Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 82 van LYDIA PEETERS datum: 16 november 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking Voor ontvankelijk verklaarde premieaanvragen voor beschermde monumenten die bestemd zijn voor een erkende eredienst volgens de oude regelgeving, zullen enkel nog premies worden toegekend als op 1 oktober 2017 een actueel kerkenbeleidsplan aan het agentschap Onroerend Erfgoed is bezorgd. De uitvoeringsbepalingen van deze decretale wijzigingen en de andere wijzigingen ten gevolge van het kerntakenplan worden opgenomen in een wijzigingsbesluit, waarvoor in het najaar van 2016 de goedkeuringsprocedure liep. De procedure voor de opmaak van een beheersplan wordt vereenvoudigd en het verplicht in te winnen advies van het agentschap bij functiewijziging van geïnventariseerd erfgoed en bij percelen palend aan een beschermd monument wordt geschrapt. Begin 2017 zullen deze wijzigingen van kracht worden. In de beleidsbrief Onroerend Erfgoed lezen we tevens dat Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC) sinds 2012 een luik over onroerend erfgoed uitbouwde, naast het roerende luik. Na een periode van vijf jaar wordt nu gewerkt aan een nieuw beleidsplan. De focus van het CRKC ligt op het kerkelijke erfgoed. De ruime belangstelling voor de studiedagen van het CRKC toont de informatienood van kerkfabrieken en gemeentebesturen aan. Er wordt vooral aandacht besteed aan de opmaak van kerkenbeleidsplannen en alle mogelijke beheersvragen over kerken. De ontsluiting van de praktijkvoorbeelden over het medegebruik of de herbestemming van kerken loopt verder. In de zomer van 2016 waren meer dan vijfentachtig voorbeelden van kerken in Vlaanderen met medegebruik of herbestemming op de website van het CRKC geplaatst. Een publicatie hierover is in voorbereiding. Het CRKC is een traject over de veiligheidszorg voor kerken opgestart. Hierbij wordt vooral gewerkt aan een degelijke preventie en een goede voorbereiding op mogelijke calamiteiten. 1. Hoeveel gemeenten beschikken momenteel over een kerkenbeleidsplan? Graag een overzicht op basis van de meest recente cijfers waarover de minister beschikt. 2. Hoeveel kerkenbeleidsplannen werden tot op heden reeds bezorgd aan het agentschap Onroerend Erfgoed? Graag een overzicht per provincie. 3. Voor de dossiers vanaf 1 januari 2015 is het noodzakelijk voor sites die bouwkundig of archeologisch erfgoed bevatten, een goedgekeurd beheersplan te hebben vooraleer de erfgoedpremie kan worden toegekend. Graag een overzicht van de tot op heden goedgekeurde beheersplannen voor: a) de lokale besturen;

2 b) de (centrale) kerkbesturen; c) intergemeentelijke samenwerkingsverbanden; d) particulieren. 4. Voor hoeveel niet-beschermde eredienstgebouwen van de rooms-katholieke eredienst werden tot op vandaag subsidies toegekend voor een studie of een investeringsproject van herbestemming of nevenbestemming? Graag een overzicht per provincie. 5. Hoeveel subsidieaanvragen voor een studie of een investeringsproject van herbestemming of nevenbestemming van niet-beschermde eredienstgebouwen van de rooms-katholieke eredienst zijn momenteel in behandeling? Graag een overzicht. 6. Het CRKC werkt aan een nieuw beleidsplan. Wanneer zal het nieuwe beleidsplan van het CRKC worden voorgesteld? Wie wordt allemaal betrokken bij de opmaak van het beleidsplan? 7. Graag een overzicht per provincie van alle deelnemers aan de studiedagen van het CRKC. 8. Het CRKC bereidt een publicatie voor in verband met medegebruik en herbestemming van kerken. Wat is de timing aangaande deze publicatie? 9. Het CRKC is gestart met een traject over de veiligheidszorg voor kerken. Welke partners worden in dit traject betrokken en welke timing wordt vooropgesteld om dit te finaliseren?

3 GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED ANTWOORD op vraag nr. 82 van 16 november 2016 van LYDIA PEETERS 1. Op dit moment is het niet mogelijk om een sluitend overzicht te bezorgen van de kerkenbeleidsplannen die zijn goedgekeurd door de betrokken bisschop en het betrokken gemeentebestuur. Ook het agentschap Binnenlands Bestuur heeft hier geen overzicht van, aangezien er geen verplichting is om deze aan dit agentschap te bezorgen. Enkel wanneer men een erfgoedpremie aanvraagt bij het agentschap Onroerend Erfgoed voor een beschermd gebouw voor de eredienst, moet er vanaf 2017 een goedgekeurd kerkenbeleidsplan voor de betrokken gemeente aan het agentschap Onroerend Erfgoed worden bezorgd. Voor de overeenkomstig de oude regelgeving nog ingediende restauratiedossiers van kerken die op de wachtlijst staan, moet er vanaf 2017 ook een goedgekeurd kerkenbeleidsplan worden bezorgd aan dit agentschap. Het Centrum Voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) heeft een bevraging gedaan bij de vijf bisdommen en de betrokken gemeenten. Volgens hun enquête zijn er in Vlaanderen 72 kerkenbeleidsplannen goedgekeurd, zowel door de betrokken bisschop als door het betrokken gemeentebestuur: - Bisdom Antwerpen: 11 - Bisdom Limburg: 22 - Bisdom Gent: 4 - Bisdom Brugge: 10 - Aartsbisdom Mechelen-Brussel vicariaat Vlaams-Brabant: Op 24 november 2016 zijn elf kerkenbeleidsplannen bezorgd aan het agentschap Onroerend Erfgoed: - provincie Antwerpen: 0 - provincie Limburg: 4 - provincie Oost-Vlaanderen: 4 - provincie Vlaams-Brabant: 3 - provincie West-Vlaanderen: 0 Deze aantallen zijn lager dan de aantallen goedgekeurde kerkenbeleidsplannen volgens de enquête van het CRKC, omdat momenteel nog geen verplichting bestaat om kerkenbeleidsplannen in te dienen bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Deze verplichting wordt wel ingevoerd vanaf 1 januari 2017 voor de erfgoedpremiedossiers én voor de restauratiedossiers op de wachtlijst. 3. Sinds 1 januari 2015 en tot 24 november 2016 zijn er 90 beheersplannen goedgekeurd door het agentschap Onroerend Erfgoed. Hiervan zijn er 34 gemaakt in opdracht van lokale besturen (inclusief autonome gemeentebedrijven), acht in opdracht van (centrale) kerkbesturen (inclusief voor woningen in eigendom van een kerkfabriek), een in opdracht van een intergemeentelijke samenwerkingsverband en negentien in opdracht van particulieren. Rechtspersoonlijkheden zoals vzw s, cvba s, bvba s en NV s werden in deze categorie niet meegerekend.

4 4. De volgende subsidieaanvragen zijn goedgekeurd voor de studie of een investeringsproject van herbestemming of nevenbestemming van een nietbeschermde eredienstgebouw van de rooms-katholieke eredienst: - provincie Antwerpen: 3 - provincie Limburg: 5 - provincie Oost-Vlaanderen: 2 - provincie Vlaams-Brabant: 2 - provincie West-Vlaanderen: 4 5. De volgende subsidieaanvragen zijn momenteel in behandeling voor studie of investeringsproject van herbestemming of nevenbestemming van een nietbeschermde eredienstgebouwen van de rooms-katholieke eredienst: - provincie Antwerpen: 1 - provincie Limburg: 4 - provincie Oost-Vlaanderen: 1 - provincie Vlaams-Brabant: 0 - provincie West-Vlaanderen: 2 6. Het beleidsplan voor het CRKC is in voorbereiding en betreft de werking inzake het religieus onroerend erfgoed voor de periode Voor de andere aspecten van de werking van het CRKC (religieus cultureel en immaterieel erfgoed) zal eind 2017 een beleidsplan worden ingediend in het kader van het cultureel erfgoeddecreet. Het beleidsplan religieus onroerend erfgoed van het CRKC wordt de komende weken verder besproken met het agentschap Onroerend Erfgoed en mijn kabinet. 7. Het CRKC organiseert verschillende studiedagen en informatieavonden en dit zowel in eigen beheer als in samenwerking met andere partners. De studiedagen Zorgen voor morgen vonden in 2016 plaats op 26 april in Drongen en op 28 april in Heverlee, met telkens hetzelfde programma. Het was de bedoeling om op de eerste datum vooral kerkbesturen en gemeentebesturen uit Oost- en West- Vlaanderen te bereiken en op de tweede datum vooral deze uit Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen. De verdeling van de deelnemers over de provincies voor de studiedagen van 2016 is als volgt: DRONGEN - Antwerpen: 12 - Limburg: 1 - Oost-Vlaanderen: 74 - West-Vlaanderen: 42 - Vlaams-Brabant: 10 - Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 6 HEVERLEE - Antwerpen: 42 - Limburg: 20 - Oost-Vlaanderen: 2 - West-Vlaanderen: 0 - Vlaams-Brabant: 41 - Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 10 - Namen: 1 Op 22 november 2016 vond in Heverlee de studiedag In Paradisum plaats over funerair erfgoed. De deelnemers waren als volgt verdeeld over de provincies:

5 - Oost-Vlaanderen: 14 - Antwerpen: 15 - Vlaams-Brabant: 36 - West-Vlaanderen: 13 - Limburg: 9 - Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 11 Tenslotte organiseert het CRKC een sensibiliseringscampagne over Veiligheidszorg met een aantal studieavonden in de verschillende bisdommen. In het Vicariaat Vlaams- Brabant vonden drie studieavonden plaats. In het totaal werden hiermee een 100-tal kerkfabrieken bereikt, uit Vlaams-Brabant en Antwerpen. In het bisdom Hasselt vinden deze studieavonden plaats op 6 en 9 februari De publicatie zal een selectie bieden van interessante voorbeelden van de diverse vormen van gebruik van parochiekerken. Dit gaat zowel over valorisatie (met hoofdfunctie van eredienst, maar waarbij de kerk kan ingezet worden voor culturele en sociale activiteiten), medegebruik (waarbij naast de katholieke eredienst, de parochiekerk ook gebruikt door andere christelijke erediensten), nevenbestemming (naast gebruik door de katholieke eredienst wordt aan de kerk op permanente basis een ander profaan gebruik toegekend, hetzij door dezelfde ruimte in de tijd te delen, hetzij door de ruimte in aparte segmenten in te delen) en tenslotte herbestemming (de kerk wordt niet meer gebruikt voor de eredienst en krijgt een andere bestemming). Deze publicatie is gepland in 2017 en kadert in het nieuwe beleidsplan. 9. De volgende partners zijn structureel betrokken in het traject veiligheidszorg: - de vijf Vlaamse bisdommen; - de klankbordgroep Veiligheidszorg waarin de volgende instanties zetelen: het agentschap Onroerend Erfgoed, Monumentenwacht Vlaanderen, FARO, de brandweer van Leuven, de gerechtelijke Federale Politie en de preventieadviseur van de kathedraal van Antwerpen; - de Stuurgroep Onroerend Religieus Erfgoed van het CRKC die instaat voor doorstroming van informatie van en naar de overheid (het agentschap Onroerend erfgoed en het Agentschap Binnenlands Bestuur). Het traject is opgezet in overleg met het agentschap Onroerend Erfgoed om de beheerders van kerken meer instrumenten in handen te geven voor de veiligheidszorg voor hun kerkgebouw. Het doel is om de kerken via een betere veiligheidszorg ook meer open te stellen buiten de misvieringen om. Een eerste stap hierin betreft de analyse van de veiligheidsproblematiek van het kerkgebouw en het opstellen van een calamiteitenplan. Kerkbesturen kunnen er voor kiezen om dit traject in eigen beheer af te leggen en kunnen hiervoor gebruik maken van het stappenplan dat door het CRKC opgesteld is en dat ter beschikking wordt gesteld via de website ( Kerkbesturen die dit wensen kunnen echter ook een beroep doen op een medewerker van het CRKC om de veiligheidsanalyse en het proces om te komen tot een calamiteitenplan te begeleiden. Deze dienstverlening is betalend. De voorbereidende fase studiewerk, opstellen stappenplan enz. is afgerond en de website is uitgebreid met een luik veiligheidszorg waarop alle relevante informatie is verzameld. De uitvoering is een continu proces dat ook in de volgende jaren zal worden voortgezet, in functie van de vragen van kerkbesturen naar begeleiding.

nr. 906 van LYDIA PEETERS datum: 14 september 2015 aan LIESBETH HOMANS Kerkenbeleidsplannen - Stand van zaken

nr. 906 van LYDIA PEETERS datum: 14 september 2015 aan LIESBETH HOMANS Kerkenbeleidsplannen - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 906 van LYDIA PEETERS datum: 14 september 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Veiligheidszorg religieus erfgoed. ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015

Veiligheidszorg religieus erfgoed. ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015 Veiligheidszorg religieus erfgoed ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015 Waarom veiligheidszorg? Veilig stellen van religieus erfgoed Gebouwen: beschermd of niet beschermd. Focus in eerste instantie op

Nadere informatie

Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten

Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten Oorsprong van het Parochiekerkenplan Conceptnota Minister Bourgeois Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk Dateert van 24 juni

Nadere informatie

Opmaak van kerkenbeleidsplannen (KBP)

Opmaak van kerkenbeleidsplannen (KBP) Opmaak van kerkenbeleidsplannen (KBP) Vlaamse regering komt tussen Kerken die deel uitmaken van het Openbaar bestuur worden minder en minder gebruikt Financiële crisis: druk op de gemeenten die financieel

Nadere informatie

b) Een groot aantal kerken is beschermd als monument of is gelegen in een beschermd stads- of dorpsgezicht of cultuurhistorisch landschap.

b) Een groot aantal kerken is beschermd als monument of is gelegen in een beschermd stads- of dorpsgezicht of cultuurhistorisch landschap. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 98 van LYDIA PEETERS datum: 6 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Projectoproepen Herbestemming

Nadere informatie

De Vlaamse parochiekerken en hun kerkenbeleidsplannen

De Vlaamse parochiekerken en hun kerkenbeleidsplannen De Vlaamse parochiekerken en hun kerkenbeleidsplannen Dinsdag 25 april 2017 Elzenveld Woensdag 26 april 2017 Vormingscentrum Guislain Dimitri Stevens Inhoud Beknopte historiek Kerkenbeleidsplannen in cijfers

Nadere informatie

OPMAAK KERKENBELEIDSPLAN ZINGEM

OPMAAK KERKENBELEIDSPLAN ZINGEM OPMAAK KERKENBELEIDSPLAN ZINGEM WAT VOORAFGING Vlaanderen telt momenteel meer dan 1800 parochiekerken. Lange tijd waren deze kerken letterlijk en figuurlijk hét middelpunt van het dorp of de wijk. De belangrijke

Nadere informatie

De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013

De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013 De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013 Bevraging parochiekerken Respons op de bevraging Totaal aantal kerkfabrieken:

Nadere informatie

Het beheer van onroerend religieus erfgoed in Vlaanderen

Het beheer van onroerend religieus erfgoed in Vlaanderen Het beheer van onroerend religieus erfgoed in Vlaanderen Studienamiddag Erfgoedzorg voor protestants-evangelische kerken 18 februari 2017 Inhoud Wetgeving beheer en onroerend (erf)goed Medegebruik, nevenbestemming

Nadere informatie

Naar een gedragen toekomstvisie in het kerkenbeleidsplan

Naar een gedragen toekomstvisie in het kerkenbeleidsplan Naar een gedragen toekomstvisie in het kerkenbeleidsplan Dinsdag 25 april 2017 Elzenveld, Antwerpen Woensdag 26 april 2017 Vormingscentrum Guislain, Gent Jonas Danckers Art. 31 / 1. Een schriftelijk document

Nadere informatie

KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN OPMAAK EN IMPLEMENTATIE. Raadscommissie stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en openbare werken 25/01/2018

KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN OPMAAK EN IMPLEMENTATIE. Raadscommissie stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en openbare werken 25/01/2018 KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN OPMAAK EN IMPLEMENTATIE Raadscommissie stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en openbare werken 25/01/2018 KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN: OPMAAK EN IMPLEMENTATIE Raadscommissie

Nadere informatie

Stappenplan implementatie kerkenbeleidsplan

Stappenplan implementatie kerkenbeleidsplan Stappenplan implementatie kerkenbeleidsplan Valorisatie, medegebruik, nevenbestemming en herbestemming van kerken per gemeente in de praktijk brengen letterlijk en figuurlijk naar een open kerkgebouw met

Nadere informatie

Participatie over kerkgebouwen in Vlaanderen : situatieschets en algemene voorbeelden

Participatie over kerkgebouwen in Vlaanderen : situatieschets en algemene voorbeelden Participatie over kerkgebouwen in Vlaanderen : situatieschets en algemene voorbeelden 27 FEBRUARI 2018 OVERLEGNAMIDDAG Abdij van Park Heverlee Jan Jaspers en Jonas Danckers (CRKC) Centrum voor Religieuze

Nadere informatie

nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen - Archeologienota's

nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen - Archeologienota's SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Stedenbouwkundige

Nadere informatie

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan 26 april 2016 Drongen 28 april 2016 Heverlee Annemie Van Dyck wat? een stappenplan voor de waardering, selectie en herbestemming

Nadere informatie

Veiligheidszorg voor parochiekerken

Veiligheidszorg voor parochiekerken Veiligheidszorg voor parochiekerken Uw parochiekerk. Een veilig huis? Een kerkgebouw is een open huis, waar parochianen en andere bezoekers vrij kunnen binnen- en buitenlopen. Wanneer de kerk wordt opengesteld,

Nadere informatie

De projectbegeleider van het Projectbureau Herbestemming Kerken begeleidt dit traject.

De projectbegeleider van het Projectbureau Herbestemming Kerken begeleidt dit traject. INFODOCUMENT ZESDE OPROEP PROJECTBUREAU HERBESTEMMING KERKEN KANDIDAATSTELLING BEGELEID HAALBAARHEIDSONDERZOEK VOOR HER- OF NEVENBESTEMMING VAN EEN PAROCHIEKERK AANVRAAG IN TE DIENEN UITERLIJK 15 APRIL

Nadere informatie

Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van uw gemeente. Een stappenplan

Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van uw gemeente. Een stappenplan Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van uw gemeente Een stappenplan Inhoud Inleiding en Nota Bourgeois 2011 Definities Waarom een kerkenbeleidsplan? Principes en aandachtspunten Stappenplan

Nadere informatie

TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012

TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012 1 BISDOM BRUGGE TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012 Inleiding Het bisdom Brugge wenst een langetermijnvisie uit te werken voor de toekomst van alle parochiekerken

Nadere informatie

De conceptnota Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk en de toekomst van de parochie

De conceptnota Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk en de toekomst van de parochie De conceptnota Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk en de toekomst van de parochie 1. De conceptnota 1.1 De conceptnota als onderdeel van een evolutie Uit de inleiding van onze bisschop en de uiteenzetting

Nadere informatie

Beleidsbrief Onroerend Erfgoed 2016

Beleidsbrief Onroerend Erfgoed 2016 Beleidsbrief Onroerend Erfgoed 2016 ingediend door Geert Bourgeois, Minister-president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed November 2015 VIJF STRATEGISCHE

Nadere informatie

Monumentenwacht in Vlaanderen: ontstaan en missie

Monumentenwacht in Vlaanderen: ontstaan en missie MONUMENTENWACHT Monumentenwacht Vlaanderen en de bijkomende dienstverlening Meerjarenonderhoudsplannen met kostenraming Presentatie studiedag CRKC: Zorgen voor morgen? Beheer van religieus erfgoed 21 april

Nadere informatie

Toegewijde zorg voor het religieus erfgoed in Vlaanderen Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en

Toegewijde zorg voor het religieus erfgoed in Vlaanderen Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en Dierenwelzijn Vlaanderen: - 300 gemeenten - ca. 1750 parochiekerken Dertien centrumsteden: - ca. 300 parochiekerken Elk dorp

Nadere informatie

Gewijzigde regelgeving voor lokale besturen naar aanleiding van de inwerkingtreding van het kerntakenplan Onroerend Erfgoed

Gewijzigde regelgeving voor lokale besturen naar aanleiding van de inwerkingtreding van het kerntakenplan Onroerend Erfgoed Gewijzigde regelgeving voor lokale besturen naar aanleiding van de inwerkingtreding van het kerntakenplan Onroerend Erfgoed Dit document geeft een overzicht van de meest recente wijzigingen aan het Onroerenderfgoeddecreet,

Nadere informatie

Juridische raad is goud waard!

Juridische raad is goud waard! Uw kerkenbeleidsplan: van papier naar praktijk Juridische raad is goud waard! SEMINARIE 14 juni 2017 k a p e l C l a r e n h o f G u f f e n s l a a n 4 3 3500 HASSELT 16 juni 2017 S i n t - B a a f s

Nadere informatie

Toelichting. De projectbegeleider van het Projectbureau Herbestemming Kerken begeleidt dit traject.

Toelichting. De projectbegeleider van het Projectbureau Herbestemming Kerken begeleidt dit traject. INFODOCUMENT KANDIDAATSTELLING BEGELEIDINGSTRAJECT HAALBAARHEIDSONDERZOEK VOOR HERBESTEMMING VAN EEN PAROCHIEKERK AANVRAAG IN TE DIENEN UITERLIJK 22 SEPTEMBER 2017 Toelichting Voor wie? Steden/gemeenten

Nadere informatie

Infosessie kerkenplannen. Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen

Infosessie kerkenplannen. Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen Infosessie kerkenplannen Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen Intro: Werner Van Laer Inhoudsoverzicht Waarom een kerkenplan? Soorten kerkenplannen Algemene inhoud van een gemeentelijk kerkenplan Concrete

Nadere informatie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Cultureel Erfgoed Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Onroerend erfgoed = monumenten, landschappen, archeologie = Grondgebonden => Gewestmaterie 2 3 Cultureel-erfgoeddecreet

Nadere informatie

Herbestemming kerken Gemeenteraadscommissie 19/09/2017

Herbestemming kerken Gemeenteraadscommissie 19/09/2017 Herbestemming kerken Gemeenteraadscommissie 19/09/2017 Kerkenbeleidsplan Herbestemming kerken Sint-Martinuskerk Schelderode Sint-Bonifatiuskerk Munte Sint-Aldegondekerk Lemberge Kerkenbeleidsplan Context

Nadere informatie

nr. 31 van LYDIA PEETERS datum: 16 oktober 2015 aan GEERT BOURGEOIS Archeologische zones in stadskernen - Openbaar onderzoek

nr. 31 van LYDIA PEETERS datum: 16 oktober 2015 aan GEERT BOURGEOIS Archeologische zones in stadskernen - Openbaar onderzoek SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 31 van LYDIA PEETERS datum: 16 oktober 2015 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Archeologische

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit OPSCHRIFT. Vergadering van 13 juni Besluit nummer: 2017_GR_00578

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit OPSCHRIFT. Vergadering van 13 juni Besluit nummer: 2017_GR_00578 GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 13 juni 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00578 Onderwerp: Globaal parochiekerkenplan - Addendum - Goedkeuring Beknopte samenvatting: Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

De toekomst van de parochiekerken in Vlaanderen

De toekomst van de parochiekerken in Vlaanderen De toekomst van de parochiekerken in Vlaanderen WOENSDAG 13 MAART 2019 Infosessie herbestemming kerken SOLVA Jonas Danckers (CRKC-Parcum) Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur Inhoud Parochiekerken:

Nadere informatie

Dialoogmuseum Parkabdij. toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC. Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel

Dialoogmuseum Parkabdij. toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC. Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel Dialoogmuseum Parkabdij toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel Doelstellingen CRKC vzw Art. 3. De vereniging heeft

Nadere informatie

PARTICIPATIETRAJECTEN voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken

PARTICIPATIETRAJECTEN voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken PARTICIPATIETRAJECTEN voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken Participatietrajecten Wat? Samen met de lokale gemeenschap (parochianen en andere betrokkenen) naar een bijkomende of nieuwe invulling

Nadere informatie

Dienstverlening roerend religieus erfgoed

Dienstverlening roerend religieus erfgoed Dienstverlening roerend religieus erfgoed Voor wie? Het CRKC expertisecentrum voor religieus erfgoed biedt een specifieke dienstverlening voor roerend religieus erfgoed van de erkende erediensten. Het

Nadere informatie

Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van de gemeente Merelbeke. Infomoment Gemeentehuis Merelbeke woensdag 9 november 2016

Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van de gemeente Merelbeke. Infomoment Gemeentehuis Merelbeke woensdag 9 november 2016 Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van de gemeente Merelbeke Infomoment Gemeentehuis Merelbeke woensdag 9 november 2016 Korte historische schets: Kerk, kerkfabrieken en secularisering

Nadere informatie

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure OE_PR-02-150629 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////T

Nadere informatie

nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017

nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017 De Ecologiepremie+

Nadere informatie

Een toekomst voor de Vlaamse Parochiekerken. Colloquium Brussels Gewest 17 december 2013

Een toekomst voor de Vlaamse Parochiekerken. Colloquium Brussels Gewest 17 december 2013 Een toekomst voor de Vlaamse Parochiekerken Colloquium Brussels Gewest 17 december 2013 Inhoud van de presentatie Wetgevend kader in het Vlaams Gewest Actuele situatie van de parochiekerken Conceptnota

Nadere informatie

Bouwen aan een toekomst voor de parochiekerken: Nota Minister Bourgeois en bevraging CRKC

Bouwen aan een toekomst voor de parochiekerken: Nota Minister Bourgeois en bevraging CRKC Parochiekerken: een uniek landschap Bouwen aan een toekomst voor de parochiekerken: Nota Minister Bourgeois en bevraging CRKC Parochiekerken: een uniek landschap Centrale plaats in de samenleving Kloppend

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het

Ontwikkelingen in het Ontwikkelingen in het Cultureel-erfgoedbeleid Departement CJSM Afdeling Cultureel Erfgoed Katrijn Van Kerchove Cultureel-erfgoedbeleid Vlaamse Overheid: 1. Erkennen en subsidiëren 2. Beschermen roerend

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF TIJDELIJKE 1. Tweemaandelijkse nieuwsbrief Nummer 1-2015 DECREET ONROEREND ERFGOED: VOORSTELLING CRKC PASTORIEËN SUBSI-

NIEUWSBRIEF TIJDELIJKE 1. Tweemaandelijkse nieuwsbrief Nummer 1-2015 DECREET ONROEREND ERFGOED: VOORSTELLING CRKC PASTORIEËN SUBSI- NIEUWSBRIEF TIJDELIJKE Tweemaandelijkse nieuwsbrief Nummer 1-2015 Beste, DECREET ONROEREND ERFGOED: VOORSTELLING CRKC PASTORIEËN SUBSI- DIËRING VICARIAAT ONDERWIJS BEHEER VAN RESERVES DOOR KERKFABRIEKEN

Nadere informatie

De parochiekerk van Schelderode

De parochiekerk van Schelderode De parochiekerk van Schelderode Met dank aan i.s.m. CRCK (Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur) Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het landinrichtingsplan Zelzate-Zuid

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het landinrichtingsplan Zelzate-Zuid Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het landinrichtingsplan Zelzate-Zuid DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel 3.3.1, artikel

Nadere informatie

Vrijwilligers bij het beheer van in situ religieus erfgoed. De Monumentale Kerken Antwerpen als case-studystudy Expertenforum CRKC / Uit de kast Heverlee 23 mei 2013 Monumentale Kerken Antwerpen Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Nadere informatie

Geachte leden van de centrale kerkbesturen en de kerkfabrieken,

Geachte leden van de centrale kerkbesturen en de kerkfabrieken, Toespraak door Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Geert BOURGEOIS Nieuwjaarsreceptie Centraal Kerkbestuur Gent Gent, dinsdag 4 februari 2014 Monseigneur,

Nadere informatie

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters?

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters? Zorg voor kloostererfgoed Wat doet het CRKC voor de kloosters? Een beetje geschiedenis Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur in 1997 opgericht als binnenkerkelijk steunpunt voor behoud, beheer, ontsluiting

Nadere informatie

Een digitale kerkinventaris als instrument voor de waardering van religieus erfgoed

Een digitale kerkinventaris als instrument voor de waardering van religieus erfgoed Serskamp, deelgemeente van Wichelen Neogotische Sint-Denijskerk Beschermd monument samen met het omringende kerkhof Huidig gebruik Open kerk Restauratiedossier 11 06 2019 - Contactdag Erfgoedatabanken

Nadere informatie

van onroerend erfgoed onroerenderfgoed.be

van onroerend erfgoed onroerenderfgoed.be Financiële VAREND ondersteuning ERFGOED bij aankoop IN VLAADEREN en beheer van onroerend erfgoed onroerenderfgoed.be onroerenderfgoed.be Deze folder maakt je als eigenaar of gebruiker van een onroerend

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

1. Kan de minister een stand van zaken geven over de uitvoering van het actieplan? Welke acties zijn nog niet afgerond?

1. Kan de minister een stand van zaken geven over de uitvoering van het actieplan? Welke acties zijn nog niet afgerond? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND Vraag

Nadere informatie

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting.

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. VORMINGSPAKKET DE PAROCHIEKERK Ellen Van Basselaere Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. Verantwoordelijke uitgever: Oost-Vlaamse

Nadere informatie

Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van uw gemeente. Een stappenplan

Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van uw gemeente. Een stappenplan Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van uw gemeente Een stappenplan Inhoud Inleiding en Nota Bourgeois 2011 Defini8es Waarom een kerkenbeleidsplan? Principes en aandachtspunten Stappenplan

Nadere informatie

Rol: Erfgoedconsulent bouwkundig en archeologisch erfgoed

Rol: Erfgoedconsulent bouwkundig en archeologisch erfgoed Doel van de functie De erfgoedconsulent zal instaan voor de uitvoering van de doelstellingen van de IOED rond archeologie en bouwkundig erfgoed. Het luik landschappelijk erfgoed zal door het Regionale

Nadere informatie

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure OE_PR-02-150416 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////T

Nadere informatie

Hoe staan deze cijfers ten opzichte van de cijfers van vorige jaren? Wat is hier volgens de minister een mogelijke verklaring voor?

Hoe staan deze cijfers ten opzichte van de cijfers van vorige jaren? Wat is hier volgens de minister een mogelijke verklaring voor? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 222 van VALERIE TAELDEMAN datum: 6 januari 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

VR DOC.1132/1

VR DOC.1132/1 VR 2016 2110 DOC.1132/1 MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING

Nadere informatie

In ander licht. Herbestemming van religieus erfgoed. Veerle De Houwer. Winvorm - 12 mei 2009

In ander licht. Herbestemming van religieus erfgoed. Veerle De Houwer. Winvorm - 12 mei 2009 In ander licht Herbestemming van religieus erfgoed Veerle De Houwer Winvorm - 12 mei 2009 Agentschap R-O Vlaanderen Onroerend Erfgoed Beschermen Vergunnen Premies > Monumenten, stads- en dorpgezichten

Nadere informatie

KERKENBELEIDSPLAN (KBP)

KERKENBELEIDSPLAN (KBP) KERKENBELEIDSPLAN (KBP) Wettelijke basis Onroerend- en erfgoeddecreet van 12 juli 2013 Vanaf 2015 : KBP verplicht voor nieuwe aanvraag premie voor beschermde kerken Juli 2016 : retroactief voor premie-aanvragen

Nadere informatie

nr. 37 van MARTINE TAELMAN datum: 12 november 2014 aan SVEN GATZ Cultuur, Media en Jeugd - Decentrale spreiding

nr. 37 van MARTINE TAELMAN datum: 12 november 2014 aan SVEN GATZ Cultuur, Media en Jeugd - Decentrale spreiding SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 37 van MARTINE TAELMAN datum: 12 november 2014 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Cultuur, Media en Jeugd - Decentrale spreiding De algemene uitgavenbegroting

Nadere informatie

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten Op pagina

Nadere informatie

Herbestemming kerken - onttrekking aan de eredienst - opheffing parochie grenswijziging parochie. Juridisch kader - procedures. SOLVA

Herbestemming kerken - onttrekking aan de eredienst - opheffing parochie grenswijziging parochie. Juridisch kader - procedures. SOLVA Herbestemming kerken - onttrekking aan de eredienst - opheffing parochie grenswijziging parochie. Juridisch kader - procedures. SOLVA 13.03.2019 1 Begrippen - beslissing die betrekking heeft op het kerkgebouw

Nadere informatie

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei 2016 - Lovendegem Regionaal Landschap Meetjesland vzw Bestaande samenwerking (geen

Nadere informatie

nr. 636 van MERCEDES VAN VOLCEM datum: 20 juni 2016 aan LIESBETH HOMANS Sociale huurwoningen - Isolatie

nr. 636 van MERCEDES VAN VOLCEM datum: 20 juni 2016 aan LIESBETH HOMANS Sociale huurwoningen - Isolatie SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 636 van MERCEDES VAN VOLCEM datum: 20 juni 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF UNIE VAN DE RELIGIEUZEN VAN BELGIE (URB)

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF UNIE VAN DE RELIGIEUZEN VAN BELGIE (URB) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF UNIE VAN DE RELIGIEUZEN VAN BELGIE (URB) URB, 2 1. Briefwisseling. 1969. 2. Briefwisseling. 1970. 3. Briefwisseling. 1971. 4. Briefwisseling.

Nadere informatie

Graag informeer ik hierbij naar de werking van de Zorginspectie met betrekking tot het toezichtsdomein gehandicaptenzorg.

Graag informeer ik hierbij naar de werking van de Zorginspectie met betrekking tot het toezichtsdomein gehandicaptenzorg. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 818 van ELS ROBEYNS datum: 13 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Zorginspectie - Gehandicaptenzorg Graag informeer ik hierbij

Nadere informatie

Er zijn 2 roerende goederen die worden beschouwd cultuurgoederen, nl.:

Er zijn 2 roerende goederen die worden beschouwd cultuurgoederen, nl.: O.L.VROUWKERK ZONNEBEKE - BEHEERSPLAN - versie 12/2017 BIJLAGE 02 blz. 1 BIJLAGE 02: LIJST VAN CULTUURGOEDEREN Er zijn 2 roerende goederen die worden beschouwd cultuurgoederen, nl.: - de godslamp - de

Nadere informatie

Aanvraag van een subsidie voor de ecologische bosfunctie

Aanvraag van een subsidie voor de ecologische bosfunctie Aanvraag van een subsidie voor de ecologische bosfunctie Agentschap voor Natuur en Bos Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553 81 02 - Fax (02)553 81 05 1 CODE VAN DE AFDELING-001 JJMMDD

Nadere informatie

KERKBESTUREN WERKEN GOED MEE AAN BEVRAGING

KERKBESTUREN WERKEN GOED MEE AAN BEVRAGING KERKBESTUREN WERKEN GOED MEE AAN BEVRAGING Enquête kadert in het parochiekerkenplan Een uitgebreide bevraging verschaft de instanties die betrokken zijn bij het beheer en de toekomst van de parochiekerken

Nadere informatie

Schatkamers van geloof en geschiedenis

Schatkamers van geloof en geschiedenis Schatkamers van geloof en geschiedenis Beheer van religieus cultureel erfgoed in de Vlaamse Studiedag : Zorgen voor morgen? Beheer van religieus erfgoed DPC Mechelen, 21 april 2015 Abdij Zevenkerken, Sint-Andries

Nadere informatie

Om u beter bij te staan

Om u beter bij te staan Om u beter bij te staan Meerjarenonderhoudsplan met kostenraming De Vlaamse overheid legt steeds meer het accent op goed beheer. Zij gaf Monumentenwacht de opdracht om de toestandsrapporten te koppelen

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2015 TOT 30 JUNI 2016 1) Vlaamse overheid: 12 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur Departement Kanselarij en

Nadere informatie

Fiche analyse statuut cultuurgoed in monumenten die beschermd werden voor 2013

Fiche analyse statuut cultuurgoed in monumenten die beschermd werden voor 2013 Fiche analyse statuut cultuurgoed in monumenten die beschermd werden voor 2013 Werkwijze: Is een monument beschermd voor 1 januari 2013 en wil je nagaan of de onroerende goederen in het monument ook beschermd

Nadere informatie

Studiedag inventarisatie, beheer en herwaardering van plattelandskerkhoven in Vlaams-Brabant

Studiedag inventarisatie, beheer en herwaardering van plattelandskerkhoven in Vlaams-Brabant Studiedag inventarisatie, beheer en herwaardering van plattelandskerkhoven in Vlaams-Brabant Vrijdag 3 maart 2017 Jan Ruisbroec en Onze-Lieve-Vrouwkerk Ruisbroek, Sint-Pieters-Leeuw STUDIEDAG aanleiding

Nadere informatie

KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN 2017

KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN 2017 KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN 2017 Dit Kerkenbeleidsplan werd opgemaakt in april 2017 Gezien en goedgekeurd door Vicariale Raad van het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen dd. 18/04/2017 Aartsbisdom Mechelen-Brussel

Nadere informatie

BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS

BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS In deze bijlage splitsen we de informatie over de tweedekansleerwegen van vroegtijdig op naar volgende kenmerken: de uitstroompositie in

Nadere informatie

Het varend erfgoed decreet en de VIOE-inventaris. Maarten Van Dijck

Het varend erfgoed decreet en de VIOE-inventaris. Maarten Van Dijck Het varend erfgoed decreet en de VIOE-inventaris Maarten Van Dijck Bronnen Voor actuele informatie over bescherming en beheer van het varend erfgoed, is de informatie van Ruimte en Erfgoed de enige correcte

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR VR 2018 2601 MED.0016/3BIS BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2016 TOT 30 JUNI 2017 1) Vlaamse overheid: 12 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming

Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming Annelies Augustyns, team Vlaams Bouwmeester 24/04/2017 1 MEESTERPROEF 1. VLAAMS BOUWMEESTER? 2. AGENTSCHAP ONROEREND ERFGOED? 3. DEPARTEMENT CULTUUR, JEUGD EN

Nadere informatie

Functies die toegang geven tot Private Search (lezen, wijzigen, mandaat geven)

Functies die toegang geven tot Private Search (lezen, wijzigen, mandaat geven) Functies die toegang geven tot Private Search (lezen, wijzigen, mandaat geven) Ondernemingen- natuurlijk persoon Oprichter van de onderneming- natuurlijk persoon Wettelijke vertegenwoordiger van de oprichter

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1589 (2011-2012) Nr. 7 27 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

krant Voor en door de besturen van de eredienst

krant Voor en door de besturen van de eredienst krant Voor en door de besturen van de eredienst Mei 2017 2 De Sint-Bavokerk in Gontrode (Melle): een mooi voorbeeld van nevenbestemming // 6 Stappenplan kan erfgoed in parochiekerken redden // 8 De belangrijkste

Nadere informatie

12-11-2014. Onroerenderfgoeddecreet. 13 november 2014 Vastgoedforum Onroerend Erfgoed. Inleiding

12-11-2014. Onroerenderfgoeddecreet. 13 november 2014 Vastgoedforum Onroerend Erfgoed. Inleiding Onroerenderfgoeddecreet 13 november 2014 Vastgoedforum Onroerend Erfgoed Inleiding 1 Onroerend erfgoed 3 Onroerenderfgoedzorg in partnerschap Regeerakkoord : samenwerking tussen overheidsdiensten wordt

Nadere informatie

WERKBOEKJE BUSUITSTAP

WERKBOEKJE BUSUITSTAP WERKBOEKJE BUSUITSTAP 26 JANUARI 2019 Vlaanderen is open ruimte Dit Platteland project werd Plus: Vlaanderen mede mogelijk en provincie gemaakt Oost-Vlaanderen door cofinanciering investeren uit Platteland

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR VR 2019 2501 MED.0026/3BIS BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2017 TOT 30 JUNI 2018 1) Vlaamse overheid: 11 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

Opmaak en implementatie van kerkenbeleidsplannen (KBP)

Opmaak en implementatie van kerkenbeleidsplannen (KBP) Opmaak en implementatie van kerkenbeleidsplannen (KBP) Infomoment Toekomst van parochiekerken Sint-Martinuskerk Loppem Woensdag 7 juni 2017 9u Jonas Danckers (CRKC) Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur

Nadere informatie

Beleidsbrief Onroerend Erfgoed 2019

Beleidsbrief Onroerend Erfgoed 2019 Beleidsbrief Onroerend Erfgoed 2019 ingediend door Geert Bourgeois, Minister-president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed VIJF STRATEGISCHE DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

4. Hoeveel zelfstandige kinderopvanginitiatieven stapten in 2013 en 2014 (cijfers tot september) uit het IKG-systeem?

4. Hoeveel zelfstandige kinderopvanginitiatieven stapten in 2013 en 2014 (cijfers tot september) uit het IKG-systeem? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 63 van ELKE VAN DEN BRANDT datum: 15 oktober 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Zelfstandige kinderopvang - Evolutie Het decreet Kinderopvang

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: In dit document vindt u het ontwerp van wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 zoals het door de Vlaamse Regering op 13 mei 2016 definitief werd goedgekeurd. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet

Nadere informatie

4 lokale PPS-projecten : PPS-projecten van de lokale besturen en van de ervan afhangende rechtspersonen;

4 lokale PPS-projecten : PPS-projecten van de lokale besturen en van de ervan afhangende rechtspersonen; PPS Decreet 18 JULI 2003. - Decreet betreffende Publiek-Private Samenwerking. Publicatie : 19-09-2003 Inwerkingtreding : 29-09-2003 Inhoudstafel HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Art. 1-2 HOOFDSTUK II.

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Nieuwsbrief Monard D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp Recente wijzigingen in de erfgoedwetgeving Datum 2 december 2011 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen

Nadere informatie

BEROEPSINSTANTIE INZAKE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR

BEROEPSINSTANTIE INZAKE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR BEROEPSINSTANTIE INZAKE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR JAARVERSLAG 2013-20 2014 1) Algemeen 1.1. Krachtens artikel 27 van het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur dient de beroepsinstantie

Nadere informatie

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces Mededeling Vlaamse Regering Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces 1. Context Na het leggen van de grondvesten van een nieuw systeem van Vlaamse openbare statistieken door de

Nadere informatie

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd?

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 67 van JORIS POSCHET datum: 23 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Bovenlokale sportinfrastructuur - Evaluatie Het wegwerken

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 22 januari 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 22 januari 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 22 januari 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD stadsbeheer Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester de heer Koen

Nadere informatie

KOV Uitbreiding inkomensgerelateerde opvangplaatsen vanaf 2011 aanvulling

KOV Uitbreiding inkomensgerelateerde opvangplaatsen vanaf 2011 aanvulling 15 maart 2011 Nr. 07/11 Bestemd voor: Alle Leden Uitbreiding inkomensgerelateerde opvangplaatsen vanaf 2011 aanvulling Op 02.02.2011 zonden we u een @ctua -5/11 aangaande de uitbreiding van de inkomensgerelateerde

Nadere informatie

nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep

nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep De werkinlevingsovereenkomsten

Nadere informatie

Exploitatie van bioscoopzalen ( 35 mm of meer )

Exploitatie van bioscoopzalen ( 35 mm of meer ) T2.1 Structurele en kwalitatieve inlichtingen T2.1.1 Bioscopen volgens het aantal zalen T2.1.2 Zalen en zitplaatsen T2.1.3 Aantal beschikbare zitplaatsen volgens het aantal zalen T2.1.4 Zalen die het hele

Nadere informatie

uitvoeringsbesluiten onroerend erfgoed

uitvoeringsbesluiten onroerend erfgoed Briefadvies uitvoeringsbesluiten onroerend erfgoed Adviesvraag over het ontwerp van besluit betreffende de uitvoering van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 Datum van goedkeuring 20 februari

Nadere informatie

Feitenfiche gemeentelijke verordeningen

Feitenfiche gemeentelijke verordeningen Feitenfiche gemeentelijke verordeningen November 2017 Verordeningen zijn één van de instrumenten die een overheid kan gebruiken om regels vast te leggen om een bepaald grondgebied te ordenen. Aan de hand

Nadere informatie