Hotel en Toerismeschool Spermalie Verslag ouderraad 27/02/2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hotel en Toerismeschool Spermalie Verslag ouderraad 27/02/2012"

Transcriptie

1 Hotel en Toerismeschool Spermalie Verslag ouderraad 27/02/ Toelichting van het Octopusplan De ouderraad neemt kennis van de mobiliteitsplanning rond de school en van/naar de school. Kernwoorden zijn : infrastructuur opvoeding politie. Positieve evaluatie van het plan : ouders aan het denken zetten + imago DU van de school opkrikken Samenvatting : Het Octopusplan is een project dat ernaar streeft dat zoveel mogelijk kinderen op een actieve wijze naar school komen. Hierin staat de Octopus symbool voor een veilige en kindvriendelijke woon school omgeving. Het Octopusplan helpt scholen en gemeenten om integraal te werken aan verkeersveiligheid en mobiliteit. Zowel ouders, leerkrachten, directie, politie als het gemeentebestuur spelen hierin een cruciale rol. Het octopusplan is er voor:

2 Om tot concrete, realistische en op maat gemaakte resultaten te komen, vertrekt het Octopusplan vanuit een vooronderzoek dat opgebouwd is uit een aantal stappen (zie stappenplan) die resulteren in een concreet actiepakket waarmee alle betrokken actoren aan de slag kunnen. Dit actiepakket is een hedendaagse versie van het schoolvervoerplan waarbij de vier begrippen Educatie, Infrastructuur, Handhaving en Informatie/sensibilisatie centraal staan. Een belangrijke kritische succesfactor in het Octopusplan is het gebruik van technologische mogelijkheden. Zo kan men op de website o.a. woon schoolroutes en de knelpunten die kinderen en hun ouders op deze routes ervaren, op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke wijze ingeven. Het Octopusplan biedt eveneens een aantal hulpmiddelen aan alle betrokkenen bij het opstellen van het actieplan en ter ondersteuning van het uitvoeren van de verschillende acties: een gestructureerde aanpak om knelpunten en schoolroutes online in kaart te brengen en op te volgen suggesties om tot oplossingen te komen voor knelpunten waarbij alle sleutelfiguren worden betrokken (gebaseerd op het vademecum Schoolomgeving) een lesmethode verkeer (Octopus Verkeersland) voor het kleuter en het lager onderwijs die invulling geeft aan de leerdoelen en eindtermen van leerkrachten diverse ondersteunende educatieve en sensibiliserende materialen (actiepakketen, fluorescerende kledij, gadgets ) herkenbaar straatmeubilair dat de schoolomgeving veiliger maakt en een identiteit geeft monitoring van effecten op korte en lange termijn (gezondheids, milieu en mobiliteitseffecten, wijzigingen in modal split op verschillende niveaus) vergelijking van klassen, scholen en gemeenten onderling over verschillende schooljaren communicatiemiddelen tussen ouders, leerkrachten, directie, politie, gemeente automatische rapportagemogelijkheden Wat zijn de doelstellingen van het Octopusplan? Het Octopusplan is gestoeld op volgende doelstellingen: Veiligheid Met het Octopusplan willen we ervoor zorgen dat de route naar school en de buurt van de school veiliger wordt. Veilige routes zijn immers een cruciale factor die bepaalt of kinderen zich al dan niet te voet of met de fiets naar school verplaatsen. Ontplooiing Kinderen kunnen zich alleen maar zelfstandig leren verplaatsen in het verkeer wanneer ze daartoe de kansen krijgen. Daarbij is het essentieel dat hen de juiste vaardigheden worden bijgebracht. Het Octopusplan biedt daarom een performante ondersteuning aan de verkeers en mobiliteitseducatie op een kindvriendelijke en aantrekkelijke manier.

3 Participatie Niet alleen de verkeersveiligheid draagt bij tot de toename van jonge fietsers en voetgangers. Ook de weg die kinderen afleggen van en naar school moet op een kindvriendelijke manier worden ingericht. Kinderen zullen zelf vragende partij worden om naar school te wandelen of fietsen indien de route een uitstraling heeft die hen aanspreekt. Gezondheid Vandaag de dag wordt overgewicht bij steeds meer kinderen vastgesteld wat op latere leeftijd grote gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een belangrijke oorzaak van dit overgewicht is toe te schrijven aan de enorme daling van de fysieke activiteit bij kinderen. Een oplossing voor dit probleem kan gelegd worden in het verhogen van de mobiliteit van kinderen. Te voet of met de fiets naar school gaan, draagt immers bij tot het behalen van de richtlijn voor dagelijkse beweging bij kinderen. Daarnaast zorgt actief transport naar school eveneens voor de ontwikkeling van een gezond psychisch en sociaal evenwicht. Educatief concept HET EDUCATIEVE OCTOPUS CONCEPT: van theorie naar praktijk Aansluitend bij de lesmethode, ontwikkelde het Octopusplan enkele educatieve materialen. Deze hebben tot doel de leerstof verder te verwerken en leggen een brug van theorie naar de praktijk. IN DE KLAS: Octopus Verkeersland voor kleuters Octopus Verkeersland voor lager onderwijs Octopus Tafelopstelling Octo puzzel Octopus Online Software (Streetview) BEVEILIGDE OMGEVING: Octopus Mobiel Verkeerspark

4 Octopus Fietsvaardigheidsparcours Dode hoekoefeningen (dodehoekkoffer) UITGERUSTE SCHOOLROUTES EN SCHOOLOMGEVING: Octopus straatmeubilair Octopus educatieve stoeptegels voor de schoolomgeving (doelgroep: kleuters) Octopus schoolroutebewegwijzering tevens bruikbaar voor verkeerseducatieve route (doelgroep: lager onderwijs) Octopus schoolbereikbaarheidskaart Octopus fietsboekjes SENSIBILISERING EN GEDRAGSBEÏNVLOEDING: Octopus actiepakketten (voetpad vrij, schoolpoort geen zootje, minder je vaart,enz...) Octopus STRAPDAG (21 september 2012) Octopus fluokledij en gadgets 2. Overzicht van 60 jaar Spermalie Schoolbanket Diamonds are forever Op vrijdag 10 februari 2012 is het jubileum schoolbanket Diamonds are forever doorgegaan in het Casino van Oostende. Alle medewerkers, oud leerlingen, leveranciers, ouders, cursisten en sympathisanten van de school waren hierop uitgenodigd. Positieve evaluatie grote waardering voor de eerstejaars. Dag van de Brugse bevolking Op zondag 22 april 2012 wordt een dag voor de Brugse bevolking georganiseerd. De school organiseert een culinaire culturele wandeling door de Brugse binnenstad. De ouderraad organiseert in samenspraak met de school een aangename en ontspannende namiddagwandeling voor ouders en leerlingen. Er is keuze uit 5 wandelingen. Rol van de ouderraad : aanwezigheid.

5 5 wandelingen: 1. Het mystieke Brugge Het noordoosten van Brugge is een stadsdeel van stilte. Omgeven door hoge muren bevinden er zich heel wat kloosters. Ze liggen verscholen tussen de kronkelende straten, dikwijls in onbekend groen. Deze wandeling voert je mee op de golven van het wel en wee van paters en nonnen doorheen de eeuwenoude stadsgeschiedenis. 2. Spel, sport en ontspanning in Brugge Iedere mens heeft nood aan spel, sport en ontspanning. Dit was zeker zo in de middeleeuwen. Wie meer wil vernemen over militaire schuttersgilden, over volkse buurtfeesten, over vrouwenvoetbal, over karnaval en kinderspelen is hier aan het goede adres. Na deze wandeling weet je meer over het schieten met pijl en boog, over straatoptochten en over het ontstaan van de Verlorenhoek feesten. 3. De meest primaire behoefte: eten en drinken Wie Spermalie zegt, denkt aan de voornaamste Brugse hotelschool. Het thema eten en drinken mocht dan ook niet ontbreken. Maar de wandeling toont meer: de oudste bewaarde herberg van Brugge, volkse cafés, verdwenen bierbrouwerijen, maar ook het sterrenverhaal van de Karmeliet, het ontstaan van sociale restaurants en de aankoop op de markten van groenten en fruit, van wijn en andere wereldproducten. 4. Schrijven, zingen en filmen Brugge bekoorde in het verleden heel veel schrijvers, filmcineasten en muzikanten. Misschien ontmoet je tijdens die wandeling wel Guido Gezelle, die in deze wijk werd geboren? Je verneemt als een ware vorstin meer over het schrijversgeslacht Sabbe of over de hedendaagse plastische kalligraaf Brody Neuenschwander. Of over het decor dat Brugge is voor heel veel films, feuilletons en documentaires. 5. Een essentiële zorg voor zieken en armen Doorheen de geschiedenis heeft Brugge zich bekommerd voor de armen en de zieken. Heel veel godshuizen, hospitalen, gasthuizen herinneren in deze wijk aan de zorg die kloosterlingen, rijken en adel, stadsbesturen en dokters hebben besteed om mensen te helpen. De wandeling neemt je mee op zoektocht naar een stuk sociale geschiedenis, naar vergeten ziekten en de zorg voor armen door de eeuwen heen. Er wordt een brief verstuurd naar alle ouders. De inschrijving gebeurt via (paswoord = ouders ) (keuze wandeling + aantal personen vermelden) De ouderraad is aanwezig tussen 13u.30 en 14u.00 (ontvangst aan de ingang van de school door de ouderraad). De wandelingen starten om 14u.00 (duurtijd =2 uur) De kostprijs bedraagt 5/persoon (kinderen onder 6 jaar = gratis)

6 3. Opendeurdag zaterdag 17 maart en zondag 18 maart 2012 Aanwezigheidslijst wordt opgemaakt (voorlopige lijst wordt per mail aangevuld ) Zaterdag 17/03/12 ( 10u. 13u. Dominique ; 13u. 16u. Katrien + Els) Zondag 18/03/12 (10u. 13u. Peter + Patrick C. ; 13u. 16u.. Luc + Jenny) * voorzitter komt op beide dagen langs 4. Info vergadering Mevrouw Verhelst gaf een uiteenzetting over Leren leren, gevolgd door een toelichting over smartschool. Degelijke opkomst sterke kwaliteit Grote waardering voor de lesgevers (ontvangen elk een eetbon van 50 EUR) ( To do : Jan de Keyser) 5. Vanuit de directie Tijdelijk Onderwijs aan Huis voor zieke jongeren (TOAH) De mededeling van het V.V.K.S.O. i.v.m. Tijdelijk Onderwijs aan Huis ( ) wordt overlopen. TOAH is een leerlingenrecht. Als aan de voorwaarden voldaan is dan is de school verplicht deze vorm van onderwijs te organiseren indien de leerling maximaal 10 km van de school verblijft. Om voor TOAH in aanmerking te komen moet de leerling meer dan 21 kalenderdagen ononderbroken afwezig zijn wegens ziekte of ongeval, verblijven op een afstand van maximaal 10 km van de school en een schriftelijke aanvraag van de ouders hebben ontvangen op basis van een medisch attest. Indien de afstand tussen de school en de verblijfplaats van de leerling meer bedraagt dan 10 km, dan heeft de school de keuze: - ofwel aan deze leerlingen geen TOAH aan te bieden (moet in het schoolreglement worden opgenomen); - ofwel het afstandscriterium uit te breiden (ook dit moet in het schoolreglement worden opgenomen) Aangezien er in Spermalie veel leerlingen verblijven die op meer dan 10 km van Brugge wonen, wordt voorgesteld om het afstandscriterium uit te breiden van 10 km naar 60 km. Dit voorstel wordt unaniem aanvaard. Alle uren, gepresteerd door de leraar en de reiskosten die leraars in het kader van TOAH presteren, worden gefinancieerd en gesubsidieerd door de overheid.

7 Het is echter wel zo dat indien de school geen leraar vindt die bereid is om TOAH te verzorgen, er sprake is van heirkracht. In dit geval zal de school niet gesanctioneerd worden. TOAH omvat 4 uren leraar per week. De directie of de begeleidende klassenraad beslist welke vakken aan huis worden onderwezen, en dit na overleg met de ouders. Deze vakken mogen tijdens de duurtijd van het onderwijs aan huis wisselen. Diverse vakken behoren tot de mogelijkheden. Het personeelslid dat TOAH aan huis geeft, mag tijdelijk of vastbenoemd zijn. De extra uren mogen gepresteerd worden als overwerk of bijbetrekking en komen niet uit het urenpakket. De bezoldiging gebeurt volgens de geldende bezoldigingsprincipes. 6. Betaalde onkosten : De ouderraad heeft een bijdrage geleverd van in de kosten van de busreis voor de daguitstap van de leerlingen naar Euro Disney. De ouderraad betaalde 2 x 50 EUR (cadeaubon ). De ouderraad betaalde 500 EUR voor actie rookvrije klassen. 7. Enquête Er zal terug een bevraging georganiseerd worden. To do : bespreking enquête op bestuursvergadering 8. Varia er is een opleiding rijbewijs voor de laatstejaars toelichting omtrent verzekering ouderraad leden Dwars door Brugge : mogelijkheid tot mee oefenen externen Volgende vergadering : dinsdag 8 mei 2012 Op de agenda: enquête nieuwe voorzitter volgend schooljaar

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS Wijkafdeling Sint-Camillus

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS Wijkafdeling Sint-Camillus ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS Wijkafdeling Sint-Camillus Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Informatie

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID ROND DE SCHOLEN

VERKEERSVEILIGHEID ROND DE SCHOLEN VERKEERSVEILIGHEID ROND DE SCHOLEN Een veel voorkomend probleem in schoolomgevingen is het verkeerd parkeren. Helaas zijn het vaak de ouders zelf die de andere kinderen in gevaar brengen door het incorrecte

Nadere informatie

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving De scholenovereenkomst Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving Mobiel 21 beweegt Projecten en campagnes - Autovrije zondag - Red de stoep - Fietsvriendinnen Educatieve

Nadere informatie

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS GO! BS Tovertuin

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS GO! BS Tovertuin ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS GO! BS Tovertuin Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Informatie van

Nadere informatie

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS BS De Kleurboog

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS BS De Kleurboog ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS BS De Kleurboog Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Informatie van

Nadere informatie

Onze visie. Wij willen bewust inspanningen leveren om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen met betrekking tot het verkeer en mobiliteit na te streven.

Onze visie. Wij willen bewust inspanningen leveren om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen met betrekking tot het verkeer en mobiliteit na te streven. Onze visie Onze school investeert veel in veilig verkeer. Wij willen ons als school doelgericht en systematisch inzetten om onze leerlingen te laten groeien tot zelfstandige weggebruikers die hun verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Rijbewijs op School. Projectendag 28 september 2012

Rijbewijs op School. Projectendag 28 september 2012 Rijbewijs op School Projectendag 28 september 2012 Enquête VSV en VAB Ontstaan Resultaat: te weinig aandacht voor verkeer en mobiliteit in het secundair onderwijs Er is nood aan een aantrekkelijk aanbod

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

SCHOOLVERVOERPLAN H Hartschool Kiemerstraat Definitief rapport mei 2018

SCHOOLVERVOERPLAN H Hartschool Kiemerstraat Definitief rapport mei 2018 SCHOOLVERVOERPLAN H Hartschool Kiemerstraat Definitief rapport mei 2018 Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

Ouderraad De Zeppelin

Ouderraad De Zeppelin VZW KB EN BLOH DIESTSESTEENWEG 11, 3540 HERK-DE-STAD Ouderraad De Zeppelin Verslag van de vergadering van 8-09-2011 Aanwezig: Jerome, Bart, Geert, Ingrid, Wendy, Anneleen, Yves, Dirk, Han, Joris, Petra

Nadere informatie

Zorgpakket voor chronisch en langdurig zieke leerlingen

Zorgpakket voor chronisch en langdurig zieke leerlingen Scholengemeenschap Katholiek Secundair Onderwijs Leuven Janseniusstraat 2-3000 Leuven - 016 24 05 10 - www.ksleuven.be Zorgpakket voor chronisch en langdurig zieke leerlingen In elke school komen we leerlingen

Nadere informatie

Onze leerkrachten en kinderen werken aan een veilig en duurzaam verkeer. Hieronder vindt u een overzicht van onze acties.

Onze leerkrachten en kinderen werken aan een veilig en duurzaam verkeer. Hieronder vindt u een overzicht van onze acties. 10/10 voor verkeer en mobiliteit Onze leerkrachten en kinderen werken aan een veilig en duurzaam verkeer. Hieronder vindt u een overzicht van onze acties. september strapdag oefenen op de speelplaats (verkeerssituatie

Nadere informatie

Opwegnaarschool.nl. Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket

Opwegnaarschool.nl. Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket Opwegnaarschool.nl Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket Winnaar Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2010 Opwegnaarschool.nl Een verkeersveilige schoolomgeving en een veilige schoolroute.

Nadere informatie

Schoolmobiliteit: feiten, cijfers en context

Schoolmobiliteit: feiten, cijfers en context Schoolmobiliteit: feiten, cijfers en context Friso Metz Mobiliteit naar de basisschool: een gedragsvraagstuk Schoolmobiliteit 2 KpVV dashboard: schoolmobiliteit is een gedragsvraagstuk Feiten & cijfers

Nadere informatie

MINDER LANG STILZITTEN: CHECKLIST LANG STILZITTEN OP SCHOOL (uitgebreide versie)

MINDER LANG STILZITTEN: CHECKLIST LANG STILZITTEN OP SCHOOL (uitgebreide versie) MINDER LANG STILZITTEN: CHECKLIST LANG STILZITTEN OP SCHOOL (uitgebreide versie) Met deze checklist kan je in kaart brengen hoe het gesteld is met lang stilzitten op je school. Met lang stilzitten of sedentair

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Samenwerking met verkeersgeneratoren Drie doelgroepen 1. Bedrijven 2. Scholen 3. Evenementen Mobiliteitsmanagement Bedrijven:

Nadere informatie

Actieplan verkeersveiligheid Waregem

Actieplan verkeersveiligheid Waregem Actieplan verkeersveiligheid Waregem De nadruk ligt op het creëren van een veiligheidscultuur in de Stad Waregem. Het is beter dat een beperkt aantal acties uit te werken die duidelijk aangeven dat de

Nadere informatie

PRAKTISCHE WEETJES. De zomervakantie vangt aan op zaterdag 30 juni 2018

PRAKTISCHE WEETJES. De zomervakantie vangt aan op zaterdag 30 juni 2018 BELBRIEF maart 2018 ZWEMMEN VOOR L1 EN L4 Vrijdag 2 maart De laatste zwemles van dit schooljaar. Zwembad Wezenberg sluit tot eind augustus wegens renovatiewerken. PRAKTISCHE WEETJES NOTEER ALVAST IN UW

Nadere informatie

Milieu- en gezondheidsbeleid

Milieu- en gezondheidsbeleid Milieu- en gezondheidsbeleid Gezondheid is een toestand van een zo optimaal mogelijk fysiek, mentaal en sociaal welbevinden. Gezondheidseducatie wil kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes bijbrengen

Nadere informatie

Kindvriendelijke ruimte en mobiliteit. Carl Hanssens Schepen voor mobiliteit, economie en werk

Kindvriendelijke ruimte en mobiliteit. Carl Hanssens Schepen voor mobiliteit, economie en werk Kindvriendelijke ruimte en mobiliteit Carl Hanssens Schepen voor mobiliteit, economie en werk 5/05/2015 Profiel Sint-Niklaas 1 van de 13 Vlaamse centrumsteden Kernstad en 3 deelgemeenten 74.000 inwoners

Nadere informatie

Met deze slogan zijn we vandaag met z n allen het nieuwe schooljaar begonnen.

Met deze slogan zijn we vandaag met z n allen het nieuwe schooljaar begonnen. Nieuwsbrief 1 - September: schooljaar 2012-2013 Beste ouders, Klaar voor een nieuwe start! Met deze slogan zijn we vandaag met z n allen het nieuwe schooljaar begonnen. Ook onze leerkrachten zijn er klaar

Nadere informatie

boot boot brugschool ouders brugschool ouders {ONTZETTEND TREFFEND}

boot boot brugschool ouders brugschool ouders {ONTZETTEND TREFFEND} boot boot brugschool ouders brugschool ouders {ONTZETTEND TREFFEND} {ONTZETTEND TREFFEND} schooljaar 2015-2016 werking Met veel enthousiasme stellen we u de werking van het oudercomité van de Brugschool

Nadere informatie

Bobby, de superheld! Preventiedienst Hasselt

Bobby, de superheld! Preventiedienst Hasselt Bobby, de superheld! Preventiedienst Hasselt Sinds: januari 2015 Eva Prouvé 011/23 94 66 eva.prouve@hasselt.be Preventiedienst stad Hasselt Groenplein 1 3500 Hasselt 1.1 De werking en algemene beschrijving

Nadere informatie

Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan

Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan Procedures - Schoolvervoerplan stappenplan / 1 Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan I N H O U D 1. Inventarisatie van de vervoermiddelen... 2 2. Inventarisatie van de knelpunten...

Nadere informatie

PROJECTOPROEPEN DUURZAME MOBILITEIT. Decupere Barbara & Randaxhe Virginie

PROJECTOPROEPEN DUURZAME MOBILITEIT. Decupere Barbara & Randaxhe Virginie PROJECTOPROEPEN DUURZAME MOBILITEIT Decupere Barbara & Randaxhe Virginie 2 Projectoproepen gefinancierd door Brussel Mobiliteit en gecoördineerd door Brulocalis: Begeleide rijen Beleef de stad Mobiliteitsdorpen

Nadere informatie

Infofiche 2 MOBILITEITSMANAGEMENT VOOR SCHOLEN. www.verkeersslang.be

Infofiche 2 MOBILITEITSMANAGEMENT VOOR SCHOLEN. www.verkeersslang.be Informatie voor schoolbesturen, ambtenaren, regionale en nationale mobiliteitsorganisaties en onderwijs Infofiche 2 MOBILITEITSMANAGEMENT VOOR SCHOLEN Sam The Traffic de Verkeersslang Snake Game is (TSG)

Nadere informatie

Ouderraad Spanjeschool

Ouderraad Spanjeschool Ouderraad Spanjeschool Voorzitter : Leen Lannoy Penningmeester : Sévrine Adams Ondervoorzitter : Dirk Leenknecht Schoolraad : Sévrine Adams, Dirk Leenknecht, Wim Vandeverre Secretaris : Tom Bruneel Directie

Nadere informatie

Ouderraad. Datum vergadering: 23 september Status verslag: Voorlopig Definitief Verslaggever: Ann Vertommen. 21 oktober 2014

Ouderraad. Datum vergadering: 23 september Status verslag: Voorlopig Definitief Verslaggever: Ann Vertommen. 21 oktober 2014 Datum vergadering: 23 september 2014 Status verslag: Voorlopig Definitief Verslaggever: Ann Vertommen Ouderraad Volgende vergadering: 21 oktober 2014 Aanwezig Verontschuldigd Victor Dries,Yo Wouters,Marianne

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen

De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen De Grote Verkeerstoets 1 de Grote Verkeerstoets Gluren bij de buren Veilig Verkeer Nederland - het verkeersexamen 2008-2009: proefproject 25 lagere scholen

Nadere informatie

Persmap Politiezone Westkust

Persmap Politiezone Westkust Persmap Politiezone Westkust Agendapunten Jaarverslag 2013 Geplande snelheids-en alcoholcontroles maand oktober Verkeerslessen voor de laatste graad van de lagere school Startschot campagne Veilig fietsen

Nadere informatie

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT!

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! DRAAIBOEK VOOR SCHOLEN INHOUD 1 Sam de Verkeersslang 2 2 Sam rinkelt! 2 3 Wat is Sam rinkelt! 2 4 Het doel van Sam rinkelt! 3 5 Organisatie 3 5.1 Wanneer en waar

Nadere informatie

Montfortcollege Rotselaar

Montfortcollege Rotselaar Montfortcollege Rotselaar Montfortcollege Rotselaar Secundaire school ASO 760 leerlingen Lid van XIU Montfortcollege Rotselaar opvoedingsproject Fragment uit één van de pijlers van ons opvoedingsproject

Nadere informatie

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

Actieplan verkeersveiligheid Ledegem

Actieplan verkeersveiligheid Ledegem Actieplan verkeersveiligheid Ledegem Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren en behouden van een veiligheidscultuur in de gemeente Ledegem. De grootste vraag waarop het actieplan verkeersveiligheid

Nadere informatie

OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM?

OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM? OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM? VLAAMSE CONFEDERATIE VAN OUDERS EN OUDERVERENIGINGEN, 2006 GEBASEERD OP DE BROCHURE VAN SCHOOLOPBOUWWERK BRUSSEL WAT IS EEN OUDERRAAD? Een ouderraad is een

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE 18+ (bedrijven) 18+ Secundair onderwijs Basisonderwijs 12 6 8 10 4 2 HOGER! LAGER! Jonge kinderen in het verkeer, wat weet jij erover? WAT MOETEN SCHOLEN

Nadere informatie

RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag?

RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag? RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag? Op 13 maart heeft de minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen Kathleen Van Brempt een mededeling gedaan over het Rijbewijs op school. Hierover

Nadere informatie

Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015

Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015 Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015 Kansen bieden aan (kans)arme personen: - tot ontmoeting en het verwerven van eigenwaarde

Nadere informatie

stevige stam is de boom waardeloos.

stevige stam is de boom waardeloos. Visuele voorstelling Boom: Onze school ligt in een groen, bosrijke omgeving. Het logo van de school staat centraal in de tekening. Jongen en meisje: De kinderen staan centraal in onze school. Ben je jongen

Nadere informatie

Centrale examenschool

Centrale examenschool Centrale examenschool INDEX 1. Algemeen wettelijk luik 3-4 1.1. Voorwoord 3 1.2. Procedure tot het behalen van het getuigschrift Basisonderwijs 4 2. Schooleigen luik 5-9 2.1. Visie van de school 5-6 2.2.

Nadere informatie

Ouderplan Koetsveldschool

Ouderplan Koetsveldschool Ouderplan Koetsveldschool Visie op ouderbetrokkenheid. Iedere leerling heeft recht op een goede samenwerking tussen school en ouders. Ouderbetrokkenheid is daarom een niet-vrijblijvende en gelijkwaardige

Nadere informatie

Brigitte heet iedereen welkom en vraagt naar een eerste reactie op het ontvangen van de uitnodiging:

Brigitte heet iedereen welkom en vraagt naar een eerste reactie op het ontvangen van de uitnodiging: VBS De Schatkist Westmeerbeek 23 mei 2013 Verslag ouderpanel Aanwezigen: Tine Spaepen, Bart Ceulemans, Joke Verduyckt, Sandy Serneels, Cindy De Veuster, Tina Van Cleynenbreugel, Nancy Clé, Daisy Vannuffelen

Nadere informatie

Werkgroep Bouw 4 juni 2013 - Recticel. Eva Bossuyt

Werkgroep Bouw 4 juni 2013 - Recticel. Eva Bossuyt Werkgroep Bouw 4 juni 2013 - Recticel Eva Bossuyt Agenda: 9u-11u30: 1. Bespreking + evaluatie projecten 2013 2. Ideeën/voorstellen projecten 2014 3. Varia 11u30-12u30: Rondleiding 1. Bespreking + evaluatie

Nadere informatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

Gangmaker Octopuswerkgroep

Gangmaker Octopuswerkgroep Beste, Dit document is het resultaat van de diverse besprekingen die hebben plaatsgevonden met betrekking tot de mogelijke oplossingen voor de knelpunten in onze schoolomgeving. De stappen die we al ondernamen

Nadere informatie

Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden in het kader van Zuid-samenwerking

Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden in het kader van Zuid-samenwerking Stad Brugge Noord-Zuiddienst Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden in het kader van Noord-Zuid Zuid-samenwerking Zetel: Stadhuis, 8000 Brugge Correspondentieadres: Noord-Zuiddienst, Oostmeers

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGE. SCHOOLZONE Maatwerkoplossingen voor iedere schoolomgeving

VERKEERSVEILIGE. SCHOOLZONE Maatwerkoplossingen voor iedere schoolomgeving VERKEERSVEILIGE SCHOOLZONE Maatwerkoplossingen voor iedere schoolomgeving Verkeersveilige schoolzone 83 procent van de basisscholen kampt met gevaarlijke verkeerssituaties binnen de schoolomgeving. Dit

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs datum: 23 februari 2010 Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs Verslag ouderbevraging Sint-Lievenscollege 1. Huiswerkbeleid in de lagere school (evolutie sinds vorige bevraging) / veiligheid

Nadere informatie

SIO, TOAH en andere initiatieven voor langdurig zieke leerlingen

SIO, TOAH en andere initiatieven voor langdurig zieke leerlingen SIO, TOAH en andere initiatieven voor langdurig zieke leerlingen Vrijdag 9 maart 2018 is het opnieuw de Nationale Pyjamadag van Bednet. Vorig jaar kwamen leerlingen uit meer dan 1000 scholen in pyjama

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2018 NIEUWSBRIEF

NIEUWSBRIEF januari 2018 NIEUWSBRIEF BS Wilderen Zoutleeuwsesteenweg 135 3803 Wilderen NIEUWSBRIEF januari 2018 NIEUWSBRIEF Maandag 1 Dinsdag 2 Woensdag 3 Donderdag 4 Vrijdag 5 Zaterdag 6 Zondag 7 Maandag 8 Dinsdag 9 Woensdag 10 Donderdag

Nadere informatie

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen met de auto naar school brengt. Hierdoor ontstaan onveilige situaties, parkeerproblemen

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Bredene

Actieplan Verkeersveiligheid Bredene Actieplan Verkeersveiligheid Bredene Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de gemeente Bredene. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden uitgewerkt, die

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? 19 september tot 23 september 2016 Op dinsdag 20 september 2016 komt de politie langs voor de jaarlijkse fietscontrole! Zorg er dus voor dat je fiets volledig in orde is! Wat doen de kleuters deze week?

Nadere informatie

Oudertevredenheidsenquête juni 2012

Oudertevredenheidsenquête juni 2012 Oudertevredenheidsenquête juni 2012 Gegevens Aantal formulieren terug ontvangen : 184 Een aantal ouders vergaten de klas bij te vermelden. Die staan onder de resultaten met een? Er werd gepeild naar a)

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF september 2015

NIEUWSBRIEF september 2015 Gesubsidieerde Gemeentelijke Basisschool Kleine Kouterstraat 1 9290 Uitbergen Tel : 09/367 50 88 e-mail : directie@gemeenteschooluitbergen.be secretariaat@gemeenteschooluitbergen.be Beste ouders en leerlingen,

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Antwerpen School aan de beurt

Antwerpen School aan de beurt www.besafe.be Antwerpen School aan de beurt Antwerpen - School aan de beurt 1 Antwerpen School aan de beurt FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid

Nadere informatie

PIJLER 2: Dode hoek (Fiche 17)

PIJLER 2: Dode hoek (Fiche 17) Pagina 75 van 126 PIJLER 2: Dode hoek (Fiche 17) We openen verschillende fronten tegen de dode hoek, die nog altijd te veel verkeersslachtoffers eist. We informeren en sensibiliseren zowel de kwetsbare

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Deerlijk

Verkeerseducatieve Route Deerlijk Verkeerseducatieve Route Deerlijk Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

SCHOOLSTRAAT. VU Gemeente Beveren Marc Van de Vijver burgemeester Stationsstraat Beveren VANAF MA CAUWENSTRAAT VRASENE

SCHOOLSTRAAT. VU Gemeente Beveren Marc Van de Vijver burgemeester Stationsstraat Beveren VANAF MA CAUWENSTRAAT VRASENE SCHOOLSTRAAT VU Gemeente Beveren Marc Van de Vijver burgemeester Stationsstraat 2 9120 Beveren VANAF MA 24 09 2018 CAUWENSTRAAT VRASENE AAN DE OUDERS VAN DE LEERLINGEN VAN GBS DE OOGAPPEL EN VB DE ZONNEPIT

Nadere informatie

N.B. Deze vraag werd gesteld aan de ministers Crevits (vraag nr. 17) en Smet (nr. 18).

N.B. Deze vraag werd gesteld aan de ministers Crevits (vraag nr. 17) en Smet (nr. 18). VLAAMS PARLEMENT - VRAGEN EN ANTWOORDEN - NR.4 - JANUARI 2010-719- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN Vraag nr. 17 van 1 oktober 2009

Nadere informatie

SchoolActieplan Verkeer Raamwerk

SchoolActieplan Verkeer Raamwerk SchoolActieplan Verkeer Raamwerk SchoolActieplan Verkeer Naam en plaats school Looptijd plan Kinderen hebben recht op een veilige, zo zelfstandig mogelijke mobiliteit Passages tussen {} zijn optioneel

Nadere informatie

SPRINGPLANKNIEUWS SEPTEMBER 2013. opvoeding en een lijst van de vakantiedagen om te bewaren op het prikbord thuis.

SPRINGPLANKNIEUWS SEPTEMBER 2013. opvoeding en een lijst van de vakantiedagen om te bewaren op het prikbord thuis. SPRINGPLANKNIEUWS SEPTEMBER 2013 Beste ouders, Het nieuwe schooljaar 2013-2014 is reeds gestart als jullie dit eerste springplanknieuws lezen. Toch wil ik u allemaal nog hartelijk welkom heten met een

Nadere informatie

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs Vlaamse Stichting Verkeerskunde 2014 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie VME in het basisonderwijs Doel: Verkeersvaardig worden, zich op een veilige manier in het verkeer begeven. al Stappend al Trappend

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek bij ouders 2014. BSGO De Linde

Tevredenheidsonderzoek bij ouders 2014. BSGO De Linde Tevredenheidsonderzoek bij ouders 2014 BSGO De Linde Algemeen Algemeen 2014 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Positief Neutraal Negatief ENT 91,49% 2,13% 6,38% SG-ENT 87,34% 4,64% 8,02% Algemeen 2014 vs 2012 10 9 8

Nadere informatie

Moving Forward. Alle graden. digitale schoolbereikbaarheidskaarten. 1.1 VOETen. 1.2 Nuttige info

Moving Forward. Alle graden. digitale schoolbereikbaarheidskaarten. 1.1 VOETen. 1.2 Nuttige info Moving Forward digitale schoolbereikbaarheidskaarten Alle graden 1.1 VOETen Gemeenschappelijke stam: 1, 2, 11, 14, 15, 17, 19, 20, 24, 25 Context 1: 7, 10, 11, 13, 14 Context 2: 3 Context 4: 1, 2, 3, 4

Nadere informatie

Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners. Houthalen-Helchteren

Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners. Houthalen-Helchteren Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners Houthalen-Helchteren De achtergrond De gemeente Houthalen-Helchteren wenst een sportaanbod

Nadere informatie

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding Kinderen Anders Naar School KANS Handleiding Colofon Dit is een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Inhoud: Christel de Heus Tekst: Marian Schouten Fotografie: Archief Veilig Verkeer Nederland Coverfoto:

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

A.Vermeylenstraat 2 9000 Gent

A.Vermeylenstraat 2 9000 Gent Stedelijke Basisschool De Panda A.Vermeylenstraat 2 9000 Gent Reglement van de kleuterschool Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school! 1. Algemene

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Dode Hoek Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.14 kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1. Beste ouders, Hartelijk welkom in onze school! Leerkrachten kleuteronderwijs

Nieuwsbrief 1. Beste ouders, Hartelijk welkom in onze school! Leerkrachten kleuteronderwijs Nieuwsbrief 1 Beste ouders, Hartelijk welkom in onze school! Leerkrachten kleuteronderwijs Peuterklas : juf. Katrien H. K1 : juf. Annick K2 : juf. Mieke en meester Toby K3 : juf. Lydia Kinderverzorgster

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Harelbeke

Verkeerseducatieve Route Harelbeke Verkeerseducatieve Route Harelbeke Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

Probleem Maatregel Planning Trekker Ouders brengen kinderen met de auto naar school, waardoor de schoolomgeving als onveilig ervaren wordt.

Probleem Maatregel Planning Trekker Ouders brengen kinderen met de auto naar school, waardoor de schoolomgeving als onveilig ervaren wordt. Concrete aanbevelingen: 1. Fysieke omgeving moet eerst dusdanig aangepast zijn dat er voor ouders geen barrières meer zijn om met de fiets/lopend naar school te komen (zie aanbevelingen Bas). Uit de enquête

Nadere informatie

LET OP VOOR DE DODE HOEK!

LET OP VOOR DE DODE HOEK! LET OP VOOR DE DODE HOEK! Informatie voor de lesgever bij gebruik van de online lesmodule en de organisatie van een praktijkles over de dode hoek www.letopvoordedodehoek.be INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

Doelstellingen. dans gemaakt.

Doelstellingen. dans gemaakt. Capoeira Kids Capoeira-Kids zorgt ervoor dat jongeren die in dezelfde buurt wonen, maar niet met elkaar naar school gaan, elkaar toch leren kennen. Jongeren werken intensief samen in een sportproject waarin

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Project: verkeer & klimaat

Project: verkeer & klimaat klaverblad mei Project: verkeer & klimaat Op 28 april hebben we onze projectweek rond verkeer en het klimaat afgesloten. Fozzie heeft onze kinderen uitgedaagd om een groene verkeersexpert te worden. Onze

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente

ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente Naam school: De Nieuwe Link Gemeente: Oss Voor kalenderjaar: 2014 Aantal leerlingen:

Nadere informatie

Reglement van de kleuterschool. Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school!

Reglement van de kleuterschool. Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school! Stedelijke Basisschool De Panda A.Vermeylenstraat 2 9000 Gent Reglement van de kleuterschool Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school! 1. Algemene

Nadere informatie

DOS-BELEIDSPLAN

DOS-BELEIDSPLAN DOS-BELEIDSPLAN 2017-2018 DRUGS OP SCHOOL Inhoud 1 Visie DOS... 2 2 Vier pijlers... 3 2.1 Regelgeving met duidelijke grenzen en consequenties... 3 2.2 Begeleiding... 6 2.2.1 Wie doet wat bij VERMOEDEN

Nadere informatie

De Kar wil ook beleidsbeïnvloedend werken vanuit de noden en signalen die zij bij mensen opvangt.

De Kar wil ook beleidsbeïnvloedend werken vanuit de noden en signalen die zij bij mensen opvangt. De Kar Folder Wat is De Kar? Soms kan je leven plotseling veranderen door een tegenslag (ziekte, werkloosheid, scheiding, een overlijden binnen je gezin...) en word je verplicht om met weinig geld rond

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SINTE-MARIASCHOOL September 2016

NIEUWSBRIEF SINTE-MARIASCHOOL September 2016 NIEUWSBRIEF SINTE-MARIASCHOOL September 2016 BELANGRIJKE DATA 1 september: start nieuwe schooljaar 5 september: schoolfotograaf 6 september: turnen 1A en 1B 6 september: info-avond lagere school om 19.30u

Nadere informatie

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend!

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! 1 Projectoproep Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! Deelnemingsformulier 2015 Hart voor Handicap streeft naar een warme en inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen van tel is. Een

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid: visie van onze school

Gezondheidsbeleid: visie van onze school Gezondheidsbeleid: visie van onze school Wij stellen ons tot doel onze leerlingen de nodige kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes bij te brengen voor een gezonde leefstijl met respect voor zichtzelf

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

BS Wilderen Zoutleeuwsesteenweg Wilderen. NIEUWSBRIEF april 2017 NIEUWSBRIEF

BS Wilderen Zoutleeuwsesteenweg Wilderen. NIEUWSBRIEF april 2017 NIEUWSBRIEF BS Wilderen Zoutleeuwsesteenweg 135 3803 Wilderen NIEUWSBRIEF april 2017 NIEUWSBRIEF Zaterdag 1 10U-14U : PAPIERSLAG (voorlopig laatste keer) PAASVAKANTIE Zondag 2 PAASVAKANTIE Maandag 3 PAASVAKANTIE Dinsdag

Nadere informatie

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID Kirsten De Mulder Teamverantwoordelijke vorming professionals VSV COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID AANLEIDING Verkeersveiligheid verbeteren

Nadere informatie

Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord

Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord Veiligheid in de schoolomgeving is belangrijk, en dat geldt zeker voor de (fiets)routes van en naar school. Daarom ontwikkelden de Stad Gent en de Provincie

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015 Even voorstellen De kinderen van groep 6A komen bij mij, Miranda van Arendonk in de klas. Ik werk sinds 2003 op De Hofstee. Daarvoor heb ik heel even in Made

Nadere informatie

Werkgroep verkeer en verkeersveiligheid

Werkgroep verkeer en verkeersveiligheid Werkgroep verkeer en verkeersveiligheid Verslag van bijeenkomst op 1 oktober 2012 (versie 2) Aanwezigen: Anouk, juf Lily, Wendy, Peter, Liesbet, Lore, David I. Problemen 1. Rond de momenten dat de school

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE WANNEER klaar voor het verkeer? VERKEER OP KINDERMAAT De psychomotorische ontwikkeling van jonger kinderen in relatie tot verkeer. Baby -> primitieve

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Nieuwe actieve voedingsdriehoek: hoe en waarom Waarom een nieuwe model? Bevraging doelgroepen en intermediairs: Burgers,

Nadere informatie

Beste kinderen, beste ouders,

Beste kinderen, beste ouders, Beste kinderen, beste ouders, De laatste periode van dit schooljaar is terug in gang geschoten. Nog enkele zomerse activiteiten staan de kinderen te wachten. Uitstappen, schoolreizen, week van de zee,

Nadere informatie

omdat jullie ook dit schooljaar opnieuw kiezen voor onze school,

omdat jullie ook dit schooljaar opnieuw kiezen voor onze school, Schooljaar 2014-2015 Dank je wel, beste ouders, omdat jullie ook dit schooljaar opnieuw kiezen voor onze school, omdat jullie geloven in onze school en in alles waar wij en het gemeentelijk onderwijs voor

Nadere informatie

Persmap Politiezone Westkust

Persmap Politiezone Westkust Persmap Politiezone Westkust Agendapunten Jaarlijkse verkeerslessen voor leerlingen laatste graad basisschool Project Veilig met de fiets in het verkeer De Grote Verkeersquiz Overzicht geplande controles

Nadere informatie

Carnaval komt eraan en als Sint Filippusschool willen we ons tonen op vrijdag 5 februari met een FLASHMOB!

Carnaval komt eraan en als Sint Filippusschool willen we ons tonen op vrijdag 5 februari met een FLASHMOB! Info Carnaval Carnaval komt eraan en als Sint Filippusschool willen we ons tonen op vrijdag 5 februari met een FLASHMOB! Elke klas zal die dag een dansje leren tijdens een dansmoment onder leiding van

Nadere informatie