Presentatie voor de Gemeente Roermond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Presentatie voor de Gemeente Roermond"

Transcriptie

1 Presentatie voor de Gemeente Roermond Geschiedenis en huidige status Wat is de Mosquito (niet)? Veel gehoorde kritiek Hoe en waarom werkt de Mosquito? Het gaat om de toon, niet het volume. Verantwoorde inzet van de Mosquito. Juridisch Gezondheidsaspecten Conclusie Rhine Consulting Group BV Handelsweg 1a 3481 MJ Harmelen / Donald van der Laan Joost Jacobs

2 Introductie Mosquito Mark I in Engeland in 2005 Pilot Project door Politie Rotterdam-Rijnmond 2006 Eind 2006 ongeveer 100 systemen geplaatst November 2008 Verkenning Inzet Mosquito door Minister Ter Horst naar Tweede Kamer. Niet gewenst Niet schadelijk Niet verboden Inzet is zaak van Gemeenten Eind 2008 zijn ongeveer 500 Mosquito s in gebruik in ~125 Gemeenten eerste APV in Rotterdam 2010 Model APV verspreid door Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) 2011 meer dan 700 Mosquito s in ~175 Gemeenten Onze verwachting: Hangjongerenproblematiek blijft bestaan. De tolerantie bij burgers voor overlast neemt af. Bezuinigingen Gemeenten en Politie en negatieve berichtgeving rond straatcoaches zal leiden tot toename inzet Mosquito s.

3 De keuze vóór of tegen inzet van de Mosquito is 100% politiek. Is de problematiek door hangjongeren ernstig genoeg? Zijn er (praktisch haalbare) alternatieve oplossingen? Is er draagvlak om op te treden? Er zijn géén medische of juridische beperkingen. Alleen niets doen is goedkoper (als eventuele schade buiten beschouwing blijft).

4 Wel Een effectief, ondersteunend middel tegen overlast door hangjongeren op bepaalde plaatsen en tijden. Minder kostbaar en ingrijpend voor een buurt dan hekken, samenscholingsverboden, camera s. Zeer selectief inzetbaar. Een schoolplein of speelveldje gaat pas virtueel op slot op een bepaalde tijd. Desgewenst door omwonenden, belanghebbenden te controleren (afstandsbediening/gsm). Niet Pijnlijk, gevaarlijk of schadelijk. Hinderlijk voor huisdieren. Storend voor gehoorapparaten. Verboden (in Nederland of elders in Europa). Hinderlijk voor passenten en omwonenden. Het geluid wordt pas na enige tijd voor de doelgroep hinderlijk en is binnenshuis niet waarneembaar. Een garantie tegen overlast (net zo min als al die andere middelen). Beschikbaar voor particulieren. Uitgaande van het gegeven, dat u heeft besloten dat hangjongeren op een bepaalde plaats en tijd zodanige overlast veroorzaken dat u daartegen wilt optreden is de Mosquito het meest vriendelijke en vaak meest (kost-)effectieve middel dat u daarvoor kunt inzetten.

5 De overlast wordt alleen maar verplaatst Overlast is een functie van gedrag, tijdstip en plaats. Hetzelfde gedrag op een andere tijd/plaats is niet automatisch overlast. De Mosquito discrimineert Een vergezocht juridisch argument. Jongeren veroorzaken problemen, jongeren worden aangesproken. De Raad van Europa heeft het apparaat verboden De Raad van Europa heeft een motie tegen het gebruik van de Mosquito aangenomen. Deze uitspraak geeft een politieke mening weer maar heeft geen enkele juridische status. Het Europees Parlement beschouwt de Mosquito als een zaak voor de lidstaten. Er is niet voldoende onderzoek gedaan naar mogelijke schadelijke gevolgen Er zijn uitvoerige onderzoeksrapporten beschikbaar. Het Ministerie van BZK heeft dit door een Nederlandse Universiteit laten bevestigen. Zo ga je niet met jongeren om. Jongeren hebben ook rechten Burgemeester Aboutaleb: Het recht van jongeren [op straat te doen wat ze willen] houdt op als de rechten van anderen daardoor worden aangetast. De hufters moet je aanpakken. Meer Blauw op straat Een politieke slogan met weinig zin voor realiteit. Met oordopjes in hoor je hem niet Maar het hangen wordt veel minder gezellig.

6 Geluid dat zo hoog van toon is dat het in de buurt van onze gehoorgrens komt ervaren wij als irritant. Het gehoorvermogen van de mens neemt vanaf de geboorte geleidelijk af. We horen dus steeds minder goed hoge tonen. Een baby hoort nog tonen van > 20kHz. Ouderen vaak al geen 12kHz meer. Last hebben we daar niet van. De hoogste toon van een piano is ongeveer 4kHz! De Mosquito produceert geluid van ongeveer 17kHz. Deze frequentie kunnen jongeren van 25 jaar nog net horen en ervaren het geluid daarom als erg irritant.

7 Denk aan het krassen van nagels over een schoolbord. Niet hard, wel erg opvallend en irritant. Geluid met een hoge frequentie draagt niet ver en dringt niet door vaste materie (muren). Binnenshuis hoor je het dus niet. Hoogfrequent geluid verplaatst zich erg gericht. Bijna als licht. Het gaat niet de hoek om. Het geluid van de Mosquito is vaak minder hard dan het omgevingsgeluid. Je hoort het alleen omdat het anders is. Gevaar voor gehoorschade is bij normaal gebruik uitgesloten.

8 Noodzakelijkheid Het probleem is ernstig. Rechten van burgers of ondernemers worden aangetast. Er is sprake van schade of overlast. Subsidiariteit Er zijn geen alternatieve, zwakkere middelen om het probleem op te lossen. Proportionaliteit Het systeem wordt gericht op de overlastplek en alléén geactiveerd op de tijden dat de overlast voorkomt. VNG adviseert politieke discussie/besluitvorming en een APV. Ons advies: Houdt het simpel en praktisch. Hanteer eenvoudig vast te stellen criteria voor plaatsing en verlenging Voorzie in tijdelijk uitzetten in plaats van verwijderen Voorzie in (gecontroleerde) inzet door private partijen (kosten!)

9 Het Ministerie van BZK (onder Ter Horst) heeft inzet van de Mosquito overgelaten aan de gemeenten en hiervoor met de VNG een richtlijn opgesteld. De Landsadvocaat heeft de Gemeente Rotterdam positief geadviseerd wat betreft de mogelijkheden de Mosquito op basis van een APV in te zetten. Het Europees Parlement beschouwt inzet van de Mosquito als een zaak voor de lidstaten. In alle landen met enige Mosquito-populatie (Engeland, Duitsland, Zwitserland) hebben moties tot een verbod het niet gehaald. De Raad van Europa heeft een motie tegen het gebruik van de Mosquito aangenomen. Deze uitspraak geeft een mening weer maar heeft geen enkele juridische status. Gebruik door private partijen is toegestaan, mits niet wederrechtelijk. Gemeenten kunnen meestal op basis van een APV bepaling geluidshinder tegen verkeerd gebruik optreden. Inzet door Gemeenten (overheid) zou kunnen raken aan bepaalde grondrechten (zoals bij cameratoezicht) en vraagt daarom aan gedegen onderbouwde besluitvorming en zorgvuldige uitvoering. Gecombineerde inzet door Gemeente en private partijen is mogelijk.

10 De Mosquito verspreidt gewoon geluid met een hoge toon. Op een paar meter afstand valt het geluidsniveau ruim beneden de marges in de ARBO-Wet die gelden voor langdurige, dagelijkse blootstelling. De grens voor risico van acute gehoorschade wordt ook op korte afstand niet gehaald. Het apparaat kan wel zachter maar niet harder worden afgesteld. De Mosquito is getest dooor TNO. Het Ministerie van BKZ heeft onafhankelijk advies ingewonnen en bevestigt dat bij normaal gebruik de Mosquito geen risico s oplevert. De Belgische Gezondheidsraad komt tot dezelfde conclusie. Het geluid dringt niet door muren e.d. De frequentie van de Mosquito valt buiten die van gehoorapparaten. In Engeland is uitvoering onderzoek gedaan naar de invloed van het geluid op honden. Conclusie: Honden reageren niet.

11 De Mosquito is veilig en effectief en kan precies op maat (proportioneel) worden ingezet. Locatie Tijd Geluidsniveau Er zijn geen juridische of medische bezwaren. Overwegingen vóór en tegen zijn van politieke aard. Verplaatsen van jongeren is niet hetzelfde als verplaatsen van problemen. Inzet van de Mosquito kan draagvlak voor jeugdvoorzieningen in een wijk vergroten (een speelveldje wordt na uur rustig).

12

Mosquito. overlast door hangjongeren!

Mosquito. overlast door hangjongeren! Mosquito overlast door hangjongeren! Overlast door hangjongeren is helaas op veel plaatsen een hardnekkig probleem. Natuurlijk is de straat van iedereen en hebben jongeren het recht daar ook gebruik van

Nadere informatie

Hoofdpijn en oorpijn van hoogfrequent geluid (Mosquito) studentengekvanpieptoon.jpg; tinnituskattenverjager-png-png.jpg; oorpijnhoofdpijnmosquito.

Hoofdpijn en oorpijn van hoogfrequent geluid (Mosquito) studentengekvanpieptoon.jpg; tinnituskattenverjager-png-png.jpg; oorpijnhoofdpijnmosquito. Hasic, Emira Van: B. Hoek [meldpunthogetonen@gmail.com] Verzonden: dinsdag 25 maart 2014 9:58 Onderwerp: Hoofdpijn en oorpijn van hoogfrequent geluid (Mosquito) Bijlagen: studentengekvanpieptoon.jpg; tinnituskattenverjager-png-png.jpg;

Nadere informatie

Handleiding inzet Mosquito voor Gemeenten

Handleiding inzet Mosquito voor Gemeenten Handleiding inzet Mosquito voor Gemeenten De Mosquito is een geluidsysteem dat kan worden ingezet om bepaalde plaatsen onaantrekkelijk te maken voor overlast veroorzakende (hang)jongeren. Het systeem verspreidt

Nadere informatie

Rotterdam, 7 juli 2009.

Rotterdam, 7 juli 2009. Rotterdam, 7 juli 2009. Onderwerp: Vaststellen van de beleidsregel inzake het beperken van overlast door jongeren; Opnemen van artikel 2.4.4a Algemene Plaatselijke Verordening: Mosquito op openbare plaatsen.

Nadere informatie

Handreiking Mosquito

Handreiking Mosquito Handreiking Mosquito De Mosquito is een geluidsysteem dat kan worden ingezet om bepaalde plaatsen onaantrekkelijk te maken voor overlast veroorzakende (hang)jongeren. Het systeem verspreidt een hoog frequent

Nadere informatie

OPENBAAR Adviseur: D. Pronk (CS, tst. 883) Portefeuillehouder: J. Roeffen en E.M. Timmers - van Klink 13.01980 OPINIËRENDE NOTA

OPENBAAR Adviseur: D. Pronk (CS, tst. 883) Portefeuillehouder: J. Roeffen en E.M. Timmers - van Klink 13.01980 OPINIËRENDE NOTA OPENBAAR Adviseur: D. Pronk (CS, tst. 883) Portefeuillehouder: J. Roeffen en E.M. Timmers - van Klink 13.01980 1 OPINIËRENDE NOTA Politieke Ronde d.d. 11 april 2013 Raadsvergadering d.d. 25 april 2013

Nadere informatie

Handreiking Mosquito

Handreiking Mosquito Handreiking Mosquito De Mosquito is een geluidsysteem dat kan worden ingezet om bepaalde plaatsen onaantrekkelijk te maken voor overlast veroorzakende (hang)jongeren. Het systeem verspreidt een hoog frequent

Nadere informatie

Geachte raadslid, Een kleine luidspreker waaruit 140 decibel geluiden (veel gepiep)

Geachte raadslid, Een kleine luidspreker waaruit 140 decibel geluiden (veel gepiep) Geachte raadslid, Een kleine luidspreker waaruit 140 decibel geluiden (veel gepiep) worden geproduceerd (zie tuinwachter.nl). Veel kattenverjagers werken met hoogfrequent geluid daar waarmee de Mosquito

Nadere informatie

Elly Tanger. Antwoord Gemeente Haarlem Verzonden: woensdag 9 april 2014 10:39 registratie. Onderwerp: Kattenverjager mag blijven piepen?

Elly Tanger. Antwoord Gemeente Haarlem Verzonden: woensdag 9 april 2014 10:39 registratie. Onderwerp: Kattenverjager mag blijven piepen? Elly Tanger Van: Antwoord Gemeente Haarlem Verzonden: woensdag 9 april 2014 10:39 Aan: registratie Onderwerp: Kattenverjager mag blijven piepen? Bijlagen: handleiding.pdf; frieschdagbladfrequentieaanpassing.pdf;

Nadere informatie

Handleiding inzet Mosquito voor Gemeenten

Handleiding inzet Mosquito voor Gemeenten Handleiding inzet Mosquito voor Gemeenten De Mosquito is een geluidsysteem dat kan worden ingezet om bepaalde plaatsen onaantrekkelijk te maken voor overlast veroorzakende (hang)jongeren. Het systeem verspreidt

Nadere informatie

Nadat ons meldpunt deze misstand aan de orde heeft gesteld is het bereik van 45 meter verwijderd op de bovenstaande website.

Nadat ons meldpunt deze misstand aan de orde heeft gesteld is het bereik van 45 meter verwijderd op de bovenstaande website. Geest, Elly van der Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Persoon, Monique namens Gemeente Teylingen dinsdag 25 maart 2014 10:20 Griffie Teylingen FW: Hoofdpijn en oorpijn van hoogfrequent geluid (Mosquito)

Nadere informatie

Page 1 of 3 Cools, Luuk Onderwerp: Ziek door kattenverjager (pijnlijke pieptoon) Bijlagen: frieschdagbladfrequentieaanpassing.pdf; frieschdagbladstrijdtegenkattenverjagers.pdf; handleiding.pdf; hogetonen.png;

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL wijzigingsverordening APV

Betreft : RAADSVOORSTEL wijzigingsverordening APV Betreft : RAADSVOORSTEL wijzigingsverordening APV Datum voorstel : 8 november 2010 Raadsvergadering d.d. : 21 december 2010 Volgnummer : 2010R0060, agendanummer 8 Taakveld : Facilitaire Zaken Portefeuillehouder

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht Gemeenteblad nr. 490336 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 10 december 2015 Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht Raadsbesluit

Nadere informatie

Wilt u dit bericht doorzenden aan de raadsleden en het college van B&W? Wilt u deze informatie tevens delen met de politie/dierenpolitie?

Wilt u dit bericht doorzenden aan de raadsleden en het college van B&W? Wilt u deze informatie tevens delen met de politie/dierenpolitie? Geachte griffier, Wilt u dit bericht doorzenden aan de raadsleden en het college van B&W? Wilt u deze informatie tevens delen met de politie/dierenpolitie? In de consumtengids van oktober 2015 stond een

Nadere informatie

raadsvoorstel Algemene plaatselijke Verordening

raadsvoorstel Algemene plaatselijke Verordening Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder F. Buijserd opgesteld door Bedrijfsondersteuning / Geesje Stel Registratienummer collegebesluit 10.11689 vergaderdatum

Nadere informatie

Hoeveel db? Wanneer gehoorschade? Waar?

Hoeveel db? Wanneer gehoorschade? Waar? Bescherm je gehoor! Bescherm je gehoor! Als werknemer in de Sector Drankverstrekkende bedrijven (o.a. cafés, discotheken) willen we je graag informeren waar je op moet letten als je werkt bij hoge geluidsniveaus

Nadere informatie

- Screening woningzoekenden

- Screening woningzoekenden Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek - Screening woningzoekenden i.v.m. overlastgevend, crimineel of extremistisch gedrag Simon Bakker, Simone Barel - directie Woon- en Leefomgeving/BZK

Nadere informatie

B563B F11BE F6DD5txt

B563B F11BE F6DD5txt 201531507B563B64339544F11BE981920453F6DD5txt Van: B. Hoek [mailto:meldpunthogetonen@gmail.com] Verzonden: dinsdag 28 juli 2015 16:48 Onderwerp: Utrasoon ultraslecht? Dierenkwelling door dierenverjagers...

Nadere informatie

4 november 2014 Y. de Graaf 140412. OV-chippoortjes 2

4 november 2014 Y. de Graaf 140412. OV-chippoortjes 2 De gemeenteraad van Oss Stedelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze

Nadere informatie

Publiek cameratoezicht kent een ander wettelijk regime dan privaat cameratoezicht: artikel 2 politiewet en artikel 151 c Gemeentewet.

Publiek cameratoezicht kent een ander wettelijk regime dan privaat cameratoezicht: artikel 2 politiewet en artikel 151 c Gemeentewet. Stichting Veilig Ontwerp en Beheer heeft CCV gevraagd om een presentatie te geven over de stand van zaken rondom cameratoezicht in Nederland. Vormgeving zou misschien wel eens bij kunnen dragen aan het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 314 Wijziging van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek in verband met de selectieve woningtoewijzing ter beperking van

Nadere informatie

Woon- en leefregels Eengezinswoningen

Woon- en leefregels Eengezinswoningen Woon- en leefregels Eengezinswoningen Woon- en leefregels Eengezinswoningen Inleiding Prettig wonen wordt nog plezieriger, als iedereen zijn steentje bijdraagt: de Woningcorporatie, de Gemeente en de bewoners

Nadere informatie

Schade aan het gehoor

Schade aan het gehoor Bescherm je oren! Als werknemer in de podiumsector kun je in deze folder lezen waarop je moet letten als je werkt bij de hoge geluidsniveaus die in podiumsector voorkomen. Bescherm in ieder geval je oren,

Nadere informatie

Overlast. Brochure Overlast Dudok Wonen, versie mei 2005 1

Overlast. Brochure Overlast Dudok Wonen, versie mei 2005 1 Overlast Of u nu in een rijtjeshuis of in een flat woont, u hoort altijd leefgeluiden. De geluiden van een radio bij de buren, spelende kinderen of de wasmachine van de bovenbuurman dringen nu eenmaal

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik 2012 in verband met Wet aanpak woonoverlast

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik 2012 in verband met Wet aanpak woonoverlast RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-046 Onderwerp Wijziging APV in verband met Wet aanpak woonoverlast Aan de raad, Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik

Nadere informatie

CAMERA S IN BEELD. Werkvloer

CAMERA S IN BEELD. Werkvloer 20 SECONDANT #1 MAART 2013 FOTOSERIE Werken aan cameratoezicht CAMERA S IN BEELD Werkvloer Aan nieuws over cameratoezicht in openbare ruimten is in Nederland geen gebrek. Maar uit de evaluaties komt meestal

Nadere informatie

Cameratoezicht in de gemeente Oss

Cameratoezicht in de gemeente Oss Cameratoezicht in de gemeente Oss Inhoud 1. Inleiding 1. Inleiding 1.1 Opzet notitie 2. Het instrument cameratoezicht: vormen, wettelijk kader en effectiviteit 2.1 Vormen 2.2 Wettelijk kader 2.3 Effectiviteit

Nadere informatie

Betreft: Zienswijze op Startdocument planmer Windenergielocatie No. 45 A12, De Balij

Betreft: Zienswijze op Startdocument planmer Windenergielocatie No. 45 A12, De Balij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. mw. H. Maagdenberg afdeling Ruimte, Wonen en Bodem, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. windenergie@pzh.nl Betreft: Zienswijze op Startdocument planmer Windenergielocatie

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Plaatselijke Verordening Eemsmond

Onderwerp : Algemene Plaatselijke Verordening Eemsmond Nummer : 12-15.2014 Onderwerp : Algemene Plaatselijke Verordening Eemsmond Korte inhoud : De huidige Algemene Plaatselijke Verordening voor de gemeente Eemsmond dateert van 2010. Een redactionele wijziging

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Van: Aan: Onderwerp: Brief gemeente Utrechtse Heuvelrug met zienswijze Noordvleugelprovincie Datum: dinsdag, 1 oktober 2013 14:05:40 Bijlagen: Verzonden brief UH met Zienswijze Noordvleugelprovincie.pdf

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-generaal Veiligheid Bestuurlijke Aanpak Schedeldoekshaven 200

Nadere informatie

EM8670 Draadloze buitensirene

EM8670 Draadloze buitensirene EM8670 Draadloze buitensirene 2 NEDERLANDS EM8670 - Draadloze buitensirene Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 2.0 Instellingen... 2 2.1 Antisabotage schakelaar... 3 2.2 Jumper (groep) instellingen... 3

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 329 Wet van 23 augustus 2016 tot wijziging van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek in verband met de selectieve woningtoewijzing

Nadere informatie

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2)

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In de verzonnen gemeente Vierweg zijn 4 politieke partijen actief. Er worden 3 situaties geschetst. De studenten geven per

Nadere informatie

18-12-2013. Inleiding. Inleiding: Nederlandse I&V-diensten. Inhoud. Technische briefing

18-12-2013. Inleiding. Inleiding: Nederlandse I&V-diensten. Inhoud. Technische briefing Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Ministerie van Defensie Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Technische briefing interceptie,

Nadere informatie

Dit beleid geeft aan welke reclame op grond van de APV wanneer en waar is toegestaan.

Dit beleid geeft aan welke reclame op grond van de APV wanneer en waar is toegestaan. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Echt-Susteren Nr. 31155 14 februari 2018 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren houdende regels omtrent

Nadere informatie

CAMERA S IN BEELD. Werkvloer

CAMERA S IN BEELD. Werkvloer 20 SECONDANT #1 MAART 2013 FOTOSERIE Werken aan cameratoezicht CAMERA S IN BEELD Werkvloer Aan nieuws over cameratoezicht in openbare ruimten is in Nederland geen gebrek. Maar uit de evaluaties komt meestal

Nadere informatie

Een zichzelf activerend hondenfluitje, gebaseerd op een microchip. Een prettige, stress vrije, unieke training voor zowel hond als baas.

Een zichzelf activerend hondenfluitje, gebaseerd op een microchip. Een prettige, stress vrije, unieke training voor zowel hond als baas. Welkom! Dank u voor uw keuze voor de Dog-e-walk. Deze gebruiksaanwijzing bevat een volledige beschrijving van het gebruik van de traninigshulp Dog-e-walk. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u de

Nadere informatie

(Geluids-)overlast evenementen

(Geluids-)overlast evenementen (Geluids-)overlast evenementen Inleiding Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Asten is op 19 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zijn ook de geluidsnormen voor evenementen opgenomen.

Nadere informatie

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai)

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Gretha Leever Beleidsmedewerker Wim Niessen Sociaal-Geneeskundige Versie 19-12-2014 Epidemiologie Ieder jaar 20.000 jongeren met gehoorschade erbij (TNO)

Nadere informatie

EM8665 Draadloze trillingsmelder

EM8665 Draadloze trillingsmelder EM8665 Draadloze trillingsmelder EM8665 Draadloze trillingsmelder 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Inhoud van de verpakking... 2 1.2 Voorkant... 3 1.3 Binnenkant... 3 2.0 Gevoeligheid

Nadere informatie

TOELICHTING Tweede wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Heusden 2016 (APV)

TOELICHTING Tweede wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Heusden 2016 (APV) TOELICHTING Tweede wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Heusden 2016 (APV) A In artikel 1:6, onderdeel d, wordt na gemaakt binnen ingevoegd: of gedurende. De volledige tekst van de bepaling

Nadere informatie

EM8670-R2 Draadloze buitensirene

EM8670-R2 Draadloze buitensirene EM8670-R2 Draadloze buitensirene EM8670 R2 - Draadloze buitensirene 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 2.0 Instellingen... 3 2.1 Antisabotage schakelaar... 3 2.2 Schakelaar instellingen...

Nadere informatie

Voetbalwet - de maatregelen: Gebiedsontzegging (max jaar) Groepsverbod Meldingsplicht. Bevoegdheid van burgemeester en OvJ

Voetbalwet - de maatregelen: Gebiedsontzegging (max jaar) Groepsverbod Meldingsplicht. Bevoegdheid van burgemeester en OvJ Voetbalwet Voetbalwet Parool Mei 2008 - Na vijftien jaar heen en weer praten is het langverbeide voetbalwetje bedoeld om relschoppers uit de omgeving van stadions te weren vrijdag door het kabinet goedgekeurd.

Nadere informatie

Wilt u dit bericht verspreiden onder de raadsleden, burgmeeesters en wethouders?

Wilt u dit bericht verspreiden onder de raadsleden, burgmeeesters en wethouders? Geachte heer/mevrouw, Wilt u dit bericht verspreiden onder de raadsleden, burgmeeesters en wethouders? Ons meldpunt verzameld klachten over hoog- en ultrasoon geluid, wij kregen 2 meldingen. De inwoners

Nadere informatie

Tinnitus / oorsuizen. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar

Tinnitus / oorsuizen. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar Tinnitus / oorsuizen KNO-heelkunde Beter voor elkaar 2 TINNITUS / OORSUIZEN (Deze brochure is een gezamenlijk initiatief van NVVS en KNO vereniging) Inleiding U wilt meer weten over tinnitus klachten of

Nadere informatie

A. In artikel 2.14 komen het tweede en derde lid te vervallen onder vernummering van het vierde lid naar het tweede lid.

A. In artikel 2.14 komen het tweede en derde lid te vervallen onder vernummering van het vierde lid naar het tweede lid. Overzicht wijzigen APV Algemeen Er zijn geen algemene wijzigingen doorgevoerd. Artikelsgewijs A. In artikel 2.14 komen het tweede en derde lid te vervallen onder vernummering van het vierde lid naar het

Nadere informatie

Datum 10 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Criminele asielzoekers van de straat houden

Datum 10 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Criminele asielzoekers van de straat houden 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie beleid Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Fruitteelt

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Fruitteelt GELUID In de fruitteeltsector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines en op sommige bedrijven ook sorteermachines. Bij met name trekkerwerkzaamheden wordt de norm

Nadere informatie

Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen

Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen en/of mogelijke risico s van de artikelen die niet worden opgenomen of zijn aangepast Artikel 2:6 Artikel 2:7 Handhaving: Verwerkingstijd: Artikel 2:9 Artikel 2:10 Handhaving: Verwerkingstijd: Artikel

Nadere informatie

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai)

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Gretha Leever Beleidsmedewerker Wim Niessen Sociaal-Geneeskundige Epidemiologie 20.000 jongeren met gehoorschade per jaar erbij (TNO) 10% van de jongeren

Nadere informatie

Wijk, Margret; de Roock, Daus; van Duijn, Aad; Potuijt, Co tje

Wijk, Margret; de Roock, Daus; van Duijn, Aad; Potuijt, Co tje VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: H. de Gooijer Tel nr: 06-20094743 Nummer: 17A.00701 Datum: 15 juni 2017 Team: OOV Tekenstukken: Ja Bijlagen: Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

Burenoverlast HOE GA JE DAAR MEE OM?

Burenoverlast HOE GA JE DAAR MEE OM? Burenoverlast HOE GA JE DAAR MEE OM? } { Nederland is een dichtbevolkt land. We hebben allemaal ons eigen levensritme door de verschillen in leeftijd, gezinssamenstelling, cultuur, dagindeling, karakter

Nadere informatie

Buren. Leven doe je samen. Woonburg

Buren. Leven doe je samen. Woonburg Buren Leven doe je samen Woonburg 2 Buren Leven doe je samen Een goede band met uw buren is erg belangrijk. Dat zorgt voor een prettige leefomgeving. Houd uw buren dan ook te vriend door rekening met hen

Nadere informatie

EM8670-R2 Draadloze buitensirene

EM8670-R2 Draadloze buitensirene EM8670-R2 Draadloze buitensirene EM8670-R2 - Draadloze buitensirene 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 2.0 Instellingen... 3 2.1 Antisabotage schakelaar... 3 2.2 Schakelaar instellingen...

Nadere informatie

Agendapunt: A.3 Bijlage(n): 1. H. Zuidijk (VD) -- Datum: --

Agendapunt: A.3 Bijlage(n): 1. H. Zuidijk (VD) -- Datum: -- A.3 1. Samenvatting voorstel De minister van Justitie en Veiligheid heeft een brief gestuurd aan alle veiligheidsregio s, over de interpretatie van artikel 39 Wet veiligheidsregio s. Dit artikel gaat over

Nadere informatie

ZWARTBOEK MOSQUITO S

ZWARTBOEK MOSQUITO S WARTBOEK OSQUITO S 2 ZWARTBOEK MOSQUITO S ZWARTBOEK MOSQUITO S 3 ZWARTBOEK MOSQUITO S ZWARTBOEK MOSQUITO S 5 VOORWOORD Jongeren komen de laatste tijd vooral op een negatieve manier in het nieuws. Met

Nadere informatie

Regulering kamerverhuur

Regulering kamerverhuur Sector Stadsontwikkeling A, B, C < A D Regulering kamerverhuur BELEIDSNOTITIE Status: besluitvorming MAO, College B&W In opdracht van: Wethouder Kamsteeg Ambtelijk opdrachtgever: Hoofd Afdeling Beleid

Nadere informatie

dat door toepassing van artikel 174a Gemeentewet herhaling van overlast vanuit en rond woningen en lokalen kan worden voorkomen;

dat door toepassing van artikel 174a Gemeentewet herhaling van overlast vanuit en rond woningen en lokalen kan worden voorkomen; Victoriabeleid Alkmaar De burgemeester van Alkmaar Overwegende: dat overlast vanuit en rond woningen en lokalen een zeer ernstige inbreuk vormt op de leefbaarheid van een wijk en op de veiligheidsgevoelens

Nadere informatie

31 mei 2012 z2012-00245

31 mei 2012 z2012-00245 De Staatssecretaris van Financiën Postbus 20201 2500 EE DEN HAAG 31 mei 2012 26 maart 2012 Adviesaanvraag inzake openbaarheid WOZwaarde Geachte, Bij brief van 22 maart 2012 verzoekt u, mede namens de Minister

Nadere informatie

Samenvatting van de zienswijzen

Samenvatting van de zienswijzen Samenvatting van de zienswijzen Trajectnota/milieueffectrapport (TN/MER) van de planstudie Betere bereikbaarheid door een robuust wegennetwerk in de regio Arnhem - Nijmegen Van 16 augustus tot en met 26

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Nadere regels bewonersinitiatieven Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de directeur Activering & Welzijn van het cluster Maatschappelijke

Nadere informatie

lim Gemeente Delft Geachte leden van de raad,

lim Gemeente Delft Geachte leden van de raad, Samenleving lim Gemeente Delft Wijken en voorzieningen De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Wijken en voorzieningen, Postbus

Nadere informatie

Vraag 1: Bent u op de hoogte van het schimmige besluitvormingsproces rond de voetbalkooi in de Herman Costerstraat?

Vraag 1: Bent u op de hoogte van het schimmige besluitvormingsproces rond de voetbalkooi in de Herman Costerstraat? Rotterdam, 15 oktober 2013. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid J.J. Rijken (Leefbaar Rotterdam) over besluitvorming rond voetbalkooi deelgemeente Feijenoord. Aan de Gemeenteraad.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00163GGB18 Aantal bijlagen Datum 31 mei 2018 Onderwerp Terrasvergunning AANVRAAG Op

Nadere informatie

In deze folder leest u gouden tips om prettig samen te leven, hoe u

In deze folder leest u gouden tips om prettig samen te leven, hoe u Een goede buur is goud waard! Overlast of prettig samenleven? Enkele tips Liever een goede buur Als bewoner heeft u te maken met buren naast, boven of onder u. Om ervoor te zorgen dat iedereen prettig

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 27 juni ECLBR/U Lbr. 17/038 (070) Model APV-bepaling aanpak woonoverlast

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 27 juni ECLBR/U Lbr. 17/038 (070) Model APV-bepaling aanpak woonoverlast Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 27 juni 2017 Ons kenmerk ECLBR/U201700479 Lbr. 17/038 Telefoon (070) 373 8843 Bijlage(n) 3 Onderwerp Model APV-bepaling aanpak woonoverlast Samenvatting

Nadere informatie

Inzet van Middelen Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel.

Inzet van Middelen Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel. Zaaknummer: 00371975 Onderwerp: AVG Beleidsregels voor verkiezingsreclame 2013 Collegevoorstel Inleiding Op 19 maart 2014 worden er weer gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In de aanloop naar deze verkiezingen

Nadere informatie

Verruimde geluidsregels veroorzaken onaanvaardbaar veel hinder

Verruimde geluidsregels veroorzaken onaanvaardbaar veel hinder Verruimde geluidsregels veroorzaken onaanvaardbaar veel hinder J.H. Fred Jansen www.nkpw.nl Minister Cramer Er moet lokaal draagvlak komen voor wind- op- land, zonder dat geen windturbines maakte drie

Nadere informatie

De band heeft een mooi samenspel.

De band heeft een mooi samenspel. Groep 7 woordenschat thema 4 les 1 De geluidsinstallatie In een band spelen Het trio De drummer Het drumstel Het gehoor Het samenspel De straatmuzikant De toehoorder Een stel apparaten, zoals versterkers

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Maatschappelijke opvang 'buitenlandse' daklozen

Voorstel aan de raad. Maatschappelijke opvang 'buitenlandse' daklozen Voorstel aan de raad daklozen Opgesteld door Dienst Maatschappelijke Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: 1 de opvang van dakloze EU-onderdanen en van

Nadere informatie

de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders 13 december Realisatie JOP in Groot-Ammers nabij sporthal De Reiger

de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders 13 december Realisatie JOP in Groot-Ammers nabij sporthal De Reiger collegebrief aan de raad Aan Van Datum Zaaknummer Onderwerp de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders 13 december 2014 168693 Realisatie JOP in Groot-Ammers nabij sporthal De Reiger Geachte

Nadere informatie

Aan de minister van Economische Zaken en Klimaat De heer ir. E.D. Wiebes Postbus EK DEN HAAG. Geachte heer Wiebes,

Aan de minister van Economische Zaken en Klimaat De heer ir. E.D. Wiebes Postbus EK DEN HAAG. Geachte heer Wiebes, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister van Economische Zaken en Klimaat De heer ir. E.D. Wiebes Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum 20 april 2018 Onderwerp Wijziging Bouwbesluit 2012

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Tekst van de regeling Wijzigingsverordening APV Ede 2012 De raad van de gemeente Ede; gelet op artikel 2:15, eerste lid, en 2:16 van de Algemene wet bestuursrecht; besluit: vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Bindend Advies. gegeven door mr. F.M. Visser, verder te noemen de rijdende rechter.

Bindend Advies. gegeven door mr. F.M. Visser, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer: 10429 Datum uitspraak: 20 oktober 2009 Plaats uitspraak: Zaandam in het geschil tussen: Bindend Advies de heer M. van Tol en mevrouw A. Lodder te Oude Wetering verder te noemen: Van Tol, tegen:

Nadere informatie

Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Centrum

Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Centrum Gemeente Amsterdam Burgemeester Gemeenteblad Bm Bm-besluit Jaar Afdeling 2016 3B Nummer Publicatiedatum Onderwerp Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Centrum De burgemeester van Amsterdam Overwegende:

Nadere informatie

Wat is er dan wel mogelijk?

Wat is er dan wel mogelijk? Tinnitus oorsuizen 2 U heeft een KNO-arts geconsulteerd in verband met tinnitusklachten. Mogelijk heeft u na dit consult nog vragen. Deze brochure is bedoeld om u iets meer te vertellen over tinnitus en

Nadere informatie

ECGR/U200901131 Lbr. 09/081

ECGR/U200901131 Lbr. 09/081 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 Betreft Gemeentelijk optreden bij incidenten met honden naar aanleiding intrekking RAD uw kenmerk ons kenmerk ECGR/U200901131

Nadere informatie

EM8665 Draadloze trillingsmelder

EM8665 Draadloze trillingsmelder EM8665 Draadloze trillingsmelder 2 NEDERLANDS EM8665 Draadloze trillingsmelder Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Inhoud van de verpakking... 2 1.2 Voorkant... 3 1.3 Binnenkant... 3 2.0 Gevoeligheid

Nadere informatie

BELEIDSREGELS ONTHEFFING AVONDWINKELS OP ZON- EN FEESTDAGEN

BELEIDSREGELS ONTHEFFING AVONDWINKELS OP ZON- EN FEESTDAGEN BELEIDSREGELS ONTHEFFING AVONDWINKELS OP ZON- EN FEESTDAGEN Inleiding Met de vaststelling van een nieuwe verordening inzake de winkeltijden ontstaat de noodzaak tot het vaststellen van beleidsregels ten

Nadere informatie

Wegen en Verkeer. in Nederland en Midden-Limburg. 11 juni 2008 Bezoek CDA Limburg 1

Wegen en Verkeer. in Nederland en Midden-Limburg. 11 juni 2008 Bezoek CDA Limburg 1 Wegen en Verkeer in Nederland en Midden-Limburg 11 juni 2008 Bezoek CDA Limburg 1 Overzicht presentatie - Verbindingen havens Rotterdam / Antwerpen met Roergebied. - Verbindingen en Wegenstructuur in Midden-Limbrug.

Nadere informatie

De minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG. Wetgevingsadvies invoering flexibel cameratoezicht.

De minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG. Wetgevingsadvies invoering flexibel cameratoezicht. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De minister van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

Resultaten enquête minivoetbalveld Fijnaart

Resultaten enquête minivoetbalveld Fijnaart 4 Resultaten enquête minivoetbalveld Fijnaart Jongerenwerk Moerdijk Surplus Welzijn Gebiedsplannen Fijnaart Jacques van den Baard, Frans Brouwer, Gijs Kluft juli 4 Inleiding In opdracht van Gemeente Moerdijk

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 2 maandag 19 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 2 maandag 19 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2017 tijdvak 2 maandag 19 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen (pilot) Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 51 punten

Nadere informatie

Verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Winkelstede ter hoogte van nummer 25

Verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Winkelstede ter hoogte van nummer 25 Retouradres Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Datum zie documentenlijst Uw brief van - Contactpersoon Telefoonnummer E-mailadres Aantal bijlagen Zie documentenlijst Onderwerp Verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen bij de toelichting. Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten

Inhoudsopgave. Bijlagen bij de toelichting. Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten Inhoudsopgave Bijlagen bij de toelichting Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3 Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten (Her)ontwikkelingslocaties De Purmer

Nadere informatie

Schade aan je gehoor. : Hoe hard klinkt het?

Schade aan je gehoor. : Hoe hard klinkt het? Schade aan je gehoor : Hoe hard klinkt het? Veel jongeren horen slecht. Onderzoekers zeggen dat. Gehoorschade ontstaat door bijvoorbeeld te lang en te vaak naar harde muziek te luisteren. Hoe harder het

Nadere informatie

Zendmast Croy. Kees Rijnders Werkgroep zendmast Croy 21 januari 2014

Zendmast Croy. Kees Rijnders Werkgroep zendmast Croy 21 januari 2014 Zendmast Croy Kees Rijnders Werkgroep zendmast Croy 21 januari 2014 Presentatie eindrapportage Aanleiding en opdracht Samenstelling werkgroep Zendmast Croy Onderzoeksaanpak Inbreng omwonenden Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer e Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend. Veendam, 29 oktober 2013

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend. Veendam, 29 oktober 2013 GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november 2013 Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend Nummer: Afdeling: 2013R0136 Ruimte en Economie Veendam, 29 oktober 2013 Onderwerp: Parkeren Veendam

Nadere informatie

Handboek Politiek deel 2

Handboek Politiek deel 2 Handboek Politiek deel 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren

Nadere informatie

Ervaringen uit Groningen

Ervaringen uit Groningen Ervaringen uit Groningen Trinette Janssen trinettejanssen@zonnet.nl Nijmegen, 14 maart 2014 Bijeenkomst Leefmilieu: Overlast houtstook: hoe nu verder? Inhoud presentatie Wat is het probleem Mijn ervaringen

Nadere informatie

Code Interbestuurlijke Verhoudingen

Code Interbestuurlijke Verhoudingen CODE > Code Interbestuurlijke Verhoudingen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen dragen samen de verantwoordelijkheid voor een goed bestuur van Nederland. De medeoverheden erkennen dat zij daarin

Nadere informatie

Bijgevoegd zenden wij u de motie die de gemeenteraad van Stadskanaal in zijn vergadering van 26 januari 2015 heeft aangenomen.

Bijgevoegd zenden wij u de motie die de gemeenteraad van Stadskanaal in zijn vergadering van 26 januari 2015 heeft aangenomen. GEMEENTE Stadskanaal De Provinciale Staten van de provincie Drenthe Postbus 122 9400 AC ASSEN PROVINCIE DREN HE No.: Ingek.: 09 FEB. 2015 TEAM: TE BEH. DOOR: DWS: 1 GTAFD.: BSN uw kenmerk uw brief van

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden

Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden 1. Historie invoering betaald parkeren Leiden Met ingang van 1 november 2016 heeft de gemeente Leiden betaald parkeren ingevoerd

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen te veel lawaai?

Kernvraag: Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen te veel lawaai? Kernvraag: Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen te veel lawaai? Naam: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Gevaarlijke decibellen 1. Geef voorbeelden van harde geluiden waar je zelf mee te maken

Nadere informatie