LO, een leerweg op maat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LO, een leerweg op maat"

Transcriptie

1 LO, een leerweg op maat Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor. De sessies vinden plaats op dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 januari 2012 Campus Parnas - Stationsstraat Dilbeek. Een wegbeschrijving vindt u via De Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding van de HUB organiseert in samenwerking met het GPV reeds voor de vierde maal drie nascholingsdagen voor leraren LO uit het basisonderwijs. Dit jaar luidt het thema: LO, een leerweg op maat Met dit thema willen we het vakconcept LO in zijn rijkdom illustreren en willen we bijdragen tot een duurzame en actieve levensstijl. Om leerlingen hiertoe uit te nodigen, plannen we in de lessen LO leerwegen en leerlijnen op maat van de individuele leerling. Gelijke onderwijskansen, of beter maximale leerkansen kunnen hierdoor gerealiseerd worden. Een gedifferentieerd aanbod van zowel bewegingsdoelen als persoonsdoelen staat garant voor het noodzakelijke leersucces in beide doelengroepen en voor het welbevinden van de individuele leerling. In de verschillende sessies willen we ideeën aanreiken om mee te nemen naar de eigen klaspraktijk. We trachten in de aangeboden leerinhouden de vele differentiatiemogelijkheden te illustreren voor vaardige en minder vaardige leerlingen. Volgend op de gedifferentieerde doelen kunnen gedifferentieerde modellen en procedures van evaluatie getoond worden. In deze folder kan u meer informatie vinden over de inhoudelijke invulling van de verschillende sessies, de kostprijs en de inschrijvingsprocedure. We nodigen u dan ook graag uit om actief deel te nemen aan deze vierde nascholing voor het basisonderwijs te Brussel en danken de enthousiaste lesgevers die bereid zijn om hun expertise te delen met ons allen. Met sportieve groeten, Petra Wyckmans, Programmaverantwoordelijke HUB

2 Acrobaten in het water Datum: dinsdag 17 januari 2012 van uur tot uur Locatie: Wildersportcomplex te Sint-Pieters- Leeuw Lesgever: Werner Van Assche, lector Lerarenopleiding KHLeuven Inhoud: Wil je je leerlingen belonen op een andere manier dan vrij zwemmen? Wil je hen iets leuks aanleren en hen zien stralen? Met deze nascholing bieden we inhouden aan die wat weg hebben van circusacts. Het gaat om originele en aantrekkelijke vaardigheden met enig showgehalte. Hiervoor gebruiken we vormen van springen, duiken en partnerzwemmen. De vaardigheden zijn veilig en eenvoudig aan te leren. Ze stellen weinig organisatorische eisen. De succesbeleving is groot. De uitvoeringen - vaak met partner en met duidelijk resultaat (lukken/mislukken) laten toe aan het zelfbeeld en de sociale relaties te werken. Ideaal als tussendoortje of op het einde van een les. Ook mogelijk om er enkele lessen opbouwend rond te werken. We maken gebruik van klein materiaal dat in zwembaden voorhanden is. Van balspelen naar balsporten. Datum: woensdag 18 januari 2012 van 9.45 uur tot uur Locatie: Campus Parnas - A-zaal Lesgever: Anne Moerenhout, lector LO Lerarenopleiding HUB Inhoud: Vanuit het domein van de balspelen maken de leerlingen kennis met de verschillende principes van aanvallen en verdedigen welke van toepassing zijn in de balsporten. We vertrekken vanuit het balsporten-concept van de HUB waarbij rekening gehouden wordt met het spanningsveld tussen de balsport (motorisch technische eisen, inzicht en ruimtelijke aspecten) en het kind met zijn mogelijkheden (type kind, motorische stijl, ) Afhankelijk van het kind zijn mogelijkheden bieden we een mogelijke leerweg op maat aan.

3 Dans voor dansers met een beperking Datum: woensdag 18 januari 2012 van 9.45 uur tot uur Locatie: campus Parnas, D-zaal Lesgever: Lucienne Swinnen, Dansdocente Inhoud: Iedereen kan dansen, je hoort de muziek, je voelt de muziek, je beweegt, je danst. Horen en voelen, de muziek laten stromen in je hart en je lichaam, je licht en vrolijk voelen, samen met andere dansers, en dan bewegen op het ritme van de muziek met de mogelijkheden die je hebt, dat is dansen. Wat zo gewoon klinkt, is daarom nog niet vanzelfsprekend. En toch, swingende inclusie is een prachtig project om aan te werken. We werken vanuit de dansdriehoek danser-dans-docent: kennis van de functionele mogelijkheden en aandachtspunten van de danser, specifieke aanpassingen van dans bij dansers met een beperking techniek attitude didactische tips met bijzondere aandacht voor rolstoeldansen en competenties bij de docent. De sessie is opgebouwd uit een korte theoretische inleiding, gevolgd door een variatie van dansen waarbij we telkens de mogelijkheden aanhalen en samen zoeken naar oplossingen op vragen uit uw praktijk. Ter afsluiting een korte kritische reflectie op de waarde van dans en dansbeleving. Buitenspelen Datum: woensdag 18 januari 2012 van 9.45 tot uur Locatie: Campus Parnas, theorielokaal Lesgever: Margreet Christiaens, docent LO en adviseur bij Onderwijs Maak Je Samen, Nederland Inhoud: Buitenspelen is leuk! Je mag als kind zelf kiezen wat je wilt doen en met wie. Je kunt eindeloos rennen, verstoppen, tikkertje spelen of een hut bouwen. Recent onderzoek naar buitenspelen heeft het belang van buitenspelen onderstreept: kinderen leren buiten dingen die ze binnen niet leren. Tijdens deze introductie wordt er ingegaan op de educatieve waarde van buitenspelen. Er wordt stilgestaan bij voorwaarden van buitenspel, de omgeving en de rol van de leerkracht. Daarnaast worden de buitenspeelkaarten gepresenteerd. Een handige set gelamineerde kaarten waarmee de kinderen zelfstandig kunnen spelen. Waarborg het buitenspelen op school en maak er een feest van voor kinderen én voor collega s!

4 Creatieve opwarmingen Datum: woensdag 18 januari 2012 van uur tot 17 uur Locatie: campus Parnas, B-zaal Lesgever: Guy Peeters, bachelor LO en manager progress sports Inhoud: Creatief opwarmen is een nieuwe vorm om opwarmingen interessanter te maken en het beeld van snel even de spieren losmaken tegen te gaan. Een opwarming wordt soms als tijdverlies beschouwd, maar kan ook gebruikt worden voor een beter lichaamsschema, een betere coördinatie en spelinzicht. Op welke manier kunnen jullie ervoor zorgen dat opwarmingen vlot verlopen en voldoende intensief zijn? Hoe kunnen jullie als jeugdsportbegeleider op een heel eenvoudige manier flexibel inspelen op onvoorziene omstandigheden? Welke inhouden zijn het meest geschikt in het opwarmingsgedeelte en hoe zoeken jullie best naar creatieve varianten zodat kinderen met een goed gevoel het eerste gedeelte van de training doorlopen. In 4 stappen wordt alles duidelijk uitgelegd en krijgen jullie via een interactieve manier voorbeelden aangereikt. We werken met een nieuw concept van een digitale videotheek en nemen-geven-delen waarbij je als deelnemer ook andermans ideeën kan bekijken en gebruiken. Sportkanjers Datum: woensdag 18 januari 2012 van uur tot uur Locatie: Campus Parnas, C-zaal Lesgever: Margreet Christiaens, docent LO en adviseur bij Onderwijs Maak Je Samen, Nederland Inhoud: Sportkanjers in de gymles is erop gericht om door middel van sport meer maatschappelijke winst te behalen. Dit gebeurt door heel bewust met de kinderen stil te staan bij aspecten zoals fair play, samenwerken, voor jezelf opkomen en omgaan met winst en verlies. Sport wordt als middel ingezet om tot andere doelen te komen en de sociaalemotionele ontwikkeling van alle kinderen te verbeteren. De missie is om het opvoedkundig klimaat van de sport beter te benutten om meer verbondenheid in de groep te bewerkstelligen. Tijdens de workshop leer je veel spelvormen op die je kunt toepassen in de eigen lespraktijk om te werken aan een prettige sfeer in de klas. De workshop is gericht op leerjaar 1-6 van het lager onderwijs.

5 Circus als didactisch middel Datum: donderdag 19 januari 2012 van 9.45 uur tot uur Locatie: Campus Parnas, B-zaal Lesgever: Isabel van Maele, docent circustechnieken Inhoud: In deze sessie wordt enerzijds aandacht besteed aan het verwerven en aanleren van verschillende circustechnieken zoals jongleren, evenwichtstechnieken, diabolo, Anderzijds kijken we naar deze technieken als een manier om een aantal vaardigheden te ontwikkelen en in te oefenen: oog-hand coördinatie, lichaamsbewustzijn, doorzettingsvermogen, Dierenparadijs van de Braziliaanse Jiu Jitsu Datum: donderdag 19 januari 2012 van 9.45 uur tot uur Locatie: Campus Parnas, C-zaal Lesgever: Dieter Truyen, trainer Bloso B/Brown Belt Brazilian Ju Jitsu, voorzitter BBJJA Inhoud: Trek- en duwspelen vanuit verschillende startposities, gesymboliseerd door dieren, aangevuld met worstelspelletjes met allerlei voorwerpen. Mogelijke veilige wedstrijdvormen die op school kunnen worden gebruikt.

6 Energizers: introductie Datum: donderdag 19 januari 2012 van 9.45 uur tot uur Locatie: campus Parnas Lesgever: Saskia Vandeputte, Art de Co Inhoud: Onder de noemer energizers vallen diverse soorten oefeningen. Door middel van ijsbrekers kan je een nieuwe groep op een actieve manier met elkaar laten kennismaken, (nieuwe) leerlingen in de groep integreren, een nieuwe oefening inzetten. Door spelenderwijs groepen te verdelen zorg je voor een spontane sfeer en leren de leerlingen met alle klasgenoten omgaan. Heel wat energizers hebben ook een groepsvormend karakter. Door samen te werken, door te streven naar hetzelfde doel, door te zoeken naar gelijkenissen en verschillen, ontdekken de leerlingen elkaars kwaliteiten en kan er wederzijds respect groeien. Energizers met de nadruk op afscheid zijn dan weer ideaal om een les of project af te ronden. Van elk soort energizers leer je er enkele kennen. Nieuw leerplan bewegingsopvoeding Datum: donderdag 19 januari 2012 van 9.45 uur tot uur Locatie: campus Parnas Lesgever: Karen Nackom, pedagogisch begeleider bewegingsopvoeding Bisdom Mechelen-Leuven en lector LO aan de Lerarenopleiding KHLeuven Inhoud: Wat waren de redenen om het leerplan bewegingsopvoeding te wijzigen? Hoe ziet het nieuwe leerplan - dat vanaf september 2011 in voege trad - er uit? Wat is er behouden? Wat is er gewijzigd? Over welke doelen hebben we het in het nieuwe leerplan? In deze vorming proberen we op die vragen een antwoord te geven. Van de deelnemers wordt er verwacht dat zij het nieuwe leerplan meebrengen. Je kan het leerplan bestellen via

7 Mindfull in dans en beweging Datum: donderdag 19 januari 2012 van uur tot uur Locatie: campus Parnas, D-zaal Lesgever: Gerd Parquin, lesgever en coach binnen vzw CambiArte Inhoud: Deze sessie wil ideeën en beelden aanreiken om kinderen met meer aandacht naar hun eigen lichaam en beweging te laten kijken. Kinderen ontdekken in hun bewegingsspel de basiselementen van beweging: Hoeveel ruimte neem ik in, op welke manier gebruik ik de ruimte, hoe ga ik om met het aspect tijd, hoe ervaar ik zwaar en licht? Op een speelse manier trachten we kinderen een positieve ervaring te geven op gebied van pure lichamelijke ervaringen, van zintuiglijke organisatie en van sociaal contact. Met aandacht betekent dat je ruimte maakt voor wat er zich hier en nu aandient bij kinderen: in hun emoties, hun gedachten en dus in hun gedrag. Rope skipping spelenderwijs Datum: donderdag 19 januari 2012 van uur tot uur Locatie: campus Parnas, C-zaal Lesgever: Tom Brasseur, leraar LO, trainer B rope skipping Inhoud: Via verschillende werkvormen waaronder vooral spelvormen komen de verschillende disciplines van rope skipping aan bod (Single rope, 2 people 1, traveller, single dutch, double dutch, long rope). Spelenderwijs leert men de beginselen van het rope skippen, waarbij onbewust gewerkt wordt aan ritmegevoel en coördinatie. Leren samenwerken komt op een leuke manier aan bod.

8 Kijkwijzers maken en puntenboek Datum: donderdag 19 januari 2012 van uur tot uur Locatie: campus Parnas, Computerlokaal Lesgever: Jimi Gantois, lector LO Lerarenopleiding HUB Inhoud: Kijkwijzers (taakkaarten) maken De cursisten leren met bestaand beeldmateriaal (web, foto s, figuren) taakkaarten en kijkwijzers maken. Met de meest gangbare software (Word, Excel of Powerpoint) worden op bestaande figuren toelichtingen in tekstballonnen en met kleur accenten gelegd. Het tekenen van eenvoudige figuurtjes (Bumba, Mega Mindy ) op PC wordt aangeleerd. Enkele vuistregels voor een goede taakkaart worden meegegeven. Evalueren en rapporteren puntboek Hoe kan je op een elektronische manier en overzichtelijke manier de scores en opmerkingen over prestaties en gedrag van leerlingen bijhouden en verwerken? Ook het rapporteren (LO-rapport) komt aan bod. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze ervaring hebben met Word (versie 7). Tijdens deze nascholing wordt gewerkt met Excel en Access. Hiervan is geen voorkennis vereist.

LO: een vak met inhoud

LO: een vak met inhoud LO: een vak met inhoud Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor.

Nadere informatie

LO, creatief met visie

LO, creatief met visie LO, creatief met visie Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor.

Nadere informatie

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013 C.P.R. REDDEND ZWEMMEN Vlaamse Reddingscentrale PN231SO/1314 reeks 1 en 2 Dit is de jaarlijks verplichte nascholing voor leraren met een diploma van

Nadere informatie

Specifieke vakkennis in LO: een basis voor het leren

Specifieke vakkennis in LO: een basis voor het leren Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 1 Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 2 Inhoud Inhoud 3 Inleiding en thema 4 Visie op nascholing 5 Kostprijs en inschrijving 6 Overzicht programma

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Zomerdriedaagse Binnenklasdifferentiatie Verschillen als troef

Zomerdriedaagse Binnenklasdifferentiatie Verschillen als troef Zomerdriedaagse Binnenklasdifferentiatie Verschillen als troef Leerverschillen zijn inherent aan de klaspraktijk. Deze verschillen als troef inzetten met als doel elke leerling maximale leerkansen te bieden,

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BRUGGE

BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BRUGGE BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BUITENGEWOON onderwijs BRUGGE profiel De BanaBa Buitengewoon onderwijs is er voor iedereen die graag in het buitengewoon onderwijs zou willen werken, reeds werkt,

Nadere informatie

Vijfde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool. Lichamelijke opvoeding: een vak met inhoud

Vijfde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool. Lichamelijke opvoeding: een vak met inhoud Vijfde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool Lichamelijke opvoeding: een vak met inhoud Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 1 Inhoud Inhoud 2 Inleiding en thema 3 Visie op nascholing

Nadere informatie

woensdag 16 maart uur

woensdag 16 maart uur organisatie van BVLO vzw i.s.m. Thomas More Hogeschool VOORJAARSNASCHOLING woensdag 16 maart 2016 9.00-12.30 uur stel zelf je programma samen 10 keuzesessies voor meer informatie www.bvlo.be nascholingen@bvlo.be

Nadere informatie

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans!

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans! Dansen met kleuters (nieuw) Kleuters houden van bewegen! Voeg hier muziek en dans aan toe en niet alleen het lijf, maar ook het hart en het hoofd van jouw leerlingen komen in beweging. De workshop geeft

Nadere informatie

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school!

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! Telefoon: 015 29 84 78 Fax: 015 29 84 37 Email: frans.schroons.mb@kerknet.be ~ 1 ALGEMENE INFORMATIE i.v.m. BEWEGINGSOPVOEDING OP SCHOOL. De voornaamste

Nadere informatie

Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas?

Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas? Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas? 26/03/2014 VELOV-conferentie Mechelen Meggie Verstichele HUB-KAHO Lerarenopleiding Campus Waas, Sint-Niklaas

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde!

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde! Ines Vandoorne (Beeldopvoeding) - Bernadette De Geest (Muzikale Opvoeding) Kathleen Pisman (Dramatisch Spel - Bewegingsexpressie) - Liliane Steppe (Muzisch taalgebruik) Muzo - Workshops voor scholengemeenschappen

Nadere informatie

Lerarenopleiding Sportcampus Parnas. Beste leerkracht, beste oud-student, beste directie,

Lerarenopleiding Sportcampus Parnas. Beste leerkracht, beste oud-student, beste directie, Beste leerkracht, beste oud-student, beste directie, Lerarenopleiding Sportcampus Parnas Nu het academiejaar definitief op gang gekomen is, berichten we jullie graag over de recentste ontwikkeling en projecten

Nadere informatie

Aanbod buitenschoolse activiteiten

Aanbod buitenschoolse activiteiten Aanbod buitenschoolse activiteiten Omdat we graag zien dat kinderen lekker in hun vel zitten en zich goed ontwikkelen, bieden De Hoeksteen, de Keuchenius en Kivido gezamenlijk buitenschoolse activiteiten

Nadere informatie

muzische vorming in kleuterschool

muzische vorming in kleuterschool muzische vorming in kleuterschool Inleiding: muzisch werken met kleuters Daar waar vroeger enkel leerkrachten uit de lagere school konden inschrijven voor de navorming komen we nu ook tegemoet aan de noden

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Maatwerk in onderwijs Zomer-3-daagse

Maatwerk in onderwijs Zomer-3-daagse Programma van 3-daagse BKD Maatwerk in onderwijs Zomer-3-daagse Goede tradities zetten we voort en breiden we uit. Welkom bij onze zomerdriedaagse Maatwerk in onderwijs. Drie dagen verken je thema s, zoals

Nadere informatie

Hoe kunnen we leraren in opleiding voorbereiden op lesgeven in een inclusieve klas?

Hoe kunnen we leraren in opleiding voorbereiden op lesgeven in een inclusieve klas? Hoe kunnen we leraren in opleiding voorbereiden op lesgeven in een inclusieve klas? 19/02/2014 Symposium Docenten voor Inclusie Breedbeeld van Inclusief Onderwijs Meggie Verstichele HUB-KAHO Lerarenopleiding

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo

christelijke school voor mavo-havo christelijke school voor mavo-havo Jij kiest, leert en ervaart Coaching: wie ben je, wat kan je, wat wil je? Wij helpen leerlingen hun eigen koers te bepalen Your Hours: extra ondersteuning, verbreding

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting)

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) Reflecteren over bewegen Zelfstandig leren Verantwoord en veilig bewegen DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) De leraar kiest uit het doelenkader

Nadere informatie

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen In 1993 door overheid ingevoerd Algemene, kwalitatieve doelen die aangeven wat leerlingen van een bepaalde leeftijd en onderwijsvorm moeten bereiken (ET) of nastreven (OD)

Nadere informatie

Korte inhoud sessies donderdag 11/12

Korte inhoud sessies donderdag 11/12 Korte inhoud sessies donderdag 11/12 Samenwerking en acrobatie - Donderdag 11 december: (sessie 1)/ Lager onderwijs (sessie 2) Lesgever: Barbele Kindt Uitleg sessies: Voor wie? Deze vorming is gericht

Nadere informatie

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen.

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen. Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel: COMMUNICATIEVAARDIGHEID Code: 10368 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 uur Deliberatie: mogelijk

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Interactieve werkvormen in de klaspraktijk Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Lia Blaton, medewerker Onderzoek naar onderwijspraktijk In het kader van de opdracht van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen

Nadere informatie

MINDFULNESS IN MEDIATION

MINDFULNESS IN MEDIATION MINDFULNESS IN MEDIATION aandacht. ontspanning. zelfvertrouwen verdiepingstraining ver Mindfulness in Mediation aandacht. ontspanning. zelfvertrouwen Introductie Conflicten leveren spanning en stress op.

Nadere informatie

Sporten voor personen met een handicap

Sporten voor personen met een handicap sportvorm!ng Studiedag Sporten voor personen met een handicap donderdag 30 november 2017 Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos Bredabaan 31 2930 Brasschaat Stel zelf je programma samen. Kies twee activiteiten

Nadere informatie

Afspraken stage Initiator Rope skipping

Afspraken stage Initiator Rope skipping Afspraken stage Initiator Rope skipping 2018-2019 1. DOELSTELLINGEN Door het volgen van deze opleiding leert de cursist (naast de algemene doelstellingen) in te staan voor het initiëren van beginnende

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Welkom Belangrijke algemene zaken Oké Informatie MET-concept Advisory/ expert Tijdlijn Vragen stellen / afsluiting Het Optimaal Klimaat Elde College ( 1) Dit houdt in dat we werken

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO 1 De resultaten Op 9 mei 2012 werden door de overheid de resultaten meegedeeld van de peilproeven over (een deel van) de eindtermen wiskunde van de tweede graad aso

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Samengevat door ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Eindtermen ICT Vanaf het schooljaar 2007-2008 zijn er eindtermen voor ICT in het lager onderwijs, dus zal men ICT meer en meer moeten integreren

Nadere informatie

Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven

Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven Nascholing 27 november 2012 NAS-121127-DOC-GCO Boudewijnlaan 20/21 1000 Brussel Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven Beste leerkracht Begin juni kondigden we het POV-nascholingsaanbod aan

Nadere informatie

SWINXS BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het?

SWINXS BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? BESCHRIJVING SWINXS Wat is het? De Swinxs is een game console die zowel binnen- als buiten gebruikt kan worden voor actieve spellen. De Swinxs stuurt het spel aan met behulp van spraak. De console praat,

Nadere informatie

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Inleiding: De pedagogische begeleiding heeft voor volgende jaren de samenwerking tussen BaO en SO als prioriteit gekozen.

Nadere informatie

Week van de leraren lichamelijke opvoeding

Week van de leraren lichamelijke opvoeding Week van de leraren lichamelijke opvoeding Maandag 10 tot en met vrijdag 14 december 2012 VLAAMSE REDDINGSCENTRALE C.P.R. Reddend Zwemmen Dit is de jaarlijkse verplichte nascholing voor leraren met een

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Algemeen. Nieuwsbrief, 4 september Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Agenda Do. 14 september informatie avond. Schaakles Spaansles Weerbaarheid

Algemeen. Nieuwsbrief, 4 september Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Agenda Do. 14 september informatie avond. Schaakles Spaansles Weerbaarheid Nieuwsbrief, 4 september 2017 Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Schaakles Spaansles Weerbaarheid Agenda Do. 14 september informatie avond Woe. 27 september studiedag De 4 Kronenburgh waarden: Respect

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

aanstekelijk onderwijs

aanstekelijk onderwijs aanstekelijk onderwijs Als coöperatieve school werken leerlingen, hun ouders en het schoolteam democratisch samen. We geven leerlingen inspraak over hun leertraject en betrekken hen bij het hele schoolproject.

Nadere informatie

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub)

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub) Inschrijvingsformulier Persoonlijke gegevens Naam en voornaam:.. Adres: Postnummer en Gemeente:.... Telefoon: GSM.. E mail: School of club: Geboortedatum:.././ Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code

Nadere informatie

Talenten inzetten voor communicatie en samenwerking

Talenten inzetten voor communicatie en samenwerking PN193SO/1617 Ingrid Molein, Eef Rombaut, Tine Van Severen Talenten inzetten voor communicatie en samenwerking PN193SO/1617 Hoe kunnen leerlingen efficiënt samenwerken? Hoe kan je groepen indelen rekening

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Wat is nu eigenlijk goed begrijpend leesonderwijs? Hoe ga ik om met verschillende leesniveaus? En hoe model ik begrijpend lezen

Nadere informatie

2. Profiel van onze school

2. Profiel van onze school 2. Profiel van onze school Bij ons op school voelen kinderen zich gerespecteerd en gewaardeerd binnen een WARM pedagogisch klimaat, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen op zowel: COGNITIEF, CREATIEF,

Nadere informatie

IK EN IK EN DE ANDER.

IK EN IK EN DE ANDER. Hierbij nodigen wij jullie uit voor de workshop IK EN IK EN DE ANDER. Gebaseerd op de principes en uitgangspunten van Rots&Water. Als pleegouder wordt er door de pleegkinderen een groot beroep gedaan op

Nadere informatie

Kinderen leren de hele dag door. Huiswerk

Kinderen leren de hele dag door. Huiswerk leren de hele dag door. Op school, maar ook thuis. Zij pikken veel informatie zelf op, maar heel wat leerstof, vaardigheden en inzichten krijgen de kinderen ook aangeleerd. Dit start al in het kinderdagverblijf

Nadere informatie

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS Inleiding Uitgeverijen brengen heel wat publicaties op de markt die nuttig kunnen zijn voor leraren PAV en hun leerlingen. Daarnaast verkiezen veel leraren om volledig of gedeeltelijk

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging Elke dag inspirerend vwo / havo elke dag een uitdaging Samen met uw zoon of dochter staat u voor een belangrijke keuze. Op basis van het advies van de basisschool ligt de uitdaging op vwo of havo-niveau.

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

MIJN EERSTE AGENDA. kleef hier je foto. 'Mijn eerste agenda' is een schoolagenda geschikt voor de jongste leerlingen van het basisonderwijs.

MIJN EERSTE AGENDA. kleef hier je foto. 'Mijn eerste agenda' is een schoolagenda geschikt voor de jongste leerlingen van het basisonderwijs. Catalogus 2016-2017 Uitgeverij Licap Guimardstraat 1 1040 Brussel Tel. 02 507 05 05 www.licap.be Basisonderwijs Buitengewoon onderwijs agendabasis.licap.be MIJN EERSTE AGENDA 'Mijn eerste agenda' is een

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

infobrochure methodeonderwijs De Lotus

infobrochure methodeonderwijs De Lotus infobrochure methodeonderwijs De Lotus Mosselerlaan 62 3600 GENK 089 35 16 21 directie.middenschool@gocampusgenk.be Inhoudsopgave Inleiding Zelfgestuurd leren Kernteam Kringgesprek Coöperatieve werkvormen

Nadere informatie

Duurzaam leren in LO

Duurzaam leren in LO 1 Inhoud Thema 3 Visie op nascholing 4 Kostprijs en inschrijving 5 Overzicht programma 6 Informatie over de verschillende sessies (analfabetisch): Balspelen in het lager onderwijs 7 Dans voor kinderen

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2009-2010 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Wat is nu eigenlijk goed begrijpend leesonderwijs? Hoe ga ik om met verschillende leesniveaus? En hoe model ik begrijpend lezen

Nadere informatie

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs brugge 2014-2015 profiel Wie mag de banaba buitengewoon onderwijs) volgen? 1. Iedereen met een bachelor kleuteronderwijs, lager of secundair

Nadere informatie

Atheneum Boom en ICT. Inleiding

Atheneum Boom en ICT. Inleiding Inleiding Vermits computers niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij, doet onze school dan ook haar uiterste best om onze leerlingen vaardigheden en attitudes bij te brengen op het gebied van

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Inhoud Informatie van school Deur 5 minuten later open! Kinderboekenweek Herfstvakantie Studiedag team 6 oktober dag van de leraar Inloop bij de directeur Agenda Verzoeken

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Geachte, biedt een nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van uw school aan. Als ervaren onderwijzer, organisator en begeleider

Nadere informatie

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

De navorming wordt afgesloten met een muzisch moment van de leerkracht voor de eigen klas, leerlingen. Tot slot volgt er een reflectiemoment.

De navorming wordt afgesloten met een muzisch moment van de leerkracht voor de eigen klas, leerlingen. Tot slot volgt er een reflectiemoment. Muzische Vorming, MuVo Het project Muzische Vorming van de Academie Regio Tienen onderging tijdens het schooljaar 2014-2015 een grondige vernieuwing! Aan het einde van dit schooljaar mogen we ons aan een

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Introductie voor Trainers

Introductie voor Trainers Introductie voor Trainers Inleiding Sinds de implementatie van het competentiegerichte onderwijs staat het leren in de praktijk in de spotlights. Er worden bijvoorbeeld steeds meer initiatieven genomen

Nadere informatie

Wij hopen jullie allemaal te zien bij deze leuke workshops!

Wij hopen jullie allemaal te zien bij deze leuke workshops! De afgelopen twee jaar hebben er al zes basisscholen deelgenomen aan het project Molenwaard Actief. Vanaf dit schooljaar zullen we, met een nieuwe collega en twee stagiaires van start gaan op 16 scholen.

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

ijkwijzer voor leermaterialen: leer-, werkboeken en bordboeken eigen ontwikkeld materiaal

ijkwijzer voor leermaterialen: leer-, werkboeken en bordboeken eigen ontwikkeld materiaal K ijkwijzer voor leermaterialen: leer-, werkboeken en bordboeken eigen ontwikkeld materiaal De keuze van leer- en handboeken of ander ondersteunend materiaal, belichten we in deze kijkwijzer vanuit het

Nadere informatie

Elde College Sint-Michielsgestel

Elde College Sint-Michielsgestel Elde College Sint-Michielsgestel Elke Leerling Doet Ertoe Spreekt een kleine school je aan? Een school waar je iedereen snel leert kennen? Vind je het fijn om intensief contact te hebben met je mentor?

Nadere informatie

Les Dieren met een baan, thema vermaak

Les Dieren met een baan, thema vermaak Les Dieren met een baan, thema vermaak Lesvoorbereidingsformulier Doelgroep: groep 6 Beginsituatie: Wat kunnen en kennen de leerlingen al m.b.t. de doelstelling? Kijk in de methode, praat met je mentor,

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf Praktijkonderwijs talent ben je zelf open dagen zaterdag 26 januari 10:00-13:00 uur zaterdag 2 februari 10:00-13:00 uur School-in-bedrijf woensdag 16 januari woensdag 23 januari woensdag 30 januari Wat

Nadere informatie

Dossier Mediacoach 2015

Dossier Mediacoach 2015 Dossier Mediacoach 2015 Mediacoach is een opleiding voor professionelen die werken met jongeren en/of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in hun eigen beroepspraktijk. Mediawijsheid is onontbeerlijk

Nadere informatie

Waar talent, passie en creativiteit evident zijn. en hoe we leerkrachten, begeleiders en onderwijsinstellingen hierin op weg helpen!

Waar talent, passie en creativiteit evident zijn. en hoe we leerkrachten, begeleiders en onderwijsinstellingen hierin op weg helpen! Waar talent, passie en creativiteit evident zijn en hoe we leerkrachten, begeleiders en onderwijsinstellingen hierin op weg helpen! Wat zijn talenten? De linker- of de rechterkolom? rekenen, schrijven,

Nadere informatie

VERWACHTE VOORKENNIS De student neemt een kritisch reflectieve en onderzoekende houding aan.

VERWACHTE VOORKENNIS De student neemt een kritisch reflectieve en onderzoekende houding aan. TAKENBLAD 2016-2017 MUZISCHE OPVOEDING 4 Leertaak muzofolio DOELEN inzicht verwerven in het eigen muzisch proces en daarbij kwaliteiten en groeipunten benoemen verzamelen van interessante inhouden, didactische

Nadere informatie

Differentieer in elke les. Omgaan met verschillen in Human Dynamics

Differentieer in elke les. Omgaan met verschillen in Human Dynamics Differentieer in elke les Omgaan met verschillen in Human Dynamics Welkom Training: Differentieer in elke les Ortho Consult Mijn naam is Jac. Giesen Speelveld rol in proces meerwaarde leerling beloning

Nadere informatie

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een I II III Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een schoolbeleid I. Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name]

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name] Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet Door: M Lange Nutsschool Zorgvliet Dartijn en Hde aag [Company Name] Voorwoord: Niet zo lang geleden ontmoette ik een generatiegenote, een vrouw van deze tijd. Zo,

Nadere informatie

1 Introductie. We wensen je veel plezier met deze kaarten! Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik

1 Introductie. We wensen je veel plezier met deze kaarten! Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik 1 Introductie Leerlingen hebben recht op onderwijs dat bij hen past en dat hun individuele capaciteiten laat opbloeien. Deze kaarten helpen leerkrachten en docenten, intern begeleiders, remedial teachers,

Nadere informatie

E-mail: davidcamps@tio.wico.be tel: 0496128879

E-mail: davidcamps@tio.wico.be tel: 0496128879 Contactpersoon T4T David Camps E-mail: davidcamps@tio.wico.be tel: 0496128879 Educatief aanbod techniek voor het lager onderwijs. Reeds meerdere jaren biedt WICO CAMPUS TIO ondersteuning aan de leerkrachten

Nadere informatie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie Drechtsteden College De school waar ik mezelf kan zijn! Techniek Zorg & Welzijn Economie vmbo Je zit in groep 8 en je hebt een VMBOadvies gekregen. Maar welke school past nu het beste bij je? Waar voel

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Geeft jonge kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen Biedt houvast en ruimte voor pedagogisch medewerkers

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

MEDEDELINGEN PERSONENZORG

MEDEDELINGEN PERSONENZORG MEDEDELINGEN PERSONENZORG REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Het schooljaar

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND GROEP 1/2 2014-2015

INFORMATIEAVOND GROEP 1/2 2014-2015 INFORMATIEAVOND GROEP 1/2 2014-2015 Het accent in groep 1/2 ligt op: - welbevinden op school (is de basis!) - zelfstandigheid vergroten - zelfwerkzaamheid (ontwikkelen van een positieve speel-, werk- en

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie