gemeente Eindhouen Raadsvragenuan het raadslid de heer R. Reker betreft Genoeg is genoeg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gemeente Eindhouen Raadsvragenuan het raadslid de heer R. Reker betreft Genoeg is genoeg"

Transcriptie

1 gemeente Eindhouen Sector Openbare Orde ttr Veiligheid Raadsnummer Og.RgX8Z.OOX Inboeknummer o9bstoo9oa Beslisdatum B5MT t6 juni 2009 Dossiernummer 925 I52 Raadsvragenuan het raadslid de heer R. Reker betreft Genoeg is genoeg Wanneer mogen bewoners en ondernemers in Blixembosch eindelijk eens van onze burgemeester rustig en ontspannenin deze prachtige wijk wonen en hun werkzaamhedeni n een veilige omgeving uitvoeren? Ja inderdaad. De burgemeester van Eindhoven ÃćâĆňâĂİ als korpsbeheerder van het gehele Politiedistrict Brabant Zuid Oost ÃćâĆňâĂİ is verantwoordelijk voor de Veiligheid en Openbare Orde in onze stad. Niet geheel toevallig ook een van onze zes speerpunten, die de Eindhovense Lijst Pim Fortuyn in haar verkiezingsprogramma heeft staan. Reden hiervoor is dat Nederland, waar Eindhoven deel van uitmaakt, zich de laatste jaren heeft kunnen ontpoppen tot een paradijs voor losgeslagen jongeren, reljeugd en criminelen. Maar hier blijft het niet bij. De reden voor dit gepeperd schrijven zal ik u uitleggen. Op 28 augustus bijna 8 maanden geleden ÃćâĆňâĂİ heeft mijn fractie via raadsvragen aandacht gevraagd voor de ernstige overlast in de wijk Blixembosch. Overlast die voor een aanzienlijk deel plaatsvindt op- en rondom het winkelcentrum op de Ouverture, waar zowel de bewoners als de daar gevestigde ondernemers veel hinder van ondervinden en dan niet alleen door omzetderving. De eerste brieven van bewoners aangaande deze ontoelaatbare overlast naar het college van burgemeester en wethouders en aan de Eindhovense politie - waarvan kopieen in mijn bezit zijn ÃćâĆňâĂİ dateren al van Zes lange jaren zijn de bewoners in Blixembosch daar aan hun lot overgelaten. Het niet willen zien, ontkenning, gebrek aan prioriteit en aan capaciteit bij de politie waren en zijn nog voor mijn fractie ontoelaatbare excuses. Maar ook van de Eindhovense politiek, het college van burgemeester en wethouders en in het verlengde daarvan de gehele gemeenteraad, heeft deze wijk nooit die aandacht gekregen die het broodnodig had. Aandacht, waar de bewoners en ondernemers al zes jaar om smeekten, nee zelfs om schreeuwden. Juist daardoor heeft deze overlast, die zich zeven dagen per week manifesteert, kunnen ontplooien tot pure terreur van een groep reljongeren, waarvan er inmiddels meerdere tot de harde kern behoren.

2 Raadsnummer Og.Rgr8r.oor Mijn fractie, de Lijst Pim Fortuyn zal niet verbaast zijn als Eindhoven dit jaar voor de derde keer op rij, als crimineelste stad van Nederland in de AD-misdaadmonitor zal verschijnen. Mijn fractie kan niet ontkennen dat er na 28 augustus in Blixembosch niets is gebeurd om de overlast te beeindigen. Maar de genomen maatregelen waren vooraf reeds absoluut onvoldoende. Overigens vindt mijn fractie het ongepast en verwijtbaar, dat wij via de bewoners moeten vernemen, welke maatregelen het college en de politie toen heeft genomen om de overlast in Blixembosch te beeindigen. Maar goed, plan A, zoals we deze veel te softe maatregelen van destijds zullen benoemen, heeft niet het gewenste effect gesorteerd, integendeel zelfs, dus gaan we over naar plan B. Ja toch? Nee, die illusie heeft mijn fractie al geruime tijd achter zich gelaten. Er is geen plan B. Er is helemaal geen plan. Er is niets, behalve onkunde, onwil of onmacht om adequaat in te grijpen. Alleen ferme en stoere jongenstaal van onze burgemeester werkt niet. Zelfs het plaatsen van een of meerdere bewakingscamera s is te veel gevraagd en wordt door de burgemeester afgedaan met het probleem rondom de lange procedure voor Europees aanbesteding. Een langdurige en kostbare Europese procedure die alleen al meer geld kost aan ambtenareninzet, dan alle broodnodige camera s in Eindhoven bij elkaar. Met wat creativiteit en voornamelijk wilskracht zijn er andere legale manieren om de camera s hier in de komende weken te plaatsen. Ondertussen staat de burgemeester als hoogst verantwoordelijke in deze stad toe, dat de Veiligheid, Openbare Orde en de Leefbaarheid in Blixembosch langdurig ernstig wordt aangetast. Natuurlijk heeft onze burgemeester naar aanleiding van de stand op de AD misdaad monitor heldhaftig een Visitatiecommissie Veiligheid Eindhoven onder leiding van criminoloog prof. Fijnaut in het leven geroepen. Maar dat is het dan ook. Behalve het omarmen van het idee om in Eindhoven een Rechtbank te openen met in de toekomst een echte gevangenis erbij, blijven de bewoners in Blixembosch verdwaasd achter met overlast waar de politie tot nu toe geen antwoord op heeft gevonden. Met andere woorden, laat een echte gevangenis in Eindhoven maar achterwege, want als de politie te laks is tegen deze reljeugd en te weinig doet om deze overlast te beeindigen, krijg je ook deze gevangenis nooit bezet. Pim Fortuyn stipte dit probleem van de politie en in het verlengde daarvan het Openbaar Ministerie al eerder aan, door te stellen dat de politie zich alleen moet bezighouden met opsporing van criminelen en handhaving van de openbare orde. De noodzakelijke bureaucratie moet worden overgelaten aan gespecialiseerde medewerkers die daar veel handiger en sneller in zijn.

3 Raadsnummer Og.Rgr8r.OOr Dan kan ook hier in Nederland het oplossingspercentage ÃćâĆňâĂİ net zoals in DuitslandÃćâĆňâĂİ met 400 lo omhoog. De politie maar ook de plaatselijke politiek mag zich er niet van afmaken dat dit in Nederland bij wet niet mogelijk is, maar moet het probleem naar Den Haag doorspelen. Daar dient men de wet dusdanig aan te passenãćâćňâăi desnoods door een tijdelijke noodwet ÃćâĆňâĂİ dat de politie ook hier effectiever haar werk kan doen. Het hier bovenstaande brengt mij tot de volgende vragen. 1 Is het college bekend met de huidige ontwikkelingen in Blixembosch? 2 Zo ja, waarom is er dan niet direct tegen deze vandalen opgetreden, toen duidelijk werd dat eerder genomen maatregelen niet afdoende hebben gewerkt maar pas nadat onze fractie een noodkreet kenbaar had gemaakt aan de burgemeester en aan de politie? 3 Welke concrete maatregelen mogen de bewoners en ondernemers van Blixembosch van dit college en de politie verwachten om de zeer ernstige overlast te beeindigen? 4 Om deze overlast te bestrijden, ziet u dan juridische mogelijkheden om als gemeente, dan wel vanuit de politie bromfietsen en scooters van deze reljeugd in beslag te nemen? 5 Welke termijn mogen de bewoners en ondernemers van Blixembosch verwachten, voordat zij veilig, ontspannen en zonder angst buiten de eigen voordeur kunnen komen. 6 De extra controlemaatregelen door o.a. particuliere beveiliging zouden aflopen per 1 februari Hebt u in beeld in hoe de overlast zich nadien ontwikkeld heeft? Zijn er desondanks na 1 februari toch nog extra maatregelen ingezet? 7 In januari is de Ouverture door de burgemeester als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Welke maatregelen zijn op grond hiervan sindsdien effectief toegepast? Hoeveel boetes zijn er uitgedeeld en zijn er aanhoudingen verrichtzo ja hoeveel? 8 Nu het s avonds langer licht is neemt de overlast weer toe, bent u bereid om indien noodzakelijk nog andere APV-maatregelen in te zetten zoals een samenscholingsverbod ÃćâĆňâĂİ dit naar het voorbeeld van de gemeente Ede? 9 Bent u (als korpsbeheerder) bereid om tijdelijk (mobiel) cameratoezicht in te zetten ÃćâĆňâĂİ waarvoor niet de complexe procedures voor permanent cameratoezicht noodzakelijk zijn en waarbij vanwege de tijdelijke aard voldaan wordt aan de eisen van proportionaliteit van deze maatregel? Eindhoven, 20 april Antwoord uan burgemeester en wethouders 1 Is het college bekend met de huidige ontwikkelingenin Blixembosch?

4 Raadsnummer Og.Rgr8r.OOr Ja. 2 Zoj a, waaromis er dan niet direct tegen deze vandalen opgetreden, toen duidelijk werd dat eerder genomen maatregelen niet afdoende hebben gewerkt maar pas nadat onze fracti e een noodkreet kenbaar had gemaakt aan de burgemeester en aan depolitie? De Politie heeft voortdurend opgetreden tegen overlastgevende personen in Blixembosch. In dat kader is een projectgroep gestart omdat de neerwaartse spiraal met de gangbare interventies onvoldoende resultaat opleverden. Er is juist adequaat en proportionele inzet gepleegd door Politie. Doelstelling van het Projectteam is om door middel van repressie in combinatie met preventie en perspectief op verbeteringen de overlast te verminderen. Dit doen we samen met de Politie, Stadstoezicht, Lumensgroep (Welzijn Eindhoven), Wooninc., Winkeliersvereniging, Bewonersvereniging La Scala en de wijkvereniging. 3 Welke concrete maatregelen mogen de bewoners en ondernemers van Blixembosch van di t college en de politie verwachten om de zeer ernstige overlast te beei ndi gen? Binnen het projectteam worden alle concrete maatregelen die wenselijk zijn besproken en uitgezet. Met de instelling van het projectteam wordt met een juiste maatvoering de jongerenoverlast aangepakt. De Politie maakt gebruik van de mogelijkheden die ter beschikking staan. Vanwege de problematiek en de gemaakte afspraken binnen het Projectteam is de Politie, Stadstoezicht en beveiligingsbedrijf Van Egdom zichtbaar aanwezig in de wijk. Daar waar nodig wordt repressief opgetreden en vindt handhaving plaats. Ook de ouders van de betrokken overlastgevende jeugd worden betrokken in de gezamenlijke aanpak teneinde de overlast te verminderen. 4 Om deze overlast te bestrijden, ziet u danjuridische mogelijkheden om als gemeente, dan wel vanuit de politie bromfietsen en scooters van deze rej leugdi n beslag te nemen? De huidige overlast ten gevolge van scooters is niet van dien aard dat, buiten het uitschrijven van mini-pv (procesverbalen), inbeslagname mogelijk is. Verbaliseren wordt in de praktijk toegepast. Een belangrijk deel van de mini-pv (zie antwoord vraag 7) zijn uitgeschreven vanwege scooteroverlast. Indien noodzakelijk en wettelijk mogelijk, wordt over gegaan tot inbeslagname. 5 Welke termijn mogen de bewoners en ondernemers van Blixembosch verwachten, voordat zij veilig, ontspannen en zonder angst buiten de eigen voordeur kunnen komen. Binnen het projectteam wordt er alles aan gedaan om de sfeer en de veiligheid en veiligheidsgevoel te verbeteren. Dit vraagt overleg en contacten en acceptatie tussen alle partijen, jong en oud. Naast de Politie en Gemeente hebben de buurtbewoners, ouders, winkeliers, de jongeren zelf, Jongerenwerk en andere

5 Raadsnummer Og.Rgr8r.oor burgers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren als het gaat om de overlast te verminderen. Enkel wanneer ieder zijn verantwoording hierin neemt, zullen we het meeste resultaat boeken. Ondertussen hebben diverse jongeren ook actie ondernomen om de problematiek bespreekbaar te maken in de wijk. Zo zijn ze bijvoorbeeld bezig met de uitvoering van een filmproject. Deze film wordt in juni gepresenteerd aan de bewoners van de wijk. 6 Deextra controlemaatregelen door o.a. particuliere beveiligingzouden aflopen per 7 februari Hebt ui n beeldin hoe de overlast zich nadien ontwikkeld heeft? Zijn er desondanks na 7 februari toch nog extra maatregeleningezet? In januari 2009 is bepaald dat we de projectperiode verlengen. Beveiligingsbedrijf Van Egdom heeft in dit kader ook de opdracht gekregen om door te gaan met hun toezichthoudende taken in de avonduren. Samen met Stadstoezicht wordt gericht toezicht uitgeoefend. Dit onder regie van de buurtbrigadier. In de maanden december, januari en februari 2009 hebben we geconstateerd dat de jongerenoverlast aanzienlijk verminderde. Dit werd bevestigd door vele buurtbewoners en de winkeliersvereniging. Eind maart/begin april zagen we dat, mede vanwege het betere weer en de langere dagen, de overlastproblematiek van de jongeren weer aan het toenemen was. Binnen het projectteam is dit gesignaleerd en besproken. Dit heeft wederom geresulteerd in een intensivering van de repressieve aanpak door Politie. In de 2 helft van april zijn er ook weer diverse repressieve acties uitgevoerd. 7 Injanuariis de Ouverture door de burgemeester als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Welke maatregelen zijn op grond hiervan sindsdien effectief toegepast? Hoeveel boetes zijn er uitgedeeld en zijn er aanhoudingen verricht ÃćâĆňâĂİ zoj a hoeveel? In de projectperiode van 20 oktober 2008 tot en met maart 2009 zijn: 17 aanhoudingen verricht; 4 Haltafdoeningen; 60 mini-pv (proces verbaal); 4 strafrechtelijke vervolgingen; 3 JPP-zaken. In de situaties dat jongeren met de Politie repressief in aanraking zijn geweest, zijn in alle gevallen de ouders daar direct van in kennis gesteld met daarbij ook de uitleg waarom. De jongerenwerkers in Blixembosch zijn ook actief bezig om onder jongeren en ouders het bewustwordingsproces van het handelen van de jongeren te bespreken en te verbeteren. Ook de jongerenwerkers zijn vele keren naar ouders van overlastgevende jongeren toegegaan. Dit ligt in de lijn van de Nota Jongerenwerk, maart 2009.

6 Raadsnummer Og.Rgr8r.oor 8 Nu het s avonds langer lichtisneemt de overlast weer toe, bent u bereid omindien noodzakelijk nog andere A pl/-maatregelen i n te zetten zoals een samenscholi ngsverbod ÃćâĆňâĂİ di t naar het voorbeeld van de gemeente Ede? Het instrument Gebiedsverbod c.q. samenscholingsverbod kan en zal daar waar nodig door de Politie ingezet gaan worden. Buiten diverse overlastgevende jongeren zijn er ook vele jongeren die zich keurig gedragen. Op dit moment zetten we enkel in op de jongeren die zich misdragen. Met een samenscholingsverbod tref je ook de goedwillende jongeren en verplaats je alleen de problematiek. 9 Bent u (als korpsbeheerder) bereid om tij delij k (mobiel) cameratoezichtin tezetten ÃćâĆňâĂİ waarvoor niet de complexe procedures voor permanent camera toezi ch t noodzakelijk zij n en waarbij vanwege de tijdelijke aard voldaan wordt aan de eisen van proportionaliteit van deze maatregel? De gemeenteraad heeft vastgelegd dat cameratoezicht het sluitstuk is van de veiligheidsaanpak. Eerst wanneer alle andere maatregelen tot onvoldoende resultaat geleid hebben, wil ik in overweging gaan nemen om cameratoezicht in te gaan zetten. Het Projectteam Blixembosch is volop bezig om maatregelen ten uitvoer te brengen. Ik wil eerst de resultaten van deze inspanningen afwachten. Periodiek wordt geevalueerd en worden afspraken gemaakt voor vervolgstappen c.q.ãćâćňâăi trajecten. Eindhoven, 16 juni RA

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College 13 september 2011 Financieel

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College 13 september 2011 Financieel Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/11-00383 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar A.A. van der Wouden Datum: 1 september 2011 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvragenVan het raadslid dhr. R. Reker (LPF) over het afschuiven van verantwoordelijkheid.

gemeente Eindhoven RaadsvragenVan het raadslid dhr. R. Reker (LPF) over het afschuiven van verantwoordelijkheid. gemeente Eindhoven Inboeknummer 12BST01566 Beslisdatum B&W 25 september 2012 Dossiernummer 12.39.103 2.4.1 RaadsvragenVan het raadslid dhr. R. Reker (LPF) over het afschuiven van verantwoordelijkheid.

Nadere informatie

Margret van Wijk, Frank Pleket. Advies: In te stemmen met de beantwoording in bijgaande RIB en deze aan de raad te sturen.

Margret van Wijk, Frank Pleket. Advies: In te stemmen met de beantwoording in bijgaande RIB en deze aan de raad te sturen. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: D. Loman Tel nr: 8301 Nummer: 17A.00124 Datum: 7 februari 2017 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Raadsvragenuan het raadslid de heer R. Reker inzake "een Ouuerture met

Raadsvragenuan het raadslid de heer R. Reker inzake een Ouuerture met gemeente Eindhouen Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling R a a dsnummer O8. R 27 57. OOI Inboeknummer o8bstot8s6 Beslisdatum B%W as september 2008 Dossiernummer 88@ asr Raadsvragenuan het raadslid de heer

Nadere informatie

Raadsvragen van het raadslid Rudy Reker (Fractie Lijst Pim Fortuyn ) over Eindhovense burgers hebben het nakijken (Kamerverhuur)

Raadsvragen van het raadslid Rudy Reker (Fractie Lijst Pim Fortuyn ) over Eindhovense burgers hebben het nakijken (Kamerverhuur) gemeente Eindhoven 17R7209 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00469 B&W Beslisdatum 07 april 2017 Dossiernummer 17.14.103_2.5.1. Raadsvragen van het raadslid Rudy Reker (Fractie Lijst Pim Fortuyn ) over Eindhovense

Nadere informatie

Publiek cameratoezicht kent een ander wettelijk regime dan privaat cameratoezicht: artikel 2 politiewet en artikel 151 c Gemeentewet.

Publiek cameratoezicht kent een ander wettelijk regime dan privaat cameratoezicht: artikel 2 politiewet en artikel 151 c Gemeentewet. Stichting Veilig Ontwerp en Beheer heeft CCV gevraagd om een presentatie te geven over de stand van zaken rondom cameratoezicht in Nederland. Vormgeving zou misschien wel eens bij kunnen dragen aan het

Nadere informatie

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA:

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Plan van aanpak Terugdringen jeugdoverlast in de Schadewijk 1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Constaterende dat, - Er afgelopen jaar een

Nadere informatie

Gemeentewet 151C: Doel is het handhaven van de openbare Orde

Gemeentewet 151C: Doel is het handhaven van de openbare Orde Gemeentewet 151C: Doel is het handhaven van de openbare Orde Artikel 151c Gemeentewet is volledig gericht op de bevoegdheden voor gemeenten als deze cameratoezicht wil toepassen. De interpretatie van dit

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 Fax 030-286 12 24 www.utrecht.nl Commissie Mens en Samenleving Behandeld door Jet Smit, Tanja Heijkamp Doorkiesnummer 030-286 00 00 E-mail

Nadere informatie

Hangen in Hoogeveen. repressieve aanpak overlastgevende jeugd

Hangen in Hoogeveen. repressieve aanpak overlastgevende jeugd Hangen in Hoogeveen repressieve aanpak overlastgevende jeugd Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Hoofdstuk 2 is vertrouwelijk 3. Mogelijke maatregelen 9 3.1 Proactie 10 3.2 Preventie 11 3.3 Preparatie 11 3.4

Nadere informatie

Raadsvragen van het Ouderen Appel Eindhoven over Sociale Dienst.

Raadsvragen van het Ouderen Appel Eindhoven over Sociale Dienst. gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6201 Inboeknummer 15bst00243 Beslisdatum B&W 3 maart 2015 Dossiernummer Raadsvragen van het Ouderen Appel Eindhoven over Sociale Dienst. Met verbijstering hebben wij in

Nadere informatie

Evaluatie cameratoezicht Ouverture

Evaluatie cameratoezicht Ouverture A ug u s t u s 201 0 Evaluatie cameratoezicht Ouverture samenstelling: drs. Marja Vissers, bureau Beleidsinformatieen Onderzoek Eric van Kessel, sector Openbare Orde en Veiligheid BiO-rapport nr. 1156

Nadere informatie

1. De mobiele Jop (MJOP) 1.2 Plaatsing van de mobiele Joppen:

1. De mobiele Jop (MJOP) 1.2 Plaatsing van de mobiele Joppen: Eindevaluatie Mobiele Joppen Papesteeg en Park Groenedijk Juli 2015 1. De mobiele Jop (MJOP) De gemeente Tiel beschikt over twee mobiele joppen (MJOP) die in kunnen worden gezet op plaatsen waar noodzakelijke

Nadere informatie

Datum 22 september 2011 Onderwerp Beantwoording Kamervragen over terreur van Marokkaanse jongeren in Helmond

Datum 22 september 2011 Onderwerp Beantwoording Kamervragen over terreur van Marokkaanse jongeren in Helmond 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

NO DRUGS. Plan van aanpak drugsproblematiek

NO DRUGS. Plan van aanpak drugsproblematiek NO DRUGS Plan van aanpak drugsproblematiek Inleiding De gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal hebben het voornemen hun coffeeshops in 2009 te sluiten. Dit kan leiden tot negatieve effecten voor de illegale

Nadere informatie

Een specifiek middel om jeugdoverlast en fietsendiefstal te beperken is cameratoezicht.

Een specifiek middel om jeugdoverlast en fietsendiefstal te beperken is cameratoezicht. Nota Voor burgemeester en wethouders Datum vergadering: 05f"P;^W'^ Nummer: 14INT04379 Nota openbaar: Ja ui Minim mui min Onderwerp: Cameratoezicht rondom NS-station en het Componistenplein Advies:» De

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) Verlenging cameratoezicht omgeving Walt Disneyplantsoen en omgeving Raaltepad/Enschedepad De burgemeester van Almere maakt bekend dat zij op 3 september besloten heeft om ter handhaving van de openbare

Nadere informatie

Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen)

Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen) Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen) J. de Vegt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367

Nadere informatie

14 01 Gemeente Delft

14 01 Gemeente Delft Veiligheid Advies 14 01 Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I Opgave 5 Sociale veiligheid ontsleuteld 24 maximumscore 2 Ministerie van Binnenlandse Zaken (en Koninkrijksrelaties) heeft als taak (één van de volgende): 1 het bevorderen van de openbare orde en veiligheid

Nadere informatie

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid Taak en invloed gemeenteraad op de Integrale veiligheid 1 Definitie veiligheid Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van

Nadere informatie

Actieprogramma Risicojeugd en Jeugdgroepen

Actieprogramma Risicojeugd en Jeugdgroepen Actieprogramma Risicojeugd en Jeugdgroepen Regiocoördinatoren De aanpak van risicojeugd en jeugdgroepen is een prioriteit van mijn ministerie, de gemeenten, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie.

Nadere informatie

van raadslid dhr. R Reker (LPF) over Is het in onze stad dweilen met de kraan open?

van raadslid dhr. R Reker (LPF) over Is het in onze stad dweilen met de kraan open? gemeente Eindhoven 16R6629 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00021 Beslisdatum B&W 8 januari 2016 Dossiernummer 16.02.103-11 Raadsvragen van raadslid dhr. R Reker (LPF) over Is het in onze stad dweilen met

Nadere informatie

Raads inforrnatiebrief

Raads inforrnatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer xo.r348r.ooi Inboeknummer robstooors Dossiernummer 002.I53 rz januari zoro Raads inforrnatiebrief Betreft cameratoezicht rgzc Gemeentewet. Inleiding Op korte termijn wordt

Nadere informatie

De minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG. Wetgevingsadvies invoering flexibel cameratoezicht.

De minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG. Wetgevingsadvies invoering flexibel cameratoezicht. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De minister van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

Notitie cameratoezicht tegen dump bij afvalcontainers gemeente Venray

Notitie cameratoezicht tegen dump bij afvalcontainers gemeente Venray Notitie cameratoezicht tegen dump bij afvalcontainers gemeente Venray Stellers: - G. Thielen - I. van Kronenberg - M. Rasser Datum: 13 februari 2013 1. Inleiding De inzet van cameratoezicht in de gemeente

Nadere informatie

gemeente Eindhouen Raadsvragenuan het raadslid de heer E. uan den Berg inzake (on)mogelijkheidd

gemeente Eindhouen Raadsvragenuan het raadslid de heer E. uan den Berg inzake (on)mogelijkheidd gemeente Eindhouen Raadsnummer xo.rq7i9.ooi Inboeknummer Beslisdatum B%W r juni 2OIO Dossiernummer oaa 6Sa Raadsvragenuan het raadslid de heer E. uan den Berg inzake (on)mogelijkheidd tot deelname aan

Nadere informatie

Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners Doel van het handhavingsarrangement Taakverdeling bij de handhaving

Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners Doel van het handhavingsarrangement Taakverdeling bij de handhaving GEMEENTE HOOGEVEEN Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners - Gemeente Hoogeveen - Openbaar Ministerie Drenthe - district Zuid-West Drenthe Doel van het handhavingsarrangement In de vergadering van de

Nadere informatie

handleiding Veiligheidsplanner voorwoord inleiding De stappen van de Lokale stap 01 profiel stap 02 wat is het probleem? stap 03 wat doen wij al?

handleiding Veiligheidsplanner voorwoord inleiding De stappen van de Lokale stap 01 profiel stap 02 wat is het probleem? stap 03 wat doen wij al? handleiding lokale veiligheidsplanner 1 veiligheid door samenwerking handleiding handleiding lokale veiligheidsplanner 2 Welkom bij de internettoepassing Lokale. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie

Nadere informatie

van het raadslid dhr. M. Punte (VVD) over opsporing bijstandsfraude

van het raadslid dhr. M. Punte (VVD) over opsporing bijstandsfraude gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6334 Inboeknummer 15BST00606 Beslisdatum B&W 26 mei 2015 Dossiernummer 15.22.103(2.2.1) Raadsvragen van het raadslid dhr. M. Punte (VVD) over opsporing bijstandsfraude

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Stand van zaken aanpak problematische jeugdgroepen L.T. Rozema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 61 95-6460666 - Geachte heer, mevrouw, In de raadscommissie Financiën

Nadere informatie

Veiligheid in Leusden. We kijken even terug naar 2018.maar vooral vooruit!

Veiligheid in Leusden. We kijken even terug naar 2018.maar vooral vooruit! Veiligheid in Leusden We kijken even terug naar 2018.maar vooral vooruit! Wat gebeurde er de afgelopen tijd in de wereld baas Mark Zuckerberg getuigt in het Amerikaanse Congres te Washington, nadat naar

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 Fax 030-286 12 24 www.utrecht.nl Commissie Mens en Samenleving Behandeld door Jet Smit, Sietske Jonkers Doorkiesnummer 030-286 00 00 E-mail

Nadere informatie

Raadsvragenuan raadslid de heer R. Reker inzake stedenband Eindhouen-

Raadsvragenuan raadslid de heer R. Reker inzake stedenband Eindhouen- gemeente Eindhouen Raadsnummer o8. Ray o8. oox Inboeknummer o8bstot6oo Beslisdatum B8aW a september 2008 Dossiernummer 886 rsa Raadsvragenuan raadslid de heer R. Reker inzake stedenband Eindhouen- Gedaref

Nadere informatie

Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder : drs. J.H.A. van Oostrum Meer informatie bij : A.Holl Telefoon : 0545 250396

Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder : drs. J.H.A. van Oostrum Meer informatie bij : A.Holl Telefoon : 0545 250396 Zaaknummer : 65344 Raadsvergaderin : 2 december 2014 Agendapunt : g Commissie : Bestuur Onderwerp : Informerende nota coffeeshop Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Gelet op artikel 151d van de Gemeentewet en artikel 2:77a van de Algemene Plaatselijke Verordening Oss,

Gelet op artikel 151d van de Gemeentewet en artikel 2:77a van de Algemene Plaatselijke Verordening Oss, Onderwerp: Beleid aanpak woonoverlast Oss 2017 De burgemeester van Oss, Gelet op artikel 151d van de Gemeentewet en artikel 2:77a van de Algemene Plaatselijke Verordening Oss, Besluit vast te stellen het

Nadere informatie

gemeente Eindhouen Raadsvoorstel betreft cameratoezicht rprc uan de Gemeentewet en bedrijuenterreinen

gemeente Eindhouen Raadsvoorstel betreft cameratoezicht rprc uan de Gemeentewet en bedrijuenterreinen gemeente Eindhouen Openbare orde ik Veiligheid Raadsnummer IO.Rg48g.OOz Inboeknummer robstooors Beslisdatum B%W ta januari aoro Dossiernummer 002 I53 Raadsvoorstel betreft cameratoezicht rprc uan de Gemeentewet

Nadere informatie

Aan de Fractie van de PvdA t.a.v. de heer Verbruggen. Geachte heer Verbruggen,

Aan de Fractie van de PvdA t.a.v. de heer Verbruggen. Geachte heer Verbruggen, Ingekomen stuk tkn02 (PA 30 september 2009) Veiligheid Aan de Fractie van de PvdA t.a.v. de heer Verbruggen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 96 10 E-mail

Nadere informatie

tabel 2-1: Beleidsinstrumenten per veiligheidsveld Woon-/ Bedrijvigheid Jeugd leefomgeving Instrument Integriteit Overig

tabel 2-1: Beleidsinstrumenten per veiligheidsveld Woon-/ Bedrijvigheid Jeugd leefomgeving Instrument Integriteit Overig tabel 2-1: Beleidsinstrumenten per veiligheidsveld Instrument Woon-/ Bedrijvigheid Jeugd leefomgeving Integriteit Overig 1. Bureau Halt x 2. Burgernet x 3. Gemeentelijke cameratoezicht x 4. Maatregelen

Nadere informatie

overigens niet ongewoon; uit recent onderzoek van Nyenrode blijkt dat 69 % van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf is.

overigens niet ongewoon; uit recent onderzoek van Nyenrode blijkt dat 69 % van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf is. Beste heer De Haan, Bij deze ga ik graag alsnog in op uw verzoek om nadere informatie. Ik kan en wil niet alles delen omdat een deel nog voorligt bij de rechtbank. Toch hecht ik er aan om met u mijn kant

Nadere informatie

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Registratiedatum:24A)972013 iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Titel/onderwerp: Beslissen over het initiatiefvoorstel 'Verbeteren omgeving Station Veiperpoorť Datum: 23 september 2013 Van:

Nadere informatie

Raadsvragenuan het raadslid de heer R. Reker over het beschikbaar stellen

Raadsvragenuan het raadslid de heer R. Reker over het beschikbaar stellen gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07. R22 52. OOI Inboeknummer o7bstor8ab Beslisdatum B%W a8 augustus 2007 Dossiernummer 735.452 Raadsvragenuan het raadslid de heer R.

Nadere informatie

Sociale veiligheid. De zorg voor een prettige en veilige reis

Sociale veiligheid. De zorg voor een prettige en veilige reis Sociale veiligheid De zorg voor een prettige en veilige reis Inleiding Elke dag spant NS zich in om het reizen met de trein en het verblijf op het station voor iedereen zo prettig en veilig mogelijk te

Nadere informatie

Jaarplan 2004 politie Geertruidenberg-Drimmelen

Jaarplan 2004 politie Geertruidenberg-Drimmelen Jaarplan 2004 politie Geertruidenberg-Drimmelen 1. Inleiding 1.1 Veiligheid op de politieke agenda Veiligheid staat in Nederland hoog op de politieke agenda. Ook binnen de politiek van de gemeente Geertruidenberg

Nadere informatie

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Westvoorne 1. Inleiding Vanaf 1 oktober 2015 is binnen Westvoorne het steam actief. Door personele wisselingen en ziekte

Nadere informatie

Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Centrum

Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Centrum Gemeente Amsterdam Burgemeester Gemeenteblad Bm Bm-besluit Jaar Afdeling 2016 3B Nummer Publicatiedatum Onderwerp Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Centrum De burgemeester van Amsterdam Overwegende:

Nadere informatie

ONTWIKKELING JEUGDOVERLAST

ONTWIKKELING JEUGDOVERLAST ONTWIKKELING JEUGDOVERLAST ONTWIKKELING JEUGDOVERLAST IN DE 22 GEMEENTEN VAN HET SAMENWERKINGSVERBAND AANPAK MAROKKAANS- NEDERLANDSE RISICOJONGEREN Deelrapportage gemeente Eindhoven Colofon Van Montfoort/INTRAVAL

Nadere informatie

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie Opschoondag Offenbachlaan Inzet buurtconciërges bij beheer openbare ruimte Verbeteren van de beeldkwaliteit

Nadere informatie

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Veilige buurten Veilige buurten Veilige Buurten 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Iedereen wil wonen, werken, wandelen en winkelen in een veilige buurt. Een buurt waar je gewoon je kinderen buiten

Nadere informatie

RAPPORT. Het klachtenformulier is gedateerd 10 juli 2012 en bij het secretariaat ingeboekt op 11 juli 2012 onder nummer 2012 042.

RAPPORT. Het klachtenformulier is gedateerd 10 juli 2012 en bij het secretariaat ingeboekt op 11 juli 2012 onder nummer 2012 042. Dossiernummer 2012 042 RAPPORT Verzoeker De heer J.S. M. te Hengelo Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 10 juli 2012 en bij het secretariaat ingeboekt op 11 juli 2012 onder nummer 2012 042.

Nadere informatie

B&W 01 juli 2008 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET M.B.T. WONINGEN HELMOND 2008

B&W 01 juli 2008 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET M.B.T. WONINGEN HELMOND 2008 Jaar: 2008 Nummer: 44 Besluit: B&W 01 juli 2008 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET M.B.T. WONINGEN HELMOND 2008 Burgemeester en wethouders van Helmond; Besluit Vast te stellen de Beleidsregel

Nadere informatie

Aanpak jeugdoverlast. Van inzet jeugdboa s tot een professionele ketenaanpak

Aanpak jeugdoverlast. Van inzet jeugdboa s tot een professionele ketenaanpak Aanpak jeugdoverlast Van inzet jeugdboa s tot een professionele ketenaanpak Inhoud Aanleiding Wat is een jeugdboa? Werkwijze jeugdboa s Ervaringen tot nu toe met jeugdboa s Successen aanpak jeugdgroepen

Nadere informatie

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont ontwikkeling 2015 tov 2014, gemeente ontwikkeling 2015 tov 2014, regio MNL januari t/m juni juli t/m december Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont Januari 2016 - In 2015 is het aantal woninginbraken

Nadere informatie

Overzicht inventarisatie ervaringen met bladkorven

Overzicht inventarisatie ervaringen met bladkorven Overzicht inventarisatie ervaringen met bladkorven Wijk Vraag 1 beeldbestek Vraag 2 overlast Vraag 3 herintroductie Vraag 4 gratis breng voorziening Brukske Centrum Landweert Noord-west Het ziet er zeker

Nadere informatie

Rotterdam, 25 september bb7138. Aan: de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling Programma

Rotterdam, 25 september bb7138. Aan: de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling Programma Rotterdam, 25 september 2018. 18bb7138 Aan: de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling Programma Veilig@Rotterdam 2018-2023. Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor: het programma Veilig@Rotterdam

Nadere informatie

Schriftelijke antwoorden Minister S. Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ( & )

Schriftelijke antwoorden Minister S. Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ( & ) Schriftelijke antwoorden Minister S. Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (14-09-2015 & 21-09-2015) Uw ministerie heeft geïnventariseerd welke gemeenten gebruik maken van selectieve woningtoewijzing

Nadere informatie

Vraag 1 Wat is de procedure bij een dergelijke melding bij het alarmnummer 112 en 0900-8844?

Vraag 1 Wat is de procedure bij een dergelijke melding bij het alarmnummer 112 en 0900-8844? uw nummer uw datum 16 en 17 september 2008 ons nummer KC/UIT/2008/985 onze datum 3 februari 2009 verzonden inlichtingen bij E. Berkx sector/afdeling KC/Kabinet en Communicatie doorkiesnr. 0475-359401 AAN

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Vragen inzake mestbewerkingsbedrijf Koolen te Asten Vragen van het lid van Provinciale Staten ir. M. van der Wel d.d. 16 januari 2012 Bijlage(n)

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

Hein Roethofprijs 2007. veiligheid door samenwerking

Hein Roethofprijs 2007. veiligheid door samenwerking Hein Roethofprijs 2007 veiligheid door samenwerking omslag: Stadsmarinierschap uit Rotterdam wint Hein Roethofprijs 2006 Het project Stadsmarinierschap is een van de maatregelen die Rotterdam neemt om

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Trots Op Nederland inzake APV-wijziging drugsoverlast

Initiatiefvoorstel Trots Op Nederland inzake APV-wijziging drugsoverlast leuwegem Gemeenteraad O 0 1 ö " 2 5 7 onderwerp Initiatiefvoorstel Trots Op Nederland Inzake APVwljzlglng drugsoverlast Datum 10 augustus 2010 Raadsvoorstel Afdeling Communicatie, Juridische & Personeelszaken

Nadere informatie

Datum 26 september 2011 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de bescherming van juweliers en andere middenstanders

Datum 26 september 2011 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de bescherming van juweliers en andere middenstanders 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht Gemeenteblad nr. 490336 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 10 december 2015 Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht Raadsbesluit

Nadere informatie

Raadsvoorstel Integraal Veiligheidsbeleid Haarlemmermeer/ Prioriteiten meerjarenplan politie

Raadsvoorstel Integraal Veiligheidsbeleid Haarlemmermeer/ Prioriteiten meerjarenplan politie gemeente Haarlemmermeer onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Raadsvoorstel 2011.0000334 / Prioriteiten meerjarenplan politie drs. Th.L.N. Weterings Linda Bouw 11 januari

Nadere informatie

Vandaag Alert Morgen Veilig

Vandaag Alert Morgen Veilig Vandaag Alert Morgen Veilig Een plan ter vergroting van de veiligheid in Zwolle; met concrete acties en inzet van extra preventie, waakzaamheid en opsporing. Voorwoord De VVD Zwolle introduceert het plan

Nadere informatie

Actieplan Veiligheid 2018

Actieplan Veiligheid 2018 Actieplan Veiligheid 2018 1. Inleiding Een veilige woonomgeving is een behoefte van al onze inwoners. Het voorkomen en terugdringen van overlast, criminaliteit en onveilige situaties blijft dan ook prioriteit.

Nadere informatie

dat door toepassing van artikel 174a Gemeentewet herhaling van overlast vanuit en rond woningen en lokalen kan worden voorkomen;

dat door toepassing van artikel 174a Gemeentewet herhaling van overlast vanuit en rond woningen en lokalen kan worden voorkomen; Victoriabeleid Alkmaar De burgemeester van Alkmaar Overwegende: dat overlast vanuit en rond woningen en lokalen een zeer ernstige inbreuk vormt op de leefbaarheid van een wijk en op de veiligheidsgevoelens

Nadere informatie

Wijkagenten nemen deze plek bijna dagelijks in de avonduren mee in hun controles evenals de surveillancedienst.

Wijkagenten nemen deze plek bijna dagelijks in de avonduren mee in hun controles evenals de surveillancedienst. Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT mevrouw N. de Smoker-van Andel en de heer P.J.T. Tiebosch van de fractie D66 p/a Voorstraat 367 3311 CT

Nadere informatie

BELEIDSREGELS GEBIEDSONTZEGGINGEN GEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM

BELEIDSREGELS GEBIEDSONTZEGGINGEN GEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM gemeente Hardinxveld-Giessendam BELEIDSREGELS GEBIEDSONTZEGGINGEN GEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM Zaaknr. 052317737 De burgemeester van de gemeente Hardinxveld-Giessendam; overwegende dat: de gebiedsontzegging

Nadere informatie

B&W d.d. 15 juli 2014

B&W d.d. 15 juli 2014 B&W 14.0645 d.d. 15 juli 2014 Onderwerp Schriftelijke vragen van het raadslid Kok (Leefbaar Leiden) over problematiek hondenpoep, spelen en hangjongeren, in het algemeen en in het bijzonder de Toornvlietstraat.

Nadere informatie

Startnotitie ketenbeleid Menameradiel. Inhoud. 1. Inleiding 2. Situatie Menameradiel 3. Uitgangspunten 4. De gekozen aanpak 5. Partners en omgeving

Startnotitie ketenbeleid Menameradiel. Inhoud. 1. Inleiding 2. Situatie Menameradiel 3. Uitgangspunten 4. De gekozen aanpak 5. Partners en omgeving Startnotitie ketenbeleid Menameradiel Inhoud 1. Inleiding 2. Situatie Menameradiel 3. Uitgangspunten 4. De gekozen aanpak 5. Partners en omgeving bijlagen bijlage 1. bijlage 2. bijlage 3. bijlage 4. bijlage

Nadere informatie

Presentatie voor de Gemeente Roermond

Presentatie voor de Gemeente Roermond Presentatie voor de Gemeente Roermond Geschiedenis en huidige status Wat is de Mosquito (niet)? Veel gehoorde kritiek Hoe en waarom werkt de Mosquito? Het gaat om de toon, niet het volume. Verantwoorde

Nadere informatie

van de raadsleden dhr. N. Rennenberg en dhr. C. Verbeek (OAE) over ouderenmishandeling

van de raadsleden dhr. N. Rennenberg en dhr. C. Verbeek (OAE) over ouderenmishandeling gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6409 Inboeknummer 15bst00964 Beslisdatum B&W 14 juli 2015 Dossiernummer 15.29.103(2.8.2) Raadsvragen van de raadsleden dhr. N. Rennenberg en dhr. C. Verbeek (OAE) over

Nadere informatie

De rol van Mercatus bij een overlastsituatie

De rol van Mercatus bij een overlastsituatie De rol van Mercatus bij een overlastsituatie Mercatus heeft een inspanningsverplichting bij overlast. Mercatus vindt het belangrijk dat de bewoners eerst actie ondernemen, dit om de sfeer in de buurt goed

Nadere informatie

Raadsvragen Van het raadslid dhr. R. Reker (LPF) inzake Paard van Troje

Raadsvragen Van het raadslid dhr. R. Reker (LPF) inzake Paard van Troje gemeente Eindhoven Raadsnummer 14R6065 Inboeknummer 14bst01642 Beslisdatum B&W 4 november 2014 Dossiernummer 14.45.103 (2.5.1) Raadsvragen Van het raadslid dhr. R. Reker (LPF) inzake Paard van Troje Raadsvragen:

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 december 2004 Rapportnummer: 2004/489

Rapport. Datum: 23 december 2004 Rapportnummer: 2004/489 Rapport Datum: 23 december 2004 Rapportnummer: 2004/489 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Tilburg zijn verzoek om vergoeding van de kosten die hij heeft gemaakt in verband met een verstopping

Nadere informatie

Regionale nieuwsbrief recreatiepark Fort Oranje, nr. 1

Regionale nieuwsbrief recreatiepark Fort Oranje, nr. 1 Regionale nieuwsbrief recreatiepark Fort Oranje, nr. 1 Aan Van Leden gemeenteraden van de 26 gemeenten in de Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant Voorzitter veiligheidsregio, dhr. P.G.A. Noordanus

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 oktober 2016 Antwoorden Kamervragen 2016Z15941

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 oktober 2016 Antwoorden Kamervragen 2016Z15941 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum Betreft Antwoorden Kamervragen

Nadere informatie

Stand van zaken gemeentelijke bestrijding Jeugdoverlast

Stand van zaken gemeentelijke bestrijding Jeugdoverlast RMD07-0029 Eergen op Zoom Datum Van Aan Kopie aan Onderwerp 22 februari 2007 Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Stand van zaken gemeentelijke bestrijding Jeugdoverlast Nr.: 07-28 Mededeling

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer 09. R32I8. oor Inboeknummer ogbstor4y3 Dossiernummer 930.306 zr juli zoog Raads informatiebrief Betreft brief GGD Luchtkwaliteit, gezondheid en gevoelige bestemmingen. Inleiding

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvragen: Wat is het woord van het Eindhovens college waard?

gemeente Eindhoven Raadsvragen: Wat is het woord van het Eindhovens college waard? gemeente Eindhoven Inboeknummer Beslisdatum B&W 23 september 2014 Dossiernummer 14.39.103 Raadsvragen Van het raadslid dhr. R. Reker (LPF) over Asielzoekerscentrum Raadsvragen: Wat is het woord van het

Nadere informatie

Sluitende aanpak. voor risico- en. probleemjongeren

Sluitende aanpak. voor risico- en. probleemjongeren Sluitende aanpak voor risico- en probleemjongeren Stad van jongeren Rotterdam is een stad van jongeren. Dat is een statistisch gegeven. Maar je ziet het ook als je op straat loopt. Overal jonge mensen

Nadere informatie

Vragenlijst onderzoek Cameratoezicht in Openbare Ruimten

Vragenlijst onderzoek Cameratoezicht in Openbare Ruimten Vragenlijst onderzoek Cameratoezicht in Openbare Ruimten Invulinstructie De vragenlijst bestaat uit negen onderdelen (I tot en met IX). De vragenlijst is zo ingericht dat u in ieder geval de delen I en

Nadere informatie

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden De gemeente Dordrecht zet zich in om overlast in het algemeen, en van coffeeshops in het bijzonder, te verminderen. Dordrecht telt in totaal acht

Nadere informatie

X Bnn-besluit. Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Zuid. Overwegende:

X Bnn-besluit. Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Zuid. Overwegende: X X Gemeenteblad X Bnn-besluit Jaar 2016 Publicatiedatum Onderwerp Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Zuid De burgemeester van Amsterdam Overwegende: dat de gemeenteraad van Amsterdam op 24 januari

Nadere informatie

Ons kenmerk U Onderwerp: E.J.P. de Koster

Ons kenmerk U Onderwerp: E.J.P. de Koster Gemeente ų is ê á Bergen op Zoom CDA fractie De heer H.P. Verroen en mevrouw A. Stinenbosch p/a De Moerkens 21 4614 GT Bergen op Zoom ľľ-'ih'lľľi'ľli'-iľ'i'lľ-i III II III llll III llllll III Uw kenmerk

Nadere informatie

Onderwerp Project Op Jezelf voor risicojongeren in Dukenburg en Lindenholt

Onderwerp Project Op Jezelf voor risicojongeren in Dukenburg en Lindenholt Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 13 mei 2009 / 53/2009 Fatale termijn: besluitvorming vóór: eind april Onderwerp Project Op Jezelf voor risicojongeren in Dukenburg en Lindenholt Programma

Nadere informatie

Datum De raad van de cerneente Nìeuweoein 13 maart 2014 Onderwerp

Datum De raad van de cerneente Nìeuweoein 13 maart 2014 Onderwerp Nieuwegein (i fe) \..\,.,._,. \..... Aan Datum De raad van de cerneente Nìeuweoein 13 maart 2014 Onderwerp Portefeuillehouder Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie VSP d.d. 15-01-2014 F.T.J.M.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Raadsvragen van de raadsleden mevrouw M. Kamphorst, mevrouw C. van. huurwoningen in de Woenselse Heide

Raadsvragen van de raadsleden mevrouw M. Kamphorst, mevrouw C. van. huurwoningen in de Woenselse Heide gemeente Eindhoven Gebiedsontmikkeling, Raadsnummer ) 9. R/409. OOI Inboeknummer o9bstos349 Beslisdatum B%W t december 2009 Dossiernummer 949 35r Raadsvragen van de raadsleden mevrouw M. Kamphorst, mevrouw

Nadere informatie

Aan de fractie van Groenlinks Mevrouw F. Willighagen-Brand. Geachte mevrouw Willighagen,

Aan de fractie van Groenlinks Mevrouw F. Willighagen-Brand. Geachte mevrouw Willighagen, Aan de fractie van Groenlinks Mevrouw F. Willighagen-Brand Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2018

Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2018 Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2018 Toelichting Hoofdstukindeling is conform nummering Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2016. In de kolom uitvoering wordt de aanpak/voortgang

Nadere informatie

Datum 2 maart 2010 Onderwerp Kamervragen van het lid Van Velzen (SP) over de uitvoering van penitentiaire programma's

Datum 2 maart 2010 Onderwerp Kamervragen van het lid Van Velzen (SP) over de uitvoering van penitentiaire programma's > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Sanctie-

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Bij beantwoording de datum en ons kenmerk vermelden. Wilt u slechts één zaak in uw brief behandelen. Onderwerp Actieprogramma criminele jeugdgroepen

Bij beantwoording de datum en ons kenmerk vermelden. Wilt u slechts één zaak in uw brief behandelen. Onderwerp Actieprogramma criminele jeugdgroepen Ministerie van Veiligheid en Justitie Cc : frt~.2eml~jy 4k 152 S > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 2511

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvragen van het raadslid Van den Broek (VVD) over patsercontroles Geacht college,

gemeente Eindhoven Raadsvragen van het raadslid Van den Broek (VVD) over patsercontroles Geacht college, gemeente Eindhoven Inboeknummer 15bst00125 Beslisdatum B&W 3 februari 2015 Dossiernummer 15.06.103 (2.1.1) Raadsvragen van het raadslid Van den Broek (VVD) over patsercontroles Geacht college, Op straat,

Nadere informatie

Amsterdam lapt regels preventief fouilleren aan haar laars. 26 maart 2013, Peter van de Wijngaart

Amsterdam lapt regels preventief fouilleren aan haar laars. 26 maart 2013, Peter van de Wijngaart Amsterdam lapt regels preventief fouilleren aan haar laars 26 maart 2013, Peter van de Wijngaart Voorwoord In december 2012 constateerde ik in het besluit van de burgemeester over preventief fouilleren

Nadere informatie

Raadsvragenuan de raadsleden mevrouw G. van den Biggelaar en de heer P. van Liempd ten aanzien van regelgeving rond woningsplitsing

Raadsvragenuan de raadsleden mevrouw G. van den Biggelaar en de heer P. van Liempd ten aanzien van regelgeving rond woningsplitsing gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 07.R2I55.OOI Inboeknummer o7bstoro83 Beslisdatum B%W as mei 2007 Dossiernummer 72a.35I Raadsvragenuan de raadsleden mevrouw G. van

Nadere informatie