Informatieboekje. Peuteropvang De Kabouters, locatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje. Peuteropvang De Kabouters, locatie"

Transcriptie

1 Informatieboekje Peuteropvang De Kabouters, locatie

2 Voorwoord Geachte ouders en/of verzorgers, Het team van Peuteropvang de Kabouters, locatie Hummeloord heet u en uw kind van harte welkom bij onze peuteropvang. Via dit informatieboekje willen wij u kennis laten maken met onze peuteropvang. Naast de achtergrondinformatie vindt u ook praktische en nuttige informatie om de peuteropvang periode zo goed en zo fijn mogelijk te laten verlopen. Bij uw inschrijving vragen wij u aan te geven welke dagen uw voorkeur hebben. Graag zien wij uw peuter minimaal twee dagdelen, op deze manier kan uw kind gemakkelijk wennen en voelt het zich sneller thuis bij de peuteropvang. Bij het doornemen van uw inschrijving wordt er gekeken of er plek is op de dagen die uw voorkeur hebben. Zodra uw inschrijving is afgerond sturen wij u een bevestiging per mail. Mocht u na het lezen van dit informatieboekje nog vragen hebben dan kunt u altijd terecht bij onze pedagogisch medewerkers of Joke Hendriks (telefoonnummer: ) en bij ons kantoor aan de Zilvermeeuwstraat (telefoonnummer: ). Wij hopen dat uw kind op de peuteropvang een plezierige tijd zal hebben. Met vriendelijke groet, team Hummeloord Adres: Peuteropvang De Kabouters bv. locatie Hummeloord Bernardolaan WB Poeldijk telefoon: info@peuteropvanghummeloord.nl / info@kdvsimba.nl website: Peuteropvang De Kabouters, locatie Hummeloord (onderdeel van Kinderopvang Simba) KvK nr.: Rekeningnummer: NL04RABO Registratienummer Landelijk Register Kinderopvang:

3 ALGEMENE INFORMATIE Geschiedenis & toekomst Peuterspeelzaal Hummeloord is opgericht op 23 november Hummeloord is begonnen in het voormalige jeugdgebouw aan de Voorstraat. Daarna verhuisd naar de oude kantine van de bloemenveiling. In december 1975 Is Hummeloord ingetrokken in de nieuwbouw van gebouw De Leuningjes. Vanaf juni 2007 is Hummeloord gevestigd in de brede school aan de Bernardolaan samen met 2 basisscholen en fysiotherapiepraktijk van Peter Heldrop Sinds is de peuterspeelzaal Peuteropvang Hummeloord geworden en hebben we in dat jaar ook ons 40-jarig jubileum gevierd. Vanaf januari 2019 is Peuteropvang Hummeloord onderdeel geworden van Kinderopvang Simba. Kinderopvang Simba richt zich op de opvang van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Peuteropvang de Kabouters, locatie Hummeloord richt zich op de opvang van kinderen van 2 tot 4 jaar. Doelstelling Peuteropvang De Kabouters, locatie Hummeloord stelt zich tot doel aan peuters van 2 tot 4 jaar ontplooiingsmogelijkheden te bieden op sociaal, emotioneel, motorisch, cognitief (waarneming, taal, denken), creatief en muzikaal terrein. De peuteropvang is een stimulerende speelgelegenheid, waar ouders en kinderen elkaar kunnen ontmoeten. De kinderen krijgen hierdoor andere speelmogelijkheden dan alleen thuis en ze komen bovendien in contact met leeftijdgenoten. Hierbij staat voorop dat contact hebben met andere kinderen voor peuters belangrijk is: ze kunnen met elkaar en met de pedagogisch medewerkers spelen, plezier maken en spelenderwijs ontwikkelen. Binnen het pedagogisch beleidsterrein onderscheiden wij drie aandachtsgebieden: Scheppen van ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen Verzorgen van kinderen Overbrengen van normen en waarden aan kinderen Het aanbieden van genoemde mogelijkheden gebeurt onder deskundige leiding van gediplomeerde pedagogisch medewerksters (volgens de eis zoals beschreven in de CAO Kinderopvang), zodat eventuele problemen bij kinderen vroegtijdig herkend worden. Hoe wij werken op de peuteropvang en wat we willen bereiken staat beschreven in het pedagogisch beleidsplan. Deze ligt ter inzage in het kantoor en is te lezen op onze website

4 Groepen De ochtendgroepen en middaggroepen mogen uit 16 peuters bestaan. Er zijn dan 2 medewerksters aanwezig, deze zijn in het bezit van een naar cao kinderopvang geldend diploma. De ochtendgroepen bestaan grotendeels uit kinderen van 2 tot 4 jaar, de middaggroepen bestaan uit kinderen van 3 tot 4 jaar. Openingstijden: s Ochtends brengen van uur en ophalen tussen uur. s Middags brengen van uur en ophalen om uur. Tijdens de schoolvakanties en op de erkende feestdagen zijn wij gesloten. Contact met ouders Het contact met u als ouders speelt een grote rol binnen onze peuteropvang. Samen met u zoeken we naar het beste voor uw kind. De peuteropvang kan gezien worden als een verlengstuk van het gezin, een aanvullende opvoedsituatie. Goed contact met u als ouders is voor de pedagogisch medewerksters op de groep dan ook van groot belang om te kijken waar de ontwikkelbehoefte van uw kind ligt. Samen met u kijken we hoe we uw kind bij bepaalde vaardigheden eventueel extra kunnen ondersteunen. Bij aankomst op de peuteropvang wordt de pedagogische medewerker belangrijk voor de peuter en zijn/haar ouders/verzorgers. Buiten het uitwisselen van de nodige gegevens, geven de ouders in goed vertrouwen een deel van de opvoeding uit handen. Door de passende, kindvriendelijke omgeving en de deskundige begeleiding is het mogelijk mee te helpen aan een harmonieuze ontwikkeling van uw peuter. Belangrijke veranderingen in de huiselijke omstandigheden, bijv. geboorte, ziekte, echtscheiding etc., kunnen in vertrouwen aan de pedagogisch medewerker verteld worden. Een dergelijke verandering kan namelijk ook op de peuter impact hebben. Vragen over de (op)voeding van uw kind of het gedrag van uw peuter kunt u bespreken met de mentor van uw kind. Een aantal keer per jaar (en indien nodig vaker) is er contact met de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau (Anita van Kester). Het is belangrijk dat uw kind met plezier naar de peuteropvang gaat, maar ook dat u als ouder uw kind met een gerust hart achterlaat. Zo wordt de peuterspeeltijd van uw kind voor beiden een plezierige tijd!

5 Brengen en halen Bij het brengmoment zijn ouders welkom om samen met hun kind een puzzeltje te maken of een boekje te lezen. Sommige kinderen geeft het een veilig gevoel dat vader of moeder iets langer blijft bij het wegbrengen. Het is een voorbereiding op het afscheid nemen. Andere kinderen hebben er geen behoefte aan en gaan gelijk zelfstandig spelen. Wanneer de ouders nog even blijven bij het afscheid nemen kunnen zij ook kijken hoe het met hun kind gaat in de opvang, met wie zij spelen en wat hun favoriete speelgoed is. Dagindeling Een dag op de peuteropvang verloopt volgens een vast dagritme waarin ruimte is voor groepsactiviteiten in een grote en een kleine groep en voor vrij spel, alleen en met de andere kinderen. De activiteiten en het vrij spelen zijn gericht op het stimuleren van de verschillende ontwikkelingsgebieden van het kind: Taal- en spraakontwikkeling Creatieve ontwikkeling Motorische ontwikkeling Sociaal-emotionele ontwikkeling Zelfvertrouwen en zelfredzaamheid Cognitieve ontwikkeling Aan de hand van het vaste dagritme is het voor de kinderen duidelijk hoe de ochtend of middag eruitziet. Op de groepen hangen de dagritmekaarten waarop te zien is wat er in de ochtend/middag gedaan wordt. Het dagritme is zo ingedeeld dat er rekening is gehouden met de afwisseling tussen rustige activiteiten en vrij spel. We streven ernaar om dagelijks naar buiten te gaan zodat kinderen hun energie kwijt kun kunnen. Mocht dit vanwege slecht weer niet mogelijk zijn dan kunnen we uitwijken naar het speellokaal van Openbare Daltonschool Poeldijk om daar een beweegactiviteit te doen.

6 Overzicht dagritme Ochtend uur Binnenkomst Er is voor de ouders de gelegenheid om een spelletje mee te spelen uur In de kring De dag wordt geopend met een welkomstlied, waarbij Puk iedereen bij naam welkom heet uur Vrij spel, knutselactiviteit, individuele activiteit Tijdens het vrij spel is er ruimte om met de kinderen een activiteit in een kleine groep te doen of één op één. Tijdens dit vrij spel wordt ook de Puk activiteit aangeboden en zo de VVE begeleiding gegeven. Ook worden er gerichte activiteiten klaargezet uur Verschonen De kinderen krijgen een schone luier of gaan zelf naar de wc uur Opruimen We gaan opruimen met alle kinderen uur In de kring fruit eten In de kring wordt er fruit gegeten, limonade gedronken en een koekje gegeten uur Naar buiten Vrij spel buiten of binnen in de gymzaal uur Activiteit in kleine groepjes/ vrij spel uur In de kring, afsluiting een activiteit/ vrij spel. Vrij spel, tijdens dit moment is er nog tijd om een activiteit te doen of in kleine groepjes te werken of eventueel nog een boekje lezen. De ochtend wordt afgesloten met een kring op de grond en het zingen van het liedje Wij gaan naar huis toe Maandag- en Donderdagmiddag uur Binnenkomst Er is voor de ouders de gelegenheid om een spelletje mee te spelen uur In de kring De middag wordt geopend met een welkomstlied, waarbij Puk iedereen bij naam welkom heet uur Vrij spel, knutselactiviteit, individuele activiteit Tijdens het vrij spel is er ruimte om met de kinderen een activiteit in een kleine groep te doen of één op één. Tijdens dit vrij spel wordt ook de Puk activiteit aangeboden en zo de VVE begeleiding gegeven. Ook worden er gerichte activiteiten klaargezet uur Verschonen De kinderen een schone luier of gaan zelf naar de wc.

7 14.15 uur Opruimen We gaan opruimen met alle kinderen uur In de kring fruit eten In de kring wordt er fruit gegeten, limonade gedronken en een koekje gegeten uur Naar buiten Vrij spel buiten of binnen in de gymzaal een activiteit/ vrij spel uur Activiteit in kleine groepjes/ vrij spel Vrij spel, tijdens dit moment is er nog tijd om een activiteit te doen of in kleine groepjes te werken uur In de kring, afsluiting De dag wordt afgesloten met een kring op de grond en het zingen van het liedje Wij gaan naar huis toe Bovenstaande is geen strak schema. Bij mooi weer zal een deel van de ochtend of middag op de (omheinde) buitenspeelplaats worden gespeeld. Observatie en Overdracht Het komt voor dat een peuter een achterstand heeft in zijn/haar ontwikkeling. Dit kan m.b.t. de motoriek, de spraak, de sociale ontwikkeling, de zelfredzaamheid of het spel. De pedagogisch medewerker neemt hierover als eerst contact op met de ouders en met toestemming van de ouders eventueel met de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau. Alle peuters worden binnen drie maanden na de start bij de opvang geobserveerd, daarna volgt een observatie met 3 jaar en bij 3 jaar en 6 of 9 maanden. De pedagogisch medewerker legt de observatie schriftelijk vast in een overdrachtsformulier. Voordat uw kind de peuteropvang verlaat, nodigen wij u uit om het overdrachtsformulier door te nemen. Dit overdrachtsformulier is bestemd voor de basisschool van uw kind. Hierin staan eventuele bijzonderheden over de ontwikkeling van uw kind bij de peuteropvang. Dit overdrachtsformulier zorgt mede voor een doorgaande informatielijn tussen peuteropvang en de basisschool.

8 VVE. We zijn in 2017 gaan werken met het programma Uk & Puk. Dit programma omvat een aantal thema s waarbinnen met name taalstimulatie het doel is. Aan de hand van het programma ondernemen de kinderen allerlei activiteiten die hun taalontwikkeling, hun sociaal- communicatieve vaardigheden en hun beginnende rekenontwikkeling stimuleren. Ouders krijgen bij elk thema een ouderblad mee. Diversen * Met de verjaardag van uw kind bent u uitgenodigd om bij de viering van deze belangrijke gebeurtenis voor uw kind aanwezig te zijn. * Als uw kind nog niet zindelijk is, is een verschoning (luier en billendoekjes) onontbeerlijk. Wilt u dit meegeven in een tasje met naam. * Wanneer uw kind door ziekte niet kan komen is het fijn als de medewerksters hiervan op de hoogte zijn. U kunt uw kind mondeling, telefonisch (tel.: ) of via de mail (info@peuteropvanghummeloord.nl) afmelden. * Als uw kind diarree heeft, erg verkouden of hangerig is, kunt u het beter thuis houden. Ook in geval van ontstoken ogen en krentenbaard is het wenselijk uw kind niet te brengen in verband met besmettingsgevaar. * Indien in het gezin een besmettelijke ziekte heerst dient u dit aan de medewerksters door te geven. De andere ouders worden dan door melding op het mededelingenbord hiervan in kennis gesteld. * Een vriendelijk verzoek van ons aan u is om de kinderen geen snoep mee te geven of te laten trakteren. Als u uw kind bij de verjaardag iets wil laten uitdelen, adviseren wij u om een gezonde traktatie uit te delen bijvoorbeeld fruit. * Kinderen vanaf drie jaar mogen/ kunnen naar een middag geplaatst worden. Van een dergelijke wijziging wordt u vooraf in kennis gesteld. De kinderen vanaf drie jaar kunnen dan s middags wat meer uitdaging krijgen van de pedagogisch medewerksters in hun spel en knutselwerkjes * Als iemand anders dan de ouder of verzorger het kind komt ophalen, wilt u dit dan vooraf aan de pedagogisch medewerksters meedelen? * Ondanks alle voorzorgen kunnen de pedagogisch medewerksters niet voorkomen dat de kleren wel eens met verf worden besmeurd. Wij raden u aan uw kind oude kleren aan te doen. * De peuteropvang aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor het wegraken en beschadigen van kleding, meegebracht speelgoed en sieraden. * Graag de jassen en tassen van de kinderen voorzien van een naam, voor de kinderen is het nog wel eens lastig te zien welke jas van hem of haar is.

9 Ouderbijdragen Zodra uw kind de peuteropvang bezoekt, bent u ouderbijdrage verschuldigd. De ouderbijdrage wordt per maand automatisch geïncasseerd. Op het inschrijfformulier, dat u invult voor uw peuter, wordt ook uw bankrekeningnummer gevraagd. Door ondertekening van dit formulier geeft u peuteropvang De Kabouters toestemming om de ouderbijdrage automatisch te incasseren. Er zijn twee categorieën ouderbijdrage: 1.De ouderbijdrage voor tweeverdieners, studerenden en/ of werkende alleenstaande ouders; deze kunnen via de belastingdienst Kinderopvangtoeslag aanvragen. Het tarief is 8,00 per uur. Per betaalt u voor een ochtend 109,10 per maand Voor een middag is de ouderbijdrage 80,00 per maand 2. De ouderbijdrage voor ouders met één inkomen; deze wordt inkomensafhankelijk, verdeeld over zeven subcategorieën. De categorieën inkomen: ochtend middag 1. Lager dan ,- 4,36 3, ,- t/m ,- 5,45 4, ,- t/m ,- 11,73 8, ,- t/m ,- 18,27 13, ,- t/m ,- 31,64 23, ,- t/m ,- 53,73 39, ,- en hoger 72,41 53,10 Doorbetaling bij ziekte of vakantie Tijdens afwezigheid door ziekte of vakantie betaalt u de kosten voor opvang door; uw plaats blijft tenslotte gereserveerd. De directie van peuteropvang De Kabouters, locatie Hummeloord kan, als de omstandigheden dit noodzakelijk maken, de hoogte van de ouderbijdrage wijzigen. Opzeggen Indien u geen gebruik meer wenst te maken van de peuteropvang, dient u dit mondeling, schriftelijk of per te melden vóór de 1 e van de maand met inachtneming van minimaal 1 maand opzegtermijn. Dit geldt ook voor een gedeeltelijke opzegging (een dag(deel) minder per week). Bij een te late opzegging zijn wij genoodzaakt om deze kosten in rekening te brengen. U kunt uw opzegging mailen naar info@kdvsimba.nl, of een schriftelijke opzegging afgeven bij één van de pedagogisch medewerksters.

10 De Geschillencommissie Kinderopvang en Peuterspeelzalen Peuteropvang De Kabouters, locatie Hummeloord is aangesloten bij de Geschillencommissie Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Mochten er klachten ontstaan die niet zijn op te lossen binnen Hummeloord zelf, (bij de medewerksters of de directie) dan kunt u een beroep doen op deze Geschillencommissie. Voor informatie kunt u terecht op de website: of op de peuteropvang bij Joke Hendriks. Gebruik meldcode De Kabouters werkt volgens de meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Dit is een wettelijke verplichting binnen de opvang van kinderen. De meldcode geeft met behulp van een stappenplan aan hoe te handelen wanneer er signalen zijn die kunnen duiden op huiselijk geweld of kindermishandeling, kindermishandeling gepleegd door een beroepskracht of seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen onderling. Het doel van de wettelijk verplichte meldcode is dat sneller en adequater kan worden ingegrepen. Door het consequent toepassen van de meldcode zal de vroeg signalering van huiselijk geweld en kindermishandeling verbeteren en worden minder kinderen geconfronteerd met geweld en mishandeling. Oudercommissie Peuteropvang De Kabouters, locatie Hummeloord heeft ook een oudercommissie. Maar we zijn nog op zoek naar nieuwe leden die ons adviseren over het beleid en de pedagogisch medewerksters helpen met het organiseren van feesten zoals Sint Nicolaas, Kerstmis en het Zomerfeest. OVERIGE INFORMATIE Sinds januari 2010 zijn we peuteropvang geworden. Voor de aanvraag van kinderopvangtoeslag is ons registratienummer: Jaarlijks krijgen we GGD inspectie. Hiervoor wordt een risicoinventarisatie van de veiligheid en gezondheid ingevuld. Het inspectierapport van de GGD hangt ter inzage op de gang bij ons informatiebord en u kunt het nalezen op de website van het LRK en onze website:

Informatieboekje. Peuteropvang

Informatieboekje. Peuteropvang Informatieboekje Peuteropvang Inleiding Hierbij bieden wij u ons informatieboekje aan. Het informeert u over de gang van zaken op de peuteropvang. U heeft uw kind aangemeld voor de peuteropvang. Een belangrijke

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

PEUTEROPVANG DE KABOUTERS INFORMATIEBOEKJE

PEUTEROPVANG DE KABOUTERS INFORMATIEBOEKJE PEUTEROPVANG DE KABOUTERS INFORMATIEBOEKJE Voorwoord Geachte ouders en/of verzorgers, Wij heten u en uw peuter van harte welkom bij onze peuteropvang. Leest u onze informatie rustig door en stel gerust

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Welkom bij de voorschool van IKC Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Januari 2019 Welkom bij de voorschool van De Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Welkom bij de voorschool van IKC Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

PEUTEROPVANG DE KABOUTERS INFORMATIEBOEKJE

PEUTEROPVANG DE KABOUTERS INFORMATIEBOEKJE PEUTEROPVANG DE KABOUTERS INFORMATIEBOEKJE Voorwoord Geachte ouders en/of verzorgers, Wij heten u en uw peuter van harte welkom bij onze peuteropvang. Leest u onze informatie rustig door en stel gerust

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015 2015 Peuterstap 28-1-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Welkom... 3 2 Peuterspeelzaal Peuterstap... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Aanbod... 4 3 VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie)... 5 3.1 Doel VVE... 5 4 Programma

Nadere informatie

PEUTEROPVANG DE KABOUTERS INFORMATIEBOEKJE

PEUTEROPVANG DE KABOUTERS INFORMATIEBOEKJE PEUTEROPVANG DE KABOUTERS INFORMATIEBOEKJE Voorwoord Geachte ouders en/of verzorgers, Wij heten u en uw peuter van harte welkom bij onze peuteropvang. Leest u onze informatie rustig door en stel gerust

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van Voorschool De Vijf Sterren

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van Voorschool De Vijf Sterren Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van Voorschool De Vijf Sterren Welkom bij Voorschool De Vijf Sterren. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te geven. In het begin

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Woelwater De Kleine Raaf 2-4 jaar

Pedagogische werkwijze Woelwater De Kleine Raaf 2-4 jaar locatie Woelwater Woelwater De Kleine Raaf Dit document is eigendom van de Kinderkoepel en mag niet zonder haar toestemming worden gebruikt of elders toegepast. 1 Woelwater De Kleine Raaf 2019A PV Welkom

Nadere informatie

Informatiegids

Informatiegids Informatiegids 2017-2018 Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 1.1 Openingstijden 1.2 Brengen en halen 1.3 Dagindeling 1.4 Speelruimte 1.5 Afwezigheid 1.6 Trakteren 1.7 Uitstapjes 1.8 Noodsituaties 1.9

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Informatiefolder Voorschool obs Lisdodde

Informatiefolder Voorschool obs Lisdodde Informatiefolder Voorschool obs Lisdodde Een goede start voor ieder kind. Onze peuters Fijn dat u interesse heeft in onze Voorschool! Kinderopvang & BSO Kwebbel biedt u een Voorschoolse voorziening aan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest Pedagogisch werkplan Peutercentrum t Kwetternest Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Kwetternest p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Welkom. bij de Maansteentjes. Kindercentrum Schateiland is onderdeel van Spelenderwijs.

Welkom. bij de Maansteentjes. Kindercentrum Schateiland is onderdeel van Spelenderwijs. Welkom bij de Maansteentjes Kindercentrum Schateiland is onderdeel van Spelenderwijs SPELENDERWIJS www.kindercentrumschateiland.nl Dudoklaan 10 Wageningen 0317-420777 Kindercentrum Schateiland. Waar kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke September 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken Pedagogisch werkplan De UkkePukken Kinderopvang De Toverdroom Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling op het algemene pedagogisch beleidsplan van Kinderopvang De Toverdroom. In dit pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

GEDIPLOMEERDE UNIEKE PERSOONLIJK SAMEN WERKEN STIMULERENDE LEIDING LOCATIE CONTACT SAMEN SPELEN ONTWIKKELING ROZENDAAL

GEDIPLOMEERDE UNIEKE PERSOONLIJK SAMEN WERKEN STIMULERENDE LEIDING LOCATIE CONTACT SAMEN SPELEN ONTWIKKELING ROZENDAAL GEDIPLOMEERDE LEIDING UNIEKE LOCATIE ROZENDAAL PERSOONLIJK CONTACT STIMULERENDE ONTWIKKELING WERKEN SPELEN Inleiding U heeft een inschrijfformulier ontvangen van Stichting Peuterspeelzaal de Eekhoorn.

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

Informatieboekje van

Informatieboekje van Informatieboekje van Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een fijne tijd op onze peuterspeelzaal

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: PSG Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We

Nadere informatie

Informatieboekje Voorschool Marcoen

Informatieboekje Voorschool Marcoen Informatieboekje Voorschool Marcoen Basisschool Marcoen I Dennenlaan 71 I 4849 BD Dorst I 0161 411376 www.basisschoolmarcoen.nl I schoolpost@marcoen.nl I voorschool@marcoen.nl Inhoud Van harte welkom!...

Nadere informatie

Spelen en leren. Naar de Basischool

Spelen en leren. Naar de Basischool Onze prachtige locatie is het voormalig schoolgebouw de Brandaris gelegen aan de Oude Gest 3 in Bunschoten-Spakenburg. Daar beschikken wij over 2 ruime lokalen waar wij dagelijks opvang bieden aan peuters

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie September 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Groen Knollenland Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Groen Knollenland... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat LL Alem

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat LL Alem Informatieboekje Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat 14-5335 LL Alem Inhoudsopgave 01. Inleiding... 3 02. Waarom naar een peuterspeelzaal?... 3 03. Doelstelling... 4 04. Doelgroep... 4 05.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Huisregels peuterspeelzaal De Peuterhoek

Huisregels peuterspeelzaal De Peuterhoek Huisregels peuterspeelzaal De Peuterhoek Inleiding: De huisregels zijn onlosmakelijk verbonden met de getekende plaatsingsovereenkomst. In de huisregels staan nadere afspraken voor ouders m.b.t. de opvang

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

STICHTING PEUTERSPEELZALEN SCHERMER

STICHTING PEUTERSPEELZALEN SCHERMER Informatieboekje STICHTING PEUTERSPEELZALEN SCHERMER Beste ouders, November 2016 Voor u ligt het informatieboekje van de Stichting Peuterspeelzalen Schermer. Met dit boekje willen wij u een zo duidelijk

Nadere informatie

Juli Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Floddertje

Juli Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Floddertje Juli 2018 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Floddertje Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Floddertje... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen

Nadere informatie

De Opvang. Ook allergieën dient u vooraf door te geven aan de pedagogisch medewerkers.

De Opvang. Ook allergieën dient u vooraf door te geven aan de pedagogisch medewerkers. Fides Peuterwerk Peuterwerk Peuterwerk van Fides biedt een uitdagende omgeving, waarin peuters op een speelse manier worden gestimuleerd in hun ontwikkeling. Uw peuter wordt daarbij ondersteund door deskundige

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 4. Observatie en Overdracht naar de basisschool Pag.3 4.1 Observatie 4.2 Overdracht naar de basisschool

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven

PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven Stichting Peuterspeelzalen Schoonhoven Centraal Bureau Bezoekadres: Bergambachterstraat 11, 2871 JC Schoonhoven Postadres: Marconiplein 1, 2871 JG Schoonhoven

Nadere informatie

PEUTERSPEELZALEN VEGHEL

PEUTERSPEELZALEN VEGHEL INFORMATIE brochure STICHTING PEUTERSPEELZALEN VEGHEL Als kinderen zich ontwikkelen tot peuter komt het moment dat zij hun leefwereld willen uitbreiden; een peuterspeelzaal biedt deze mogelijkheid. De

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel Beste ouders en verzorgers Voor u ligt het informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel te Beesd. In dit boekje vindt u allerhande nuttige informatie

Nadere informatie

Informatieboekje Peuteropvang Klavertje Vier. www.pszklavertjevier.nl

Informatieboekje Peuteropvang Klavertje Vier. www.pszklavertjevier.nl Belangrijke informatie 2015 2016 Informatieboekje Peuteropvang Klavertje Vier www.pszklavertjevier.nl Inhoudsopgave Peuteropvang, wat is dat?... 3 Observatiemethode Kijk!... 3 Praktische informatie Openingstijden...

Nadere informatie

Informatiegids 2014-2015

Informatiegids 2014-2015 Informatiegids 2014-2015 Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 1.1 Openingstijden 1.2 Brengen en halen 1.3 Dagindeling 1.4 Speelruimte 1.5 Afwezigheid 1.6 Trakteren 1.7 Uitstapjes 1.8 Noodsituaties 1.9

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Inhoudsopgave. De Bouwsteen informatiegids

Inhoudsopgave. De Bouwsteen informatiegids 2018-2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Gegevens Peuterspeelzaal... 3 Voorwoord... 4 Het doel van De Bouwsteen... 4 Pedagogisch beleidsplan... 5 Peuterspeelzaalleiding... 6 Locatie... 6 Dagindeling...

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. Stichting Peuterspeelzaal. t Hummeltje. Prins Bernhardstraat BE Berkenwoude. Uitgave 2017

INFORMATIEBOEKJE. Stichting Peuterspeelzaal. t Hummeltje. Prins Bernhardstraat BE Berkenwoude. Uitgave 2017 INFORMATIEBOEKJE Stichting Peuterspeelzaal t Hummeltje Prins Bernhardstraat 42 2825 BE Berkenwoude Uitgave 2017 Vooraf Alle informatie betreffende Peuterspeelzaal t Hummeltje vindt u in dit boekje. De

Nadere informatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie Voorwoord Partou Kinderopvang Beste ouders/verzorgers, U heeft uw kind aangemeld voor een voorschool. In dit boekje vindt u alle informatie over

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Informatiegids september 2015

Informatiegids september 2015 Informatiegids september 2015 Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal Ploegmaatjes. Ploegmaatjes is een zelfstandige peuterspeelzaal gevestigd binnen basisschool de Ploeg. Wij staan voor een

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Steffie. Pedagogisch werkplan SPL / SJWB 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Steffie. Pedagogisch werkplan SPL / SJWB 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Steffie September 2018 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Steffie p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal. St. Joseph

Informatieboekje. Peuterspeelzaal. St. Joseph Informatieboekje Peuterspeelzaal St. Joseph Aanmelding en afmelden... 5 Aanmelding en plaatsing... 5 Afmelden... 6 Afwezigheid ivm ziekte e.d.... 6 Doel peuterspeelzaal... 7 Pedagogisch beleid... 8 Halen

Nadere informatie

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat 51 2015 JK HAARLEM tel.023-5246333 www.haarlemeffect.nl E-mail: bijenkorfje@haarlemeffect.nl De leidsters van Peuterspeelzaal

Nadere informatie

Ruimte om te groeien

Ruimte om te groeien Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Peuteropvang De Torteltuin Noordeloos 2016-2018 Pagina 1 van 9 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Gegevens voorschoolse instelling Naam instelling: Telefoonnummer: Naam medewerker: Datum van invullen: Gegevens kind Naam kind: Adres: Woonplaats:

Gegevens voorschoolse instelling Naam instelling: Telefoonnummer: Naam medewerker: Datum van invullen: Gegevens kind Naam kind: Adres: Woonplaats: In het kader van een sluitende aanpak voor 0 tot 6 jarigen wordt gewerkt aan de overdracht van gegevens over het ontwikkelingsverloop van peuters naar basisscholen met als resultaat het overdrachtsformulier

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. Stichting Peuteropvang. t Hummeltje. Prins Bernhardstraat BE Berkenwoude. Uitgave maart 2018

INFORMATIEBOEKJE. Stichting Peuteropvang. t Hummeltje. Prins Bernhardstraat BE Berkenwoude. Uitgave maart 2018 INFORMATIEBOEKJE Stichting Peuteropvang t Hummeltje Prins Bernhardstraat 42 2825 BE Berkenwoude Uitgave maart 2018 Vooraf Alle informatie betreffende Peuteropvang t Hummeltje vindt u in dit boekje. De

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Floddertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Floddertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Floddertje Juli 2017 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Floddertje p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p. 4 4.

Nadere informatie

Stichting Peuterspeelzalen Bodegraven

Stichting Peuterspeelzalen Bodegraven Stichting Peuterspeelzalen Bodegraven Informatieboek je Inhoudsopgave ʻt Peuterplein 4 Doelstelling 4 De stichting Peuterspeelzalen Bodegraven - ʻt Peuterplein 4 Geschiedenis en ontwikkeling Peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN 2 Wanneer u uw kind naar de peuterspeelzaal brengt wilt u natuurlijk niets minder dan de best mogelijke zorg voor uw kind. Daarvoor bent u bij MAX Kinderopvang

Nadere informatie

Peuterspeelzaal De Paddestoel. Informatie boekje. Contact: De Dwergenhut Peuterspeelzaal De Paddestoel Strijplaan GJ Rijswijk

Peuterspeelzaal De Paddestoel. Informatie boekje. Contact: De Dwergenhut Peuterspeelzaal De Paddestoel Strijplaan GJ Rijswijk Peuterspeelzaal De Paddestoel Contact: De Dwergenhut Peuterspeelzaal De Paddestoel Strijplaan 103-105 2285 GJ Rijswijk Vaste telefoon: 070 75333939 Jolanda Steinmetz: 06 29537781 Anita van Wolferen: 06

Nadere informatie

Voorschool Marcoen. Voorschool/basisschool Marcoen Dennenlaan BD Dorst Tel. voorschool: voorschool:

Voorschool Marcoen. Voorschool/basisschool Marcoen Dennenlaan BD Dorst Tel. voorschool: voorschool: Voorschool Marcoen Voorschool/basisschool Marcoen Dennenlaan 71 4849 BD Dorst Tel. voorschool: 06-29751035 E-mail voorschool: voorschool@marcoen.nl Tel. basisschool: 0161-411376 e-mail basisschool: schoolpost@marcoen.nl

Nadere informatie

Informatieboekje. Inhoudsopgave. Kinderopvang Het Kinderpaleis. Pagina 1. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis. Pagina 2

Informatieboekje. Inhoudsopgave. Kinderopvang Het Kinderpaleis. Pagina 1. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis. Pagina 2 Informatieboekje Kinderopvang Het Kinderpaleis Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Nadere informatie

Peuteropvang Uithuizen

Peuteropvang Uithuizen Peuteropvang Uithuizen Ontdek, leer, groei en geniet! SPELEN, ONTMOETEN EN BELEVEN! Goed voorbereid naar de basisschool Samen met andere kinderen ravotten, dansen, zingen, rennen, knutselen, puzzelen en

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Juni 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag.

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag.2 4. Het Personeel Pag.3 4.1 Management Peuterspeelzaal

Nadere informatie

1 ALGEMEEN 2 SPECIFIEKE UITGANGSPUNTEN. Geachte ouders,

1 ALGEMEEN 2 SPECIFIEKE UITGANGSPUNTEN. Geachte ouders, Geachte ouders, Van harte welkom bij de Stichting Peuterspeelzalen Leusden. Graag willen wij u het pedagogisch werkplan aanbieden van onze locatie Klein Duimpje. In dit werkplan zetten we alle praktische

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal. De Wielewaal

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal. De Wielewaal Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal De Wielewaal INHOUDSOPGAVE Woord vooraf 3 1. De Basisgroep 4 2. Welbevinden en ontwikkeling 9 3. Pedagogische doelen 11 Pagina 2 van 12 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN-

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking, wennen en

Nadere informatie

Informatieboekje Voorschool Marcoen

Informatieboekje Voorschool Marcoen Informatieboekje Voorschool Marcoen Basisschool Marcoen I Dennenlaan 71 I 4849 BD Dorst I 0161 411376 www.basisschoolmarcoen.nl I schoolpost@marcoen.nl I voorschool@marcoen.nl Inhoud Van harte welkom!...

Nadere informatie

Olleke Bolleke is een van de 11 peuterspeelzalen die valt onder de SPGG.

Olleke Bolleke is een van de 11 peuterspeelzalen die valt onder de SPGG. Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Geldermalsen Olleke Bolleke is een van de 11 peuterspeelzalen die valt onder de SPGG. Voor contact: SPGG Postbus 173 4190 CD GELDERMALSEN www.spgg.nl Administratie:

Nadere informatie

Informatieboekje van Peuterspeelzaal t Hummeltje

Informatieboekje van Peuterspeelzaal t Hummeltje Informatieboekje van Peuterspeelzaal t Hummeltje - 1 Peuterspeelzaal t Hummeltje Rhenoyseweg 34a 4152 EL Rhenoy 0345-680805 ; hethummeltje@tele2.nl Peuterspeelzaal t Hummeltje Geachte ouders en verzorgers,

Nadere informatie

Dé plek om samen te leren en te spelen!

Dé plek om samen te leren en te spelen! CHRISTELIJKE PEUTERSPEELZAAL Dé plek om samen te leren en te spelen! Informatieboekje Inhoudsopgave Inhoud pagina 1. Grondslag 3 2. Doelstelling 3 3. Wat hopen we dat een peuter zal leren? 4 4. VVE 4 5.

Nadere informatie

1 Welkom / Voorwoord. Beste ouders / verzorgers,

1 Welkom / Voorwoord. Beste ouders / verzorgers, Inhoudsopgave 1 Welkom / Voorwoord Blz. 2 2 Openingstijden 3 3 Groepen en leidsters 3 4 Ruimte en spel 3 5 Dagindeling 4 6 Activiteiten 4 7 Kwaliteit en veiligheid 4 8 Pedagogisch beleid 5 9 Brengen en

Nadere informatie

INFORMATIEGIDS van de peutergroep. Ds. Pieter van Dijkeschool.

INFORMATIEGIDS van de peutergroep. Ds. Pieter van Dijkeschool. INFORMATIEGIDS van de peutergroep Ds. Pieter van Dijkeschool. Schooljaar 2014 Inhoud VOORWOORD... 3 IDENTITEIT EN DOELSTELLING... 4 ALGEMENE INFORMATIE... 5 PERSONEEL... 5 AANMELDING VAN PEUTERS... 6 VOOR-

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij Kids2b

Hartelijk welkom bij Kids2b Hartelijk welkom bij Kids2b Stichting Kids2b! Al 25 jaar een begrip in Noord Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar krijgen bij ons alle gelegenheid om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Nadere informatie

INFORMATIE. brochure. Hoera: naar de peuterspeelzaal! Stichting Peuterspeelzalen Veghel. Ontdekken en leren. Spelen en bewegen.

INFORMATIE. brochure. Hoera: naar de peuterspeelzaal! Stichting Peuterspeelzalen Veghel. Ontdekken en leren. Spelen en bewegen. INFORMATIE brochure Stichting Peuterspeelzalen Veghel Ontdekken en leren Spelen en bewegen Taal en tellen Muziek en zingen Knutstelen en voorlezen Hoera: naar de peuterspeelzaal! De peuterspeelzaal Creëren

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Willibrord, november 2018 Locatiemanager: Nadine van Roode

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Willibrord, november 2018 Locatiemanager: Nadine van Roode Het peuterspelen is voor 2-4 jarige kinderen van werkende en niet werkende ouders. Kinderen komen 6 uur per week, verdeeld over 2 dagdelen. Kinderen met een VVE indicatie komen 12 uur per week, verdeel

Nadere informatie

Wij hopen dat uw peuter een plezierige tijd beleeft op onze peuterspeelzaal.

Wij hopen dat uw peuter een plezierige tijd beleeft op onze peuterspeelzaal. VOORWOORD Hierbij krijgt u informatie over het reilen en zeilen bij Stichting Peuterspeelzalen Bergeijk. De stichting beheert in totaal zes peuterspeelzalen. Binnen iedere kern van de gemeente Bergeijk

Nadere informatie

Wegwijzer in het kindercentrum deel 1. Over dit kindercentrum

Wegwijzer in het kindercentrum deel 1. Over dit kindercentrum Wegwijzer in het kindercentrum deel 1 Over dit kindercentrum klik in de hoek van de pagina om door deze wegwijzer te bladeren Inhoudsopgave pagina Welkom 3 Contactgegevens 4 Algemeen 5 openingstijden 5

Nadere informatie

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019 Maart 2019 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Leistroom... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap... 3 4. Dagindeling... 4 5. Vieren van feesten...

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJF HET ELFJE

KINDERDAGVERBLIJF HET ELFJE KINDERDAGVERBLIJF HET ELFJE INHOUD Voorwoord...3 Huisregels van Het Elfje...4 Openingstijden...4 Halen en brengen...4 Dagboekje...5 Afscheid nemen...5 Kleding en luiers...5 Wat te doen bij ziekte...6 Kosten...6

Nadere informatie

Informatieboekje. t Knötterheukske

Informatieboekje. t Knötterheukske Informatieboekje t Knötterheukske 1 2 Hartelijk welkom op t Knötterheukske Uw peuter voor het eerst naar de peuterspeelzaal, dat is waarschijnlijk best even wennen voor hem/haar, maar ook voor u. Met dit

Nadere informatie

Informatieboekje. Stichting Peuterspeelzaal De Lusthof Lusthofstraat XV VOORBURG.

Informatieboekje. Stichting Peuterspeelzaal De Lusthof Lusthofstraat XV VOORBURG. Informatieboekje Stichting Peuterspeelzaal De Lusthof Lusthofstraat 9 2271 XV VOORBURG info@pszdelusthof.nl Inleiding: Dit boekje verschaft u informatie over peuterspeelzaal De Lusthof. Het is bedoeld

Nadere informatie

Informatieboekje. Inhoudsopgave. Kinderopvang Het Kinderpaleis. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis

Informatieboekje. Inhoudsopgave. Kinderopvang Het Kinderpaleis. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Informatieboekje Kinderopvang Het Kinderpaleis Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage Informatieboekje van Peuterspeelschool De Plantage Dit boekje informeert u over de huisregels van ; Peuterspeelschool De Plantage. De leidsters op de Dreumeldoos zijn: Kitty Delsink Migo Kitty werkt op

Nadere informatie

Stichting Peuterspeelzaal Risdam

Stichting Peuterspeelzaal Risdam Stichting Peuterspeelzaal Risdam Postbus 487 1620 AL Hoorn ING bank 498346 KvK nr. S 41234108 Veel méér dan alleen spelen Info- en Bewaarboekje groep VVE Piramide op onze peuterspeelzaal tekening Dagmar

Nadere informatie

Peuteropvang. Ten Boer. Spelen, ontmoeten en ontwikkelen!

Peuteropvang. Ten Boer. Spelen, ontmoeten en ontwikkelen! Peuteropvang Ten Boer Spelen, ontmoeten en ontwikkelen! Geachte ouders en verzorgers, U heeft onze brochure voor peuteropvang in Ten Boer in handen. Hartelijk welkom in onze wereld. In deze brochure leest

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan 2016-2018 Peuterspeelzalen De Boerderij OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van locatie: De Boerderij

Nadere informatie

De beste start voor uw kind. Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)

De beste start voor uw kind. Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) De beste start voor uw kind Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Wat is peuteropvang De peuteropvang is een veilige omgeving waar kinderen tussen de twee en vier jaar de ruimte hebben

Nadere informatie

Voorschool Balou. Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876

Voorschool Balou. Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876 Voorschool Balou Voorschool Balou Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876 Algemeen Spelenderwijs Utrecht Niasstraat 6-c 3531 WP Utrecht info@spelenderwijsutrecht.nl Telefoon algemeen 030-820

Nadere informatie

Inhoud Informatieboekje peuterspeelzaal Jip en Janneke.

Inhoud Informatieboekje peuterspeelzaal Jip en Janneke. Inhoud Informatieboekje peuterspeelzaal Jip en Janneke. Welkom 1. ALGEMENE VOORWAARDEN 2 DOELSTELLING EN WERKWIJZE 3. PRAKTISCHE ZAKEN 4. AFSPRAKEN IN DE GEMEENTE STEENBERGEN Welkom bij de peuterspeelzaal

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie