Voorbereiding/nodig. Het doel wat we deze week willen bereiken is:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorbereiding/nodig. Het doel wat we deze week willen bereiken is:"

Transcriptie

1

2 Wat gaan we doen? In het thema Ik en mijn familie staat familie centraal. De kinderen ontdekken welke mensen bij hun familie horen ze praten over jong en oud, verschillende familieleden, verjaardagen en samen dingen doen. Zo doen de kinderen alsof ze gaan logeren bij oma, beelden ze familieleden uit en maken ze een collage en/of stamboom met familiefoto s. Ook brengen we 3 februari een bezoekje aan de opa s en oma s in bejaardenhuis Het Hoge Heem. Dit sluit mooi aan bij dit thema. Het is vooral belangrijk dat het thema aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. In interactie bepalen de pedagogisch medewerker en de kinderen samen het verloop van de activiteiten. Op deze manier heeft het kind altijd inbreng in de activiteit en is de betrokkenheid van het kind bij een activiteit groot. Tijdens dit gehele thema lezen wij het verhaal uit het knieboek Ole wil zijn popje. Ook worden er boeken gehaald bij de bibliotheek die aansluiten op dit thema. Van de activiteiten worden foto s gemaakt voor op het digitale scherm zodat de ouders kunnen zien waar hun kind mee bezig is tijdens het thema.

3 Activiteit 1: 19 januari t/m 23 januari Introductie: Mijn familie Doel Voorbereiding/nodig Activiteit in een grote groep De kinderen praten over hun familie terwijl ze hun foto s bekijken. Alle kinderen mogen deze week foto s meenemen van familie. Met de kinderen die nog geen stamboom hebben gaan wij er één maken. Ook kunnen de kinderen die een verouderde stamboom hebben een nieuwe maken. De kinderen met een recente stamboom kunnen de foto s op een A-4tje plakken. De grote kinderen mogen de foto s zelf uitknippen en de jongste kinderen helpen bij het opplakken van zijn/haar foto s. Met de kinderen maken we dan één grote fotomuur. Samen met de kinderen bespreken we de foto s. Ook de baby s betrekken we daarbij. Zo ziet iedereen elkaars familie. Met de baby s kunnen we ook hun foto s bespreken op schoot en natuurlijk lezen we verschillende boekjes voor. Woorden tijdens activiteit: - De broer. - De familie. - De mama. - De moeder. Het doel wat we deze week willen bereiken is: Spraak/taalontwikkeling: De kinderen kunnen familieleden benoemen. Ook de baby s leren namen van enkele familieleden zoals: papa, mama, opa en oma. Motorische ontwikkeling: De fijne motoriek wordt gestimuleerd bij het knippen en/of opplakken van de foto s. Rekenprikkels: De kinderen bekijken hoeveel broertjes, zusjes, opa s, oma s en huisdieren ze hebben. - Puk. - Stambomen. - Meegebrachte foto s van familie. - Boekjes die aansluiten op het thema. - Gekleurde A-4tjes. - Lijm en kwasten. - Schortjes.

4 - De papa. - De vader. - De oma. - De opa. - De zus. - Mijn. Activiteit 2: 26 januari t/m 30 januari Doel Voorbereiding/nodig Hoek: Papa s, mama s en baby s Activiteit in een kleine groep in de huishoek. De kinderen spelen met babyspulletjes en doen net alsof ze een baby, een papa of een mama zijn. Ze spelen dagelijkse handelingen na. De pm ers begeleiden de kinderen hierin. Met de baby s gaan we op de grond op een speelkleed of mat zitten. We leggen een mand neer met een aantal babyspulletjes zoals een fles, spuugdoekje, een speeltje en een luier. Laat de baby s de babyspulletjes zien en voelen. Benoem daarbij de voorwerpen en reacties van de baby s. Stop alle spulletjes terug in de mand en laat de baby s met de voorwerpen spelen. Het doel wat we deze week willen bereiken is: Spraak/taalontwikkeling: De kinderen benoem familieleden tijdens het nabootsen daarvan en verteld daarover. Sociaal/emotionele ontwikkeling: Het kind speelt onder begeleiding samen met andere kinderen. Het kind speelt met andere kinderen een eenvoudig rollenspel. Rekenprikkels: Het kind past verschillende verkleedkleren. Motorische en zintuigelijke ontwikkeling: De baby s onderzoeken verschillende materialen - Puk. - Verkleedkleren om vadertje, moedertje en baby tje te spelen. Denk aan kleren voor een vader en moeder en aan babykleertjes (sokjes, mutsjes). - Doe Puk een babypakje aan en leg hem in zijn bedje. - Babyspulletjes zoals sokjes, mutsje, slab, speen, flesjes, babyspeelgoed, luier en spuugdoekje. - Mandje om de babyspulletjes in te doen.

5 Woorden tijdens activiteit: - De baby. - Het bed. - Het huis. - Het kind. - Kijken. - Koken. - Pakken. - Moe. - Slapen. - Werken. door te voelen, te luisteren, te kijken en ermee te experimenteren. Activiteit 3: 2 februari t/m 6 februari Doel Voorbereiding/nodig Spel: Met de trein naar opa en oma! Activiteit in een kleine groep. De kinderen spelen dat ze met de trein naar opa en oma gaan en doen een treinconducteur na. Op dinsdag 3 februari gaan we op bezoek bij de opa s en oma s in Het Hoge Heem. We gaan daar met de trein naar toe (wandelend met de bolderkar). Daar lezen we boekjes met de kinderen die aansluiten bij dit thema. Het doel wat we deze week willen bereiken is: Spraak/taalontwikkeling: Het kind begrijpt eenvoudige opdrachten en voert ze uit. De kinderen benoemen familieleden zoals opa en oma en vertellen over hun gebeurtenissen thuis. Ook komen er woorden en begrippen voor tijdens het voorlezen van boekjes en het zingen - Puk. - 4 of 5 stoelen. Deze vormen de trein. Zet Puk op de voorste stoel. - Speelgoedtrein. - Conducteurs pet, fluitje, spiegelei en kniptang. Leg de conducteursspullen bij de trein. - Maak zelf treinkaartjes of gebruik echte

6 Met de baby s kunnen we op een kleed of mat zitten met in het midden een speelgoedtrein. Laat de trein van de ene baby naar de andere baby rijden en maak daarbij treingeluiden zoals: tjoeketjoeketjoek, daar komt de trein aan! Zing ondertussen een liedje zoals: de trein die rijd op wielen of de wielen van de trein in plaats van de wielen van de bus (Zie bijlage!) Woorden tijdens activiteit: - Fluiten. - Instappen. - Mijn kaartje. - ( te) Laat. - Rijden. - De stoel. - (Op) tijd. - De trein. - Uitstappen. - Het wiel. van het liedje over de trein. Sociaal/emotionele ontwikkeling: Het kind speelt onder begeleiding samen met andere kinderen. Het kind speelt met andere kinderen een eenvoudig rollenspel Met de trein naar opa en oma! Rekenprikkels: Het kind kent de begrippen langzaam en snel, en op tijd en te laat. Motorische en zintuigelijke ontwikkeling: De baby s onderzoeken verschillende onderdelen van de speelgoedtrein door te kijken, te luisteren en te voelen en ermee te experimenteren. treinkaartjes en geef elk kind er één. Activiteit 4: 9 februari t/m 13 februari Spel: Wie woont er bij jou? Activiteit in een grote groep. Doel Voorbereiding/nodig

7 Woorden tijdens activiteit: - Bij. - Eten. - Het huis. - Het liedje. - Lopen. - Met. - Slapen. - Spelen. - Wonen. - Zingen. De kinderen zingen een liedje over wie er bij hen thuis woont (Zie bijlage!) Bespreek met de kinderen de foto s op de fotomuur en/of stambomen. Wie wonen er bij jou in huis? Hebben jullie een huisdier? Hoeveel broertjes en zusjes heb jij? etc. Betrek ook de baby s bij deze activiteit. Het doel wat we deze week willen bereiken is: Spraak/taalontwikkeling: De kinderen leren de namen van enkele familieleden. Het kind vertelt over zijn familieleden en over de dagelijkse gebeurtenissen thuis. Ook zingen we met elkaar het liedje: In Holland staat een huis. - Puk. - Foto s die bij de kinderen thuis zijn gemaakt. Sociaal/emotionele ontwikkeling: Het kind gaat er gemakkelijk mee om als de pm er de aandacht op hem vestigt in de groep. Rekenprikkels: De kinderen bekijken hoeveel broertjes, zusjes, opa s, oma s en huisdieren ze hebben.

8 Activiteit 5: 16 februari t/m 20 februari Doel Voorbereiding/nodig Knutselen: Lekker kleien. Activiteit in een kleine groep. De baby s kneden met klei, de jongere kinderen maken vormpjes van klei en de oudere kinderen proberen poppetjes te kleien. De kinderen bekijken het kleibeeldje die de pm er heeft gemaakt. Lijkt die op Puk? Laat de kinderen telkens een deel van het lichaam van Puk aanwijzen daarna wijzen ze hetzelfde lichaamsdeel op het beeldje aan. Laat daarna de kinderen zelf aan de slag gaan. Woorden tijdens activiteit: - Droog/nat - Rond. - Ik/mij. - Wassen. - Jij/je. - De klei. - Kleien. - Komen. - Lijken. Het doel wat we deze week willen bereiken is: Spraak/taalontwikkeling: Het kind benoemt lichaamsdelen. Het kind begrijpt eenvoudige opdrachten en voert ze uit. Sociaal/emotionele ontwikkeling: Het kind bepaald zelf wat hij/zij maakt van klei en laat zijn/haar eigen fantasie erop los. Motorische en zintuigelijke ontwikkeling: Het kind onderzoekt het klei door te voelen, te kijken en ermee te experimenteren. Rekenprikkels: De kinderen kijken naar de grootte en het aantal lichaamsdelen van het kleipoppetje. - Puk. - Kleibeeldje van Puk. De pm ers maken van tevoren een kleibeeldje van Puk. - Klei. - Kleispulletjes. - Schorten. - Placemats.

9 Activiteit 6: 23 februari t/m 27 februari Afsluiting! Expressie: Mijn huisdier. Doel Voorbereiding/nodig Activiteit in de kleine groep. De kinderen worden geschminkt als huisdier en doen dat dier na. Vraag de kinderen of wij (knuffel)dieren op de groep hebben, vraag ze of de dieren zacht zijn etc. Stel dan voor om de kinderen te schminken. Betrek ook de baby s hierbij door bijvoorbeeld hun neusje te schminken. Woorden tijdens activiteit: - Als (zoals). - Zwart. - Blaffen. - De stok. - Het dier. - De hond. - Het konijn. - De poes. - De snorharen. - Spelen. Het doel wat we deze week willen bereiken is: Spraak/taalontwikkeling: Het benoemen van dieren. Sociaal/emotionele ontwikkeling: Met elkaar het naspelen van huisdieren. Motorische en zintuigelijke ontwikkeling: Het voelen aan de knuffeldieren of ze hard of zacht zijn. Ook ervaren de kinderen hoe het aanvoelt om geschminkt te worden. Het kind doet houdingen en bewegingen van dieren na. Rekenprikkels: Hoeveel huisdieren hebben de kinderen thuis? - Puk. - Knuffels: Poes, hond en konijn. Leg deze spullen in de huishoek in een mand of kist. - Schminkspullen. - Spiegel.

10 Liedje bij activiteit 3 De wielen van de trein De wielen van de trein die draaien rond Draaien rond, draaien rond De wielen van de trein die draaien rond Als de trein gaat rijden De deuren van de trein gaan open en dicht Open en dicht, open en dicht De deuren van de trein gaan open en dicht Als de trein gaat rijden De lichten van de trein gaan aan en uit Aan en uit, aan en uit De lichten van de trein gaan aan en uit

11 Als de trein gaat rijden De mensen in de trein gaan op en neer Op en neer, op en neer De mensen in de trein gaan op en neer Als de trein gaat rijden De mama's in de trein die kletsen maar Kletsen maar, kletsen maar De mama's in de trein die kletsen maar Als de trein gaat rijden etc.

12 Liedje bij activiteit 4 In Holland staat een huis 1. In Holland staat een huis (2x) In Holland staat een huis, jaja, Van je singela singela hopsasa. In Holland staat een huis, in Holland staat een huis. 2. En in dat huis daar woont (Naam kind) (2x). In dat huis daar woont.jaja, Van je singela singela hopsasa. In dat huis daar woont, in dat huis daar woont 3. En (Naam kind) woont met (papa, mama, broertje ) (2x). En (Naam kind) woont met (papa, mama, broertje ), jaja. Van je singela singela hopsasa. En (Naam kind) woont met (papa, mama, broertje ) (2x)

13 Woorden tijdens het thema - De broer. - Pakken. - Moe. - Slapen. - Werken. - Fluiten. - Instappen. - Mijn kaartje. - ( te) Laat. - Rijden. - De stoel. - Het wiel. - (Op) tijd. - De trein. - Uitstappen. - Bij. - Eten. - Het huis. - Het liedje. - De familie. - De mama. - De moeder. - De papa. - De vader. - De oma.

14 - De opa. - De zus. - Mijn. - De baby. - Het bed. - Het huis. - Het kind. - Kijken. - Koken. - Lopen. - Met. - Slapen. - Spelen. - Wonen. - Zingen. - Droog/nat - Rond. - Ik/mij. - Wassen. - Jij/je. - De klei. - Kleien. - Komen. - Lijken. - Als (zoals). - Zwart. - Blaffen. - De stok. - Het dier. - De hond. - Het konijn.

15 - De poes. - De snorharen. - Spelen.

De kinderen spelen dat ze met de trein naar oma gaan. 2 De kinderen praten over hun familie terwijl ze hun foto s bekijken

De kinderen spelen dat ze met de trein naar oma gaan. 2 De kinderen praten over hun familie terwijl ze hun foto s bekijken Ik en mijn familie In het thema; Ik en mijn familie staat familie centraal. De kinderen ontdekken welke mensen bij hun familie horen. Ze praten over jong en oud, verschillende familieleden, verjaardagen

Nadere informatie

Ik en mijn familie. Hoe ziet dit thema eruit? >>> DOEN DOEN DOEN! <<<

Ik en mijn familie. Hoe ziet dit thema eruit? >>> DOEN DOEN DOEN! <<< Ik en mijn familie Hoe ziet dit thema eruit? Vanaf week 18 (maandag 29 april) t/m week 23 (vrijdag 7 juni) gaan we bezig met het thema Ik en mijn familie. In dit thema staat familie centraal. De kinderen

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Week 5 Datum 27 t/m 31 januari 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ het gezicht van Puk. Spiegeltje in Puk zijn rugzak. Wat is dat nou? 09.20 uur - Voorleesboek: Kikker is

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren poetst zijn tanden 1. Wilde dieren versus huisdieren wilde dieren en huisdieren van elkaar onderscheiden Breng zelf prenten van dieren mee. Vraag ook aan de kinderen om prenten van dieren mee te brengen.

Nadere informatie

VVE programma voor gastouders. Een nieuw vriendje. Thema Welkom Kiki. gastouderprogramma. Kansen in Kinderen

VVE programma voor gastouders. Een nieuw vriendje. Thema Welkom Kiki. gastouderprogramma. Kansen in Kinderen VVE programma voor gastouders Thema Welkom Kiki Een nieuw vriendje gastouderprogramma Kansen in Kinderen Voorwoord Voor u ligt de eerste ouderbijlage van het VVE programma voor gastouders: Welkom Kiki.

Nadere informatie

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Inhoudsopgave Inleiding 2 Toetsing 3 Aanbieden 4 Gebaren Algemeen 5 Familie 16 Eten en drinken 20 Binnen en buiten spelen 33 Verzorging en kleding 44 Het weer

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2016 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2016 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2016 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK Uk & Puk Het kinderdagverblijf en de peuterspeelschool van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Speelplezier. Thema: Start: Nieuwe woorden: Week 1: ontbijt, dienblad Week 2: zie dagverslagje. Demonstratiespel; woorden voorbewerken en uitleggen

Speelplezier. Thema: Start: Nieuwe woorden: Week 1: ontbijt, dienblad Week 2: zie dagverslagje. Demonstratiespel; woorden voorbewerken en uitleggen Demonstratiespel; woorden voorbewerken en uitleggen Speelplezier Een pedagogisch medewerker speelt moeder, ze ligt te slapen in bed. De andere pedagogisch medewerker is kind. Het kind maakt een dienblad

Nadere informatie

Nieuwsbrief Papegaaitjes, mei 2017

Nieuwsbrief Papegaaitjes, mei 2017 Nieuwsbrief Papegaaitjes, mei 2017 Het thema Ik en mijn familie zit er al weer op. En wat was het weer een leuk thema. Allereerst wil ik alle ouders bedanken voor het maken van de stamboom. Ik kon natuurlijk

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen Mondelinge taal 1 Spraak-taalontwikkeling Baby blauw maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) herhaalt geluidjes Dreumes brabbelt bij (eigen) spel oranje begint steeds meer

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JULI 2015 SPELEN MET WATER! Water: het kost bijna niets, het is bijna overal en het is zo heerlijk verfrissend in de zomer! Kortom, een prima speelmateriaal

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet Babygroepen Beweegknap 1. Bewegen met knuffel Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet 2. Dansen en dan knuffelen Beschrijving:

Nadere informatie

2.5!"FAMILIETREKJES. # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP

2.5!FAMILIETREKJES. # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP 2.5!"FAMILIETREKJES # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP - luisteren: begrijpen van instructies voor een zoekopdracht, in dit geval een stamboom samenstellen van een denkbeeldige familie - begrijpen

Nadere informatie

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast Mijn broer heeft ADHD Mijn broer heeft ADHD Ouders hebben twee of meer kinderen Waarvan één (soms ook meerdere) stoorzender(s) Hoe houden we dit gezin in evenwicht? Waar moeten we op letten? Het zal je

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders,

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders, Rups-nieuwtje Best, september 2014 Beste ouders, Dit is het eerste rups-nieuwtje van dit schooljaar. Voor sommige kinderen was onze klas al bekend terrein. Voor anderen is het nieuw om naar school te gaan

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Piramide. Informatie voor ouders en verzorgers

Piramide. Informatie voor ouders en verzorgers Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide Informatie voor ouders en verzorgers Voor alle kinderen van 0 tot 7 jaar Optimale ontwikkeling van ieder kind Spel staat centraal Zelfstandig leren Wat

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes)

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) 1 Omgaan met en uiten van eigen gevoelens en ervaringen toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) laat non-verbaal zien dat hij/zij iets niet wil (bijv. slaat fles weg, draait hoofd als

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat KDV VUURVOGEL NR 3 september 2015 Weer aan de slag! We zijn alweer enkele weken op onze eigen locatie en dat voelt goed! Maar het was ook leuk op de Maasstraat. Daar hebben we 6 weken samengespeeld met

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE Figurentheater Propop vzw Figurentheater Propop en De Poppenzaal Steenweg op oosthoven 114 2300 Turnhout - België Tel : 014.423322 Email : info@propop.be Website

Nadere informatie

M i. deborah van de leijgraaf

M i. deborah van de leijgraaf M i deborah van de leijgraaf Ik ga logeren! Thema : Familie Leeftijd : 2+ 3+ 2-4 jaar Ontwikkelingsgebied : Sociaal emotioneel Soort activiteit : Rollenspel Samen Emoties Duur :

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Thema 1: Wie zijn wij?

Thema 1: Wie zijn wij? Thema 1: Wie zijn wij? Verhaallijn We zitten in een nieuwe groep en we moeten allemaal nog een beetje aan elkaar wennen. Op een ochtend vinden we een brief van een wezentje. Hij vraagt of hij in onze klas

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar Sint en Kerst Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar 0 1 ½ In het thema 'Sint en Kerst' staat de viering van Sinterklaas en Kerst centraal. Bij het thema 'Sinterklaas', leren de kinderen hoe

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Vakantie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Vakantie Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF A. BEKEMASCHOOL

NIEUWSBRIEF A. BEKEMASCHOOL 1 NIEUWSBRIEF A. BEKEMASCHOOL muziek A.BEKEMASCHOOL kijk samen ik reken doe V VRAGEN I IK E EXPERIMENTEREN R RESULTAAT/REFLECTIE natuur techniek taal Volgende thema s Groepen 1-2 Titel: Post Vraag: Wat

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Themaboekje ouders JONG LEREN IN HET VERKEER

Themaboekje ouders JONG LEREN IN HET VERKEER Themaboekje ouders JONG LEREN IN HET VERKEER Kinderopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Anja en Esther Maart/april 2018 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk methode Startblokken

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht - Grote kring : Puk heeft spiegeltjes meegenomen, want hij vind dat hij er zo mooi uit ziet in de spiegel. Elk kind krijgt een

Nadere informatie

Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan?

Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan? Lesbrief Feest Boekbespreking Feest Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan? Voorlezen: Lees het boek Feest voor. Gespreksvragen: Waarom

Nadere informatie

De Puk-poster. Goed voorbeeldgedrag. Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Vaak lijkt. dit vanzelf te gaan. Toch is het belangrijk om ook

De Puk-poster. Goed voorbeeldgedrag. Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Vaak lijkt. dit vanzelf te gaan. Toch is het belangrijk om ook Ontwikkeling van baby s stimuleren met de Puk-poster Auteur: Natasja van Lier Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Vaak lijkt dit vanzelf te gaan. Toch is het belangrijk om ook de ontwikkeling van baby

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

Mijn huis, mijn thuis

Mijn huis, mijn thuis Les 5: Mijn huis, mijn thuis (A-klas) Mijn huis, mijn thuis 1. Mijn huis Mijn naam is Ik ben jaar oud. Ik woon in Ik woon samen met... mensen. Heb je een broer? JA / NEE Heb je een zus? JA / NEE Mijn huis

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk. 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk

Weekprogramma: 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk. 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk Ik en mijn familie Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Baby speelt met kleding. 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk 3 jaar Kinderen

Nadere informatie

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken.

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. 14. Vogelnestjes Tijdens deze activiteit: maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. Rekenen Getallen Groep 1 Groep 2 Omgaan met de telrij Telt akoestisch heen en terug t/m

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus kindvriendelijkgoor@gmail.com www.kindvriendelijkgoor.nl kindvriendelijkgoor.facebook.com mei/juni 2015 Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus Is er weer jullie leukste week van het jaar het kinderkamp!!!

Nadere informatie

Wij werken aan een nieuw thema! Familie! Beste ouder(s) / verzorger(s), De komende periode zijn we bezig met het thema Familie van Kleuterplein.

Wij werken aan een nieuw thema! Familie! Beste ouder(s) / verzorger(s), De komende periode zijn we bezig met het thema Familie van Kleuterplein. Wij werken aan een nieuw thema! Familie! Beste ouder(s) / verzorger(s), De komende periode zijn we bezig met het thema Familie van Kleuterplein. Met de kinderen werken, lezen, praten, zingen en spelen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt.

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. Water 2 Speuren naar water Doelen Begrippen De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. de druppel, stromend water Materialen Tip Lamineer

Nadere informatie

Kinderdagverblijf De Palmboom Activiteitenprogramma

Kinderdagverblijf De Palmboom Activiteitenprogramma Kinderdagverblijf De Palmboom Activiteitenprogramma Week 45 4 t/m 10 november 2013 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ kabouter Bim. Een vingerpoppetje dat kabouter Bim heet. Wie is dat gekke kaboutertje? Samen

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma tk taalkaart 1 Mijn diploma Wat ga je doen? Je leert wat een diploma is. Je bedenkt en maakt een diploma. Op verkenning 1 Mijn diploma 1 Bekijk het diploma. naam: Femke Visser geboortedatum: 7 juni 1999

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

Workshop BSO Rakker-Pret.

Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop-programma Toneel Vissen Boskunstwerk Kerstmobiel Experimenten uitvoeren Kleien Overzicht workshops Kalender 2013 Weerkalender Poppenkastpop sint of Piet Bootjes wedstrijd

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: opa en oma

Auditieve oefeningen bij het thema: opa en oma Auditieve oefeningen bij het thema: opa en oma Boek van de week: 1; Superoma en de redding van blauwbil 2; Bij opa en oma 3; Met opa in het donker 4; De knotsgekke avonturen van opa Smoezel Verhaalbegrip:

Nadere informatie

Verpleegkunde RETO

Verpleegkunde RETO Verpleegkunde RETO - 2009 ? Kan Pictogrammen jij deze vragen beantwoorden? Voor deze activiteit heb je lijm nodig. Hier mag je een naam schrijven of je stempel zetten. Wat is niet juist. Zet er maar een

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen.

Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen. Inleveren bij de directeur: uiterlijk. Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen. ndergetekenden melden hun kind aan bij Basisschool, Sint Franciscus, Zuidersloot 61 te Weiteveen Gegevens

Nadere informatie

Interactief voorlezen met het prentenboek Een knuffel van mama

Interactief voorlezen met het prentenboek Een knuffel van mama Interactief voorlezen met het prentenboek Een knuffel van mama Oriënteren Zet het prentenboek goed zichtbaar bij de ingang van de groepsruimte of zorg dat je het bij de hand hebt op de plek waar je de

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Dinie Ea van Oort Verhaalland Taalleerlijn www.verhaalland.nl

Dinie Ea van Oort Verhaalland Taalleerlijn www.verhaalland.nl E1. De werkwoorden 1. horen: ik hoor 2. zien: ik zie jij hoort jij ziet u hoort u ziet hij hoort hij ziet zij hoort zij ziet het hoort het ziet wij horen jullie horen zij (meer) horen wij zien jullie zien

Nadere informatie

Prentenboeken, daar zit muziek in!

Prentenboeken, daar zit muziek in! Prentenboeken, daar zit muziek in! Elk jaar in januari vinden de peutervoorleesdagen plaats. Dit evenement krijgt steeds meer aandacht. Muziek-op-Schoot docenten worden geregeld gevraagd workshops te geven

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken JULI Speelbrief - Juli p1

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken JULI Speelbrief - Juli p1 P VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTE O : A M E H T N! s JULI 2017 Speelbrief Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma.

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat?

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat? Optie 1 Ik wil jullie even iets vragen. 1. Bij wie wonen jullie? (papa, mama, broertjes, zusjes, opa, oma, tante en zo zijn er heel veel mogelijkheden) Dus die zijn heel vaak heel dichtbij.. en hoe vind

Nadere informatie

Film Leer meer en Bekijk onze film over beperkingen van kinderen in het verkeer.

Film Leer meer en Bekijk onze film over beperkingen van kinderen in het verkeer. De afgelopen weken hebben de kinderen op speelse wijze verkeerslessen gevolgd. U heeft vast wel de werkjes op de groep gezien of de verhalen van de kinderen gehoord. We zijn enthousiast over de themakist

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 P 2015/ 2016 Wereldkids M is gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in de wereld zendingswerkers van

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C Relaties C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C1 Bij wie hoor ik Geeft door middel van ja of nee aan of hij iemand aardig/lief vindt (leerlijn vso 4.1)

Nadere informatie