DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven"

Transcriptie

1 DIVERSITEIT IN het onderwijs Ondersteuning op maat van onderwijs initiatieven

2 Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen met een migratieachtergrond stelt lokale besturen, instellingen en organisaties voor uitdagingen. Die nieuwe realiteit leeft ook in buurten en speelt mee in contacten tussen mensen. Dit vraagt om openheid en wederzijds respect. 2 Als professioneel expertise- en ondersteuningscentrum inzake etnisch-culturele diversiteit wil Prisma vzw daartoe een bijdrage leveren in de provincie Antwerpen. Als onthaalbureau organiseren we het inburgeringstraject. We begeleiden de inburgeraars vanop het moment dat ze zich aandienen tot het ogenblik waarop ze hun inburgeringsattest behalen. We ondersteunen en begeleiden ook lokale overheden en diensten in het omgaan met etnisch-culturele diversiteit. We moedigen initiatieven en projecten aan die het samenleven in diversiteit bevorderen. Dat is de opdracht van het diversiteits- en integratiecentrum van Prisma vzw. Met een focus op de brede samenleving gaat Prisma vzw voor een diversiteitsbeleid dat rekening houdt met verschillen, maar ook gelijkenissen ziet en stimuleert.

3 Wie zijn we? Wat doen we? Het diversiteits- en integratiecentrum van Prisma vzw Lokale besturen hebben een regiefunctie in het lokale integratiebeleid. Als diversiteits- en integratiecentrum ondersteunen we hen hierin. Dat kan beleidsmatig zijn of via het opzetten van projecten of trajecten op vraag van, en in samenwerking met het lokale bestuur. We moedigen daartoe ook bovenlokaal overleg en samenwerking aan. We begeleiden diensten en organisaties die willen werken aan de toegankelijkheid van hun aanbod voor mensen met een migratieachtergrond. Een aangepast beleidskader, het aanscherpen van competenties, maar vooral het samen zoeken naar concrete antwoorden: het diversiteits- en integratiecentrum helpt je op weg. 3 We stimuleren burgers, organisaties en overheden om vorm te geven aan een samenleving met meer sociale samenhang, over sociale, levensbeschouwelijke en etnischculturele grenzen heen. Dat doen we door initiatieven die gericht zijn op ontmoeting en dialoog te ondersteunen. In sommige gevallen gebeurt dit ook door te bemiddelen.

4 Onderwijsinitiatieven uitgedaagd Onderwijskansen bepalen in belangrijke mate de toekomstkansen. Een goede scholing blijft een hefboom tot maatschappelijke integratie, zeker in de kennissamenleving van vandaag. 4 Veel jongeren uit maatschappelijk kwetsbare milieus verlaten de schoolbanken nog altijd zonder de nodige kwalificaties. Ondanks vele inspanningen om gelijke onderwijskansen te realiseren, blijft dit probleem bestaan. Vooral etnisch-culturele minderheden zijn een kwetsbare groep. De complexiteit van het onderwijssysteem, uiteenlopende verwachtingen en taal- en andere drempels, het blijft zoeken naar een aanpak voor een sterk onderwijs voor iedereen. Scholen en andere onderwijspartners krijgen te maken met vragen en problemen waarvoor niet altijd pasklare antwoorden zijn. We helpen hen bij het zoeken naar realistische en creatieve antwoorden. De focus ligt daarbij op etnisch-culturele minderheden, maar het doel is een succesvol onderwijsparcours voor iedereen.

5 We ondersteunen lokale besturen bij hun lokaal (flankerend) onderwijsbeleid. Ook ondersteunende netwerken/diensten en overlegplatformen binnen de sector kunnen bij het diversiteits- en integratiecentrum van Prisma vzw terecht.

6 Wij maken werk van Onderwijsorganisaties die sterk staan in een diverse samenleving Wij ondersteunen directies bij het uitbouwen van een beleid dat aansluit bij de etnischculturele diversiteit van leerlingen en hun ouders. 6 Medewerkers die professioneel omgaan met diversiteit Wij werken aan het versterken van de interculturele competenties en draagkracht van personeelsleden. Een onderwijsaanpak die afgestemd is op de diverse samenleving Wij bekijken waar er verbetermogelijkheden zijn. De focus ligt daarbij vooral op ouderbetrokkenheid en meertaligheid. Positieve aandacht voor de rijkdom van de verschillende culturen in een schoolgemeenschap kan daarbij een verbindende factor zijn. De leerkrachten van morgen zijn kritische bouwstenen voor een sterk onderwijs voor iedereen. Daarom bieden we ondersteuning bij de ontwikkeling van leerkansen die bijdragen tot de competentieontwikkeling van leerkrachten in opleiding.

7 Contact en communicatie met etnischculturele minderheden Je kan bij ons terecht voor expertise, achtergrond en tips rond interculturele communicatie. Ontmoeting en dialoog Wij bieden ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van initiatieven die ontmoeting en dialoog tussen verschillende groepen en gemeenschappen stimuleren. 7 Samenleven in diversiteit Etnisch-culturele diversiteit geeft soms aanleiding tot spanningen en conflicten. Wanneer nodig herstellen we de dialoog tussen groepen in conflict. Inburgeraar wordt burger Wij creëren kansen voor de integratie van nieuwkomers. Binnen de onderwijssector liggen voor hen heel wat mogelijkheden om zich vrijwillig te engageren.

8 Ik zou willen dat alle kinderen op dezelfde manier worden bekeken: gelijke kansen voor iedereen.

9 Onze aanpak Sessie op maat: Vorming, workshop, spel, intervisie, panelgesprekken, studiebezoeken, dialoogtafels,... Gerichte interventie: Probleemanalyse, casusbespreking,... Procesbegeleiding: Samen stappen zetten om verandering te realiseren inzake diversiteit (analyse, visieontwikkeling, actieplan met vertaling naar concrete interventies, competentieontwikkeling, verhoogde toegankelijkheid van het aanbod, ). Coaching: Individuele begeleiding van medewerkers die verantwoordelijk zijn voor zorg en/of gelijke onderwijskansen (methodisch advies, materiaaluitwisseling, doorverwijzing, ). 9 Project: Samen werken we een project uit rond etnisch-culturele diversiteit (sensibilisering, campagne, tentoonstelling, ). Faciliteren: Samenbrengen en in contact brengen van partners, samenwerking opstarten, partners motiveren.

10 Voorbeelden Een school wil actief en consequent aan de slag met de meertaligheid van leerlingen en hun ouders Mogelijke acties uit ons aanbod: Een bevraging en analyse om zicht te krijgen op de taalsituatie in de eigen school. Van daaruit ondersteunen we de totstandkoming van afspraken over het taalgebruik op school. 10 Een vorming met tips en tools rond interculturele communicatie, huisbezoeken of basisinzichten inzake meertaligheid op school voor de medewerkers van de school. Een leertraject met een studiebezoek en intervisiemomenten voor zorgcoördinatoren en/of andere medewerkers met betrekking tot initiatieven die verband houden met meertaligheid. Een scholengemeenschap wil een beleid rond ouderbetrokkenheid ontwikkelen Mogelijke acties uit ons aanbod: Wij bieden procesbegeleiding aan de directies om een beleid inzake ouderbetrokkenheid op te starten en uit te voeren. We maken samen een analyse, stellen prioriteiten en doelstellingen op en werken een actieplan uit.

11 Via het bordspel Kompas maken we de aanwezige spanningsvelden bij de medewerkers bespreekbaar en realiseren we een draagvlak voor ouderbetrokkenheid. We ondersteunen een proeftraject met anderstalige vrijwilligers bij schoolactiviteiten. We ontwikkelen een visietekst over ouderbetrokkenheid. We begeleiden een dialoogtafel met leerkrachten en ouders over communicatie tussen school en ouders. Een lerarenopleiding wil diversiteit een concrete plek geven in hun opleiding Mogelijke acties uit ons aanbod: 11 Wij brengen onderwijspartners samen en faciliteren de totstandkoming en uitvoering van een haalbaar stagemodel (bv. via huistaakbegeleiding) dat leerkrachten in opleiding in contact brengt met de leef-en studieomgeving van maatschappelijk kwetsbare ouders. Wij ondersteunen dergelijke initiatieven via vorming en intervisie van de betrokken actoren doorheen het proces. Wij organiseren een Belgen in de Klasmoment. Zo komen studenten in contact met nieuwkomers.

12 Ik kies voor een open school waar iedereen zich thuis voelt. Leerlingen, ouders, leerkrachten én buurtbewoners. Diversiteits- en integratiecentrum Prisma vzw Brusselsepoortstraat Mechelen T E onderwijs@prismavzw.be W Het diversiteits- en integratiecentrum is een afdeling van Prisma vzw, het expertise- en ondersteuningscentrum inzake etnisch-culturele diversiteit in de provincie Antwerpen. VU: Kris Cleiren, Brusselsepoortstraat 8, 2800 Mechelen - september 2012

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017 Wegwijzer: Algemeen overzicht WEGWIJZER - Strategische doelstelling 1: Professionaliseren en uitdragen van het project Wegwijzer naar de burgers en naar het beleid Operationele doelstelling 1.1 Professionaliseren

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

Agentschap Integratie en inburgering. Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid

Agentschap Integratie en inburgering. Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Agentschap Integratie en inburgering Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid 1 januari 2015 Agentschap Integratie en inburgering Extern verzelfstandigd

Nadere informatie

Dienst Diversiteit Een kennismaking

Dienst Diversiteit Een kennismaking Dienst Diversiteit Een kennismaking Dienst Diversiteit INHOUD 1. Voorstelling dienst Diversiteit 2. Doelstellingen en acties 3. Van diversiteit naar gezondheid Voorstelling dienst Diversiteit Huidig organogram

Nadere informatie

Intake bij atlas trefdag NT2

Intake bij atlas trefdag NT2 Intake bij atlas trefdag NT2 Nieuwe organisatie Atlas Bij Atlas, integratie& inburgering Antwerpen kan je terecht voor: inburgeringstrajecten en informatie over Nederlands leren en oefenen ondersteuning

Nadere informatie

Onderwijs binnen het inburgeringstraject

Onderwijs binnen het inburgeringstraject Onderwijs binnen het inburgeringstraject 3 mei 2019 Wie zijn we? Onze opdracht: het Vlaams inburgerings- en integratiebeleid uitvoeren Een overheidsagentschap 2015 Onze klanten: lokale besturen, organisaties

Nadere informatie

Actie 1/A0322: Het stadsbestuur onderzoekt de mogelijkheid om met Vlaamse subsidies een Stedelijke Integratiedienst op te richten.

Actie 1/A0322: Het stadsbestuur onderzoekt de mogelijkheid om met Vlaamse subsidies een Stedelijke Integratiedienst op te richten. Beleidsdoelstelling 15/ Brugge is een sociale en solidaire stad Actieplan 8: Gelijke kansen voor iedereen blijft een belangrijk fundament van alle stedelijk beleid. Stad Brugge wil een verdraagzame samenleving

Nadere informatie

Inspiratiemoment NEET jongeren

Inspiratiemoment NEET jongeren Inspiratiemoment NEET jongeren Schooluitval terugdringen = NEET aanpakken! 30 oktober 15 Samenwerking Stad Antwerpen VDAB OCWM Antwerpen Wat doen we al? Er zijn een heel wat acties/projecten die bijdragen

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op brugfiguren Jouw organisatie wil een brugfiguur inzetten. Met welke factoren moet je rekening houden? Hier vind je vijf essentiële voorwaarden

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg Leerrecht Limburg Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg VCLB Limburg 1. Visieontwikkeling 2. Samenwerking 3. Concrete acties Netoverstijgende samenwerking 15 CLB s Zorgen

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Inburgering Spreker: Sofie Michielsen (Inburgering Oost-Vlaanderen) WAT IS INBURGERING? - 2-1 Opdracht Inburgering = Vlaamse beleid Opstap tot integratie door het onthalen

Nadere informatie

Meer kleuterparticipatie door ouderparticipatie Een goede start 26/10/2017

Meer kleuterparticipatie door ouderparticipatie Een goede start 26/10/2017 Meer kleuterparticipatie door ouderparticipatie Een goede start 26/10/2017 Onderdeel van de pipeline 0-3 jaar AMIF Focus van het project een goede start Ouders worden continu ondersteund door partners

Nadere informatie

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht Ellen Bauwens VVKBaO Contact: ellen.bauwens@vsko.be De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht 1. Inleiding In april

Nadere informatie

Korte kennismaking. jezelf voorstellen en je werkcontext. heb je ervaring in het bouwen aan een cultuursensitieve organisatie?

Korte kennismaking. jezelf voorstellen en je werkcontext. heb je ervaring in het bouwen aan een cultuursensitieve organisatie? Korte kennismaking jezelf voorstellen en je werkcontext heb je ervaring in het bouwen aan een cultuursensitieve organisatie? wat is voor jouw organisatie een uitdaging of een knelpunt in het omgaan met

Nadere informatie

Samen voorbij de schoolpoort

Samen voorbij de schoolpoort Samen voorbij de schoolpoort AMIF proeftuinen duurzame kwalitatieve kleuterparticipatie Werkgroep Kleuterparticipatie Stad Gent 17-01-2017 Inhoudstafel AMIF? Oproep 369 proeftuinen Projectvoorstel Gent

Nadere informatie

Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw. Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau

Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw. Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau Inhoud 1. Wat doet Onthaalbureau Inburgering Limburg? 2. VuurWerkt als methode voor perspectiefbepaling

Nadere informatie

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven:

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Brusselwerking Initiatiefnemer: vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (0478.953.435), Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel (Schaarbeek) Omschrijving

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

10 tips voor meer diversiteit in overleg

10 tips voor meer diversiteit in overleg 10 tips voor meer diversiteit in overleg Changemakers: 10 tips voor meer diversiteit in overleg Parlement, gemeenteraad, oudercomité, sportraad ze blinken zelden uit in diversiteit. Nochtans is onze samenleving

Nadere informatie

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap Strategienota 2019-2022 Ruimte, Relatie & Rekenschap 2 Strategienota Landstede Groep 2019-2022 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Missie & waarden 6 1.1 Missie 6 1.2 Waarden 6 We willen ontwikkelen

Nadere informatie

Vormingen. Aanbod in West-Vlaanderen

Vormingen. Aanbod in West-Vlaanderen Vormingen Aanbod in West-Vlaanderen 1 JANUARI 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Het Agentschap Integratie

Nadere informatie

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur.

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur. Omzendbrief voor de subsidiëring van projecten in het kader van Samenlevingsinitiatieven 1. Wat zijn de Samenlevingsinitiatieven? De erkenning en subsidiëring van Samenlevingsinitiatieven gebeurt op basis

Nadere informatie

Competentieprofiel medewerker BAAL

Competentieprofiel medewerker BAAL Het competentieprofiel is opgebouwd uit enerzijds de algemene competenties vanuit het ruime werkkader van vzw Jongerenwerking Pieter Simenon en anderzijds uit de beroepsspecifieke competenties gericht

Nadere informatie

Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019. Lore Baeyens (SOM Leuven)

Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019. Lore Baeyens (SOM Leuven) Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019 Lore Baeyens (SOM Leuven) Leerlingen met een vluchtverleden bij jouw op school/in jouw praktijk/omgeving Hoe voelt

Nadere informatie

bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4

bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4 bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4 11/03/16 12:27 5 Voorwoord Vlaanderen evolueert naar een superdiverse samenleving. Dit brengt grote uitdagingen met zich mee ook voor het beleidsdomein Welzijn,

Nadere informatie

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013 kunnen als volgt worden omschreven:

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Brusselwerking Initiatiefnemer: vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (0478.953.435), Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel (Schaarbeek) Omschrijving

Nadere informatie

De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 kunnen als volgt worden omschreven:

De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Brusselwerking Initiatiefnemer: vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (0478.953.435), Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel (Schaarbeek) Omschrijving

Nadere informatie

PRAATPUNT MOL. Informatiebrochure vrijwilligers

PRAATPUNT MOL. Informatiebrochure vrijwilligers PRAATPUNT MOL Informatiebrochure vrijwilligers Inhoud Wat is praatpunt?... 2 Hoe werkt Praatpunt?... 3 Ben jij onze ideale Praatpunt-vrijwilliger?... 4 Waarom vrijwilliger worden bij Praatpunt?... 5 Hoe

Nadere informatie

De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011 kunnen als volgt worden omschreven:

De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 FICHE Titel initiatief: Themawerkingen Rom-zigeuners, Opvangbeleid en Sociale Cohesie Initiatiefnemer: Regionaal Integratiecentrum Foyer Brussel vzw, (0433.527.154), Werkhuizenstraat

Nadere informatie

Onze vraag: CD&V antwoordde ons:

Onze vraag: CD&V antwoordde ons: Onze vraag: Een resultaat gebonden interculturalisering moet de regel zijn in zowel overheidsorganisaties als organisaties die subsidies krijgen. Dat betekent meetbare doelstellingen op het vlak van etnisch-culturele

Nadere informatie

Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid in het Secundair Onderwijs. 06/11/2012 novelle

Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid in het Secundair Onderwijs. 06/11/2012 novelle Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid in het Secundair Onderwijs Werkten mee: Projectteam: Greet Van Doren (CVOLimlo Diepenbeek) (promotor) Guido Swinnen (Katholieke Hogeschool Limburg)(copromotor)

Nadere informatie

Terugkoppeling van de workshops. Chris De Nijs (VRT)

Terugkoppeling van de workshops. Chris De Nijs (VRT) Terugkoppeling van de workshops Chris De Nijs (VRT) Vaardig genoeg voor de 21 ste eeuw? Samen aan de slag met de Vlaamse PIAAC resultaten Brussel - 20 maart 2014 Workshop 1: Basisvaardigheden voor de arbeidsmarkt

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS V R A G E N K A A R T? THEMA: ONDERWIJS THEMA: ONDERWIJS? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema onderwijs

Nadere informatie

Levenslang en samen leren omgaan met diversiteit

Levenslang en samen leren omgaan met diversiteit Levenslang en samen leren omgaan met diversiteit Maart 2017 20-tal ingekantelde organisaties Van 20-tal organisaties naar één Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering 2015: installeren 2016: organiseren

Nadere informatie

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek 1 Inleiding 2 Op 15 juni 2015 verzamelden de leden van de advieswerkgroep Sociaal-Cultureel Werk en vertegenwoordigers van regionale koepelverenigingen

Nadere informatie

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG bewoners De vzw Beschut Wonen De Overweg richt zich tot volwassenen die omwille van hun psychiatrische problematiek en/of psychosociale

Nadere informatie

Ontwerptekst huiswerkondersteuning Basisonderwijs Sociaal Huis Duffel. Inleiding:

Ontwerptekst huiswerkondersteuning Basisonderwijs Sociaal Huis Duffel. Inleiding: Ontwerptekst huiswerkondersteuning Basisonderwijs Sociaal Huis Duffel Inleiding: Onderwijs is een zeer belangrijke hefboom in de algemene ontwikkeling van kinderen met het oog op de algemene integratie

Nadere informatie

Brugfiguur flankerend onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING

Brugfiguur flankerend onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING Brugfiguur flankerend onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING PLAATS IN HET ORGANOGRAM Je werkt onder de leiding van de secretaris en het diensthoofd van de Welzijnsdienst. Je werkt constructief samen met OCMW -

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding Loopbaanbegeleiding Loopbaanontwikkeling personeelsbeleid in de SG SN BaO Info 18 april 2008 Inhoud van de sessie Schets van het groeiproces Beleidsvoorbereidende jaren Consequenties voor de definitieve

Nadere informatie

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013 PROJECTOPROEP Hoe omgaan met kinderarmoede op school? Toerusten van leerkrachten in het kleuteronderwijs om beter steun te verlenen aan kansarme kinderen Diego Cervo Pedagogisch ondersteuningsaanbod op

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

Titel initiatief: Sociaal vertalen en tolken in Brussel Initiatiefnemer: vzw Brussel Onthaal ( ), Saincteletteplein 12 te 1000 Brussel

Titel initiatief: Sociaal vertalen en tolken in Brussel Initiatiefnemer: vzw Brussel Onthaal ( ), Saincteletteplein 12 te 1000 Brussel Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0445 26-01-2017 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Sociaal vertalen en tolken in Brussel Initiatiefnemer: vzw Brussel Onthaal (0420.809.259),

Nadere informatie

Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid

Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 7 Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid 1. Inleiding Indien een school extra uren en/of andere ondersteuning ontvangt, is het belangrijk dat

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit Ronde van Vlaanderen 2008 Omgaan met Diversiteit Omgaan met diversiteit Diversiteitstest Referentiekader: omgaan met diversiteit Screeningsinstrument Doe de diversiteitstest! Vul de test individueel in.

Nadere informatie

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project Lokaal Vrijwilligen kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project ism. Cera en VVSG loopt van november 2015 tot en met oktober 2017 ter ondersteuning van OCMW s,

Nadere informatie

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Ronde 4 Ayse Isçi Onderwijscentrum, Gent Contact: ayse.isci@gent.be Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Meertaligheid in het onderwijs en in de opvang

Nadere informatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie Bedrijfsvoering Dienst Communicatie PERSBERICHT 20/04/2016 16/0231 Het brugfigurenproject verhoogt ouderbetrokkenheid in het secundair: eerste resultaten na één jaar werking Stad Gent startte in februari

Nadere informatie

Antwerp Children s Zone start op het Kiel vanaf maart 2017 Meer kansen voor elk kind _STAD_onderwijs_brochure_ACZ_A5.

Antwerp Children s Zone start op het Kiel vanaf maart 2017 Meer kansen voor elk kind _STAD_onderwijs_brochure_ACZ_A5. Antwerp Children s Zone start op het Kiel vanaf maart 2017 Meer kansen voor elk kind 170214-1282_STAD_onderwijs_brochure_ACZ_A5.indd 1 15/02/17 15:52 2 Antwerp Children s Zone start op het Kiel vanaf maart

Nadere informatie

Brede School - Grimbergen

Brede School - Grimbergen Grimbergen Integratiedienst, gemeentebestuur Grimbergen Ondersteuning ontwikkelingen Brede School vanuit Provincie Vlaams- Brabant (diversiteit & onderwijs) Brede School? Beleidsvisie 2014-2019 Grimbergen:

Nadere informatie

Diversiteit als meerwaarde Engagementsverklaring van de Vlaamse onderwijswereld

Diversiteit als meerwaarde Engagementsverklaring van de Vlaamse onderwijswereld Diversiteit als meerwaarde Engagementsverklaring van de Vlaamse onderwijswereld Overwegende - dat de diversiteit in de Vlaamse samenleving voortdurend toeneemt en een maatschappelijke uitdaging vormt,

Nadere informatie

[ew32] 4 SUG s. Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game. Nieuwe tendensen binnen digitale participatie

[ew32] 4 SUG s. Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game. Nieuwe tendensen binnen digitale participatie Nieuwe tendensen binnen digitale participatie [ew32] Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game 4 SUG s SUG GROOTSTE AANDACHT NAAR HET PROCES Het ParticipatieProces DE TOOLS LearningLabs #WORK

Nadere informatie

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1 LOKALE CONTEXT BS Omgevingsanalyse Kinderen en jongeren Partners De BS brengt bij de omgevingsanalyse zowel de noden als kansen van de lokale kinderen en jongeren in kaart: houdt hierbij rekening met de

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK IN ATLAS onthaalbrochure

VRIJWILLIGERSWERK IN ATLAS onthaalbrochure VRIJWILLIGERSWERK IN ATLAS onthaalbrochure Welkom bij Atlas! Dank je wel voor je interesse in Atlas. In deze brochure vind je praktische informatie over onze organisatie en je werk als vrijwilliger: Wie

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS Het opvoedingsproject van onze school bestaat uit een aantal krachtlijnen die onze identiteit weerspiegelt. Het gaat om basisbeginselen die zoveel mogelijk in wisselwerking

Nadere informatie

Gereedschap voor succes

Gereedschap voor succes Gereedschap voor succes magazine voor maximaal buurtgeluk met kunst & cultuur 1 2 Gereedschap voor succes in buurtcultuur Succes! Kunst in de buurt brengt bewoners dichter bij elkaar en verbindt talenten.

Nadere informatie

Studenten leren met kansarmoede omgaan

Studenten leren met kansarmoede omgaan Studenten leren met kansarmoede omgaan Op welke manier wordt hieraan gewerkt binnen de opleiding? - OF2: Module: Diversiteit - OF3: Module: Leren thuis leren Waardevolle initiatieven, maar we willen -

Nadere informatie

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend!

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! 1 Projectoproep Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! Deelnemingsformulier 2015 Hart voor Handicap streeft naar een warme en inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen van tel is. Een

Nadere informatie

Inhoud THEORETISCH KADER

Inhoud THEORETISCH KADER Inhoud THEORETISCH KADER Intercultureel handelingskader: een benadering vanuit CIMIC 13 Gunilla de Graef, Fanny Matheusen, Joke Simons, Yunsy Krols, Dorien De Troy, Guido Minne & Jo Bastiaens 1 Inleiding

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies

Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies Julie Aerts Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC) Congres Schaalvergroting in de erfgoedsector 26 februari 2016 Wat 2013: opstart

Nadere informatie

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID Kirsten De Mulder Teamverantwoordelijke vorming professionals VSV COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID AANLEIDING Verkeersveiligheid verbeteren

Nadere informatie

! Laat u inspireren en ga de uitdaging aan! ! Stel uzelf de vraag wat het kan opleveren en waar mogelijkheden liggen!

! Laat u inspireren en ga de uitdaging aan! ! Stel uzelf de vraag wat het kan opleveren en waar mogelijkheden liggen! Inleiding Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. ziet al een aantal jaren de aanloop van kwetsbare burgers toenemen. Uit onderzoek van Movisie blijkt dat kwetsbare burgers onvoldoende op het netvlies te staan

Nadere informatie

Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid

Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid Op donderdag 16 november 2017, de Internationale Dag van Verdraagzaamheid, lanceert de Stad Gent

Nadere informatie

Engagementsverklaring

Engagementsverklaring Engagementsverklaring van de erkende instanties en vereniging van de levensbeschouwelijke vakken en de onderwijskoepels van het officieel onderwijs en het GO! met het oog op een versterking van de interlevensbeschouwelijke

Nadere informatie

PIAAC daagt het Plan Geletterdheid uit! Workshop Studiedag PIAAC 20 maart 2014

PIAAC daagt het Plan Geletterdheid uit! Workshop Studiedag PIAAC 20 maart 2014 PIAAC daagt het Plan Geletterdheid uit! Workshop Studiedag PIAAC 20 maart 2014 Welkom Wie zijn de experten te gast? Wie zijn wij? Wat gaan we doen in deze workshop? 1. Presentatie: verwezenlijkingen en

Nadere informatie

TUTORING: EEN LEERSCHOOL IN DIVERSITEIT

TUTORING: EEN LEERSCHOOL IN DIVERSITEIT TUTORING: EEN LEERSCHOOL IN DIVERSITEIT Evelien Goethals (Arteveldehogeschool, bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs) & Mariska Storm (Kompanjon vzw) Tutoring : een leerschool in diversiteit Inleiding

Nadere informatie

Fiche 6: Hoe trek je meer allochtone cliënten aan?

Fiche 6: Hoe trek je meer allochtone cliënten aan? Fiche 6: Hoe trek je meer allochtone cliënten aan? Cliënten van vreemde origine vinden soms moeizaam hun weg naar zorgvoorzieningen en zijn bovendien moeilijk te bereiken. Dit wil niet zeggen dat ze geen

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

TAALBELEID ZAVENTEM. Waarom een taalbeleid? Taalvisie (SC 8/2/2016) Infobundel voor het personeel oktober 2017

TAALBELEID ZAVENTEM. Waarom een taalbeleid? Taalvisie (SC 8/2/2016) Infobundel voor het personeel oktober 2017 TAALBELEID ZAVENTEM Infobundel voor het personeel oktober 2017 Waarom een taalbeleid? - De diensten van de gemeente Zaventem worden dagdagelijks geconfronteerd met mensen die de Nederlandse taal onvoldoende

Nadere informatie

Brede School De Brede Stroom

Brede School De Brede Stroom 18 maart 2016 Symposium: De ruimte als derde pedagoog Brede School De Brede Stroom An Claeys, Onderwijscentrum Brussel Lore Arnauts, Brede School De Brede Stroom & De Haven Agenda Verwachtingen Brede School

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

Kinderrechten. Het bevordert daarnaast ook burgerschapswaarden en -gedrag en gelijke onderwijskansen.

Kinderrechten. Het bevordert daarnaast ook burgerschapswaarden en -gedrag en gelijke onderwijskansen. Kinderrechten Door aandacht te besteden aan kinderrechten in de klaspraktijk wordt niet alleen hun concrete realisatie versterkt. Kinderrechten versterken op hun beurt de klaspraktijk, de leerkrachten

Nadere informatie

Overzicht van de trajecten

Overzicht van de trajecten Pedagogische Begeleiding Regio Antwerpen Noorderlaan 108 2030 Antwerpen 03 543 97 05 www.dsko.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Trajecten pedagogische begeleiding BaO en BuBaO 2018-2019 Voor het schooljaar

Nadere informatie

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk PERSBERICHT VLAAMS MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS VLAAMS VICE-MINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN VLAAMS MINISTER VAN WERK PHILIPPE MUYTERS SERV-voorzitter KAREL VAN EETVELT SERV-ondervoorzitter ANN VERMORGEN

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Werk en Milieu

Commissie Welzijn, Werk en Milieu Commissie Welzijn, Werk en Milieu Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 18 oktober 2016 Nummer: 2016_MV_00477 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Zeneb Bensafia: Opvolging Project Ambassadeurs

Nadere informatie

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Vandaag bekroont het Europese City Festival in Tallin (Estland) de Taskforce Vluchtelingen van de Stad Gent met het URBACT Good Practice-label.

Nadere informatie

Pedagogisch Project van het Stedelijk Onderwijs

Pedagogisch Project van het Stedelijk Onderwijs Pedagogisch Project van het Stedelijk Onderwijs (1) Het Stedelijk Onderwijs is de dynamische ontmoetingsplaats van alle leernetwerken ingericht door de Stad Antwerpen. (2) Het Stedelijk Onderwijs voldoet

Nadere informatie

Project diversiteit en kansarmoede Kick-off LKO en LLO 11 maart 2016

Project diversiteit en kansarmoede Kick-off LKO en LLO 11 maart 2016 Project diversiteit en kansarmoede Kick-off LKO en LLO 11 maart 2016 PXL dpt. Education - Vildersstraat 5 3500 Hasselt fb.com/pxleducation #pxleducation Programma 13.30 u Verwelkoming 13.45 u Toelichting

Nadere informatie

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Kathy Jacobs Kind en Gezin Sara De Meerleer Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) Warme transitie

Nadere informatie

Vlaamse beleidscontext:zorg in het dko

Vlaamse beleidscontext:zorg in het dko Vlaamse beleidscontext:zorg in het dko Kelly Huylenbroeck Pedagogisch adviseur DKO GSM 0477 27 60 58 Kelly.huylenbroeck@ovsg.be Transfer vanuit het zorgbeleid van het leerplicht onderwijs naar het deeltijds

Nadere informatie

VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE DOOR WERK

VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE DOOR WERK VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE DOOR WERK INTEGRATIE DOOR WERK Het VDAB-programma gericht op anderstalige werkzoekenden met een migratieachtergrond. Een programma gebaseerd op: - het advies van de Commissie

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

In het partijprogramma en de congresteksten van CD&V staat: Niets specifiek over diversiteit in het lerarenkorps.

In het partijprogramma en de congresteksten van CD&V staat: Niets specifiek over diversiteit in het lerarenkorps. Onze vraag: Meer dan 10 jaar na het EAD-decreet, komt er een uitvoeringsbesluit voor het onderwijs, zodat onderwijsinstellingen een personeelsbeleid met streefcijfers gaan voeren gericht op evenredige

Nadere informatie

Bemiddeling een krachtige methodiek voor het hanteren van conflicten

Bemiddeling een krachtige methodiek voor het hanteren van conflicten Bemiddeling een krachtige methodiek voor het hanteren van conflicten Wat is bemiddeling? Bemiddeling is een krachtige professionele interventie waarbij een autonome en onafhankelijke 'derde' conflictpartijen

Nadere informatie

betreffende het vergroten van de verantwoordelijkheid van ouders voor de succesvolle schoolloopbaan van hun leerplichtige kinderen

betreffende het vergroten van de verantwoordelijkheid van ouders voor de succesvolle schoolloopbaan van hun leerplichtige kinderen stuk ingediend op 969 (2010-2011) Nr. 1 16 februari 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van de heer Marino Keulen en de dames Marleen Vanderpoorten en Irina De Knop betreffende het vergroten van de

Nadere informatie

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien.

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. 1 De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. Suggestie: Reflecteer met het team over onderstaande voorwaarden om een leervriendelijk klimaat te bevorderen. 1. Leg de

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Engagementsverklaring voor basis- en secundair onderwijs

Engagementsverklaring voor basis- en secundair onderwijs SCHOOLPROJECT - KAAP Engagementsverklaring voor basis- en secundair onderwijs 1. Achtergrond en doelstelling van Kaap Situering Doelstelling Missie Onderwijsnetwerk Naast het algemene NT2-aanbod is er

Nadere informatie

Zorgbeleid. 1. Visie van de scholengemeenschap

Zorgbeleid. 1. Visie van de scholengemeenschap Zorgbeleid 1. Visie van de scholengemeenschap Als scholengemeenschap willen wij aan elk kind gelijke kansen bieden op kwaliteitsvol onderwijs. Dit is het uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Elk kind

Nadere informatie

E X P O O V E R A T A A. Van 21 mei 2015 t/m 30 juni 2015 Stedelijke Bibliotheek, Moensstraat 19, 2800 Mechelen

E X P O O V E R A T A A. Van 21 mei 2015 t/m 30 juni 2015 Stedelijke Bibliotheek, Moensstraat 19, 2800 Mechelen E X P O 1 8 3 1 O V E R A L 1 4 1 2 1 3 T A A L 2 1 1 3 Van 21 mei 2015 t/m 30 juni 2015 Stedelijke Bibliotheek, Moensstraat 19, 2800 Mechelen Ter gelegenheid van de expo Overal Taal worden een heleboel

Nadere informatie

Samenwerken aan integratie. Titeltekst

Samenwerken aan integratie. Titeltekst Samenwerken aan integratie Titeltekst Samenwerken aan integratie 1. W13 2. Vluchtelingen en wonen 3. Vluchtelingen en werk 4. Vluchtelingen en scholing 5. Vluchtelingen en sociale participatie W13 W13

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie