DE NIEUWE LINK EDUCATIEF PARTNERSCHAP OUDERBETROKKENHEID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE NIEUWE LINK EDUCATIEF PARTNERSCHAP OUDERBETROKKENHEID"

Transcriptie

1 DE NIEUWE LINK EDUCATIEF PARTNERSCHAP OUDERBETROKKENHEID

2 INLEIDING: Naast een optimale communicatie met ouders stelt de Nieuwe Link zich als doel om ouders te betrekken bij de onderwijsondersteuning van hun kinderen. Ouderbetrokkenheid kan een sterk positief effect hebben op de ontwikkeling, vooral bij jonge kinderen. Met name de ouderbetrokkenheid thuis doet er toe. Het gaat dan om de overdracht van waarden en om verwachtingen, door het kind te stimuleren en interesse te tonen in zijn ontwikkeling en zijn leren en door activiteiten te ondernemen die een directe bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind, zoals voorlezen, tafelgesprekken en uitstapjes. Het gaat niet alleen om de kwantiteit van de cognitieve ondersteuning thuis, maar ook om de kwaliteit. Als ouders leergerichte activiteiten met hun kinderen ondernemen, is het van belang dat zij heldere instructie geven die past bij het ontwikkelingsniveau van het kind én dat zij kinderen complimenten geven, niet afwijzen en de ruimte bieden om zelf dingen uit te proberen. Dat is van belang voor het aanleren van nieuwe vaardigheden en het goed kunnen functioneren op school. Ondersteuning van de leeropbrengsten mag de school vooral verwachten van de ouderbetrokkenheid thuis. Formele betrokkenheid, inspraak en het verlenen van hand- en spandiensten zijn van belang voor een goede relatie tussen ouders en school, maar komen niet rechtstreeks ten goede aan de kinderen. Voorwaarde voor onderwijsondersteuning in de thuissituatie is een goed contact en een vertrouwensband met de ouders. Door een brug te slaan tussen school en thuis worden gevoelens van vertrouwen en veiligheid bij de kinderen versterkt. Samen met de ouders werken aan het tijdig signaleren van bijv. taal/leesproblemen maakt het beter mogelijk om een probleem efficiënt aan te pakken. Ouders betrekken bij het plannen en uitvoeren van gerichte interventies vergroot de kans op betere resultaten. Dit past bij het opbrengstgericht werken van de Nieuwe Link. De Nieuwe Link investeert in ouderavonden met een thema, zoals Onderwijsaanbod aan slimme en hoogbegaafde leerlingen, Mediawijsheid, Oplossingsgericht omgaan met kinderen, informatie van Centrum Jeugd en Gezin. Daarnaast zijn er algemene ouderavonden, zoals de informatieavond en de jaaravond.

3 Ouderbetrokkenheid is belangrijk omdat ouders veel invloed hebben op de ontwikkeling van hun kind. De Nieuwe Link stelt zich de volgende doelen: De dialoog aanmoedigen tussen leerkrachten en ouders; Kennis opbouwen over ontwikkeling van kinderen; Gemeenschappelijke keuzes maken. Van ouders verwacht de school betrokkenheid bij de school in de vorm van: Belangstelling tonen, leervorderingen volgen, goed gedrag op school en inzet voor school waarderen; Achter het schoolbeleid staan, leerkrachten ondersteunen, dezelfde gedragsregels op school en thuis; Thuis extra oefenen, helpen met huiswerk en werkstuk/spreekbeurt; Meedenken bij aanpak van het kind, kennis delen; Beleid TV en computer, lezen, bibliotheek, musea. De opbrengsten volgens Marzano (2011) zijn: Hoger welbevinden van het kind op school; Betere leerprestaties; Minder gedragsproblemen; Grotere tevredenheid van ouders; Leerkrachten meer plezier in het werk.

4 A. VISIE OP OUDERBETROKKENHEID In ons onderwijs zien wij vorming en opvoeding van leerlingen als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders en onderwijspersoneel. School en ouders zijn partners, met de leerkracht als onderwijsprofessional en de ouders als ervaringsdeskundigen. Het partnerschap tussen De Nieuwe Link en de ouders heeft betrekking op: 1. Informatie: hoe informeren wij de ouders? 2. Gesprek: welke mogelijkheid bieden wij de ouders om met ons in gesprek te gaan? 3. Ouderhulp: hoe kunnen ouders helpen en hoe organiseren wij de ouderhulp? 4. Medezeggenschap: hoe hebben ouders inspraak? 5. Educatief partnerschap: hoe kunnen ouders bijdragen aan de ontwikkeling van hun kind? 1. Het informeren van ouders Bij het informeren van ouders maken we onderscheid tussen informatie over de individuele leerling en informatie over zaken op klasse- en schoolniveau. Bij de informatie over de leerling wordt tevens aangegeven welke mogelijkheid er voor leerkracht en ouders zijn om met elkaar in gesprek te gaan. 1.1 Informatie over de leerling Korte vragen of opmerkingen Ouders worden in de gelegenheid gesteld om een kwartier voor aanvang van de lestijd de klassen binnen te lopen om daar naar de werkjes van hun kind te kijken, voor te lezen, samen te verbeteren, enz. Aan het begin van de schooldag is er ook ruimte voor korte vragen of opmerkingen. Dit kan ook via de . Voor uitgebreidere vragen kan tot een half uur na schooltijd met de leerkracht worden gesproken of gebeld. Eventueel wordt dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek gemaakt. Ook de leerkracht kan hiertoe het initiatief nemen. Doelengesprek Aan het begin van het schooljaar vinden de doelengesprekken plaats. Ouder(s), leerling vanaf groep 5 en leerkracht benoemen samen de doelen voor het komende schooljaar. Daarbij wordt gekeken naar wat nodig is om deze doelen te bereiken. Op deze manier wordt de leerling eigenaar van zijn leerproces. Ook kunnen leerkracht, leerling en ouders elkaar informeren over het functioneren van het kind in de klas en thuis. Er wordt afgesproken of het nodig is dat er tussentijdse vervolggesprekken plaats gaan vinden. Schoolrapport Ouders worden geïnformeerd over de vorderingen van hun kind aan de hand van het schoolrapport en een uitdraai van het Cito LOVS. Ouders ontvangen dit rapport in februari en juni. In aansluiting op het rapport vinden tienminutengesprekken plaats waar vanaf groep 5 ook de leerling bij aanwezig is. Wanneer een tienminutengesprek ontoereikend is, maken leerkracht en ouders een afspraak voor een uitgebreider vervolggesprek. Indien nodig is de intern begeleider aanwezig bij dit gesprek.

5 Intern begeleider Ouders van kinderen die zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind, kunnen een afspraak maken met de intern begeleider. Huisbezoek Huisbezoek vindt alleen dan plaats als de leerkracht het nodig vindt om de leerling in de thuissituatie te zien. Dit gebeurt altijd met toestemming van ouders. Het huisbezoek duurt maximaal 1 uur. 1.2 Informatie over de groep Informatieavond Tijdens de informatieavond vertellen de leerkracht(en) over de gang van zaken in de klas en krijgen ouders de gelegenheid het lesmateriaal van de leerlingen in te zien en vragen te stellen. De informatieavond wordt aangekondigd in de jaarkalender op de website en in de schoolgids en wordt vermeld in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvangen ouders een uitnodiging. Excursies en andere activiteiten Een paar keer per jaar gaan de kinderen naar een muziek- of theatervoorstelling, naar Slabroek of de Elzenhoek of op excursie naar een bedrijf. De klassenouders zullen ouders benaderen om mee te lopen of te rijden. Aan het einde van het schooljaar is er het schooluitstapje. U ontvangt hier enkele weken van tevoren een brief over. Afsluiting project/openlinkpodium De projecten worden afgesloten met een kijkavond voor leerlingen en ouders. Eenmaal per 6 weken wordt er een Openlinkpodium georganiseerd. Deze activiteiten worden aangekondigd in de jaarkalender op de website en in de schoolgids en vermeld in de nieuwsbrief. 1.3 Informatie over de school Schoolgids Aan het begin van het schooljaar ontvangen alle ouders digitaal of op papier de schoolgids. De schoolgids bevat informatie over de invulling van de onderwijstijd, de organisatie van de school en praktische informatie, zoals de schooltijden, het gymrooster, de tussenschoolse opvang en de regels die gelden in school en op het schoolplein. De schoolgids is ook te raadplegen via de website van de school. Nieuwsbrief Ouders ontvangen iedere eerste vrijdag van de maand de digitale nieuwsbrief. Ouders die geen internet hebben, ontvangen een papieren versie. In de nieuwsbrief worden de activiteiten en verjaardagen van de leerlingen voor de komende maand vermeld, worden nieuwe ontwikkelingen genoemd, staat een bijdrage van het bestuur, Medezeggenschapsraad en Ouderraad, een column van de bovenschools directeur en eventuele bijdrages van overige instanties. Website Informatie over de school is ook te vinden op de website Op deze site is ook nieuws uit de groepen te vinden en zijn foto s van schoolactiviteiten te zien. Ouders kunnen een aantal zaken downloaden.

6 Mededelingenscherm in de hal van de school Op het scherm in de hal worden actuele zaken geplaatst. Twitter Twitter wordt als medium gebruikt om ouders op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen binnen de school Nieuwe LinkOss). Informatieavond met thema Aan het begin van het schooljaar is er s avonds een informatieavond met een thema, zoals aanvankelijk lezen, begrijpend lezen, enz. De informatieavond wordt aangekondigd in de jaarkalender op de website en in de schoolgids en wordt vermeld in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvangen ouders een uitnodiging.. Jaaravond Aan het einde van het schooljaar is er een Jaaravond. Tijdens deze avond rapporteert het schoolteam de ouders over schoolse en personele zaken, de stand van zaken betreffende het behalen van de doelen van het jaarplan. Ook wordt er vooruit gekeken naar de verbeterpunten in het jaarplan van het nieuwe schooljaar. De Ouderraad doet verslag van de afgelopen periode en vertelt over de plannen voor de komende tijd. Hierna krijgt de Medezeggenschapsraad de gelegenheid te rapporteren over haar werkzaamheden. De jaaravond wordt aangekondigd in de jaarkalender op de website en in de schoolgids en wordt vermeld in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvangen ouders een uitnodiging. Ledenvergadering Het schoolbestuur organiseert eenmaal per jaar een ledenvergadering voor ouders van alle scholen die onder het schoolbestuur vallen. Tijdens deze vergadering legt het bestuur verantwoording af over het afgelopen schooljaar en de financiën. De ledenvergadering wordt aangekondigd in de jaarkalender op de website en in de schoolgids en wordt vermeld in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvangen ouders een uitnodiging. Thema-avond Er wordt er een thema-avond georganiseerd door de Medezeggenschapsraad. Voor deze avond kan een spreker worden uitgenodigd. Onderwerpen kunnen zijn : Begrijpend lezen en woordenschat, Mediawijsheid, Aanbod slimme leerlingen, Sociale vaardigheden, Verschil in ontwikkeling jongens/meisjes, enz. In september is er samen met peuteropvang De Schakel een informatieavond over de methode Piramide en het observatiesysteem Kijk, die zowel in de peuteropvang en groep 1 en 2 van de Nieuwe Link gehanteerd worden. Kom-in-de-klasdagen In november bestaat voor ouders de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de klas van hun kind. Ouders kunnen intekenen voor bepaalde lessen.

7 2. De mogelijkheden tot gesprek 2.1 Gesprek met de leerkracht Ouders hebben verschillende mogelijkheden om met de leerkracht in gesprek te gaan: aan het begin en het einde van de schooldag korte vragen stellen of opmerkingen doorgeven Het doelengesprek het rapportgesprek het uitgebreide gesprek, aangevraagd door ouders of leerkracht Zie voor een beschrijving hoofdstuk 1.1 bij Informatie over de leerling. 2.2 Gesprek met de intern begeleider De intern begeleider is verantwoordelijk voor de coördinatie van de leerlingenzorg. Ouders die zich zorgen maken over de vorderingen van hun kind en die bij de leerkracht niet al hun vragen beantwoord zien, kunnen een afspraak maken met de intern begeleider. De leerkracht kan hierbij aanwezig zijn. Ouders kunnen hiervoor telefonisch een afspraak maken. Daarnaast kan de intern begeleider aanwezig zijn als ouders een gesprek over hun kind hebben met een externe instantie. 2.3 Gesprek met de directeur De directeur is meestal te vinden in de directiekamer. Ouders kunnen daar aankloppen, tenzij het bordje op bezet staat, want dan is de directeur in gesprek. Ouders kunnen ook telefonisch of via de een afspraak maken. 3. Ouderhulp Op De Nieuwe Link zijn diverse vormen van ouderhulp. De Oudercommissie (OC) bestaat uit negen leden, die allen ouder van een leerling op De Nieuwe Link zijn. Een vaste leerkracht woont de vergaderingen bij en heeft daar een adviserende en informerende rol. De OC organiseert allerlei activiteiten. Hierbij kan gedacht worden aan feestelijke dagen als de afsluiting van de Kinderboekenweek, Sinterklaas, Kerstbuffet, kijkavonden, schooluitstapje, zomerfeest. Uit elke bouw nemen een aantal ouders deel in de OC. De OC vergadert tien keer per jaar in de avonduren. Ouders kunnen zich bij de leerkracht van hun kind aanmelden voor de OC. Deze geeft dit door aan de voorzitter van de OC. In de algemene ledenvergadering van de oudervereniging worden de hoogte en de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage vastgesteld. De inkomsten uit de vrijwillige ouderbijdrage vormen het budget van de ouderraad. Daarnaast heeft iedere klas een of twee klassenouders. Zij vragen overige ouders te helpen bij het vervoer tijdens een excursie, ondersteuning bij het Kerst- en Paascircuit, enz. Ook zijn er ouders actief bij de hoofdluiscontrole, het aankleden van het podium, de musical van groep 8 en allerlei incidentele zaken.

8 4. De Medezeggenschapsraad De Nieuwe Link heeft een Medezeggenschapsraad MR) conform de Wet medezeggenschap op scholen (wms). Deze wet bepaalt dat voorgenomen besluiten van het schoolbestuur ter instemming of advies aan de MR te worden voorgelegd. De Nieuwe Link wil de MR in staat stellen om constructief mee te denken. De Nieuwe Link ziet de meerwaarde van de kennis en ervaring van ouders in de MR en wil deze ten goede laten komen aan de kwaliteit van het onderwijs. De MR wordt daarom vroegtijdig bij de beleidsvorming betrokken en kan op die manier daadwerkelijk invloed uitoefenen op de besluitvorming. De MR vergadert om de zes weken in de avonduren. De MR heeft een jaarlijks budget van 927,- tot haar beschikking en regelt zelf de (bij)scholing. De verslagen van de vergaderingen van de medezeggenschapsraad worden op de website geplaatst en aan het prikbord in de hal gehangen, zodat deze voor alle ouders toegankelijk zijn. De MR plaatst regelmatig een stukje op de website en in de nieuwsbrief van de school. Om bij sommige beleidskwesties de mening van ouders te kunnen peilen, heeft de oudergeleding van de MR een digitaal Klankbord opgericht. Ouders die lid zijn van het Klankbord kunnen af en toe per een beleidskwestie aangereikt krijgen waarop men vervolgens kan reageren. Ouders kunnen zich voor het Klankbord aanmelden door een te sturen naar De MR informeert de ouders over de activiteiten en de financiële uitgaven tijdens de informatieavond en de jaaravond en organiseert jaarlijks een thema avond voor ouders van de Nieuwe Link. 5. De Oudercommissie De Nieuwe Link heeft een Oudercommissie(OC) bestaande uit 5 tot 9 leden (ouders/verzorgers van leerlingen die op school zijn ingeschreven. Daarnaast is er tijdens de vergadering een lid van het schoolteam aanwezig als adviseur. De OC vergadert 6 keer per jaar in de avonduren. Deze vergaderingen zijn openbaar. De OC organiseert, in overleg met het team, activiteiten ten voor de leerlingen. Ook bevordert de OC dat ouders ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van de activiteiten van de OC verrichtten. De OC is tevens aanspreekpunt voor wensen en ideeën van ouders met betrekking tot activiteiten. De OC houdt de ouders via de nieuwsbrief en/of andere brieven op de hoogte van haar activiteiten. De vrijwillige ouderbijdrage wordt door de MR vastgesteld. De OC int en beheert de ouderbijdrage. De MR heeft instemmingsrecht in de begroting en de jaarafrekening. De OC doet verslag van haar activiteiten en financiële uitgaven tijdens de informatieavond. 6. Klassenouders Op De Nieuwe Link wordt gewerkt met klassenouders. De taken van deze klassenouders zijn: - Op verzoek van de groepsleerkracht ouders werven voor het rijden en begeleiden van een groepje kinderen tijdens excursies - Het werven van ouders voor het helpen en organiseren van diverse activiteiten - Zorgen voor hulp in de groep bij vieringen als Sint, Kerst etc. - Fungeren als aanspreekpunt m.b.t. organisatorische punten in de groep. Uiteraard blijft de verantwoordelijkheid wat betreft inhoud en leerlingen bij de leerkrachten.

9 7. Educatief partnerschap met ouders De Nieuwe Link erkent dat ouders een belangrijke rol spelen bij de schoolse ontwikkeling van kinderen. Ouders zullen daarom minimaal een keer per jaar door middel van een ouderavond worden geïnformeerd over de lesstof die hun kind krijgt aangeboden, de strategieën die worden aangeleerd en de wijze waarop ouders hier thuis op kunnen aansluiten als zij met hun kind willen oefenen. De mogelijkheid bestaat ook om dit in een individueel gesprek te doen. 8. Ouders en huiswerk Huiswerk is op De Nieuwe Link een vaak voorkomend verschijnsel. Kinderen krijgen werk opgedragen dat ze thuis (af)maken. Vooraf willen we een duidelijk onderscheid maken tussen huiswerk en thuiswerk. Van huiswerk is sprake als er structureel op gezette tijden een vast omlijnde hoeveelheid stof wordt gemaakt of geleerd. Er is sprake van thuiswerk als er incidenteel opdrachten worden gemaakt of bepaalde onderdelen moeten worden bestudeerd. 8.1 Wat is het doel van huiswerk? Vergroting van de zelfstandigheid: Huiswerk is in de eerste plaats een belangrijk middel om de zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Tijdens de les kunnen daarvoor vaardigheden worden aangeboden, die thuis geoefend worden. Vergroting van de effectieve leertijd: Een ander belangrijk doel van huiswerk is de effectieve leertijd te vergroten om leerprestaties te verbeteren. Doordat de leerlingen thuiswerk maken, zijn ze na de officiële leertijd op school ook thuis nog bezig met leren. Huiswerk kan als middel dienen om het leerproces te bevorderen en de leerstof te verwerken. Het is nodig voor een goed leerresultaat. Voor goed leren is een actieve zelfstandige verwerking van de stof noodzakelijk. Het gaat hierbij om leeractiviteiten zoals stof doorlezen, memoriseren, herhalen en oefenen. Huiswerk kan dienen om de werkdiscipline en werkhouding te verbeteren. Het is van invloed op het zelfstandig werken, op doorzettingsvermogen, op wilskracht en op zorgvuldigheid. De leerlingen oefenen het maken van huiswerk, omdat dit op de middelbare school een dagelijks terugkerende bezigheid zal worden. Het voortgezet onderwijs gaat er vaak vanuit en vindt het ook wenselijk dat leerlingen aan het einde van de basisschool huiswerk zien als een logisch verlengstuk van hun dagelijkse schoolbezoek. Dit houdt in dat de leerlingen in het basisonderwijs huiswerk niet als belastend moeten zien, maar als een zinvolle aanvulling op het schoolbezoek. Het is dus noodzakelijk om op de basisschool weloverwogen met huiswerk om te gaan.

10 8.2 Educatief partnerschap school-ouders. Ouders worden beter geïnformeerd over het onderwijs van hun kinderen. Dit is de derde doelstelling van huiswerk. Zeker het werk dat thuis gemaakt wordt, ondersteunt dit doel. Door het geven van huiswerk probeert de school de ouders bij de school te betrekken. Het versterkt de band tussen school en gezin. Ouders worden ingeschakeld bij het leerproces en krijgen zodoende ook zicht op wat er op school gebeurt. Huiswerk heeft dan als doel de informatie en/of communicatie tussen school en ouders te versterken. 8.3 Hoe ziet het huiswerk eruit? Leerlingen spreken vaak over maakwerk en leerwerk, waarmee ze de aard van de activiteiten die ze moeten ondernemen aanduiden. Afmaken van werk: Een leerling maakt thuis het werk af waarmee hij in de klas al begonnen is. Een rekentaak die opgegeven is om in de rekenles te maken en die aan het eind van de les nog niet af is. De leerling neemt de rekenopdracht mee naar huis om deze daar af te maken. Oefenen en memoriseren: Door thuis te oefenen vergroten leerlingen hun kennis en trainen hun geheugen. Dit heeft als doel de leerstof te laten onthouden. 8.4 Invulling: In groep 4 en 5 oefenen de leerlingen thuis de tafels van vermenigvuldiging. In groep 6, 7 en 8 oefenen de leerlingen thuis de topografie behorende bij aardrijkskunde. In groep 6, 7 en 8 leren de kinderen thuis voor een toets van aardrijkskunde en geschiedenis. In groep 6, 7 en 8 oefenen de leerlingen metriek en breuken. In groep 7 en 8 oefenen de leerlingen procenten en werkwoordspelling. In groep 7 oefenen de leerlingen staartdelingen en leren voor het verkeersexamen. In de tweede helft van groep 8 leren de leerlingen staatsinrichting. Hoe belangrijk kan huiswerk zijn? Er zijn weinig kenmerken in het onderwijs die consequent samenhangen met hoge prestaties. Huiswerk is er daar één van. Het is een adequaat middel om leerprestaties te verhogen, achterstanden te verkleinen, doublures en doorverwijzingen naar het speciaal onderwijs te verminderen en doorstroming naar het voortgezet onderwijs te vergroten.

11 De effectiviteit van huiswerk zal in belangrijke mate afhangen van de wijze waarop de leraar het huiswerk hanteert. Het doel van huiswerk geven wordt goed in de gaten gehouden, er zijn gevarieerde taken en de leraar geeft aanwijzingen hoe het werk gemaakt kan worden en hoe het huiswerk wordt gecontroleerd. Duidelijke afspraken maken hoe het werk gemaakt moet worden en wanneer het moet worden ingeleverd. De effectiviteit van het huiswerk hangt ook af van de hoeveelheid tijd die de leerling aan de taak besteedt en hoe hij de taak aanpakt. Daarnaast is ook de rol van de ouders belangrijk. Ouders kunnen een stimulerende of remmende invloed hebben op een kind bij het maken van het huiswerk. Dit blijkt onder andere uit de mate waarin en de wijze waarop ouders bij het huiswerk betrokken zijn. Deze betrokkenheid kan direct zijn (bijvoorbeeld controleren van en eventueel hulp bieden bij het huiswerk) of indirect (bijvoorbeeld verschaffen van faciliteiten zoals een rustige werkplek of werkkamer). Huiswerk dat met zorg gemaakt wordt en waaraan aandacht wordt besteed, is zeer zinvol, zo niet dan is het effect minimaal. 9. KLACHTENREGELING We kennen twee soorten klachtenregelingen: een algemene regeling suggesties en klachten en de klachtenregeling rondom intimidatie. Als school willen we graag suggesties van alle betrokkenen krijgen, maar ook willen we graag leren van de fouten die -ook wij- maken. Hoe gaat dat nu in zijn werk? Als u een klacht heeft, probeert u eerst deze te bespreken met de persoon in kwestie. Meestal is een goed contact dan al voldoende. Indien dit contact echter niet leidt tot een bevredigende oplossing, kunt u het probleem bespreken met de directeur. Indien ook dit contact niet leidt tot een bevredigende oplossing, kunt u een suggestie/klachtenformulier invullen. Dit formulier is verkrijgbaar bij de directeur. Dit formulier kunt u kwijt in de bus die naast het prikbord bij de trap hangt. Ook kunt u dit formulier afgeven bij de directeur. De directeur beoordeelt de gronden van de klacht en doet een uitspraak. Kunt u zich daar niet in vinden, dan staat de weg open naar de bovenschools directeur en het bevoegd gezag (het bestuur). Klachtenregeling en Stichting KOMM (Onafhankelijke Klachtencommissie Machtsmisbruik in het Onderwijs) De Nieuwe Link heeft een wettelijk verplichte klachtenregeling voor alle mogelijke klachten die op een school kunnen afkomen. Hierin wordt de procedure vermeld die gevolgd wordt als er een ernstige klacht is over machtsmisbruik op school. Daarbij kan het gaan om seksuele intimidatie, ernstige vormen van pesten, discriminatie, racisme en lichamelijk geweld. Indien u een klacht heeft op dit gebied kunt u terecht bij de interne contactpersonen van de school. De taken van de interne contactpersonen zijn: Eerste opvang van en advies aan de leerling of diens ouders die geconfronteerd wordt/ worden met machtsmisbruik; Doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon; Zich op de hoogte houden van ontwikkelingen op het gebied van preventie en bestrijding van machtsmisbruik.

12 De school kent ook een externe vertrouwenspersoon, Lisette Snaterse, die bereikbaar is op telefoonnummer Deze externe vertrouwenspersoon is er voor klachten van ouders en leerkrachten die liever niet naar een interne contactpersoon gaan. De externe vertrouwenspersoon is iemand die op basis van haar beroep deskundig is op het gebied van onderwijs, machtsmisbruik en de gevolgen daarvan. De taken van de externe vertrouwenspersoon zijn: Consultatiefunctie ten behoeve van de interne contactpersoon; Bemiddelen waar mogelijk of wenselijk; Doorverwijzen naar de klachtencommissie, de Stichting KOMM. U kunt ook bellen met Meldpunt Vertrouwensinspecteur tel De school is aangesloten bij de onafhankelijke klachtencommissie Stichting KOMM. Wanneer er een klacht bij Stichting KOMM wordt ingediend, stelt deze voor de behandeling daarvan, een klachtencommissie samen en wijst daaraan een ambtelijk secretaris toe. De klachtencommissie kent als taken: Het onderzoeken van ingediende klachten en het rapporteren en adviseren aan het bevoegd gezag (het bestuur); Zo nodig informatie inwinnen bij andere deskundigen; Gevraagd en ongevraagd adviseren aan het bevoegd gezag over beleid inzake preventie en bestrijding van machtsmisbruik in het onderwijs; Jaarlijks schriftelijk verslag uitbrengen aan het bevoegd gezag over de werkzaamheden. Uitgebreide informatie over de Stichting KOMM kunt u vinden op de website van de school: www@dnlink.nl B. PERSONEELSBELEID Bij (na)scholing en het op peil houden van de competenties van het personeel wordt aandacht besteed aan het opdoen van kennis en het ontwikkelen van vaardigheden ten aanzien van het omgaan met ouders middels studiedagen en intervisiegesprekken op teamniveau. C. KWALITEITSBELEID 1. Oudertevredenheidsonderzoek Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen doet de Nieuwe Link aan kwaliteitszorg. Naast een tevredenheidsonderzoek onder personeel en leerlingen wordt een keer in de drie jaar een oudertevredenheidsonderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek zijn vragen opgenomen over hoe ouders het partnerschap tussen ouders en school waarderen. De coördinatie hiervan ligt bij de directie. De resultaten van dit onderzoek worden met de Medezeggenschapsraad en op de jaaravond met de ouders besproken. Een werkgroep, bestaande uit oudergeleding MR, team en directie, maakt naar aanleiding van het oudertevredenheidsonderzoek een plan waarin wordt beschreven hoe de aandachtspunten

13 de komende periode worden aangepakt. De resultaten van het oudertevredenheidsonderzoek liggen voor de ouders ter inzage op de school. 2. Intakegesprek Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen wordt met nieuwe ouders een intakegesprek gevoerd, waarin ouders onder andere informatie krijgen over het ondersteuningsaanbod van de school. Er wordt ouders gevraagd welke ondersteuningsvraag hun kind heeft. Ouders wordt voorafgaand aan het gesprek geadviseerd de website van de school te bekijken, zodat zij gerichte vragen kunnen stellen. 3. Exitgesprek Ouders van schoolverlaters krijgen een exitgesprek. In dit gesprek wordt ouders gevraagd naar hun ervaringen met de school. Dit kan ook in de vorm van een digitale vragenlijst zijn. Voor de school is het belangrijk om te weten wat zij gewaardeerd hebben en welke suggesties voor verbetering zij hebben.

14

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school 7. DE OUDERS 7.1 Het belang van betrokkenheid van ouders Zoals al eerder beschreven vinden wij de betrokkenheid van ouders bij onze school van groot belang. Met name naar de pedagogische kant (sociaal-emotioneel,

Nadere informatie

Huiswerkbeleid. Cluster Itter. Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus

Huiswerkbeleid. Cluster Itter. Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus Huiswerkbeleid Cluster Itter Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus Huiswerk Op onze school wordt in diverse groepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven

Nadere informatie

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers.

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers. Partnerschap met ouders op basisschool de Hien november 2016 Inleiding In deze tekst wordt beschreven wat de visie van basisschool De Hien is op de samenwerking met ouders van onze school. Wij willen graag

Nadere informatie

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool OUDERBETROKKENHEID : Inleiding Een beleidsplan ouderbetrokkenheid vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit. Het is niet alleen een agenda met te ontplooien activiteiten,

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst

Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst Basisschool De Leerlingst Postbus 4052 6080 AB Haelen 0475-300989 info@deleerlingst.nl Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst Inhoud: 1. Waarom geven wij huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Daltonschool Meander

Huiswerkbeleid Daltonschool Meander Huiswerkbeleid Daltonschool Meander Inhoud : 1. Waarom geven wij op school huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk en waar bestaat het uit? 3. Wat kunnen de ouders van de school verwachten?

Nadere informatie

Bij het huiswerk is het niet de kwantiteit die telt maar de kwaliteit. Huiswerk moet zinvol zijn.

Bij het huiswerk is het niet de kwantiteit die telt maar de kwaliteit. Huiswerk moet zinvol zijn. Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het is geschikt om vaardigheden uit de klas toe te passen buiten de schoolse context. Zelfstandig werken en leren bijvoorbeeld.

Nadere informatie

Huiswerkregels Sint Martinusschool

Huiswerkregels Sint Martinusschool Huiswerkregels Sint Martinusschool Wat is het doel van huiswerk? a) Huiswerk is in de eerste plaats een belangrijk middel om de zelfstandigheid van de kinderen te bevorderen. b) Een ander belangrijk doel

Nadere informatie

Communicatieplan Albertine Agnesschool schooljaar 2013-2014 1

Communicatieplan Albertine Agnesschool schooljaar 2013-2014 1 1. Voorwoord... 2 2. Bewaking communicatie processen... 2 3. Communicatie... 2 4. Het doel van communicatie... 3 5. Betrokkenen... 3 6. Middelen... 3 6.1. Mondelinge communicatie... 3 6.2. Schriftelijke

Nadere informatie

Huiswerkbeleid CBS De Wijngaard

Huiswerkbeleid CBS De Wijngaard Huiswerkbeleid CBS De Wijngaard Oktober 2013 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Huiswerkbeleid CBS De Wijngaard 3 2. Waarom geven wij op school 3 huiswerk? 3. In welke groepen krijgen de kinderen 3 huiswerk?

Nadere informatie

5. Contacten met ouders

5. Contacten met ouders 5. Contacten met ouders 5.1 Hoe wordt u geïnformeerd over ons onderwijs Wij vinden het erg belangrijk om de ouders/verzorgers van de kinderen van onze school goed op de hoogte te houden over ons onderwijs.

Nadere informatie

Introductie. Page 1. Beste ouder/verzorger,

Introductie. Page 1. Beste ouder/verzorger, Introductie Beste ouder/verzorger, U staat op het punt om een vragenlijst over het educatieve partnerschap tussen u en uw school in te vullen. Met educatief partnerschap wordt de relatie tussen ouders/verzorgers

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van huiswerk levert

Nadere informatie

Obs De Bouwsteen maart 2014. Notitie huiswerkbeleid OBS DE BOUWSTEEN

Obs De Bouwsteen maart 2014. Notitie huiswerkbeleid OBS DE BOUWSTEEN Notitie huiswerkbeleid OBS DE BOUWSTEEN Huiswerkbeleid OBS de Bouwsteen Waarom geven we huiswerk? Welk huiswerk geven we? Welke rol hebben ouders? Welke rol heeft school? Inleiding Na een discussie in

Nadere informatie

Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN

Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN ouderbetrokkenheid Pagina 1 De identiteit van de school Obs de Bouwsteen is een openbare basisschool. Een school met ruimte en respect voor alle levensbeschouwingen.

Nadere informatie

Protocol contact ouders - school

Protocol contact ouders - school Het Mozaïek Houten. Protocol contact ouders - school Wederzijds vertrouwen en openheid naar elkaar toe Dit is uitgangspunt in het contact tussen ouders en leerkrachten/directie. Bij vragen en/of opmerkingen:

Nadere informatie

rekenen taal zaakvak zaakvak zaakvak zaakvak taal taal taal taal spreekbeurt spreekbeurt spreekbeurt spreekbeurt Agenda verplicht Agenda verplicht

rekenen taal zaakvak zaakvak zaakvak zaakvak taal taal taal taal spreekbeurt spreekbeurt spreekbeurt spreekbeurt Agenda verplicht Agenda verplicht Huiswerk per groep: Doel: -omgaan met leerstof buiten school (oefening, herhaling, inslijten) -leren plannen -gewenning 1/2 3 4 5 6 7 8 20 min. 20 min. 30 min. 35 min 40 min. 45 min. 3 à 4 pw 3 à 4 pw

Nadere informatie

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap. 2.2 Informatie en communicatie

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap. 2.2 Informatie en communicatie 2. Samen met ouders 2.1 Partnerschap Kind, ouders en leerkracht(en) zijn partners van elkaar in het ondersteunen van de ontwikkeling van het kind. Ieder heeft waardevolle informatie over wat belangrijk

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014 Ouderbeleidsplan Sbo de Bonte Vlinder September 2014 1 Inleiding De meerwaarde van een ouderbeleidsplan Een ouderbeleidsplan vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit.

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek De Skulpe Analyse Tevredenheidsonderzoek ouders Skulpe december 2018

Tevredenheidsonderzoek De Skulpe Analyse Tevredenheidsonderzoek ouders Skulpe december 2018 Tevredenheidsonderzoek De Skulpe Analyse Tevredenheidsonderzoek ouders Skulpe december 2018 In december 2018 hebben alle Gearhing-scholen deelgenomen aan een tevredenheidsonderzoek onder ouders, leerlingen

Nadere informatie

Werkgroepen Herman Jozef school 2008-2009.

Werkgroepen Herman Jozef school 2008-2009. INSPRAAK Schoolbestuur. De Herman Jozefschool maakt onderdeel uit van de Stichting voor Katholiek en Interconfessioneel Primair Onderwijs in de gemeente Sint-Michielsgestel. De Stichting heeft de zorg

Nadere informatie

Huiswerkprotocol Mattheusschool

Huiswerkprotocol Mattheusschool Huiswerkprotocol Mattheusschool De Mattheusschool geeft huiswerk aan onze leerlingen vanaf groep 3. Dit huiswerk past in onze visie dat de omgeving steeds meer eisen aan de kinderen stelt naarmate ze ouder

Nadere informatie

Huiswerkbeleid 2 0 1 5-2 0 1 6

Huiswerkbeleid 2 0 1 5-2 0 1 6 Huiswerkbeleid 2 0 1 5-2 0 1 6 Inhoud Inhoud 1 1. Waarom geven wij huiswerk? 2 2. In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk? 3 3. Wat kunnen de ouders van de school verwachten? 3 4. Wat verwacht de

Nadere informatie

Schooldiagnose Contacten met Ouders

Schooldiagnose Contacten met Ouders Schooldiagnose Contacten met Ouders Uitslagen Schooldiagnose R.K.basisschool Johannes Paulus Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 De schooldiagnose... 3 Gegevens... 5 Schoolgegevens... 5 Periode

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek De Pipegaal Analyse Tevredenheid ouders De Pipegaal, december 2018

Tevredenheidsonderzoek De Pipegaal Analyse Tevredenheid ouders De Pipegaal, december 2018 Tevredenheidsonderzoek De Pipegaal Analyse Tevredenheid ouders De Pipegaal, december 2018 In december 2018 hebben alle Gearhing-scholen deelgenomen aan een tevredenheidsonderzoek onder ouders, leerlingen

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van huiswerk levert

Nadere informatie

Jaarplan 2014 / 2015 Medezeggenschapsraad OBS Harlekijn Versie: 1.0

Jaarplan 2014 / 2015 Medezeggenschapsraad OBS Harlekijn Versie: 1.0 Jaarplan 2014 / 2015 Medezeggenschapsraad OBS Harlekijn Versie: 1.0 1 0. Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Visie en uitgangspunten... 4 Visie... 4 Bevoegdheden... 4 3. Kalender... 5 4. Samenstelling +

Nadere informatie

Educatief Partnerschap

Educatief Partnerschap Educatief Partnerschap Educatief partnerschap Hoe ouderbetrokkenheid vorm krijgt in wederzijdse verwachtingen. 1. Maatschappelijke context 2. Aanleiding 3. Proces 4. Invoering & Borging Bijlage: School/ouderovereenkomst

Nadere informatie

COMMUNICEREN MET OUDERS

COMMUNICEREN MET OUDERS COMMUNICEREN MET OUDERS Borging van de afspraken met betrekking tot de communicatie met ouders in het kader van Passend Onderwijs OSBS t Kruisrak Vogelpad 3 3752 KV Bunschoten Juni 2015 In dit document

Nadere informatie

Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders

Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders INHOUDSOPGAVE Inleiding en doel 2 Vormen van gezag/toezicht en werkwijze school 3 Verwachtingen van school en ouders 4 Verlofaanvraag, ophalen, gezinsvoogd,

Nadere informatie

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Basisschool STERREBOS & Openbare school de TELESCOOP SCHOOLJAAR 2017-2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Visie en doel... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Waarom is medezeggenschap

Nadere informatie

KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID. Uitgewerkt. in een protocol voor basisschool Merijntje

KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID. Uitgewerkt. in een protocol voor basisschool Merijntje KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID Uitgewerkt in een protocol voor basisschool Merijntje Mei 2011 Files\Low\Content.IE5\QO1XG778\kwaliteitskaart%20ouderbetrokkenheid%20versie%202011[1].doc 1 / 5 Lowys

Nadere informatie

HUISWERKBELEID. Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 2. Het doel van dit huiswerkbeleid... 2. Voorwaarden huiswerkbeleid... 2

HUISWERKBELEID. Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 2. Het doel van dit huiswerkbeleid... 2. Voorwaarden huiswerkbeleid... 2 HUISWERKBELEID Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Het doel van dit huiswerkbeleid... 2 Voorwaarden huiswerkbeleid... 2 Doelstellingen huiswerk... 3 Opbouw van het huiswerk... 3 Incidenteel huiswerk... 6

Nadere informatie

Protocol gescheiden ouders KBS de Brakken, Rijen

Protocol gescheiden ouders KBS de Brakken, Rijen Protocol gescheiden ouders KBS de Brakken, Rijen Versie maart 2013 1 Protocol Gescheiden ouders Dit protocol beschrijft de afspraken die De Brakken hanteert in de situatie van gescheiden ouders. De verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Huidige stand van zaken op de J.P.Coen

Huidige stand van zaken op de J.P.Coen Ouderbetrokkenheid op de J.P.Coenschool Ouderbetrokkenheid is van groot belang voor de ontwikkeling van de kinderen op school. Een goede schoolloopbaan is niet alleen een zaak van de school, maar wordt

Nadere informatie

Huiswerkbeleid OBS De Westhoek

Huiswerkbeleid OBS De Westhoek Huiswerkbeleid OBS De Westhoek Inleiding Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van huiswerk levert

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 it Bynt Winsum

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 it Bynt Winsum Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 it Bynt Winsum Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van

Nadere informatie

Bijlage klachtenregeling primair onderwijs een goed gesprek voorkomt erger

Bijlage klachtenregeling primair onderwijs een goed gesprek voorkomt erger Bijlage klachtenregeling primair onderwijs een goed gesprek voorkomt erger een goed gesprek voorkomt erger Heeft u een probleem op school dan raden wij u aan dit probleem te bespreken. Problemen zijn er

Nadere informatie

Voor klachten op overige terreinen geldt de klachtenprocedure. Deze procedure is hieronder beschreven:

Voor klachten op overige terreinen geldt de klachtenprocedure. Deze procedure is hieronder beschreven: De klachtenregeling Elke school is verplicht een klachtenregeling te hebben, waarin staat hoe de school omgaat met klachten. Een goed informatiebeleid voorkomt klachten. Wij informeren ouders, leerlingen

Nadere informatie

Communicatieplan Medezeggenschapsraad

Communicatieplan Medezeggenschapsraad Communicatieplan Medezeggenschapsraad 1. Inleiding De medezeggenschapsraad (MR) van basisschool De Mient wordt gevormd door een deel van personeel en een gedeelte door ouders. De teamleden en ouders zijn

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Postadres: Postbus 123 4800 AC Etten-Leur Bezoekadres: Kraanvogel 22 4872 SB Etten-Leur Telefoonnummer: 076-5040422 E-mailadres: info@springplankettenleur.nl Site: www.springplankettenleur.nl Ouderraad

Nadere informatie

Schoolkalender

Schoolkalender Schoolkalender 2017-2018 Op bladzijde 1 en 2 staat ook informatie over de klassenverdeling / groepsbezetting, schoolvakanties en lesvrije dagen, schooltijden, lessen bewegingsonderwijs en informatievoorziening.

Nadere informatie

1. Er zijn op iedere school ten minste twee contactpersonen die de klager verwijzen

1. Er zijn op iedere school ten minste twee contactpersonen die de klager verwijzen Bijlage 1 a klachtenregeling Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs; b. klachtencommissie:

Nadere informatie

Welkom op de informatie-avond!

Welkom op de informatie-avond! Welkom op de informatie-avond! Programma: Presentatie over de uitslag van de tevredenheidsonderzoeken, de verbeterplannen en de resultaten van vorig schooljaar. Interactief met elkaar van gedachten wisselen

Nadere informatie

Werkplan. Medezeggenschapsraad

Werkplan. Medezeggenschapsraad Werkplan Medezeggenschapsraad 2017-2018 Inhoudsopgave Inleiding 1. 1. Missie en visie 2. 2. Doelstellingen 3. 3. Samenstelling en werkwijze 4. 4. Communicatie 6. 5. Jaarplanning 7. 6. Aandachtspunten voor

Nadere informatie

Beleidsplan voor ouderbetrokkenheid op Montessorischool Zuid

Beleidsplan voor ouderbetrokkenheid op Montessorischool Zuid Beleidsplan voor ouderbetrokkenheid op Montessorischool Zuid INLEIDING Wat is ouderbetrokkenheid? Ouderbetrokkenheid betekent in essentie niets anders dan dat ouders meeleven met het wel en wee van hun

Nadere informatie

Uiteraard wordt met de informatie zorgvuldig en discreet omgegaan

Uiteraard wordt met de informatie zorgvuldig en discreet omgegaan P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad Woensdag 19 augustus 2015 nummer 1 Opening schooljaar Vorige week hebben de meesters en juffen hard gewerkt om de klassen in te richten.

Nadere informatie

Leerteam Ouders en School. Huiswerkbeleid op obs De Eendragt. Marjan Verdonk José Duits Mirjam Land Aglaé Malingré Christine Meulenbelt Lizzy Heistek

Leerteam Ouders en School. Huiswerkbeleid op obs De Eendragt. Marjan Verdonk José Duits Mirjam Land Aglaé Malingré Christine Meulenbelt Lizzy Heistek Leerteam Ouders en School Huiswerkbeleid op obs De Eendragt Marjan Verdonk José Duits Mirjam Land Aglaé Malingré Christine Meulenbelt Lizzy Heistek Concept versie 29-4-2015 Inhoud 1. Waarom geven wij huiswerk?

Nadere informatie

Ouderenquête 2014 CBS De Bron

Ouderenquête 2014 CBS De Bron Ouderenquête 2014 CBS De Bron Inhoud Voorwoord... 3 Kwaliteitszorg... 4 Aanbod... 11 Tijd... 16 Pedagogisch handelen... 19 Didactisch handelen... 25 Afstemming... 28 Schoolklimaat... 31 Zorg en begeleiding...

Nadere informatie

Reglement Oudercommissie Trivium

Reglement Oudercommissie Trivium Reglement Oudercommissie Trivium versie 8 d.d. 18 november 2010 Concept reglement oudercommissie Trivium Pagina 0 van 5 Begripsbepalingen Ouders Oudercommissie Bevoegd gezag MR School Teamleden Adviseur

Nadere informatie

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap 2. Samen met ouders 2.1 Partnerschap Kind, ouders en leerkracht(en) zijn partners van elkaar in het ondersteunen van de ontwikkeling van het kind. Ieder heeft waardevolle informatie over wat belangrijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave schoolgids Deel A

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 2 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening aan gescheiden ouders... 4 Medezeggenschapsraad (MR)... 5 Ouderraad (OR)... 5 Ouderbijdrage...

Nadere informatie

Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen, augustus 2015

Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen, augustus 2015 Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen,augustus 2015 Protocol Gescheiden ouders Dit protocol beschrijft de afspraken die De Stromen hanteert in de situatie van gescheiden ouders. De verantwoordelijkheden

Nadere informatie

R. K. Basisschool t Scathe

R. K. Basisschool t Scathe Intentieverklaring Een intentieverklaring van ouders en school. Inhoudsopgave: 1 Voorwoord 2 Wat kunnen de ouders van school verwachten? 3 Wat verwacht de school van de ouders? 4 De overeenkomst 1. Voorwoord

Nadere informatie

Klachtenprocedure Wijzer aan de Amstel

Klachtenprocedure Wijzer aan de Amstel Klachtenprocedure Wijzer aan de Amstel mei 2019 Vastgesteld op: 21 mei 2019 Instemming GMR op: 21 mei 2019 Eigenaar: M. Domela Nieuwenhuis R. Bosboom: Directeur-bestuurder Voorzitter Wat te doen bij een

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Theo Thijssenschool Schooljaar

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Theo Thijssenschool Schooljaar Jaarverslag Medezeggenschapsraad Theo Thijssenschool Schooljaar 2015-2016 Amsterdam, november 2016 2 Inhoud Inleiding...3 Wat doet de MR?...3 Samenstelling MR schooljaar 2015-2016...4 Activiteiten en resultaten

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

8.1! De school en ouders werken samen

8.1! De school en ouders werken samen ROL VAN DE 8.1! De school en ouders werken samen Het contact met de ouders is van groot belang. Als school verzorgen wij het onderwijs aan kinderen en het is dan ook erg belangrijk een goed en open contact

Nadere informatie

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening aan gescheiden ouders...

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening aan gescheiden ouders... Voorblad deel A Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 3 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening aan gescheiden ouders... 4 Medezeggenschapsraad (MR)... 5 Ouderraad

Nadere informatie

Protocol Ouderhulp Versie sept. 2012

Protocol Ouderhulp Versie sept. 2012 Protocol Ouderhulp Versie sept. 2012 1. Wat verstaan we onder ouderpariciptatie en welke vormen onderscheiden we? Ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie zijn begrippen die nogal eens door elkaar heen

Nadere informatie

Schoolrapportage Oudertevredenheid. Basisschool 'Regenboog' Saks Alkmaar 7.5. Datum: 21 juni Rapportage periode: Schooljaar

Schoolrapportage Oudertevredenheid. Basisschool 'Regenboog' Saks Alkmaar 7.5. Datum: 21 juni Rapportage periode: Schooljaar Schoolrapportage Oudertevredenheid Basisschool 'Regenboog' Saks Alkmaar Datum: 21 juni 2012 Rapportage periode: Schooljaar 2011-2012 Colofon Damzigt 16d 3454 PS De Meern Eindredactie: Johan Gelauf 2009-2012

Nadere informatie

Het Spectrum Nesselande. MR Jaarplan

Het Spectrum Nesselande. MR Jaarplan Het Spectrum Nesselande MR Jaarplan 2015-2016 N. Lagerwerf 9/14/2015 Contents 1. Algemeen... 2 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze... 2 3. Activiteiten ten behoeve regelingen en beleidsplannen... 3 4.

Nadere informatie

Op de Jules Verne willen we nadenken over hoe we ouderbetrokkenheid beter vorm kunnen geven.

Op de Jules Verne willen we nadenken over hoe we ouderbetrokkenheid beter vorm kunnen geven. Ouderbetrokkenheid Hfd. 1 Inleiding Ouderbetrokkenheid is in! Tot een paar jaar geleden hadden nog maar weinig mensen van ouderbetrokkenheid gehoord. Tegenwoordig is het een onderwerp dat volop in de schijnwerpers

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015-2016 Medezeggenschapsraad NHJ-A

Activiteitenplan 2015-2016 Medezeggenschapsraad NHJ-A Activiteitenplan 2015-2016 Medezeggenschapsraad NHJ-A Inhoudsopgave 1. Visie en uitgangspunten... 2 2. Kernissues MR... 2 3. Activiteiten t.b.v. regelingen en beleidsplannen... 3 4. Planning... 4 5. Notulen...

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting voor Katholiek Basisonderwijs Gelderland

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting voor Katholiek Basisonderwijs Gelderland Medezeggenschapsstatuut van de Stichting voor Katholiek Basisonderwijs Gelderland Preambule Het bestuur van SKBG Onderwijs en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, GMR, van de volgende scholen: -

Nadere informatie

Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool

Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel van de MR... 3 Communicatiemiddelen... 4 Nieuwsbrief Menko toren & Bonifatiusschool... 4

Nadere informatie

Huiswerk heeft verschillende redenen, doelstellingen binnen onze school:

Huiswerk heeft verschillende redenen, doelstellingen binnen onze school: Protocol Huiswerk OBS De Schakels 2014-2015 Binnen onze school kan huiswerk bestaan uit: leerwerk schriftelijk werk opdrachten zoals: zoek op of neem mee bereid je werkstuk/presentatie/boekbespreking/powerpoint

Nadere informatie

Wat te doen bij een klacht? Stichting ICBO Uithoorn

Wat te doen bij een klacht? Stichting ICBO Uithoorn Wat te doen bij een klacht? Stichting ICBO Uithoorn 1 Wat te doen bij een klacht? Soms vinden op school gebeurtenissen plaats waar ouders, leerlingen of personeelsleden het niet mee eens zijn, of zelfs

Nadere informatie

Ouderraad & Ouderbijdrage. Samengesteld door de Ouderraad van R.K.B.S. De Rietvink

Ouderraad & Ouderbijdrage. Samengesteld door de Ouderraad van R.K.B.S. De Rietvink Ouderraad & Ouderbijdrage Samengesteld door de Ouderraad van R.K.B.S. De Rietvink Schooljaar 2014-2015 2014-2015 De Ouderraad bestaat uit een groep van enthousiaste ouders c.q. verzorgers. Het is een zelfstandige

Nadere informatie

Oudertevredenheid februari 2019

Oudertevredenheid februari 2019 Oudertevredenheid februari 2019 Uitslagen Vragenlijst Julianaschool Inleiding In dit rapport worden de resultaten beschreven van de Oudertevredenheid februari 2019 van Julianaschool. De gebruikte vragenlijst

Nadere informatie

ouderbeleidsplan wederzijdse verwachtingen

ouderbeleidsplan wederzijdse verwachtingen D 8.4 ouderbeleidsplan inleiding: Sinds het schooljaar 2006-2007 hebben wij een ouderconsulente. Om gericht invulling te geven aan ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie hebben wij dit ouderbeleidsplan

Nadere informatie

Tien gouden regels voor de medezeggenschapsraad

Tien gouden regels voor de medezeggenschapsraad Tien gouden regels voor de medezeggenschapsraad De medezeggenschapsraad (MR) is een belangrijk orgaan voor inspraak en medezeggenschap van leerkrachten, ouders en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging De Overplaats

Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging De Overplaats Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging De Overplaats Basisschool De Overplaats Willibrorduslaan 71 2171 VB Sassenheim Tel: 0252-223090 Begripsbepaling 1. Dit reglement verstaat onder: a. Oudervereniging:

Nadere informatie

Communicatieplan. oktober 2015. swbs Pork Zanglijster 38 9561 VK Ter Apel 0599-582647 www.pork.nl

Communicatieplan. oktober 2015. swbs Pork Zanglijster 38 9561 VK Ter Apel 0599-582647 www.pork.nl Communicatieplan oktober 2015 swbs Pork Zanglijster 38 9561 VK Ter Apel 0599-582647 www.pork.nl 1 Inhoudsopgave Pagina Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Schematische weergave van het communicatieplan 3 Interne

Nadere informatie

VERRICHTEN VAN ONDERSTEUNENDE WERKZAAMHEDEN DOOR OUDERS TEN BEHOEVE VAN DE SCHOOL EN HET ONDERWIJS

VERRICHTEN VAN ONDERSTEUNENDE WERKZAAMHEDEN DOOR OUDERS TEN BEHOEVE VAN DE SCHOOL EN HET ONDERWIJS VERRICHTEN VAN ONDERSTEUNENDE WERKZAAMHEDEN DOOR OUDERS TEN BEHOEVE VAN DE SCHOOL EN HET ONDERWIJS DE WET Artikel 44 van de Wet Primair Onderwijs zegt; Het bevoegd gezag stelt de ouders van de leerlingen

Nadere informatie

Beleidsplan Huiswerk

Beleidsplan Huiswerk Beleidsplan Huiswerk Opgesteld: januari 2015 Bijstellen: jaarlijks in maart Beleidsplan Huiswerk Middels dit beleidsplan Huiswerk willen wij u duidelijk maken hoe wij als school omgaan met huiswerk, wat

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo

Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo Datum vaststelling Attendiz: juni 2016 Datum instemming MR: juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Foto s 5 Gymnastiek 5 Informatie aan gescheiden ouders

Nadere informatie

Huiswerkprotocol. Oktober 2018

Huiswerkprotocol. Oktober 2018 protocol 1 Oktober 2018 Het huiswerkprotocol van de De Zaaier Onder HUISwerk verstaan we: 1. Opdrachten voor thuis Opdrachten die door de leerlingen uit alle groepen thuis uitgevoerd worden, omdat het

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan Petrus Datheenschool Inclusief huiswerkbeleid

Ouderbeleidsplan Petrus Datheenschool Inclusief huiswerkbeleid Ouderbeleidsplan Petrus Datheenschool Inclusief huiswerkbeleid Visie en uitgangspunten Het ouderbeleid heeft tot doel de betrokkenheid van ouders te vergroten bij de schoolloopbaan van hun kind, zodat

Nadere informatie

Vragenlijst ouders. Uitslagen Vragenlijst. CBS De Stifthorst

Vragenlijst ouders. Uitslagen Vragenlijst. CBS De Stifthorst Vragenlijst ouders Uitslagen Vragenlijst CBS De Stifthorst Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 4 Gegevens... 6 Schoolgegevens... 6 Periode van afname... 6 Aantal respondenten...

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek mei 2013

Oudertevredenheidsonderzoek mei 2013 Basisschool Bocholtz Wijngracht 11 6351 HJ Bocholtz 045 5443614 045 5445952 info.rkbsbocholtz@movare.nl Oudersonderzoek mei 2013 Doelstellingen van het onderzoek De onderzoeksdoelstellingen van het Landelijk

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046)

Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046) Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046) Onderdeel van: OBS Corantijnschool Corantijnstraat 4 1058 DD Amsterdam

Nadere informatie

Activiteitenplan en Communicatieplan

Activiteitenplan en Communicatieplan Activiteitenplan en Communicatieplan Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool De Akker Overzicht van de samenstelling, uitgangspunten en beleidszaken in het schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 Datum: 3 september Schooljaar: 2015-2016. Terugblik

Nieuwsbrief 1 Datum: 3 september Schooljaar: 2015-2016. Terugblik Nieuwsbrief obs De Tunnel Boomweidelaan 44 4423 AP SCHORE E-mail: school@obsdetunnel.nl Website: www.obsdetunnel.nl Nieuwsbrief 1 Datum: 3 september Schooljaar: 2015-2016 Start van het schooljaar en terugblikken

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek De Meiboom Analyse Tevredenheidsonderzoek ouders De Meiboom december 2018

Tevredenheidsonderzoek De Meiboom Analyse Tevredenheidsonderzoek ouders De Meiboom december 2018 Tevredenheidsonderzoek De Meiboom Analyse Tevredenheidsonderzoek ouders De Meiboom december 2018 In december 2018 hebben alle Gearhing-scholen deelgenomen aan een tevredenheidsonderzoek onder ouders, leerlingen

Nadere informatie

Verbeterplan n.a.v. uitslagen enquête onder ouders van obs de Dubbele Punt april 2013

Verbeterplan n.a.v. uitslagen enquête onder ouders van obs de Dubbele Punt april 2013 Verbeterplan n.a.v. uitslagen enquête onder ouders van obs de Dubbele Punt april 2013 Aanleiding In april 2013 is er een vragenlijst uitgezet onder de ouders van obs de Dubbele Punt om de ouders te bevragen

Nadere informatie

Klachtenprocedure onderwijs

Klachtenprocedure onderwijs Klachtenprocedure onderwijs HOOFDSTUK 1 Artikel 1: Begripsbepalingen 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs, Wet op de expertisecentra

Nadere informatie

Uitwerking externe communicatiemiddelen

Uitwerking externe communicatiemiddelen Uitwerking externe communicatiemiddelen Middel Doelgroep Frequentie Betrokkenen a. Schoolplan In het Schoolplan beschrijven en verantwoorden we de werkwijze van de Paulusschool en hoe we ons in de komende

Nadere informatie

Klachtenregeling stichting KOMM, onafhankelijke klachtencommissie machtsmisbruik in het onderwijs zuid Nederland.

Klachtenregeling stichting KOMM, onafhankelijke klachtencommissie machtsmisbruik in het onderwijs zuid Nederland. Klachtenregeling, KOMM basisschool De Schalm Klachtenregeling stichting KOMM, onafhankelijke klachtencommissie machtsmisbruik in het onderwijs zuid Nederland. Inleiding Overal waar mensen samenwerken kan

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan

Ouderbeleidsplan Ouderbeleidsplan 2015-2016 auteurs Jacqueline de Kimpe Karin Minneman (Welzijn Scheveningen) Bart Brouwer 1/6 Inhoudsopgave Inleiding 3 Verwachtingen 3 Vertegenwoordiging in de school 4 Initiatieven 4

Nadere informatie

P.C.B.S. De Driemaster

P.C.B.S. De Driemaster P.C.B.S. De Driemaster Postbus 11 3150 AA Hoek van Holland tel.: 0174 383834 E-mail: directie@dedriemaster.nl Huiswerkprotocol PCBS De Driemaster Definitie: Huiswerk is werk dat in opdracht van school

Nadere informatie

Reglement van de Ouderraad Samenlevingsschool De Lisdodde,

Reglement van de Ouderraad Samenlevingsschool De Lisdodde, Reglement van de Ouderraad Samenlevingsschool De Lisdodde, Onderdeel van: Samenlevingschool De Lisdodde, Veneweg 67/Siebenweg 14, Wanneperveen Begripsbepaling: 1. Dit reglement verstaat onder: a) Ouderraad:

Nadere informatie

Onderstaand treft u een aantal vragen aan met vier mogelijkheden ter beantwoording.

Onderstaand treft u een aantal vragen aan met vier mogelijkheden ter beantwoording. Kerkrade, maart 2015 Geachte ouder/verzorger, Wij willen voor onze school nieuwe beleidslijnen uitstippelen. Hieraan liggen onze gedachtes m.b.t. de ontwikkeling van de Doorkijk in de loop van de jaren

Nadere informatie

Klachtenregeling Lyceum Sancta Maria

Klachtenregeling Lyceum Sancta Maria Klachtenregeling Lyceum Sancta Maria Binnen een school werken leerlingen, ouders, docenten, ondersteunende medewerkers en directie intensief samen. Overal waar mensen samen werken ontstaan meningsverschillen,

Nadere informatie

Vragenlijstresultaat

Vragenlijstresultaat Vragenlijstresultaat Rooms Katholieke Basisschool Joannes 26/01/2015 15:58 Vragenlijsttype Oudertevredenheidspeiling Oudertevred Oudertevred Respondenten 25-05-2011 22-12-2014 64/194 71/217 Landelijk Onderwijsleerproces

Nadere informatie

Vragenlijst ouders Uitslag Vragenlijst

Vragenlijst ouders Uitslag Vragenlijst Vragenlijst ouders 2015 Uitslag Vragenlijst De vragenlijst Kwaliteitszorg is: zorgen voor kwaliteit. Scholen die dat systematisch doen, stellen zichzelf permanent de volgende vragen: 1. Wat beloven wij?

Nadere informatie

Samen, met hart voor het kind!

Samen, met hart voor het kind! Samen, met hart voor het kind! Inhoudsopgave: Inleiding Blz. 3 Hoofdstuk 1 Blz. 4 Ouderbetrokkenheid 1.1 Ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid Blz. 4 1.2 De ouder en de school Blz. 4 1.3 De GLANS- techniek

Nadere informatie

DE WEIDE LEEUWARDEN. Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden.

DE WEIDE LEEUWARDEN. Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. DE WEIDE LEEUWARDEN Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. Pagina 1 van 5 Inhoud Communicatie school en ouders... 2 Nieuwsberichten / documenten / activiteiten...

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie