Onderwerp Inkoopspecificatie toelichting Achmea Reactie NOV. Deelname aan LROI en transparantie over gebruikte prothesen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwerp Inkoopspecificatie toelichting Achmea Reactie NOV. Deelname aan LROI en transparantie over gebruikte prothesen."

Transcriptie

1 Onderwerp Inkoopspecificatie toelichting Achmea Reactie NOV Deelname aan LROI en transparantie over gebruikte prothesen. Doelmatig handelen U kunt alleen ja op deze vraag antwoorden indien u alle onderstaande punten met ja beantwoordt 1. Alle gebruikte typen prothesen worden geregistreerd onder een unieke barcode in de LROI 2. U levert Achmea de totale aantallen in 2014 geïmplanteerde implantaten verdeeld per categorie 1A en 1B U kunt alleen ja op deze vraag antwoorden indien u alle onderstaande punten met ja beantwoordt 1. U implanteert alleen implantaten uit categorie 1A of 1B van de NOV lijst. Een uitzondering hierop kan zijn een multicenter wetenschappelijk onderzoek. 2. Artroscopieën van de knie worden alleen gedaan conform indicatiestelling beschreven in de richtlijn. Achmea zal in februari de data over 2013 uitvragen zoals vorig jaar is afgesproken met alle instellingen. We kunnen dan de data evt gebruiken voor de inkoop. Vragen aan NOV: 1. Wat vind u van deze instapvoorwaarde? 2. Is er in de LROI reeds een koppeling te maken tussen leeftijd en type implantaat? Zo ja, zouden we dat mogelijk ook graag uitvragen. 3. Is het al haalbaar om te vragen te registreren onder een unieke barcode of moeten we het nog doen met het lot en productnummer? Op deze instapvoorwaarde hebben vorig jaar alle instellingen zonder problemen Ja geantwoord. O.i. heeft het nu dus geen zin om dit nogmaals via de Portal uit te vragen. Wij zijn van plan om deze voorwaarden over te hevelen naar de overeenkomst als een van de contractvoorwaarden. Dan krijgt het onderwerp iets minder nadruk, maar dat is waarschijnlijk ook niet meer nodig. Vraag aan de NOV: Wat vind u van dit voornemen? Registratie in de LROI is terecht een verplichting. Ja, er is technisch een koppeling te maken tussen leeftijd en type implantaat. Er is hier evenwel geen wetenschappelijk, zinvol verband tussen te leggen. Als een indeling van leeftijd wordt gehanteerd dient dit de indeling te zijn zoals in de LROI (<50; 50-59; 60-69; 70-79; >=80). De vraag is of de ziekenhuizen deze gegevens op patiëntniveau mogen verstrekken aan de zorgverzekeraar. Er wordt niet geregistreerd onder een unieke barcode. Er wordt geregistreerd op lot en productnummer. Dit zijn de kenmerken die een prothese traceerbaar maken. De vertaling van nummer naar omschrijving is gereed dus u kunt om een uitdraai vragen van 1A, 1B, 2. NB We gaan er vanuit dat het gaat om primaire prothesen. NB Hoort dit niet bij het volgende kopje? Er blijft uitsluitend ruimte bestaan voor de toepassing van categorie 2 prothesen binnen de setting van een wetenschappelijk onderzoek dat voldoet aan de criteria van good clinical practice (met informed consent van de patiënt, toestemming van de Medisch Ethische Commissie en inschrijving in het trial register).

2 Geen injecties meer met Hyaluronzuur Afwijken van de richtlijn wordt gemotiveerd in de status 3. Er worden geen routinecontroles (standaard controles zonder dat daar een specifieke aanleiding voor is) tussen 1 en 5 jaar na de operatie uitgevoerd. Met uitzondering van de in het verleden geplaatste prothesen die geen levensduur van 10 jaar hebben of die in onderzoekverband hebben plaatsgevonden? Optie 1: Gebruikt u Hyaluronzuur uiterst terughoudend en alleen bij de indicaties beschreven in de NOV richtlijn 2007? Optie 2: U gebruikt geen injecties met Hyaluronzuur. Achmea twijfelt of we de deur mbt HA 100% dicht kunnen gooien. Eigenlijk willen we dat heel graag doen, omdat we van mening zijn dat er geen evidence voor is. Maar het NOV standpunt hierover vorig jaar laat nog behoorlijk wat ruimte (geen eerste keuze). Vraag aan de NOV: wat is jullie inschatting van de gemiddelde reactie in het veld als Achmea als instapvoorwaarde stelt: Helemaal geenn HA injecties meer? De stelling over de Artroscopie knie ( Artroscopieën van de knie worden alleen gedaan conform indicatiestelling beschreven in de richtlijn. Afwijken van de richtlijn wordt gemotiveerd in de status ) komt overeen met de opvatting van de NOV dat de richtlijnen leidend zijn. Deze stelling is conform de NOV richtlijn. De stelling over routinecontrole is conform de NOV Richtlijn (2010): De werkgroep is van mening dat routinematige follow-up van patiënten na een totale heupvervanging in ieder geval dient te gebeuren gedurende het eerste jaar, en na het vijfde jaar, of eerder als daar aanleiding voor wordt gezien door de operateur op grond van de ervaringen met de gebruikte prothese. Standpunt NOV luidt aldus: Gezien de huidige stand van de wetenschap, de mate van effect en kosteneffectiviteit worden intra-articulaire hyaluronzuur injecties in Nederland niet aanbevolen als standaard primaire behandeling van artrose van de knie.. Helemaal geen HA injecties meer is onjuist. Er moet wel (beperkte) ruimte blijven om deze behandeling toe te passen.

3 Samenwerking fysiotherapie Geriatrische revalidatie De instelling kies bij verwijzing voor het natraject in de eerste lijn voor een Pluspraktijk of tenminste een fysiotherapie praktijk waar geprotocolleerde nazorg wordt geleverd voor dit type zorg Geriatrische revalidatiezorg na een heup/knie vervanging wordt alleen ingezet als de verzekerde tijdelijk in zijn/ haar regelvermogen om zelfstandig te functioneren is beperkt. De geriater/sog stelt de indicatie en het verblijf is ten hoogste voor 6 weken onder voorwaarde dat het doel van de opname het zo snel mogelijk mobiliseren van de verzekerde is. In principe worden geen patiënten in medisch specialistische revalidatiezorg opgenomen met de indicatie revalideren na een heup of knie operatie. Afwijkingen van deze regel dienen gemotiveerd te worden en gedocumenteerd. Dit is een nieuwe. We willen graag dat er goede samenwerkingsafspraken bestaan met fysiotherapeuten in de omgeving en dat aldaar sprake is van geprotocolleerde zorg. Is dit een manier om dat te bewerkstellingen? Zie voor meer informatie over Pluspraktijken: siotherapie%202013%20- %202014/Plusovereenkomst%20Fysiotherapie% /Plusvoorwaarden-Fysiotherapie pdf en: eriaplusauditfysiotherapie /auditcriteria%20plus %20audit%20Fysiotherapie%202013%20reguliere%20au dit%20versie%201.6%205%20feb% pdf Dit is ook een nieuwe. Vraag aan NOV: heeft een dergelijke inkoopspecificatie zin om de geriatrische en medisch specialistische revalidatiezorg op een meer doelmatige wijze te helpen inzetten? Ook de NOV streeft naar goede samenwerking met de fysiotherapie. Uitgangspunt vormen de richtlijnen en standpunten van de NOV. Pluspraktijken voldoen aan de door Achmea gestelde eisen. Dat is als zodanig geen kwaliteitscriterium voor de NOV. Wij volstaan met de afspraak dat er een goede afstemming moet zijn tussen de orthopeed en de vervolgbehandelaar fysiotherapie. Pluspraktijken hebben geen preferente positie. Uitgangspunt voor de NOV vormen de richtlijnen. Een multidisciplinaire richtlijn Heupfracturen is recent opgestart en de resultaten hiervan worden begin volgend jaar (2015) verwacht. Pas als dat er is kunnen gefundeerde regels opgesteld worden.

4 Osteoporose Concentratie revisies Patiënten van 50 plus worden na een fractuur terugverwezen naar huisarts voor osteoporosescreening en valpreventie Hoeveel volledige revisies heeft u in 2013 verricht? Wij bedoelen met volledige revisies een geïmplanteerd volledig nieuw implantaat. Graag zowel voor de heupprothesen als de knieprothesen aangeven. Deze is ook nieuw en dit is er eentje die niet gaat over heup en knievervangingen en ook eigenlijk meer de reumatologen raakt dan de orthopeden. Maar toch zijn wij erg benieuwd naar jullie input hierbij. Achmea heeft het idee dat veel van de primaire osteoporose naar de eerste lijn kan en heeft aanwijzingen dat veel patienten van boven de 50 na een fractuur in de tweede lijn blijven hangen voor osteoporose screening en evt behandeling. Wij denken dat als alle 50+ patienten na een dergelijke fractuur (uiteraard na behandeling van de fractuur :-)) met een briefje terug naar de huisarts worden gestuurd dat de huisarts dan prima kan beslissen of er een Dexa gemaakt moet worden en de behandeling op zich kan nemen van evt osteoporose en evt valpreventie. Wat vindt de NOV hiervan? Achmea wil de concentratie van revisies stimuleren. In het normen document van de NOV worden in dit kader twee categorieën benoemd, cat 1 en 2. Voor de eerste geldt een volumenorm van 20 en voor de tweede een van 30. Voor de eerste cat wordt als voorbeeld een laat geïnfecteerde prothese waarvoor revisie genoemd en voor de tweede cat een revisie zonder infectie. Wij zouden het liefst een zo hoog mogelijke norm hanteren als inkoopvoorwaarde omdat het kwaliteitsaspect zo het meeste effect zal hebben. We zouden dat kunnen beargumenteren door ze samen te pakken: 30 revisies (30 heup of 30 knierevisies) per jaar, ongeacht of dit ivm een infectie is of niet. We zouden ze zelfs op kunnen tellen en zeggen: minimaal 20 infectierevisies en daarnaast minimaal 30 niet geïnfecteerde revisies. (of simpeler: totaal 50). Een ander dilemma is dat wij niet goed snappen hoeveel het er in de praktijk ongeveer zijn. Uit onze declaratiedata komen wij op schattingen van 2500 voor de heupen en Uit de richtlijn Osteoporose (2011) Het is sterk aanbevolen om de screening van risicofactoren bij fractuurpatiënten vanaf 50 jaar te verrichten in een hiervoor gestructureerd transmuraal zorgprogramma, waarbij op een systematische wijze deze patiënten worden opgespoord, zodat al deze patiënten een optimale diagnostiek en, indien nodig, anti-osteoporose behandeling ontvangen.. De orthopeed heeft een rol in het kader van de case finding (in de 2 e lijn) en de patiënt kan daarna naar de 1 e lijn terug. Concentratie vormgeven kan uitsluitend in overleg met de beroepsgroep. Een aantal per jaar is niet te geven. In hetzelfde normen document waar Achmea naar refereert staat: Uit de literatuur blijken slechts globale afkappunten in volume te extraheren. De bewijskracht voor de deze afkappunten is zeer laag en het is moeilijk om er harde conclusies aan te verbinden. Om harde afkappunten te benoemen is meer onderzoek nodig.. De suggestie dat een getal een betekenisvolle afkapgrens kan vormen is onjuist en inhoudelijk niet te verdedigen. Als de getallen al gehanteerd worden (hoogstens als indicatie en zeker niet als afrekensysteem) dan staan de getallen zoals ze staan; 20 infectierevisies (van knie én heup én overige gewrichten, het gaat immers om de infectie expertise als

5 PROM's stimuleren Minimaal 30% van de patiënten die een heupvervanging en minimaal 30% van de patiënten die een knievervanging hebben ondergaan worden geïncludeerd in een PROMS meting, waarvan de resultaten worden aangeleverd in de LROI voor de knieen per jaar. Maar uit een uitvraag van CZ bleek het eerder te gaan om ca. 300 er jaar en uit de LROI zou een getal van 600 per jaar komen. gebruiken we dezelfde definities? Waarschijnlijk niet. Het gaat ons om de volledige revisies. Vragen aan de NOV: 1. wat zou jullie advies aan Achmea zijn om een concentratie op de volledige revisies te helpen vormgeven? 2. Wat is een redelijk minimum aantal per jaar? 3. Hoe verklaren jullie de verschillen in aantallen tussen declaratiedata, LROI en uitvraag CZ? Dit is ook een nieuwe. We willen een eerste stap zetten in het breed gebruik van PROM's. Vraag aan de NOV: Is de formulering zoals die hier voorligt nuttig of hebben jullie nog andere tips? zodanig) en 30 niet geïnfecteerde revisies (heup); deze kan je natuurlijk niet bij elkaar optellen! Verschil kunnen wij nog niet verklaren. Uit LROI rapportage blijkt dat de volledige revisies nu net over 900 ligt (in 2012). Pas dit voorjaar is gestart met de registratie van de PROMS. Alle ziekenhuizen dienen dit organisatorisch uit te werken te implementeren. We gaan er vanuit dat het de PROMs betreft zoals door de NOV vastgesteld. De PROMs (heup) in de LROI op 30% stellen voor alle ziekenhuizen is niet realistisch. De ziekenhuizen die nu starten (early adapters) zullen dat wel halen maar dat zal (nog) niet gelden voor alle ziekenhuizen. TKP is nog niet aan de orde. Meniscectomie bij meniscusscheuren bij artrose U bent zo terughoudend mogelijk bij het operatief ingrijpen bij meniscusscheuren/ scheurtjes bij artrose. Voor een operatief ingrijpen is altijd eerst het resultaat van een fysiotherapeutische behandeling afgewacht. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat fysiotherapie een vergelijkbaar resultaat oplevert als een meniscectomie en dat de meniscectomie heel vaak tot een versnelde artrosevorming leidt. Daarom wil Achmea graag een conservatief beleid tav meniscectomie bij meniscuslaesies bij artrose stimuleren. Vraag aan de NOV: wat vind u van dat principe en kunt u zich vinden in de formulering van de inkoopspecificatie? Uit de Richtlijn Artroscopie Knie (2011) Een degeneratief meniscusletsel kan worden beschouwd als een beginnende uiting van artrose van de knie en daarom adviseert de werkgroep terughoudendheid bij de operatieve behandeling. Alleen in geval van slot -klachten door grote fragmenten in de knie kan artroscopische verwijdering overwogen

6 worden.

Waardegerichte inkoop geïntegreerde zorg voor patiënten met artrose. Bert Geertsma, Congres geïntegreerde zorg eerste- en tweedelijn, 15 feb 2018

Waardegerichte inkoop geïntegreerde zorg voor patiënten met artrose. Bert Geertsma, Congres geïntegreerde zorg eerste- en tweedelijn, 15 feb 2018 Waardegerichte inkoop geïntegreerde zorg voor patiënten met artrose Bert Geertsma, Congres geïntegreerde zorg eerste- en tweedelijn, 15 feb 2018 Agenda Menzis waardegericht inkopen Waardegericht inkopen

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Heupprothese (LROI)

Factsheet Indicatoren Heupprothese (LROI) Factsheet en Heupprothese (LROI) - 12 november 2014 Beschrijving van indicatoren Registratie gestart: 1 januari 2007 Inclusiecriteria: Alle geplaatste totale heupprothesen en kop-halsprothesen in de LROI

Nadere informatie

Patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten voor patiënten met een heup- of knieprothese

Patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten voor patiënten met een heup- of knieprothese Patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten voor patiënten met een heup- of knieprothese De NOV heeft haar leden geadviseerd om patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten (PROMs) te meten bij alle patiënten die een

Nadere informatie

Handboek met indicatoren en normen Heup- en knievervanging, cataract, Infectie-revisies (Heup & Knie) en Bariatrische Chirurgie.

Handboek met indicatoren en normen Heup- en knievervanging, cataract, Infectie-revisies (Heup & Knie) en Bariatrische Chirurgie. Handboek met indicatoren en normen Heup- en knievervanging, cataract, Infectie-revisies (Heup & Knie) en Bariatrische Chirurgie Versie juli 204 VGZ kiest voor kwaliteit VGZ staat voor zorg van goede medische

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Knieprothese (LROI)

Factsheet Indicatoren Knieprothese (LROI) Factsheet en Knieprothese (LROI) - 12 november 2014 Beschrijving van indicatoren Registratie gestart: 1 januari 2007 Inclusiecriteria: Alle geplaatste totale knieprothesen en unicondylaire knieprothesen

Nadere informatie

Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten

Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten Wat? 1. De orthopedische patiënt. 2. Een implantaat. 3. De registratie van een implantaat. 4. Waarom is dat zo belangrijk? 5. Hoe kan dit technisch versterkt

Nadere informatie

Informatie avond Zorgpad Gewrichtsvervanging Heup en Knie. R.J.P. Noorda orthopedisch chirurg

Informatie avond Zorgpad Gewrichtsvervanging Heup en Knie. R.J.P. Noorda orthopedisch chirurg Informatie avond Zorgpad Gewrichtsvervanging Heup en Knie R.J.P. Noorda orthopedisch chirurg Programma 19.00 Ontvangst 19.30 Inleiding, Jaap Meijjer bedrijfsleider unit orthopedie 19.35 Orthopedie, Robbert

Nadere informatie

Praktijkvariatie Artrose Heup en Knie, 3 april 2014 Achtergrondinformatie

Praktijkvariatie Artrose Heup en Knie, 3 april 2014 Achtergrondinformatie Praktijkvariatie Artrose Heup en Knie, 3 april 2014 Achtergrondinformatie Inleiding Naar aanleiding van het verzoek van de NPCF zal ZN de praktijkvariatiegegevens van 2011 publiceren. Praktijkvariatie

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Heupprothese (LROI)

Factsheet Indicatoren Heupprothese (LROI) Factsheet en Heupprothese (LROI) 9 september 2015 Beschrijving van indicatoren Registratie gestart: 1 januari 2007 Inclusiecriteria: Alle geplaatste totale heupprothesen en kop-halsprothesen in de LROI

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Dutch Hip Fracture Audit (DHFA)

Factsheet Indicatoren Dutch Hip Fracture Audit (DHFA) Factsheet en Dutch Hip Fracture Audit (DHFA) DHFA 2018.3 Registratie gestart: 2016 Datum Versie Mutatie Eigenaar 29-03-2017 2017.3 Norm toegevoegd indicator 2 DICA 08-05-2017 2018.1 In-/exclusiecriteria

Nadere informatie

Totale heupprothesen Een stap naar kwaliteit? Resultaten van de CM-studie Wat hebben wij ermee gedaan?

Totale heupprothesen Een stap naar kwaliteit? Resultaten van de CM-studie Wat hebben wij ermee gedaan? Totale heupprothesen Een stap naar kwaliteit? Resultaten van de CM-studie Wat hebben wij ermee gedaan? Structuur van de presentatie 1. Welke data? 2. Nieuwe inzichten van de studie in 2011 3. Wat hebben

Nadere informatie

Kwaliteitsnormen voor orthopedische zorg. Versie 3.1

Kwaliteitsnormen voor orthopedische zorg. Versie 3.1 Kwaliteitsnormen voor orthopedische zorg Versie 3.1 Inhoud 1. Inleiding...3 1.1 Aanleiding...3 1.2 Doel...3 1.3 Totstandkoming...3 1.4 Leeswijzer...4 1.5 Onderhoud...4 2. Algemene normen voor orthopedische

Nadere informatie

Veel gestelde vragen waardegericht inkopen van behandeling van heup- en knieartrose

Veel gestelde vragen waardegericht inkopen van behandeling van heup- en knieartrose Veel gestelde vragen waardegericht inkopen van behandeling van heup- en knieartrose Bij elke vraag staat tussen haakjes op welke datum deze vraag aan dit document is toegevoegd. 2.3 Uitkomstindicatoren

Nadere informatie

Curfs, I. Efficiënte indeling voor patiëntcontroles op de polikliniek

Curfs, I. Efficiënte indeling voor patiëntcontroles op de polikliniek Curfs, I. Efficiënte indeling voor patiëntcontroles op de polikliniek SAMENVATTING 1) Hoe draagt het doelmatigheidsinitiatief bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg op afdelings- en/of instellingsniveau?

Nadere informatie

KWALITEITSRAPPORTAGE HEUPKLACHTEN

KWALITEITSRAPPORTAGE HEUPKLACHTEN KWALITEITSRAPPORTAGE HEUPKLACHTEN Bij Bergman Clinics besteden we veel aandacht aan het meten van de resultaten van onze behandelingen. Deze informatie is voor ons belangrijk om van te leren en zo de zorg

Nadere informatie

KWALITEITSRAPPORTAGE 2016 Heupklachten

KWALITEITSRAPPORTAGE 2016 Heupklachten KWALITEITSRAPPORTAGE 2016 Heupklachten Bij Bergman Clinics besteden we veel aandacht aan het meten van de resultaten van onze behandelingen. Deze informatie is voor ons belangrijk om van te leren en zo

Nadere informatie

KWALITEITSRAPPORTAGE KNIEKLACHTEN Prothese

KWALITEITSRAPPORTAGE KNIEKLACHTEN Prothese KWALITEITSRAPPORTAGE KNIEKLACHTEN Prothese Bij Bergman Clinics besteden we veel aandacht aan het meten van de resultaten van onze behandelingen. Deze informatie is voor ons belangrijk om van te leren en

Nadere informatie

PROMs in de orthopedie. Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI 23 maart 2017

PROMs in de orthopedie. Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI 23 maart 2017 PROMs in de orthopedie Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI 23 maart 2017 Inhoud Introductie LROI PROMs meten in de orthopedie Implementatie van PROMs Eerste resultaten PROMs Inhoud Introductie LROI

Nadere informatie

KWALITEITSRAPPORTAGE KNIEKLACHTEN Prothese

KWALITEITSRAPPORTAGE KNIEKLACHTEN Prothese KWALITEITSRAPPORTAGE KNIEKLACHTEN Prothese Bij Bergman Clinics besteden we veel aandacht aan het meten van de resultaten van onze behandelingen. Deze informatie is voor ons belangrijk om van te leren en

Nadere informatie

PROMs in de orthopedie

PROMs in de orthopedie PROMs in de orthopedie Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI NFU symposium 7 november 2014 LROI Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten 2007: Start registratie van heup- en knieimplantaten 2013:

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Knieprothese

Factsheet Indicatoren Knieprothese Deze indicatorenset is opgenomen in het register van Zorginstituut Nederland waarmee het aanleveren van deze kwaliteitsgegevens in 2017 over verslagjaar 2016 wettelijk verplicht is. Colofon Internet: OmniQ

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Heupprothese

Factsheet Indicatoren Heupprothese Deze indicatorenset is opgenomen in het register van Zorginstituut Nederland waarmee het aanleveren van deze kwaliteitsgegevens in 2017 over verslagjaar 2016 wettelijk verplicht is. Colofon Internet: OmniQ

Nadere informatie

INTERLINE Orthopedie 2014 oktober 2014 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN

INTERLINE Orthopedie 2014 oktober 2014 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN INTERLINE Orthopedie 2014 oktober 2014 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding Dit is het tweede Interlineprogramma Orthopedie, het eerste dateert uit 2002. Het

Nadere informatie

K lit wa it e i, servi ce en lh sne id e Zesti ti h en oven

K lit wa it e i, servi ce en lh sne id e Zesti ti h en oven Signature Kwaliteit, service en snelheid Zestienhoven Een versleten knie, wat nu? Orthopedisch team Kliniek Zestienhoven Rotterdam Verwijzing naar de orthopedisch chirurg Voorlichting over Knie vervangende

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument. Praktijkvariatie De methodiek. CZ 27 februari 2013, versie 1.0

Verantwoordingsdocument. Praktijkvariatie De methodiek. CZ 27 februari 2013, versie 1.0 Verantwoordingsdocument Praktijkvariatie De methodiek CZ 27 februari 2013, versie 1.0 1 Inhoud 1. Achtergrond... 3 1.1 Wat is praktijkvariatie... 3 1.2 Waarom doet CZ dit?... 3 2. Basis van de gegevens...

Nadere informatie

Waardegedreven zorginkoop. Heup- en knieartrose

Waardegedreven zorginkoop. Heup- en knieartrose Waardegedreven zorginkoop Heup- en knieartrose 1 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 1.1 CZ groep streeft naar waardegedreven 4 inkoop 1.2 Vier aspecten die waarde voor de patiënt 5 beschrijven 1.3 Omslag naar

Nadere informatie

PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG. Kees van den Berg, voorzitter en patiënt

PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG. Kees van den Berg, voorzitter en patiënt PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG Kees van den Berg, voorzitter en patiënt SYMPOSIUM PKS 12 JUNI J.L. Presentatie van visie PKS op de toekomst van de prostaatkankerzorg in Nederland Stip op de horizon vanuit

Nadere informatie

Verplichte indicatoren die moeten worden aangeleverd aan Zorginstituut Nederland

Verplichte indicatoren die moeten worden aangeleverd aan Zorginstituut Nederland Zorginstituut Nederland Sector Zorg Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl T +31 (0)20 797 89 20 opendata@zinl.nl Oplegger indicatorenset Heupfractuur (DHFA)

Nadere informatie

Regionaal ketenzorg protocol COPD

Regionaal ketenzorg protocol COPD Bijlage 1. Regionaal Ketenzorgprotocol Titel Regionaal ketenzorg protocol Verwijzing naar formulier Verwijzing naar protocol Protocol case finding Kwaliteitsbeleid Zorggroep Privacyreglement Zorggroep

Nadere informatie

STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN

STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN Missie & visie Het Amsterdams Netwerk Oncologische Zorg (ANOZ) heeft de volgende visie: Patiënten met kanker krijgen een zo optimaal

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Knieprothese (LROI)

Factsheet Indicatoren Knieprothese (LROI) Factsheet en Knieprothese (LROI) 5 november 2015 Beschrijving van indicatoren Registratie gestart: 1 januari 2007 Inclusiecriteria: Alle geplaatste totale knieprothesen en unicondylaire knieprothesen in

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Heupprothese

Factsheet Indicatoren Heupprothese Deze indicatorenset is opgenomen in het register van Zorginstituut Nederland waarmee het aanleveren van deze kwaliteitsgegevens in 2019 over verslagjaar 2018 wettelijk verplicht is. De indicatorset is

Nadere informatie

Verplichte indicatoren die moeten worden aangeleverd aan Zorginstituut Nederland

Verplichte indicatoren die moeten worden aangeleverd aan Zorginstituut Nederland Zorginstituut Nederland Kwaliteitsinstituut Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl T +31 (0)20 797 89 20 Transparantiekalender@zinl.nl Oplegger indicatorenset

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

Handleiding LROI PROMs portaal

Handleiding LROI PROMs portaal Handleiding LROI PROMs portaal Datum: 4 september 2017 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Systeemeisen... 3 Digitaal PROMs meten bij uw patiënten... 4 PROMs afnemen op de poli...

Nadere informatie

Zorginkoop Achmea Medisch Specialistische Zorg 2015 ZBC s Samen bouwen aan zinvolle zorg

Zorginkoop Achmea Medisch Specialistische Zorg 2015 ZBC s Samen bouwen aan zinvolle zorg Zorginkoop Achmea Medisch Specialistische Zorg 2015 ZBC s Samen bouwen aan zinvolle zorg Frans Schaepkens 12 juni 2014 2 A Samen verder B Kwaliteit C Doelmatigheid D Contractvorm en tijdpad tot eind 2014

Nadere informatie

1 3 SCP VOÜ. Oi. College voor zorgverzekeringen. Eekholt 4 ni2 xh Diemen

1 3 SCP VOÜ. Oi. College voor zorgverzekeringen. Eekholt 4 ni2 xh Diemen 1 3 SCP. 2012 VOÜ. Oi College voor zorgverzekeringen Eekholt 4 ni2 xh Diemen Aan de Geschillencommissie van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) T.a.v. mevrouw Postbus 291 3700 AG

Nadere informatie

Handleiding Data invoer in LROI

Handleiding Data invoer in LROI Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 5 december 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Systeemeisen... 3 Inloggen LROI portaal... 4 Eerste keer inloggen of wachtwoord vergeten...

Nadere informatie

Hoogeveen, april

Hoogeveen, april Hoogeveen, april 2013 1 Achtergronden bij casusschets Casusschets 1 Antwoord 2: Neen. Zie WA pg 1, Bandletsel, onder verwijzen. NB: lees ipv Derhalve verwijzen... : Dan eventueel verwijzen... Ook geen

Nadere informatie

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt.

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen LangeLand Ziekenhuis Raad van bestuur T.a.v. Postbus 3015 2700 KJ ZOETERMEER Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088

Nadere informatie

Richtlijnen: Minimaal vereiste - of optimale zorg? Stollen of uitdagen

Richtlijnen: Minimaal vereiste - of optimale zorg? Stollen of uitdagen Richtlijnen: Minimaal vereiste - of optimale zorg? Stollen of uitdagen Teus van Barneveld Directeur, Kennisinstituut van Medisch Specialisten Regieraad: '51 ziekenhuizen is voldoende' Kwaliteitsinstituut

Nadere informatie

Inleiding Gedragsprotocol Kinderfysiotherapie op het basisonderwijs

Inleiding Gedragsprotocol Kinderfysiotherapie op het basisonderwijs Inleiding Gedragsprotocol Kinderfysiotherapie op het basisonderwijs Het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK) erkent dat er op verschillende manieren wordt gewerkt binnen

Nadere informatie

Opzet van de avond. Deel 1 plenair: Introductie Opzet van het programma

Opzet van de avond. Deel 1 plenair: Introductie Opzet van het programma Opzet van de avond Deel 1 plenair: Introductie Opzet van het programma Deel 2 parallel (huisarts POH): Artsen: diagnostiek en medicatie POH: begeleiding Deel 3 plenair: Praktische uitvoering Casus (optioneel)

Nadere informatie

ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN

ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN INTERLINE INTERNE GENEESKUNDE Schildklierproblematiek, Osteoporose, (DVT) 9 januari 2007 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding De werkafspraak Schildklierproblematiek

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek Fysiotherapie na een totale knie of heup prothese, de PATIO studie Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij

Nadere informatie

AAN De leden van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie De leden van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging

AAN De leden van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie De leden van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging AAN De leden van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie De leden van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging Referentie NVvN 17-0347 Betreft Wervelkolomchirurgie: registratie en indicatoren transparantiekalender

Nadere informatie

PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG

PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG Prof. dr. Harm Kuipers 1 WAAROM NU? TIJD IS ER RIJP VOOR Zorgveld in beweging; steeds meer nadruk op specialisatie en concentratie Oncologische literatuur: 1) relatie tussen

Nadere informatie

Efficiënte indeling voor patiëntcontroles op de polikliniek. Inez Curfs 25 november 2015

Efficiënte indeling voor patiëntcontroles op de polikliniek. Inez Curfs 25 november 2015 Efficiënte indeling voor patiëntcontroles op de polikliniek Inez Curfs 25 november 2015 Inhoud Achtergrondinformatie Huidig proces Probleemdefinitie Doel Analyse: wat is nodig? Verwachtingen & effect Uitvoering

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor zorgverzekeraars. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor zorgverzekeraars. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor zorgverzekeraars Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor zorgverzekeraars Het Toetsingskader voor zorgverzekeraars 3 Wat is het Toetsingskader? Het toetsingskader is één

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Geïnstrumenteerde Lage Rug Chirurgie (DSSR) 2016

Factsheet Indicatoren Geïnstrumenteerde Lage Rug Chirurgie (DSSR) 2016 Factsheet en Geïnstrumenteerde Lage Rug Chirurgie (DSSR) 2016 Registratie gestart: 2014 Inclusie en exclusie criteria Inclusie Alle patienten met een degeneratieve lumbale wervelkolomaandoening die een

Nadere informatie

Handleiding LROI-Portaal PROMs Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten

Handleiding LROI-Portaal PROMs Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten Handleiding LROI-Portaal PROMs Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten Inleiding In de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) worden de patiënt- en prothesekenmerken van gewrichtsprothesen

Nadere informatie

Onderscheid door Kwaliteit

Onderscheid door Kwaliteit Onderscheid door Kwaliteit 2010 Algemeen Binnen de intensieve overeenkomst fysiotherapie 2010 verwachten wij van u 1, en de fysiotherapeuten vallend onder uw overeenkomst, een succesvol afgeronde toets

Nadere informatie

Veel gestelde vragen waardegericht inkopen van behandeling van heup- en knieartrose

Veel gestelde vragen waardegericht inkopen van behandeling van heup- en knieartrose Veel gestelde vragen waardegericht inkopen van behandeling van heup- en knieartrose Bij elke vraag staat tussen haakjes op welke datum deze vraag aan dit document is toegevoegd. Categorie Vraag Antwoord

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/43013 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Hofstede, S.N. Title: Optimization of care in orthopaedics and neurosurgery Issue

Nadere informatie

Interline Orthopedie Achtergronden casusschetsen

Interline Orthopedie Achtergronden casusschetsen Interline Orthopedie Achtergronden casusschetsen 25 maart 2002 Casusschets 1 (Guus Janus) Antwoord 2: Neen. Zie WA pg 1, Bandletsel, onder verwijzen. NB: lees ipv Derhalve verwijzen... : Dan eventueel

Nadere informatie

Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 4 september 2017

Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 4 september 2017 Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 4 september 2017 Handleiding LROI Data invoer maart 2017. Wijzigingen voorbehouden. 2014-2016 by LROI-Reports. All rights reserved.

Nadere informatie

CIZ. Wet langdurige zorg door CIZ

CIZ. Wet langdurige zorg door CIZ CIZ Wet langdurige zorg door CIZ Inhoudsopgave Wet langdurige zorg Extra taken CIZ Eerste lijns verblijf Algemene informatie CIZ is per 1 januari 2015 poortwachter van de Wet langdurige zorg Wat betekent

Nadere informatie

Schouderprothese. De schouder

Schouderprothese. De schouder Schouderprothese De schouder De schouder is een van de meest beweeglijke gewrichten in ons lichaam. Het schoudergewricht verbindt de bovenarm met de romp. Het is een kogelgewricht waarbij de bol (humeruskop)

Nadere informatie

Workshop Regelgeving en Oncologienetwerken Petra vd Raad & Jenneke Boerman - LUMC

Workshop Regelgeving en Oncologienetwerken Petra vd Raad & Jenneke Boerman - LUMC 17 november 2017 Workshop Regelgeving en Oncologienetwerken Petra vd Raad & Jenneke Boerman - LUMC Doelstelling oncologische netwerken Goede oncologische zorg: - voor de patiënt de juiste behandeling op

Nadere informatie

Inhoud de klokken gelijk.. Innovatieproject Beoogde doelen Opzet Waarom nu deelnemen? Aanmelding

Inhoud de klokken gelijk.. Innovatieproject Beoogde doelen Opzet Waarom nu deelnemen? Aanmelding Inhoud de klokken gelijk.. Innovatieproject Beoogde doelen Opzet Waarom nu deelnemen? Aanmelding Innovatieproject Toepassing advies BiBo bij totale heup-en knieoperaties (BiBo- THA/TKA) 10 regio s in Nederland,

Nadere informatie

Kosten van uw behandeling. Eigen risico DBC-zorgproduct

Kosten van uw behandeling. Eigen risico DBC-zorgproduct Kosten van uw behandeling Eigen risico DBC-zorgproduct Eigen risico Vraagt u zich wel eens af waarom u uw medische kosten soms gedeeltelijk of niet vergoed krijgt? Dit kan dan te maken hebben met het eigen

Nadere informatie

Joint Care in ZGV. Zorgvernieuwingen. Ellen Oosting & Suzan Appelman oostinge@zgv.nl vriess@zgv.nl

Joint Care in ZGV. Zorgvernieuwingen. Ellen Oosting & Suzan Appelman oostinge@zgv.nl vriess@zgv.nl Joint Care in ZGV Zorgvernieuwingen Ellen Oosting & Suzan Appelman oostinge@zgv.nl vriess@zgv.nl Inhoud Project opzet Pre-operatieve screening Plan van aanpak Ervaringen met de screening & het proces Discussie

Nadere informatie

Antwoorden op vragen van KRO Reporter aan de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, 24-05-2012

Antwoorden op vragen van KRO Reporter aan de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, 24-05-2012 Antwoorden op vragen van KRO Reporter aan de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, 24-05-2012 1. Hoeveel personen hebben in ons land een metaal-op-metaal kunstheup gekregen? Naar schatting 10.000 prothesen

Nadere informatie

ORTHOPEDIE. Zorgevaluatie Orthopedie

ORTHOPEDIE. Zorgevaluatie Orthopedie ORTHOPEDIE Zorgevaluatie Orthopedie Zorgevaluatie Orthopedie U wordt binnenkort of hebt een behandeling ondergaan bij de afdeling Orthopedie van het St. Antonius Ziekenhuis. De afdeling Orthopedie wil

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup) De totale heupprothese (nieuwe heup) DE TOTALE HEUPPROTHESE (NIEUWE HEUP) INLEIDING Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. Deze folder geeft informatie over het heupgewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Heup-/Knieoperatie

Werkinstructies voor de CQI Heup-/Knieoperatie Werkinstructies voor de 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de kwaliteit van zorg rond een vervangende heupof knieoperatie te meten vanuit het perspectief van de patiënt. De vragenlijst

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) Start registratie: 2014

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) Start registratie: 2014 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2017 Start registratie: 2014 Inclusie & exclusie criteria DATO Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Knieprothese

Factsheet Indicatoren Knieprothese Deze indicatorenset is opgenomen in het register van Zorginstituut Nederland waarmee het aanleveren van deze kwaliteitsgegevens in 2019 over verslagjaar 2018 wettelijk verplicht is. De indicatorset is

Nadere informatie

Transmurale commissie wond/decubitus Zoetermeer Wondexpertisecentrum/prestatieindicator Tonny de Groot

Transmurale commissie wond/decubitus Zoetermeer Wondexpertisecentrum/prestatieindicator Tonny de Groot Transmurale commissie wond/decubitus Zoetermeer 6-11-12 Wondexpertisecentrum/prestatieindicator 2013 Tonny de Groot 1 Prestatie indicatorenset IGZ 2013 Indicatorenset WEC V&VN afd. 2 Prestatie indicatorenset

Nadere informatie

Multidisciplinaire Richtlijn ALS ergotherapie, fysiotherapie en logopedie: een update

Multidisciplinaire Richtlijn ALS ergotherapie, fysiotherapie en logopedie: een update www.als-centrum.nl Multidisciplinaire Richtlijn ALS ergotherapie, fysiotherapie en logopedie: een update Anita Beelen Senioronderzoeker Revalidatie AMC Projectleider Richtlijnproject Update bestaande richtlijn

Nadere informatie

FAQ na Webinar Beheers-Plus 27 februari 2015

FAQ na Webinar Beheers-Plus 27 februari 2015 FAQ na Webinar Beheers-Plus 27 februari 2015 Waar bevindt de HKZ audit zich v.w.b. de dossiers. Beheers of Plus? HKZ eist de Basisgegevens van de verslaglegging + de eisen betreffende wet- en regelgeving.

Nadere informatie

LOAS Nieuwsbrief Juli 2019

LOAS Nieuwsbrief Juli 2019 LOAS Nieuwsbrief Juli 2019 Beste lezer, Hierbij versturen wij u de zomereditie van de nieuwsbrief van de LOAS studie. In de voorgaande editie hebben jullie gezien dat de eerste LOAS onderzoekster, Claire

Nadere informatie

Laten we ouderen vallen?

Laten we ouderen vallen? Laten we ouderen vallen? STICHTING SENIORENBELANGEN GELDROP-MIERLO 12 november 2015 Geldrop Doel van deze bijeenkomst Het aantal valincidenten en de gevolgen worden onderschat en daarom willen we U bewust

Nadere informatie

Inleiding 3. Informatiebijeenkomst 3. App en portal Knieprothese 3. Operatie 4. Risico s van de operatie 4. Na de operatie 5.

Inleiding 3. Informatiebijeenkomst 3. App en portal Knieprothese 3. Operatie 4. Risico s van de operatie 4. Na de operatie 5. Totale knieprothese Inhoud Inleiding 3 Informatiebijeenkomst 3 App en portal Knieprothese 3 Operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5 Ontslag 6 Leefregels na ontslag 6 Fysiotherapie na ontslag

Nadere informatie

Zorgproduct Omschrijving. Maximaal 5 verpleegligdagen bij Artrose (gewrichtsslijtage) in de heup 1.980,00 85, ,72

Zorgproduct Omschrijving. Maximaal 5 verpleegligdagen bij Artrose (gewrichtsslijtage) in de heup 1.980,00 85, ,72 Zorgproduct Omschrijving Kosten instelling Honorarium specialist Totaal tarief Heupoperatie of implanteren van een heupprothese (Met verpleegligdagen) bij Een aandoening van 131999052 botspierstelsel of

Nadere informatie

KWALITEITSJAARVERSLAG OSTEOPOROSE

KWALITEITSJAARVERSLAG OSTEOPOROSE KWALITEITSJAARVERSLAG OSTEOPOROSE 2017 Pagina 1 van 7 Auteurs: Sofia Bosch, coördinator osteoporosezorg Jan Rauws, medisch adviseur mei 2018, THOON Uitgegeven in eigen beheer Sabina Klinkhamerweg 21 7555

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Selectief inkoopbeleid 2015

Verantwoordingsdocument Selectief inkoopbeleid 2015 Verantwoordingsdocument Selectief inkoopbeleid 2015 Beste zorg bij een langdurige infectie na heup- of knieprothese (infectieprothesiologie) 580.089.004.001.1509 Verantwoordingsdocument Selectief inkoopbeleid

Nadere informatie

Joint Care. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2006 pavo 0538

Joint Care. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2006 pavo 0538 Joint Care Albert Schweitzer ziekenhuis april 2006 pavo 0538 Inleiding De orthopeed heeft met u besproken dat u een totale heupprothese of een totale knieprothese gaat krijgen. Verder heeft hij met u besproken

Nadere informatie

Handleiding LROI data Entry Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten

Handleiding LROI data Entry Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten Handleiding LROI data Entry Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten Inleiding In de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) worden de patiënt- en prothesekenmerken van heup- en

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren NABON Breast Cancer Audit (NBCA) 2018

Factsheet Indicatoren NABON Breast Cancer Audit (NBCA) 2018 Factsheet en NABON Breast Cancer Audit (NBCA) 2018 NBCA 2018.2 Registratie gestart: 2009 Datum Versie Mutatie Eigenaar 01-07-2016 2017.1 Aanpassingen conform indicatorendagen juli DICA 2016. Verwijderen

Nadere informatie

Indicatoren Zichtbare Mondzorg Tandprothetici. Inleiding. Terugkoppeling praktijkgegevens zorginhoudelijke indicatoren

Indicatoren Zichtbare Mondzorg Tandprothetici. Inleiding. Terugkoppeling praktijkgegevens zorginhoudelijke indicatoren Indicatoren Zichtbare Mondzorg Tandprothetici Terugkoppeling praktijkgegevens zorginhoudelijke indicatoren Inleiding Zichtbare Mondzorg In de mondzorg wordt hard gewerkt aan het inzichtelijk en transparant

Nadere informatie

Kwantitatieve tussentijdse meting

Kwantitatieve tussentijdse meting Kwantitatieve tussentijdse meting 2014-2015 Evaluatie verbeterpunten uit Verbetersignalement zorg voor artrose van knie of heup Datum 8 juni 2018 Status Definitief Colofon Volgnummer 2018027201 Contactpersoon

Nadere informatie

leerwerkplaatsen: leren is werken werken is leren Leerwerkplaatsen in het ZZG Herstelhotel en Thermion

leerwerkplaatsen: leren is werken werken is leren Leerwerkplaatsen in het ZZG Herstelhotel en Thermion leerwerkplaatsen leerwerkplaatsen: leren is werken werken is leren HAN Centre of Expertise Sneller Herstel stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen zorginstellingen, onderzoeksinstituten en de

Nadere informatie

Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen 1 Patiëntidentificatie Een uniek patiëntidentificatienummer Vrije tekst

Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen 1 Patiëntidentificatie Een uniek patiëntidentificatienummer Vrije tekst Toelichting op het registratieformulier oktober 2014 Optionele variabelen zijn in donkergrijs weergegeven op het registratieformulier en in deze toelichting. Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen

Nadere informatie

06-11-13. Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam (RRR) Voorstelronde. Revalideren is blijven participeren. Revalideren is blijven participeren

06-11-13. Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam (RRR) Voorstelronde. Revalideren is blijven participeren. Revalideren is blijven participeren 06-11-13 Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam (RRR) Voorstelronde Wie bent u en heeft u nog een vraag aan ons? 4 november 2013 Mirjam van Peet en Irene van Dijck Revalideren van ouderen boven de

Nadere informatie

Patiënten tevredenheid en PROMs. Thomas Timmers Interactive Studios Toine Sunderman Biomet Nederland

Patiënten tevredenheid en PROMs. Thomas Timmers Interactive Studios Toine Sunderman Biomet Nederland Patiënten tevredenheid en PROMs Thomas Timmers Interactive Studios Toine Sunderman Biomet Nederland Rapid Recovery Verwachting management Filosofie Minimaliseer de impact op lichaam en geest Stressreductie

Nadere informatie

Resultaten kwaliteitsdashboards Website

Resultaten kwaliteitsdashboards Website Resultaten kwaliteitsdashboards Website De eerste vijf kwaliteitspagina s zijn gelanceerd op 29 september 2016! Bij dit onderwerp hebben we veel gebruik gemaakt van de input van onze patiënten. Zo is er

Nadere informatie

Toetstabel THP vj 2019

Toetstabel THP vj 2019 Toetstabel THP vj 2019 Operationalisatie Aard van de wijziging Criteria Toetsingskader Advies werkgroep PFN FMS V&VN ZN NVZ NFU ZKN en 1, 2a-b, 3a, 4a-d, 5a-b, 7a1, 7a2a-h, 7b1, 8, 9, 10 NOV gaat definitief

Nadere informatie

Gevolgen invoering Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie

Gevolgen invoering Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie Gevolgen invoering Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie Project: 0468 In opdracht van: Zorgverzekeraars Nederland Auteur: Philip Mokveld/Marieke Smit Datum: 23 mei 2007 Vektis BV Sparrenheuvel 18 3708

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel Algemeen Er is bij u meniscusletsel in de knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de symptomen, de oorzaak en behandeling

Nadere informatie

Belangen spreker. Kwaliteitsregistratie: het werkt! 1-11-2013. Marc van Tilburg chirurg 30 oktober 2013

Belangen spreker. Kwaliteitsregistratie: het werkt! 1-11-2013. Marc van Tilburg chirurg 30 oktober 2013 --23 Kwaliteitsregistratie: het werkt! Marc van Tilburg chirurg 3 oktober 23 Belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Geen Voor bijeenkomst

Nadere informatie

Fysiotherapie De Dommel

Fysiotherapie De Dommel Fysiotherapie De Dommel FysioDeDommel_Brochure.indd 1 23-02-2010 15:02:08 FysioDeDommel_Brochure.indd 2 23-02-2010 15:02:08 FysioDeDommel_Brochure.indd 3 23-02-2010 15:02:09 4. FysioDeDommel_Brochure.indd

Nadere informatie