Meerjarenplan Seniorenbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meerjarenplan Seniorenbeleid"

Transcriptie

1 Meerjarenplan Seniorenbeleid

2 Organisatiedoelen stad Oostende 1. Oostende is een aantrekkelijke en nette stad waar mensen trots op zijn en zich veilig voelen. 2. Oostende is een levendige stad met kansen voor iedereen. De Stad biedt een klantgerichte en toegankelijke dienstverlening. 3. Oostende is een efficiënt georganiseerde stad met kwaliteit als belangrijkste waarde.

3 ORGANISATIEDOEL 1 Hoofdbeleidsdoelstelling 1.2. De Stad Oostende werkt aan de betaalbaarheid van de woonstad. Beleidsdoelstelling Maatregelen nemen die woningen aantrekkelijk en betaalbaar maken. Actieplan 1213 Een transparant en haalbaar sociaal woonbeleid ontwikkelen.

4 Actie 708 Een valbus/preventiebus in de wijken organiseren. De valbus is een reizende tentoonstelling die door heel Vlaanderen toert om 55-plussers te informeren en sensibiliseren over de problematiek van vallen en valrisico s. Op deze bus maken de bezoekers kennis met de personages Fientje, Maria, Frans, Marcel en Louisa. Aan de hand van hun verhalen komen ze alles te weten over vallen, valgevaar en valpreventie. Bezoekers leren valrisico s ontdekken en krijgen daarbij enkele tips mee om valvrij door het leven te gaan. Medicatie, zicht, evenwicht en mobiliteit, voeten en schoeisel, omgeving en gedrag, valangst, duizelen en osteoporose komen aan bod. Indicator: De valbus reist eenmaal per jaar de Stad rond tijdens de week van de valpreventie.

5 Hoofdbeleidsdoelstelling 1.4. De Stad Oostende is een bereikbare en verkeersveilige stad. Beleidsdoelstelling Initiatieven nemen die een vlotte en veilige bereikbaarheid van, naar en in de stad bevorderen. Actieplan 1415 Veilige fiets - en voetgangersvriendelijke acties en verbindingen of routes van en naar school, werk, recreatie, station realiseren.

6 Actie 719 Een fietsbehendigheidscursus voor personen met een elektrische fiets organiseren. De elektrische fiets is in opmars: vandaag is 1 op de 8 verkochte fietsen elektrisch. Ook heel wat ouderen overwegen de aankoop van een elektrische fiets. Maar een elektrische fiets is redelijk technisch en roept hierdoor tal van vragen op: Wat is een elektrische fiets eigenlijk? Hoe werkt het? Kan ik er wel veilig mee rijden? Waar moet ik op letten als ik er eentje wil kopen? Om een antwoord te kunnen geven op deze vele andere vragen werkten OKRA-SPORT, Mobiel 21, Verenigingen voor Verkeersveiligheid en de Thuiszorgwinkels Vlaanderen het vormingspakket Veilig elektrisch fietsen uit. Het pakket bevat een theoretisch en een praktisch gedeelte, waarbij een elektrische fiets kan worden getest. Indicator: Eenmaal per jaar wordt er een sessiereeks georganiseerd over veilig elektrisch fietsen.

7 ORGANISATIEDOEL 2 Hoofdbeleidsdoelstelling 2.3. De Stad Oostende zet in op participatie als instrument voor gemeenschapsvorming, sociale samenhang en diversiteit. Beleidsdoelstelling Participatietrajecten opzetten in beleidsvoorbereidende en uitvoerende fase. Actieplan 2223 Gerichte evaluaties en indien wenselijk vernieuwing van de adviesgroepen realiseren.

8 Actie 776 De werking van de Seniorenadviesraad (SARO) ondersteunen. De Coördinator seniorenbeleid rapporteert op regelmatige tijdstippen de SARO over de uitwerking en stand van zaken Seniorenbeleid met de daaraan gekoppelde acties. Daarnaast ondersteunt de Coördinator de werking van de SARO en berekent de subsidies voor de aangesloten verenigingen. Indicatoren: Het Dagelijks Bestuur van de SARO komt maandelijks samen. De Algemene Vergadering van de SARO komt minstens tweemaal per jaar samen.

9 Hoofdbeleidsdoelstelling 2.4. De Stad Oostende biedt een aantrekkelijk, divers, complementair en toegankelijk vrijetijdsaanbod zowel voor inwoner als bezoeker. Beleidsdoelstelling Een laagdrempelig en kwalitatief vrijetijdsen activiteitenaanbod ontwikkelen, coördineren en stimuleren. Actieplan 2411 Een kwalitatief en geïntegreerd eigen vrijetijdsaanbod realiseren.

10 Actie 722 Zilverrock organiseren. Zilverrock is een muziekevenement voor Oostendse senioren, die doorgaat in het Kursaal Oostende. Indicatoren: Eenmaal per jaar wordt Zilverrock georganiseerd in de maand maart.

11 Actie 723 Zilverscherm en organiseren. Zilverscherm vertoont in Kinepolis Oostende elke maand een film die aangepast is aan de doelgroep senioren. Deze films zijn kwalitatief en zeer divers, zonder geweld of expliciete beelden. Er wordt gezocht naar een variatie in filmgenres. In nodigen de Kleinkinderen hun grootouders uit om samen naar een film te kijken in Kinepolis. Indicatoren: Zilverscherm gaat elke tweede dinsdag van de maand door gedurende gans het jaar (12 keer) wordt tweemaal per jaar georganiseerd.

12 Hoofdbeleidsdoelstelling 2.4. De Stad Oostende biedt een aantrekkelijk, divers, complementair en toegankelijk vrijetijdsaanbod zowel voor inwoner als bezoeker. Beleidsdoelstelling Een laagdrempelig en kwalitatief vrijetijdsen activiteitenaanbod ontwikkelen, coördineren en stimuleren. Actieplan 2416 De BIB verder uitbouwen als een laagdrempelige basisvoorziening die zich aanpast aan de nieuwe uitdagingen van de maatschappij.

13 Actie 725 Logeerkoffers aanbieden. Qua ontspanning is het voor grootouders niet altijd gemakkelijk om kleinkinderen te animeren. Ze zijn dikwijls niet op de hoogte van de speelgoedtrends, die niet altijd zo goedkoop zijn. Daarom bieden we een logeerkoffer aan met boeken, dvd s en speelgoed aan voor de groep kinderen tussen 3 en 6 jaar, 6 en 8 jaar en 8 en 12 jaar. Deze logeerkoffer verpakken we in een catchy trolley, die beide doelgroepen aanspreken. Naast boeken, dvd s en speelgoed willen we ook de interactie en dialoog tussen beide stimuleren. Door de ontwikkeling van een memoryspel met foto s van Oostende vroeger en nu ontstaat er een vorm van dialoog tussen beide. Ook gebruiksvoorwerpen van vroeger en nu kunnen in dit spel verwerkt zitten vb. het filmrolletje. Voor beide partijen is het memory spel een unieke vorm van braintrainer. Indicatoren: Er worden 3 soorten logeerkoffers aangemaakt voor kinderen tussen 3 en 6 jaar, 6 en 8 jaar en 8 tot 12 jaar.

14 Hoofdbeleidsdoelstelling 2.7. De Stad Oostende voert een welzijnsbeleid om voor elke burger de sociale rechten te garanderen. Beleidsdoelstelling Op de dubbele vergrijzing inspelen met een aangepast seniorenbeleid. Actieplan 2741 Een breed beleid uitwerken voor de doelgroep senioren met aandacht voor de diversiteit in deze groep.

15 Actie 709 Een senioreninformatiebeurs organiseren. Dit inclusief beleid moet alle beleidsdomeinen overschrijden. In het seniorenbeleidsplan staan er dan ook heel wat stadsbrede acties. Eén van de doelstellingen hierbij is de kwetsbaarheid bij deze doelgroep te verminderen door preventieve integrale interventies aan te bieden en deze multidisciplinair te benaderen. Informatieverstrekking is hierbij van essentieel belang en daarom organiseren we voor het eerst een Zilverbeurs of senioreninformatiebeurs in het Kursaal Oostende. De beurs zal ingedeeld worden in thema s: zorg, welzijn, mobiliteit, wonen, veiligheid, economie, onderwijs en vrije tijd voor de doelgroep senioren. Op deze dag willen we de senioren laten kennismaken met het ruime aanbod voorzieningen. Maandag 22 september in Kursaal Oostende Indicatoren: Eenmaal per jaar wordt een senioreninformatiebeurs georganiseerd.

16 Actie 726 een ouderenbehoeftenonderzoek uitvoeren in samenwerking met de provincie en de VUB. De Vlaamse overheid stimuleert lokale besturen om, in samenwerking met de Seniorenadviesraad, een gemeentelijke ouderen beleidsplan op te stellen. Dit plan dient vervolgens opgenomen te worden in het lokaal sociaal beleidsplan. Om als lokaal bestuur een degelijk ouderenbeleidsplan op te stellen is het echter belangrijk zicht te hebben op de behoeften van de ouderen in de gemeente. Het West-Vlaams Overleg Adviesraden van Senioren (WOAS) werkte rond deze thematiek een totaalpakket uit. Het totaalpakket, bestaande uit een gestandaardiseerde vragenlijst, een draaiboek en begeleiding op maat ter plaatse wil ondersteuning geven bij dit proces. 24 West-Vlaamse gemeenten maakten reeds gebruik van dit pakket. Het project werd uitgewerkt in samenwerking met professor Dominique Verté, gerontoloog verbonden aan de VUB. De vragenlijst omvat uiteenlopende thema s die senioren aanbelangen zoals, zorg, huisvesting, inspraak, mobiliteit, veiligheid, Het uitvoerige draaiboek gaat dieper in op de steekproeftrekking, het opstarten van een stuurgroep, het aantrekken en opleiden van enquêteurs,

17 Actie 726 een ouderenbehoeftenonderzoek uitvoeren in samenwerking met de provincie en de VUB. Indicatoren : Aantal te interviewen personen voor de representativiteit van het onderzoek gemeente mannen vrouwen steekproefgrootte jaar jaar 80+ jaar jaar jaar 80+ jaar jaar jaar 80+ jaar verhouding Oostende steekproef % 20,4 14,6 8,7 21,7 18,6 16,0 100

18 Actie 727 Informatie verstrekken omtrent waardig levenseinde. Oprichting van een LEIF consultatie LEIF staat voor Levens einde informatie Forum, en wil iedereen die vragen heeft over levenseinde en sterven, helpen. Leif artsen, nurses en vrijwilligers helpen, luisteren, ondersteunen en begeleiden mensen die hun papieren omtrent menswaardig levenseinde willen invullen. Concreet gaan dit over papieren negatieve wilsverklaring, euthanasie, orgaandonatie, Indicatoren : Oprichten van een Leifhuis. Concreet betekent dit een zitdag organiseren, waar mensen geholpen worden bij het invullen van administratie rond dit thema.

19 Actie 728 Acties ondersteunen en stimuleren die naar senioren gericht zijn. Binnen de perken van het daartoe op de begroting ingeschreven krediet kan de Stad een subsidie toekennen aan de Seniorenadviesraad Oostende. Indicatoren: 1 het bedrag van de subsidie wordt als volgt uitbetaald: 75% als voorschot tijdens de maand april van het werkingsjaar Het saldo van 25% tijdens de maand april na het werkingsjaar 2 de subsidie mag niet groter zijn dan het verschil tussen de uitgaven en de ontvangsten die aan de werking van de SARO verbonden zijn.

20 Hoofdbeleidsdoelstelling 2.8. De Stad Oostende geeft elke individu kansen op onderwijs, persoonsvorming en toegang tot het onderwijs en/of de arbeidsmarkt. Beleidsdoelstelling Levenslang leren onderschrijven als een recht en middel voor emancipatie en competentieverwerving en e- inclusie bevorderen. Actieplan 2842 Het aanbod aan educatieve acties promotioneel ondersteunen.

21 Actie 729 Vorming en opleiding als belangrijke hefboom voor het actief ouder worden. In het kader van levenslang leren biedt de Stad een gamma van infomomenten, voordrachten en workshops aan. Deze momenten gaan door in de conferentiezaal van het stadhuis. Met het Zilverunief willen we senioren motiveren en oproepen om levenslang te leren en bij te blijven in een snel veranderende maatschappij. Zilverunief is gratis. Dinsdag 25 februari : De Winkeloefening (budgetvriendelijke en gezonde maaltijden Dinsdag 25 maart : Is een smartphone gemakkelijker dan een gsm? Dinsdag 22 april : Eerste hulp in en rond de woning Indicatoren : Zilverunief gaat door elke vierde dinsdag van de maand van tot uur ( 8 keer per jaar ).

22 Daarnaast worden nog een aantal acties gerealiseerd : De Zilverengids wordt vernieuwd Er wordt een zitbankenplan opgemaakt met bewegingsoefeningen ism de sportdienst Hulp bij het buitenplaatsen van vuilniszakken bij zorgbehoevende senioren ism zoroos wordt onderzocht Stimulerende initiatieven en pilootprojecten als antwoord op de toenemende druk op de buurtwinkels worden onderzocht Opvoedingsondersteuning bij grootouders aanbieden ISM Opvoedingshuis: Het opvoedingshuis wil een laagdrempelig en bereikbaar opvoedingsondersteunend aanbod realiseren voor iedereen. Ze willen een ontmoetingsplaats aanbieden waarbij pedagogisch adviseren en informeren centraal staan.

LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR?

LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR? LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR? WAT? Cijfers Aandachtspunten Wat kan je doen als lokaal bestuur? Regelgeving en initiatieven Project lokaal ouderenbeleid Cijfers Aantal 60-plussers

Nadere informatie

Trefdag 6 mei 2019 Ouderen en lokaal beleid - inzetten op participatie Leeftijdsvriendelijke stad als project voor een ouderenraad in transitie

Trefdag 6 mei 2019 Ouderen en lokaal beleid - inzetten op participatie Leeftijdsvriendelijke stad als project voor een ouderenraad in transitie Trefdag 6 mei 2019 Ouderen en lokaal beleid - inzetten op participatie Leeftijdsvriendelijke stad als project voor een ouderenraad in transitie Agenda Stad in transitie Studie leeftijdsvriendelijke stad

Nadere informatie

SENIORENBELEID te VORSELAAR

SENIORENBELEID te VORSELAAR SENIORENBELEID te VORSELAAR Inleiding In het voorjaar 2015 werd het ouderenbehoefteonderzoek in Vorselaar afgerond. Bedoeling is dat de resultaten worden ontleed en als eindresultaat een seniorenbeleidsplan

Nadere informatie

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Seniorenadviesraad Kampenhout 1 Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Structureren in 4 stappen : -Oprichting adviesraad - Behoefteonderzoek - Opmaak beleidsplan - Opvolging van het beleid Structureren

Nadere informatie

Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen

Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen Dominique Verté, Nico De Witte, Liesbeth De Donder, Sarah Dury, An-Sofie Smetcoren, Dorien Brosens, Emily Verté, Sofie Van Regenmortel, Deborah

Nadere informatie

Onthaalvorming: missie en strategie

Onthaalvorming: missie en strategie Onthaalvorming: missie en strategie 1 Gent in 2020? Welke stad is Gent in 2020? Wat vind jij belangrijk voor deze stad? Wat moet er zeker blijven? En wat wil je absoluut veranderd zien? Wat moeten we doen

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Subsidiereglement juli 2016

Subsidiereglement juli 2016 Subsidiereglement juli 2016 Artikel 1: Binnen de perken van de kredieten, daartoe voorzien in het gemeentebudget, worden aan de verenigingen en initiatieven, erkend door en/of aangesloten bij de Raad voor

Nadere informatie

Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen

Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen BIJLAGE 2 Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen Dit decreet wil onder meer de ontwikkeling van een lokaal ouderenbeleid

Nadere informatie

Functiekaart. Functionele loopbaan: B4 B5

Functiekaart. Functionele loopbaan: B4 B5 Functie Graadnaam: Coördinator Functienaam: Coördinator Vrije Tijd Functionele loopbaan: B4 B5 Code: Cluster: Samenleving, Leven en Welzijn Afdeling: Vrije tijd, ontspanning en vrijwilligers Dienst: Subdienst:

Nadere informatie

Jaarverslag seniorenbeleid District Deurne 2004

Jaarverslag seniorenbeleid District Deurne 2004 Jaarverslag seniorenbeleid District Deurne 2004 Februari 2005 Han Van den Kieboom Seniorenconsulente district Deurne Inhoudstabel Inhoudstabel 2 Inleiding 3 1 Dienstverlening 3 1.1 De aangepaste sociale

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net ZORGNETWERKEN Minder mazen en meer net Samenlevingsopbouw Ondersteunt en versterkt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie Werkt samen met hen aan directe oplossingen en structurele beleidsveranderingen

Nadere informatie

Seniorenbeleidsplan

Seniorenbeleidsplan Seniorenbeleidsplan 2018-2023 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Pensioenen 2. Armoede 3. Participatie,betrokkenheid en inspraak 4. Veiligheid 5. Mobiliteit 6. Zorg op maat 2 Inhoudsopgave 7. Bouwen, wonen en

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Overheden

Hoofdstuk 1. Overheden INTERNE ANALYSE 7 Hoofdstuk 1. Overheden 1. Vlaamse overheid Het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed is één van de 13 beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid. Het bestaat

Nadere informatie

Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag?

Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag? Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag? Plattelandsacademie Landelijke Gilden 12 maart 2019 Sven Lieten Voorzitter Vervoerregio Limburg Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Nadere informatie

DIENSTWONEN. Infosessie voor intermediairen

DIENSTWONEN. Infosessie voor intermediairen DIENSTWONEN Infosessie voor intermediairen 1 OVERZICHTVOORSTELLING 1. algemeen organigram missie doelstellingen problematiek kernopdracht 2. werking Team Woonadvies en Team Woonondersteuning methodiek

Nadere informatie

Strategisch Meerjarenplan Gemeente Wielsbeke NIS-code: 37017

Strategisch Meerjarenplan Gemeente Wielsbeke NIS-code: 37017 Strategisch Meerjarenplan 2014-2019 NIS-code: 37017 Rijksweg 314 8710 Wielsbeke info@wielsbeke.be Secretaris: Debrabandere Bruno Financieel beheerder: Seyns Guy Strategisch meerjarenplan 2014-2019 STRATEGISCHE

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) STATUTEN

GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) STATUTEN GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) Art. 1 - Taakomschrijving STATUTEN De Raad heeft een adviserende en een sensibiliserende taak. De adviserende taak omvat het verstrekken van advies

Nadere informatie

Provinciaal impulsreglement voor toekenning van projectsubsidie aan initiatieven binnen de provinciale beleidsdoelstellingen welzijn

Provinciaal impulsreglement voor toekenning van projectsubsidie aan initiatieven binnen de provinciale beleidsdoelstellingen welzijn Provinciaal impulsreglement voor toekenning van projectsubsidie aan initiatieven binnen de provinciale beleidsdoelstellingen welzijn Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel 1 - De Provincie West-Vlaanderen

Nadere informatie

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Cijfers en feiten 2011: 1,86 miljoen 65 plussers 2020: 2,22 miljoen De volgende 10 jaar groeit de groep van 80-plussers tot bijna 577.000,

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Waarom we allen een rol spelen Brugge, 13 oktober 2016 Ashley Hennekam, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking!

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Doelstelling: Deze nota heeft als doel om het overleg en de samenwerking op gemeentelijk niveau tussen de lokale dienstencentra en

Nadere informatie

Inhoud. Gemeente Lendelede sportbeleidsplanning

Inhoud. Gemeente Lendelede sportbeleidsplanning Inhoud BELEIDSPRIORITEIT 1. Doelstellingen... 3 Strategische doelstelling:... 3 De gemeente Lendelede zal de werking van de lendeleedse sportverenigingen verder op een continue manier ondersteunen....

Nadere informatie

Budget 2018 AGB Westerlo budget 2018

Budget 2018 AGB Westerlo budget 2018 Budget 2018 AGB Westerlo budget 2018 AGB Westerlo p. 2 van 23 budget 2018 AGB Westerlo laatste budgettair Kasteelpark 6 journaalnummer: 2260 Westerlo 2018000374 NIS-code AGB: / NIS-code gemeente: 13049

Nadere informatie

Stad Gent zet haar koopkracht in voor gelijke kansen

Stad Gent zet haar koopkracht in voor gelijke kansen Stad Gent zet haar koopkracht in voor gelijke kansen Stad Gent hanteert sinds 2010 een non-discriminatieclausule in haar overheidsopdrachten. Om het effect van deze clausule na te gaan voerde de Universiteit

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1303265 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

OCMW Londerzeel. Uitbouw van een vrijwilligersbeleid

OCMW Londerzeel. Uitbouw van een vrijwilligersbeleid OCMW Londerzeel Uitbouw van een vrijwilligersbeleid Algemeen kader Strategisch meerjarenplan 2014-2019 Prioritaire beleidsdoelstelling: Kwaliteitsvolle en levensloop bestendige zorg voor ouderen en zorgbehoevenden

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie

Ouderenbeleidsparticipatie in Gent. Hoe pakken we het aan?

Ouderenbeleidsparticipatie in Gent. Hoe pakken we het aan? Ouderenbeleidsparticipatie in Gent Hoe pakken we het aan? Trefdag ouderen en lokaal beleid 07/05/2019 Participatie van ouderen wordt steeds belangrijker: waarom? Maatschappelijke uitdagingen worden complexer

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/3 Vierde reeks wijzigingen van 2014 - diverse

Nadere informatie

De methodiek van de leeftijdsvriendelijke toets Aalst om tot een kwaliteitsvolle en toegankelijke stad of gemeente te komen.

De methodiek van de leeftijdsvriendelijke toets Aalst om tot een kwaliteitsvolle en toegankelijke stad of gemeente te komen. De methodiek van de leeftijdsvriendelijke toets Aalst om tot een kwaliteitsvolle en toegankelijke stad of gemeente te komen. Zorgproeftuin 1 Zorgproeftuin 2 checklist 3 De leeftijdsvriendelijke toets Aalst

Nadere informatie

toelichting sociale regie in Gent

toelichting sociale regie in Gent INSPIRATIEDAG SOCIALE COHESIE EN BUURTGERICHT WERKEN workshop buurtankerpunten: regisseurs in de buurt toelichting sociale regie in Gent Björn Denaert Sociaal regisseur Bloemekenswijk, Muide-Meulestede-Afrikalaan,

Nadere informatie

Beleidsplanning in Geel. Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel?

Beleidsplanning in Geel. Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel? Beleidsplanning in Geel Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel? Geel sterk stijgend aantal inwoners - 2013: 38.238 (+ 13,5% t.o.v. 2000) grote oppervlakte: stedelijke kern landelijke deeldorpen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER BELEIDSSUBSIDIE 2014-2019 ZONNEBEKE

AANVRAAGFORMULIER BELEIDSSUBSIDIE 2014-2019 ZONNEBEKE AANVRAAGFORMULIER BELEIDSSUBSIDIE 2014-2019 ZONNEBEKE HOOFDSTUK 1 Voorwaarden met het oog op de kwaliteitsvolle begeleiding van de sportverenigingen Doelstelling 1: Beschikken over een kwaliteitsvol sporttechnisch

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Deskundige Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijd Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De dienst Vrije tijd coördineert

Nadere informatie

enerzijds, het Vlaams Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de heer Kris Peeters, minister-president,

enerzijds, het Vlaams Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de heer Kris Peeters, minister-president, Overeenkomst van vijf jaar tussen het Vlaams Gewest en de provincie Oost- Vlaanderen betreffende de structurele onderbouwing van een provinciaal steunpunt duurzaam wonen en bouwen. Tussen, enerzijds, het

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE

BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE 27.03.19 BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE DIENST 1. BUURTWELZIJNSWERK DIENST 2 FOOTER BUURTWELZIJNSWERK In 2016 opgestart in 2 wijken: Westerkwartier en Oud-Centrum In 2018 de wijk: Vuurtorenwijk Opgestart vanuit

Nadere informatie

Sport en tewerkstelling van jongeren. Marc Theeboom / Joris Philips

Sport en tewerkstelling van jongeren. Marc Theeboom / Joris Philips Sport en tewerkstelling van jongeren Marc Theeboom / Joris Philips studie Kan sport bijdragen tot competentie-ontwikkeling voor kortgeschoolde jongeren, waardoor hun tewerkstellingskansen toenemen? initiatieven

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen stuk ingediend op 1716 (2011-2012) Nr. 6 28 november 2012 (2012-2013) Ontwerp van decreet houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen Tekst aangenomen

Nadere informatie

TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES

TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES De zakelijke elementen van het decreet van 4 april 2003, artikel 45, 2, 3 en 4 zijn voor alle werksoorten van toepassing.

Nadere informatie

Zorg en Welzijn in West-Zeeuws-Vlaanderen. Meetjesland ontmoet West-Zeeuws-Vlaanderen.

Zorg en Welzijn in West-Zeeuws-Vlaanderen. Meetjesland ontmoet West-Zeeuws-Vlaanderen. Zorg en Welzijn in West-Zeeuws-Vlaanderen Meetjesland ontmoet West-Zeeuws-Vlaanderen. West-Zeeuws-Vlaanderen plattelandsgemeente / 16 kernen / >300km 2 24.370 inwoners / 10.500 huishoudens vergrijzing

Nadere informatie

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap Iedereen telt mee in de stad of gemeente 1 De gemeenteraadsverkiezingen 2012 Het memorandum van VFG Het beleid t.a.v. mensen met een handicap In het algemeen vraagt VFG dat gelijke kansen en toegankelijkheid

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Ingelmunster Actieplan 2006

Openbare bibliotheek Ingelmunster Actieplan 2006 Openbare bibliotheek Ingelmunster Actieplan 2006 1 1. Cultuurparticipatie 1.1. De bibliotheek moet de culturele participatie van de inwoners verhogen: - Leesclub : praktische organisatie Minimaal 6 leden,

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Toelichting bij het onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen

Toelichting bij het onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen Toelichting bij het onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen Netwerkborrel RTC Dinsdag 27 januari 2015 Gedeputeerde voor Onderwijs Carl Vereecke Invalshoeken 1. Het onderwijsbeleid van de Provincie

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

29 oktober Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming

29 oktober Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming 29 oktober 2015 Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming Samenlevingsopbouw: what s in a name? Zorgnetwerken: 10 jaar praktijk Samenwerking

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING, Ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een beleidsplan van een bibliotheek en een beleidsplan van een cultuurcentrum DE VLAAMSE

Nadere informatie

Strategische nota meerjarenplanning

Strategische nota meerjarenplanning Strategische nota meerjarenplanning Planningsrapport: Meerjarenplan 2014-2019 (BP2014_2019-0) Periode: vanaf 2014 Laatste dagboeknrs: Exploitatie: 5331 Investering: 265 Andere: 36 Gemeente Aartselaar (NIS

Nadere informatie

20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar. Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende

20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar. Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende 20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende 29-05-2018 BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE 1. INLEIDING 3 WIJKGRENZEN OC

Nadere informatie

Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling

Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling I. SITUERING Het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering

Nadere informatie

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur.

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur. Omzendbrief voor de subsidiëring van projecten in het kader van Samenlevingsinitiatieven 1. Wat zijn de Samenlevingsinitiatieven? De erkenning en subsidiëring van Samenlevingsinitiatieven gebeurt op basis

Nadere informatie

VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010. Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid

VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010. Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010 Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid Beleidsplan lokaal sociaal beleid als uitgangspunt In de krachtlijnen die thema-overstijgend

Nadere informatie

EEN OEFENPROGRAMMA VOOR THUIS OM VEILIG IN BEWEGING TE BLIJVEN DRAAIBOEK

EEN OEFENPROGRAMMA VOOR THUIS OM VEILIG IN BEWEGING TE BLIJVEN DRAAIBOEK EEN OEFENPROGRAMMA VOOR THUIS OM VEILIG IN BEWEGING TE BLIJVEN DRAAIBOEK INLEIDING Het oefenprogramma, dat we hier voorstellen, kadert binnen Ouderen in Beweging, onze integrale werking naar ouderen.

Nadere informatie

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+ Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+ Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Inzetten op educatie die landbouw als belangrijke economische sector in de streek in de kijker zet, met bijzondere

Nadere informatie

WERKGROEP KINDEROPVANG

WERKGROEP KINDEROPVANG WERKGROEP KINDEROPVANG 25 APRIL 2014 Beschikbaarheid kinderopvang Prioritaire beleidsdoelstelling 2 OCMW: OCMW Lanaken bouwt samen met alle partners een kwaliteitsvol en behoeften dekkend aanbod aan kinderopvang

Nadere informatie

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost. D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost. D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen - Updaten en ontwikkelen

Nadere informatie

Behoefteonderzoek senioren Jabbeke. Prof. Dr. D. Verté, N. De Witte, L. De Donder, T. Buffel, S. Dury

Behoefteonderzoek senioren Jabbeke. Prof. Dr. D. Verté, N. De Witte, L. De Donder, T. Buffel, S. Dury Behoefteonderzoek senioren 2011 Jabbeke 2011 Prof. Dr. D. Verté, N. De Witte, L. De Donder, T. Buffel, S. Dury Onderzoeksgroep Agogische wetenschappen, Vrije Universiteit Brussel. Situering van het project

Nadere informatie

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar Vrijdag 3 december 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Belgische medialaunch Europees Jaar 2011 Vrijwilligerswerk (enkel het gesproken woord telt) Dames

Nadere informatie

VR DOC.0330/2

VR DOC.0330/2 VR 2017 3103 DOC.0330/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van een vernieuwend en verbreed laagdrempelig initiatief inzake gezinsondersteuning voor aanstaande gezinnen en gezinnen

Nadere informatie

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit.

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit. OOK Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw - Vlaamse OUDERENRAAD Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES 1. Informatie en communicatie Ouderen willen de diensten en taken van de provincie beter kennen. 2. Mobiliteit

Nadere informatie

Onderwijscentrum Gent. Raakpunten GSIW

Onderwijscentrum Gent. Raakpunten GSIW Onderwijscentrum Gent Raakpunten GSIW Gent Stad in Werking Onderwijscentrum Gent, 20 december 2017 1. Uitdaging 2. Rol Onderwijscentrum 3. Structuur en netwerk 4. Raakpunten Visie 5. Raakpunten inhoudelijk

Nadere informatie

Kennismaking. lokale adviesraden samen sterk. De Wakkere Burger vzw Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Over dit vormingsaanbod

Kennismaking. lokale adviesraden samen sterk. De Wakkere Burger vzw Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Over dit vormingsaanbod lokale adviesraden samen sterk een vormingsaanbod van het provinciebestuur oost - vlaanderen Over dit vormingsaanbod Aanbod van het provinciebestuur Uitgevoerd door De Wakkere Burger vzw Inspiratie: mogelijke

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven DIVERSITEIT IN het onderwijs Ondersteuning op maat van onderwijs initiatieven Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid

Nadere informatie

Werken aan sociale leefbaarheid voor kwetsbare dorpsbewoners

Werken aan sociale leefbaarheid voor kwetsbare dorpsbewoners 18 november 2015 Plattelandsacademie Werken aan sociale leefbaarheid voor kwetsbare dorpsbewoners SAMENLEVINGSOPBOUW WEST-VLAANDEREN Maatschappelijk kwetsbare groepen Grondrechten: wonen, arbeid, maatschappelijke

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP V R A G E N K A A R T? THEMA JEUGDHULP THEMA: JEUGDHULP? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema jeugdhulp en

Nadere informatie

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Booischotseweg 1 2235 Hulshout Tel: 015 22 40 17 www.hulshout.be hulshout@bibliotheek.be Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Artikel 1. Doelstelling en definitie Onder de hierna bepaalde

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid stuk ingediend op 1228 (2010-2011) Nr. 1 7 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen, de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen en mevrouw Gerda Van Steenberge betreffende

Nadere informatie

Overzicht Activiteiten

Overzicht Activiteiten VIEF Limburg Kalender najaar 2016 VIEF, het seniorenknooppunt van Vlaanderen. Onze doelgroep is ouderen en personen met een beperking. Onze vereniging hecht belang aan ontmoeting, openheid en groepsgevoel.

Nadere informatie

Basistraject lokaal jeugdbeleid

Basistraject lokaal jeugdbeleid Basistraject lokaal jeugdbeleid Inhoud en competenties per basismodule Basismodule Ruimte op 23 september en 23 oktoberi 2014 (Brussel) Kinderen en jongeren mogen er zijn en ruimte innemen, letterlijk:

Nadere informatie

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.»

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.» MOERBEKE DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke. Betaalbare, duurzame projecten ondersteunen. De vernieuwing van de gemeenteschool "De Vlinderdreef" en de sportaccommodatie

Nadere informatie

VR DOC.1268/2

VR DOC.1268/2 VR 2016 2511 DOC.1268/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van een vernieuwend en verbreed laagdrempelig initiatief inzake gezinsondersteuning voor aanstaande gezinnen en gezinnen

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

Subsidieaanvraag 2019 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam

Subsidieaanvraag 2019 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam Subsidieaanvraag 2019 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam Cynthia van de Water, buurtsportcoach en Saskia Smeenk, directeur Leerdam, juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen de

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

Het is mij telkens een groot genoegen naar een plek te komen waar. mensen, instellingen of organisaties door samenwerking bewijzen dat

Het is mij telkens een groot genoegen naar een plek te komen waar. mensen, instellingen of organisaties door samenwerking bewijzen dat Dinsdag 20 september 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Studiedag 10 jaar Duurzaam Kustbeheer - Fort Napoleon Oostende Geachte gedeputeerde, Geachte Minister

Nadere informatie

Convenant Kindcentra

Convenant Kindcentra Convenant Kindcentra 2015 2018 1 Partijen: 1. Dak Kindercentra, vertegenwoordigd door mevrouw Briedé, voorzitter Raad van Bestuur; 2. Lucas Onderwijs, vertegenwoordigd door de heer van Vliet, voorzitter

Nadere informatie

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december 2009 Bekendgemaakt

Nadere informatie

Vernieuwen mobiliteitsplan. Persmoment - 15 september 2017

Vernieuwen mobiliteitsplan. Persmoment - 15 september 2017 Vernieuwen mobiliteitsplan Persmoment - 15 september 2017 Verwelkoming Dirk Gistelinck Schepen van verkeer, mobiliteit, wegen en openbare werken Waarom een nieuw mobiliteitsplan? Belangrijk voor gemeentebestuur

Nadere informatie

Inleiding... 2 Projecten en acties in Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3

Inleiding... 2 Projecten en acties in Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3 Jaarverslag 2012 Inhoudstafel Inhoudsopgave Inleiding... 2 Projecten en acties in 2012... 3 Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3 Websitebezoek en elektronische nieuwsbrieven Beschrijving

Nadere informatie

Manifest onze manier van werken

Manifest onze manier van werken 6-11-2008 12:23 Manifest onze manier van werken De gemeente Lelystad ontwikkelt op dit moment de visie op haar toekomstige manier van werken. Hoe het stadhuis er na de renovatie uit komt te zien en ingedeeld

Nadere informatie

Inspiratiemoment lokaal ouderenbeleid

Inspiratiemoment lokaal ouderenbeleid Inspiratiemoment lokaal ouderenbeleid 23 maart 2017 Provinciehuis Boeverbos 1 2 Kwetsbaarheidsinstrument Instrument voor de detectie van kwetsbare ouderen 3 Situering: Een initiatief van het Steunpunt

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN ARTIKEL 1: oprichting Op datum van 27 juni 1968 werd de Stedelijke Raad voor de Derde Leeftijd te Sint-Niklaas opgericht. Er is een hernieuwing van de statuten

Nadere informatie

Buurtgebonden overlast een zaak van iedereen

Buurtgebonden overlast een zaak van iedereen Buurtgebonden overlast een zaak van iedereen Doelstelling: 1. Het afvalprobleem zichtbaar en bespreekbaar maken. 2. Acties uitwerken op maat van de wijk en haar bewoners 3. Bewoners sensibiliseren rond

Nadere informatie

Basisopdracht 2. Organiseren van recreatieve sportbeoefening per provincie

Basisopdracht 2. Organiseren van recreatieve sportbeoefening per provincie Basisopdracht 2 Organiseren van recreatieve sportbeoefening per provincie 2.1. Gegevensverzameling 2.1.1. Profiel van de organisatie De Vlaamse Atletiekliga heeft een afzonderlijk recreatiebeleid met Start

Nadere informatie

Situering Wat biedt het Meetinstrument Centrumbeheer (MICB)? Concrete toepassing van het meetinstrument Uitvoering: rol gemeente en rol RESOC MWVL

Situering Wat biedt het Meetinstrument Centrumbeheer (MICB)? Concrete toepassing van het meetinstrument Uitvoering: rol gemeente en rol RESOC MWVL Situering Wat biedt het Meetinstrument Centrumbeheer (MICB)? Concrete toepassing van het meetinstrument Uitvoering: rol gemeente en rol RESOC MWVL Tijdspad Meer info? Lokale besturen dienen te zorgen dat

Nadere informatie

Effecten en impact EIFprogramma. Vlaams luik. PATCHWORK Europees Integratiefonds Vrijdag 6 februari 2015 Steven Knotter & Dafne Reymen

Effecten en impact EIFprogramma. Vlaams luik. PATCHWORK Europees Integratiefonds Vrijdag 6 februari 2015 Steven Knotter & Dafne Reymen Effecten en impact EIFprogramma 2007-2013 Vlaams luik PATCHWORK Europees Integratiefonds Vrijdag 6 februari 2015 Steven Knotter & Dafne Reymen Onderwerpen EIF in Vlaanderen wat is dat? Kader en aanpak

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 november 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 4/16 Vierde reeks wijzigingen van 2016 Departement

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN POPERINGE 11.933 HA (IN TOP 5 W-VL) - 19.894 INW KANSARME BUURTEN Kansarmoedeatlas Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt

Nadere informatie

Ouderen behoefteonderzoek. Brussel. 2/jun/09

Ouderen behoefteonderzoek. Brussel. 2/jun/09 Ouderen behoefteonderzoek Brussel 2/jun/09 Prof. Dr. D. Verté, N. De Witte, L. De Donder, T. Buffel, S. Dury Onderzoeksgroep Agogische Wetenschappen Vrije Universiteit Brussel Situering van het project

Nadere informatie