- een duidelijke werkmethode voor alle samenwerkingssectoren, waarin de concrete invulling via jaaractieplannen moet geschieden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- een duidelijke werkmethode voor alle samenwerkingssectoren, waarin de concrete invulling via jaaractieplannen moet geschieden."

Transcriptie

1 Ten geleide Op basis van een instellingsbrede input van de VUB kwam een ontwerp van samenwerkingsovereenkomst VUB-EhB tot stand. Dit initiële document werd door alle geledingen van de EhB maar ook deze van de VUB meermaal grondig nagelezen en constructief becommentarieerd. Aan de hand van deze commentaren werd de opdracht van de UAB werkgroep samenwerkingsovereenkomst VUB-EhB 1 1 om voorliggend document op te stellen, bevorderd. De UAB wenst dan ook alle beleidsmedewerkers en alle diensten van de beide partnerinstellingen te danken voor hun gewaardeerde inbreng. De uiteindelijke ontwerptekst is van de hand van de voorzitter van de UAB die hiervoor alle verantwoordelijkheid neemt. Hierbij heeft hij kunnen rekenen op de gewaardeerde steun van vele collega s via toelevering van documenten, kritische lectuur van de eerste versies en constructieve dialoog. Het voorliggend document gaat uit van de betrachting een allesomvattende princiepsovereenkomst van samenwerking VUB-EhB neer te schrijven. Daarin zijn vervat: - duidelijke doelstellingen in de vooropgezette domeinen. Deze zijn algemeen en principieel geformuleerd, weze het zoveel mogelijk tot en met sub-doelstellingen. - een duidelijke werkmethode voor alle samenwerkingssectoren, waarin de concrete invulling via jaaractieplannen moet geschieden. - een duidelijke bevoegdheidsregeling voor de partners en de associatie, uitgaande van het principe dat de beide instellingen de ultieme beslissingsbevoegdheid behouden. Op deze wijze is het de betrachting de samenwerkingsovereenkomst VUB-EhB als ijk- en merkpunt te gebruiken, terwijl de jaaractieplannen (JAPs) de benchmarks uitmaken. Aldus krijgt de overeenkomst een dynamisch en tijdloos karakter zonder nood aan regelmatige update of amendering. Het is onze overtuiging dat VUB en EhB samen een toekomst hebben in het Brussels hoger onderwijs landschap, elk met zijn specifieke opdrachten, historiek en eigenheden, maar ook met een nood aan bundeling van krachten vertrekkende van de gemeenschappelijke waarden gedragen door beide instellingen en dit op basis van wederzijds respect en vertrouwen. 1 De UAB werkgroep werd voorgezeten door Bart De Schutter (voorzitter UAB) en verder samengesteld uit Yves Van der Hoeven (VUB), Jeroen De Samblancx (VUB) Ignace Van Dingenen (EhB) en Ruddy Verbinnen (UAB). Deze werkgroep handelde vanuit objectief standpunt.

2 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VUB-EhB UITGANGSPUNTEN De Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel - gaan een intensieve samenwerking aan teneinde hun respectieve missies zo efficiënt mogelijk te realiseren - beogen daardoor voor beide instellingen een meerwaarde te genereren, gebaseerd op een transparant en effectief partnership - versterken en waarborgen de samenhang en de synergie tussen de academisch gerichte en de professioneel gerichte opleidingen - scheppen door deze samenwerking een sterkere maatschappelijke inbedding zowel in Brussel als in Vlaanderen en internationaal, gestoeld op hun pluralistische en humanistische mens- en maatschappijvisie - beogen door samenwerking in de domeinen onderwijs, onderzoek, internationalisering, studentenbeleid, infrastructuur, communicatie, ICT en bibliotheek efficiëntieverhoging, kostenbesparing en een grotere competitiviteit ten overstaan van andere instellingen van hoger onderwijs - houden bij de uitbouw van deze overeenkomst rekening met de voor hen vigerende decretale verplichtingen.

3 HOOFDSTUK 1 ONDERWIJS en STUDIEBEGELEIDING Art 1 De VUB en de EhB streven naar een optimale samenwerking inzake onderwijsbeleid teneinde aan de studenten een kwalitatief hoogstaand aanbod te verzekeren van academische en professionele opleidingen. Art 2 Zij streven naar maximale samenwerking inzake studieadvies, studiekeuze en wervingsactiviteiten voor studie aan de VUB of de EhB, in het bijzonder gericht naar het secundair onderwijs. Art 3 Zij delen informatie en expertise en zetten gezamenlijke initiatieven op met het oog op het verhogen van het studierendement van de studenten. Art 4 Zij delen informatie en expertise en zetten gezamenlijke initiatieven op inzake onderwijsbegeleiding. Art 5 Zij leveren een gelijkaardige inspanning in verband met studiebegeleiding. Art 6 Zij werken samen rond studietrajectbegeleiding voor studenten. Art 7 Zij zetten gezamenlijke initiatieven op met het oog op een optimale doorstroom en heroriëntering van studenten in en tussen beide instellingen. Art 8 Zij stellen zo mogelijk - opleidingsonderdelen uit hun respectieve opleidingsprogramma s toegankelijk voor de studenten van de andere partnerinstelling; Art 9 Zij delen informatie en expertise en nemen gezamenlijke initiatieven inzake het bepalen van een gemeenschappelijke ontwikkelingsstrategie voor en het gebruik van elektronische leerplatformen. Zij overleggen over hun houding tegenover participatie en verankering in de vzw Chamillo. Art 10 Zij overleggen inzake interne en externe kwaliteitsbewaking. Art 11 Zij werken samen aan initiatieven inzake onderwijsprofessionalisering. Art 12 Zij stimuleren overleg en gezamenlijke initiatieven inzake onderwijsvernieuwing. Art 13 Zij overleggen en nemen initiatieven inzake levenslang leren. Art 14 Zij overleggen over de organisatie van een efficiënte samenwerking tussen hun respectieve onderwijsadministraties en berichten elkaar over relevante initiatieven.

4 HOOFDSTUK 2 ONDERZOEK Art 15 De VUB en de EhB streven ernaar een onderzoekscultuur te creëren door het opzetten van gezamenlijke initiatieven ter promotie van onderzoek en ter verhoging van hun onderzoeksactiegraad. Art 16 Door samenwerking, zowel op onderzoeksvlak als op vlak van administratieve ondersteuning, beogen de beide partners een verhoogde synergie en het bekomen van een grotere kritische massa voor hoogstaand fundamenteel, toegepast en artistiek onderzoek. Art 17 Zij ijveren hiertoe voor een zo gemeenschappelijk mogelijke uitbouw en organisatie van maatschappelijke, wetenschappelijke en artistieke dienstverlening en valorisatie. Art 18 Zij streven de maximale uitbouw na van onderzoekssamenwerkingsverbanden in fundamenteel en toegepast onderzoek, inclusief praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek (PWO). Zij kunnen dit via associatiegebonden onderzoeksgroepen. Art 19 Zij delen hun expertise en werken samen inzake externe fondsenwerving en het opmaken van onderzoeksfinancieringsmodellen. Art 20 De VUB stelt haar doctoraatsopleiding open voor EhB-vorsers, ingeschreven als VUB-doctoraatstudent, met in achtname van specifieke begeleidingsbehoeften voor de onderzoeksdisciplines verbonden aan de EhB. 2 Art 21 Beide partners werken samen de specifieke regeling voor het doctoraat in de kunsten verder uit. Art 22 Zij zorgen voor samenwerking in de organisatie van de kwaliteitsbewaking van het onderzoek. Hiertoe delen zij hun expertise inzake het verzamelen en beheren van onderzoeksdata, onderzoeksmonitoring en -evaluatiesystemen. Art 23 Zij werken samen inzake wetenschapscommunicatie en delen hun expertise terzake. Art 24 Zij overleggen over de uitbouw en organisatie van efficiënte en voldoende onderbouwde onderzoeksadministraties en nemen de nodige afspraken om vlotte en permanente samenwerking te bevorderen. 2 * De VUB doctoraatsopleiding zal in het opleidingsaanbod waar nodig specifieke workshops of trainingen organiseren die relevant zijn voor de onderzoeksdisciplines industrieel ingenieur, toegepaste taalkunde en/of kunsten

5 HOOFDSTUK 3 STUDENTENBELEID Art 25 De VUB en de EhB streven ernaar samen te werken op het vlak van dienstverlening aan de studenten, zowel op studievlak als op dat van logistieke ondersteuning. Art 26 Hiertoe zullen zij er over waken dat hun respectieve diensten nauw overleg plegen, expertise uitwisselen en waar mogelijk dezelfde werkwijze hanteren. Art 27 Beide partners engageren zich om hun studentenvoorzieningen zoveel mogelijk open te stellen voor studenten van de andere instelling. Art 28 Beide partners plegen overleg en werken samen een cultuurbeleidsplan uit en zullen initiatieven inzake cultuuraanbod op elkaar afstemmen en open stellen voor studenten van beide instellingen. Art 29 Beide partners werken verder aan een gezamenlijk sportbeleidsplan en zullen hun initiatieven inzake sportaanbod open stellen voor studenten van beide instellingen. Art 30 Beide partners streven ernaar de initiatieven genomen onder de artikels 27, 28 en 29 eveneens zo mogelijk open te stellen voor hun personeelsleden. Art 31 Beide instellingen onderzoeken samenwerkingsmogelijkheden op het vlak van uitgeven van syllabi en verkoop van handboeken en sluiten in voorkomend geval een overeenkomst af. Art 32 Zij werken samen inzake studentenjobdienstverlening en stellen hun aanbod wederzijds beschikbaar. Art 33 Beide partners overleggen over de mogelijkheid het VUB Career Center op termijn ook open te stellen voor EhB studenten.

6 HOOFDSTUK 4 INTERNATIONALISERING Art 34 De VUB en de EhB streven naar een grotere mate van synergie inzake internationalisering. Art 35 Zij streven ernaar hun onderwijs- en onderzoeksaanbod zo ruim mogelijk meertalig open te stellen voor buitenlandse studenten en wetenschappers. Art 36 Zij werken samen aan een onthaalcultuur voor buitenlandse bezoekers en bewaken de onthaalvriendelijkheid van hun open multiculturele campussen. Art 37 Zij werken nauw samen inzake het onthaalbeleid van buitenlandse studenten, de aanmaak en verspreiding van onthaalmateriaal en de organisatie van onthaalactiviteiten. Art 38 Zij werken samen initiatieven uit voor internationalization@home en sensibiliseren studenten en personeel voor internationale, in het bijzonder Europese, ervaringen en voor projectmogelijkheden in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Art 39 Zij houden elkaar op de hoogte van initiatieven inzake sociale en culturele integratie van hun buitenlandse studenten, en onderzoeken de mogelijkheid van gezamenlijke initiatieven en/of het openstellen ervan voor de andere partner. Art 40 Zij wisselen informatie uit betreffende inkomende buitenlandse delegaties of gasten en over geplande buitenlandse missies met het oog op eventuele betrokkenheid van de andere instelling. Art 41 Teneinde een grotere synergie te creëren zullen zij hun expertise en deskundigheid inzake internationale samenwerking uitwisselen en in het bijzonder een overzicht maken van de internationale netwerking per studiegebied en per geografische zone. Art 42 Zij verbinden er zich toe elkaar op de hoogte te houden van geplande projectinitiatieven en de opportuniteit van deelname van de andere partner te onderzoeken. Art 43 Zij kunnen op basis van afspraken elkaar wederzijds vertegenwoordigen in externe organen bevoegd voor deze materie. Art 44 Zij kunnen overwegen externe initiatieven inzake internationalisering gezamenlijk te ondersteunen.

7 HOOFDSTUK 5 COMMUNICATIE Art 45 De dienst Marketing, Communicatie en Evenementen van de VUB en de dienst Communicatie van de EhB zullen door structurele samenwerking elkaars communicatiebeleid versterken. Art 46 Beide diensten zullen onderzoeken in welke domeinen samenwerking mogelijk is en welke maatregelen kunnen leiden tot een verdere efficiëntieverhoging. Art 47 Wanneer VUB en EhB in een gemeenschappelijk initiatief optreden zullen beide diensten de daaraan verbonden communicatie in overleg en verkieslijk gemeenschappelijk organiseren. Art 48 De VUB en de EhB zullen - waar opportuun - streven naar gemeenschappelijke voorlichtingscampagnes naar potentiële studenten toe, waaronder het gezamenlijk gebruik van mediaruimte, deelname aan voorlichtingsinitiatieven en studiebeurzen. Art 49 Beide diensten zullen de nodige afspraken maken inzake onderwijs-, onderzoeksgerelateerde- en DAD communicatie. Art 50 Beide diensten werken samen aan een gemeenschappelijk vademecum van in de instellingen aanwezige expertise en zullen verzoeken tot aanwending ervan zo nodig aan elkaar doorverwijzen. Art 51 Beide instellingen verlenen elkaar waar relevant communicatieruimte in hun respectieve tijdschriften, magazines en nieuwsbrieven van algemene aard. Art 52 Beide diensten streven ernaar op hun websites relevante berichten van elkaar over te nemen en te zorgen voor nuttige links tussen de onderscheiden sites. Art 53 Beide communicatiediensten delen verder hun ervaringen en kennis met betrekking tot interne en externe communicatie en organisatie van evenementen. Art 54 Zij engageren zich om structureel samen te werken teneinde de alumnirelaties te versterken.

8 HOOFDSTUK 6 INFORMATICABEHEER Art 55 De ICT-diensten van de VUB en de EhB beogen het ontwikkelen van een maximale samenwerking, gericht op een aantal specifieke domeinen vastgelegd na onderling overleg. Art 56 Inzake andere ICT domeinen streven beide instellingen naar een maximale uitwisseling van ervaring en worden er desgevallend gezamenlijk andere initiatieven opgestart. Art 57 De diensten zullen overleggen inzake het afstemmen van beide operationele ICT plannen, afspraken inzake veiligheidsaspecten, de gezamenlijke ontwikkeling van een beleid inzake document management en archivering. Bijzondere aandacht zal gaan naar de koppeling tussen de respectieve studenten informatiesystemen. Art 58 De diensten wisselen informatie en expertise uit en werken - waar mogelijk - samen inzake onderwijs- en onderzoeksondersteunende ICT processen en -systemen, alsmede ICT-diensten in het kader van het onderwijsbeleid, inzonderheid voor de ontwikkeling van elektronische leerplatformen. Art 59 De diensten zullen overleg plegen rond een gemeenschappelijk informatica aankoopbeleid. Art 60 De beide instellingen stimuleren de uitwisseling van kennis en ervaring tussen hun verschillende experten, eventueel via kenniscentra. Art 61 Beide partners delen hun kennis waar mogelijk in het aanwerven van de benodigde ICT profielen.

9 HOOFDSTUK 7 BIBLIOTHEEK Art 62 De VUB en de EhB streven nauwere samenwerking na met het oog op schaalvergroting, efficiëntiewinst en kostenbesparing inzake bibliotheekaangelegenheden. Art 63 Zij verlenen wederzijds gratis toegang tot hun bibliotheken en bibliotheekfaciliteiten voor hun studenten en medewerkers en regelen wederkerige toegang tot de uitleen van leesmateriaal. De modaliteiten hiertoe worden opgenomen in de respectievelijke bibliotheekreglementen. Art 64 Zij onderzoeken de opportuniteit van een afgestemd collectiebeleid uit in verschillende onderwerpgebieden. Art 65 Zij onderzoeken mogelijkheden voor gezamenlijke aanschaf van toegang tot elektronische wetenschappelijke informatiebronnen. Art 66 Zij overwegen een gezamenlijke aanbesteding voor de selectie van een intermediair voor levering van tijdschriften en aanverwante diensten. Art 67 Zij verzekeren het verder gebruik van hetzelfde bibliotheeksysteem. Art 68 Zij onderzoeken samenwerkingsmogelijkheden inzake een geïntegreerd opleidingsaanbod op het vlak van informatiegeletterdheid ten behoeve van interne of externe doelgroepen.

10 HOOFDSTUK 8 INFRASTRUCTUUR Art 69 De VUB en de EhB streven er naar het nuttig gebruik van de infrastructuur van de beide instellingen te optimaliseren en daartoe het nodige overleg te plegen. Art 70 Zij delen informatie en expertise en werken (-waar opportuun-) gezamenlijke initiatieven uit rond projecten gestuurd door de synergieën ontstaan door de samenwerkingen op vlak van onderwijs, onderzoek en studentenzaken. Art 71 Zij plegen overleg over de actualisering van plannen en noden van de beide instellingen inzake huisvesting. Art 72 Zij wisselen informatie en expertise uit inzake facility management ten dienste van onderwijs, onderzoek, dienstverlening en administratie van de instellingen. Art 73 Zij onderzoeken de mogelijkheid tot een gecoördineerd aankoop- en contractenbeleid en inzake logistiek voorraadbeheer. Art 74 Zij delen kennis en ervaring inzake een gezamenlijk milieu- en duurzaamheidbeleid. Art 75 Zij stellen wederzijds hun expertise ter beschikking en werken samen met het oog op het verbeteren van de veiligheid op de campussen. Art 76 Zij delen hun kennis en ervaring inzake procedures en regelgeving rond overheidsopdrachten en milieuwetgeving en inzake bedrijfsprocessen.

11 HOOFDSTUK 9 BESLUITVORMINGSSTRUCTUUR Art 77 Voor elk van de samenwerkingsdomeinen wordt een institutioneel overlegkader voorzien om uitvoering te geven aan de omschreven doelstellingen. Art 78 Het aantal overlegorganen en de samenstelling ervan, die geschiedt op evenwichtige wijze, wordt goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de UAB op voorstel van de partners. Zij verlenen aan hun afgevaardigden voldoende onderhandelingsbevoegdheid. Art 79 Het voorzitterschap wordt in onderling overleg tussen de partners vastgelegd voor een periode van twee jaar, hernieuwbaar. Art 80 De overlegorganen stellen een reglement van inwendige orde op. Art 81 Elk van de overlegorganen werkt jaarlijks een jaaractieplan (JAP) uit. Daarin worden opgenomen: - de strategische doelstellingen waarbinnen de samenwerkingsprojecten zich situeren - concrete operationele doelstellingen met prestatie- en procesindicatoren - de eindverantwoordelijke(n) vastgelegd in onderling overleg - een realistisch en evalueerbaar tijdspad - te verwachten investeringen op vlak van personeel, investeringen en werkingsmiddelen en eventueel de daaraan verbonden meerkost - de verantwoordelijke voor de opvolging die de uitvoering van het project op regelmatige tijdstippen evalueert Deze JAPs worden ter goedkeuring voorgelegd aan beide partners en bekrachtigd door de Raad van Bestuur van de UAB. Art 82 De overlegorganen vergaderen wanneer noodzakelijk en minstens eenmaal per semester. Zij rapporteren jaarlijks naar hun respectieve instellingen. Zij kunnen in het zoeken naar of in het uitwerken van samenwerking beroep doen op facultaire, departementele en administratieve medewerkers met ervaring in het betrokken domein. Art 83 De overlegorganen werken voorstellen van beslissing uit ter goedkeuring voor te leggen aan de respectieve bestuursorganen van de VUB en de EhB. Art 84 De beslissingen worden van kracht nadat de Raad van Bestuur van de UAB akte genomen heeft van de goedkeuringen genomen onder art 83. Art 85 De UAB vervult een coördinerende en adviserende rol en waakt over de voortgang der activiteiten. Art 86 De VUB en de EhB verzekeren een wederzijdse maximale doorstroming van beleidsinformatie gerelateerd aan hun samenwerkingsinitiatieven. Art 87 De VUB en de EhB duiden een zo mogelijk zelfde - vertegenwoordiger aan als waarnemer of lid in hun respectieve beleidsorganen.

12 HOOFDSTUK 10 OVERGANGSMAATREGELEN Art 88 De VUB en de EhB komen overeen de integratie van de 2-cycli academische opleidingen van de EhB, andere dan de kunsten, te laten verlopen via de transitiefaculteiten IWT/IR en TTK/TALEN, zoals vastgelegd in de beslissingen van de Raad van Bestuur van de UAB dd.16/03/2010 en dd. 18/05/2010. Art 89 De in 2009 opgezette case studies Lerarenopleiding en Gezondheidszorg worden eveneens in onderling overleg verder gezet. Art 90 De VUB en de EhB bevestigen (tot 2013) de rol van het Kunstenplatform ter ondersteuning van het onderzoeksproces in de kunsten en in het bijzonder het doctoraat in de kunsten, met doelstellingen, structuur en samenstelling zoals vastgelegd door de Raad van Bestuur van de UAB dd. 21/03/2006 en dd. 16/03/2010. Art 91 Zij zullen (tot 2013) verder samenwerken inzake onderwijs en onderzoek rond stad en stedelijkheid in het raam van het Stadsplatform, zoals vastgelegd door de Raad van Bestuur van de UAB dd. 16/03/2010 en 22/02/2011. Art 92 Zij zullen verder samenwerken inzake onderwijs en onderzoek in het raam van het Brussels Platform voor Journalistiek, zoals vastgelegd door de Raad van Bestuur van de UAB dd.../../2012.

13 HOOFDSTUK 11 UITVOERINGSBEPALINGEN Art 93 Deze overeenkomst kan in onderling overleg uitgebreid worden tot andere instellingen van hoger onderwijs. Art 94 Indien een der partners overweegt een soortgelijk akkoord af te sluiten met een instelling van hoger onderwijs zal hij de andere partner hiervan op de hoogte stellen. Art 95 Deze overeenkomst vervangt de eerder afgesloten overeenkomsten en afspraken tussen de VUB en de EhB, met uitzondering van diegene die in bijlage zijn opgenomen. Art 96 Alle praktische en financiële aspecten verbonden aan de uitvoering van deze overeenkomst maken het voorwerp uit van beslissingen ter goedkeuring onderworpen aan de bestuursorganen van de beide instellingen. Art 97 Beide partners rapporteren aan hun respectieve bestuursorganen over de uitvoering van deze overeenkomst en treffen de nodige besluiten in overeenstemming met de in hun instelling geldende procedures. Art 98 De Raad van Bestuur van de UAB neemt akte van deze beslissingen en, zo nodig, bekrachtigt ze. Art 99 Aan de UAB wordt een algemeen coördinerende en ondersteunende rol toegewezen in de uitvoering van deze overeenkomst. Art 100 Deze overeenkomst treedt in werking na goedkeuring door de Raden van Bestuur van de beide partners en de daaropvolgende bekrachtiging door de Raad van Bestuur van de UAB. Art 101 Deze overeenkomst geldt voor een periode van 5 academiejaren, het academiejaar van ondertekening niet meegerekend. Art 102 Tenzij anders overeengekomen tussen de partijen, wordt deze overeenkomst stilzwijgend met een zelfde periode verder gezet. Art 103 Elk van de partijen kan aan deze overeenkomst een einde stellen via beslissing van haar Raad van Bestuur. De stopzetting wordt effectief op hét einde van het lopende academiejaar.

Beleidsplan AUHL

Beleidsplan AUHL Beleidsplan AUHL 2019-2024 S I T U E R I N G Associatie Universiteit Hogescholen Limburg (AUHL) is één van de 5 Vlaamse associaties en heeft als partnerinstellingen: Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt,

Nadere informatie

Associatie KU Leuven: Sterke partners voor beter hoger onderwijs

Associatie KU Leuven: Sterke partners voor beter hoger onderwijs Associatie KU Leuven: Sterke partners voor beter hoger onderwijs Associatie KU Leuven: een netwerk van sterke partners Groep T, KHLeuven en KHLim bereiden een fusie voor Facts & figures 4% % 45% 49% 95.000

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR A. DOEL VAN DE FUNCTIE: Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; collegebesluit nr. 01/394 27 oktober 2001 Besluit houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Erasmushogeschool Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie over de ontwikkeling en de

Nadere informatie

Gelet op hoofdstuk IV van de Grondwet;

Gelet op hoofdstuk IV van de Grondwet; 1/5 SAMENWERKINGSAKKOORD TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, HET VLAAMSE GEWEST EN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP BETREFFENDE DE BEVORDERING VAN DE ALGEMENE SAMENWERKING Gelet op hoofdstuk IV van de Grondwet; Gelet

Nadere informatie

Statuten HoGent Studentenraad

Statuten HoGent Studentenraad Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 21 februari 2013) (Aanvulling zoals goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 16 mei 2013) Titel I- Algemene bepalingen

Nadere informatie

Ontwerp van samenwerkingsakkoord

Ontwerp van samenwerkingsakkoord Ontwerp van samenwerkingsakkoord Tussen: de Franse Gemeenschap Vertegenwoordigd door Mevrouw Fadila LAANAN, Minister van Cultuur, Audiovisuele Zaken, Gezondheid en Gelijkheid van Kansen En: de Vlaamse

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Deskundige Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijd Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De dienst Vrije tijd coördineert

Nadere informatie

Functiefamilie AS Strategisch adjuncten

Functiefamilie AS Strategisch adjuncten Functiefamilie AS Strategisch adjuncten DOEL Het management adviseren en ondersteunen op organisatorisch, administratief en/of inhoudelijk vlak teneinde optimaal bij te dragen tot de dienstverlening en

Nadere informatie

Participatiereglement Studentenraad KU Leuven

Participatiereglement Studentenraad KU Leuven Participatiereglement Studentenraad KU Leuven I Algemeen Artikel 1 Codex Hoger Onderwijs Dit reglement voert de bepalingen uit van de artikelen II.314 tot II.335 van de Codex Hoger Onderwijs versie 4 en

Nadere informatie

De Gemeenteraad, In openbare vergadering,

De Gemeenteraad, In openbare vergadering, STATUTEN MILIEURAAD De Gemeenteraad, In openbare vergadering, Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 22 maart 2004 houdende wijzigingen van de statuten van de milieuraad ingevolge richtlijnen vastgelegd

Nadere informatie

Medewerker bureau buitenland

Medewerker bureau buitenland Medewerker bureau buitenland Doel Ontwikkelen en beheren van mobiliteit- en beurzenprogramma s en samenwerkingsverbanden met andere onderwijsinstellingen op het gebied van uitwisseling en/of ontwikkelingssamenwerking,

Nadere informatie

AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL DE VLAAMSE REGERING INZAKE DE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ONDERZOEK EN ONTWIKKELING IN DE INDUSTRIE

AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL DE VLAAMSE REGERING INZAKE DE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ONDERZOEK EN ONTWIKKELING IN DE INDUSTRIE AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL EN DE VLAAMSE REGERING INZAKE DE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ONDERZOEK EN ONTWIKKELING IN DE INDUSTRIE AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL EN

Nadere informatie

Kiesreglement verkiezingen

Kiesreglement verkiezingen Kiesreglement verkiezingen I Algemeen Artikel 1 Participatiedecreet Dit reglement voert de bepalingen uit van de artikelen II.48 tot II.52 en van artikel II.66, 3 van het participatiedecreet. (Het decreet

Nadere informatie

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel. 03 827 16 23 fax 03 825 13 34 FUNCTIEBESCHRIJVING COÖRDINEREND DIRECTEUR DOMEIN DOEL AANDACHTSVELDEN Communicatie en overleg

Nadere informatie

Deze overeenkomst treedt in werking na ondertekening en eindigt op 31 augustus 2020.

Deze overeenkomst treedt in werking na ondertekening en eindigt op 31 augustus 2020. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0050 26-11-2015 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Samenwerkingsovereenkomst Tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Emile Jacqmainlaan 135 te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Justitie Conseil Supérieur de la Justice

Hoge Raad voor de Justitie Conseil Supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie Conseil Supérieur de la Justice Meerjarenplan 2005-2008 van de Hoge Raad voor de Justitie Goedgekeurd door de algemene vergadering Op 26 januari 2005 Aangepast door de algemene

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194 VERSLAG van: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) aan: de Raad EPSCO Nr. vorig doc.: 9081/08

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Directeur audit

Functiebeschrijving: Directeur audit Functiebeschrijving: Directeur audit Functiefamilie Controle en audit functies Voor akkoord Naam leidinggevende Datum + handtekening Naam functiehouder Datum + Handtekening 1. Context van de functie 1.1.

Nadere informatie

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP "INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE"

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie en tot omvorming van het auditcomité van de Vlaamse Gemeenschap tot het

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder Doel van de functiefamilie Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen omtrent het thema te initiëren, te stimuleren en te bewaken

Nadere informatie

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Gelet op het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd, verder

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundige GIS & ICT Gemeente Ravels

Functiebeschrijving Deskundige GIS & ICT Gemeente Ravels Functiebeschrijving Deskundige GIS & ICT Gemeente Ravels Goedgekeurd op:. Handtekening:. versie Functiebeschrijving Dienst Directe leidinggevende Niveau & rang Type functie Salarisschaal Eerste evaluator

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1979 Nr. 6

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1979 Nr. 6 29 (1978) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1979 Nr. 6 A. TITEL Vriendschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname;

Nadere informatie

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent 1. Missie - visie Gelijke Kansen en Diversiteit UZ Gent Het UZ Gent is een pluralistische instelling. De benadering van Gelijke Kansen en Diversiteit op

Nadere informatie

Participatiereglement verkiezingen

Participatiereglement verkiezingen Participatiereglement verkiezingen I Algemeen Artikel 1 Codex Hoger Onderwijs Dit reglement voert de bepalingen uit van de artikelen II.314 tot II.335 van de Codex Hoger Onderwijs versie 4 en de bijlagen

Nadere informatie

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD Hoofdstuk I: Samenstelling van de Onderwijsraad. Art. 1: Dit reglement werd opgesteld in uitvoering van en rekening houdend met de bepalingen

Nadere informatie

Het ondersteunen en mee uitvoeren van de boekhouding alsook het voeren van een verantwoord aankoopbeleid.

Het ondersteunen en mee uitvoeren van de boekhouding alsook het voeren van een verantwoord aankoopbeleid. - LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: FINANCIELE DIENST FINANCIELE DIENST-ECONOMAAT econoom-boekhouder 1. Plaats in de organisatie De econoom-boekhouder werkt onder leiding

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundige vrije tijd Gemeente/OCMW Ravels

Functiebeschrijving Deskundige vrije tijd Gemeente/OCMW Ravels Functiebeschrijving Deskundige vrije tijd Gemeente/OCMW Goedgekeurd op:. Handtekening:. versie 2.0 2019 Functiebeschrijving Cluster Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe leidinggevende

Nadere informatie

Functiekaart. Dienst: Subdienst:

Functiekaart. Dienst: Subdienst: Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Projectmedewerker Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijdszaken Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De afdeling vrije

Nadere informatie

Technisch adviseur coördinator volwassenenonderwijs

Technisch adviseur coördinator volwassenenonderwijs Technisch adviseur coördinator volwassenenonderwijs Tijdelijke job (niet via uitzendkantoren) Functieomschrijving Coördineren en opvolgen van alle activiteiten met betrekking tot materiële en agogische

Nadere informatie

STANDPUNT. 1 Algemene principes en concepten. Het Leuvens Universitair Systeem Algemene Vergadering van 20 maart Principes. 1.

STANDPUNT. 1 Algemene principes en concepten. Het Leuvens Universitair Systeem Algemene Vergadering van 20 maart Principes. 1. STANDPUNT Het Leuvens Universitair Systeem Algemene Vergadering van 20 maart 2009. 1 Algemene principes en concepten 1.1 Principes De universiteit als eindverantwoordelijke voor een goede integratie. Deze

Nadere informatie

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren.

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren. Gemeentelijk reglement Cultuurraad Stad Brussel Preambule Definities van de gebruikte termen: De Gemeenteraad: de Gemeenteraad van de Stad Brussel; Het College: College van Burgemeester en Schepenen van

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Afdeling: Subafdeling:

FUNCTIEBESCHRIJVING. Afdeling: Subafdeling: Identificatie van de functie Graadnaam: administratief medewerker Functienaam: administratief medewerker Functiefamilie: administratief uitvoerend Functionele loopbaan: C1-C3 Dienst: Thuiszorg en onthaal

Nadere informatie

PROTOCOL 3. Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI. Besluit

PROTOCOL 3. Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI. Besluit PROTOCOL 3 Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI Besluit De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR), gezien het belang dat zij

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS

FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS 1. ALGEMEEN Departement: Gedeelde diensten Dienst: Stafdienst GIS Naam van de functie: Stafmedewerker GIS Weddeschaal: B1B2B3 Datum: maart 2019 2. DOEL VAN DE FUNCTIE

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Departement

Huishoudelijk Reglement Departement Gewoon reglement betreffende de structuur van de universiteit (GRS) Goedgekeurd door de Raad van bestuur K.U.Leuven d.d. 21 februari 2006 en gewijzigd op 27 november 2007 en op 27 mei 2008 Versie van toepassing

Nadere informatie

VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.- Deze verordening regelt

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v)

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Graad Deskundige (m/v) Functietitel Deskundige Milieu (m/v) Doelstelling van de functie Als Deskundige Milieu adviseert u de milieuvergunningen die op het grondgebied

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager

Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager 1/5 Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager I. FUNCTIEBENAMING Formatie Directe Leidinggevende contractueel administratief personeel algemeen directeur II. HOOFDDOEL VAN DE FUNCTIE

Nadere informatie

Reglement opleidingsraden zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur d.d. 1 april Opleidingsraden. reglement

Reglement opleidingsraden zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur d.d. 1 april Opleidingsraden. reglement Opleidingsraden reglement REGLEMENT OPLEIDINGSRADEN Zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 1 april 2014. INHOUDSTABEL Hoofdstuk I: Definities en toepassingsgebied Hoofdstuk II: Samenstelling van

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Kunstbende editie

Samenwerkingsovereenkomst Kunstbende editie BIJLAGE Bijlage nr. 1 Samenwerkingsovereenkomst Kunstbende editie 2006-2007 Tussen de partijen: De Vlaamse Gemeenschapscommissie, Sainctelettesquare 17 te 1000 Brussel, hierna genoemd de regionaal coördinator,

Nadere informatie

Het Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland

Het Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland Op http://www.ggf.be/partici/partstart.htm allereerste bundeling van ideeën binnen www.ggf.be Participatie. Hierna wetgeving verzoekschrift Brugge & Vlaanderen. UIT HET GEMEENTEDECREET HOOFDSTUK III. -

Nadere informatie

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut Opleidingsmanager Doel Ontwikkelen van programma( s) van wetenschappenlijk onderwijs en (laten) uitvoeren en organiseren van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen de faculteit, uitgaande van een faculteitsplan

Nadere informatie

Reglement opleidingsraden zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 24 april Opleidingsraden. reglement

Reglement opleidingsraden zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 24 april Opleidingsraden. reglement Opleidingsraden reglement REGLEMENT OPLEIDINGSRADEN Zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 24 april 2012 INHOUDSTABEL Hoofdstuk I: Definities en toepassingsgebied Hoofdstuk II: Samenstelling van

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddenschaal A4a A4b (Loopbaanpad Expertise) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen voor het expertisegebied: actief uitwerken van het kennisdomein, een essentiële

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten)

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten) Doel van de functiefamilie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven aan externe klanten deze klanten oplossingen aan te reiken of maximaal te ondersteunen in het vinden van een

Nadere informatie

GOOD GOVERNANCE CHARTER. Flanders Make VZW. Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Flanders Make VZW op 17 november 2014

GOOD GOVERNANCE CHARTER. Flanders Make VZW. Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Flanders Make VZW op 17 november 2014 GOOD GOVERNANCE CHARTER Flanders Make VZW Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Flanders Make VZW op 17 november 2014 1 INHOUD INLEIDING... 3 HOOFDSTUK I. MISSIE EN VISIE VAN Flanders Make VZW... 4

Nadere informatie

Nationaal Actie Plan d A ction N ational HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE

Nationaal Actie Plan d A ction N ational HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE Nationaal Actie Plan d A ction N ational - NAPAN Task Force HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE VERSIE 2.0 GOED GEKEURD DOOR DE NTF OP 02/04/2015 Artikel 1. Definities Er wordt verstaan onder

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Algemene bepalingen

Hoofdstuk I. Algemene bepalingen Decreet houdende de toekenning van subsidies voor de uitbouw, de coördinatie en de promotie van het sportaanbod van de studentensportvoorzieningen van de Vlaamse universiteiten en hogescholen en de erkenning

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundige personeelsdienst Gemeente Ravels

Functiebeschrijving Deskundige personeelsdienst Gemeente Ravels Functiebeschrijving Deskundige personeelsdienst Gemeente Ravels Goedgekeurd op:. Handtekening:. versie Functiebeschrijving Dienst Directe leidinggevende Niveau & rang Type functie Salarisschaal Eerste

Nadere informatie

Functiebeschrijving bibliothecaris nr 520/01

Functiebeschrijving bibliothecaris nr 520/01 1/5 Functiebeschrijving bibliothecaris nr 520/01 Technische Fiche Via aanwerving: contractueel Tijdsregime: voltijds Weddeschaal: A1a-A2a-A3a Afdeling: Vrije Tijd Dienst: Bibliotheek Functietitel: bibliothecaris

Nadere informatie

Schatbewaarder. Directeur Overheidsopdrachten. Coördinator. Procurement assistant

Schatbewaarder. Directeur Overheidsopdrachten. Coördinator. Procurement assistant I. IDENTIFICATIE Titel: (Junior) Procurement Assistant Referentie: 000465 Dienst: Dienst Overheidsopdrachten Departement: Financiële Directie Visumdirecteur: Mieke Vanmarcke II. ORGANOGRAM Schatbewaarder

Nadere informatie

Cultureelerfgoeddecreet 2017: voorwaarden en criteria voor werkingssubsidies

Cultureelerfgoeddecreet 2017: voorwaarden en criteria voor werkingssubsidies Cultureelerfgoeddecreet 2017: voorwaarden en criteria voor werkingssubsidies 1. ALGEMENE BEPALINGEN OVER WERKINGSSUBSIDIES Art. 30 Ontvankelijkheidsvoorwaarden: 1 beheerd worden door een rechtspersoon

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Projectportfoliobeheerder

Functiebeschrijving: Projectportfoliobeheerder Functiebeschrijving: Projectportfoliobeheerder Functiefamilie organisatie ondersteunende functies Voor akkoord Naam leidinggevende Dries Van Den Broucke Datum + handtekening Naam functiehouder Datum +

Nadere informatie

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN ARTIKEL 1: oprichting Op datum van 27 juni 1968 werd de Stedelijke Raad voor de Derde Leeftijd te Sint-Niklaas opgericht. Er is een hernieuwing van de statuten

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke

Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke Functiefamilie organisatie ondersteunende functies Voor akkoord Naam leidinggevende Datum + handtekening Naam functiehouder Datum + Handtekening 1. Context

Nadere informatie

Vacature Stafmedewerker

Vacature Stafmedewerker Studentenraad KU Leuven vzw s Meiersstraat 5 3000 Leuven www.sturakuleuven.be Vacature Stafmedewerker Over Stura KU Leuven Studentenraad KU Leuven (Stura KU Leuven) vzw is de officiële studentenraad van

Nadere informatie

! " #" $ % & $ & "! ' ( ) & ) & ) * + *,+ *,+ + -.& / 0 (

!  # $ % & $ & ! ' ( ) & ) & ) * + *,+ *,+ + -.& / 0 ( De tekst in cursief is het Aanvullend facultair reglement betreffende het doctoraat in de wetenschappen en het doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen De bijzondere bepalingen en criteria

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundig medewerker (LOI) OCMW Puurs

Functiebeschrijving Deskundig medewerker (LOI) OCMW Puurs Functiebeschrijving Deskundig medewerker (LOI) OCMW Puurs Goedgekeurd op:. Handtekening:. versie Functiebeschrijving Dienst Directe leidinggevende Niveau & rang Type functie Salarisschaal Eerste evaluator

Nadere informatie

ORGANIEK REGLEMENT VAN DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL

ORGANIEK REGLEMENT VAN DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL ORGANIEK REGLEMENT VAN DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en bevoegdheden Artikel 1 De Studentenraad verdedigt de belangen van de studenten en verstrekt

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

DE EUROPESE GEMEENSCHAP (hierna "de Gemeenschap" te noemen) enerzijds, en

DE EUROPESE GEMEENSCHAP (hierna de Gemeenschap te noemen) enerzijds, en bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB L 284 van 22/10/98 OVEREENKOMST inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ALGEMENE ZAKEN EN FINANCIEN

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ALGEMENE ZAKEN EN FINANCIEN MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ALGEMENE ZAKEN EN FINANCIEN Administratie Ambtenarenzaken. - Afdeling Wervingen en Personeelsbewegingen Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid Ter uitvoering

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende de instemming met het samenwerkingsakkoord van (datum) tussen

Nadere informatie

Directeur onderzoeksinstituut

Directeur onderzoeksinstituut Directeur onderzoeks Doel College van van Bestuur Zorgdragen voor de ontwikkeling van het van het en uitvoering en organisatie van onderzoek en onderzoeksondersteuning binnen het, uitgaande van het faculteitsplan

Nadere informatie

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan Samen inclusief hoger onderwijs realiseren Beleidsplan 2017-2019 Goedgekeurd door de stuurgroep dd. 20.03.2017 Voorwoord Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) zet met zijn beleidsplan samen inclusief

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Titel: Procurement Assistant Referentie: Dienst: Dienst Overheidsopdrachten Departement: Financiële Directie Visumdirecteur: Luc Carsauw

Titel: Procurement Assistant Referentie: Dienst: Dienst Overheidsopdrachten Departement: Financiële Directie Visumdirecteur: Luc Carsauw I. IDENTIFICATIE Titel: Procurement Assistant Referentie: 000465 Dienst: Dienst Overheidsopdrachten Departement: Financiële Directie Visumdirecteur: Luc Carsauw II. ORGANOGRAM Schatbewaarder Directeur

Nadere informatie

Audiovisuele Mediacademie

Audiovisuele Mediacademie Audiovisuele Mediacademie mediarte.be, als spil voor talentmanagement in de audiovisuele sector mediacademie.be, als regisseur, moderator, facilitator en monitor voor talentmanagement in de audiovisuele

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie intern verzelfstandigd agentschap (IVA) egov dossiernummer:. 1105540 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever OVINOB Project Bibliotheekportalen - overeenkomst

Nadere informatie

Artikel 1. Voorwerp en grondslag van deze overeenkomst

Artikel 1. Voorwerp en grondslag van deze overeenkomst BEHEERSOVEREENKOMST TUSSEN DE GEMEENTE WETTEREN EN HET AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF WETTEREN MET BETREKKING TOT DE VOORWAARDEN VAN EXPLOITATIE VAN HET SPORT EN RECREATIECENTRUM DE WARANDE EN DE THEATERZAAL

Nadere informatie

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur FUNCTIE/ORGAAN: Directeur Functiedoel: - De directeur is de eindverantwoordelijke van het PVT De Landhuizen en is verantwoordelijk voor de realisatie van de missie, de visie en het beleid binnen de doelstellingen

Nadere informatie

COMPENDIUM VOOR KUST EN ZEE

COMPENDIUM VOOR KUST EN ZEE COMPENDIUM VOOR KUST EN ZEE DRAAIBOEK voor de uitbouw van een geïntegreerd kennisdocument over de socioeconomische, ecologische en institutionele aspecten van de kust en zee in Vlaanderen en België COMPENDIUM

Nadere informatie

Directeur onderwijsinstituut

Directeur onderwijsinstituut Directeur onderwijsinstituut Doel College van van Bestuur Zorgdragen voor de ontwikkeling van het facultair en uitvoering en organisatie van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen de faculteit, uitgaande

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016 De Colleges van Bestuur van: GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016 de Erasmus Universiteit Rotterdam; de Radboud Universiteit Nijmegen; de Rijksuniversiteit Groningen;

Nadere informatie

SAMENWERKINGSAKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE REPUBLIEK KROATIË EN DE VLAAMSE REGERING

SAMENWERKINGSAKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE REPUBLIEK KROATIË EN DE VLAAMSE REGERING SAMENWERKINGSAKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE REPUBLIEK KROATIË EN DE VLAAMSE REGERING DEVL~~SEREGERmG en DE REGERmG VAN DE REPUBLIEKKROATIË Hierna 'de partijen' te noemen, Steunend op de vriendschapsbanden

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN VLAANDEREN (KONINKRIJK BELGIE) EN DE INTERNATIONALE ARBEIDSORGANISATIE (IAO)

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN VLAANDEREN (KONINKRIJK BELGIE) EN DE INTERNATIONALE ARBEIDSORGANISATIE (IAO) SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN VLAANDEREN (KONINKRIJK BELGIE) EN DE INTERNATIONALE ARBEIDSORGANISATIE (IAO) * geleid door de beginselen van democratie, sociale rechtvaardigheid en solidariteit die in

Nadere informatie

Diensthoofd overheidsopdrachten. Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten

Diensthoofd overheidsopdrachten. Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten Functietitel Diensthoofd overheidsopdrachten Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten Niveau Av Eerste evaluator Tweede evaluator Diensthoofd administratieve en juridische zaken Algemeen

Nadere informatie

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen AFSTANDSLEREN EN ICT GECOMBINEERD ONDERWIJS 4 1 Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen Steven De Pauw Coördinator Toll-net Steven Verjans Universitair docent Open Universiteit

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 januari 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/1 Welzijn. Ouderen. Vernieuwing van de statuten,

Nadere informatie

Brussel, 10 december _Advies_accreditatieverdrag. Advies. Accreditatieverdrag met Nederland

Brussel, 10 december _Advies_accreditatieverdrag. Advies. Accreditatieverdrag met Nederland Brussel, 10 december 2003 111903_Advies_accreditatieverdrag Advies Accreditatieverdrag met Nederland Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding en situering adviesvraag... 3 2. Samenvatting... 4 3. Advies...5 2 1.

Nadere informatie

Bijzondere examenreglementen

Bijzondere examenreglementen Bijzondere examenreglementen Versie goedgekeurd door de Academische raad d.d. 14.05.2007 Examenreglement van de K.U.Leuven 2007-2008 Onderafdeling 1 - Bijzondere bepalingen in verband met de verhandeling

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) ZOTTEGEM

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) ZOTTEGEM STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR (GROS) ZOTTEGEM ARTIKEL 1. STATUS De Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Zottegem, afgekort GROS Zottegem, werd opgericht op 12 juni 2008 Hij is als adviesorgaan

Nadere informatie

HET EUROPEES INSTITUUT VOOR GENDERGELIJKHEID HET BUREAU VAN DE EUROPESE UNIE VOOR DE GRONDRECHTEN. Samenwerkingsovereenkomst

HET EUROPEES INSTITUUT VOOR GENDERGELIJKHEID HET BUREAU VAN DE EUROPESE UNIE VOOR DE GRONDRECHTEN. Samenwerkingsovereenkomst HET EUROPEES INSTITUUT VOOR GENDERGELIJKHEID EN HET BUREAU VAN DE EUROPESE UNIE VOOR DE GRONDRECHTEN Samenwerkingsovereenkomst Preambule Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) en het

Nadere informatie

Intentieverklaring. inzake onderwijssamenwerking tussen Nederland en Vlaanderen

Intentieverklaring. inzake onderwijssamenwerking tussen Nederland en Vlaanderen Intentieverklaring van de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dr. Jet Bussemaker en de Vlaamse minister van Onderwijs en viceministerpresident van de Vlaamse Regering, Hilde Crevits,

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van tussen de Vlaamse

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK INHOUDSOPGAVE 1. FORMAT PLAN VAN AANPAK 1.1. Op weg naar een kwaliteitsmanagementsysteem 1.2. Besluit tot realisatie van een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) 1.3. Vaststellen van meerjarenbeleid en SMART

Nadere informatie

Functiekaart Diensthoofd

Functiekaart Diensthoofd Functiekaart Diensthoofd 1. Hoofddoel van de functie: Leiding geven aan de eigen dienst en een bijdrage leveren aan het beleid van de organisatie teneinde een kwaliteitsvolle dienstverlening aan de cliënten

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 maart 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00152 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst tussen de cultuur-toeristische partners van de Oost-Vlaamse Leiestreek

Nadere informatie

VACATURE voltijds logistiek-administratief BELEIDSMEDEWERKER

VACATURE voltijds logistiek-administratief BELEIDSMEDEWERKER VACATURE voltijds logistiek-administratief BELEIDSMEDEWERKER De vzw SINT-LUDGARDISSCHOOL Merksem is een katholieke school, gevestigd aan de du Chastellei 48 te 2170 Merksem. De school is samengesteld uit

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit>

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit> Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep Green Deal Doelstelling van de Stuurgroep De Stuurgroep fungeert als klankbord voor de initiatiefnemende partijen en stuurt de werking

Nadere informatie