1. Een voorwerp wat mensen gebruiken. Zoals etenswaren maar ook kleren en schoenen etc.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Een voorwerp wat mensen gebruiken. Zoals etenswaren maar ook kleren en schoenen etc."

Transcriptie

1 1. Een voorwerp wat mensen gebruiken. Zoals etenswaren maar ook kleren en schoenen etc. 2. Schaal waarmee word geaccentueerd dat het product of het aanbod van organisaties zelden uitsluitend uit goederen of diensten bestaat. De positie van het aanbod op de schaal geeft aan voor hoeveel procent het aanbod bestaat uit diensten en voor hoeveel procent uit goederen. 3. Fast food restaurant 4. Prijs, kwaliteit, garantie en service 5. Product design, verpakking, merk 6. Flesje cola = tastbaar Dinerbon = tastbaar Xbox = tastbaar Bezoek aan schoonheidsspecialiste = niet tastbaar Boek = tastbaar Paardrijles = niet tastbaar Mascara = tastbaar e-bike = tastbaar 7. a. Diensten zijn nooit tastbaar b. Een dienst is niet vergankelijk c.? d. Voor de kwaliteit van een dienst kun je makkelijk een standaard maken e. Een les Nederlands op school is eigenlijk nooit hetzelfde f. De geur van versgebakken brood in de supermarkt is een fysieke eigenschap 8. X 9. X 10. Snelheid 11. Het uitgebreid product bestaat uit de fysieke eigenschappen en de toegevoegde eigenschappen. Toegevoegde eigenschappen zijn extra s voor de klanten, zoals thuisbezorging. 12. Het totaal product zijn alle eigenschappen bij elkaar, dus afgeleide, toegevoegde en fysieke eigenschappen. Afgeleide eigenschappen zijn voordelen die een klant met het merk verbindt, zoals het imago.

2 13. Melk, pakje kauwgum, paraplu Basisproduct (core benefit) - Generiek product (generic product) - Verwacht product (expected product) - Aangevuld product (Augmented product) - Potentieel product (potential product) 15. Hierbij gaat het om het vervullen van een specifieke behoefte van de afnemer. Bijvoorbeeld dat de instrumentele waarde van een wasmachine, het wassen van textiel is. 16. Hierbij staat het vervullen van de behoefte van de afnemer om zich op een bepaalde manier aan de wereld te laten zien centraal. Bijvoorbeeld dat een huisvrouw een Miele wasmachine wilt, omdat de buurvrouw die ook heeft Niet tastbaarheid - Vergankelijkheid - Moeilijkheid van standaardisatie - Samenvallen van productie en consumptie - Personeel (de vijfde P) 18. Je kunt een dienst niet vastpakken zoals een product. Misschien het eind resultaat van de dienst wel, maar de dienst zelf niet. 19. Omdat elke dienst anders is en andere kenmerken heeft. 20. Samenvallen van productie en consumptie. 21. De frontoffice is het gedeelte van het bedrijf dat direct contact met de klant heeft. Denk bijvoorbeeld aan de afdelingen marketing en klantenservice. Het begrip backoffice verwijst daarentegen naar de onderdelen van het bedrijf waartoe de klant geen toegang heeft. De backoffice omvat alle interne bedrijfsprocessen. Denk bijvoorbeeld aan productie, logistiek, opslag, sales, accounting en personeelszaken. 22. Als de mensen die jij in je team hebt om de diensten te verlenen aan je klanten geen goede kwaliteiten hebben, heb je te maken met een capaciteitsprobleem. 23. De onderdelen van de productmix geven de eigenschappen aan van het product.

3 24. - Het fysieke product, dus het product zelf - Prijs - Assortiment - Merk - Verpakking - Service en garantie - Kwaliteit 25. Een product gaat op de markt door verschillende fasen. Dit noemen ze de productlevenscyclus Introductiefase - Groeifase - Volwassenheidsfase - Verzadigingsfase - Terugvalfase Mensen willen eerst horen van andere mensen dat het een goed product is - Mensen zijn in het begin misschien nog niet zeker van het product - Mensen wachten een tijdje tot het uit is, zodat de prijs misschien zakt 29. b. In de groeifase stijgt de verkoop. c. In de volwassenheidsfase dalen de kosten. d. In de volwassenheidsfase verkoopt een product niet goed. e. In de verzadigingsfase zijn de kosten stabiel. f. In de verzadigingsfase neemt de winst af. 30. De eerste kopers, en die van de herhalingskopers. 31. In de volwassenheidsfase. 32. Die scoren ook goed. 33. Hierin worden vrijwel geen nieuwe aankopen verricht en de meeste concurrenten zullen zich inmiddels hebben teruggetrokken door de steeds minder wordende winsten en toenemende concurrentie. Hoewel deze fase door natuurlijk verloop kan intreden, kan deze ook sneller in gang worden gezet door de introductie van nieuwe producten. 34.

4 innovatoren (innovators) - Deze groep mensen zijn de eersten die het product willen hebben. Ze zijn op zoek naar het nieuwste van het nieuwste. pioniers (early adopterers) - Net na de innovators bestaat de groep van early adopters uit mensen die ook uit zijn op nieuwe dingen. Deze fase wordt gekenmerkt door een sterke groei in de verkoop. voorloper (early majority) - Dit is de eerste grote groep mensen die het product gaat kopen. Het product wordt door de massa opgenomen en bereikt zijn volwassenheidsfase. achterlopers (late majority) - Het product is volwassen, het overgrote deel van de markt is bekend met het product en koopt het. De verkopen zullen langzaam afnemen in deze fase. achterblijvers (laggards) - De laatste fase van het product. Het product gaat eigenlijk de markt uit en een laatste groep mensen koopt het product vanwege (bijvoorbeeld) een goede aanbieding. De verkopen zullen afnemen in deze fase Innovatoren - Pioniers - Voorloper - Achterlopers - Achterblijvers 36. De laatste groep in het adoptiemodel van Rogers bestaat uit de laggards en betreft de laatste 16%. Laggards hechten veel waarde aan traditie en houden niet van verandering. Vaak betreft het oudere mensen. Ook hebben laggards over het algemeen weinig te besteden. 37. bij de early majority en de late majority 38. In fase In fase Het verzamelen van ideeën 41. Een prototype is een vroeg model van een product, handgemaakt of via rapid prototyping, waarmee optredende krachten, de werking of passing van onderdelen wordt getest en de productie wordt voorbereid. 42. a. Het grootste verschil tussen consumenten marketing, B2C marketing en business marketing, B2B marketing is dat industriële producten worden geleverd aan organisaties in plaats van aan consumenten. Bij industriële goederen is er sprake van een afgeleide vraag, organisaties gebruiken het om mee te produceren of om door te verkopen. b. fast moving goods is gericht op niet duurzame producten zoals gebitsverzorging gloeilampen etc. durables is daarin tegen juist gericht op duurzame producten.

5 c. Shopping good (keuzegoederen) Unsought goods (ongewilde goederen) d. convenience good is goedkoop en meestal niet duurzaam luxe goederen daarin tegen wel. e. speciality goods is waar de consument veel moeite in steekt bijvoorbeeld een keuken. Inferieure goederen zijn slechte producten. 43. a. goederen/ snel toenemen/ stijgt b. sneller/ daalt c. dalen/ afneemt 44. a. onjuist b. onjuist c. juist 45. a. geen b. wel c. wel 46. Ja dat kan. 47. A merken hebben een hoog assortiment 48. Een aanbod is wat de winkelier zelf bepaald en een vraagdifferentiatie is een consument die vraagt naar verandering in het assortiment. 49. Een supermarkt 50. Kleding winkel 51. Deze winkels hebben een laag assortiment. 52. Albert heijn heeft een diep assortiment op het gebied van brood en gebak productieverwantschap - koopverwantschap - consumptie- of gebruiksverwantschap 54. a. juist, omdat het bij hetzelfde hangt. b. onjuist, omdat het niet bij dezelfde winkel word verkocht. 55. Bij upgrading gaat het niveau omhoog en bij downgrading gaat het niveau omlaag. 56. Ja dat kan omdat hij dan voor iets anders kiest. 57. De verkoop van het nieuwe product gaat ten koste van soortgelijke producten in het assortiment.

6 58. Upgrading, downgrading, restyling. 59. a. verlaging b. wel c. toevoegen 60. De boekhandelaar gaat bijvoorbeeld ook klassieke cd s verkopen. 61. De computerzaak gaat randproducten verkopen, zoals usb-sticks, camera s en printerpapier. 62. Merk is een logo op een kleding stuk. 63. Producten worden aangeduid als merknaam niet als product naam bijv. coca cola. Je hebt het bijvoorbeeld ook over een Happy Meal i.p.v. een kartonnen doosje met een paar snacks en een klein cadeautje. 64. Herkomst: aan het merk kun je zien waar het vandaan komt. Een horloge met Zwitserse merknaam: dat wek direct vertrouwen. Onderscheiding: met het merk laat je zien dat je anders bent dan de andere producten op de markt. Emotional appeal: hierbij doet een merk een beroep op jou emoties. Kwaliteitsgarantie: bij een bepaald merk verwacht je een bepaalde kwaliteit. Wettelijke bescherming: nike zal zijn naam en logo beschermen en zorgen dat anderen het niet kunnen gebruiken. 65. Tijdgevoelig: iets wat vijf jaar gelden nog in wat, kan nu echt niet meer. Tijdsbestendig: een Porsche is uiteindelijk ook gewoon een blik met vier wielen waarmee je van a naar b kunt rijden, maar het image is al sinds tijden dat het hele bijzondere auto s zijn. 66. Het moet origineel zijn, het moet herkenbaar zijn, het moet functioneel zijn en het moet duurzaam zijn. 67. Een logo is een symbool of een beeldmerk. 68. Het geeft beeld aan je merk. 69. X 70. Een logo geeft aan wat voor soort merk het is, merk is het bedrijf dat het maakt. 71. X 72. Dit meet je door mensen zoveel mogelijk merken van een bepaald product te laten noemen. 73. Je meet het door een bepaald merk te noemen en dan aan mensen te vragen of zij het kennen.

7 74. Passieve merkbekendheid. 75. Supermarkt. 76. Paraplu- of groepsmerken. 77. Omdat je fabrikant reclame maakt met zijn merknaam. 78. Voor de prijs van het merk, en de kwaliteit. 79. Distribuantenmerk, individueel merk, fabrikantenmerk, familiemerk, fancy merk, global merk, kwaliteitsmerk. 80. Een a-merk es een merkartikel met een hoge geografische verkrijgbaarheid, een hoge bekendheid en een hoog ervaren prijs- kwaliteitsniveau. Een c-merk is een gemerkt artikel vooral in de sfeer van frequent gekochte consumptiegoederen met een laag ervaren prijs- en kwaliteitsniveau, een geringe naamsbekendheid en een gering marktaandeel in een bepaald geografisch gebied. 81. Omdat het meestal goedkoper is dan de a-merken. 82. A. onjuist, alle producten krijgen een merknaam. B. juist. C. juist. 83. A. onjuist, technische functie van een verpakking is het beschermen van het product. Maar ook opslag en transport maken onderdeel uit van de technische functie. B. onjuist. 84. Vacuüm of luchtdicht verpakken, plastic om het product, verpakking in apart folie. 85. Papier en karton kunnen zacht worden, andere producten kunnen gaan schimmelen. 86. Je kunt ze beter van a naar b brengen. Door goed te stapelen hou je meer ruimte over. Verpakkingen op grote pallets kunne gemakkelijk door heftrucks vervoerd worden. 87. Met een extra labeltje of bijzondere kleur valt jouw product extra op in de winkel. 88. X 89. Kosten, informatie, handel en milieu.

College 4. Video Kotler (25min) Bespreken video (20 min) Theorie H 11 Productbeleid (60 min)

College 4. Video Kotler (25min) Bespreken video (20 min) Theorie H 11 Productbeleid (60 min) College 4 Video Kotler (25min) Bespreken video (20 min) Theorie H 11 Productbeleid (60 min) Verwerking: Odd one out (10 min) Flip Flop (15 min) Meerkeuzevragen (10 min) Casus (10 min) http://v3.quadiatv.com/template/210/welcome.html

Nadere informatie

Eco samenvatting; hs 2 + 5

Eco samenvatting; hs 2 + 5 Samenvatting door Inge 1413 woorden 12 januari 2014 7,5 10 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Eco samenvatting; hs 2 + 5 2.1 Hoe verkoop je een product? Martkaandeel is het aandeel van een product

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 6, Het product- en prijsbeleid

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 6, Het product- en prijsbeleid Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 6, Het product- en prijsbeleid Samenvatting door een scholier 1793 woorden 1 februari 2003 6,8 74 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Het productbeleid

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 Marketing

Hoofdstuk 16 Marketing Samenvatting door C. 1742 woorden 24 mei 2016 9 1 keer beoordeeld Vak M&O Management & Organisatie Hoofdstuk 16 Marketing 16.4 Marktsegmentatie Een onderneming kiest 1 of enkele deelmarkten, waarop ze

Nadere informatie

Een product is het geheel van materiële en immateriële eigenschappen van een goed of een dienst.

Een product is het geheel van materiële en immateriële eigenschappen van een goed of een dienst. Het product Een product is het geheel van materiële en immateriële eigenschappen van een goed of een dienst. Bij immateriële eigenschappen moet je denken aan imago en exclusiviteit. Productmix Kwaliteit

Nadere informatie

Periode 1 Les 1. 4P s, 4C s & het SIVA-model

Periode 1 Les 1. 4P s, 4C s & het SIVA-model Periode 1 Les 1 4P s, 4C s & het SIVA-model Waarom koopt men iets? Om in een bepaalde behoefte te voorzien In andere woorden: om een probleem op te lossen. Het product moet voldoen aan de wensen en behoeften

Nadere informatie

5.1 Marketingbeleid. 5.2 Productbeleid

5.1 Marketingbeleid. 5.2 Productbeleid Aantekening door een scholier 832 woorden 30 januari 2016 7,5 1 keer beoordeeld Vak M&O 5.1 Marketingbeleid Marketing omvat alle activiteiten van een organisatie om de verkoop van producten of diensten

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 7 t/m 12

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 7 t/m 12 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 7 t/m 12 Samenvatting door een scholier 1074 woorden 11 april 2003 6,8 55 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent Hoofdstuk 7 Omgevingsfactoren 7.1 Marketingmix

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP ONDERNEMERSCHAP

ORIËNTATIE OP ONDERNEMERSCHAP ORIËNTATIE OP ONDERNEMERSCHAP COLOFON Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: C. Bakker en R. van Midde Titel: Oriëntatie op ondernemerschap ISBN: 978 90 3725

Nadere informatie

Marketing mix instrumenten Product

Marketing mix instrumenten Product Marketing mix instrumenten Product Het geheel van materiële en immateriële eigenschappen van een goed/dienst. Alles wat op de markt aangeboden wordt voor consumptie, gebruik, verbruik, aandacht en waarmee

Nadere informatie

1. Marktonderzoek L E E R D O E L S T E L L I N G E N O P D R A C H T. Je kan. - een marktonderzoek uitvoeren (LPD 2.5.1).

1. Marktonderzoek L E E R D O E L S T E L L I N G E N O P D R A C H T. Je kan. - een marktonderzoek uitvoeren (LPD 2.5.1). 1. Marktonderzoek L E E R D O E L S T E L L I N G E N Je kan - een marktonderzoek uitvoeren (LPD 2.5.1). Of een ondernemer nu net een zaak heeft gestart, of hij een nieuw product wil lanceren, het voeren

Nadere informatie

les 1 inleiding marketing HMC 1. Wat is marketing?

les 1 inleiding marketing HMC 1. Wat is marketing? 1. Wat is marketing? Marketing is afgeleid van het Engelse woord: to market. Dit betekent op de markt brengen. Om een product of dienst succesvol op de markt te brengen, moet een bedrijf rekening houden

Nadere informatie

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten)

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten) www.jooplengkeek.nl Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) Omzet belasting (BTW) Toegevoegde waarde: de waarde die het bedrijf toevoegt aan een al bestaande waarde. Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv 24 begeleide lesuren BRANCHEGERICHT VAKDIPLOMA PER ARTIKEL WAS VEREIST FABRIKANT BEPAALT AANBOD KLEDINGZAAK POELESTRAAT ZUIVELWINKEL VISMARKT MARKTGERICHT CONSUMENT BEPAALT HET AANBOD Branchevervaging

Nadere informatie

- Bij de juiste combinatie van de 4P s (marketingmix) kunnen marketingdoelen gerealiseerd worden. 1. Prijs 2. Product 3. Plaats 4.

- Bij de juiste combinatie van de 4P s (marketingmix) kunnen marketingdoelen gerealiseerd worden. 1. Prijs 2. Product 3. Plaats 4. Samenvatting door een scholier 1792 woorden 6 juli 2008 6,6 56 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O H16, H17, H18 en H19 Marketingbeleid: - Is een onderdeel van het totale organisatiebeleid, dus

Nadere informatie

Commerciële calculaties

Commerciële calculaties within temptation Commerciële calculaties Het programma van vandaag: Het product De Prijs Joop Lengkeek H0.012 lengkeek.j@nhtv.nl www.jooplengkeek.nl Product Het product Het product kan zowel goederen

Nadere informatie

Examen: Marketing juni 2017

Examen: Marketing juni 2017 Examen: Marketing juni 2017 Meerkeuzevragen 1. Door wat wordt de bovenprijs bepaald? a) kostprijs van het product b) kostprijs grootste concurrent c) waardeperceptie van de consument d) winst 2. Je wilt

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: MERKEN & STRATEGISCH MERKENMANAGEMENT

HOOFDSTUK 1: MERKEN & STRATEGISCH MERKENMANAGEMENT HOOFDSTUK 1: MERKEN & STRATEGISCH MERKENMANAGEMENT 1 INTRODUCTIE H:1 Een merk is in de eerste plaats een product. Een product is fysiek, een service, winkel, persoon, organisatie, plaats of een idee. Een

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1651 woorden 29 maart keer beoordeeld

Samenvatting door een scholier 1651 woorden 29 maart keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1651 woorden 29 maart 2012 9 7 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 15 Samengestelde interest Bij samengestelde interest krijg je niet alleen rente over het

Nadere informatie

Werkstuk Economie marketing

Werkstuk Economie marketing Werkstuk Economie marketing Werkstuk door een scholier 1610 woorden 19 maart 2005 6,6 59 keer beoordeeld Vak Economie Het begrip marketing Het begrip marketing stamt uit de Verenigde Staten, en is onvertaald

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting door J. 1369 woorden 10 februari 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Economie 3.1 a -werken als werknemer: in dienst van bedrijf, solliciteren

Nadere informatie

WHITEPAPER FASHION 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING

WHITEPAPER FASHION 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING WHITEPAPER FASHION 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING Vooral vrouwen zijn geïnteresseerd in kleding. Zij zoeken

Nadere informatie

ANTWOORDEN MARKETING. Antwoorden Marketing

ANTWOORDEN MARKETING. Antwoorden Marketing ANTWOORDEN MARKETING 1 Inleiding marketing... 1 2 Marketing management... 2 3 Afnemers... 3 4 Marktonderzoek... 4 5 Productbeleid... 5 6 Prijsbeleid en distributiebeleid... 6 7 Communicatie... 7 8 Diensten

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 11

handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 11 handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 11 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens de voorbeelden

Nadere informatie

Marketing concept = het lokken van de consument om jou product te verkopen.

Marketing concept = het lokken van de consument om jou product te verkopen. Samenvatting door een scholier 835 woorden 27 oktober 2003 6,1 85 keer beoordeeld Vak Methode Economie In balans Hoofdstuk 9 economische begrippen. Marketing concept = het lokken van de consument om jou

Nadere informatie

Stageopdracht 3. Het retail concept, doelgroep en concurrentie

Stageopdracht 3. Het retail concept, doelgroep en concurrentie Stageopdracht 3 Het retail concept, doelgroep en concurrentie Kernproduct Welk probleem lost het op? Tastbare product Het tastbare product gaat over het product zelf. Dit zijn de eigenschappen en functies

Nadere informatie

Commerciële calculaties

Commerciële calculaties within temptation Commerciële calculaties Het programma van vandaag: Het product De Prijs Joop Lengkeek H0.012 lengkeek.j@nhtv.nl www.jooplengkeek.nl Product Het product Het product kan zowel goederen

Nadere informatie

Marketing: Het maken en uitvoeren van plannen voor het vergroten of het behouden van de afzet.

Marketing: Het maken en uitvoeren van plannen voor het vergroten of het behouden van de afzet. Samenvatting door een scholier 1232 woorden 16 maart 2003 6,6 60 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie De productgerichte denkwijze: - Het product staat centraal - Uitgangspunt is de

Nadere informatie

Samenvatting Economie Module1, H2 en H3

Samenvatting Economie Module1, H2 en H3 Samenvatting Economie Module1, H2 en H3 Samenvatting door een scholier 1851 woorden 28 maart 2006 2 2 keer beoordeeld Vak Economie Module 1, Hoofdstuk 2, Consumeren 1. Hoe consumenten in hun behoeften

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument & Producent

Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting door een scholier 1097 woorden 3 april 2003 7,7 84 keer beoordeeld Vak Economie CONSUMENT & PRODUCENT Hoofdstuk 1 de klant Marktaandeel afzet eigen

Nadere informatie

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Onderzoek verrichten 3. Toegevoegde waarde 4. Goederen inkopen 5. De

Nadere informatie

PERSONAL CARE WHITEPAPER JONGERE VROUWEN STAAN MEER OPEN VOOR HET PROBEREN VAN NIEUWE PRODUCTEN 55% VAN NEDERLANDERS

PERSONAL CARE WHITEPAPER JONGERE VROUWEN STAAN MEER OPEN VOOR HET PROBEREN VAN NIEUWE PRODUCTEN 55% VAN NEDERLANDERS WHITEPAPER PERSONAL CARE 55% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR EEN NIEUWE AANBIEDER OP HET GEBIED VAN PERSOONLIJKE VERZORGING JONGERE VROUWEN STAAN MEER OPEN VOOR HET PROBEREN VAN NIEUWE PRODUCTEN Vrouwen

Nadere informatie

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN WHITEPAPER HOME DECO 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN Nederlanders houden zich graag bezig met het inrichten van hun huis. Vrouwen hebben meer interesse

Nadere informatie

Hoofdstuk 11 Product- en merkstrategie

Hoofdstuk 11 Product- en merkstrategie Hoofdstuk 11 Product- en merkstrategie Leerdoelen 1. Een definitie geven van het begrip product en de belangrijkste classificaties van producten en diensten. 2. Een beschrijving geven van de beslissingen

Nadere informatie

WHITEPAPER AUTOMOTIVE

WHITEPAPER AUTOMOTIVE WHITEPAPER AUTOMOTIVE 42% VAN NEDERLANDSE MANNEN IS GEÏNTERESSEERD IN AUTO S NEDERLANDERS ORIËNTEREN ZICH OP AUTO S VIA VERSCHILLENDE KANALEN Nederlanders houden zich graag bezig met de aanschaf van een

Nadere informatie

Mangement & Organisatie (M&O) In Balans HAVO Hoofdstuk 16, 17, 18 en 19

Mangement & Organisatie (M&O) In Balans HAVO Hoofdstuk 16, 17, 18 en 19 Mangement & Organisatie (M&O) In Balans HAVO Hoofdstuk 16, 17, 18 en 19 Hoofdstuk 16 Marketing 16.1 Strategische doelstellingen van elke organisatie: - het nastreven van continuïteit, en daarmee samenhangend

Nadere informatie

2COLLEGE RUIVEN. Lesbrief Marketing. Consumptie. PSB en JKH

2COLLEGE RUIVEN. Lesbrief Marketing. Consumptie. PSB en JKH 2COLLEGE RUIVEN Lesbrief Marketing Consumptie PSB en JKH 2016-2017 Deze lesbrief geeft extra informatie over Marketing die je nodig hebt voor je PTAtoetsen en eindexamen. De lesbrief is onderdeel van exameneenheid:

Nadere informatie

Aan de slag met excel

Aan de slag met excel Aan de slag met excel Start een eigen bedrijf in één van de volgende producten: Brommers Computerspelletjes Fietsen Frisdrank Luxe koek Mobiele telefoons Scooters Sportschoenen Sporttassen P R O D U C

Nadere informatie

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1 Inleiding Dit verslag is geschreven in het kader voor het project Desk & Fieldresearch. Het project is voor het eerste studiejaar van de opleiding Commerciële Economie, aan Saxion Hogeschool te Enschede.

Nadere informatie

Commerciële calculaties

Commerciële calculaties within temptation Commerciële calculaties Het programma van vandaag: Het product De Prijs Joop Lengkeek H0.012 lengkeek.j@nhtv.nl www.jooplengkeek.nl Product Het product Het product kan zowel goederen

Nadere informatie

3 Productontwikkeling en de productlevenscyclus 69

3 Productontwikkeling en de productlevenscyclus 69 Inhoud Voorwoord 9 1 Product en assortiment 11 Inleiding 12 1.1 Wat is een product? 12 1.2 Goederenclassificaties 20 1.3 Het assortiment 24 1.4 Productbeslissingen 27 1.5 Productgroepbeslissingen 29 1.6

Nadere informatie

WHITEPAPER HEALTH 51% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN GEZONDHEIDS PRODUCTEN

WHITEPAPER HEALTH 51% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN GEZONDHEIDS PRODUCTEN WHITEPAPER HEALTH NEDERLANDERS ZIJN GEEN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN GEZONDHEIDS- PRODUCTEN 51% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN GEZONDHEIDS PRODUCTEN Vrouwen zijn meer geïnteresseerd

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

Een overzicht van de factoren die de omvang van de gevraagde hoeveelheid van een artikel bepalen.

Een overzicht van de factoren die de omvang van de gevraagde hoeveelheid van een artikel bepalen. Praktische-opdracht door een scholier 3871 woorden 8 januari 2003 5,3 45 keer beoordeeld Vak Methode Economie Percent Opdracht 1: Een overzicht van de factoren die de omvang van de gevraagde hoeveelheid

Nadere informatie

5,6. Samenvatting door R woorden 7 juli keer beoordeeld

5,6. Samenvatting door R woorden 7 juli keer beoordeeld Samenvatting door R. 1294 woorden 7 juli 2015 5,6 2 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Om deze samenvatting te begrijpen heb je de originele afbeeldingen uit de samenvatting uit de bijlage nodig.

Nadere informatie

WHITEPAPER FOOD VROUWEN TOT 35 JAAR ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN VOEDING

WHITEPAPER FOOD VROUWEN TOT 35 JAAR ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN VOEDING WHITEPAPER FOOD 70% VAN DE NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN VOEDINGSMIDDELEN VROUWEN TOT 35 JAAR ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN VOEDING Vrouwen hebben een grotere interesse in voeding,

Nadere informatie

Hoofdstuk 19. Prijs en distributiebeleid. Veel verkopen is niet moeilijk als je een hele lage prijs vraagt.

Hoofdstuk 19. Prijs en distributiebeleid. Veel verkopen is niet moeilijk als je een hele lage prijs vraagt. Prijs en distributiebeleid Hoofdstuk 19 Veel verkopen is niet moeilijk als je een hele lage prijs vraagt. Maar een onderneming wil/moet winst maken. Dus veel verkopen voor een winstgevende prijs. Vraag

Nadere informatie

Desk research: Gebeurt vanachter het bureau. De onderzoeker maakt gebruik van materiaal dat al eerder voor andere doeleinden is gebruikt.

Desk research: Gebeurt vanachter het bureau. De onderzoeker maakt gebruik van materiaal dat al eerder voor andere doeleinden is gebruikt. Samenvatting door een scholier 1629 woorden 27 januari 2004 7,1 33 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Management & Organisatie Hoofdstuk 5 Samenvatting Desk research: Gebeurt vanachter het bureau.

Nadere informatie

Samenvatting Economie H1 t/m H3

Samenvatting Economie H1 t/m H3 Samenvatting Economie H1 t/m H3 Samenvatting door J. 1711 woorden 28 oktober 2012 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Economie Samenvatting Module 1 Hoofdstuk 1 t/m 3. Hoofdstuk 1 Voor niks gaat de zon op

Nadere informatie

Hoorcollege. Crossmedia. Week 2, 7 september 2011

Hoorcollege. Crossmedia. Week 2, 7 september 2011 Hoorcollege Crossmedia Week 2, 7 september 2011 Opbouw blok Crossmedia Week Datum HC Onderwerp HC Onderwerp WC 1 31 aug Introductie crossmedia Creatieve strategieontwikkeling. 2 7 sep De stappen in het

Nadere informatie

[ download de bijlage voor afbeeldingen, schema's en markeringen die niet gekopieerd konden worden]

[ download de bijlage voor afbeeldingen, schema's en markeringen die niet gekopieerd konden worden] Samenvatting door een scholier 1240 woorden 29 september 2014 9,4 1 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans [ download de bijlage voor afbeeldingen, schema's en markeringen die niet gekopieerd konden

Nadere informatie

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl Hoofdstuk 8: Marketing M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht Management & Organisatie School Examen (SE) 7. Organisaties 8. Marketing Organisatiestructuren Niet commerciële organisaties Commerciële

Nadere informatie

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 6 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Lesbrief Kopen en Werken 2 e druk Hoofdstuk 4 Kopen is kiezen 4.1 Contant betalen, betalen met pinpas en betalen met chipknip.

Lesbrief Kopen en Werken 2 e druk Hoofdstuk 4 Kopen is kiezen 4.1 Contant betalen, betalen met pinpas en betalen met chipknip. Hoofdstuk 4 Kopen is kiezen 4.1 Contant betalen, betalen met pinpas en betalen met chipknip. 4.2 a. 1 cent, 2 cent, 5 cent, 10 cent, 20 cent, 50 cent, 1 euro en 2 euro. b. 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50

Nadere informatie

Boekverslag door B woorden 9 mei keer beoordeeld

Boekverslag door B woorden 9 mei keer beoordeeld Boekverslag door B. 1398 woorden 9 mei 2007 6 6 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent Hoofdstuk 7 Marketing: alle activiteiten die een organisatie onderneemt om zijn ruilactiviteiten te bevorderen, te

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie de firma

Samenvatting Management & Organisatie de firma Samenvatting Management & Organisatie de firma Samenvatting door een scholier 2579 woorden 18 januari 2007 7 17 keer beoordeeld Vak M&O De firma Als je een eigen bedrijf wilt beginnen moet je een rechtsvorm

Nadere informatie

3 Wat wil de klant: marketing en logistiek

3 Wat wil de klant: marketing en logistiek 3 Wat wil de klant: marketing en logistiek 1 De perfect tevreden klant Logistiek = Passie voor de klant Demand versus supply management Kies de markt, kies het assortiment Biedt een goede service van order

Nadere informatie

Lekenpraatje. Advanced Econometric Marketing Models Geavanceerde econometrische marketing modellen. 6 november 2003

Lekenpraatje. Advanced Econometric Marketing Models Geavanceerde econometrische marketing modellen. 6 november 2003 Lekenpraatje Advanced Econometric Marketing Models Geavanceerde econometrische marketing modellen 6 november 2003 Meneer de rector, hooggeachte commissie, highly learned opponent, dames en heren. Zoals

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie InBalans 2 Hoofdstuk 32-36

Samenvatting Management & Organisatie InBalans 2 Hoofdstuk 32-36 Samenvatting Management & Organisatie InBalans 2 Hoofdstuk 32-36 Samenvatting door een scholier 1360 woorden 4 oktober 2007 7,9 10 keer beoordeeld Vak M&O Hoofdstuk 32: Het marketingbeleid 32.2 De marketing-mix

Nadere informatie

De voorraad De aanhanger Het industrieterrein

De voorraad De aanhanger Het industrieterrein 1.1 de industrie De fabriekshal Aantreffen Allergrootst De voorraad De aanhanger Het industrieterrein Afleveren Overnemen De delfstof Industrieterrein Een industrieterrein is een plaats waar veel fabrieken

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Eigen produkt verkopen

Praktische opdracht Management & Organisatie Eigen produkt verkopen Praktische opdracht Management & Organisatie Eigen produkt verkopen Praktische-opdracht door een scholier 2683 woorden 12 november 2001 5 33 keer beoordeeld Vak M&O Omschrijving van de organisatie Mijn

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

WHITEPAPER FINANCE 50% VAN DE NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR EEN NIEUWE AANBIEDER VAN FINANCIËLE PRODUCTEN EN VERZEKERINGEN

WHITEPAPER FINANCE 50% VAN DE NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR EEN NIEUWE AANBIEDER VAN FINANCIËLE PRODUCTEN EN VERZEKERINGEN WHITEPAPER FINANCE 50% VAN DE NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR EEN NIEUWE AANBIEDER VAN FINANCIËLE PRODUCTEN EN VERZEKERINGEN NEDERLANDERS ZIJN ERG AFWACH- TEND ALS HET GAAT OM FINANCIËLE PRODUCTEN EN DIENSTEN

Nadere informatie

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 6 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

PORTERS VIJFKRACHTENMODEL

PORTERS VIJFKRACHTENMODEL PORTERS VIJFKRACHTENMODEL Gebruik van de tool Template Voorbeeld Porters Vijfkrachtenmodel Porters Vijfkrachtenmodel laat zien hoe sterk de concurrentiepositie van je bedrijf is. Met de tool beschrijf

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens de voorbeelden

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5 en 6

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5 en 6 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5 en 6 Samenvatting door een scholier 2483 woorden 22 december 2004 7,1 16 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O Marketing Hoofdstuk 5 Marketingbeleid:

Nadere informatie

Samenvatting Economie Lesbrief Vervoer

Samenvatting Economie Lesbrief Vervoer Samenvatting Economie Lesbrief Vervoer Samenvatting door een scholier 2145 woorden 11 januari 2011 6,8 358 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO H 1 Marktaandeel van de afzet= afzet onderneming/afzet

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door R woorden 24 juni keer beoordeeld. Hoofdstuk 1. De kledingmarkt. Omzet = prijs x afzet

7,5. Samenvatting door R woorden 24 juni keer beoordeeld. Hoofdstuk 1. De kledingmarkt. Omzet = prijs x afzet Samenvatting door R. 1689 woorden 24 juni 2014 7,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Hoofdstuk 1. De kledingmarkt Omzet = prijs x afzet Omzetindex = (prijsindex x afzetindex) : 100 Afzet = verkochte

Nadere informatie

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Steeds meer aankopen worden online gedaan, terwijl de aankopen en

Nadere informatie

Advanced Econometric Marketing Models. Dennis Fok

Advanced Econometric Marketing Models. Dennis Fok Advanced Econometric Marketing Models Geavanceerde econometrische marketing modellen Dennis Fok 6 november 2003 Prijzenoorlog tussen supermarkten.. pak 900 gr am pak 1 liter pak à 8 r ollen pak blik 400

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën

Hoofdstuk 12 Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën Hoofdstuk 12 Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Product Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Leerdoelen 1. Uitleggen

Nadere informatie

Advies en verkoop versproducten

Advies en verkoop versproducten Advies en verkoop versproducten Een gastvrije en vriendelijke verkoper draagt veel bij aan de omzet in een winkel. Vriendelijk zijn kost geen cent. Een deskundige verkoper(ster), een vakspecialist, die

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 Naam kandidaat variant d Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens de voorbeelden

Nadere informatie

1 Marketingplan. 1.1 Product. Assortiment

1 Marketingplan. 1.1 Product. Assortiment 1 Marketingplan 1.1 Product Assortiment TTA Truckland is altijd bezig om de klant tevreden te stellen. Ze stellen de klanten tevreden met de kwaliteit die ze altijd leveren. Ook staat TTA Truckland bekend

Nadere informatie

Een product begint als grondstof en daarna word het verwerkt tot een eindproduct.

Een product begint als grondstof en daarna word het verwerkt tot een eindproduct. Samenvatting door G. 1151 woorden 21 januari 2015 7,2 5 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie voor jou Paragraaf 3: 3.1: Produceren: is het maken van goederen of het leveren van diensten. Een product

Nadere informatie

6,9. Samenvatting door een scholier 2059 woorden 14 januari keer beoordeeld. 2. Wat is Marketing:

6,9. Samenvatting door een scholier 2059 woorden 14 januari keer beoordeeld. 2. Wat is Marketing: Samenvatting door een scholier 2059 woorden 14 januari 2005 6,9 216 keer beoordeeld Vak Methode Economie In balans 2. Wat is Marketing: Marketing omvat de op de markt afgestemde ontwikkeling, prijsbepaling,

Nadere informatie

Routeplan Deel II. Waarde implementeren Marketingplanning. Waarde verschaffen Product en service ontwikkeling Prijszetting Distributie

Routeplan Deel II. Waarde implementeren Marketingplanning. Waarde verschaffen Product en service ontwikkeling Prijszetting Distributie Routeplan Deel II kiezen Segmenteren Doelmarkt Positioneren verschaffen Product en service ontwikkeling Prijszetting Distributie communiceren Reclame Promotie Verkopen implementeren Marketingplanning Marketingorganisatie

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 16 t/m 19

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 16 t/m 19 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 16 t/m 19 Samenvatting door een scholier 2259 woorden 2 april 2009 7,8 58 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 16 16.1 Marketingaspecten Marketingbeleid:

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

Het Marketingconcept: Tevreden klanten: Geintegreerde aanpak:

Het Marketingconcept: Tevreden klanten: Geintegreerde aanpak: Inhoud Inhoud... 1 Het Marketingconcept:... 2 Tevreden klanten:... 2 Geintergreerde aanpak:... 2 Behoeftengeoriënteerd werkterrein:... 3 Concurentieanalyse:... 3 Marktonderzoek:... 3 Winstbijdrage:...

Nadere informatie

WINKELCENTRUM VALKENBURG

WINKELCENTRUM VALKENBURG WINKELCENTRUM VALKENBURG Behoefte inventarisatie LOKAAL Wat betekent lokale marketing voor jou? DOEL Welke doelstelling heb je de komende periode oplet gebied van lokale marketing? MIDDELEN Welke middelen

Nadere informatie

Creative Marketing. Superbrand! Datum: juni 2010. Stefan van Rees Studentnummer: 0235938

Creative Marketing. Superbrand! Datum: juni 2010. Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Superbrand! Datum: juni 2010 Vak: Creative Marketing Docent: Eelco Snoec Opdracht: Superbrand! Naam: Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Klas: CMD D1 Superbrand! Inspirerende merken Ugg is een mooi

Nadere informatie

Kennismaken met logistiek en magazijn. deel 2

Kennismaken met logistiek en magazijn. deel 2 Kennismaken met logistiek en magazijn deel 2 Bedrijfsdoel Logistiek bedrijf (DCM) 3 J s (5 j s) juiste goederen Juiste hoeveelheid juiste kwaliteit juiste tijdstip juiste plaats Dit alles tegen zo laag

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Wat produceert een onderneming?

Hoofdstuk 2: Wat produceert een onderneming? Hoofdstuk 2: Wat produceert een onderneming? 2.1. Wat je produceert moet je kunnen verkopen. Zie boek: p. 22 25 (+ nota s) Senseo en stadstweewieler van BMW 2.2./2.3./2.4. Vraag en aanbod 1. Voorbeeld

Nadere informatie

Terug in de collegebanken. Dick Bloemert Lagarde BV

Terug in de collegebanken. Dick Bloemert Lagarde BV Terug in de collegebanken Dick Bloemert Lagarde BV Doel: Hoe is de marktacceptatie van technologieën te verklaren? Wat kunnen wij daarvan leren met betrekking tot cloud? Mobiele telefonie Mobiele telefonie

Nadere informatie

Maak een poster over social media. Laat je creativiteit de vrije rol.

Maak een poster over social media. Laat je creativiteit de vrije rol. De opdrachten Opdracht 1 social media Social media is een verzamelnaam voor platforms waarbij mensen via internet zelf informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Voorbeelden van social media zijn Twitter,

Nadere informatie

Economie Module 3. De marktstructuur is het geheel van kenmerken van de markt die het marktevenwicht beïnvloeden.

Economie Module 3. De marktstructuur is het geheel van kenmerken van de markt die het marktevenwicht beïnvloeden. Module 3 Hoofdstuk 1 1.1 - Markt, marktstructuur en marktvorm De markt is het geheel van factoren waaronder vragers en aanbieders elkaar ontmoeten en producten verhandelen. Er zijn twee soorten: - De concrete

Nadere informatie

PRAKTISCHE OPDRACHT: Vergelijkend Supermarkt Onderzoek

PRAKTISCHE OPDRACHT: Vergelijkend Supermarkt Onderzoek PRAKTISCHE OPDRACHT: Vergelijkend Supermarkt Onderzoek Door de lesbrieven, werkbladen en casusopdrachten weet je al veel over marketing, personeelsbeleid en de wereld van de supermarkt. Door goed op te

Nadere informatie

A. Producten, Diensten en Merken

A. Producten, Diensten en Merken A. Producten, Diensten en Merken Product Onder de term product (product) valt alles wat op een markt aangeboden kan worden en de behoeften of wensen van de consument bevredigt. Producten zijn dus ook diensten,

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument en Producent

Samenvatting Economie Consument en Producent Samenvatting Economie Consument en Producent Samenvatting door een scholier 1055 woorden 29 oktober 2004 6,1 60 keer beoordeeld Vak Economie Consument en producent. Hoofdstuk 1: De klant. Marktaandeel

Nadere informatie

Creative Marketing 1 17 april 2014 Karen Sikkema

Creative Marketing 1 17 april 2014 Karen Sikkema Creative Marketing 1 17 april 2014 Karen Sikkema karen@olivgames.nl Lost in Time www.youtube.com/watch?v=f3gprfqbdwq 2-MARKETING IS Creative Marketing - lessen 1 Introductie wat is marketing? 2 Ken je

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

Domein Markt. Zie steeds de eenvoud!! totale winst, elasticiteit. vwo Frans Etman

Domein Markt. Zie steeds de eenvoud!! totale winst, elasticiteit. vwo Frans Etman Domein Markt Zie steeds de eenvoud!! totale winst, elasticiteit vwo Frans Etman Opgave 1 Opgave 2 1.Lees in de grafiek af hoe hoog de totale omzet (TO) en de totale kosten (TK) is bij een afzet van 3 producten,

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 3 en 4: De Firma

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 3 en 4: De Firma Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 3 en 4: De Firma Samenvatting door een scholier 2558 woorden 18 oktober 2006 6,7 9 keer beoordeeld Vak M&O Hoofdstuk 3 Marketing 3.1 Commerciële economie:

Nadere informatie

Chocoladepasta. Interview en verslag. Jan de Keijzer MM1A

Chocoladepasta. Interview en verslag. Jan de Keijzer MM1A Chocoladepasta Interview en verslag. Jan de Keijzer MM1A INHOUD Hoofdstuk 1 Blz. 1 t/m 2 hoofdstuk 2 Blz. 3 t/m 5 HOOFDSTUK 1 Wat is het voor beleg? Het is een smeer beleg je kan dit heel makkelijk in

Nadere informatie

UIT deel 2 elasticiteiten. H2 elasticiteiten. H2.1 drie kenmerken van elasticiteiten (verbanden)

UIT deel 2 elasticiteiten. H2 elasticiteiten. H2.1 drie kenmerken van elasticiteiten (verbanden) H2 elasticiteiten H2.1 drie kenmerken van elasticiteiten (verbanden) Uitleg elasticiteiten. Elasticiteiten geven het verband weer tussen een prijsverandering van een goed of een dienst en de mate waarin

Nadere informatie

Marketingbeleid AFDELING

Marketingbeleid AFDELING 2 Marketingbeleid AFDELING meerkeuzevragen juist-onjuistvragen opdrachten MARKETINGBELEID - Afdeling 2 27 21 marktgericht ondernemen meerkeuzevragen 2.1 1 Welke bewering over industriële marketing is juist?

Nadere informatie

POWERTOOL 8 DE REGEL VAN 1. De antiheld van verwoed en vruchteloos multitasken. Gedaan met een spoor van halfafgewerkte klusjes en taken op je pad.

POWERTOOL 8 DE REGEL VAN 1. De antiheld van verwoed en vruchteloos multitasken. Gedaan met een spoor van halfafgewerkte klusjes en taken op je pad. POWERTOOL 8 De antiheld van verwoed en vruchteloos multitasken. Gedaan met een spoor van halfafgewerkte klusjes en taken op je pad. 1 De antiheld van verwoed en vruchteloos multitasken. Gedaan met een

Nadere informatie