LO, creatief met visie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LO, creatief met visie"

Transcriptie

1 LO, creatief met visie Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor. De sessies vinden plaats op donderdag 23 en vrijdag 24 januari 2014 Campus Parnas - Stationsstraat Dilbeek. Een wegbeschrijving vindt u via De Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding van de HUB organiseert in samenwerking met het GPV reeds voor de zesde maal twee nascholingsdagen voor leraren LO uit het basis- en de eerste graad secundair onderwijs. Dit jaar luidt het thema: LO: creatief met visie Vanuit het vakconcept lichamelijke opvoeding met de centraal vastgelegde eindtermen wordt de inhoud van het vak geconcretiseerd aan de hand van de bewegings- en persoonsdoelen. Elke leraar streeft naar het ontwerpen van krachtige leeromgevingen. Dit zijn leeromgevingen die uitnodigend zijn en een groot leerrendement mogelijk maken. Een gevarieerd en creatief aanbod voor leerlingen, dat bovendien doelgericht gekozen is, biedt hierbij de beste kansen. Tijdens de verschillende sessies willen we dan ook aantonen hoe leraren zulke leeromgevingen kunnen realiseren. In deze folder kan u meer informatie vinden over de inhoudelijke invulling van de verschillende sessies, de kostprijs en de inschrijvingsprocedure. We nodigen u dan ook graag uit om actief deel te nemen aan deze zesde nascholing voor het basisonderwijs te Brussel en danken de enthousiaste lesgevers die bereid zijn om hun expertise te delen met ons allen. Met sportieve groeten, Petra Wyckmans, Programmaverantwoordelijke HUB

2 Belang van beweging voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen Datum: donderdag 23 januari 2014 van 9.30 tot 12 uur Locatie: campus Parnas Lesgever: Liesbeth Verhoeven, master LO, lector Onze maatschappij is de laatste 20 jaar sterk veranderd. We kennen op heel veel gebieden een fantastische vooruitgang. Het leven wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt. Maar dit heeft spijtig genoeg ook een keerzijde. Onze kinderen groeien nu op in een andere speelcultuur waar spelen en bewegen wordt belemmerd door de aanwezigheid van televisie en computer. Buiten het feit dat spelen en bewegen een basisrecht is van het kind, is het ook een noodzaak om optimaal te kunnen ontwikkelen. Kinderen moeten in de echte wereld heel wat bewegingservaringen opdoen om de interne GPS te kunnen ontwikkelen. En dit gebeurt helaas niet vanzelf. Het is een noodzaak dat je een zeer stimulerende omgeving kan creëren waarin kinderen kunnen opgroeien. De kennis om de juiste prikkels op het juiste moment aan te bieden is belangrijk in het groei- en ontwikkelingsproces van een kind. Deze navorming helpt je om kennis en inzicht te verwerven in de ontwikkelingssituatie van elk kind en is bovenal gericht om met specifiek spel en oefenvormen kinderen efficiënt te ondersteunen.

3 Ontspanningsspelen Datum: donderdag 23 januari 2014 van 9.30 tot 12 uur Locatie: campus Parnas, D-zaal Lesgever: Ellen Van Cauwenberghe, master LO, lector LO KHL Kinderen ervaren regelmatig stress. Ze leiden een druk leven gevuld met allerlei activiteiten en verplichtingen. Het opdoen van spel- en bewegingservaringen vormt daarin een steeds minder belangrijk aandeel. Leerkrachten ervaren jonge kinderen bijgevolg meer en meer als gespannen, druk en onhandig in de les beweging en in de klas. In deze sessie bieden we ideeën aan gericht op het leren kennen van het lichaam en er zich in thuis voelen. We laten kinderen een gevoel van geborgenheid ervaren en proberen te komen tot rust en ontspanning. Doorheen de activiteiten komen de kinderen op een positieve manier met elkaar in contact. Zintuiglijke prikkels vormen de aanzet. We voelen met de handen, voeten, rug, buik, We werken met rustige bewegingsverhalen en gebruiken de input van de ogen om dynamische evenwichtsspelletjes te oefenen. De meeste van de spelletjes kan de bewegingsleerkracht of kleuterjuf doen in een kleine ruimte.!!! Aan de deelnemers wordt gevraagd om een kussen mee te brengen waarop we mogen stappen met blote voeten!!!

4 Mini-tennis Datum: donderdag 23 januari 2014 van 13 tot uur Locatie: campus Parnas, A-zaal Lesgever: Hilde Maes, master LO, tennisinstructeur Deel 1: Aanbieden van verschillende oefen- en spelvormen om vaardigheid van zenden en ontvangen te verbeteren, gebruik makend van motivatietools. Deel 2: Via tennisspelen (samenwerkings- en competitievormen) komen tot mini-tennis. Geleidelijk aanleren van puntentelling, fair play en reglementering. Hockey Datum: vrijdag 24 januari 2014 van 9.30 tot 12 uur Locatie: Campus Parnas, A-zaal Lesgever: Joeri Beunen, master LO, leraar LO Hockey is de ideale sport om op school aan te bieden. De leerlingen leren met anderen omgaan in groep, leren met elkaar samenwerken, worden motorisch vaardiger en verwerven inzichten in het spel. Hockey is echter in vergelijking met de meeste andere balsporten een technisch moeilijke sport, omdat direct contact met de bal ontbreekt. Men maakt immers gebruik van een stick om met de bal te lopen, passen te geven, de bal te controleren en basisprincipes onder de knie te krijgen kan er op twee manieren te werk gegaan worden. Ofwel kunnen ze aangeleerd worden met behulp van doorgedreven driloefeningen. Ofwel wordt er gebruik gemaakt van aangepaste spel- en wedstrijdvormen om de technieken en tactische vaardigheden te beheersen. In schoolse situaties moet er echter zoveel mogelijk getracht worden deze verschillende vaardigheden te oefenen en toe te passen in uitdagende oefen en spelvormen.

5 Kidsdance - kids hiphop Datum: vrijdag 24 januari 2014 van 9.30 tot 12 uur Locatie: Campus Parnas, D-zaal Lesgever: Chantal Bols, docent dans en yoga, eutoniepedagoge, lerares lager onderwijs In deze praktijkgerichte sessie maakt u kennis met kant-en-klare danscombinaties voor elke graad van het lager onderwijs. De combinaties zijn te gebruiken in de les L.O. of eventueel als schoolfeest-dans. De docente bouwt de combinaties op zoals ze dit zelf zou doen. Zo beschik je over een voorbeeld hoe je met kinderen op een ludieke manier op korte tijd veel kan doen. Je ervaart zo zelf hoe je op een dansante manier direct op de muziek aan de slag kan gaan. De docente werkt als zelfstandige dans- en yogadocente dagelijks met kinderen en kan je vanuit deze ervaring ruim voldoende tips meegeven om alles met jouw doelgroep haalbaar te maken. Na afloop ontvang je alle dansbeschrijvingen. Bodypercussie Datum: vrijdag 24 januari 2014 van 13 tot uur Locatie: Campus Parnas, D-zaal Lesgever: Chantal Bols, docent dans en yoga, eutoniepedagoge, lerares lager onderwijs Bodypercussie is muziek maken met je lichaam. Ook The cup-song werd als inspiratie gebruikt, bodypercussie m.b.v. een bekertje In deze praktijkgerichte sessie worden kant-en-klare combinaties aangeleerd die je direct kan uitproberen met kinderen uit elke graad van het basisonderwijs. Plezier beleven, ritmegevoel en coördinatie ontwikkelen zijn de belangrijkste doelstellingen die met deze vorm van bewegen bereikt kunnen worden. Vanuit haar ervaring als klasleerkracht en dansdocente geeft de docente bruikbare tips om de geziene stof vlot over te brengen.

6 Atletiek Datum: vrijdag 24 januari 2014 van 9.30 tot 12 uur Locatie: campus Parnas, B-zaal Lesgever: Veronique De Maerteleire, docent Vlaamse trainersschool Deze nascholing focust op atletiek. Je leert met name hoe je de verschillende loopnummers; van uithouding tot hindernissenloop, sprint en aflossing, op een educatieve speelse manier kan aanleren. Lopen is leuk maar moet op een ludieke manier gebracht worden. Kinderen moeten steeds beginnen aan een uitdaging die hen aanspreekt en doet verlangen naar meer. We starten met eenvoudige speelse spelvormen waarna we overschakelen op speelse oefenvormen, iets technischere oefenvormen om te eindigen met een heuse sprint, aflossing of hindernissenloop. Uithouding daarentegen is de uitdaging! Tracht het tempo laag te houden en zo laat je de kinderen lopen zonder dat ze er erg in hebben.

7 Frisse balspelen Datum: vrijdag 24 januari 2014 van 9.30 tot 12 uur Locatie: campus Parnas, A-zaal Lesgever: Toon Dehandschutter, master LO, lector LO KHL In deze sessie spelen we enkele leuke balspelen die een alternatief kunnen zijn voor veel voorkomende passenspelen, zoals bijvoorbeeld tienbal. We trekken tijd uit om het spel aan te leren door ons te verdiepen in enkele opbouwprincipes. We kiezen in een aanleerfase vaak voor een meerderheidssituatie voor de aanvallende ploeg om een vlotte balcirculatie mogelijk te maken. We leggen de achterliggende tactische principes in elk spel bloot. Dit zijn: Je aanspeelbaar opstellen; Twee afspeelpunten voorzien voor de baldrager; Man-man verdediging toepassen met overzicht op het spelgebeuren. Doelgroep: 3de graad lager onderwijs.

8 Valpreventie Datum: vrijdag 24 januari 2014 van 13 tot uur Locatie: campus Parnas, C-zaal Lesgever: Karen Nackom, master LO, lector LO KHL Kinderen vallen vaak. Thuis, tijdens het buitenspelen, maar ook op school. Door te vallen leren kinderen hun grenzen kennen en verleggen. Te weinig beweging en overgewicht zorgen er voor dat kinderen steeds vaker verkeerd vallen. Naast het voordeel van letsels te voorkomen, komen via de valtraining heel wat ontwikkelingsdoelen en eindtermen van het leergebied lichamelijke opvoeding en andere leergebieden aan bod. Leren vallen betekent misschien meer dan ooit ook meer en beter (leren) bewegen. Onderzoek wijst uit dat kinderen door valtraining uiteindelijk met meer plezier aan spel- en bewegingsactiviteiten deelnemen. Kinderen opnieuw plezier laten beleven en motiveren om te bewegen is meer dan ooit aan de orde. Tijdens deze sessie wordt aan leerkrachten aangeleerd hoe ze een voorwaartse rol, een zijwaartse en achterwaartse val uitdagend en veilig kunnen doorgeven aan leerlingen van de lagere school. Sportieve kledij en actieve deelname is wenselijk.

9 Zwemmen Datum: vrijdag 24 januari 2014 van 14 tot 16 uur Locatie: Wildersportcomplex, Sportlaan 11, 1600 Sint-Pieters-Leeuw Lesgever: Werner Van Assche, master LO, lector LO KHL Schoolslag en crawl: opbouw en tips. Is schoolslag als eerste zwemslag zo kind-onvriendelijk? Is de crawlbeweging echt natuurlijk en daarom te verkiezen? De media doen het ons geloven, echter zonder wetenschappelijk evidentie. In deze nascholing plaatsen we vragen bij uitroeptekens. We koesteren wat decennia lang heeft gewerkt en geven verantwoorde opbouwideeën voor beide slagen. We geven aan wat belangrijk is bij schoolslag en crawl en wat essentieel is om na te streven. Daarnaast is er ook tijd voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen.

10 Programma LO, creatief met visie Donderdag 23 januari 2014 Voormiddag uur D-zaal Ontspanningsspelen Theorielokaal Belang van beweging voor ontwikkeling van de hersenen Namiddag uur A-zaal Mini-tennis Vrijdag 24 januari 2014 Voormiddag uur D-zaal A-zaal B-zaal Kidsdance - kids hiphop Hockey Atletiek Namiddag uur A-zaal D-zaal C-zaal Wildersportcomplex Frisse balspelen Bodypercussie Valpreventie Zwemmen (14 16 uur)

11 KOSTPRIJS 50 euro per sessie, 90 euro per dag, 150 euro voor het hele programma Dit bedrag dient gestort te worden op rekeningnummer BE met vermelding 201PDDLO. Wat betreft middagmaal: broodjes kunnen aan democratische prijzen aangekocht worden. Inhoudelijke informatie kan u bekomen via petra.wyckmans@hubrussel.be. Administratieve informatie kan u bekomen via gpv@hubrussel.be. Een minimum van 10 deelnemers is vereist om een sessie te laten plaats vinden. Gelieve goed de datum en het uur waarop de sessies plaatsvinden te checken zodat de door u gekozen sessies niet overlappen. INSCHRIJFSTROOK Naam & voornaam: Adres: Tel: adres: Keuze sessies (gelieve goed de lesuren erbij te vermelden): Gelieve dit strookje te faxen naar of op te sturen naar: HUB-GPV - Campus Brussel - Warmoesberg Brussel U kan ook inschrijven via mail of via de website gpv@hubrussel.be > onderwijs > onderwijsthema s

12

LO: een vak met inhoud

LO: een vak met inhoud LO: een vak met inhoud Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor.

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

LO, een leerweg op maat

LO, een leerweg op maat LO, een leerweg op maat Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor.

Nadere informatie

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

Zesde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool. Lichamelijke opvoeding: creatief met visie

Zesde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool. Lichamelijke opvoeding: creatief met visie Zesde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool Lichamelijke opvoeding: creatief met visie Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 1 Inhoud Inhoud 2 Inleiding en thema 3 Visie op nascholing

Nadere informatie

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013 C.P.R. REDDEND ZWEMMEN Vlaamse Reddingscentrale PN231SO/1314 reeks 1 en 2 Dit is de jaarlijks verplichte nascholing voor leraren met een diploma van

Nadere informatie

Spel en oefenvormen voor hockey op school

Spel en oefenvormen voor hockey op school Spel en oefenvormen voor hockey op school Joeri Beunen Hockey is de ideale sport om op school aan te bieden. De leerlingen leren met anderen omgaan in groep, worden motorisch vaardiger en verwerven inzichten

Nadere informatie

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting)

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) Reflecteren over bewegen Zelfstandig leren Verantwoord en veilig bewegen DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) De leraar kiest uit het doelenkader

Nadere informatie

Sporten voor personen met een handicap

Sporten voor personen met een handicap sportvorm!ng Studiedag Sporten voor personen met een handicap donderdag 30 november 2017 Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos Bredabaan 31 2930 Brasschaat Stel zelf je programma samen. Kies twee activiteiten

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

Specifieke vakkennis in LO: een basis voor het leren

Specifieke vakkennis in LO: een basis voor het leren Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 1 Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 2 Inhoud Inhoud 3 Inleiding en thema 4 Visie op nascholing 5 Kostprijs en inschrijving 6 Overzicht programma

Nadere informatie

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub)

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub) Inschrijvingsformulier Persoonlijke gegevens Naam en voornaam:.. Adres: Postnummer en Gemeente:.... Telefoon: GSM.. E mail: School of club: Geboortedatum:.././ Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code

Nadere informatie

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen ACTIEF TOEZICHT Hoe kun je leerlingen minder lang laten stilzitten? Hoe jij de groep begeleidt, heeft een grote impact. Actief toezicht hangt samen met het ruimere begrip activerend toezicht. Door actief

Nadere informatie

Lerarenopleiding Sportcampus Parnas. Beste leerkracht, beste oud-student, beste directie,

Lerarenopleiding Sportcampus Parnas. Beste leerkracht, beste oud-student, beste directie, Beste leerkracht, beste oud-student, beste directie, Lerarenopleiding Sportcampus Parnas Nu het academiejaar definitief op gang gekomen is, berichten we jullie graag over de recentste ontwikkeling en projecten

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties 30 november Jos Thys Instellingen & Leerlingen Basisonderwijs & Deeltijds Kunstonderwijs Ine Vos CANON Cultuurcel Kunst- en cultuureducatie & beleid Beleidstraject

Nadere informatie

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen 2016 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen i.s.m. het lokaal dienstencentrum www.middelkerke.be/sportkaart Vragen over Sport@Middelkerke? Sport@Middelkerke geeft een overzicht van alle sportactiviteiten

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan?

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Kinderen ontwikkelen hun motoriek en hun motorische vaardigheden op hun eigen manier, in hun eigen tempo. Dit lijkt vanzelf te

Nadere informatie

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Beste ouder(s)/verzorger(s), OBS De Jagersplas Brasemermeer 23b 159 GE Zaandam 75-615 61 94 info@obsdejagersplas.nl www.obsdejagersplas.nl Beste ouder(s)/verzorger(s), Voor u ziet u informatie over de Brede school activiteiten van

Nadere informatie

Meivakantie 2014. Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen!

Meivakantie 2014. Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen! Meivakantie 2014 Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen! In de meivakantie organiseert Do-It Oirschot enkele activiteiten voor de thuisblijvers. In deze nieuwsbrief staat het overzicht

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen Veelzijdige motorische basisvorming bij 4 8 jarigen Keisers Wim Richtlijnen bij de veelzijdige motorische basisvorming Om in de topsport later een rol van belang te kunnen spelen is het voor een jeugdspeler

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG VRIJDAG 13 MAART 2015 STUDIEDAG SO YOU THINK YOU CAN PLAY? STUDIEDAG JONGE KINDEREN LEREN EN LATEN SPELEN IS EEN VAK. ERGOTHERAPIE HANDIGE TIPS VOOR SPELBEGELEIDING VOOR THERAPEUTEN. BIJ ROUW EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

aanstekelijk onderwijs

aanstekelijk onderwijs aanstekelijk onderwijs Als coöperatieve school werken leerlingen, hun ouders en het schoolteam democratisch samen. We geven leerlingen inspraak over hun leertraject en betrekken hen bij het hele schoolproject.

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Praktisch Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol

Nadere informatie

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting Overzicht De kracht van Positief opvoeden 1 Hoop en verwachting Opvoeden in de praktijk Waarom positief opvoeden? De 5 principes van positief opvoeden Tijd voor vragen en discussie 2 Hoop en verwachting

Nadere informatie

Middenschool Sint-Gertrudis

Middenschool Sint-Gertrudis KATHOLIEK ONDERWIJS LANDEN Middenschool Sint-Gertrudis Groenendael 2A www.kolanden.be Informatienamiddag Zondag 15 maart 2015 om 14 uur In de feestzaal van de school Eerste leerjaar A Godsdienst + KEUZE

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol bezig

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 1: opbouwen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders

Nadere informatie

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem Kinder Taijiquan Opleiding kinder Tai Chi voor docenten Organisatie van Stichting Taijiquan Nederland STN 2016 te Haarlem Tái Chi School Kennemerland www.taichikennemerland.nl Een samenwerking van de volgende

Nadere informatie

Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding PN199BA/1516 reeks 1 Donderdag 29 oktober 2015

Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding PN199BA/1516 reeks 1 Donderdag 29 oktober 2015 Vormingsinitiatief voor leerkrachten kleuteronderwijs, lager en buitengewoon lager onderwijs, dat zal plaatsvinden in S & R Rozebroeken, Victor Braeckmanlaan 180 te 9040 Gent. Een organisatie van PEDIC

Nadere informatie

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs Vlaamse Stichting Verkeerskunde 2014 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie VME in het basisonderwijs Doel: Verkeersvaardig worden, zich op een veilige manier in het verkeer begeven. al Stappend al Trappend

Nadere informatie

Huiswerk in onze school

Huiswerk in onze school Huiswerk in onze school Huiswerk is voor ons team belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door huiswerk te maken leren onze leerlingen ook zelfstandig

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Geachte, biedt een nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van uw school aan. Als ervaren onderwijzer, organisator en begeleider

Nadere informatie

Overzicht rapportmodule

Overzicht rapportmodule Overzicht rapportmodule zoals steeds: alles is aanpasbaar in de maintenance module. Bepaal zelf Uw vakonderdelen - punten - periodes - maatregelen...enz. Zachte evaluatie: bepaal de leergebieden en vragen,

Nadere informatie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie De speelgoedtrein rijdt door het hele land. Soms snel, soms traag. Plots stopt de trein. Door het venster zien de

Nadere informatie

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek - Staat talentherkenning en ontwikkeling bij u op school de komende jaren op de agenda? - Wilt u een rijke

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2009-2010 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina SMART trainen Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina Structuur Structuur in de training Structuur in het seizoen Doelen stellen Hoger op

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. Godsdienst Lied van Prediker door Stef Bos Ik heb de wereld gezien In het licht van de liefde En in de schaduw van de haat Er

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven

Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven Nascholing 27 november 2012 NAS-121127-DOC-GCO Boudewijnlaan 20/21 1000 Brussel Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven Beste leerkracht Begin juni kondigden we het POV-nascholingsaanbod aan

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019.

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Beste, Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Maar wat verandert er nu precies? De basisvorming (27 uur) blijft voor iedereen hetzelfde. Daarbij

Nadere informatie

Organisatie van externe jeugdsportkampen in de club

Organisatie van externe jeugdsportkampen in de club Organisatie van externe jeugdsportkampen in de club Draaiboek Sportkampen 1 Timing Najaar (okt-nov) Vastleggen van de periodes waarin een sportkamp zal georganiseerd worden Opties: tijdens de paasvakantie

Nadere informatie

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben je weer de jongste. Je moet alles nog ontdekken. Dat

Nadere informatie

De navorming wordt afgesloten met een muzisch moment van de leerkracht voor de eigen klas, leerlingen. Tot slot volgt er een reflectiemoment.

De navorming wordt afgesloten met een muzisch moment van de leerkracht voor de eigen klas, leerlingen. Tot slot volgt er een reflectiemoment. Muzische Vorming, MuVo Het project Muzische Vorming van de Academie Regio Tienen onderging tijdens het schooljaar 2014-2015 een grondige vernieuwing! Aan het einde van dit schooljaar mogen we ons aan een

Nadere informatie

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Open huis zaterdag 16 januari 10.00-13.00 uur Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Gaat uw kind vanaf augustus 2016 naar het voortgezet onderwijs? Kies dan voor de Nieuwe Thermen, een

Nadere informatie

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN. Intensieve training

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN. Intensieve training DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN Intensieve training De la Salle Centrum, Brussel-Dilbeek, 6-8 mei 2016 Waarom een training in vragen stellen? In het gesprek met een cliënt, collega, student of patiënt

Nadere informatie

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar Ontdek jezelf Verover de wereld Infobrochure eerste jaar Wico schol folder 0205.indd 10 2019-02-06 10:24:30 Ontdek jezelf Verover de wereld Je bent twaalf. Je leerde al veel van je ouders, je oma en opa,

Nadere informatie

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD ROESELARE THERAPIE EN ONDERZOEKSCENTRUM DE BOOM / OCMW

Nadere informatie

Sportdienst i.s.m. het Lokaal dienstencentrum De Stille Meers. www.middelkerke.be/sportkaart

Sportdienst i.s.m. het Lokaal dienstencentrum De Stille Meers. www.middelkerke.be/sportkaart 2013 Sportdienst i.s.m. het Lokaal dienstencentrum De Stille Meers www.middelkerke.be/sportkaart de beurtenkaart geldig blijft tot deze opgebruikt is. elke deelnemer verzekerd is tegen lichamelijke ongevallen.

Nadere informatie

Week van de leraren lichamelijke opvoeding

Week van de leraren lichamelijke opvoeding Week van de leraren lichamelijke opvoeding Maandag 10 tot en met vrijdag 14 december 2012 VLAAMSE REDDINGSCENTRALE C.P.R. Reddend Zwemmen Dit is de jaarlijkse verplichte nascholing voor leraren met een

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het verplicht aanbieden van cursussen eerste hulp bij ongevallen (EHBO) in het lager en secundair onderwijs

Voorstel van resolutie. betreffende het verplicht aanbieden van cursussen eerste hulp bij ongevallen (EHBO) in het lager en secundair onderwijs stuk ingediend op 1224 (2010-2011) Nr. 1 6 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van de heer Jean-Jacques De Gucht, de dames Ann Brusseel, Marleen Vanderpoorten en Elisabeth Meuleman, de heren Boudewijn

Nadere informatie

! In deze brochure vindt u nog enkele praktische richtlijnen.!

! In deze brochure vindt u nog enkele praktische richtlijnen.! Beste ouder, We ontvingen van u een inschrijving voor één van onze voetbalstages. Dit betekent dat uw toekomstige topvoetballer op het punt staat om de week van zijn leven te beleven. In deze brochure

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Tennispark de Oude Eik

Tennispark de Oude Eik Tennispark de Oude Eik 7 smashcourt banen (hele jaar bespeelbaar) waarvan 6 verlicht gelegen in een rustige omgeving oefenmuur, geitjes en speelplaats! Tennisclub de Oude Eik wil kinderen van de basisschool

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen. Scholengemeenschap Groenewald Stein. Succes through Learning, Learning through Succes!

Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen. Scholengemeenschap Groenewald Stein. Succes through Learning, Learning through Succes! Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen Scholengemeenschap Groenewald Stein 1 Wie ben ik? René Gröters 51 jaar Leraar L.O. Groenewald Stein Turntrainer/manager Turning Point Sittard Regiotrainer Limburg

Nadere informatie

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT VISIE PEDAGOGISCH PROJECT van daltonschool De Kleine Icarus Algemene visie De opdracht van daltonschool De Kleine Icarus bevat naast het onderwijskundig eveneens een maatschappelijk aspect Wij brengen

Nadere informatie

DEZE SCHOOLKRANT EXTRA VERSCHIJNT ENKEL DIGITAAL

DEZE SCHOOLKRANT EXTRA VERSCHIJNT ENKEL DIGITAAL INFO EXTRA 12.06.2016 Beste ouders, Beste sympathisanten, SUCCES MET DE EXAMENS Omwille van de drukke maand juni verschijnt er vandaag een EXTRA-INFO. Mogen we vragen om de belangrijke rubrieken ZEKER

Nadere informatie

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het:

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het: Groenveldstraat 46, 3001 Heverlee Tel. 016/ 20 80 26 Fax 016/23 60 46 basisschool@donboscoheverlee.be - www.donboscoheverlee.be Ons huiswerkbeleid De leerlingen zijn een groot deel van de dag actief op

Nadere informatie

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen?

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen? V L A A M S V E R B O N D V A N K A T H O L I E K E H O G E S C H O L E N Sainte-Adresseplein 12, B-1070 Anderlecht Tel. 02 529 04 29 Fax 02 529 04 93 vvkho@vsko.be ond.vsko.be Reflectiedag Godsdienstleerkracht:

Nadere informatie

PEDIC-NASCHOLINGSAANBOD 2014-2015

PEDIC-NASCHOLINGSAANBOD 2014-2015 PEDIC Coupure Rechts 314 te 9000 Gent tel. 09 225 37 34 fax 09 269 14 88 pedic@vsko.be www.pedic.be PEDIC-NASCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Lichamelijke opvoeding Muzikale opvoeding Plastische opvoeding INHOUD

Nadere informatie

Jeugdsportbeleidsplan

Jeugdsportbeleidsplan Jeugdsportbeleidsplan Doel STAX wil door middel van aangepaste trainingen, sport en in het bijzonder atletiek stimuleren bij kinderen en jongeren in een familiale clubsfeer. We verkiezen een resultaat

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

1 Introductie. We wensen je veel plezier met deze kaarten! Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik

1 Introductie. We wensen je veel plezier met deze kaarten! Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik 1 Introductie Leerlingen hebben recht op onderwijs dat bij hen past en dat hun individuele capaciteiten laat opbloeien. Deze kaarten helpen leerkrachten en docenten, intern begeleiders, remedial teachers,

Nadere informatie

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school!

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! Telefoon: 015 29 84 78 Fax: 015 29 84 37 Email: frans.schroons.mb@kerknet.be ~ 1 ALGEMENE INFORMATIE i.v.m. BEWEGINGSOPVOEDING OP SCHOOL. De voornaamste

Nadere informatie

Spel en Bewegen Wat Onder begeleiding gezellig en sportief bewegen voor dames en heren: conditieverbetering, Wandelen Wat Vanuit het Bewegingscentrum

Spel en Bewegen Wat Onder begeleiding gezellig en sportief bewegen voor dames en heren: conditieverbetering, Wandelen Wat Vanuit het Bewegingscentrum Spel en Bewegen Wat Onder begeleiding gezellig en sportief bewegen voor dames en heren: conditieverbetering, spierversteviging en oefeningen op muziek. Wanneer Maandag 10.15-11.15 uur Spel en Sport Wat

Nadere informatie

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012 1 Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in jouw gemeente Eva Vonck 6 december 2012 2 Inhoud Vlaamse Trainersschool: wie zijn we? Begeleidingsgerichte opleidingen

Nadere informatie

Dyslexie. Sprint Nieuws

Dyslexie. Sprint Nieuws Sprint Nieuws Dyslexie September 2009 Ook voor Sprint start het nieuwe schooljaar. Via deze nieuwsbrief brengen wij je graag op de hoogte van de nieuwe Sprint Actie, de gratis infosessies en de Sprint

Nadere informatie

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan Huiswerkbeleidsplan 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan 1. Visie 2. Doelstellingen 3. Wat verwachten we van de ouders? 4. Wat verwachten we niet van de ouders? 5. Wat doen we als een huiswerk niet gemaakt

Nadere informatie

Centrale Examenschool BS GO! Merlijn

Centrale Examenschool BS GO! Merlijn Centrale Examenschool BS GO! Merlijn Basisschool Merlijn Sacramentstraat, 70 3700 TONGEREN TEL: 012 / 23 30 31 FAX : 012 / 39 45 15 GSM : 0472/228323 e-mail : bsmerlijn.tongeren@g-o.be website : www.bsmerlijntongeren.be

Nadere informatie

Alle uitspraken/ antwoorden van ouders op onderwijscafé OPONOA, 26/10. Per vraag in volgorde van belangrijkheid (antwoorden zijn gewogen).

Alle uitspraken/ antwoorden van ouders op onderwijscafé OPONOA, 26/10. Per vraag in volgorde van belangrijkheid (antwoorden zijn gewogen). Bijlage bij verslag oudercafé OPONOA 26 oktober 2016 Aan : CvB, klankbordgroep (verspreiding bepalen in klankbordgroep) Betreft : Impressie en uitkomsten oudercafé 26 oktober 2016 Datum: : 28 oktober 2016

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober. Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober. Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017 Nascholingsaanbod 2016-2017 Algemene sessie dinsdag 4 oktober Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017 Vraaggestuurd op locatie Wat is Kickstart? Kickstart je toekomst!

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

Sportieve jaarplanning

Sportieve jaarplanning Sportieve jaarplanning 2013-2014 Patro Hoevenen en KVV streven ernaar om elke speler 50% speeltijd te geven in alle jeugdreeksen, Spelvreugde krijgt steeds voorrang op het resultaat!!! - Pupillen: Spelertjes

Nadere informatie

Infoavond schoolorganisatie

Infoavond schoolorganisatie Infoavond schoolorganisatie Verloop van de avond Decreet basisonderwijs: achtergrondinformatie Organisatie van het basisonderwijs Opdracht van het basisonderwijs Organisatie van onze kleuterschool vanaf

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart?

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart? Nascholingsaanbod 2016-2017 Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei 2017 Vraaggestuurd op locatie Wat is Kickstart? Kickstart je toekomst! is een instrument dat een brug slaat tussen onderwijs

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

hier weetjes & tips voor ouders beweegt iets een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen

hier weetjes & tips voor ouders beweegt iets een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen hier beweegt iets weetjes & tips voor ouders een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen Als je niet kan springen, landen, lopen, vangen, werpen kan je niet voetballen, tafeltennissen, zwemmen Wat

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

Spes Nostra. leeft. bruist coacht luistert beweegt inspireert. leert. Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack. Zie je t zitten in t Spes?

Spes Nostra. leeft. bruist coacht luistert beweegt inspireert. leert. Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack. Zie je t zitten in t Spes? HEULE Spes Nostra Spes Nostra Zie je t zitten in t Spes? leeft leert bruist coacht luistert beweegt inspireert Volgens mijn broer is het hier bère! Het directieteam heet je welkom! Heidi Denys Pieter Dhuyvetter

Nadere informatie

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren:

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: 9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: Introverte vs. Extraverte kinderen Katja Soors van de SESSIE Elke leerkracht/directie beseft dat een goede communicatie tussen de kinderen bijdraagt

Nadere informatie

Sportaanbod Gelderland voor basisscholen

Sportaanbod Gelderland voor basisscholen Sportaanbod Gelderland voor basisscholen www.geldersesportfederatie.nl/sportaanbod Sportlessen en gezondheidsactiviteiten voor kinderen van alle basisscholen in Gelderland. De paardensportbond KNHS, Atletiekunie,

Nadere informatie

Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco. Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco

Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco. Leerkracht AN Leerkracht KO Leerkracht LO Zorgco Aanbod DPB 2015-2016 Voor de scholen regio Gent (schoolbegeleider Ellen Bauwens) Regio Onderwerp Omschrijving Doelgroep Datum Tijdstip Locatie Contactpersoon PDB AN in de klas (1) Op dit netwerk worden

Nadere informatie