jaaroverzicht 2011 Dr. Deelenlaan AD Tilburg T info@exfam.nl K.v.K. nr

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "jaaroverzicht 2011 Dr. Deelenlaan 11 5042 AD Tilburg T 013-544 3343 info@exfam.nl www.exfam.nl K.v.K. nr. 18072726"

Transcriptie

1 jaaroverzicht 2011 Dr. Deelenlaan AD Tilburg T info@exfam.nl K.v.K. nr

2 JAAROVERZICHT 2011 INLEIDING Het uitbrengen van een jaarverslag is meestal een aanleiding voor een terugblik over het afgelopen jaar, in dit geval Toch wil ik mijn inleiding op deze plaats ook benutten voor een blik op de tijd die voor ons ligt. Vooral omdat we ons, als team van Exfam, in het jaar 2011 hebben beziggehouden met het formuleren van een nieuwe missie en visie. Hieruit is gevolgd dat we met elkaar een nieuw beleidsplan hebben opgesteld. In hoofdstuk 1 vindt u hiervan de belangrijkste punten. In 2009 en 2010 is er hard gewerkt om Familiezorg uit te rollen over de provincie Noord-Brabant. Dit was mogelijk dankzij financiële middelen van de Provincie. De gestelde doelen werden ruimschoots behaald. De subsidie werd per 1 januari 2011 niet gecontinueerd. Toch waren er veel organisaties, gemeentes en individuen, die inzagen dat relationeel werken onontbeerlijk was om een goede begeleiding te kunnen geven. Van de diverse projecten vindt u in de hoofdstukken 2 en 3 een aantal korte inleidingen en impressies. Trots kan ik u melden dat, waar andere organisaties roepen: we moeten iets doen voor allochtone mantelzorg en waar vinden we de allochtone mantelzorger?, wij veel allochtone mantelzorgers bereiken. Ik mag u hiervoor verwijzen naar elders in dit verslag voor een korte samenvatting van de vele activiteiten op dit gebied. In 2011 namen we afscheid van een aantal fijne collega s. Voor Sander Willems was het werken in zijn eigen ergotherapiepraktijk niet langer te combineren met zijn dienstverband bij Exfam. Mandy Brants vond een nieuwe uitdaging bij Groenhuysen in Roosendaal. Deirdre Beneken genaamd Kolmer werd benoemd tot de eerste lector Mantelzorg aan de Hogeschool te Den Haag. Het project Familiezorg op Curaçao werd in maart 2011 succesvol afgerond en Jacqueline Smolders en Pim Ophof kwamen terug naar Nederland. Jacqueline vond elders werk en Pim ging weer deel uitmaken van ons team. Jeannette Kamps is het team van Exfam per 1 maart 2011 komen versterken. Zij was als freelance trainer al werkzaam voor Exfam. Daarnaast is zij gepokt en gemazeld in zorgland als het gaat om het begeleiden van families met een langdurige zorgvraag. Verantwoording aan de diverse gemeentes over de aan onze organisatie verleende subsidie is te lezen in hoofdstuk 4.

3 HOOFDSTUK 1 Familiezorg nu en in de toekomst Nadat het actieplan van de Provincie was afgelopen (zie hoofdstuk 2), wilden we ons bezinnen op de toekomst van het Expertisecentrum. De maatschappij verandert en wij veranderen mee. We waren toe aan een nieuw beleidsplan met vernieuwde missie en visie. In 2011 zijn we als team gestart met brainstormen en interviews hoe we -ieder voor zich, maar ook gezamenlijk- deze toekomst zouden willen ingaan. Waar ligt onze individuele en gezamenlijke passie en waar kunnen we met deze passie ons steentje bijdragen op de werkvloer? Wat hebben gemeentes en organisaties van ons nodig? We stellen de vraag van de klant centraal. We hebben onze missie en visie tegen het licht gehouden en we hebben gekeken naar onze succesfactoren. We hebben nagedacht over de kansen en bedreigingen die nieuwe ontwikkelingen, zoals de Transitie van de AWBZ en de Jeugdzorg, met zich meebrengen. Vervolgens hebben we ons gebogen over ons bestaansrecht en de wijze waarop we onze organisatie het best zouden kunnen inrichten en wat er allemaal voor nodig is om dit te bereiken. Op onze website vindt u het resultaat van deze zoektocht: het Beleidsplan Expertisecentrum Familiezorg Met behulp van dit beleidsplan hebben we een koers ingezet waar we u graag deelgenoot van maken. En hopelijk niet alleen deelgenoot, maar ook reisgenoot. Want was het niet Gandhi die zei: Wees de verandering die je in de wereld wilt zien. (Het Beleidsplan is te downloaden via onze website of op te vragen bij het secretariaat van ExFam) Motto, missie en visie Ons motto: Open communicatie tussen familieleden (zorgvrager en familiezorgers) onderling, tussen medewerkers en managers onderling, tussen familieleden en medewerkers én tussen de verschillende zorginstellingen en hulp- en dienstverlenende organisaties, leidt tot: minder stress, minder ziekteverzuim, meer zorgvreugde, en meer klanttevredenheid! Maar hoe doe je dit nu? Medewerkers van betrokken organisaties dienen hierbij begeleid te worden. Kennis, vaardigheden en attitude dienen aangeboord of ontwikkeld te worden. Op het niveau van het team en de organisatie dienen ook veranderingen doorgevoerd te worden. Familiezorg voorziet hierin. Open communicatie leidt tot minder stress Contact

4 Onze missie: Wij zijn van mening dat het versterken van onderlinge relaties op elk niveau bijdraagt aan een meer efficiënte en effectieve bedrijfsvoering in zorg en welzijn. Vanuit dat besef zal iedere beroepskracht leren samen te werken met collega s intern en extern om de families in intensieve zorgsituaties, daar waar nodig, te begeleiden naar het herstellen van de onderlinge relaties. Hierdoor is het mogelijk op gelijkwaardige basis te komen tot een verdeling van zorgverantwoordelijkheid. De grondslag van zorg is ontmoeting Ontschotting Onze visie: We zijn een netwerkorganisatie en dragen, door het inzetten van familiezorg, bij aan vakkundige begeleiding van mensen in intensieve zorgsituaties. We adviseren, begeleiden en trainen zorgorganisaties, gemeentelijke- en onderwijsinstellingen in het kader van familiezorg cq relationeel werken. Om dat te kunnen doen, blijven de medewerkers van Exfam zichzelf ontwikkelen en blijven ze hun diensten en producten voortdurend vernieuwen. Om transparant te blijven voor onze financiers en de organisaties waar wij mee samenwerken hebben we Exfam opgesplitst in 3 verschillende organisatieonderdelen, die ieder voor zich én in samenhang met elkaar de visie van het Expertisecentrum tot leven brengen. Expertisecentrum Familiezorg Diensten gemeenten We zijn een netwerkorganisatie en dragen bij aan professionele begeleiding van mensen in intensieve zorgsituaties door inzet van familiezorg. Educatie We adviseren, begeleiden en trainen zorgorganisaties, gemeentelijke- en onderwijsinstellingen in het kader van familiezorg. Innovatie In onze organisatie ontwikkelen de medewerkers zich: we vernieuwen onze diensten en producten.

5 HOOFDSTUK 2 Slotconferentie van het Actieplan Familiezorg 13 januari 2011 De oogst is rijk, zo bleek tijdens de Slotconferentie Actieplan Familiezorg op 13 januari Meer dan 1350 zorgprofessionals, een 30-tal gemeenten en verschillende opleidingscentra in Brabant werken momenteel met de methode Familiezorg. Jacques Wagtmans, dagvoorzitter: Het Bruto Nationaal Geluk neemt toe door de methode Familiezorg. De meest aangewezen persoon om je te helpen is bijna altijd een familielid. Het Expertisecentrum Familiezorg begon 2,5 jaar geleden met de implementatie van de methode. Dit gebeurde in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Tijdens de slotconferentie deelden projectleiders en managers hun ervaringen. Ook werden twee publicaties en een documentaire gepresenteerd. Publicatie 1: Methode Familiezorg, op de driesprong van theorie, beleid en praktijk, een publicatie geschreven door Lucia Tielen in opdracht van het Expertisecentrum Familiezorg en de Academische Werkplaats.

6 Publicatie 2: Het boek Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Hierin geeft Dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer uitleg over de levensthema s, zoals zij ze steeds ziet terugkomen. Publicatie 3: De documentaire de Kracht van relationeel werken. Een documentaire over Familiezorg, gemaakt door Movedmedia te Tilburg. In deze film is op integere wijze in beeld gebracht hoe Mandy Brants o.a. door brede vraagverheldering en open communicatie tussen de gezinsleden onderling de juiste vraag van dit gezin boven tafel krijgt en de beperkingen van vader bespreekbaar maakt. Ook door de samenwerking met collegaorganisaties wordt de begeleiding van dit gezin goed op poten gezet zonder dat dit gezin overlopen wordt door meerdere hulpverleners.

7 HOOFDSTUK 3 Zoals aangegeven in de inleiding zal in dit document een aantal korte beschrijvingen staan van projecten waarvan in 2010 de eerste besprekingen zijn gevoerd en in 2011 met de daadwerkelijke uitvoering is begonnen. Een aantal loopt door in 2012 en vanwege borging en implementatie ook in In 2009 koos BerneZorg ervoor om de Methode Familiezorg, zoals die was ontwikkeld door het Expertisecentrum Familiezorg, als leidraad te nemen voor haar beleid. Alle medewerkers en vrijwilligers werden door middel van trainingen en workshops geschoold in de werkwijze van Familiezorg. Aansluitend startte een door medewerkers van het Expertisecentrum begeleide borgingsperiode om medewerkers te ondersteunen bij het implementeren van de nieuwe manier van werken in de dagelijkse praktijk. De effecten van de invoering van Familiezorg werden eind 2011 voor de eerste keer aan de hand van een wetenschappelijke onderbouwde methode gemeten. In 2013 volgt een nieuwe meting. Als respijtzorg en voor ondersteuning van families met een zorgvraag maken wij graag gebruik van de goed opgeleide vrijwilligers van Contour Tilburg. Ook krijgen wij soms het verzoek in gesprek te gaan met een familie als een vrijwilliger heeft geconstateerd dat er sprake is van overbelasting door de zorg. Om nog beter met elkaar te kunnen samenwerken en af te stemmen hebben alle medewerkers van Contour de training Familiezorg gevolgd. Voor de vrijwilligers organiseren we een aantal keren per jaar workshops. Om onderwijs en zorgpraktijk beter op elkaar aan te laten sluiten heeft het ROC Tilburg in haar zorgopleidingen het onderdeel Familiezorg opgenomen. De zorgopleidingen zijn de volgende opleidingen van de School van Gezondheidszorg: verpleegkunde, verzorgende, helpende zorg en welzijn, doktersassistent en baliemedewerkster. Het Expertisecentrum Familiezorg en ROC Tilburg anticiperen hiermee op de toekomstverwachting door mantelzorg structureel in de zorgopleidingen te implementeren. Een unieke situatie! Studenten leren hoe om te gaan en samen te werken met de familie in zorgsituaties. En dat levert voor alle partijen meer op: meer wederzijds begrip en vertrouwen én dus een betere kwaliteit van zorg! Hiertoe zijn er in 2011 diverse workshops gegeven aan docenten van het ROC, waarbij de volgende thema s aan de orde kwamen : Er werden eveneens workshops verzorgd op het ROC West-Brabant en Fontys Hoge School in Eindhoven. Exfam is nauw betrokken bij initiatieven een Zorgacademie in Brabant te realiseren.

8 INLEIDING Experts en beroepskrachten menen dat de zorg zich moet richten op de onderlinge relaties tussen cliënten of patiënten en de familieleden die betrokken zijn bij de zorg, ook wel relationele zorg genoemd. De grondslag van de Nederlandse gezondheidszorg is naastenliefde. Een cruciaal instrument bij het uitoefenen van de zorgtaak is de ontmoeting. Zonder ontmoeting geen zorg. De kwaliteit van het contact is van belang: aandacht, zorgzaamheid, toewijding en oprechte interesse in de mens. Helaas zijn deze aspecten de afgelopen jaren sterk onder druk komen te staan als gevolg van uiteenlopende maatregelen zoals bezuinigingen. Het creëren van een ideale ontmoeting is een kunst op zich. De Wever neemt het initiatief waar het het contact tussen zorgvragers, hun families, professionals (ook onderling) en vrijwilligers betreft. Met Familiezorg hebben wij de instrumenten gevonden die van belang zijn voor het begeleiden en ondersteunen van onze bewoners en hun familie. Hierdoor bereiken wij zorgzame zorg: gehoord en gezien worden. AANLEIDING Vanuit een positieve ervaring is familiezorg op de agenda van het Strategisch Beleidsplan gekomen. Een van de speerpunten in de uitvoering van het Strategisch Beleidsplan is derhalve Familiezorg. Familiezorg wordt op de locaties en diensten geïmplementeerd nadat het programma rondom de kernwaarden is afgerond. BEOOGDE RESULTATEN VAN HET PROJECT VOOR DE LOCATIES EN DIENSTEN VAN DE WEVER Eind 2014 hebben de medewerkers van alle locaties en diensten van De Wever, inbegrepen medewerkers van de Stafdiensten, Medische- en Paramedische Diensten de training Familiezorg gevolgd. Ondertussen zal, na iedere training, de implementatie per locatie plaatsvinden (borging van de methodiek). Dit houdt in dat de medewerkers enerzijds supervisie/ casuïstiekbespreking krijgen aangeboden om te oefenen met de geleerde stof. Anderzijds worden werkprocessen en systemen aangepast. Dit alles wordt gefaciliteerd door het management van desbetreffende locatie of dienst. De vrijwilligers van alle locaties en diensten zijn geïnformeerd en geënthousiasmeerd. Beroepskrachten van netwerkpartners van De Wever zijn geïnformeerd en samen met hen is een breed draagvlak gecreëerd om relationeel te werken. Een warme overdracht van Bureau Zorgadvies naar een locatie of dienst is geregeld.

9 Een olievlek in beweging - Zorg voor de informele zorg Familiezorg binnen de huisartsenpraktijk Stichting Robuust en het Expertisecentrum Familiezorg hebben de handen ineen geslagen en met financiële ondersteuning van de provincie Noord-Brabant is in januari 2010 het project gestart Zorg voor de informele zorg. Doel van dit project is om Familiezorg te implementeren binnen huisartsenpraktijken in Noord-Brabant. Met dit project wil de provincie Noord-Brabant een relevante bijdrage leveren aan het creëren van een toekomstbestendige zorgstructuur. In de afgelopen twee jaar is gebleken dat Familiezorg niet zomaar op de agenda van de huisarts komt te staan. Dit heeft een aanpassing gevraagd van het projectplan. De projectorganisatie heeft wel geconstateerd dat dit project een sterke impuls geeft voor de verdere toekomst en dat Familiezorg zich als een olievlek aan verspreiden is binnen de huisartsenpraktijken in Noord-Brabant. Een olievlek die ook in 2012 een vervolg zal kennen. Doelstelling project Aangezien Familiezorg reeds zijn waarde heeft bewezen in situaties waarbij de patiënt is opgenomen in zorgcentra, verwachten wij vergelijkbaar positief resultaat in de zorgsituatie in de chronische fase van meerdere ziektebeelden, die zich met name in de thuissituatie voordoet. Beoogde resultaten ondersteuningspakket, bestaande uit training en praktische ondersteuning voor huisartsen en praktijkondersteuners en doktersassistenten (PA s); informatiemateriaal ten behoeve van huisartsen, POH s en PA s; bewustzijn van mantelzorgproblematiek bij huisartsenpraktijken in Brabant; 40% van de huisartsenpraktijken is eind 2011 bereikt; ten minste 60 praktijken zijn getraind en werken met de opgedane kennis van Familiezorg. Behaalde resultaten In de afgelopen twee jaar is Familiezorg als een olievlek binnen huisartsenpraktijken verspreid over de provincie Noord-Brabant. Vanuit deze beweging is met ruim 200 huisartsen, ruim 200 praktijkondersteuners huisartsen (POH s) en 60 doktersassistenten het gesprek gevoerd over relationeel werken volgens familiezorg. Er is voor de werving een flyer ontwikkeld. Een totaal overzicht van de activiteiten in dit project vindt u op onze website.

10 Aanleiding De visie van Amarant handen en voeten geven middels een gedegen training op het gebied van netwerkversterking en buurtinclusie. Situatie Mensen met een beperking maken, net als iedereen, deel uit van de samenleving. Dit betekent dat zij recht hebben op een gewoon leven, waarin zij hun verlangens kunnen waarmaken en hun rechten kunnen laten gelden. Voor Amarant betekent dit dat mensen met een beperking recht hebben op een goede kwaliteit van leven, recht op het maken van eigen keuzes, recht op een dienstverlening die is afgestemd op de persoonlijke wensen. Deze wensen zijn voor ieder individu verschillend. Vandaar dat Amarant en de cliënt, zijn ouders of wettelijk vertegenwoordiger, samen kijken wat de individuele vragen zijn en welke ondersteuning het beste geboden kan worden. Zorg op maat dus: normaal waar mogelijk en speciaal waar nodig. Toekomst Netwerkstrategie is kijken naar de toekomst van binnen naar buiten en van buiten naar binnen, waarbij Amarant zich realiseert dat de omgeving voortdurend verandert. Zowel de omgeving van de cliënt in de zin van het netwerk maar ook die als het wonen in de wijk. Daarop inspelen is van eminent belang. Met dit in het achterhoofd heeft Amarant naar haar uitgangspositie gekeken. Ze kwam tot de conclusie dat ze meer dan in het verleden op zoek moet gaan maar de vraag van de cliënt (in dialoog) en de behoeftes in de omgeving van de cliënt. Zowel de behoeftes vanuit de cliënt zelf maar ook naar de behoeftes van zijn/ haar naaste netwerk. Al verder pratende heeft Amarant een aantal uitgangspunten/ doelen voor de toekomst geformuleerd: Van hulpverlener naar dienstverlener, aanvullend aan het netwerk Van niet meer zorgen voor, maar zorgen dat. Van een aanwezig netwerk naar een meer continue netwerk Van een aanwezig netwerk naar een krachtig netwerk Van indicatie naar ontmoeting Van een zeer klein, vaak professioneel netwerk naar een passend sociaal netwerk Van instellinggericht naar wijkgericht kijken en handelen Van bewoner van Amarant naar buurtbewoner Van nulmeting naar resultaat Deze uitgangspunten zijn niet alleen van belang bij het bepalen van de strategie (het richten van de organisatie), maar ook bij de verdere uitwerking van de organisatie (het inrichten van de organisatie) en de dagelijkse activiteiten (het verrichten ). In 2011 zijn de eerste medewerkers van Amarant in diverse districten getraind in Familiezorg. Dit project loopt door in 2012 en 2013, waarbij de overige medewerkers eveneens getraind zullen worden.

11 Thebe de Zichtbare schakel Palliatieve zorg in de wijk - Kennismakingsprogramma met familiezorg Aanleiding Op het moment dat genezen niet meer mogelijk is, verandert er veel, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de naasten. Het zorgproces is dan ook niet alleen een proces tussen de patiënt en de professionele zorgverlener, ook de naasten zijn hierin onmisbaar. Relationeel werken volgens de Methode Familiezorg spitst zich toe op zorgsituaties van families die behoefte hebben aan langdurige en intensieve zorg. Ook binnen de palliatieve zorg hebben gezinnen behoefte aan deze relationele ondersteuning. Ondersteuning die bij voorkeur geboden dient te worden door professionals die werkzaam zijn in de eigen wijk en waar de gezinnen al een relatie mee hebben. Door het kennismakingsprogramma Methode Familiezorg leren deze wijkgerichte professionals in samenwerking deze ondersteuning te bieden. Het gaat om een pilot-project dat op basis van de eerste ervaringen kan worden aangepast en vervolgens kan worden uitgerold in de andere buurtteams van Thebe en de huisartsenpraktijken in de desbetreffende wijken. Doelstelling Uiteindelijke doelstelling van dit project is dat de palliatieve patiënt én diens familie de best mogelijke zorg ontvangen. Gezinnen geven aan dat ze iemand hebben die ze vertrouwen geeft, steunt, mee zoekt naar oplossingen en leert om te gaan met de veranderde situatie. Ze geven aan dat ze gezin kunnen zijn. Doelstelling van het kennismakingsprogramma Methode Familiezorg is dat de palliatieve patiënt én zijn/haar familie met hun problematiek herkend en erkend worden binnen de samenwerking tussen de wijkverpleegkundige, de huisarts (en de andere samenwerkingspartners) in de wijk Kruidenbuurt in Tilburg West. Bovendien hebben de wijkverpleegkundige en de huisartsenpraktijk inzicht in de meerwaarde van het relationeel werken volgens de Methode Familiezorg. Resultaten De wijkverpleegkundige van Thebe, die werkt in de Kruidenbuurt in het kader van de Zichtbare Schakel en de professionals, werkzaam binnen de huisartsenpraktijk, volgen gezamenlijk een workshop/training van de Methode Familiezorg; Vanuit de visie van de Methode Familiezorg worden gezamenlijk werkafspraken gemaakt; Een basispakket Kennismakingsprogramma dat uitgerold kan worden in andere wijken.

12 Teveel om op te noemen Naast de hiervoor genoemde grote projecten zijn er talloze mensen getraind in de zogenaamde samengestelde groepen : individuen, deelnemers uit kleine organisaties of medewerkers die eens kwamen proeven wat deze familiezorg inhield. Bijna altijd volgde hieruit een training voor hun hele organisatie. Workshops zijn er gegeven door het hele land. Tijdens symposia, studiebijeenkomsten of reflectiedagen. Buiten de grote projecten zijn er rond de 225 personen getraind en rond de 700 mensen zijn aanwezig geweest bij workshops. Al deze activiteiten konden wij ontplooien dankzij de inzet van ons eigen team, aangevuld met een kring van goed opgeleide, ervaren trainers. Zij zijn op freelance basis aan onze organisatie verbonden. Zo hebben wij de keuze de juiste trainer bij een organisatie te zoeken. Speciale aandacht is er voor Transculturele Familiezorg Er werden workshops en voorlichtingsbijeenkomsten in meerdere gemeentes in Midden-Brabant georganiseerd voor o.a. de volgende groepen: - Surinaamse ouderen - Internationale groepen - Somalische mannen - Chinese vrouwengroep Er zijn meerdere cursussen Transculturele Familiezorg gegeven o.a. bij diverse groepen jonge allochtonen bij SEW (Stichting Experimenten Werkgelegenheid). Dit om jongeren bewust te maken van de dubbele taak die er ontstaat als zij (on)betaald werk vinden en thuis een zorgtaak hebben. Cursussen aan allochtone familiezorgers worden steeds op maat aan de doelgroep aangeboden en afgesloten met een toets en certificaat. Somalische vrouwen maken een toets Verder is er een draaiboek gemaakt en in de praktijk getoetst samen met medewerkers van Zorgbelang. Doel van het draaiboek is dat goed opgeleide allochtone vrijwilligers zelf voorlichting kunnen geven over familiezorg. Het draaiboek is in diverse talen vertaald, zoals Turks, Arabisch, Chinees en Somalisch. Ook zijn er gezinnen van buitenlandse afkomst intensief begeleid in hun zorgtaak.

13 Tijd om te oogsten Bij een nieuwe toekomstvisie en beleidsplan horen eveneens een toekomstgerichte uitstraling. In 2011 werd er samen met onze vormgever Kees Kloks (Kees Kloks Vormgeving) en webmaster Sander Krijnen (ZOIEZO Grafisch Werk) voor een nieuw logo gekozen. Er werd gestart met de bouw van een interactieve website. Als kleine organisatie maken we bij het geven van trainingen, workshops en voorlichting veel gebruik van samenwerkingspartners. Dit heeft grotendeels een praktische oorsprong: de vraag is groter dan dat we vast personeel kunnen leveren. Inmiddels hebben we goede samenwerkingspartners gevonden door het hele land die door ons geselecteerd en opgeleid zijn. Om op een praktische manier toch in contact te blijven, hebben we besloten een deel van de website in te richten voor deze samenwerkingspartners. De doelstellingen die ten grondslag liggen aan deze ontwikkeling zijn de volgende: A: stimuleren van deskundigheidsbevordering en onderhoud op gebied van familiezorg. B: interactie, reflectie en uitwisseling van kennis, inzicht en vaardigheden tussen de samenwerkingspartners. C: digitaal bundelen, categoriseren en beschikbaar stellen van naslagwerk, al dan niet wetenschappelijke artikelen en andere informatiebronnen. Praktisch betekent dit dat er aan de bestaande website een deel wordt toegevoegd. Dit deel is enkel beschikbaar voor degenen die met ons een samenwerkingsverband hebben en training, workshops e.d. in opdracht van ons verzorgen.

14 HOOFDSTUK 4 Gemeenten in Midden-Brabant Naast alle trainingsactiviteiten en advisering op het terrein van verandering in organisaties hebben we ook onze reguliere opdrachten uitgevoerd voor de acht gemeentes in Midden-Brabant. Voor een cijfermatige verantwoording verwijs ik u naar de bijlagen. Voor de leesbaarheid staat hieronder slechts enkele activiteiten, die wij in de diverse gemeentes buiten trainingsactiviteiten hebben uitgevoerd. Waalwijk Voorlichting over Familiezorg tijdens de bijeenkomsten de zgn. Wijktafels Mede organiseren van en voorlichting geven tijdens de bijeenkomsten van Café Brein. Bijeenkomsten voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en hun familieleden. Aanzet tot MDO waarbij partners, zoals Contour, Twern, MEE, GGz, Thuiszorg, verzorg/verpleeghuizen, Dementieconsulent, Gemeente etc. gezamenlijk expertise uitwisselen en het gezicht achter de organisatie dichter bij de mens brengen. Aanzet tot Transculturele Familiezorg: nieuwe doelgroep familiezorgers en professionals. Workshops t.b.v. vrijwilligers van het Toon Hermanshuis Samen met de Gemeente Waalwijk en de Twern het organiseren en invullen van de dag van de mantelzorg, zowel in Waalwijk als in Sprang-Capelle. Advies geven bij sollicitatiegesprekken van de Wmo-adviesraad voor de invulling van de vacature mantelzorg. Samenwerking voor interview met Marokkaanse familie voor blad De Maasroute. Wat de ander van mij vindt en ik van de ander is niet ter zake doende Maatschappelijke Tegenspraak Loon op Zand Overleg met en advies met de afdeling maatschappij van de gemeente Casuïstiek bespreking met medewerkers van de Gemeentewinkel Maandelijks organiseren van en aanwezig zijn tijdens de inloopbijeenkomsten van mantelzorgers. Hier zijn iedere maand rond de 35 mensen aanwezig. Samen met de gemeente de dag van de mantelzorg organiseren. In 2011 is er informatie gegeven over de komende transitie AWBZ. Zeer intensieve begeleiding van families in nauwe samenwerking met Gemini en GGZ en andere organisaties

15 Tilburg Advisering aan de afdeling Ruimtelijke Ordening van de gemeente m.b.t. aanvragen voor aanpassing van woning om zorg te kunnen verlenen. Mooie en intensieve samenwerkingsontmoetingen met heel veel collega organisaties in de stad dankzij de begeleiding van de gezinnen. Een Marokkaans gezin begeleid, waarvan tot dan toe de deur gesloten bleef voor hulpverleners. Er komen meer en meer vragen voor begeleiding van gezinnen met specifieke problemen. Zo hebben gezinnen met NAH (Niet aangeboren Hersenletsel) een andere benadering nodig dan gezinnen met bijv. dementie of kanker. Ook de levensfase waarin het gezin zich bevindt is van belang in de benadering van de problematiek. Een jong gezin met een moeder met NAH heeft andere vragen dan een ouder echtpaar waarvan de vrouw dementerend is. Coaching on the job: medewerkers Loket Z Intervisie en training methode Familiezorg middels themabijeenkomsten: medewerkers Loket Z Begeleiding wijkteam Stokhasselt: casuïstiekbespreking met als invalshoek Methode Familiezorg Training 6 dagdelen en borging van o.a.: o Praktijk Ondersteuners Huisartsen o Huisartsen o Wijkteam Stokhasselt en wijkteam Loket Z o Ambulant team van Gemini o Coördinatoren Contour o 3 samengestelde groepen o Leerkrachten en opleidingsfunctionarissen ROC Welzijn en Zorg Tilburg Talloze voorlichtingsbijeenkomsten met als doel kennisoverdracht, o.a.: o o o o o o o o Café Brein NAH Netwerk CVA Keten Expertisecentrum NAH Palliatief netwerk Zichtbare Schakel Tilburg; Jeugdgezondheidszorg Thebe Fontys Tilburg verpleegkundig specialisten TSIL Willem II Stadion Een ideale ontmoeting begint met invoegen Schijnwerkelijkheid Gilze-Rijen Advisering gemeente m.b.t. familiezorg en woonsituatie Coaching on the job van mantelzorgconsulenten Deelname enkele familiezorgers aan terugkombijeenkomsten voor partners van dementerenden in Tilburg.

16 Oisterwijk Deelname aan de Stuurgroep Eenzaamheid. Vanuit deze stuurgroep is een werkgroep voortgekomen. Deze werkgroep organiseert o.a. een themamiddag voor de vrijwilligers achter de deur. In 2010 was het thema de kunst van geven en ontvangen in het vrijwilligerswerk. Onderdelen uit familiezorg worden hiervoor gebruikt om met elkaar in gesprek te gaan en vrijwilligers handvatten te geven bij hun werk. In 2011 is het thema Op verhaal komen met ouderen geweest. Begeleiding families, waaronder 1 jong gezin met vader in terminale fase Samen met de gemeente zijn de zgn. mantelzorgpasjes aangeboden aan familiezorgers in Oisterwijk. Doel van de pasjes is de zorg bespreekbaar maken en zorgen dat deze ook doorgaat als de mantelzorger acuut uitvalt. Deelname enkele familiezorgers aan terugkombijeenkomsten voor partners van dementerenden in Tilburg. In een gesprek is het gemeenschappelijk doel altijd de rode draad Levensbron Goirle Advisering op terrein van beleid. Samen met de gemeente zijn de zgn. mantelzorgpasjes aangeboden via het zorgloket aan familiezorgers in Goirle. Doel van de pasjes is de zorg bespreekbaar te maken en zorgen dat deze ook doorgaat als de mantelzorger acuut uitvalt. Uit de gesprekken met mantelzorgers, die een pasje kwamen halen bleek dat mensen niet op de hoogte waren van mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld respijtzorg. Hiervoor is nauwe samenwerking nodig, o.a. met Contour. Hilvarenbeek Adviseren op het terrein van beleid Ondersteuning van de werkgroep mantelzorg Begeleiding zorgende families Samenwerking met Contour Deelname enkele familiezorgers aan terugkombijeenkomsten voor partners van dementerenden in Tilburg. Dongen Jonge Familiezorgers opnieuw een gezicht geven binnen het eigen gezin eventueel een individueel aanbod bieden. Dit in samenwerking met Stichting Richting. Overleg met en advies aan de afdeling maatschappij van de gemeente Voorlichting geven in het Familiezorgcafé Deelname enkele familiezorgers aan terugkombijeenkomsten voor partners van dementerenden in Tilburg.

17 HOOFDSTUK 5 Vooruitblik In 2011 is er door het Expertisecentrum Familiezorg een start gemaakt om in te spelen op de veranderende toekomst. In 2012 zal o.a. het actieplan uit het nieuwe beleidsplan verder worden geactualiseerd. Het Train-de-Trainer concept Familiezorg wordt geprofessionaliseerd en er zal een werkboek Familiezorg worden gemaakt voor cursisten die zich Familiezorg eigen gaan maken. Onderzocht wordt de mogelijkheid om de training Familiezorg in aanmerking te laten komen voor accrediteringspunten. Dit om deze training voor een grotere doelgroep aantrekkelijk te maken. Diverse onderdelen uit de AWBZ worden de komende jaren overgeheveld naar de gemeenten. Dit zal ook veranderingen met zich mee brengen voor zorgende families. Als Expertisecentrum houden we deze veranderingen nauwlettend in de gaten en brengen gevraagd en ongevraagd ons advies uit. Samenwerking met partijen op de markt wordt een nog grotere noodzaak, nu budgetten door bezuinigingen worden ingekrompen. Maar geld alleen mag niet een drijfveer zijn om samen te werken. Primair is er de zorg voor de familie en het feit dat één beroepskracht zich verantwoordelijk gaat voelen voor de zorgsituatie. Daartoe zal in 2012 een nieuw product worden ontwikkeld, zijnde intensieve, integrale familiezorg. In 2012 lopen de projecten zoals bij de Wever en Amarant verder. Diverse andere organisaties hebben advies en workshops gevraagd om met hen te kijken of zij families meer kunnen gaan betrekken bij de zorg. Dit laatste is ook een direct gevolg van de veranderingen binnen zorginstellingen. Op dit moment zit de Nederlandse economie in een dal. Verwacht wordt dat daar de komende jaren weer uitgeklommen gaat worden. Hierdoor en door de vergrijzing zal de werkgelegenheid weer aantrekken. Er moet aandacht blijven voor de combinatie zorg en werk. Op dit moment wordt 80% van de zorg door familie, buren en vrienden verleend en vertegenwoordigt dit een maatschappelijke waarde van rond de 4,6 miljard. Familiezorg zal een steeds belangrijkere plaats in onze maatschappij gaan innemen. Daarom blijven wij ons inzetten voor goede begeleiding. En of wij dit op ons nemen, een andere organisatie of dit samen met collega s doen, is niet van belang. Het meest en enige belangrijke is de juiste inzet voor zorgende families. Mede namens de Raad van Toezicht, Klaartje van Montfort directeur Expertisecentrum Familiezorg Tilburg, april 2012 Open communicatie leidt tot minder stress Contact

18 Samenstelling team Expertisecentrum Familiezorg: Klaartje van Montfort directeur Bibian Hopmans familiezorgconsulent/trainer Gerrie van Berkel secretaresse Pim Ophof trainer Ellen Willemse counselor/beleidsmedewerker Nona van Berkel secretaresse planning trainingen Jeannette Kamps trainer/familiezorgconsulent Externen: Ine Bertens Freke Schoemaker Karin van Montfort Maria Roelofs Karen Spekhorst Gina v.d. Brok Ad van Oorschot Michiel Fondse docent mantelzorgmakelaar trainer trainer trainer trainer trainer trainer Samenstelling Raad van Toezicht Expertisecentrum Familiezorg De heer P.A.M. Snellens voorzitter Mevrouw M.A. van Hamersveld secretaris De heer P.H.A. Horn lid De heer B.Ph.W.M. Taminiau lid Mevrouw K. van Geffen lid Mevrouw I.M. Appel lid Adres: Dr. Deelenlaan 11, 5042 AD Tilburg Telefoon: Fax: Website:

Traject: De kunst van het ontmoeten

Traject: De kunst van het ontmoeten Methode Familiezorg Open communicatie leidt tot minder stress Traject: De kunst van het ontmoeten Afstemming tussen beroepskrachten, zorgvragers en familiezorgers Achtergrondinformatie Het hart van de

Nadere informatie

Projectplan: Inzet van VPTZ vrijwilligers en deskundigheid bij palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Projectplan: Inzet van VPTZ vrijwilligers en deskundigheid bij palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Projectplan: Inzet van VPTZ vrijwilligers en deskundigheid bij palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Inleiding Mensen met een verstandelijke beperking die ongeneeslijk ziek zijn,

Nadere informatie

Dhr. J. Roorda, Raad van Bestuur Dr. Deelenlaan 6 5042 AD Tilburg 013 4644526 J.Roorda@dewever.nl. Mw. A. van Sluijs, Projectleider

Dhr. J. Roorda, Raad van Bestuur Dr. Deelenlaan 6 5042 AD Tilburg 013 4644526 J.Roorda@dewever.nl. Mw. A. van Sluijs, Projectleider Projectvoorstel Familiezorg; de kunst van het ontmoeten Gegevens algemeen Zorgaanbieder Naam en Contact gegevens zorgaanbieder De Wever Dr. Deelenlaan 6 5042 AD Tilburg 013 4644100 www.dewever.nl Naam

Nadere informatie

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans Jaar verslag 2013 ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL LEVANTO is ontstaan in een turbulente periode van verandering in het maatschappelijk veld. Vanuit de overtuiging dat zelfredzaamheid, herstel, participatie

Nadere informatie

Nieuws in 2013: Eerste (O)ma-vrijwilligers in. gezet: ervaren vrouwen als maatje voor jonge. moeders met een verstandelijke beperking / 10

Nieuws in 2013: Eerste (O)ma-vrijwilligers in. gezet: ervaren vrouwen als maatje voor jonge. moeders met een verstandelijke beperking / 10 Nieuws in 2013: Eerste (O)ma-vrijwilligers in gezet: ervaren vrouwen als maatje voor jonge moeders met een verstandelijke beperking / 10 vrouwen die deelnamen aan AMWAHT-opleiding krijgen hun certificaat,

Nadere informatie

Overzicht aanbod diensten voor familiezorgers en beroepskrachten

Overzicht aanbod diensten voor familiezorgers en beroepskrachten Overzicht aanbod diensten voor familiezorgers en beroepskrachten Dr. Deelenlaan 11, 5042 AD Tilburg T 013 544 33 43 F 013 542 21 31 info@exfam.nl www.expertisecentrumfamiliezorg.nl uitgave dienstenboek

Nadere informatie

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein Beleid 2012-2013 Inleiding Dit beleidsstuk is geschreven om in beeld te brengen wat onze organisatie doet, waar we voor staan en waar we goed in zijn, hoe we

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

Broodje met. Familiezorg

Broodje met. Familiezorg Broodje met. Familiezorg UMCG, 07-02-2017 Family Nursing: van patiënt centraal naar de familie centraal Dr. M.L.A.Luttik, Senior onderzoeker Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, Projectleider IWP Familiezorg,

Nadere informatie

Lucia Tielen. Methode Familiezorg: theorie, beleid en praktijk

Lucia Tielen. Methode Familiezorg: theorie, beleid en praktijk Lucia Tielen De Driesprong Methode Familiezorg: theorie, beleid en praktijk 1 Colofon 2010 Expertisecentrum Familiezorg, Provincie Noord-Brabant en Tranzo, Academische Werkplaats Ouderenbeleid en Familiezorg

Nadere informatie

jaaroverzicht 2012 Dr. Deelenlaan 11 5042 AD Tilburg T 013-544 3343 info@exfam.nl www.exfam.nl K.v.K. nr. 18072726

jaaroverzicht 2012 Dr. Deelenlaan 11 5042 AD Tilburg T 013-544 3343 info@exfam.nl www.exfam.nl K.v.K. nr. 18072726 jaaroverzicht 2012 Dr. Deelenlaan 11 5042 AD Tilburg T 013-544 3343 info@exfam.nl www.exfam.nl K.v.K. nr. 18072726 JAAROVERZICHT 2012 INLEIDING What s another year was het winnende liedje van Johnny Logan

Nadere informatie

Art 4 Care. Grondslagen in de familiezorg. Voorwoord

Art 4 Care. Grondslagen in de familiezorg. Voorwoord Grondslagen in de familiezorg Voorwoord Grondslagen in de familiezorg Over relaties kun je praten De ontmoeting, het contact en de relatie zijn de terugkerende elementen van het werken in de familiezorg.

Nadere informatie

Zorgacademie Midden Brabant: Toekomst bestendig zorgonderwijs

Zorgacademie Midden Brabant: Toekomst bestendig zorgonderwijs Zorgacademie Midden Brabant: Toekomst bestendig zorgonderwijs Uitdagingen zorg Sterke vergrijzing Toename zorgvraag: chronisch zieken Arbeidsmarkt: zorgvraag overtreft aanbod Veranderende sociale en culturele

Nadere informatie

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de webversie. Klik hier voor een PDF van de nieuwsbrief. Socius januari 2014 Zoektocht Op de drempel van 2014 kijk ik nog eens naar wat ons het

Nadere informatie

Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg

Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg AVZN Deskundigheidsbevordering wijkverpleegkundigen 2015 Pagina 1 van 8 AVZN Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie

informatie en advies. De samenwerking tussen formele en informele zorg wordt steeds belangrijker. We helpen zorgorganisaties om de samenwerking

informatie en advies. De samenwerking tussen formele en informele zorg wordt steeds belangrijker. We helpen zorgorganisaties om de samenwerking Jaaroverzicht 2014 Hoe gaan die veranderingen in de zorg en in het gemeentelijk beleid uitpakken in mijn persoonlijke situatie? Die vraag horen onze mantelzorgmakelaars regelmatig. De behoefte aan informatie

Nadere informatie

Overzicht aanbod diensten voor familiezorgers en beroepskrachten

Overzicht aanbod diensten voor familiezorgers en beroepskrachten Overzicht aanbod diensten voor familiezorgers en beroepskrachten Dr. Deelenlaan 11, 5042 AD Tilburg T 013 544 33 43 F 013 542 21 31 info@exfam.nl www.expertisecentrumfamiliezorg.nl uitgave dienstenboek

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

Voorlichting en deskundigheidsbevordering Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland

Voorlichting en deskundigheidsbevordering Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland Voorlichting en deskundigheidsbevordering Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland Leeswijzer In januari 2006 gaat in de Kop van Noord-Holland het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld

Nadere informatie

Open communicatie leidt tot minder stress. verdieping. 1 methode familiezorg verdieping

Open communicatie leidt tot minder stress. verdieping. 1 methode familiezorg verdieping Methode Familiezorg Open communicatie leidt tot minder stress verdieping 1 methode familiezorg verdieping Voorwoord Inleiding Het hart van de zorg is daar waar de zorg gegeven wordt, waar kwetsbare families

Nadere informatie

Open communicatie leidt tot minder stress. introductie. 1 methode familiezorg introductie

Open communicatie leidt tot minder stress. introductie. 1 methode familiezorg introductie Methode Familiezorg Open communicatie leidt tot minder stress introductie 1 methode familiezorg introductie Voorwoord Inleiding Het hart van de zorg is daar waar de zorg gegeven wordt, waar kwetsbare families

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Sociaal Innovatie Centrum. Brabantse proeftuin dementie inventarisatie

Sociaal Innovatie Centrum. Brabantse proeftuin dementie inventarisatie Sociaal Innovatie Centrum Brabantse proeftuin dementie inventarisatie Anne Daams, Laura Guichelaar, Luuk van Rooij & Jaap van der Heide 2-6-2017 Inhoud Gemeente Heusden... 2 Gemeente Waalwijk... 4 Gemeente

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a.

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave. Gedicht 3. Voorwoord 4. Doelstelling en werkwijze van de Stichting 5. Verslag van het bestuur 6. Verslag

Nadere informatie

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015 Kennisplatform Mantelzorg West Friesland Een netwerkorganisatie van gemeenten, zorgaanbieders, hulverlenende instellingen en belangenbehartigers van mantelzorgers Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Nadere informatie

jaaroverzicht 2014 ExFam draagt bij aan een humane begeleiding van mensen in langdurige en intensieve zorgsituaties door inzet van Familiezorg

jaaroverzicht 2014 ExFam draagt bij aan een humane begeleiding van mensen in langdurige en intensieve zorgsituaties door inzet van Familiezorg Dr. Deelenlaan 11 5042 AD Tilburg T 013-544 3343 info@exfam.nl www.exfam.nl K.v.K. nr. 18072726 jaaroverzicht 2014 ExFam draagt bij aan een humane begeleiding van mensen in langdurige en intensieve zorgsituaties

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

Open communicatie leidt tot minder stress. trainer. 1 methode familiezorg trainer

Open communicatie leidt tot minder stress. trainer. 1 methode familiezorg trainer Methode Familiezorg Open communicatie leidt tot minder stress trainer 1 methode familiezorg trainer Voorwoord Het hart van de zorg is daar waar de zorg gegeven wordt, waar kwetsbare families vragen, problemen

Nadere informatie

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij?

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Projectplan voor een werkplaats deskundigheidsbevordering sociale wijkteams voor & door mensen met niet aangeboren hersenletsel. Almere, november 2014 Onderzoekslijn

Nadere informatie

A Vast te stellen de navolgende beleidsregel dementie 2006-2007

A Vast te stellen de navolgende beleidsregel dementie 2006-2007 Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043 Postbank 1070176 Onderwerp Beleidsregel Dementie 2006-2007

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015

Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015 Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015 April 2015 Ant Stremmelaar Adviseur Zorg en Kwaliteit Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel 3 3. Begripsbepaling 3 4. Uitgangspunten WZU Veluwe 4 2 Inleiding Mantelzorg

Nadere informatie

Raads inforrnatiebrief

Raads inforrnatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o8. Ray 8o. oox Inboeknummer o88stozogg Dossiernummer 848.4o4 zr oktober zoo8 Raads inforrnatiebrief Betreft Impuls mantelzorgondersteuning zoo8-zoog. Inleiding Op voorstel

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering bericht Ontwikkeling Maatschappelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Participatieraad Zwolle t.a.v. de heer J. van der Heiden Sassenstraat 33 8011 PB..ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein

Nadere informatie

Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht

Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht De zorgvraag in Nederland stijgt. De toename is zodanig, dat de overheid aangeeft de zorg anders te moeten organiseren. Anders houden we de zorg in Nederland

Nadere informatie

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 Dementie Coöperatie Oisterwijk Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 dementie: Brabantse feiten Verhouding aantal mensen met dementie in de Brabantse bevolking 2012

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg Trainingen Coaching Intervisie Supervisie Voor de zorg Professioneel communiceren met 2013 Training Professioneel communiceren met Voor wie? De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie

Nadere informatie

Dr. W. Paans, Lector Verpleegkundige Diagnostiek, Hanzehogeschool Groningen

Dr. W. Paans, Lector Verpleegkundige Diagnostiek, Hanzehogeschool Groningen Dr. M.L.A.Luttik, Senior onderzoeker Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, Projectleider IWP Familiezorg, Hanzehogeschool Groningen/Trainer Familiezorg, FamiliezorgGroningen m.l.a.luttik@pl.hanze.nl Dr.

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen Bijlage Overzicht Doelgroepen Overzicht Doelgroepen participerend in Wmo-werkplaatsen Wmo werkplaats Participerende doelgroepen praktijken Actieve burgers Actieve burgers Actieve buurtbewoners / managers

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO ziet kansen Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO is er voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de regio Zuidoost

Nadere informatie

IXELF, jouw geluk dichtbij

IXELF, jouw geluk dichtbij ixelf.nl jouw geluk dichtbij IXELF, jouw geluk dichtbij Actief Zorg als praktijkcase 1 Achtergrond Stichting Geluk Dichtbij Praktijk van Stichting Verzorgd in Almelo-Enschede Wetenschappelijke kennis van

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen Jaarplan 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Nieuwe ontwikkelingen... 4 Samenwerking met patiëntenvereniging Hersenletsel.nl... 4 Samenwerking met Hersenletselnet Overijssel.... 4 Werkconferentie 2017...

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Bron: Vilans website januari 2018 en Movisie - website januari 2018

Bron: Vilans website januari 2018 en Movisie -   website januari 2018 Wettelijke kaders en voorzieningen mantelzorgondersteuning Bron: Vilans - https://www.vilans.nl - website januari 2018 en Movisie - https://www.movisie.nl website januari 2018 Vilans is een kenniscentrum

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl ONDERWIJS & PLANETREE Interesse in het mee doorvertalen van Planetree naar onderwijs en onderwijs organisaties? Neem neem contact op met jim@planetree.nl

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a.

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave. Gedicht 3. Voorwoord 4. Doelstelling en werkwijze van de Stichting 5. Verslag van het bestuur 6. Verslag

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep

Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep Praktijk verhaal Naam presentator Marieke van Haaren gebiedsondersteuner ZZG zorggroep, gebied Wijchen, Maas en Waal Programma Wie is ZZG zorggroep? Ontwikkeling

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland Mantelzorgbeleid ZAB Nederland 1. Inleiding Mantelzorg is een thema dat momenteel veel aandacht krijgt in onze samenleving. Het gaat om zorg die noodzakelijkerwijs langdurig, onbetaald en vanuit een persoonlijke

Nadere informatie

Peel Duurzaam Gezond

Peel Duurzaam Gezond Peel Duurzaam Gezond EXPERT MEETING KWETSBARE OUDEREN NAAR EEN GEZAMENLIJKE ACTIEAGENDA IN 2017 15 DECEMBER 2016 Uitgangspunten Peel Duurzaam Gezond Dit vraagt anders / innovatief kijken naar: 1. De patiënt,

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Ondersteuning, zorg en behandeling thuis

Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Bij u thuis Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Beschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Tijdelijk bij Behandeling en expertise Bij u thuis Nie Aangenaam en veilig thuis blijven wonen Van huishoudhulp

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM MANTELZORGBELEID VIERSTROOM Doel Het doel van deze tekst is een kader beschrijven waarbinnen doelstellingen en randvoorwaarden zijn vastgelegd die de samenwerking met mantelzorgers en ondersteuning van

Nadere informatie

Samen de goede koers varen

Samen de goede koers varen Home no. 3 Juni 2016 Themanummer Eerste lijn Eerdere edities Verenso.nl Samen de goede koers varen Op weg naar structurele samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde Ronald van Nordennen, Vincent

Nadere informatie

Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012)

Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012) Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012) In de periode 2008-2012 heeft het Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking

Nadere informatie

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN Veel jongeren hebben al vroeg de zorg voor een gezinslid. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? De klassieke verzorgingsstaat verandert in

Nadere informatie

Zorgondersteuningsfonds Oproep kortdurende praktijkgerelateerde onderzoeken Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016

Zorgondersteuningsfonds Oproep kortdurende praktijkgerelateerde onderzoeken Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016 Oproep tot het indienen van aanvragen kortdurende, praktijkgerelateerde onderzoeken voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

Strategisch beleid

Strategisch beleid Strategisch beleid 2018-2021 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Missie... 3 3 Visie... 3 4 Definitie en positionering informele zorg... 3 5 Ontwikkelingen in het sociale domein... 4 6 Doelstellingen... 5 7 Uitwerking

Nadere informatie

VPTZ-NWN, ALTIJD DICHTBIJ

VPTZ-NWN, ALTIJD DICHTBIJ Jaar Jaarverslag 2016 2016 Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, VPTZ-NWN in het jaar 2016 VPTZ-NWN, ALTIJD DICHTBIJ VPTZ-NWN in beeld in 2016 De essentie: samenwerking met verbinding als gewenst resultaat.

Nadere informatie

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Welkom Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013 Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Inhoud presentatie Informatie en kengegevens Steunpunt Mantelzorg De praktijk aan het

Nadere informatie

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG Nieuwsbrief No 1 Mei 2013 Dit is de eerste nieuwsbrief van het project Samenspel Formele en Informele zorg van de Wmo werkplaatsutrecht. Op de site www.wmowerkplaatsutrecht.nl

Nadere informatie

Mijn vader hield niet van clowns

Mijn vader hield niet van clowns Ad van Oorschot Maria Roelofs Patricia Bender Mijn vader hield niet van clowns Familiezorg in BerneZorg: een welkom thuis! Ad van Oorschot Maria Roelofs Patricia Bender Grote mensen houden van cijfers.

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Bij u thuis. Thuiszorg, dagactiviteiten en beschut thuis. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij. Beschut thuis

Bij u thuis. Thuiszorg, dagactiviteiten en beschut thuis. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij. Beschut thuis Bij u thuis Thuiszorg, dagactiviteiten en beschut thuis Beschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Tijdelijk bij Behandeling en expertise Bij u thuis Nieu Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Persoonlijk

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Activiteitenplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Werkplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2013 INLEIDING - 1 -

JAAROVERZICHT 2013 INLEIDING - 1 - JAAROVERZICHT 2013 INLEIDING In het jaar 2013 is er een start gemaakt met de transitie van verschillende AWBZvoorzieningen van de landelijke overheid naar de lokale overheden. Hoewel -zelfs op het moment

Nadere informatie

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen in de langdurige

Nadere informatie

EVALUATIE PROJECTLEIDERSCHAP FAMILIEZORG Klaartje van Montfort Ad van Oorschot 5 januari 2018

EVALUATIE PROJECTLEIDERSCHAP FAMILIEZORG Klaartje van Montfort Ad van Oorschot 5 januari 2018 EVALUATIE PROJECTLEIDERSCHAP FAMILIEZORG 2016-2017 Klaartje van Montfort Ad van Oorschot 5 januari 2018 EVALUATIE PROJECTLEIDERSCHAP FAMILIEZORG INLEIDING Van januari 2016 tot en met december 2017 waren

Nadere informatie

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze Jaarverslag Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg 2013 1 Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van de Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg, afgekort SVVBL. Het verslag geeft een weergave mee

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Beleidsplan 2012-2017

Beleidsplan 2012-2017 TERMINALE THUISHULP NOORDWEST OVERIJSSEL Beleidsplan 2012-2017 Pagina 1 van 5 Inhoud 1. Inleiding 2. De missie van de Stichting Terminale Thuishulp NWO 3. Beleidsdoelen Stichting Terminale thuishulp Noordwest

Nadere informatie

Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1

Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1 Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1 Beschrijving werkwijze 1 Gebaseerd op de eindevaluatie Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis

Nadere informatie

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS ÉÉN VAN ONZE EXPERTS Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste uit

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Workshop voor leidinggevenden

Workshop voor leidinggevenden Workshop voor leidinggevenden Baanbrekers combineren werk en mantelzorg Datum, Plaats, Naam 1 Het project Het project Mantelzorg@work is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Welkom bij het Individueel Begeleiden Thuis. Maatwerk is het motto

Welkom bij het Individueel Begeleiden Thuis. Maatwerk is het motto Welkom bij het Individueel Begeleiden Thuis Maatwerk is het motto 1 Inhoud Welkom bij Individuele begeleiding thuis... 1 Visie, missie en werkwijze... 3 Visie... 3 Missie... 3 Kernwaarden... 3 Algemene

Nadere informatie

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON definitief Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 2 Visie en missie Stichting WOON... Missie... Visie... Missie Woontrainingshuis Kortgerecht... Visie Woontrainingshuis

Nadere informatie

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 1. Inleiding Een van de nieuwe punten in de Bijzondere Subsidieverordening

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen Uw opgave is ons uitgangspunt: doelgericht, met de focus op zelfredzaamheid en de eigen kracht van mensen met een

Nadere informatie

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND Convenant palliatieve zorg Meppel / Steenwijkerland 1-7 Samenwerkingsovereenkomst netwerk voor palliatieve zorg in de regio Meppel Steenwijkerland

Nadere informatie