Praktijkvoorbeeld Gemeenschapscentrum Sint Laureins (2009) Context: Sint Laureins, uitgestrekte plattelandsgemeente

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktijkvoorbeeld Gemeenschapscentrum Sint Laureins (2009) Context: Sint Laureins, uitgestrekte plattelandsgemeente"

Transcriptie

1 Praktijkvoorbeeld Gemeenschapscentrum Sint Laureins (2009) Trefwoorden: bouw en inrichting, herbestemming, receptief, projectwerking, erfgoed Context: Sint Laureins, uitgestrekte plattelandsgemeente Sint-Laureins ligt in het noorden van België, aan de grens met Nederlands West-Zeeuws- Vlaanderen. De gemeente maakt deel uit van het Meetjesland, de landelijke regio tussen Brugge en Gent in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen. Ze is ontsloten via de expressweg van Knokke naar Antwerpen. Maldegem en Eeklo liggen ten zuiden hiervan. De gemeente strekt zich uit over vijf deelgemeenten en is vooral bekend om haar open ruimte met beschermd kreken- en polderlandschap, een belangrijke cultuurtoeristische en landschapsecologische troef. De bevolkingsdichtheid is heel laag: er zijn slechts inwoners. De bevolking vergrijst. Het openbaar vervoer is beperkt, maar verder zijn er relatief veel voorzieningen: een OCMW, een rust- en verzorgingstehuis, serviceflats, een actief jeugdhuis, een provinciaal sportcentrum, kleuter- en basisscholen en de eerste graad secundair onderwijs. Op cultureel vlak kan Sint-Laureins bogen op een sterk sociaal weefsel met tientallen (socio-)culturele verenigingen, vaak gebonden aan de deelgemeenten. Belangrijk is het erfgoed, zowel immaterieel - volksverhalen, volksliederen, volkssporten, culinair erfgoed, kermissen - als onroerend - dijkhuisjes, bruggen, hoeven, kapellen De kerk van Watervliet, kathedraal van het noorden, herbergt een Vlaams topstuk-schilderij. De bibliotheek en de vzw Plattelandscentrum Meetjesland die publieksgerichte activiteiten opzet rond platteland, land- en tuinbouw en erfgoed, versterken het culturele veld. Sint- Laureins maakt deel uit van de projectvereniging COMEET die intergemeentelijk werkt rond erfgoed, bibliotheken, sociaal-cultureel werk en kunsten. Het hoofdgebouw van het gemeenschapscentrum is naast de gemeentelijke muziekschool gelegen op de culturele site De Meet, een voormalige gemeenteschool in het dorp Bentille. Het bestaat uit een polyvalente zaal, een kleedkamer, een foyer, een leskeuken, een berging, een sanitair blok en een openlucht atrium. Het gemeenschapscentrum bestaat daarnaast uit verschillende lokalen in scholen en dienstencentra. In het centrum van de gemeente valt als private infrastructuur vooral het tot feestzalen en hotelrestaurant herbestemde Godshuis op.

2 Met de ombouw van de oude school in 2008 voldeed Sint-Laureins aan de voorwaarden voor betoelaging binnen het decreet lokaal cultuurbeleid. De halftijdse cultuurbeleidscoördinator die sinds 2006 aan de slag is, wordt gesubsidieerd sinds Werking: nadruk op receptiviteit en projectwerking Programmatie: de plannen rijpen Het gemeenschapscentrum van Sint-Laureins biedt nog geen reguliere, gemeentelijke programmatie. In het seizoen programmeert het beheersorgaan voor het eerst een vijftal voorstellingen. Complementariteit met het aanbod van het verenigingsleven staat voorop. Er wordt gestart met een jazz-optreden, een vertelmoment voor kinderen, een monoloog, een kooravond en stand-up-comedy. Om de activiteiten logistiek (bijvoorbeeld: kassa en bar) te ondersteunen werkt men per voorstelling samen met een vereniging. Die krijgt in return een vastgelegd bedrag. Een gebruikersonderzoekje wees uit dat de verenigingen vooral workshops, voordrachten en ledenbijeenkomsten organiseren op weekdagen. Optredens en toneelopvoeringen zijn er nauwelijks en weekends zijn minder gegeerd als organisatiemomenten. Voor een professioneel aanbod theater en muziek kan men terecht in de cultuur- en gemeenschapscentra in de buurt (Eeklo, Maldegem, Evergem). De projectvereniging COMEET bevordert de wederzijdse contacten tussen deze gemeenten. Om de hiaten weg te werken, komt er een complementair weekendaanbod, gericht op try-outs, intieme optredens en opkomend lokaal talent. De gemeente heeft onvoldoende financiële armslag en personeel om dit zelf op te nemen en schakelt dus haar actieve vrijwilligers in. De gemeente Sint-Laureins kan deze beperkte programmatie uitbouwen omdat ze beschikt over: - Een beheersorgaan met know-how om te programmeren, en een gemeentelijk personeelslid om te coachen en de link met het gemeentebestuur te waarborgen. Een gemeentebestuur dat (financieel) geen professionele programmatie kan opzetten, maar openstaat voor de inbreng van vrijwilligers. - Een draagvlak in het verenigingsleven om via het beheersorgaan een complementair aanbod uit te werken. De verenigingen staan mee in voor de logistieke opvolging van de programmatie. - Een professioneel aanbod in de omgeving, waar de inwoners van Sint-Laureins de weg naartoe vinden en waarmee afgestemd wordt.

3 Projectwerking: erfgoed zit in het DNA Het cultuurbeleid van Sint-Laureins wordt vooral projectmatig aangestuurd en uitgewerkt door de cultuurbeleidscoördinator. Deze beleidsoptie is verankerd in het lokaal cultuurbeleidsplan. De projecten die worden opgezet zijn ondermeer erfgoedprojecten. Ze startten in met het toeristische project Ondeugend Sente, een fietsroute, stoet en toneel opgehangen aan immaterieel erfgoed, met name streekfiguur Reynaert de Vos, voor en door inwoners van Sint-Laureins. In 2007 ontving het gemeentebestuur de toezegging van Europese subsidies voor het project Kapellen in Sint-Laureins, een opwaardering van lokaal cultureel erfgoed. Doel van het project is dit onroerend erfgoed in stand te houden en te reïntegreren in de maatschappij. Daartoe werden de belangrijkste kapellen geïnventariseerd en getuigen geïnterviewd. Tegen de zomer van 2009 werd een thema-fietsroute met begeleidende folder uitgewerkt. De Erfgoedcel Meetjesland en vzw Plattelandscentrum Meetjesland werken sinds 2006 structureel samen aan het behoud en de ontsluiting van erfgoed, onder meer via de vrijwilligersgroeperingen het Culinair Genootschap, het Zang- en het Vertelgenootschap. Deze initiatieven vinden een vruchtbare bodem in Sint-Laureins. Ook de herbestemming van de oude school naar gemeenschapscentrum was een voorbeeld van projectmatige aanpak, gefinancierd door provinciale en Europese subsidies voor plattelandsprojecten. De verenigingen werden betrokken bij de inrichting van het gebouw, de naamgeving, het gebruikersreglement Het gemeentebestuur van Sint-Laureins trekt bewust de kaart van de projectwerking. Op die manier kunnen verenigingen en vrijwilligers - en dat zijn er veel in Sint-Laureins - gemakkelijk betrokken worden. Bijkomend voordeel is de vlottere intekening op projectsubsidies, dat was bijvoorbeeld een reden om de herbestemming van de oude school projectmatig aan te pakken. Erfgoed is een belangrijk thema. De landelijke gemeente beschikt over heel wat erfgoed en erfgoedactoren: verenigingen en vrijwilligers, de vzw Plattelandscentrum Meetjesland en het intergemeentelijke erfgoedconvenant. De cultuurdienst zet daar voortaan blijvend op in. Dat kon pas na afronding van de culturele site De Meet, de herziening van de reglementen, de operationalisering van de cultuurraad en de afwerking van het beleidsplan. De cultuurbeleidscoördinator als aanspreekpunt en coördinator van de projectwerking, het cultuurbeleidsplan als het inhoudelijk kader, erfgoed als prominente sterkte. Vrijwilligers en verenigingen om de projecten mee uit te werken. Europese, Vlaamse, provinciale en andere subsidiekanalen voor de ontwikkeling van het platteland en/of een erfgoedbeleid. Receptief: verenigingen op het voorplan

4 Het gemeenschapscentrum van Sint-Laureins bestaat uit een aantal zalen die intensief gebruikt worden door het lokale verenigingsleven. De culturele site De Meet is erg in trek. In de huidige beleidsperiode werd werk gemaakt van de actualisering van de subsidiereglementen en de start van werkgroepen binnen de cultuurraad. Sint-Laureins trad toe tot het UiT-netwerk waardoor socio-culturele activiteiten breed bekend geraken. Het intensieve gebruik van de gemeentelijke infrastructuur door het verenigingsleven valt deels te verklaren door het actieve participatieproces bij de herbestemming van het oude schoolgebouw. Het bleek een antwoord op een reële nood: steeds meer kleine zaaltjes verdwenen of verouderden en het tekort aan tentoonstellings- en vergaderruimte werd groot, terwijl het verenigingsleven toch één van de grootste cultuuraanbieders in de gemeente bleef. In 2006 besliste de gemeenteraad een oud schoolgebouw in een deelgemeente te herbestemmen voor het verenigingsleven. Bij de opmaak van de plannen werd advies gevraagd aan de cultuurraad met als centrale vraag: wat willen jullie in de culturele site doen?. Verschillende werfvergaderingen in aanwezigheid van een delegatie van de cultuurraad leidden tot last-minute aanpassingen. Enerzijds konden op die manier praktische fouten worden vermeden, anderzijds had de betrokkenheid positieve invloed op het eigenaarschap. Voor de uitwerking van het ontwerp werden werkgroepen opgericht die verantwoordelijkheid droegen voor een deelproject. Eén werkgroep met afvaardiging van ondermeer de KVLV en de Landelijke Gilden, zorgde voor de inrichting van de keuken en de bar. Een andere groep dacht na over de keuze van het meubilair, dat multifunctioneel en gebruiksvriendelijk moest zijn. Een werkgroep met onder meer leden van de toneelvereniging, spitste zich toe op de techniek van toneelverlichting en geluidsversterking, terwijl een andere werkgroep zich actief inzette rond de promotie van de culturele site. Tijdens de werken bleven de inwoners op de hoogte via een blog, nieuwsbrieven en een wedstrijd voor een naam. De Meet opende eind Beschikbaar zijn van een infrastructuur met een draagvlak bij het verenigingsleven. Het gemeentebestuur ontving subsidies voor de binneninrichting, de infrastructuurwerken en het participatieproces. Administratieve en logistieke opvolging van de zaalverhuur. De cultuurbeleidscoördinator heeft een agogisch profiel en het gemeentebestuur schat het verenigingsleven naar waarde, het staat garant voor zowel een cultureel aanbod als voor gemeenschapsvorming in deze landelijke gemeente. Meer weten? LOCUS: Op vindt u meer praktijkvoorbeelden en informatie over gemeenschapscentra.

5 Nele Bogaert, stafmedewerker Team Lokaal Cultuurmanagement, tel.: 02 / , e- mail: nele.bogaert@locusnet.be Sint-Laureins: Mieke Timmerman, cultuurbeleidscoördinator Sint-Laureins, tel.: 09/ , mieke.timmerman@sint-laureins.be,

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING, Ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een beleidsplan van een bibliotheek en een beleidsplan van een cultuurcentrum DE VLAAMSE

Nadere informatie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Cultureel Erfgoed Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Onroerend erfgoed = monumenten, landschappen, archeologie = Grondgebonden => Gewestmaterie 2 3 Cultureel-erfgoeddecreet

Nadere informatie

PARTICIPATIETRAJECTEN voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken

PARTICIPATIETRAJECTEN voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken PARTICIPATIETRAJECTEN voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken Participatietrajecten Wat? Samen met de lokale gemeenschap (parochianen en andere betrokkenen) naar een bijkomende of nieuwe invulling

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT EN BRUSSEL,

Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT EN BRUSSEL, Vlaamse Regering Ministerieel besluit van 13 februari 2007 tot wijziging van het ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een

Nadere informatie

Projectvereniging Kempens Karakter - Statuten

Projectvereniging Kempens Karakter - Statuten Projectvereniging Kempens Karakter - Statuten HOOFDSTUK 1: NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR Artikel 1 Naam van de projectvereniging De projectvereniging werd op 16 november 2007 opgericht onder de naam

Nadere informatie

Titel 1: Erkenning. Titel 2: Oprichting, naam, doel en duur

Titel 1: Erkenning. Titel 2: Oprichting, naam, doel en duur Beheersorgaan Socio-Culturele Infrastructuuur STATUTEN Titel 1: Erkenning Art. 1 In deze statuten wordt verstaan onder: 1 gemeenschapscentrum: het geheel of de verzameling van de gemeentelijke gebouwen,

Nadere informatie

MEETJESLAND REUZENLAND

MEETJESLAND REUZENLAND MEETJESLAND REUZENLAND Een project van COMEET, de Meetjeslandse reuzenzorgers en het brede cultuurnetwerk (2017). Uitgevoerd met de middelen van de Vlaamse Cultuurprijs Lokaal Cultuurbeleid Context In

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van cultureel en sociocultureel volwassenenwerk van 1 september 2010

Gemeentelijk reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van cultureel en sociocultureel volwassenenwerk van 1 september 2010 Gemeentelijk reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van cultureel en sociocultureel volwassenenwerk van 1 september 2010 Het subsidiereglement van de Gemeentelijke Culturele Raad Wichelen heeft

Nadere informatie

Visienota CO NOTA CBS EN, 19/6/2013

Visienota CO NOTA CBS EN, 19/6/2013 Visienota CO7 2014-2019 NOTA CBS EN, 19/6/2013 1) CO7 tot op vandaag De projectvereniging CultuurOverleg Zeven, afgekort CO7, werd opgericht in 2005. Het intergemeentelijke samenwerkingsverband voor cultuur,

Nadere informatie

IMPACT VAN DE INPERKING VAN DE PROVINCIALE BEVOEGDHEDEN VOOR CULTUURCENTRA EN GEMEENSCHAPSCENTRA

IMPACT VAN DE INPERKING VAN DE PROVINCIALE BEVOEGDHEDEN VOOR CULTUURCENTRA EN GEMEENSCHAPSCENTRA IMPACT VAN DE INPERKING VAN DE PROVINCIALE BEVOEGDHEDEN VOOR CULTUURCENTRA EN GEMEENSCHAPSCENTRA Het Vlaams Regeerakkoord kondigt een nieuwe hervorming van de provincies aan. Vanaf 2017 verliezen de provincies

Nadere informatie

Reglement van de cultuur- en erfgoedraad Glabbeek

Reglement van de cultuur- en erfgoedraad Glabbeek Reglement van de cultuur- en erfgoedraad Glabbeek 2018-2025 ORGANISATIE Artikel 1. Oprichting De cultuur- en erfgoedraad heeft als opdracht het gemeentebestuur bij te staan en te adviseren bij het beleid

Nadere informatie

Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard

Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard De raad, Gelet op het decreet d.d. 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief

Nadere informatie

Vraagstelling over de interne staatshervorming

Vraagstelling over de interne staatshervorming Vraagstelling over de interne staatshervorming Hoorzitting Commissie Binnenlands Bestuur Vlaams Parlement 24 november 2010 Vereniging Vlaamse Cultuur en gemeenschapscentra Paul Sergier, directeur Invalshoek

Nadere informatie

PROVINCIE ANTWERPEN ARRONDISSEMENT TURNHOUT GEMEENTE HERSELT CULTUURBELEIDSPLAN

PROVINCIE ANTWERPEN ARRONDISSEMENT TURNHOUT GEMEENTE HERSELT CULTUURBELEIDSPLAN Dit cultuurbeleidsplan is gebaseerd op: Gegevens over onze gemeente Bevraging van inwoners Gegevens van de socio-culturele verenigingen Evaluaties van culturele activiteiten, georganiseerd door de cultuurdienst

Nadere informatie

Beleidslijnen

Beleidslijnen Beleidslijnen 2013-2014 De Spil is er klaar voor! Wij willen de komende 6 jaar gestaag werken aan de kwaliteit van onze werking zodat De Spil in Roeselare een cultuurcentrum van en voor iedere Roeselarenaar

Nadere informatie

Subsidiereglement ter ondersteuning van erkende culturele verenigingen voor hun jaarwerking

Subsidiereglement ter ondersteuning van erkende culturele verenigingen voor hun jaarwerking GEMEENTERAAD: 26-06-2015 BEKENDMAKING: 01-07-2015 Subsidiereglement ter ondersteuning van erkende culturele verenigingen voor hun jaarwerking Artikel 1. Doel Met deze subsidie wil de stad Sint-Niklaas

Nadere informatie

masterplan toerisme: waar staan we nu?

masterplan toerisme: waar staan we nu? masterplan toerisme en recreatie Meetjesland 00 missie en visie doelstellingen 7 actiepunten masterplan toerisme: waar staan we nu? uitvoering en resultaten Erik Hennes regiocoördinator Meetjesland doelstellingen

Nadere informatie

Infomoment Plattelandsprojecten Waasland. 18 februari 2019

Infomoment Plattelandsprojecten Waasland. 18 februari 2019 Infomoment Plattelandsprojecten Waasland 18 februari 2019 PLATTELANDSONTWIKKELING? Plattelands(ontwikkelings)projecten 2015-2020 Ongeveer 15 miljoen euro voorzien in Oost-Vlaanderen Verschillende maatregelen

Nadere informatie

Dorpsstraat 91 B-9980 SINT-LAUREINS Tel. (09) Fax (09)

Dorpsstraat 91 B-9980 SINT-LAUREINS Tel. (09) Fax (09) Gemeentebestuur Sint-Laureins Dorpsstraat 91 B-9980 SINT-LAUREINS Tel. (09)218 76 40 Fax (09)379 07 77 Reglement inzake betoelaging jeugdwerkverenigingen Art. 1 Toelagen inzake het volgen van kadervorming

Nadere informatie

STRATEGIEKAART. Cultuurcreatie Cultuurspreiding Cultuurbewaring Cultuurcompetentie Gemeenschapsvorming

STRATEGIEKAART. Cultuurcreatie Cultuurspreiding Cultuurbewaring Cultuurcompetentie Gemeenschapsvorming STATEGIEKAAT CULTUU Missie/visie Het gemeentelijk cultuurbeleid wil de inwoners aanmoedigen tot deelnemen en deelhebben aan cultuur in brede zin met een aanbod waarin ieder zijn gading vindt. Waarden De

Nadere informatie

Actieplan 2009 Cultuur & Bibliotheek

Actieplan 2009 Cultuur & Bibliotheek Actieplan 2009 Cultuur & Bibliotheek INLEIDING 2009 is een feestjaar voor zowel OC Vondel als bib Vondel. Het ontmoetingscentrum bestaat 20 jaar en de bibliotheek 10 jaar. Bovendien is het 30 jaar geleden

Nadere informatie

Rol: Erfgoedconsulent bouwkundig en archeologisch erfgoed

Rol: Erfgoedconsulent bouwkundig en archeologisch erfgoed Doel van de functie De erfgoedconsulent zal instaan voor de uitvoering van de doelstellingen van de IOED rond archeologie en bouwkundig erfgoed. Het luik landschappelijk erfgoed zal door het Regionale

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1600624 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Huysmanhoeve Eeklo aanpassing bestek dienstencontract Eddy Couckuyt Mevrouwen en mijne

Nadere informatie

Reglement samenwerking Cultuurdienst

Reglement samenwerking Cultuurdienst Reglement samenwerking Cultuurdienst I. Inleiding Art. 1: Dit reglement regelt de samenwerking tussen de Cultuurdienst en een privaat persoon of vereniging, onder de vorm van logistieke, promotionele en/of

Nadere informatie

Subsidiewijzer Erfgoedcel Kusterfgoed

Subsidiewijzer Erfgoedcel Kusterfgoed Subsidiewijzer Erfgoedcel Kusterfgoed 1 1. Gemeenten 1.1. Middelkerke 1.1.1. Projectsubsidie Wat: Subsidiëring van projecten in de gemeente Middelkerke Voor wie: iedere persoon gedomicilieerd in Middelkerke

Nadere informatie

Erkennen van een vereniging/particulier initiatief (kunstenaar)

Erkennen van een vereniging/particulier initiatief (kunstenaar) Erkennen van een vereniging/particulier initiatief (kunstenaar) Wat is een erkenning? Wichelse verenigingen en particuliere initiatieven (kunstenaars) kunnen zich vanaf 2015 en om de 10 jaar door het gemeentebestuur

Nadere informatie

Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld 2 de herziene versie juni 2012

Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld 2 de herziene versie juni 2012 Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld 2 de herziene versie juni 2012 INLEIDING Sinds 2000 sluit de Vlaamse Gemeenschap cultureel-erfgoedconvenants

Nadere informatie

GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN ASSENEDE. ONTWERP GRS Bindend deel

GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN ASSENEDE. ONTWERP GRS Bindend deel GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN ASSENEDE ONTWERP GRS Bindend deel Identificatienummer : 104792414/kja Datum Status/beschrijving revisie Paraaf 21.05.2007 Voorontwerp GRS 2007 jpa 20.03.2008 Ontwerp

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas.

Vlaamse Regering. Erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas. 1 Vlaamse Regering Erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas Tussen: De partijen De Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

INTERGEMEENTELIJKE ONROERENDERFGOED- DIENSTEN (IOED S)

INTERGEMEENTELIJKE ONROERENDERFGOED- DIENSTEN (IOED S) INTERGEMEENTELIJKE ONROERENDERFGOED- DIENSTEN (IOED S) 8 september 2015 Vlaams Regeerakkoord 2014-2019 We betrekken zo veel als mogelijk de lokale besturen bij het erfgoedbeleid en bij de maatregelen die

Nadere informatie

Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de

Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de toelichting bij het budget -zoals goedgekeurd door de gemeenteraad-

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het

Ontwikkelingen in het Ontwikkelingen in het Cultureel-erfgoedbeleid Departement CJSM Afdeling Cultureel Erfgoed Katrijn Van Kerchove Cultureel-erfgoedbeleid Vlaamse Overheid: 1. Erkennen en subsidiëren 2. Beschermen roerend

Nadere informatie

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking Inleiding Resultaten bevraging van de Logo s Ondersteuning Logo s door de provincies Ondersteuning Logo s door de lokale besturen Suggesties voor een betere lokale samenwerking Bevraging in opdracht van

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 maart 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00152 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst tussen de cultuur-toeristische partners van de Oost-Vlaamse Leiestreek

Nadere informatie

GEMEENTELIJK ERKENNINGSREGLEMENT VOOR SOCIOCULTURELE VERENIGINGEN

GEMEENTELIJK ERKENNINGSREGLEMENT VOOR SOCIOCULTURELE VERENIGINGEN GEMEENTELIJK ERKENNINGSREGLEMENT VOOR SOCIOCULTURELE VERENIGINGEN Bijhorend aanvraagformulier in te dienen vóór 1 juni 2010. ARTIKEL 1. TOEPASSINGSGEBIED Dit reglement is van toepassing op de plaatselijke

Nadere informatie

ontwerp decreet geadviseerd door de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding, voor te leggen aan de Vlaamse Regering

ontwerp decreet geadviseerd door de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding, voor te leggen aan de Vlaamse Regering ontwerp decreet geadviseerd door de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding, voor te leggen aan de Vlaamse Regering Ontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet van 13 juli 2001 houdende

Nadere informatie

PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT ERFGOEDPROJECTEN IN DE MIJNSTREEK

PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT ERFGOEDPROJECTEN IN DE MIJNSTREEK PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT ERFGOEDPROJECTEN IN DE MIJNSTREEK Versie april 2015 Erfgoedcel Mijn-Erfgoed E. Coppéelaan 87 3600 Genk T 089 811 411 info@mijnerfgoed.be 2 SUBSIDIEREGLEMENT CULTUREEL ERFGOEDPROJECTEN

Nadere informatie

Speerpunt 2018 Cultuur in Balen. Cultuur in Balen

Speerpunt 2018 Cultuur in Balen. Cultuur in Balen Cultuur in Balen 1 2 Woord vooraf Een gemeente die zijn Cultureel aanbod serieus neemt, streeft ernaar dat dit gedragen wordt door de meerderheid van zijn inwoners. Om draagkracht te verkrijgen is er voorlichting,

Nadere informatie

Statuten ADVIESORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne

Statuten ADVIESORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Statuten ADVIESORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat de opdracht krijgt de inrichtende overheid bij te staan bij het beheer

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT ADVIESRAAD VOOR CULTUUR

SUBSIDIEREGLEMENT ADVIESRAAD VOOR CULTUUR SUBSIDIEREGLEMENT ADVIESRAAD VOOR CULTUUR ARTIKEL 1 - ALGEMENE BEPALINGEN De stad Eeklo ondersteunt de socio-culturele verenigingen zowel financieel, logistiek als materieel. Structuur reglement De financiële

Nadere informatie

vzw Kempens Landschap

vzw Kempens Landschap vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging In 1997 werd vzw Kempens Landschap opgericht om landschap en

Nadere informatie

VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.- Deze verordening regelt

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

1. Opstellen van het pastoraal of dekenaal plan (FASE 1) 2. Een dialoog met de gemeentelijke overheid door middel van een kerkelijke en burgerlijke

1. Opstellen van het pastoraal of dekenaal plan (FASE 1) 2. Een dialoog met de gemeentelijke overheid door middel van een kerkelijke en burgerlijke 1. Opstellen van het pastoraal of dekenaal plan (FASE 1) 2. Een dialoog met de gemeentelijke overheid door middel van een kerkelijke en burgerlijke werkgroep en een stuurgroep (FASE 2) 3. Opmaak van de

Nadere informatie

Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. - contract onbepaalde duur -

Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. - contract onbepaalde duur - Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei - contract onbepaalde duur - De projectvereniging Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei is

Nadere informatie

Reglement voor subsidiëring van erfgoedprojecten van de Provincie West-Vlaanderen

Reglement voor subsidiëring van erfgoedprojecten van de Provincie West-Vlaanderen Reglement voor subsidiëring van erfgoedprojecten van de Provincie West-Vlaanderen Artikel 1 Doelstelling Met dit reglement wil de Provincie West-Vlaanderen in 2017 kwaliteitsvolle erfgoedinitiatieven consolideren

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 9 e Directie Dienst 91 Kunst en Cultuur Provincieraadsbesluit betreft verslaggever REGLEMENT LOKAAL CULTUURBELEID voorleggen voorstel tot uitbreiding reglement betreffende de ondersteuning van initiatieven

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de stad Sint- Niklaas. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden uitgewerkt,

Nadere informatie

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking!

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Doelstelling: Deze nota heeft als doel om het overleg en de samenwerking op gemeentelijk niveau tussen de lokale dienstencentra en

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement Oudenaarde Gemeente Wortegem-Petegem. HALFJAARLIJKS VERSLAG januari - juni 2012 CULTUURRAAD

Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement Oudenaarde Gemeente Wortegem-Petegem. HALFJAARLIJKS VERSLAG januari - juni 2012 CULTUURRAAD Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement Oudenaarde Gemeente Wortegem-Petegem HALFJAARLIJKS VERSLAG januari - juni 2012 CULTUURRAAD 1. Doelstelling van de cultuurraad De Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid,

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1600624 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Huysmanhoeve Eeklo aanpassing bestek dienstencontract Eddy Couckuyt 1. Feitelijke en juridische

Nadere informatie

Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking

Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 82 van LYDIA PEETERS datum: 16 november 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Centrum

Nadere informatie

Gemeente Sint-Laureins Beleidsnota 2012 - Doelstellingennota

Gemeente Sint-Laureins Beleidsnota 2012 - Doelstellingennota Bladzijde : 1 Beleidsdomein F.10-121 : ALGEMEEN BESTUUR LT1 Langetermijndoelstelling : De toegankelijkheid en klantgerichtheid van de dienstverlening optimaliseren. KT1.1 : Kortetermijndoelstelling : Optimaliseren

Nadere informatie

Gecoördineerde tekst:

Gecoördineerde tekst: Gecoördineerde tekst: Decreet van 27 oktober 1998 houdende de erkenning en subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur (B.S.22-12-1998) Decreet

Nadere informatie

Actieplan Cultuurbeleid

Actieplan Cultuurbeleid Actieplan Cultuurbeleid 2010 Het cultuurbeleidsplan 2009-2013 Toegespitst en uitgelijnd naar 2010 Strategische doelstelling 1 De verenigingen en de bevolking kunnen beroep doen op een volwaardige en professioneel

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking Goedgekeurd door de provincieraad

Nadere informatie

Werkingssubsidies socio-culturele verenigingen

Werkingssubsidies socio-culturele verenigingen Booischotseweg 1 2235 Hulshout Tel: 015 22 40 17 www.hulshout.be hulshout@bibliotheek.be Werkingssubsidies socio-culturele verenigingen 1. Algemeen Artikel 1. Doelstelling Het gemeentebestuur verleent

Nadere informatie

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei 2016 - Lovendegem Regionaal Landschap Meetjesland vzw Bestaande samenwerking (geen

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0508136 betreft verslaggever PSBLO MEETJESLAND Verlenging van de scholengemeenschap basisonderwijs

Nadere informatie

ACTIEPLAN CULTUUR Gemeente Melle Cultuurdienst Gemeenteplein Melle

ACTIEPLAN CULTUUR Gemeente Melle Cultuurdienst Gemeenteplein Melle ACTIEPLAN CULTUUR -2008- Gemeente Melle Cultuurdienst Gemeenteplein 1 9090 Melle 0. Inleiding... 3 1. Toelichting van de nieuwe projecten voor 2008... 4 1.1. Subsidiereglement ter ondersteuning van (socio-)culturele

Nadere informatie

Subsidiereglement voor erkende Kortenbergse cultuurverenigingen GR

Subsidiereglement voor erkende Kortenbergse cultuurverenigingen GR 210 - Subsidiereglement voor erkende Kortenbergse cultuurverenigingen 2014-2019 Gelet op de toepasselijke bepalingen van het gemeentedecreet; Gelet op het Decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact;

Nadere informatie

Overzicht gebruik beleidsprioriteiten

Overzicht gebruik beleidsprioriteiten Overzicht gebruik beleidsprioriteiten CEBVBP01 - BP 1 - Cultureel Erfgoed 1419/001/007/007/005 Projectvereniging Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei erfgoedconvenant CEBVBP02 - BP 2 - Cultureel Erfgoed

Nadere informatie

CIJFERRAPPORT GEMEENSCHAPSCENTRA

CIJFERRAPPORT GEMEENSCHAPSCENTRA CIJFERRAPPORT GEMEENSCHAPSCENTRA Refertejaar 2010 Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra vzw Gallaitstraat 86 bus 23 1030 Brussel T 02 201 17 07 F 02 201 07 19 info@cultuurcentra.be www.cultuurcentra.be

Nadere informatie

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek 1 Inleiding 2 Op 15 juni 2015 verzamelden de leden van de advieswerkgroep Sociaal-Cultureel Werk en vertegenwoordigers van regionale koepelverenigingen

Nadere informatie

b) Welke projecten werden in het verleden door de VGC ingediend? Welke werden goedgekeurd? Voor welk bedrag?

b) Welke projecten werden in het verleden door de VGC ingediend? Welke werden goedgekeurd? Voor welk bedrag? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 109 van KARL VANLOUWE datum: 6 februari 2015 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Toepassing sectorale decreten - Brussel Om tegemoet te komen aan

Nadere informatie

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie Cultureel-erfgoedconvenant 2012-2016 tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie CULTUREEL-ERFGOEDCONVENANT TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP EN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE OVER

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 november 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2014-2019 tussen

Nadere informatie

PDPO III werkt mee aan een fraai platteland Erik Verhaert Diensthoofd Plattelandsbeleid Vlaamse Landmaatschappij

PDPO III werkt mee aan een fraai platteland Erik Verhaert Diensthoofd Plattelandsbeleid Vlaamse Landmaatschappij PDPO III werkt mee aan een fraai platteland Erik Verhaert Diensthoofd Plattelandsbeleid Vlaamse Landmaatschappij Agriflanders - 16 januari 2015 Gebiedsgerichte maatregelen voor Een fraai platteland met

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke cultuurraad

Statuten gemeentelijke cultuurraad G E M E E N T E Hoofdstuk 1 Erkenning. T E R N A T Statuten gemeentelijke cultuurraad Artikel 1 De bestaande gemeentelijke cultuurraad wordt erkend als gemeentelijke adviesraad in uitvoering van het decreet

Nadere informatie

Subsidiereglement Culturele verenigingen

Subsidiereglement Culturele verenigingen Subsidiereglement Culturele verenigingen HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN Artikel 1: Definities Cultuurvereniging: groepering van mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd met als basisdoelstelling

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE!

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! CIJFERS OVER DRIE LOKALE HELDEN-EDITIES HEEN Het project Lokale Helden heeft aangetoond dat niet-verenigde muzikanten en organisatoren ontbreken in het lokaal

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 3 1.1 Moet een projectvereniging voor een IGS opgericht zijn

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Erfgoedcel Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel

Nadere informatie

3. Neemt de minister initiatieven om de faciliteitengemeenten ertoe aan te zetten een jeugdbeleidsplan in te dienen?

3. Neemt de minister initiatieven om de faciliteitengemeenten ertoe aan te zetten een jeugdbeleidsplan in te dienen? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 361 van 27 mei 2010 van CHRIS JANSSENS Jeugdwerkinfrastructuur - Faciliteitengemeenten

Nadere informatie

COMEET ontvangt, naast de financiering door de aangesloten gemeenten, ook steun van de Vlaamse Overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen.

COMEET ontvangt, naast de financiering door de aangesloten gemeenten, ook steun van de Vlaamse Overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen. COMEET staat voor Cultuuroverleg Meetjesland. Deze projectvereniging is een initiatief van 13 gemeenten in het landelijke Meetjesland, opgericht in 2004, met als statutaire opdracht door overleg en samenwerking

Nadere informatie

Beleidsplan legislatuur 2007-2012

Beleidsplan legislatuur 2007-2012 Beleidsplan legislatuur 2007-2012 1. Verkeer mobiliteit Herinrichting Schanslaan Verkeerssituatie watertoren: herinrichting met als doel de veiligheid voor fietsers en voetgangers te verhogen en bijkomend

Nadere informatie

RAPPORT VVC en LOCUS

RAPPORT VVC en LOCUS RAPPORT Resultaten en conclusies van het cijfermateriaal schoolactiviteiten in cultuurcentra in functie van een analyse van mogelijke effecten van de maximumfactuur basisonderwijs 23.02.2011 VVC en LOCUS

Nadere informatie

Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld herziene versie juli 2010

Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld herziene versie juli 2010 Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld herziene versie juli 2010 Binnen het Cultureel-Erfgoedconvenant Land van Waas staat de

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Dienstverlenende organisatie Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt

Nadere informatie

Aandachtspunten merk. Comeet:

Aandachtspunten merk. Comeet: Aandachtspunten merk Comeet: - Logo s tot een minimum beperken. Reeds te veel representatie met huidige overheden bij bijvoorbeeld projectsubsidies. - Duidelijke zichtbaarheid van eigen inspanningen is

Nadere informatie

De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013

De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013 De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013 Bevraging parochiekerken Respons op de bevraging Totaal aantal kerkfabrieken:

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer: 1506321 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Project Intergemeentelijke

Nadere informatie

Project Biblioservicebus Zwevegem

Project Biblioservicebus Zwevegem Project Biblioservicebus Zwevegem Mia Allaert - projectcoördinator De Samenkomst Leiedal 26 november 2009 Biblioservicebus Zwevegem 1. Van nood naar doelstelling en actieplan 2. Van beleidsplan en idee

Nadere informatie

Erfgoedhalte Sport. A rc hiefbankv laand eren. een blik terug op een geslaagde wisselwerking tussen sport en erfgoed

Erfgoedhalte Sport. A rc hiefbankv laand eren. een blik terug op een geslaagde wisselwerking tussen sport en erfgoed A rc hiefbankv laand eren Erfgoedhalte Sport een blik terug op een geslaagde wisselwerking tussen sport en erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid Programma 4 december 2014 Kennismaking Erfgoedcel

Nadere informatie

Reglement erkenning. verenigingen. A. Definities. B. Algemene erkenningsvoorwaarden. Pagina 1 van 6

Reglement erkenning. verenigingen. A. Definities. B. Algemene erkenningsvoorwaarden. Pagina 1 van 6 Pagina 1 van 6 A. Definities 1. Erkenning Een erkende vereniging is een vereniging die voldoet aan de algemene erkenningsvoorwaarden en de erkenningsvoorwaarden van één van de beleidsthema s. De erkende

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 december 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2013 tussen provincie

Nadere informatie

Interview met minister Joke Schauvliege

Interview met minister Joke Schauvliege Interview met minister Joke Schauvliege over de rol en de toekomst van etnisch-culturele federaties in Vlaanderen. Dertien etnisch-cultureel diverse federaties zijn erkend binnen het sociaalcultureel werk.

Nadere informatie

Erfgoedontsluiting. Provinciaal subsidiereglement. collectie Streekmuseum Halle

Erfgoedontsluiting. Provinciaal subsidiereglement. collectie Streekmuseum Halle Erfgoedontsluiting Provinciaal subsidiereglement collectie Streekmuseum Halle PROVINCIAAL SUBSIDIEREGLEMENT ERFGOEDONTSLUITING Met het reglement voor projectsubsidies ter ontsluiting van erfgoed in Vlaams-Brabant

Nadere informatie

DECREET. houdende de erkenning en de subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur

DECREET. houdende de erkenning en de subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende de erkenning en de subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur HOOFDSTUK I Algemene bepalingen Artikel 1

Nadere informatie

Het inventariseren van roerend religieus erfgoed. Bert Van der Veken, provincie Oost-Vlaanderen Ans Van de Cotte, erfgoedcel Viersprong

Het inventariseren van roerend religieus erfgoed. Bert Van der Veken, provincie Oost-Vlaanderen Ans Van de Cotte, erfgoedcel Viersprong Het inventariseren van roerend religieus erfgoed Bert Van der Veken, provincie Oost-Vlaanderen Ans Van de Cotte, erfgoedcel Viersprong I I. Werking rond religieus erfgoed in Oost- Vlaanderen Wat is roerend

Nadere informatie

De parochiekerk van Schelderode

De parochiekerk van Schelderode De parochiekerk van Schelderode Met dank aan i.s.m. CRCK (Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur) Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN

SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN Stad Eeklo Cultuurdienst Molenstraat 36 9900 EEKLO T 09 218 27 31 F 09 378 40 49 info@stad.eeklo.be SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN Gelet op het decreet van 12 juli 2012 betreffende

Nadere informatie

Verdeelsleutel voor de subsidie voor culturele verenigingen die lid zijn van de cultuurraad van Zwalm.

Verdeelsleutel voor de subsidie voor culturele verenigingen die lid zijn van de cultuurraad van Zwalm. 1 Verdeelsleutel voor de subsidie voor culturele verenigingen die lid zijn van de cultuurraad van Zwalm. Algemene bepalingen Art. 1 Binnen de perken van de kredieten, daartoe goedgekeurd op de gemeentebegroting,

Nadere informatie

Projectsubsidiereglement van 26 november 2015 ter versterking van het lokaal cultureel-erfgoedveld 1

Projectsubsidiereglement van 26 november 2015 ter versterking van het lokaal cultureel-erfgoedveld 1 Projectsubsidiereglement van 26 november 2015 ter versterking van het lokaal cultureel-erfgoedveld 1 INLEIDING Sinds 2000 sluit de Vlaamse Gemeenschap cultureel-erfgoedconvenants met lokale besturen om

Nadere informatie

GEÏNTEGREERD ACTIEPLAN CULTUUR 2013

GEÏNTEGREERD ACTIEPLAN CULTUUR 2013 GEÏNTEGREERD ACTIEPLAN CULTUUR 2013 Inleiding Het cultuurbeleidsplan 2008-2013 van de stad Vilvoorde heeft de krachtlijnen uitgezet voor het culturele beleid dat de stad wenst te voeren. Er werden strategische

Nadere informatie

Subsidiereglement socio-culturele verenigingen Laakdal

Subsidiereglement socio-culturele verenigingen Laakdal Subsidiereglement socio-culturele verenigingen Laakdal 23/09/2014 Gemeente Laakdal Kerkstraat 21 B-2430 Laakdal info@laakdal.be www.laakdal.be Cultuurdienst cultuur@laakdal.be 1 Algemeen Art. 1: Het college

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan BRUSSEL

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan BRUSSEL Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Advies. Provinciedecreet. meer. en het. worden. 24 april Pagina 1

Advies. Provinciedecreet. meer. en het. worden. 24 april Pagina 1 Advies Algemene Raad i.s.m. Sectorraad Kunsten enn Erfgoed Sectorraad Sociaal-Cultureel Werk 24 april 2013 Voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreett v.z.w.. de Rand

Nadere informatie