Samenvattend overzicht advisering door de diverse (Wmo-)adviesraden van de Peelgemeenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvattend overzicht advisering door de diverse (Wmo-)adviesraden van de Peelgemeenten"

Transcriptie

1 Samenvattend overzicht advisering door de diverse (Wmo-)adviesraden van de Peelgemeenten Vooraf: De Wmo-raden hebben de eerste versie ontvangen van het Uitvoeringsdocument Peelsamenwerking Wmo Prestatieveld 6. Als gevolg van de discussie over de gewenste samenhang met de Peelsamenwerking 6.1. is het document vervolgens op onderdelen nog bijgesteld. Dit betroffen overigens geen onderdelen waar de adviestaak van de Wmo-raden zich op richt. Dit is ook met hen besproken. Daarnaast is de structuur van het document nog nader aangepast, om dit beter leesbaar te maken. Dit heeft inhoudelijk geen afbreuk gedaan aan de inhoud van het document, zoals dat door de Wmoraden is gezien en becommentarieerd. 1. Algemene opmerkingen: Inhoud advisering : Reactie : Asten De Participatieraad Asten brengt het volgende in: Verstrekking van voorzieningen moet zodanig zijn dat de voorziening beschikbaar is voor hen die ongewild de financiële middelen niet ter beschikking hebben. Het doel moet op efficiënte en weinig bureaucratische wijze bereikt worden. Het gebruik maken van het middel arrangementen waarbij de burger centraal staat kan een goede werkwijze zijn in deze. Het faciliteren van het Burgernetwerk is hierbij belangrijk aandachtspunt. Binnen de werkwijze moeten klantvriendelijkheid en kwaliteit van de geleverde middelen en diensten steeds worden nagestreefd. De Participatieraad vindt de nota in basis een uitstekend beleidsstuk mits de volgende uitgangspunten bij de verdere uitwerking gehanteerd blijven worden: Vanuit regionale uitvoeringsorganisatie zoveel mogelijk lokaal werken. Maximale ruimte voor eigen verantwoordelijkheid maar zorg voor een vangnet. Opleiding en scholing is in het perspectief van de Kanteling essentieel om te komen tot een succesvolle uitvoering. Complimenten aan de verantwoordelijke ambtenaren met het proces van informatievoorziening rondom dit onderwerp. Het voorliggende voorstel sluit naar ons inzicht goed aan bij de door u beschreven uitgangspunten. Ten aanzien van het faciliteren van het Burgernetwerk verwijzen wij naar onze beantwoording bij deelonderwerp 2: Eigen kracht, eigen kring en de voorzieningen in de nuldelijn. Wij delen met elkaar deze uitgangspunten, die wij ook binnen de uitvoering zullen vormgeven. Met dank.

2 Laarbeek 1. De Wmo-Adviesraad adviseert op hoofdlijnen positief over het voorliggende voorstel. 2. De Wmo-Adviesraad wil met het College van gedachten wisselen over hoe het door de gemeenteraden vastgestelde beleid voor onze burgers uitpakt. Vanuit dat perspectief vraagt zij in kaart te brengen welke effecten de regionalisering m.b.t. de wmo-voorzieningen voor de individuele burger met zich meebrengt. 3. De raad adviseert om de "stip aan de horizon" in het definitieve voorstel in hoofdlijnen nu al te beschrijven en op basis hiervan als beslispunt in dit voorstel op te nemen, dat dit uitvoeringsmodel gaat gelden voor het gehele sociale domein. Een goede organisatiestructuur is een eerste vereiste voor een goede uitvoering. De Wmo-Raad constateert dat de visie over de wijze waarop de vraag naar zorg zal worden ingevuld op papier prima klinkt. Men mist de garantie dat het regionale Wmo-proces in de praktijk ook zo gaat uitpakken. Daarom is het van groot belang dat de samenwerking en uitvoering constant wordt gemonitord. Daarover moet regelmatig worden gerapporteerd, ook aan de Wmo-raad, zodat dit tijdig kan leiden tot bijsturing. De Wmo-Raad wil graag de garantie van het College dat op de in het advies genoemde punten gemonitord zal worden. 1. Met dank. 2. Het is ook de intentie van de betrokken gemeenten om de gezamenlijke uitvoering te monitoren. De resultaten en leerpunten hiervan, alsmede de eventuele voorstellen voor verbetering, zullen wij graag t.z.t. met de Wmo-raden delen. 3. In de gezamenlijke Intentieverklaring van oktober 2013 van de deelnemende gemeenten, is als stip op de horizon benoemd om gezamenlijk uitwerking te geven aan het gehele sociale domein. In dat kader zijn de uitgangspunten en randvoorwaarden zoals benoemd op alle onderdelen van het sociale domein van toepassing. Dat betekent niet dat het uitvoeringsmodel Peelsamenwerking Wmo Pv6 daarmee hét model is dat zonder meer op de andere domeinen van toepassing kan worden verklaard. Ook hier zal maatwerk worden toegepast. Het is ook de intentie van de betrokken gemeenten om de gezamenlijke uitvoering te monitoren. De resultaten en leerpunten hiervan, alsmede de eventuele voorstellen voor verbetering, zullen wij graag t.z.t. met de Wmo-raden delen.

3 Helmond Seniorenraad GOH Someren De SR spreekt waardering uit voor de notitie. De uitwerking biedt een goede balans tussen ruimte voor lokale inkleuring en doelmatige samenwerking op Peelniveau. Het GOH spreekt waardering uit voor het voorliggende voorstel en adviseert hierover positief. Het WMO Platform Someren geeft een positief advies met betrekking tot voorliggend voorstel. Er volgt geen afzonderlijke reactie. Het Platform sluit zich graag aan bij het advies zoals verwoord is door de Participatieraad, gedagtekend 16 mei 2013: zij hebben e.e.a. uitstekend verwoord. Met dank. Met dank. Met dank. Wij verwijzen naar de beantwoording van de adviezen van de Participatieraad. 2. Eigen kracht, eigen kring en de voorzieningen in de nuldelijn : Inhoud advisering : Reactie : De basis is de vrijwillige inzet van burgers. Het is nu al enorm moeilijk om alle vrijwilligersposities in de maatschappij in te vullen. Dit vraagt met klem om de ontwikkeling van de sociale, zorgzame samenleving op te nemen als randvoorwaarde in een separate risicoparagraaf in het beleidsstuk. Ook vraagt de Participatieraad uitdrukkelijk een visie te ontwikkelen op deze fundamentele maatschappelijk verandering. En concrete stappen, activiteiten en projecten te benoemen om de gewenste sociale, zorgzame samenleving vorm te geven vanuit een samenhangend en integraal beleid. Het geeft dit (goede) beleidsstuk een wankele basis als dit niet nader wordt uitgewerkt. Uit voorliggend voorstel blijkt dat de couleur locale door alle gemeenten van groot belang wordt geacht. De toegang wordt in ieder geval lokaal vormgegeven en ook de samenstelling van het arrangement waarmee een zorgvrager wordt gecompenseerd, wordt op basis van de lokale situatie ingevuld. Dit betekent dat er optimaal rekening wordt gehouden met de mogelijkheden van de lokale infrastructuur, inclusief de (mate van) aanwezigheid van een actieve nulde-lijn c.q. basisstructuur, waarin informele zorg en vrijwilligers het fundament vormen. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van elke deelnemende gemeenten om hierop actief lokaal beleid te ontwikkelen, hetgeen in de praktijk ook daadwerkelijk gebeurt. Dit vormt onderdeel van het lokale Wmo-

4 Laarbeek Helmond Seniorenraad De basis is de vrijwillige inzet van burgers. Het is nu al enorm moeilijk om alle vrijwilligersposities in de maatschappij in te vullen. Dit vraagt met klem om de ontwikkeling van de sociale, zorgzame samenleving op te nemen als randvoorwaarde in een separate risicoparagraaf in het beleidsstuk. Ook vraagt de Wmo- Adviesraad uitdrukkelijk een visie te ontwikkelen op deze fundamentele maatschappelijk verandering. En concrete stappen, activiteiten en projecten te benoemen om de gewenste sociale, zorgzame samenleving vorm te geven vanuit een samenhangend en integraal beleid. Het geeft dit (goede) beleidsstuk een wankele basis als dit niet wordt uitgewerkt. Het fundament wordt gevormd door de basislijn (nuldelijn) in de diverse gemeenten. De versterking hiervan moet een speerpunt zijn en lokaal gestuurd blijven. Het is positief dat alle gemeenten de Kanteling als basis nemen. Het is wel een aandachtspunt om dit gedachtengoed beleidsplan. Het geschetste model voor de uitvoering van de Wmo biedt overigens ook een prikkel om hier lokaal actief mee aan de slag te gaan. Vanzelfsprekend vinden wij het wel van belang om elkaars ervaringen te delen en van elkaar te leren. Daarnaast is hetgeen u signaleert voor de toekomst van nóg groter belang, met het oog op de komende decentralisatie van de AWBZ-functies en de daarmee gepaard gaande bezuinigingen. Dit punt zal inderdaad een vertaling moeten krijgen in de visie die de gemeenten hierop lokaal gaan neerleggen. Wij zullen in de risicoparagraaf van het te ontwikkelen beleidskader hier expliciet aandacht aan besteden. Zie bovenstaand antwoord. Zie bovenstaand antwoord. Zie bovenstaand antwoord.

5 onder ook oudere- burgers te versterken. Een coördinator en een steunpunt zijn van groot belang bij het versterken van het eigen en sociale netwerk. 3. Gebiedsgerichte werkwijze: Inhoud advisering : Reactie : Laarbeek Helmond Seniorenraad 1. De Participatieraad merkt op dat zorgvragen via verschillende (lokale) kanalen naar voren komen, bijv. via de huisarts. Hoe gaat dit werken in het voorgestelde systeem? 2. De huisarts krijgt meer en meer vragen met grote differentiatie op zijn spreekuur. Hoe faciliteren wij dit? Hoe wordt omgegaan met deze veranderende rol van de huisarts? De uitvoeringsorganisatie dient aansluiting te zoeken bij de lokale situaties en niet omgekeerd. Zorgvragen moeten dichtbij huis in behandeling worden genomen. De SR dringt aan op goed bereikbare en toegankelijke fysieke loketten, zowel lokaal als regionaal. Er moet met vaste contactpersonen worden gewerkt. De huisarts is één van de partijen binnen het lokale (gebieds-)netwerk, waarbinnen de Wmo-consulenten dienen te opereren. Binnen dit netwerk zijn meerdere partners actief die een schakel kunnen zijn in het bieden van ondersteuning. Dat kan de consulent zijn, maar ook een wijkverpleegkundige, een dorpsondersteuner of anderszins. Het belangrijkste is dat men elkaar in het lokale netwerk kent. Elke gemeente faciliteert dit op eigen wijze, passend bij de lokale situatie. De Wmoconsulent zal hier nadrukkelijk aansluiting bij zoeken. Dit is inderdaad ook onze zienswijze. Het principe van het dichtbij huis beantwoorden van vragen, is de kern van het gebiedsgericht werken. Daar past ook bij dat er herkenbare gebiedsteams worden ingericht, die als vaste contactpersonen opereren. Voor zover daar fysieke loketten voor nodig zijn, dienen deze inderdaad toegankelijk te zijn. Uiteraard zijn er ook nog andere mogelijkheden, zoals huisbezoek.

6 4. Financiën: Inhoud advisering : Reactie : Het verbaast de Participatieraad overigens wel dat het verwachte financieel voordeel niet doel stellend (bijvoorbeeld minimaal 10%) is opgenomen in het beleid. Wat zijn de financiële indicatoren? Hoe wordt in kaart gebracht of een bezuiniging op de ene plaats niet leidt tot meer kosten op een andere? 1. Voor de cliënt in het gehele Peelland zullen dezelfde regels gaan gelden m.b.t. voorzieningen. In alle gemeenten dezelfde verordening, dezelfde beleids- en uitvoeringsregels. Op beleid en uitvoering kan op deze wijze inhoudelijke en economische winst geboekt worden. 2. De Wmo-Adviesraad mist bij de voorwaarden, dat de gemeenten het in de wet vastgelegde compensatiebeginsel zal respecteren. Dit gaat boven het principe van het zich houden aan de taakstellende budgetten. Regionale samenwerking biedt dan overigens ook een schaal om een vuist te maken naar 'Den Haag'. 3. De Wmo-Adviesraad merkt op dat zij zich -wellicht enigszins buiten de orde- kan voorstellen, dat dit regionaliseringsproces redelijk uniek is in den lande. Zeker wanneer ook de WMO adviesraden etc. en de evt. patiëntenorganisaties deze regionalisering ondersteunen, kunnen wij ons voorstellen dat u kans maakt op subsidies van Rijk en of provincie. De samenwerking is gericht op het behalen van financieel en kwaliteitsvoordeel (waaronder ook vermindering van kwetsbaarheid). Het is het op dit moment moeilijk om dit in een taakstelling te vertalen. Er zijn veel onzekerheden die hier een rol in spelen, zoals onder andere de bezuinigingen die al in 2014 op ons afkomen en de nieuwe taken met beperkte uitvoeringsbudgetten die in 2015 naar gemeenten komen. Wij willen nu eerst ervaring met de samenwerking opdoen, voordat wij een realistische taakstelling kunnen benoemen. Er zal daarom monitoring plaatsvinden van de resultaten, inhoudelijk en financieel. 1. Dat is ook onze verwachting. 2. Het is inderdaad de wettelijke plicht, maar zeker óók onze ambitie om iedereen de ondersteuning te garanderen die noodzakelijk is. Vanzelfsprekend houden wij ons daarbij aan de wettelijke kaders. 3. Wij hebben reeds zowel Minister Plasterk, als Staatssecretaris van Rijn, uitgenodigd om aan de Peelregio een werkbezoek te brengen. Daarbij zullen wij zeker bespreken in hoeverre wij vanuit het Rijk ondersteuning kunnen verwachten.

7 5. Digitalisering: Inhoud advisering : Reactie : Laarbeek Helmond Seniorenraad Onderstreept wordt dat digitalisering veel mogelijkheden met zich meebrengt, waarvan zeker ook gebruik gemaakt moet worden. Tegelijkertijd vraagt het mobiliseren van het sociale netwerk juist een persoonlijke benadering. Daarvoor moet veel ruimte zijn, vooral omdat een substantieel deel van de zorgvragers niet met digitale communicatie bekend is. Er moet een toegankelijk, volledig en juist dossier zijn van iedere zorgvrager, met respect voor het privacyrecht. Bij de verstrekking, coördinatie en overdracht van informatie moet maatwerk worden geboden, ook in relatie tot de cliënt. Een persoonlijke benadering van het sociale netwerk past bij uitstek in de gekozen gebiedsgerichte werkwijze. De wijze van communicatie richting zorgvragers en hun netwerk beschouwen wij als maatwerk en zal zeker de nodige aandacht krijgen. Met de beoogde digitaliseringsslag (een uniform systeem) maken wij dit mogelijk. Daarbij houden wij m.b.t. privacyrecht rekening met de wettelijke kaders van de Wet bescherming persoonsgegevens. De wijze van communicatie richting zorgvragers beschouwen wij als maatwerk. 6. Opleiding/deskundigheid: Inhoud advisering : Reactie : Opleiding en scholing is in het perspectief van de Kanteling essentieel om te komen tot een succesvolle uitvoering. In de nota blijft opleiding van zowel de professionals als de vrijwilligers onderbelicht. Onder andere de zogenaamde keukentafelgesprekken vragen veel communicatie en interpersoonlijke competenties van de professional, zorgvuldige selectie aan de voorkant en gedegen training zijn belangrijk. Opleiding en scholing is zeker onderdeel van het implementatieplan. Het belangrijkste is de bereidheid om geheel anders te willen werken voor alle betrokken partijen. Wij missen in het voorstel de onderkenning van dit aspect en de manier hoe dit anders werken (Kanteling) gerealiseerd wordt, bijv. via opleiding, etc. De visie van waaruit gewerkt wordt, is onlosmakelijk onderdeel van de vormgeving van de gemeenschappelijke uitvoeringsorganisatie. De deelnemende gemeenten hebben in hun uitvoering allemaal de principes van de Kanteling centraal staan. Dat is nu al het geval en daarmee vertrekpunt voor verdere uitbouw van deskundigheid en vaardigheden van medewerkers.

8 Helmond Seniorenraad Ambtenaren moeten deskundig zijn en eenduidige informatie verstrekken. Daar zal het opleidingsplan inderdaad in voorzien. 7. Lokaal beleid: Inhoud advisering : Reactie : 1. De Participatieraad signaleert een aantal zaken over de belasting en toerusting van vrijwilligers en stelt vragen over de facilitering van vrijwilligers. 2. In het beleidsstuk wordt veelvuldig gesproken over de 0e-lijn maar er bestaat geen duidelijke definitie van. Het begrip 0elijn zou vervangen moeten worden door het begrip Basislijn omdat dit beter past bij de taak en rol en tegelijkertijd voor de burgers meer aansprekend zal zijn. De 0e-lijn heeft een negatieve klank. 3. Geconstateerd wordt dat de Basislijn in elke gemeente anders is. Deze lokale ontwikkelingen dienen voldoende ruimte te krijgen en de professionals dienen hierop aan te sluiten zodat de basis organisch kan groeien. Vervolgens stelt de Participatieraad een aantal vragen over de toekomstige investeringen in deze Basislijn. 4. De Participatieraad vindt het positief dat een aantal aspecten van de Kanteling terug te zien zijn in het beleidsstuk, zoals het Nieuwe Werken, consulenten die mobiel zijn, geïntegreerd in wijken en dichtbij de burgers, de samenwerking van partijen in de Basislijn. 1. Wij benadrukken dat het behoort tot de verantwoordelijkheid van elke deelnemende gemeenten om hierop actief lokaal beleid te ontwikkelen, als onderdeel van het lokale Wmobeleidsplan. 2. Het is zeker niet de bedoeling om het begrip nuldelijn een negatieve klank te geven. Het is echter een algemeen geaccepteerde en breed toegepaste term binnen de Wmo. Wij hebben bemerkt dat het ook positieve weerklank vindt, omdat het voor organisaties een erkenning uitdrukt van de keten waarbinnen geopereerd wordt (0 e lijn, 1 e lijn, 2 e lijn). Wij hebben de term wel in een voetnoot nader toegelicht. 3. Het is zeker de bedoeling om dit op lokaal niveau verder te ontwikkelen. Daarbij dienen in elke gemeente in het kader van het bredere Wmo-beleid- de gestelde vragen beantwoord te worden. Overigens vinden wij het van belang om deze ontwikkelingen in Peelverband met elkaar te delen en van elkaar te leren. 1. De Wmo-Adviesraad signaleert een aantal zaken over de belasting en toerusting van vrijwilligers en stelt vragen over de facilitering van vrijwilligers. 2. In het beleidsstuk wordt veelvuldig gesproken over de 0e-lijn maar er bestaat geen duidelijke definitie van. Het begrip 0elijn zou vervangen moeten worden door het begrip Basislijn Zie bovenstaande beantwoording voor de eerste drie punten.

9 Laarbeek omdat dit en beter past bij de taak en rol en tegelijkertijd voor de burgers meer aansprekend zal zijn. De 0e-lijn heeft een negatieve klank. 3. Geconstateerd wordt dat de Basislijn in elke gemeente anders is. Deze lokale ontwikkelingen dienen voldoende ruimte te krijgen en de professionals dienen hierop aan te sluiten zodat de basis organisch kan groeien. Vervolgens stelt de Wmo-Adviesraad een aantal vragen over de toekomstige investeringen in deze Basislijn. 4. Doordat de kosten van de voorzieningen zelf uit de lokale budgetten betaald moeten worden blijft de druk op de individuele gemeente bestaan om er alles aan te doen om te investeren in voorliggende voorzieningen en het verbeteren van de sociale cohesie. De consequenties van uniformering van het uitvoeringsbeleid zijn nog moeilijk te overzien. Het verstrekken van voorzieningen moet gebaseerd blijven op individueel maatwerk. Het kunnen (en blijven) beschikken over lokaal budget is een belangrijke voorwaarde voor een zo hoog mogelijke betrokkenheid van burgers en bestuurders. 4. Dit onderschrijven wij. Wij delen deze zienswijze. Wij delen deze zienswijze. 8. Communicatie: Inhoud advisering : Reactie : In het beleidsstuk is sprake van de ontwikkeling van een communicatieplan. De Participatieraad wil hier graag proactief in meedenken en ook hierin advies geven. Wij zullen over dit onderwerp graag nader met de Wmo-raden van gedachten wisselen. Helmond GOH De Wmo-Adviesraad verzoekt met klem om duidelijke en goede voorlichting en daarbij taal te gebruiken, die iedere gewone burger ook begrijpt. Het GOH verzoekt met nadruk om duidelijke en goede voorlichting en daarbij taal te gebruiken, die iedere gewone burger ook begrijpt. Wij zullen dit zeker als uitgangspunt in onze communicatie meenemen. Wij zullen dit zeker als uitgangspunt in onze communicatie meenemen.

10 9. Overige opmerkingen/adviezen: Inhoud advisering : Reactie : 1. Wij missen een Plan B voor het geval de Peelsamenwerking uiteindelijk niet blijkt te slagen. 2. Men ziet graag meer accent op de afspraken met zorgaanbieders om de uitgangspunten van de Kanteling integraal in hun werkprocessen mee te nemen, zoals het inbouwen van prikkels aan zorgaanbieders waardoor Kantelings-initiatieven beloond worden? Betrek in dit proces creatieve denkers vanuit andere disciplines. In de notitie wordt als randvoorwaarde vermeld dat de cliënt/burger geen hinder mag ondervinden van de regionale samenwerking. Wij vinden dit een negatieve benadering van de regionale samenwerking. Regionale samenwerking ga je aan als je daar voordeel in ziet. Wij adviseren u de notitie vanuit de perspectief aan te passen. 1. Wij hebben vertrouwen in onze samenwerking en gaan ervanuit dat we elkaar daarin weten te vinden. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, dan zal elke gemeente altijd de verantwoordelijkheid voor een goede dienstverlening aan haar burgers op zich nemen. 2. Wij zullen dit onderwerp meenemen in toekomstige aanbestedingen en in het te ontwikkelen beleidskader inzake de decentralisatie van de AWBZ. De randvoorwaarde maakt onderdeel uit van de reeds vastgestelde en ondertekende Intentieverklaring. Maar wij hebben vervolgens uw positieve insteek verwerkt in het voorliggende voorstel.

Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014

Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014 RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014 Datum 31 december 2013 1. Samenvatting Een uniforme Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Wij zijn blij met uw betrokkenheid en inzet, de uitgebreide reactie en de gemaakte opmerkingen.

Wij zijn blij met uw betrokkenheid en inzet, de uitgebreide reactie en de gemaakte opmerkingen. Aan: de Wmo-raden van de gemeenten: Etten-Leur Halderberge Moerdijk Rucphen Roosendaal Zundert Geachte Wmo-raden, Allereerst willen de colleges hun waardering uitspreken over het gezamenlijk advies dat

Nadere informatie

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4 Uitgelicht: Adviezen participatieraad Bijlage 4 4. Algemeen: VISIE EN UITGANGSPUNTEN De PR onderschrijft de visie dat niet vanuit beperkingen maar vanuit mogelijkheden, participatie en kansen gedacht moet

Nadere informatie

Behoud en versterking van de dienstverlening aan de burger

Behoud en versterking van de dienstverlening aan de burger BESTUURSOPDRACHT PEELSAMENWERKING WMO PV 6 1. Doelstelling samenwerking Gemeenten staan voor een enorme taakstelling binnen het sociale domein. Met het oog op de aangekondigde decentralisaties en bezuinigingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Beleidsplan Jeugdhulp Peelregio en Verordening. Commissie Samenleving 6 oktober 2014

Beleidsplan Jeugdhulp Peelregio en Verordening. Commissie Samenleving 6 oktober 2014 Beleidsplan Jeugdhulp Peelregio en Verordening Commissie Samenleving 6 oktober 2014 Vooraf Aansluitend op vastgesteld Beleidskader Jeugdhulp Peelregio ( 11 februari 2014). Advisering door Wmo raden (bijlage

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/009141

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/009141 RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/009141 COMMISSIE Burgers op 13 oktober 2014 Onderwerp: Voorstel over Beleidsplan jeugdhulp in de Peelregio 2015-2016 en de verordening jeugdhulp peelgemeente

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten.

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Putten, 22 december 2015 Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Betreft: Mantelzorgondersteuning Gemeente Putten 2016 Geacht College, Op 1 december jl. ontving de Wmo-raad de adviesaanvraag

Nadere informatie

Reactienota op de adviezen

Reactienota op de adviezen Bijlage 2 bij raadsvoorstel inzake transitie maatschappelijke ondersteuning. De volgende raden zijn om advies gevraagd: 1. Wmo Advies Raad De Bilt; 2. Ouderenraad De Bilt Reactienota op de adviezen Met

Nadere informatie

De gekantelde Wmo-verordening

De gekantelde Wmo-verordening De gekantelde Wmo-verordening De VNG heeft een Wmo-modelverordening gepubliceerd. Gemeenten kunnen deze tekst gebruiken als voorbeeld om lokaal een eigen Wmo-verordening op te stellen. Voor belangenorganisaties

Nadere informatie

RAADSINFORMATIE. Positionering minimaregelingen, bijzondere bijstand en schulddienstverlening. Datum

RAADSINFORMATIE. Positionering minimaregelingen, bijzondere bijstand en schulddienstverlening. Datum RAADSINFORMATIE Aan de Raad Agenda nr. 6c Positionering minimaregelingen, bijzondere bijstand en schulddienstverlening Datum 26 maart 2014 1. Samenvatting In het kader van de Peelsamenwerking 6.1 was er

Nadere informatie

Mezzo Advies Verordening WMO 2015

Mezzo Advies Verordening WMO 2015 Verordening WMO 2015 Mezzo Auteur: Karin Verbeek Bunnik, mei 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. De reikwijdte van mantelzorg 4 2.1 Mantelzorg is altijd vrijwillig 4 2.2 Mantelzorg en bovengebruikelijke

Nadere informatie

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9.

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9. Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 mei 2014 Portefeuillehouder Dhr. H.A. Driessen Begrotingsprogramma 8 Onderwerp Beleidskader Sturing, Bekostiging en Inkoop nieuwe gemeentelijke taken Jeugdwet

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Onderwerpen Wat is kantelen? Waarom kantelen? Hoe gaan we kantelen Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Wat is kantelen? Invoeren bedoeling Wmo: - Zelfredzaamheid en zelfstandigheid - Van zorg naar

Nadere informatie

Inventarisatie van Wmo-raden 2012 - de uitgewerkte antwoorden -

Inventarisatie van Wmo-raden 2012 - de uitgewerkte antwoorden - Inventarisatie van Wmo-raden 2012 - de uitgewerkte antwoorden - 27-9-2012 Vooraf De jaarlijkse inventarisatie van de Koepel van Wmo-raden onder Wmo-raden heeft ook in 2012 een goede respons gekregen. Uitgezet

Nadere informatie

Onderwerp: Nieuwe Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer.

Onderwerp: Nieuwe Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Nieuwe Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer. Nummer: 8a. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 6 maart 2012 Aanleiding De Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL

VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL Inhoudsopgave: Voorwoord... 1 1. Visie: door KANTELING in BALANS...2 1.1 De kern: Eigen kracht en medeverantwoordelijkheid

Nadere informatie

Bijeenkomst Wmo adviesraden. Welkom. 4 november 2013

Bijeenkomst Wmo adviesraden. Welkom. 4 november 2013 Bijeenkomst Wmo adviesraden Welkom 4 november 2013 Even voorstellen Programma Terugblik Vervolg Opdracht Stand van zaken Fase 3 Wmo Terugblik Vervolg Opdracht Stand van zaken Fase 3 Wmo Uitgangspunten

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus AE HELMOND

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus AE HELMOND College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 december 2010 Onderwerp: Advies concept Categoriale compensatie eigen bijdrage voor chronisch zieken

Nadere informatie

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht Cliëntenperspectief op de compensatieplicht De Wmo-adviesraad Leerdam heeft samen met MOVISIE een visiedocument opgesteld over het cliëntenperspectief op de compensatieplicht. De Wmo-adviesraad wilde een

Nadere informatie

Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen

Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen Presentatie Bijeenkomst KBO Bondsbestuur Herman Eitjes, adviseur programma Aandacht voor Iedereen Programma Aandacht voor iedereen

Nadere informatie

d Postbus AA Den Burg website: 1

d Postbus AA Den Burg website:     1 Advies aan het College van B&W van de gemeente Texel Onderwerp: 3D Beleidsplan: Op weg naar een zorgzame samenleving. Inleiding De vier gemeenten in de kop van Noord-Holland hebben gezamenlijk een visie

Nadere informatie

Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL. bijbehorende stukken:

Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL. bijbehorende stukken: Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL bijbehorende stukken: Advies nr. 27.A Beleidskader Wmo 2015 Advies nr. 27.B Beleidskader Participatiewet Advies nr. 27.C Beleidsplan Jeugd Bijlage

Nadere informatie

Nota van B&W. B&W-besluit:

Nota van B&W. B&W-besluit: Nota van B&W Portefeuille H. van der Molen Auteur D.A. Boon Telefoon 5114128 E-mail: boond@haarlem.nl PD/MID Reg.nr. PD/DV/2006/1256 Bijlage A Onderwerp Prestatieplan WMO Loket B & W-vergadering van 5

Nadere informatie

Reactie Prima dat de focus op het lokale beleidskader ligt.

Reactie Prima dat de focus op het lokale beleidskader ligt. Overzicht van de advisering door de Participatieraad Asten over het Beleidsplan sociaal domein 2018 2021 en de reactie daarop namens het College van Burgemeester en Wethouders. Inhoud advies algemeen U

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

E:

E: College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van mevrouw A. Heijstee Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: inzake de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Weesp 2018, Beleidsregels

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 januari 2012 Onderwerp: Advies betreffende evaluatie Seniorenraad 2009-2011 nota Seniorenbeleid 2012

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Wmo-adviesraad GEMEENTE RENKUM Secretariaat: Postbus HA Oosterbeek Telefoon (026) Fax (026)

Wmo-adviesraad GEMEENTE RENKUM Secretariaat: Postbus HA Oosterbeek Telefoon (026) Fax (026) Wmo-adviesraad GEMEENTE RENKUM Secretariaat: 6860 HA Oosterbeek Telefoon (026) 33 48 583 Fax (026) 334 83 10 Email: Wmoraad@renkum.nl College van Burgemeester en Wethouders in de gemeente Renkum 6860 HA

Nadere informatie

Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (versie 24 september 2014 )

Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (versie 24 september 2014 ) College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van dhr. H. Tuning Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Wmo adviesraad Boxtel. p/a Boxtelseweg 31. 5298 VA Liempde

Wmo adviesraad Boxtel. p/a Boxtelseweg 31. 5298 VA Liempde Wmo adviesraad Boxtel p/a Boxtelseweg 31 5298 VA Liempde Gemeente Boxtel t.a.v. het College van Burgermeesters en Wethouders Postbus 1000 5280 DA Boxtel Betreft: Reactie van de Wmo adviesraad Boxtel op

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies Raadsvergadering d.d. 29 augustus 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 14. Wissenkerke, 11 juli 2013 Onderwerp: Notitie Uitgangspunten

Nadere informatie

Checklist beoordeling beleidskader Wmo. 20 beoordelingsvragen vanuit cliëntenperspectief

Checklist beoordeling beleidskader Wmo. 20 beoordelingsvragen vanuit cliëntenperspectief Checklist beoordeling beleidskader Wmo 20 beoordelingsvragen vanuit cliëntenperspectief AVI-toolkit 10 12 februari 2014 1 Inhoud Beleidskader Wmo beoordelen vanuit cliëntenperspectief... 3 Advies en ondersteuning...

Nadere informatie

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 1 De welzijnskoers 2013-2016 Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 2 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Aanleiding... 3 1 Welzijnsvisie Roermond... 3 2 Regeerakkoord Rutte II... 4 3 Het routeboek: de

Nadere informatie

Mezzo Advies voor gemeenten Verordening WMO versie 2

Mezzo Advies voor gemeenten Verordening WMO versie 2 voor gemeenten Verordening WMO 2015 versie 2 Mezzo Auteur: Karin Verbeek Bunnik, oktober 2014 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DE REIKWIJDTE VAN MANTELZORG... 3 2.1. Mantelzorg is altijd vrijwillig...

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Koppel notitie subsidie en accommodatiebeleid

Koppel notitie subsidie en accommodatiebeleid Koppel notitie subsidie en accommodatiebeleid Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Doelen ontwikkelen subsidie- en accommodatiebeleid... 3 1.3 Transitie van oud beleid naar nieuw beleid... 3

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23-9-2014 Nummer voorstel: 2014/51 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 10 Onderwerp:

Nadere informatie

Advies WMO raad Haarlem op nota. Welzijnswerk klaar voor toekomst.

Advies WMO raad Haarlem op nota. Welzijnswerk klaar voor toekomst. WMO raad Haarlem op nota Welzijnswerk klaar voor toekomst. Inleiding De Wmo-raad Haarlem heeft met belangstelling kennis genomen van de nota Welzijnswerk klaar voor de toekomst. De Wmo-raad adviseert positief

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

Transformatie in de gemeente Dalfsen. Dichter bij de kern

Transformatie in de gemeente Dalfsen. Dichter bij de kern Transformatie in de gemeente Dalfsen Dichter bij de kern 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Transformatie Sociaal Domein Dichter bij de kern...4 2.1. Transformatie ambitie in uitgangspunten...5 2.2 Bestaande

Nadere informatie

GEMEENTE ROERMOND. Raadsvoorstelno. : 2012/056/1 Agendapuntno.: Datum : 7 mei 2012 Portefeuille: BS

GEMEENTE ROERMOND. Raadsvoorstelno. : 2012/056/1 Agendapuntno.: Datum : 7 mei 2012 Portefeuille: BS ^ 1^ gemeente Roermond GEMEENTE ROERMOND Raadsvoorstelno. : 2012/056/1 Agendapuntno.: Datum : 7 mei 2012 Portefeuille: BS Onderwerp: Vaststelling Verordening voorzieningen Wmo Roermond 2012 Aan de Gemeenteraad

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0

Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0 1 Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0 Preambule Vrijwillig medewerkers in zorg en welzijn verrichten onbetaald en vrijwillig werkzaamheden in georganiseerd verband. Zij doen

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

: 29 november 2011 : 12 december : J.L.M. Vlaar : E.M. de Rijke

: 29 november 2011 : 12 december : J.L.M. Vlaar : E.M. de Rijke RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 29 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 733 : Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid

Nadere informatie

Raadsnotitie. 1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr. 11a

Raadsnotitie. 1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr. 11a Raadsnotitie Agenda nr. 11a Onderwerp: Informatieve notitie betreffende visie cliëntondersteuning Soort: Informatieve notitie Opsteller: I.G.A. van Gerven-van Leeuwen Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer:

Nadere informatie

Advies Startnota 3D BMWE 12 januari Inleiding

Advies Startnota 3D BMWE 12 januari Inleiding Advies Startnota 3D BMWE 12 januari 2014 Inleiding De verschillende BMWE-adviesraden zijn gevraagd door de 4 colleges in september en oktober van dit jaar om een gezamenlijk advies uit te brengen over

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Datum: 13 november 2104 Bijlage bij BSW/2014.247 Inleiding Op 29 september 2014 heeft het College van Burgemeester

Nadere informatie

Betreft: Opmerkingen bij de reactie van de gemeente op ons Advies: Beleidsplan Welzijn en zorg Barneveld van

Betreft: Opmerkingen bij de reactie van de gemeente op ons Advies: Beleidsplan Welzijn en zorg Barneveld van Aan het college van B&W van de gemeente Barneveld Voorthuizen, 24 februari 2012 Betreft: Opmerkingen bij de reactie van de gemeente op ons Advies: Beleidsplan 2012-2015 Welzijn en zorg Barneveld van 25-11-2011.

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: Consulent informele ondersteuning. Portefeuillehouder: mw. E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: 180476 / 186829 Samenvatting Aanleiding om te

Nadere informatie

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Deze evaluatie is gericht op het functioneren van de Wmo-raad tot nu toe: doen we de goede dingen? En doen we die dingen op de goede manier? Daarmee krijgt u zicht op het huidige

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L. TopL.W. Top, 0595 447737737 gemeente@winsum.nl (t.a.v. L. Top L.W. Top)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L. TopL.W. Top, 0595 447737737 gemeente@winsum.nl (t.a.v. L. Top L.W. Top) Vergadering: 7 juni 2012 Agendanummer: 4 Status: Informerend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L. TopL.W. Top, 0595 447737737 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. L. Top L.W. Top) Aan de

Nadere informatie

Raadsstuk. De vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt:

Raadsstuk. De vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt: Raadsstuk Onderwerp: Wmo voorzieningen: de kanteling van een aanbod- naar een vraaggerichte organisatie. Rapport van het RKC-onderzoek naar de Wmo voorzieningen van de gemeente Haarlem. Reg.nummer: 2013/426163

Nadere informatie

Advies. Concept Beleidsregels gehandicaptenparkeerplaatsen Wageningen 2014

Advies. Concept Beleidsregels gehandicaptenparkeerplaatsen Wageningen 2014 Wmo - WI Adviesraad Adviesraad Wmo en WI Wageningen Advies Concept Beleidsregels gehandicaptenparkeerplaatsen Wageningen 2014 Adviesnr. : 27 Datum : 03-03-2014 Colofon De Adviesraad Wmo-WI is geïnstalleerd

Nadere informatie

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein 1 Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 ten aanzien van het sociale domein. De directe aanleiding

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2509 EJ DEN HAAG. Geachte heer Van Rijn,

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2509 EJ DEN HAAG. Geachte heer Van Rijn, De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2509 EJ DEN HAAG Datum 8 augustus 2013 Onderwerp Wetsvoorstel versterking eigen kracht Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

AAN DE RAAD. Raadsvergadering d.d. : 26 juni 2014 Voorstelnummer : Portefeuillehouder : E. Hollenberg Carrousel d.d.

AAN DE RAAD. Raadsvergadering d.d. : 26 juni 2014 Voorstelnummer : Portefeuillehouder : E. Hollenberg Carrousel d.d. AAN DE RAAD Raadsvergadering d.d. : 26 juni 2014 Voorstelnummer : Portefeuillehouder : E. Hollenberg Carrousel d.d. : 12 juni 2014 Afdeling : Welzijn Opsteller : I. Sneekes Onderwerp : De inrichting van

Nadere informatie

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Doel Wmo Beleidsplan 1 Een samenhangend antwoord Specifiek en Meetbaar Wat te doen en met wie Acceptatie en Realistisch Termijn Het Besluit maatschappelijke

Nadere informatie

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 *ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.14-28578/DV.14-380, afdeling Samenleving. Sellingen, 11 september 2014 Onderwerp: Inzet middelen cliëntondersteuning

Nadere informatie

Geacht College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Duiven,

Geacht College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Duiven, Duiven 3 oktober 2014 Geacht College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Duiven, De WMO raad heeft de laatste maanden veel tijd, energie en kennis gestopt in de adviezen m.b.t. de concept beleidsplannen

Nadere informatie

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Checklist Kanteling binnen gemeenten Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Kanteling in beleid Ja

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het beleidsplan Transformatie van AWBZ naar Wmo regio Brabant Noordoost-oost.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het beleidsplan Transformatie van AWBZ naar Wmo regio Brabant Noordoost-oost. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het beleidsplan Transformatie van AWBZ naar Wmo regio Brabant Noordoost-oost. Nummer: 8e. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 11 juni

Nadere informatie

Visie gemeenten Midden-Holland op sociaal domein

Visie gemeenten Midden-Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 op het sociale domein. De directe aanleiding voor het opstellen van dit document is de op handen zijnde decentralisatie

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag Wmo-raad

INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag Wmo-raad Jaarverslag 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Samenstelling Wmo-raad 4. Visie 5. Werkwijze Wmo-raad 6. Vergaderingen 7. Deskundigheidsbevordering 8. Externe bijeenkomsten 9. Financiële verslaglegging

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Werkplan 2014 Werkplan 2014 Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Het werkveld maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening)

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening) Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening) 1. Algemene toelichting 1.1 Inleiding Deze verordening geeft uitvoering aan de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/000619

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/000619 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/000619 Onderwerp: Toekomstvisie brandweerzorg, 1e wijziging begroting VRBZO 2015 en Dekkingsplan 2014 Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: div. 3 maart

Nadere informatie

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen De Wmo heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste jaren bestonden uit het neerzetten van goede structuren voor hulp en ondersteuning. De

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018

Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018 Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018 Ontwikkeling van Talent door ontwikkeling van eigen Kracht Hardenberg, 27 januari 2015 1 Inleiding Nadat

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Inleiding De Adviesraad Sociaal Domein is in de huidige opzet gestart sinds eind 2013. De wijze waarop voorheen de WMO raad was ingericht voldeed voor

Nadere informatie

Gemeente heeft Antwoord 15 m2014

Gemeente heeft Antwoord 15 m2014 Gemeente heeft Antwoord 15 m2014 uitvoering decentralisaties in Peel 6.1 2 Agenda Peel 6.1 Gemeente heeft antwoord 3 D s: WMO, Jeugd en AWBZ Aanpak en bevindingen Doen en niet doen Wat komt er op ons af

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *14.0012361* 14.0012361 Raadsvergadering: 23-10-2014 Voorstel: 8.62 Agendapunt: 9 Onderwerp Regiovisie Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling Noord-

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Concept Beleidskader Maatschappelijke Zorg (na inspraak) 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Concept Beleidskader Maatschappelijke Zorg (na inspraak) 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Concept Beleidskader Maatschappelijke Zorg (na inspraak) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

Mezzo memo. Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk

Mezzo memo. Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk Mezzo memo Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk Inleiding Gemeenten krijgen een steeds grotere taak in de ondersteuning

Nadere informatie

Bijlage: Aanpak aanscherping Meldcode

Bijlage: Aanpak aanscherping Meldcode Bijlage: Aanpak aanscherping Meldcode 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking getreden. Deze wet verplicht professionals in de sectoren

Nadere informatie

Aan de deelnemers van de fysieke overlegtafel d.d. 5 juni 2014 Betreft: Communicatie richting cliënten en medewerkers

Aan de deelnemers van de fysieke overlegtafel d.d. 5 juni 2014 Betreft: Communicatie richting cliënten en medewerkers Aan de deelnemers van de fysieke overlegtafel d.d. 5 juni 2014 Betreft: Communicatie richting cliënten en medewerkers Aanleiding In een eerder overleg is afgesproken om de communicatie richting cliënten

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. De geactualiseerde Verordening is voor advies voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein Boekel.

GEMEENTE BOEKEL. De geactualiseerde Verordening is voor advies voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein Boekel. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 24 oktober 2017 Voorstel van : College van Burgemeester en Wethouders Onderwerp : Geactualiseerde Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning 2018 Samenvatting

Nadere informatie

Hoe De Kanteling een slag vooruit kan maken met de inzet van samenwerkingspartners

Hoe De Kanteling een slag vooruit kan maken met de inzet van samenwerkingspartners DE KANTELING VOORUIT! Hoe De Kanteling een slag vooruit kan maken met de inzet van samenwerkingspartners De Kanteling is in Nederland inmiddels al een gevleugeld begrip. Veel gemeenten zijn bezig met De

Nadere informatie

2. Probleemstelling. Algemeen. Clientondersteuning

2. Probleemstelling. Algemeen. Clientondersteuning 1. Inleiding Op 16 juli 2014 heeft de WMO Raad van Uw College van Burgemeester en Wethouders ter advisering ontvangen: Het concept beleidsplan Maatschappelijke ondersteuning en Jeugdhulp,Dit concept beleidsplan

Nadere informatie