Beschrijving example of good practice 9

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beschrijving example of good practice 9"

Transcriptie

1 Beschrijving example of good practice 9 1. Typering van de school Ges. Vrije lagere school De Zevensprong Oostham Schoolstraat Oostham Tel. / Fax.: 011 / Website: De school heeft twee vestigingspunten, beiden in Oostham: - KO en 1ste,2de en 3de leerjaar met 382 leerlingen - 4de,5de en 6de leerjaar met 125 leerlingen Het team bestaat uit 30 leerkrachten (FT) en er is een zorg- en Gok-team van 4,5 FT1. Directeur: Dhr. Willy Kimpen Zorgcoördinatoren: - KO: Ine Maesen Lieve Poelmans Mieke Ooms Sofie Baeten - LO: Sylvia Maras Ine Maesen Evi Taels Ruth Thijs 2. Visie op het kind Zorgconcept / Gokwerking Voor de periode werd een degelijk zorgplan opgesteld. Dit document is een samenvatting van alle zorginitiatieven die op het niveau van de school worden genomen. Wij voegen het zorgplan toe in bijlage. Het vertrekpunt is het zorgcontinuüm: Algemene zorg: de leerkracht tracht zijn klas uit te bouwen tot een krachtige leeromgeving. Dit betekent dat de leerkracht probeert een zicht te krijgen op de ontwikkeling van alle leerlingen en probeert in te spelen op gewone zorgvragen. In de dagelijkse klaspraktijk staat uiteraard preventie van leermoeilijkheden centraal. 1 FT = Fulltime equivalent.

2 Extra zorg: wanneer een zorgbrede aanpak in de klas niet volstaat, is extra zorg noodzakelijk. Deze zorgverbredende aanpak is geen eenpersoonszaak maar een uitdaging voor het ganse team. Dit houdt een voortdurende professionalisering in en een grote aandacht voor preventie van nog grotere moeilijkheden. Moeilijk lerende kinderen kunnen in groepjes, met gepaste materialen en aparte hulp, op weg gezet worden. In iedere klas zijn er 2 lestijden contractwerk. Tijdens deze organisatievorm is de zorgleerkracht in de klas aanwezig waardoor de klasleerkracht of de zorgleerkracht de differentiatie en remediëring kan organiseren. Dan kunnen ook gerichte observaties gebeuren. Ook in het KO wordt geregeld gedifferentieerd, vb. bij het uitwerken van schrijfdans of schrijfstart. De extra zorg wordt zorgvuldig genoteerd in het leerlingvolgsysteem en tijdens MDO 2 s geëvalueerd. Speciale zorg: sommige leerlingen hebben nood aan een nog meer gerichte en individuele aanpak. Tijdens gezamenlijk overleg (MDO) van klasleraar, zorgcoördinator, CLB-medewerker en directeur worden de moeilijkheden in kaart gebracht. De ouders worden geïnformeerd. Speciale interventies (klasintern en klasextern) en een strategie worden uitgestippeld in een handelingsplan. Bijzondere zorg: in sommige gevallen zijn de moeilijkheden sterk kindgebonden en geen gevolg van afwezigheden, een verhuis of minder goed onderwijs. Bij leerstoornissen en ontwikkelingsstoornissen vermoedt men een biologische oorzaak (dyslexie, dyscalculie, AD(H)D, ASS, ). Belangrijk is dat na het stellen van de juiste diagnose, de ondersteuning wordt vastgelegd in een handelingsplan met STICORDI maatregelen (stimulerende, compenserende, remediërende en dispenserende ingrepen). Deze afspraken moeten het mogelijk maken dat deze kinderen er toch in slagen in het gewone onderwijs zich verder te ontwikkelen. Voor dyscalculie werd een format of strategisch plan samengesteld (gebaseerd op inzichten van prof. Annemie Desoete van de UGent). Schooloverstijgende zorg: voor een aantal kinderen is deze zorg nog ontoereikend omwille van de zeer specifieke situatie en onderwijsbehoeften. De school zal samen met het CLB op zoek gaan naar een buitenschoolse oplossing. Enkele voorbeelden: GON, logopedie, kinesitherapie, revalidatiecentra. Deze hulp dient wel aan een aantal criteria te voldoen. Zo moet de hulp in samenwerking met de school worden verstrekt, planmatig opgezet worden, evalueerbaar zijn, afgestemd zijn op het kind en taakgericht zijn. Kindgerichte initiatieven in de klas Een centraal instrument is het leerlingvolgsysteem. Dit is een volledig digitaal systeem dat voor iedere leerkracht op ieder moment toegankelijk is met een passwoord. Voor het opvolgen van de leerlingengegevens en voor het rapporteren wordt het programma doelpunt gebruikt. 2 MDO = Multidisciplinair overleg.

3 Voor ieder kind wordt de informatie gegroepeerd in 5 rubrieken. Rubriek één toont een algemeen beeld van de leerling. Iedere leerkracht kan informatie formuleren over zorgvragen, zorginitiatieven, contacten en specifieke afspraken op volgende vlakken: - cognitief - motorisch - muzisch - sociaal-emotioneel - welbevinden/betrokkenheid De tweede rubriek bevat testgegevens van lvs-toetsen, de vorderingen van het technisch lezen (AVI) en de gegevens van de schoolbekwaamheidstesten (toeters en contrabas). In de derde rubriek worden de zorgmaatregelen genoteerd volgens het zorgcontinuüm. In de vierde rubriek wordt een screening door de leerkracht aan de hand van de axenroos weergegeven. De 3 mogelijke scores wijzen op gedragswijzen die ofwel teveel (1), te weinig (2) of op een gewenste wijze (3) aan bod komen. De laatste rubriek bevat bijlagen zoals handelingsplannen, verslagen van onderzoeken (IQ-tests, logopedische bilans, enz ). Het schoolrapport Ouders kunnen in het rapport zien welke de sterke en zwakke leerinhouden zijn van hun kind. Door de vermelding van het gewenste minimum per getoetste leerinhoud kunnen ouders meevolgen waar de basisdoelen bereikt zijn en waar nog niet. Dit rapport geeft ook informatie betreffende de sociale vaardigheden van het kind. Deze vaardigheden zijn gebaseerd op de 10 basisvaardigheden (10 relatiewijzen in de eindtermen -> axenroos). Aan deze vaardigheden wordt het hele jaar door gewerkt en elke maand wordt één vaardigheid in de kijker geplaatst (maandthema's). Het rapporteringsysteem is volledig geautomatiseerd. Gegevens worden nauwkeurig en op eenvormige wijze bijgehouden van 1 e tot 6 e leerjaar. Dit is belangrijk voor het schoolteam om de samenhang tussen de verschillende klassen nog beter op elkaar af te stemmen. Allerlei informatie kan per klasgroep of per kind op gelijk welk moment via de computer opgevraagd worden, zodat de klastitularis, in samenwerking met de leerkracht zorgverbreding, een duidelijk globaal beeld krijgt van de ontwikkeling van het kind.

4 De bladspiegel van het rapport wordt bepaald door het aantal getoetste doelstellingen enerzijds en een aantal vastgelegde kolommen anderzijds. Deze vaste kolommen bevatten van links naar rechts het volgende: De doelstellingen worden door het programma automatisch geschikt per vak. Dat vak wordt telkens bovenaan vermeld. Onderaan op het rapport komt de tekst in verband met de sociale vaardigheden, de algemene mededeling en het handtekeningenonderschrift kolom 1 kolom 2 kolom 3 het vakonderdeel de datum van de evaluatie het niveau :B->basisdoel, E->uitbreidingsdoel of Extra, S->speciale aanpak van de toets (een compensatie of aanpassing), A->algemene toets kolom 4 de geëvalueerde doelstelling met daaronder eventueel het extra zinnetje dat bij die leerling werd ingetikt. kolom 5 mate van beheersing (in cijfers op 10) kolom 6 de vergelijkingsscore (gewenst minimum) dit is het minimum dat de leerkracht verlangt van elk kind (deze score is meestal lager dan het gemiddelde, dus wie hier lager scoort wordt opgevolgd) november - december 2004 WISKUNDE Beh Gew Bewerkingen B Tien oefeningen op de maaltafels oplossen op 75 seconden Bewerkingen B Tien oefeningen op de deeltafels oplossen op 130 seconden Hiervoor kan je gerust thuis nog wat oefenen! Getallenkennis B Getallendictee van getallen tot Getallenkennis B De plaats van E, T, H en D aanduiden in een getal Vraagstukken B In een vraagstuk het probleem opzoeken en in vraagvorm noteren TAAL Lezen E Een tekst verdelen en bij elk deel een goede titel verzinnen Lezen B Een voorbereid stukje tekst lezen met de juiste intonatie Taalbeschouwing B Een gepast vervoermiddel in een zin invullen Schrijven B Woorden met au of ou correct noteren in een zin Schrijven S Woorden met ei en ij rubriceren toets is voorbereid met de zorgcoördinator ,0 Schrijven B Zinnen samenstellen uit 3 delen. De delen zitten door elkaar Schrijven B De waar-, wanneer-, en waarmee deeltjes aanduiden in zinnen Schrijven E Een 'mengverhaal' maken van 'Doornroosje' en 'Klein Duimpje' Schrijven B Werkwoorden in de verleden tijd inpassen in zinnen Luisteren B Bij een gegeven antwoord de bijhorende vraag zoeken WERELDORIENTATIE Zingeving A SPEELGOED: Vragen oplossen m.b.v. het projectboekje MUZISCHE OPVOEDING Bewegingsexpressie B Aanlopen, afstoten op de plank, rollen over de plint (3,4,5 delen) 8,0 9,0 Beeldende Opvoeding B Met ingelijmd toiletpapier een griezelig masker ontwerpen 8,5 9,5 Muzikale Opvoeding B Het liedje "Des winters..." op de juiste toonhoogte zingen 8,0 8,0 Muzisch Taalgebruik B Een gedicht naar keuze (min. 95 woorden) uit het hoofd kennen 7,5 7,0 Muzisch Taalgebruik B Een gedicht met de goede intonatie naar voren brengen 8,0 9,0 SOCIALE VAARDIGHEDEN Jij vertelt op een fijne manier over je belevenissen en jezelf. Je houdt je heel goed aan onze afspraken. Soms hebben andere kinderen ook goede ideeën. Probeer naar anderen te luisteren en samen te beslissen. Prettige vakantie! Leerkracht, Ouders, Leerling,

5 Het rapport geeft geen percenten weer. Het heeft geen zin om punten van verschillende vakken bij elkaar op te tellen. Dit cijfer geeft alleen maar een gemiddelde van cijfers die totaal niet in verband staan met elkaar. Het biedt dus geen enkele meerwaarde! Ook percenten per vakonderdeel geven dikwijls een vertekend beeld. Een voorbeeld: In een bepaalde maand worden verschillende toetsen gemaakt van getallenkennis en één toets van metend rekenen. Bij een herleiding op 10 (en voor de percentberekening op 100) gaat dus de toets van metend rekenen voor evenveel meetellen als de som van alle toetsen getallenkennis. Door het weglaten van een percentberekening (totaalpercent of percenten per vak) kan met het rapport ook gedifferentieerd worden gewerkt. Een voorbeeld: Wij werken met een leerstofjaarklassensysteem maar iedereen beseft wel dat in dezelfde klas toch niet iedereen op hetzelfde niveau zit. Het is dus mogelijk om kinderen die dit aankunnen een toets te laten maken die boven het basisniveau uitstijgt (extrastof). Het wordt, door het weglaten van de percentberekeningen, ook mogelijk om leerlingen een remediërende toets te laten maken. (een niveau lager: vb voor een leerling van het 4 de leerjaar een toets einde 3 de leerjaar) Dit wordt op het rapport met een code aangegeven: E (Extra), R... (Remediëring). Door dit te doen komen we tegemoet aan elk kind en geven we datgene waar ALLE kinderen recht op hebben: onderwijs OP HUN NIVEAU. Ieder kind krijgt 4 rapporten per schooljaar: - september oktober: vóór herfstvakantie - november december: vóór kerstvakantie - januari april: vóór paasvakantie - mei juni: vóór grote vakantie Het rapport heeft onder meer de bedoeling om een zicht te krijgen op wat het kind al goed beheerst en op de moeilijkheden dat het nog heeft. Kindgerichte initiatieven buiten de klas en de school Zoals ook uit het logo van de Zevensprong blijkt is deze school ook een brede school. Enkele initiatieven van de buurt: - Samen met de sportdienst worden vakantiesportdagen gepromoot. - Met de bibliotheek werd een initiatief uitgewerkt rond boekenkoffers. Doordat kinderen de boeken van een koffer in de klas kunnen ontlenen, kan er gemakkelijk aan boekpromotie gewerkt worden. - Ouders zijn in de opvoeding van hun kinderen in de eerste plaats partners van de leerkrachten. Voor een zorgzame begeleiding is de school aangewezen op een goede samenwerking met de ouders. Hierbij is een transparante informatie-uitwisseling van groot belang. We geven een opsomming van de wat de school gebruikt als informatiedoorstroming:. een open klasdag. informatieavonden. instapcontacten. individuele oudercontacten. heen- en weer schriftjes. vergaderingen van de oudervereniging (thema-avonden, maandelijks overleg). de nieuwsbrieven voor ouders met info over de hele school. de website van de school: de infobrochure over de school

6 3. Welke struikelblokken formuleert de school? - Samenwerking met het buitengewoon onderwijs is zeer zinvol voor de zorgkinderen, maar kon alleen maar mits het afstaan van lestijden (waardoor de BLIO 3 in het LO kinderen kan begeleiden). - Het doorgeven van gegevens naar het SO: als de vraag van de secundaire scholen komt en de ouders gaan akkoord kan het dossier worden doorgegeven. 4. Welke succesfactoren formuleert de school? - Een gemotiveerd team dat alle vernieuwingen evalueert en implementeert. - Een sterke digitale ondersteuning van de werking. - De overtuiging dat de kinderen met een goed zorgconcept zo lang mogelijk in het reguliere basisonderwijs een plaats houden. Dit kost wel veel energie. Een zorgkind mag geen zorgenkind worden voor de school. - Een dynamisch leerkrachtenteam dat samen met de kinderen, de ouders en externe hulpverleners om elk kind op school alle mogelijke kansen te geven zodat het stap voor stap en zoveel mogelijk op eigen tempo kan uitgroeien tot een volwaardige persoon. 3 BLIO = Bijzondere leerkracht individueel onderwijs, te vergelijken met de taakleerkracht in de gewone basisschool.

1. Onze visie op zorg

1. Onze visie op zorg 1. Onze visie op zorg In onze school is het belangrijk dat elk kind zich goed voelt en graag naar school komt. Dit is het essentiële uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Als schoolteam willen we een

Nadere informatie

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL VISIE OP ZORG Elke leerling, elke leerkracht en elke medewerker is een unieke persoonlijkheid. Wij stimuleren de leerlingen om zich optimaal te ontplooien en scheppen mogelijkheden

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Gemeentelijke basisschool

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

De algemene basiszorg

De algemene basiszorg Onze visie op zorg Op onze school streven we ernaar de eigenheid van elk kind een plaats te geven. Om tegemoet te komen aan de noden van elk kind omringen we hen met een brede zorg. De rode draad binnen

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Haacht

Gemeentelijke Basisschool Haacht Zorg op onze school - Ieder kind is uniek! Onder zorgbreed werken verstaan we de zorg die iedere leerkracht besteedt om met kwaliteitsonderwijs optimale ontwikkelingskansen te bieden aan al onze leerlingen.

Nadere informatie

ZORG. Onze eigen zorgvisie

ZORG. Onze eigen zorgvisie ZORG Onze eigen zorgvisie We streven naar een school waarin we de totale opvoeding van het kind niet uit het oog verliezen. We proberen de kinderen in hun geestelijke, intellectuele, emotionele en sociale

Nadere informatie

ZORGBELEID. De zorgcoördinator wordt steeds gesteund en bijgestaan door het zorgteam.

ZORGBELEID. De zorgcoördinator wordt steeds gesteund en bijgestaan door het zorgteam. ZORGBELEID Dit document is een samenvatting van alle zorginitiatieven die op schoolniveau genomen worden om kinderen die extra aandacht vragen, om welke reden ook, met de beste zorgen te omringen. Het

Nadere informatie

Visie rond zorg - Het Molenschip

Visie rond zorg - Het Molenschip Visie rond zorg - Het Molenschip Met het oog op het ontwikkelen van een krachtige visie rond zorg gingen we ons als zorgteam de vraag stellen wat het woord zorg eigenlijk betekent. Zorg is een werkwoord

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

Met dit document willen wij op een heldere manier een beeld scheppen van de zorg die op onze school aangeboden wordt.

Met dit document willen wij op een heldere manier een beeld scheppen van de zorg die op onze school aangeboden wordt. Zorg op onze school Met dit document willen wij op een heldere manier een beeld scheppen van de zorg die op onze school aangeboden wordt. Zorgniveaus die de hulp voor elke leerling bepalen Fase 0: algemene

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

Zorgbeleid in het Groene Lilare

Zorgbeleid in het Groene Lilare Zorgbeleid in het Groene Lilare I. Visie Dat er leerlingen uitvallen en dat sommige leerlingen problemen ervaren in hun leer- en ontwikkelingstraject zullen we nooit volledig kunnen uitsluiten, maar we

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

De schooleigen visie op zorgbeleid

De schooleigen visie op zorgbeleid De schooleigen visie op zorgbeleid 1. Het christelijk opvoedingsproject is het uitgangspunt voor onze visie op zorg. We willen alle kinderen naar een hoger ontwikkelingsniveau optillen, hen klaar maken

Nadere informatie

Zorgbeleid. 1. Visie van de scholengemeenschap

Zorgbeleid. 1. Visie van de scholengemeenschap Zorgbeleid 1. Visie van de scholengemeenschap Als scholengemeenschap willen wij aan elk kind gelijke kansen bieden op kwaliteitsvol onderwijs. Dit is het uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Elk kind

Nadere informatie

4.1 Engagement in verband met oudercontact

4.1 Engagement in verband met oudercontact 4.1 Engagement in verband met oudercontact Rubriek 1.9 van het schoolreglement handelt over contact tussen ouders en school. In dit thema van de engagementsverklaring gaat het over ouders die, om welke

Nadere informatie

Onze zorgvisie. De ontplooiing van elk kind, met brede zorg.

Onze zorgvisie. De ontplooiing van elk kind, met brede zorg. VZW Grotstraat 5, Meeuwerbaan 113 3990 Peer Tel: 011/79 13 78 www.dedommelbrug.be email: info@dedommelbrug.be Onze zorgvisie Beste lezer. Graag stellen wij u onze zorgvisie voor. Een visie is iets waar

Nadere informatie

Overzicht rapportmodule

Overzicht rapportmodule Overzicht rapportmodule zoals steeds: alles is aanpasbaar in de maintenance module. Bepaal zelf Uw vakonderdelen - punten - periodes - maatregelen...enz. Zachte evaluatie: bepaal de leergebieden en vragen,

Nadere informatie

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg.

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg. Onze visie op zorg Vanuit ons pedagogisch project hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van elk kind. We bekommeren ons om elk kind vanuit zijn talenten en mogelijkheden

Nadere informatie

Zorgbeleid 2015-2016 1 Zorgbeleid 2015-2016

Zorgbeleid 2015-2016 1 Zorgbeleid 2015-2016 Zorgbeleid 2015-2016 1 1. Inleiding De Leerheide een rustige plek in de natuur waar onze kinderen kunnen en durven schitteren als echte diamanten! Een diamant is het fijnste en hardste edelgesteente. Ze

Nadere informatie

VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL

VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL Schooljaar 2011-2012 De school bouwt een zorgaanbod uit voor kinderen met specifieke opvoedings- en leerbehoeften. We vertrekken hiervoor vanuit onze eerste pijler

Nadere informatie

Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders

Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders Het gemotiveerd verslag Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders Het gemotiveerd verslag 2 3 Een gemotiveerd

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Beste ouders, De zorgwerking op onze school bestaat al heel wat jaren en is voortdurend in beweging. Enerzijds omdat de wetgeving i.v.m. zorg verandert, anderzijds omdat leerlingzorg

Nadere informatie

Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg.

Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg. Onze visie op zorg Vanuit ons pedagogisch project hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van elk kind. We bekommeren ons om elk kind vanuit zijn talenten en mogelijkheden

Nadere informatie

Zorgvisie-Zorgbeleid

Zorgvisie-Zorgbeleid L.S. De Robbert Zorgvisie Zorgvisie-Zorgbeleid De basis van onze zorgvisie ligt in onze opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dit is één van de pijlers van het Opvoedingsconcept

Nadere informatie

ZORGVISIE EN ZORGBELEID

ZORGVISIE EN ZORGBELEID ZORGVISIE EN ZORGBELEID Onze zorgvisie, zorgbeleid, concretisering van onze zorgvisie en maatregelen binnen het zorgcontinuüm zijn ook terug te vinden op de website van de school 1.1 HOE BIEDEN WIJ ZORG

Nadere informatie

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Onze school onderschrijft in zijn zorgvisie de principes van het handelingsgericht werken als uitgangspunt

Nadere informatie

ZORGBELEID OP SCHOOL. 8.1 Zorgcoördinator. 8.2 Zorgbeleid

ZORGBELEID OP SCHOOL. 8.1 Zorgcoördinator. 8.2 Zorgbeleid ZORGBELEID OP SCHOOL 8.1 Zorgcoördinator De zorgcoördinator op onze school biedt zorg op leerling-, leerkrachten- en schoolniveau. Zorgcoördinator: Kelly Grammet U kan haar bereiken via mail: kelly.grammet@gbslubbeek.be

Nadere informatie

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde!

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde! Ines Vandoorne (Beeldopvoeding) - Bernadette De Geest (Muzikale Opvoeding) Kathleen Pisman (Dramatisch Spel - Bewegingsexpressie) - Liliane Steppe (Muzisch taalgebruik) Muzo - Workshops voor scholengemeenschappen

Nadere informatie

Informatieavond september SBS Kermt

Informatieavond september SBS Kermt Informatieavond september 2011 SBS Kermt - 2011 1 Schoolorganisatie 2011-2012 Organisatie en ondersteuning: SBS Kermt 2011 2 Schoolorganisatie 2011-2012 Kleuterschool: SBS Kermt - 2011 3 Schoolorganisatie

Nadere informatie

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen:

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: ZORG IS ELK KIND MEENEMEN IN ONZE ARK De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: De leerkrachten Dit is de juf/meester van uw kind. De klastitularis is het eerste

Nadere informatie

Integrale Visie op Zorg

Integrale Visie op Zorg Basisschool De Luchtballon Freinetschool Holven Lebonstraat 45, 2440 Geel Velodroomstraat 33, 2440 Geel Directeur: Gert Van Herle Directeur: Gert Van Herle Tel: 014/586046 Tel: 014/588758 Fax: 014/583507

Nadere informatie

Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project.

Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project. Zorgvisie Wat verstaan wij onder zorg? Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project. We willen onze visie op zorg zo breed mogelijk houden zodanig dat elk kind zich kan

Nadere informatie

4 ZORGBREDE BASISSCHOOL

4 ZORGBREDE BASISSCHOOL ..7.1 Skippywerking..7.1.1. doelstelling De meer-en hoogbegaafdenwerking op onze school wordt skippywerking genoemd. De bedoeling is tegemoet te komen aan de leernoden en aan te sluiten bij het niveau

Nadere informatie

VRIJE BASISSCHOOL Etikhove. Zorgboekje WAT ALS

VRIJE BASISSCHOOL Etikhove. Zorgboekje WAT ALS VRIJE BASISSCHOOL Etikhove Zorgboekje WAT ALS 1 ZORG? SES? Wablief? Brandend actueel en wellicht al van gehoord maar wat is dat nu eigenlijk en wat betekent dit voor onze school. Vanuit de overheid worden

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Project Leerzorg. Achtergrond

Hoofdstuk 2. Project Leerzorg. Achtergrond Hoofdstuk Project Leerzorg Achtergrond 3 . Project Leerzorg - Achtergrond ONTSTAAN Het Project Leerzorg werd ingediend in antwoord op de oproep tot voorstellen voor netoverschrijdende en multidisciplinaire

Nadere informatie

Visie op zorgverbreding en GOK

Visie op zorgverbreding en GOK Visie op zorgverbreding en GOK 1 Algemeen... 1 2 Zorgcontinuüm... 3 3 Goede preventieve basiszorg Fase 0 BGT... 3 3.1 Organisatie goede preventieve basiszorg... 4 3.2 De klastitularis... 5 3.2.1 Groeps-

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Zonnebloem Oude Diestsestraat 4, Waanrode. Deel 4 Zorg. Deel 4 p. 1

Vrije Basisschool De Zonnebloem Oude Diestsestraat 4, Waanrode. Deel 4 Zorg. Deel 4 p. 1 Vrije Basisschool De Zonnebloem Oude Diestsestraat 4, Waanrode Deel 4 Zorg Deel 4 p. 1 Zorg Onze school doet grote inspanningen om kinderen met problemen te helpen. We streven ernaar elk kind centraal

Nadere informatie

HANDLEIDING LVS. versie 2.0 dd 15/4/15

HANDLEIDING LVS. versie 2.0 dd 15/4/15 HANDLEIDING LVS versie 2.0 dd 15/4/15 Inhoudstabel 1 INLEIDING... 3 2 BEHEER LVS... 3 3 HET LVS OPENEN... 4 4 INGEVEN VAN DE LVS RESULTATEN... 5 4.1 LEZEN... 5 4.2 SPELLING... 6 4.3 WISKUNDE... 7 5 RAPPORTAGE

Nadere informatie

HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER

HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER Op onze school hechten wij veel belang aan de zorg voor ALLE kinderen waarbij steeds het positieve in elk kind benadrukt wordt. Het belangrijkste is dat wij ernaar streven

Nadere informatie

SES - en zorgbeleid Waar heeft dìt kind binnen deze groep, op déze school, op dit tijdstip, met déze ouders nood aan?

SES - en zorgbeleid Waar heeft dìt kind binnen deze groep, op déze school, op dit tijdstip, met déze ouders nood aan? Sint - Catharinacollege Geraardsbergen Vestigingen Moerbeke - Viane - Galmaarden SES - en zorgbeleid Waar heeft dìt kind binnen deze groep, op déze school, op dit tijdstip, met déze ouders nood aan? 1.

Nadere informatie

Visie Zorg. Elke leerkracht respecteert elk kind en waardeert het in zijn anders zijn.

Visie Zorg. Elke leerkracht respecteert elk kind en waardeert het in zijn anders zijn. Visie Zorg Zes miljard mensen hier op aarde Hand in hand, niet te evenaren Elk van ons van onschatbare waarde Iedereen is anders De ene houdt van lief en naïef De andere is een hartendief Wie luistert

Nadere informatie

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport?

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport? Les 1 Wat is een rapport? 1 En jij? 1. Krijgt jouw kind een rapport? O ja O nee 2. Krijgen kleuters ook een rapport? O ja O nee 3. Kreeg jij vroeger in de school ook een rapport? O ja O nee Wanneer? Wat

Nadere informatie

Zorgvisie-Zorgbeleid

Zorgvisie-Zorgbeleid L.S. De Robbert Zorgvisie Zorgvisie-Zorgbeleid De basis van onze zorgvisie ligt in onze opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dit is één van de pijlers van het Opvoedingsconcept

Nadere informatie

in onze school is elk kind een ster!

in onze school is elk kind een ster! 2 Kom er bij en zoek het niet te ver, in onze school is elk kind een ster! Een kort fragment uit ons schoollied dat perfect weergeeft waar wij met onze school willen voor staan. Een school die elk kind

Nadere informatie

Zorgbeleid. Zorg op scholengemeenschapniveau is zorg in achtvoud.

Zorgbeleid. Zorg op scholengemeenschapniveau is zorg in achtvoud. Zorgbeleid A Inleiding Zorg op scholengemeenschapniveau is zorg in achtvoud. Hoe kwam onze overkoepelende zorg tot stand? Onze scholengemeenschap, Scholengemeenschap De Zevensprong, behoort tot het katholieke

Nadere informatie

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af.

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af. Leerlingvolgsysteem. Leerkrachten volgen de ontwikkeling van de kinderen in hun groep nauwgezet. Veel methoden die wij gebruiken, leveren toetsen die wij afnemen om vast te stellen of het kind de leerstof

Nadere informatie

Standaard 8: Leerlingen met extra onderwijsbehoeften krijgen bij ons extra leer- en instructietijd.

Standaard 8: Leerlingen met extra onderwijsbehoeften krijgen bij ons extra leer- en instructietijd. Persoonsgegevens management zorgfunctie Onderwijsondersteunend personeel leraar onderbouw leraar bovenbouw anders Kwaliteit van leerlingenzorg in het primair onderwijs ZEK-PO Instrumenten voor zelfevaluatie

Nadere informatie

SES en ZORG op De Vlieger

SES en ZORG op De Vlieger SES en ZORG op De Vlieger In onze school zijn er zowel SES-lestijden als uren zorgcoördinatie. Wat is het verschil en hoe wenden we ze aan? 1. SES (sociaaleconomische status) Dit zijn lestijden, toegekend

Nadere informatie

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders BSBO Wilgenduin GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders Inhoud p 1 Wie zijn wij? 3 2 Wat betekent GON? 4 3 Wie komt in aanmerking voor GON-begeleiding? 4 4 Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Nadere informatie

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer!

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer! ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer! De zorg in de Parel bestaat uit verschillende mensen die elk hun

Nadere informatie

Buitenschoolse logopedie voor school- gerelateerde problemen

Buitenschoolse logopedie voor school- gerelateerde problemen 1 Buitenschoolse logopedie voor schoolgerelateerde problemen Engagementsverklaring van de Vlaamse onderwijswereld en de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (Oudervriendelijke versie) Inleiding Steeds

Nadere informatie

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK.

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Module 1 GOK 1 GOK Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Hoe wij op onze school willen werken aan gelijke kansen voor elk kind vinden we terug in ons schooleigen christelijk opvoedingsproject.

Nadere informatie

HOE BIEDEN WIJ ZORG IN ONZE SCHOOL?

HOE BIEDEN WIJ ZORG IN ONZE SCHOOL? ZORGVISIE HOE BIEDEN WIJ ZORG IN ONZE SCHOOL? In onze school proberen wij een zo goed mogelijke zorg te bieden aan alle leerlingen, in het bijzonder aan hen die specifieke onderwijsbehoeften vertonen.

Nadere informatie

Het ZORGBELEID bij ons op school

Het ZORGBELEID bij ons op school Het ZORGBELEID bij ons op school 1. Onze VISIE op ZORG Vanuit het besef dat er steeds kinderen zullen zijn die bijkomende aandacht vragen, engageren wij ons om een zorgbeleid te voeren dat aan de noden

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Algemene wegwijzer Inhoud van de map

Hoofdstuk 1 - Algemene wegwijzer Inhoud van de map Hoofdstuk 1 - Algemene wegwijzer van de map Deel 1 overloopt een aantal voorwaarden om ICT in te zetten bij de aanpak van leerproblemen op school. Je vindt er tips en beschrijvingen van leerlingen en van

Nadere informatie

Ann Van Damme Karine Hiels

Ann Van Damme Karine Hiels Ann Van Damme Karine Hiels Een school in beweging Dorpsschool te Kruibeke Centrumschool: KO + LO Wijkschool: KO Leerlingenaantal: LO 268 KO 208 Leerlingenaantal sterk toegenomen de voorbije 10 jaar Instroom

Nadere informatie

De evaluatie en rapportage

De evaluatie en rapportage De evaluatie en rapportage 1. De evaluatie 1.1 De beeldvorming 1.2 De evaluatiemiddelen 1.3 De externe instanties 1.4 De rapportage 2. Het rapport 1. De evaluatie Om al onze kinderen zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Schipper mag ik overvaren. Zeg. Zeg dat ik fantastisch ben, briljant, gevat, sociaal, gevoelig, handig, grappig en bijzonder geniaal.

Schipper mag ik overvaren. Zeg. Zeg dat ik fantastisch ben, briljant, gevat, sociaal, gevoelig, handig, grappig en bijzonder geniaal. Zeg Zeg dat ik fantastisch ben, briljant, gevat, sociaal, gevoelig, handig, grappig en bijzonder geniaal. Zeg dat je zo n wonderkind als ik maar zelden ziet, zeg dat je me super vindt, maar liegen mag

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

Andere psychometrische kenmerken. www.prodiagnostiek.be/ diagnostisch materiaal

Andere psychometrische kenmerken. www.prodiagnostiek.be/ diagnostisch materiaal Rekenbegrip Verachtert P., Dudal P., VCLB-Service, Schaarbeek, 2004 Een betrouwbaar beeld geven van de voorbereidende rekenvaardigheden en inzichten van kleuters. De toets bestaat uit de onderdelen: vergelijken

Nadere informatie

INFOBROCHURE BASISAANBOD ONDERBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/

INFOBROCHURE BASISAANBOD ONDERBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ BASISAANBOD ONDERBOUW INFOBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be WAT BIEDT BASISAANBOD ONDERBOUW?

Nadere informatie

Het ABC van de leerstoornissen

Het ABC van de leerstoornissen Het ABC van de leerstoornissen 23 oktober 2012 K.A. Redingenhof Leuven Nadia Gielen Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek PraxisP Inhoud Leerstoornissen, dyslexie, dyscalculie een beknopt overzicht

Nadere informatie

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015)

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Pedagogische begeleidingsdienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Situering, probleemstelling en uitgangspunten

Nadere informatie

1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld.

1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld. Zorgbeleid 1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld. Iedereen is uniek en mag een eigen aanpak vereisen voor de verschillende ontwikkelingsdomeinen. Met ons zorgbeleid pogen we om elk kind datgene te geven

Nadere informatie

1.1 Concreet betekent dit dat we zorgbreedte willen realiseren door :

1.1 Concreet betekent dit dat we zorgbreedte willen realiseren door : 1. Algemene zorg We willen de kinderen optimale groeikansen bieden. De klastitularis probeert zijn klas uit te bouwen tot een aangename leeromgeving waarin elk kind, met zijn eigen leervermogen, zijn eigen

Nadere informatie

Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school

Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school projectgroep 1 NOvELLe: netwerk voor ontwikkeling van expertise voor de Limburgse lerarenopleidingen - Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school Gegevens respondent Codenaam: Postcode: Onderwijs:

Nadere informatie

2. Ons opvoedingsproject

2. Ons opvoedingsproject 2. Ons opvoedingsproject Hieronder vindt u een beschrijving van de uitgangspunten van ons pedagogisch project Ons opvoedingsproject tracht te verwoorden welke doelstellingen we nastreven om onze kinderen

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen

Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen Schooljaar 2009-2010 WIE HET WONDER VAN HET KIND NIET ZIET, DIE VERSTAAT HET HELE PLAATJE NIET Heb je al eens naar een kind

Nadere informatie

Schoolbrochure. Adres. Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel.

Schoolbrochure. Adres. Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel. Schoolbrochure Adres Telefoon Fax E-mail Website Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel.be Een verhaal... Mijn verhaal De laatste

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

Taken van de zorgcoördinator

Taken van de zorgcoördinator Taken van de zorgcoördinator Gesprekken met kinderen Het gaat hier meestal om kinderen die zich om een of andere reden niet goed in hun vel voelen: scheiding van ouders, niet voldoende assertief zijn,

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

1. Personalia. marc.mertens@dekriebel.eu. ann.branckaerts@dekriebel.eu. inne.vanballaer@dekriebel.eu riet.bensch@hotmail.com. 2.

1. Personalia. marc.mertens@dekriebel.eu. ann.branckaerts@dekriebel.eu. inne.vanballaer@dekriebel.eu riet.bensch@hotmail.com. 2. 1. Personalia directie : meester Theys : juf Kathleen : juf Ann : meester Benny : juf Inne : juf Riet : oudercomité : marc.mertens@dekriebel.eu jef.theys@dekriebel.eu kathleen.desmet@dekriebel.eu ann.branckaerts@dekriebel.eu

Nadere informatie

INFOBROCHURE BASISAANBOD BOVENBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/

INFOBROCHURE BASISAANBOD BOVENBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ BASISAANBOD BOVENBOUW INFOBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be WAT BIEDT BASISAANBOD BOVENBOUW?

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool te Jette

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool te Jette Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

infobrochure methodeonderwijs De Lotus

infobrochure methodeonderwijs De Lotus infobrochure methodeonderwijs De Lotus Mosselerlaan 62 3600 GENK 089 35 16 21 directie.middenschool@gocampusgenk.be Inhoudsopgave Inleiding Zelfgestuurd leren Kernteam Kringgesprek Coöperatieve werkvormen

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2016-2017 2 de leerjaar 2A Juf Anja Van Kerckhoven anjavankerckhoven@debasisduffel.be

Nadere informatie

1.1 Het opvoedingsproject van de Stedelijke Basisschool Larum

1.1 Het opvoedingsproject van de Stedelijke Basisschool Larum 1. Visie op zorg 1.1 Het opvoedingsproject van de Stedelijke Basisschool Larum Vertrekkende vanuit de visietekst van het schoolbestuur : het zorgbeleid binnen het stedelijk basisonderwijs Geel Vanuit het

Nadere informatie

..Stedelijke basisschool Zammel.. Onze visie op zorg...ik heb een vraag... Wie contacteer ik?

..Stedelijke basisschool Zammel.. Onze visie op zorg...ik heb een vraag... Wie contacteer ik? ..IEDERE LEERKRACHT zorgt.. de onderwijsdeskundige gedeelde verantwoordelijkheid en deskundigheid..ouders als partner.. de ervaringsdeskundige..kind als partner.. geeft waardevolle informatie..kleuterparticipatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Interactieve werkvormen in de klaspraktijk Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Lia Blaton, medewerker Onderzoek naar onderwijspraktijk In het kader van de opdracht van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen

Nadere informatie

8 %9, +*-.+ ; ":, #3% Willy De Herdt Erik Verdonckt

8 %9, +*-.+ ; :, #3% Willy De Herdt Erik Verdonckt !" " / /2 5*-) " "5 : " #$%% "&' ( )*!!+)'!, -, +*-+ $$%001$ $$30$01# 04 0 0" 0 67, 13$1 8 %9, +*-+ ; ":, #3% " 1%1 Willy De Herdt Erik Verdonckt ", : 11 2 #$%% )+,?0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000$

Nadere informatie

2) Wat doen we om deze visie te realiseren?

2) Wat doen we om deze visie te realiseren? Sint Lutgardisbasisschool Bovenkassei 12A 9506 Zandbergen Tel: 054/32.18.62 Fax: 054/34.14.86 e-mail: st-lutgardisschool@pandora.be http://www.slz.be Zorgvisie Versie 07.09.12 1) Waarom een zorgbeleid?

Nadere informatie

Dit protocol is vastgesteld op

Dit protocol is vastgesteld op Dit protocol is vastgesteld op 29-10-2018 0 Inhoudsopgave 1.Inleiding... 2 2. Uitgangspunten ten aanzien van doublure... 2 3. Overgangscriteria... 3 3.1. Overgangscriteria voor groep 1 en 2... 3 3.2. Overgangscriteria

Nadere informatie

Sint-Vincentius Sint-Bernadette

Sint-Vincentius Sint-Bernadette Sint-Vincentius Sint-Bernadette SV: Sint-Rafaëlstraat 14 9041 Oostakker Tel (09) 259 21 01 e-mail info.vincentius@edugo.be ONS ZORGBELEID De zorgwerking op onze school, is gebaseerd op het zorgcontinuüm.

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

ZORGBELEIDSPLAN GLS Ruiter Waasmunster

ZORGBELEIDSPLAN GLS Ruiter Waasmunster ZORGBELEIDSPLAN GLS Ruiter Waasmunster Podtsmeulen 9 9250 Waasmunster Pagina 1 1. Zorgvisie Ons zorgbeleid is gebouwd op de krachtlijnen van ons pedagogisch project. Onze zorgbrede visie richt zich op

Nadere informatie

Een doelgericht en efficiënt handelingsplan bevat wenselijk de volgende onderdelen:

Een doelgericht en efficiënt handelingsplan bevat wenselijk de volgende onderdelen: HULPMIDDEL WERKEN MET EEN HANDELINGSPLAN Een mogelijke manier om de planmatige aanpak op school efficiënt te organiseren is het werken met een handelingsplan. Dat beschrijft de concrete aanpak en de interventies

Nadere informatie

INTERDIOCESANE PROEVEN

INTERDIOCESANE PROEVEN Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel INTERDIOCESANE PROEVEN 2012-2013 Ges. Vrije Basisschool (Gemengd) Savaanstraat 118 9000 Gent 6e leerjaar 1 VVKBaO, 2013 Deze

Nadere informatie

2) Wat doen we om deze visie te realiseren?

2) Wat doen we om deze visie te realiseren? Sint Lutgardisbasisschool Bovenkassei 12A 9506 Zandbergen Tel: 054/32.18.62 Fax: 054/34.14.86 e-mail: st-lutgardisschool@pandora.be http://www.slz.be Zorgvisie Versie 10.10.11 1) Waarom een zorgbeleid?

Nadere informatie

Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan

Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan Eerste versie 2015-2016 Het volgen van - en begeleiding bij ernstige rekenproblemen en dyscalculie Stappenplan bij (ernstige ) rekenproblemen en dyscalculie De vier

Nadere informatie

BS De Wimpel Cansstraat Elsene Tel.: 02/ Schoolwerkplan

BS De Wimpel Cansstraat Elsene Tel.: 02/ Schoolwerkplan BS De Wimpel Cansstraat 14-18 1050 Elsene Tel.: 02/ 51152.30 e-mail: bs.elsene@g-o.be www.dewimpel.be Schoolwerkplan De organisatie van de begeleiding 1. Beginsituatie 2. Visie op het zorgbeleid 3. Concrete

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie