Eerste verkenning op de toetsen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste verkenning op de toetsen"

Transcriptie

1 Eerste verkenning op de toetsen Bldz 22 De Klankregisters Naast het toetsenbord bevinden zich de registerschakelaars, deze dienen om uit de diverse klankmogelijkheden een keus te maken. Wanneer er twee of drie schakelaars zijn is je instrument tweekorig ; een driekorig instrument (kijk naar bldz. 48 en track 15 op de CD) bezit minstens 5 schakelaars. Voor de eerste stukken neem je het beste het tremolo - register, dat tegenwoordig meestal op deze wijze wordt gemerkt. Toetsen en toon-namen van witte toetsen De tonen van de witte toetsen worden door letters aangeduid, die vanaf C met een sprong het alfabet omhoog volgen. Namelijk: c d e f g a b De achtste toon heet weer c en de namen herhalen zich, daarom noemt men deze toonrij ook wel stamtoonrij Omdat de namen zich steeds herhalen wordt toonhoogt van de tonen met gelijke namen kenbaar gemaakt door hooggeplaatste strepen achter de toonletters; bijvoorbeeld c' = enkelgestreept c, c'' = dubbelgestreept, enzovoort. Het bereik van een toon tot de volgende met dezelfde naam, bijv. c' c'' heet oktaaf. Iedere accordeon heeft minstens een toonomvang van 2 oktaven, van c' tot c'''. Hoeveel toetsen zich nog daarboven of daaronder bevinden hangt af van de grootte van je accordeon. [tip] Doordat het toetsenbord gekanteld is, liggen de lage, donkere tonen boven, tot aan je kin. Wanneer je tijdens het spelen de hand naar beneden beweegt, zal iedere muzikant zeggen dat de melodie omhoog gaat. Laat je niet in verwarring brengen! Het Notenschrift Om de noten op te schrijven heeft men een systeem met 5 lijnen nodig, de zogenaamde notenbalk.. De tonen worden op de lijnen, of op de tussenruimten genoteerd. Hoe hoger de tonen op de balk liggen, hoe hoger de toonhoogte (klank) is. Vooraan de balk staat altijd een (noten)sleutel, in dit geval de viool- of G-sleutel, die het systeem bepaalt. Historisch is dit teken uit een gestyleerde g ontstaan en het geeft aan waar de toon 'g' gevonden kan worden.

2 Bldz 23 De noten in de vioolsleutel De grafiek rechts toont de noten voor het bereik c'- c'' c''', omvat dus twee oktaven. De noottekens leer je stukje bij beetje kennen voorbij hoofdstuk 2 van het boek. In dit hoofdstuk worden alleen de noten c'-d'-e'-f'-g'- die in de grafiek rechts aangegeven zijn. Vingerzetting Zoals reeds geleerd voor de linkerhand, geven vingerzetting cijfers van 1 (duim) tot 5 (pink) aan welke vinger moet spelen. Voorlopig speelt elke vinger van de rechterhand slechts een enkele toon. De allereerste wals Je eerst stuk op de toetsen. Noten en greepbereik zijn in de afbeelding boven beschreven. Om het ritme te ontsleutelen helpt je de tabel op de volgende bladzijde. Boven de notenbalken vind je de welbekende tekens voor de balgbeweging. [let op] De derde toon in elke regel is door een zogenaamde verbindingsboog met dezelfde noot in de volgende maat verbonden. Die tweede noot wordt dan niet nog een keer gespeeld, doch zijn waarde wordt verlengd, De toon duurt daardoor 6 tellen (3 + 3)1 [tip] Luister goed naar de melodie op de CD. Wanneer je het ingestudeerd hebt kan je je nu door de CD laten begeleiden (begeleiding = rechter kanaal)!

3 maat en nootwaarde Bldz 24 Reeds bij de eerste begeleidings oefeningen heb je de bastonen de ene keer tel voor tel gespeeld, een andere keer langer aangehouden. Hoe kort of lang een noot moet klinken, welke nootwaarde zij heeft, wordt door de grafische vormgeving van de noot duidelijk gemaakt. (heeft zij een stok? Is de kop dicht of open?) kijk naar de afbeelding. De overgeleverde namen van de nootwaarde klinken als breuk- berekeningen, je zult echter geen wiskunde nodig hebben om je snel met de tekens vertrouwd te maken. De maatstrepen zullen je helpen. De kwartnoot heeft een dichte kop en een stok. Zij is eigenlijk de tel-eenheid ( bij muziekles voor kinderen word zij de éen tel noot' genoemd) want zij duurt precies een telslag lang. Deze kwart heb je reeds bij de eerste begeleidings oefeningen in de tel-lijst meegeteld De halve noot (twee tel noot) heeft een open kop. Zij duurt twee tellen lang. Als ze op een begint, word zij op twee nog aangehouden en pas bij drie onderbroken. De driekwartsnoot, of gepunteerde halve noot lijkt op de halve noot, maar de daarachter staande punt verlengt de waarde met de helft. Dat betekent dat zij i.p.v. Twee tellen, drie tellen duurt. Als zij op een' begint, wordt zij bij twee' en drie nog aangehouden. De hele noot heeft een open kop en geen stok. Zij heeft een waarde van 4 tellen Als zij met een' begint, wordt zij bij twee drie en vier nog aangehouden Tonen die over een maat heengaan worden als meerdere noten door een verbindingsboog met elkaar worden verbonden. De eerste toon in dit voorbeeld duurt zes (4+2 ) tellen Later zul je zien dat ook binnen de maatsrepen verbindingsbogen worden gebruikt om de ritmische struktuur beter aan te geven.

4 nog een paar schrijfregels en het notenbeeld is klaar. Bldz 25 De maat Reeds bj de knop-oefeningen heb je de maatstreep leren kennen, die de muziek in stukjes verdeelt. Twee van deze maatstrepen begrenzen een maat, die een vastgesteld aantal teltijden ofwel een bestemd aantal maatslagen bevat. De slotstreep Aan het eind van een muziekstuk staat achter de gewone maatstreep nog een bijzondere maatstreep. Die is wat vetter als de gewone maatstrepen en laat zien dat het stuk klaar is. De maatsoort Aan het begin van een stuk staat naast de sleutel de notering van de maatsoort. Het ziet er uit als een breuk; twee getallen boven elkaar-, het heeft echter niets met rekenen te maken. Het laat zien hoe in het muziekstuk dat volgt geteld moet worden. Het onderste getal zegt welke notenwaarde geteld moet worden. Meestal staat daar een 4, want bijna altijd met de kwarten geteld. Dat is echter niet altijd het geval, wat je later aan de hand van de 6/8 maat zult zien. Het bovenste getal zegt hoeveel van die tellen in een maat gaan. Het onderscheid tussen een driekwartsmaat (L'Aventure) en een vierkwartsmaat (Een circusmars) ken je al. Deze beide maatsoorten zijn inderdaad de meest voorkomende. Er zijn echter ook, bijv. in Oost-Europesche folklore, stukken met kromme maatsoorten zoals een 5/4 maat.

5 L'Aventure Bldz 26 De boog die hierin verschillende delen van de melodie verbindt, is de zogenaamde Legato boog. Het betekent dat de melodie gebonden (Italiaans 'Legato') gespeeld moet worden. Iedere toon duurt precies zo lang tot de volgende begint. Men moet dus geen pauzes tussen de tonen, maar ook geen 'over- elkaar-heen' smeren horen. Luister naar de CD! Op de volgende bladzijden zul je meer te horen krijgen over legatospel en de beste manier. [tip] ook bij dit stuk kun je je door de CD laten begeleiden, zodra je de melodie goed kunt spelen.

6 ldz. 27 Een Cirkusmars De melodie lijkt erg veel op die van L'aventure (zie vorige bldz.). Door het andere ritme (in dit stuk een vierkwartsmaat i.p.v. Een driekwartsmaat) krijgt het echter een geheel ander karakter. Er is nog iets anders nieuw wat de klank veranderd: hier moeten de kwart-tonen niet gebonden gespeeld worden (legato) doch kort en zeker aangeslagen en weer losgelaten worden, zoals je dat reeds met de begeleidingsknoppen met de linkerhand hebt gedaan (zie bldz. 19) Deze manier van spelen noemt men stacato (Italiaans = gestoten). Stacatospel wordt aangegeven door de punten boven of onder de notenkoppen. [let op] De beide hele noten aan het eind van elke regel zijn niet stacato, maar worden hun gehele waarde aangehouden. Dat wordt met de horizontale streep bij de notenkop aangegeven (Tenutostreep) Vingersla vermijden! Bij de eerste pogingen kunnen je vingers zich mogelijk op de meest idiote maneren verkrommen en spreiden (foto1) Bij de optimale speelhouding blijft de hand rustig en behoud zijn ronde vorm. De vingers maken geen overbodige bewegingen (foto2). Als je dat van begin af aan aanleert bespaart dat je later veel moeite. Je moet de vingers echter ook niet krampachtig rustig houden. Als je nieuwe grepen langzaam en met liefdevol geduld oefent leert je hand om het nodige te doen zonder zich te verkrampen.

7 Bldz.28 Legato en Staccato Legato (gebonden) en staccato (kortaf) zijn fundamentele mogelijkheden om een melodie te 'artikuleren'. Legato: (Italiaans=gebonden); iedere toon klingt zolang door tot de volgende begint. Er wordt een naadloze verbinding van de tonen mee bedoeld, zie de melodie 'L'Aventure' op bldz. 26. Schrijfwijze: een boog over een groep van twee of meerdere tonen (niet ver verwarren met de fermateboog!) Staccato: (Italiaans=kortaf); iedere toon wordt kort en zeker aangeslagen en gelijk weer losgelaten. Daardoor ontstaan er duidelijke openingen tussen de tonen, zie de melodie 'Een cirkusmars' op de vorige bladzijde. Schrijfw: een punt boven of onder elke notenkop. Kleine Legato oefeningen Hier mag elke vinger met zijn buurman spelen. Oefen langzaam om een goed nauwkeurig legato te bereiken! Let op de aanbevelingen voor de handhouding in vingersla vermijden!

8 Bldz. 29 Melodieën, die iedereen kent 1 Ik zou een viooltje willen hebben Er is een man in een put gevallen Jingle Bells Opdat je dit lied nu al kan spelen heb ik de melodie wat vereenvoudigd. bldz 30 Hans en Grietje...verdwalen in het woud, kwamen bij een huisje van lekkere peperkoeken...en konden natuurlijk hun tengels er niet vanaf houden. Hoe het afliep staat in het sprookjesboek.

9 bldz. 31 Dynamiek. Velen noemen de accordeon wel 'trekzak'; de Duitsers zeggen wel Quetschkommode [= zoiets als (samen)druk-kast (kommode = deftig woord voor 'kast')] In Thüringen hoort men 'trekluis'. De Engelsen noemen het ook wel 'Squeeze-box' [drukdoos]. Inderdaad: men trekt en drukt, maar met voldoende oefening kan men het laten zingen als een blaasinstrument. Met de volgende stukjes kan je proberen met de 'adem' van de accordeon te spelen. Dynamiek - is de vakterm voor onderscheid in geluidsterkte in de muziek, dus het kontrast tussen 'zachte' (piano=stil) en 'harde' (forte=luid) tonen. De klassiekers hebben meerdere tekens voor de dynamiek ontwikkeld waarvan je er nu twee leert kennen. < : de opengaande haak betekent dat de luidsterkte moet toenemen; > : de dichtgaande haak betekent dat de luidsterkte moet afnemen. Deze luidsterkte veranderingen bereik je door de balg meer- of minder krachtiger uit te trekken- of in te drukken. hard en zacht! I.p.v. afzonderlijke tonen druk je hier met alle vingers, of met de vlakke hand een aantal naast elkaar liggende witte en zwarte toetsen in: Eerst (regel 1 en 2) met hele hoge tonen, dan (regel 3 en 4) met hele lage tonen. In de moderne muziek en 'Free-Jazz' noemt men zoiets een Cluster. Iedere klank (lang klinkend en niet door balgwissel onderbroken) moet zeer zachtjes beginnen, dan steeds luider worden en na het hoogtepunt weer gelijkmatig zachter worden en uitsterven. In de eerste regel staat de regieaanwijzing; de daarop volgen regels moeten precies zo gespeeld worden. Laat de hoge Cluster als een kasteelspook van verre door een kruisgang naderbij komen en dan weer laten verdwijnen! Bij de lage Cluster kun je je een Intercity-trein voorstellen die uit de verte kom, langskomt en dan weer aan de horizon verdwijnt. Beluister het effect op de CD. [CD6] hier een Cluster met hoge tonen indrukken zeer zacht beginnen......steeds luider tot hoogtepunt......en weer laten afsterven hier een Cluster met lage tonen indrukken

10 bldz. 32 Een sentimentele melodie waait door de binnenplaats... Weet je wat een binnenplaats is? Een vriendin van het land beweerde dat allen Berlijners dat woord zouden kennen. Stel je groep straten met huurkazernes voor, waar de achtervensters op een spaarzaam begroeid plaatsje met achtervenstergevels uitzien, zoals bijvoorbeeld op deze foto., en plotseling komt van ergens een kleine accordeonmelodie als in een verdwaasde droom...! Hier kun je het spel met Hard en Zacht in een melodie toepassen. Met de luidsterkte behoef je nier niet zo te overdrijven hier past geen intercity!- maar maak er een gevoelig genoegen van begin en einde van elke regel zo zacht mogelijk te spelen. Als het mogelijk is let dan op de balvoeringstekens, dat betekent speel elke regel zonder balgwisseling in een 'ademtocht'. Δ Onafhankelijk van het feit of zulke aanduidingen op de muziek genoteerd staan- of niet, moet elke melodie met zacht aan- en afzwellen gespeeld worden. Dit doen wij ook met onze stem bij het spreken of als we een liedje voor onszelf neurieen. [CD7] Eekhoorntjes avondlied bldz. 33 Wat vingergymnastiek! Extreem staccato (zie bldz. 28): laat je vingers als kleine hamertjes op de toetsen vallen en weer terugsnellen. Ieder vinger krijgt een beurt. De laatste toon van elke notenregel wordt lang aangehouden. Het polsgewricht mag bij deze puls meehelpen.

11 bldz 34 Luister-Quiz Intervallen Uit hoofd op gehoor kunnen spelen: een wensdroom voor velen! In feite is het eigenlijk zelfs makkelijker dan het verwerven van technische vaardigheden (jammer genoeg wordt het in het klassieke onderricht vaak veronachtzaamd). Ook hier moet je natuurlijk klein beginnen [CD9] Luister naar track 9 op de CD! Eerst hoor je de tonen c'-d'-e'-f'-g', de toonvoraad van hoofdstuk 1. De melodieen bewegen langs deze tonen op en neer als op een ladder (men heeft het ook over een toonladder ). Vervolgens hoor je toonsprongen (latijns = Intervallen) vanaf c' naar boven naar de andere tonen en dan weer terug naar de c'. De latijnse namen voor deze intervallen worden door musici dagelijks veel gebruikt. Het zijn eenvoudigweg de Latijnse telwoorden: primus = de eerste, secundus = de tweede enzovoort. Probeer je die klanken in te prenten en ze te onthouden en herkennen. de 1. toon (grondtoon) de 2. toon de 3. toon de 4. toon de 5. toon priem seconde terts kwart kwint Na de afzonderlijke intervallen hoor je op de CD vier eenvoudige korte melodiemotieven. Vind ze zelf op je eigen accordeon! Het kan een hulp zijn om ze eerst mee te zingen, vervolgens de CD te stoppen ze dan nog een keer te zingen om ze dan met de toetsen te spelen. Noteer ze! Hieronder staan ze in notenschrift, maar in verkeerde volgorde. Kun je ze herkenne in dit boek en op de CD worden enkele malen kleine gehoor-oefeningen gepresenteerd. Voor een volledige kursus in horen is niet genoeg plaats. Vraag je leraar om meer intervallen en kleine melodieen voor te spelen.

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A.

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A. blz. 1 Toonhoogte a Eeuwen lang hebben mensen gezocht naar een goede manier om muziek op te schrijven. De eerste voorbeelden van genoteerde muziek komen uit de 9e eeuw. Deze vorm van muziekschrift was

Nadere informatie

Hoe hoog of laag je de toon moet spelen kun je zien aan de plek van de noot op de notenbalk.

Hoe hoog of laag je de toon moet spelen kun je zien aan de plek van de noot op de notenbalk. Als je muziek gaat opschrijven moet je van elke toon het volgende aangeven: De toonhoogte: - Hoe hoog/laag moet je de toon spelen Het ritme: - Hoe lang moet je de toon laten doorklinken - Wanneer precies

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

Alle noten op de lijnen (E)en (G)oede (B)oer (D)ie (F)ietst 2 Alle noten tussen de lijnen F A C E FACE is het engelse woord voor gezicht Voor de notennamen gebruiken we de eerste 7 letters van het alfabet:

Nadere informatie

Begrippenlijst muziektheorie

Begrippenlijst muziektheorie Begrippenlijst muziektheorie Hieronder staat de begrippenlijst muziektheorie. De meeste begrippen worden uitgelegd in diverse video s op pabowijzer als onderdeel van het boek Nieuw Geluid. ISBN: 978 90

Nadere informatie

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus Vervolgcursus Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Inleiding Deze lesweek staat in het teken van het muziekstuk In the Hall of the Mountain King van Edward Grieg. Ook deze

Nadere informatie

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN 1 INHOUDSOPGAVE DE SLEUTELS... 3 DE NAMEN VAN DE NOTEN... 4 NOTEN EN RUSTEN... 5 VOORTEKENS... 6 HERHALINGSTEKENS... 7 HERHALINGSTEKENS - OVERZICHT... 8 DYNAMIEK...

Nadere informatie

Week 6 Maten en rusten

Week 6 Maten en rusten Week 6 Maten en rusten Even rusten... en maten... Hoe gaat het? Nog niet zo makkelijk dat noten leren lezen he? In deze les leer je wat rusten zijn en je leert de noten te verdelen in maten. Dit is niet

Nadere informatie

Lesweek 11: Overzicht. Vervolgcursus

Lesweek 11: Overzicht. Vervolgcursus Vervolgcursus Lesweek 11: Overzicht Inleiding Deze bonus lesweek krijgt u van onlinepianoles.nl omdat wij graag willen dat u in de toekomst nog veel meer gaat pianospelen en u zichzelf hierin verder ontwikkelt.

Nadere informatie

THEORIE EXAMEN A 2019

THEORIE EXAMEN A 2019 THEORIE EXAMEN A 2019 LUISTERVRAGEN VRAAG 1 Je hoort 4 grote tertstoonladders, geef aan of ze goed of fout klinken. Je hoort eerst een voorbeeld: Voorbeeld: goed fout Toonladder 1 goed fout Toonladder

Nadere informatie

ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET B-EXAMEN

ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET B-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET B-EXAMEN INHOUDSOPGAVE TEMPO AANDUIDINGEN... 3 INTERVALLEN... 4 MAATSOORTEN EN RITME TRIOLEN... 5 MAATSOORTEN EN RITME - SYNCOPEN... 6 MAATSOORTEN EN RITME - HET SWINGRITME...

Nadere informatie

Theorie A examen G I T A A R

Theorie A examen G I T A A R Theorie A examen G I T A A R De stemming van de gitaar is e b g D A E E E N P A A R S P E C I A L E E F F E C T E N Z I J N : G O L P E : T I K O P D E K L A N K K A S T G L I S S A N D O : H O O R B A

Nadere informatie

THEORIE A INHOUD. Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2. Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3. Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz.

THEORIE A INHOUD. Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2. Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3. Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz. THEORIE A INHOUD Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2 Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3 Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz. 3 Hoofdstuk 4 Tempo blz. 4 Hoofdstuk 5 Dynamische tekens blz. 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Basale muziektheorie. Basale Muziek Theorie.

Basale muziektheorie. Basale Muziek Theorie. Basale muziektheorie Basale Muziek Theorie www.rogierijmker.nl 2 Inleiding 3 De notenbalk 4 Het systeem 4 De sleutels 5 De notennamen 5 Voortekens 6 Notenwaarden 8 Verbindingsbogen en legatobogen 10 Herhalingstekens

Nadere informatie

De notenbalk met vijf lijntjes

De notenbalk met vijf lijntjes Klas 2 Het notenschrift Ieder land heeft zijn eigen taal. In Frankrijk spreken ze Frans, in Engeland Engels en in Nederland Nederlands. Er is één taal die in ieder land gesproken wordt: Het notenschrift!

Nadere informatie

Kennismaken met De Accordeon

Kennismaken met De Accordeon Bldz. 12 Kennismaken met De Accordeon.we beginnen met de linkerkant Welkom in de accordeonwereld! Nu gaat de ontdekkingsreis dus beginnen.zoek een prettige oefenplaats uit. De stoel moet lekker zitten

Nadere informatie

samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer

samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer Werkblad C Les 1 Naam:.. enkelvoudig bovenste cijfer is 2 of samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer regelmatig onregelmatig 2-delig (binair) -delig (ternair) 2 2 2 2 4 8 2 4 8 4 4 4 6 6 12 4 2 8 4 8

Nadere informatie

MUZIEK EN WISKUNDE: samen klinkt het goed! INTERVALLEN: KWINT EN OCTAAF

MUZIEK EN WISKUNDE: samen klinkt het goed! INTERVALLEN: KWINT EN OCTAAF LES 1 INTERVALLEN: KWINT EN OCTAAF Basis notenleer We hebben 7 notennamen: do re mi fa- sol la si (-do) Deze notennamen kunnen we ook wel in letters weergeven: C D E F G A B (-C) Als we dan terug bij do

Nadere informatie

Het notenschrift De basis

Het notenschrift De basis Vervolgcursus Lesweek 1: Het notenschrift De basis Inleiding In deze eerste lesweek van de gevorderden cursus wordt de basis besproken van het notenschrift. Hoe ziet het notenschrift eruit en hoe kunt

Nadere informatie

Dit keer ga je aan de slag met het fantastische stuk River flows van Yurima waarin je zult ontdekken;

Dit keer ga je aan de slag met het fantastische stuk River flows van Yurima waarin je zult ontdekken; River flows Yiruma Dit keer ga je aan de slag met het fantastische stuk River flows van Yurima waarin je zult ontdekken; - dat het eigenlijk uit 2 thema s bestaat waarop gevarieerd wordt - de basistheorie

Nadere informatie

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

Het verschil tussen mp en mf is niet erg groot. Het verschil tussen ppp en fff is heel groot!

Het verschil tussen mp en mf is niet erg groot. Het verschil tussen ppp en fff is heel groot! Week 7 Muziektekens Muziektekens In deze les laat ik je kennis maken met de meest voorkomende muziektekens. Je leert ze niet allemaal, want dat zou veel te moeilijk en te veel zijn. In deze les staan geen

Nadere informatie

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

Het Notenschrift The Entertainer (Joplin)

Het Notenschrift The Entertainer (Joplin) Vervolgcursus Lesweek 6: Het Notenschrift The Entertainer (Joplin) Inleiding Deze lesweek leert u The Entertainer spelen van Scott Joplin. Dit bekende nummer herkent u ongetwijfeld en zal u helpen beter

Nadere informatie

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus?

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus? LEER NOTEN LEZEN INLEIDING Inleiding Beste cursist, Waarom deze cursus? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt leren noten lezen: Misschien ben je een zanger(es) die het fijn vindt om mee

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video Hoofdstuk 7 1. Introductie video 2.Techniek vinger 4/ pinky! De pink is een best moeilijke vinger om noten/ tonen mee te spelen maar met frequent en structureel oefenen zal het snel makkelijker worden.

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord L 1 NAAM:... Hagelandse academie voor Muziek en Woord - AMV L1 : Theorie p.

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord L 1 NAAM:... Hagelandse academie voor Muziek en Woord - AMV L1 : Theorie p. Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L 1 NAAM:... Hagelandse academie voor Muziek en Woord - AMV L1 : Theorie p. We schrijven noten op een NOTENBALK. Die bestaat uit 5 lijnen. We tellen ze

Nadere informatie

AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON

AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON WWW.KLAVARVERENIGING.NL Speel binnen 0 minuten je eerste melodie! Inleiding Aanvulling op de proefles voor de baskant van de accordeon. Deze aanvulling is nodig omdat de

Nadere informatie

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 PAS OP JE TELLEN Werken met breuken, inhoud en oppervlakte m.b.v. muziek(les) GROEP 7-8 maatsoort, akkoordschema, vormschema Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 Oktober/november 2015 1 Overzicht

Nadere informatie

Project nootwaarden en maatstrepen

Project nootwaarden en maatstrepen Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Paul Wagemakers; Paul Wagemakers; martin de groot 03 january 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/70281 Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les?

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les? Les 2 Wat heb je al geleerd? Je weet dat het toetsenbord van een orgel een klavier heet en dat de toetsen namen hebben. Als iemand je een letter van a tot en met g noemt, kun je daarbij de bijbehorende

Nadere informatie

Noten lezen voor gitaar

Noten lezen voor gitaar Noten lezen voor gitaar Voor leerlingen, die met gitaarlessen beginnen, maar nog niet met het notenbeeld bekend zijn. www.coumou.nl Vernieuwde editie: Tekst geredigeerd door H. Coumou-Gerbrandy. - 2 -

Nadere informatie

?Theorie. Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie.

?Theorie. Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie. ?Theorie Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie Deel2: Muziektheorie Tom Overtoom - De Muziekclub TH - pag 27 Noten en notatie = hele noot ( tellen) = hele

Nadere informatie

EPTA. Muziektheorie A1-A2-B. MANSARDA - SINTRA muziekuitgaven. Landelijk Graadexamen Systeem. European Piano Teachers Association

EPTA. Muziektheorie A1-A2-B. MANSARDA - SINTRA muziekuitgaven. Landelijk Graadexamen Systeem. European Piano Teachers Association MANSARDA - SINTRA muziekuitgaven e-mail: mansarda-sintra@planet.nl internet: www.mansarda-sintra.com Rozenstraat 23 1271 NS Huizen tel: 035-5239454 Muziektheorie Landelijk Graadexamen Systeem A1-A2-B EPTA

Nadere informatie

Piano / Keyboardles deel 1

Piano / Keyboardles deel 1 Piano / Keyboardles deel 1 Les 1 Inleiding Welkom bij deze eerste les en leuk dat je je hebt aangemeld voor de cursus! We zullen in deze les een aantal basisvaardigheden trainen om te zorgen dat je zo

Nadere informatie

Het einde van een muziekstuk wordt aangegeven doormiddel van een dubbele maatstreep.

Het einde van een muziekstuk wordt aangegeven doormiddel van een dubbele maatstreep. Hoofdstuk 2 Het muziekaspect maat Tijdens dit onderzoek zal het muziekaspect maat centraal staan. Zo zal het muziekaspect maat ook terug komen in de praktijklessen die worden gegeven. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument.

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument. spel melodie grafisch notatie Groep Groep 5/6 en 7/8 afhankelijk van niveau Eindproduct De kinderen maken in groepjes van 2 x 2 een samenspel van hun eigen melodieimprovisatie Onderdeel O Zingen X Muziek

Nadere informatie

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen!

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen! Theorie Examen A01 Niveau A Dit examen kun je maken om te oefenen voor je theorie examen. Het examen bestaat uit 3 onderdelen; Luistervragen, Leervragen en Inzichtvragen. Je kunt in totaal 8 halen, maar

Nadere informatie

Algemene muziektheorie. Algemene. A-examen. Muziektheorie. Samenstelling: Hans Buld Hans Hilgerink Rob Holleman 1

Algemene muziektheorie. Algemene. A-examen. Muziektheorie. Samenstelling: Hans Buld Hans Hilgerink Rob Holleman 1 Algemene muziektheorie Algemene A-examen Muziektheorie Samenstelling: Hans Buld Hans Hilgerink Rob Holleman 1 Inhoud 1 Noten en notenbalken 3 2 Sleutels 4 4 De maat 6 5 Maatsoorten 6 6 De opmaat 7 7 Tempo

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoort C Pagina 6. Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoorten D, F en G Pagina 11

INHOUDSOPGAVE. Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoort C Pagina 6. Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoorten D, F en G Pagina 11 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Pagina 2 De basis Pagina 3 Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoort C Pagina 6 Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoorten D, F en G Pagina 11 Harmoniseren met I t/m VI Pagina

Nadere informatie

De Notenboom. AMV-methode - Deel 1. Johan Peeters. Leerlingenboek

De Notenboom. AMV-methode - Deel 1. Johan Peeters. Leerlingenboek De Notenboom AMV-methode - Deel 1 Johan Peeters Leerlingenboek INHOUD Solsleutel (vioolsleutel). pagina 3 Hoog en laag.. pagina 4 Noten schrijven.. pagina 5 Notenbalk.. pagina 5 Sol en mi.. pagina 6 Ademhalingsteken.

Nadere informatie

1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek.

1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek. Werkblad B Les 1 Naam:. 1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek.. Het ritme wat ik voor ga spelen

Nadere informatie

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Module 3e Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Studielast: 4-14 uur. Doel: Leren omgaan met dit softwarepakket of onderdelen ervan (zoals het Doodle pad om mee te componeren).

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek HOOFDSTUK 3 1. Introductie video 2.Noten in muziek Muziek bestaat uit tonen. Een toon is een een geluid wat een bepaalde (klank) hoogte heeft. We hebben lage tonen en hoge tonen. In de westerse muziek,

Nadere informatie

Gehoor AMV1. deel 1. mi sol la vierde noot 2 achtste noten vierde rust. Cecilia Gehoor deel1.indd 1 18/06/ :11:48

Gehoor AMV1. deel 1. mi sol la vierde noot 2 achtste noten vierde rust. Cecilia Gehoor deel1.indd 1 18/06/ :11:48 Gehoor MV1 deel 1 of mi sol la vierde noot 2 achtste noten vierde rust 1 ecilia Gehoor deel1.indd 1 18/06/2014 10:11:48 Naam: Oefening 1 Welke prent past bij de muziek? Welke niet? lfred Schnittke Geboren:

Nadere informatie

Afdeling I. 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten:

Afdeling I. 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten: - 1 - Notatie en toonstelsel Afdeling I 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten:. Noteer de noten op de notenbalk. Zet weer de juiste sleutel

Nadere informatie

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 1 Naam: LUISTERVRAGEN 1 Op de band staan 7 noten. Luister goed of de gespeelde noot lager, hoger of gelijk is aan de voorafgaande noot. Noot 2 is lager hoger gelijk dan noot

Nadere informatie

vastleggen: van grafisch naar traditioneel

vastleggen: van grafisch naar traditioneel 1 Hoe werk je met grafische notatie in de onderbouw en hoe kom je tot traditionele notatie? Een uitleg met praktijkvoorbeelden van eenvoudig naar complex. Vastleggen: van grafisch naar traditioneel Hans

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

Proefles keyboard en orgel. Proefles. Keyboard & Orgel (zonder voetklavier) Speel binnen 10 minuten uw eerste melodie!

Proefles keyboard en orgel. Proefles. Keyboard & Orgel (zonder voetklavier) Speel binnen 10 minuten uw eerste melodie! Proefles Keyboard & Orgel (zonder voetklavier) Speel binnen 10 minuten uw eerste melodie! Introductie Muzieknotatie is een typisch westerse ontwikkeling. De meeste andere culturen kennen wel muziek, maar

Nadere informatie

NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES

NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES Door Ingrid Brandse Beste Harlem Nocturners, Als nieuw redactielid van Jif & Vim werd mij onlangs gevraagd om het één en ander uit te leggen over het notenschrift. De bedoeling

Nadere informatie

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende.

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende. Notenwaarden en rusten Les 4 TELLEN TELLEN! Om muziek duidelijk op te schrijven gebruiken we noten van verschillende lengte. Anders gezegd: we gebruiken verschillende notenwaarden. En bij elke notenwaarde

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

Ta, titi, tiritiri, too

Ta, titi, tiritiri, too NOTATIE VAN DE TOONDUUR Toonduur In de muziek wordt de duur van de tonen niet uitgedrukt in seconden, maar in tellen. Een toon kan één tel lang zijn, of twee of drie De toonduur wordt genoteerd door de

Nadere informatie

NOTENSCHRIFT. Jeanne qui sautte uit de 17e eeuw, melodie en baspartij.

NOTENSCHRIFT. Jeanne qui sautte uit de 17e eeuw, melodie en baspartij. NOTENSCHRIFT Inleiding Als je duizend mensen de vraag zou stellen: Wat is muziek? zou je waarschijnlijk duizend en één antwoorden krijgen. Een goede vergelijking is misschien wel die met een internationale

Nadere informatie

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme 1 Boomwhackers Deel I Ritme Ritme-woorden voor de BoomWhackers leeuw (een twee) di-no-sau-rus (e-ne-twee-e) struis-vo-gel (een-twee-e) o-li-fant (e-ne-twee) tij-ger (een-twee) Les 1 Schrijf de ritme-woordjes

Nadere informatie

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus?

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus? INLEIDING Inleiding Beste cursist, Waarom deze cursus? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt leren noten lezen: Misschien ben je een zanger(es) die het fijn vindt om mee te kunnen lezen tijdens

Nadere informatie

Muziek Reader. Sociaal Agogisch Werk. Cohort: 2014-2015. Onderdeel van: creatieve basisvaardigheden

Muziek Reader. Sociaal Agogisch Werk. Cohort: 2014-2015. Onderdeel van: creatieve basisvaardigheden Muziek Reader Sociaal Agogisch Werk Cohort: 2014-2015 Onderdeel van: creatieve basisvaardigheden Lessen creatieve basisvaardigheden Muziek, Beeldend en Drama Als s.a.w. er maak je contact met mensen. Dit

Nadere informatie

Week 5 Lengte van de noten

Week 5 Lengte van de noten LE E R NO T E N LEZ E N W E E K 5 LE N G T E VA N DE NO T E N Week 5 Lengte van de noten Hoelang duurt een noot? Je weet nu dat iedere toon op een andere plek kan staan in de notenbalk. Ze hebben verschillende

Nadere informatie

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET C-EXAMEN

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET C-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET C-EXAMEN 1 INHOUDSOPGAVE VOORTEKENS... 3 DE KWINTENCIRKEL... 4 DE KWINTENCIRKEL - HULP... 5 ARTICULATIE... 5 INTERVALLEN CONSONANT EN DISSONANT... 7 DE STAMTONEN EN DE MAJEUR-

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L2 NAAM:... Hagelandse academie voor muziek en woord - AMV L2 : Theorie p.

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L2 NAAM:... Hagelandse academie voor muziek en woord - AMV L2 : Theorie p. Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L2 NAAM:... Hagelandse academie voor muziek en woord - AMV L2 : Theorie p. Wijzigingstekens 3 Toonladder van Fa groot 3-4 Fasleutel 4 Syncope 4 Triool 5

Nadere informatie

Kortjakje en akkoordvarianten

Kortjakje en akkoordvarianten Lesweek 3: Kortjakje en akkoordvarianten Inleiding Deze week gaat u uw eerste echte liedje leren spelen: Altijd is kortjakje ziek. Dit liedje is makkelijk te spelen als eerste liedje en bovendien is het

Nadere informatie

Proefles piano. Proefles. Piano. Speel binnen 10 minuten uw eerste melodie!

Proefles piano. Proefles. Piano. Speel binnen 10 minuten uw eerste melodie! Proefles Piano Speel binnen 10 minuten uw eerste melodie! Introductie Muzieknotatie is een typisch westerse ontwikkeling. De meeste andere culturen kennen wel muziek, maar spelen gaat meestal op het gehoor.

Nadere informatie

1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek.

1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek. Werkblad A Les 1 Naam:... 1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek. a. b. c. d. 2. Het ritme wat

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN 1 Op de opname staan 6 klanken van het drumstel, omcirkel de volgorde van de gespeelde instrumenten. Voor dat de oefening begint hoor je een voorbeeld

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGEN BOEK L2 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L 2 - Oefeningenboek p.

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGEN BOEK L2 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L 2 - Oefeningenboek p. Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGEN BOEK L2 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L 2 - Oefeningenboek p. 1 Oefenblad 1 Wijzigingstekens 3-4 Oefenblad 2 Hele en halve

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand HOOFDSTUK 2 1. Introductie video 2.Houding gitaarspelen linker hand Als we kijken naar de houding van de linkerhand kunnen we het beste er even een A4 papiertje bij pakken. Bij de basis houding voor je

Nadere informatie

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3 Hoofdstuk 4 1. Introductie video 2. Techniek vinger 3 We zijn toe aan het leren spelen met onze 3e vinger, de ringvinger. De wijsvinger is nr. 1, de middelvinger krijgt nr. 2 dus de ringvinger nr. 3 :)

Nadere informatie

ETUDES VOOR DE CF TREKHARMONICA

ETUDES VOOR DE CF TREKHARMONICA ETUDES VOOR DE TREKHRMONI www.harry-dijkstra.nl ETUDE No. 1 REPETERENDE TONEN Doel van deze oefeningen: het verbeteren van de 'repeterendetonen' techniek. Deze techniek bestaat uit het herhalen van ETUDE

Nadere informatie

regelmatig of onregelmatig

regelmatig of onregelmatig Maatsoorten Maatsoorten en muzikaliteit horen bij elkaar. Afhankelijk van de maatsoort is er een hoofdaccent en kunnen er nevenaccenten (kleine accenten) zijn. Hierna volgt de uitleg van maatsoorten en

Nadere informatie

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee).

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee). THEORIE B Wat moet je leren : Basisstof (laatste twee bladen). Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. De grote terts toonladders t/m drie kruizen en mollen. Voortekens van

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 3/4 Thema: Accordeon, instrument Inhoud: Het instrument accordeon wordt in deze les uitgelegd, binnenkant en buitenkant, familieleden, de klank, een beetje techniek en een speciaal liedje aangeleerd.

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

Om een complete melodie te laten klinken maakt het kind eerst een keuze uit de bouwsteenblokje met de maatsoorten twee-vierde, drie-vierde en

Om een complete melodie te laten klinken maakt het kind eerst een keuze uit de bouwsteenblokje met de maatsoorten twee-vierde, drie-vierde en UITTREKSEL 1 Met de uitvinding wordt beoogd kinderen spelenderwijs te leren omgaan met het muzieknotensysteem of muziek in het algemeen. Anders dan bij het huidige notensysteem krijgen kinderen visueel

Nadere informatie

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK Hierbij starten we met het 2de deel van deze gitaarcursus; de ritmiek. Het noteren van ritmische patronen is in de muzieknotatie als laatste ingevoerd, in het begin

Nadere informatie

Week 3 Nog meer noten

Week 3 Nog meer noten LEER NOTEN LEZEN WEEK 3 NOG MEER NOTEN Week 3 Nog meer noten Nog meer... In de eerste les leerde je de noten van c tot c zonder kruizen of mollen ervoor. In deze les leer je nog meer noten die verder gaan

Nadere informatie

Theorie voor het HAFABRA examen A

Theorie voor het HAFABRA examen A Theorie voor het HAFABRA examen A Versie 1 - oktober 2009. Theorie voor het HAFABRA examen A Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: noten, notennamen, notenbalk en sleutels... 4 1.1 Stamtonen, notenbalk en sleutels...

Nadere informatie

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL DE INSTRUMENTENTOCHT Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL Beste docent, Binnenkort geven een acteur en vier musici van het Noord Nederlands Orkest

Nadere informatie

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl E F G 3 Noten op de eerste snaar. Oefening 1: Toonladder Oefening 2 Oefening 3 Oefening 4 Oefening 5 B C D 3 Noten

Nadere informatie

Inleiding in de jazzharmonie op de piano

Inleiding in de jazzharmonie op de piano Inleiding in de jazzharmonie op de piano Masja van der Meer INLEIDING 3 HOE GEBRUIK JE HET BOEK? 4 Tijdsplanning studeren: 5 HOOFDSTUK 1: DE BASIS 6 Welke kennis en vaardigheden heb je nodig? 6 Notatie,

Nadere informatie

Proefles Orgel met voetpedaal. Proefles. Orgel (met voetklavier) Speel binnen 10 minuten uw eerste melodie!

Proefles Orgel met voetpedaal. Proefles. Orgel (met voetklavier) Speel binnen 10 minuten uw eerste melodie! Proefles Orgel (met voetklavier) Speel binnen 10 minuten uw eerste melodie! Introductie Muzieknotatie is een typisch westerse ontwikkeling. De meeste andere culturen kennen wel muziek, maar spelen gaat

Nadere informatie

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin ZEEMANNEN 1 GROEP 6 Klankhoogte Canon What shall we do? Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: Liedblad te vinden op mijn site: Bijlage 1 en 2 Muziekfragment: http://home.planet.nl/~sojaboon/kindkar.htm Voorbereiding:

Nadere informatie

kennistoets unit 1 en 2

kennistoets unit 1 en 2 kennistoets unit 1 en 2 naam: klas: Sectie A: Dit gaat over instrumenten (eigenschappen) 1. De staafspelsectie heeft twee verschillende soorten instumenten xylofoons en metallofoons. Beschrijf het verschil

Nadere informatie

Orka boek. voor gitaar. Samengesteld door. Dingeman Coumou. www.coumou.nl

Orka boek. voor gitaar. Samengesteld door. Dingeman Coumou. www.coumou.nl Orka boek voor gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Dit boek is gratis te downloaden: http://www.coumou.nl/edu/orka/orka_boek.pdf Ga er maar zo bij zitten Snaar nummer: 6 5 4 3 2 1 --Bas

Nadere informatie

Introductie in de muziektheorie oftewel Hoe zit muziek nou in elkaar?

Introductie in de muziektheorie oftewel Hoe zit muziek nou in elkaar? Introductie in de muziektheorie oftewel Hoe zit muziek nou in elkaar? Tom Overtoom - e Muzelinck Inleiding Muziek klinkt zo vanzelfsprekend dat we er vaak niet bij stilstaan dat wat wij heel gewoon vinden

Nadere informatie

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin OOSTENRIJK 1 GROEP 7 Muzikale elementen Volksmuziek Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Landen Digibord Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Werkblad 1 Bord Voorbereiding: CD maken en CD speler klaarzetten. Kaart

Nadere informatie

Bij het muzikaal spelen wordt gebruik gemaakt van dynamiek en articulatie.

Bij het muzikaal spelen wordt gebruik gemaakt van dynamiek en articulatie. Muzikaliteit en ritmiek Muzikaliteit is emotie toevoegen aan tonen en de verbanden van tonen. Emotie uit zich heel verschillend: van droevig tot agressief en van gevoelloos tot romantisch. Bij het muzikaal

Nadere informatie

Anouk Platenkamp 2015

Anouk Platenkamp 2015 Wat als een sessie overleven niet meer genoeg is? Anouk Platenkamp In het artikel hoe overleef ik een sessie? heb je kunnen lezen over de eerste stappen om mee te spelen met een sessie. We hebben gekeken

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video

HOOFDSTUK Introductie video HOOFDSTUK 1 1. Introductie video 2. Houding gitaarspelen/ solo gitaar Het aannemen van een goede houding tijdens het gitaarspelen is erg belangrijk. Gitaarspelen is erg intensief en vraagt veel van de

Nadere informatie

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven.

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. Locomotief 33 Naam: Klas: In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. HET MOTIEF MAKEN Dit deel van de opdracht

Nadere informatie

Klas 1 vmbo-t. Docent:...

Klas 1 vmbo-t. Docent:... Klas 1 vmbo-t Naam: Klas: Docent:... Inleiding In deze reader behandelen we Algemene Muziekleer, Solfège en Instrumentenleer. Deze onderdelen worden elk jaar meer uitgebreid. In de reader vind je de lesstof

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

Week 2 Kruizen en Mollen

Week 2 Kruizen en Mollen Week 2 Kruizen en Mollen Meteen door naar de volgende stap In de vorige les heb je de noten van C tot C geleerd. Dat was al een flinke hap, maar wie denkt dat je het al bijna gehad hebt, heeft het helemaal

Nadere informatie

Dingeman Coumou www.coumou.nl

Dingeman Coumou www.coumou.nl Inleidende oefeningen voor klassiek gitaar Methode om in de eerste gitaarlessen de juiste houding van de linker en rechter hand te leren. Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Ga er maar zo bij

Nadere informatie

Introductie tot kennis van de muziektheorie en solfège voor koorzangers

Introductie tot kennis van de muziektheorie en solfège voor koorzangers Introductie tot kennis van de muziektheorie en solfège voor koorzangers 2 Inhoud: blz. 1. Inleidende begrippen 3 2. Toonduur 3 3. Ritme en teleenheid 4 4. Maat en maatsoorten 5 5. Toonhoogte 6 6. Weergeven

Nadere informatie

Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4

Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4 Het vervolg op deel 3 Welke vinger te gebruiken? Niet zomaar een reeks over vingerzettingen op de mandoline Deel 4 Naar aanleiding van een vraag van een student wordt in dit deel de 3 e maat van het 1

Nadere informatie

DE ZINGENDE TOREN pag. 1

DE ZINGENDE TOREN pag. 1 DE ZINGENDE TOREN pag. 1 Handleiding voor componisten Deze handleiding bestaat uit een map met aanwijzingen en suggesties voor componisten en een bijgesloten cd met daarop klankvoorbeelden van het instrument

Nadere informatie