Culturele omvorming: De Netwerkorganisatie Kenmerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Culturele omvorming: De Netwerkorganisatie ----------------------------------------------------------- Kenmerk"

Transcriptie

1 Culturele omvorming: De Netwerkorganisatie Kenmerk Aan de gemeenteraad. Inleiding Al geruime tijd is in het politieke bestuur van Leeuwarden de gedachtevorming aan de gang over het gewenste model waarin de kunst- en cultuureducatie in de toekomst (na beëindiging van de huidige subsidiëring van Parnas) vorm moet krijgen. Eind november hebben wij u een rapportage toegezonden -naar aanleiding van een motie die pleitte voor het behoud van een centrale locatie voor cultuureducatie- waarin een aantal denkbare modellen werd gepresenteerd. Bij elk van deze modellen is toen een doorrekening van kosten gepresenteerd, uitgaande van de beschikbare ruimte op de gemeentebegroting nadat de culturele omvorming in 2013 zijn beslag heeft gekregen. Van de vier beschreven opties trokken twee de meeste aandacht. Deze werden achtereenvolgens aangeduid met KIK Solo (model 2) en Klein Kunstplein (model 3). KIK Solo: een kleine slanke centrale uitvoeringsorganisatie met zeer beperkte apparaatskosten, verantwoordelijk voor wijksgewijze uitvoering van cultuureducatie met behulp van cultuurcoaches, en die bedrijfsruimte biedt aan culturele zzp ers om een zelfstandig aanbod vanuit een centraal gebouw te verzorgen; Klein Kunstplein: grotere serviceorganisatie voor een decentraal én centraal aanbod aan kinderen en volwassenen, verzorgd door personeel in dienst van de instelling en door netwerkdocenten, die in en vanuit deze organisatie en daardoor ondersteund, activiteiten aan deelnemers aanbieden. Modellen Eind december lieten de coalitiepartijen de gemeenteraad weten er voor te opteren aan de culturele instellingen en culturele ondernemingen in Leeuwarden de vraag voor te leggen of zij het mogelijk achten om kenmerken van beide onderzochte modellen veel verder samen te voegen tot één nieuw hybride model. Daarbij lag bovendien de vraag voor aan de culturele organisaties of zij in het nieuwe uitvoeringsmodel voor zichzelf een partnerrol (en zo ja, welke) zien weggelegd in het voorzien in een educatief aanbod aan de inwoners van Leeuwarden.

2 Blad 2 In een zeer kort tijdsbestek is intensief overleg gevoerd vanuit het bestuur en de ambtelijke organisatie met het culturele veld over de wens van de betrokken politieke partijen in de gemeenteraad. Wij zijn de besturen en directies van de betrokken organisaties zeer erkentelijk voor de getoonde bereidheid om in een krap tijdsbestek de bedoelde opdracht te aanvaarden en tot uitvoering te brengen. Bijgevoegd is het resultaat, de notitie De Nieuwe Cultuurconnectie. De instellingen die betrokken zijn geweest bij de tot stand koming van deze notitie zijn: Dansschool Saco Velt, Fries Museum, Keramiekmuseum het Princessehof, HCL, Bibliotheek, Keunstwurk, Frieslandcollege D Drive, Academie voor Popcultuur, Parnas, Tryater, Jeugdtheaterschool n Meeuw, Grafisch Atelier Friesland, de Harmonie, Centrum voor Film in Fryslân, Fries Filmarchief, Pasveerkorpsen. Het maken van de notitie met de organisaties werd afgesloten met een bijeenkomst op 12 januari Tijdens dat overleg is duidelijk geworden dat alle aanwezige instellingen 1 zich kunnen vinden in de intenties en uitgangspunten, zoals verwoord in paragraaf 1 van de notitie De Nieuwe Cultuurconnectie. De overgrote meerderheid van de aanwezige instellingen ziet het organisatiemodel de Netwerkorganisatie als beste basis voor de samenwerking. Een minderheidsstandpunt is ingenomen door één organisatie, Parnas, die voorstander is van het model de Kunstcoöperatie. En 1 instelling heeft zich onthouden van stemming, maar zich feitelijk wel uitgesproken voor het organisatiemodel de Netwerkorganisatie als beste basis voor samenwerking in de cultuureducatie. De Nieuwe Cultuurconnectie Met het voorstel De Nieuwe Cultuurconnectie committeren de culturele organisaties, met uitzondering van Parnas, zich aan het doel om gezamenlijk verantwoordelijkheid te dragen voor de organisatie en uitvoering van de cultuureducatie in Leeuwarden volgens het organisatiemodel, de Netwerkorganisatie. Dit voorstel hebben wij voor u bijgevoegd. Parnas heeft een alternatief plan geproduceerd dat hieraan als bijlage is toegevoegd. Uit het plan De Nieuwe Cultuurconnectie komt een consistent en eenduidig beeld naar voren als weerslag van de gedachtenvorming in het betrokken culturele veld in Leeuwarden. De overgrote meerderheid van de betrokken culturele organisaties onderschrijft de navolgende uitgangs- en standpunten : het leggen van prioriteit in het toekomstige model van cultuureducatie bij uitvoering op decentraal niveau gericht op alle basisschoolleerlingen (programma Kunst voor ieder Kind met behulp van cultuurcoaches op scholen, in de buitenschoolse opvang en in buurtvoorzieningen) wordt breed onderschreven; 1 Aanwezig waren: Historisch Centrum Leeuwarden, Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof, Centrum voor Film in Friesland, Keunstwurk, Parnas, D Drive, Jeugdtheaterschool, Harmonie, Tryater, Bibliotheek. De Academie voor Popcultuur heeft zich per mail uitgesproken.

3 Blad 3 er is een grote bereidwilligheid onder de culturele instellingen en ondernemingen om daadwerkelijk positie in te nemen in de uitvoering van een samenhangend aanbod aan cultuureducatieve activiteiten om zodoende een doorgaande leerlijn te realiseren en deze te garanderen; er liggen duidelijke aanzetten voor het te leveren programma-aanbod van elk van de culturele organisaties; om versnippering te voorkomen zullen deze programmaonderdelen worden uitgewerkt tot een compleet programma voor cultuurparticipatie dat goed aansluit bij de vraag; de culturele organisaties zijn bereid hun partnerschap in de uitvoering van de cultuureducatie in een samenwerkingsovereenkomst vast te leggen en wensen daaraan structureel uitvoering te geven in de vorm van een netwerkorganisatie; de netwerkorganisatie voor uitvoering van de cultuureducatie is formatief beperkt van omvang (slank) en gericht op afstemming tussen vraag en aanbod van de cultuureducatie programma s, is informatiepunt voor cultuurparticipatie, signaleert hiaten in het aanbod en initieert dat deze worden gevuld (ontwikkelfunctie); de netwerkorganisatie functioneert als een zelfstandige, onafhankelijke organisatie en voert zelf geen vormen van cultuureducatie uit. De Netwerkorganisatie Het model van de Netwerkorganisatie bestaat uit twee bestanddelen die tot een geheel zijn gesmeed (zie figuur op blz. 4 in de notitie De Nieuwe Cultuurconnectie : het hart van het model bestaat uit een kleine, onafhankelijke en flexibele centrale organisatie, die stimuleert en regisseert om een compleet aanbod van cultuureducatie door verschillende aanbieders te realiseren. De ondersteunende taken die de netwerkorganisatie levert zijn organisatorisch en facilitair van aard (website onderhouden, aansturen cultuurcoaches, vraag en aanbod bijeen brengen, nieuw aanbod creëren, locaties regelen etc). Zij werkt vraaggestuurd, bewaakt de kwaliteit, heeft een ontwikkelfunctie en is zelf geen uitvoerder van cultuureducatie. Deze centrale organisatie opereert als een zelfstandige rechtspersoon en verzorgt het werkgeverschap van de cultuurcoaches; de uitvoering van het complete aanbod wordt gedaan door een netwerk van organisaties, vooralsnog bestaande uit de genoemde culturele organisaties. Deze nemen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor een kwalitatief hoogwaardige uitvoering en dragen bij aan het cultuureducatieve aanbod in de gemeente Leeuwarden. De centrale organisatie inventariseert de vraag bij partijen als het onderwijs, de kinderopvang, de organisaties van amateurkunst en culturele ondernemers. Deze vraag legt zij vervolgens neer bij alle culturele aanbieders, gesubsidieerd én ongesubsidieerd, gemeentelijk en provinciaal. Ook (particuliere) organisaties die tot op heden nog niet betrokken zijn geweest bij dit proces, zijn welkom om aan te haken bij de verdere toekomstige ontwikkelingen.

4 Blad 4 Het aanbod Het cultuuraanbod in fase 1 (kennismaking) wordt nu al volledig verzorgd door het culturele veld in de vorm van Kunstmenu. Dit blijft ongewijzigd en wordt zelfs versterkt doordat de cultuurcoaches intensief zullen inspelen op het aanbod Kunstmenu. Fase 2 (oriëntatie) wordt in de nieuwe situatie volledig dekkend op alle scholen aangeboden. De cultuurcoaches en de nog op te richten netwerkorganisatie zijn hierbij de dragende factoren die ervoor zorgen dat alle kinderen op de basisscholen worden bereikt en dat er geen hiaten optreden in het aanbod. De cultuurcoaches zijn verbonden aan gespecialiseerde cultuuraanbieders; zo zal bijvoorbeeld de cultuurcoach Theater nauw samenwerken met de aanbieders op drama-gebied. De uitvoering van de fases 1 en 2 wordt voor 100% gegarandeerd door de culturele organisaties. Fase 3 (verdieping) wordt in de nieuwe situatie door de diverse gesubsidieerde en ongesubsidieerde culturele organisaties aangeboden. Deze fase is vraaggericht georganiseerd en de organisatie daarvan komt in handen van de centrale organisatie; het overgrote deel zal doorgezet kunnen worden. Duidelijk is wel dat door de bezuiniging niet meer alles aangeboden kan worden, tevens is nu al helder dat door de intensievere samenwerking tussen culturele organisaties en de actieve bemiddeling tussen vraag en aanbod door de centrale organisatie, ook nieuw aanbod zal ontstaan. Fase 4 (talentontwikkeling). Alle kinderen hebben talenten, die in alle fases gevoed zullen worden. Waar het de doorlopende leerlijn tot aan de MBOen HBO-kunstopleidingen betreft zijn de MBO-kunstopleidingen van het Friesland College (D Drive) en de HBO-opleiding Academie voor Popcultuur betrokken geweest bij de tot stand koming van het bedrijfsmodel de Netwerkorganisatie. Daarnaast hebben ook alle andere relevante noordelijke HBO-kunstopleidingen aangegeven te willen participeren in het nieuwe netwerkmodel en zo de HBO-borging van de doorlopende leerlijn te willen verzorgen. Ook willen zij hun kennis en expertise inzetten binnen de fases 1 tot en met 3. 2 Huisvesting De huisvesting is, conform het verzoek van de gemeenteraad, nu niet direct meegenomen in het maken van de plannen. Direct na de besluitvorming op 30 januari zal de verdere uitwerking van het huisvestingsvraagstuk worden opgepakt. De zelfstandige centrale organisatie zal op een zichtbaar en herkenbaar punt in het centrum van Leeuwarden gevestigd zijn. De culturele organisaties zullen daarom voor 1 maart a.s. inzicht geven in hun huisvestingsbehoefte of -overschot om de uitvoering van het cultuureducatieve 2 Bedoeld worden: het Prins Claus Conservatorium (HBO-opleiding voor zang en dans), Academie Minerva (HBO Beeldende Kunst en Vormgeving), Academie voor Popcultuur, het Noord-Nederlands Orkest, de NHL (HBO docentopleidingen Theater en Beeldende Kunst en de opleiding CMD).

5 Blad 5 aanbod op een kwalitatieve manier te borgen. Dit resulteert in een meer concrete huisvestingsvraag inclusief de benodigde financiering. Afhankelijk van deze inventarisatie zal een definitieve vestigingsplaats voor de centrale organisatie van de Netwerkorganisatie worden aangewezen. In dit fysieke aanspreekpunt worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht en krijgen de ontwikkel- en ontmoetingsfunctie inhoud. Dat wil echter niet zeggen dat het aanbod ook op die plek wordt verzorgd. Waar er synergie qua faciliteiten mogelijk is, zal deze worden gezocht. Bijvoorbeeld door multifunctioneel gebruik van nieuw te bouwen of bestaande geschikte (school)lokalen of ander maatschappelijk vastgoed. Indien tijdens of als gevolg van de omvorming cultuureducatie een tijdelijke overbruggingslocatie nodig is en hiervoor extra financiering nodig is, zult u hiervoor een afzonderlijk voorstel ontvangen. Eerder uitgebreid onderzoek naar de structurele huisvestingsmogelijkheden maakt dat we tot de inschatting komen dat ,-- voldoende is voor de huisvestingskosten van de centrale organisatie. Verschil met het model van Parnas, De Kunstcoöperatie De Netwerkorganisatie, zoals gedragen door de culturele organisaties, organiseert en faciliteert cultuureducatie, maar verzorgt zelf geen uitvoerende taken. Hiermee waarborgt zij onafhankelijkheid ten opzichte van alle aangesloten (uitvoerende) partners. In het model van Parnas, De Kunstcoöperatie, is het Centrum voor de Kunsten zowel degene die de cultuureducatie organiseert en faciliteert én zelf ook uitvoerder is. Parnas stelt dat deze wijze van werken wel degelijk op een onafhankelijke wijze gestalte kan krijgen. Samenwerking is in beide modellen een essentiële factor. Een onafhankelijke, zelfstandige, slanke, centrale organisatie kan rekenen op brede steun bij het overgrote deel van de culturele organisaties. Juist de scheiding tussen regie en uitvoering waarborgt de onafhankelijkheid van deze centrale organisatie. Daarbij heeft dezelfde meerderheid van organisaties aangegeven zich niet te herkennen in een toekomstige onafhankelijke rol van het huidige Centrum voor de Kunsten. Een tweede verschil met de Netwerkorganisatie is dat in het plan van Parnas reeds eerder door de gemeenteraad vastgestelde onderdelen als een Modern Uitburo en het Loket voor de Amateurkunst ontbreken. De eerste werkt als nieuw ondersteuningsbureau voor alle culturele instellingen en organisaties, professioneel en amateur. Daarnaast wordt de meerwaarde van een dergelijk bureau in de lokale en regionale samenwerking aangaande festivals, evenementen en brede citymarketing in het culturele veld, gemeentelijk en provinciaal breed gesteund. Nu niet tot een dergelijk bureau komen, zou de ontwikkeling van voornoemde activiteiten vertragen of zelfs belemmeren.

6 Blad 6 Een derde verschil is een veel lagere bijdrage aan het nieuw op te richten Leeuwarder Jeugdcultuurfonds. Hierdoor komt de breed gedeelde opgave om kunst- en cultuureducatie juist ook aan kinderen uit financieel zwakkere groepen aan te bieden in het gedrang. Financiën Naast de middelen die al in de gemeentebegroting zijn uitgetrokken voor een nieuwe vorm van cultuureducatie worden de extra kosten voor dit bedrijfsmodel geraamd op een bedrag van ,-- per jaar. Deze ,-- is opgebouwd uit de meerkosten voor de Netwerkorganisatie plus een inschatting van de huisvestingskosten. Naast de reeds door gemeente en rijk beschikbaar gestelde middelen zal met ingang van 2013 een nieuwe rijksregeling, Cultuureducatie met Kwaliteit in werking treden. Deze subsidieregeling is erop gericht om door middel van matching en het belonen van ambitie een gewenste ontwikkeling te stimuleren. De aanvraag wordt, op voordracht van de gemeente, gedaan door een culturele instelling, gematcht door de gemeente en heeft betrekking op cultuureducatie in het primair onderwijs. Een aanvraag vanuit een culturele instelling in de gemeente Leeuwarden moet ten minste uit een bedrag van ,-- bestaan. Gemeentelijke matching met eenzelfde bedrag is, gezien de beschikbare financiering cultuureducatie, geen probleem. Juridische aspecten Er wordt een volledig nieuwe organisatie opgezet. Wij schatten in dat daarmee het risico dat de nieuwe uitvoeringsorganisatie wordt gezien als een 'Overgang van Onderneming', beperkt is. Over deze aspecten bent u in voorgaande documenten reeds uitvoerig geïnformeerd. Risico s Een cruciale voorwaarde voor het welslagen van dit plan vormt de nauwe samenwerking tussen de culturele organisaties onderling. Daarom is een sterke onafhankelijke centrale netwerkorganisatie van essentieel belang. Deze centrale organisatie dient een sterke doorzettingsmacht te hebben richting het netwerk van culturele aanbieders en afnemers. Deze doorzettingsmacht kan gerealiseerd worden door de centrale organisatie de beschikbare financiën, onder gestelde voorwaarden, in handen te geven. Als één van de aangesloten culturele organisaties niet voldoet aan de vooraf overeengekomen eisen, dan kan de centrale netwerkorganisatie ingrijpen en in het uiterste geval een financiële sanctie toepassen. De gemeente Leeuwarden bepaalt aan welke eisen het cultuureducatieve aanbod moet voldoen om voor subsidiëring vanuit het gemeentelijke budget of landelijke fondsen, welke via de gemeente lopen, in aanmerking te komen. De centrale netwerkorganisatie zorgt er voor dat aangesloten culturele organisaties, gesubsidieerd en ongesubsidieerd, tegen een marktconform tarief kwalitatief hoogwaardige cultuureducatieve lessen, cursussen en kortlopende

7 Blad 7 projecten organiseren. Om de ontwikkelfunctie van de centrale organisatie te versterken kan deze met de beschikbare financiering een buffer opbouwen waarmee desgewenst zaken op ad hoc basis kunnen worden georganiseerd of nieuw aanbod versneld kan worden aangejaagd. Uitvoering/planning Na besluitvorming door de gemeenteraad op 30 januari 2012 wordt de bijdrage van alle verbonden organisaties, de inhoudelijke lijn en de precieze invulling van de Netwerkorganisatie, uitgewerkt. Voor 1 maart wordt een meer concrete huisvestingsvraag geformuleerd. Gedurende de uitwerking van de Netwerkorganisatie zal uw Raad schriftelijk worden geïnformeerd en medio voorjaar voor een up date bijeenkomst worden uitgenodigd. Bij de presentatie van de cultuureducatieve programma s voor het nieuwe seizoen zal voor de zomer de met de culturele organisaties en aanbieders nader uitgewerkte Netwerkorganisatie formeel worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst, waarin de rechten en plichten van de nieuwe Netwerkorganisatie zijn beschreven. Hiermee kan deze met ingang van het nieuwe schooljaar operationeel zijn. Besluit Nu de gemeenteraad in lijn met het Collegeprogramma in het afgelopen jaar ten principale besloten heeft tot het beëindigen van de huidige vorm van kunsten cultuureducatie in Leeuwarden door het stopzetten van het subsidie aan Parnas per 1 januari 2013 (besluit dd. 27 juni 2011) moet bepaald worden aan de hand van welk model de nieuwe structuur van cultuureducatie tot uitvoer zal worden gebracht. Om dit nieuwe model voor te bereiden, hebben wij met de gemeenteraad en de culturele instellingen discussies gevoerd die er toe hebben bijgedragen de denkbare invalshoeken te verkennen en de veelheid aan opties te verdichten tot datgene waarover de groots mogelijke consensus bestaat. Dat schept vertrouwen voor een werkbare en breed gedragen uitvoeringspraktijk. Wij stellen u daarom voor, in overeenstemming met het advies van de culturele organisaties, te kiezen voor De Netwerkorganisatie als werkmodel voor een programma-aanbod van cultuureducatie en cultuurparticipatie in Leeuwarden. Bovendien stellen wij u voor de structurele meerkosten voor uitvoering van de cultuureducatie overeenkomstig dit werkmodel, geraamd op ,-- per jaar, te dekken middels een verlaging op de taakstelling Culturele omvorming van ,--. Leeuwarden, 17 januari 2012

8 Blad 8 Burgemeester en wethouders van Leeuwarden, drs. Ferd. J.M. Crone, burgemeester, drs. ing. H.de Haas, loco-gemeentesecretaris. DE RAAD VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN; gelezen het voorstel van Burgemeester en wethouders van Leeuwarden 17 januari 2012, gelet op het raadsbesluit dd. 27 juni 2011 inzake culturele omvorming, BESLUIT: I. De uitvoering van de kunst en cultuureducatie in Leeuwarden te doen plaatsvinden op basis van het model De Netwerkorganisatie, zoals beschreven in het voorstel De Nieuwe Cultuurconnectie; II. De structurele meerkosten voor het uitvoeren van cultuureducatie overeenkomstig het onder 1 genoemde werkmodel, te ramen op ; III. De meerkosten te dekken door een verlaging van ,-- van de taakstelling op de Culturele omvorming. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van... Voorzitter. Griffier.

2. Back Office. Momenteel wordt onderzocht of samenwerking in de backoffice

2. Back Office. Momenteel wordt onderzocht of samenwerking in de backoffice Aanhangsel nr 358105 Antwoord van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden,

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.:

Agendanummer: Begrotingswijz.: Agendanummer: Begrotingswijz.: CS1 Notitie samenwerking en spreiding kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en primair Onderwerp : onderwijs 'Een stap in het bundelen van krachten' Kenmerk: 10/0025968 Aan de

Nadere informatie

Inkoop van buitenschoolse theatereducatie seizoen 2015/2016 Uitgangspunten en voorwaarden

Inkoop van buitenschoolse theatereducatie seizoen 2015/2016 Uitgangspunten en voorwaarden Inkoop van buitenschoolse theatereducatie seizoen 2015/2016 Uitgangspunten en voorwaarden Mei 2015 Inleiding Westland Cultuurweb is op zeer korte termijn op zoek naar aanbieders voor lessen theater aan

Nadere informatie

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Raad : 10 december 2002 Agendanr. : 5 Doc.nr : B200217584 Afdeling: : Educatie en Welzijn RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Voorgeschiedenis De realisatie van

Nadere informatie

DE NIEUWE CULTUURCONNECTIE

DE NIEUWE CULTUURCONNECTIE DE NIEUWE CULTUURCONNECTIE Tijdens de avonden op 20 december 2011 en 10 januari 2012 heeft een groot deel van het Leeuwarder culturele veld met elkaar overlegd over de toekomst van de cultuureducatie in

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : 12.0243 Onderwerp: Oprichten rechtspersoon ten behoeve van verzelfstandiging van het Stedelijk Museum s- Hertogenbosch (SM s) Reg.nr. : B&W verg.. : 24 april 2012 Commissie :

Nadere informatie

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011 CKE koers 214 van care naar share Eindhoven, september 211 Doelstellingen CKE heeft in mei deze verkenning gestart naar aanleiding van de druk op het subsidie en de wens adequaat in te kunnen spelen op

Nadere informatie

KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID

KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID Aanleiding: Scholen in de regio hebben geen behoefte aan een verruiming van het aanbod, maar aan het inzichtelijk maken van het aanbod en de keuzemogelijkheden,

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 11 april 2013 Agendapuntnummer : VI, punt 4 Besluitnummer : 841 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Scala nieuwe

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Vervolg cultuureducatie Versienummer 3

voorstel Beslisnota voor de raad Vervolg cultuureducatie Versienummer 3 Beslisnota voor de raad Onderwerp Vervolg cultuureducatie Versienummer 3 Portefeuillehouder N. Vedelaar Informant J.W. Dollekamp Eenheid/Afdeling Ontwikkeling/Maatschappelijke Ontwikkeling Telefoon 038-4984116

Nadere informatie

Samenhang en onderscheid activiteiten CultuurSchakel en Koorenhuis

Samenhang en onderscheid activiteiten CultuurSchakel en Koorenhuis Samenhang en onderscheid activiteiten CultuurSchakel en Koorenhuis Ten behoeve van een duidelijke positionering in de stad van zowel CultuurSchakel als Koorenhuis in de nieuwe structuur van cultuureducatie

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

De Fulkaan Talentontwikkeling 2013-2016

De Fulkaan Talentontwikkeling 2013-2016 De Fulkaan Talentontwikkeling 2013-2016 1.inleiding Keunstwurk ontvangt in de beleidsperiode 2013 2016 een budgetsubsidie van de provincie Fryslân. Binnen deze budgetsubsidie is een geoormerkt bedrag voor

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Implementatie Cultuureducatie met Kwaliteit (schooljaar 2013-2014)

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Implementatie Cultuureducatie met Kwaliteit (schooljaar 2013-2014) RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4426490 Aan : Gemeenteraad Datum : 5 juli 2013 Portefeuillehouder : Wethouder P. van den Berg/ C. van Eijk Programma : 9. Cultureel klimaat

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleid. in Haarlem

Cultuureducatiebeleid. in Haarlem Cultuureducatiebeleid in Haarlem Kenmerken Over de gemeente Aantal inwoners meer dan 90.000 inwoners (grote gemeente) Soort gemeente stadsgemeente Regiofunctie centrumgemeente van de regio Contactgegevens

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0015677* 17.0015677 Raadsvergadering: 1-2-2018 Voorstel: 2.46 Agendapunt: 13 Onderwerp Definitief besluit Muziekeducatie nieuwe stijl, Opmeer Actief

Nadere informatie

1. Beslispunten 1. Het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gooise Meren 2018 (bijlage 1) vast te stellen.

1. Beslispunten 1. Het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gooise Meren 2018 (bijlage 1) vast te stellen. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 621019 Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Vaststellen van het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gemeente Gooise

Nadere informatie

Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland

Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Zaaknummer : 170397 Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - Onderwerp : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Collegevergadering : 17 mei 2016 agendapunt : 21 Portefeuillehouder

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1-2012 cultuureducatie 058

Nieuwsbrief 1-2012 cultuureducatie 058 Nieuwsbrief 1-2012 cultuureducatie 058 Inleiding In Leeuwarden wordt gebouwd aan een nieuw model van cultuureducatie in de vorm van de Netwerkorganisatie. In de afgelopen weken is achter de schermen al

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017 Beleidsspeerpunt Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen en wie Cultuureducatie Meer kinderen maken kennis met amateurkunst/ kunsteducatie en worden lid van een amateurkunstvereniging Verbetering

Nadere informatie

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend,

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend, Agendanummer: 11-72 Registratienummer: 636378 Purmerend, 27 oktober 2011 Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: In een snel veranderende wereld is de uitdaging dat iedereen mee

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Convenant Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Het Basispakket Cultuureducatie: Biedt een kader voor het invullen van de landelijke kerndoelen voor cultuur educatie

Nadere informatie

Inkoop van buitenschoolse cultuureducatie seizoen 2015/2016 - Rondom de (brede) school - Popmuziek - Dans - Beeldende Kunst Visie, uitgangspunten en

Inkoop van buitenschoolse cultuureducatie seizoen 2015/2016 - Rondom de (brede) school - Popmuziek - Dans - Beeldende Kunst Visie, uitgangspunten en Inkoop van buitenschoolse cultuureducatie seizoen 2015/2016 - Rondom de (brede) school - Popmuziek - Dans - Beeldende Kunst Visie, uitgangspunten en voorwaarden December 2014 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Visie

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : E.J. (Eric) van Tatenhove Voorstel aan de raad Onderwerp : Gefaseerde

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleid. in Purmerend

Cultuureducatiebeleid. in Purmerend Cultuureducatiebeleid in Purmerend Kenmerken Over de gemeente Aantal inwoners 30.000-90.000 inwoners (middelgrote gemeente) Soort gemeente stadsgemeente Regiofunctie centrumgemeente van de regio Contactgegevens

Nadere informatie

Bezuinigingen muziekonderwijs

Bezuinigingen muziekonderwijs Muziek en cultuur bezuinigingen & nieuw beleid 7 november 2012 Bezuinigingen muziekonderwijs Begrotingsbehandeling november 2011: Afschaffen subsidie muziekschool Muziekles t/m 18 jaar tegen gereduceerd

Nadere informatie

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014 2. Beleidsterrein Cultuur Zo groot en breed mogelijk cultuurparticipatie Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Talentontwikkeling en ontplooiing jeugdige

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 14 februari 2012 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : -- Afdeling : Rekenkamer Castricum/Langedijk Opsteller : Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Rapport

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Cultuureducatie in het PO en SO

Cultuureducatie in het PO en SO Cultuureducatie in het PO en SO 04-10-2015/JD Inhoud Introductie 1. PR8cultuurprogramma 2. Expertisecentrum Kunst en Scholen 3. Cultuureducatie met Kwaliteit 4. Aanvullende educatieve projecten Introductie

Nadere informatie

Jongeren van 17 tot 25 jaar met meervoudige problemen, die geen stabiele woon- of verblijfplaats hebben, of in de opvang verblijven

Jongeren van 17 tot 25 jaar met meervoudige problemen, die geen stabiele woon- of verblijfplaats hebben, of in de opvang verblijven RAADSVOORSTEL Onderwerp : Met het oog op morgen; sluitende aanpak voor zwerfjongeren in Deventer en omgeving Raadsvergadering : 9 september 2009 Politieke markt d.d. : 26 augustus 2009 Agendapunt : 11

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009 RAADSVOORSTEL Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep Diemen, 21 juli 2009 Aan de gemeenteraad 1. Gevraagd raadsbesluit 1. Kennis te nemen van de uitkomsten van de enquête

Nadere informatie

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie voor de periode 2019-2021 Utrecht.nl Colofon uitgave Culturele Zaken Gemeente Utrecht 030-286 00 00 info@utrecht.nl in opdracht van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 10. Aankoop kantoorpand Rabobank te Nieuwleusen. Datum: 2 september 2014.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 10. Aankoop kantoorpand Rabobank te Nieuwleusen. Datum: 2 september 2014. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 10 Onderwerp: Aankoop kantoorpand Rabobank te Nieuwleusen Datum: 2 september 2014 Portefeuillehouder: Decosnummer: 235 Informant: P. la Roi E. p.laroi@dalfsen.nl

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2012/ Documentnummer: 1894/2012/119305 Besluitnummer: 43 7b Onderwerp: project Uniekunst Advies: 1. Maximaal een eenmalig

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 284467 Datum : 25 april 2016 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beukering-Huijbregts

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Kaderstellend. Aan de Raad Agenda nr. 4. Toekomstige functie van de bibliotheek in de gemeente Someren. datum 29 januari 2014

RAADSVOORSTEL Kaderstellend. Aan de Raad Agenda nr. 4. Toekomstige functie van de bibliotheek in de gemeente Someren. datum 29 januari 2014 RAADSVOORSTEL Kaderstellend Aan de Raad Agenda nr. 4 Toekomstige functie van de bibliotheek in de gemeente Someren datum 29 januari 2014 1. Samenvatting Het gebruik van de bibliotheek is de laatste twee

Nadere informatie

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF Uitgewerkt door: Thijs Oud kunst- en cultuurcoördinator Kunst & COO Langezwaag, juni 2011 KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF De opdracht voor Kunst & COO INHOUDSOPGAVE 1.

Nadere informatie

RAADSINFORMATIE. Toekomst van het muziekonderwijs in de gemeente Someren. Datum. 20 november 2013

RAADSINFORMATIE. Toekomst van het muziekonderwijs in de gemeente Someren. Datum. 20 november 2013 RAADSINFORMATIE Aan de Raad Agenda nr. 12c Toekomst van het muziekonderwijs in de gemeente Someren Datum 20 november 2013 1. Samenvatting Gelet op diverse ontwikkelingen en de minder rooskleurige financiële

Nadere informatie

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen 24 september 2012 1 1. Aanleiding 1.1 Besluitvorming wijkcentra september 2011 en uitwerking In september 2011 heeft

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 02-05-2017 Agendapunt: Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2008 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsplan Bibliotheekwerk Heuvelland Gemeenten Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2008 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsplan Bibliotheekwerk Heuvelland Gemeenten Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2008 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsplan Bibliotheekwerk Heuvelland Gemeenten 2008-2011 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel advies "Cultuur Eindhoven": de uitwerking van de opdracht uitwerkingsagenda Cultuur Totaal

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel advies Cultuur Eindhoven: de uitwerking van de opdracht uitwerkingsagenda Cultuur Totaal gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst00457 Beslisdatum B&W 4 maart 2014 Dossiernummer 14.10.451 Raadsvoorstel advies "Cultuur Eindhoven": de uitwerking van de opdracht uitwerkingsagenda Cultuur Totaal

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

Kadernotitie Voor- en Vroegschoolse Educatie, Een stap vooruit, 2014-2017

Kadernotitie Voor- en Vroegschoolse Educatie, Een stap vooruit, 2014-2017 Kadernotitie Voor- en Vroegschoolse Educatie, Een stap vooruit, 2014-2017 1. Inleiding Op 15 december 2011 heeft de gemeenteraad besloten om de Beleidsnotitie Voorschoolse educatie, Bundelen van Krachten

Nadere informatie

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN).

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN). Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14443 Datum : 29 mei 2012 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T. de Jong Informatie

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 gemeente@winsum.nl (t.a.v.j.

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 gemeente@winsum.nl (t.a.v.j. Vergadering: 27 januari 2015 Agendanummer: 5 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v.j. de Boer-Pontier)

Nadere informatie

Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 23 april 2008 Agendapunt : 6

Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 23 april 2008 Agendapunt : 6 Aan de Raad Made, 27 maart 2008 Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 23 april 2008 Agendapunt : 6 Raadsvergadering: 29 mei 2008 Onderwerp: Nummer raadsnota: Samenwerking Stichting Welzijn

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 342204 Datum : 23 augustus 2016 Programma : Bedrijfsvoering Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Nr.: ZK15006912 / 16-0017745 Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Datum : 31 mei 2016 Korte samenvatting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

Aanhangsel nr. 392403

Aanhangsel nr. 392403 Aanhangsel nr. 392403 Antwoord van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden,

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Gemeente Bussum Instemmen met de Verantwoording van het Programma Elektronische Dienstverlening

Nadere informatie

Nr.: 6 Onderwerp: Vaststellen Verordening Wmo-raad Lopik. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nr.: 6 Onderwerp: Vaststellen Verordening Wmo-raad Lopik. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. Nr.: 6 Onderwerp: Vaststellen Verordening Wmo-raad Lopik De raad van de gemeente Lopik; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 november 2009; gehoord hebbende de inspraakreactie in

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10 Geachte raad, Het college van burgemeester en wethouders vraagt

Nadere informatie

Criteria voor Cultuur subsidie

Criteria voor Cultuur subsidie Criteria voor Cultuur subsidie 1 Cultuureducatie voor iedereen Heeft u een vernieuwend plan om Ridderkerkers kennis te laten maken met cultuureducatie, dien het dan in! Het gaat om cultuureducatie in de

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleid. in Amstelveen

Cultuureducatiebeleid. in Amstelveen Cultuureducatiebeleid in Amstelveen Kenmerken Over de gemeente Aantal inwoners meer dan 90.000 inwoners (grote gemeente) Soort gemeente stadsgemeente Regiofunctie centrumgemeente van de regio Contactgegevens

Nadere informatie

LERENDE NETWERKEN. Hoe werkt de cultuurcoach?

LERENDE NETWERKEN. Hoe werkt de cultuurcoach? LERENDE NETWERKEN Hoe werkt de cultuurcoach? Ga even staan als Cultuurcoaches Uitkomsten inventarisatie 2016 onder beleidsmedewerkers cultuur en cultuurcoaches Wie hebben gereageerd? 55 cultuurcoaches

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

*Z008C76D67D* Raadsvoorstel. Aan de raad. Documentnummer : INT

*Z008C76D67D* Raadsvoorstel. Aan de raad. Documentnummer : INT Raadsvoorstel *Z008C76D67D* Aan de raad Documentnummer : INT-13-05972 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten West-Kennemerland en bedrijfsplan

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Bunnik 2015. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Bunnik 2015. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-04-2015 15-020 Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Bunnik 2015 Aan de raad, Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Bunnik 2015 Gevraagde

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

RAADSBESLUIT. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 december 2010;

RAADSBESLUIT. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 december 2010; RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Z a l t b o m m e l ; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 december 2010; gelet op de artikelen 6 en 140 van de Wet op het primair onderwijs;

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

Beleidskader voor algemene muzikale vorming. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Beleidskader voor algemene muzikale vorming. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Beleidskader voor algemene muzikale vorming Agendering Commissie Bestuur x Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken x Commissie Sociaal Informerende Commissie Behandelwijze

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 21 september 2011 onderwerp: Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve bijlage: ontwerp-besluit datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.: 9 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

WERKPLAN Open Academie 2016

WERKPLAN Open Academie 2016 WERKPLAN Open Academie 2016 Audiovisueel beeldend dans theater muziek - erfgoed Als wij niet meer geloven dat het kan Als wij er niet komen met een plan Als wij er niet voor zorgen Dat de toekomst is geborgen

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 2 oktober 2015 Raadsvergadering : 1 november 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 1 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door: Naam

Nadere informatie

OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden

OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr.

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Ridderkerk

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Ridderkerk Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Fonds voor Cultuurparticipatie Gemeente LeXlab Jongerenwerk Building-Arts Stichting Johannes Postschool Attraversiamo 123ZING Cultuurregisseur

Nadere informatie

ONDERWIJS. Vlaardingse Schatten. Cultuurlijn 2015/2016

ONDERWIJS. Vlaardingse Schatten. Cultuurlijn 2015/2016 O ONDERWIJS Vlaardingse Schatten Cultuurlijn 2015/2016 Vlaardingse Schatten Cultuurlijn 2015/2016 Beste mensen, Ik ben verheugd u de Cultuurlijn 2015-2016 aan te mogen bieden. Cultuureducatie is één van

Nadere informatie

Onderwerp Muziek- en dansonderwijs en cultuureducatie in de gemeente Oirschot vanaf 1 augustus 2014.

Onderwerp Muziek- en dansonderwijs en cultuureducatie in de gemeente Oirschot vanaf 1 augustus 2014. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 17/24 juni 2014 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Muziek- en dansonderwijs en cultuureducatie in de gemeente

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

Vragen en antwoorden (1 juni 2011) 1. Heeft u het huurcontract met de huurders van de Morgenster formeel opgezegd?

Vragen en antwoorden (1 juni 2011) 1. Heeft u het huurcontract met de huurders van de Morgenster formeel opgezegd? Vervolg-aanvullende vragen raadslid dhr. M. Wiggers de Vries (fractie PK) ex artikel 40 Rvo betreffende bestemming gebouw de Morgenster en beantwoording college. 16 mei 2011 Op 21 april 2011 heeft u in

Nadere informatie

De onweerstaanbare verleiding om van kunst te genieten

De onweerstaanbare verleiding om van kunst te genieten OPEN ACADEMIE LINGEWAARD De onweerstaanbare verleiding om van kunst te genieten Kunst en cultuur zijn essentieel om ons staande te houden BEELDENDE KUNST THEATER FOTO/VIDEO D A N S M U Z I E K Lingewaard,

Nadere informatie

4. Ten aanzien van de conceptmeerjarenbegroting uw zienswijze kenbaar maken aan het bestuur van WOZL.

4. Ten aanzien van de conceptmeerjarenbegroting uw zienswijze kenbaar maken aan het bestuur van WOZL. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 9 februari 2015 Agenda nr: Onderwerp: IROKO-rapport Samen verder bouwen, Strategische visie WOZL Werken is ontwikkelen en participeren, 1 e begrotingswijziging 2015 WOZL

Nadere informatie

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan Dit is de Lindenberg De Lindenberg is het huis waar alles kan. Niet in de letterlijke zin natuurlijk; ook de Lindenberg heeft te maken met wet- en regelgeving en financiële grenzen. Maar de zin verwoordt

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Regiovisie op het sociaal domein Te besluiten om: 1. De regionale visie op samenwerking in het sociaal domein, zoals beschreven in het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 10

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 10 Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: vaststellen kaders nadere invulling toekomstige bibliotheekfunctie en kennisnemen van nadere uitwerking van deze kaders Soort: Kaderstellend en besluitvormend Opsteller:

Nadere informatie

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken.

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken. Collegevoorstel Openbaar Embargo tot 9 juni 2015 Onderwerp Giro d Italia Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Eind juni vindt de persaankondiging

Nadere informatie

A: Beleidsdeel. Wat willen we bereiken en wat gaan we doen

A: Beleidsdeel. Wat willen we bereiken en wat gaan we doen Programma 14 Cultuur (concept) A: Beleidsdeel Visie Culturele activiteiten versterken de binding tussen mensen en groepen mensen. Ze prikkelen mensen tot zelfontplooiing. Cultuur draagt daarom bij aan

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2016

Subsidieregels Hof van Twente 2016 2. Beleidsterrein Cultuur Zo groot en breed mogelijk cultuurparticipatie Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Talentontwikkeling en ontplooiing jeugdige

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Beantwoording motie cultuurhopper Steller Donjali Aeilkema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 7067106 Datum Uw brief van 8 november

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 mei 2009 Agenda nr: Onderwerp: Coördinatie evenementen in Valkenburg aan de Geul. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 mei 2009 Agenda nr: Onderwerp: Coördinatie evenementen in Valkenburg aan de Geul. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 11 mei 2009 Agenda nr: Onderwerp: Coördinatie evenementen in Valkenburg aan de Geul Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Op 9 mei

Nadere informatie

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 28 mei 2014 8 juli 2014 Activiteitenplan+ kostenraming

Nadere informatie

Notitie Opzet Netwerk Slavernijverleden

Notitie Opzet Netwerk Slavernijverleden Notitie Opzet Netwerk Slavernijverleden Inleiding De gemeente Amsterdam heeft aangegeven de verworvenheden van haar inzet voor het jaar 2013, de viering van 150-jaar afschaffing van de slavernij door Nederland

Nadere informatie

*ZEA2654F7F9* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015

*ZEA2654F7F9* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 *ZEA2654F7F9* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.15-36174/DV.15-563, afdeling Samenleving. Sellingen, 10 december 2015 Onderwerp: Gemeenschappelijke regeling Beschermd

Nadere informatie

REGIO S. Overzicht onderzoeksmogelijkheden van het KEK! programma 2014

REGIO S. Overzicht onderzoeksmogelijkheden van het KEK! programma 2014 Overzicht onderzoeksmogelijkheden van het KEK! programma 2014 REGIO S Regio 1 Traject 1 Mijn terugblik Akte2: Ontwikkeling van een persoonlijk Annemarie van der reflexie-instrument van leerlingen Reijden

Nadere informatie

Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe

Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur MD Zaaknummer: 583313 Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe Burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe, overwegende: dat de gemeenteraad in de

Nadere informatie

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Leiderdorp, 16 september 2014 Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord gaan met

Nadere informatie

Gemeen tewaterland. Monnickendam, 31 maart 2015. Nummer: 205-92. Portefeuillehouder: drs. L. Bromet

Gemeen tewaterland. Monnickendam, 31 maart 2015. Nummer: 205-92. Portefeuillehouder: drs. L. Bromet Gemeen tewaterland Monnickendam, 31 maart 2015 Nummer: 205-92 Portefeuillehouder: Contactpersoon: Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: drs. L. Bromet A. Vreugdenhil Wet sociale werkvoorziening (Wsw)

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland Onderwerp: alternatief voor huisvesting dorpstheater Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: Dubbelklik Beleidsveld: Datum: 19-5-2016 Portefeuillehouder: P.J.M. Fens Procedure: Contactpersoon: Rens Conijn

Nadere informatie