvaard voelt zoals hij of zij is, zodat we in onze gemeenschappen

Nadere informatie

Het beeld opent een toegang naar verborgen ervarings-lagen in het innerlijke van de mens.

Het beeld opent een toegang naar verborgen ervarings-lagen in het innerlijke van de mens. Zevende Vlaams geestelijke gezondheidscongres Wie ben ik voor u? Mensbeelden in de geestelijke gezondheidszorg 16 en 17 september 2014 Antwerpen, Wilrijk - Campus Drie Eiken Werkwinkel Wie ben ik voor

Nadere informatie

proefprogramma 2015-2016 stay steady samen je geloof verdiepen

proefprogramma 2015-2016 stay steady samen je geloof verdiepen 2015-2016 stay steady samen je geloof verdiepen Stay Steady is een van de clubconcepten uit de verdiepende jaarlijn van Youth for Christ. Samen met Rock Steady (voor de leeftijd van 11-13) en Live Steady

Nadere informatie

Discriminatie? Niet in onze school!

Discriminatie? Niet in onze school! Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies voortgezet onderwijs Hé homo, doe s normaal! Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen

Nadere informatie

WERK redacteur : Philippe Muyters, Vlaamse minister van Werk

WERK redacteur : Philippe Muyters, Vlaamse minister van Werk WERKEN AAN m a g a z i n e over m e t goesting werken WERK redacteur : Philippe Muyters, Vlaamse minister van Werk Fluitend naar je werk! De Juiste Stoel Waarom talent en competentie even belangrijk zijn

Nadere informatie

Diversiteitscan GO! Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID

Diversiteitscan GO! Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitscan GO! Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitsscan GO! Rapportage diversiteitsbeleid 2014 Deze diversiteitsscan geeft een indicatie van de stand van zaken

Nadere informatie

WELKE BEST WORKPLACE BIEDT HET ANTWOORD OP JOUW CARRIÈRE-BEHOEFTEN? VERONIEK DE SCHAMPHELAERE (@VDSCHAM)

WELKE BEST WORKPLACE BIEDT HET ANTWOORD OP JOUW CARRIÈRE-BEHOEFTEN? VERONIEK DE SCHAMPHELAERE (@VDSCHAM) WELKE BEST WORKPLACE BIEDT HET ANTWOORD OP JOUW CARRIÈRE-BEHOEFTEN? VERONIEK DE SCHAMPHELAERE (@VDSCHAM) Psychological success CARRIÈRES ALS LEERCYCLI D.T. Hall Ex T Es M Exploration Trial Establishment

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID

Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID Werknemer in de toekomst? Welke werkgever moeten we zijn om: Het nodige talent aan te trekken & te houden

Nadere informatie

Ver van mijn bed of toch niet? Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

Ver van mijn bed of toch niet? Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap Ver van mijn bed of toch niet? Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap 3 e reflectievoormiddag Onbeperkt aan de slag 2 december 2016, Brussel 1 Dienst Diversiteitsbeleid - Agentschap

Nadere informatie

Denk Breed. Inhuren van SW-medewerkers Veelgestelde vragen

Denk Breed. Inhuren van SW-medewerkers Veelgestelde vragen Denk Breed Inhuren van SW-medewerkers Veelgestelde vragen Mensen met iets kunnen een organisatie verrijken. Deze mensen kunt u inhuren via Breed. Dit kan via individuele detachering of groepsdetachering.

Nadere informatie

5 jaar Diversiteitsplannen in Gent Rondom Gent en Meetjesland Leiestreek en Schelde

5 jaar Diversiteitsplannen in Gent Rondom Gent en Meetjesland Leiestreek en Schelde 5 jaar Diversiteitsplannen in Gent Rondom Gent en Meetjesland Leiestreek en Schelde een schets van hoe het was, hoe het is en hoe het (waarschijnlijk) wordt Sint-Laureins, 5/6/2012 Anne Coetsier Projectontwikkelaar

Nadere informatie

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Kunnen kansengroepen de krapte doen vergeten? Steve Vanhorebeek. Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Focus op

Nadere informatie

DIVERSITEIT IS HET NIEUWE NORMAAL. Sandra Rosvelds Hoofd studiedienst

DIVERSITEIT IS HET NIEUWE NORMAAL. Sandra Rosvelds Hoofd studiedienst DIVERSITEIT IS HET NIEUWE NORMAAL Sandra Rosvelds Hoofd studiedienst 1 2 Beweging.net Netwerk van 11 PO Samenleving socialer, duurzamer en participatiever maken Informeren, sensibiliseren, actie voeren,

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS -------------------------

BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS ------------------------- BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS ------------------------- Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ---------------------------------------------

Nadere informatie

CHECKLIST. Omgaan met discriminerende klachten van klanten

CHECKLIST. Omgaan met discriminerende klachten van klanten CHECKLIST Omgaan met discriminerende klachten van klanten CHECKLIST Omgaan met discriminerende klachten van klanten Veel ondernemers hebben een divers personeelsbestand. Je hebt bijvoorbeeld allochtonen,

Nadere informatie

PERSBERICHT. 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat

PERSBERICHT. 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat PERSBERICHT 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat De lokale besturen Asse, Dilbeek en Ternat organiseerden gisteren, maandag 20 mei, samen met VDAB en partners een job-

Nadere informatie

betreffende sensibilisering, preventie en handhaving inzake discriminatie op de arbeidsmarkt van personen met een migratieachtergrond

betreffende sensibilisering, preventie en handhaving inzake discriminatie op de arbeidsmarkt van personen met een migratieachtergrond ingediend op 415 (2014-2015) Nr. 1 30 juni 2015 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Jan Hofkens, Sonja Claes, Emmily Talpe, Andries Gryffroy, Robrecht Bothuyne en Miranda Van Eetvelde betreffende sensibilisering,

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen (Sociale Veiligheid/Burgerschap)

Vragenlijst leerlingen (Sociale Veiligheid/Burgerschap) Vragenlijst leerlingen (Sociale Veiligheid/Burgerschap) Uitslagen Vragenlijst Ericaschool Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 4 Gegevens... 4 Schoolgegevens... 5 Periode van

Nadere informatie

Onze vraag: Waarom onze vraag?

Onze vraag: Waarom onze vraag? Onze vraag: Gaat u ermee akkoord dat toekomstige overheden ervoor moeten zorgen dat er bij openbare besturen en in het onderwijs geen verbod bestaat op het dragen van levensbeschouwelijke tekenen op de

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag.

Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag. Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag. CrossOver brengt young en experienced professionals van verschillende organisaties bij elkaar om van elkaar te leren en samen te innoveren. Doe ook

Nadere informatie

Confidentiële Functiebeschrijving VRT. HR-Directeur. Januari 2015. 2015 Korn Ferry. All Rights Reserved.

Confidentiële Functiebeschrijving VRT. HR-Directeur. Januari 2015. 2015 Korn Ferry. All Rights Reserved. Confidentiële Functiebeschrijving VRT HR-Directeur Januari 2015 2015 Korn Ferry. All Rights Reserved. CONFIDENTIËLE FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Onderneming Locatie Rapporteren aan Website HR-directeur

Nadere informatie

MAAR WEL IN UW BEDRIJF. Vind gratis uw geschikte medewerker WWW.JOBKANAAL.BE. Jobkanaal geeft ook advies over steunmaatregelen, subsidies en HRM.

MAAR WEL IN UW BEDRIJF. Vind gratis uw geschikte medewerker WWW.JOBKANAAL.BE. Jobkanaal geeft ook advies over steunmaatregelen, subsidies en HRM. ze passen NIET altijd IN HET PLAATJE MAAR WEL IN UW BEDRIJF Vind gratis uw geschikte medewerker WWW.JOBKANAAL.BE Jobkanaal geeft ook advies over steunmaatregelen, subsidies en HRM. dirk vekemans Beroep:

Nadere informatie

Diversiteit als meerwaarde Engagementsverklaring van de Vlaamse onderwijswereld

Diversiteit als meerwaarde Engagementsverklaring van de Vlaamse onderwijswereld Diversiteit als meerwaarde Engagementsverklaring van de Vlaamse onderwijswereld Overwegende - dat de diversiteit in de Vlaamse samenleving voortdurend toeneemt en een maatschappelijke uitdaging vormt,

Nadere informatie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie 201-2017 Actief burgerschap en sociale integratie Inhoudsopgave: Kwaliteitszorg actief burgerschap en sociale integratie Visie en planmatigheid Visie Doelen Invulling Verantwoording Resultaten Risico s

Nadere informatie

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is Gudrun Peperstraete Kijk eens naar jezelf! hoe je eruitziet? Of is er meer? Is er nog iemand die er net zoals jij uitziet? Kijk eens naar de anderen! Kijk eens goed in de spiegel. Welke kleur hebben je

Nadere informatie

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten.

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten. Opdracht Bespreek met je klas deze stellingen. Dit kan met alle leerlingen tegelijkertijd of jullie kunnen in groepjes antwoord geven, deze opschrijven en ze kort presenteren voor de klas. Bedenk in ieder

Nadere informatie

Arbeidsmarkt 4.0 Slimme opportuniteiten in disruptieve tijden. Yves Plees

Arbeidsmarkt 4.0 Slimme opportuniteiten in disruptieve tijden. Yves Plees Arbeidsmarkt 4.0 Slimme opportuniteiten in disruptieve tijden Yves Plees 2 Het brede perspectief Jobs, jobs, jobs: het werkt! 3 12 opeenvolgende kwartalen nettojobcreatie Bron: NBB Werkloosheidsgraad in

Nadere informatie

Infosessie duurzaam personeelsbeleid

Infosessie duurzaam personeelsbeleid Infosessie duurzaam personeelsbeleid In mensen investeren doet renderen Agenda 1. Wie is en wat doet HAVI Logistics 2. HAVI Logistics als werkgever 3. De vertaling naar het personeelsbeleid 4. Employer

Nadere informatie

Functiebeschrijving en selectiereglement Externe werving contractuele functie

Functiebeschrijving en selectiereglement Externe werving contractuele functie Functiebeschrijving en selectiereglement Externe werving contractuele functie VDAB zoekt 30 bemiddelaars Servicelijn Contractueel Niveau: B Rang: B1 Graad: deskundige Met standplaats: Brugge, Gent, Brussel,

Nadere informatie

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS Een school die een efficiënt diversiteitsbeleid voert heeft oog voor de capaciteiten en de verscheidenheid van elk personeelslid/leerling. Nu zijn er heel wat scholen

Nadere informatie

Stad Nieuwpoort. Deontologische code voor het stadspersoneel

Stad Nieuwpoort. Deontologische code voor het stadspersoneel Stad Nieuwpoort Deontologische code voor het stadspersoneel 1 Deontologische code voor het stadspersoneel Inleiding Soms komen we als personeelslid van de gemeente in een situatie terecht waarin we moeilijk

Nadere informatie

Werken aan diversiteit Visie en missie van de stad Mechelen

Werken aan diversiteit Visie en missie van de stad Mechelen Werken aan diversiteit Visie en missie van de stad Mechelen 1 1. Aanleiding Een aantal bovenlokale processen en gebeurtenissen maken het aanzicht van en het leven in onze stad heel divers. Migratiestromen,

Nadere informatie

Onze vraag: Waarom deze vraag?

Onze vraag: Waarom deze vraag? Onze vraag: Het Minderhedenforum vroeg de partijen of ze akkoord gaan met de aanbeveling om van de proactieve aanpak van discriminatie een topprioriteit van álle inspectiediensten te maken. Die moeten

Nadere informatie

Diversiteitscan OVAM. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID

Diversiteitscan OVAM. Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitscan OVAM Rapportage diversiteitsbeleid 2014 DIENST DIVERSITEITSBELEID Diversiteitsscan OVAM Rapportage diversiteitsbeleid 2014 Deze diversiteitsscan geeft een indicatie van de stand van zaken

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Nieuw actieplan om diversiteit in het personeelsbestand te verhogen

Nieuw actieplan om diversiteit in het personeelsbestand te verhogen Nieuw actieplan om diversiteit in het personeelsbestand te verhogen Tegen 2020 moet 30 procent van de nieuwe medewerkers van de Stad Gent en het OCMW Gent van buitenlandse herkomst zijn. Minstens 2 procent

Nadere informatie