Juridische en Milieubezwaren tegen de Exploratie van Schaliegas

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Juridische en Milieubezwaren tegen de Exploratie van Schaliegas"

Transcriptie

1 Juridische en Milieubezwaren tegen de Exploratie van Schaliegas Jonathan Eyal Vak: Water en Infrastructuur 1. Inleiding

2 Schaliegas is helemaal hot in de VS. Men heeft wel eens betoogd dat een dergelijke (relatief goedkopere) energievoorziening aantrekkelijk zou kunnen zijn voor Nederland, zeker gedurende de zwaarste economische crisis sinds de jaren 20 van de vorige eeuw. Zou Nederland er echter verstandig aan doen deze schaliegasrevolutie te omarmen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om eerst uit te leggen wat schaliegaswinning precies inhoudt. Schaliegas is onconventioneel gas. Dat houdt in dat het zich bevindt in poriën van harde bodemlagen. Om deze reden is schaliegas moeilijker te winnen dan andere soorten gas. Het moet worden gewonnen uit de ondergrondse schalie -aardlagen, die bestaan uit minuscule compartimenten waarin het gas zit opgesloten. Deze lagen liggen in Nederland op zo n 2 á 3 kilometer diepte. De techniek die gebruikt wordt om schaliegas te winnen is fracking. Fracken is een afkorting van de Engelse term hydraulic fracturing, welke inhoudt dat er onder grote druk een mengsel van water, chemicaliën en zand wordt geïnjecteerd vanuit horizontale boorgangen in de bodemlaag. Deze cocktail van meer dan 700 chemicaliën (waaronder giftige stoffen zoals lood, benzeen, tolueen, xyleen en ethylbenzeen) zorgt ervoor dat er barsten in de schalielaag ontstaan, die vervolgens de compartimenten doorbreken en daardoor gas vrijmaken. Schaliegaswinning in Nederland is deels gestart. De Rijksoverheid heeft al een paar vergunningen verleend die proefboringen toestaan. Het komt dus steeds dichterbij. In de VS heeft schaliegas ervoor gezorgd dat er een sterke concurrentie is ontstaan met andere energiebronnen. Bij gelijke energieproductie kan er simpelweg worden overgestapt van steenkoolverbranding naar gasverbranding waardoor de VS hun CO2- doelstellingen gelijk kunnen halen. Het klinkt best leuk, maar aan schaliegaswinning zitten ook veel negatieve kanten. Risico s die voor schaliegas in het bijzonder gelden. Deze risico s hebben ertoe geleid dat fracking in Frankrijk nu verboden is. In een aantal andere landen geldt een moratorium op proefboringen en diverse regio s in Canada, Duitsland, Australië en zelfs de Verenigde Staten willen nader onderzoek naar de risico s afwachten. Vanuit de bevolking in bovengenoemde landen (maar ook in Nederland, bijvoorbeeld in de gemeente Boxtel die zich laatst schaliegasvrij heeft verklaard) is er ook verzet tegen deze methode van energiewinning. Er zijn veel bezwaren tegen schaliegas. Naast het feit dat er draagvlak schijnt te ontbreken onder de bevolking, zijn er ook vele risico s. Maar wat vooral interessant is, is

3 het Europese juridische kader voor schaliegaswinning. Mijns inziens zou Europese regelgeving op sommige punten gewijzigd en/of aangevuld moeten worden om veiligheid voor de volksgezondheid, het milieu en de mens te kunnen garanderen. Echter, als de desbetreffende regelgeving aangepast zou worden, bestaat er nog steeds de kans dat strijd met de Kaderrichtlijn Water en de Drinkwaterrichtlijn onontkoombaar is, hetgeen naar mijn mening alleen maar betekent dat schaliegas geen goed alternatief is, in juridische zin noch in het kader van de volksgezondheid, het milieu en het water. In de volgende paragrafen zal ik eerst de Europese regelgeving die relevant is/zou kunnen zijn voor de exploratie van schaliegas uitvoerig bespreken. Vervolgens zal ik uitleggen hoe de regelgeving aangepast zou kunnen worden om meer waarborgen te kunnen bieden in de toekomst en hoe schaliegaswinning alsnog in strijd zou kunnen zijn met waterregelgeving. Daarna zal ik de belemmering die art. 8 EVRM vormt kort bespreken, waarna een conclusie volgt aan de hand van risico s die de exploratie van schaliegas met zich mee kan brengen. 2. Regelgeving op Europees niveau Europa is verdeeld op het terrein van schaliegas en daarom is er nog geen eenduidige lijn. Ook is er geen regelgeving over het exploreren en/of winnen van schaliegas. DG Milieu van de Europese Commissie drong aan op aanpassingen van het milieurecht vanwege de nieuwe ontwikkelingen, maar DG Energie was het daar niet mee eens. Er werd echter wel toegegeven dat er onderzocht moet worden of de milieu-uitdagingen van schaliegaswinning effectief kunnen worden beheerst door huidige wetgeving, monitoren en toepassing van best bestaande praktijken door de industrie De REACH-Verordening Het belangrijkste verdragsartikel dat over milieubescherming gaat is art. 191 lid 1 VWEU. Op grond van deze bepaling draagt de Unie bij aan het behoud, de bescherming en de verbetering van de kwaliteit van het milieu, de bescherming van de gezondheid van de mens en een behoedzaam en rationeel gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het beleid moet ook berusten op het voorzorgsbeginsel en het preventiebeginsel (lid 2). Op grond van deze bepaling is veel regelgeving ontstaan, waarvan een deel van belang kan zijn voor schaliegaswinning. Een voorbeeld is Richtlijn 85/337/EEG (milieueffectbeoordeling 1 Douma 2014, p. 44.

4 van bepaalde openbare en particuliere projecten), Verordening 1907/2006 inzake de registratie, evaluatie en autorisatie van chemische stoffen (REACH). 2 De REACH-verordening 3 kan van groot belang zijn voor schaliegaswinning omdat het eist dat stoffen die gebruikt worden binnen de Europese Unie geregistreerd worden en dat vermeld wordt welke gevolgen deze voor mens en milieu kunnen hebben bij bepaalde gebruiksvormen. Echter, van geen enkele geregistreerde chemische stof is momenteel specifiek geïdentificeerd dat deze bij schaliegaswinning wordt gebruikt. 4 Mijns inziens moet de verordening verbeterd worden door de industrie te verplichten chemicaliën te identificeren die gebruikt gaan/zullen worden bij schaliegaswinning. 2.2 De MEB-Richtlijn De bovengenoemde MEB-Richtlijn 5 eist dat er een milieueffectbeoordeling moet worden uitgevoerd bij projecten die aanzienlijke milieugevolgen kunnen veroorzaken. Maar voor schaliegaswinning is een MER niet verplicht omdat Bijlage I voorschrijft dat een MER louter verplicht is als het gaat om gaswinning van meer dan m3 per dag. Deze drempel zal in de praktijk waarschijnlijk niet gehaald worden bij schaliegaswinning. In Bijlage II staat dat projecten met aanzienlijke milieueffecten na een screening MER-plichtig zijn, maar in Nederland wordt het zo geïnterpreteerd dat schaliegaswinning er niet onder valt, ondanks het feit dat het om zowel diepboringen als oppervlakte-installaites van bedrijven voor de winning van aardgas worden genoemd, zonder drempelwaarden. 6 In Bijlage III staat dat er bij de screening rekening dient te worden gehouden met de cumulatieve effecten, het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, afvalproductie en risico s van ongevallen. Gezien de gevolgen die schaliegas kan hebben op het milieu, het water en de volksgezondheid, zou het bij uitstek onder Bijlages II en III moeten vallen en MERplichtig zijn, ook al is er sprake van minder dan m3 per dag. 7 Met betrekking tot de MEB-richtlijn zou men kunnen stellen dat ook zonder de vermelding van schaliegaswinning dergelijke exploraties MER-plichtig zouden moeten zijn. Omdat deze interpretatie echter niet gehanteerd wordt, zou het beter zijn om schaliegas expliciet te noemen. Zo kan niemand eromheen. Het voorzorgsbeginsel en het preventiebeginsel (art. 2 Douma 2014, p Verordening (EU) nr. 1907/ Douma 2014, p Richtlijn 2003/35/EG. 6 Douma 2014, p Douma 2014, p. 49.

5 191 lid 2 VWEU) brengen met zich mee dat als niet kan worden uitgesloten dat het project aanzienlijke milieueffecten kan hebben, dat er een MER moet worden gemaakt. 2.3 Kaderrichtlijn Water en Drinkwaterrichtlijn In de Kaderrichtlijn Water staan een paar doelen voor grondwater, namelijk: - Het halen en behouden van de goede toestand (uiterlijk 2015); - significant stijgende trends in het grondwaterlichaam ombuigen; en - inbreng van verontreinigende stoffen beperken of voorkomen. 8 Bij de winning van schaliegas moet er sowieso worden geboord. Bij de fracking die daarmee gepaard gaat wordt giftig water onder extreme druk in de bodem geïnjecteerd. Nadat er gefrackt wordt, wordt geprobeerd het vergiftigde water weer naar het oppervlak te zuigen, met opgeloste belletjes schaliegas. Er is eigenlijk geen fatsoenlijke oplossing voor het frackwater. Als het frackwater wordt gebracht naar opslagbassins waar het gereinigd zou worden, kan er van alles misgaan, aangezien Nederland een dichtbevolkt land is. 9 Als het gevaar zich verwezenlijkt, dan is de verontreiniging ook definitief. Dit alles zorgt ervoor dat de doelstellingen in de richtlijn wellicht nooit behaald zouden kunnen worden. Bij het fracken kan op elk moment een lekkage plaatsvinden. Zowel in de bodem als via het oppervlak kan er contact zijn tussen giftig water en reservoirs die voor drinkwater dienen. Dit kan zorgen dat het drinkwater vergiftigd raakt, hetgeen inbreuk zou maken op Richtlijn 98/83/EG. Deze richtlijn dient de volksgezondheid en schept een positieve verplichtingen voor de overheid om te zorgen dat het drinkwater geen stoffen bevat in bepaalde hoeveelheden die een gevaar voor de volksgezondheid zouden kunnen vormen. Bij de exploratie van schaliegas bestaat een aanzienlijke kans dat het misgaat en dat dergelijke stoffen (zoals methaan) wel degelijk in het drinkwater terechtkomen. Dergelijke schade is vaak onomkeerbaar. Zoals blijkt, er is veel regelgeving die de exploratie van schaliegas zou kunnen frustreren. Echter, aangezien schaliegas niet expliciet in die regelgeving staat, is veel afhankelijk van de interpretatie die de lidstaten aan de desbetreffende bepalingen in de richtlijnen zelf 8 Richtlijn 2000/60/EG. 9 Milieudefensie 2013.

6 toekennen. 10 Het is maar net hoe welwillend de politiek en de rechters zijn. Door schaliegas expliciet op te nemen in bovengenoemde richtlijnen zou een einde kunnen worden gemaakt aan de rechtsonzekerheid. Dit zal echter de vraag hoe om te gaan met de verplichtingen inzake grondwater die voortvloeien uit de Kaderrichtlijn Water en de Drinkwaterrichtlijn niet wegnemen. 3. Artikel 8 EVRM De inwoners van de provincie Groningen kampen al enige tijd met aardbevingen als gevolg van gaswinning aldaar. De bevingen nemen toe en zorgen voor veel schade (zowel materieel als immaterieel) en onzekerheid. Naar aanleiding van de Groningse aardbevingen heeft het kabinet een besluit genomen. Het besluit moet de gaswinning op een paar locaties verminderen. Daarnaast zou het besluit de veiligheid bevorderen, de huizen versterken en de leefbaarheid vergroten. 11 De gaswinning wordt echter niet beëindigd en daarmee dus ook de leed van de Groningers niet, namelijk de aardbevingen zelf. Ze moeten er kennelijk aan wennen. 12 Recent heeft het College voor de Rechten van de Mens Minister Kamp op de vingers getikt door te zeggen dat de bevingen het woongenot en ongestoorde recht op familieleven binnen de woningen negatief kunnen beïnvloeden. 13 Gelet op de vaste jurisprudentie van het EHRM kunnen omgevingsfactoren schending van art. 8 EVRM opleveren indien sprake is van een negatieve invloed op de gezondheid of het ongestoorde woongenot. Er bestaat dus een mensenrechtelijk aspect bij de gaswinning en een positieve verplichting voor de Staat 14 om de rechten die in art. 8 EVRM neergelegd zijn te waarborgen en erbij te betrekken. Van belang is of de staat zijn best doet om de bevingen te voorkomen en beperken. Maar wat betekent dat precies? En blijft de staat eigenlijk zijn best doen als er wordt besloten om over te gaan tot schaliegaswinning? Bij schaliegaswinning zal het namelijk niet zo zijn dat er minder aardbevingen zullen voorkomen. Er is immers nog altijd sprake van bodemdaling. Maar naast aardbevingen die getriggerd worden door bodemdaling, kunnen door het fracken andere soorten aardbevingen plaatsvinden. Het fracken is op zichzelf al een seismisch waarneembare 10 Douma 2014, p Kamerbrief Gaswinning in Groningen, 17 januari Van den Oord, Brief College voor de Rechten van de Mens aan Minister Kamp, 29 november EHRM 27 januari 2009 (Tătar/Roemenië).

7 aardbeving. Op zich niet zo vreemd, aangezien het behelst een injectie met een gigantische hoeveelheid water, zand en giftige chemicaliën die bedoeld is om een aardlaag te breken. Daarnaast is er een aanzienlijke kans dat de frackvloeistof in al bestaande breuken in de ondergrond terechtkomt. Die breuken kunnen vervolgens in beweging komen met als gevolg dat er aardbevingen plaatsvinden tussen de 5 en 6 op de Schaal van Richter. In de VS is dat al gebeurd en in Nederland bestaan ook dergelijke breuken in de grond in gebieden waar schaliegas in de bodem zit. Gelet op het feit dat schaliegas de situatie alleen maar zal verergeren, en gelet op het feit dat er al talloze voorbeelden zijn uit de VS waarin aardbevingen al geschied zijn naar aanleiding van schaliegaswinning, kan ik alleen maar concluderen dat de overheid, indien besloten wordt om schaliegas te omarmen, de op haar rustende positieve verplichting om de rechten die neergelegd zijn in art. 8 EVRM te waarborgen niet zal kunnen nakomen. 4. De risico s Tot nu toe ging mijn betoog vooral over juridische belemmeringen en bezwaren inzake het exploreren van schaliegas. Nu wil ik de reële risico s van het gebruik van schaliegas in kaart brengen, teneinde te laten zien dat schaliegas niet alleen juridisch gezien niet wenselijk is, maar ook in het kader van de vervuiling van waterbronnen, negatieve gevolgen voor de natuur en klimaatverandering. 4.1 Methaan in drinkwaterputten Het eerste probleem is methaan in drinkwaterputten. In Pennsylvania, een staat waar reeds veel schaliegas gewonnen is, zijn bovenliggende grondwaterreservoirs vervuild geraakt met methaan, 15 blijkt uit een studie. 16 De conclusie van de studie was dat de concentraties methaan in het grondwater gemiddeld 17 keer hoger bleken te zijn in grondwater boven gasboringen dan in grondwater zonder gaswinning in de buurt. Een te hoge concentratie van aardgas in drinkwater kan explosiegevaren en verstikkingsgevaren bewerkstelligen. In de studie worden twee mogelijke oorzaken van de methaanvervuiling besproken: 15 Polder e.a., Polder e.a., 2011.

8 1. Lekkende pijpleidingen en/of het niet (goed) met cement afdichten van de put. Hierdoor kan methaan van diep onder de grond naar boven lekken. 2. Fracken veroorzaakt nieuwe breuken onder de grond of vergroot bestaande breuken. Daardoor zou methaan opwaarts kunnen migreren. De onderzoekers achten de eerste mogelijkheid waarschijnlijker. 17 Tevens bevestigt een studie van Tom Myers 18 de mogelijkheid van methaanmigratie door breuklijnen. 19 Daarnaast heeft een studie die uitgevoerd werd door Duke University 20 aangetoond dat brijnwater (zout water uit diepe schalieformatie) naar ondiep gelegen grondwater kan migreren Slechte zuivering van afvalwater Het tweede probleem is de slechte zuivering van afvalwater. De New York Times heeft een paar artikelen gepubliceerd over watervervuiling in Pennsylvania in de loop van Op basis van de documenten die ze verzamelden 22 hebben ze ingeschat dat de boorputten in Pennsylvania in de afgelopen 3 jaar bijna 5 miljard liter afvalwater produceerden. 23 Meestal keert tussen de 10% en de 40% van het geïnjecteerde water terug naar de oppervlakte, en dat water bevat chemische stoffen, kankerverwekkende stoffen, corrosieve zouten en radioactief materiaal. 24 De zuiveringsinstallaties die de taak hadden de ongezonde stoffen en chemicaliën weg te halen konden er niet helemaal in slagen, wat betekende dat het afvalwater in rivieren terechtkwam die als drinkwatervoorziening dienden. 25 Fracking heeft er dus toe geleid dat radioactieve deeltjes nu in drinkwater zitten, wat kanker kan veroorzaken Klimaatverandering Schaliegas is en blijft een fossiele brandstof en draagt dus bij een de klimaatproblematiek. Het enige verschil tussen schaliegas en ander conventioneel gas zit hem in de 17 Polder e.a., Polder e.a., Polder e.a., Polder e.a., Polder e.a., Polder e.a., Polder e.a., Polder e.a., Polder e.a., World Health Organization-Rapport 2011.

9 winningsfase. De winning van schaliegas is nóg slechter voor het klimaat dan de winning van conventioneel gas, blijkt uit onderzoek. 27 Hoe groot de verschillen zijn hangt uiteraard af van de technologie en aangeboorde bodemlaag. 28 Er zijn twee redenen waarom de winning van schaliegas slechter uitpakt voor het klimaat. De eerste is het feit dat er bij het fracken zelf veel energie nodig is. De tweede reden is de grotere kans op weglekken van methaan gedurende of na de winning van schaliegas. Er ontsnapt ongeveer 1,9% van de gasproductie naar de atmosfeer. Bij schaliegas zitten ook terugkerende vloeistoffen welke ontbreken bij conventioneel gas. Volgens een studie van Cornell University veroorzaakt onconventioneel gas net zoveel broeikasgassen als kolen. Noemenswaardig is ook het feit dat een kilo methaan de aarde 25 en 72 keer meer op dan een kilo CO2 voor een periode van 100 respectievelijk 20 jaar. Kortom, door over te stappen op schaliegas wordt de uitstoot van CO2 alleen maar vermeerderd. 5. Conclusie Het juridische kader in Europa is nog niet bestand tegen de problematiek die schaliegas met zich mee kan brengen. Sterker nog, schaliegaswinning kan zelfs inbreuk maken op waterrichtlijnen en art. 8 EVRM. Tevens zijn de feitelijke risico s van schaliegas (de vervuiling van onze waterbronnen, methaan in ons drinkwater en de slechte zuivering van afvalwater) en het feit dat het alles behalve klimaatneutraal (De CO2-uitstoot is erger dan bij kolen) alleen maar aanwijzingen voor hetgeen mij al lang duidelijk is: we moeten aan dit avontuur niet willen beginnen. Er ligt een (vooral politieke) keuze voor ons. Als we in schaliegas investeren, betekent het dat euro s die besteed kunnen worden aan schone en duurzame energie naar de verergering gaan van de grootste milieuproblemen van de wereld. Gas is en blijft een fossiele brandstof en houdt daarom de oude, vervuilende economie in gang. Tevens gaat het om een vrij kleine voorraad (naar schatting ongeveer 10 jaar), dus het is maar de vraag of het überhaupt winstgevend voor Nederland zal zijn, aangezien investeringen in infrastructuur voor de winning van schaliegas ook noodzakelijk zullen zijn. We moeten de fossiele brandstoffen vooral in de grond laten liggen en investeren in schone en volledig hernieuwbare energievoorzieningen. 27 Polder e.a., Polder e.a., 2011.

10 Aangehaalde literatuur Douma (2014) Dr. W.Th. Douma, Enig Europeesrechtelijke aspecten van schaliegaswinning, Nederlands tijdschrift voor Europees recht 2014, afl. 1, p Milieudefensie (2013) Milieudefensie (21 maart 2013), Afvalwater schaliegas praktisch onoplosbaar probleem, Van den Oord (2014) M. van den Oord, Gaswinning: de Groninger als verliezer. Gasboringen en de mogelijke schending van art. 8 EVRM, Statig 2013/2014, afl. 2, p Polder e.a. (2011) Polder, De Huu & Ten Kate, Factsheet: De risico s van onconventioneel aardgas. Milieudefensie, 5 september World Health Organization-Rapport (2011) Rapport World Health Organization inzake drinkwaterkwaliteit, Genève: 2011, p

Infomoment Schaliegas 16 juni 2014

Infomoment Schaliegas 16 juni 2014 Infomoment Schaliegas 16 juni 2014 Infomoment schaliegas Agenda Inleiding Wat is schaliegas? Wat is mogelijke impact bij opsporing en winning? Standpunt ikv. Limburg gaat klimaatneutraal Het Nederlands

Nadere informatie

Onderzoek naar houding en kennis van Nederlandse burgers ten aanzien van schaliegas

Onderzoek naar houding en kennis van Nederlandse burgers ten aanzien van schaliegas Onderzoek naar houding en kennis van Nederlandse burgers ten aanzien van schaliegas Inhoudsopgave 1. Doelstelling 2. Onderzoeksverantwoording 3. Samenvatting 4. Resultaten 5. Bijlagen (open antwoorden,

Nadere informatie

SPREKER DR. HENK DUYVERMAN, DIRECTEUR CUADRILLA

SPREKER DR. HENK DUYVERMAN, DIRECTEUR CUADRILLA SPREKER DR. HENK DUYVERMAN, DIRECTEUR CUADRILLA PROFIEL CUADRILLA Belangen in Engeland, Nederland en Polen Specialist in boren naar schaliegas 200 jaar ervaring State of the art apparatuur Start met boren

Nadere informatie

Geachte mevrouw Franke,

Geachte mevrouw Franke, Retouradres:, Aan de griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw & Innovatie T.a.v. mevrouw drs. M.C.T.M. Franke Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 2500EA Onderwerp Rondetafelgesprek inzake

Nadere informatie

Schaliegas in Europa. Ideeën over de haalbaarheid van deze onconventionele energiebron

Schaliegas in Europa. Ideeën over de haalbaarheid van deze onconventionele energiebron Schaliegas in Europa Ideeën over de haalbaarheid van deze onconventionele energiebron Agenda Introductie schaliegas Wat is het eigenlijk & hoe wordt het gewonnen Wat zijn de risico s De Schaliegas Revolutie

Nadere informatie

LEZING SCHALIEGAS,NEW EMMERGY, EMMEN, HENK DUYVERMAN, CUADRILLA NL

LEZING SCHALIEGAS,NEW EMMERGY, EMMEN, HENK DUYVERMAN, CUADRILLA NL LEZING SCHALIEGAS,NEW EMMERGY, EMMEN,30.10.2013 HENK DUYVERMAN, CUADRILLA NL IN HET NIEUWS!! IN HET NIEUWS!!! PROFIEL CUADRILLA Belangen in Engeland, Nederland en Polen Specialist in boren naar schaliegas

Nadere informatie

Arnhem Schaliegasvrij?

Arnhem Schaliegasvrij? Schriftelijke raadsvragen (zoals bedoeld in Artikel 44) 2014 Arnhem, 25 juni Arnhem Schaliegasvrij? Namens de fractie Verenigd Arnhem wil ik de volgende vragen aan het College van Burgemeester & Wethouders

Nadere informatie

2. Bij herziening van bestemmingsplannen beschermde maatregelen tegen proefboringen en winning van schaliegas opnemen. F. Buijserd burgemeester

2. Bij herziening van bestemmingsplannen beschermde maatregelen tegen proefboringen en winning van schaliegas opnemen. F. Buijserd burgemeester A U, Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders BUI 1111111111 III mui G' 3.1463 nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder G.A.H. Eikhuizen opgesteld door Ruimtelijke Ontwikkeling S Grondbedrijf

Nadere informatie

De mogelijke effecten van het boren naar en het winnen van schaliegas op de Nederlandse leefomgeving Robin Hummel

De mogelijke effecten van het boren naar en het winnen van schaliegas op de Nederlandse leefomgeving Robin Hummel De mogelijke effecten van het boren naar en het winnen van schaliegas op de Nederlandse leefomgeving Robin Hummel R.C.A. Hummel. Alle rechten voorbehouden. Overzicht Doel van het onderzoek Wat is schalie(gas)

Nadere informatie

Opdracht Wat is schaliegas? Fossiel methaan: dubbel slecht voor het klimaat

Opdracht Wat is schaliegas? Fossiel methaan: dubbel slecht voor het klimaat Opdracht Noem alle benamingen van leidingen, gecombineerd met telkens de benaming van het materiaal en het transportmiddel. Bereken zo mogelijk de maximale debietgrootte. 2.11 Schaliegas Wat is schaliegas?

Nadere informatie

Zienswijze Ontwerp Structuurvisie Ondergrond November 2016

Zienswijze Ontwerp Structuurvisie Ondergrond November 2016 Zienswijze Ontwerp Structuurvisie Ondergrond November 2016 Gemeenten Marum 20-12-2016 Inhoud Inleiding... 3 A. Algemeen... 4 A1. Visie op de ondergrond provincie Groningen... 4 B. Visie op duurzaam, veilig

Nadere informatie

agendapunt 3.a.2 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden CONSULTATIE SCHALIEGAS Datum 19 maart 2013 Afstemming Bijlagen 1 Zaaknummer 31334

agendapunt 3.a.2 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden CONSULTATIE SCHALIEGAS Datum 19 maart 2013 Afstemming Bijlagen 1 Zaaknummer 31334 agendapunt 3.a.2 1051369 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden CONSULTATIE SCHALIEGAS Portefeuillehouder Berg, A. van den Datum 19 maart 2013 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming Bijlagen 1 Zaaknummer

Nadere informatie

Betreft: Zienswijze Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau planmer structuurvisie schaliegas.

Betreft: Zienswijze Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau planmer structuurvisie schaliegas. Aan: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt conceptnotitie structuurvisie schaliegas, Postbus 23, 2290 AA Wateringen. Bijlage 1: Belangrijkste breuken in Zuid Nederland Afzender: Datum: Betreft: Zienswijze

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 28 982 Liberalisering energiemarkten Nr. 132 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Raadsmemo. Datum: 29 oktober 2013. Gemeenteraad van Hof van Twente. Kopie aan: mr. ing. B.J. Sijbom. Steenkoolgas en schaliegas

Raadsmemo. Datum: 29 oktober 2013. Gemeenteraad van Hof van Twente. Kopie aan: mr. ing. B.J. Sijbom. Steenkoolgas en schaliegas Raadsmemo Datum: 29 oktober 2013 Aan: Gemeenteraad van Hof van Twente Kopie aan: Van: Voor informatie: Onderwerp: mr. ing. B.J. Sijbom R. Hazenkamp Steenkoolgas en schaliegas 1. Aanleiding In het vragen

Nadere informatie

Gezien het advies van de commissie Ecologie en Handhaving d.d. 16 januari 2015

Gezien het advies van de commissie Ecologie en Handhaving d.d. 16 januari 2015 Ontwerpbesluit PS 67/14 B Voorgestelde behandeling PS-vergadering : 6 februari 2015 Onderwerp Zesde wijzigingsverordening Provinciale milieuverordening Noord-Brabant 2010 Provinciale Staten van Noord-Brabant,

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat De heer E.D. Wiebes Inspraakpunt winningsplan Waalwijk-Noord Postbus AE VOORSCHOTEN

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat De heer E.D. Wiebes Inspraakpunt winningsplan Waalwijk-Noord Postbus AE VOORSCHOTEN Ministerie van Economische Zaken en Klimaat De heer E.D. Wiebes Inspraakpunt winningsplan Waalwijk-Noord Postbus 248 2250 AE VOORSCHOTEN Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 22 Vragen van het lid Van

Nadere informatie

Zienswijze Ontwerp Structuurvisie Ondergrond

Zienswijze Ontwerp Structuurvisie Ondergrond Zienswijze Ontwerp Structuurvisie Ondergrond Gedeputeerde Staten Groningen 20-12-2016 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 A. Algemeen... 1 A1. Visie op de ondergrond provincie Groningen... 1 B. Visie op duurzaam,

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 31.10.2014 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 0770/2004, ingediend door Frantisek Brychta (Tsjechische nationaliteit), over een

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie verzoekschriften 28.2.2015 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 0444/2012, ingediend door het Verbond voor Burgerrechten, over een project voor de

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1858 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 533 Besluit van 30 november 2009, houdende wijziging van het Warenwetbesluit algemene chemische produktveiligheid in verband met verordening

Nadere informatie

Datum 13 juli 2015 Betreft Beantwoording vragen en commissieverzoek over productiewaterinjectie

Datum 13 juli 2015 Betreft Beantwoording vragen en commissieverzoek over productiewaterinjectie > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Toelichting winningsplan Pieterzijl Oost

Toelichting winningsplan Pieterzijl Oost Juni 2017 Toelichting winningsplan Pieterzijl Oost Waarom deze toelichting? Het winningsplan Pieterzijl Oost is door NAM ingediend en volgt momenteel de instemmingsprocedure. Met deze toelichting wil NAM

Nadere informatie

De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide

De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide IP/98/1049 Brussel, 2 december 1998 De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide De Europese Commissie heeft een voorstel voor een richtlijn

Nadere informatie

Les Ons gas raakt op

Les Ons gas raakt op LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Ons gas raakt op Werkblad Les Ons gas raakt op Werkblad Aardgas bij Slochteren In 1959 deed de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in opdracht van de regering een proefboring

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, Aan De gemeenteraad Van Ronald Ho-Sam-Sooi Datum 23 juni 2015 Onderwerp Moties inzake schaliegas tijdens het afgelopen VNG jaarcongres Zaaknummer 359410 Geachte leden van de raad, In een brief van 12 mei

Nadere informatie

Memo. PBC Risicobeheer Bronnen Risico's van de winning onconventioneel gas. Klaasjan Raat, Gijsbert Cirkel (KWR)

Memo. PBC Risicobeheer Bronnen Risico's van de winning onconventioneel gas. Klaasjan Raat, Gijsbert Cirkel (KWR) Memo PBC Risicobeheer Bronnen Risico's van de winning onconventioneel gas Klaasjan Raat, Gijsbert Cirkel (KWR) Datum: 1 maart 2011 Bestemd voor: Betreft: Kopie / afschrift: Van: Delen van deze notitie

Nadere informatie

8621 Geraadpleegd. J. Zwaneveld; F. Kers, D. Viveen

8621 Geraadpleegd. J. Zwaneveld; F. Kers, D. Viveen VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: B. Wouda Tel.nr. : 8621 Geraadpleegd consulent Datum: 26 september 2013 Afd.: Ruimte Beleid en Projecten Financieel: Tekenstukken:

Nadere informatie

Opkomende stoffen: hoe krijgen we de keten waterdicht? Marjan van Giezen Plv.dir. DG Water en Bodem Ministerie Infrastructuur en Water

Opkomende stoffen: hoe krijgen we de keten waterdicht? Marjan van Giezen Plv.dir. DG Water en Bodem Ministerie Infrastructuur en Water Opkomende stoffen: hoe krijgen we de keten waterdicht? Marjan van Giezen Plv.dir. DG Water en Bodem Ministerie Infrastructuur en Water Waterkwaliteit is verbeterd, als je terug kijkt... Na decennia slechte

Nadere informatie

DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING BIBLIOTHEEK ASSEN

DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING BIBLIOTHEEK ASSEN DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING 19-4-2016 BIBLIOTHEEK ASSEN Over mezelf Zelfstandig onderzoeker en publicist. Sinds 1976 studeer ik op (kern)energie, radioactief afval, aardgas. Veel artikel

Nadere informatie

Datum: 26 juni 2015 Onderwerp: debat over de gaswinning in Groningen (1 juli) en verzamel AO energie en SDE+ (2 juli)

Datum: 26 juni 2015 Onderwerp: debat over de gaswinning in Groningen (1 juli) en verzamel AO energie en SDE+ (2 juli) Datum: 26 juni 2015 Onderwerp: debat over de gaswinning in Groningen (1 juli) en verzamel AO energie en SDE+ (2 juli) Geacht Kamerlid, Deze week maakte minister Kamp bekend dat de gaswinning uit het Groningenveld

Nadere informatie

Betreft: aanbieding schaliegasparagraaf voor in het Energierapport 2015

Betreft: aanbieding schaliegasparagraaf voor in het Energierapport 2015 Begeleidende brief Emmeloord, 14 december 2015 Ministerie van Economische Zaken t.a.v. Minister H.G.J. Kamp Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Betreft: aanbieding schaliegasparagraaf voor in het Energierapport

Nadere informatie

Schaliegas in Nederland: op zoek naar draagvlak!

Schaliegas in Nederland: op zoek naar draagvlak! Schaliegas in Nederland: op zoek naar draagvlak! Presentatie bewonersavond De Mortel Frank de Boer Eindhoven, donderdag 23 oktober 2014 1 Profiel Cuadrilla Engels bedrijf, opgericht in 2007 Specialist

Nadere informatie

SteenkoolgaS uit de achterhoek een vergissing?

SteenkoolgaS uit de achterhoek een vergissing? SteenkoolgaS uit de achterhoek een vergissing? hoezo SteenkoolgaS? eind 2009: Concessie voor exploratie verleend aan Australische maatschappij Queensland Gas Co. Queensland is eigendom van BG (British

Nadere informatie

Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen

Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen Ministerie van Economische Zaken Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen Uitleg over het besluit gaswinning Groningen Geachte bewoner, Vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2014 heb ik in Groningen

Nadere informatie

Zienswijze Ontwerp Structuurvisie Ondergrond december 2016

Zienswijze Ontwerp Structuurvisie Ondergrond december 2016 Zienswijze Ontwerp Structuurvisie Ondergrond december 2016 Burgemeester en wethouders Dongeradeel, 20-12-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 1 A. Algemeen... 2 A1. Rolneming ruimtelijke kaders voor de ondergrond...

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 24 januari 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0010 (NLE) 5569/17 ENV 50 COMPET 37 VOORSTEL van: ingekomen: 19 januari 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. van [...]

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. van [...] EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.6.2010 COM(2010)280 definitief 2010/0168 (E) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD van [...] betreffende de verplichte toepassing van Reglement nr. 100 van de Economische

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Ons kenmerk: Z / mevrouw M.A. de Jong, de heer H. de Rijk

Ons kenmerk: Z / mevrouw M.A. de Jong, de heer H. de Rijk Notitie Ons kenmerk: Z-2015-15661 / 15945 Behandeld door: mevrouw M.A. de Jong, de heer H. de Rijk Onderwerp: Aantal pag. 5 Bijlagen: Concept notitie reikwijdte en detailniveau planmer Structuurvisie Ondergrond

Nadere informatie

Onderwerp Reactie College op de concept-notitie reikwijdte en detailniveau plan-mer Structuurvisie schaliegas

Onderwerp Reactie College op de concept-notitie reikwijdte en detailniveau plan-mer Structuurvisie schaliegas gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg BM1401583 RAADSMEDEDELING Onderwerp Reactie College op de concept-notitie reikwijdte en detailniveau plan-mer Structuurvisie

Nadere informatie

Datum 26 januari 2017 Betreft Beantwoording vragen over de plannen van NAM om de put Vries-10 in Assen op te starten

Datum 26 januari 2017 Betreft Beantwoording vragen over de plannen van NAM om de put Vries-10 in Assen op te starten > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

2. Lees nu de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp.

2. Lees nu de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. Tekst lezen 1. Lees de tekst nog niet! Maak eerst deze vraag: Wat weet je van de aardbevingen in Groningen? Schrijf het op in de linkerkolom. Wat weet ik van de aardbevingen? Wat ben ik te weten gekomen?

Nadere informatie

[verzoeker], wonend te [woonplaats], en elf anderen,

[verzoeker], wonend te [woonplaats], en elf anderen, 201501544/4/A4. Datum uitspraak: 29 mei 2015 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op een verzoek om het treffen van

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over schaliegas.

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over schaliegas. Rotterdam, 5 november 2013. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over schaliegas. Aan de Gemeenteraad. Op 4 oktober 2013 stelde het raadslid A. Bonte

Nadere informatie

Mededeling. Onderwerp Resultaten onafhankelijk onderzoek schauegas

Mededeling. Onderwerp Resultaten onafhankelijk onderzoek schauegas PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Resultaten onafhankelijk onderzoek schauegas Doel van deze mededeling: Afdoen van de toezegging dat de staten zullen worden geïnformeerd over de uitkomsten van

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken Samenvatting

Ministerie van Economische Zaken Samenvatting Ministerie van Economische Zaken Samenvatting Structuurvisie schaliegas 14 Samenvatting structuurvisie schaliegas Inhoud Schaliegas onderzoek naar een nieuwe energiebron 3 Schaliegas winnen in Nederland

Nadere informatie

Q&A (ultradiepe) geothermie in Utrecht

Q&A (ultradiepe) geothermie in Utrecht Q&A (ultradiepe) geothermie in Utrecht Algemeen Wat is (ultradiepe)geothermie? Bij geothermie (aardwarmte) wordt de warmte die in de aarde is omhoog gehaald en gebruikt. Door een boring onttrekken we die

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEAN PARLIAMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 3.3.2011 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 0301/2008, door Rosa María Fernández Jiménez (Spaanse nationaliteit), namens het "Plataforma

Nadere informatie

Schaliegas: onzekerheden in geologie, economie, milieu en klimaat. Ko van Huissteden Vrije Universiteit

Schaliegas: onzekerheden in geologie, economie, milieu en klimaat. Ko van Huissteden Vrije Universiteit Schaliegas: onzekerheden in geologie, economie, milieu en klimaat Ko van Huissteden Vrije Universiteit Inhoud Energie en economie Milieu en Klimaat Wetenschappelijke onzekerheden schaliegas/olie Ko van

Nadere informatie

Leeswijzer Actualisatie Winningsplan Bergen II

Leeswijzer Actualisatie Winningsplan Bergen II Leeswijzer Actualisatie Winningsplan Bergen II Oktober 2017 Inhoud 1. TAQA in de regio Alkmaar... 2 2. Winning aardgas sinds 1972: het winningsplan... 2 3. Trillingen... 3 4. Bodemdaling... 4 5. Overige

Nadere informatie

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad Opdracht 1 Weet jij waar je poep en plas blijft nadat je hebt doorgetrokken?. Bijvoorbeeld. Het verdwijnt in het riool. Dan gaat het naar de waterzuiveringsinstallatie. Wat is je eerste indruk van de sanitaire

Nadere informatie

Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen

Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen Heleen de Coninck, 13 september 2011 Energieonderzoek Centrum Nederland Grootste energieonderzoekcentrum van Nederland Missing link tussen

Nadere informatie

09B: Energie in de toekomst

09B: Energie in de toekomst 09B: Energie in de toekomst Dr. Boris Jansen Universiteit van Amsterdam Universitair Docent Aardwetenschappen Opleidingsdirecteur Future Planet Studies Coördinator 1 e jaars vak Energietransities 1 FPS

Nadere informatie

Basisinformatie aardgaswinning uit schalie in Nederland

Basisinformatie aardgaswinning uit schalie in Nederland Basisinformatie aardgaswinning uit schalie in Nederland H1. Aardgas in Nederland Een Nederlandse energiebron Aardgas is de belangrijkste energiebron van Nederland. Het voorziet in bijna de helft van onze

Nadere informatie

Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen. Heleen de Coninck, 13 september 2011

Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen. Heleen de Coninck, 13 september 2011 Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen Heleen de Coninck, 13 september 2011 Energieonderzoek Centrum Nederland Grootste energieonderzoekcentrum van Nederland Missing link tussen

Nadere informatie

Belangen: wie heeft welke belangen?

Belangen: wie heeft welke belangen? Belangen: wie heeft welke belangen? Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen gaan in duo s de actoren koppelen aan de belangen die zij hebben. Dit doen zij door lijnen te trekken tussen betrokkenen en belangen.

Nadere informatie

Schaliegas, vervuiling of energiedrank voor de economie? Ko van Huissteden Stichting Schaliegasvrij Nederland

Schaliegas, vervuiling of energiedrank voor de economie? Ko van Huissteden Stichting Schaliegasvrij Nederland Schaliegas, vervuiling of energiedrank voor de economie? Ko van Huissteden Stichting Schaliegasvrij Nederland Inhoud Energie en economie Milieu en Klimaat Ko van Huissteden Bio: 1992-heden Docent Aardwetenschappen

Nadere informatie

DOSIS SOLA FACIT VENEMUM

DOSIS SOLA FACIT VENEMUM DOSIS SOLA FACIT VENEMUM Misverstanden over de wetgevingen Een paar reacties Regelgeving Chemische stoffen Classificering indeling is gebaseerd op de gevaareigenschap van een stof REACH & CLP Wat is REACH?

Nadere informatie

Datum 5 februari 2019 Betreft Vragen naar aanleiding van het bericht 'Schadelijke lekkage dreigt bij duurzame aardwarmte'

Datum 5 februari 2019 Betreft Vragen naar aanleiding van het bericht 'Schadelijke lekkage dreigt bij duurzame aardwarmte' > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Schaliegas: vies, veilig, voordelig?

Schaliegas: vies, veilig, voordelig? Lesbrief GeoGids september 2013 Schaliegas: vies, veilig, voordelig? Kinderen moeten levenslang zwijgen over schaliegas Twee Amerikaanse kinderen van 7 en 10 jaar mogen de rest van hun leven nooit meer

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 009-04 Commissie verzoekschriften 9.3.0 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 084/004, ingediend door Charles Winfield (Britse nationaliteit), over de kwaliteit van het drinkwater

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 29.9.2014 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 0359/2012, ingediend door Maria Elena Solís Yánez (Spaanse nationaliteit), over de

Nadere informatie

Gasvondst Slochteren-1 (1959) De Wereldreis van Nederland 550 miljoen jaar geleden - nu. Bron: SPB Atlas, 2011 Bron: Berendsen 2004 6!

Gasvondst Slochteren-1 (1959) De Wereldreis van Nederland 550 miljoen jaar geleden - nu. Bron: SPB Atlas, 2011 Bron: Berendsen 2004 6! Bevingen in Hoe zit dat nu? Gasvondst Slochteren-1 (1959) NL Gas Productie Slochteren Rien Herber Infoversum, 22 november Source: EBN 2010 Rotliegend Zandsteen Reservoir De Wereldreis van Nederland 550

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Vijfde wijzigingsverordening Provinciale milieuverordening Noord- Brabant 2010 Provinciale Staten van Noord-Brabant Nummer 169/14 Bijlage(n)

Nadere informatie

Factsheet: NLGWSC0005 Grondwater in diepe zandlagen

Factsheet: NLGWSC0005 Grondwater in diepe zandlagen Factsheet: NLGWSC0005 -DISCLAIMER- De informatie die in deze factsheet wordt weergegeven is bijgewerkt tot en met 25 april 2014. Deze factsheet dient gezien te worden als een werkversie ten behoeve van

Nadere informatie

REACH Een introductie in de nieuwe EU-wetgeving voor chemische stoffen voor leveranciers van Akzo Nobel

REACH Een introductie in de nieuwe EU-wetgeving voor chemische stoffen voor leveranciers van Akzo Nobel REACH Een introductie in de nieuwe EU-wetgeving voor chemische stoffen voor leveranciers van Akzo Nobel REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperking van Chemische stoffen Wat is REACH?

Nadere informatie

Structuurvisie Ondergrond

Structuurvisie Ondergrond Structuurvisie Ondergrond Technische briefing 19 oktober 2016 Suzanne Buil Rob de Groot Marja Gijsen Hans Wouters Provincie Gelderland 19 oktober 2016 1 Programma STRONG Proces vanaf 2011 Probleemstelling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 952 Schaliegas Nr. 32 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 juli

Nadere informatie

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE L 39/72 Publicatieblad van de Europese Unie 8.2.2014 AANBEVELINGEN AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 22 januari 2014 betreffende de minimumbeginselen voor de exploratie en productie van koolwaterstoffen

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 2.9.2010 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 1356/2009, ingediend door O.C. (Ierse nationaliteit), over de voorziene aanleg van een elektriciteitsleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 529 Gaswinning Groningen-veld Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Voorspellen Zet stap 1 van het stappenplan. 1. Waar gaat de tekst over volgens jou?

Voorspellen Zet stap 1 van het stappenplan. 1. Waar gaat de tekst over volgens jou? Deze les is een blokles. Je gebruikt alle stappen van het stappenplan lezen. Je voorspelt waar de tekst over gaat. Je beantwoordt vragen die gaan over: o moeilijke woorden/stukjes tekst o algemene dingen

Nadere informatie

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst)

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst) L 125/10 VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2015/786 VAN DE COMMISSIE van 19 mei 2015 tot vaststelling van criteria voor de aanvaardbaarheid van zuiveringsprocedés die worden toegepast op producten die bedoeld

Nadere informatie

Gemeente, II llll llll II II INI 2 9 JUN DIV.STAN. k o m e n. Provincie Noord-Brabant

Gemeente, II llll llll II II INI 2 9 JUN DIV.STAN. k o m e n. Provincie Noord-Brabant k o m e n Gemeente, 2 9 JUN 2018 Provincie Noord-Brabant Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC 'S-HERTOGENBOSCH II llll llll II II INI 4343346 DIV.STAN ons kenmerk Z17-016380

Nadere informatie

Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau planmer Structuurvisie Schaliegas

Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau planmer Structuurvisie Schaliegas Wtįf* U114/07501 gemeente ÇASTRICUM A ke ÍS loo í AANGETEKEND Bureau Energieprojecten Inspraakpunt conceptnotitie Structuurvisie Postbus 23 2290 AA Wateringen Castricum, 4 juli 2014 ZIENSWIJZE U 1 4/ 0

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst van Parijs, die

Nadere informatie

Datum 3 november 2017 Betreft Beantwoording vragen over verontreiniging door lekkages van NAM in Rossum

Datum 3 november 2017 Betreft Beantwoording vragen over verontreiniging door lekkages van NAM in Rossum > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 16.5.2001 COM(2001) 261 definitief Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD waarbij Denemarken wordt gemachtigd om overeenkomstig de procedure van artikel

Nadere informatie

WE KUKELEN DE AFGROND IN

WE KUKELEN DE AFGROND IN Fietsers komen de pont af bij steiger De Ruyterkade, februari 1951 Foto Ben van Meerendonk/Algemeen Hollands Fotopersbureau, collectie IISG, Amsterdam Heeft u wel eens van EROEI gehoord? De meeste mensen

Nadere informatie

Folkert Buiter 2 oktober 2015

Folkert Buiter 2 oktober 2015 1 Nuchter kijken naar feiten en trends van aardbevingen in Groningen. Een versneld stijgende lijn van het aantal en de kracht van aardbevingen in Groningen. Hoe je ook naar de feitelijke metingen van de

Nadere informatie

AANGETEKEND Bureau Energieprojecten Inspraakpunt conceptnotitie Structuurvisie Schaliegas Postbus 23 2290 AA Wateringen. Wolvega 7 juli 2014

AANGETEKEND Bureau Energieprojecten Inspraakpunt conceptnotitie Structuurvisie Schaliegas Postbus 23 2290 AA Wateringen. Wolvega 7 juli 2014 AANGETEKEND Bureau Energieprojecten Inspraakpunt conceptnotitie Structuurvisie Schaliegas Postbus 23 2290 AA Wateringen Wolvega 7 juli 2014 ZIENSWIJZE conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau planmer

Nadere informatie

Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Advies benzine en diesel

Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Advies benzine en diesel Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling - over het ontwerp-kb tot vervanging van het KB van 26 september 1997 betreffende de benamingen, de kenmerken en het loodgehalte van benzines voor motorvoertuigen;

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage. Datum 25 januari 2013 Betreft Gaswinning Groningen-veld

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage. Datum 25 januari 2013 Betreft Gaswinning Groningen-veld > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State Datum 27 januari 2016 ECLI:NL:RVS:2016:155

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State Datum 27 januari 2016 ECLI:NL:RVS:2016:155 M en R 2016 afl. 5 Eventuele toekomstige gaswinning hoeft niet te worden betrokken bij de beoordeling of in verband met de exploratieboring een milieueffectrapport moet worden gemaakt. Instantie Afdeling

Nadere informatie

Samenvatting. Geothermische energie uit Trias aquifers in de ondergrond van Noord-Brabant

Samenvatting. Geothermische energie uit Trias aquifers in de ondergrond van Noord-Brabant 1 Samenvatting Geothermische energie uit Trias aquifers in de ondergrond van Noord-Brabant De gemeenten Breda, Tilburg en Helmond hebben in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, Brabant Water en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage. Datum 8 juni 2011. Stand van zaken winning van schaliegas

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage. Datum 8 juni 2011. Stand van zaken winning van schaliegas > Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

MOTIE 6a. van de fractie van de Progressieve Partij inzake indienen zienswijze op de conceptnotitie Structuurvisie Schaliegas.

MOTIE 6a. van de fractie van de Progressieve Partij inzake indienen zienswijze op de conceptnotitie Structuurvisie Schaliegas. MOTIE 6a. van de fractie van de Progressieve Partij inzake indienen zienswijze op de conceptnotitie Structuurvisie Schaliegas. De gemeenteraad van Aalten, in vergadering bijeen op dinsdag 8 juli 2014;

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND. Verbeek. drs T. van der Wal. Provinciale Staten van Flevoland D.t.v. de griffier mevrouw A. Kost INTERN

PROVINCIE FLEVOLAND. Verbeek. drs T. van der Wal. Provinciale Staten van Flevoland D.t.v. de griffier mevrouw A. Kost INTERN Postbus 55 8200 AB Lelystad Provinciale Staten van Flevoland D.t.v. de griffier mevrouw A. Kost Telefoon (0320)-265265 Fox (0320)-265260 E-ma;7 provincie@flevoland.nl Website www.flevoland.nl INTERN Verzenddafum

Nadere informatie

Slappe normen voor luchtkwaliteit zijn gevaar voor de gezondheid

Slappe normen voor luchtkwaliteit zijn gevaar voor de gezondheid Slappe normen voor luchtkwaliteit zijn gevaar voor de gezondheid Adviesbureau Royal HaskoningDHV (RHDHV) heeft in opdracht van Milieudefensie onderzocht hoeveel bescherming verschillende normen (wettelijke

Nadere informatie

We boren (te?) diep op zoek naar aardwarmte

We boren (te?) diep op zoek naar aardwarmte We boren (te?) diep op zoek naar aardwarmte De belangstelling voor de winning van aardwarmte groeit. Maar toezichthouder SodM ziet een jonge onervaren sector. Op sommige plekken is een verhoogd risico

Nadere informatie

ZIENSWIJZE Concept notitie Reikwijdte en Detailniveau plan MER Structuurvisie Schaliegas

ZIENSWIJZE Concept notitie Reikwijdte en Detailniveau plan MER Structuurvisie Schaliegas Bureau Energieprojecten Inspraakpunt conceptnotitie Postbus 23 2290 AA Wateringen Hoogeveen 7 juli 2014 ZIENSWIJZE Concept notitie Reikwijdte en Detailniveau plan MER Geachte mevrouw, heer, Tot en met

Nadere informatie

*PU14-05116* AFDELING UITVOERING Vergunningen

*PU14-05116* AFDELING UITVOERING Vergunningen AFDELING UITVOERING Vergunningen Ministerie van Economische Zaken Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt conceptnotitie structuurvisie schaliegas Postbus 23 2290 AA WATERINGEN Raadhuisplein 1 Postbus 50

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ADVIES VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ADVIES VAN DE COMMISSIE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 1.8.2006 COM(2006) 434 definitief 2003/0210 (COD) ADVIES VAN DE COMMISSIE overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 2.2.2017 COM(2017) 51 final 2017/0016 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de in Kigali goedgekeurde overeenkomst tot wijziging van het Protocol

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 1: Onderzoeksgebied in paars

Samenvatting. Figuur 1: Onderzoeksgebied in paars Samenvatting Geothermie duurzame energiebron De lat voor verduurzaming in de woningbouw, tuinbouw en industrie ligt hoog. Het blijkt uit onderzoek en praktijk dat geothermie een zeer kosteneffectieve manier

Nadere informatie

Grondwaterkwaliteit in de Omgevingswet (Sessie 4.3) Relatie met beheer van bodemverontreinigingen

Grondwaterkwaliteit in de Omgevingswet (Sessie 4.3) Relatie met beheer van bodemverontreinigingen Grondwaterkwaliteit in de Omgevingswet (Sessie 4.3) Relatie met beheer van bodemverontreinigingen Programma 1. Opening (5 min) Dagvoorzitter, Peter de Putter (Sterk Consulting) 2. Grondwaterkwaliteit in

Nadere informatie