Dit Sirkelslag programma laat jongeren zich bewust worden van hun kleding en de herkomst ervan. Door middel van verschillende spellen komen ze er

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit Sirkelslag programma laat jongeren zich bewust worden van hun kleding en de herkomst ervan. Door middel van verschillende spellen komen ze er"

Transcriptie

1 Programma: Sirkelslag Young: Een wereld te winnen Dit Sirkelslag programma laat jongeren zich bewust worden van hun kleding en de herkomst ervan. Door middel van verschillende spellen komen ze er achter waar hun kleding vandaan komt en wie het maakt.

2 Kleding raden Leeftijd: Thema: duurzaamheid, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. Let jij op waar en hoe je kleding is gemaakt? In dit spel leer je kleding herkennen en kan je punten verdienen door kleuren te zoeken. Vooraf Bij de spelinstructies zit een vel papier met kleurcodes (werkblad 1a). Knip deze in 60 aparte strookjes en leg ze klaar. Werkblad 1b heb je alleen nodig als je met meerdere groepen in een ruimte Sirkelslag speelt. Speluitleg In dit spel gaan de jongeren kleding raden. Dat gaat als volgt: 1) Elke jongere krijgt een kleurcode van de spelleider. 2) Op het scherm zijn 60 verschillende personen te zien met verschillende kleren aan. 3) Een kleurcode komt overeen met slechts één van de personen. 4) De jongere mag per kleurcode 1 persoon aanwijzen die past bij zijn kleurcode. 5) Is de combinatie goed, dan levert dit 1 punt op en overhandigt de spelleider de volgende kleurcode. Is de combinatie fout dan krijg je geen punten en krijgt deze jongere ook geen nieuwe kleurcode van de spelleider. Blijf doorgaan zolang de tijd loopt, tot alle kleurcodes op zijn of tot iedereen af is. Aandachtspunten voor jury LET OP: De spelleider deelt de kaartjes uit. De jury beoordeelt de combinaties. Als jury is jouw oordeel (goed of fout) doorslaggevend bij het aanwijzen van de kleurcode en de persoon met de juiste kleurencombinatie. Jongeren mogen niet twee keer aanwijzen of onderhandelen. Punten Bij dit spel zijn maximaal 60 punten te verdienen. In het scoreformulier op de volgende pagina kan aangegeven worden welke score behaald is voor dit spel.

3 Werkblad 1

4 Werkblad 1b (Onderstaande afbeelding verschijnt ook op het scherm tijdens de uitzending. Speel je Sirkelslag met meerdere groepen in één ruimte, dan is het handig om dit werkblad te gebruiken. Speel je met één groep mee, dan heb je dit werkblad niet nodig.)

5 Spel 1: Scoreformulier Score Hoeveel goed geraden kleurcodes Score X1 Juiste combinatie SPELTOTAAL Voor dit spel zijn maximaal 60 punten te verdienen. Behaalde Score

6 De textielfabriek Leeftijd: Thema: duurzaamheid, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. T-shirts knippen en vragen beantwoorden. Je moet goed nadenken en netjes kunnen knippen! Vooraf Leg de volgende dingen klaar: Maximaal 3 scharen Een goed werkende stift Een stapeltje papier (maximaal 60 A4 tjes) Werkblad 2 (bestaat uit 3x een mal van een T-shirt) Geef de vragen en antwoorden aan de spelleider. Verdeel de groep in twee delen. Deze hoeven niet even groot te zijn. Groep 1 (max. 3 knippers en 1 tekenaar) Groep 2 (bewegers) Speluitleg Op het startsein knippen de knippers van groep 1 T-shirts naar bijgeleverd voorbeeld. De tekenaar tekent en schrijft vervolgens op die geknipte T-shirts het volgende: I schone kleren. Er mag 1 T-shirt per keer door een knipper geknipt worden. Op het startsein gaat groep 2 (bewegers) op een rij staan. Het is de bedoeling dat zij de bewegingen uitvoeren die zij horen. Dit zijn: bump: op je billen gaan zitten stretch: zo lang mogelijk maken, op je tenen gaan staan en armen in de lucht push: handen in elkaar(gebedshouding) en naar voren stoten jump: omhoog springen bend: vooroverbuigen en je enkels vastpakken. Als de groep de bovenstaande serie 3 maal heeft uitgevoerd, krijgt zij een vraag van de spelleider. De groep mag kiezen of zij een makkelijke of een moeilijke vraag wil.

7 Let op: Een moeilijke vraag mag alleen worden gekozen als de serie van 3 bewegingen door iedereen foutloos is uitgevoerd. De jury beoordeelt of de serie foutloos is uitgevoerd. De makkelijke vraag mag dus altijd gegeven worden. Een goed antwoord op een moeilijke vraag levert 10 punten op. Een goed antwoord op een makkelijke vraag levert 5 punten op. Een fout antwoord levert 0 punten op. Wanneer een vraag beantwoord is wissel je van rol: 1 of 2 jongeren die net geknipt hebben gaan nu bewegen, en 1 of 2 jongeren die net bewogen hebben gaan nu knippen of tekenen. De groep krijgt 6 vragen in totaal. Goed beantwoorde vragen en goed afgeleverde shirtjes leveren punten op! Punten Aantal punten voor de gestelde vragen Max. 60 punten Aantal goed afgeleverde T-shirts (1 punt per t-hirt) Max. 60 punten Je telt de 2 scores op en deelt dit door 2. Dit is de eindscore. Max. 60 punten

8 Spel 2: Scoreformulier Voor dit spel zijn maximaal 60 punten te verdienen. 1. Aantal afgeleverde T-shirts Elk goed afgeleverd shirtje levert 1 punt op. Turfvak: 2. Score vragen Aantal moeilijk goed X 10 = Aantal makkelijk goed X5= Som score: Som score / 2 = SPELTOTAAL Score (Max. 60)

9 Werkblad 2: Mal om T-shirt te knippen

10 Werkblad 2: Mal om T-shirt te knippen

11 Werkblad 2: Mal om T-shirt te knippen

12 De 5 verdwenen T-shirts Leeftijd: Thema: duurzaamheid, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. Voor dit spel heb je een goed luisterend oor en oog voor detail nodig. Alleen door samen te werken kan je punten verdienen. Concentratie! Vooraf Benodigdheden: Twee walkietalkies of twee smartphones waarop je de app Voxer installeert 5x A4-papier Een pen of potlood Werkblad 3a met 5 T-shirts daarop Werkblad 3b met heel veel T-shirts erop Groepen: Verdeel de groep in twee min of meer gelijke groepen. Groep 1: een groep met oog voor detail (max. 5 personen). Groep 2: een groep die goed moet kunnen luisteren. Groep 1 gaat naar een andere ruimte en krijgt daar het blad met de 5 T-shirts en een walkietalkie of smartphone. Groep 2 blijft in de ruimte en krijgt een wit papier, potlood en een walkietalkie of smartphone. Speluitleg 1. Groep 1 gaat via de walkietalkie de T- shirts omschrijven. De groep krijgt hiervoor 8 minuten. 2.Groep 2 krijgt informatie via de walkietalkie. Ze mogen de T-shirts schetsen op papier, maar geen letters of woorden opschrijven. 3.Na 8 minuten krijgt groep 2 op het grote scherm heel veel T-shirts te zien. Zij moeten de 5 T-shirts aanwijzen die omschreven zijn. Let op Er mag slechts vijf keer een T-shirt worden aangewezen. Voor elk goed geraden T-shirt krijgt de groep 12 punten. Als er echter een T-shirt fout wordt geraden, staat de teller weer op 0. Een tip is daarom om de T-shirts die je zeker weet voor het laatst te bewaren. Groep 1 mag wel bij het

13 aanwijzen aanwezig zijn, maar natuurlijk niets zeggen of laten merken. Gebeurt dat wel, dan verliezen ze alle tot dan toe behaalde punten!

14 WERKBLAD 3A Omschrijf de T-shirts Shirt 3. Shirt 1. Shirt 4. Shirt 2. Shirt 5.

15 A. B. C. D. E. F. G. H. WERKBLAD 3B

16 Spel 3: Scoreformulier Aantal goed achter elkaar geraden T- Shirts Punten Totaal (Let op, wordt er een fout shirt aangewezen door de groep, dan staat de teller weer op 0) Shirt 1 (13-H) 12 punten Shirt 2 (7-C) 12 punten Shirt 3 (5-E) 12 punten Shirt 4 (6-A) 12 punten Shirt 5 (9-A) 12 punten Speltotaal Voor dit spel zijn maximaal 60 punten te verdienen.

17 Maak je eigen kleding en fotoshoot Leeftijd: Thema: duurzaamheid, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. Wees creatief in deze opdracht en maak kleding voor de ander, maar dan wel alleen met een vuilniszak, tape en een schaar. Vooraf Benodigdheden: Twee rollen vuilniszakken 60 liter Brede tape Scharen Smartphone Groepen: Verdeel de groep in tweetallen. Bij een oneven aantal deelnemers is er één drietal. Speluitleg Per tweetal of drietal maak je een kledingstuk voor elkaar. Je maakt dus iets voor de ander. Iedereen maakt één kledingstuk: een jasje, broek of jurk. Hoe dat eruitziet, mag je zelf weten. Alleen vuilniszakken, tape en scharen zijn toegestaan om te gebruiken. In de totale groep moet minimaal één jasje, één broek en één jurk gemaakt zijn. Originele details (details die extra zijn dan alleen het standaardjasje, -broek of -jurk) leveren extra punten op. Binnen 15 minuten moet de hele groep met zijn allen op één foto staan, met de nieuwe kleding aan. Punten Met dit spel zijn max. 60 punten te halen. In het scoreformulier kan aangegeven worden welke score behaald is voor dit spel. Aandachtspunten voor jury Let erop dat er 3 verschillende kledingstukken zijn gemaakt. Let erop dat alle kleding draagbaar en heel is. Let op originele details.

18 Let op dat er een foto gemaakt wordt met iedereen erop en deel deze met Sirkelslag door te twitteren met #sirkelslag of zet ze op Facebook).

19 Werkblad 4. De veiling. Als we bij spel 5 aanbelanden zie je dit scherm automatisch in beeld verschijnen. Je kan zelf kiezen wat het beste bij jullie past. De veiling online organiseren of offline op de plek waar jullie Sirkelslag spelen. Waarschijnlijk werkt een combinatie het best. De uitleg op dit werkblad gaat vooral over het online gedeelte. Je ziet hoeveel geld er is opgehaald door je eigen team. Ook kan je de totale opbrengst van alle teams bij elkaar zien. Op de achterzijde van deze pagina vind je uitleg over het beheer van de veiling. Elke deelnemende groep heeft een eigen veilingpagina. Hier zie je de biedingen binnenkomen, en zie je wie er heeft geboden als je de veiling online opzet. Je kan deze pagina bekendmaken aan vrienden en bekenden. Deze veilingpagina is eenvoudig te delen via Facebook of Twitter door de QR-code te scannen. Zo kan je eenvoudig de veiling bekendmaken in je eigen online netwerk. Heb je nog geen QR-reader op je telefoon staan? Download dan bijvoorbeeld de app: Scan

20 Je kan eenvoudig items toevoegen of weer verwijderen. Hoe maak ik het bedrag van de verkochte spullen zichtbaar in de thermometer? Alles wat op je online pagina staat wordt automatisch meegenomen in de thermometer. De spullen of talenten die je verkoopt op de plek waar je Sirkelslag speelt kan je zichtbaar maken door aan het einde van de veiling een nieuw item aan te maken. Hier vul je het startbedrag in, en in het vak huidige bod vul je het totaal opgehaalde contante bedrag in. Zet dit item op inactief, zodat duidelijk is dat er op dit item niet te bieden valt. Dan wordt het contant opgehaalde bedrag ook zichtbaar in de opbrengsten.

21 Spel 4: Scoreformulier Kleding maken Te behalen punten Er zijn drie verschillende kledingstukken gemaakt door de groep. 10 punten Iedereen heeft een draagbaar en heel kledingstuk aan 20 punten Bij een niet-draagbaar en niet-heel kledingstuk 1 punt aftrek per kledingstuk Punten aftrek (let op, de jongeren kunnen dus of 20 of 10 punten halen voor dit sub-onderdeel en geen 30) 2/3 van de groep of meer heeft originele details op hun kleding aangebracht of erin verwerkt 20 punten of Minder dan 2/3 van de groep heeft originele details op hun kleding aangebracht of erin verwerkt Er is een groepsfoto genomen Voor dit spel zijn maximaal 60 punten te verdienen. 10 punten 10 punten SPELTOTAAL Score

22 Kerk in Actie spel Leeftijd: Thema: duurzaamheid, Sirkelslag Organiseer een eigen rommelmarkt of ga online en regel een veiling! Zet iedereen uit de gemeente aan het werk en haal zo veel mogelijk geld op voor het goede doel! Vooraf Benodigdheden: Klein wisselgeld Telefoons met social media Werkblad 4 geeft informatie over de veiling De jongeren gaan een rommelmarkt en een (online) veiling organiseren! Een deel van de groep gaat zoveel mogelijk verkoopbare spullen en talenten verzamelen die verkocht en geveild kunnen worden! Andere jongeren kunnen mensen enthousiast maken om naar de Sirkelslag-locatie te komen of online mee te doen aan de veiling. Wat verkoopbare spullen zijn spreekt voor zich, met talenten bedoelen we talenten die je kunt inzetten en die geld opleveren. Denk aan auto s wassen, oppassen, tuinieren, computerles, huiswerkbegeleiding, boodschappen doen of wat voor talent je dan ook maar hebt of kunt verzamelen. Je kunt mensen dus naar de Sirkelslag-locatie laten komen en daar de veiling organiseren. Je kunt ze ook uitnodigen voor de online veilingpagina. Meer informatie daarover vind je bij de meegestuurde papieren. De jongeren hebben 75 minuten de tijd om de rommelmarkt en veiling te organiseren en ook daadwerkelijk te houden. Bellen, mailen, Facebooken, whatsappen, alles is geoorloofd. Via de thermometer op de site kun je de opbrengst zien van je groep en de totale opbrengst die we met z n allen binnenhalen vanavond! Tip Zorg dat je de taken goed verdeelt. Iedereen is nodig! Schakel als het kan diakenen, ZWO-leden of andere gemeenteleden in. Punten Met deze opdracht zijn maximaal 100 punten te verdienen.

23

24 Spel 5: Scoreformulier Rommelmarkt en veiling Punten Er zijn 10 of meer attributen opgehaald om te verkopen op de rommelmarkt of op de veiling 25 punten Minder attributen = per attribuut een punt aftrek. Aftrek Er zijn 10 of meer talenten verzameld om te veilen of te verkopen 25 punten Minder talenten 1 punten aftrek per talent Aftrek (let op, de jongeren kunnen dus of 25 of 10 punten halen voor dit onderdeel en geen 35) Er is zowel offline (op de plek waar Sirkelslag wordt gehouden) als online (via Sirkelslag-veiling website) actie ondernomen. Er is alleen offline of alleen online actie gevoerd (let op, de jongeren kunnen dus of 25 of 10 of 5 punten halen voor dit onderdeel en geen 40) Er is door de groep heel goed samengewerkt om deze actie tot een succes te maken Er is wel door de groep samengewerkt, maar er had op sommige punten nog meer resultaat kunnen worden geboekt Het was een chaos maar de groep heeft wel veel plezier gehad! 25 punten 10 punten 25 punten 10 punten 5 punten Speltotaal Score

25 Totaalscore van alle 5 de spellen Spellen: 1. Kleding raden (max. aantal punten 60) 2. De textielfabriek (max. aantal punten 60) 3. De 5 verdwenen T-shirts (max. aantal punten 60) 4. Maak je eigen kleding en fotoshoot (max. aantal punten 60) 5. Kerk in Actiespel (max. aantal punten 100 ) TOTAALSCORE SIRKELSLAG YOUNG 2015 SPELTOTAAL

Wees creatief in deze opdracht en maak kleding voor de ander, maar dan wel alleen met een vuilniszak, tape en een schaar.

Wees creatief in deze opdracht en maak kleding voor de ander, maar dan wel alleen met een vuilniszak, tape en een schaar. Maak je eigen kleding en fotoshoot Leeftijd: 13-16 Thema: duurzaamheid, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. Wees creatief in deze opdracht en maak kleding voor de ander, maar dan wel alleen met een vuilniszak,

Nadere informatie

Doel van het spel is dat de jongeren de juiste woorden raden die horen bij de foto s die gemaakt zijn.

Doel van het spel is dat de jongeren de juiste woorden raden die horen bij de foto s die gemaakt zijn. Overleven Leeftijd: 13-16 Thema: Sirkelslag, Vrijheid Tijdsduur: 0-20 min. Help Klaas terug te komen naar Nederland! Voor deze opdracht heb je een goed geheugen en creativiteit nodig., want je moet woorden

Nadere informatie

Voor delen is lef en creativiteit nodig. Verspreid een goede boodschap en deel er op los!

Voor delen is lef en creativiteit nodig. Verspreid een goede boodschap en deel er op los! Deelopdracht Leeftijd: 13-16 Thema: delen, Sirkelslag Tijdsduur: 20+ min. Voor delen is lef en creativiteit nodig. Verspreid een goede boodschap en deel er op los! https://player.vimeo.com/video/22672353

Nadere informatie

Maarten Stevens

Maarten Stevens Maarten Stevens www.feest.co Volg ons! Speel je ons spel en wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten of wil je kans maken op leuke acties en aanbiedingen? Volg ons dan op Twitter en like ons op

Nadere informatie

Kan je een geheim bewaren? En kan je een geheime boodschap ontcijferen? Verdien letters met de opdrachten uit dit spel en ontcijfer de code!

Kan je een geheim bewaren? En kan je een geheime boodschap ontcijferen? Verdien letters met de opdrachten uit dit spel en ontcijfer de code! De geheime boodschap Leeftijd: 9-12 Thema: delen, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. Kan je een geheim bewaren? En kan je een geheime boodschap ontcijferen? Verdien letters met de opdrachten uit dit spel

Nadere informatie

Er is zo veel moois om ons heen: water, planten, mensen, dieren. Het is een prachtige schepping. Maar er is ook veel vervuiling. Denk je nu: daar kan

Er is zo veel moois om ons heen: water, planten, mensen, dieren. Het is een prachtige schepping. Maar er is ook veel vervuiling. Denk je nu: daar kan Programma: Sirkelslag School: Een wereld te winnen Er is zo veel moois om ons heen: water, planten, mensen, dieren. Het is een prachtige schepping. Maar er is ook veel vervuiling. Denk je nu: daar kan

Nadere informatie

Liefde. Van liefde krijg je meteen een fijn gevoel. In de bijbel wordt er ook over liefde gesproken. Er staat bijvoorbeeld dat we elkaar lief moeten

Liefde. Van liefde krijg je meteen een fijn gevoel. In de bijbel wordt er ook over liefde gesproken. Er staat bijvoorbeeld dat we elkaar lief moeten Programma: Sirkelslag Kids: Geef liefde! Liefde. Van liefde krijg je meteen een fijn gevoel. In de bijbel wordt er ook over liefde gesproken. Er staat bijvoorbeeld dat we elkaar lief moeten hebben, want

Nadere informatie

De liefde is een cadeau dat wij mogen uitpakken en dat is waar het om gaat in dit spel. Wie pakt het cadeau het snelst uit en lost het raadsel op?

De liefde is een cadeau dat wij mogen uitpakken en dat is waar het om gaat in dit spel. Wie pakt het cadeau het snelst uit en lost het raadsel op? Liefde is een geschenk! Leeftijd: 9-12 Thema: liefde, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. De liefde is een cadeau dat wij mogen uitpakken en dat is waar het om gaat in dit spel. Wie pakt het cadeau het snelst

Nadere informatie

FOTO S EN VIDEO S MAKEN

FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN Met dit werkblad ga je oefenen met het maken van foto s en video s. Je maakt een foto, een schermafbeelding en een video. Je gebruikt de camerafunctie ook

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Sinterklaas en Kerstmis. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Sinterklaas en Kerstmis. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Sinterklaas en Kerstmis wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Welk materiaal kun je het best gebruiken? Welk

Nadere informatie

LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders. Draaiboek voor de spelleider

LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders. Draaiboek voor de spelleider LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders Draaiboek voor de spelleider Inleiding Deze virtuele escaperoom kan je voor van alles inzetten en je kan er je eigen draai aan geven. Het gaat er niet om dat

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Schepping, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min.

Leeftijd: 9-12 Thema: Schepping, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. Regenboog Leeftijd: 9-12 Thema: Schepping, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. Een hele tijd zat Noach met zijn familie in de ark. Toen het droog werd maakte God een teken, een belofte dat Hij het leven nooit

Nadere informatie

Love is in the air! Deze Sirkelslageditie staat in het teken van liefde!

Love is in the air! Deze Sirkelslageditie staat in het teken van liefde! Programma: Sirkelslag Young: Liefde Love is in the air! Deze Sirkelslageditie staat in het teken van liefde! Over de liefde Leeftijd: 13-16 Thema: Liefde, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. Zijn de stellingen

Nadere informatie

Veel plezier in de winkel! Bedrijfskleding. je naam:... je klas:... datum:... jouw beoordeling: Klantgerichtheid

Veel plezier in de winkel! Bedrijfskleding. je naam:... je klas:... datum:... jouw beoordeling: Klantgerichtheid Klantgerichtheid Bedrijfskleding Is het jou weleens opgevallen dat medewerkers in winkels speciale kleding dragen? Deze kleding krijgen ze van de winkel en moeten ze dragen. Weet jij waarom de medewerkers

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Karakters tekenen. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Karakters tekenen. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Karakters tekenen wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Welk materiaal kun je het best gebruiken? Welk potlood

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Wat deel jij eigenlijk op social media? Een leuke foto van jezelf, een grappig filmpje? Of misschien doe je wel eens mee met een deel en win actie?

Wat deel jij eigenlijk op social media? Een leuke foto van jezelf, een grappig filmpje? Of misschien doe je wel eens mee met een deel en win actie? Programma: Sirkelslag Kids: Delen Wat deel jij eigenlijk op social media? Een leuke foto van jezelf, een grappig filmpje? Of misschien doe je wel eens mee met een deel en win actie? Deze editie van Sirkelslag

Nadere informatie

FOTO S EN VIDEO S MAKEN

FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN Met dit werkblad ga je oefenen met het maken van foto s en video s. Je maakt een foto, een schermafbeelding en een video. Je gebruikt de camerafunctie ook

Nadere informatie

Online geld inzamelen voor de SamenLoop voor Hoop

Online geld inzamelen voor de SamenLoop voor Hoop Handleiding actieplatform Online geld inzamelen voor de SamenLoop voor Hoop (versie 1.0) Elk team kan een eigen actie starten, wist je dat je deze actie ook online kunt aanmaken op het actieplatform? Je

Nadere informatie

Aantal groepjes 2 3 3 3 Leerlingen per groepje 9 8 9 10. Werkgevers: 3 Werknemers: 3 Kabinet: 2

Aantal groepjes 2 3 3 3 Leerlingen per groepje 9 8 9 10. Werkgevers: 3 Werknemers: 3 Kabinet: 2 Belangen: Polderspel Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen spelen in groepen een onderhandelingsspel. De onderhandelingen rondom een nieuw sociaal akkoord nemen vaak veel tijd in beslag. Er ontstaat

Nadere informatie

Plickers. 1. Ga in interactie met je cursisten. 2. Hoe werkt het? Student response

Plickers. 1. Ga in interactie met je cursisten. 2. Hoe werkt het? Student response Plickers Student response 1. Ga in interactie met je cursisten Mentimeter, Kahoot!, Quizizz, Feedbackr, Poll Everywhere behoren allemaal tot de student/audience response tools om feedback te verzamelen

Nadere informatie

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Sporten met een doelgroep Inleiding Sporten is goed voor iedereen. Je blijft

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

TEAMSPEL: UNDERCOVER

TEAMSPEL: UNDERCOVER TEAMSPEL: UNDERCOVER Voorwoord In dit draaiboek vind je alle gegevens die je nodig hebt om eenvoudig een geslaagd uniek spel te organiseren. Het spel kan gespeeld worden als teambuildingsopdracht, maar

Nadere informatie

Jongens en meisjes. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep

Jongens en meisjes. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep Kriebels in je buik Jongens en meisjes 1 Jongens en meisjes Groep 2 55 min Begrippen Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep gedrag Benodigheden Digibord Schaar Knutselspullen Werkbladen

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

TAX TOOL YOUNG EEN CAMPAGNE VAN GERECHTIGHEID IN GELD

TAX TOOL YOUNG EEN CAMPAGNE VAN GERECHTIGHEID IN GELD TAX TOOL YOUNG EEN CAMPAGNE VAN GERECHTIGHEID IN GELD 1 TAX TOOL YOUNG Op zoek naar de lege brievenbus Tegen belastingontwijking Doelen Een ludieke actie die jongeren en volwassenen tot een gesprek doet

Nadere informatie

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win!

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid stichting Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! 1 Programma check the facts Deel en Win! Clubprogramma op

Nadere informatie

Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior!

Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior! Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior! Groep Dit project is primair geschikt voor de groepen 5 en 6. Introductie en instructie voor de leerkracht Met dit project maken de kinderen

Nadere informatie

Urban Garden Schoolopdracht IE 2015/2016. Inhoudsopgave

Urban Garden Schoolopdracht IE 2015/2016. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Bouwen jullie een zelfvoorzienende Urban Garden?... 2 Informatie voor de docent... 3 Opdracht en aanpak... 3 Verloop wedstrijd... 3 Promotie techniek & school... 3 Plan van aanpak... 4 De

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

W E R K E N M E T D I M E N S I E K A A R T E N

W E R K E N M E T D I M E N S I E K A A R T E N W E R K E N M E T D I M E N S I E K A A R T E N O N T W I K K E L R U I M T E C R E Ë R E N Acties 1. Onderzoek elkaars kwaliteiten en verdeel de dimensies 2. Zorg dat de dimensies op het juiste moment

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

Klaas is ergens gedropt en weet niet hoe hij weer thuis komt. Hij heeft jullie hulp nodig! Tijdens elk spel dat jullie spelen kun je voorwerpen

Klaas is ergens gedropt en weet niet hoe hij weer thuis komt. Hij heeft jullie hulp nodig! Tijdens elk spel dat jullie spelen kun je voorwerpen Programma: Sirkelslag Young: Sterk en Dapper Klaas is ergens gedropt en weet niet hoe hij weer thuis komt. Hij heeft jullie hulp nodig! Tijdens elk spel dat jullie spelen kun je voorwerpen verdienen die

Nadere informatie

Uitleg Jeugd Sponsor Actie 2014 voor deelnemende verenigingen

Uitleg Jeugd Sponsor Actie 2014 voor deelnemende verenigingen Uitleg Jeugd Sponsor Actie 2014 voor deelnemende verenigingen Super leuk dat jullie vereniging meedoet aan de Jeugd Sponsor Actie 2014! We zijn er van overtuigd dat de vernieuwde Jeugd Sponsor Actie een

Nadere informatie

PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win!

PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win! PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win! 1 Programma SOCIAL MEDIA Deel en Win! Clubprogramma op basis van Rock Solid

Nadere informatie

Wanneer je voor de gehele praktijk besluit om de inlog op de server te voorzien van de TFA, druk je op de knop om het in te schakelen.

Wanneer je voor de gehele praktijk besluit om de inlog op de server te voorzien van de TFA, druk je op de knop om het in te schakelen. Two Factor Authenticatie (TFA) op de server Het is op onze servers nu mogelijk om naast de bestaande gebruikersnaam + wachtwoord inlog (factor 1: iets dat je weet), ook te werken met een 2 e factor, namelijk

Nadere informatie

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis Zelfstandig bezoek groep 3-4 Kunnen de leerlingen de overeenkomsten en verschillen ontdekken met het heden? Wat is er zo bijzonder dat het voor altijd in het museum moet worden bewaard? En wat vinden de

Nadere informatie

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Titel Strokenstrijd roep / niveau roep 5/6 Leerstofaspecten (Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Benodigdheden Stroken; A3 in de lengte in vieren (smalle strook), bij voorkeur in verschillende

Nadere informatie

Ze hebben de hulp ingeroepen van jouw team om samen naar de overwinning te strijden. Kan jij hen helpen?

Ze hebben de hulp ingeroepen van jouw team om samen naar de overwinning te strijden. Kan jij hen helpen? STEM-wetenschapper Mia en Max zijn creatieve tekenaars. Het liefst maken ze unieke ontwerpen met heel veel kleuren. Ze nemen deel aan een TV-wedstrijd met als titel Belgium got techniektalent om de prijs

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In alle beroepen waarin met mensen wordt gewerkt, is communiceren

Nadere informatie

Je kent ze wel: deel & win acties op Facebook en Twitter, maar wat deel jij eigelijk op social media? Mooie foto's, filmpjes, blogs?

Je kent ze wel: deel & win acties op Facebook en Twitter, maar wat deel jij eigelijk op social media? Mooie foto's, filmpjes, blogs? Programma: Sirkelslag Young: Deel en win Je kent ze wel: deel & win acties op Facebook en Twitter, maar wat deel jij eigelijk op social media? Mooie foto's, filmpjes, blogs? Deze Sirkelslageditie gaat

Nadere informatie

Handleiding beheertool mini-website

Handleiding beheertool mini-website Handleiding beheertool mini-website 2013 Salon Solution is onderdeel van Wiewathaar.nl Inleiding Klanten van Wiewathaar.nl kunnen hun mini-website bijhouden met de online beheertool. In deze handleiding

Nadere informatie

Location Based Media

Location Based Media Location Based Media Introductie met 7scenes Minor Create Your Future Nieuwe Media 2028 Studiejaar 2011-2012 Inhoud 1 Inleiding en uitleg opdracht... 3 1.1 Wat gaan we doen?... 3 1.2 Over 7scenes... 3

Nadere informatie

4.3 Handleiding: Hoe gebruik ik Actionbound?

4.3 Handleiding: Hoe gebruik ik Actionbound? 4.3 Handleiding: Hoe gebruik ik Actionbound? Deze handleiding is voor iedereen die gebruik wil maken van de app Actionbound. Wil je graag eens een les geven buiten de vier schoolmuren en heeft uw les nood

Nadere informatie

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline.

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline. Beste leerkracht, Leuk dat jouw klas meedoet aan Meet the Professor 2018! Op woensdag 28 maart 2018 komt tussen 11:00 12:00 uur een professor op bezoek bij jou in de klas. In deze gouden envelop vind je:

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Kamperen met Fien en Milo'. Veel plezier! Breng het

Nadere informatie

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesidee: Wat is weg? Speel dit spel met een klein groepje. Leg steeds vijf tot acht kaarten open op tafel. Geef de cursisten even de tijd om alle foto s in

Nadere informatie

LESSEN MEDIAWIJSHEID VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS

LESSEN MEDIAWIJSHEID VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS 1 2 3 4 5 6 7 8 LESSEN MEDIAWIJSHEID VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS Les: wie ben jij op internet? Dit lespakket bevat: Handleiding PowerPoint-presentatie Bijlage 1: Denkwolk Bijlage 2: Duimen Doelgroep Groep

Nadere informatie

Handleiding Hootsuite

Handleiding Hootsuite Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Account aanmaken... 4 2. Wat is wat?... 6 3. Inrichten... 8 3.1 Tabs aanmaken... 8 3.2 Kolommen aanmaken... 8 4. Inrichten voor monitoring... 10 4.1 Zoekwoorden...

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

Thema: Serious Request. Handleiding en opgaven niveau A2. Opgave 1: Samen

Thema: Serious Request. Handleiding en opgaven niveau A2. Opgave 1: Samen Handleiding en opgaven niveau A2 Thema: Serious Request Benodigd materiaal - Voor alle leerlingen een exemplaar van Opgavenblad A2 (zie pagina 6) - Voor alle leerlingen drie exemplaren van Werkblad Stappenplan

Nadere informatie

Met Team me up leer je de stad op een nieuwe en leuke manier kennen.

Met Team me up leer je de stad op een nieuwe en leuke manier kennen. Met Team me up leer je de stad op een nieuwe en leuke manier kennen. Trek door de stad met je smartphone of tablet en verzamel zo veel mogelijk punten met de vragen en opdrachten die je op je weg zal vinden.

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Mooie muts! gemeente Kampen

Mooie muts! gemeente Kampen De meeste mensen in de kleedden zich vroeger in de traditionele streekdracht. Dat deze kleding heel anders was dan de kleding van nu, ontdekken de leerlingen in dit thema. erst inventariseren de leerlingen

Nadere informatie

Inhoud van de les. Doelgroepen * jaar regulier basisonderwijs * jaar speciaal onderwijs * jaar regulier voortgezet onderwijs

Inhoud van de les. Doelgroepen * jaar regulier basisonderwijs * jaar speciaal onderwijs * jaar regulier voortgezet onderwijs Sterren dansen op de sites Introductie Korte beschrijving les Wat is een goede website voor kinderen? En hoe beoordeel je dat eigenlijk? Deze vragen komen aan de orde in deze les. Leerlingen beoordelen

Nadere informatie

Module 1: Privacy. Leerkrachtinstructie. debaasopinternet.nl

Module 1: Privacy. Leerkrachtinstructie. debaasopinternet.nl : Leerkrachtinstructie Ontwikkeld door: Gerealiseerd met bijdragen van: debaasopinternet.nl This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License,

Nadere informatie

Stap 1 Open een browser (bij voorkeur Google Chrome) en ga naar:

Stap 1 Open een browser (bij voorkeur Google Chrome) en ga naar: INLOGGEN AFAS ONLINE Tips: 1. Zorg dat je jouw mobiele telefoon bij de hand hebt. 2. Wil je de Afas Pocket-app gaan gebruiken? Zorg dan dat je deze voorafgaand aan dit proces al hebt gedownload uit de

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD

SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD SOCIAL MEDIA EN VEILIGEID Ben ik wel veilig als ik social media gebruik? Kan niemand mijn gegevens stelen? Of mijn foto misbruiken? Online veiligheid, en vooral het

Nadere informatie

spelregels Paul de Leeuw

spelregels Paul de Leeuw spelregels Paul de Leeuw In onvoorspelbaar strijd je alleen of in teams tegen elkaar. Het spel draait om het verzamelen van bitterballen en bamihapjes. Heb jij aan het eind van het spel de meeste bitterballen

Nadere informatie

De palingroute met Ali P.

De palingroute met Ali P. De palingroute met Ali P. Vakgebied: Aardrijkskunde, Biologie Niveau: brugklas havo/vwo Tijdsduur: ± 100 min. Vismigratie is een hot item bij de Noordelijke waterschappen op dit moment. In het verleden

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

HANDBOEK BLACKLIGHTBADMINTON

HANDBOEK BLACKLIGHTBADMINTON HANDBOEK BLACKLIGHTBADMINTON Luuk Meijer (BC Didam) en Annewill van Waarden (BV Matchpoint) Handboek Blacklightbadminton Vooraf We leven in een beleveniseconomie. Niet altijd staat de activiteit centraal,

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Ik + Jij = Wij. Een boekje met suggesties om verbondenheid in een BSO-groep te creëren.

Ik + Jij = Wij. Een boekje met suggesties om verbondenheid in een BSO-groep te creëren. Ik Jij = Wij Een boekje met suggesties om verbondenheid in een BSO-groep te creëren. >>> Pesten komt helaas op elke BSO wel eens voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze

Nadere informatie

ZET JEZELF OP DE FOTO

ZET JEZELF OP DE FOTO ZET JEZELF OP DE FOTO Een fotografieproject Digitale media onderbouw primair onderwijs Colofon Deze lesbrief hoort bij de leskist Zet jezelf op de foto. Ontwikkeling en tekst: Vormgeving en Lay-out: i.o.v.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

ontwikkeling Sociale en emotionele III Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Kinderboek: Les 8: Mannen en vrouwen (in de media) Lesoverzicht

ontwikkeling Sociale en emotionele III Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Kinderboek: Les 8: Mannen en vrouwen (in de media) Lesoverzicht III Sociale en emotionele ontwikkeling Les 8: Mannen en vrouwen (in de media) Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen hebben inzicht in het ontstaan van seksetypisch gedrag en hoe dit wordt aangeleerd. Kinderen

Nadere informatie

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen.

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. 3. De regenboog! Tijdens deze activiteit: ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. Inrichting speelleeromgeving De activiteit start in de grote kring bij het digibord

Nadere informatie

Sleutels cliëntgericht werken: ga met jouw team aan de slag!

Sleutels cliëntgericht werken: ga met jouw team aan de slag! Sleutels cliëntgericht werken: ga met jouw team aan de slag! Spelregels 1. Voor je liggen sleutels cliëntgericht werken, verzameld door kinderen, jongeren, jongvolwassenen, ouders, pleegouders en professionals.

Nadere informatie

Ameland binnen handbereik

Ameland binnen handbereik Ameland binnen handbereik Gauke Pieter Sietzema Hoofd ontwikkeling, SEO specialist & Sterc partner Hendrik Jan Hofstede Strateeg & internetmarketeer & Sterc partner VVV Ameland mobile - Ameland binnen

Nadere informatie

CHALLENGE 2 Water footprint - Stappenplan

CHALLENGE 2 Water footprint - Stappenplan In de vorige les heb je gezien dat er wereldwijd vraagstukken zijn rond water. Op sommige plekken is er te veel water. Op andere plekken is er geen druppeltje meer te vinden. Je zag ook dat de oorzaken

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk er is maar één werkgever nodig voor een goede start Hoe gaat het met jouw zoektocht naar werk? Weet jij al wat je te bieden hebt, welk werk goed

Nadere informatie

Social media. SPEL TELEGRAM (10 min.)

Social media. SPEL TELEGRAM (10 min.) Social media Leeftijd: 13-16 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: actieve spellen, Spellen binnen Thema: Leefwereld en ontwikkeling jeugd Tijdsduur: 55 min. Bron: Clubprogramma op basis van Rock Solid

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

Instructieboek: de was doen

Instructieboek: de was doen Instructieboek: de was doen Voor de Mpower - coach Mpower - coach Instructieboek Versie 0.5-2014 Pagina 1 Mpower - coach Instructieboek Versie 0.5-2014 Pagina 2 Inhoud: Inhoud blz. 3 Mpower-coach blz.

Nadere informatie

Wat is Pinterest? Hier volgt een stappenplan om aan snel en efficiënt de slag te kunnen gaan met Pinterest.

Wat is Pinterest? Hier volgt een stappenplan om aan snel en efficiënt de slag te kunnen gaan met Pinterest. Handleiding Inhoud Wat is Pinterest?... 3 Stap 1: maak een account... 4 Stap 2: Maak je profiel compleet... 4 Stap 3: Maak een bord... 4 Stap 4: start met pinnen... 6 Zelf uploaden... 7 Pinner volgen...

Nadere informatie

Webinar 30 januari 2019

Webinar 30 januari 2019 De webinar start om 19.30 uur. Tot zo! Webinar 30 januari 2019 Even voorstellen Kim Cocu - Kim Cocu - Run for KiKa Marathon Even voorstellen. - Run for KiKa Marathon Emolife Events Inge Tishauser Instructies

Nadere informatie

Nodig: Flappen en stiften, werkblad verkiezingskaartjes met scoreformulier, werkblad spreekkaarten, A-3 posters met stiften, potloden end.

Nodig: Flappen en stiften, werkblad verkiezingskaartjes met scoreformulier, werkblad spreekkaarten, A-3 posters met stiften, potloden end. Themales verkiezingen taalvrijwilliger/docent Nodig: Flappen en stiften, werkblad verkiezingskaartjes met scoreformulier, werkblad spreekkaarten, A-3 posters met stiften, potloden end. Opwarming met als

Nadere informatie

De tussenstand VOLG DE WEDSTRIJD VIA

De tussenstand VOLG DE WEDSTRIJD VIA LES 2 De tussenstand Wat gaan we doen vandaag? MEER LEREN OVER TEXTIELAFVAL KENNISMAKEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN TEXTIEL EEN EIGEN KWARTETSPEL MAKEN (EN ZO BONUSPUNTEN VERDIENEN VOOR AFVAL THE GAME!)

Nadere informatie

DIGITALE FOTO'S O V E R Z I C H T E L I J K B E W A R E N

DIGITALE FOTO'S O V E R Z I C H T E L I J K B E W A R E N Een digitale fotoverzameling is al snel een redelijk onoverzichtelijke bende. Waarbij u uzelf af zou kunnen vragen: "Hoe kan ik mijn digitale foto's overzichtelijk bewaren?" Een digitale camera is allang

Nadere informatie

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt STELLINGENSPEL Tijd 40 minuten Opdracht geven Argumenten bedenken Klassikaal bespreken 5 minuten 10 minuten 25 minuten Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap

Nadere informatie

Service Design. Denise van der Burg (0840384)

Service Design. Denise van der Burg (0840384) Service Design Denise van der Burg (0840384) 1 Inhoud 3 Inleiding 4 Huidige costumer journey 5 Toelichting 6 Doelgroep 6 persona 7 Brainstorm 8 Nieuwe service 8 Conceptbeschrijving 11 Verantwoording 13

Nadere informatie